FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 december 2019

Uitslag Ajax - Willem II

Ajax heeft vrijdagavond de eerste nederlaag van het seizoen geincasseerd in de Eredivisie. Voor eigen publiek werd de koploper afgedroogd door Willem II: 0-2. Uitgerekend ex-Ajacieden Ché Nunnely en Damil Dankerlui speelden een belangrijke rol bij de verrassende zege van Willem II, dat overnacht op de derde plaats in de Eredivisie.

Ajax oogde in grote delen van de wedstrijd machteloos en kende een beroerde generale repetitie voor de Champions League-wedstrijd tegen Valencia van dinsdagavond. Verreweg het meest besproken moment van de wedstrijd vond plaats in de slotfase van de eerste helft. Na een razendsnelle uitbraak van Willem II was de door Ajax opgeleide Nunnely te snel voor Sergiño Dest, die zich genoodzaakt zag om de aanvaller neer te halen.

Het resulteerde in een strafschop voor Willem II, maar in de aanloop naar dat duel had Jordens Peters aan de overzijde de bal tegen de arm gekregen. Hoewel er dus ook een claim gemaakt kon worden voor een penalty voor Ajax, was het Willem II dat mocht aanleggen vanaf elf meter. Mike Trésor Ndayishimiye schoot door het midden, terwijl André Onana de hoek opzocht: 0-1. Het doelpunt werd uitbundig gevierd in het Koning Willem II Stadion, waar supporters zich hadden verzameld om de wedstrijd op een groot scherm te kijken.

In de Johan Cruijff ArenA waren geen uitsupporters aanwezig. De gezamenlijke supportersverenigingen van Willem II boycotten het duel, uit onvrede over de slechte behandeling die zij in het verleden kregen in Amsterdam. Zo werden honderden fans van Willem II vorig jaar urenlang nodeloos vastgehouden om station Amsterdam Centraal, zonder sanitaire voorzieningen en catering.

Ndayishimiye werd de eerste speler sinds Ricky van Wolfswinkel op 3 oktober 2010, in dienst van FC Utrecht, die uit een strafschop scoorde in een competitiewedstrijd tegen Ajax in Amsterdam. Zijn treffer was het gevolg van een succesvolle tactiek van Willem II, dat loerde op de counter en de ruimtes achterin klein hield.

Uitgespeelde kansen wist Ajax daardoor niet te creëren in het eerste bedrijf. Na de pauze waren de intenties van de thuisploeg duidelijk: men wilde zo gauw mogelijk langszij komen. Erik ten Hag koos ervoor om Siem de Jong elf minuten na de rust binnen de lijnen te brengen als vervanger van Noa Lang, die niet in de wedstrijd zat.

Opvallend genoeg bleef de avond voor Timon Wellenreuther, de keeper van Willem II, relatief rustig. Het voetbal van Ajax bleef stroef en grote kansen kwamen er niet vaak. Van net buiten het strafschopgebied schoot Donny van de Beek een halve meter naast.

Wellenreuther was vervolgens bij de les na een inzet van Hakim Ziyech. Willem II stond goed gegroepeerd en vergrootte het Amsterdamse leed twaalf minuten voor tijd, toen uitgerekend Dankerlui vanaf de rechterflank opstoomde en vanaf de rand van het strafschopgebied de verre hoek vond met een diagonaal schot: 0-2.

De grootste kansen voor Ajax om terug te komen in de wedstrijd waren vlak voor tijd. Lisandro Martínez kopte bij de tweede paal naast, Donny van de Beek krulde de bal tegen de lat en Noussair Mazraoui schoot net naast.

AFC Ajax

0 - 2

Willem II

     42' Ndayishimiye (pen)
 78' Dankerlui
 
 Gele kaart: Dest, (AFC Ajax), Llonch, (Willem II)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 54.022
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Dest
Veltman
Blind (Mazraoui/80)
Tagliafico
v.d.Beek
Ziyech
Martínez
Tadic
Huntelaar (Traoré/80)
Lang (S.de Jong/57)
  Wellenreuther
Nieuwkoop
Holmén
Peters
Heerkens
Ndayishimiye
Saddiki
Llonch
Nunnely (Dankerlui/59)
Pavlidis (Gladon/90 1)
Köhlert (Vrousai/87)

Multitalent Ledecka pakt eerste World Cup-zege op ski's

Ester Ledecka is een bijzondere atlete. Al enige jaren is ze met afstand 's werelds beste snowboardster op de parallelreuzenslalom, waarop ze ook olympisch goud won in Pyeongchang. Sinds een paar jaar doet ze echter ook aan alpineskiën en daar pakte ze in Zuid-Korea een sensationele gouden medaille op de super-G.

In de World Cups kwam ze nog nooit verder dan een zevende plek, tot vrijdag. In het Canadese Lake Louise werd de eerste afdaling van het seizoen wegens de hevige sneeuwval uitgesteld, maar daarna kon het los. De Duitse Viktoria Rebensburg zette als eerste een tijd neer en die bleef wel even staan, tot Stephanie Venier uit Oostenrijk er twee tienden onderdoor dook.

Ook Venier mocht een tijdje op de hot seat zitten, maar de Zwitserse Corinne Suter bleek nog een tiende sneller en leek op weg naar haar eerste World Cup-zege. Dat ging echter nog mis: als 26e kwam Ledecka naar beneden en de Tsjechische maakte grote indruk. Bovenin won ze veel tijd en dat hield ze vol tot de finish, waar ze 0,35 seconden sneller was dan Suter.

De Zwitserse moest zo genoegen nemen met de tweede plek, Venier completeerde het podium en Rebensburg moest haar vierde plek delen met de Oostenrijkse Nina Ortlieb, die voor het eerst de top-10 bereikte.

Eenvoudige zeges voor SC Cambuur en FC Volendam

SC Cambuur, koploper in de Keuken Kampioen Divisie, heeft vrijdagavond een eenvoudige zege geboekt. De ploeg van trainer Henk de Jong won uit bij FC Dordrecht met 2-4. Nummer twee De Graafschap kwam niet verder dan 2-2 bij FC Den Bosch. FC Volendam beleefde een makkelijke avond in Eindhoven. De Palingboeren wonnen met 1-4 van FC Eindhoven. Door de winst van Cambuur en Volendam blijft het met nog een wedstrijd te gaan spannend in de strijd voor de tweede periode. De Volendammers gaan aan kop met een punt voorsprong op Cambuur.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City FC - TOP Oss 3-0
Excelsior - N.E.C. 2-1
FC Den Bosch - De Graafschap 2-2
FC Dordrecht - SC Cambuur 2-4
FC Eindhoven - FC Volendam 1-4
Go Ahead Eagles - Jong PSV 1-1
MVV Maastricht - Jong FC Utrecht 1-1
Telstar - NAC Breda 1-1

De kerstkaarten-poll

We zijn vaker op tijd met het verrassen van onze familie, vrienden en kennissen met een kerstkaart. Waar we voorgaande jaren nog flink wat kerstkaarten de dagen ná kerst verstuurden, is dat aantal afgelopen kerst flink afgenomen. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse kerstkaartenonderzoek van Greetz, marktleider in Nederland op het gebied van online wenskaarten.

