FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 april 2021

Discriminatie op de woningmarkt landelijk groot probleem

Makelaars en bemiddelaars werken vaak mee aan het verzoek om bepaalde groepen uit te sluiten voor een huurwoning. Dit blijkt uit het eerste landelijk onderzoek naar discriminatie op de woningmarkt. Ook bij mystery calls worden woningzoekers met een buitenlands klinkende naam vaker afgewezen voor een huurhuis dan woningzoekers met een Nederlandse naam. Dit komt naar voren uit de landelijke monitor Discriminatie bij woningverhuur, die door Art.1/RADAR is opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Voor minister Ollongren zijn de onderzoeksresultaten aanleiding om de aanpak tegen discriminatie op de woningmarkt verder te intensiveren. Minister Ollongren: “Dit onderzoek toont aan dat discriminatie op de woningmarkt in het hele land voorkomt. Het is niet alleen een probleem van de grote steden. Dat vind ik zeer alarmerend. Discriminatie is niet toegestaan en wordt niet getolereerd. Dat geldt zowel voor de verhuurbemiddelaars als voor de verhuurder die zijn woning openbaar aanbiedt. Daarom gaan we onze aanpak tegen discriminatie de komende tijd intensiveren.”

Minder kans op uitnodiging
De onderzoekers van Art.1/RADAR hebben de eerste stappen van het verhuurproces, zoals bemiddeling, bezichtiging en selectie onderzocht. Fictieve woningzoekenden reageerden op advertenties. De profielen van de woningzoekenden zijn nagenoeg identiek: alleen de naam verschilt. Deze klonk Nederlands, Pools of Marokkaans. Doel was om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging. In totaal is 3.000 keer met deze onderzoeksprofielen gereageerd op aangeboden woningen door heel Nederland.

De resultaten laten zien dat kandidaat-huurders met een Pools of Marokkaans klinkende mannennaam minder kans hebben om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging dan de personen met een Nederlands klinkende naam. Ook een vrouw met Marokkaans klinkende naam wordt minder vaak uitgenodigd.

Aanvullend zijn 105 mystery calls uitgevoerd. Een fictieve verhuurder verzocht makelaars tijdens deze calls om hun woning niet te verhuren aan allochtonen. Meer dan een derde van de makelaars stemt in met het verzoek bepaalde huurders uit te sluiten. Het merendeel gaat op een of andere wijze mee in het verzoek of legt de verantwoordelijk voor deze selectie bij de verhuurder. Slechts 15 makelaars (14 procent) geven aan niet mee te willen werken aan een dergelijk verzoek. In 9% van de gesprekken gaf de makelaar aan te selecteren op basis van andere criteria die mensen indirect kunnen uitsluiten (strenge selectie).

Intensiveren van de aanpak
De aanpak tegen discriminatie op de woningmarkt blijft de komende jaren volop nodig. Dit start met meer bewustwording en goede informatievoorziening. Bovendien krijgen gemeenten nieuw wettelijk instrumentarium en handhavingsmogelijkheden. Zo kunnen zij in de toekomst landelijk uniforme regels toepassen en onder voorwaarden een vergunning voor verhuurders instellen. Het tegengaan van discriminatie is een belangrijk onderdeel in de uitwerking daarvan. Resultaten uit de lopende pilots Utrecht en Rotterdam vormen input voor de aanpak. Ook wordt gekeken naar regels voor verhuurbemiddelaars, zodat de gehele keten wordt betrokken. Tot slot wordt het onderzoek met mystery calls en praktijktesten opnieuw uitgevoerd, om zicht te houden op de problematiek en omdat het zorgt voor meer bewustwording in de branche.

Aspinall en Van den Bergh naar leiding Premier League, Cross en Durrant eruit

In de Premier League Darts is ook de tweede speelweek inmiddels voorbij, met nog eens vier speelrondes. Jonny Clayton stond na de eerste, vijf rondes tellende week aan de leiding, maar die positie is de Welshman kwijt.

Nathan Aspinall en Dimitri van den Bergh waren de twee grote namen in de tweede week in Milton Keynes: de Engelsman en de Belg wonnen beiden drie van hun vier wedstrijden, terwijl ze ook beiden één gelijkspel noteerden. Met vijf zeges en drie gelijke spelen staan de twee aan de leiding in het klassement.

Michael van Gerwen pakte er zeges bij op José de Sousa en de ontzettend matig spelende Glen Durrant, vooral de overwinning op de Portugees was indrukwekkend. De negende speelronde had de Judgement Night moeten zijn, maar de twee afvallers waren in de twee rondes daarvoor al bekend: Durrant bakte er niks van en verloor al zijn negen wedstrijden, oud-wereldkampioen Rob Cross ging er met drie zeges ook uit.

Aspinall en Van den Bergh staan dus aan de leiding, Van Gerwen, Clayton en James Wade staan op vier zeges - de Nederlander heeft drie gelijke spelen, de andere twee hebben er twee. De Sousa en Peter Wright hebben drie zeges en drie gelijke spelen, Gary Anderson heeft één remise minder.

Op 5 mei gaat het toernooi weer verder met drie opeenvolgende avonden, op 28 mei wordt de finale gespeeld.

