FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 april 2021

Random Pics van de Dag #298

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Door de tijdelijke stop AstraZeneca zijn dertien Nederlanders overleden'

Naar schatting dertien Nederlanders hebben de recente prikstop van AstraZeneca met hun leven moeten bekopen. Negentig mensen zijn nodeloos in het ziekenhuis beland, van wie dertig op de intensive care.

Vijf wetenschappers, verbonden aan onder meer het Radboudumc, stellen dat de nadelen van de prikstop veel groter waren dan de schade van eventuele bijwerkingen die men ermee heeft voorkomen. “Of simpeler gezegd: angst is een slechte raadgever,” aldus de onderzoekers, onder wie hoogleraar veiligheidsbeleid Ira Helsloot en trombose-expert Saskia Middeldorp. “Op basis van onze berekeningen is het duidelijk dat de gezondheidswinst van de prikpauze niet opweegt tegen de gezondheidsrisico’s. Graag merken wij nog op dat een SARS-CoV-2-infectie zelf ook een sterke risicofactor is voor het ontwikkelen van een diepveneuze trombose of longembolie.”

Het stoppen met AstraZeneca heeft ongeveer 0,3 gevallen van ernstige trombose voorkomen, aldus de onderzoekers. Door het tijdelijk stopzetten van de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin moesten 289.000 prikafspraken worden afgezegd. "Op basis van het toen bekende risico van 1,25 per 1.000.000 gevaccineerden is tijdens de prikpauze bij ongeveer 0,3 personen een ernstige trombo-embolische bijwerking voorkómen", aldus de wetenschappers publiceerden in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Meer hierover op Skipr.

SpaceX stelt testvlucht Starship SN15 uit tot maandag

Vandaag zou het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk opnieuw een testvlucht uitvoeren met een prototype van Starship vanuit Boca Chica, Texas.

Update 21.30 uur: Helaas is de lancering uitgesteld vanwege de weersomstandigheden. 

De vlucht van Starship SN15 zou tot een hoogte van 12,5km en zal na een spectaculaire 'belly flop manoeuvre' veilig landen op het landingsplatform. Het ontwerp van SN15 heeft vergeleken met eerdere prototypes flinke aanpassingen ondergaan. De kans op een succesvolle landing is hierdoor fors toegenomen. Eerdere prototypes SN8, SN9 en SN11 crashten op het landingsplatform en SN10 explodeerde vlak na de landing.

Het tijdstip van de lancering is nog niet bekend maar de verwachting is dat de lancering vandaag tussen 14.00 uur en 24.00 uur Nederlandse tijd zal plaatsvinden.

 
 

EL: United hakt Roma in de pan, Villarreal klopt Arsenal

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar donderdagavond en wel naar de eerste wedstrijden in de halve finales van de Europa League. Manchester United ontving AS Roma, terwijl Villarreal bezoek kreeg van Arsenal.

Op Old Trafford bracht Bruno Fernandes de thuisploeg al na negen minuten op voorsprong, maar Lorenzo Pellegrini wist zes minuten later een penalty te verzilveren: 1-1. Edin Dzeko bracht de Romeinse bezoekers tien minuten voor rust zelfs op voorsprong, maar na de onderbreking ging United los.

Edinson Cavani tekende kort na rust voor de gelijkmaker, een dik kwartier later maakte de Uruguayaan ook de 3-2. Fernandes mocht een paar minuten later vanaf elf meter aanleggen en stelde niet teleur, Paul Pogba tekende voor de 5-2 en in de slotfase bracht de jonge Mason Greenwood de eindstand op 6-2.

Dankzij Manu Trigueros kwam Villarreal in Spanje al na vijf minuten op voorsprong, Raúl Albiol verdubbelde de score binnen een half uur. In het restant van de wedstrijd viel helaas slechts één goal te melden: Nicolas Pépé was in de 73e minuut vanaf elf meter trefzeker en tekende zo voor de 2-1 eindstand.

Eerste Palestijnse verkiezingen sinds 15 jaar uitgesteld, EU teleurgesteld

Er zijn al meer dan 15 jaar geen parlementsverkiezingen meer in de Palestijnse Gebieden. Eind mei zou er dan eindelijk gestemd mogen worden, maar gisteravond kondigde president Abbas een uitstel aan - zonder een nieuwe datum te noemen.  Abbas gaf als reden dat de verkiezingen niet konden plaatsvinden omdat Israël geen garanties had gegeven dat kiezers in Oost-Jeruzalem zouden kunnen stemmen.

De Europese Unie heeft met grote teleurstelling gereageerd op het uitstel van deze verkiezingen. De buitenlandse vertegenwoordiger Josep Borrell zei dat de EU consequent haar steun heeft uitgesproken voor geloofwaardige, inclusieve en transparante verkiezingen voor alle Palestijnen. Hij eiste dat er onmiddellijk een nieuwe verkiezingsdatum wordt vastgesteld.

De 85-jarige Abbas wil de verkiezingen uit stellen totdat de mogelijkheid tot stemmen voor de mensen in het oostelijke deel van Jeruzalem goed geregeld is. De islamistische Hamas, de op een na grootste Palestijnse groep na de meer gematigde Fatah van Abbas, heeft scherpe kritiek geuit op het uitstel. Samen met andere groepen in de Gazastrook willen ze protest aantekenen tegen het uistel van de parlementsverkiezingen.

Het uitstel hing al enige tijd in de lucht vanwegen het voortdurende geschil over Jeruzalem. De status van de stad is een van de centrale twistpunten in het conflict in het Midden-Oosten. Israël claimt Jeruzalem als "de eeuwige en ondeelbare hoofdstad" voor zichzelf. De Palestijnen van hun kant houden vast aan hun aanspraak op Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad.

Al jaren niet gestemd
Deskundigen hadden al gewaarschuwd voor grote frustratie onder de Palestijnen bij uitstel van de parlementsverkiezingen. Vanwege het grote aantal jongeren en de lange periode sinds de vorige verkiezingen, zou ongeveer de helft van de ongeveer 2,5 miljoen kiesgerechtigde kiezers voor het eerst hebben kunnen stemmen. In enquêtes gaf twee derde van de ondervraagden onlangs aan ontevreden te zijn over Abbas.

Sommige waarnemers zien de door Abbas aangegeven reden, het geschil over Oost-Jeruzalem, als een excuus. Ze vermoeden dat angst voor een mogelijke nederlaag de ware reden van Abbas en zijn partij is. De vorige presidentsverkiezingen vonden plaats in 2005, de parlementsverkiezingen in 2006.

De Palestijnen hadden  aangedrongen dat Israël instemde met de mogelijkheid om in het oostelijke deel van de stad te stemmen. Israël reageerde echter niet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem benadrukte alleen dat Israël zich niet met de verkiezingen wilde bemoeienm of tegenhouden. Velen in Israël zijn bezorgd over de mogelijke winst van Hamas bij de parlementsverkiezingen. Hamas wordt door Israël en de EU geclassificeerd als een terroristische organisatie. 

Weinig belangstelling voor het vredesproces
Vanuit juridisch oogpunt is Israëls toestemming om te stemmen in het door het Arabisch beïnvloede oostelijke deel van Jeruzalem niet nodig. Maar in de praktijk is medewerking van Israël wel noodzakelijk, aangezien Israël toezicht houdt op het oosten van de stad. De Israëlische politie heeft onlangs herhaaldelijk actie ondernomen tegen electorale activiteiten daar.

De vredesverdragen tussen Israël en Palestijnen bepalen dat Palestijnse inwoners van Jeruzalem kunnen stemmen in postkantoren. Volgens Palestijnse cijfers hebben deze een capaciteit van maximaal 6300 kiezers. Het is echter niet noodzakelijk dat de postkantoren worden gebruikt. De in totaal ongeveer 150.000 stemgerechtigden kunnen namelijk ook stemmen in de buitenwijken. De Palestijnse Autoriteit (PA) staat er echter op dat er ook in de postkantoren kan worden gestemd. In 2006 werkte Israël wel mee aan het stemmen in Oost-Jeruzalem.

