FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 april 2021

IndyCar-seizoen start met zware crash, Van Kalmthout knap 6e

Op het Barber Motorsports Park in Birmingham, Alabama is het seizoen in de IndyCar Series geopend. Dat ging niet helemaal van een leien dakje bij de start, maar uiteindelijk ontstond een leuke race, ook voor de jonge Nederlander Rinus van Kalmthout.

Pato O'Ward vertrok voor de tweede keer vanaf poleposition, Alexander Rossi stond naast hem en Alex Palou en Will Power vertrokken vanaf de tweede startrij. Het groen werd gezwaaid en een paar honderd meter later kon de boel al geneutraliseerd worden: Josef Newgarden spinde en veroorzaakte zo een vrij hevige kettingbotsing, met hemzelf en Felix Rosenqvist als grootste slachtoffer, maar ook schade voor een boel anderen, waaronder Rinus van Kalmthout.

Na een flinke onderbreking kon de race dan écht beginnen, met O'Ward en Rossi voorop en Van Kalmthout op de twintigste plek. Voor Newgarden, Rosenqvist, Ryan Hunter-Reay en titelkandidaat Colton Herta was de race al voorbij. Van Kalmthout ging achterin voorbij aan debutant en zevenvoudig NASCAR-kampioen Jimmie Johnson, die in de vuile lucht van de Nederlander spontaan spinde: neutralisatie.

Rosenqvist kon met een wat herstelde auto toch weer de baan op, zij het met flink wat ronden achterstand. Van Kalmthout kwam nog eens binnen voor wat extra brandstof - hij reed toch al achterin - en met O'Ward voorop werd het groen weer gezwaaid. O'Ward en Rossi kwamen na achttien ronden als eerste toppers naar binnen, Palou volgde veertien ronden later en kwam op plek acht de baan op, achter de door pitstops naar voren gekomen Van Kalmthout en voor Alex Harvey en...O'Ward.

Power en Scott Dixon maakten hun stop kort na Palou, O'Ward ging ondertussen voorbij Harvey en opende de aanval op Palou. Graham Rahal ging ondertussen aan de leiding, voor Sebastien Bourdais en Van Kalmthout, drie mannen die tijdens een van de neutralisaties een extra stop maakten. Met een prachtige aanval ging O'Ward snel voorbij Palou, terwijl Rahal voorin ook een stop maakte - Bourdais en Van Kalmthout schoven weer op.

Nog een paar ronden later kwamen Bourdais en Van Kalmthout binnen; ze kwamen rond de tiende plek terug op de baan, O'Ward had de leiding op de baan in handen. De Mexicaan kwam net als Rossi wel al snel weer binnen, waardoor Palou weer voorop reed. O'Ward kwam op plek zeven terug, maar werd zowaar te grazen genomen voor Van Kalmthout, die wel op zachtere banden reed en minder brandstof aan boord had.

Met nog iets minder dan dertig van de negentig ronden te gaan kwam Palou binnen voor zijn laatste stop, hij kwam daarbij ruimschoots achter O'Ward en Rossi terecht. Door alle stops reed Van Kalmthout een rondje aan de leiding alvorens ook hij zijn laatste stop maakte, waardoor O'Ward weer op kop reed. De Mexicaan moest echter nog wel naar binnen, net als de op plek twee rijdende Rossi. Palou zat een kleine twintig tellen achter de leiding, met Power vlak achter zich, en leek zo de favoriet.

Die stops werden vrij snel na Palou's pitstop gemaakt en dus had de Spanjaard de leiding weer in handen - O'Ward kwam op plek vijf terecht, Rossi op de negende stek en Van Kalmthout reed zo op een keurige zevende plek. Dat werd een zesde plek nadat hij Marcus Ericsson passeerde en mogelijk zat er nog wat meer in: er ontstonden twijfels of O'Ward, die op plek vier reed, wel genoeg brandstof aan boord had.

Palou kwam in de laatste ronde niet meer in de problemen en in zijn eerste race voor het topteam van Chip Ganassi pakte de Catalaan zijn eerste IndyCar-zege. Power eindigde als tweede, voor Dixon, O'Ward, Bourdais en de indrukwekkende Van Kalmthout.

COVID-19: Petitie tegen 538 Oranjedag Breda, al ruim 300.000 ondertekeningen

Al ruim 100.000 mensen hebben de petitie voor het afgelasten van het 538 Oranjedag evenement/Fieldlab-experiment dat op 24 april plaatsvindt getekend. Het initiatief voor de petitie is genomen door Amphia-dokter Rogier Crolla van het ziekenhuis dat op een paar honderd meter van de evenementlocatie waar 10.000 mensen op afkomen ligt.

Afgelopen week werd bekend dat Fieldlab volgende week zaterdag, 24 april, het proefevenement 538 Oranjedag mag houden op het Chasséveld in Breda. Zo'n groot evenement, in de binnenstad van Breda, riep direct een hoop vragen op. Niet op de laatste plaats omdat al snel duidelijk werd dat burgemeester Paul Depla het besluit om 10.000 mensen in zijn stad te laten feesten had genomen zonder overleg met de gemeenteraad en ook de lokale horeca volledig heeft gepasseerd. 

In de petitie spreekt Crolla zich uit namens ‘verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijst, hun naasten en anderen’. Hij vindt dat ‘het vieren van een feest met 10.000 man op 400 meter van een door Covid overbelast ziekenhuis een slag in het gezicht is van patiënten en zorgverleners’. En verzoekt de verantwoordelijken ‘dit ondoordacht pseudo-experiment te cancellen’.

Op dit moment staat het aantal ondertekeningen voor de petitie op 115.000.

Update 14.00 uur:
De petitie website heeft vanwege de overweldigende belangstelling al de hele dag te maken met serverstoringen en is vaak niet bereikbaar. Desondanks blijft het aantal ondertekeningen sterk stijgen en staat de teller inmiddels op 155.000.

Update 18.40 uur:
De gemeente Breda heeft het kabinet inmiddels gevraagd of het nog altijd voorstander is van het evenement en heeft de volgende verklaring naar buiten gebracht: Breda wil helpen bij de realisatie van de doelstellingen van de Fieldlabs. Het doel van deze onderzoeken is om wetenschappelijk vast te stellen of evenementen zoals 538 Oranjedag veilig gehouden kunnen worden. Het is een volgende stap naar het openen van de samenleving, daar werken we graag aan mee. Daarom hebben we ja gezegd op de vraag of we gaststad willen zijn van het onderzoek met 538 Oranjedag.’

De verklaring meldt ook: ‘We zien de maatschappelijke onrust. We zien ook de handtekeningen onder de petitie. Het Kabinet is initiatiefnemer van de Fieldlabs. Daarom hebben we bij het Kabinet de vraag voorgelegd of zij er nog steeds achterstaan het onderzoek te laten plaatsvinden. We wachten op een antwoord.’

