FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 april 2021

Versoepelingen stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.

Eerste stap openingsplan per 28 april
Op 28 april worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen blijven gelden.

 • Einde avondklok
  Op 28 april 04.30 uur vervalt de avondklok.
 • Thuisbezoek naar 2 personen
  Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten in een week. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.
 • Terrassen open
  Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht.

  Bekijk alle regels die gelden op het terras.
  -De openingstijden van de buitenterrassen zijn van 12.00 uur tot maximaal 18.00 uur.
  -Er geldt een verplichte reservering van zitplaatsen vooraf. Dit kan aan de deur.
  -Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar.
  -Per buitenterras geldt een maximum van 50 personen.
  -Een gezondheidscheck en een verzoek om te registreren zijn verplicht.
  -De terrasbezoekers blijven zoveel mogelijk zitten. Verplaatsen gebeurt niet onnodig.
  -Er is geen zelfbediening.
  -Alleen voor toilet- en garderobebezoek of om te betalen mogen bezoekers naar binnen. Hierbij moet een mondkapje worden gedragen.
  -Er wordt zoveel mogelijk contactloos betaald.
  -Er is geen entertainment (zoals live optredens en videoschermen) op of rondom het terras.
  -De basisregels blijven gelden, zoals 1.5 meter afstand en het dragen van een mondkapje.

  Verplichte reservering
  Reserveren is verplicht en kan telefonisch, digitaal of aan de deur worden gedaan. Er geldt geen minimale tijd tussen reserveren en het terras bezoeken. Er is een verplichte reservering ('wait to be seated') om drukte rondom horecagelegenheden te voorkomen. Op deze manier is het bezoeken van buitenterrassen beter in goede banen te leiden. Een oploop van wachtende bezoekers kan de kans op onderlinge besmetting vergroten.

  Soorten terrassen die open gaan
  Het gaat over terrassen in de buitenlucht, waarbij de bovenkant open is of het terras aan 3 kanten open is. Het kan ook een buitenterras zijn op bijvoorbeeld een boot die stilligt aan de kade met een horecafunctie. Buitenterrassen van sportaccommodaties en -kantines zijn uitgesloten. Buitenterrassen van locaties die nog gesloten zijn, zoals pretparken, rondvaartboten of dierenparken, blijven gesloten.

  Buitenterrassen van sportkantines
  Sportkantines zijn open voor het afhalen van eten en drinken, het terras van sportkantines is gesloten. Dit heeft te maken met het verbod op publiek bij sportwedstrijden. Ook de kleedkamers zijn gesloten. Terrassen bij bedrijfskantines mogen open zijn.

  Sluitingstijd buitenterrassen
  Op dit moment laat het epidemiologische beeld voorzichtig de eerste versoepelingen toe. Door de sluitingstijd van 18.00 uur worden de risico’s op besmettingen beperkt en kan er worden bekeken wat het effect is van de opening van terrassen. Bij een voortzetting van het gunstige beeld zijn verdere versoepelingen mogelijk.

  Groot huishouden en kinderen
  Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Het niet is toegestaan om met tafels te schuiven.

  Feesten op terras
  Feesten en bruiloften op terrassen zijn niet mogelijk. De ondernemer zal hier op toezien. Tafels mogen niet aan elkaar worden geschoven en het is verplicht om aan een tafel te zitten.

  In de volgende stappen van het openingsplan worden de voorwaarden voor de horeca verruimd.
 • Winkels en markten open
  Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak.Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Ga daarom op een rustig tijdstip naar een winkel, zoals vroeg in de ochtend. En ga zo veel mogelijk alleen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Niet-essentiële winkels mogen van 6.00 uut tot 20.00 uur geopend zijn, ook op koopavonden moet de winkel om 20.00 uur sluiten. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht. Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.
 • Hoger onderwijs 1 dag per week
  Studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen vanaf maandag 26 april ongeveer 1 dag per week les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden. Vanaf mei komen zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.
 • Theorie-examen mogelijk
  Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk.
 • Uitvaarten
  Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar 100.

Vervolgstappen openingsplan
De tweede stap in het openingsplan staat op z’n vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er bijvoorbeeld meer als het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden.

Op 3 mei horen we of deze tweede stap gezet kan worden. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies. Welke maatregelen verder nog worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, is te zien in het overzicht van het openingsplan.

Random Pics van de Dag #289

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Gouwe Ouwe: Koken op zee

Chef-kok Alain Caron maakte in 2004 een zevendelig programma over koks aan boord van schepen. In deze delen kookte hij aan boord van verschilende soorten schepen, van zeilschip tot containerschip, en sprak hier met de kok van het schip en de bemanningsleden. 

In deze aflevering was hij aan boord van de Sederbergh, een Zuid-Afrikaans vrachtschip, waar hij samen met de scheepskok bobotie maakt. 

Tof om te zien hoe men kookt aan boord van schepen en het schip een tweede thuis maakt.

Jeffrey Kaplan verlaat Blizzard

Jeffrey Kaplan, Game Director voor Overwatch en veteraan binnen Blizzard, heeft Blizzard verlaten. Dit is via een blogpost op de website van Overwatch bekendgemaakt.

Een reden is niet gegeven, maar het moment is opvallend te noemen. Het Overwatch-team is druk bezig met de ontwikkeling van Overwatch 2 en het vertrek van een Game Director gedurende de ontwikkeling is vaak een teken van onrust binnen het team.

Kaplan's vervanger is Aaron Keller, ook al achttien jaar werkzaam bij Blizzard. Wat de toekomst brengt voor Kaplan, en Overwatch, is afwachten geblazen. Kaplan's verklaring lees je hieronder.