Rechter verklaart beroep tegen gebiedsverbod demonstranten Museumplein gegrond

De rechtbank Amsterdam heeft vandaag acht ingestelde beroepen tegen een gebiedsverbod voor het Museumplein gegrond verklaard. Daarmee geldt het gebiedsverbod voor deze acht personen vanaf vandaag niet meer.

Op 28 maart zijn door de politie ongeveer 300 personen aangehouden op het Museumplein in Amsterdam, omdat zij het bevel van de politie negeerden om het Museumplein te verlaten. De groep was aanwezig op het Museumplein, waar zonder toestemming werd gedemonstreerd tegen de avondklok en andere coronamaatregelen. De officier van justitie heeft hen later op die dag een gedragsaanwijzing gegeven, wat betekent dat de betrokkenen zich gedurende ongeveer 10 weken in het weekend niet mochten bevinden op en rond het Museumplein. Door een groot aantal demonstranten is beroep ingesteld tegen het gebiedsverbod.

Onvoldoende onderbouwing herhalingsgevaar
De rechtbank heeft nu in een schriftelijke themazitting een beslissing genomen in acht van deze beroepschriften. De rechtbank oordeelt dat de inzet van een gedragsaanwijzing legitiem is gezien de ongeregeldheden bij eerdere soortgelijke demonstraties, het verloop van deze demonstratie en de ernstige verstoring van de openbare orde. De officier van justitie heeft echter niet – voorafgaand aan het afgeven van de gedragsaanwijzingen – beoordeeld waarom juist deze personen zich in de komende tijd opnieuw schuldig zouden maken aan ernstige openbare ordeverstoring. Van deze grote vrees voor herhaling is verder ook niet gebleken. Dit betekent dat de rechtbank deze acht ingestelde beroepen tegen de gedragsaanwijzing van de officier van justitie gegrond heeft verklaard.

Grosschartner wint slotrit, Yates is eindwinnaar in Tour of the Alps

Felix Grossschartner heeft de laatste rit in de Tour of the Alps gewonnen. De Oostenrijker van Bora-hansgrohe won met een halve minuut voorsprong op Nicolas Roche. De eindzege in de Italiaanse rittenkoers was voor Simon Yates, die zijn leidende positie niet meer in gevaar zag komen.

De laatste rit in de Tour of the Alps was een korte rit van 120 kilometer, maar onderweg lagen wel een aantal beklimmingen. Genoeg om aanvallend te koersen en dat deden ook een aantal renners. Op ruim veertig kilometer van de meet ontstond er een mooie kopgroep met onder meer Felix Grossschartner, Thibaut Pinot en Dan Martin.

Het peloton zette de achtervolging en haalde ook een groot deel van de kopgroep terug, maar zouden Grossschartner pas na de finish terugzien. De Oostenrijker was alleen wegreden uit de kopgroep en won met een halve minuut voorsprong.

Grossschartner vormde geen gevaar voor Simon Yates in het algemeen klassement. De Engelsman van Team BikeExchange won met een kleine minuut het eindklassement.

Uitslag Willem II - RKC

Willem II heeft een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie geboekt. In de Brabantse derby tegen RKC wonnen de Tilburgers met 1-0. Bij het duel tussen Willem II en RKC waren 2.000 toeschouwers aanwezig.

Willem II had in de eerste helft de beste kansen van de wedstrijd. Sven van Beek was na een half uur dicht bij de 1-0, maar zijn kopbal eindigde op de lat.

Vangelis Pavlidis maakte tien minuten na rust het enige doelpunt van de wedstrijd. De Griekse spits schoot in eerste instantie tegen zijn ploeggenoot Wriedt aan, maar in de tweede instantie wist hij te scoren. Willem II kreeg ook daarna de beste kansen van de wedstrijd, alleen de Tilburgers hielden het spannend door de kansen niet af te maken. In de slotfase was er nog een klein offensief van RKC, maar echt gevaarlijk werd de ploeg uit Waalwijk niet.

Dankzij de overwinning staat Willem II steviger op de vijftiende plaats. De ploeg van coach Zeljko Petrovic heeft nu drie punten voorsprong op nummer zestien VVV-Venlo, dat zaterdag in actie komt tegen Sparta Rotterdam.

Willem II

1 - 0

RKC Waalwijk

 54' Pavlidis    
 
 Gele kaart: Pavlidis, (Willem II), Anita, Anita, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 2.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Muric
Owusu (v.d.Bogert/72)
v.Beek
Holmén
Köhn
Saddiki (Spieringhs/ 77)
Trésor (Köhlert/77)
Llonch
Nunnely
Wriedt (Selahi/87)
Pavlidis
  Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba
Lutonda
v.d.Venne (Damascan/83)
Anita
Tahiri (Sow/71)
Daneels (Nieuwpoort/70)
Oosting (Ngonge/70)
John (Azhil/46)

Notulen ministerraad worden openbaar

Het kabinet maakt notulen van de ministerraad openbaar waarin is gesproken over de toeslagenaffaire. Dat is bijzonder, omdat die normaal gesproken 25 jaar geheim blijven.

Eerder deze week gaven enkele oppositiepartijen al aan de notulen openbaar te willen hebben nadat RTL Nieuws erover berichtte. 

