FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 december 2019

Van Gerwen rolt Bunting met speels gemak op in achtste finales WK

Darter Michael van Gerwen heeft zich op het wereldkampioenschap van de PDC met speels gemak geplaatst voor de kwartfinales. In het Londense Alexandra Palace had de drievoudig wereldkampioen geen kind aan Stephen Bunting.

We kunnen er lang en kort over praten, maar het is vrij simpel: Bunting kwam gewoon niet opdagen. Hij won bij God's gratie de tweede en zelfs derde leg, maar Van Gerwen domineerde. Een 138-finish hielp Bunting even, maar de volgende drie legs voor de Nederlander gingen uit in dertien, dertien en elf legs.

Van Gerwen leek vooral wat moeite te hebben om zich een beetje te motiveren tegen de niet-bestaande tegenstand, waardoor het niet altijd geweldig leek. Problemen kende hij echter geen enkel moment en met een finish op tops maakte de Nederlander een einde aan het vrij suffe afsluitertje van een verder mooie avond.

Michael van Gerwen - Stephen Bunting (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Stephen Bunting (Bron: PDC)

Vierschansentournee gaat van start, na 25 jaar geen Kasai

Het is eind december en sportliefhebbers weten wat dat betekent: de Vierschansentournee komt eraan! Want nee, het schansspringen op Nieuwjaarsdag is - in tegenstelling tot wat de NOS ons probeert te doen geloven - geen opzichzelfstaande wedstrijd, het is slechts de tweede wedstrijd in de befaamde tournee, die ook gewoon onderdeel uitmaakt van de World Cup.

Titelverdediger en World Cup-kampioen Ryoyu Kobayashi is de laatste weken lekker op dreef: hij won in Klingenthal en Engelberg en staat aan de leiding in de World Cup, voor de wat instabiele Oostenrijker Stefan Kraft. De Duitser Karl Geiger staat op plek drie, maar heeft eigenlijk nauwelijks een échte uitschieter, zoals de Pool Kamil Stoch - Vierschansenwinnaar van twee jaar terug - die met onder meer zijn zege in Engelberg wél heeft.

De Noor Daniel André Tande won de eerste twee wedstrijden van de winter, maar is sindsdien bepaald niet best bezig. Philipp Aschenwald uit Oostenrijk springt zo nu en dan geweldig, maar is ook zeker niet stabiel, terwijl Peter Prevc eindelijk weer op de weg terug lijkt te zijn. Anze Lanisek, Marius Lindvik en Yukiya Sato completeren de top-10, maar het is lastig om ze als Vierschansenwinnaars te zien.

Dé legende in het schansspringen is uiteraard Noriaki Kasai, maar de Japanner kent een uiterst moeizaam seizoen. Na 25 opeenvolgende optredens in de tournee - in 1994/95 was hij er wegens een blessure voor het laatst niet bij - moet Nori dit keer toekijken, voor het eerst sinds een tijd waarin veel van de huidige toppers nog niet eens geboren waren.

Alle wedstrijden zijn zoals gewoonlijk live te zien op Eurosport en het Duitse ARD of ZDF, afhankelijk van de dag. De NOS zal er op nieuwjaarsdag ook wel bij zijn, maar dat mag men gerust links laten liggen.

Oberstdorf, Schattenbergschanze
Kwalificatie - 28 december, 16.30 uur
Wedstrijd - 29 december, 17.30 uur

Garmisch-Partenkirchen, Grosse Olympiaschanze
Kwalificatie - 31 december, 14.00 uur
Wedstrijd - 1 januari, 14.00 uur

Innsbruck, Bergiselschanze
Kwalificatie - 3 januari, 14.00 uur
Wedstrijd - 4 januari, 14.00 uur

Bischofshofen, Paul-Asserleitner-Schanze
Kwalificatie - 5 januari, 16.30 uur
Wedstrijd - 6 januari, 17.15 uur

Noriaki Kasai is er na 25 achtereenvolgende deelnames niet bij (Pro Shots/Action Images)
Noriaki Kasai is er na 25 achtereenvolgende deelnames niet bij (Pro Shots/Action Images)

Darter Anderson onderuit tegen Aspinall, fenomenale Price verder

Darter Gerwyn Price heeft zich op het wereldkampioenschap darts van de PDC geplaatst voor de achtste finales. De Welshman rekende af met de Schot John Henderson en deed dat met bij vlagen fenomenaal spel.

Price stond ongekend goed te gooien en liet Henderson eigenlijk gewoon kansloos. In de tweede set gooide Price zijn legs in veertien, elf en twaalf darts uit met onder meer een 136-finish, het Golvend Galjoen kon bij toeval nog een leg pakken. In set vier had Price het wat moeilijk op de dubbels, waardoor zijn gemiddelde wat inzakte, maar in gevaar kwam hij niet meer.

Gerwyn Price - John Henderson (Bron: PDC)
Gerwyn Price - John Henderson (Bron: PDC)

Gary Anderson (SCO) - Nathan Aspinall (ENG) 2-4
Tweevoudig wereldkampioen Anderson begon bij vlagen bizar goed en stond na een paar legs gemiddeld 120+ te speren, hoewel hij alsnog vijf legs nodig had om de set te pakken. Met een elfdarter begon Aspinall goed aan set twee, waarin Anderson 128 via bullseye uitgooide, maar de set alsnog verloor.

De heren stonden uitstekend te keilen en nog een elfdarter bracht Aspinall op weg naar de 2-1 voorsprong in sets. Anderson won de vierde set, maar Aspinall stroopte de mouwen nog eens op en pakte set vijf, waarna het Schotse verzet definitief gebroken was.

Gary Anderson - Nathan Aspinall (Bron: PDC)
Gary Anderson - Nathan Aspinall (Bron: PDC)

Politie zoekt doorrijder ernstige aanrijding

De politie is een onderzoek gestart na een ernstig ongeval op de N317 nabij Doesburg. Bij dit ongeval, waarbij de vermoedelijke veroorzaker, is doorgereden, zijn vier personen gewond geraakt. Van één inzittende, een 80-jarige vrouw uit Velp, is de toestand kritiek.

Het ongeval gebeurde rond 16.42 uur op de N317 bij de afrit Doesburg. De vier slachtoffers (een vrouw van 80, man van 81, vrouw van 51 en man van 49 uit Velp) zaten in één auto. Volgens getuigen zou de auto door een donkerkleurige stationwagen van achteren zijn aan gereden. Dit zou mogelijk opzettelijk zijn gebeurd. De auto raakte hierdoor van de weg en sloeg over de kop. De man van 49 en de vrouw van 51 raakten lichtgewond. De 81-jarige man is zwaargewond maar buiten levensgevaar. De 80-jarige vrouw is er ernstig aan toe, haar toestand is kritiek.

De verkeersongevallendienst van de politie heeft ter plaatse onderzoek gedaan. Bij dit eerste onderzoek zijn restanten van het doorgereden voertuig aangetroffen. De politie gaat deze restanten verder onderzoeken en hoopt zo meer te weten te komen over de auto die is doorgereden. Volgens getuigen was de doorgereden auto een donkergekleurde stationwagen. Deze zal door het ongeval flink beschadigd zijn aan de voorzijde.

Getuigen gezocht
Op dit moment is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd en wat er aan dit ongeval vooraf is gegaan. Mensen die hier meer informatie over hebben of meer weten over het betrokken voertuig of de bestuurder, worden verzocht de politie te bellen op 0900 8844. Ook roept de politie de bestuurder van de doorgereden auto op zich te melden.

Douane vindt 350 kilo cocaïne in sporttassen

De Douane heeft vandaag tijdens een controle 350 kilo cocaïne gevonden. De drugs zaten verstopt in zwarte sporttassen in de laadruimte van een bedrijfsbus.

Het bewuste busje werd gecontroleerd in Oostvoorne, even daarvoor was het busje het terrein van een containerterminal op de Maasvlakte in Rotterdam afgereden. Toen de Douane de laadruimte van het busje controleerde, werden twee mannen aangetroffen en een aantal zwarte sporttassen.

De beide mannen en de bestuurder van de bus zijn aangehouden door de zeehavenpolitie en de Douane. Bij controle van de zwarte tassen bleek er 350 kilo cocaïne in te zitten. De drugs zijn in beslag genomen en direct vernietigd.

Harc-team
Het Harc-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek.