Tikkie -oplichter voor grootschalige fraude gearresteerd

Woensdagmiddag is in een woning in de wijk Rubroek in Rotterdam een man aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij de fraudeur is van een grote landelijke Tikki fraude. Hij werkte met katvangers, tussenrekeningen en vervalste 'Tikkies' en wist vele individuele Marktplaatsverkopers slachtoffer te maken. De schade loopt zeker in de tienduizenden euro's.

De 20-jarige Rotterdammer liep tegen de lamp na een zeer succesvolle samenwerking tussen het televisieprogramma Opgelicht?! en diverse politieafdelingen in het hele land. De politie werd door het programma getipt dat vele slachtoffers zich hadden gemeld. Hierbij bleek dat steeds een bepaald telefoonnummer werd gebruikt. Onderzoek door de politie wees uit dat zeker 60 aangiften te maken hadden met dit nummer. De politie wist de identiteit van de gebruiker te achterhalen. Op 12 november jl. besteedde Opgelicht?! voor het eerst aandacht aan deze zaak.

Aanhouding en bewaring
De weken erna werd nog meer informatie rondom de man verzameld, zodat ook voldoende grond ontstond om naast zijn aanhouding, onderzoek in zijn woning te doen. Woensdagmiddag jongstleden werd de Rotterdammer in zijn woning aangehouden. Ook werd huiszoeking gedaan. Hierbij werden diverse bewijsmiddelen in beslag genomen. De man is de afgelopen dagen verhoord en vrijdag aan de Rechter-Commissaris voorgeleid. Deze stelde hem voor 14 dagen in bewaring.

Pas op voor betaalfraude!
Wilt u iets kopen of verkopen via internet? Pas dan op voor betaalfraude. Krijgt u een verzoek om uit voorzorg eerst een cent over te maken? Of stuurt de koper of verkoper een QR-code om de betaling te bevestigen? Trap er niet in. Voor u het weet is uw bankrekening geplunderd. Klik nooit op een betaalverzoek van iemand die u niet kent.

Aangifte doen heeft zin
Van cybercrime kunt u altijd aangifte doen via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Zorg voor u cybercrime gaat melden bij de politie dat u geen digitale sporen verloren laat gaan: zet de computer niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie of breng deze mee. Van een aantal vormen van cybercriminaliteit kunt u ook online aangifte doen op Politie.nl.

Regie Phising
Omdat cybercrime geen grenzen kent, zijn verschillende cyberincidenten gekoppeld aan bepaalde politie-eenheden. De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant voert de landelijke regie op het thema Phising. Het onderzoek naar deze Tikkie fraude is dan ook geleid door politie en justitie in Zeeland-West-Brabant.

Goud voor estafettezwemsters op 4x50 meter vrije slag

De Nederlandse estafettezwemsters hebben op het EK kortebaan goud gepakt op de 4x50 meter vrije slag. Het betreft een gedeelde gouden medaille want ook Frankrijk finishte in dezelfde tijd van 1,35,21.

Als regerend Europees kampioen en houder van het wereldrecord was Nederland favoriet. Tamara van Vliet ging namens Nederland als eerste van het startblok. Na vijftig meter tikte ze als vijfde aan, vervolgens was het de beurt aan Kira Toussaint. De Europees kampioene 100 meter rugslag eindigde ook als vijfde. Femke Heemskerk wist vervolgens op te stomen naar de derde plaats. Slotzwemster Valerie van Loon zwom een geweldige 50 meter en tikte aan in 1.35,21. Frankrijk finishte in dezelfde tijd. Het brons was voor Denemarken met een tijd van 1.35,24.

Megatalent Odermatt pakt eerste World Cup-zege op super-G

Alpineskiër Marco Odermatt is een vrij uitzonderlijk talent, dat was al wel duidelijk. De nu 22-jarige Zwitser won begon 2018 op het WK junioren goud op de reuzenslalom, super-G, afdaling én alpinecombinatie, terwijl hij twee jaar eerder ook al reuzenslalomgoud won.

In de World Cup was hij vorig seizoen van de partij en aan het einde van de winter pakte hij op de reuzenslalom ook al twee podiumplekken. Nu is de eerste zege ook een feit, want op de prachtige Birds of Prey-piste in het Amerikaanse Beaver Creek heeft Odermatt de super-G gewonnen.

Adrien Theaux opende het bal, maar de Fransman haalde de finish niet. Odermatt kwam als tweede naar beneden en kort daarop benaderde de Fransman Alexis Pinturault zijn tijd tot op 0,37 seconden. Olympisch kampioen Matthias Mayer kwam nog wat dichter in de buurt, maar de Oostenrijker gaf toch 0,14 seconden toe.

Vervolgens werd het nog écht even billenknijpen voor Odermatt, want Aleksander Aamodt Kilde was lange tijd beduidend sneller onderweg. De Noor ging echter iets de fout in en eindigde op 0,10 seconden van de Zwitser, wat hem wel de tweede plek opleverde. Ook Mayer's derde plaats kwam niet meer in gevaar.

Zedenincidenten Leiden hebben hoge prioriteit voor politie

Bij agenten kwam woensdag 4 december de melding binnen van een zedenincident in de Doelensteeg in Leiden. Een 24-jarige vrouw uit Leiden deed aangifte nadat zij die nacht rond 03.00 uur door een onbekende man werd aangerand. Er loopt een groot opsporingsonderzoek. De politie roept iedereen op die slachtoffer is geworden van aanranding of verkrachting - en die nog niet met de politie heeft gesproken - zich te melden.

Naar aanleiding van informatie over zedendelicten in het centrum van Leiden is een groot opsporingsonderzoek gestart. In dit onderzoek werkt de politie nauw samen met de gemeente en studentenverenigingen in de stad. Hoewel het aantal zedendelicten op ongeveer hetzelfde niveau ligt als in 2018, begrijpt de politie de onrust die is ontstaan en neemt de zaak zeer hoog op. Alles wordt in het werk gesteld om de dader(s) op te sporen en aan te houden. De districtsrecherche werkt in deze zaak samen met een specialistisch zedenteam van de Eenheid Den Haag.

Met studentenverenigingen in gesprek
Onder de studentenverenigingen is grote onrust ontstaan na deze incidenten. De politie is daarom samen met de gemeente proactief in gesprek met deze verenigingen. Donderdag 5 december heeft met een afvaardiging van deze verenigingen een gesprek plaatsgevonden. Hierbij zijn adviezen gedeeld en heeft de politie diverse vragen beantwoord om feiten van geruchten te onderscheiden en gevraagd om aangifte te doen als iemand slachtoffer is geworden van aanranding of verkrachting.

Doe altijd aangifte
De politie benadrukt dat het belangrijk is altijd aangifte te doen. Doordat bijvoorbeeld begin van het jaar aangifte is gedaan, kon de politie eerder dit jaar al twee personen aanhouden op verdenking van een zedenmisdrijf in de Leidse omgeving. Het gaat om een 20-jarige man uit Leiden en een 31-jarige man uit Sassenheim. Zij zitten beiden nog vast. De aangiften worden nauwkeurig onderzocht en op die manier wordt onder andere bekeken of er bijvoorbeeld sprake is van een of meerdere daders.

In sommige gevallen merkt de politie dat de drempel om aangifte te doen hoog ligt omdat het slachtoffer zich bijvoorbeeld schaamt voor het incident of het idee heeft dat er toch niets mee gebeurt. De politie geeft het advies altijd aangifte te doen. Misschien dat jij over cruciale informatie beschikt die van belang kan zijn voor het opsporingsonderzoek waardoor de pakkans wordt vergroot.

