FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 april 2021

Random Pics van de Dag #280

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag Vitesse - ADO Den Haag

Vitesse heeft niet kunnen winnen van ADO Den Haag. In Arnhem kwamen beide ploegen niet tot scoren, waardoor Vitesse lijkt af te haken in de strijd om de tweede plaats. Ook ADO schiet weinig op met het ene punt en blijft op de laatste plaats staan.

Vitesse had voor rust ruimschoots het meeste balbezit, alleen kwamen de Arnhemmers niet tot grote kansen, al was Oussama Tannane dicht bij de 1-0, maar zijn voorzet raakte de lat, waardoor het bij rust 0-0 stond.

Snel in de tweede helft waren er wel kansen voor Vitesse. Armando Broja was via een kopbal dicht bij de openingsgoal. Ook Alois Oroz was halverwege de tweede helft met een kopbal dicht bij de 1-0, alleen zijn kopbal ging net naast. Uit een schot van Tannane was er nog wel enige dreiging, maar verder kwam de thuisploeg niet.

ADO Den Haag stond verdedigend redelijk goed, alleen aanvallend was het bijzonder matig bij de Hagenezen. Alleen in de slotfase was Marko Vejinović gevaarlijk voor ADO, maar zijn inzet werd gekeerd door Vitesse-doelman Remko Pasveer.

Met de 0-0 schieten de beide ploegen weinig op. Vitesse lijkt hiermee af te haken in de strijd voor de tweede plaats, terwijl ADO Den Haag nog altijd op de laatste plaats blijft staan. Met nog vijf wedstrijden te gaan heeft ADO nog altijd een achterstand van zes punten op de nummer zestien.

Vitesse

0 - 0

ADO Den Haag

 
 Gele kaart: Tannane, Tronstad, (Vitesse), Besuijen,Vejinovic, Philipp,Pinas, Zuiverloon,Kemper, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dasa
Oroz
Bazoer
Rasmussen
Wittek (Vroegh/46)
Tronstad (Darfalou/61)
Tannane
Bero
Openda (Bruns/83)
Broja (Huisman/83)
  Fraisl
v.Ewijk
Zuiverloon
Pinas
Kemper
De Boer
Vejinovic
Pascu (Familia-Castillo/74)
Besuijen
Arweiler
Kishna (Philipp/46)

Oranjevoetbalvrouwen kansloos onderuit tegen Spanje

De Nederlandse vrouwen hebben een 1-0-nederlaag geleden in een oefeninterland tegen Spanje. In Marbella waren de Spaanse voetbalvrouwen duidelijk te sterk voor Oranje, al wisten ze maar eenmaal te scoren tegen het team van Sarina Wiegman.

In aanloop naar de Olympische Spelen speelt Oranje meerdere oefeninterlands en vandaag was Spanje de eerste tegenstander. Op de wereldranglijst staat Nederland duidelijk hoger dan Spanje, maar daar was in het veld niks van te merken. Spanje had in de eerste helft meerdere kansen, maar alleen Patricia Guijarro Gutierrez kwam tot scoren.

In de tweede helft hadden de Spaanse voetbalvrouwen ook het betere van het spel, alleen ditmaal wist Spanje niet te scoren en mocht Nederland hopen op een resultaat. Oranje dat weinig creëerde kreeg vlak voor tijd nog wel een kans via invalster Shanice van de Sanden, alleen kopte de aanvalster naast, waardoor Spanje een verdiende overwinning boekte.

Capaciteit IC’s uitgebreid wegens coronadrukte, reguliere zorg teruggeschroefd

Ziekenhuizen breiden de capaciteit van de intensive cares nog verder uit omdat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft stijgen. Ze gaan naar 1550 beschikbare bedden. De uitbreiding betekent dat de reguliere zorg verder teruggeschroefd moet worden.

Ziekenhuizen breiden de capaciteit van de intensive cares nog verder uit omdat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft stijgen. Ze gaan naar 1550 beschikbare bedden. De uitbreiding betekent dat de reguliere zorg verder teruggeschroefd moet worden. Meer hierover op Skipr.

Vier gevallen bloedstollingsstoornis na Janssen COVID-19-vaccin , EMA start onderzoek

Het coronavaccin van Johnson & Johnson is al goedgekeurd in de EU, maar wordt tot nu toe alleen in de Verenigde Staten (VS) gebruikt. Daar ontdekten de autoriteiten, net als bij het COVID-19 vaccin van AstraZeneca, dat er in zeldzame gevallen problemen met  bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) kunnen optreden. Een van deze personen is overleden. In Georgia in de VS worden de vaccinaties met het Janssen vaccin nu opgeschort.

De European Medicines Agency (EMA) onderzoekt of vaccinaties met het coronavaccin van de Amerikaanse fabrikant Johnson & Johnson (en het Nederlandse Janssen) verantwoordelijk zijn voor vier van deze gevallen van zeldzame trombose. De EMA rapporteerde dat drie gevallen van de zeldzame trombose gemeld zijn in de VS en een ander in de context van een klinische studie op een niet nader gespecificeerde locatie. Een van de gevallen was dodelijk. De EMA kondigde ook nog nader onderzoek te doen naar vijf gevallen van het zogenaamde capillair leksyndroom die verband zouden kunnen houden met een AstraZeneca-vaccinatie.