350 kilo cocaine in sporttassen (Afbeelding: Openbaar Ministerie)
350 kilo cocaine in sporttassen (Afbeelding: Openbaar Ministerie)

Roest blijft Kramer voor op 5.000m

Patrick Roest is net als vorig jaar Nederlands kampioen op de 5.000 meter gewonnen. Bij het NK afstanden in het Thialf in Heerenveen zegevierde hij in 6.09,79. Sven Kramer werd tweede in 6.10,91, Jorrit Bergsma maakt het podium compleet in 6.14,65. Deze drie plaatsen zich ook voor de 5.000 meter bij de WK afstanden.

De laatste drie ritten waren de belangrijksten. In de zesde reed de tienvoudig nationaal kampioen Sven Kramer tegen Marcel Bosker. Kramer oogde goed en hij wist een kleine voorsprong te nemen op zijn opponent. Met nog vijf ronden te gaan, versnelden beide schaatsers en de ronde erna ging zelfs in 29,00 voor Kramer. Bosker zat daar drie seconden achter. Uiteindelijk kwam Kramer in 6.10,91 over de meet, zijn zesde tijd ooit en zijn snelste van dit seizoen.

Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen vormden het eennalaatste paar. Blokhuijsen nam de regie toch wel wat verrassend in handen. Bergsma versnelde echter zes ronden voor de finish, en Blokhuijsen kon niet aanhaken. De tijd van Kramer kon Bergsma echter niet verbeteren en hij kwam in 6.14,65 over de meet.

Patrick Roest, die dit seizoen alle 5.000 meters won waar hij aan meedeed, reed in de laatste rit tegen zijn ploeggenoot Douwe de Vries. Zoals te verwachten was het Roest die de regie in handen nam. Hij reed iets onder de tijd van Kramer. In de laatste twee ronden zette Roest het gas erop en hij kwam uiteindelijk in 6.09,79 over de meet.

Wijfje verrast Wüst op 1.500m

Op de eerste dag van het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen heeft Melissa Wijfje verrassend de Nederlandse titel op de 1.500 meter veroverd. Wijfje zegevierde in 1.55,65.

Ireen Wüst pakte zilver in 1.55,69. Joy Beune, die zich met Wijfje en Wüst voor de WK afstanden plaatst op de schaatsmijl, werd derde in 1.55,87. Met 1.56,16 eindigde Antoinette de Jong net naast het podium.

Jorien ter Mors, die dit seizoen haar rentree maakte op de ijsbaan, begon goed aan haar race maar daarna stortte ze in en met haar eindtijd van 1.57,88 deed ze niet mee om de medailles.

Wijfje verrast Wüst op 1.500m (Pro Shots / Erik Pasman)
Wijfje verrast Wüst op 1.500m (Pro Shots / Erik Pasman)

Ondermijning: 'Als je weet waar je op moet letten, zie je het'

Het vorige week verschenen ondermijningsbeeld laat zien welke vormen van ondermijnende criminaliteit in Den Haag de boventoon voeren, in welke wijken en in welke branches. Professionals van politie en gemeente vertellen hoe zij ondermijning te lijf gaan en hoe inwoners hierbij kunnen helpen.

Drugscriminaliteit, arbeidsuitbuiting en criminele investeringen in vastgoed en horeca vormen de top 3 van ondermijnende criminele activiteiten in Den Haag. In het ondermijningsbeeld zitten geen verrassingen, wel zijn er extra inspanningen nodig.

Illegaal gokken
Een van de profs in het veld is Frank l’Amie van politieteam Zuiderpark, hij heeft de onderwerpen ondermijnende criminaliteit en bestuurlijke aanpak in zijn takenpakket. "Zo ben ik druk bezig geweest met een café aan het Soestdijkseplein dat de burgemeester vorige week gesloten heeft. We kregen deze bar eind vorig jaar in beeld via een tip. Bij binnenkomst zagen we toen dat er illegaal gegokt werd. Vervolgens hebben we het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) betrokken bij de actie en hierna nog twee controles gedaan. Een paar weken geleden hebben we vier verdachten kunnen aanhouden en een flink bedrag in beslag genomen."

Ondermijnende criminaliteit is niet altijd even zichtbaar, maar als je weet waar je op moet letten, valt het meer op. Frank: "Denk bijvoorbeeld aan kleine zaken waar nooit klanten komen, avondwinkels waar schimmige types rondhangen, horeca met afgeplakte ramen en dure auto’s voor de deur. Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, is dat meestal ook zo."

‘Maak een praatje met die ondernemer’
Maar niet alleen de verontruste buurtbewoner kan zijn vermoedens melden, ook de ondernemer kan volgens Frank iets tegen ondermijning doen. "Maak binnen je ondernemersvereniging eens een praatje met een ondernemer van wie je nog geen goed beeld hebt. Een eerlijke ondernemer is trots op zijn winkel en zal je er alles over willen vertellen. Als iemand afstandelijk reageert en er niets over kwijt wil, kan dat een eerste signaal zijn dat er iets met zijn zaak niet in de haak is."

Team Ondermijning
Een andere speler in het veld is het gemeentelijke Team Ondermijning, dat onder andere nieuwe ondernemers aan een financiële integriteitscheck onderwerpt, de zogenoemde Bibob-screening. Hiermee checkt het team waar de ondernemer het geld voor zijn nieuwe zaak vandaan haalt. Is dit wel legaal verdiend geld? De APV-wijziging die een vergunningplicht voor ondernemingen in een bepaald gebied of branche mogelijk maakt, biedt hierbij extra kansen. Het Team ondermijning werkt ook aan de bewustwording van ondermijning onder gemeenteambtenaren.

Ook in dit team Ondermijning is het Haags Economisch Interventie Team te vinden waar Frank regelmatig mee samenwerkt. Via bestuursrechtelijke controles pakt het HEIT malafide ondernemers en misstanden in de prostitutiebranche aan. In het HEIT werken gemeente, politie, Belastingdienst, Douane, UWV en de Inspectie SZW samen. Het HEIT komt in actie op grond van signalen. Net zoals de gemeente pas een kapotte lantaarnpaal kan repareren als zij hier via een melding weet van heeft, kan het HEIT ook pas acteren als het signalen van ondermijning krijgt. Dat kan via het telefoonnummer van de gemeente 14 070 of bij Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Meld ondermijning
Zie jij signalen van ondermijnende criminaliteit en wil je hier iets tegen te doen? Meld deze dan bij de politie. Dit kan bij een heterdaadsituatie via 112 en in andere gevallen via 0900-8844. Anoniem melden kan ook via telefoonnummer 0800-7000 van Meld Misdaad Anoniem of via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) via telefoonnummer 079-3458999.

Ntab klasse apart op 500m

De eerste afstand van het NK afstanden in het Thialf in Heerenveen, de 500 meter voor mannen, is gewonnen door Dai Dai Ntab. Met een tijd van 34,37 was hij vandaag een klasse apart. Het is voor Ntab zijn derde Nederlandse titel.

Jan Smeekens eindigde als tweede in 34,81, Kai Verbij werd derde in 34,87.  De broers Michel en Ronald Mulder eindigden buiten de top acht. Michel werd in 35,27 negende, Ronald elfde in 35,38.

De eerste drie, Ntab, Smeekens en Verbij, hebben zich nu voor de 500 meter op de WK afstanden geplaatst.

Ntab klasse apart op 500m (Pro Shots / Erik Pasman)
Ntab klasse apart op 500m (Pro Shots / Erik Pasman)

PDC WK: Dobey maakt einde aan sprookje Fallon Sherrock

Fallon Sherrock heeft vrijdag niet opnieuw kunnen stunten op het WK darts in Londen. De Engelse sensatie van dit toernooi verloor in de derde ronde na een spektakelstuk van Chris Dobey: 2-4.

Sherrock had voor de Kerst nog geschiedenis geschreven door als eerste vrouw een wedstrijd te winnen op het WK van de PDC. Ze versloeg in de eerste ronde Ted Evetts (3-2) en was daarna ook nog eens in de tweede ronde te sterk voor nummer elf van de wereld Mensur Suljovic (3-1).

Dobey wachtte eenzelfde lot als zijn voorgangers en werd met gefluit en boegeroep onthaald in Alexandra Palace. De darter uit Newcastle ging daar echter veel beter mee om dan Evetts en Suljovic. Hollywood probeerde zijn zenuwen weg te lachen en dat leek wonderwel te werken, al wist Sherrock nog wel een voorsprong van 2-1 in sets te pakken.