De teller voor het aantal petities blijft ondertussen gestaag doortikken en staat op dit moment al op een ruime 230.000.

Update 23.30 uur:
Het kabinet ziet geen reden om te stoppen met de Fieldlab-evenementen die de komende tijd gepland staan, melden ingewijden aan de NOS. De gemeente Breda moet zelf beslissen of het omstreden 538-feest in die stad op 24 april doorgang kan vinden. Het kabinet benadrukt dat de evenementen geen gewone feestjes zijn, maar dienen als onderzoek naar de vraag hoe grote bijeenkomsten weer kunnen plaatsvinden.

Het aantal ondertekeningen is inmiddels de 300.000 gepasseerd.

Random Pics van de Dag #287

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Young Boys nu al kampioen in Zwitserland

Young Boys is voor het vierde jaar op rij kampioen van Zwitserland geworden. Ondanks dat er nog zeven speelronden te gaan zijn is de club niet meer in te halen door de concurrenten.

Young Boys won vandaag met 3-0 van FC Lugano. Jean-Pierre Nsame maakte alle drie de goals. Naaste belager Servette ging met liefst 5-0 onderuit tegen FC Basel, waar Ricky van Wolfswinkel eenmaal scoorde.

Het is voor Young Boys, dat eerder dit jaar in de Europa Leaugue werd uitgeschakeld door Ajax, de vijftiende titel in de historie.

Maguire opnieuw vroeg uitgeschakeld op WK snooker

Op de tweede dag van het WK snooker is Stephen Maguire uitgeschakeld en daarmee is hij de eerste geplaatste speler die het toernooi moet verlaten. De als achtste geplaatste Schot verloor in de eerste met 10-4 van Jamie Jones.

In The Crucible Theatre had Jamie Jones zijn goede vorm meegenomen die hij ook al in de kwalificaties liet zien. In de kwalificaties van vorige week won hij al overtuigend van David Lilley, Michael Holt en Li Hang en ook in de eerste ronde kwam de snookeraar uit Wales niet in de problemen. Jones keek na drie frames nog wel tegen een achterstand aan van 3-0, maar in de volgende 11 frames verloor de Welshman nog maar één frame van Stephen Maguire. Ook vorig jaar verloor de als achtste geplaatste Schot in de eerste ronde van WK.

In de andere wedstrijden van de dag waren er geen verassingen. Neil Robertson won met overtuiging van Liang Wembo (10-3). De als derde geplaatste Australiër maakte drie centuries in zijn partij tegen de Chinees, al had Wembo met een break van 129 wel de hoogste break in de partij.

Een andere Chinees wist wel de volgende te bereiken. Yan Bingtao rekende in de eerste ronde af met Martin Gould. Na de eerste sessie stond het nog 4-4 tussen de twee, maar in de tweede en laatste sessie liep de Chinees snel weg bij Gould en zou uiteindelijk met 10-6 winnen.

Ook David Gilbert wist de volgende ronde te bereiken in Sheffield. Na de eerste sessie leidde de 39-jarige Engelsman al met 8-1 tegen Chris Wakelin en speelde dat in de tweede sessie makkelijk uit tegen zijn landgenoot.

Holterman loopt olympische marathonlimiet, Butter lijkt wÚÚr seconden tekort te komen

Op vliegveld Twente in Enschede is zondag de NN Mission Marathon gelopen, waar veel lopers uit diverse landen een laatste poging deden om zich voor de Olympische Spelen van Tokyo te plaatsen.

Er deden ook de nodige Nederlanders mee, voor de mannen was de uitgangspositie dat in elk geval de limiet van 2:11.30 uur gelopen moest worden. Daarnaast moest ook rekening gehouden worden met de tot nu toe gelopen tijden: Abdi Nageeye is met 2:06.17 ruimschoots zeker, Khalid Choukoud liep vorige week plotseling 2:09.55 en Bart van Nunen liep in december 2:10.16 uur.

Frank Futselaar, Mohamed Ali en Michel Butter waren lange tijd mooi onderweg om in de 2:09 te lopen, Futselaar moest echter na ruim dertig kilometer afhaken. Ali kon Butter ook niet meer bijhouden en dus ging de onlangs toch teruggekeerde veteraan zonder landgenoten verder.

Butter verloor langzaam wat snelheid en het werd spannend of hij Van Nunen's tijd zou halen. Belangrijk, want er mogen drie mannen per land naar de Spelen. Butter haalde het niet: hij finishte in 2:10.30 uur, veertien seconden te langzaam, nadat hij de Spelen van 2016 al op acht seconden mis was gelopen. Er moeten nog beslissingen genomen worden, maar het lijkt de kant op te gaan van Nageeye, Choukoud en Van Nunen.

Bij de vrouwen probeerden Jill Holterman en Ruth van der Meijden de (Nederlandse) eis van 2:28.30 uur te lopen. De twee gingen lang samen op, maar in de slotkilometers moest Van der Meijden passen. Holterman ging door en liep een prachtige 2:28.18 uur. Andrea Deelstra (2:28.28) had zich eerder ook al geplaatst voor Tokyo, Van der Meijden finishte in 2:29.30 - exact de internationale eis, maar niet genoeg volgens de Nederlandse eis.

De mannenwedstrijd werd overigens gewonnen door olympisch kampioen en wereldrecordhouder Eliud Kipchoge. De Keniaan liet de rest in de slotfase achter zich en snelde naar 2:04.30 uur, de Duitse Katharina Steinrück won de vrouwenwedstrijd in 2:25.59 uur.

Hamilton: "Voor het eerst in lange tijd een fout gemaakt"

Het was een enerverende race voor Lewis Hamilton vanmiddag op het natte circuit van Imola. De Brit mocht vanaf pole position vertrekken maar verloor na de start de koppositie meteen aan Max Verstappen. Nadat Hamilton zich verslikte bij het inhalen van de achterblijvers leek er even een einde te komen aan de wedstrijd voor hem. Maar de Mercedes-coureur kon zijn wedstrijd toch nog vervolgen en wist zelfs nog beslag te leggen op de tweede plaats en de snelste ronde te rijden.

Grand prix winnaar Max Verstappen en nummer drie Lando Norris konden na afloop van de race op lovende woorden van de wereldkampioen rekenen. "Ik wil allereerst Max feliciteren. Hij heeft het fantastisch gedaan vandaag en het was gewoon een heel goede race van hem. Ook mijn felicitaties aan Lando, wat een geweldige race. Het is zo mooi om hier weer een McLaren op het podium te zien", zo vertelde Hamilton na de wedstrijd, lezen we op Motorsport.com.