Het vaccin van Johnson & Johnson wordt momenteel alleen in de VS gebruikt. Het COVID-19-vaccin is sinds half maart ook in de EU goedgekeurd, maar wordt nog niet gebruikt. Volgens de Europese Commissie begint de levering op 19 april. In het tweede kwartaal worden in totaal 55 miljoen doses van het vaccin geleverd. In tegenstelling tot de andere vaccins is slechts één injectie nodig voor volledige bescherming.

Het vaccin van Johnson & Johnson is het tweede vaccin dat de EMA onderzoekt naar een verband met zeldzame gevallen van trombose in hersenaders. Met het vaccin van AstraZeneca hadden de experts na 31 verdachte gevallen alleen al in Duitsland een verband gelegd tussen het vaccin en trombose, maar dit komt zeer zelden voor. De frequentie van gemelde incidenten met bloedstolsels in de hersenen is volgens de EMA ongeveer 1 op 100.000. Het Geneesmiddelenbureau raadt daarom het gebruik van AstraZeneca zonder voorbehoud aan. De voordelen van het vaccin wegen op tegen de risico's, zei hij.

Verschillende Europese landen hebben deze aanbeveling niet opgevolgd. Onder meer Nederland en Duitsland hebben besloten om alleen ouderen van 60 jaar en ouder met het vaccin te vaccineren. Jongere mensen die al één dosis hebben gekregen, kunnen met AstraZeneca gevaccineerd worden, al gaan er stemmen op om de tweede vaccinatie met een ander vaccin te doen.

Vector vaccins aangetast
De vaccins van Johnson & Johnson zijn, net als die van AstraZeneca, zogenaamde vectorvaccins. Je hebt een virus als basis nodig om een antigeen het lichaam in te krijgen. Bij Johnson & Johnson is het een menselijk rhinovirus dat onschadelijk is gemaakt. Het bevat genetisch materiaal van een oppervlakte-eiwit waarmee de Sars-CoV-2-ziekteverwekker op menselijke cellen terechtkomt.

De preparaten van Biontech/Pfizer en Moderna zijn daarentegen zogenaamde mRNA-vaccins. "m" staat voor boodschapper, "RNA" voor ribonucleïnezuur. Hier is het mRNA de bouwinstructie voor een component van de Covid-19-ziekteverwekker. Het komt in de lichaamscellen terecht met behulp van kleine vetdruppeltjes. Deze produceren dan ook het viruseiwit waartegen het lichaam zijn immuunrespons ontwikkelt.

Man knakt vingers, balt vuisten en mishandelt dan twee BOA's

De politie is op zoek naar een man die bij een controle op vervoersbewijzen op donderdag 8 april twee BOA’s heeft mishandeld. Dit gebeurde bij de bushalte Verzetswijk in Almere. De man is na de mishandeling gevlucht in de richting van de Verzetswijk.

Bij zo’n controle gaan BOA’s bij beide ingangen van de bus staan om de passagiers die uitstappen meteen te kunnen controleren. Eén man knakte zijn vingers en liet in plaats van zijn geldig vervoersbewijs zijn vuisten zien. De slachtoffers hebben beiden letsel overgehouden aan de klappen.

De politie komt ook graag in contact met een belangrijke getuige; een man die achter in de bus (buslijn M7 in de richting van Almere Centrum) zat en de verdachte gezien heeft. Het gaat hier om een blanke man met een zwarte jas en een rood shirt.

Signalement van de verdachte
Het is een man van tussen de 25 en 30 jaar oud, met licht getinte huid. Hij droeg een crèmekleurige jas met een Ralph Lauren logo gecombineerd met een zwarte trainingsbroek. De man heeft een slank postuur en is ongeveer 1.90 meter tot 2 meter lang.

De politie is een onderzoek gestart en bekijkt op dit moment de camerabeelden van de mishandeling. We hopen in contact te komen met mensen die de man rond 21:00 uur hebben zien vluchten in de richting van Tussen de Vaarten. Heeft u iets gezien, weet u om wie het gaat of heeft u andere informatie, bel dan met 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan 0800-7000.

Rapper DMX (50) overleden aan gevolgen hartaanval

De Amerikaanse rapper DMX (50) is overleden aan een hartaanval. De hiphopartiest die bekend stond om zijn rauwe stemgeluid werd op 2 april, opgenomen in een ziekenhuis in New York. Sindsdien verkeerde hij in een vegetatieve toestand.

De afgelopen dagen hielden fans waken voor het ziekenhuis, maar vandaag stierf DMX in bijzijn van zijn dierbaren. Zijn familie maakt het overlijden bekend tegen het Amerikaanse tijdschrift People. DMX laat 15 kinderen na.

DMX, de artiestennaam van Earl Simmons, brak in 1998 door met zijn debuutalbum It's Dark and Hell Is Hot. Een jaar later volgde zijn bestverkopende album, ...And Then There Was X, met de hitsingle Party Up (Up In Here).