Vanochtend bleek uit een artikel in de Telegraaf dat 3 van de 4 regeringspartijen (VVD, CDA, en CU) daar inmiddels ook geen bezwaar tegen hebben. 

Verdachten langer vast in onderzoek naar verkoop schadelijke kruidenpotjes

De NVWA-IOD (Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA) heeft in de afgelopen twee weken in totaal 5 verdachten aangehouden op verdenking van het willens en wetens verhandelen van schadelijke potjes met kruiden en specerijen. Zij zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter commissaris in Zwolle en in bewaring gesteld voor de maximale termijn van 14 dagen.

Vorige week vrijdag waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het gebruik van een aantal glazen strooiers met kruiden en specerijen van het merk Verstegen. De producent had deze potjes vorig jaar maart van de markt gehaald. Omdat er mogelijk glasdeeltjes los konden komen van de bovenrand onder de dop kon gebruik van deze strooiers namelijk leiden tot gezondheidsschade. Een bedrijf in Zeewolde zou de partij hebben vernietigd. Uit onderzoek blijkt dat deze specifieke partij potjes niet is vernietigd, maar opnieuw op de markt is gebracht. Dit gebeurde zonder medeweten van de producent.

De NVWA-IOD startte een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. Inmiddels hebben rechercheurs twee bedrijfslocaties in Zaltbommel en Zeewolde doorzocht. De NVWA heeft daardoor het grootste deel van de illegaal verspreide partij kunnen traceren. De getraceerde producten zijn in beslag genomen, zodat deze nu effectief uit de handel zijn gehaald.

F-35's vliegen weer

De eerste F-35 heeft vanochtend weer het luchtruim gekozen vanaf Vliegbasis Leeuwarden. Dit gebeurde nadat gisteren bekend werd dat de gevechtstoestellen vanwege motorslijtage aan de grond moesten blijven. Opspattend gruis is mogelijk de oorzaak. Er zijn extra maatregelen genomen om zogenoemde foreign object damage te voorkomen.

Zo wordt het banenstelsel van de vliegbasis extra gecontroleerd op gruis. De F-35 heeft een zwaardere motor dan een F-16 en blaast daardoor tijdens het taxiën meer gruis op.

In overleg met motorenfabrikant Pratt and Whitney is bepaald dat de drie F-35’s met slijtage gerepareerd moeten worden. Voor de andere toestellen is er geen reden om deze langer aan de grond te houden. Zodoende kan het trainingsprogramma worden hervat.

Pasveer voor twee jaar naar Ajax

Ajax heeft met Remko Pasveer een nieuwe keeper voor volgend jaar aangetrokken. De 37-jarige doelman van Vitesse vertrekt transfervrij en tekent in Amsterdam een contract tot medio 2023.

Ajax zit door de dopingschorsing van Andre Onana in een lastige keepersituatie. Doordat de Kameroener zijn contract niet wil verlengen hopen de Amsterdammers om in de zomer Onana te verkopen, waardoor Pasveer in beeld kwam bij Ajax. Hij moet in Amsterdam de strijd aan gaan met Maarten Stekelenburg.

COVID-19: 9292 nieuwe besmettingen en 14 doden, totaal 1.445.064 en 17.016

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 9292 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.445.064 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 237 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1776 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 49 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 837 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 14 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.016 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Zo ziet een rondje bij de GP van Miami eruit

Al jaren is de organisatie van de Formule 1 op zoek naar een plek voor een tweede race in de Verenigde Staten en met Miami is er nu een gastheer voor de tweede race in de VS gevonden. Over de lay-out van de baan is veel gespeculeerd maar ook die lijkt nu duidelijk te zijn, zo onthulde de Formule 1 via Twitter. Eén ding lijkt duidelijk, er zullen weinig problemen met track limits zijn. De Grand Prix van Miami zal vanaf volgend jaar op het programma staan, een datum is nog niet bekend.

FOK! te gast bij persdag Eurovisie Songfestival in Ahoy

Zoals velen van jullie weten, hebben we op FOK! een zeer actief en populair Eurovisie Songfestival-forum. Afgelopen donderdag was het een speciale dag voor vaste ESF-fans Cee en Greys, ze mochten een kijkje nemen in de Ahoy in Rotterdam waar de voorbereidingen voor het Songfestival in volle gang zijn. Als officiële Eurovisie-journalisten waren ze te gast bij een speciale persdag waar ook nog een extra bijzondere bezoeker was. Voor het forum en voor ons schreef Greys dit uitgebreide verslag. Ook spraken ze Erwin Rintjema (Head of Production) en dat gesprek kun je op pagina 2 lezen. Maar allereerst het verslag van de dag:

Het nutteloze feitje van de dag: Lang op ÚÚn

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We hebben al talloze hitfeitjes hier voorbij laten komen maar nog niet welke band of artiest het langst op de eerste plaats verbleef. Wist je dat The Beatles in totaal 74 weken op één hebben gestaan en daarmee Marco Borsato twee weken voorblijven? Dat bereikten ze door met zestien verschillende liedjes een nummer 1 hit te scoren. The Beatles hebben ook nog eens de pech dat ze al succesvol waren voordat de Top 40 het levenslicht zag, het record hard dus veel hoger kunnen zijn.

