FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 december 2019

Finishvlag weer leidend in Formule 1

Vanaf het Formule 1-seizoen 2020 is de finishvlag weer leidend in het bepalen wanneer een wedstrijd afgelopen is. Dit seizoen gold voor het eerst dat een elektronisch lichtpaneel het officiële einde van een race aangaf.

De aanleiding voor de wijziging van de vlag naar het paneel was dat model Winnie Harlow in 2018 de zwart-wit-gebloke finishvlag tijdens de Grand Prix van Canada een ronde te vroeg zwaaide. Het nieuwe systeem was ook niet feilloos, want in Japan lichtten de panelen met de finishvlag een ronde te vroeg op. Dit had gevolgen voor de einduitslag op Suzuka, want in de laatste ronde crashte Sergio Perez die na correctie van de uitslag alsnog negende werd, voor Nico Hülkenberg en Lance Stroll die hierdoor buiten de punten viel.

De World Motor Sport Council van de FIA heeft besloten de finishvlag weer als leidend te verklaren. Het elektronische paneel zal niet als backup dienen, ook niet als de finishvlag bijvoorbeeld een ronde te vroeg gezwaaid wordt.

NHL: Oilers thuis onderuit tegen Senators

De ijshockeyers van de Edmonton Oilers hebben in de NHL een pijnlijke thuisnederlaag geleden. De Ottawa Senators waren in Edmonton met 2-5 te sterk.

Jujhar Khaira werkte de Oilers nog naar 1-0, maar in de eerste twaalf minuten van de tweede periode ging het fout: Artem Anisimov, Connor Brown en Tyler Ennis draaiden de boel om naar 1-3.

Oscar Klefbom deed vanuit de powerplay nog wat terug en dus bleef het even spannend, maar in de derde periode was Anthony Duclair al snel goed voor 2-4, waarna Vladislav Namestnikov het op slot gooide: 2-5.

Uitslagen NHL woensdag
Toronto Maple Leafs - Colorado Avalanche 1-3
Pittsburgh Penguins - St Louis Blues 3-0
Edmonton Oilers - Ottawa Senators 2-5
Los Angeles Kings - Washington Capitals 1-3

Oilers - Senators (Bron: YouTube)

Schermen verboden tijdens Formule 1-tests

Autosportfederatie FIA heeft het Formule 1-teams verboden om tijdens de testen voorafgaand aan het seizoen 2020 de pitbox te verbergen achter grote schermen. Hierdoor moeten de fans tijdens de testsessies meer te zien krijgen.

Tot en met dit jaar konden de renstallen hun auto compleet van de buitenwereld afschermen als ze op de testdagen in de pitboxen aan het werk waren. Dat is vanaf komend voorjaar verboden, zo heeft de World Motor Sport Council besloten. Het gebruik van de schermen zorgde ervoor dat niet alleen de fans niets te zien kregen, maar ook de fotografen en de rivaliserende teams. Schermen zijn alleen nog toegestaan als dit echt noodzakelijk is en ook het afdekken van de auto na een crash is zowel op de baan als in de pits nog toegestaan.

Onderstaand filmpje laat vanaf iets meer dan drie minuten zien hoe ver teams als Ferrari gingen om hun auto zo weinig mogelijk zichtbaar te maken.


Even doorklikken na iets meer dan drie minuten (Bron: YouTube)

Biatlete Braisaz pakt tweede World Cup-zege na mooie wedstrijd

Biatlete Justine Braisaz heeft haar tweede World Cup-zege te pakken. In het Zweedse Östersund was de 23-jarige Française de beste op de individuele wedstrijd over vijftien kilometer, waar het nog lang spannend was.

Na vroege fouten van onder meer toppers World Cup-kampioene Dorothea Wierer en olympisch- en wereldkampioene Hanna Öberg lag de weg open voor anderen. Vooral Lena Häcki leek hard op weg naar haar eerste zege ooit: de Zwitserse begon met drie foutloze schietbeurten, maar gooide het met drie missers bij de laatste keer schieten helemaal weg en werd nog wel zesde.

Ingrid Landmark Tandrevold uit Noorwegen was de laatste schietbeurt - na ook drie foutloze beurten - met één misser doorgekomen en dook onder Häcki's tijd, maar Frankrijk was onderweg. Julia Simon ging óók na drie foutloze schietbeurten de mist in bij de laatste, twee keer zelfs, maar ze was snel genoeg onderweg om Tandrevold met acht seconden van de eerste plek te stoten.

Simon kon niet lang genieten, want landgenote Braisaz was nog sneller bezig. Zij ging bij de eerste schietbeurt twee keer de fout in, maar trof daarna juist alle vijftien schijven en dook zeventien tellen onder Simon's tijd. Yuliia Dzhima uit Oekraïne was de enige in het veld van honderd dames die foutloos bleef, maar ze was net niet snel genoeg en eindigde op elf seconden als tweede, tussen Braisaz en Simon.

Maanlander India teruggevonden, goed en slecht nieuws

Goed en slecht nieuws voor de liefhebbers van maanlandingen, zeker die uit India. Maanlander Vikram, die in september tijdens een poging op de maan te landen zoek raakte, is op de maan geland én is terecht.

Tot zover het goede nieuws, want er is ook een niet onbelangrijke keerzijde: het ding is weliswaar gevonden, maar ligt in duizenden kleine stukjes verspreid over enkele kilometers op de maan, echt veel gaat er niet meer mee gedaan worden dus.

Vikram maakte deel uit van een Indiase missie met nog twee andere hoofdcomponenten: orbiter Chandrayaan 2 draait al enige tijd keurig rondjes om de maan en verzamelt waardevolle informatie, maanrover Pragyan bevond zich aan boord van lander Vikram, dus die kunnen we afschrijven.

De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO raakte het contact met de lander kwijt op het moment dat Vikram twee kilometer boven het maanoppervlak verwijderd was, waarna er weinig realistische hoop meer was. Terecht, zo bleek nu na een zoektocht van NASA, gebaseerd op oude en nieuwe foto's van de locatie van de 'landing'.

CBL maakt zich zorgen om voornemen Farmers Defence Force

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel  (CBL)  kijkt met zorg naar de ontwikkelingen rondom de stikstof en PFAS-problematiek. De problematiek is ernstig en urgent en vraagt om een snelle, politieke oplossing.

De aankondiging van Farmers Defence Force om de Nederlandse infrastructuur hard te treffen en de voedselvoorziening plat te leggen door distributiecentra van supermarkten te blokkeren is ernstig. Hiermee wordt de consument geraakt die eerdere boerenprotesten nog met sympathie begroette. Bovendien treft het mede-ondernemers in de voedselketen die nu aan de vooravond van de drukste periode van het jaar staan.

Stem ook op onze poll: Boze boeren willen voedselvoorziening platleggen

Het CBL: "Boeren en supermarkten staan aan dezelfde kant. Wij streven hetzelfde doel na: elke dag lekker, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen in Nederland. Het is zinloos om de consument met lege schappen, een lege koelkast en een sober kerstmaal te confronteren. Dit dupeert iedereen en brengt de oplossing geen stap dichterbij. Supermarkten zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat winkels kunnen worden bevoorraad."

De basis voor oplossingen is door de boeren gepresenteerd en Minister Schouten heeft aangegeven dat de bal bij haar ligt. Het CBL roept het Kabinet, het parlement en de gezamenlijke boerenorganisaties verenigd in het Landbouw Collectief op om snel uit de impasse te komen.

Zus van slachtoffer 'abortusmoord' Diemen: 'Hij wilde een dochter, geen zoon'

Dennis van E., de Diemenaar die wordt verdacht van doodslag en abortus zonder toestemming, wilde geen zoon, maar een dochter. Dat vertelt de zus van het slachtoffer in een openhartig interview met het AD.

De Braziliaanse Patricia de Oliveira Santos was acht maanden zwanger toen zij op 18 oktober dit jaar overleed, samen met haar kind. De 48-jarige verdachte had een relatie met haar en is vermoedelijk de vader van het kind.

Vanuit Brazilë vertelt de zus van het slachtoffer aan het AD dat ze nooit heeft zien aankomen dat de nieuwe geliefde van haar zus hier toe in staat zou zijn: 'Hij gedroeg zich hier als een heel goed mens, hij behandelde ons goed, hij zou het huis waar we wonen laten afbouwen. Hij is hier meerdere keren geweest, soms zelfs een paar maanden. We geloofden dat alles goed zou komen.'

'Hij wil geen zoon'
De twee ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens een vakantie van Van E. in Brazilië. Na meerdere bezoeken van hem naar het Zuid-Amerikaanse land, vertrok Patricia, inmiddels zwanger, naar Nederland. De zus van Patricia vertelt dat Van E. zich vanaf dat moment anders gedroeg: 'Ze belde en ze huilde: hij wil geen zoon.'

Tijdens het laatste gesprek tussen de twee zussen vertelde Patricia dat ze bang was. Van E. wilde haar abortuspillen voeren en ze durfde niet weg te gaan, uit angst dat hij haar familie iets zou aandoen. Haar zus besloot Van E. zelf een bericht te sturen met de waarschuwing de politie te bellen als hij Patricia niet zou laten gaan. Op 18 oktober krijgt ze het bericht terug dat Patricia naast hem ligt en niet meer beweegt.

Van E. werd aangehouden omdat hij geen hulp inschakelde. Later werden zijn verdenkingen uitgebreid naar doodslag en abortus zonder toestemming. De zus van Patricia heeft geen twijfel over wat er is gebeurd en vertelt tegen het AD: 'Zij is zwanger geworden de laatste keer dat hij hier was. Hij wilde altijd een dochter. Maar God stuurde een zoon. Hij heeft dat nooit geaccepteerd. Hij is de moordenaar. Hij dwong mijn zus om abortuspillen te nemen.'

Er is nog geen openbare inhoudelijke verklaring van Van E. en zijn advocaat gaat niet in op verzoeken van de media. Het lichaam van Patricia en het kind zijn in Brazilië begraven.

PvdO is klaar met 'snuivende bakfiets-vegans' en wil een festivalverbod

Als het aan Partij van de Ouderen-raadslid Wil van Soest (82) ligt, komt er een einde aan alle festivals in Amsterdam. De partij laat weten klaar te zijn met festiviteiten waar "volop drugs gebruikt wordt", daarom lijkt een verbod volgens Van Soest een goed idee.

De aanleiding voor de oproep is het besluit van de gemeente Hellendoorn om dancefestival Hardschock te verbieden. Daar bleek eerder dit jaar bij een steekproef dat twintig festivalgangers onder invloed van drugs achter het stuur zijn gestapt.

Eerder pleitte minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) al voor minder festivals in Nederland, omdat "daar veel XTC wordt geconsumeerd".

Maar PvdO-raadslid Wil van Soest gaat nog een stap verder en wil een algeheel verbod op festivals. Zij meent dat het faciliteren van festivals haaks staat op het ondermijningsbeleid van de gemeente. Van Soest vindt het opvallend dat de vlag uitgaat als er een drugspand wordt gesloten. "Maar vervolgens faciliteren we wel de drugsmarkt door festivals toe te staan."

Leefbaarheid
Daarnaast komt de leefbaarheid in de stad volgens Van Soest onder druk te staan door de vele festivals. "De enorme hoeveelheid mensen, het vertrappen van de parken en de lallende en doorgesnoven festivalgangers kunnen we in Amsterdam missen als kiespijn."

Om die reden wil het raadslid ook deze discussie voeren in Amsterdam. "Ik heb het helemaal gehad met de hippe bakfiets-vegans die zich op festivals een slag in de rondte slikken en snuiven", zegt Van Soest. "Ieder festivalseizoen vallen er doden en zwaargewonden en we feesten ondertussen gewoon vrolijk door."

Afname festivals
Elk jaar worden er in Amsterdam ongeveer tweehonderd festivals georganiseerd, maar uit onderzoek van de HvA blijkt dat dit aantal wel daalt. In 2016 waren er nog 240 festivals, in 2018 daalde dit aantal naar 192. Vooral op het gebied van muziekfestivals is een afname te zien: van 133 naar 100 edities.

Tijd voor taart: Máxima gaat cupcakes bakken bij Scouting

Koningin Máxima is woensdagmiddag 15 januari 2020 in Noordwijkerhout aanwezig bij de start van de viering van 100 jaar welpen van Scouting Nederland. Welpen zijn bij Scouting de kinderen tussen zeven en elf jaar. Koningin Máxima is beschermvrouwe van Scouting Nederland.

Bijna alle duizend Scoutinggroepen in Nederland hebben een welpengroep. Het is de grootste leeftijdscategorie binnen Scouting. Het honderdjarig bestaan van de welpen in Nederland wordt gevierd met activiteiten in het hele land. De aftrap vindt plaats met ‘Tijd voor taart’. Onder dit motto bakken de welpen taart of cupcakes die zij later aanbieden aan de burgemeester of wethouders van hun gemeente. Zo laten zij de gemeenten zien dat Scouting ook in hun regio actief is.

Koningin Máxima is tijdens haar werkbezoek aanwezig bij de start van het jubileumjaar. Ze gaat in gesprek met leden van het projectteam ‘100 jaar welpen’ en wordt geïnformeerd over de feestelijkheden die in 2020 gepland staan. Daarnaast wordt stilgestaan bij de grote rol die vrijwilligers spelen bij de organisatie van de verschillende evenementen die Scouting jaarlijks organiseert. Vervolgens helpt Koningin Máxima de welpen met het bakken en versieren van de cupcakes. De kinderen vertellen over hun ervaringen bij Scouting en over de activiteiten in het jubileumjaar waarnaar zij het meest uitkijken.

Cupcakes, ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)
Cupcakes, ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)

40-jarige man opgepakt voor dodelijke steekpartij Hoogvliet

Donderdagmiddag rond kwart over vier is een man neergestoken aan de Cromme Meth in Hoogvliet. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Een 40-jarige man uit Spijkenisse is kort na de steekpartij aangehouden, het onderzoek is in volle gang.

Bij de meldkamer kwam aan het einde van de middag een melding binnen dat er een man op straat was neergestoken. Hulpdiensten kwamen snel ter plaatse en namen de hulpverlening over van omstanders op straat die al met reanimatie waren gestart. Ondanks deze inspanningen is het slachtoffer op straat aan zijn verwondingen overleden.

De politie is direct na de steekpartij een groot onderzoek gestart, dat leidde al snel tot de aanhouding van een 40-jarige man uit Spijkenisse. Hij zit vast en wordt verhoord. Op de Cromme Meth in Hoogvliet wordt door de forensische opsporing en de recherche onderzoek gedaan, onder meer om duidelijk te krijgen wat de toedracht is geweest van de steekpartij.