Hij bouwde een carrière op als een van de grootste rapsterren aan het eind van de jaren negentig en het begin van de jaren 2000, maar hij worstelde ook met drugsverslaving en juridische problemen die hem herhaaldelijk in de gevangenis deden belanden.

Aap speelt computerspel via hersenimplantaat Neuralink

In onderstaande video is te zien hoe de negenjarige makaak Pager met zijn gedachten het computerspel Pong speelt. De aap heeft een breinimplantaat met duizenden elektroden en het spel wordt alleen via hersengolven bestuurd.


Monkey MindPong (Bron: YouTube)

Eerst is te zien hoe de aap het systeem van Neuralink, het neurotechnologiebedrijf opgericht door onder andere Elon Musk, kalibreert. Door een witte cursor met een joystick naar gekleurde vakjes te leiden leert het systeem de hersengolven die de hand van de aap bewegen te herkennen. Elke keer als de cursor het vakje raakt, krijgt Pager een beloning via een rietje.

Daarna is te zien dat met een losgekoppelde joystick en met Neuralink aan, de witte cursor aan de hand van hersengolven het gekleurde vakje weet te vinden. De cursor beweegt dus puur op basis van hoe de aap denkt dat de cursor moet bewegen.

Als laatste is te zien hoe de aap zijn favoriete computerspel Pong speelt. Ook ditmaal zonder joystick, maar volledig via de hersenen.

Op termijn denkt het bedrijf zelfs dat het de hersensignalen van verlamde mensen weer succesvol bij hun spieren kan krijgen. Dan ontstaat als het ware een 'technologisch oplossing' voor een verlamming.

Een-tweetje Deceuninck-Quick Step in Ronde van het Baskenland

Mikel Honoré heeft de vijfde etappe in de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. De 24-jarige Deen van Deceuninck-Quick Step kwam samen met ploegmaat Josef Cerny naar de streep, maar mocht van de Tsjech de etappe winnen. In het algemeen klassement veranderde er niks, waardoor de Amerikaan Brandon McNulty met nog één etappe aan de leiding blijft staan.

In de Ronde van Baskenland stond vandaag de minst lastige rit op het programma van de week, maar alsnog lagen er enkele beklimmingen op het parcours. Niet zwaar genoeg voor de klassementsrenners, waardoor het een etappe werd voor de vluchters.

Ide Schelling (Bora-hansgrohe), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Josef Cerny (Deceuninck-Quick.Step), Mikel Frolich Honoré (Deceuninck-Quick.Step), Andrey Amador (Ineos Grenadiers) en Andreas Leknessund (Team DSM) vormde de kopgroep van de dag en ondanks dat de voorsprong nooit groot genoeg werd zou een deel van de kopgroep toch het peloton vooruit blijven.

Bernard, Cerny en Honoré waren de sterksten in de kopgroep. Het drietal, waarvan twee van Deceuninck-Quick Step, werkte in de finale goed samen en konden een jagend peloton achter zich houden. Op vijf kilometer van de finish reden de beide renners van Deceuninck-Quick Step weg bij Bernard, waarna Cerny de zege gunde aan zijn ploeggenoot Honoré.

In de top van het klassement veranderde er niets. De Amerikaans Brandon McNulty (UAE Team Emirates) behield zijn voorsprong van 23 seconden op de Sloveen Primoz Roglič van Jumbo-Visma. Zaterdag valt de beslissing in Baskenland in de korte, maar zware laatste etappe.

Verenigde Staten kondigen exportverbod aan naar Chinese supercomputerbedrijven

De Verenige Staten hebben verschillende Chinese onderzoeksinstellingen en supercomputerfabrikanten toegevoegd aan een lijst met exportverboden.

Volgens het ministerie van Handel wordt Amerikaanse technologie door het Chinese leger gebruikt voor de ontwikkeling van wapens. De in China ontwikkelde supercomputers bevatten processors en andere componenten van Amerikaanse bedrijven. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om ontploffingen van atoombommen te simuleren.

Net als zijn voorganger Trump ziet de zittende Amerikaanse president Biden de Chinese technologie-industrie blijkbaar als een bedreiging. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde tegenmaatregelen aan.

Archeologen ontdekken 3000 jaar oude stad tijdens opgravingen in Luxor, Egypte

Het is de grootste oude stad die ooit in Egypte is gevonden, zo meldde het hoofd van deze opgraving, Sahi Hawass, in een verklaring. De nederzetting dateert uit de tijd van koning Amenophis III, die regeerde van ongeveer 1391 tot 1353 voor Christus. Dat blijkt volgens de archeoloog ook uit opgegraven voorwerpen zoals modderstenen met zegels van de farao.

De oude stad is goed bewaard gebleven, met bijna complete muren en kamers. Het werd eerder als verloren beschouwd: "Veel buitenlandse archeologen hebben bij opgravingen naar deze stad gezocht maar hebben deze nooit kunnen vinden", zei Hawass. "De ontdekking van deze verloren stad is de tweede belangrijkste archeologische vondst sinds het graf van Toetanchamon", zegt Betsy Brian, hoogleraar Egyptologie aan de Johns Hopkins University in de VS. Het graf van farao Toetanchamon werd ontdekt in 1922.