LIVE: Slachtpartij of vrede in Venlo?

In Venlo kan zich elk moment een ware slachtpartij afspelen. Op de St. Martinuskerk in de Limburgse stad heeft een slechtvalkpaar hun nest, waar al sinds maart gebroed wordt op een kwartet eieren. Het duo kreeg echter concurrentie en nu is het - misschien - oorlog.

Een stel provocerende duiven heeft amper een halve meter naast de slechtvalken kamp opgeslagen. Er liggen een paar takjes die door moeten gaan voor nest en daar hebben de duiven nu hun thuis gevonden. Of dat een goed idee is valt te betwijfelen, slechtvalken houden het doorgaans immers niet bij een paar blaadjes sla.

Slechtvalken zijn de snelste dieren op aarde, in duikvlucht scheren ze met snelheden van ruim boven de driehonderd kilometer per uur naar beneden. Dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld duiven met één klap dood te meppen, ter lering ende lunch. De vraag gaat zijn of de valken dat ook vanuit stilstand durven en kunnen, de duiven hebben duidelijk hun geld en leven ingezet op een volmondig 'Nee'.

Dit alles zou een stuk minder vermakelijk zijn zonder moderne technologie, dus hier is het hele tafereel 24/7 en met geluid te volgen. Wat meer uitleg, inclusief duiding over de kansen in de strijd, is hier te vinden. Spoiler, en tevens de reden om de ogen er niet vanaf te houden: er wordt gesproken over een lopend buffet en dat is geenszins in het voordeel van de duif bedoeld.

Ook op het FOK!forum wordt het een en ander op de voet gevolgd en wel hier. Uiteindelijk is er maar één grote vraag: wordt het een bloederige slachtpartij als de valken het geëtter van de takjesjattende duiven zat zijn en ze hun jongen zo mooi een gezond beetje bloedlust aan kunnen leren, of sluiten de twee koppels uiteindelijk vrede?

En natuurlijk nog een andere prangende vraag, voor elke FOK!ker: Team Valk of Team Duif?

Gender reveal party veroorzaakt aardbeving

In de Amerikaanse plaats Kingston in de staat New Hampshire waren de ouders misschien nét iets te enthousiast met het onthullen van het geslacht van de aanstaande baby. Een explosief dat ze gebruikten tijdens de 'gender reveal party' was zo krachtig dat diverse huizen in de omgeving beschadigd werden.

De ouders leek de steengroeve waar ze naast wonen wel een geschikte locatie om 80 lbs (~36 kilo) van de springstof tannerite te gebruiken. Dat is een explosief dat vrij te verkrijgen is en wordt voornamelijk gebruikt op de schietbaan om de oefenschoten wat spannender te maken. Nadat ze het goedje hadden ontstoken begon bij de politie de bel te rinkelen door verontruste buurtbewoners die zich kapot waren geschrokken. Uit dorpen verderop waren mensen die dachten dat er een aardbeving had plaatsgevonden.

Nadat de politie op de locatie aankwam troffen ze daar een gezellig feestje aan en kon vrij snel de oorzaak van de ontploffing, de tannerite, achterhalen. De persoon die het goedje heeft gekocht en ontstoken heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Het is nog onduidelijk welke en óf hij een aanklacht aan zijn broek krijgt.

Het is overigens zeker niet de eerste keer dat er bij zulke feestjes wat misgaat. Op de feestjes waar het geslacht van het kind wordt onthuld, wordt regelmatig gebruik gemaakt van gekleurde rook die middels een springstof de lucht in wordt geblazen. Daardoor zijn er de afgelopen jaren al vaker bosbranden uitgebroken en al meermaals mensen overleden door ongelukken met een explosief.

Apex Legends: Legacy aangekondigd

EA en Respawn Entertainment hebben een nieuwe Apex Legends-trailer uitgebracht die Apex Legends: Legacy laat zien, de meest game-changing update tot dusver die vanaf 4 mei speelbaar is.

Apex Legends: Legacy laat ons kennismaken met nieuwe 3v3 arena's. De onlangs geïntroduceerde Legend Valkyrie gaat ongetwijfeld heersen in het luchtruim en raketten laten regenen op haar tegenstanders, maar alle Legends beschikken over een assortiment aan moves en vernietigende skills.

Apex Legends: Legacy gratis op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch en PC via Origin en Steam.

Laatste Immortals Fenyx Rising DLC uitgebracht

De derde en laatste DLC van Immortals Fenyx Rising, De Verloren Goden, is nu verkrijgbaar. Spelers verdienen nu ook beloningen via het Friend Referral Program door vrienden uit te nodigen om de game aan te schaffen.

In De Verloren Goden keren spelers terug naar het verhaal van Fenyx en hun nieuwe leven als een God. Wanneer een ramp de sterfelijke wereld treft, kiest Fenyx een nieuwe held om de balans te herstellen op aarde en de verloren goden te herenigen. Spelers verkennen Pyrite Island als Ash, een enthousiaste sterveling die Poseidon, Hades en de andere goden moet overtuigen om terug te keren naar het Pantheon.