Studenten staken in pyjama bij woning burgemeester Amsterdam

Tientallen Amsterdamse studenten hebben vanmorgen geprotesteerd bij de ambtswoning van burgemeester Halsema tegen de strengere regels die volgend jaar ingaan voor het delen van een woning. Ze zijn gekleed in hun pyjama, omdat ze bang zijn dat ze door die regels op straat komen te staan.

Het invoeren van de nieuwe regels zorgt voor lange tijd voor onrust onder Amsterdamse studenten. Vanaf 2020 moet elke bewoner een huurcontract hebben en geldt er per wijk een quotum voor gedeelde woningen. Het nieuwe beleid zou veel studenten in de problemen brengen. "Straks worden heel veel mensen het huis uitgezet", zegt een demonstrant bezorgd, die gekleed is in haar pyjama en een grote teddybeer vasthoudt. "Waar moeten die dan gaan slapen?"

'Regels zijn nodig'
Maar volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen) zijn de regels nodig omdat woningdelen - of verkameren - de afgelopen jaren een enorme vlucht neemt.

"De prijzen die deze jongeren betalen zijn stormachtig gegroeid. Woningdelen moet kunnen, maar dat moet wel een beetje eerlijk zijn en goed verspreid worden over de stad," aldus de wethouder.

Vergunningen
De onrust onder studenten is volgens de wethouder eigenlijk niet nodig. Huisbazen kunnen nu nog geen vergunningen aanvragen op basis van de oude regels. Mocht een huisbaas dit allemaal niet regelen voor 2020 dan is het niet de gemeente die de studenten op straat zet, maar de huisbaas, zo redeneert Ivens. "Je moet expliciet de huurder, huurrechten geven", zegt wethouder Laurens Ivens voor het huis van Halsema. "Dit door middel van een individueel huurcontract."

'Naar Addertje'
Toch zegt VVD raadslid Hala Naoum Néhmé dat de aankomende verandering veel negatieve veranderingen met zich mee gaat brengen. "Er zit een naar addertje onder het gras", zegt het raadslid.

Als voorbeeld geeft Néhmé dat studenten die tijdelijk in het buitenland studeren, niet meer terug kunnen keren in de woning. Voor de huisgenoten levert het ook veel stress op omdat er direct een nieuwe huurder gevonden moet worden, anders vervalt de vergunning. "Het gaat er voor zorgen dat steeds minder studenten aan een kamer gaan komen", stelt zij.

'Arsenal bombardeert sterspeler uit legendarisch team tot nieuwe topfavoriet voor opvolging Emery'

Patrick Vieira is bij Arsenal topfavoriet om de vorige week ontslagen Unai Emery op lange termijn op te volgen, zo verzekert het Franse dagblad Nice-Matin. De Engelse grootmacht wordt op dit momenteel tijdelijk geleid door Fredrik Ljungberg, maar de Zweed lijkt op lange termijn absoluut niet de favoriet van de clubleiding.

Het doorgaans goed ingevoerde Nice-Matin weet namelijk dat Vieira bovenaan het lijstje van Arsenal staat om Emery op te volgen. De 43-jarige Fransman is sinds het begin van het seizoen 2018/19 hoofdtrainer van OGC Nice en ontwikkelt zich positief.

De werkgever van onder anderen Kasper Dolberg staat weliswaar enigszins teleurstellend veertiende in de Ligue 1, maar de achterstand op de nummer drie Lille OSC bedraagt 'slechts' zes punten.

De clubleiding van Arsenal is naar verluidt gecharmeerd van de trainerskwaliteiten van Vieira, die bovendien een rijk verleden heeft bij de club. Vieira was als voetballer jarenlang verbonden aan the Gunners en was in het seizoen 2003/2004 aanvoerder van het team dat ongeslagen kampioen van Engeland werd. De Fransman staat zelf niet onwelwillend tegenover een terugkeer in Noord-Londen, zo klinkt het.

Vieira lijkt Nice echter niet zomaar te kunnen verlaten voor Arsenal. De trainer heeft immers nog een contract tot medio 2021 bij les Aiglons en sportief directeur Julien Fournier is naar verluidt absoluut niet van plan om mee te werken aan tussentijds vertrek naar Arsenal.

Mocht Vieira daadwerkelijk de topfavoriet van de Arsenal-leiding szijn, dan mag dat enigszins verrassend genoemd worden. In de Engelse media werd de naam van Vieira weliswaar zo nu en dan genoemd, maar bij de bookmakers bijvoorbeeld worden Ljungberg, Marcelino, Mikel Arteta, Massimiliano Allegri, Brendan Rodgers, Mauricio Pochettino en zelfs Carlo Ancelotti op dit moment allen een grotere kans toegedicht op het uiteindelijke hoofdtrainerschap van Arsenal.

Wijkverplegers winnen zorgtijd met elektrische fiets

700 medewerkers in de wijkverpleging in regio Midden-Holland krijgen volgend jaar een elektrische ‘zorgfiets’ tot hun beschikking.

Dat maakte Vierstroom Zorg Thuis vandaag bekend. De zorgfiets maakt het mogelijk om ruim 11 procent reistijd te besparen, waardevolle tijd die kan worden besteed aan zorgtaken en aandacht voor cliënten.

Met de speciaal ontwikkelde e-bike kunnen medewerkers in de wijkverpleging zinvol tijd overhouden om aan cliënten te besteden. Die conclusie trok wijkverpleegkundigenorganisatie Vierstroom Zorg Thuis eerder na onderzoek met 8 zorgfietsen, zowel in de stad als op het platteland. Medewerkers in de wijkteams die een speciale e-bike ter beschikking kregen, fietsten gemiddeld 60% meer en wonnen 11,5 procent aan reistijd. Reden voor Vierstroom Zorg Thuis om in 2020 alle medewerkers een zorgfiets aan te bieden.

Minister: ‘Fiets verdient zich terug’
Brede inzet van de zorgfiets in het werkgebied van Vierstroom Zorg Thuis maakt een jaarlijkse CO2-reductie tot 100.000 kilo mogelijk. Eerder al wees TNO-onderzoek uit dat fietsende medewerkers ruim 1 dag per jaar minder verzuimen dan niet-fietsende collega’s. Het initiatief wordt daarom aangemoedigd door minister Stientje van Veldhoven: “Het mes snijdt hier echt aan twee kanten en dat is mooi om te zien. We wisten al dat de fiets ons geheime wapen tegen de drukte is van en naar het werk. En nu blijkt dat ook tijdens het werk zo te zijn. Thuiszorgmedewerkers zijn met de fiets minder lang onderweg, waardoor er meer tijd is voor de zorgtaken zelf. Met de nieuwe leasefietsregeling is de investering in de fiets zo terugverdiend, en Vierstroom Zorg Thuis bewijst dat.”

Batavus Cura zorgfiets
Om het zorgfietsplan te realiseren, koos Vierstroom Zorg Thuis voor samenwerking met fietsfabrikant Accell. De fabrikant van merken als Batavus, Sparta en Koga stelde in nauw overleg met Vierstroom-medewerkers de e-zorgfiets Batavus Cura samen; een licht model met een middenmotor die de korte afstanden in de stad het meest zuinig rijdt. Dankzij de grote accu is het niet nodig om onderweg op te laden. Verder heeft de e-bike een smartphonehouder op het stuur, een stevige standaard en een handig slot. “Geweldig dat onze fiets resulteert in meer zorgtijd voor mensen die dit hard nodig hebben”, aldus Sten van der Ham, Regional Director Accell Benelux.

Wijkverpleegkundige Angela Roos was één van de medewerkers die meedacht over de fiets: “Dit model voelt écht als iets van ons. De fiets geeft een andere beleving aan mijn werkdag.” Vandaag kreeg zij haar zorgfiets officieel uitgereikt.

Nieuwe leasefietsregeling per 1 januari
Extra stimulans voor het zorgfietsplan vormt de nieuwe leasefietsregeling. Vanaf 1 januari is het net zo makkelijk om een fiets te leasen als een auto. Susan Veenhoff, directeur van Vierstroom Zorg Thuis: “Dankzij de afname van reistijd en reiskosten verdienen we de leasekosten terug. De nieuwe leaseregeling maakt het ook administratief eenvoudiger om deze fietsen te leasen. En dan heb ik het nog niet over de voordelen van meer vitale en tevreden medewerkers.”

Vijftiende fietsambassadeur
Vierstroom Zorg Thuis treedt vandaag ook toe als fietsambassadeur voor minister Van Veldhoven. De 15 fietsambassadeurs, bedrijven van verschillende grootte uit diverse sectoren, stimuleren het fietsen actief onder hun medewerkers. Van Veldhoven wil dat eind van deze kabinetsperiode minimaal 200.000 extra mensen op de fiets naar hun werk gaan. Fietsen is gezond, helpt tegen files en is goed voor het klimaat en onze schone lucht. Het kabinet investeert daarom extra in snelfietsroutes en fietsenstallingen.

Geen aanwijzing dat internationale studenten Nederlandse studenten verdringen

Nederlandse hogescholen en universiteiten trekken de laatste jaren meer studenten uit het buitenland, maar over het algemeen verkleint dat niet de toegankelijkheid voor Nederlandse studenten. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Internationalisering en de toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor Nederlandse studenten’ door de Inspectie van het Onderwijs. Wel ziet de inspectie kleine verschuivingen binnen de Nederlandse studentenpopulatie bij opleidingen die een beperkt aantal plaatsen aanbieden. Naarmate het aandeel internationale studenten toeneemt, studeren daar relatief minder Nederlandse studenten met een niet-westerse migratieachtergrond, minder vrouwen en minder studenten van ouders met een laag inkomen.

Toegankelijkheid hoger onderwijs niet in geding
De instroom van internationale studenten verschilt sterk tussen instellingen en sectoren. Zo is de internationale instroom bij met name de kunstopleidingen in de hbo-masterfase hoog. In het wetenschappelijk onderwijs stijgen de percentages internationale studenten de laatste 10 jaar gestaag. Ook hier zijn er grote verschillen tussen universiteiten en tussen sectoren. Tot nu toe blijkt het hoger onderwijs in staat de studentengroei op te nemen en er is geen aanwijzing dat de algehele toegankelijkheid in het geding is. Met het onderzoek wil de inspectie feiten en cijfers aandragen voor de lopende maatschappelijke discussie rond internationalisering van het hoger onderwijs.

Fixusopleidingen mogelijk minder toegankelijk voor bepaalde studenten
Bij opleidingen met een beperkt aantal plaatsen zijn er kleine verschuivingen te zien binnen de groep Nederlandse studenten, wanneer het aandeel internationale studenten toeneemt. Dan neemt namelijk het aandeel Nederlandse studenten met een niet-westerse migratieachtergrond af evenals het aandeel Nederlandse vrouwen en het aandeel Nederlandse studenten uit de lagere inkomensgroep. Waar deze verschuivingen vooral plaatsvinden, is afhankelijk van de vraag of het een hbo of een universiteit betreft, en of gaat om het bachelor- of een masteropleiding. Deze verschuivingen zouden kunnen duiden op verdringing van Nederlandse studenten bij opleidingen met een capaciteitsbeperking. In hoeverre er sprake is van verdringing of van andere mechanismen gaat de inspectie nader onderzoeken.

Sinterklaas-tweet van Ajax valt volledig verkeerd bij internationaal publiek

Een tweet van Ajax ter ere van pakjesavond is bij een internationaal publiek in het verkeerde keelgat geschoten. De Amsterdammers publiceerden een video met de top vijf 'pakkies': vijf grote overwinningen uit de clubhistorie. De term 'pakkies' deed twitteraars echter denken aan de Engelstalige term 'pakis', een denigrerende term om mensen van Pakistaanse komaf mee aan te duiden.

In de video zijn beelden van de 1-4 tegen Real Madrid van vorig seizoen, de 1-5 tegen PSV in 2007, de 8-2 tegen Feyenoord in 1983, de 1-8 tegen De Graafschap in 2007 en de 9-0 tegen Sparta in 2001 te zien.

Op de tweet kwamen veel reacties, die bijna allemaal van internationale lezers komen en betrekking hebben op de term 'pakkies'. Sommige twitteraars taggen anti-racismeorganisatie Kick It Out in hun reactie.

Ajax heeft de opmerkingen meegekregen en benadrukt in een vervolgtweet zich van geen kwaad bewust te zijn. "Het is een Nederlandse term die betekent: een ploeg met grote cijfers verslaan", zo schrijft Ajax.

"Het is nooit onze intentie om mensen te kwetsen. Louter liefde uit Amsterdam." Op die tweet reageren voornamelijk lezers die vinden dat Ajax de aanvankelijke kritiek eigenlijk langs zich heen had moeten laten gaan, omdat er geen kwade opzet was.

Leeftijdsverificatie extra criterium bij aanpak illegale online kansspelen

Met ingang van 1 januari 2020 voegt de Kansspelautoriteit (Ksa) leeftijdsverificatie toe als prioriteringscriterium bij de aanpak van online kansspelen. Illegale aanbieders van online kansspelen die de leeftijd van deelnemers niet zichtbaar verifiëren voordat het inschrijvingsproces is voltooid, krijgen met voorrang te maken met de Ksa.

Het aanbod van illegale online kansspelen is enorm. De Ksa maakt bij de bestrijding hiervan keuzes, waarbij bescherming van de Nederlandse consument leidend is. Aan de criteria die de Ksa hierbij hanteert (zie Aanpak online kansspelen) wordt nu het criterium van leeftijdsverificatie toegevoegd. Aanbieders die niet zichtbaar de leeftijd van deelnemers verifiëren, riskeren een boete. Het voorkomen dat minderjarigen kunnen deelnemen aan kansspelen, is een belangrijke prioriteit van de Ksa.

Betrouwbaarheid
Het niet verifiëren van leeftijd voordat het inschrijvingsproces is voltooid, heeft ook gevolgen op langere termijn. Deze overtreding wordt in een later stadium namelijk negatief meegewogen als er een online kansspelvergunning wordt aangevraagd in het kader van de Wet Kansspelen op afstand. Deze wet, die nog niet van kracht is en momenteel verder wordt uitgewerkt, maakt online kansspelen onder strikte voorwaarden legaal. De verwachting is dat met ingang van 1 januari 2021 vergunningen kunnen worden aangevraagd. Vergunningsaanvragers worden dan onder meer getoetst op betrouwbaarheid.

Bewijsmiddel
Bij de leeftijdsverificatie moet een objectief bewijsmiddel worden gebruikt. De verklaring van de deelnemer meerderjarig te zijn, is niet genoeg. Voor spelers moet duidelijk zijn hoe hun leeftijd wordt geverifieerd. De Ksa benadrukt dat het aanbieden van kansspelen zonder vergunning verboden is. Voldoen aan de eis van leeftijdsverificatie betekent niet dat de Ksa afziet van handhaving, of dat er bij een toekomstige vergunningsaanvraag positief wordt geoordeeld.