COVID-19: 7716 nieuwe besmettingen en 41 doden, totaal 1.334.771 en 16.731

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7716 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.334.771 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 262 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1711 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 45 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 784 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 41 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.731 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Verenigde Staten willen twee oorlogsschepen naar de Zwarte Zee sturen

Volgens het Turks staatspersbureau Anadolu willen de Verenigde Staten twee oorlogsschepen  naar de Zwarte Zee sturen.

Anadolu heeft dit vernomen van diplomatieke bronnen. Washington heeft de doortocht van de oorlogsschepen door de Bosporus naar de Zwarte Zee aangekondigd. De schepen zouden tot 4 mei in de Zwarte Zee blijven.

Het optreden van de VS zou verband kunnen houden met de recente escalatie van het conflict in Oost-Oekraïne. Daar vechten separatisten tegen het Oekraïense leger. Hoewel Moskou ontkent worden de separatisten gesteund door het Russische leger.

Rusland heeft onlangs zijn troepen aan de grens met Oekraïne aanzienlijk uitgebreid. Het Kremlin heeft vandaag met een militaire interventie gedreigd. De woordvoerder van het Kremlin, Peskov, zei in Moskou dat als de gevechten oplaaien, Rusland maatregelen zal nemen om zijn burgers te beschermen. Moskou kent Russisch staatsburgerschap toe aan Russisch-sprekende inwoners van Oost-Oekraïne.

Lijk in staat van ontbinding op bijrijdersstoel: automobilist aangehouden in Spanje

In het noordoosten van Spanje werd een Zwitserse chauffeur gearresteerd met een lijk op de passagiersstoel. Na een politiecontrole aan de grens met Frankrijk, reed hij donderdag de verkeerde kant op en werd hij aangehouden na een ongeval in de buurt van Girona, zo meldde de Spaanse politie.

De 66-jarige reed oorspronkelijk richting Frankrijk toen hij een politiecontrole zag bij een grensovergang. Een Catalaanse politiewoordvoerder zei dat de bestuurder zich omdraaide en in de verkeerde richting terugreed op de tegenoverliggende rijstrook van de Spaanse snelweg, waarbij hij alle signalen negeerde om te stoppen.

Na ruim 30 kilometer te hebben spookgereden nam de man een afslag van de snelweg en raakte kort daarna betrokken bij een ongeval op zo'n twintig kilometer van Girona. Toen de politie zijn auto onderzocht, vonden ze het dode lichaam van een oudere man in vergevorderde staat van ontbinding, met gemummificeerde handen, op de passagiersstoel. De agenten hebben een nader onderzoek ingesteld. Hierbij werd duidelijk dat de man op reis was met het lichaam van zijn partner, een 88-jarige Zwitser die twee of drie weken geleden is overleden. Het lichaam, bedekt met een deken, vertoonde geen sporen van geweld. De chauffeur heeft volgens de rechercheurs met het lijk door Spanje rondgereden.

Brech ook in hoger beroep vervolgd voor bezit kinderporno, advocaat mag lijkschouwer verhoren

Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch heeft beslist dat Jos Brech ook in hoger beroep mag worden vervolgd voor het in zijn bezit hebben van kinderporno. Advocaat Roethof wilde dat het gerechtshof op dit punt niet ontvankelijk werd verklaard. De voor de dood van Nicky Verstappen veroordeelde Brech werd vorig jaar óók veroordeeld voor kinderporno. In totaal werd Brech veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf, twaalf jaar voor het misbruik en de dood van Nicky en zes maandenr voor het bezit van kinderporno. Meer hierover in het AD.

Rotterdam en Den Haag doen samen gooi naar start Tour de France

Rotterdam en Den Haag doen samen een gooi naar de Grand Départ (2024 of 2025) van de allergrootste wielerwedstrijd ter wereld, de Tour de France. "Het vormt voor ons het licht aan het einde van de corona-tunnel.” Zo meldt AD Sport.

Men wil de proloog laten starten in Rotterdam, waarna de dag erop een etappe van Rotterdam naar Den Haag moet volgen.

Rotterdam hoopt ook om in 2023 de Finish van de Tour de Féminin te mogen organiseren.

"Topsport inspireert mensen en je kunt er veel van leren”, volgens Sven de Langen, wethouder sport in Rotterdam. ''Het is een mooie afspiegeling van het leven: met pieken en dalen, al zijn die voor iedereen anders. Topsport stimuleert kinderen om zelf te gaan sporten, hun helden na te doen en hun dromen na te leven.” De tour zou de horeca rondom Rotterdam en Den Haag goed doen, dat is meer dan welkom na de COVID-19-crisis. 

Het nutteloze feitje van de dag: met de tram over het Binnenhof

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Eerder kon je hier al lezen over de parkeerplaats die het Binnenhof vroeger was, maar wist je dat er een eeuw geleden een tram over het Binnenhof reed?  Van 1904 tot en met 1925 reed tramlijn 3 langs de Ridderzaal en tussen de parlementsgebouwen door. Speciaal voor Prinsjesdag moesten de leidingen van de elektrische trams onder de toegangspoorten verwijderd worden, anders paste de Gouden Koets er niet onderdoor.