Na de vierde verkiezing binnen twee jaar bevindt Israël zich in een politieke crisis, het is onzeker of er een regering zal komen. Het vredesproces met de Palestijnen speelde praktisch geen rol in de verkiezingscampagne of in de formatiefase. De stemming in de Palestijnse Gebieden was bedoeld als onderdeel van de verzoeningsinspanning tussen Fatah en Hamas. Een overeenkomst zou op zijn beurt de weg moeten banen voor nieuwe gesprekken met Israël over een tweestatenoplossing.

Soler pakt ritzege en leiderstrui na regenachtige dag in RomandiŽ

Marc Soler heeft de derde etappe in de Ronde van Romandië op z'n naam geschreven. De Spanjaard van Movistar reed op de natte wegen weg uit het peloton en kwam solo aan. Naast de ritzege nam de 27-jarige Catalaan de leiderstrui over van Rohan Dennis, die ten val kwam.

Met zaterdag een zware bergrit en zondag de afsluitende tijdrit, kregen de sprinters vrijdag hun laatste kans in de Ronde van Romandië. Dan moesten de sprinters in de finale wel een pittig heuveltje overleven. Bovendien was het de hele dag slecht weer.

Al vroeg reed er een groep van zeven renners weg, met daarbij de twee Zwitsers Stefan Küng en Stefan Bissegger. Ook Kobe Goosens was mee in de kopgroep en de Belg hield het langst vol nadat Küng op het kletsnatte asfalt ten val kwam. Op de laatste helling van de dag was het avontuur over voor de Jong Belg van Lotto Soudal. Op de laatste helling kregen we verschillende versnellingen van onder meer Sepp Kuss en Michael Woods, maar alleen de aanval van Marc Soler was succesvol.

De 27-jarige Catalaan kreeg Hij kreeg Ion Izagirre achter zich aan, alleen kon de Bask van Astana nooit de aansluiting vinden met Soler. Op het natte wegen rondom Estavayer gaf de renner van Movistar en zag het peloton pas na de finish terug. Hij won met 22 seconden voorsprong en nam daarmee ook de leiderstrui over van Rohan Dennis, die in de finale ten val was gekomen.

Toeslagenaffaire: 15.500 gedupeerden krijgen 30.000 euro, veel meer aanvragen dan verwacht

Alexandra van Huffelen, demissionair staatssecretris van Financiën heeft zojuist bekend gemaakt dat bijna 15.500 gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire recht hebben op de zogeheten Catshuisregeling. Hierdoor krijgen ze van de Belastingdienst een bedrag van 30.000 euro aan compensatie krijgen voor hun leed wat door nalatigheid van de Belastingdienst is veroorzaakt. Meer hierover in het AD.

Het gaat om ouders die zich vóór de deadline van 15 februari hebben gemeld bij de Belastingdienst. Ruim 11.000 ouders krijgen het bedrag vandaag nog op hun bankrekening gestort, zoals door het kabinet beloofd was. Zo'n 4400 andere ouders moeten nog langer wachten door een fout of doordat zij nog niet telefonisch te bereiken waren voor de fiscus. De ouders waarbij een fout is gemaakt, krijgen het bedrag uiterlijk op 12 mei uitbetaald.

Er hebben zich 25.946 ouders zich gemeld voor de eerste deadline van 15 februari. Daarna hebben zich nog eens 10.250 mensen aangemeld, waardoor het aantal aanvragen op meer dan 36.000 komt. De Belastingdienst had in december veel minder mensen in beeld die voor de vergoeding in aanmerking zouden komen. 

Op basis van een ‘lichte toets’ is nu voor bijna 15.500 gedupeerden die zoch voor de deadline hebben aangemeld hun recht op vergoeding vastgesteld. De aanvraag van bijna 10.000 ouders zijn voorlopig afgewezen. De afwijzing kan om verschillende redenen zijn afgewezen, het kan zijn dat er geen recht op compensatie is omdat men te veel heeft verdiend of omdat er geen kinderopvang is afgenomen. Van Huffelen:  "Maar iedereen die denkt recht te hebben op geld kunnen er op rekenen dat we echt goed naar hun zaak gaan kijken. We gaan door tot de laatste ouder geholpen is.”

Zie ook de publicatie op Rijksoverheid.nl.

Werkstraffen geŽist wegens bespugen en uitschelden homostel

De officier van justitie heeft vanochtend tegen twee mannen die ervan worden verdacht in april vorig jaar twee mannen die hand in hand liepen te hebben uitgescholden en bespuugd onvoorwaardelijke werkstraffen geëist.

Op 12 april 2020 werden Fabio en Daniël, een stel uit Amsterdam-Oost, ernstig lastig gevallen toen zij hand in hand liepen over de Insulindeweg in Amsterdam-Oost. Ze werden eerst beledigd door een minderjarige jongen. De minderjarige jongen is op 24 september 2020 door het gerechtshof veroordeeld tot een leerstraf van 35 uur en het betalen van een schadevergoeding aan het stel van 500 euro.

Kort na dit incident zijn Fabio en Daniël wederom uitgescholden en bespuugd. De twee Amsterdammers (21 en 22) van deze tweede belaging stonden vandaag terecht. De politie is hen op het spoor gekomen door behulpzame getuigen en beelden van het incident.

Het is een groot goed in ons land om te kunnen zijn wie je bent en daarbij uiting te geven aan je gevoelens. Iedereen moet in vrijheid met een geliefde hand in hand kunnen lopen. Het OM heeft het discriminatieaspect dan ook als strafverzwarend meegewogen en er is rekening mee gehouden dat Fabio en Daniël zijn bespuugd terwijl het COVID-19 virus in Nederland om zich heen sloeg.

Het OM heeft tegen de 21-jarige verdachte een onvoorwaardelijke werkstraf van 120 uur geëist en tegen de 22-jarige verdachte een onvoorwaardelijke werkstraf van 80 uur.

BPM-heffing niet in strijd met Europees recht

De rechtbank oordeelt dat heffing van BPM (belasting van personenauto's en motorijwielen) over de CO2-uitstootwaarde volgens de WLTP-methode niet in strijd is met Europees recht. De rechtbank komt tot die conclusie, omdat al in Nederland rondrijdende auto's niet anders worden behandeld dan uit het buitenland geïmporteerde auto's.

Eiseres voerde in de zomer van 2019 2 auto's in vanuit Italië. Deze voertuigen werden in Italië in maart 2019 toegelaten tot de weg. De uitstootwaarde is bepaald door middel van de zogeheten WLTP-methode. Die is voor bestaande modellen per 1 september 2018 in de plaats gekomen van de NEDC-methode. Tijdens een overgangsperiode wordt de WLTP-waarde teruggerekend naar een NEDC-waarde. Uit de vergelijking met 2 auto's die verder gelijk zijn aan de auto's van eiseres bleek dat deze terugrekening leidde tot een hogere CO2-waarde. De BPM is daardoor hoger dan bij meting op grond van de NEDC-methode. Zelfs nadat de WLTP-methode verplicht is voorgeschreven, kon voor een beperkt aantal auto's (restvoorraad) nog de NEDC-methode worden gehanteerd, waardoor 2 technisch gelijke auto's voor de BPM verschillend worden behandeld. Eiseres kon zich hier niet in vinden en stapte daarom naar de rechter.

Niet in strijd met Europees recht
De rechtbank oordeelt dat dit niet in strijd is met het Europese recht. Het gaat om de toepassing van artikel 110 van het Verdrag met betrekking tot de Werking van de Europese Unie (VWEU). Op grond daarvan mag een 'nationaal' product bij de belastingheffing niet worden bevoordeeld ten opzichte van een gelijksoortig product uit een andere EU-lidstaat. Het enkele feit dat er mogelijk op de Nederlandse markt dezelfde soort auto's zijn waarvoor minder BPM is geheven levert niet zonder meer strijd met artikel 110 VWEU op. Er wordt bij de overgangsregeling geen onderscheid gemaakt tussen Nederlandse auto's en auto's uit andere EU-lidstaten. Hantering van de lagere uitstootwaarde voor de restantvoorraad leidt daarom niet specifiek tot een hogere belasting op ingevoerde auto's. Het is mogelijk dat een fabrikant ervoor kiest om de restantvoorraad voor een groot deel in Nederland te verkopen, maar dat maakt het oordeel niet anders omdat artikel 110 VWEU gaat over het gedrag van de consument. Die kan ook in een andere EU-lidstaat een auto vinden die behoort tot de restantvoorraad en betaalt bij import van die auto dus minder BPM.