Maatregelen
De politie heeft naar aanleiding van deze incidenten meerdere zichtbare en niet zichtbare maatregelen genomen. Zo wordt onder andere in de binnenstad in de avond- en nachtelijke uren extra gesurveilleerd. Er is extra recherchecapaciteit vrijgemaakt en daar waar het kan wordt DNA en camerabeelden verzameld. Ook worden er actief getuigen gezocht.

Aan de studentenverenigingen is een wijkagent gekoppeld. Hij is eerste aanspreekpunt en kan studenten op weg helpen om bijvoorbeeld aangifte te doen als zij slachtoffer zijn geworden. Tevens wordt in overleg met de studentenverenigingen voorlichting over het werk van bureau zeden en de opvolging na het doen van aangifte. De politie vraagt studenten ook zo veel mogelijk ’s avonds of ’s nachts met elkaar naar huis te fietsen of te lopen.

Foto’s social media
Hoewel de politie de onrust die is ontstaan goed begrijpt, zien wij ook dat er de afgelopen dagen foto’s van personen op social media worden gedeeld die volgens de delers als verdachten kunnen worden aangemerkt. De politie vraagt iedereen met klem om dit soort foto’s niet te verspreiden. Uit onderzoek is gebleken dat deze personen geen rol in het onderzoek hebben.

Drie jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen overvaller

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft drie jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen een nu 23-jarige man uit Lelystad. Het OM houdt hem verantwoordelijk voor een woningoverval in West-Friesland en een overval op een tankstation in Lelystad in november 2017. Ook wordt hem zware mishandeling van een medegedetineerde verweten, in juni van dit jaar.

Woningoverval
Op een dinsdagavond in november 2017 vindt een gewapende overval plaats in een woning in West-Friesland. De bejaarde bewoner wordt meermalen met een vuurwapen op het hoofd geslagen en houdt daar oogletsel aan over. Ook wordt het slachtoffer beetgepakt, waarbij de overvaller DNA-materiaal achter laat op de trui van het slachtoffer. Dat DNA-spoor blijkt later naar verdachte te leiden. Deze verdachte doorliep ten tijde van de woningoverval een PIJ-maatregel (jeugd TBS) voor een eerder gepleegd delict toen hij minderjarig was. Hij zou die dag, in het kader van zijn resocialisatie, naar een stageadres gaan.

Impact
Overvallen hebben een enorme impact, ook in deze zaak. De officier ter zitting: ‘’De partner van het slachtoffer, die ook in de woning is, weet het huis uit te vluchten. Zij staat doodsangsten uit als zij bij de buren geen gehoor vindt en de overvaller ziet. Ze duikt de bosjes in. De verzuchting van haar partner spreekt voor mij boekdelen: Als hij direct de autosleutels had geëist, had ik ze meteen gegeven. Het blijft voor mij nog steeds die vraag, waarom er zoveel geweld voor nodig was om alleen mijn auto mee te nemen.’’

Tankstation
De gestolen auto duikt amper een half uur later op bij de overval op een tankstation in Lelystad. De rit van West-Friesland naar Lelystad, over een dijk, is ruim 40 kilometer. De officier van justitie in het requisitoir: ‘’Ongeveer 35 minuten als je stevig doorrijdt en een aantal keer boven de toegestane snelheid rijdt, zo heeft een politieambtenaar verklaard, na het traject te hebben gereden.’’

erdachte heeft het traject in 22 minuten afgelegd. Dat heel hard is gereden mag duidelijk zijn. Verschillende getuigen spreken van een grijze auto die snoeihard langs scheurde. ‘’Een dusdanig kort tijdsverloop dat geen sprake kan zijn van een wisseling van de wacht: de dader van de woningoverval moet ook de dader van de overval te Lelystad zijn’’, aldus de officier. De overval bij het tankstation, met vuurwapen en gezichtsbedekking, heeft de medewerker de stuipen op het lijf gejaagd. De officier ter zitting: ‘’Wat een lef! Met je net gestolen auto wederom een overval plegen.’’

DNA-match
Wat volgt is een intensief onderzoek, waarbij de politie Noord-Holland nauw samenwerkt met de eenheid in Midden-Nederland. Ook wordt de hulp van het publiek ingeroepen via het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Uiteindelijk wordt verdachte begin januari van dit jaar aangehouden en in voorlopige hechtenis gesteld in de penitentiaire inrichting in Rotterdam.

Weer mis
Maar zelfs in detentie gaat het mis: in juni slaat hij een medegedetineerde van achter hard tegen de grond. Geheel onverwacht, met veel kracht en op een kwetsbaar deel van het lichaam. Het slachtoffer loopt hierdoor gebroken nekwervels en een breuk in zijn voorhoofdsbeen op. Dit incident staat op camerabeelden en getuigen bevestigen dat verdachte hiervoor verantwoordelijk is. Het OM vindt zware mishandeling bewezen.

De officier van justitie: ‘’Verdachte slaat zonder enige begrijpelijke aanleiding daartoe. En als je in een dergelijk beschermend kader al tot dit soort feiten kunt komen, hoe moet dat dan zonder kader? De proceshouding van verdachte maakt de angst voor herhaling nog groter. Strafverzwarend is bovendien dat verdachte meermalen stevige geweldsincidenten heeft gepleegd in het verleden. Hij heeft echt een agressieregulatie-probleem.’’

Pieter Baan Centrum
De rechtbank heeft in deze zaak eerder bepaald dat verdachte in het Pieter Baan Centrum moet worden geobserveerd. Verdachte heeft tijdens die observatie nergens aan willen meewerken, waardoor de gedragsdeskundigen niet hebben kunnen rapporteren over de eventuele kans op herhaling en de mate van toerekenbaarheid tijdens de delicten.
De officier van justitie: ‘’Kijkend naar de ernst van de feiten, dat verdachte eerder al tot jeugd-TBS is veroordeeld en dat hij zelfs in detentie opnieuw de fout in gaat, maakt dat naast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf ook verplichte behandeling is gerechtvaardigd.’’ De officier eist drie jaar en TBS met dwangverpleging.

De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 20 december.

Kat gepenetreerd met 20 cm lange stok, politie zoekt getuigen

De politie onderzoekt een ernstige mishandeling van een huisdier in Maarssen. Op maandag 2 december werd daar tussen 13.30 en 17.15 uur een kat toegetakeld met een stok. De politie doet onderzoek en is op zoek naar getuigen van dit misdrijf.

Op maandag 2 december werd de kater genaamd Bello door (een) onbekende(n) flink toegetakeld. Het onfortuinlijke dier kreeg een houten stok van meer dan 20 cm in zijn achterwerkje gestopt. Uiteraard is de eigenaar van de kat direct met zijn huisdier naar een dierenarts gegaan voor een spoedeisende diergeneeskundige behandeling. Naar omstandigheden gaat het weer redelijk met de kater.

De eigenaar heeft aangifte gedaan bij de politie. Inmiddels is een onderzoek gestart. De politie neemt de zaak hoog op. Daarom vond er onder meer een buurtonderzoek plaats op en rond de Zwanenkamp in Maarssen. De politie verzoekt iedereen die iets heeft gezien of die beschikt over informatie te bellen met 0900-8844.