Het nutteloze feitje van de dag: met de tram over het Binnenhof (WikiCommons/Weenenk & Snel, Den Haag)
Het nutteloze feitje van de dag: met de tram over het Binnenhof (WikiCommons/Weenenk & Snel, Den Haag)

Breed draagvlak voor coronapaspoort, naleving bezoekersregeling neemt af

Er lijkt breed draagvlak voor een in te voeren coronapaspoort. 7 op de 10 deelnemers aan vragenlijstonderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en zien het zitten om hiermee toegang te krijgen tot evenementen, culturele locaties, werk en onderwijs.

Met een ‘paspoort app’ zouden zij kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of een recente negatieve testuitslag hebben. Een paspoort dat aantoont dat ze COVID-19 hebben gehad, om op basis daarvan toegang te krijgen, zien veel minder mensen zitten (4 op de 10).

Sociale beperkingen vallen zwaar
De onderzoeksdeelnemers zien het virus onverminderd als een risico voor zichzelf en anderen, en geloven dat de maatregelen effectief het virus remmen. Toch daalde het aantal mensen dat zegt in de afgelopen week niet meer dan 1 bezoeker per dag te hebben ontvangen van 81% naar 72%. Het aantal deelnemers dat achter deze maatregel staat, is gedaald van 57% naar 47%. Mensen geven aan het naleven van deze bezoekersmaatregel erg moeilijk te vinden ten opzichte van de eerdere 2 bezoekers per dag.

Meer testen
Tegelijkertijd laten meer mensen zich testen bij klachten: 63% ten opzichte van 51% zes weken eerder. Ook zeggen meer deelnemers die klachten hadden, thuis te zijn gebleven tot hun testuitslag of tot hun klachten over waren: 45% ten opzichte van 33% in de vorige meetronde. Dit is belangrijk om verspreiding van het virus na een mogelijke besmetting zoveel mogelijk in te perken.

Mensen bezoeken elkaar dus vaker, maar lijken tegelijk extra maatregelen te nemen om de kans op het verspreiden van het virus te beperken.

Meer cijfers over deze en andere onderwerpen zijn te vinden op de uitgebreide onderzoekspagina van het RIVM.

Over het onderzoek
Om beter te begrijpen hoe mensen denken over de coronamaatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hieraan te houden en wat de impact op mensen is, voeren het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu , GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio Nederland en de regionale GGD’en sinds april 2020 samen een groot onderzoek uit. Dit richt zich op het gedrag van mensen, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het met hen gaat. Bovenstaande resultaten zijn afkomstig uit de elfde meting onder ruim 47.000 mensen in de periode van 24 t/m 28 maart 2021, en vergeleken met resultaten uit de eerdere metingen. Deze inzichten helpen de overheid om burgers beter te ondersteunen en informeren, onder andere via steunpuntcoronazorgen.nl.

Onrust bij christelijke ouders over onzedelijk 'jiggy jig' in Koningsspelenlied

Er is onrust onder christelijke ouders en op christelijke scholen over het Koningsspelenlied ‘Zij aan zij’. De woorden ‘jiggy jig’ in de tekst zouden ‘geslachtsgemeenschap’ betekenen. Zo meldt het DvhN.

Het nummer is een typisch Kinderen voor Kinderen-lied. Thijs Verheij van Kinderen voor Kinderen baalt van de ophef. De schrijver is verrast, in het Koningsspelenlied worden volgens hem zelfverzonnen woorden gebruikt waarmee danspasjes worden bedoeld. Naast 'jiggy jig' zijn hier ook 'de fix' en 'de nieuwe squad' voor gebruikt in het lied 'Zij aan zij'.

Proces om ‘levenseinde in eigen regie’

Coöperatie Laatste Wil (CLW) spant een proces tegen de Staat aan om een “menselijk levenseinde in eigen regie” ruimer mogelijk te maken. De organisatie begint er meteen ook een publiekscampagne voor.

Artsen mogen bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden wel tot levensbeëindiging overgaan, maar CLW wil dat het ook mag bij een levenseindewens om andere redenen. Welke reden doet er niet toe, ‘voltooid leven’ of iets anders. Als iemand wil sterven, dan moet hij of zij dat op een waardige wijze kunnen doen en moet iemand anders daar eventueel ook onbevreesd bij kunnen helpen. Een ander mag niet over iemands doodswens oordelen, zegt CLW.

“Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens hebben wij als burger het recht op zelfbeschikking. Dat recht is onverkort van toepassing op het eigen levenseinde”, stelt CLW. De Nederlandse overheid maakt dit volgens haar onmogelijk “doordat ze hulp bij zelfdoding strafbaar stelt, de toegang tot een veilig laatstewilmiddel beperkt, betrokkenen vervolgt en naasten criminaliseert wanneer zij hulp verlenen. Het zelfbeschikkingsrecht is hiermee een schijnrecht.” Meer hierover bij Skipr.