Haar landgenoot miste veel dubbels in de beginfase en daar profiteerde Sherrock optimaal van met finishes vanaf onder meer 104, 124 en 142. Ze won de eerste en derde set met 3-1. Scorend bleef Dobey echter de betere en vanaf de vierde set begonnen ook de dubbels te lopen bij de tweevoudig major-halvefinalist. De Engelsman nam snel de voorsprong over door de vierde en vijfde set met respectievelijk 3-0 en 3-1 te winnen.

De zesde set ging met 3-0 naar Dobey, waardoor hij voor het tweede opeenvolgende jaar zijn plek bij de laatste zestien op het wereldkampioenschap bemachtigde. Dobey mag het in de volgende ronde opnemen tegen Glen Durrant. 

Sherrock, de verliezend finalist van het WK van de BDO voor vrouwen in 2015, kreeg vanwege haar prestaties al een wildcard voor de US Darts Masters en zal ze komende maand diverse keren in Nederland te zien zijn. Misschien zelfs de Premier League?

Slechte luchtkwaliteit tijdens oudejaarsavond, vuurwerk mogelijk slecht te zien

Tijdens Oud en Nieuw zal door een gebrek aan wind de luchtkwaliteit erg slecht zijn. Dit kan voor problemen zorgen voor longpatiënten én voor de zichtbaarheid van het vuurwerk. 

Dat laat WeerOnline weten. De slechte luchtkwaliteit zal komend weekend al merkbaar zijn. Door het gebrek aan wind blijft rook hangen. Ook dinsdag, oudejaarsavond, wordt er weinig wind verwacht.

'Juist in een grote stad als Amsterdam, met veel verkeer, is dit goed te merken', zegt meteoroloog Yannick Damen van WeerOnline. 'Met Oud en Nieuw ontstaat door al het vuurwerk een dikke mist. Het vuurwerk zie je dan na een tijdje niet meer.'

Om de mist en de slechte luchtkwaliteit te voorkomen raad WeerOnline aan om de komende dagen geen houtkachels te stoken. 

Rellen in Rolde, vijf arrestaties

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben jongeren voor onrust gezorgd in de Hoofdstraat in Rolde. Naast een aantal vechtpartijen, was er vooral geweld tegen de politie. Er zijn vijf personen aangehouden. Dit vijftal is ingesloten voor verhoor.

Vuurwerk, stenen en glas
Agenten die toezicht hielden nabij de Hoofdstraat in Rolde kregen vuurwerk, stenen en glas naar zich toe gegooid. Ondanks meerdere waarschuwingen bleven verschillende groepen jongeren de confrontatie zoeken. Hierop voelden de collega’s zich genoodzaakt de wapenstok te gebruiken. De aanwezige jongeren bleven zich agressief gedragen, waarna ook enkele politiehonden werden ingezet. Ook de honden werden bekogeld met stenen en vuurwerk.

Aanhoudingen
Er zijn vijf personen aangehouden. Het gaat om vier personen uit Assen (een 17-jarige jongen, een 18-jarige jongen en 19-jarige jongen en een 20-jarige man uit Assen) en een 18-jarige jongen uit Rolde. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Eerdere incidenten
Ook in de nacht van woensdag- op donderdagnacht zijn er verdachten aangehouden in Rolde. Toen werd een 17-jarig meisje uit Assen en een 18-jarige jongen uit Smilde aangehouden.

Van der Poel wint vijfde ronde DVV-trofee, 5e plaats voor Van Aert bij rentree

Veldrijder Mathieu van der Poel heeft de vijfde ronde van de DVV-trofee in Loenhout gewonnen. Dankzij een valpartij in de eerste ronde moest de wereldkampioen een inhaalrace rijden. Grootste nieuws van de dag in Vlaanderen was echter de rentree van Wout van Aert. De renner van Jumbo-Visma stond maanden aan de kant vanwege een beenblessure. De Belg reed een uitstekende wedstrijd en werd vijfde.

Van Aert ging na de start als eerste het veld in. Ook Van der Poel had een goede start, bij het oprijden van een kunstmatige brug ging het echter fout en kwam hij ten val. De renner van Corendon-Circus kreeg meteen veertig seconden aan zijn broek.

Eli Iserbyt en Corné van Kessel hadden ondertussen het heft in handen genomen. Een groep met Van Aert volgde op twintig seconden. Na twee ronden voegde Van der Poel zich in de groep met Van Aert. Een ronde later zette hij de achtervolging in op de twee koplopers.

Eerst werd Van Kessel door Van der Poel ingerekend en niet veel later was ook Iserbyt aan de beurt. De kleine Belg gaf zich echter niet gewonnen en bleef in het wiel van de wereldkampioen. Pas in de slotronde wist Van der Poel weg te rijden en de zege te grijpen. Iserbyt finishte op negen seconden als tweede. Op de derde plaats eindigde Van Kessel.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Eli Iserbyt (BEL)
3. Corné van Kessel (NED)
4. Tim Merlier (BEL)
5. Wout van Aert (BEL)
6. Tom Meeusen (BEL)
7. Michael Vanthourenhout (BEL)
8. Wietse Bosmans (BEL)
9. Jim Aernouts (BEL)
10. Lars van der Haar (NED)

PDC WK: Whitlock verslaat King; Durrant stuurt Gurney naar huis

Simon Whitlock en Glen Durrant staan in de achtste finales van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Whitlock was met 4-1 te sterk voor Mervyn King en Durrant rekende af met Daryl Gurney. 

Simon Whitlock staat voor het eerst in vijf jaar in de achtste finales van het WK. De voormalig WK-finalist wist het duel knap om te draaien, nadat hij de eerste set met 3-0 had verloren en in de tweede set tegen een 2-0 achterstand aankeek. King was vervolgens tweemaal niet binnen vijftien beurten uit in zijn eigen leg, en zag de tweede set met een veertiendarter naar Whitlock gaan.

Ook in de derde set kwam King op voorsprong, maar vanaf 52 miste hij twee setpijlen. Met een 58 finish en een elfdarter ging ook deze set naar The Wizard. De Australische darter nam vervolgens afstand van zijn Britse tegenstander door de vierde set met 3-0 naar zich toe te trekken. In set vijf was het King die opnieuw een 2-0 voorsprong niet kon verzilveren. Whitlock profiteerde opnieuw van missers van zijn tegenstander en won de partij iets wat geflatteerd met 4-1.

De partij tussen Durrant en Daryl Gurney ging tot 2-2 gelijk op. Beide darters konden niet echt grip krijgen op de partij. Op 2-2 in set vier is het Durrant die op het juiste moment toeslaat. In de zesde set was het wel Gurney die een break pakte. Durrant gooide echter 109 uit om de break ongedaan te maken. Via dubbel zestien beslite Durrant de partij. Hij treft in de achtste finales of Fallon Sharrock of Chris Dobey. Deze darters zijn nu aan de beurt. 

Victor Mids sluit 2019 magisch af met Rico Verhoeven

Victor Mids is dit jaar voor de vierde maal op rij te zien tijdens oudejaarsavond op NPO 1. Dit jaar hadden kijkers invloed op de inhoud van de Oudejaarsspecial van MINDF*CK. De afgelopen weken konden de kijkers stemmen op hun favoriete fragmenten.

Mids licht een tipje van de sluier op over populaire illusies die de uitzending hebben gehaald: "Ik kan in elk geval alvast verklappen dat de sensationele MINDF*CK met kickbokser Rico Verhoeven te zien is in de special op oudejaarsavond, maar ook de MINDF*CK met André van Duin heeft de uitzending gehaald". Wie zijn jaar magisch en vol verwondering wil afsluiten zit op 31 december om 20.30 uur goed bij AVROTROS op NPO 1.

Over de hoogtepunten in de special zegt Victor Mids: “Het is opvallend dat de kijkers de fragmenten met BN’ers erg kunnen waarderen en ook fragmenten waar gevaar om de hoek komt kijken doen het goed. Er is ook veel gestemd op fragmenten die ik niet had verwacht, maar waar mensen blijkbaar wel gek op zijn. De combinatie van de uitgekozen hoogtepunten en de interactieve experimenten met de kijkers zorgen voor een magische oudejaarsavond voor de hele familie”.

In MINDF*CK - The Best Of zijn naast de hoogtepunten uit de afgelopen seizoenen ook diverse nieuwe interactieve experimenten te zien, zodat kijkers thuis mee kunnen doen.