"Van mijn kant was dit niet de allerbeste dag. Dit is voor het eerst in lange tijd dat ik een fout heb gemaakt, maar ik ben dankbaar dat ik de auto naar de finish heb kunnen brengen", zo blikte Hamilton terug op de race.

Even leek de race over voor de wereldkampioen en haastige spoed bleek wederom niet goed. "Er was maar één droge lijn op dat moment. Ik denk dat ik iets te veel haast had om iedereen in te halen. Ik kwam aan de binnenkant van de bocht en zag dat het nat was. Ik probeerde de auto nog af te remmen, maar het ding wilde maar niet stoppen waardoor ik naast de baan kwam. Het was echt jammer, maar ik ben echt dankbaar dat ik mijn weg kon vervolgen en nog wat punten heb kunnen scoren voor het team, dat was echt belangrijk vandaag."

Na het slippertje kon Hamilton zich echter terugvechten naar de tweede plaats en wist zo de leiding in de strijd om de wereldtitel te behouden. "Ik probeerde gewoon over dat nare gevoel te komen dat je hebt wanneer je zo’n fout maakt en het achter me te laten. Je hebt geen tijd om daarover te blijven tobben, dus ik dacht gewoon weer aan de race. Ik wist niet of ik nog iemand in zou kunnen halen omdat het naast de ideale lijn nog nat was, maar ik heb daarna een aantal leuke duels uit kunnen vechten."

Rookie Fernandez pakt eerste Moto2-zege, Bendsneyder crasht

De coureurs in de Moto2 hebben zondag het Grand Prix-weekeinde voor de motoren afgesloten - de Red Bull Rookies Cup uitgezonderd, die kwamen daarna nog in actie. De Grand Prix van Portugal op het circuit van Portimão leverde weer een nieuwe winnaar op.

Sam Lowes begon de race van poleposition, Remy Gardner en Xavi Vierge stonden naast hem en Ai Ogura, Marco Bezzecchi en Augusto Fernandez vormden rij twee. Voor de dit seizoen vooralsnog dominante Lowes was het na een halve bocht klaar: de Brit werd met een joekel van een highsider van zijn machine geslingerd.

Gardner pakte de leiding, tot Bezzecchi hem passeerde, terwijl Joe Roberts en Raul Fernandez goed naar voren kwamen en aansloten. Al vrij snel was het voor Ogura ook klaar: samen met Somkiat Chantra ging hij onderuit, terwijl verder naar achteren Stefano Manzi en Yari Montella een zware crash meemaakten - Montella schoof onderuit, Manzi klapte erop en de twee motoren vatten vlam en konden afgevoerd worden naar de schroothoop.

Voor de in het achterveld rijdende Bo Bendsneyder kwam de race na zeven ronden met een valpartij tot een einde. Aron Canet kwam ondertussen sterk naar voren en na negen ronden pakte hij de leiding over van Bezzecchi, die ook Roberts in zijn wiel had hangen. In het middenveld ging het fout met Celestino Vietti en Nicolo Bulega, die zich verremde en een Italiaans handgebaartje naar zijn hoofd kreeg.

Voorin had Roberts plek één overgenomen van Canet, terwijl Gardner Bezzecchi verschalkte, maar de Spanjaard sloeg met zes ronden te gaan weer terug. Fernandez was ineens echter de rapste op de baan: hij ging binnendoor bij Roberts en begon Canet onder druk te zetten, wat al snel resulteerde in een leidende positie voor de Spanjaard.

Fernandez sloeg een gaatje en dat bleek beslissend: in zijn derde Moto2-race pakte de talentvolle jongeling al zijn eerste zege. Het gevecht om plek twee en drie was een stuk feller en werd gewonnen door Canet, voor Gardner.

Einde avondklok verwacht, geloof jij het?

Het Catshuisoverleg liet vanmiddag wat positievere geluiden horen over verschillende versoepelingen per 28 april. Na bijna drie maanden wordt binnenkort het einde van de avondklok verwacht. Hoewel de besmettingcijfers de laatste week nog geen daling laten zien, bleek vandaag dat de bezetting van de ziekenhuizen sinds twee weken min of meer gelijk blijft. Maandag en dinsdag volgt er nader overleg waarna het kabinet op dinsdag de knoop definitief doorhakt.

Wat verwacht jij, gaat de avondklok er op 28 april af?

Coronamaatregel avondklok ( Pixabay)
Coronamaatregel avondklok ( Pixabay)

Russell tegen Bottas: "Probeer je ons beiden te vermoorden?"

Halverwege de Grand Prix van Emilia Romagna was er een opmerkelijke aanvaring tussen George Russell en Valtteri Bottas. Tijdens een inhaalactie kwamen beide coureurs met elkaar in aanraking en vlogen er met hoge snelheid af. Na de harde klap waren beiden uitgeschakeld en dat rekenden ze elkaar aan. Russell ging direct verhaal halen bij Bottas die nog bij zat te komen van de harde klap.

"Je weet dat het nat is, je weet dat we 340 kilometer per uur rijden, probeer je ons beiden te vermoorden?", zo vertelde Russell na afloop van de race voor de camera van Ziggo Sport over wat hij gezegd had tegen Bottas. De Fin liet duidelijk merken niet van de aantijging van de Williams-coureur gediend te zijn, hij antwoordde met een middelvinger.

Na de race was de woede wat gekoeld en reageerde Russell iets rustiger op het incident. "Hij wist dat ik er zat en we hebben een gentlemen's agreement. Als een auto snel nadert, dan maak je geen onverwachte stuurbewegingen, om de andere coureur van de lijn te duwen. Ik rij veertig kilometer per uur sneller dan hij en de kleinste beweging op 340 kilometer per uur... Hij respecteerde de omstandigheden en de snelheid niet."

"Het is frustrerend, want hij vecht om de negende plek. Hij hoort voor het podium en overwinningen te vechten, elke race opnieuw. Zo'n manoeuvre voer je uit als je om de overwinning strijd. Ik ben gefrustreerd, want als het een andere coureur was, dan had hij niet zo gereageerd", zo vulde Russell aan. De Williams-coureur gaf daarnaast aan dat beide coureurs het incident in een gesprek uit zullen praten.

Neres bezorgt Ajax in blessuretijd KNVB beker

Ajax heeft zondagavond beslag gelegd op de KNVB-beker. Vitesse hield in de finale lang stand, maar de net ingevallen David Neres maakte vlak voor tijd de 2-1 en werd daarmee matchwinner. Voor de Amsterdammers was het de twintigste KNVB beker. 

Vitesse had in het eerste kwartier het beste van het spel en was gevaarlijk via Oussama Tannane, Armando Broja en Loïs Openda. Toch was het Ajax dat op voorsprong kwam via Ryan Gravenberch. De 18-jarige middenvelder van Ajax knalde een voorzet van Davy Klaassen met links hard in het goal.