Wonder Boy: Asha in Monster World overzichtstrailer

Wonder Boy: Asha in Monster World, de remake op Wonder Boy IV (1994), komt binnenkort al uit in Japan. De game daar vanaf 22 april beschikbaar voor PS4, Switch en pc. Een releasedatum voor het westen is er nog niet. Voorlopig zegt ontwikkelaar ININ Games nog steeds dat de game gepland staat voor in het tweede kwartaal.

Ondertussen kunnen we in de nieuwe onderstaande overzichtstrailer de game wederom zien. De trailer toont de platformer- en puzzel-elementen waar de serie om bekend staat.

NEO: The World Ends with You komt deze zomer uit

NEO: The World Ends with You, de sequel op de DS-game uit 2007, komt op 27 juli uit voor Switch, PS4 en pc (Epic Games Store). NEO speelt zich net als de originele game af in een fictieve en alternatieve versie van Shibuya. Hoofdpersonage Rindo doet mee aan de 'Reaper's Game', een spel die een week duurt en waarin de deelnemers de kans krijgen om weer terug tot leven te komen.

In de nieuwe onderstaande trailer hieronder zien we ook voor het eerst gameplay. Op het eerste gezicht lijkt het dit keer een relatief simpele actie-RPG.

Verklaring namens informateur Tjeenk Willink

Tijdens de persconferentie van 7 april jongstleden heeft informateur Tjeenk Willink toegelicht dat zijn opdracht bestaat uit twee delen. Het eerste deel betreft de wijze waarop een kabinet kan worden gevormd. Dat deel van de opdracht is volgens de informateur niet los te zien van de breed gevoelde wens tot wijziging van de bestuursstijl.

Daarbij heeft hij erop gewezen dat Mark Rutte niet de enige drager van de huidige bestuursstijl is. In enkele artikelen in de media wordt hieruit de conclusie getrokken: Rutte geen belemmering voor formatie. Die conclusie kan de informateur niet tot de zijne rekenen zolang het tweede deel van zijn opdracht niet is uitgevoerd, te onderzoeken: “of en zo ja onder welke voorwaarden er voldoende vertrouwen tussen partijen bestaat of weer kan ontstaan”.

Spreeuwen uit nest gehaald, gebruikt als lokvogels

De provincie Limburg heeft toestemming gegeven om jonge, wilde spreeuwen uit het nest te halen en te gebruiken als lokvogel. De dieren komen in vangkooien terecht en moeten er voor zorgen dat soortgenoten ook die kooi invliegen. Daarnaast worden in de hele provincie spreeuwen afgeschoten en mogen daarbij haviken, slechtvalken en woestijnbuizerds worden ingezet. Animal Rights en Fauna4Life zijn geschokt: “De landelijke broedpopulatie spreeuwen neemt al jaren af. Sinds de jaren tachtig zijn hun aantallen in Noord- en West-Europa gehalveerd. De provincie moet deze vogels beschermen en koesteren in plaats van nesten leeg te roven en ze af te schieten.”

Gevangen spreeuwen sterven
Al meerdere jaren worden spreeuwen in Limburg met vangkooien gevangen. Vorige maand is er een nieuwe ontheffing verleend. Deze geldt voor vijf jaar. De kooien mogen geplaatst worden tot 500 meter van percelen met blauwe bessen, maar geregistreerde schade aan fruit is er helemaal niet. Eens per week moet de kooi worden geleegd en worden de spreeuwen minimaal 30 kilometer verder weer losgelaten. “De afgelopen jaren stierf meer dan 10% van de gevangen spreeuwen door stress. In 2017 stierven dieren in de vangkooi als gevolg van zwaar noodweer. Dit is onethisch en onacceptabel”, zegt Jessica Smit van Animal Rights.

Om de spreeuwen in de kooi te lokken worden levende vogels in de kooi geplaatst. Gefokte spreeuwen zijn er bijna niet en daarom mogen jonge spreeuwen uit hun nesten worden gehaald, krijgen ze een pootring en worden ze ondergebracht bij een volièrehouder. “Al sinds 2007 wordt schade door zangvogels aan fruit niet meer vergoed. Dat komt omdat er prima alternatieve maatregelen om fruit te beschermen zijn in de vorm van netten. Er is helemaal geen reden om spreeuwen te vangen of dood te schieten”, zegt Pauline de Jong van Fauna4Life.

Ook afschot toegestaan
Naast het vangen van spreeuwen wordt in een ander besluit het afschot van de dieren in de hele provincie toegestaan. Tot maximaal 100 meter van percelen met bessen, kleinfruit, kersen en druiven mag op de vogels geschoten worden. De dierenbelangenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life tekenen tegen beide besluiten bezwaar aan.

Spreeuwen horen bij Nederland
Naast spreeuwen zijn er ook andere (zang)vogels die schade aan fruit kunnen veroorzaken. Bij deze vogels vindt geen afschot plaats, maar worden preventieve maatregelen toegepast. Ook spreeuwen kunnen worden geweerd met behulp van netten. Dit is een bewezen effectief middel. De organisaties: “Hun aantallen lopen al jaren terug, maar ondertussen wordt toestemming gegeven voor allerlei ingrijpende en dodelijke maatregelen. Wij vragen de provincie haar besluiten terug te draaien. Spreeuwen horen bij Nederland.”