Transactie voor illegale handel in archeologische voorwerpen

Het arrondissementsparket Den Haag is een transactie overeengekomen met een bedrijf dat museale voorwerpen conserveert en restaureert. Het bedrijf heeft een transactie van 40.000 euro betaald. Het bedrijf wordt verweten dat het archeologische voorwerpen van criminele herkomst voor handen heeft gehad, wat als witwassen wordt beschouwd.

Het bedrijf heeft een aantal maal hellenistische helmen in ontvangst genomen, die vermoedelijk van illegale opgravingen afkomstig waren. De illegale herkomst had vermoed moeten worden op basis van de staat van de voorwerpen, inconsistenties in de verhalen over de herkomst van de voorwerpen, en gedragingen van de handelaar.

Het onderzoek is gestart nadat Italiaanse politie had gevraagd een verdachte handelaar in archeologische voorwerpen te observeren. De handelaar kwam voor een heel kort bezoek uit het buitenland naar het Nederlandse bedrijf. Bij een doorzoeking van het bedrijf kwam aan het licht dat de Italiaanse man er hellenistische helmen had laten conserveren. Vermoedelijk maakte de Italiaanse handelaar de helmen nadien in een ander land te gelde. Bij het onderzoek werkte de politie samen met de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed.

In de bedrijfssectoren van de archeologie en restauratie is er een breed gedragen zorgplicht vastgelegd in ethische codes die strekt tot het voorkomen van de handel in voorwerpen van illegale herkomst. Juist bij archeologische voorwerpen is de context van maatschappelijk en wetenschappelijk belang. Het ondersteunen van de illegale handel in archeologische voorwerpen zorgt er mede voor dat deze zwarte markt in stand blijft. Bij een vermoeden van misstanden kan altijd contact worden opgenomen met de Inspectie of de politie.

Het bedrijf heeft zich van meet af aan meewerkend opgesteld en betreurt de incidenten zeer. Van een economisch motief was zeker geen sprake; er waren relatief beperkte bedragen gemoeid met de verweten gedragingen. Het OM heeft bij de hoogte van het transactiebedrag acht geslagen op de cultuurhistorische waarde van de goederen, en het gegeven dat de breed gedragen zorgplicht meermalen niet is nagekomen. Het bedrijf heeft maatregelen genomen om een dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. De zaak is hiermee afgedaan.

COVID-19: Mensen geboren in 1962 uitgenodigd voor coronavaccinatie

Komende week krijgen de eerste mensen die zijn geboren in 1962 een uitnodiging voor een coronavaccinatie op de mat. Het gaat om mensen die dit jaar 59 worden. Zij kunnen vanaf vanmiddag al online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Het gaat om ongeveer 250.000 mensen. De eerste mensen met een medische indicatie van 18 tot en met 59 jaar oud ontvangen ook vanaf volgende week een uitnodiging.

Het kan zijn dat mensen in deze groep een dubbele uitnodiging ontvangen. Zij worden nu op basis van hun geboortejaar uitgenodigd, maar zijn soms al eerder via een andere route uitgenodigd. Bijvoorbeeld omdat zij werken in de zorg. Wie al gevaccineerd is, kan de tweede uitnodiging die zij ontvangen als niet verzonden beschouwen. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst heeft inmiddels ruim 100 vaccinatielocaties geopend waar mensen terecht kunnen voor een vaccinatie.

Mensen met een medische indicatie van 18 tot 60 jaar
Mensen met een medische indicatie, die een extra risico hebben om ziek te worden door COVID-19, worden vanaf volgende week uitgenodigd voor een vaccinatie bij de GGD. Het gaat om mensen onder de 60 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik. De huisarts maakt de selectie. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Planning vaccinatiecampagne
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. Leidraad hiervoor zijn de adviezen die de Gezondheidsraad hierover heeft uitgebracht. De startdatum van de verschillende doelgroepen is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. Kijk voor de meest actuele volgorde van vaccineren op www.coronavaccinatie.nl.

Koeman mist duels tegen Valencia en Atlťtico Madrid na rode kaart

Ronald Koeman mag na de rode kaart die hij donderdagavond kreeg tegen Granada niet op de bank zitten tijdens de topper van Barcelona tegen koploper Atlético Madrid. De trainer heeft een schorsing van twee duels gekregen. Ook mist hij zondag het duel tegen zijn oude club Valencia.

Barcelona had donderdag de kans om de koppositie over te nemen van Atlético, maar moest dan wel in eigen huis zien te winnen van Granada. Dat lukte niet: door een 1-2 nederlaag staan de Catalanen met nog vijf speelronden te gaan derde. Koeman werd na een ruim uur spelen naar de tribunes gestuurd. Hij zou de vierde man beledigd hebben. 

Koeman reageerde daar na afloop vol onbegrip op. "Ik snap het niet. Volgens Carlos Naval zeiden ze dat ik respectloos ben geweest tegen de vierde official", zei Koeman tegen Spaanse media. "Ik heb niets lelijks gezegd, ik heb niemand beledigd. Dit is ongelooflijk. Maar als de vierde official de ster van de avond wil zijn... Ik heb iets gezegd, maar met alle respect. Hij antwoordde mij op een manier die niet goed is, hij was respectloos tegen mij."

De Spaanse aanklager heeft geen boodschap aan de woorden van Koeman en heeft de coach voor twee wedstrijden geschorst. Dat betekent dat Koeman tegen Valencia (aankomende zondag) én tegen Atlético (volgende week zaterdag) niet op de bank mag plaatsnemen. Vooral laatstgenoemd duel is voor Barcelona ontzettend belangrijk in de jacht op de Spaanse landstitel.

EK hockey in Amstelveen met 2700 toeschouwers per dag

Bij de Europese kampioenschappen hockey in juni in het Wagenerstadion te Amstelveen zijn per dag ongeveer 2.700 toeschouwers welkom. De Nederlandse hockeybond meldt vrijdag dat de voorverkoop inmiddels is gestart. Het EK gaat van start op 4 juni. 

"De afgelopen maanden hebben we met de landelijke en lokale overheid diverse scenario's besproken. De gezamenlijke instanties hebben ons nu toestemming gegeven om de kaartverkoop te starten. We gaan er op dit moment van uit elke dag een beperkt aantal toeschouwers toe te kunnen laten, wie weet is er eind mei nog wel wat meer mogelijk", zegt Erik Gerritsen, algemeen directeur van de KNHB.

Bij de EK van 2017 in Amsterdam waren dagelijks 9.500 toeschouwers aanwezig, maar vanwege de coronamaatregelen zijn dat er dus een stuk minder. "Ook met een beperkter aantal toeschouwers zal de sfeer in het stadion geweldig zijn", denkt Gerritsen, die al afspraken heeft gemaakt voor het geval de ontwikkelingen rond het coronavirus alsnog voor gesloten deuren zorgen. "Daar gaan we nu niet van uit, maar we garanderen in dat geval dat de kaartkopers hun geld terug krijgen."

In overleg met het ministerie van VWS, NOC*NSF en de gemeenten Amstelveen en Amsterdam had de KNHB een plan opgesteld waarmee het mogelijk is ongeveer 2.700 toeschouwers per wedstrijddag toe te laten. hockeyfans krijgen per huishouden plaatsen toegewezen. Toeschouwers moeten wel een negatieve sneltest kunnen overleggen. 

Ook de Europese Hockey Federatie (EHF) is enthousiast. "Wij zijn verheugd dat de kaartverkoop is gestart", liet algemeen directeur Angus Kirkland weten. "Het EK is het topevenement op onze kalender. Het zullen Europese kampioenschappen worden als nooit tevoren maar we zijn ervan overtuigd dat we het toernooi op een veilige en prettige manier kunnen spelen." Normaal is het Europees kampioenschap het belangrijkste toernooi in de zomer. Nu zal het EK in het tegen staan van de Olympische Spelen. 

COVID-19: 7830 nieuwe besmettingen en 22 doden, totaal 1.496.352 en 17.148

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7830 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.496.352 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 311 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1899 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 48 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 807 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 22 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.148 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Erik ten Hag verlengt contract bij Ajax

Erik ten Hag verlengt zijn contract bij Ajax. De Amsterdammers hebben met de succestrainer overeenstemming bereikt over een nieuwe verbintenis tot medio 2023.