Na de 1-0 kwam Ajax veel beter in het spel en was het eigenlijk wachten op de tweede treffer van de Amsterdammers. Vitesse dat het moeilijk had zou toch langszij komen. Na een inschattingsfout van Lisandro Martinez legde Broja de bal perfect voor voor Openda, die voor open doel de bal binnen legde.

Na de 1-1 was de wedstrijd meer in balans en dat kwam vooral doordat beide ploegen veel slordiger gingen spelen. Door het slordige spel kwamen beide ploegen moeilijk tot kansen en leek een verlenging in het vooruitzicht te liggen. Toch zou er geen verlenging komen. Vlak voor de negentig minuten moest Vitesse verder met tien man na een harde overtreding Jacob Rasmussen op Antony. Voor de Braziliaan was het zijn laatste actie van de wedstrijd. Hij werd vervangen door David Neres, die in de blessuretijd de winnende maakte voor Ajax.

Kudde olifanten trapt stroper dood in Zuid-Afrika

In het Krugerpark in Zuid-Afrika hebben olifanten een vermoedelijke stroper doodgetrapt. Zo meldt de Gelderlander.

De man werd op strooptocht met twee handlangers betrapt door patrouillerende parkwachters. De mannen lieten hun geweer, bijl en zak met voedselvoorraad vallen en sloegen gelijk de vlucht. Daarbij rende de mannen een kudde olifanten met kalveren tegemoet. De dieren reageerden vijandig naar de mannen en vertrapten een van de mannen waardoor de man  overleed aan zijn verwondingen. De parkwachters pakten een van de handlangers op. Naar de derde, ook gewond geraakte, medeplichtige wordt nog gezocht. 

Verstappen: "De sleutel was de goede start"

In een lastige en chaotische wedstrijd bleef Max Verstappen vandaag goed overeind en greep zo zijn eerste overwinning van het seizoen. Op het circuit van Imola startte de grand prix in de regen en op die natte baan wist de Red Bull-coureur de meteen de leiding te pakken en nadat Lewis Hamilton zichzelf voor de strijd op de overwinning uitschakelde kwam Verstappen vrijwel niet meer in de problemen.

"Het was een geweldige race en ik ben erg blij met de overwinning. De sleutel was de goede start, daarmee was ik zelf ook verrast. Vorig jaar hadden we wat moeite met de starts, maar het team heeft hard gewerkt om dat te verbeteren. Je zag het ook in Bahrein, maar nu in deze lastige omstandigheden hebben we het echt goed gedaan", zo vertelde de grand prix winnaar na afloop lezen we op Verstappen.nl.

"Het was een uitdagende race, vooral in het begin. Het was lastig om op de baan te blijven, want het was erg glad. De banden sleten daarna op de natte baan. Om vervolgens het juiste moment te kiezen om naar slicks te wisselen is nooit makkelijk. Je wil nooit de eerste zijn die naar slicks wisselt op zo’n lastige baan met maar één droge lijn. Ik denk dat we in de juiste ronde de call hebben gemaakt om naar slicks te wisselen. Één ronde eerder was het nog een stuk lastiger geweest", zo legde Verstappen uit.

Heel even leek de Red Bull-coureur zelf de overwinning weg te gooien door een slippertje vlak voor de herstart. "Ik had een klein momentje tijdens de herstart. Het is een geheime tactiek om de banden op te warmen", zo grapte Verstappen over het incident. "Gelukkig kwamen we er nu mee weg, maar dan zie je hoe verraderlijk het is op koude banden. Je hoeft maar iets te agressief op het gas te gaan en je ligt eraf. Behalve dat ging alles goed vandaag."

Verstappen: "De sleutel was de goede start" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "De sleutel was de goede start" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Alexej Navalny is stervende: artsen worden weggestuurd, VS waarschuwt Rusland

Alexei Navalny, criticus van het Kremlin, riskeert op elk moment een hartstilstand, aangezien zijn gezondheid snel is verslechterd, waarschuwden artsen zaterdag en drongen aan op onmiddellijke toegang tot de beroemdste gevangene van Rusland.

Update 18.40 uur: De dochter van de hongerstakende Kremlin-criticus Alexei Navalny heeft de Russische autoriteiten gevraagd om een arts haar vader te laten behandelen in de gevangenis, een dag nadat een groep medische professionals had gewaarschuwd dat hij het risico loopt op nierfalen. De artsen van Navalny hebben vanmiddag een vergeefse poging gedaan om hem te mogen bezoeken. Ze werden niet tot Navalny toegelaten.
De regering Biden heeft middels Jake Sullivan aan CNN laten weten "dat er gevolgen zullen zijn" voor Rusland als Navalny in de gevangenis komt te overlijden. 

Eerdere berichtgeving:

Op 31 maart ging de meest prominente tegenstander van Vladimir Poetin in hongerstaking om tijdens zijn gevangenschap de juiste medische behandeling te eisen voor rugpijn en gevoelloosheid in zijn benen en handen.

Hij werd in februari gevangengenomen en moet een straf van tweeënhalf jaar uitzitten na beschuldiging van een oude aanklacht wegens verduistering in een strafkolonie in de stad Pokrov, ongeveer 100 km ten oosten van Moskou. 

Navalny's persoonlijke arts Anastasia Vasilyeva en drie andere artsen, waaronder cardioloog Yaroslav Ashikhmin, hebben gevangenisfunctionarissen gevraagd hen onmiddellijke toegang te verlenen.

"Onze patiënt kan elk moment overlijden", zei Ashikhmin zaterdag op Facebook, wijzend op de hoge kaliumspiegels van de oppositiepoliticus en zei dat Navalny naar de intensive care moet worden verplaatst. "Fatale aritmie kan elk moment optreden."

Als de kaliumspiegel in het bloed hoger is dan 6,0 mmol (millimol) per liter, is meestal onmiddellijke behandeling vereist. Navalny's waren op 7.1, zeiden de doktoren. "Dit betekent zowel een verminderde nierfunctie als dat er elk moment ernstige hartritmeproblemen kunnen optreden", aldus een verklaring op Vasilyeva's Twitter-account. De doktoren zeiden dat hij onmiddellijk verder onderzocht moest worden “rekening houdend met zijn bloeduitslagen en zijn recente vergiftiging”. 

Navalny overleefde in augustus ternauwernood een vergiftiging met het novitsjok-zenuwgas, hiervan geeft hij het Kremlin de schuld. Zijn doktoren zeggen dat de hongerstaking zijn toestand misschien heeft verergerd.