'i am leaving Blizzard Entertainment after 19 amazing years. 

it was truly the honor of a lifetime to have the opportunity to create worlds and heroes for such a passionate audience. i want to express my deep appreciation to everyone at blizzard who supported our games, our game teams and our players. but i want to say a special thanks to the wonderful game developers that shared in the journey of creation with me.  

never accept the world as it appears to be. always dare to see it for what it could be. i hope you do the same. 

gg,

jeffrey kaplan'

Overwatch

Yates grijpt de macht in Tour of the Alps

In de Tour of the Alps heeft Simon Yates de tweede etappe gewonnen. In een lastige etappe over 121 met meerdere beklimmingen reed hij iedereen uit het wiel en de Brit won met veertig seconden voorsprong. Yates is ook de nieuwe leider in de Italiaanse rittenkoers.

De tweede etappe in de Tour of the Alps was een korte rit over 121 kilometer, maar met vier lastige beklimmingen in de laatste zeventig kilometer konden de klimmers hun klimmersbenen tonen met het oog op de Ronde van Italië, die volgende maand van start gaat.

op de Kaunergrat-Piller Sattel, de voorlaatste klim van de dag, toonde Yates aan dat het met zijn vorm wel goed zit. In eerste instantie konden Pavel Sivakov, Nairo Quintana en Hugh Carthy de Engelsman nog volgen, maar niet veel later moesten ze passen bij Yates.

Yates had snel een voorsprong van driekwart minuut en zou die voorsprong niet meer kwijtspelen. Aan de finish had hij voorsprong van veertig seconden op Sivakov en daarmee boekte hij zijn eerste overwinning van het seizoen. In het algemeen klassement neemt hij de leiding over van Gianni Moscon.

Terugkijken:Mark Rutte en Hugo de Jonge over Nederlands COVID-19 beleid

Het kabinet liet tijdens de persconferentie vorige week dinsdag weten de samenleving in drie maanden met een stappenplan weer te willen openen. Hoe snel de eerste versoepelingen komen, wordt vanavond duidelijk. De laatste dagen klinkt er optimisme vanuit het kabinet: verwacht wordt dat vanaf 28 april de avondklok eraf gaat en de terrassen weer open kunnen. Zo meldt AT5.

De persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge zal om 19.00 uur rechtstreeks op FOK! worden gestreamd:


Alhoewel de coronacijfers niet per se een positief beeld laten zien, klinkt er een overwegend positief geluid vanuit het kabinet over versoepelingen vanaf 28 april. Het aantal besmettingen is onverminderd hoog, het gemiddelde ligt nog steeds op 7.000 besmettingen per dag.

Het optimisme komt vooral omdat een belangrijke voorwaarde voor versoepelingen, het aantal ziekenhuisopnames, zich de laatste week stabiliseert. Momenteel liggen er toch nog zo'n 800 coronapatiënten op de IC's en schommelt het aantal nieuwe patiënten tussen de 200 en 300 per dag. De cijfers zijn vergelijkbaar met de situatie in oktober, toen de horeca juist op slot ging.

Te snel positief
Toch is de situatie nu anders dan in oktober. Er is nu een vaccinatieprogramma gaande, waardoor de cijfers naar alle waarschijnlijkheid alleen maar zullen dalen.

Critici vragen zich wel af in hoeverre het kabinet zich niet weer te snel positief heeft uitgelaten. Vorige week werd er namelijk ook al voor de persconferentie gesproken over versoepelingen, die uiteindelijk niet doorgingen.
Een sector die in ieder geval optimistisch is over vanavond, is de non-food winkelbranche. De ondernemers zijn niet blij met de huidige maatregelen. Consumenten mogen winkelen, maar alleen wanneer ze vier uur van te voren een afspraak hebben gemaakt. Dat blijkt in de praktijk bijna niet te doen. Versoepelingen betekenen voor non-food winkels winkelen zonder afspraak, met 1 klant per 25 vierkante meter.

INretail-directeur Udo Delfgou vertelde vanochtend op Radio 1 dat hij er vrij zeker van is dat ze weer open mogen. "We hebben veel contact en de signalen zijn dusdanig dat we denken dat het vanavond gaat gebeuren."

Later dan 28 april open is volgens INretail niet verstandig. "Als in België op 26 april winkels weer normaal open gaan is dat met de voorjaarsvakantie op komst vragen om trammelant. En de maatschappelijke onrust is al groot."

'Eindtijd terrassen geen oplossing'
Ook de horeca-branche is ervan overtuigd dat zij weer open mogen, zij het met restricties. Volgens RTL Nieuws lieten Haagse bronnen weten dat versoepelingen in de horeca inhouden: maximaal twee gasten uit verschillende huishoudens aan één tafel of meerdere gasten uit hetzelfde huishouden. Per terras mogen er maximaal 50 gasten zitten en er zou ook een vroege eindtijd aan vastzitten. Alleen van 12.00 uur tot 18.00 uur zou je op het terras welkom zijn.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland staat daar kritisch tegenover. "Ingrediënten voor het heropeningsplan voor terrassen zijn ondernemen zonder restricties: geen eindtijd en geen maximumaantal personen per terras/per tafel. Om rendabel te kunnen exploiteren moeten ondernemers weer voluit kunnen ondernemen", stelt de organisatie.

Burgemeester Halsema roept al langer om de terrassen te openen, omdat het met het mooie weer niet te handhaven is om groepen jongeren de maatregelen na te laten leven. Het Vondelpark wordt regelmatig gesloten omdat het er te druk zou zijn.

Studenten en bezoek thuis
Voor studenten is er hoogstwaarschijnlijk ook goed nieuws: vanaf aanstaande maandag zullen hbo en wo-studenten weer één dag in de week fysiek onderwijs kunnen volgen. Ook gaat het aantal gasten dat je thuis mag ontvangen beperkt omhoog, van één naar twee per huishouden.

Update 14:35u
Naast de al genoemde mogelijke versoepelingen komt er nog een pakket bij: markten kunnen weer open en de groepsgrootte van begrafenissen gaat van 50 naar 100 bezoekers. Ook het hogere onderwijs gaat weer iets open met een fysieke lesdag per week. Theorie rijlessen worden ook weer gegeven.

Daarnaast komt er een plafond voor de fieldlab evenementen: wanneer er 900 mensen op de IC liggen worden deze tests "on hold" gezet tot de IC capaciteit het weer toelaat te testen met de evenementen.