De contractverlenging van Ten Hag is opvallend. Hij werd zijdelings in verband wordt gebracht met Tottenham Hotspur en Eintracht Frankfurt, maar kiest toch voor Amsterdam. In de 3,5 jaar dat de tukker bij Ajax aan het roer staat, pakte hij zowel in 2019 en 2021 de dubbel. En hij haalde met Ajax de halve finale van de Champions League en de kwartfinale van de Europa League.

"We willen werken aan een succesvol en attractief Ajax”, laat Ten Hag weten. "Ik weet wat ik hier heb en ik weet met welke mensen ik hier werk. Daarnaast weet ik hoe we de volgende stap weer kunnen zetten. Ik ben hier gelukkig. Ergens komen is één, ergens blijven is twee. In het buitenland staat Ajax op de kaart. We krijgen daarvoor de erkenning, maar we willen nog meer. We willen nog hoger en de topclubs in Europa ergeren.”

Directeur voetbalzaken Marc Overmars bevestigt dat Ten Hag serieus in de belangstelling stond van meerdere clubs. "Maar ik denk dat het voor Erik heel belangrijk is dat hij mogelijkheden ziet met ons elftal. En dat er nog rek in zit. Hij heeft zeer goed met ons gepresteerd, ook in dat bijzondere jaar met succes in de Champions League. Maar ook dit jaar weer, met zeer waarschijnlijk de landstitel en KNVB-beker. Ik denk dat Erik ook nog steeds beter wordt als coach.”

Oranje tegen IJsland, TsjechiŽ, Wit-Rusland en Cyprus in kwalificaties voor WK 2023

Het Nederlands vrouwenelftal kent haar tegenstanders voor de kwalificaties voor het wereldkampioenschap voetbal van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Oranje mag het vanaf september gaan opnemen tegen IJsland, Tsjechië, Wit-Rusland en Cyprus.

IJsland deed mee aan de laatste drie edities van het EK en doet ook volgend jaar mee in Engeland, maar plaatste zich nog nooit voor een WK. De ervaren middenvelder Sara Björk Gunnarsdóttir (Olympique Lyon) is de sterspeelster bij IJsland. De nationale teams van Tsjechië, Wit-Rusland en Cyprus deden nog nooit mee aan een eindtoernooi.

Het komende WK wordt van 10 juli tot 20 augustus 2023 gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland. Er doen 32 landen mee, waarvan elf uit Europa. Acht meer dan het WK in 2019. De negen poulewinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De negen nummers twee uit de poules gaan de play-offs in, waarin dus nog twee tickets zijn te verdienen. De kwalificatiereeks gaat van start op 13 september en duurt tot 11 oktober 2022.

Nederland is de vice-wereldkampioen, nadat het in de zomer van 2019 in de finale in Lyon verloor van de Verenigde Staten. Bondscoach Sarina Wiegman neemt komende zomer afscheid op de Olympische Spelen. Daar speelt Oranje in de poulefase tegen Brazilië, China en Zambia. Nederland plaatste zich al voor het EK van 2022 in Engeland. De loting voor dat toernooi is op 28 oktober in Manchester. Het EK zou eerst in de zomer van dit jaar worden gehouden, maar werd een jaar doorgeschoven omdat deze zomer het EK voor mannen en de Olympische Spelen al op het programma staan.

Het Nederlands elftal is gelet op de gelote tegenstanders aan haar stand verplicht om zich te plaatsten voor het mondiale eindtoernooi. 

Het nutteloze feitje van de dag: Nederland, waterland

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Nederland, waterland! We zijn in ons land als geen ander gewend te leven met water en met de strijd tegen het water. Daarom worden we natuurlijk beschermd met dijken, dammen en stormvloedkeringen. Wist je dat de vijf grote stormvloedkeringen van ons land pas éénmaal allemaal tegelijk gesloten zijn geweest? Tijdens de storm van 3 januari 2018 werden de Algerakering (de Hollandsche IJsselkering), Oosterscheldekering, Hartelkering, Maeslantkering en Ramspolkering allemaal gesloten vanwege de hoge waterstanden.

Het nutteloze feitje van de dag: Nederland, waterland (WikiCommons/Bamibal2014)
Het nutteloze feitje van de dag: Nederland, waterland (WikiCommons/Bamibal2014)

Turken boos om alcoholverbod tijdens lockdown

Sinds vandaag is Turkije in strenge lockdown gegaan in de strijd om het coronavirus in te dammen. De maatregel die voor de grootste verontwaardiging en woede leidt is het verbod op de verkoop van alcohol. De vakbond van drankwinkels omschrijft de maatregel zelfs als een 'staatsgreep op het privéleven'.

Nadat er in maart versoepelingen werden doorgevoerd schoten de cijfers weer omhoog en besloot de regering dat het tijd was voor een nieuwe lockdown. Die zal tot 17 mei duren en dus ook nog gelden tijdens het Suikerfeest, de afsluiting van de ramadan. Tot die tijd mogen Turken alleen de straat op om een boodschap bij de dichtstbijzijnde buurtsuper te doen, naar hun vaccinatieafpraak te gaan of om de hond uit te laten.

De lockdown wordt voornamelijk zo stevig ingesteld om te zorgen dat er deze zomer weer hordes toeristen het land kunnen bezoeken. Veel Turken vinden de lockdown noodzakelijk maar de kanttekening dat er geen alcohol meer mag worden verkocht zet kwaad bloed. Afgelopen weekend was er daarom dan ook een ware run op alcohol en werd er gehamsterd alsof het toiletpapier was zoals in het begin van de pandemie.

Officieel is het verbod ingesteld om praktische redenen omdat alle niet-essentiële winkels, en dus ook slijterijen, de deuren moeten sluiten. Omdat supermarkten wel open blijven zouden die voor 'oneerlijke concurrentie' zorgen door nog wel alcohol te blijven verkopen.

Maar die verklaring wordt door veel Turken sterk in twijfel getrokken en zien het als een nieuwe methode van Erdogan om zijn ideologische agenda op te leggen. CHP-parlementariër Veli Agbaba noemt het een 'AKP-interventie in de leefstijl van mensen' en een tweet van een journalist waarin hij schreef 'omdat de president niet van alcohol houdt, wordt iedereen drooggelegd' kreeg veel bijval.

De hoofdstad Istanboel was gisterenavond (en vandaag nog steeds) net voordat de lockdown een complete verkeerschaos waar mensen nog snel de laatste inkopen, en vooral veel alcohol, insloegen. Ook richting de vakantiehuisjes aan de kust was het filerijden doordat veel mensen besloten de lockdown door te brengen in een vakantiehuisje.

EuroparlementariŽr Hans van Baalen (60) overleden

Voormalig Kamerlid voor de VVD en Europarlementariër Hans van Baalen is op 60-jarige leeftijd overleden. Hij stierf na een kort ziekbed in een ziekenhuis in Rotterdam. Kort geleden werd bij hem kanker geconstateerd. In de afgelopen weken ging zijn situatie plots snel achteruit, zegt een vriend van zijn familie tegen de NOS.

Van Baalen zat van 1999 tot 2009 in de Tweede Kamer namens de VVD. In 2002 kwam hij door het grote verlies van zijn partij niet in de Kamer, maar na de verkiezingen van 2003 keerde hij weer terug.

In 2009 maakte hij de overstap naar Brussel, waar hij lid werd van het Europees Parlement. Hij hield zich voornamelijk bezig met buitenlandse zaken en defensie. Vanaf 2015 was hij partijvoorzitter van de ALDE, de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. Namens Nederland is de VVD aangesloten bij die partij.

Van Baalen werd in november benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg zijn lintje van oud-Kamervoorzitter Arib vanwege zijn jarenlange lidmaatschap van de Kamer en het Europees Parlement, en vanwege zijn voorzitterschap van de ALDE en de Liberale Internationale. Het krijgen van die onderscheiding noemde hij een grote eer.

MŰgge...

Column: Ton Theunis

Het zit erop. Woensdagmorgen jl. om 04.30 uur was hij voorbij. De avondklok. Die hoeft vooralsnog niet meer opgewonden te worden.
Wij, het volk, waren er wel opgewonden van, dat zeker. Maar achteraf gezien, viel het reuze mee. Storm in een glas water. We zaten toch al binnen. Omdat het koud was, omdat het onveilig is op straat en wat al niet meer.