In deze laatste DLC ontmoeten spelers nieuwe goden en monsters, ontdekken ze nieuwe gebieden met uitdagingen en geheimen en nemen ze het op tegen nieuwe vijanden. Als onderdeel van het nieuwe progressiesysteem hebben spelers ook toegang tot nieuwe upgrades, bonussen, unieke vechtstijlen en twee nieuwe vaardigheden:

  • Catastrophe Quake: Een krachtige stomp die vijanden om Ash heen neerhaalt.
  • Nature’s Fury: Een energiestraal dat aan alles schade aanricht wat het tegenkomt met een toename van schade over een bepaalde tijd.

De Verloren Goden is onderdeel van de Season Pass, maar is ook los verkrijgbaar. De Season Pass van Immortals Fenyx Rising bevat drie uitbreidingen. Deze uitbreidingen laten spelers niet alleen kennismaken met nieuwe personages en uitdagingen, maar ook met nieuwe werelden en manieren om te spelen.

Immortals Fenyx Rising is verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch, Stadia, Luna en Windows PC via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Ook is de game onderdeel van Ubisoft+, Ubisofts abonnementsservice.

Farming Simulator 22 aangekondigd

Farming Simulator 22 komt in het vierde kwartaal van 2021 naar pc, PlayStation 5, Xbox Series X | S, PlayStation 4, Xbox One, Mac en Stadia.

In Farming Simulator 22 zijn er nieuwe gewassen, nieuwe maps, nieuwe machines, nieuwe merken en nog heel veel meer. Op twee nieuwe maps plus een bijgewerkte alpine Erlengrat-map wordt de nadruk gelegd op de invloed van de seizoenen op verschillende soorten landbouwactiviteiten. Binnenkort worden cycli en andere nieuwe features aangekondigd. 

De game bevat meer dan 400 machines en gereedschappen van meer dan 100 authentieke landbouwmerken, inclusief nieuwe categorieën. Tegelijkertijd wordt het zelfs voor nieuwkomers heel makkelijk om te beginnen aan een carrière in de landbouw, veeteelt (inclusief schattigere dieren) of bosbouw. Spelers kunnen hun boerenbestaan solo opbouwen, of samen met maximaal 8 spelers tegelijk op consoles en met 16 spelers op pc, Mac en Stadia.

Farming Simulator 22 is gebaseerd op de GIANTS Engine 9 en bevat veel technische verbeteringen, zoals realistischer AI-gedrag en gedetailleerde werelden. Dankzij die werelden kunnen spelers nog meer opgaan in het virtuele landbouwleven. Zo klinken de motorgeluiden van tractoren bijvoorbeeld realistischer door akoestische weergave van verschillende versnellingen en weerkaatsing.

Dankzij DirectX 12-ondersteuning op Windows, texture-streaming, multi-threading-optimalisatie, occlusion culling, tijdelijke anti-aliasing en andere optimalisaties, presteert de nieuwste Farming Simulator beter op alle systemen en legt de game een basis voor nog complexere mod-aanpassingen die nieuwe content opleveren.

RuneScape komt deze zomer naar mobiel

MMORPG RuneScape komt deze zomer naar mobiel en is vanaf vandaag gratis te pre-orderen. De game ondersteunt volledige cross-platform-gameplay en progressie tussen mobiel en desktop en komt volledig met alle quests, personages, lore en locaties van de game’s 20-jarige geschiedenis.

RuneScape wordt als gratis download aangeboden en biedt cross-platform-mogelijkheden. Hierdoor kunnen spelers tussen desktop en mobiele platforms switchen. De game is ook geoptimaliseerd met een mobiel-vriendelijke gebruikersinterface en heeft een visuele en operationele revisie gekregen. De weergave en bediening zijn aangepast en ook de tutorial is herwerkt. Menu's, iconen, tekst en texturen zijn allemaal opnieuw ontworpen en gevechtsmechanismen zijn aangepast voor mobiele spelers.

Spelers die zich nu inschrijven via de App Store of Google Play Store dragen bij aan het ontgrendelen van een reeks exclusieve in-game-beloningen voor de community. Er zijn vijf exclusieve cosmetische beloningen vrij te spelen, waaronder een kapsel, teleportapparaat, zwaard, huisdier en harnas. De grootste beloning is het Crux Eqal-harnas en levert een XP-boost van 50% over een periode van zeven dagen.

FOK! Wat een weer: saai maar zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De ochtend begint met brede opklaringen en vooral in het midden en westen komen enkele mistbanken voor. Verder is het aanvankelijk koud met temperaturen die uiteenlopen van -3°C plaatselijk in brede opklaringen tot ca 5°C op de Wadden. Er komen flinke perioden met zon, maar vooral in het noorden, midden en oosten drijven ook enkele wolkenvelden over. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het Waddengebied tot plaatselijk 15°C in het zuiden, bij een zwakke tot matige noordelijke wind.

Ook in de nacht naar zaterdag zijn er vooral in het noorden wolkenvelden, elders is wat sluierbewolking aanwezig. Opnieuw kan een mistbank ontstaan. De wind varieert van noordwest in het noorden naar noordoost in het zuiden en is overwegend zwak. De minimumtemperatuur ligt in opklaringen plaatselijk rond -2°C, onder bewolking wordt het een graad of 4.