Rusland voert met 20 oorlogsschepen militaire oefening uit op de Zwarte Zee

Tijdens de gespannen situatie in het Oekraïense conflict heeft Rusland een grote militaire oefening uitgevoerd met meer dan twintig oorlogsschepen in de Zwarte Zee. Het Russische ministerie van Defensie maakte bekend dat ook gevechtsvliegtuigen van de luchtmacht bij de oefening waren betrokken. Bovendien heeft Rusland meer dan 50 vliegtuigen verplaatst naar het Oekraïense schiereiland de Krim, dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd. De Russische Zwarte Zeevloot voerde ook een oefening uit waarbij, volgens het leger, ook "onderwatergevechten" werden getraind.

De acties van Rusland in de regio leiden momenteel tot spanningen met Oekraïne en het Westen. Moskou heeft de afgelopen weken tienduizenden soldaten naar de grens met Oekraïne verplaatst. Bovendien kondigde de Russische regering vorige week aan dat ze delen van de Zwarte Zee bij de Krim gedurende zes maanden vanaf eind april voor zes maanden zou afsluiten voor buitenlandse oorlogsschepen en andere staatsschepen. De Oekraïense havens aan de Zee van Azov zouden hierdoor worden afgesloten.

EMA: bloedproblemen als zeldzame bijwerking in bijsluiter Janssen COVID-19-vaccin

Trombose en een tekort aan bloedplaatjes moeten worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin dat door het Nederlandse bedrijf Janssen ( Johnson & Johnson) is ontwikkeld. In de bijsluiter van het vaccin moet daarom een waarschuwing worden opgenomen voor de zeer kleine kans op deze ernstige bloedproblemen. Tot die conclusie is het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gekomen. Het EMA zegt er wel meteen bij dat de voordelen van het vaccin nog altijd zwaarder wegen dan de risico’s. Zo meldt Skipr.

Het comité heeft nader onderzoek gedaan naar acht meldingen uit de Verenigde Staten over mensen die kort na hun coronaprik werden getroffen door een gevaarlijke combinatie van trombose (stolselvorming) en een te laag aantal bloedplaatjes. Eén vrouw overleed door bloedstolsels in haar hersenen. In totaal hebben bijna 7 miljoen Amerikanen het in Leiden ontwikkelde vaccin gekregen.

De gezondheidsautoriteiten besloten uit voorzorg tot een prikpauze nadat zeker zes mensen na vaccinatie te maken kregen met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Een vrouw overleed en een andere raakte in kritieke toestand. Onderzocht wordt of er een verband is met het vaccin. In de VS kregen bijna 7 miljoen mensen het al toegediend. In Europa heeft Janssen de uitlevering van het vaccin opgeschort tot het onderzoek van de EMA was afgerond, de leveringen zullen nu hervat worden.

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) was in het eerste kwartaal goed voor een omzet van 100 miljoen dollar. Vooralsnog is het vaccin alleen in de Verenigde Staten ingezet. J&J verklaarde eerder al dat het vaccin zonder winstoogmerk beschikbaar zal zijn tot het einde van de pandemie. Met een omzet van 100 miljoen dollar draagt het coronavaccin maar mondjesmaat bij aan de omzetgroei van de onderneming. Meer hierover in Skipr.

'Kabinet speelt Russisch roulette met ziekenhuiszorg'

Het kabinet speelt Russisch roulette met de ziekenhuiszorg. Dat vindt vakbond FNV Zorg & Welzijn, in reactie op de versoepelingen die het kabinet dinsdagavond volgens ingewijden aankondigt, op de dag dat de ziekenhuizen de hoogste instroom meldden van coronapatiënten dit jaar. Ook volgens beroepsorganisatie NU’91 komen de versoepelingen te vroeg.

Volgens bestuurder van FNV Zorg & Welzijn Elise Merlijn speelt het kabinet “Russisch roulette” met de ziekenhuiszorg. “Het is volle bak in de ziekenhuizen, er is een hoog ziekteverzuim en operatiekamers zijn gesloten omdat medewerkers meehelpen op de intensive cares. Het beleid is nog steeds: alle hens aan dek.” Ze snapt dat de samenleving snakt naar versoepelingen. “Maar ik vraag me af hoe blij mensen straks zijn als ze voor een gesloten ziekenhuisdeur staan.” Meer hierover in Skipr.

Grote brand op militair oefenterrein Leusderheide

Op het militaire oefenterrein Leusderheide op de Utrechtse Heuvelrug is vanmorgen door onbekende oorzaak brand uitgebroken. De civiele brandweer heeft het vuur na enkele uren blussen onder controle. De vlammenzee heeft zo’n 10.000 vierkante meter verwoest. Het vuur ontstond toen een opleidingseenheid van de landmacht er oefende.

De brandweer houdt het gebied nu nat zodat het vuur niet opnieuw oplaait. Na onderzoek is duidelijk geworden dat de brand is ontstaan door rookpotten, die militairen tijdens de oefening gebruikten.

COVID-19: 6871 nieuwe besmettingen en 27 doden, totaal 1.417.772 en 16.965

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6871 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.417.772 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 327 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1830 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 58 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 823 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 27 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.965 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM
RIVM

Ook Luigi krijgt eigen LEGO-set

Nintendo en LEGO kondigen een nieuwe set aan van de LEGO Super Mario Adventures-serie. Het gaat om de Luigi Starter Course, die vanaf 1 augustus beschikbaar komt.

In de set vind je Luigi, compleet met eigen geluiden en interacties. Ook vind je sidekick Yoshi en slechterik Boom Boom in de set. Hoe dit er allemaal uitziet, kun je in onderstaande trailer bekijken.

De pre-order voor de set gaat later vandaag online.