"Dreiging van landen als Rusland en China steeds geraffineerder"

"De dreiging van onder meer Rusland en China wordt steeds geraffineerder op het gebied van cyber en spionage. Ook in 2020 zijn de dreigingen verder toegenomen.’’ Dat concludeert directeur generaal-majoor Jan Swillens van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Hij reageert hiermee op het jaarverslag over 2020, dat zijn organisatie vandaag heeft uitgebracht.

Naast de krijgsmacht en de defensie-industrie zijn in Nederland steeds vaker ook niet-militaire organisaties en bedrijven doelwit. Dit leidt tot risico’s voor het functioneren van de Nederlandse economie en de nationale veiligheid.

Steeds meer bedrijven die hoogwaardige technologie of unieke kennis ontwikkelen, liggen onder vuur. De MIVD stelt vast dat tegenstanders deze kennis en technologie ook vergaren om te gebruiken voor het ontwikkelen van wapens.

"Het verhogen van de weerbaarheid van Defensie en van deze marktpartijen vraagt steeds meer aandacht en capaciteit", benadrukt Swillens. "Vooral ook omdat Defensie steeds afhankelijker wordt van civiele bedrijven, ook op het gebied van IT."

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst bewaakt de operationele slagkracht van de krijgsmacht en daarmee ook haar toptechnologie en die van honderden bedrijven die aan Defensie leveren, zodat deze kennis niet in de verkeerde handen valt. De betrokken bedrijven moeten zich daarom houden aan de regeling Algemene Beveiligingseisen voor Defensieopdrachten (ABDO). De MIVD controleert op de naleving van de beveiligingseisen en adviseert deze ABDO-bedrijven en Defensie over veiligheidsbevorderende maatregelen.

Maar er is meer nodig om Nederland te beschermen, vindt Swillens. "Het antwoord op de dreigingen voor Nederland moet een gezamenlijk antwoord zijn: van inlichtingen- en veiligheidsdiensten, overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen. De bewustwording in Nederland van de bestaande dreigingen moet groter worden."

Agressieve man steelt fiets van kind (10)

Een agressieve man sloeg donderdagmiddag 29 april 2021 op de Westermarkt in Tilburg een willekeurige voorbijganger in zijn gezicht. Vervolgens pakte hij de fiets van een 10-jarig kind af en vluchtte. De politie doet onderzoek naar de mishandeling en diefstal en zoekt getuigen.

De dader stond die middag rond 17.00 uur bij een pinautomaat nabij supermarkt Albert Heijn. Een langslopende klant van de supermarkt passeerde hem met een winkelwagentje. Uit het niets kreeg hij van de man een vuistslag in zijn gezicht. Het slachtoffer rende direct weg om aan de man te ontkomen. Hij schakelde vervolgens de politie in. Hierop is de dader vanaf het Roelof Kranenburgplein de Eduard Meijerslaan ingelopen. In de D.J. Jittastraat pakte hij in de buurt van de Top 1 Toys een fiets af van een 10-jarig kind. Op deze fiets fietste de dader rechtsaf de Tobias Asserlaan in richting de Statenlaan. Vervolgens verdween hij uit het zicht. Beide slachtoffers deden aangifte.

Getuigen gezocht
De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich via 0900 – 8844 te melden. U kunt meldingen ook anoniem doorgeven via Meld Misdaad Anoniem (0800 – 7000) of via het Politie WhatsApp nummer 06 – 1220 7006. De dader werd omschreven als een man van rond de 40 jaar met een getinte huidskleur. Hij is rond de 1.85m lang, heeft een normaal postuur en een kaal hoofd. Hij droeg een zwarte gewatteerde jas en een donkerkleurige broek. De fiets die gestolen is betreft een geel met grijze fiets (juniorfiets) van het merk Batavus. Aan de fiets was een los kettingslot met blauwe hoes bevestigd.

Alles staat op het spel in Without Remorse

Schrijver Tom Clancy bracht meer dan twintig boeken uit waarin altijd spionage een belangrijke kern vormt. Een goed spionageverhaal staat of valt echter met goede personages. Een van die terugkerende personen is John Kelly. De film is gebaseerd op het boek met dezelfde titel, in Nederland uitgegeven als De Meedogenlozen, en Michael B. Jordan mocht de rol van Kelly op zich nemen. In de film verliest John Kelly, die dan nog niet bekend staat als John Clark, na een militaire missie alles wat hij ooit lief heeft gehad. Het blijkt een gecoördineerde operatie te zijn, waarbij het doel op het eerste gezicht onduidelijk is. Op zoek naar wraak gaat Clark op zoek naar de moordenaar van zijn familie, waarbij hij stuit op een complot dat groter is dan hij ooit had kunnen denken. Een deel van de cast en regisseur Stefano Sollimo gaven een persconferentie en wij konden meeluisteren wat zij te zeggen hadden over dit actiefestijn.

Religieuze ramp in IsraŽl eist minstens 44 doden

In het noorden van Israël, bij de berg Meron, waar zo'n 30.000 ultra-orthodoxe Joden zich hadden verzameld tijdens de herdenking van Lag Ba’Omer, zijn tijdens een catastrofe minstens 44 doden en zeker 150 gewonden gevallen. Van hen zouden er zo'n 20 in kritieke toestand verkeren. 

Er zijn tientallen ambulances en helikopters ter plaatse om gewonden te vervoeren. Op het terrein is ook een veldhospitaal ingericht. Op videobeelden die circuleren is te zien hoe tientallen lijken met plastic of reddingsdekens zijn afgedekt. Volgens de eerste berichten vond de ramp plaats toen tientallen aanwezigen de bijeenkomst wilden verlaten. Hierbij ontstond paniek waarbij de mensen over elkaar heen vielen op de trappen van een metalen loopbrug. 

De autoriteiten hadden toestemming gegeven voor de bijeenkomst, maar slechts voor 10.000 mensen. Volgens de organisatoren kwamen er echter meer dan 650 volle touringcars op het pelgrimsfeest af. Volgens Premier Benjamin Netanyahu gaat het om een 'hevige ramp'.

Over twee jaar kun je koffie drinken in De Nederlandsche Bank

Waar ooit het Paleis voor Volksvlijt stond, prijkt nu al jaren het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB). Een burcht, het Fort Knox van Amsterdam, niet door iedereen even mooi gevonden en ontoegankelijk voor het publiek. Maar daar komt verandering in. Het gebouw aan het Frederiksplein wordt gerenoveerd en de Satelliet, de ronde toren bij het gebouw, maakt plaats voor een openbare stadstuin, zo melden onze collega's van AT5. 

Voor het begin van de renovatie is de goudvoorraad, met een waarde van ruim 14 miljard euro, zorgvuldig verplaatst. "Doordat we het goud en het geld gaan verplaatsen naar Zeist, het ligt nu opgeslagen in Haarlem, is het mogelijk ons pand nu open te stellen voor de samenleving," zegt Maaike van Leuken, programmadirecteur van De Nederlandsche Bank. "Je kunt denken aan financiële educatie, we kunnen hier colleges geven, er zullen filmzalen zijn. Maar gewoon een kopje koffie komen drinken kan in de toekomst ook."

Op de plek waar nu de ronde toren De Satelliet staat, komt een voor een publiek toegankelijke stadstuin. Daarnaast komt er een grote vlonder aan de overzijde van de Stadhouderskade waar bezoekers aan het water kunnen zitten en koffie kunnen drinken.

Bijzonder aan het project is dat De Satelliet niet wordt gesloopt maar wordt ontmanteld en een nieuwe bestemming krijgt. De Nederlandsche Bank wil met dit project een voorbeeld zijn en een bijdrage leveren aan de circulaire economie. Bij het project is gekozen voor Urban Mining, het delven en hergebruiken van materialen uit de bouw. Door op deze manier het gebouw te demonteren wordt er volgens De Nederlandsche Bank en partners zo'n zestig procent aan CO2-uitstoot bespaart.