Financiële problemen voor FC Dordrecht, hulp gemeente noodzakelijk

De problemen bij FC Dordrecht beperken zich niet alleen tot het sportieve gedeelte. De hekkensluiter in de Keuken Kampioen Divisie verkeert volgens De Telegraaf in grote financiële nood. De gemeente Dordrecht moet garant staan voor een grondige renovatie van sportpark Krommedijk van ruim zeventien miljoen euro, anders komt betaald voetbal voor de Schapenkoppen serieus in gevaar.

Het college heeft woensdag een haalbaarheidsonderzoek naar de gemeenteraad van Dordrecht gestuurd. Blijft de renovatie uit, dan kan ook de amateurtak op termijn niet meer terecht in het Riwal Hoogwerkers Stadion.

"Hiermee wordt het einde van betaald voetbal voor de gemeente Dordrecht een realistisch scenario", zo luidt de conclusie van The Stadium Consultancy, dat het onderzoek in opdracht van Dordrecht en de gemeente heeft uitgevoerd.

Het college meldde in november al dat een garantstelling voor het stadionplan geen optie is. Een bedrag van 2,5 miljoen euro voor de infrastructuur en verhuizing amateurtak is wél het overwegen waard.

Eerder plannen voor een nieuw stadion werden de laatste jaren al snel van tafel geveegd, hoofdzakelijk vanwege het feit dat de ruimtes onder de tribunes niet op commerciële wijze mogen worden ingevuld.

Met enkele maatschappelijke initiatieven, zoals op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg, is het volgens De Telegraaf voor Dordrecht wél mogelijk om een realistisch stadionplan op te stellen.

Het haalbaarheidsonderzoek maakt echter duidelijk dat Dordrecht en de maatschappelijke instellingen geen budget hebben voor de bouw van een nieuw onderkomen. Een garantstelling van de gemeente is dus van cruciaal belang, wat volgens The Stadium Consultancy geen grote verrassing is.

"Recente grootschalige sportprojecten in Nederland zijn nagenoeg allemaal gerealiseerd met financiële steun van de gemeente of de landelijke overheid."

Voorgestelde Airbnb regels gaan steden niet ver genoeg

Na anderhalf jaar overleggen werd deze week een wet naar de Tweede Kamer gestuurd die vakantieverhuur reguleert. Maar volgens de steden - waaronder Amsterdam - gaan de regels nog niet ver genoeg. Dat ligt vooral aan het feit dat Airbnb en andere verhuurplatforms mochten helpen om ze te bepalen, blijkt uit onderzoek van NRC.

Wethouder Ivens (Wonen) leeft in Amsterdam in de stad met de allerhoogste Airbnb-prijzen van Europa. Gemiddeld betaalt een reiziger 151 euro voor een overnachting in Amsterdam. "Dat record ben ik liever kwijt dan rijk", vertelt Ivens.

Aan banden leggen
Toch blijft het erg lastig om Airbnb aan banden te leggen. Pas na lang aandringen van gemeenten kwam het kabinet met nieuwe regels voor woningverhuur aan toeristen.

Daar zijn de steden nog steeds niet erg tevreden mee, aangezien Airbnb en andere verhuurplatforms gewoon aan tafel zaten toen de nieuwe wetgeving werd vormgegeven. Dat blijkt uit gesprekken en documenten die NRC verkreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De platforms zouden hun uitnodiging van het ministerie van Binnenlandse Zaken maar al te graag geaccepteerd hebben.

Gelijkwaardig
Op 19 februari 2018 sloten Airbnb, Booking.com en Expedia voor het eerst bij het gesprek aan. Later volgde het kleinere Wimdu. Uit verslagen blijkt volgens NRC dat de verhuurplatforms en gemeenten tijdens deze bijeenkomsten werden behandeld als gelijkwaardige gesprekspartners.

Zo konden de platforms proberen om regels tegen te houden die voor hen ongunstig uit zouden pakken. Ze stelden bijvoorbeeld voor dat de limiet voor het aantal te verhuren dagen niet lager mocht liggen dan zestig. Een limiet van dertig dagen - zoals voorgesteld door de gemeenten - zou 'onredelijk' zijn.

Het ministerie ging daar overigens niet in mee: gemeenten mogen straks zelf hun dagenlimiet bepalen.

Registratie
Wel namen de ambtenaren een ander voorstel over van Airbnb, Booking.com, Expedia en Wimdu. Hiermee werd bepaald dat alleen gemeenten die 'aantoonbare schaarste' aan woningen hebben, straks een registratiesysteem mogen invoeren.

Daardoor zijn Airbnb en andere platforms in principe niet verplicht om advertenties zonder registratienummer te weigeren. De opsporing en aanpak van illegale verhuur blijven dus taken van de gemeente.

Eigen weg
In Amsterdam geldt weliswaar al een meldplicht, toch lijkt dat ook niet het gewenste effect te hebben. Hier wordt slechts een kwart van de 21.000 adressen bij de gemeente aangemeld.

De gemeente gaat daarom zijn eigen weg. Zo wil wethouder Ivens in de toekomst buurten gaan aanwijzen waar vakantieverhuur helemáál niet meer is toegestaan. "De platforms willen niet meer vrijwillig afspraken maken. Als het niet goedschiks gaat, dan maar kwaadschiks", vindt hij.

Dialoog
Airbnb hoopt nog wel de dialoog aan te kunnen gaan met de stad "over een pakket aan nieuwe en effectieve maatregelen tegen overlast." Half december staat er daarom een afspraak in de werkkamer van de wethouder gepland. Maar of het wat gaat opleveren? Ivens: "Ik denk het niet".

Beeld Aidsfonds al na vier dagen vernield, stichting 'diep geschokt'

Het roze beeld, dat het Aidsfonds op 1 december plaatste in het centrum van Amsterdam, is vernield. De stichting is diep geschokt.

Het standbeeld ligt er verloren bij op het Beursplein. Volgens het Aidsfonds is het duidelijk vandalisme. Dat het beeld nu kapot is vinden ze 'bijzonder jammer'.

Voor de vernieling toonde het beeld een huilende vrouw die iedere veertig seconden een traan laat vallen. Die traan staat symbool voor het feit dat iedere veertig seconden iemand in de wereld sterft aan aids.

Het bassin waar de huilende vrouw in staat, verbeeldt de 32 miljoen mensen die sinds het uitbreken van de ziekte zijn overleden.

Reizende campagne
Het beeld staat er sinds 1 december. De bedoeling was dat het Aidsfonds het standbeeld morgen zou verplaatsen naar Amersfoort, waar het ook een aantal dagen zou staan. Daarna zou het op verschillende andere plekken in Nederland te zien zijn.

Nu moet de stichting de campagne stopzetten. "We vinden het heel zonde, zeker omdat het een actie was dat om solidariteit vraagt. Het plaatsen van zo'n beeld kunnen we nu niet nog een keer doen."

Morgen wordt het beeld weggehaald. Of het Aidsfonds aangifte gaat doen, wordt later besloten.

'Transfer lonkt voor PSV-middenvelder Rosario'

Pablo Rosario verkast mogelijk naar het Italiaanse Atalanta. Diverse Italiaanse media melden dat de middenvelder van PSV nadrukkelijk op de radar staat van de huidige nummer zes van de Serie A. Naar verluidt zou zaakwaarnemer Mino Raiola al gesprekken hebben gevoerd met de club uit Bergamo om een transfer te realiseren.

De middenvelder zou de eerste naam op het verlanglijstje van Atalanta zijn. Raiola zou onlangs uitvoerig met de clubleiding hebben gesproken inzake een eventuele overstap van Rosario.

Er wordt in de Italiaanse pers niet specifiek gesproken over een winterse of zomerse transfer voor de middenvelder, die nog tot medio 2023 vastligt in Eindhoven.

Het is niet de eerste keer dat de eenmalig A-international van het Nederlands elftal wordt gelinkt aan Atalanta. Afgelopen zomer doemden ook al geruchten op dat de werkgever van Marten de Roon en Hans Hateboer interesse had.

Naast Atalanta werden ook onder meer de namen van Lazio en Napoli gelinkt aan de 22-jarige Rosario.

De controleur kent net als het hele team van PSV een moeizaam seizoen. Waar de jongeling in de voorbije voetbaljaargang een solide indruk maakte, komt zijn spel vandaag de dag niet goed uit de verf.

Trainer Mark van Bommel had Rosario eerder nog tot captain gebombardeerd, maar kwam onlangs terug op die beslissing. Tegenwoordig draagt Denzel Dumfries de aanvoerdersband.

Goud voor Kamminga en Toussaint op EK kortebaanzwemmen

Arno Kamminga en Kira Toussaint hebben donderdag bij de EK kortebaanzwemmen in Glasgow goud gewonnen. Kamminga won de 200 meter schoolslag en Toussaint was de beste op de 100 meter rugslag.

Kamminga, die woensdag al brons won op de 50 meter schoolslag, ging als favoriet van start doordat hij de snelste tijd had geklokt in de series. In die series had hij zijn Nederlands record verbeterd naar 2.02,41. In de finale was de 24-jarige nog iets sneller dan zijn tijd in de series. Hij tikte aan in 2.02,36 en was daarmee een kleine halve seconde sneller dan de Zweed Erik Persson. Het brons ging naar de Duitser Marco Koch.

Vooral de laatste vijftig meter waren indrukwekkend van Kamminga. Hij was over de laatste vijftig seconden maar liefst één seconde sneller dan zijn concurrenten in de finale. Het was voor de 24-jarige zwemmer zijn eerste individuele internationale titel. Twee jaar geleden was hij al de beste met het Nederlands team op de 4 x 50 meter wisselslag gemengd.

Na Kamminga zwom ook Toussaint naar Europees goud. De Nederlandse rugslag specialiste kwam niet in de buurt van haar tijd van woensdag 55,17, maar de 55,71 was alsnog voldoende voor het goud. Ze was de enige die onder de 56 seconden zwom in de finale. Het zilver ging naar de Russische Maria Kamaneva (56,10). Het brons was voor de Britse Georgia Davies (56,73).

Toussaint de beste op 100 meter rugslag (Pro Shots / Insidefoto)
Toussaint de beste op 100 meter rugslag (Pro Shots / Insidefoto)

Ook voor Toussaint was het haar eerste individuele goud op een groot toernooi. Ze had bij de vorige EK in 2017 genoegen moeten nemen met het zilver, achter Katinka Hosszú. De Hongaarse kwam op dit EK niet in actie op dit onderdeel.

Met Arjan Knipping was er nog een kans op een medaille vandaag. Hij kwam in actie op de 400 meter wisselslag, maar daarin werd hij vijfde. Hij was een kleine seconde langzamer dan zijn persoonlijk record 4.05,76, die hij had gezwommen in de series.

Femke Heemskerk plaatste zich voor de finale van de 100 meter vrije slag, die vrijdagavond op het programma staat. De zwemster tikte aan na 52,22 en dat was genoeg om de finale te bereiken op het EK in Glasgow.

Gemeente schept duidelijkheid over AZ - Ajax in AFAS Stadion

AZ mag op 15 december tegen Ajax in eigen stadion spelen. Eerst was het onduidelijk of de gemeente toestemming zou verlenen, maar nu lijkt de kogel door de kerk. "Maar vooralsnog wel zonder publiek", zegt een woordvoerder van de gemeente Alkmaar, geciteerd door het Algemeen Dagblad .

Volgende week beslist de gemeente of er fans welkom zijn in het AFAS Stadion en hoeveel.

AZ wil het duel alleen mét publiek spelen. De KNVB en de gemeente delen deze wens. "In principe staan we toe dat wedstrijd in het stadion van AZ wordt gespeeld. Dat kan zonder publiek, al is dat ook onze wens niet", aldus de woordvoerder.

"Volgende week beslissen we of het stadion gedeeltelijk of volledig beschikbaar is voor publiek." Het stadion kon de afgelopen tijd niet gebruikt worden, omdat begin augustus een deel van het dak instortte.

Mocht het plan toch niet doorgaan, dan is het wat de KNVB betreft een optie om de wedstrijd in het nieuwe jaar af te werken. "Het zoeken van een beschikbare datum is dan wel maatwerk", aldus Jan Bluyssen, hoofd competitiezaken van de KNVB, eerder tegenover De Telegraaf .

Voor Bluyssen is het ook een optie om de wedstrijd om te wisselen, waarbij de wedstrijd eerst in Amsterdam wordt afgewerkt en later in het seizoen in Alkmaar.

Halsema: 'Daniel hoort niet thuis in detentie'

Burgemeester Femke Halsema spreekt zich uit tegen het vastzetten van de met uitzetting bedreigde Daniel Buter uit Amsterdam Noord. Ze heeft daarom contact gezocht met verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

'Ik heb de berichten gisteren met afschuw gelezen. Ik ben het er ook mee eens dat Daniel niet thuishoort in detentie', zei ze vanmiddag tegen de gemeenteraad na vragen van GroenLinks. 'Het gaat over een Amsterdamse jongen die zou moeten studeren op dit moment.'

Halsema heeft vanochtend contact gezocht met de familie van Daniel. 'We gaan op een zo kort mogelijke termijn na of wij mogelijkheden hebben en welke mogelijkheden dat zijn. Vanzelfsprekend ga ik ook na wat er de afgelopen jaren in zijn zaak bij (de gemeentelijke dienst red.) Basisinformatie is gebeurd.'

'Helpende hand bieden'
Halsema vindt dat ook de gemeente een rol heeft. 'Ik ben van mening dat we uitvoerder zijn van de paspoortwet. Dat is een verplichting die we moeten naleven. Maar we hebben ook een actieve zorgplicht naar onze eigen inwoners om daar waar zij verdwaald raken in bureaucratie en regelingen, een helpende hand te bieden.'

De in Amsterdam geboren en getogen Daniel kwam op de radar van de IND toen hij zich bij de gemeente meldde voor een nieuw paspoort. Halsema laat uitzoeken of er meer Amsterdammers in vreemdelingendetentie zijn gekomen nadat zij zich bij de gemeente hebben gemeld.

Dreigende uitzetting
De 19-jarige Amsterdammer zit inmiddels twee weken in vreemdelingendetentie, nadat hij door de politie werd aangehouden omdat hij geen geldig paspoort heeft. In februari wordt besloten of hij wordt uitgezet naar het Dominicaanse Republiek. Het land waar zijn ouders weliswaar zijn geboren, maar niet meer wonen. Sinds zijn derde woont hij bij zijn oma in Nederland, nadat zijn ouders naar het buitenland vertrokken,

De IND en de staatssecretaris waren vandaag niet bereikbaar voor commentaar. Gisteren liet de IND weten niet te kunnen reageren op individuele zaken.