Het nutteloze feitje van de dag: bier, bier en nog eens bier

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dat er in Nederland veel bierbrouwerijen zijn kan je niet ontgaan zijn als je schappen voor bier passeert in de supermarkt, maar wist je er bijna duizend brouwerijen geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel? En dan hebben we het over brouwerijen als Heineken en Grolsch maar natuurlijk ook over de talloze kleine lokale brouwerijen in ons land. In totaal telt de KVK 983 Nederlandse brouwerijen in hun register. De meesten daarvan staan in Noord-Brabant, maar liefst tweehonderd zo schrijft Nu.nl.

Het nutteloze feitje van de dag: bier, bier en nog eens bier (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Kris Roderburg/P. van Galen)
Het nutteloze feitje van de dag: bier, bier en nog eens bier (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Kris Roderburg/P. van Galen)

Franse lingeriewinkeliers sturen premier 80 slipjes uit protest tegen coronasluiting

De eigenaars van 80 lingeriezaken in Frankrijk hebben evenzovele slips naar premier Jean Castex gestuurd. Daarmee uiten ze hun onvrede over het aanmerken van hun zaken als ‘niet-essentieel’ tijdens de nieuwe lockdown, melden Franse media. Zo valt te lezen in het AD.

Met deze "symbolische en grappige” protest genaamd ‘action culottée’ - een combinatie van de Franse woorden voor slipje (culotte) en brutaal (culottée) - vragen de lingeriezaken aan de overheid om hun winkels in te delen in de categorie ‘essentiële winkels’. Het steekt de winkeliers dat supermarkten wel ondergoed mogen verkopen als 'essentieel product' terwijl de lingeriezaken hun deuren gesloten moeten houden.

In Frankrijk zijn alle niet-essentiële winkels sinds 3 april weer gesloten vanwege de derde coronagolf. De Fransen mogen zich maar in een straal van 10 kilometer rond hun huis komen en thuiswerken is de standaard.

In een persbericht van 'action culotéé", doorgegeven op hun Facebook-pagina, beweren de organisatoren dat “het risico van overdracht COVID-19 niet het grootst is in de winkels van zelfstandige ondernemers. Door onze kleine oppervlakken kunnen we de bezoekersstroom nauwkeurig regelen. Supermarkten zijn open, verwelkomen het publiek vaak zonder de vaste onderlinge afstand te respecteren en dwingen niet altijd sociale afstandsmaatregelen af". De handelaren in lingerie vragen om herclassificatie van ondergoed als een 'essentieel' product en vragen dus om de heropening van de betrokken winkels. "Bovendien geloven ze dat lokale handel" bijdraagt aan de lokale economie. Het versterkt de sociale structuur van steden en dorpen. "Wij zijn toonaangevend in stadscentra, de vertrouwelingen van alleenstaande of oudere mensen, de distributeurs van het geluk van onze klanten en de trots van onze burgemeesters."

Claim nu gratis Horizon Zero Dawn Complete Edition

Vanaf vandaag is Horizon Zero Dawn Complete Edition gratis te claimen in de PlayStation Store. De game is tot en met 14 mei gratis te claimen, waarna de game voor altijd in je collectie te vinden is.

De andere negen games uit het initiatief zijn ook nog twee dagen te claimen, dus als je dat nog niet hebt gedaan is nu je kans! Sony heeft al aangekondigd dat er later nog meer games volgen, maar wanneer is nog een geheim.

Horizon: Zero Dawn

Xbox Quick Resume krijgt binnenkort update

In een nieuwe Xbox Insider-update heeft Microsoft nieuwe features toegevoegd voor de Quick Resume-functie. Er komt een nieuwe groep beschikbaar, die laat zien hoeveel en welke games actief zijn via Quick Resume.

Ook wordt er een indicator toegevoegd, die laat zien of een game de functie ondersteund. Tot slot lijkt het er ook op dat het aantal titels wordt verhoogd. Momenteel staat dit op vijf, maar in de testomgeving staat deze op acht.

Xbox Series X|S

FOK! Wat een weer: een dagje lente

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Even leek het er op dat we volgende week prachtig lenteweer zouden krijgen met 15+ graden. Toen weer niet. Nu weer soort van wel. De lange termijn ziet er nog altijd saai uit. Ik kijk liever naar morgen, al was vandaag op zich ook prima te doen. De lentewarmte was al iets te voelen als de zon scheen en er even geen wind was, want er was best wel wat bewolking vandaag. 

Die bewolking zal vanavond ook nog even blijven. In het zuidoosten is de zon nog te spotten. In het zuiden komen enkele buien voor en zelfs.. omweer! De wind is zwak tot matig aan de kust, de temperatuur vanavond zal zo rond de 10 graden zijn naar aanloop van de volgende dag. Morgen dus.

Dat begint in de nacht met flinke opklaringen, in het zuiden kan een mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond de 4 graden. Naar de ochtend toe is de wind overwegend zuidoost. 

Morgen is het net zo'n dag als vandaag maar dan een paar graadjes warmer. Wat bewolking, wat zon en in het noorden kan een buitje vallen. 

Bewolking tussen de boom door (Foto: _UserName_)
Bewolking tussen de boom door (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NASCAR: Bowman 'steelt' zege op indrukwekkende wijze

In de NASCAR Cup Series is zondagavond de negende race van het seizoen verreden. Op de Richmond Raceway werd tot aan het einde gestreden om de overwinning in een race waar het niet zozeer om spektakel, maar zeker wel om spanning ging.

Het groen werd gezwaaid met Martin Truex Jr op poleposition, Denny Hamlin naast hem en Chase Elliott en William Byron op rij twee. Hamlin nam de touwtjes na de competition caution in handen en won de eerste stage, voor Truex en Joey Logano.

De tweede stage werd slechts kort onderbroken door een schuiver van Ryan Newman, verder veranderde er bar weinig: Hamlin won de stage, wederom voor Truex en Logano. Met dezelfde drie man voorop begon het laatste deel van de race, waarin Truex met een drivethroughpenalty terugviel: hij had tijdens een pitstop te hard gereden.