Humberto Tan eerste gast in nieuw NPO Radio 1-programma Miss Podcast

AVROTROS-presentator Mischa Blok neemt de luisteraar in het nieuwe NPO Radio 1-programma Miss Podcast mee in de wereld van de podcasts. Iedere maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 01.00 en 02.00 uur nodigt ze een bekende Nederlander uit in de studio en geeft hem of haar de opdracht om twee bestaande podcasts te recenseren die zij voor die persoon heeft uitgekozen. Daarnaast leren we de gast beter kennen aan de hand van de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven. Miss Podcast is vanaf 31 december te beluisteren bij AVROTROS op NPO Radio 1.

Presentator Mischa Blok: “Dit is geen standaard interview waarbij de interviewer de gast verwelkomt, voorstelt, vragen stelt en weer bedankt. Dat gaan we helemaal anders doen. Want: pas als het eb is, zie je wie er geen zwembroek draagt. Pas als interviewer en gast allebei uit hun comfortzone stappen, alle beleefdheden, omgangsregels en schaamte achterwege laten, kom je er werkelijk achter hoe ze écht zijn.”

Humberto Tan is te gast in de eerste uitzending van Miss Podcast op oudejaarsavond. Andere gasten die voorbij komen, zijn onder anderen Mike Boddé, Stefano Keizers, Nynke Laverman, Tim Coronel, Wouter Hamel en Frits Spits. Miss Podcast is natuurlijk ook te beluisteren als podcast via de verschillende podcast-apps.

Lato verlost van PSV en vervolgt loopbaan in LaLiga

Toni Lato vervolgt zijn loopbaan bij Osasuna, zo meldt Valencia vrijdag via de officiële kanalen. De linksback werd afgelopen zomer nog verhuurd aan PSV, maar in Eindhoven kwam de verdediger niet aan de bak.

Lato kwam dit seizoen slechts één minuut in actie voor PSV. Dat was in de kwalificatie voor de Europa League in de thuiswedstrijd tegen Apollon Limassol (3-0). Daarin kwam de Spanjaard tot welgeteld twee balcontacten en daarna had Mark van Bommel, inmiddels geen trainer van PSV meer, hem niet meer nodig.

Lato kwam tot twee duels voor Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie, goed voor 159 speelminuten, totdat Valencia hem verbood nog langer bij de beloften mee te doen.

Osasuna-trainer Jagoba Arrasate staat volledig achter de komst van Lato. De linksback zal in Pamplona de concurrentiestrijd met Pervis Escupiñán moeten aangaan, een 21-jarige Ecuadoriaan die tot nu toe een van de sensaties van het seizoen is.

Drie keer zoveel kans op een inbraak tijdens oud en nieuw

Terwijl Nederland feestvierend het nieuwe jaar inluidt, is het voor inbrekers spitsuur. Oud en nieuw is hét hoogtepunt van het jaar voor inbrekers. Tijdens de laatste jaarwisseling werd er 3x meer ingebroken dan gemiddeld in januari, zo blijkt uit de InbraakBarometer van Interpolis. Met de InbraakBarometer kunnen Nederlanders het actuele inbraakrisico in hun eigen wijk bekijken en zo voorbereidingen treffen om oudejaarsavond veilig te vieren.

Youri van der Avoird, bij Interpolis verantwoordelijk voor de InbraakBarometer: ‘De feestelijkheden op oudejaarsavond geven inbrekers de perfecte omstandigheden om binnen te sluipen. Het feit dat mensen de hele avond en nacht van huis zijn of nog even vlug bij de buren binnenlopen voor een toost, zorgt voor een toename in het risico op inbraak. Door het lawaai van vuurwerk en de drukte op straat, kunnen inbrekers ongehoord en ongezien hun slag slaan.’

Voor ruim 3.000 euro buit
Daarnaast zijn er zo kort na de feestdagen vaak veel nieuwe, dure spullen in huis. Gemiddeld wordt tijdens een woninginbraak voor 3.242 euro buitgemaakt. Youri: ‘Los van de spullen die gestolen zijn, is het een verschrikkelijk gevoel dat iemand in jouw huis op zoek is geweest. We horen vaak dat mensen na een inbraak daar nog weken last van hebben, bijvoorbeeld van slapeloosheid. We voelen ons verplicht om meer te doen dan de materiële schade vergoeden en hebben daarom onder andere de InbraakBarometer ontwikkeld.’

Doe alsof je thuis bent
Er zijn manieren om de kans op een inbraak te minimaliseren: Als je lekker een paar dagen weg bent met oud en nieuw: doe alsof je thuis bent door bijvoorbeeld timers op je lampen te zetten. Sta je lekker buiten te proosten met de buren? Doe echt even alle deuren dicht. En de achterdeur op slot. Ook als je maar even naar buiten gaat. Zet de kliko binnen of in de schuur. Een kliko wordt regelmatig als opstapje gebruikt om ergens binnen te komen.

Extra opletten in Flevoland en Limburg
Vooral in de provincies Flevoland en Limburg is het risico op een inbraak tijdens oud en nieuw per huishouden het grootst, blijkt uit cijfers van de InbraakBarometer van Interpolis. Op wijkniveau hebben voornamelijk wijken in de grote steden een hoge risicoscore tijdens de jaarwisseling. 

9 procent minder inbraken in 2019
Ondanks de piek tijdens oud en nieuw neemt het aantal inbraken in Nederland al jaren af. Ook in 2019 is er weer minder ingebroken dan in het voorgaande jaar. Waar de teller in 2018 tot en met november bij Interpolis op 7.170 claims stond, zijn dat dit jaar tot en met november 6.522 claims, een afname van 9 procent. Desondanks is het tijdens de jaarwisseling verstandig om extra oplettend te zijn.

Jongerenraad en minister: 'Geweld tegen politie moet stoppen'

Vorige week donderdag kwam de Jongerenraad van de politie bijeen. Ze presenteerden hun adviezen over het thema ‘Hoe stoppen we geweld tegen politieambtenaren?’. Minister Grapperhaus ging met de veertien jongeren van de politieraad in gesprek. Yassine Aarab van de Jongerenraad: ‘Zeer leuke ervaring, want je krijgt niet elke dag de kans om met de minister van Justitie en Veiligheid te praten.’

Oude problemen, nieuwe oplossingen
Geweld tegen politieambtenaren (en andere hulpverleners) is een ernstig probleem in onze samenleving. De drempel om geweld tegen hulpverleners te plegen, lijkt lager te worden. ‘Maar is dat wel echt zo?’, was een kritische vraag vanuit de Jongerenraad. Want, is er meer geweld of doen we er sneller melding van dan vroeger door de digitalisering? Een terechte vraag die leidde tot een sterk advies: ‘Onderzoek en analyseer eerst. Vanuit die nulmeting kun je verder.’
En er waren meer scherpe aanbevelingen. Frisse suggesties die uiteenliepen van grip krijgen op toenemend individualisme tot het fors verhogen van de straffen tot bodycams. ‘Want als je gefilmd wordt, denk je wel twee keer na voordat je de politie lastigvalt.’

Politieverhalen overstijgen de generaties
Agenten Lieke, Jan (van Bureau Burgwallen) en Lotte waren er ook. Zij deelden hun aangrijpende verhalen. Over bekogeld worden met vuurwerk of knock-out geslagen worden. Of over een goede vriendin die hopeloos aan Lieke vroeg: ‘Is het niet tijd om te stoppen met dit werk?’ De verhalen raakten iedereen, gingen door merg en been. De jongeren werden er stil van. Minister Grapperhaus was zichtbaar aangedaan: ‘Hulpverleners hebben een belangrijke taak te vervullen in onze maatschappij. Zij mogen gewoon niet worden lastiggevallen.’

Wel of geen respect afdwingen
‘Geweld tegen politie moet stoppen’, daar was iedereen het over eens. Maar er ontstond ook discussie: moet de politie wel of niet benaderbaar willen zijn om zo wel of niet respect af te dwingen? Dagvoorzitter Ruud Verkuijlen (Programmamanager ‘Geweld tegen politieambtenaren’) zei dat onze politie juist geen ‘militaire’ politie wil zijn. Maar daar waren de meningen over verdeeld. En dat is alleen maar goed, want zo komt een waardevol gesprek op gang.

Jongerenraad is zeer belangrijk voor de politie
Jongeren komen met frisse inzichten en met verrassende informatie. Bovendien is de jeugd een belangrijke doelgroep en samenwerkingspartner voor de politie: want alleen met elkaar maken we Nederland veiliger. Dus ook met de jeugd, zij zijn onze toekomst. Verkuijlen: ’Het is een maatschappelijk probleem dat er steeds meer agressie en geweld tegen hulpverleners en politiemensen wordt aangewend. De jongeren hebben een hele andere blik, ook vanuit hun referentiekader over hoe treden wij op, hoe past dat geweld daarbij?’ Bram Bats van de Jongerenraad: ‘Ik heb echt het idee dat onze inbreng gewaardeerd wordt.’