Verrassende transfer lonkt voor Boadu en Dessers

In de zoektocht naar een nieuwe spits is Sporting Portugal volgens A Bola uitgekomen in de Eredivisie. Cyriel Dessers van Heracles Almelo en Myron Boadu van AZ zijn kandidaten om de voorhoede te versterken, aldus de Portugese sportkrant. Sporting zou in januari al willen toeslaan, daar het dringend behoefte heeft aan vers bloed in de voorste linie.

De opties van Silas, de trainer van Sporting, zijn voorin beperkt. Luiz Phellype is de vaste keus in de spitspositie en verder heeft Silas alleen de twintigjarige Pedro Mendes achter de hand.

Het talent was dit seizoen weliswaar goed voor 14 doelpunten in 16 optredens voor Sporting Onder-23, maar wordt nog niet rijp geacht voor een basisplek. Dit seizoen mocht hij driemaal invallen bij Sporting in de Europa League, waaronder in de uitwedstrijd tegen PSV van 19 september.

Daarin wist hij te scoren, maar het was niet genoeg voor een goed resultaat (3-2 nederlaag). "De Nederlandse markt wordt goed in de gaten gehouden door de clubleiding van Sporting", zo verzekert A Bola. "En niet alleen omdat Marcel Keizer tot voor kort de trainer was. De scouting van de club houdt de Eredivisie al langere tijd scherp in de gaten."

Een vertrek van Boadu of Dessers naar Sporting is echter wel afhankelijk van de inkomsten die de nummer vier van de Liga NOS in januari zal genereren uit uitgaande transfers. Pas als spelers worden verkocht, heeft Sporting de middelen om zich te roeren op de transfermarkt.

Boadu ligt tot medio 2023 vast in Alkmaar, terwijl Dessers een contract tot medio 2022 heeft in Almelo. De Belg verkeert in bloedvorm en is momenteel topscorer van de Eredivisie, met elf doelpunten uit vijftien wedstrijden.

Eerder op de vrijdag werd hij door verschillende Italiaanse media nog in verband gebracht met Cagliari. Vorige maand claimde Calciomercato dat er ook voorzichtige Italiaanse belangstelling is voor Boadu: AC Milan zou meermaals voor hem op de tribune hebben gezeten.

Bruins: 'zet geneesmiddelen op de Europese agenda'

Minister Bruins (Medische Zorg) heeft vandaag in Brussel gesproken met de nieuwe Eurocommissaris Stella Kyriakides van Gezondheid. Tijdens deze eerste ontmoeting heeft de minister gepleit voor een gezamenlijk Europees plan om geneesmiddelentekorten tegen te gaan en de betaalbaarheid van geneesmiddelen aan te pakken. Maandag praat de minister verder met zijn Europese collega-ministers over dit onderwerp tijdens de Gezondheidsraad.

Minister Bruins kondigde al eerder aan zo snel mogelijk met de nieuwe commissaris om de tafel te willen gaan. De ontvangst van de minister was het eerste officiële optreden van de nieuwe commissaris. Tijdens de ontmoeting is gesproken om gezamenlijk op te trekken bij het tegengaan van geneesmiddelentekorten door te onderzoeken of de productie van geneesmiddelen weer meer in Europa kan plaatsvinden. De commissaris heeft gevraagd of Nederland hier een actieve rol in kan spelen. Ook is ingegaan op welke wijze innovatieve dure geneesmiddelen - zoals weesgeneesmiddelen - beschikbaar kunnen komen tegen redelijke prijzen.

Minister Bruins: “Patiënten moeten altijd toegang hebben tot goede en betaalbare geneesmiddelen. Nu en in de toekomst. Ik ben blij dat de nieuwe commissaris dit ook hoog op de agenda heeft staan. We moeten namelijk samen optrekken om bijvoorbeeld geneesmiddelentekorten tegen te gaan. En we moeten ook voorkomen dat marktexclusiviteit voor weesgeneesmiddelen wordt misbruikt. Tijdens de aankomende Gezondheidsraad zal ik mijn collega’s oproepen om in actie te komen en voorstellen om het onderwerp geneesmiddelen een vaste plek te geven op de Europese agenda.”

In het gesprek heeft de minister ook aangegeven dat Nederland een Europese samenwerking blijft steunen in de aanpak van antibioticaresistentie. De afgelopen jaren heeft Nederland dit succesvol internationaal geagendeerd vanuit een ‘one health’ benadering.

Romeinse Rijksgrens genomineerd als Unesco-werelderfgoed

De Neder-Germaanse Limes – de voormalige grens van het Romeinse Rijk – is een uniek en onvervangbaar monument met universele waarde voor de mensheid. Daarom wordt deze grens door Nederland voorgedragen voor plaatsing op de Unesco Werelderfgoedlijst, maakte minister Van Engelshoven (Cultuur) vandaag bekend in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In samenwerking met Duitsland wordt in januari de aanvraag bij Unesco ingediend, waarna deze VN-organisatie in juli 2021 hierover een besluit zal nemen.

De noordelijke ‘Limes’ (het Latijnse woord voor grens) van het Romeinse Rijk liep tweeduizend jaar geleden dwars door Nederland, langs de Rijn. Om deze grens (onderdeel van de langere grens door Europa, Azië en Noord-Afrika) te beschermen bouwden Romeinen hier onder andere wachttorens en legerkampen. Zo verrees bij Nijmegen een legerkamp dat plaats bood aan twee legioenen van zesduizend man. Maar ook forten in Valkenburg, Leiden, Woerden, Utrecht, Bunnik en Arnhem lieten hun sporen na, evenals het Corbulo-kanaal bij Leidschendam en diverse bouwwerken in Duitsland.

Archeologisch monument van wereldniveau
De Neder-Germaanse Limes is een toonbeeld van de unieke militaire ontwikkelingsgeschiedenis van het West-Romeinse Rijk. De Romeinen moesten destijds niet zelden innovatieve constructies bedenken om het dynamische rivierenlandschap van de delta te bedwingen. ,,Het grote aantal overblijfselen van allerlei Romeinse versterkingen in onze bodem maakt de oude grensstreek tot een belangrijk archeologisch monument, dat het waard is om voor toekomstige generaties te bewaren’’, aldus minister Van Engelshoven.

Het is bijzonder dat er dankzij de hoge grondwaterstanden in Nederland veel houten resten bewaard zijn gebleven. Rijen palen langs wegen, bekistingen en houten overblijfselen van Romeinse rivierschepen maken exacte dateringen van de vondsten mogelijk.

De buitengrens van het Romeinse Rijk doorsnijdt een groot aantal landen. Met 19 vindplaatsen in Nederland en 25 in Duitsland nomineert Nederland daarom ook namens Duitsland. Het nominatiedossier is samen met de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts en de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland opgesteld.

Unesco zet zich in voor samenwerking en vrede. Werelderfgoed is daarbij een middel om mensen te verbinden door elkaars cultuur te leren kennen. Daarom is niet alleen bescherming, maar ook het herkenbaar maken van het erfgoed van groot belang. Fiets- en wandelroutes langs de Limes, musea, monumenten, een Romeinse tuin en visualisatie van forten dragen daar aan bij.