Logano kreeg het tempo goed te pakken en met dik zestig ronden te gaan nam hij de leiding over van Hamlin, die er tijdens de laatste reguliere serie pitstops niet voorbij kwam. Met dertig ronden te gaan sloot Hamlin toch weer aan bij Logano en opende hij zelfs de aanval, wat een mooie strijd opleverde.

Na tien ronden duelleren werden ze onderbroken door een caution: vanaf plek zeven ging Kevin Harvick de muur in. Het hele veld kwam binnen en dankzij een íets snellere pitstop kwam Hamlin voorbij Logano naar de leiding. Alex Bowman mengde zich ineens ook in de strijd: hij pakte Logano bij de herstart en opende de aanval op Hamlin.

Bowman wist daadwerkelijk voorbij Hamlin naar de leiding te gaan, waarna hij een gat sloeg dat door de rest niet meer ingehaald kon worden. Bowman pakte zo verrassend de zege, Hamlin en Logano moesten het doen met de tweede en derde plek.

Komend weekeinde strijkt het veld neer op de superspeedway van Talladega, Home of the Big One.

'COVID-19-vaccincontract AstraZeneca met EU mogelijk niet verlengd'

De Europese Unie bestelt mogelijk geen nieuwe coronavaccins van farmaceut AstraZeneca vanwege de herhaaldelijke vertragingen in de leveringen van het vaccin tegen het coronavirus. Dat heeft de Europese commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton zondag gezegd tegen de Franse nieuwszender BFMTV. Volgens Breton moeten de producenten van vaccins precies leveren wat afgesproken is en zelfs meer.

Volgens Breton had de Europese Unie 120 miljoen doses besteld voor het eerste kwartaal en 180 miljoen doses voor het tweede kwartaal, maar zijn in het eerste kwartaal maar 30 miljoen doses geleverd. In het tweede kwartaal bleef het aantal doses steken op 70 miljoen. Dat heeft volgens Breton voor de problemen “die iedereen heeft kunnen zien” gezorgd. Breton liet doorschemeren dat het contract, dat op 30 juni afloopt, wellicht niet verlengd wordt. Meer hierover in Skipr.

In zes provincies kleine kans op keuze uit Pfizer en AstraZeneca

Mensen geboren in 1955, 1954 en 1953 en wonend in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Zeeland kunnen mogelijk kiezen uit de coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca. Dat is voor het eerst en voor het laatst, aldus het RIVM.

De mogelijkheid ontstaat doordat huisartsen in deze regio’s structureel te veel AstraZeneca kregen geleverd. Er is dus kans dat ze over hebben. Ze mogen het vaccin nu toedienen aan mensen die ouder zijn dan de mensen die al AstraZeneca hebben gehad. Maar deze mensen mogen ook wachten tot ze het vaccin van Pfizer kunnen krijgen van de GGD. Meer hierover in Skipr

Omstreden Twitter-alternatief Parler keert terug in appwinkels

Apple heeft meegedeeld dat een aangepaste versie van de omstreden socialenetwerk-app Parler terugkeert in de appwinkels. Het vooral bij uiterst rechts populaire alternatief voor Twitter werd na de rellen bij het Capitool op 6 januari, in de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen, uit de appwinkel verwijderd wegens de opruiende berichten op het sociale netwerk. Meer hierover in de Gelderlander.

Rechtbank verbiedt motorclub Caloh Wagoh

Motorclub Caloh Wagoh wordt verboden en ontbonden als vereniging. Dit geldt ook voor alle lokale chapters. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag beslist. Het Openbaar Ministerie (OM) had in een civiele procedure om het verbod gevraagd omdat de activiteiten van Caloh Wagoh in strijd zouden zijn met de openbare orde. De rechtbank oordeelt dat dit inderdaad zo is. Die activiteiten vormen een ernstig gevaar voor de samenleving en kunnen die zelfs ontwrichten.

Het OM droeg tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak verschillende voorbeelden aan waaruit zou moeten blijken dat de activiteiten van Caloh Wagoh in strijd zijn met de openbare orde. Zo blijkt onder andere uit chats die aangetroffen zijn op de harde schijf van één van de bestuursleden dat hij door twee personen is gevraagd iemand te liquideren. Het bestuurslid gaf vervolgens drie andere leden van Caloh Wagoh de opdracht de liquidatie uit te voeren. Volgens het OM vervullen andere leden verschillende faciliterende rollen. Zo diende een loods van één van hen als bergplaats voor vluchtauto’s en vuurwapens. Daarnaast zijn er voorbeelden van gewelddadige gebeurtenissen die volgens de rechtbank voortkomen uit de geweldscultuur van Caloh Wagoh. Hierbij plegen leden van de motorclub in full colors, en dus duidelijk herkenbaar als leden van Caloh Wagoh, ernstig geweld of dreigen daarmee. Meerdere Caloh Wagoh-leden staan op dit moment terecht in het Eris-onderzoek. Daarin worden de leden strafrechtelijk vervolgd en is ook sprake van een kroongetuige die belastend over hen verklaart. De rechter in de civiele zaak is vrij in de beoordeling van de feiten en omstandigheden die het OM heeft aangevoerd. Dat in de strafzaken tegen de Caloh Wagoh-leden nog geen uitspraak is gedaan, maakt dat niet anders. De rechtbank concludeert dat het beeld dat het OM in deze civiele procedure van Caloh Wagoh heeft geschetst voldoende aannemelijk is geworden.

Verbod en ontbinding
De vrijheid van vereniging is een grondrecht en het opleggen van een verbod zorgt voor een ernstige inbreuk hierop. Het mag dan ook alleen in het uiterste geval opgelegd worden. De rechtbank oordeelt dat dit in het geval van Caloh Wagoh aan de orde is. De motorclub vormt een ernstige aantasting van ons rechtstelstel en kan de samenleving ontwrichten. Het OM heeft toegelicht dat al langer strafrechtelijk en bestuursrechtelijk tegen Caloh Wagoh is opgetreden, maar dat dit onvoldoende is geweest om de criminele activiteiten van de motorclub te stoppen. De rechtbank oordeelt dat een verbod een noodzakelijke maatregel is. Het verbod geldt ook voor de lokale chapters omdat dit geen op zichzelf staande verenigingen zijn. Het OM had de rechtbank gevraagd om het verbod per direct in te laten gaan, maar dat verzoek wordt afgewezen. Caloh Wagoh krijgt eerst nog de kans om in hoger beroep te gaan. Pas als het verbod onherroepelijk is, zal de motorclub definitief worden verboden.