Nieuwe bestemming
Alle onderdelen van De Satelliet worden gedemonteerd en met elektrische boten verplaatst naar een opslaglocatie in Amsterdam-Noord. Projectontwikkelaar RE:BORN zal van het bouwmateriaal een aantal ronde, lage paviljoenen gaan neerzetten. Saman Mohammadi, directeur van RE:BORN: "Het heeft nog nooit ter wereld op zo'n schaalniveau plaatsgevonden. We gaan 8000 m2 gebouw, samen met onze partner New Horizon, als lego uit elkaar trekken. Vervolgens wordt het binnen de grenzen van Amsterdam weer in elkaar gezet."

Waar precies De Satelliet een nieuw leven krijgt is nog niet bekend. Wel dat het een sociale bestemming krijgt, voor mensen die zijn aangewezen op woonzorg.

Naar verwachting opent de nieuwe Nederlandsche Bank eind 2023 de deuren.

Europees Parlement verbetert rechten van treinreizigers

De EP-leden hebben woensdag nieuwe regels goedgekeurd voor een betere bescherming van treinreizigers bij vertragingen en annuleringen of in geval van discriminatie.

Het Parlement heeft donderdag het akkoord met de lidstaten goedgekeurd over nieuwe regels met betrekking tot de rechten van treinreizigers. Dankzij deze regels zullen mensen langs een andere route kunnen reizen en hulp kunnen ontvangen bij vertragingen en annuleringen. Personen met beperkte mobiliteit zullen betere toegang en hulp krijgen. Verder zal er meer ruimte beschikbaar komen voor fietsen.

Gestrande reizigers helpen
Bij vertragingen van meer dan zestig minuten kunnen reizigers ervoor kiezen hun ticket volledig terugbetaald te krijgen, hun reis voort te zetten of om te boeken onder vergelijkbare voorwaarden en zonder bijkomende kosten. Reizigers moeten in dezelfde klasse kunnen reizen als de klasse die op hun oorspronkelijke ticket vermeld staat. Als de spoorwegonderneming binnen honderd minuten na de geplande vertrektijd geen alternatieve route heeft voorgesteld, kunnen treinreizigers zelf een andere route plannen en een nieuw ticket vergoed krijgen.

Zelfs in het geval van overmacht zal de spoorwegonderneming een nieuwe route moeten voorstellen. Zo nodig zal zij ook maaltijden en verfrissingen moeten aanbieden en overnachtingskosten moeten terugbetalen.

De nieuwe regels zullen meer duidelijkheid verschaffen over wat als overmacht kan worden beschouwd. Bij overmacht hoeven spoorwegondernemingen geen vergoeding te betalen voor vertragingen of annuleringen. Naast extreme weersomstandigheden en grote natuurrampen zullen nu ook ingrijpende gezondheidscrises en terroristische aanvallen als overmacht worden aangemerkt. De vrijstelling geldt niet voor stakingen van het spoorwegpersoneel.

Personen met beperkte mobiliteit bijstaan
Reizigers met beperkte mobiliteit zullen hun reizen flexibeler kunnen regelen. Zij zullen hun reisplannen slechts 24 uur van tevoren moeten meedelen aan de spoorwegonderneming. Volgens de huidige voorschriften moeten zij dat 48 uur van tevoren doen. Als begeleiding noodzakelijk is, reist de begeleider gratis. Daarnaast wordt verzekerd dat hulphonden altijd samen met hun baasje kunnen reizen.

Treinen vernieuwen voor meer ruimte voor fietsen
Iedere trein moet beschikken over specifieke ruimten en rekken voor fietsen en ten minste vier fietsplaatsen hebben. Het doel is te zorgen voor duurzame mobiliteit en comfortabele alternatieven.

“We hebben goed nieuws voor mensen die met de trein reizen. We hebben ervoor gezorgd dat de regels voor omboeken, fietsplaatsen, rechtstreekse vervoersbewijzen en de rechten voor passagiers met een mobiliteitsbeperking overal in de EU hetzelfde zijn. Dit is een belangrijke stap om reizen comfortabeler en meer passagiersvriendelijk te maken”, aldus EP-rapporteur Bogusław Liberadzki (S&D, PL).

Volgende stappen
De nieuwe regels gelden in principe voor alle binnenlandse en internationale treinreizen en -diensten in de EU. Een lidstaat kan binnenlandse treindiensten voor een beperkte periode vrijstellen van deze verplichting.

De wet wordt twintig dagen na de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van kracht. De regels worden twee jaar later van toepassing. De vereisten voor fietsruimten vormen hierop een uitzondering en worden vier jaar na de inwerkingtreding van de verordening van toepassing.

Detailhandel zet bijna 6 procent meer om in maart

De detailhandel heeft in maart 5,9 procent meer omgezet dan in maart 2020, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 4,9 procent hoger. De non-foodsector realiseerde een kleine omzetstijging, terwijl de foodsector omzet verloor. Online werd 68,3 procent meer omgezet door de detailhandel. In vergelijking met maart 2019 heeft de detailhandel 9,4 procent meer omgezet in maart 2021.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in maart. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 8,2 procent hoger dan in maart 2020.

Omzet non-foodwinkels 1 procent hoger
De omzet van de winkels in non-food groeide in maart 2021 met 1 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 1,4 procent lager dan een jaar eerder. Dat de omzet van de non-foodwinkels groeide, komt vooral doordat de omzet in maart 2020 op een laag niveau lag. Maart vorig jaar was immers de eerste maand waarin maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus van kracht werden. Vooral de non-foodsector had hier per saldo veel last van. Ten opzichte van maart 2019 lag de omzet van non-foodwinkels in maart 2021 ruim 7 procent lager.

In maart 2021 hebben de kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren weliswaar veel meer omgezet dan in maart 2020, maar in maart vorig jaar leden deze winkels ongekende omzetverliezen. De groei in maart 2021 maakte het verlies in maart 2020 niet goed. De omzet van de kleding- en schoenenwinkels was in maart 2021 aanzienlijk lager dan in maart 2019.

De omzet van de winkels in recreatieartikelen en de winkels in meubels en woninginrichting was in maart 2021 eveneens hoger dan een jaar eerder. Ook deze winkels kampten in maart 2020 met grote omzetverliezen. Ten opzichte van maart 2019 was de omzet van deze winkels ook hoger.

De winkels in consumentenelektronica en witgoed, de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de drogisterijen realiseerden in maart 2020 grote omzetstijgingen, maar kampten in maart 2021 met omzetverliezen. In vergelijking met maart 2019 noteerden deze winkels wel een stijging.

Winkels in voedingsmiddelen zetten bijna 2 procent minder om
De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in maart 1,6 procent minder omgezet dan in maart 2020. Het verkoopvolume daalde met 1,5 procent. De omzet van de supermarkten lag 2 procent lager dan een jaar eerder, terwijl de omzet van speciaalzaken met 1,2 procent groeide.

Voor winkels in voedingsmiddelen geldt het omgekeerde als voor de non-foodwinkels. De omzet lag in maart 2020 op een hoog niveau. In vergelijking met maart 2019 hebben de winkels in voedingsmiddelen 10,5 procent meer omgezet.

Online omzet meer dan 68 procent hoger
De online omzet was in maart 68,3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 50,5 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet normaal gesproken een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 91,4 procent.

NS-app toont of P+R plek heeft

Reizigers zien vanaf vandaag in de NS-app en op Ns.nl hoeveel parkeerplekken er vrij zijn op de P+R-locatie bij het station. Dit geldt op dit moment voor 19 stations met P+R. NS zal dit aantal komend jaar verder uitbreiden. Op deze manier wil NS de reis van deur-tot-deur nog makkelijker maken.

“Soms is de auto de beste manier om naar het station te komen. Dan is het wel zo prettig om makkelijk en snel te kunnen parkeren. Nu is het mogelijk om voor vertrek te zien of er nog parkeerplekken beschikbaar zijn bij het P+R-terrein. Het helpt als reizigers zeker weten dat ze de auto kwijt kunnen bij het station, helemaal als het straks weer drukker is”, vertelt Bert Vaessens, Formatmanager auto parkeren bij NS.