Zaterdag overdag lost een eventuele mistbank snel op. Er zijn verspreid over het land wolkenvelden maar ook perioden met zon. In de ochtend kan er in het noorden en oosten plaatselijk wat lichte motregen vallen. De wind wordt noord tot noordoost en neemt toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer wordt de wind later vrij krachtig. De middagtemperatuur komt in het zuiden rond de 13°C uit, in het uiterste noorden blijft deze bij een graad of 9 steken. (Bron: KNMI)

Mooi zonnetje boven de A8 (Foto: Rob)
Mooi zonnetje boven de A8 (Foto: Rob)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

'Voogdij' over huisdieren bij echtscheiding wordt mogelijk in Spanje

Verbroken relaties leveren vaak narigheid voor beide partners. Ruzie om de kinderen, ruzie om materiele zaken maar ook ruzie over de aanwezige huisdieren. Spanje wil het welzijn van huisdieren 'veilig stellen' en heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend dat door bijna alle politieke partijen wordt gesteund.

Het wetsvoorstel houdt in om huisdieren te classificeren als "levende wezens met gevoel" en niet langer als "voorwerp". Behalve de extreemrechtse Vox-partij, stemden alle partijen ermee in om het wetsvoorstel in behandeling te nemen. Het is bedoeld om de criteria te definiëren waarmee rechtbanken kunnen bepalen hoe huisdieren in het belang van dierenwelzijn moeten worden behandeld- waardoor ook ruimte ontstaat voor gezamenlijk gezag van de huisdieren.

De eigenaren van honden, katten en andere huisdieren zijn dan wettelijk verplicht om het welzijn van de dieren te waarborgen. Mocht er iets gebeuren met een dier bij een ex-partner, dan kunnen door dit wetsvoorstel aanspraken op schadevergoeding worden ontleend.

Onderzoek 'mep een mug' is een succes al 6000 dode muggen binnen

Nederland liet het zich geen twee keer zeggen. De oproep ‘Mep een mug’ (en stuur hem naar ons op) van de Wageningen Universiteit leverde zo'n zesduizend dode muggen op. "We hopen zo een beter beeld te krijgen van welke muggensoorten in de winter in Nederlandse huizen aanwezig zijn.” Zo meldt het AD.

Wageningen Universiteit krijgt regelmatig vragen over muggenoverlast. Het is echter onbekend hoe vaak en waar muggenoverlast voorkomt en welke soorten die overlast veroorzaken.

Het Muggenradar project richt zich daarom op de volgende doelen:

  • Waar in Nederland komen welke steekmuggen voor?
  • Welke overlast veroorzaken steekmuggen?
  • Welke risico’s brengen steekmuggen met zich mee in verband met de overdracht van ziektes?
  • Hoe is overlast te voorkomen en hoe zijn risico’s op overdracht van ziektes in de toekomst te verkleinen.

Het publiek speelt een belangrijke rol in het onderzoek door via www.muggenradar.nl door te geven welke mate van muggenoverlast ze ervaren. Daarnaast vragen we het publiek op een aantal momenten in het jaar steekmuggen op te sturen naar Wageningen University. Van de ingestuurde muggen bepalen we welke muggensoort het is en in combinatie met de informatie die via het online formulier is ingevuld bepalen we hoeveel overlast de mug heeft veroorzaakt. Zelfs als een exemplaar enigszins beschadigd is (bijvoorbeeld door een ferme genadeklap), kunnen wij meestal nog bepalen tot welke soort de steekmug behoort. We gebruiken ook een aantal tests waarmee we het genetische materiaal van de mug kunnen bestuderen en kunnen bevestigen tot welke soort deze behoort.

Op zoek naar molestus
De meest algemene soort in Nederland is de huissteekmug, Culex pipiens. Uit eerdere waarnemingen blijkt dat er een nauw verwante variant van deze huissteekmug (Culex pipiens molestus) is die hier vaker voor lijkt te komen dan gedacht. Deze mug is eerder op ondergrondse plekken aangetroffen, zoals in de metro in Amsterdam, en gaat niet zoals de huissteekmug in winterrust. Deze mug heeft bovendien, in tegenstelling tot de huissteekmug, een sterke voorkeur voor bloed van zoogdieren in plaats van vogels. Op grond van haar uiterlijk is ze niet te onderscheiden van de huissteekmug. De molestus variant is alleen met recentelijk beschikbaar gekomen DNA-analysetechnieken van de gewone huissteekmug te onderscheiden.

Overdracht van ziektes
Achterhalen óf en wáár deze molestus variant in ons land voorkomt is van belang omdat deze mug, net als andere soorten, in staat kan zijn virussen over te dragen zoals het West-Nijlvirus. Tot nu toe brengen muggen in ons land geen virussen of parasieten over op mensen en vormen ze geen bedreiging voor de volksgezondheid. Maar in andere Europese landen, zoals Griekenland, Italië en Hongarije, worden al wel regelmatig besmettingen met het West-Nijlvirus gemeld. Verschillende universiteitsgroepen in Nederland doen onderzoek naar de mogelijke risico’s die een nieuwe mug of een exotisch virus met zich mee kan brengen. Aan Wageningen University doen onderzoekers proeven in een speciaal daarvoor beveiligd lab waarbij zij verschillende Nederlandse muggensoorten voeden met bloed dat is geïnfecteerd met het West-Nijlvirus. Zo kunnen zij vaststellen of deze soorten daadwerkelijk kunnen bijdragen aan de overdracht van dit virus.