Politieman veroordeeld voor mishandelen minderjarige in cel

Een 35-jarige politieman uit Enschede is veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur omdat hij een minderjarige jongen heeft mishandeld in de cel in Borne. Er was geen enkele reden om geweld te gebruiken, zo oordeelt de politierechter.

De jongen werd op 21 juli 2020 aangehouden in Enschede en door de politieman en een collega naar het arrestantencomplex in Borne gebracht. Toen in de deuropening van de cel de boeien werden afgedaan, maakte de jongen een beweging met zijn rechterarm, zei iets van ‘domme klootzak’ en ging in het hoekje van de cel zitten. Daarop vloog de politieman hem aan, dwong hem op zijn buik op de grond en sloeg de jongen in zijn zij.

Geen reden tot geweld
Volgens de politieman deed hij dit omdat hij niet wist of de jongen gefouilleerd was en bang was dat de jongen iets uit zijn zakken ging pakken. Alleen wordt deze verklaring op geen enkele manier ondersteund door bewijs. Zelfs als dit waar zou zijn, dan nog was het niet nodig om de jongen uit het niets zo aan te vliegen en geweld te gebruiken.

Zorgplicht
De politierechter neemt het de agent kwalijk dat hij zonder reden geweld heeft gebruikt. De jongen zat in een cel, kon geen kant op, is aangevlogen en gestompt. De agent was hier de professional en had de zorgplicht over deze minderjarige jongen. Verder kijkt de agent niet kritisch naar zijn eigen gedrag. Hij maakte weliswaar excuses aan de jongen, maar liet tijdens de zitting weten nog steeds achter het gebruikte geweld te staan. De ervaring leert dat dit soort voorvallen traumatisch zijn voor slachtoffers en het vertrouwen van de maatschappij in de politie aantast.

Ook misplaatst politiegeweld streng straffen
In dat kader merkt de politierechter op dat als burgers geweld tegen politieagenten gebruiken er hogere straffen worden geëist en doorgaans ook worden opgelegd. Maar andersom moet een mishandeling van een burger door een agent ook streng worden bestraft. Het is belangrijk dat de maatschappij ziet dat de politie onder bepaalde voorwaarden geweld mag gebruiken, maar dat wanneer een politieagent over de grens gaat, hij daarvoor ook gestraft wordt. De geldboete die de officier van justitie eiste doet volgens de politierechter geen recht aan de ernst van de zaak, daarom legt zij een taakstraf op van 40 uur.


Cuba: Castro-tijdperk officieel beeindigd, Diaz-Canel nieuwe partijleider

Veel Cubanen weten niet beter dan hun land wordt geleid door een Castro-familielid. Maar het tijdperk eindigt nu met de nieuwe partijleider Diaz-Canel, die met zijn land voor grote economische uitdagingen staat.

Cuba bezegelde het einde van het Castro-tijdperk: de Cubaanse Communistische Partij stelde het staatshoofd Miguel Díaz-Canel aan als nieuwe voorzitter. De partij maakte op Twitter bekend dat Miguel Díaz-Canel Bermudez op het achtste congres van de PCC was verkozen tot "eerste secretaris van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Cuba". Díaz-Canel volgt nu ook Raúl Castro op in deze positie.

De verkiezing tot partijfunctionaris kwam op de 60ste verjaardag van de Amerikaanse aanval in de Varkensbaai, die werd afgewezen door de Cubanen - die tot op de dag van vandaag bijdraagt aan de nationale trots. Het nieuwe Centraal Comité werd gekozen door 300 afgevaardigden en bepaalde het Politburo met zijn 14 leden.

Volgens officiële cijfers heeft de Communistische Partij van Cuba 700.000 leden. De 89-jarige Raúl Castro droeg in april 2018 het presidentschap over aan Díaz-Canel. Raúl Castro en zijn oudere broer Fidel, die in 2016 stierf, stonden meer dan zes decennia aan het hoofd van de Caribische staat. Fidel Castro, die nog steeds wordt vereerd als "máximo líder" in Cuba, leidde de Cubaanse regering van 1959 tot 2006. Toen de revolutionaire leider ziek werd, nam Raúl Castro in 2006 de regeringsactiviteiten over en werd hij in 2008 formeel verkozen tot staatshoofd.

Het aantreden van het ambt van oud-partijsoldaat Díaz-Canel is geen politieke heroriëntatie in Cuba. De Communistische Partij regeert het Caribische eiland als een unitaire partij. Cuba kampt met aanzienlijke problemen - niet alleen vanwege de coronapandemie, maar ook vanwege het Amerikaanse embargo, dat verder is aangescherpt onder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Vier vijfde van de boodschappen wordt geïmporteerd in Cuba en er staan vaak lange rijen voor de winkels.

Cubanen groeiden op met de Castros
De meeste van de 11,2 miljoen inwoners hebben alleen het tijdperk van Fidel en Raúl Castro meegemaakt. Jonge Cubanen hebben onlangs hun ongenoegen geuit op sociale netwerken. Maar Raúl Castro waarschuwde hen nogmaals om samen op te staan tegen de "vijand" - de VS - en niet onder de indruk te zijn van de "verleiding" van de "onschendbare burgerlijke democratie".

Tijdens het partijcongres klaagden tientallen oppositie-activisten, onafhankelijke journalisten en kunstenaars via Twitter dat de politie hen belette hun huizen te verlaten. Anderen meldden telefoon- en internetblokkades. De directeur van Amnesty International, Erika Guevara-Rosas, bekritiseerde het "autoritaire regime" dat aan de macht is in Cuba. Toen de nu 60-jarige Diáz-Canel voor het presidentschap ging, werd er veel gesproken over het feit dat hij fietst, spijkerbroeken draagt, naar de Beatles luistert en een tablet-computer gebruikt. Het was duidelijk dat er een ander tijdperk zou beginnen na het Castro-tijdperk.