Handbalsters zeker van volgende ronde op WK na overtuigende zege tegen Servië

De Nederlandse handbalsters hebben zich op een overtuigende wijze geplaatst voor de hoofdfase van het WK handbal in Japan. In de vierde groepswedstrijd won Oranje met 36-23 van Servië.

De Nederlandse handbalsters begonnen goed aan de wedstrijd tegen Servië. Na een goede tien minuten had de Nederlandse ploeg al een voorsprong van vijf doelpunten (7-2). Bij rust was het verschil opgelopen naar acht goals verschil (20-12). Daarna liep Oranje in het begin van tweede helft uit naar een nog grotere voorsprong.

In het laatste kwartier kregen de bankzitters van bondscoach Emmanuel Mayonnade meer de kans en het zorgde ervoor dat de voorsprong wat terugliep, maar de overwinning kwam nooit in gevaar voor de Nederlandse handbalploeg. In de slotfase liep Nederland weer wat uit en wonnen ze met 36-23. Door de zege is Oranje zeker van de volgende ronde.

Recalcitrante spugende inbreker de mond gesnoerd met spuugkapje

Op woensdagmiddag hield de politie een 30-jarige Pool aan die ervan verdacht wordt in te hebben willen breken in een woning aan de Vijverweg in Bloemendaal. Omdat de man bij zijn aanhouding de politie bleef bespugen, werden passende maatregelen genomen.

Omstreeks 13.30 uur zag de bewoner van een pand aan de Vijverweg dat een man probeerde in te breken. Nog voor de dader de woning had kunnen binnengaan, ging de bewoner erop af. De inbreker vluchtte weg, met direct achter zich de bewoner. Hett kwam tot een handgemeen, waarbij de bewoner tegen de grond werd gewerkt. Weer rende de inbreker weg. Iets verderop kwam hij een postbode tegen, waaraan hij de weg vroeg. Toen de postbode hem niet wilde helpen, ontstond er ook een gevecht tussen de verdachte en de postbode.

De verdachte kon uiteindelijk worden aangehouden bij het NS station. Hij werd herkend op basis van het opgegeven signalement. De man bleek een rugzak bij zich te hebben waar onder andere inbrekersgereedschap in zat. Bij de aanhouding was de man zeer recalcitrant. Nadat hij meerdere keren in de richting van de politie had gespuugd, kreeg hij een spuugkapje op. De man is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

GVB zet managers in als tramconducteur wegens personeelstekort

Vijftig managers, leidinggevenden en personeelsleden die op kantoor van het GVB werken, zijn gevraagd om diensten te draaien als conducteur op de tram in Amsterdam. Dit vanwege het personeelstekort bij het vervoersbedrijf.

Het inzetten van managers en het kantoorpersoneel is bedacht als tijdelijke oplossing om het tekort op te vangen. 'In eerste instantie hebben we alleen de managers gevraagd, maar het overige kantoorpersoneel wilde ook graag bijspringen', vertelt een woordvoerder van het GVB.

Ongeveer vijfentwintig van de in totaal vijftig mensen die gevraagd zijn hebben inmiddels een dienst gedraaid. 'Hiermee haalden we hen wel echt uit hun comfort zone, maar iedereen die tot nu toe een conducteursdienst gedraaid heeft, reageerde enthousiast.'

Het kantoorpersoneel heeft van tevoren een opleiding gehad en een korte training in de praktijk.

Geen uitval
Toch zouden er geen trams uitvallen als het kantoorpersoneel niet ingezet had kunnen worden. 'De aanwezigheid van conducteurs is namelijk niet noodzakelijk om de trams te laten rijden.' Het kan dus ook zonder, maar het vervoersbedrijf ziet graag dat er een conducteur aanwezig is in de tram om service te kunnen bieden aan de reizigers.

In 2020 heeft het GVB in totaal honderdvijftig nieuwe mensen nodig. 'We hebben volgend jaar honderd vacatures voor trambestuurders, waarvan de helft zijn ontstaan door de nieuwe Amstelveenlijn. De overige vijftig mensen zijn nodig als conducteur.'

Het vervoersbedrijf zelf laat weten nog naar een duurzame oplossing te zoeken om het personeelstekort op te vangen.

NS: 92,6% reizigers in 2019 op tijd, forse reizigersgroei

92,6% van de NS-reizigers komt dit jaar op tijd. Daarmee handhaaft NS de recordpunctualiteit van vorig jaar, waarbij opnieuw een stevige reizigersgroei wordt gerealiseerd. Dit blijkt uit de eindejaarprognose van NS. Over de afgelopen 5 jaar - de eerste helft van de concessie – is de punctualiteit gestegen met 2,5% procentpunt. Over dezelfde periode steeg het aantal reizigers met zo’n 14% naar ruim 1,3 miljoen reizigers per dag.

NS verwacht in 2019 alle afspraken uit de hoofdrailnetconcessie te halen, ook op de hogesnelheidslijn (HSL). Op de HSL stijgt de punctualiteit van 82,5% in 2018 naar 83,4% in 2019, ondanks de softwareproblemen die in het eerste kwartaal van 2019 voor een valse start zorgden. Met het Rijk was een minimale punctualiteit op de HSL afgesproken van 82,1%. NS verwacht dat de zitplaatskans in de spits in 2019 uitkomt op 94,8% in 2018 was dit 95,1%. De afspraak met het rijk was hier minimaal 94,3%. Door de populariteit van de trein heeft een aantal drukke trajecten het plafond bereikt, NS kan hier niet meer treinen rijden en geen treinen verlengen.

Voor deze eindejaarprognose maakt NS gebruik van de prestatiecijfers in de maanden januari – november 2019 en historische data over de maand december.

Reizigersgroei
Roger van Boxtel, president directeur van NS: “NS heeft de prestaties afgelopen jaren fors verbeterd. Dat is in de eerste plaats goed nieuws voor onze reizigers, maar ook een compliment waard aan iedereen bij NS. De opgave voor de komende jaren is om de toenemende groei op het spoor op te vangen en om de hele reis van deur tot deur verder te verbeteren zodat meer mensen voor het openbaar vervoer kiezen. Daarmee levert NS een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid en bereikbaarheid in Nederland.”

Vijf miljoen euro voor leefstijlgeneeskunde en speeltuinen 5 jaar eerder rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) investeert extra in onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. Het budget van subsidieverstrekker ZonMw op dit terrein wordt verhoogd van 1 miljoen euro naar 5 miljoen euro. Er is een groot aantal onderzoeksvoorstellen ingediend. Met het extra geld kan meer onderzoek plaatsvinden naar de effectiviteit van leefstijlinterventies bij diverse (chronische) ziekten en aandoeningen.

Blokhuis: “We weten steeds meer over de enorme impact die leefstijl kan hebben op onze gezondheid. Door leefstijlziekten overlijden elk jaar zo’n 35.000 mensen. Als je niet rookt, gezond eet, niet te veel alcohol drinkt en regelmatig beweegt, heb je een grotere kans dat je gezond bent en kun je zelfs gezondheidsproblemen overwinnen. Maar we weten ook allemaal uit de dagelijkse praktijk dat gezond leven veel makkelijker is gezegd dan gedaan. Een van de vraagstukken waar we verder op moeten komen is: hoe kunnen we mensen helpen en begeleiden om gezonder te leven? Artsen spelen daar natuurlijk een cruciale rol in. Ik hoop dat deze extra investeringen in leefstijlgeneeskunde onderzoek daar kunnen bijdragen.”

Speeltuinen 5 jaar eerder rookvrij
Deze extra investering bouwt voort op de beweging die is ingezet met het Nationaal Preventieakkoord waarin met meer dan 70 partijen, waaronder ook zorgprofessionals en ziekenhuizen, afspraken zijn gemaakt om een gezonde leefstijl te bevorderen. Over de voortgang van het Preventieakkoord heeft staatssecretaris Blokhuis een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. In deze brief kondigt hij ook aan dat zijn gesprekken met NUSO, de branchevereniging voor speelplekken, ertoe hebben geleid dat speeltuinen 5 jaar eerder rookvrij worden dan in het preventieakkoord was afgesproken. De afspraak was alle speeltuinen rookvrij in 2025, NUSO streeft er nu naar om dat in 2020 te realiseren.

TBS met dwang geëist voor doodsbedreigingen via Facebook

Voor de rechtbank in Assen stond vandaag een verdachte terecht voor een schriftelijke bedreiging. Deze verdenking valt in het Wetboek van Strafrecht niet in de categorie van zwaarste misdrijven, maar toch hoorde de verdachte TBS met dwangverpleging tegen zich eisen. In deze zaak heeft het Openbaar Ministerie in de strafeis de nadruk gelegd op het voorkomen van verdere geweldsescalaties in de toekomst.

De verdachte, een 50-jarige man uit Rotterdam wordt verdacht van een aantal forse bedreigingen via Facebook, waaronder meerdere bedreigingen met de dood. Uitlatingen die op zich al beangstigend zijn maar die het slachtoffer in deze zaak doodsangsten aanjagen. De verdachte is in 2017 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden voor zware mishandeling met voorbedachte rade van dit zelfde slachtoffer.

Op basis van alle beschikbare informatie over de persoon van de verdachte kan het Openbaar Ministerie concluderen dat verdachte een behandeling nodig heeft. Zonder een behandeling achten deskundigen het risico op recidive hoog, een risico dat niet genomen mag en kan worden gezien de aard van de doodsbedreigingen zoals die tijdens de zitting aan de orde zijn gekomen en in de context van zijn eerdere veroordeling.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Drie jaar gevangenisstraf geëist voor mensenhandel

Wat beweegt een 18-jarig meisje ertoe om alles achter zich te laten en in een vreemd land, waar ze de taal niet spreekt, in de prostitutie te gaan werken. “Dat is voor ons misschien moeilijk te begrijpen”, zei de officier van justitie vandaag tijdens haar requisitoir in de mensenhandelzaak die deze week dient, “maar wordt duidelijk uit het onderzoek”. Ze eiste een gevangenisstraf van drie jaar waarvan tien maanden voorwaardelijk tegen de 35-jarige verdachte uit Bulgarije.

Het is het klassieke verhaal. Als meisje van 14 leert het slachtoffer de verdachte kennen. Ze heeft een wankele relatie met haar familie, hij geeft haar veel aandacht, zij wordt verliefd op hem en ze hebben seks. Hij isoleert haar door te zeggen dat haar familie niets meer van haar wil weten omdat ze seks met hem heeft gehad. Hij houdt haar voor dat ze samen een toekomst hebben, dat ze een villa laten bouwen in hun land Bulgarije en stelt voor dat ze in de prostitutie gaat werken om geld hiervoor te verdienen. Als ze 18 is stemt ze toe en reist naar België.

In België werkt ze in verschillende steden, Brussel en Antwerpen. De verdachte houdt haar in de gaten tijdens het werk en als hij er niet is, moet ze vele malen per dag via de telefoon verslag uitbrengen van haar werkzaamheden en verdiensten. Daarvan betaalt ze de huur en het overige geld moet ze naar hem sturen. In België werkt ze in verschillende steden, Brussel en Antwerpen. Na verloop van tijd stuurt hij haar naar Nederland; ze komt met andere meisjes te wonen in Nieuwegein, en moet onder andere op het Utrechtse Zandpad werken. Ook de andere meisjes geven ze hun verdiensten aan hem. Dit alles in de periode juni 2007 tot augustus 2010.

In het onderzoek is gebleken dat de verdachte in Bulgarije een grote villa heeft laten bouwen, die hij op naam van zijn moeder had gezet. Daar zou hij samen met het slachtoffer in de toekomst gaan wonen als ze genoeg geld zou hebben verdiend. Dat het slachtoffer door ging met het werk in de prostitutie kwam niet alleen omdat ze afhankelijk van hem was, maar ook omdat hij haar mishandelde, dreigde beelden van de seks met haar op internet te publiceren en dreigde haar familie in elkaar te slaan of te verkrachten. Dit wordt bevestigd door de gesprekken tussen de verdachte en andere mannen die zich bezig houden met het uitbuiten van meisjes. Deze gesprekken stonden op een laptop die bij een doorzoeking in de woning van de meisjes in Nieuwegein in beslag is genomen. In die gesprekken gaat het over het slaan en het controleren van de meisjes, over tarieven en verdiensten.

Het slachtoffer wist in 2010 met veel moeite de situatie te ontvluchten. Ondanks dat ze erin is geslaagd een nieuw leven op te bouwen en ondanks dat er twaalf jaar verstreken zijn sinds ze afreisde naar België, beheersen angst en schaamte nog altijd haar leven. Zij vorderde een bedrag van bijna 2,5 ton voor de schade die ze heeft geleden. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van drie jaar waarvan tien maanden voorwaardelijk tegen de verdachte voor de schaamteloze verrijking ten koste van het hele jonge slachtoffer. “Hij maakte gebruik van zijn overwicht op haar, van haar afhankelijkheid van hem. Hij misleidde haar, mishandelde en vernederde haar en dat allemaal met het doel zo veel geld zo lang mogelijk te kunnen binnen graaien.” Ook eiste de officier van justitie een contactverbod met het slachtoffer en toewijzing van haar vordering.

De ontnemingsvordering, bedoeld om het criminele geld af te pakken, is al aanhangig gemaakt bij de rechtbank en wordt op een latere datum behandeld.

Man blijft al rijdend lachgas gebruiken tijdens achtervolging

De politie waarschuwt regelmatig voor de gevaren van lachgas in het verkeer. En die gevaren werden donderdagavond weer heel duidelijk toen agenten een melding kregen over een 23-jarige man die al rijdend lachgas gebruikte. De man negeerde het stopteken en gebruikte al rijdend nog twee ballonnen. Na een minutenlange achtervolging door Ede werd hij aangehouden. In zijn auto lagen 22 gebruikte ballonnen.

Rond 21.20 uur gisteravond kwam de melding dat een man in een auto lachgas zou gebruiken en zorgde voor gevaarlijke situaties in het verkeer. Hij had bijna een aanrijding veroorzaakt. Agenten gingen direct op de melding af en zagen even later de man rijden. Zij gaven hem een stopteken om hem aan te spreken over het gebruik van lachgas achter het stuur, maar de man vond het niet nodig om te stoppen.