Meer dan 70 vooraanstaande internationale schrijvers, kunstenaars en academici, waaronder Jude Law, Vanessa Redgrave en Benedict Cumberbatch, hebben een beroep gedaan op Poetin om ervoor te zorgen dat Navalny onmiddellijk de juiste medische behandeling krijgt. Hun oproep werd vrijdag laat gepubliceerd door de Franse krant Le Monde. Gisteren voegde ook Joe Biden zijn stem toe aan dit groeiende internationaal protestkoor tegen de slechte  medische verzorging van de activist en beschreef zijn situatie als "totaal oneerlijk".

Loopband vreet kind op

Een loopband ter waarde van ruim vierduizend dollar is niet per definitie een veilige loopband. In de Verenigde Staten zijn nu al 39 meldingen gemaakt van ongelukken met de Peloton Tread+.

Inmiddels worden mensen met kinderen of kleine huisdieren geadviseerd om dit apparaat niet meer te gebruiken vanwege het gevaar. In onderstaande video wordt duidelijk dat de combinatie met kinderen niet helemaal goed gaat. 

'Koffie drinken' Museumplein, vergezeld door actie tegen echte dictatuur, rustig verlopen

Na een gemoedelijk verlopen "Mars voor de Vrijheid'gisteren in Rotterdam als protest tegen de coronamaatregelen in ons land, hebben vandaag een groot aantal demonstranten zich verzameld op het Museumplein om hun aversie tegen de COVID-19 maatregelen nog maar eens te benadrukken.

Er lijkt zich ook een actiegroep tegen het geweld in Myanmar bij de anti coronamaatregelen demonstranten te hebben gevoegd.

De sfeer lijkt goed. Een aantal mensen die eerder een gebiedsverbod voor het Museumplein hebben ontvangen staan net buiten de rand van het aangegeven gebiedsverbod. 

Update 17.45 uur: De 'demonstratie' is afgelopen, de sfeer bleef gemoedelijk en  er hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan.

<

 Eerdere berichtgeving:

Van Aert wint na finishfoto Amstel Gold Race

Wout van Aert heeft de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. De Belg van Jumbo-Visma was in de eindsprint de Brit Tom Pidcock de baas, al moest er wel een fotofinish aan te pas komen.

Samen met Schachmann was het duo op zo'n twaalf kilometer voor de meet weggesprongen uit de groep met favorieten. Met nog twee kilometer te gaan, probeerde Schachmann nog weg te rijden, maar het was tevergeefs. Van Aert ging in de eindsprint van kop af, Pidcock wist met een jump nog erg dichtbij te komen, maar vijf minuten na afloop van de wedstrijd was het toch Van Aert die tot winnaar werd uitgeroepen met millimeters verschil..

Mathieu van der Poel, die de vorige editie won, ontbrak omdat hij zich de komende tijd richt op het mountainbiken. Hij hoopt bij de Spelen komende zomer een medaille te pakken op dat onderdeel. 

F1: Uitslag Grand Prix van Emilia Romagna

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Emilia Romagna op zijn naam geschreven. De Nederlander profiteerde optimaal van een goede start en bleef zo Lewis Hamilton en Lando Norris voor. De race werd halverwege ontsierd door een stevige crash tussen Valtteri Bottas en George Russell, maar beiden bleven ongedeerd.

Op het natte circuit van Imola kende Verstappen de beste start van iedereen. De Nederlander stoomde vanaf plek drie direct naar de leiding, al gaf polesitter Hamilton zich niet gewonnen. De Brit dacht in de eerste bocht naast de Red Bull van Verstappen te komen, maar de Nederlander pakte de racelijn en hield de deur dicht. Hamilton stuiterde over de kerbs en kon maar net plek twee behouden voor Sergio Perez. Daarachter sloot Charles Leclerc aan die er in de opwarmronde even af was geweest.

Verder naar achteren ging Nicholas Latify even van de baan, maar bij het terugkomen zag de Canadees de Haas van Nikita Mazepin over het hoofd en ging na een botsing de muur in, een safety car volgde. Achter de safety car ging Mick Schumacher de fout in, waardoor de Duitser zijn voorvleugel verloor en de pits op moest zoeken. Ook Perez verloor een plek nadat de Red Bull-coureur even naast de baan belandde. Het leverde de Mexicaan een stop-and-go op, omdat hij achter de safety car Daniel Ricciardo en Pierre Gasly inhaalde.

Na zeven ronden was er de herstart waarbij Verstappen zich ten opzichte van Hamilton even moest verdedigen maar de eerste plek behield. De Brit worstelde met zijn bolide en kreeg Leclerc dicht achter zich aan. Iets verder naar achteren pakte Norris twee plekken door eerst Lance Stroll te passeren en daarna Carlos Sainz voor plek zeven. Dit werd een ronde later plek zes na het passeren van Gasly. De Fransman reed op de full wets en verloor door keuze van deze banden de ene na de andere positie en viel buiten de top tien.

Verstappen bouwde snel een marge van vijf seconden op Hamilton op en behield deze eenvoudig. Achter de Brit was een groot gat naar Leclerc die op zijn beurt een veilige marge op Perez en Norris had. De eerste die naar slicks ging was Sebastian Vettel in de 22e ronde. De Duitser was vanuit de pits gestart en kon vanuit het achterveld een gok nemen. Het duurde vijf ronden voordat de banden werkten.

Na 27 ronden was Verstappen de eerste van de toppers die binnen kwam en terugzakte naar plek drie. De andere coureurs volgden snel waarbij Verstappen de leiding weer terugpakte. De leiders zaten echter in verkeer waarbij Verstappen veel tijd verloor op Hamilton. De Brit moest op zijn beurt een hele trein auto's voorbij waarbij hij even op het nat kwam en via het grind de muur in ging. De Mercedes kon met een kapotte voorvleugel verder, maar hij verloor veel tijd en viel terug naar plek negen.

Hamilton werd nog gered doordat in de 32e ronde George Russell bij een inhaalactie op Valtteri Bottas weggleed en tegen de Fin aanknalde. De Mercedes en de Williams liepen veel schade op, waarbij veel brokstukken op de baan lagen. De race werd hierdoor tijdelijk stilgelegd omdat de vele rotzooi opgeruimd moest worden. De top tien was toen als volgt: Verstappen, Leclerc, Norris, Perez, Sainz, Ricciardo, Stroll, Räikkönen, Hamilton en Tsunoda.

Na een lange pauze werd het veld via een rollende start weer op gang gebracht. Wie dacht dat er weinig zou gebeuren had het mis, want Räikkönen viel door een spin twee plekken terug, terwijl Verstappen vlak voor de herstart nog een flink moment had, maar geen plek verloor. Het zorgde ervoor dat hij pas laat op het gas ging en Norris profiteerde hiervan door plek tweede pakken ten koste van Leclerc. Tsunoda spinde na bocht twee de grindbak in en kon een goede positie vergeten. Dat gold ook voor Perez die op dezelfde plek weggleed en ook weer weg kon komen.