Crematiedrama raakt ontslagen medewerker: 'Hij vindt het echt verschrikkelijk'

Een ervaren medewerker van uitvaartorganisatie Yarden die in januari per ongeluk een verkeerd lichaam cremeerde, en daardoor ontslag kreeg bij het crematorium kan voorlopig fluiten naar zijn salaris. De ovenist stapte naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten, maar de rechter wees zijn verzoek af omdat er meer onderzoek naar het incident nodig is. Hierdoor krijgt de man geen brutosalaris van in totaal 4666 euro uitbetaald. Wel moet hij 747 euro aan proceskosten betalen. Meer hierover bij het AD.

De ex-medewerker heeft per abuis een man twee dagen te vroeg gecremeerd, waardoor de familie geen afscheid kon nemen van de man. Onderzoek wees uit dat er twee kisten waren verwisseld. De man zegt dat de identificatiekenmerken op de formulieren en de kist wel degelijk overeen kwamen. Hij weigert verantwoording te nemen voor het incident en wijt het onderbezetting in het crematorium wegens de de vele sterfgevallen door COVID-19. 

Het crematorium heeft de door de overledene betaalde premies van zo'n 5500 euro teruggegeven aan de nabestaanden. Een alternatieve afscheidsceremonie met de urn met as van de al gecremeerde man in de kist heeft inmiddels plaatsgevonden.

Moskou belooft troepen bij de grens van Oekraine terug te trekken

De aanwezigheid van Russisch militair materieel aan de grens met Oekraïne zorge voor veel onrust in Kiev. Verassend genoeg heeft de Russische minister van Defensie gisteren aangekondigd dat de troepen bij Oekraine zullen worden teruggetrokken. Het valt nog te bezien of de dreigende afsluiting van de zeehavens rond de Krim ook zal worden geannuleerd.

De Russische troepen die de afgelopen weken zijn gestationeerd nabij de Oekraïense grens en op het geannexeerde schiereiland de Krim. De doelen van de militaire oefeningen zijn bereikt, zei minister van Defensie Sergei Shoigu tijdens een troepenbezoek aan de Krim. Hij beval daarom de eenheden zich vanaf vrijdag terug te trekken naar hun bases.

Shoigu vloog met een helikopter over het oefenterrein en kreeg een goed beeld van de "operationele inzetbaarheid" van de eenheden, aldus het ministerie van Defensie. De "spontane inspectie" van de troepen aan de grens met Oekraïne in het zuiden en westen van het land is succesvol afgerond, zo citeerde het persbureau RIA de minister van Defensie. "De soldaten hebben bewezen dat ze het land kunnen verdedigen", zei hij. De soldaten moeten tegen 1 mei terugkeren naar hun kazerne.

Meer dan 20 Russische oorlogsschepen hebben afgelopen dinsdag een manoeuvre gehouden met de luchtmacht in de Zwarte Zee. Op zaterdag wilde Rusland nog gedeeltes in de Zwarte Zee blokkeren om te kunnen oefenen tot eind oktober. Het is nog onduidelijk of de blokkades doorgaan. De Amerikaanse regering beschouwde de blokkades op de Zwarte zee als een "escalatie" van het conflict. De EU sprak van een "uiterst zorgwekkende ontwikkeling". De NAVO eiste van Rusland vrije toegang tot de Oekraïense havens.

Rusland had de afgelopen weken tienduizenden soldaten gestationeerd aan de Oekraïense grens en op de Krim, waardoor de vrees ontstond voor een escalatie in de regio.Volgens de Russen waren de oefeningen aan de grens een antwoord op "dreigende" activiteiten van de NAVO.

In het conflict in Oekraïne zorgt de situatie tussen Kiev en Moskou al enkele weken tot een verhoogde spanning. In het conflict tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger in Oost-Oekraïne, dat sinds 2014 aan de gang is, zijn tot nu toe meer dan 13.000 mensen omgekomen. Sinds half februari is er weer meer gevochten, wat een toch al kwetsbaar staakt-het-vuren verder heeft ondermijnd.

Werkloosheid verder gedaald in maart

In maart 2021 waren 326 duizend mensen werkloos. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met 14 duizend per maand. In dezelfde periode kwamen er gemiddeld per maand 8 duizend mensen met betaald werk bij. In maart bestond de werkzame beroepsbevolking uit 9,0 miljoen mensen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind maart 282 duizend lopende WW-uitkeringen.

In maart hadden 4,1 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar zijn. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 6 duizend per maand gestegen.

Werkloosheidspercentage in maart gedaald
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt vaak gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator zijn mensen werkloos als ze geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Dit cijfer heeft betrekking op de bevolking van 15 tot 75 jaar. Met 326 duizend werklozen was in maart 3,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. Tussen maart en augustus 2020 steeg de werkloosheid van 2,9 procent naar 4,6 procent. Daarna is dit percentage vrijwel voortdurend gedaald.