In tegenstelling tot hen droeg hij ook geen olijfkleurig uniform. Díaz-Canel heeft zijn hele carrière bij de Communistische Partij gediend. Hij was minister van hoger onderwijs en werd in 2013 vice-president. Hij heeft drie jaar militaire dienst vervuld in een raketverdedigingseenheid.

2020 een van de warmste jaren, VN en WMO waarschuwen voor klimaatverandering

Ondanks de COVID-19 pandemie en de daardoor gedaalde industriële activiteiten wereldwijd, is 2020 een van de drie warmste jaren aller tijden. De negatieve trend zet door, zo blijkt uit het WMO-rapport. Dus 2021 zal des te belangrijker zijn om de "meedogenloze klimaatverandering" te beteugelen.

Volgens de VN wordt 2021 een "cruciaal" jaar om de "catastrofale" gevolgen van klimaatverandering in te dammen. Dat maakte de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bekend bij de presentatie van haar jaarverslag over 2020 in Genève. VN-secretaris-generaal António Guterres zei dat mensen beschermd moeten worden tegen de "rampzalige gevolgen" van klimaatverandering. Daarom zouden alle staten zich moeten committeren aan klimaatneutraliteit in 2050.

De coronapandemie heeft vorig jaar op veel plaatsen de economie op een laag pitje gezet, maar het had weinig effect op het klimaat. Ook al werd de uitstoot van broeikasgassen een korte termijn flink verlaagd, de concentratie bleef stijgen in de atmosfeer, schrijft de WMO in haar eindrapport over mondiaal klimaat 2020.

Nadat alle meetgegevens beschikbaar zijn gekomen, bevestigt de WMO zijn prognose van december: 2020 was een van de drie warmste jaren ooit geregistreerd. Als de emissietrend doorzet, kan de wereldwijde gemiddelde CO2-concentratie dit jaar oplopen tot 414 ppm (parts per million) of meer, aldus de WMO. In 2019 was de waarde een goede 410 ppm, hoewel er voor 2020 een stijgende trend was, was er nog geen exact eindcijfer. De waarde van 410 ppm ligt 148 procent boven het pre-industriële niveau (1850-1900).

Methaan en Distikstofmonoxide (lachgas) zijn ook bijzonder relevant. De concentratie voor methaan was 260 procent, voor lachgas 123 procent hoger. De gemiddelde temperatuur op aarde lag in 2020 ongeveer 1,2 graden boven het pre-industriële niveau. Het warmste jaar tot nu toe was 2016. De waarden van 2019 en 2020 liggen zo dicht bij elkaar dat het onmogelijk is te zeggen wat het warmere jaar was, zei de WMO-woordvoerster in Genève. De tien jaar van 2011 tot 2020 waren het warmste decennium. "Dit is een angstaanjagend rapport dat door alle staatshoofen en regeringen in de wereld moet worden gelezen", zei Guterres in New York.

De effecten van door de mens veroorzaakte klimaatverandering zijn verwoestend en znu al over de hele wereld zichtbaar. Ondertussen ligt de internationale gemeenschap niet op schema om der verandering in te brengen. "We staan aan de rand van de afgrond", vervolgde Guterres. Het rapport bevestigt de "meedogenloze klimaatverandering", zei WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas. De negatieve trend zal zich nog enkele decennia voortzetten, ongeacht klimaatbeschermingsmaatregelen. Daarom is het belangrijk om voorbereid te zijn op frequentere en intensere extreme weersomstandigheden, die aanzienlijke schade zullen aanrichten en miljoenen mensen zullen treffen.

Om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen, zou de temperatuurstijging volgens berekeningen van wetenschappers tegen het einde van de eeuw niet hoger mogen zijn dan 1,5 graden. De internationale gemeenschap wil dit doel zoveel mogelijk bereiken na het Klimaatakkoord van Parijs. Volgens cijfers van de VN zou de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 45 procent onder het niveau van 2010 moeten zijn verminderd. Volgens wetenschappers zal dit waarschijnlijk mislukken zonder nieuwe en ambitieuzere doelstellingen voor klimaatbescherming.


Greta Thunberg schenkt 100.000 euro om arme landen te steunen bij COVID-19-vaccinatiecampagne

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft van haar stichting 100.000 euro gedoneerd ter ondersteuning van de wereldwijde vaccinatiecampagne tegen het coronavirus.

Op een persconferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève zei Thunberg dat de huidige verspreiding van vaccins tussen rijke en arme landen een tragedie was. WHO-chef Tedros drong er bij de wereldgemeenschap op aan hetzelfde te doen als Thunberg om de meest kwetsbare mensen ter wereld te beschermen tegen de pandemie.

Rechtzaak moord Bas van Wijk; eis 18 jaar cel en TBS

De man die verdacht wordt van het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk uit Badhoevedorp, vorig jaar zomer, moet zich vandaag verantwoorden voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) formuleert vanmiddag een strafeis tegen de 21-jarige Samir El Y. Zo meldt AT5.

Update 20 april 00.10 uur: Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 18 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 21-jarige Samir El Y voor het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk afgelopen zomer bij de Nieuwe Meer. Volgens het OM is er onvoldoende bewijs voor moord; Samir El Y. zou niet met een vooropgezet plan naar de Oeverlanden zijn gekomen om het slachtoffer te vermoorden. Maar het OM ziet wel voldoende bewijs voor gekwalificeerde doodslag. En dat heeft te maken met het horloge waar de verdachte op uit was en meenam nadat hij twee keer op Van Wijk had geschoten. Volgens de officier van justitie kon hij die diefstal voltooien door te schieten.

Deskundigen adviseerden de 21-jarige El Y. niet volgens het jeugdstrafrecht te berechten. Ze achtten de kans op herhaling groot. Ze adviseerden tbs met dwangverpleging op te leggen, dat eiste het OM dus ook.