Gevaarlijke achtervolging
Vanaf de Oude-Bennekomseweg reed de man door naar het Zuidplein over de stoep via de fietsenstalling naar de Doctor Hartogsweg. Ondertussen hield hij zijn telefoon vast om de achtervolging te filmen. Op de Doctor Hartogsweg stopte de man – blijkbaar had hij weer een nieuw shot lachgas nodig. Want terwijl agenten in de politieauto naast zijn auto stonden, inhaleerde hij twee nieuwe ballonnen, om vervolgens weer op te trekken. Vlak daarna werd hem de weg geblokkeerd door andere agenten die ook op de melding waren afgekomen.

Ook die blokkade hield de man niet tegen: hij stuurde zijn auto om de politieauto heen en om vervolgens via de stoep, over verschillende fietspaden en met gedoofde lichten aan de politie te ontsnappen. Uiteindelijk stopte de man op het Kanonnenpad, het was toen ongeveer 21.30 uur.

Terwijl agenten de man sommeerden de portieren te openen, had hij inmiddels weer een nieuwe ballon in zijn handen die hij inhaleerde. Omdat hij niet op het aanroepen van de agenten reageerde, hebben de agenten de ruit ingetikt om zo de deur te openen. De man werd aangehouden in verband met zijn gevaarlijke rijgedrag en de gevaarlijke situaties die hij veroorzaakte.

Lachgas in de auto: dezelfde effecten als alcohol
Deze zaak is een tekenend voorbeeld van de gevaren die lachgas in het verkeer kunnen opleveren. Hoewel het geen drug is, en niet verboden volgens de wet, kan lachgas hetzelfde effect hebben als dronkenschap. Het inhaleren kan hoofdpijn, duizeligheid en verwardheid tot gevolg hebben en een roes kan langer duren dan je denkt. De politie adviseert daarom altijd om niet deel te nemen aan het verkeer als je lachgas hebt gebruikt. Als het, net als in dit geval, levensgevaarlijk rijgedrag oplevert, grijpt de politie altijd in.

Star Wars Battlefront II krijgt Celebration Edition

Electronic Arts heeft de Star Wars Battlefront II: Celebration Edition aangekondigd. Deze is vanaf vandaag verkrijgbaar en geeft je de meest complete versie van de game tot nu toe, inclusief alle content die in het verleden is uitgebracht én alle toekomstige updates. Later deze maand wordt de release van Star Wars: The Rise of Skywalker in de game gevierd met content die geïnspireerd is op de nieuwe film.

De Star Wars Battlefront II: Celebration Edition bevat de basisgame, twee jaar aan gratis game-updates, meer dan 150 Appearances, inclusief zes Legendary Hero Appearances (verschillende customization skins gebaseerd op de films), meer dan 100 Hero Trooper Emotes en Voice Lines en meer dan 70 Hero en Trooper Victory Poses vanaf het moment dat de speler begint. Bovendien krijgt de speler direct toegang tot iedere Hero Appearance, Trooper Appearance, Emote, Voice Line en Victory Pose die kan worden vrijgespeeld met ingame currency.

De aankomende The Rise of Skywalker content-update geeft spelers de mogelijkheid om zich in settings te wanen die zijn geïnspireerd op het laatste deel in de Star Wars sequel trilogie, inclusief de jungleplaneet die in de film te zien is. Vier nieuwe reinforcements maken hun opwachting: de Sith Trooper en de Jet Trooper van de First Order én de Gunner en Spy van de Resistance. Ook bevat deze update nieuwe Appearances voor Rey, Finn en Kylo Ren, die zijn geïnspireerd op de film. De nieuwe Appearances, Reinforcements en nieuwe Co-Op-ervaringen arriveren op 17 december. Spelers moeten nog iets langer wachten voordat zij de strijd aan kunnen gaan op de nieuwe planeet, want deze wordt op 20 december aan de game toegevoegd.

In januari brengt DICE Capital Supremacy ook naar het tijdperk van de sequel trilogie met twee nieuwe capital ships om te verdedigen of om neer te halen - de MC85 van de Resistance en de Resurgent-class Star Destroyer. De gigantische schepen hangen boven de nieuwe jungleplaneet en boven Jakku, terwijl de strijd op de grond in volle gang is. Dezelfde locaties worden ook offline aan Instant Action toegevoegd. Tevens wordt BB-8 toegevoegd aan de game als nieuw hero personage, wat vraagt om een voor razendsnelle speelstijl. BB-9E is speelbaar namens de First Order en vult een ondersteunende rol in.

Star Wars Battlefront II: Celebration Edition is beschikbaar als standalone, digitale aankoop voor €39.99, of als een upgrade voor bestaande spelers voor €24.99 voor Xbox One, PlayStation 4 en pc via Origin. Origin Access Premier-abonnees hebben automatisch toegang tot deze editie als onderdeel van hun doorlopende abonnement.

Star Wars: Battlefront II Celebration Edition

NBA: Lost afgeschreven talent belofte in?

Van de tien NBA-wedstrijden die gisteravond werden gespeeld, zal niet de meeste aandacht uit zijn gegaan naar Orlando. De Orlando Magic is een middenmotor en hetzelfde geldt voor de bezoekende Phoenix Suns. Toch lijkt er iets moois op de bloeien in Orlando. Een kleine reeks overwinningen en het goede spel van Markelle Fultz.

Fultz werd in 2017 door de Philadelphia 76ers als eerste gekozen in de draft. Na jaren in de kelder van de NBA had Philadelphia eindelijk de bouwstenen om aan de toekomst te werken. Center Joel Embiid en guard Ben Simmons speelden al voor de 76ers. Markelle Fultz, door kenners al jaren bestempeld als wunderkind moest de puzzel compleet maken.

Toen ging het mis. Maar wat er precies mis ging, daar liepen de meningen over uiteen. Het spel van Fultz liep niet en hij leek angst te hebben om te schieten. Filmpjes van mislukte vrije worpen gingen viral op social media. Volgens velen, zowel sportpsychologen als gewone fans, leed Fultz aan de yips. Dit is een mentale blokkade, die een standaardhandeling onderbreekt. In Nederland kennen we dit fenomeen het best als darteritus. Het kamp-Fultz en de Philadelphia 76ers spraken dit tegen. Fultz zou een schouderblessure hebben waaraan hij geopereerd moest worden.

De saga hield de NBA een tijdlang in de greep, maar er gebeurden genoeg andere dingen in de sport en de aandacht voor Fultz verslapte. Hij speelde nog een paar wedstrijden in het volgende seizoen, zonder indruk te maken. Deze zomer verhuisde hij zonder veel ophef naar de Orlando Magic. Fultz was synomiem voor een ‘draft bust’, een speler die te vroeg is gekozen in de draft en zijn belofte niet kon inlossen.

Bij Orlando lijkt Markelle Fultz, nog altijd slechts 21, echter op te bloeien. De guard mag er starten en de speeltijd die hij krijgt loopt op. Hij schiet met vertrouwen en zijn bijdrage aan het resultaat van het team is een stuk groter geworden.

Tegelijk met het betere spel van Fultz, en mogelijk vanwege het beter spel, zijn de resultaten van de Magic de laatste weken ook vrij aardig. Na een stroeve start won de ploeg zeven van de laatste twaalf wedstrijden en staat het op een keurige achtste plaats in het oosten. Fultz zelf haalde in de laatste tien wedstrijden steeds dubbele cijfers in punten. Niemand lacht meer om zijn vrije worpen.

Ook tegen de Phoenix Suns wist Orlando te winnen: 128 – 114. Aaron Gordon miste bijna niet en eindigde met 32 punten. De forward, die vooral bekend is van een sensationele dunk-contest tegen Zach LaVine, maakte onder andere een 360 graden dunk met een paar verdedigers om zich heen.

Fultz kwam tot 13 punten en 5 assists. Orlando laat weinig punten toe onder de basket. Het jonge tandem Jonathan Isaac en Mo Bamba zorgt ervoor dat tegenstanders geen makkelijke doorgang richting de basket krijgen.

De koplopers in het oosten en westen maakten geen fouten. De Los Angeles Lakers wonnen eenvoudig in Utah: 96 – 121. Er was volop tijd voor de Lakers om de veteranen speeltijd te geven. Rajon Rondo kwam tot 14 punten, 9 rebounds en 12 assists. Dwight Howard maakte zeven punten, waaronder tot grote hilariteit van de bank een voor Howards doen extreem zeldzame driepunter.


Voor Utah is dit de vijfde nederlaag in de laatste zes wedstrijden. Er zijn geen blessures aan te wijzen voor deze slechte reeks. De ploeg uit Salt Lake City is de aansluiting met de top in het westen kwijt en moet al naar beneden gaan kijken. De ploeg klaagde na afloop over een gebrek aan respect van de Lakers. Met name van LeBron James, die op zijn sokken toekeek hoe de bankspelers de wedstrijd uitspeelden. James wist dat hij niet meer nodig was op het veld en had zijn schoenen al aan een jonge fan gegeven.

Milwaukee won voor de dertiende wedstrijd op rij. De reeks is niet geheel toevallig, de Bucks zitten in een deel van het schema waarbij ze mindere tegenstand hebben. De manier waarop ze de wedstrijden winnen dwingt echter wel respect af. Ook de Detroit Pistons kregen met 103 – 127 stevig op hun broek. Giannis Antetokounmpo had weer een avond waarop zijn schoten wél vielen (vier op acht driepunters) en kon na 27 minuten en 35 punten definitief plaats nemen op de bank.

In Dallas had Luka Doncic een zeldzame moeizame avond. De Sloveen miste het grootste deel van de wedstrijd vrijwel alles en leed veel balverlies. Het was aan de wisselspelers als Jalen Brunson, Delon Wright, Maxi Kleber en Seth Curry te danken dat in het vierde kwart een flinke achterstand tegen de Minnesota Timberwolves werd omgebogen. De Dallas Mavericks wonnen met 121 – 114.

Een off-night voor Luka Doncic betekent overigens nog altijd 22 punten, 7 rebounds en 6 assists (en zeven keer balverlies en één op acht driepunters). Amerikanen, die dol zijn op statistiekjes, hebben ontdekt dat het de zeventiende wedstrijd op rij was dat de Sloveen minstens 20 punten, 5 rebounds en 5 assists in een wedstrijd bij elkaar sprokkelde. Daarmee heeft hij nog één wedstrijd nodig om de recordreeks van Michael Jordan, die dit in 1988/1989 achttien keer op rij presteerde, te evenaren.

De Charlotte Hornets kregen de Golden State Warriors op bezoek. De laatste jaren betekende dit dat de fans in Charlotte werden getrakteerd op een ‘shooting clinic’ van Steph Curry. Diens vader, Dell Curry, speelde in de jaren negentig voor de Hornets en Steph en zijn broer Seth groeiden op rond het basketbalveld.

Curry speelde high school en college basketbal in North Carolina, waar Charlotte de grootste stad is en basketbal dankzij de universiteitsteams van Duke en UNC de grootste sport. De jaarlijkse wedstrijd in Charlotte was voor Curry altijd een thuiskomen en hij trakteerde de fans regelmatig op iets speciaals.

Gisteravond was het een speler van de Hornets die de fans op de banken kreeg. Devonte’ Graham, een tweedejaars guard ‘released his inner Curry’ en maakte liefst tien driepunters. Hij eindigde de wedstrijd met een career high van 33 punten.

De terugkeer van D’Angelo Russell en Draymond Green kon de Warriors niet redden. De Hornets wonnen met 106 – 91.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Golden State Warriors 106 – 91
Detroit Pistons – Milwaukee Bucks 103 – 127
Orlando Magic – Phoenix Suns 128 – 114
Atlanta Hawks – Brooklyn Nets 118 – 130
Boston Celtics – Miami Heat 112 – 93
Chicago Bulls – Memphis Grizzlies 106 – 99
Oklahoma City Thunder – Indiana Pacers 100 – 107
Dallas Mavericks – Minnesota Timberwolves 121 – 114
Utah Jazz – Los Angeles Lakers 96 – 121
Portland Trail Blazers – Sacramento Kings 127 - 116

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 19-3
Toronto Raptors 15-5
Boston Celtics 15-5
Miami Heat 15-6
Philadelphia 76ers 15-6
Indiana Pacers 14-7
Brooklyn Nets 11-10
Orlando Magic 10-11
Charlotte Hornets 9-14
Detroit Pistons 8-14
Chicago Bulls 8-14
Washington Wizards 6-13
Cleveland Cavaliers 5-15
Atlanta Hawks 5-17
New York Knicks 4-17

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 19-3
Los Angeles Clippers 16-6
Denver Nuggets 13-5
Dallas Mavericks 15-6
Houston Rockets 13-7
Utah Jazz 12-10
Minnesota Timberwolves 10-10
Phoenix Suns 9-11
Portland Trail Blazers 9-13
Sacramento Kings 8-12
Oklahoma City Thunder 8-12
San Antonio Spurs 8-14
Memphis Grizzlies 6-15
New Orleans Pelicans 6-15
Golden State Warriors 4-19

Kwaliteit Friese lessen blijft laag

Veel scholen in Friesland hebben nog steeds moeite om het vak Fries goed aan te bieden. Dat blijkt uit onderzoek door de Inspectie van het Onderwijs naar het schoolvak Fries. Scholen hebben afgelopen jaren onder meer beter lesmateriaal gekregen en ook is er bij leerlingen enthousiasme voor het vak. Maar in de klas is nog te weinig goed onderwijs in de Friese taal terug te zien.

Volgens de wet moeten alle Friese scholen in het basis- en voortgezet onderwijs het vak Fries geven. 10 jaar geleden publiceerde de inspectie een kritisch onderzoek over het Fries. Sinds die tijd hebben de provincie Fryslân en ook een aantal scholen extra aandacht gegeven aan het vak. Zo is er lesmateriaal gekomen dat afstemming mogelijk maakt op het verschil in vaardigheden van leerlingen. Ook zijn er toetsen om de taalontwikkeling van leerlingen te kunnen meten. En er is een groot aanbod aan nascholing en begeleiding in het vak Fries, dat vaak gratis beschikbaar is. Maar leraren zouden dat beter en vaker kunnen benutten, stelt de inspectie.

Een onbedoelde belemmering voor de ontwikkeling van het vak Fries blijkt te liggen in de tijdelijke ontheffingen die de provincie heeft verleend aan scholen. De bedoeling van een ontheffing - voor bepaalde kerndoelen voor het vak Fries - is dat de school dan beter aan kan sluiten bij de gemiddelde taalbeheersing van zijn leerlingen. Maar het effect blijkt vaak te zijn dat daarmee het ambitieniveau laag blijft. Een andersoortige belemmering, met name in het voortgezet onderwijs, ligt in de daling van het leerlingaantal in de provincie. Daardoor is het duurder om een klein vak als Fries te behouden. Als oplossing hiervoor zouden besturen kunnen samenwerken en gezamenlijk leraren Fries aanstellen.