Dominante zege voor Alvarado in Azencross

Ceylin del Carmen Alvarado heeft vrijdag de Azencross in het Belgische Loenhout gewonnen. De Rotterdamse won de vijfde wedstrijd van de DVV-trofee met grote overmacht. Nederlands kampioene Lucinda Brand kwam in de openingsfase ten val en liep een beenblessure op.

In de eerste ronde was er een massale valpartij, slachtoffers waren onder andere Brand en Yara Kastelijn. Brand moest de strijd staken met een blessure aan het been. Europees kampioen Kastelijn finishte uiteindelijk nog als negende.

Door de valpartij kon Alvarado direct een gaatje slaan op de concurrentie. Het gaatje werd ronde na ronde groter. Na bijna drie kwartier wedstrijd kwam ze als winnares over de streep. Op meer dan anderhalve minuut finishte wereldkampioene Sanne Cant als tweede. Annemarie Worst werd derde.

Uitslag
1. Ceylin Alvarado (NED)
2. Sanne Cant (BEL)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Katie Compton (USA)
5. Alice Maria Arzuffi (ITA)
6. Eva Lechner (ITA)
7. Laura Verdonschot (BEL)
8. Ruby West (CAN)
9. Yara Kastelijn (NED)
10. Rebecca Fahringer (USA)

ILT: 18% van getest legaal consumentenvuurwerk onveilig

Van het geteste legale vuurwerk voldoet 18% niet aan de wettelijke veiligheidseisen. Dat blijkt uit testen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het grootste risico vormt zwaarder consumentenvuurwerk zoals cakeboxen. Deze kunnen bijvoorbeeld omvallen en zo gevaar veroorzaken. Ook ziet de ILT tijdens de testen regelmatig brandende delen die naar beneden dwarrelen en dus gevaarlijk zijn.

Ieder jaar inspecteert de ILT legaal consumentenvuurwerk. Zo’n 250 artikelen zijn dit jaar aan een productveiligheidsonderzoek onderworpen. De ILT kijkt heel gericht naar vuurwerk dat het grootste risico vormt. Dat uit de inspecties blijkt dat 18% niet voldoet, betekent dus niet dat er iets mis is met bijna een vijfde van ál het vuurwerk in de winkels. Omdat de ILT vooral die producten onderzoekt waarvan bekend is dat het mogelijk gevaarlijk is, valt het percentage hoog uit. Partijen die niet door de test komen, moeten op kosten van de importeur worden aangepast of vernietigd. Daarmee voorkomt de inspectie dat zo’n 80.000 tot 100.000 kg vuurwerk dat niet aan de eisen voldoet, in de winkels komt te liggen.

Kwaliteit vuurwerk moet omhoog
Dat de ILT 18% van het geteste vuurwerk afkeurt, betekent dat de markt nog niet in staat is om vuurwerk van voldoende kwaliteit op de markt te brengen. De ILT roept de vuurwerkbedrijven daarom op veel kritischer te zijn op de kwaliteit en veiligheid van het vuurwerk dat ze importeren.

Importeurs
Importeurs mogen alleen consumentenvuurwerk op de markt brengen dat aan de wet- en regelgeving voldoet. De import melden zij aan de Douane die het een speciaal digitaal meldsysteem voor vuurwerk zet. Op basis van eerdere controles, tips en inlichtingen uit binnen- en buitenland voert de ILT inspecties uit.

Illegale import
De inspectie test niet alleen vuurwerk, zij controleert ook bij de landsgrenzen op de illegale import van vuurwerk en checkt postpakketten bij sorteerbedrijven. Verder zijn er controles bij een groot aantal evenementen met vuurwerkshows en worden vergunningen voor professionele toepassingen afgegeven.

Gezette man overvalt supermarkt, verliest buit tijdens vlucht

Donderdag, op Tweede Kerstdag, werd de caissière van een supermarkt aan het Ganzerikplein in Rotterdam Schiebroek bedreigd door een man met een mes. Hij eiste geld. Er raakte niemand gewond, maar de schrik zit er goed in. De politie is een onderzoek gestart en roept getuigen op zich te melden.

Het was rond 18.00 uur, de supermarkt was nog open, toen er een man in het zwart gekleed op de kassa afrende. Hij bedreigde de caissière met een mes, tikte ermee op de kassa en vroeg om geld. De medewerkster deed de kassa open en rende uit angst weg. Een collega riep door de intercom dat er een overval was, waarop de man snel naar het geld greep en de winkel uitrende. Onderweg naar buiten verloor hij het geld en verdween in de richting van de Peppelweg.

De blanke man sprak gebrekkig Nederlands, heeft een vol postuur en is rond de 1.70 meter. Hij was in het zwart gekleed met een capuchon op. Hij droeg een soort bivakmuts of doek voor zijn gezicht met gaten in de kleur rood/roze. Hij vluchtte in de richting van de Peppelweg.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844, 0880-7000 voor Meld Misdaad anoniem of om het tipformulier in te vullen. 

Automobilist rijdt bewust in op scooter na verkeersruzie

Rond 12.30 uur vond op de Gatestraat in Landgraaf een aanrijding plaats tussen een automobilist en een scooter. De scooterrijder raakte daarbij gewond en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Volgens diverse getuigen is er sprake van een opzettelijke aanrijding. De politie onderzoekt de zaak.

Diverse voorbijgangers waren getuige van de aanrijding. De aanrijding werd volgens deze getuigen voorafgegaan door een ruzie. De verdachte reed na de ruzie met zijn auto in op het slachtoffer, een 32-jarige man uit Heerlen. De automobilist verliet de plek van het ongeval na de aanrijding. De politie is naar hem op zoek.

Rusland gaat bij CAS in beroep tegen schorsing

Rusland is bij het sporttribunaal CAS in beroep gegaan tegen de vierjarige schorsing die door het internationale antidopingbureau WADA is opgelegd.

De vierjarige schorsing werd begin deze maand opgelegd na uitgebreid onderzoek door een speciale commissie van het WADA. Het Russische antidopingbureau RUSADA kondigde toen al aan dat men in beroep zou gaan.

“We hebben het WADA officieel op de hoogte gesteld van het feit dat we het niet eens zijn met de bevindingen”, aldus directeur Yuri Ganus van RUSADA. Veel vertrouwen heeft hij echter niet: “Het is praktisch onmogelijk de schorsing aan te vechten.”

Overigens vindt de Ganus, in tegenstelling tot de Russische overheid, dat Rusland de straf moet accepteren en verbeteringen door moet voeren. President Vladimir Poetin noemde de straf “politiek gemotiveerd” en premier Dimitri Medvedev vindt het “Een voortzetting van anti-Russische hysterie, die een chronische vorm heeft aangenomen”.

Malou schrijft brief aan bonkende boze buurman: 'Het is weekend, seks, nou en?!'

Malou Holshuijsen uit Amsterdam had schoon genoeg van haar buurman, die hard op de muren bonkt als haar andere buren op zaterdagochtend de liefde bedrijven. Ze besloot hem een brief te schrijven, die ze deelde op haar Twitter-account.

Dit is niet voor de 'zaterdag-seks-buren, want: lang leve de liefde, en supergoed dat je daarna meteen gaat plassen', benadrukt Malou in haar briefje.

Het is namelijk een andere buurman die haar ergert. 'Dit briefje is voor de geïrriteerde droplul die zo keihard op de muren slaat. Het is seks, weekend, er wordt geneukt, nou en?!' Ook heeft ze een advies voor hem. 'Neem een bak koffie, zet een leuk muziekje op en geniet van je zaterdag.'

Inmiddels heeft ze het weer goedgemaakt met de boze buurman, laat zij weten op Twitter. 'Mijn buurman, die ik een brief schreef waarin ik hem uitmaakte voor droplul, stond zojuist voor mijn deur. We dronken koffie en maakten het goed. Buurman is droplul-af.'

PEC-voorzitter: "Van wie daar niet in mee wil of kan, nemen we afscheid"

PEC Zwolle heeft een matige eerste seizoenshelft achter de rug en is na achttien wedstrijden terug te vinden op een teleurstellende vijftiende plaats. Voorzitter Adriaan Visser uit in zijn column op de clubwebsite zijn onvrede en geeft aan dat het na de winterstop beter moet. Visser schrijft dat er kritische gesprekken zijn gevoerd met de technische staf. Waar de club in de nabije toekomst hoopt aan te haken bij de subtop van de Eredivisie, heeft trainer John Stegeman directe handhaving meegekregen als doelstelling voor 2020.