Politie wil doxing strafbaar stellen

Agent Bruce weet uit eigen ervaring dat online bedreiging niet alleen de diender, maar zeker ook het thuisfront raakt. Uit de jaarcijfers GTPA (Geweld Tegen Politie Ambtenaren) over 2020 blijkt dat online bedreiging vaker voorkomt. Behalve de politie hebben ook bijvoorbeeld opiniemakers, journalisten en politici in toenemende mate te maken met online intimidatie en bedreiging. De politie wil dat doxing strafbaar wordt.

Agressie en intimidatie op sociale media tegen politiemensen is in een jaar tijd verdubbeld. De indruk van de eerste drie maanden van 2021 is dat die stijgende lijn doorzet. ‘De verdere digitalisering van de samenleving lijkt bepaalde mensen er toe te brengen om op internet politiemensen, maar ook politici, journalisten of opiniemakers te intimideren’, stelt Ruud Verkuijlen, programmamanager GTPA, ‘Doxing is het online en openbaar vragen om privégegevens van mensen. Ook de politie ontkomt daar niet aan. Een foto van een agent op Instagram met de vraag ‘Wie is dit?’. En het zetten van bedragen op deze informatie. Het stellen van zo´n vraag is niet strafbaar, maar het gaat om de intentie. Wat wil iemand met die gegevens doen? Zo´n oproep werkt intimiderend en heeft niet alleen effect op de diender die het overkomt, maar zeker ook op zijn familie en teamgenoten.’

‘Angst bij thuisfront’
Recent werd agent Bruce slachtoffer van online bedreiging. Hij beaamt dat de intimidatie niet stopt bij de agent, maar ook zijn naasten raakt. 'Normaal gesproken breng ik wat ik op mijn werk meemaak thuis wat zachter. Gewoon om ze niet ongerust te maken, vaak is er namelijk niets aan de hand. Maar dit was persoonlijk’, vertelt Bruce. Rond de avondklokrellen werd in een Instagramgroep gevraagd naar zijn privégegevens. Er werd zelfs geld geboden voor die informatie. ‘Mijn vriendin trok het slecht; ook omdat we sinds kort ouders zijn. In eerste instantie reageerde ik wat laconiek, maar mijn vriendin werd angstig; ging niet graag de straat meer op, zeker niet met onze kleine. Telkens als een politiewagen langs ons huis reed dacht ze dat er gevaar dreigde.’

Meer contact
‘De politie heeft veel contact met burgers. Dat is belangrijk voor ons werk´, zegt GTPA-programmamanager Verkuijlen. ´Het afgelopen jaar is dat contact toegenomen. Dat heeft vooral te maken met het handhaven van de coronamaatregelen. Rond het naleven van de avondklok en bij demonstraties moesten we vaker begrenzend optreden, om kans op besmetting in de samenleving zo klein mogelijk te houden. Het ongenoegen over de maatregelen lijkt een reden te zijn voor agressief gedrag tegen de politie. Meer contacten betekent ook een kans op meer incidenten.´ In 2020 hebben ruim 12.500 politiemensen te maken gehad met een vorm van agressie en geweld. Een jaar eerder stond de teller op ruim 10.500. ´Het is aannemelijk dat die toename komt door het handhaven van de coronamaatregelen. We zoeken verbinding met de samenleving, maar die rol van verbinder staat onder druk omdat we steeds meer in de rol van repressie worden gedrukt. Repressie is ook een taak voor ons, maar het betekent wel dat we minder die belangrijke rol van verbinder in de wijken kunnen oppakken.´

Toe- en afnames
Binnen een aantal categorieën laten de cijfers toe- en afnames te zien. Vanwege het tijdelijke vuurwerkverbod rond de jaarwisseling en het feit dat in 2020 vrijwel alle evenementen zijn afgeblazen, waren daarbij aanzienlijk minder incidenten. ´Deze coronatijd doet ook psychisch iets met mensen. Daardoor kregen we vaker met agressie te maken in relatie tot personen met verward gedrag; een stijging van 37 procent. Bedreigingen en beledigingen namen toe, net als poging tot doodslag (181 keer), poging zware mishandeling (341 keer) en zware mishandeling (72 keer)’, zegt Verkuijlen. ‘Aandacht voor agressie en geweld tegen agenten én alle hulpverleners blijft nodig. We mogen dit nooit normaal gaan vinden. Het hoort niet bij ons werk en leidt af van dat wat we moeten en willen doen; zorgen voor een veilige samenleving.´

FOK! Wat een weer: bewolkt met in het noorden regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Overdag is er in het noorden veel bewolking waaruit af en toe lichte regen valt. In het zuiden is er sluierbewolking waar de zon soms nog doorheen komt, het blijft daar droog. De maxima lopen uiteen van 7°C in het Waddengebied tot lokaal 14°C in het zuidoosten. De wind is matig uit een zuidwestelijke richting, in de avond wordt de wind zwak en variabel.

In de nacht naar zaterdag is het op veel plaatsen bewolkt en in het zuidoosten regent het enige tijd. In het noorden klaart het op, en is een mistbank mogelijk. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5 graden in het zuiden tot rond het vriespunt in het noorden van het land. De wind is zwak tot matig en komt hoofdzakelijk uit een noordoostelijke richting.