De inspectie stelt vast dat op de meeste van de onderzochte basisscholen onvoldoende wordt afgestemd op de verschillen in taalbeheersing van leerlingen. En leerlingen van scholen in zowel het basis- als het voortgezet onderwijs geven in gesprekken met inspecteurs aan dat ze Fries een belangrijk vak vinden, maar een groot deel van hen ervaart niet of nauwelijks dat de lessen hun Friese taalvaardigheid verbeteren. Ook zegt minder dan de helft van de leerlingen de lessen Fries leuk en leerzaam te vinden.

Opnieuw 5 arrestaties in Den Haag

De politie hield woensdagavond vijf personen, waaronder vier minderjarigen, aan voor overlast in de stadsdelen Scheveningen, Loosduinen en Escamp in Den Haag. 

Op het Munirpad hield de politie woensdagavond een 18-jarige man aan. Hij wordt verdacht van brandstichting. Een 14-jarige jongen werd op de Havenkade aangehouden als verdachte van brandstichting.

In het stadsdeel Escamp hield de politie in totaal drie jongeren (tweemaal 16 en 15 jaar oud) aan voor belediging en het in bezit hebben van illegaal vuurwerk.

De verdachten moeten nog gehoord worden.

Boze boeren willen voedselvoorziening platleggen

Boerenorganisatie Farmers Defense Force (FDF) bereidt een landelijke, ontwrichtende actie voor om de nationale voedselvoorziening plat te leggen. Dit schrijft de Leeuwarder Courant. De actie wordt momenteel in 'interne praatgroepen' voorbereid. Boeren leggen de vergelijking met de hongerwinter, waarin zij nog als helden werden gezien.

De blokkade staat de week voor kerst bij de boeren op de planning. De FDF gaat hiervoor een samenwerking aan met Bouw in Verzet (BV), zij mogen bij de actie aanhaken. Of de boeren tijdens deze grootschalige actie zelf ook op een houtje moeten bijten is niet bekend. Naar verwachting zullen ze echter zelf hun buikjes wel rond eten.

Nieuwe NES en SNES games naar NSO

Nintendo heeft zes nieuwe NES- en SNES-games aangekondigd die binnenkort naar Nintendo Switch Online komen. Over een week, op 12 december, worden de games toegevoegd.

Abonnees kunnen uitkijken naar Journey to Silius en Crystalis voor NES en naar Super Punch-Out!!, StarFox 2, Kirby Super Star en Breath of Fire II voor SNES. De games worden beschikbaar gemaakt in de daarvoor bestemde applicaties. Het zijn de eerste games die worden toegevoegd sinds Nintendo is afgestapt van het maandelijkse model.

Voor duizenden euro's aan nepkleding en -schoenen in beslag genomen

De politie nam dinsdagmiddag vanuit een pand aan de Zonweg in Den Haag een grote hoeveelheid nepkleding en -schoenen in beslag. De zaak is in onderzoek bij de politie.

Naar aanleiding van meerdere tips gingen agenten rond 13.15 uur een pand aan de Zonweg binnen. Daar troffen zij honderden stukken nepkleding, schoenen en accessoires aan ter waarde van ruim 20.000 euro. Alle artikelen zijn in beslag genomen. De politie is een onderzoek gestart, onder andere naar de eigenaar van deze spullen. Op dit moment zijn nog geen aanhoudingen verricht.

De nepkleding (Afbeeling: Politie.nl)
De nepkleding (Afbeeling: Politie.nl)

Consultatie Nederlandse veiling snelle mobiele communicatie gestart

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft vandaag de consultatie gestart voor de veiling van frequenties voor snelle mobiele communicatie zoals 5G. Deze zogenoemde conceptregelgeving bevat zowel de voorgestelde opzet als de minimum opbrengst (0,9 miljard euro) van de landelijke veiling in het voorjaar van 2020. Na de veiling blijven minimaal drie partijen diensten aanbieden aan Nederlandse consumenten en bedrijven.

Tegelijkertijd zijn deze week Europese afspraken en de Nederlandse Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) over de veiligheid en integriteit van telecommunicatie bekend gemaakt. In de EU Telecomraad is door alle lidstaten afgesproken dat kritieke onderdelen van telecomnetwerken alleen afkomstig mogen zijn van betrouwbare leveranciers. Het vandaag genomen Nederlandse besluit is hierop gebaseerd en in lijn met maatregelen van andere lidstaten. Aanbieders van mobiele telecommunicatie in Nederland kan worden opgedragen dat zij bepaalde leveranciers zullen moeten uitsluiten op basis van criteria zoals vermoedens van misbruik of spionage.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Nederlanders gebruiken elke dag meer en meer data. Elektronisch betalen, online video’s, de toekomstige zelfrijdende auto’s, robotica, landbouw- en zorgdrones: ze zijn nu al of straks niet meer weg te denken. Die grote behoefte in de samenleving aan snelle en betrouwbare mobiele communicatie vult het kabinet in. Dat doen we met het voorstel voor de veiling van de benodigde frequentieruimte én ons besluit in lijn met EU-afspraken om netwerken te beschermen tegen onbetrouwbare leveranciers.”

Voorstel opzet landelijke veiling frequenties voorjaar 2020
De staatssecretaris stelt voor om in het voorjaar van 2020 de zogenoemde 700, 1400 en 2100 Megahertz (MHz) frequentiebanden volgens een meerrondenveiling te verdelen. Gedurende de veiling komt vanuit het ministerie van EZK geen informatie beschikbaar over het totaal aantal deelnemers en hun namen. Na afloop worden de winnende partijen bekend gemaakt en zal de staatssecretaris het gehele biedproces openbaar maken. De voorgestelde reserveprijzen voor de vergunningen, oftewel de minimum opbrengsten, bedragen in totaal 0,9 miljard euro. Op 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente moet in de toekomst mobiele dekking zijn gerealiseerd. In deze dekkingseis zitten ook normen voor de minimale snelheid op de uiterste randen van een mobiel netwerk. Door deze eisen komt de Nederlandse mobiele internetsnelheid op gemiddeld meer dan 100 Mbps (Megabit per seconde). De maximum snelheid nabij een netwerkantenne ligt zelfs nog eens twintig keer zo hoog (boven 2 Gigabit per seconde). Nederland blijft zo een mondiale koploper met de nieuwste mobiele netwerken.

Bij de veiling worden maatregelen genomen om te zorgen dat deelnemende marktpartijen over maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Daarbij worden ook de huidige vergunningen van de aanbieders dus meegeteld. Dat betekent dat er minimaal drie aanbieders komen van openbare, snelle mobiele communicatie zoals 5G. Op die manier borgt het ministerie van EZK dat er voldoende concurrentie blijft op de telecommarkt wat leidt tot kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten.

Planning veilen
De consultatie loopt zes weken vanaf 5 december 2019. Nederland wil daarna conform afspraken binnen de EU voor 30 juni 2020 daadwerkelijk veilen. Begin 2022 volgt de veiling van de 3,5 Gigahertz frequentieband. Boven de denkbeeldige lijn Amsterdam-Zwolle is deze band nu nog in gebruik voor het satellietcommunicatie interceptiestation van de inlichtingendiensten in Burum. Het kabinet maakt daarom vandaag ook bekend dat de beoogde internationale oplossing in principe haalbaar is en dat deze frequentieband per september 2022 al beschikbaar kan komen voor mobiele communicatie zoals 5G.

Veiligheid en integriteit telecomnetwerken
Het kabinet heeft in juli zijn maatregelen aangekondigd om telecommunicatiediensten, zoals de toekomstige 5G-netwerken, te beschermen tegen dreigingen als spionage en sabotage. Eén van deze maatregelen is de mogelijkheid van het stellen van extra hoge eisen aan leveranciers van diensten en producten. Kritieke onderdelen van het telecomnetwerk mogen alleen afkomstig zijn van betrouwbare leveranciers.

Uitsluiting van een onbetrouwbare leverancier kan conform de AMvB plaatsvinden als het vermoeden bestaat dat deze de Nederlandse telecominfrastructuur- en diensten kan misbruiken of uit kan laten vallen. Of als er sprake is bij deze partij van nauwe banden met of wettelijke controle door buitenlandse overheden dan wel derde partijen zoals bedrijven en inlichtingendiensten die betrokken zijn bij spionage, beïnvloeding of sabotage. De beoordeling hiervan gaat in overleg met de NCTV en de Nederlandse inlichtingendiensten.

GroenLinks wil opheldering over mogelijke uitzetting Daniel (19): 'Afschuwelijk en inhumaan'

De dreigende uitzetting van de 19-jarige Daniel Buter uit Amsterdam heeft het nodige losgemaakt. Zo kondigt Femke Roosma, raadslid namens GroenLinks, op Twitter aan donderdag raadsvragen te gaan stellen over de kwestie. 'Wat afschuwelijk en inhumaan. Ongelooflijk dat dit kan gebeuren', schrijft Roosma. 'Morgen vragen stellen in de gemeenteraad: hoe heeft dit kunnen gebeuren en hoe uitzetting kan worden voorkomen?'

Daniel is geboren en getogen in Amsterdam Noord, maar toch staat hij op het punt om te worden uitgezet naar de Dominicaanse Republiek, waar hij één keer eerder geweest is, als baby. Zijn ouders vertrokken naar het buitenland, waarna Daniel bij zijn oma bleef wonen.

Toen hij met het oog op zijn studie een paspoort wilde aanvragen, bleek dat hij niet in het bezit was van de Nederlandse nationaliteit. Dat werd gemeld bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die hem uitnodigde voor een gesprek. Zijn advocaat raadde hem vervolgens aan om niet naar dat gesprek te gaan, waarna hij werd opgepakt.

'Echt absurd'
Op dit moment wacht Daniel in vreemdelingendetentie in Rotterdam op zijn zaak, die voor februari op de planning staat. 'Echt absurd dat iemand die in Nederland geboren en getogen is en die al zo lang meedraait in de samenleving, niet alleen met uitzetting bedreigd wordt, maar ook in de gevangenis wordt gezet. Dat vind ik heel erg', zegt Roosma over de situatie.

Roosma geeft verder aan dat de prioriteit nu is dat Daniel vrijkomt. 'Dat is ook onze eerste vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat hij zo snel mogelijk uit de gevangenis wordt gehaald. Vervolgvraag is hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.'

Een petitie die voor Daniel is opgestart, is inmiddels al duizenden keren ondertekend.

Consumentenprijzen in november 2,6 procent hoger

Consumentengoederen en -diensten waren in november 2,6 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In oktober betaalde de consument 2,7 procent meer dan vorig jaar. De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde.

De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en –diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

De CPI is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Hierin staan ook andere inflatie-indicatoren zoals de prijsindex bestaande koopwoningen en de in- en uitvoerprijzen van de industrie.

Neerwaarts effect prijsontwikkeling vliegtickets, voedingsmiddelen en energie
De stijging van de consumentenprijzen ten opzichte van een jaar eerder was in november kleiner dan in oktober. Dit komt onder andere door de prijsontwikkeling van vliegtickets. Die waren in november goedkoper dan een jaar eerder, terwijl ze in oktober duurder waren. Verder was de prijsstijging in november van voedingsmiddelen, zoals brood, vlees en groenten, kleiner dan in oktober. Ook de prijsontwikkeling van elektriciteit en gas had in november een verlagend effect op de consumentenprijzen.

Opwaarts effect benzine
Motorbrandstoffen hadden in november 2019 een opwaarts effect op de consumentenprijzen. In november waren de brandstoffen duurder dan een jaar eerder, terwijl ze in oktober goedkoper waren. De consument betaalde aan de pomp in november voor een liter Euro 95 gemiddeld 1,66 euro. In november van vorig jaar was dat 1,58 euro per liter.

Prijsstijging Nederland hoger dan eurozone
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in november 2,6 procent duurder dan een jaar eerder, in oktober was dat nog 2,8 procent. De prijsstijging in de eurozone steeg van 0,7 in oktober naar 1,0 procent in november. Dit lag vooral aan prijsstijgingen van diensten. Sinds januari 2019 ligt de HICP van Nederland beduidend hoger dan in de eurozone. Toen zijn in Nederland het lage btw-tarief en de energiebelasting verhoogd.

Consumentenprijzen in november 2,6 procent hoger (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Consumentenprijzen in november 2,6 procent hoger (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Chauffeur overleden bij eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig ongeval op de Randweg-Noord in Bergen op Zoom  is woensdagavond een 68-jarige man uit Tilburg overleden. Het ongeval gebeurde rond 20.05 uur. Er werd ook een traumahelikopter opgeroepen, maar dat heeft niet mogen baten. 

De vrachtwagenchauffeur is vermoedelijk onwel geworden en is hierdoor met zijn trekker met oplegger door de middenberm gereden. Vervolgens is het voertuig tegen een talud aan de overzijde tot stilstand gekomen. De af- en toeritten naar de A4 zijn enige tijd afgesloten geweest vanwege bergingswerkzaamheden. 

Gedood en afgedankt als vuil: OM eist 11 jaar in cold case Thailand

Elf maanden lang was het onduidelijk waar Rose Sulaiman was. Tot haar lichaam werd gevonden in de beerput naast haar woning in Thailand, afgedankt als vuil. Haar Nederlandse man was intussen terug naar Nederland gegaan. Al snel werd duidelijk dat er in hun relatie iets helemaal mis had gezeten.

Rose woonde sinds 2005 met haar man in Thailand. Op 8 november 2007 belde ze - naar later zou blijken voor het laatst - met haar moeder. Rose vertelde dat ze werd mishandeld en met haar zoon wilde vertrekken. Die avond in november zei ze tegen haar moeder dat ze naar Maleisië zou gaan. Als haar moeder in de komende week niets meer van haar zou horen, moest ze naar de politie gaan. Daarna bedankte ze haar moeder voor de opvoeding en nam afscheid. Het was het laatste teken van leven.

Rose werd vermoord
Elf maanden later werd in de beerput naar het huis in Thailand een lichaam gevonden. Het bleek Rose. Meer dan een skelet was er niet van haar over. Hoe ze om het leven is gekomen, viel daarom niet meer vast te stellen. Toch is het Openbaar Ministerie ervan overtuigd dat ze om het leven is gebracht.

Rose was een kerngezonde vrouw van 37, die ook nog plannen maakte om een nieuw leven op te bouwen. Dat sprake was van een natuurlijke dood of zelfdoding is dus onwaarschijnlijk. Daar komt bij dat ze werd gevonden in een beerput, waarvan het deksel was gesloten en dicht-gesmeerd met cement. Dat kan ze niet zelf hebben gedaan.