De vijftiende plaats in de Eredivisie en uitschakeling in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker noemt Visser 'ronduit teleurstellend'. "Het is een ieder duidelijk dat het in de tweede seizoenshelft nadrukkelijk beter en constanter moet gaan", aldus de voorzitter.

"Laat er geen misverstand over bestaan dat wij (onze technisch manager en ikzelf) daarover met onze technische staf de afgelopen dagen nadrukkelijk en kritisch in gesprek zijn geweest. Daarbij kwamen ander andere zaken als ons spelconcept, de kwalitatieve samenstelling van de selectie, de vele wisselingen in de opstelling en het weinig constante spelpeil aan de orde."

De voorbereiding op de tweede seizoenshelft is volgens Visser direct na de wedstrijd tegen PSV begonnen. "Alle spelers zijn gewogen en trainingsschema's en een hartslagmeter zijn meegegeven, zodat we na de korte kerstvakantie kunnen constateren wie met welke intensiteit de schema's hebben gevolgd", aldus Visser, die verwacht dat de selectie van PEC Zwolle fit aan het nieuwe jaar begint. "De opdracht is dan ook dat het gewicht van voor de vakantie gelijk is aan het gewicht van terugkomst op 3 januari voor de eerste training."

Op 5 januari vertrekt de selectie van Stegeman op trainingskamp naar Mijas. In Spanje wordt geoefend tegen Standard Luik, terwijl de club nog een tegenstander probeert te regelen. "Zodat al onze voetballers serieuze minuten kunnen maken."

"Ook staan er naast de vele trainingsmomenten op het veld, veel sessies binnenskamers op de planning", aldus Visser. "Op initiatief van de staf en aanvoerder(s) gaan alle neuzen dezelfde kant op en wordt er uitgesproken wat er van elkaar verwacht wordt het komende half jaar. Van wie daar niet in mee wil of kan, nemen we afscheid."

Visser benadrukt dat Stegeman het dit seizoen met de huidige selectie moet doen. Op de komst van nieuwe spelers hoeven de fans van PEC Zwolle niet te rekenen. "Onze technische staf heeft nog steeds meer dan voldoende vertrouwen in de samenstelling van onze brede selectie en het is dan ook niet de verwachting dat er nieuwe spelers zullen arriveren deze transferperiode. Uiteraard hebben we de blik wel openstaan en zullen we toehappen als de mogelijkheid voor een kwalitatieve versterking, qua voetbal en karakter, zich aandient."

Skiër Paris wint wéér op Stelvio

Alpineskiër Dominik Paris heeft laten zien de absolute koning van de Stelvio te zijn. In het Italiaanse Bormio won de thuisfavoriet na 2012, 2017 en 2018 voor de vierde keer op rij de afdaling, terwijl hij vorig jaar ook de super-G al won.

Matthias Mayer mocht als vijfde naar beneden en zette een dijk van een tijd neer, waar de Noor Aleksander Aamodt Kilde ruim zes tienden achter eindigde. Paris was de elfde die de piste betrad en de Süd-Tiroler was bloedsnel: hij stuiterde als een dolle over de uiterst hobbelige piste, maar behield de controle op indrukwekkende wijze en dook 0,42 seconden onder Mayer's tijd door.

Beat Feuz was de volgende die de aanval opende, maar Kugelblitz kwam net wat tekort. Wel was er een tweede plek voor de Zwitser, die op 0,39 seconden van Paris eindigde. Mayer behield het podium, hoewel landgenoot Vincent Kriechmayr hem bijna klopte: de Oostenrijker wist een zware val nog maar net te voorkomen, nadat zijn linkerski op het meest hobbelige deel los schoot.

Titel lonkt voor Janssen met Monterrey

CF Monterrey heeft in de nacht van donderdag op vrijdag goede zaken gedaan in de finale van de play-offs van de Liga MX tegen Club América. De Mexicaanse werkgever van spits Vincent Janssen won de heenwedstrijd met 2-1 door een schitterende treffer diep in blessuretijd van Rogelio Funes Mori. In de nacht van zondag op maandag wacht de return van de finale.

Janssen was de afgelopen weken geblesseerd, maar was op tijd hersteld om op de bank plaats te nemen en in te vallen bij het eerste duel van de finalestrijd. De Nederlander zag vanaf de zijlijn dat de tegenstander vlak voor rust de voorsprong pakte. Een eigen goal van Charly Rodriguez, die de bal niet kon wegwerken en ongelukkig het leer in eigen doel schoot, betekende de voorsprong van de bezoekers: 0-1.

Het duurde echter niet lang voordat Monterrey langszij kwam. In de blessuretijd van de eerste helft maakte Stefan Medina er 1-1 van door een doorgekopte vrije trap aan te nemen en vervolgens het leer tegen de touwen te werken.

Vlak na de onderbreking kreeg Club América een tegenvaller te verwerken, aangezien Sebastián Córdova met een rode kaart het veld moest verlaten.

In de tweede helft leek het duel af te stevenen op een gelijkspel, maar Funes Mori zorgde alsnog op sensationele wijze voor de winst voor de thuisploeg. Een gekraakt schot van Monterrey werd doorgekopt, waarna de aanvaller de bal knap controleerde en en vervolgens met een schitterende omhaal doelman Guillermo Ochoa wist te verschalken: 2-1.

Twente moet vrezen voor winters vertrek Cantalapiedra

Aitor Cantalapiedra verlaat mogelijk de gelederen van FC Twente, zo meldt Sport. Volgens de sportkrant uit Catalonië geniet de voormalig speler van Barcelona B interesse uit met name Turkije, waar Besiktas en Basaksehir meer dan gemiddelde belangstelling zouden hebben. Ook Parma en Brighton & Hove Albion zouden een formeel bod op de aanvaller van FC Twente overwegen.

Vooral Besiktas zou interesse hebben om Cantalapiedra in januari in te lijven. Het contract van de buitenspeler met FC Twente loopt over iets meer dan zes maanden ten einde en zodoende is de winterse transfermarkt voor de Enschedse club nog de enige optie om nog iets aan de Spanjaard te verdienen, indien hij zijn contract niet verlengt.

Besiktas verloor afgelopen weekeinde met 3-1 van Fenerbahce en staat op een vijfde plaats in de Süper Lig. Het was alweer de vierde nederlaag op rij, alle competities meegerekend. Met Jeremain Lens, Atiba Hutchinson en Oguzhan Özyakup heeft de club al spelers met een verleden in Nederland op de loonlijst staan.

Cantalapiedra, 23 jaar, speelde een grote rol in het kampioensjaar van FC Twente in de Keuken Kampioen Divisie. Deze voetbaljaargang scoorde hij zeven keer en leverde hij vijf assists in achttien Eredivisie-duels.

NBA: Dallas wint bij terugkeer Doncic

De dag nadat de meeste NBA-spelers twee dagen Kerst mochten vieren met hun familie werd er weer volop gebasketbald. Het leverde een paar afgrijselijke wedstrijden op met een paar lichtpuntjes. De terugkeer van Luka Doncic bij de Dallas Mavericks was zo’n lichtpuntje.

Doncic verzwikte eerder deze maand zijn enkel en moest vier wedstrijden vanaf de bank toekijken. Er werd gevreesd dat hij langer uit de roulatie zou zijn, maar met slechts vier gemiste wedstrijden viel de schade behoorlijk mee.

Tegen de San Antonio Spurs speelde Doncic weer als vanouds. Hij dirigeerde het spel en leidde zijn ploeg naar een 102 – 98 overwinning. De buit leek al eerder binnen, maar San Antonio maakte de laatste dertien punten van de wedstrijd en leken het in de slotminuut nog spannend te maken. De comeback kwam net te laat.

Er is kritiek op het spel van Kristaps Porzingis. Basketbal-fans van de oude school vinden dat de lange Let (2 meter 21) in de aanval onder de basket moet staan en daar zijn acties moet maken. De Mavericks zijn het hier niet mee eens. Porzingis is een goede schutter en de coach plaatst hem achter de driepuntslijn. Zo is er ruimte voor Doncic en Hardaway jr om een actie richting te basket te maken. Zij hebben er een grotere kans om te scoren, of de tegenstander een fout aan te smeren dan een lange center. Bovendien is Porzingis sneller terug in de verdediging en hoeft hij minder meters te maken op het veld, wat helpt om blessures te voorkomen. Het zijn dit soort analyses die er voor zorgen dat de sport verandert en niet elke fan van de oude stempel kan dit waarderen.