Verstappen trok snel een flink gat met Norris die op zijn beurt Leclerc achter zich hield. Daarachter kroop Hamilton langzaam maar zeker naar plek vier. Met nog acht ronden te gaan wist de Brit met DRS Leclerc te verschalken voor plek drie. Norris hield de deur voor Hamilton lang dicht, maar moest met nog drie ronden te gaan de tweede plek toch afgeven.

Na 63 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd, ruim voor Hamilton en Norris die ook naar het podium mochten. De overige punten waren voor Leclerc, Sainz, Ricciardo, Stroll, Gasly, Räikkönen en Ocon.

- Volledige uitslag volgt -

COVID-19: 8600 nieuwe besmettingen en 12 doden, totaal 1.403.833 en 16.916

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8600 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.403.833 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 228 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1670 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 56 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 808 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 12 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.916 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Grand Prix van Portugal: valpartijen en dominante winnaar in MotoGP

Op het circuit van Portimão in de Algarve hebben de heren in de MotoGP gestreden om de winst in de Grand Prix van Portugal. Dat leverde de nodige valpartijen op, die uiteindelijk wel een beetje de spanning uit de race haalden.

Fabio Quartararo vertrok vanaf poleposition, met Alex Rins en de verrassende WK-leider Johann Zarco naast zich en Jack Miller, Franco Morbidelli en Marc Marquez op de tweede rij. Zarco pakte bij de start de leiding en kreeg Alex Rins en de teruggekeerde Marc Marquez achter zich aan, hoewel wereldkampioen Joan Mir zijn Suzuki snel binnendoor bij Marquez drukte.

Al vrij snel zakte Marquez weer iets terug, de wat teruggevallen polesitter Quartararo pakte hem, net als Miller en de sterk rijdende Aleix Espargaro; Morbidelli en Brad Binder pakten hun kans ook. Na een paar ronden nam Rins de leiding over van Zarco, waarna ook Quartararo de Ducati verschalkte. Voor Miller was het kort daarop klaar: vanaf plek zes schoof de Australiër zijn Ducati onderuit.

Oliveira was na een handvol ronden op zijn KTM de volgende die onderuit ging, Pol Espargaro parkeerde zijn Repsol Honda in de garage met een remprobleem. Voorin was Mir langs Zarco gegaan, Morbidelli en Aleix Espargaro probeerden op de vijfde en zesde plek het gaatje naar de eerste vier te dichten. Na vijftien ronden kwam Valentino Rossi ook weer eens in beeld: op de Petronas Yamaha ging de Italiaan vanaf de elfde plek onderuit.

Voorin reden Quartararo en Rins nog altijd samen op kop, Zarco had Mir teruggepakt en Morbidelli achtervolgde nog altijd, dit keer met Francesco Bagnaia achter zich. Quartararo kon met zeven ronden te gaan ineens normaal ademhalen: achter hem schoof Rins zijn Suzuki tegen het asfalt, waardoor Quartararo vier seconden voorsprong had op achtervolgers Zarco, Bagnaia en Mir.

Een ronde later ging de volgende onderuit en het was niemand minder dan Zarco, van wie de voorband weg gleed. Morbidelli sloot ondertussen eindelijk aan bij Bagnaia en Mir, waardoor een trio kon knokken om de tweede plek. Quartararo pakte op overtuigende wijze zijn tweede zege op rij, Bagnaia en Mir completeerden het podium, voor Morbidelli, Binder, Espargaro en de gebroeders Marc en Alex Marquez.

VS en China zijn vastbesloten om samen de klimaatcrisis aan te pakken

De Verenigde Staten en China hebben "toegezegd samen te werken" aan de urgente kwestie van klimaatverandering, zo meldden de twee partijen gisteren in een gezamenlijke verklaring, na een bezoek aan Shanghai van de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry.

"De Verenigde Staten en China zijn vastbesloten om met elkaar en met andere landen samen te werken om de klimaatcrisis aan te pakken, die moet worden aangepakt met de ernst en urgentie die deze vereist", aldus de verklaring van de speciale gezant van Kerry en China voor klimaatverandering, Xie Zhenhua.

Kerry, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, was de eerste ambtenaar van de regering van president Joe Biden die China bezocht, wat de hoop gaf dat de twee partijen zouden kunnen samenwerken aan de wereldwijde uitdaging ondanks torenhoge spanningen op meerdere andere fronten.

De uitspraak komt op een moment dat wereldleiders zich voorbereiden op een online bijeenkomst over klimaatverandering deze week op verzoek van Joe Biden. De Amerikaanse president heeft 40 leiders, waaronder de Chinese president Xi Jinping, uitgenodigd om deel te nemen aan de tweedaagse top die op vrijdag 22 april, Dag van de Aarde begint.

China verbruikt momenteel ongeveer de helft van 's werelds energie uit steenkool, zei Kerry, eraan toevoegend dat hij er "veel over sprak" met ambtenaren in Shanghai. "Ik wijs geen schuldige aan," zei Kerry. “Wij hebben teveel kolen gebruikt, andere landen hebben teveel kolen gebruikt, maar China is  momenteel de grootste kolenverbruiker ter wereld. En omdat het zo'n grote en krachtige economie en land is, moet het veranderen."

In de gezamenlijke verklaring worden meerdere samenwerkingsmogelijkheden genoemd tussen de VS en China, de twee grootste economieën ter wereld zijn samen verantwoordelijk voor bijna de helft van de broeikasgasemissies die de klimaatverandering veroorzaken.

Hij benadrukte "hun acties te versterken en samen te werken in multilaterale processen, waaronder het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering en de Overeenkomst van Parijs".

De landen kwamen ook overeen om specifieke "concrete" maatregelen voor emissiereductie van CO2 te bespreken, waaronder het opslaan van energie, koolstoffiltering en gebruik van waterstof, en kwamen overeen actie te ondernemen om de financiering voor ontwikkelingslanden te maximaliseren om de landen te stimuleren om over te schakelen op koolstofarme energiebronnen.

Het nutteloze feitje van de dag: veel Lego-poppetjes

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vrijwel iedereen die Lego in huis heeft, is ook in het bezit van een (kleine) verzameling Lego-poppetjes. Maar het komt vast niet in de buurt van de enorme verzameling van Fabio Bertini. De Italiaan heeft maar liefst 4.410 verschillende Lego-figuurtjes en is daarmee wereldrecordhouder.