Waarde van plaatsing op Werelderfgoedlijst
Vermelding op de Werelderfgoedlijst is een internationaal teken van waardering. Het onderstreept dat dit monument als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd voor de wereldgemeenschap. Als erfgoed aan de lijst (momenteel staan er tien Nederlandse werelderfgoederen op) wordt toegevoegd, betekent dit dat nationale overheden zich moeten inspannen voor het behoud van het erfgoed. Duitsland en Nederland blijven ervoor zorgen dat mensen ook in de toekomst van dit Romeins erfgoed kunnen genieten.

Man met bazooka opgepakt in Amsterdam

De politie heeft woensdagnacht in Amsterdam een 31-jarige man aangehouden, die wordt verdacht van het bezit van een bazooka. Het wapen werd aangetroffen in de berging van de woning waar de man verbleef.

De verdachte is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor twee weken in bewaring gesteld. Hij zit in alle beperkingen en mag uitsluitend contact hebben met zijn advocaat.

De Goede, Matla en De Geus maken kans op FIH-Awards

Eva de Goede en Frédérique Matla zijn genomineerd voor de FIH Player of the Year Award. Bij de Oranje Heren dingt niemand dit jaar mee naar de prijs voor wereldhockeyer van het jaar. Wel zien we Jonas de Geus terug in de categorie Rising Star. Matla maakt ook kans op die prijs. Zij heeft dus een dubbele nominatie op zak.

Stemmen op je favoriete spelers kan hier. De winnaars van de prijzen worden in februari van het volgend jaar bekend gemaakt. Het stemmen kan nog tot 17 januari 2020. Bij de FIH-verkiezing tellen de stemmen van de nationale bonden (aanvoerders en coaches) voor vijftig procent mee. De inbreng van de overige hockeyers en hockeyfans over de hele wereld bepalen 25 procent van de uitslag, net als de stemmen van de diverse media.

Opnieuw topjaar De Goede
De Goede won de prestigieuze hockeyprijs vorig jaar voor het eerst, na een geweldig jaar met de Oranje Dames. Onder de bezielende leiding van de middenvelder van Amsterdam won de ploeg van bondscoach Alyson Annan de wereldtitel en de Champions Trophy. Bij dat laatste toernooi werd De Goede, als aanvoerder, verkozen tot beste speelster. Dit jaar loodste De Goede haar club Amsterdam naar de landstitel en won ze met Oranje de Pro League en het EK in Antwerpen.

Primeur voor Matla
Voor Frédérique Matla is het voor het eerst dat ze behoort tot de genomineerden voor de belangrijkste FIH Award. De spits van Den Bosch kent een uiterst productief kalenderjaar met 51 doelpunten in 53 officiële wedstrijden voor club en nationale ploeg. Ze werd eerder dit jaar al uitgeroepen tot beste speelster van de eerste editie van de FIH Pro League, waarin ze met tien goals in vijftien wedstrijden Oranje’s meest trefzekere international was.

Matla maakt op dit moment overigens geen deel uit van de trainingsgroep van de Oranje Dames. Bondscoach Alyson Annan vond dat de Bossche goalgetter met het oog op de Olympische Spelen van Tokio met zichzelf aan de slag moest en wil dat ze werkt aan een aantal verbeterpunten. Welke dat precies zijn is niet publiekelijk bekend gemaakt.

De Goede en Matla moeten in de uitverkiezing opnemen tegen de Argentijnse Carla Rebecchi, de Nieuw-Zeelandse internationals Stacey Michelsen en Olivia Merry en Janne Müller-Wieland uit Duitsland.

Bij de mannen dingen de volgende spelers mee naar de award: de Australiërs Eddie Ockenden en Aran Zalewski, de Belgische wereld- en Europese kampioenen Arthur van Doren en Victor Wegnez, de Argentijn Lucas Vila en de Indiër Manpreet Singh. Van Doren won de prijs de voorbije twee edities.

Nominatie voor De Geus
Jonas de Geus is de enige international van de Oranje Heren die in aanmerking komt voor een FIH Award. De rustige, betrouwbare middenvelder verruilde Almere deze zomer voor Kampong en was in Oranje een stabiele kracht tijdens de Pro League en het EK. De Geus maakt samen met de Indiër Vivek Prasad, de Australiër Blake Govers, de Brit Zachary Wallace en de Argentijnse HGC-speler Maico Casella kans op de prijs voor het grootste hockeytalent van 2019 (Rising Star).

Als mogelijke Rising Star heeft Matla, die in 2017 ook al eens werd genomineerd in de categorie Talent van het Jaar, op haar beurt concurrentie van de Duitse Nike Lorenz, de Indische Lalremsiami, de Chinese Zhong Jiaqi en de Argentijnse Julieta Jankunas.

Geen Nederlandse keepers
In de categorie Keeper van het Jaar is er dit jaar geen Nederlandse genomineerde. Vorig jaar maakte Pirmin Blaak nog kans op die prijs, die toen uiteindelijk gewonnen werd door Vincent Vanasch. De Belgische sluitpost is ook dit jaar één van de kanshebbers voor de prijs.

De prijs voor de beste coaches van 2019 worden door een deskundig panel van de FIH zelf gekozen. Vorig jaar viel Alyson Annan namens de Oranje Dames (voor de tweede keer op rij) in de prijzen. Bij de mannen ging de award toen naar Shane McLeod, de Nieuw-Zeelandse bondscoach van België.

Marko over geldboete voor Ferrari: "Deze milde straf is een grap"

Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko is niet tevreden met de straf van slechts 50.000 euro die Ferrari opgelegd heeft gekregen voor de afwijkende hoeveelheid brandstof in de auto van Charles Leclerc tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi. “De regels zijn heel duidelijk. Deze milde straf is een grap”, aldus Marko aan het Duitse tijdschrift Auto Bild.

Voor de start van de race afgelopen zondag werd de auto van Leclerc door de FIA gewogen. Hieruit bleek dat de hoeveelheid brandstof in de auto groter was dan het Italiaanse team opgegeven had.

Ondanks dat de auto niet voldeed aan het technisch reglement werd Leclerc niet gediskwalificeerd maar kreeg Ferrari enkel een geldboete van 50.000 euro.

“Het gaat om eerlijkheid, om het volgen van de regels en om gelijke behandeling van het team”, aldus de Oostenrijker. “De motor van Ferrari is dit seizoen op meerdere punten, die waarschijnlijk buiten het grijze gebied lagen, aan de kaak gesteld, maar er is niks tegen gedaan. Als wij in 2020 weer denken dat er onregelmatigheden zijn, zullen we zeker een protest indienen. Dan moet Ferrari alles openbaren en moet de FIA er adequaat mee omgaan.”

Brons voor Heemskerk en Toussaint op EK kortebaanzwemmen

Op het Europees kampioenschap kortebaanzwemmen in Glasgow hebben Femke Heemskerk en Kira Toussaint beide brons veroverd. Heemskerk werd derde op de 100 meter vrije slag. Haar landgenote Toussaint finishte op diezelfde plaats op de 200 meter rugslag.

Heemskerk kwalificeerde zich met een tijd van 52,22 als derde voor de finale. In de finale zwom ze ruim drie tienden sneller maar moest net als in de halve finales opnieuw haar meerdere erkennen in de Britse Freya Anderson (51,49) en de Française Beryl Gastaldello (51,85).