Highlights Mavericks - Spurs. Bron: NBA GameTime

De eerste draak van een wedstrijd werd gespeeld tussen de New York Knicks en de Brooklyn Nets. De Knicks wonnen met 82 – 94 en dit komt vooral omdat Julius Randle zijn kerstdiner schijnbaar goed had verteerd. De power forward maakte 33 punten.

Brooklyn schoot slechts 27% van het veld, dan moet je echt je best doen om te missen. De Nets zorgden ook voor een bizar record. Samen maakte de ploeg maar acht tweepunters in de hele wedstrijd. Dat is het laagste aantal tweepunters sinds 1950. Dat jaar speelden de Minneapolis Lakers en de Detroit Pistons een historische wedstrijd die in 19 – 18 eindigde. De Pistons hielden de bal vrijwel de hele wedstrijd in bezit en dribbelden en passten rond. Er was nog geen schotklok, dus dit ging minutenlang door. De bedoeling was dat de onstopbaar geachte George Mikan zo niet tot scoren kon komen. Beide ploegen raakten die wedstrijd maar vier schoten. Niet veel later zou de NBA de 24 seconden schotklok introduceren en hoefden toeschouwers zulke wedstrijden niet meer te zien.

Brooklyn schoot wel vijftig driepunters, maar zonder al te veel succes. Een wedstrijd om snel te vergeten, al zullen de Knicks blij zijn met de vierde overwinning in acht wedstrijden.

De Sacramento Kings en de Minnesota Timberwolves schotelden de fans een zo mogelijk nog ergere wedstrijd voor. Aan deze wedstrijd kwam door twee verlengingen ook geen eind. Een schot dat kansloos mist wordt een ‘brick’ genoemd. En beide ploegen gooiden genoeg bakstenen om een nieuwe basketbalhal te bouwen. Zeker in de slotfase van de reguliere speeltijd en in de velengingen zat er geen lijn in het spel van beide ploegen en werd ongeïnspireerd de bal richting basket gegooid. Grotendeels zonder succes. Minnesota won de wedstrijd in de tweede verlenging uiteindelijk met 104 – 105. Een welkome zege, Minnesota had de vorige elf wedstrijden verloren.

Uitslagen

Detroit Pistons – Washington Wizards 132 – 102
Brooklyn Nets – New York Knicks 82 – 94
Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 97 – 110
Dallas Mavericks  - San Antonio Spurs 102 – 98
Sacramento Kings – Minnesota Timberwolves 104 – 105 (2OT)
Utah Jazz – Portland Trail Blazers 121 - 115


Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 27-5
Boston Celtics 21-7
Miami Heat 22-8
Philadelphia 76ers 23-10
Toronto Raptors 21-10
Indiana Pacers 21-10
Brooklyn Nets 16-14
Orlando Magic 13-17
Charlotte Hornets 13-20
Chicago Bulls 12-20
Detroit Pistons 12-20
Washington Wizards 9-21
Cleveland Cavaliers 9-21
New York Knicks 8-24
Atlanta Hawks 6-25

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 24-7
Denver Nuggets 21-9
Los Angeles Clippers 23-10
Houston Rockets 21-10
Dallas Mavericks 20-10
Utah Jazz 19-12
Oklahoma City Thunder 15-15
Portland Trail Blazers 14-18
San Antonio Spurs 12-18
Sacramento Kings 12-19
Memphis Grizzlies 12-20
Phoenix Suns 11-19
Minnesota Timberwolves 11-19
New Orleans Pelicans 9-23
Golden State Warriors 8-24

Fokker 100 crasht in Almaty, zeker 12 doden

In Kazachstan is vrijdagochtend een vliegtuig kort na het opstijgen neergestort. Het gaat om een Fokker 100 van de Kazachse maatschappij Bek Air, dat vooralsnog louter met die toestellen vliegt.

Het vliegtuig was op weg naar hoofdstad Nur-Sultan, maar tijdens het opstijgen verloor het toestel al na een paar seconden hoogte. Negentien seconden na vertrek stortte het vliegtuig neer, waarbij het door een betonnen muur brak en een gebouw van twee verdiepingen raakte.

Er waren 95 passagiers en vijf bemanningsleden aan boord van vlucht Z2100, waarvan er in elk geval twaalf om het leven zijn gekomen, inclusief de gezagvoerder. Tientallen mensen zijn gewond uit het vliegtuig gehaald en liggen in het ziekenhuis, waaronder zes kinderen.

Volgens een getuige was er ineens een hard geluid te horen, waarna het toestel hoogte verloor. "Ineens vlogen we schuin, zoals in een film begon iedereen te schreeuwen en huilen."

FOK! Wat een weer: Van het noorden uit zonnige perioden

In de zuidelijke helft begint de dag met bewolking, in het noorden is er alleen wat hoge bewolking. De bewolking in het zuiden lost van het noorden uit op en dan komt ook daar de zon door. Wel kan in het noorden weer bewolking binnendrijven. De middagtemperatuur ligt tussen 5°C in het noordoosten en 7°C in het zuidwesten. De wind is oostelijk en zwak tot matig.

In de nacht naar zaterdag is er weinig bewolking. Vooral in het zuiden kunnen mist of mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur varieert tussen -3°C in het oosten en +1°C in het zuidwesten. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig.

Zaterdag overdag lost de mist geleidelijk op waarna er zonnige perioden zijn, mogelijk blijft in het westen de hele dag lage bewolking hangen. De middagtemperatuur ligt tussen +2°C in het noordoosten en +5°C in het zuidwesten. De wind wordt geleidelijk zuidelijk en is zwak tot matig. Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Kerstmis in Hawai!  (Foto: Een vriend van qltel)
Kerstmis in Hawai! (Foto: Een vriend van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ksa legde 3,5 miljoen euro aan boetes op in 2019

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft in 2019 voor 3,5 miljoen euro aan boetes opgelegd. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2018: toen legde de Ksa voor ruim 1,7 miljoen euro aan boetes op.

Tien bestuurlijke boetes werden opgelegd in verband met het aanbieden van online kansspelen aan Nederlandse consumenten. De beboete partijen waren Exinvest/1XCorp (februari), Casumo Services (april), Onisac (april), Simbat (juni), Spinity (juni), Trannel International (augustus), ElectraWorks (augustus), TSG Interactive Gaming Europe (september), Royal Panda (oktober) en LeoVegas (oktober).

Criteria
Ksa-voorzitter René Jansen: ‘Het online kansspelaanbod is enorm. Bij handhaving moeten keuzes worden gemaakt. Medio 2017 heeft de Ksa, in afwachting van de legalisering van online gokken, de criteria aangescherpt die zij gebruikt om online aanbieders te selecteren voor handhavende maatregelen. Die criteria zijn er allemaal op gericht de Nederlandse consument te beschermen tegen illegaal online aanbod. Partijen die bijvoorbeeld gebruikmaken van de Nederlandse taal, Nederlandse symbolen en Nederlandse betaalmiddelen, krijgen met de Ksa te maken. De verdubbeling van het boetebedrag heeft meerdere oorzaken. Zo is de basisboete verhoogd, er zat een recidivist bij en er zijn meer grote aanbieders beboet dan voorheen.’

Termijnen
In het verleden werden boetes niet altijd betaald. Jansen: ‘We kunnen nog niet zeggen of de in 2019 opgelegde boetes allemaal worden betaald, want er lopen nog termijnen. Wel zien we dat er steeds vaker wél wordt betaald. Dat komt, denken wij, doordat de Wet Kansspelen op afstand is aangenomen door de Eerste Kamer. Waarschijnlijk met ingang van 1 januari 2021 kunnen online kansspelvergunningen worden aangevraagd. Als een boete niet is betaald, beschouwen wij een partij als niet-betrouwbaar. En niet-betrouwbaar betekent per definitie geen vergunning.’ Boetes die worden betaald, vloeien in de staatskas.

Voorwaarden
De Wet Kansspelen op afstand, die niet alleen online gokken legaliseert maar ook de eisen op het gebied van verslavingspreventie fors aanscherpt, stelt strenge voorwaarden aan een online vergunning. René Jansen: ‘De wet is erop gericht een veilig kansspelaanbod in een gecontroleerde omgeving te creëren. Iemand die via internet wil gokken, moet dat veilig kunnen doen. Hij moet verzekerd zijn van een eerlijk spel en ervan op aan kunnen dat er veel aandacht is voor het voorkomen van verslaving. Dat kan alleen in een goed gereguleerde markt, waarin streng wordt opgetreden tegen illegaal aanbod.’