Zaterdag overdag is er in het midden en zuiden veel bewolking, in het noorden schijnt de zon eerst nog door de hoge bewolking. In de ochtend regent het al in het zuiden van het land en deze regen breidt zich verder noordwaarts uit. In het uiterste noorden blijft het tot de avond droog. De maximumtemperatuur ligt in het noorden rond 8°C, in de aanhoudende regen in het zuiden wordt het niet warmer dan een graad of 5. De oost- tot noordoostenwind wordt matig, langs de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig.

 

Bewolking, zon, (winterse) neerslag, vandaag had van alles een beetje (Foto: _UserName_)
Bewolking, zon, (winterse) neerslag, vandaag had van alles een beetje (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Veel leerlingen leren niet zo goed rekenen als ze zouden kunnen

Aan het eind van het basisonderwijs (bo) behaalt 33% van de leerlingen het niveau 1S voor rekenen-wiskunde. In het speciaal basisonderwijs (sbo) is dit 1,8%. Daarmee liggen de prestaties voor het streefniveau nog ver verwijderd van de ambitie van 65% 1S die de commissie-Meijerink in 2010 formuleerde bij het opstellen van de referentieniveaus. Dit blijkt uit het rapport Peil.Rekenen-Wiskunde.

Veel groeipotentieel van rekenvaardige leerlingen blijft onbenut, doordat het rekenonderwijs onvoldoende is afgestemd op hun mogelijkheden en behoeften.

Het peilingsonderzoek laat verder zien dat de vaardigheid in rekenen-wiskunde van groep 8-leerlingen in het basisonderwijs tussen 2011 en 2019 licht is toegenomen, een beeld dat overeen komt met de bevindingen uit het internationale onderzoek TIMSS-2019 onder basisschoolleerlingen in groep 6. In het sbo bleef de rekenvaardigheid gelijk sinds het vorige peilingsonderzoek in 2013.

Veel rekenpotentieel blijft onbenut
Naar aanleiding van de resultaten concludeert een focusgroep van experts dat in het basisonderwijs ten onrechte in veel gevallen niet 1S, maar het fundamentele niveau 1F wordt nagestreefd als niveau waarmee leerlingen de school verlaten. Daarvoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Zo is niet bij iedere leerkracht bekend dat er naar het niveau 1S dient te worden toegewerkt. Al vroeg in de basisschoolperiode werken veel leerlingen op een leerlijn die vooral leidt naar de beheersing van niveau 1F. Daarnaast gaat er in de klas vaak meer aandacht naar leerlingen die de rekenstof nog onvoldoende beheersen dan naar vaardigere leerlingen die mogelijk hogere prestaties kunnen halen. Dit heeft consequenties voor de ontwikkeling van deze rekenvaardige leerlingen. Zelfs als zij vooruitgaan, dan is het de vraag of hun groeipotentieel wel voldoende wordt benut. Overigens merkten experts in de focusgroep eveneens op dat het behalen van de niveaus 1F en 1S niet haalbaar is voor een deel van de leerlingpopulatie in het sbo.

Meer afstemming op verschillende onderwijsbehoeften nodig
Afstemming op de verschillende onderwijsbehoeften van leerlingen in het rekenonderwijs draagt bij aan een betere rekenvaardigheid op alle niveaus. Niet alleen voor de rekenaar in het sbo die, passend bij zijn mogelijkheden en perspectieven, functioneel moet leren rekenen. Maar juist ook voor de vaardigere rekenaar die mogelijk nog veel beter kan leren rekenen met het juiste onderwijsaanbod. Een voorwaarde hiervoor is voldoende zicht op de inhoud van de landelijke leerlijnen die leiden tot de referentieniveaus rekenen en meer bewustzijn van de consequenties van de keuze voor een bepaalde leerlijn. Het zichtbaar maken van de wijze waarop de inhoud van lesmethoden bijdraagt aan het behalen van niveau 1F of 1S, kan leerkrachten hierbij ondersteunen. Ook kennis van effectieve rekendidactiek is belangrijk. Dit verdient dan ook meer aandacht in de scholing van leerkrachten, zowel in de initiёle opleiding als in de na- en bijscholing.

Het belang van rekenvaardigheid en onderwijs in rekenen-wiskunde
Rekenen-wiskunde is overal om ons heen: in getallen, structuren, verhoudingen, patronen en algoritmen. Op prijskaartjes, op plattegronden of in grafieken met besmettingscijfers. Samen met lezen, schrijven, mondelinge taalvaardigheid en sociale & maatschappelijke competenties vormt rekenen dan ook het geheel aan basisvaardigheden dat je nodig hebt om je te kunnen redden in de maatschappij. Om goed zicht te krijgen op zowel de leerlingprestaties als het onderwijs in basisvaardigheden zoals rekenen, heeft de inspectie de basisvaardigheden voor de komende jaren als speerpunt aangemerkt.

Lees alle onderzoeksresultaten in het rapport Peil.Rekenen-Wiskunde.

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.