Donderdag werd Toussaint Europees kampioen op de 100 meter rugslag. Op de 200 meter wist ze dat resultaat niet te herhalen. Zowel in de halve finales en finale moest ze de Italiaanse Margherita Panziera (2,01,45) en de Oekraïense Daryna Zevina (2,02,25) voor zich dulden. Met 2,03,04 zwom Toussaint wel een nieuw persoonlijk record.

The Elder Scrolls Legends krijgt geen nieuwe content meer

Het lijkt erop dat het einde is gekomen voor The Elder Scrolls Legends, de kaartgame van Bethesda binnen het universum van de gelijkname serie. Bethesda maakt namelijk via een post op Reddit bekend dat de ontwikkeling van nieuwe content is gestaakt.

De game is nog in ontwikkeling voor de Aziatische markt, dus wie weet kan enig succes daar nog voor een verandering zorgen. De game blijft live en er blijven in-game events en beloningen komen, maar in termen van nieuwe uitbreidingen is de koek voorlopig op.

Spelers krijgen de volgende keer dat ze inloggen gratis 'The Tamriel Collection', een assortiment van nieuwe, 'three attribute-'kaarten. Bethesda dankt de fans voor het spelen van de game.

Van Bommel: "Intern weten we het, af en toe botst en knalt dat"

PSV verkeert in een crisis, zo erkent Mark van Bommel vrijdag op de persconferentie. De Eindhovenaren begonnen goed aan het seizoen, maar zijn de laatste weken door de slechte resultaten flink gezakt op de ranglijst. De trainer van de huidige nummer drie van de Eredivisie erkent dat hij en PSV onder druk staan in aanloop naar het thuisduel met Fortuna Sittard.

PSV heeft in de laatste zes competitiewedstrijden vijf punten gehaald, terwijl men in de Europa League is uitgeschakeld. Het laatste resultaat, een 1-1 gelijkspel tegen FC Emmen, kwam hard aan bij Van Bommel, zo geeft hij aan op het perspraatje. "Achteraf moet je concluderen dat een gelijkspel tegen FC Emmen gewoon heel erg slecht is", aldus de coach via de officiële clubkanalen.

"Je hoeft je echt geen zorgen te maken dat ik niet weet in welke situatie we momenteel zitten", vervolgt Van Bommel, die naar verluidt achter de schermen weleens een verschil van inzicht heeft met de top van PSV. "Naar buiten toe is het rustig, maar intern weten we echt wel wat er aan de hand is. Maar ook daar moet je rustig zijn. Af en toe botst en knalt dat, maar dat hoeft niet iedereen te weten."

Van Bommel weet dat er tegen Fortuna drie punten gewenst zijn. "Ik weet dondersgoed dat wij moeten winnen. Hoe je dit omdraait is geen handleiding voor, dat is het moeilijke van topsport. Het enige dat telt is winnen. Ik denk dat wij morgen gaan winnen", aldus Van Bommel, die aangeeft dat Sam Lammers, Yanick van Osch en Jorrit Hendrix vanwege blessureleed niet van de partij zijn.

Karsdorp ondergaat operatie en is langdurig uit de roulatie

Rick Karsdorp komt de rest van dit jaar niet meer in actie bij Feyenoord, zo meldt de club vrijdagmiddag via de officiële kanalen. De vleugelverdediger heeft een scheurtje in zijn lies is vandaag in het Erasmus MC geopereerd. 'De verwachting is dat hij op z'n vroegst in februari weer inzetbaar is voor Feyenoord', zo geeft de club aan.

Feyenoord spreekt zelf van een 'kleine medische ingreep'. 'De operatie was noodzakelijk om hem af te helpen van een blessure die hem al lange tijd parten speelt. De rechtsback gaf de afgelopen weken herhaaldelijk aan last te blijven houden van liesklachten', zo geeft de club aan. Karsdorp zal dus minimaal zes weken niet in actie komen voor Feyenoord.

Naast Karsdorp zijn ook Kenneth Vermeer, Sven van Beek, Justin Bijlow, Edgar Ié en Liam Kelly nog altijd niet inzetbaar. "We hebben een uitstekende medische staf, dus daar kan het niet aan liggen", reageert trainer Dick Advocaat vrijdag op de persconferentie, geciteerd door RTV Rijnmond. "Ik geloof niet dat er hier andere dingen gebeuren dan bij andere clubs. Vanaf het begin hebben ze dubbele wedstrijden moeten spelen en dat is voor sommige spelers soms te veel."

Het is niet de eerste keer dat Kardorp wordt geconfronteerd met een langdurige absentie. De 24-jarige back was tijdens zijn periode bij AS Roma ook al maandenlang uit de roulatie met blessureleed. Uiteindelijk kwam Karsdorp in twee jaar tijd tot slechts vijftien duels voor de Italiaanse topclub. Roma heeft de vleugelverdediger dit seizoen uitgeleend aan Feyenoord.

'Ten Hag staat op de lijst bij Everton en wordt gezien als serieuze kandidaat'

Everton is op zoek naar een nieuwe manager na het vertrek van Marco Silva. De ploeg uit Liverpool heeft verschillende kandidaten op het lijstje, onder wie Erik ten Hag. Volgens diverse Engelse media, waaronder The Times, Goal en Daily Express, is de trainer van Ajax een serieuze kandidaat om het roer over te nemen.

Naast de naam van Ten Hag worden door The Times ook Mauricio Pochettino (clubloos), Carlo Ancelotti (Napoli), Vitor Pereira (Shanghai SIPG) en Marcelino (clubloos) aan Everton gelinkt. Goal meldde eerder al dat Ten Hag naast David Moyes (clubloos), Mikel Arteta (Manchester City) en Leonardo Jardim (AS Monaco) op het lijstje van kandidaten staat.

Marcel Brands, technisch directeur van the Toffees, zou Ten Hag als favoriet hebben. De twee Nederlanders kennen elkaar goed vanwege hun tijd in Nederland. Brands was de laatste jaren werkzaam als technisch directeur bij RKC Waalwijk, AZ en PSV, terwijl oefenmeester Ten Hag de leiding had over diverse clubs, met Ajax voorlopig als laatste werkgever.

Volgens The Times is er gesproken óver of gesproken mét Pereira, Moyes, Marcelino en Ten Hag. De Engelse krant durft met zekerheid te stellen dat Pochettino, die onlangs werd ontslagen bij Tottenham Hotspur, sowieso is benaderd voor de functie op Goodison Park. Everton zou wel snel duidelijkheid willen hebben, daar de club met een achttiende plek in de Premier League rap de weg omhoog wil vinden.

Ten Hag werd in een eerder stadium al aan diverse topclubs in Europa gelinkt, zoals Bayern München. De coach van Ajax gaf echter resoluut aan dat hij geen tussentijds vertrek bij de Amsterdammers ambieert. "Ik richt me dit seizoen op Ajax, waar ik het goed naar mijn zin heb. De interesse streelt, maar meer niet. Ik heb alle energie en focus nodig om met Ajax bezig te zijn."

Tennisster Wozniacki (29) stopt na Australian Open met tennis

Tennisster Caroline Wozniacki zet na de Australian Open, begin februari, een punt achter haar loopbaan. De 29-jarige Deense maakte dat vrijdag bekend.