Man verdacht
Verschillende getuigen hebben aangegeven dat de relatie van Rose en haar man op klappen stond. Ook de verdachte geeft toe dat er die avond in november een meningsverschil was en dat Rose weg wilde gaan. Ze is daarna ook vertrokken, zegt hij. Kort erna vertrok hij zelf naar Nederland. De laatste keer dat hij haar had gezien, was ze nog in leven, aldus verdachte.

Maar het Openbaar Ministerie gelooft daar niet in. Om te beginnen is het vreemd dat ze zou zijn vertrokken zonder haar zoon. Die wilde ze immers meenemen. Daarbij zou ze dan zijn weggegaan zonder sindsdien nog enig spoor achter te laten. Ze heeft Thailand niet verlaten, heeft geen betalingen meer gedaan. 'En dat ze daarna is teruggegaan naar het huis,' zei de officier van justitie op zitting, 'om daar dan door iemand anders te worden gedood en in de beerput gegooid... Dat is wel erg onwaarschijnlijk.'

Volslagen respectloos
Kort na 8 november 2007 hoorde verdachte dat Rose niet in Maleisië was aangekomen. Maar hij deed niets. Hij gaf haar niet als vermist op en heeft sowieso sindsdien weinig gezegd. Hij houdt consequent vol dat Rose is weggelopen. Maar een uitleg op alle vragen die de zaak oproept, blijft uit. Verdachte houdt vol dat Rose toch moet zijn weggegaan.

Het Openbaar Ministerie vindt de manier waarop verdachte met het lichaam is omgegaan strafverzwarend. 'Dat kan niet anders dan volslagen respectloos worden genoemd,' zei de officier van justitie. 'Niet alleen heeft hij het lichaam verborgen, maar hij deed dat ook nog eens op een plek die alleen wordt geassocieerd met afval. Verdachte heeft Rose niet alleen dood gemaakt, hij heeft haar ook afgedankt.'

Strafeis
De zaak werd aanvankelijk in Thailand onderzocht. Daar kwam de man van Rose reeds als verdachte in beeld. Die zat inmiddels in Nederland. Uitlevering was niet mogelijk. Uiteindelijk hebben de Thaise autoriteiten aan Nederland gevraagd om de strafvervolging over te nemen. Daarop heeft de minister eind 2015 positief beslist. Op 8 november 2016 werd de verdachte aangehouden.

Sindsdien is nog aanvullend onderzoek gedaan door het Cold Caseteam van de Haagse politie. Dat mocht de verdachte in vrijheid afwachten. Er zijn tal van getuigen gehoord en ook is aanvullend onderzoek gedaan aan het lichaam van Rose, dat in Maleisië begraven ligt. Woensdag, na 12 jaar, kon de zaak dan eindelijk inhoudelijk worden behandeld voor een rechtbank. Het Openbaar Ministerie eiste 11 jaar tegen verdachte. Over twee weken doen de rechters uitspraak.

108 dagen cel en rijontzegging voor veroorzaken ongeval onder invloed

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft woensdag een 41-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 108 dagen en een rijontzegging van twee jaar. Hij veroorzaakte onder invloed van alcohol een verkeersongeval waarbij een baby van 20 dagen oud ernstig hersenletsel opliep.

De verdachte reed op 1 november 2015 met zijn auto op de Oudlandsedijk in Oudenbosch. Omdat hij voor de situatie ter plaatse te hard reed en niet op tijd remde voor een bocht, kwam hij met zijn auto op de andere weghelft terecht. Daar reed op dat moment een man samen met zijn vrouw en hun 20 dagen oude zoon. De auto van verdachte botste vervolgens op de auto van het gezin.

De rechtbank vindt dat de man met zijn rijgedrag levensgevaarlijke risico’s heeft genomen. Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte 4 keer de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. Daarnaast reed hij veel te hard de bocht in. De rechtbank bestraft dit rijgedrag als ‘onvoorzichtig’ en ‘onachtzaam’. Daarom legt de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op, die hoger is dan geëist. De officier van justitie eiste namelijk een gevangenisstraf van 108 dagen, waarvan 50 dagen voorwaardelijk. Die ging uit van een ‘hoge mate van onvoorzichtigheid’.

Ondanks alles wat de verdachte verkeerd heeft gedaan, blijft het een ongeluk. De rechtbank legt een straf op die hetzelfde is als bij andere verkeersongevallen waar de dader onder invloed is van alcohol en een zeer hoge mate van schuld heeft. De rechtbank houdt er rekening mee dat verdachte spijt heeft betuigd, maar niet echt verantwoordelijkheid heeft genomen voor het ongeval.

Omdat de termijn waarbinnen het vonnis had moeten worden uitgesproken met ongeveer twee jaar is overschreden, is er een strafvermindering van tien procent toegepast. De rechtbank realiseert zich dat geen enkele straf de gevolgen voor het nu 4-jarige jongetje kan goedmaken. Hij is voor het leven gehandicapt geraakt.

Politievlog - 'Kofferbak vol Sinterklaascadeaus'

Het is vandaag Sinterklaas. Voor vele mensen een heerlijk avondje, maar dat het ook anders kan lopen, daarover vertelt agent Franklin 't Zand in de vlog 'kofferbak vol Sinterklaascadeaus' in de serie Echte Politieverhalen.

Rond Sinterklaas krijgt agent Franklin een melding van een brand in een café met woonhuis. De vlammen slaan uit het gebouw, maar in de woning zijn nog mensen aanwezig.

Rijk en provincies eens over beleidsregels stikstofaanpak

Provincies en Rijk zijn het eens over eenduidige beleidsregels voor de vergunningverlening en stikstofaanpak. De beleidsregels zijn aangepast om ze beter te laten aansluiten op de praktijk. Volgende week nemen de twaalf provincies een definitief besluit.

Provincies en Rijk benadrukken dat bedrijven die hun bedrijfsvoering voortzetten zonder wijziging of vernieuwing van hun bedrijf waarvoor een nieuwe natuurvergunning nodig is, de mogelijkheid behouden om de volledig vergunde activiteit uit te voeren.

Bedrijven die wel een vergunning nodig hebben, bijvoorbeeld om uit te breiden, hebben twee opties om ervoor te zorgen dat de neerslag van stikstof niet toeneemt: intern salderen en extern salderen. Bij intern salderen maakt een bedrijf stikstofruimte vrij binnen het eigen project of op de eigen locatie. Bij extern salderen neemt een bedrijf stikstofruimte over van een ander bedrijf dat geheel of gedeeltelijk stopt.

Intern salderen
Provincies en Rijk nemen de ‘feitelijk gerealiseerde capaciteit’ als uitgangspunt voor intern salderen. Dat betekent dat initiatiefnemers de vergunde stikstofruimte van stallen of productiehallen die daadwerkelijk zijn gebouwd en in gebruik hebben genomen, kunnen inzetten voor nieuwe ontwikkelingen. Als een ondernemer minder gerealiseerd heeft dan in de vergunning staat, dan wordt het verschil in ruimte tussen vergunning en realisatie ingenomen bij een wijziging van de bedrijfsvoering. Wanneer een bedrijf echter aantoonbare stappen heeft gezet, of investeringen heeft gedaan om deze ruimte te vullen, zijn er mogelijkheden om daarvan af te wijken. Dat geldt ook voor bedrijven die innovatieve stikstofemissie reducerende technieken toepassen, projecten die noodzakelijk zijn voor de realisatie van doelen in een Natura 2000-gebied en voor projecten van algemeen belang of voor de nationale veiligheid, zoals dijkaanleg.

Extern salderen
Bij extern salderen is stikstofdaling het uitgangspunt. Hierbij hebben kabinet en provincies afgesproken hetzelfde uitgangspunt voor extern salderen te hanteren: de ‘feitelijk gerealiseerde capaciteit’. Die ruimte mag een bedrijf dat stopt met haar activiteiten (saldogever) overdragen aan een bedrijf dat stikstofruimte nodig heeft (saldo-nemer). De saldonemer mag 70% van de overgedragen stikstofruimte benutten; de overige 30% komt ter beschikking van de natuur, samen met de niet-gerealiseerde capaciteit in de vergunning.

In gebiedsprocessen moet de komende tijd duidelijk worden op welke wijze daling van stikstofdepositie in natuurgebieden exact vorm gaat krijgen. In sommige gevallen zal – beargumenteerd en onder strikte voorwaarden - een afwijkend percentage gehanteerd moeten worden om tot voldoende daling van stikstofdepositie te komen. Dit kan zowel omhoog als - wanneer de omstandigheden dat toelaten- omlaag afwijken.

Koppeling met dier- en fosfaatrechten losgelaten
Bij intern en extern salderen is in de nieuwe provinciale beleidsregels de koppeling met dier- en/of fosfaatrechten losgelaten. Dit is een verantwoordelijkheid van het Rijk. Het kabinet besluit over het innemen van dier- en/of fosfaatrechten bij extern salderen en streeft ernaar dit op 1 februari afgerond te hebben. Tot die tijd is extern salderen met veehouderijen nog niet mogelijk. Provincies en Rijk vinden het niet wenselijk dat er met schaarse stikstofruimte wordt gespeculeerd. Afspraak is dat er instrumentarium ontwikkeld wordt om dit te voorkomen.

Belang van bronmaatregelen
Rijk en provincies zijn het erover eens dat er bronmaatregelen nodig zijn om de stikstofdepositie te laten dalen en de juridische houdbaarheid te borgen. Hier worden de komende tijd nadere afspraken over gemaakt.

Definitie
Nederland zat na de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) op 29 mei deels op slot. Op 4 oktober heeft het Rijk voorwaarden gesteld voor het op gang brengen van de vergunningverlening. Op 8 oktober hebben de twaalf provincies in de rol van bevoegd gezag voor de wet Natuurbescherming beleidsregels vastgesteld om de vergunningsverlening weer op gang te brengen. Toen bleek dat de provinciale beleidsregels op onderdelen verschilden met de definitie die het Rijk hanteerde. Ook bleek de koppeling met dier- en fosfaatrechten – een verantwoordelijkheid van het Rijk - voor verwarring te zorgen.

Gesprekken met de sectoren
Rijk en provincies hebben vervolgens gezamenlijk geconstateerd dat deze situatie onwenselijk is. In de weken daarna zijn er juridische analyses uitgevoerd, hebben er diverse gesprekken plaatsgevonden tussen Rijk en provincies met de verschillende sectoren. Tot slot zijn casussen uitgebreid onderzocht. Dit heeft geresulteerd in de herziene set beleidsregels. Deze moeten nog worden bekrachtigd door de 12 colleges van Gedeputeerde Staten van de provincies. Naar verwachting gebeurt dat op 9 en 10 december aanstaande, waarna de beleidsregels gepubliceerd worden.

ANWB: in 2020 doorbraak van elektrische auto bij particulier

Een meerderheid van de Nederlanders overweegt op termijn een elektrische auto aan te schaffen (56%). Het aanbod aan elektrische voertuigen is toegenomen en het prijsverschil tussen benzine en elektrische auto’s is opnieuw kleiner geworden. Daarnaast is de actieradius van elektrische voertuigen verder verbeterd. Dat blijkt uit de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB vandaag voor de derde keer presenteert.

De groep Nederlanders die binnen twee jaar een elektrische auto wil kopen is gestegen naar 5 %. Dit percentage neemt ieder jaar gestaag toe. Toch zetten veel geïnteresseerden hun aankoop niet door. De belangrijkste reden hiervoor blijft de hoge aanschafprijs. Dit komt uit het onderzoek dat in opdracht van de ANWB werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Blauw.

De ANWB verwacht dat hier in 2020 verandering in zal komen. Zo komen autofabrikanten volgend jaar met goedkopere modellen op de markt en is in het klimaatakkoord afgesproken dat er een aanschafsubsidie komt, wat de aankoop van een elektrische auto voor de particulier interessanter maakt en de belangstelling hiervoor bevordert. Bij goede informatie over de aanschafsubsidie neemt bij één op de vijf Nederlanders (19%) de interesse in elektrisch rijden toe. Opvallend is dat dit effect geldt voor alle Nederlanders en niet beperkt blijft tot de hogere inkomens.

Bekendheid laag
Op dit moment is de bekendheid met overheidsvoordelen voor volledig elektrische auto’s relatief laag. Slechts 18 % van de Nederlanders weet dat er voor een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting betaald hoeft te worden en 30% weet dat de overheid in 2020 met een aanschafsubsidie komt.

Het aanbod aan volledig elektrische auto’s is in 2019 gestegen van 18 naar 22 modellen. De gemiddelde actieradius van modellen onder de €50.000 is toegenomen naar 269 km (volgens methode WLTP). Het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen is meer dan verdubbeld naar 77.392 (was 35.965).

Met de Elektrisch Rijden Monitor brengt de ANWB in kaart hoe de elektrische auto zich in Nederland ontwikkelt, hoe de consument daarop reageert en welke belemmeringen worden ervaren bij de transitie naar elektrisch rijden. De ANWB wil haar leden en partners met de monitor informeren en elektrisch rijden in Nederland stimuleren.

4 miljoen euro voor vervolg onderzoek Generation R

Minister Hugo de Jonge (VWS) stelt 4 miljoen euro beschikbaar voor het onderzoek Generation R van het Erasmus MC. De Jonge ontvangt vandaag het eerste exemplaar van het boek ‘Gezond Opgroeien. Van een kwetsbare naar een Kansrijke Start’ met daarin de resultaten van 15 jaar onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam.

Generation R is in 2001 gestart. In het onderzoek worden kinderen vanaf de zwangerschap tot de volwassenheid gevolgd. Door verschillende gegevens te verzamelen over beïnvloedbare factoren, zoals sociale achtergrond en leefstijl, willen de onderzoekers weten waarom het ene kind zich optimaal ontwikkelt en het andere kind niet of minder. Ook geeft het onderzoek inzicht in het ontstaan van ziekten en gedragsproblemen.

Het extra geld wordt nu gebruikt om opnieuw kennis te vergaren nu de deelnemers 18 jaar worden. Met hun onderzoek levert Generation R een belangrijke bijdrage aan de kennis over de zorg en gezondheid rondom de zwangerschap.

Programma Kansrijke Start
Het bevorderen van een gezonde zwangerschap bij (aanstaande) ouders is een belangrijk onderdeel in het landelijke beleidsprogramma Kansrijke Start. Zo’n 16 procent van de Nederlandse kinderen kent namelijk een valse start door bijvoorbeeld vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht. Psychosociale problemen binnen een gezin, huisvesting, armoede en schulden spelen daarbij een belangrijke rol.