Volgens de officier van justitie hadden omstanders ook om het leven kunnen komen door de schietpartij. "Wanneer je naar een vol strand gaat en om je heen gaat schieten, is de kans ook erg groot dat je anderen raakt."

De advocaat v van Samir El Y. vindt de eis te hoog. "Het zal u niet verbazen dat, na alles wat vandaag gezegd en besproken is, die eis geen recht doet aan enerzijds de omstandigheden en anderzijds ook de persoon van cliënt", zegt Veerle Hammerstein.

Zij kan niet zeggen waarom haar cliënt op 8 augustus een vuurwapen trok. "Hij kan eigenlijk niets anders zeggen dan dat, gezien de eerdere gebeurtenissen, hij blijkbaar in een soort adrenaline-rush heeft gezeten en op dat moment heeft geschoten. Hij kan er geen antwoord op geven. Hij zou het graag willen, maar voor hem is het ook in een soort van vlaag van verstandsverbijstering gebeurd."

En dat zorgt voor frustraties bij de nabestaanden van Van Wijk. "Eigenlijk bij alle verklaringen van de familie en vrienden hoor je het waarom, het ongeloof. We zijn een dag bezig en we hebben nog steeds geen duidelijk antwoord", zegt advocaat Richard Korver, die de nabestaanden bijstaat. Zo meldt AT5.

em>

Eerdere berichtgeving:

Het OM heeft El Y. ook aangeklaagd voor het bedreigen van een aantal anderen en de afpersing die draait om een nep-Rolex. De rechtbank zal beginnen met het behandelen van het strafdossier. Later vandaag komen ook enkele nabestaanden aan het woord, die gebruikmaken van hun spreekrecht.

Van Wijk was begin augustus met een aantal vrienden in het park 'De Oeverlanden' bij de Nieuwe Meer. Op een bepaald moment ontstond een conflict met een andere groep, waartoe verdachte Samir El Y. volgens justitie behoorde. Het conflict mondde uiteindelijk uit in een schietpartij op klaarlichte dag, waarvan veel mensen getuige waren. El Y.'s advocaat liet eerder weten dat er enkele tientallen getuigen zijn gehoord, die wisselend hebben verklaard. Het slachtoffer wilde vermoedelijk ingrijpen nadat het horloge van een vriend van hem werd gestolen. Het bleek te gaan om een nep-Rolex. Mogelijk wordt vandaag meer bekend over de exacte toedracht. De dood van Van Wijk zorgde voor een golf aan verontwaardigde reacties. In Badhoevedorp en in Amsterdam werden stille tochten georganiseerd.

De 21-jarige Samir El Y. verklaarde vanmorgen in een overvolle rechtbank dat hij zich onveilig voelde op straat en daarom een wapen droeg. "Als ik jongens tegenkom met wie ik problemen heb, kan ik het misschien laten zien."  Zo meldt AT5.

 Hij heeft bekend op 8 augustus de 24-jarige Van Wijk te hebben doodgeschoten.

Samir verklaart dat hij die warme zomerdag met een neefje en twee vrienden bij de zwemplas aan het hangen was. De in Badhoevedorp geboren Bas van Wijk en zijn vrienden deden hetzelfde, iets verderop bij de steiger. Uit verklaringen blijkt dat de neef van El Y. naar de groep van Bas liep, omdat hij twee personen kende.

El Y. zegt dat er wat onenigheid was tussen beide groepen en dat zijn neef naar de groep liep om verhaal te halen. "Er waren al wat spanningen. Mijn neef ging er naartoe. Ik ben er achteraan gelopen." De verdachte droeg op dat moment een wapen. "Dat had ik bij me, omdat ik wat problemen had met mensen 'buiten'. Dat was ook de reden dat ik opgefokter reageerde."

Na een woordenwisseling stelt El Y. rakelings langs één van de vrienden van Bas van Wijk te hebben geschoten in het water. "Toen heb ik eigenlijk de keuze gemaakt om naar het horloge te vragen. Als ik het horloge had gekregen, had ik het misschien in het water gegooid of op de grond." Toen El Y. zijn zin niet kreeg, schoot hij naar eigen zeggen in het water.

"Maar er was daar helemaal geen gevaar voor jou", houdt de rechter hem voor. "Je had niet naar die groep toe hoeven gaan. Er is ook gezegd dat het een ordinaire straatroof was, omdat je die Rolex wilde jatten." Daarop zegt El Y. dat hij van tevoren niet de intentie had om het horloge te stelen. "Dat is ook iets waar ik heel erg mee zit. Dat het in het begin zo naar buiten is gekomen. En ik begrijp dat dat door mezelf komt. Maar het is totaal niet het doel geweest."

Samir El Y. werd een paar dagen na de dodelijke schietpartij aangehouden in Zandvoort. Hij heeft bekend twee keer op van Wijk te hebben geschoten, één keer op zijn been en één keer in zijn borst. De politie vond op zijn aanwijzen in een verborgen ruimte in de auto van zijn moeder het vuurwapen en de nep-Rolex.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem ook van wapenhandel. Op zijn telefoon zijn foto's gevonden van een aantal vuurwapens. El Y. verklaart dat hij twee wapens heeft verkocht (onder de naam 'Theo') en dat het de bedoeling was het wapen waarmee Van Wijk is doodgeschoten ook te verkopen. 

"We hebben het niet over broodjes, he? Weet u wat er met die wapens gebeurt? Leest u de krant?", houdt een geagiteerde rechter hem voor. "Wij worden gek van wapens in de stad. Zoals jij met een wapen bij de Nieuwe Meer loopt, zo komen ook andere mensen aan wapens. Daar verdien jij dan een paar honderd euro mee en dan wordt er mogelijk iemand mee doodgeschoten. Daar heb je nooit bij stilgestaan?" El Y. zegt dat het niet zijn dagelijkse bezigheid was om in vuurwapens te handelen.


Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.