UWV: Daling van lopende WW-uitkeringen in maart
Eind maart 2021 verstrekte UWV 282 duizend lopende WW-uitkeringen. Het aantal lopende uitkeringen is afgenomen met 3,9 duizend (-1,4 procent) ten opzichte van februari. In vergelijking met een jaar geleden ligt het aantal lopende uitkeringen 12,7 procent hoger. Eind maart 2020, kort na het begin van de coronacrisis, waren er 250 duizend WW-uitkeringen.

UWV: Minder uitkeringen aan jongeren
De daling van het aantal lopende WW-uitkeringen in maart ten opzichte van februari was het grootst bij jongeren onder de 27 jaar (-6,7 procent). Bij de leeftijdsgroep 27 tot 50 jaar nam het aantal uitkeringen licht af (-1,8 procent) en bij de leeftijdsgroep 50 jaar en ouder bleef het aantal uitkeringen vrijwel stabiel (+0,5 procent).

In de meeste sectoren daalde in maart het aantal lopende WW-uitkeringen in vergelijking met februari. De daling was het grootst in de landbouw (-6,3 procent). In het voorjaar neemt de werkgelegenheid in deze seizoengevoelige sector toe. Ook het aantal uitkeringen vanuit de sector horeca en catering nam bovengemiddeld af (-4,6 procent), maar is nog wel bijna twee keer zo hoog als een jaar geleden. Het aantal WW-uitkeringen steeg in de schoonmaaksector (+3,5 procent), de detailhandel (+2,4 procent) en de voeding- en genotmiddelenindustrie (+1,6 procent).

Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen
De daling van het aantal werklozen in de afgelopen drie maanden is het resultaat van onderliggende stromen tussen de werkzame, de werkloze en niet-beroepsbevolking.
In maart waren 326 duizend mensen werkloos. Drie maanden eerder, in december, waren er 368 duizend werklozen. In deze periode nam het aantal werklozen dus met 42 duizend af (gemiddeld 14 duizend per maand). Dit kwam enerzijds doordat meer werklozen een baan vonden (van werkloos naar werkzaam) dan er werkenden een baan verloren en werkloos werden (van werkzaam naar werkloos). Per saldo daalde het aantal werklozen hierdoor met 28 duizend in de afgelopen drie maanden.
Anderzijds daalde het aantal werklozen ook doordat minder mensen op zoek gingen naar werk zonder direct resultaat (van niet-beroepsbevolking naar werkloos) dan er stopten met zoeken en/of niet beschikbaar waren (van werkloos naar niet-beroepsbevolking). De werkloosheid daalde hierdoor per saldo met 14 duizend personen.

Groei aantal werkenden vlakt af
De werkzame beroepsbevolking groeide in de afgelopen drie maanden met 24 duizend. Dat is de kleinste toename in het afgelopen half jaar. Het aantal werkenden groeide doordat meer werklozen aan het werk gingen dan er werkenden werkloos werden (+28 duizend). Daartegenover daalde het aantal mensen die zich aanboden op de arbeidsmarkt en direct een baan vonden (van niet-beroepsbevolking naar werkzaam) (171 duizend). Dat waren er in maart minder dan het aantal mensen (177 duizend) die stopten met werken en de arbeidsmarkt verlieten (van werkzaam naar niet-beroepsbevolking). Hierdoor daalde de werkzame beroepsbevolking met 6 duizend mensen.

Meer Nederlanders verduurzamen hun woning tijdens lockdown

Tijdens de lockdown hebben veel Nederlanders hun huis verduurzaamd. Veel huiseigenaren ervaren sinds de uitbraak van het coronavirus dat zij meer tijd thuis doorbrengen. Hierdoor hebben zij ook meer aandacht voor hun woning: 29% geeft aan dat zij meer belang hechten aan wooncomfort, 28% is meer gemotiveerd om te klussen aan de woning en 28% is ook al meer gaan klussen.

Ook merken veel mensen dat het energieverbruik thuis is toegenomen. Hierdoor is men meer gemotiveerd om meer energiebesparende maatregelen te nemen. Bij kleinere energiebesparende maatregelen voegt 21% hiervan de daad bij het woord; voor grotere maatregelen, zoals zonnepanelen of vloer- of dakisolatie, is dit 15%. Dat blijkt uit het rapport “COVID-19 en verduurzaming van de woning” dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction.

Minister Ollongren: “De lockdown is uit nood geboren, maar deze bijkomstigheid is onmiskenbaar positief. Een beter geïsoleerd huis heeft veel voordelen: het is behaaglijker in huis, je energierekening gaat omlaag en er wordt minder CO2 uitgestoten."

De populariteit van verduurzamingsmaatregelen lijkt een trend te zijn. Eerder dit jaar hoogde de minister ook de RREW regeling (voor kleine verduurzamingsmaatregelen) op van 70 miljoen euro naar 100 miljoen euro. Ook het budget voor de SEEH regeling (voor woningeigenaren en VvE’s) werd verruimd met 70 miljoen euro naar een totaal van 150 miljoen euro.

Minister Ollongren: “Ook daaruit blijkt de populariteit van isolatiemaatregelen. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar de ondersteunende maatregelen die wij als Rijk hiervoor bieden."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.