De NS-app en website tonen het aantal beschikbare parkeerplekken op de P+R-locaties bij de stations: Driebergen-Zeist, Rotterdam Centraal, Alkmaar, Eindhoven, Zwolle, Assen, Duivendrecht, Den Bosch Parallelweg en Magistratenlaan, Roosendaal Spoorstraat en Stationsstraat, Boxtel, Oisterwijk, Breda, Middelburg, Zaandam, Enschede, Weert en Bilthoven. Tot en met begin 2022 voegt NS daar nog 43 stations aan toe. Uiteindelijk zal van alle P+R-locaties met slagboom bij stations het aantal beschikbare parkeerplaatsen te zien zijn. NS werkt hiervoor nauw samen met Q-Park en Skidata.

Parkeren bij stations
Dagelijks komt gemiddeld ongeveer 6% procent van de treinreizigers met de auto naar het station en wil daar ook parkeren. Bij stations in kleinere steden of gelegen bij dorpen ligt dit percentage hoger en komt ongeveer 20 procent met eigen auto. Hiervoor zijn bij alle stations zo’n 48.500 P+R-parkeerplekken beschikbaar. Vaessens vertelt: “Uit onderzoek weten we dat de mogelijkheid tot parkeren voor deze groep reizigers heel belangrijk is. Als die er niet zou zijn, kiest 25 procent van deze reizigers niet voor de trein.”

Het aantal beschikbare P+R plaatsen op Alkmaar
Het aantal beschikbare P+R plaatsen op Alkmaar

Loonverschil tussen top en gewone werknemer iets kleiner

Het verschil in loon tussen de top en de doorsnee werknemers van de 1.000 grootste bedrijven in Nederland is iets kleiner geworden. Het brutojaarsalaris van de vijf topverdieners per bedrijf was vorig jaar 5,9 keer zo hoog als de doorsnee voltijdlonen bij deze grote bedrijven. In de top stijgt het aandeel vrouwen gestaag. Dat meldt het CBS in de vandaag verschenen publicatie De arbeidsmarkt in cijfers 2020.

In de periode 2010-2017 liep de loonkloof op van 5,5 naar 6,1 en zakte daarna tot 5,9 in 2019 en 2020. Het brutojaarloon van de 5.000 topverdieners bij de 1.000grootste bedrijven bedroeg in 2020 gemiddeld 259.000 euro.

Loonkloof het grootst in de handel
De loonkloof is het grootst in de bedrijfstak handel: de top verdient hier gemiddeld 11,2 keer zoveel als de gewone werknemers bij hetzelfde bedrijf. Ook in de bedrijfstak informatie en communicatie is het verschil relatief groot. Tot en met 2016 was de loonkloof het hoogst in de financiële dienstverlening. In deze bedrijfstak is de loonkloof nu gedaald van 15,7 in 2010 naar 9,3.

Bij sommige bedrijven met grote loonverschillen geldt niet zozeer dat de top veel verdient, maar dat het loon van de gewone werknemers laag uitpakt. Dit is bijvoorbeeld het geval als er relatief veel jongeren werken, zoals in de horeca en de handel. De loonkloof bij het openbaar bestuur is sterk beïnvloed door een aantal Veiligheidsregio’s. Zonder deze bedrijven zou de gemiddelde loonkloof in het openbaar bestuur niet 5,3 maar 2,6 bedragen.

De loonkloof is het kleinst in het onderwijs en de zorg. Voor de publieke en semipublieke instellingen geldt de Wet normering topinkomens, die grenzen stelt aan de hoogte van de beloning.

Loonkloof per bedrijf
Bij honderd van de 1.000 bedrijven verdient de top meer dan tien keer zoveel als de doorsnee werknemers. Dit zijn vooral particuliere bedrijven. Bij overheidsinstellingen is de loonkloof het vaakst een factor 2, bij gesubsidieerde instellingen een factor 3 of 4.

Steeds meer vrouwen in de top
Bovenaan de loonlijst zijn mannen in de meerderheid. Een kwart van de topverdieners bij de.000 grootste bedrijven in 2020 was een vrouw (26 procent). In 2010 was dat nog 17 procent. Het aandeel vrouwen bij de topverdieners is in lijn met het aandeel vrouwen onder voltijders: 24 procent van alle voltijdbanen van werknemers is in handen van vrouwen. Het overgrote deel van de topverdieners werkt voltijd.

Bij 163 van de.000 grootste bedrijven in Nederland zijn de vijf topverdieners in meerderheid vrouw. Deze bedrijven zijn vooral te vinden in de zorg. Bij drie grote bedrijven bestaat de top uitsluitend uit vrouwen.

Bij 313 van de.000 grootste bedrijven bestaat de top vijf van topverdieners uitsluitend uit mannen; in 2010 was nog bij bijna de helft van de grote bedrijven de top volledig mannelijk (474 bedrijven). Het afgelopen decennium is de verhouding tussen mannen en vrouwen dus aanzienlijk veranderd.

Salaris van minstens 100.000 euro
Als niet alleen naar de grootste 1.000 bedrijven wordt gekeken, maar naar alle bedrijven in Nederland, blijkt dat in 2020 gemiddeld 252.000 werknemers voor minstens 100.000 euro per jaar op de loonlijst stonden. Dat is 3,0 procent van alle banen van werknemers. In 2010 ging het nog om 133.000 werknemers.

Terwijl in 2010 nog 10 procent van alle banen met minstens 100.000 euro in handen was van vrouwen, is dat inmiddels opgelopen tot 18 procent. Het aandeel werknemers met een loon van 100.000 euro of meer is het hoogst in de delfstoffenwinning en de financiële dienstverlening. In de delfstoffenwinning verdient een kwart van de werknemers minstens een ton per jaar. In de financiële dienstverlening is dat 1 op de 8. De bedrijfstak met relatief het kleinste aantal topverdieners onder de werknemers is de horeca: 0,3 procent verdient daar een ton of meer. In Nederland staan er bij twaalf bedrijven meer dan.000 werknemers op de loonlijst die elk minstens 100.000 euro verdienen.

Weinig stakingen in 2020

Coronajaar 2020 kende weinig stakingen, maar naar verhouding veel verloren arbeidsdagen. Er waren 9 werkstakingen, waarvan 6 in het eerste kwartaal. Daar waren 211.000  arbeidsdagen mee gemoeid. De meeste arbeidsdagen gingen verloren in het onderwijs. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers.

Het aantal stakingen wordt bijgehouden sinds 1901. Het laagste aantal werd geregistreerd in 1967, het enige jaar met 8 werkstakingen. Daarnaast waren er drie jaren met 11 stakingen en twee met 9 (1983 en 2020).

Twee derde van de stakingen in eerste kwartaal
Van de 9 stakingen in 2020 vonden 6 plaats in het eerste kwartaal. Alleen in de laatste twee weken van dat kwartaal golden strenge coronamaatregelen. In de rest van het jaar waren er beperkingen voor het houden van bijeenkomsten. De anderhalvemetermaatregel gold aldoor en tijdens perioden met een strengere lockdown was het niet toegestaan om met groepen bij elkaar te komen. Verder werden in veel gevallen cao-onderhandelingen uitgesteld vanwege de coronacrisis.

Relatief veel verloren arbeidsdagen
Als het gaat om het aantal stakers, hoorde 2020 juist bij de jaren met de hoogste aantallen, namelijk 105 .000. Alleen in 2017 en 2019 waren er meer werknemers betrokken bij stakingen. Dat verklaart het grote aantal verloren arbeidsdagen (211 .000). Ter vergelijking: in 2019 gingen bij 26 stakingen 391 .000 arbeidsdagen verloren en in 2018 bij 28 stakingen 239 .000 arbeidsdagen.

Meeste stakers uit het onderwijs
Alle stakingen werden in 2020 uitgeroepen door de vakbonden. In de bedrijfstakken handel en vervoer vonden 6 van de 9 stakingen plaats, maar dat waren niet de gelegenheden waarbij de meeste arbeidsdagen verloren gingen. Verreweg de meeste arbeidsdagen waren gemoeid met de onderwijsstakingen. Daarbij waren ook de meeste werknemers betrokken.

Meer werknemers tevreden met salaris
Zoals in de meeste jaren was ontevredenheid over het salaris de voornaamste reden om te staken. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door het CBS en TNO, blijkt dat in 2020 een kleiner deel van de werknemers ontevreden was over het salaris dan in 2019 (22 procent tegen 27 procent). In 2020 was 78 procent (heel) tevreden over het salaris. De tevredenheid was bij mannen wat hoger dan bij vrouwen (80 procent tegen 76 procent). Werknemers bij financiële instellingen (89 procent) en in het openbaar bestuur (87 procent) waren het vaakst tevreden over hun salaris, werknemers in de horeca (70 procent) het minst vaak.