Taxichauffeur rijdt drie keer in op vrouw na ruzie over telefoon

Een taxichauffeur heeft gisteravond rond 20.30 uur drie keer ingereden op een jonge vrouw op de Ranonkelkade in Amsterdam. De vrouw is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De taxichauffeur en bijrijder zijn aangehouden door de politie. Zo meldt AT5.

Update 14.00 uur:  Uit onderzoek van de politie blijkt dat er een conflict is ontstaan over de aankoop van een mobiele telefoon. De 23-jarige bestuurder van de taxi is aangehouden voor poging tot doodslag en zit nog steeds in hechtenis. 

Het slachtoffer is aanspreekbaar naar het ziekenhuis overgebracht. De politie hield ter plekke de bestuurder van de taxi aan en de 26-jarige bijrijder van de taxi. Het is onbekend of de bestuurder van de taxi aan het werk was tijdens het voorval.

Het slachtoffer had eerder op de avond een mobiele telefoon via Marktplaats gekocht bij de bestuurder van de taxi. Nadat ze de telefoon had opgehaald op de Ranonkelkade bleek dat het geen echte telefoon was. Daarom ging ze terug om verhaal te halen, hierdoor ontstond een conflict met de inzittenden van de auto.

Vier omstanders die het zagen gebeuren probeerden de taxi te stoppen en hebben ingeslagen op de auto. Alle omstanders zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. Het betreft twee 21-jarige en twee 22-jarige mannen uit Amsterdam. Ook is een 64- jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij het incident. Zijn rol wordt nader onderzocht.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat alle verdachten nog vastzitten.

Eerdere berichtgeving:

De vrouw en de taxichauffeur hadden een conflict, al is nog onduidelijk wat de aanleiding daarvoor was. De taxichauffeur is aangehouden voor poging tot doodslag, laat een woordvoerder weten van de politie. Ook de bijrijder is meegenomen naar het politiebureau. Het is onbekend of de chauffeur aan het werk was tijdens het voorval. 

Vier omstanders die het zagen gebeuren probeerden de taxi te stoppen en hebben ingeslagen op de auto. Alle omstanders zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Het plaats delict is door de politie ruim afgezet voor sporenonderzoek en de auto zal na het onderzoek in beslag worden genomen voor verder sporenonderzoek. 

Explosie en beschieting bij pand Chip Sigi in Den Haag

Een pand van restaurant Chip Sigi te Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag beschoten, tevens zou een explosief zijn afgegaan.

Rond 03.30 uur ontving de politie de melding van een explosie op de Laan van Haamstede en dat hierbij een pand beschadigd was geraakt. Vlak na de explosie zou een voertuig hard zijn weggereden in de richting van de Hornbach. De politie kwam in tactische vesten ter plaatse en heeft de omgeving afgezet. Op de locatie constateerden agenten dat er op het pand en op een auto in de straat schoten zijn gelost. 

In de gevel van het pand troffen de agenten kogelinslagen aan. Er zijn diverse hulzen op de grond aangetroffen. Er zou ook een explosief zijn afgegaan. De Teamleider Explosievenverkenner (TEV) en brandweerlieden hebben een eerste onderzoek verricht. Medewerkers van de recherche en Forensische Opsporing (FO) doen uitgebreid onderzoek bij het pand. Er is voor zover bekend nog niemand aangehouden. Niemand raakte gewond.

Iets later in de ochtend troffen agenten enkele kilometers verderop op de Rijswijkse Landingslaan een brandende auto aan. Dit betreft vermoedelijk het vluchtvoertuig. De politie heeft daar ook een groot plaats delict gemaakt. Meer beelden bij Regio15.

Britse oorlogsschepen zetten koers naar de Zwarte Zee

Groot-Brittannië zal volgende maand twee oorlogsschepen naar de Zwarte Zee sturen nu de spanningen tussen Rusland en Oekraïne oplopen, meldt de Britse krant The Sunday Times op basis van hoge marine-functionarissen die niet bij naam worden genoemd. Meer hierover in het AD.

De aanwezigheid van de schepen voor de kust van Oekraïne is bedoeld om solidariteit te tonen met Kiev en de NAVO-bondgenoten in de regio nadat president Biden vorige week besloot de inzet van twee Amerikaanse oorlogsschepen naar de Zwarte Zee te annuleren uit angst voor escalatie van de crisis door de massale massa van Russische troepen.

De Royal Navy kondigde in februari, vóór de huidige crisis, al aan dat de er een missie naar de Zwarte Zee zou worden uitgevoerd als onderdeel van de uitzending van HMS Queen Elizabeth naar het Verre Oosten. Het ministerie van Defensie bevestigde vrijdag dat de oorlogsschepen naar de Zwarte Zee gaan ondanks het besluit van de VS om zijn oorlogsschepen uit het crisisgebied te houden.

Moto3-sensatie Acosta (16) wint wÚÚr en verstevigt leiding in WK

Op het circuit van Portimão in de Algarve heeft Pedro Acosta de Grand Prix van Portugal in de Moto3 gewonnen. De pas 16-jarige kampioen in de Red Bull Rookies Cup van vorig jaar zet zijn fenomenale debuutseizoen zo voort.

De race ging van start met Andrea Migno, Dennis Foggia en Sergio Garcia op de eerste rij en Gabriel Rodrigo, Xavier Artigas en Ayumu Sasaki achter hen op rij twee. Migno behield de leiding bij de start, Artigas, Foggia, Garcia, Rodrigo en de enorm indrukwekkende debutant Pedro Acosta sloten aan.

Na drie ronden was het klaar voor Artigas: in de strijd om de leidende positie ging hij onderuit nadat Rodrigo hem van achteren aantikte. Foggia had ondertussen de leiding in handen, Acosta, Garcia, Rodrigo en Migno streden ook voorin mee. Dat beeld was met zes ronden te gaan nog ongeveer hetzelfde, hoewel Rodrigo zich terug had moeten vechten na een long lap penalty.

Bij het ingaan van de slotronde had Foggia nog altijd de leiding, maar Acosta en Jaume Masia zaten hem op de hielen...tot Masia twee bochten later onderuit schoof. Foggia en Acosta streden zo om de winst en na een mooie inhaalactie ging die naar Acosta, voor Foggia en Migno.

De Spaanse debutant staat zo na drie Grand Prix' in zijn carrière ruim aan de leiding van het WK, na achtereenvolgens een tweede plek en twee overwinningen. De laatste coureur die zijn Grand Prix-carrière op vergelijkbare wijze begon was wijlen Daijiro Kato, die in 1996 (derde), 1997 en 1998 (winst) op indrukwekkende wijze als wildcardcoureur reed in de Japanse Grand Prix in de 250cc.