Samen met gemeenten en partijen uit de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg wil minister Hugo de Jonge dat percentage terugdringen. Dat moet onder andere door extra ondersteuning voor kwetsbare gezinnen rondom bewust zwanger worden en door het verbeteren van de samenwerking tussen wijkteams, kraamzorg, de verloskundige zorg en de jeugdgezondheidszorg.

Ruim 1 miljoen mensen met Wmo-maatwerk in 1e halfjaar

In de eerste zes maanden van 2019 maakten ruim 1 miljoen mensen gebruik van een maatwerkvoorziening vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit is 4 procent meer dan in de eerste zes maanden van 2018. Twee derde kreeg hulpmiddelen of diensten. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

In de Wmo 2015 is vastgelegd dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het bieden van hulp en ondersteuning aan inwoners die dat nodig hebben, zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Er zijn verschillende maatwerkvoorzieningen, zoals hulp bij het huishouden, of hulpmiddelen als een rolstoel of traplift. Deze voorzieningen worden op een cliënt afgestemd. Daarnaast kunnen gemeenten vanuit de Wmo algemene voorzieningen aanbieden die voor alle inwoners toegankelijk zijn. In dit bericht gaat het alleen over maatwerkvoorzieningen.

Sinds het verslagjaar 2016 maakt het CBS een schatting van het aantal Wmo-maatwerkcliënten in Nederland, in 2019 op basis van de gegevens van 329 van de 355 gemeenten. In de eerste helft van 2016 waren er 966 duizend cliënten. Dit aantal is sindsdien elk halfjaar toegenomen. In de eerste zes maanden van 2019 was het aantal cliënten ruim 1 miljoen.

Twee derde gebruikt hulpmiddelen en diensten
De meeste cliënten met een Wmo-maatwerkvoorziening (65 procent) maakten gebruik van hulpmiddelen en diensten als een rolstoel, een woningaanpassing of een vervoersdienst. 36 procent van de Wmo-cliënten kreeg hulp bij het huishouden en 27 procent had ondersteuning thuis, bijvoorbeeld in de vorm van persoonlijke verzorging of dagbesteding. Een kleine groep (4 procent) van de Wmo-maatwerkcliënten maakte gebruik van verblijf en opvang, vooral in de vorm van beschermd wonen. Uiteraard kunnen mensen gebruikmaken van combinaties van voorzieningen.

Vergeleken met een jaar eerder waren er in het eerste halfjaar van 2019 vooral meer Wmo-maatwerkcliënten met hulp bij het huishouden (8 procent meer). Het aantal cliënten met ondersteuning thuis, en verblijf en opvang was 5 procent hoger, het aantal cliënten met hulpmiddelen en diensten was 2 procent hoger.

Meeste Wmo-gebruik bij lage inkomensgroepen
In de lagere inkomensgroepen maken de meeste mensen gebruik van Wmo-maatwerkvoorzieningen. In het eerste halfjaar van 2019 waren 184 van elke duizend inwoners met een huishoudensinkomen van minder dan 20 duizend euro een Wmo-cliënt. Van de middengroep met een huishoudensinkomen tussen 20 duizend en 40 duizend euro waren dat er 103 per duizend. In de hoogste inkomensgroep (meer dan 40 duizend euro) is het gebruik van Wmo-maatwerkvoorzieningen het laagst, 20 van elke duizend inwoners.

Groei verschilt per inkomensgroep
Gemeenten vragen doorgaans een eigen bijdrage voor de Wmo-maatwerkvoorziening. Tot 1 januari 2019 was de hoogte hiervan inkomensafhankelijk. Vanaf dat moment is een vast abonnementstarief van 17,50 euro per vier weken ingevoerd. Vooral voor de hogere inkomens zal de eigen bijdrage in 2019 daardoor lager zijn dan voorheen. In de voorlopige halfjaarcijfers van 2019 is een relatief sterke stijging van het gebruik van hulp bij het huishouden te zien in de hogere inkomensgroep. Het is echter een kleine groep. Het gebruik nam toe van 2,5 cliënten per duizend inwoners in het eerste halfjaar van 2018 tot 3,4 per duizend in 2019. Of dit te maken heeft met de veranderde bijdrage is niet te zeggen. Bij de andere typen voorziening is er geen groot verschil in ontwikkeling.

FOK! Wat een weer: code geel om dichte mist

Opgepast: In het zuiden en midden van het land komt op veel plaatsen dichte mist voor. Met minder dan 200 meter zicht kan deze mist zeer hinderlijk zijn in het verkeer. In de tweede helft van de ochtend zal het zicht geleidelijk verbeteren.

Het zicht was vannacht het slechts in delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Onder andere in Voorschoten, Rotterdam en Gilze-Rijen werden zichtwaarden gemeten van minder dan 100 meter. De laagste waarde werd gemeten in Woensdrecht (in het uiterste westen van Noord-Brabant). Hier was om 4:00 uur slechts 59 meter zicht.

In de tweede helft van de ochtend trekt de mist langzaam op en gaat over in nevel en lage bewolking. Regionaal blijft het de hele dag grijs. Op andere plaatsen breekt de zon tijdelijk door.

Er zijn ook plaatsen waar de zon vanochtend schijnt, vanmiddag raakt het van het westen uit op steeds meer plaatsen weer bewolkt. De temperatuur ligt in de vroege ochtend nog rond het vriespunt met kans op lokale gladheid. De middagtemperatuur komt uit tussen ca. 3°C in het zuidoosten en 8°C in het noordwesten. De wind is zuidwestelijk en zwak tot matig, langs de kust in de loop van de middag vrij krachtig.

In de avond en in de nacht naar vrijdag is het op het uiterste zuidoosten na overwegend bewolkt en valt van tijd tot tijd lichte motregen. In het zuidoosten komen eerst nog opklaringen voor. De minimumtemperatuur varieert van -1°C in het zuidoosten tot +8°C in het noordwesten. De zuidwestelijke wind neemt verder toe naar matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard langs de kust en op het IJsselmeer. Langs de noordkust kan enige tijd een stormachtige wind komen te staan, 8 Bft. Daar zijn dan ook zware windstoten rond 80 km/uur mogelijk. In de nacht neemt de wind langzaam iets af.

Morgen overdag is het grijs en regenachtig. De middagtemperatuur ligt tussen 6°C in zuidoosten tot 10°C in het noordwesten. De wind is zuidwestelijk en matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

mooie mistfoto van maandagmorgen; op de achtergrond de bossen van Woensdrecht. (Foto: Maily)
mooie mistfoto van maandagmorgen; op de achtergrond de bossen van Woensdrecht. (Foto: maily)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Jumbo, Hoogvliet, Spar en Vomar: kipvleeswaren mét keurmerk

Jumbo, Hoogvliet, Spar en Vomar kiezen voor het keurmerk één ster Beter Leven voor kipvleeswaren. In navolging van Coop, DekaMarkt, Dirk en Plus gaan deze week dus opnieuw vier supermarkten voor kipvleeswaren met minimaal één ster. “Voor kipvleeswaren wordt één Beter Leven ster de norm. Slechts een handjevol supermarkten zet die stap niet,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Plus maakte in september dit jaar als eerste de stap naar huismerk kipvleeswaren met een keurmerk. Inmiddels zijn er acht supermarkten die hun kip een beter leven geven. Zij kiezen voor het onafhankelijke één ster Beter Leven keurmerk als ondergrens voor hun vleeswaren. Dirk, DekaMarkt, Hoogvliet, Jumbo, Spar en Vomar schakelen allemaal medio 2020 over naar één ster.

Kiponvriendelijk
In oktober publiceerde Wakker Dier een steekproef over dierenwelzijnskeurmerken op kipvleeswaren. Daaruit bleek dat met name Albert Heijn, Aldi en Lidl een kiponvriendelijk aanbod hadden. Aldi en Lidl verkochten uitsluitend kipvleeswaren zonder dierenwelzijnskeurmerk. Albert Heijn blijft op negen procent steken. Hilhorst: “Nu het leeuwendeel van de supermarkten de stap naar één ster kipvleeswaren zet, wordt nog eens pijnlijk duidelijk hoe dieronvriendelijk het aanbod van de overige supermarkten is.”

Beter Leven
Wakker Dier wil dat alle kipproducten in de supermarkt minimaal voldoen aan de criteria van één ster Beter Leven, zodat de kippen meer ruimte en een overdekte uitloop krijgen. Hilhorst: “Eén ster neemt het grootste leed weg bij de kippen. Door voor dit keurmerk te kiezen, kunnen supermarkten het leven van miljoenen kippen verbeteren.”

Franse biatleten halen hard uit

Tijdens de World Cup biatlon in Östersund is woensdag de individuele wedstrijd over twintig kilometer bij de mannen afgewerkt, waarin men vier keer schiet: liggend, staand, liggend en staand, met één strafminuut voor elke misser.

Het werd een groot Frans feest, met grote man Martin Fourcade bovenaan. Pas in zijn allerlaatste schietbeurt liet hij een misser noteren, waardoor de strijd met landgenoot Simon Desthieux nog een klein beetje spannend werd, maar Fourcade had het keurig onder controle en pakte zijn eerste zege van het seizoen.

Het Franse feest werd gecompleteerd door onder meer Desthieux, die met één misser op twaalf seconden de tweede tijd liet noteren. Quentin Fillon Maillet begon al met twee missers bij de eerste liggende schietbeurt, maar herstelde zich goed, trof veertien van de volgende vijftien schijven en werd op 1:50 minuten derde.

Daarmee was het nog niet gedaan, want de Franse wax was geweldig en ook Emilien Jacquelin profiteerde: met twee missers, beiden bij het staand schieten, kwam hij op 2:17 minuten tot de vierde plek, zijn beste World Cup-resultaat ooit. Fabiel Claude werd ook namens de Fransen zevende, Antonin Guigonnat was het lelijke eendje en strandde op plek 78.

De Zwitser Benjamin Weger pakte een prima vijfde plek, vlak voor Tarjei Bø. Diens broer Johannes Thingnes Bø hield het bij twee missers, maar had het zoals de meeste Noren bijzonder zwaar op de schijnbaar matige ski's en werd 'slechts' tiende, achter de Russen Matvey Eliseev en Alexandr Loginov - die met twee missers in de laatste schietbeurt een podiumplek weggooide.

De twee Belgen in het veld deden het uitstekend. Florent Claude hield het bij twee missers en werd 25e, Thierry Langer schoot eveneens achttien keer raak en pakte de 46e tijd, net niet genoeg voor World Cup-punten.

Donderdag volgen de vrouwen, waar de eerste deelneemster om 16.20 uur van start gaat.

Weer veel nieuwe games voor Xbox Game Pass in december

Tijdens X019 vorige maand waren er flink wat games aangekondigd voor Xbox Game Pass, maar vandaag kondigt Microsoft nog enkele andere titels aan voor het programma.

Laten we echter met het slechte nieuws beginnen: vier titels gaan 13 december Xbox Game Pass verlaten. Ashen, Life is Strange, Life is Strange: Before the Storm en Pro Evolution Soccer 2019 zullen vanaf die datum niet meer speelbaar zijn via Xbox Game Pass. Er is echter ook goed nieuws voor enkele van deze titels te melden.

Dan naar de toevoegingen: eerder deze week was Halo: Reach al volledig speelbaar gemaakt in Halo: The Master Chief Collection. Xbox Game Pass-leden krijgen deze DLC zonder extra kosten. In de remaster kan je van de campaign, multiplayer en Firefight genieten in 4k-resolutie met 60fps.

Vanaf 5 december, vandaag dus, zijn My Friend Pedro en Naruto to Boruto: Shinobi Striker ook speelbaar via Xbox Game Pass. De dag daarop komen Demon's Tilt en Wandersong daar nog bij, twee gloednieuwe games die op de dag van release dus naar de service komen. 12 december komt echter de grootste batch aan games, met daarin The Division, Overcooked 2 en het tevens gloednieuwe Pathologic 2. En PES 2019 mag dan wel van de service verdwijnen, daar komt echter iets beters voor terug: PES 2020 is ook binnenkort speelbaar via Xbox Game Pass. Ook Life is Strange 2 blijft support krijgen, recentelijk is de vierde aflevering van de game aan de service toegevoegd.

Daarmee weten we dus de games voor de eerste helft van december, maar Microsoft houdt nog wat achter de hand voor de tweede helft van de maand. Eén titel weten we wel alvast zeker, The Witcher 3: Wild Hunt zal vanaf 19 december speelbaar zijn bij Xbox Game Pass.

Seizoen 2 begint volgende week in Gears 5

Operation 2: Free for All gaat 11 december van start in Gears 5. De komende drie maanden kan je nieuwe characters, nieuwe maps, nieuwe modi en meer verwachten.

De meest opvallende toevoeging is ook direct de minst verrassende, gezien de naam van de Operiation: er komt een Free for All-mode in Gears 5. The Coalition belooft dat Free for All de grootste versus mode in Gears ooit zou moeten zijn, en wat betreft het aantal spelers hebben ze in ieder geval gelijk. In de nieuwe FFA-mode kan je met maarliefst veertien spelers tegelijk spelen. Om de vier extra spelers kwijt te kunnen heeft The Coalition alvast drie gloednieuwe maps gemaakt specifiek voor FFA.

Naast FFA komen er nog twee nieuwe modi naar Gears 5: Arcade Blitz en 2v2 Gnashers. Arcade Blitz is in feite King of the Hill, maar maakt dan gebruik van de nieuwe Arcade-regels, waar wapens en headshots meer krachtig zijn. 2v2 Gnashers spreekt voor zich, en ook voor deze mode zijn twee specifieke maps gemaakt. Voor alle andere Horde en Versus-modi komen er ook twee nieuwe maps, Lift maakt een terugkeer uit Gears of War 4 en Allfathers Arena is een nieuwe dynamische map die na iedere ronde anders opgestelde covers en obstakels heeft. Met de 27 combinaties die mogelijk zijn in deze map zou geen potje hetzelfde meer moeten zijn.

Ook voor PvE-liefhebbers is er natuurlijk genoeg te beleven in Operation 2. Twee characters voegen zich met hun eigen wapenarsenaal en vaardigheden bij de COG: Lizzie Carmine en oude bekende Damon Baird. Ook wordt er gehusseld met enkele characters, zo is het Scorpio Escape-team binnenkort ook speelbaar in Horde en gaat Marcus proberen nuttig te zijn tijdens Escape-pogingen. Bij de Swarm voegen zich ook enkele nieuwe speelbare characters, hoewel dit ironisch genoeg alleen maar Locust zijn: de Locust Drone, Kantus en Jermad worden speelbaar in PvP-modi.

Komende dinsdag eindigt de eerste Operation in Gears 5. Wees dus snel als je nog enkele challenges wil halen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.