De 29-jarige Deense won in haar carrière, die begon op vijftienjarige leeftijd, won in 2018 haar enige Grand Slam titel. In 2018 was ze beste op de Australian Open. De voormalig nummer één van de wereld stond op het US Open tweemaal de finale (in 2009 en 2014).

"Ik heb alles bereikt waarvan ik durfde dromen, nadat ik op 15-jarige leeftijd prof werd", schrijft Wozniacki op haar instagrampagina. "Ik heb mezelf altijd voorgehouden, dat als de tijd komt dat ik meer dingen wil doen buiten het tennis om, dat het dan klaar is. In de afgelopen maanden heb ik gezien dat er meer in het leven is, buiten het tennis om. Met David trouwen was 1 van die dingen. Daarnaast wil ik een familie beginnen en de wereld rondreizen en tegelijkertijd de aandacht voor reuma (de ziekte waar ze zelf aan lijdt, red.) vergroten."

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

I’ve played professionally since I was 15 years old. In that time I’ve experienced an amazing first chapter of my life. With 30 WTA singles titles, a world #1 ranking for 71 weeks, a WTA Finals victory, 3 Olympics, including carrying the flag for my native Denmark, and winning the 2018 Australian Open Grand slam championship, I’ve accomplished everything I could ever dream of on the court. I’ve always told myself, when the time comes, that there are things away from tennis that I want to do more, then it’s time to be done. In recent months, I’ve realized that there is a lot more in life that I’d like to accomplish off the court. Getting married to David was one of those goals and starting a family with him while continuing to travel the world and helping raise awareness about rheumatoid arthritis (project upcoming) are all passions of mine moving forward. So with that, today I am announcing that I will be retiring from professional tennis after the Australian Open in January. This has nothing to do with my health and this isn’t a goodbye, I look forward to sharing my exciting journey ahead with all of you! Finally, I want to thank with all my heart, the fans, my friends, my sponsors, my team, especially my father as my coach, my husband, and my family for decades of support! Without all of you I could have never have done this!

Een bericht gedeeld door Caroline Wozniacki (@carowozniacki) op6 Dec 2019 om 5:31 (PST)

Handbalsters stunten tegen angstgegner Noorwegen; wereldkampioen Frankrijk uitgeschakeld

De Nederlandse handbalsters hebben voor het eerst in twintig jaar gewonnen van angstgegner Noorwegen. In de laatste wedstrijd van de eerste poulefase won Oranje met 30-28 van Noorwegen en creëerde daarmee een goede uitgangspositie in de volgende poulefase.

In de eerste zeven minuten van het duel tussen Nederland en Noorwegen ging het gelijk op, waarna Noorwegen het eerste gaatje met Nederland wist te slaan. De drievoudig wereldkampioen handbal liep uit naar een voorsprong van vijf doelpunten en het leek opnieuw een kansloze nederlaag te worden voor de Nederlandse handbaldames tegen Noorwegen. Bij de rust was het verschil vier doelpunten: 14-18.

In de tweede helft begon Oranje steeds beter te spelen en vooral defensief speelde het Nederlands team uitstekend met daarin een grote weggelegd voor keepster Tess Wester. Ook de aanval was succesvol, waardoor het na een kwartier in de tweede helft gelijk stond tussen de beide teams.

Nederland bleef goed spelen en nam met nog tien minuten te spelen een voorsprong. Nederland gaf de voorsprong vervolgens niet meer af, mede dankzij Estavana Polman, die in het laatste kwartier maar liefst vier keer wist te scoren. In de eerste 45 minuten had ze maar één keer gescoord. Nederland won uiteindelijk met 30-28.

Denemarken zorgde in de laatste poulewedstrijd in groep B voor een enorme stunt door regerend wereld- en Europees kampioen Frankrijk uit te schakelen.

Nederland komt nu in de hoofdronde terecht bij Zuid-Korea, Duitsland en Denemarken. Ook Noorwegen en Servië zitten in de poule, maar daar hoeft Oranje niet meer tegen te spelen, doordat de resultaten mee worden genomen naar de hoofdronde. Daardoor staat Nederland aan de leiding met vier punten uit twee wedstrijden.

De Nederlandse handbalsters spelen op zondag 8 december tegen Duitsland (10.00 uur), op maandag 9 december tegen Denemarken (10.00 uur) en op woensdag 11 december is Zuid-Korea de tegenstander (07.00 uur).

De beste twee landen uit de groep plaatsen zich voor de halve finales van het WK.

NHL: Panarin draait oude ploeg de nek om

IJshockeyer Artemi Panarin speelde de afgelopen twee seizoenen voor de Columbus Blue Jackets, waar hij meer dan vijftig goals maakte en ruim 110 assists gaf. De 28-jarige Rus maakte daarna de overstap naar de New York Rangers en ging donderdagavond op bezoek bij zijn oude ploeg.

Cam Atkinson werkte de thuisploeg in de eerste periode op voorsprong, maar kort voor het einde van de periode trok Brendan Lemieux de stand gelijk. Jacob Trouba zorgde vanuit de powerplay voor 1-2 en tien minuten later was het Panarin die zijn oud-teamgenoten een 1-3 achterstand bezorgde. Seth Jones deed vroeg in de derde periode nog wat terug, maar de gelijkmaker zat er niet meer in en dus wonnen de Rangers met 2-3.

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - Chicago Blackhawks 3-4 OT
Carolina Hurricanes - San Jose Sharks 3-2 SO
Columbus Blue Jackets - New York Rangers 2-3
Montreal Canadiens - Colorado Avalanche 2-3
New York Islanders - Vegas Golden Knights 3-2 OT
Philadelphia Flyers - Arizona Coyotes 1-3
Tampa Bay Lightning - Minnesota Wild 4-5
Dallas Stars - Winnipeg Jets 3-2 OT
Calgary Flames - Buffalo Sabres 4-3

Blue Jackets - Rangers (Bron: YouTube)

Dubbelslag voor teamsprinters op de schaats

De eerste dag van de World Cup schaatsen in het Kazachstaanse Nur-Sultan is afgesloten met de teamsprint voor mannen en vrouwen. Het circusnummer werd een succesvolle voor Nederland, want beide wedstrijden werden door de oranje ploegen gewonnen.

Ronald Mulder, Kai Verbij en Thomas Krol namen het in de slotrit op tegen China, waar het al in de eerste bocht fout ging: Lian Ziwen leek met een enkelblessure te kampen en kon niet verder. Het Nederlandse trio zette wel door en met een scherpe tijd van 1:19,958 minuten werden de Noren met 0,34 tellen verslagen. De derde plek was verrassend voor Zwitserland, onder meer geholpen door het letterlijke wegvallen van Rusland en Canada.

Bij de vrouwen stonden Michelle de Jong, Jutta Leerdam en Letitia de Jong op het ijs en in de slotrit kreeg het Russische trio flink klop van de Nederlandse ploeg. Het drietal finishte in 1:27,955 minuten en was daarmee 1,74 seconden sneller dan de Russische dames, terwijl Polen op ruim twee seconden een verrassende derde plek pakte.

Politie: 'Beeld Aidsfonds is waarschijnlijk omgewaaid'

De recherche heeft onderzoek gedaan naar de 'vernieling' van het roze beeld op het Beursplein. Uit beeldmateriaal zou blijken dat er helemaal geen sprake is van vandalisme, maar dat het standbeeld is gevallen, waarschijnlijk door de wind.