'Reclame voor water tijdens Ramadan is islamofoob'

Waterboer Evian durfde het op 13 april aan om een tweet de wereld in te sturen, waarbij ze vroegen 'Wie heeft er nog geen liter water gedronken vandaag?'. Heel vervelend gepland natuurlijk, want laat het die dag nou nét de eerste dag van de Ramadan zijn. En dat mag niet!!!

Woede, ziedend en mad. Dat waren over het algemeen de reacties die Evian over zich heen gekotst kreeg. Want hoe kunnen ze dat soort reclame de wereld in sturen, terwijl miljoenen moslims in Frankrijk net begonnen waren met de Ramadan, de jaarlijks vastenperiode.

Gevoelige en blijkbaar snel gekwetste mensen vroegen zich af of Evian deze tweet expres op die dag had gestuurd en velen vonden de vraag dan ook  islamofoob en religieus ongevoelig.

Gelukkig reageerde Evian op alle ophef en niet op de manier waarom de zeurders dat graag zouden willen. Nee, Evian verontschuldigde zich door te zeggen dat het niet de bedoeling was om mensen te kwetsen, maar liet de tweet mooi staan.

Nu rijst natuurlijk de vraag voor alle FOK!'kers: wie van juliie heeft vandaag al een liter water gedronken?

Vos wint Amstel Gold Race

De zevende editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen is gewonnen door Marianne Vos. Vos, die in haar al imposante loopbaan nog nooit de Nederlandse koers won, was in de eindsprint landgenote Demi Vollering te snel af.

Pauliena Rooijakkers en de Australische Grace Brown hadden bij het ingaan van de laatste van in totaal zeven rondeseen kleine voorsprong op het uitgedunde peloton. In de achtervolgende groep zaten onder meer Lucinda Brand, Vos en Annemiek van Vleuten. Anna van der Breggen, die net ziek is geweest, moest lossen

Brown schudde Rooijakkers op veertien kilometer van de finish van zich af, maar op de Cauberg kwam er vuurwerk. Van Vleuten koos de  aanval, haalde Brown bij, maar kwam vervolgens kracht te kort om Niewiadoma en Elisa Longo Borghini te volgen. De Poolse en de Italiaanse leken om de winst te gaan strijden, maar het gepoker van het duo zorgde ervoor dat Vos er vooralsnog met de overwinning vandoor ging.

O'Ward pakt eerste IndyCar-pole 2021, Van Kalmthout 14e

Op het fraaie Barber Motorsports Park is zaterdagavond de eerste kwalificatiesessie van het nieuwe IndyCar-seizoen verreden. Dat leverde een tweede poleposition ooit op voor de jonge Arrow McLaren-coureur Pato O'Ward.

Rinus van Kalmthout zat er in de trainingen nog niet echt lekker bij en in de eerste kwalificatieronde werd dat niet heel veel beter. In een naar eigen zeggen snelle ronde kwam hij ook nog wat verkeer tegen, waardoor de Nederlander bleef steken in de eerst ronde en zal starten vanaf plek veertien.

Debutant en NASCAR-legende Jimmie Johnson bleef steken op de 21e stek, de twee andere bekende rookies konden wel door naar ronde twee: Supercars-grootheid Scott McLaughlin en F1-veteraan Romain Grosjean zouden zich uiteindelijk keurig als zevende en twaalfd kwalificeren.

In de Fast Six was O'Ward de snelste, Alexander Rossi gaf 0,0698 seconden toe op de jonge Mexicaan. Alex Palou zat er uitstekend bij met een derde tijd, voor veteranen Will Power en Scott Dixon en de Zweed Marcus Ericsson.

Vanaf 21.00 uur kan live ingeschakeld worden op Ziggo Sport voor de eerste race van het jaar.

Eerste prijs Koeman met Barcelona, hoofdrol Frenkie de Jong

Ronald Koeman heeft zaterdag zijn eerste prijs gewonnen als trainer van FC Barcelona. De Catalanen waren mede door Frenkie de Jong (één goal en twee assists) en Lionel Messi (twee goals) veel te sterk voor Athletic Club in de finale van de Copa Del Rey. Het werd 4-0.

De doelpunten vielen allemaal in de tweede helft, in een tijdsbestek van twaalf minuten. Antoine Griezmann opende de score in de zestigste minuut, De Jong maakte de 0-2 (63e minuut) en Messi besliste het duel met de 3-0 (68e minuut) en de 4-0 (72e minuut). Het is de 31e bekerzege voor Barcelona en is daarmee recordhouder. 23-voudig winnaar Athletic Club verloor zijn tweede bekerfinale van deze maand. Twee weken geleden gingen de Basken in de uitgestelde eindstrijd van vorig seizoen met 1-0 onderuit tegen Real Sociedad.

Barcelona had bijna de perfecte start in het lege Olympisch Stadion van Sevilla. De Jong schoot na vijf minuten op de paal na een pass van Messi. In de eerste helft had de ploeg 84 procent balbezit, maar creëerde weinig kansen.  Na rust tikte Barcelona de tegenstander volledig weg. De doelpunten kwamen pas na een uur spelen.

Messi stuurde De Jong weg aan de rechterkant en deze keer schoot Griezmann overtuigend raak uit een lage voorzet: 0-1. Drie minuten later tikte De Jong zelf de 0-2  binnen. Messi maakte er in de 68e minuut 0-3 van, na een mooie combinatie met De Jong, en sloot het zeer productieve kwartiertje van Barcelona in de 72e minuut af met de 0-4.

Koeman is sinds afgelopen zomer de trainer van Barcelona. De voormalig bondscoach van Oranje won als speler in 1990 al de Copa del Rey met Barça'. Als coach pakte hij deze prijs met Valencia in 2008. 

Titelverdediger O'Sullivan eenvoudig naar volgende ronde WK snooker

Op de eerste dag van het WK snooker heeft Ronnie O'Sullivan zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde. De titelverdediger won in de eerste ronde met 10-4 van Mark Joyce.

Ronnie O'Sullivan mocht zaterdag als eerste in actie komen In The Crucible Theatre van Sheffield als titelverdediger. De 45-jarige Snookerspeler hoopt dit jaar op zeven wereldtitels te komen en dan komt hij op gelijke hoogte met recordhouder Stephen Hendry. O'Sullivan begon in de eerste sessie tegen Mark Joyce, die twee kwalificatiewedstrijden wist te winnen, nog wat onwennig, maar had na de ochtendsessie een 6-3 voorsprong.

In de avondsessie was het spel van O'Sullivan al stukken beter en zou de partij met 10-4 winnen. In de avondsessie maakte de titelverdediger in de laatste drie frames drie centuries (124, 137 en 112). In de volgende ronde, die wordt gespeeld naar the best of 25 frames, neemt hij het op tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de Schot Anthony McGill en de Engelsman Ricky Walden.

Laatste reviews en specials
review
Remnant II
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
©FOK.nl e.a.