Daling aantal jongeren met jeugdzorg in 2020

Bijna een op de tien jongeren tot 23 jaar ontving in 2020 jeugdzorg. Hiermee daalde dit aantal voor het eerst sinds de decentralisatie in 2015, waarbij de jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van de gemeenten is gebracht. Minder jongeren startten in 2020 een jeugdzorgtraject en afgesloten trajecten duurden gemiddeld langer. Zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

In 2020 ontvingen 429.200 jongeren jeugdzorg, ruim 14.300 minder dan in 2019. Van de verschillende vormen van jeugdzorg daalde het aantal jongeren met jeugdhulp van 431.000 in 2019 naar 416.700 in 2020. Het aantal jongeren dat jeugdbescherming kreeg bleef nagenoeg gelijk, in beide jaren 41.100. Het aantal jongeren met jeugdreclassering daalde van 9.100 in 2019 naar 8.500 in 2020. Jongeren kunnen in een jaar meerdere vormen van jeugdzorg krijgen.

15 duizend minder jongeren met ambulante hulp
De grootste daling betrof het aantal jongeren met ambulante jeugdhulp. Hierbij woont de jongere thuis, en ontvangt hulp op de locatie van de jeugdhulpaanbieder. In 2019 kregen 291.500 jongeren deze vorm van jeugdzorg, in 2020 waren dit er 276.500. Het aantal jongeren met gesloten jeugdzorg – waarbij de jongere permanent op een gesloten afdeling of locatie van de jeugdhulpaanbieder verblijft – daalde met bijna 20 procent van 2.500 in 2019 naar 2.000 in 2020.

Minder trajecten begonnen en afgesloten
Het aantal jeugdzorgtrajecten dat werd gestart lag in 2020 met 263.000 ruim 12 procent lager dan in 2019. Vooral tijdens de eerste golf van de coronacrisis (april en mei) zijn minder nieuwe trajecten gestart dan in dezelfde maanden van 2019.

In 2020 zijn niet alleen minder trajecten gestart, maar zijn ook ruim 10.000 jeugdzorgtrajecten minder afgesloten dan in 2019. De duur van de afgesloten trajecten is in 2020 verder toegenomen naar gemiddeld 413 dagen. In 2019 was dit 385 dagen.

Relatief veel jongeren met jeugdzorg in Midden-Limburg en Oost-Groningen
In verhouding tot het totaal aantal jongeren tot 23 jaar wordt de meeste jeugdzorg gegeven in gemeenten in Midden-Limburg en Oost-Groningen. Er zijn meerdere oorzaken voor deze regionale verschillen. Sociaaleconomische omstandigheden spelen hierbij een rol, maar ook beleidskeuzen die gemeenten maken bij de inrichting van de jeugdzorg.

FOK! Wat een weer: niet eerlijk verdeeld

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo beste luitjes!

Het was niet eerlijk verdeeld vandaag. In de hele zuidoostelijke helft van het land viel er weinig tot geen regen. Een enkel buitje en dat was het wel. Ik denk dat ze daar met jaloezie hebben gekeken naar wat er in het zuidwesten en rondom Flevoland gevallen is. Dat loog er niet om. 

Gisteren had ik het over 25 mm, maar dat is ruimschoots overschreden. Op sommige plekken in Noord-Holland en Flevoland viel er het dubbele. Eigenlijk rond het hele IJsselmeergebied viel er zo'n 30 tot 50 mm. Lokaal zelfs nog wat meer. Ook in het zuidwesten was het nat. Op Schouwen-Duiveland viel ook zo'n 35 mm. Verder langs de hele kustlijn rond de 20 mm. In een gebied rond Amsterdam viel het wel mee. Meer dan 10 mm viel er vrijwel niet.

Momenteel regent het nog steeds rond het IJsselmeer, maar de scherpste kantjes gaan er nu wel geleidelijk af. Bovendien begint het systeem ook langzaam te kantelen.

Dat betekent dat het komende nacht in het noordoosten nog regenachtig blijft, maar niet zulke grote hoeveelheden. 

Ondertussen hebben (brede) opklaringen het zuidwesten bereikt en hier in Haarlem is de zon ook doorgebroken. Geen strakblauwe lucht, want er komen ook nog wolken voor. Heel langzaam breiden de opklaringen zich uit over het land.

Vannacht hebben we dan minima rond de 6 graden.

Morgen hebben we een afwisseling van wolken en zon. Met name aan zee kan de zon er wat beter doorheen komen, terwijl in het binnenland de bewolking de overhand heeft. In de middag kunnen er ook enkele buien vallen en ook deze zijn met name landinwaarts aanwezig. Ik verwacht eerlijk gezegd geen zware buien. Het is uitermate fris met maxima tussen de 11 en 13 graden. De wind kiest een west-noordwestelijke richting, maar is niet meer dan matig. 

Ook de komende dagen blijft het erg fris.

Tot ziens!  

Een prachtige lucht (Foto: Rob)
Een prachtige lucht op het platteland. (Foto: Rob)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rode Kruis: "Coronapandemie nog lang niet voorbij'

Het Rode Kruis roept op om ervoor te zorgen dat iedereen in de wereld zo snel mogelijk gevaccineerd wordt, om drama’s zoals in India te voorkomen. De hulporganisatie waarschuwt dat de coronapandemie nog lang niet voorbij is. Afgelopen weekend maakte de Nederlandse regering 1 miljoen euro vrij voor hulp aan het Indiase Rode Kruis.

India had een van de snelste en hoogste vaccinatiegraden in Azië, omdat het land zelf corona-vaccins produceert. Maar terwijl enkele van de rijkste landen ter wereld meer dan 1 op de 4 mensen volledig hebben geïmmuniseerd, heeft slechts 1 op de 66 Indiërs beide doses corona-vaccin ontvangen. Secretaris-Generaal van het Indiase Rode Kruis, de heer Shri. R.K. Jain zegt: ‘Iedereen loopt risico en we nemen voorzorgsmaatregelen om iedereen in ons land te beschermen. Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden, want ik ben herstellende van corona. Dit verschrikkelijke virus eist vele levens en tast de middelen van bestaan, het bedrijfsleven en alle sectoren in India aan. Maar we vechten terug en helpen elkaar in dit uur van grote nood.’

Het Indiase Rode Kruis werkt samen met de autoriteiten om de bevolking van India te helpen met levensreddende medische apparatuur, waaronder zuurstofcilinders, beademingsapparatuur, antivirale geneesmiddelen, bloeddonaties, corona-tests en -vaccinaties. Meer dan 46.000 hulpverleners van het Indiase Rode Kruis ondersteunen in quarantaine centra, verstrekken zuurstofflessen aan mensen met ernstige corona symptomen en helpen om meer mensen te vaccineren, terwijl ze ook maskers, zeep en handschoenen verstrekken aan degenen die het meeste risico lopen. Het Rode Kruis heeft medicijnen en voedsel geleverd aan meer dan 276.000 zeer kwetsbare mensen en meer dan 770.000 mensen hebben psychosociale hulp gekregen.

Shri. R.K. Jaini: ‘Het Indiase Rode Kruis verleent hulp via meer dan 1100 plaatselijke afdelingen, een groot netwerk van tienduizenden toegewijde hulpverleners. Dit doen we in nauwe samenwerking met lokale overheidsinstanties, waaronder ambulance- en bloeddiensten. We zijn overweldigd door de ongelooflijke vriendelijkheid en vrijgevigheid vanuit de hele wereld. Deze steun komt op een kritiek moment, nu India met man en macht terugvecht tegen de pandemie.’

Juriaan Lahr, Hoofd internationale hulp van het Nederlandse Rode Kruis voegt hieraan toe: ‘Net zoals landen hun krachten bundelen om India te helpen, moeten we ons wereldwijd blijven inzetten en onze inspanningen verdubbelen om ervoor te zorgen dat corona-vaccinaties beschikbaar zijn voor iedereen in de wereld. Dit is zowel een ethische als een volksgezondheidsvereiste. We moeten vergelijkbare situaties als in India en Brazilië proberen te voorkomen.’

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.