2020
De Ksa zal ook in 2020 doorgaan met het bestrijden van online kansspelen. Jansen: ‘Dat blijven wij doen zolang online aanbod illegaal is. Eerder deze maand maakten we bekend dat we met ingang van 1 januari 2020 leeftijdsverificatie als criterium toevoegen. Illegale aanbieders van online kansspelen die de leeftijd van deelnemers niet zichtbaar verifiëren voordat het inschrijvingsproces is voltooid, krijgen met voorrang te maken met de Ksa. Het voorkomen dat minderjarigen kunnen deelnemen aan kansspelen, is een belangrijke prioriteit van de Ksa.’

Intrekken vergunningen
Verder werden er in 2019 door de Ksa 41 exploitatievergunningen voor speelautomaten ingetrokken, bijvoorbeeld als gevolg van het niet betalen van kansspelheffing of een tussentijdse toets in het kader van betrouwbaarheid. Soms wordt een exploitatievergunning op eigen verzoek ingetrokken, bijvoorbeeld in geval van bedrijfsbeëindiging.

Staatssecretaris Keijzer met bedrijven naar techbeurs CES, LA en Washington

Nederlandse techbedrijven en startups in positie brengen om internationaal te kunnen groeien met hun innovaties en economische kansen te verzilveren op de Amerikaanse markt. Dat is het doel van het bezoek van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) van zondag 5 tot zaterdag 11 januari 2020 aan de Verenigde Staten.

Samen met vijftig Nederlandse startups bezoekt ze, onder leiding van startup-ambassadeur Prins Constantijn van Oranje, de grootste mondiale techbeurs CES in Las Vegas. Ook gaat staatssecretaris Keijzer naar Washington voor gesprekken met overheid en ondernemers over samenwerken en investeringen in digitale innovaties als AI en opent ze in Los Angeles een Nederlandse handelspost voor mkb-bedrijven.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Nederlandse ondernemers dragen met hun slimme producten en diensten bij aan het oplossen van de grote wereldvraagstukken, zoals zorg, genoeg voedsel en de energietransitie. Mijn rol is om hen te helpen bij het internationaal laten groeien van hun innovaties. Dat kan op de CES, het grootste podium ter wereld, waar vijftig Nederlandse startups staan. Maar ook de nieuwe mkb-handelspost in Los Angeles gaat onze ondernemers daarbij ondersteunen. Het kabinet brengt hen dus in positie om kennis, geld en partners te vinden in bijvoorbeeld de VS, een markt die goede groeikansen biedt.”

Las Vegas: vijftig Nederlandse startups op grootste techbeurs ter wereld
Staatssecretaris Keijzer is op dinsdag 7 en woensdag 8 januari aanwezig bij de officiële start van de grootste mondiale technologiebeurs CES in Las Vegas. Daar presenteren vijftig Nederlandse startups hun producten het Netherlands Tech Square. Jonge technologiebedrijven zetten er hun eerste internationale stappen en leggen contacten met potentiële investeerders, klanten en partners. De startups worden daarbij begeleid door Techleap.nl, waar prins Constantijn van Oranje de voorman van is.

De startups zijn actief in diverse sectoren, waaronder digitale zorg, energietransitie, Internet of Things, kunstmatige intelligentie en technologie voor het onderwijs. Alle vertegenwoordigen ze het Nederlandse innovatiebeleid dat erop gericht is oplossingen te bieden voor mondiale uitdagingen.

De Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas is met bijna tweehonderdduizend bezoekers de grootste mondiale technologiebeurs. Jaarlijks worden er de nieuwste technologieën en de volgende generatie innovaties aan de markt getoond.

Washington: samenwerking innovatie versterken
Nederland en de VS hebben al ruim 400 jaar sterke historische en economische banden en werken veel samen op het gebied van innovatie. Op 5 en 6 januari spreekt staatssecretaris Keijzer daarom met vertegenwoordigers van het Witte Huis en bedrijfsleven over onder andere de mogelijkheden van AI, investeringen in innovatie en de toekomst van digitalisering.

Los Angeles: opening Nederlandse mkb-handelspost en bezoek SpaceX
Haar bezoek aan de Verenigde Staten sluit staatssecretaris Keijzer af in Los Angeles. Die stad kent een grote economische groei en bereidt zich voor op de Olympische Spelen in 2028, wat kansen brengt voor het Nederlandse bedrijfsleven.

De bewindspersoon woont daar een diner bij met Nederlandse vrouwelijke ondernemers die in Los Angeles actief zijn. Ze ontmoet later meer Nederlandse mkb-bedrijven en startups in die regio. Keijzer opent in Los Angeles ook het Netherlands Business Support Office (NBSO), een handelspost die het Nederlandse mkb zal helpen om zaken te doen in de regio. Ze brengt tenslotte een werkbezoek aan het innovatieve Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van de bekende ondernemer Elon Musk.

Bokser Charlo slaat uitdagende Harrison neer, zinderende wereldtitelstrijd Martinez

De kerstmaaltijd is binnen, de tweede en derde kerstmaaltijd ook, en dus is het tijd om nog maar even terug te kijken naar het afgelopen weekeinde. Voor de boksliefhebbers althans, want er stonden een paar knallers van jewelste in de ring.

De 24-jarige Mexicaan Julio Cesar Martinez verloor in 2015 zijn allereerste profgevecht, maar vocht zich terug en won daarna veertien keer op rij, waaronder tegen de man die hem in zijn eerste gevecht klopte. In augustus won hij de WBC-wereldtitel in het vlieggewicht (-50,8kg) door Charlie Edwards KO te slaan, maar nadat bleek dat Edwards geraakt werd terwijl de Brit op één knie zat raakte Martinez de titel kwijt.

De WBC-titel was zo vacant en Martinez mocht er in het Amerikaanse Phoenix weer om vechten, dit keer tegen Cristofer Rosales uit Nicaragua (29-4), de man die dezelfde titel bijna precies een jaar eerder verloor aan Edwards. Het werd een werkelijk zinderende strijd, waarin de klappen met geen mogelijkheid bij te houden waren, maar in de negende ronde was het klaar: Martinez rolde de spieren, deelde nóg eens een barrage uit en zorgde ervoor dat de scheidsrechter een definitief einde aan het gevecht maakte.

Martinez - Rosales (Bron: YouTube)

In december vorig jaar won Tony Harrison (28-2, 21 KO's) de WBC-wereldtitel in het superweltergewicht (-69,9kg) van de tot dan toe ongeslagen Jermell Charlo (32-1, 16 KO's). Via een knockout tegen Jorge Cota liet Charlo in de zomer al zien een herkansing te verdienen en die kreeg hij in Ontario in Californië, wat eveneens een fenomenaal gevecht werd.

Al in de eerste ronde ging Harrison even neer, maar hij stond op en begon Charlo keer op keer uit te dagen. Dat ging zo door, terwijl het een volledig gelijkopgaand en uiterst vermakelijk gevecht was. In de elfde ronde ging Harrison wederom neer, waarna hij opstond en nóg eens hard tegen het canvas werd geslagen.

De kampioen leek het weg te lachen en het allemaal best te vinden, maar Charlo mepte hem tegen de touwen nog eens in elkaar en de scheidsrechter maakte er in de elfde ronde een einde aan, tot groot ongenoegen van Harrison, die zijn gedrag 'beloond' zag worden met het kwijtraken van zijn titel. Charlo heeft hem weer terug en het publiek mag hopen op een derde ontmoeting tussen de twee kemphanen.

Harrison - Charlo (Bron: YouTube)

In Londen stond tot slot een jonge bokser in de ring: Daniel Dubois (13-0, 12 KO's) wordt al sinds zijn profdebuut in april 2017 gezien als dé nieuwe man bij de zwaargewichten en ook voor eigen publiek maakte hij het waar. De Japanner Kyotaro Fujimoto (21-1) was kansloos en liep in de tweede ronde tegen een snoeiharde vuist van Dubois op, wat het einde van het gevecht betekende. Dubois behield zijn WBO International-titel en pakte de WBC Silver-titel, waarmee een stapje richting de wereldtitels weer voorzichtig dichterbij is gekomen.

Dubois - Fujimoto (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.