Het gaat om een beeld van het Aidsfonds, dat op 1 december geplaatst werd op het Beursplein. Voordat het beeld kapot ging, toonde het een huilende vrouw die iedere veertig seconden een traan laat vallen. Die traan staat symbool voor het feit dat iedere veertig seconden iemand in de wereld sterft aan aids.

Windstoot
In eerste instantie ging het Aidsfonds uit van vandalisme. Maar nu blijkt het standbeeld gevallen te zijn, stelt een politiewoordvoerder. 'Op bewakingsbeelden is te zien dat het beeld uit zichzelf omvalt. Niemand raakt het op dat moment aan. Het kan bijvoorbeeld gebeurd zijn door een windstoot. Waarschijnlijk had dat iets te maken met het zwaartepunt. Het beeld is bij de knieën gebroken.'

Een woordvoerder van het Aidsfonds kan zich niet voorstellen dat het beeld zomaar is omgevallen. Zo zouden er voetstappen in het bassin gevonden zijn. 'Maar we gaan ons daar verder niet meer mee bezig houden. Het belangrijkste is dat het beeld nu gerepareerd wordt.'

Vast plekje
Het standbeeld wordt momenteel weer in elkaar gezet in een atelier. 'We willen daarna de tour gewoon afmaken en het beeld laten zien op andere plekken in Nederland. Het beeld reist binnenkort naar Amersfoort. We hopen dat het beeld daarna een vast plekje zal krijgen in Amsterdam.'

Nieuw-Zeelandse baanrensters benaderen wereldrecord, Nederlanders afwezig

In het Nieuw-Zeelandse Cambridge is vrijdag alweer de vierde World Cup-wedstrijd van het seizoen voor de baanwielrenners van start gegaan. De Nederlandse sprinters waren er afwezig en dus zat een zoveelste gouden medaille er voor de teamsprinters niet in.

Ploegenachtervolging vrouwen
Nieuw-Zeeland en Australië streden in de finale om het goud en dat werd een mooi duel. Aanvankelijk konden de Aussie's het tempo nog een beetje bijbenen, maar in de tweede helft moesten ze de thuisheldinnen laten gaan. Rushlee Buchanan, Holly Edmonston, Bryony Botha en Kirstie James snelden zelfs naar een tijd van 4:10,705 minuten, slechts een halve seconde boven het Britse wereldrecord van de Olympische Spelen in 2016. Canada versloeg het Nieuw-Zeelandse Subway Track Team in de strijd om het brons.

Ploegenachtervolging mannen
Bij de mannen ging de finale tussen het verrassend sterke Zwitserland en de Australiërs, misschien wel de favorieten. Die rol konden de wereldrecordhouders echter niet waarmaken: na ruim drie kilometer ging het fout. Sam Welsford en Leigh Howard reden weg bij Alexander Porter en Cameron Scott, terwijl de tijd van de nummer drie telt. Porter deed alles wat hij kon om in de buurt te blijven, maar verloor teveel en Robin Froidevaux, Claudio Imhof, Stefan Bissegger en Lukas Rügg konden in 3:50,359 minuten de winst pakken, twee tellen voor Australië. Nieuw-Zeeland was in de strijd om het brons met 3:50,712 veel te sterk voor Rusland.

Teamsprint mannen
Zoals gezegd zijn de Nederlandse sprinters niet aanwezig in Cambridge en dus lag de weg open voor anderen. Daar profiteerden vooral de Japanners van, die met het oog op de Spelen in Tokyo volgend jaar enorm in opkomst zijn. Kazuki Amagai, Tomohiro Fukaya en Yudai Nitta zetten een dijk van een finalerit neer en gaven Polen met 42,790 seconden dik het nakijken, waarmee ze een uiterst zeldzame zege boekten. In de spannende strijd om brons was Nieuw-Zeeland te sterk voor Trinidad & Tobago, hoewel ook de thuisrijders véél langzamer waren dan de indrukwekkende Japanners in de finale.

Teamsprint vrouwen
De Nieuw-Zeelandse vrouwen waren op dreef vrijdag, want na de ploegenachtervolging gingen ze er ook met de winst vandoor op de teamsprint. Natasha Hansen en Olivia Podmore moesten alles uit hun kleine tenen trekken om Marlena Karwacka en Urszula Los uit Polen te verslaan en aan de finish werd zelfs een exact gelijke tijd gegeven, maar met 32,877 tegen 32,899 bleken Hansen en Podmore toch gewonnen te hebben. Namens het Russische Gazprom-Rusvelo ging het brons naar Ekaterina Rogovaya en Daria Shmeleva, die Stephanie Morton en Caitlin Ward uit Australië klopten.

Blondin wint spannende vijf kilometer in scherpe tijd

Ivanie Blondin heeft in het Kazachstaanse Nur-Sultan de vijf kilometer gewonnen tijdens de World Cup schaatsen aldaar. Het werd een spannende race, met een in de breedte bijzonder hoofd niveau.

Blondin reed in de vierde rit en ging lange tijd achter Natalia Voronina aan, maar de Russische kreeg het in de slotronden uiterst zwaar. De Canadese massastartspecialiste hield haar tempo echter vol, pakte de leiding en reed weg naar 6:54,945 minuten, bijna vijf seconden onder Martina Sablikova's oude baanrecord.

Esmee Visser deed een poging om Blondin's tijd aan te vallen, maar in haar rit tegen Antoinette de Jong - die zevende werd in 7:03,300 - kwam Visser ondanks een sterk einde tekort: 6:56,345 minuten, uiteindelijk goed voor plek vier.

In de slotrit reed Sablikova tegen Blondin's landgenote Isabelle Weidemann en de Tsjechische kende een ijzersterk slot. Het was nét niet genoeg: ze kwam enkele honderdsten tekort en werd tweede in 6:54,995 minuten, terwijl Weidemann op minder dan een seconde de derde plek pakte. Reina Anema en Melissa Wijfje werden achtste en tiende, Esther Kiel werd achtste in de B-groep.

De volledige uitslag staat hier.

Verdachte van kaping Nederlands vrachtschip langer vast

De 29-jarige Nigeriaanse verdachte van de kaping van een Nederlands vrachtschip en gijzeling van de bemanning blijft twee weken langer vast zitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Rotterdam vrijdag besloten.

De man is in november 2018 naar aanleiding van een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie aangehouden op het vliegveld van Johannesburg en is donderdag uitgeleverd door Zuid-Afrika.

Kameroen
Het onder Nederlandse vlag varende vrachtschip FWN Rapide werd in april 2018 voor de kust van Nigeria geënterd door gewapende piraten. Elf van de veertien bemanningsleden werden gegijzeld en ontvoerd en vervolgens vastgehouden in de jungle van Nigeria en Kameroen. De bemanningsleden werden in mei 2018 vrijgelaten na betaling van losgeld door de rederij.

Aan de verdachte zijn beperkingen opgelegd. Hij mag alleen contact onderhouden met zijn advocaat.

Twitter en 113 Zelfmoordpreventie gaan samenwerken

Wanneer iemand vanaf vandaag op Twitter zoekt naar termen die verband houden met zelfmoord of zelfverwonding, is het eerste zoekresultaat een aansporing om hulp te zoeken. De melding bevat de contactgegevens van Stichting 113 Zelfmoordpreventie, de Nederlandse niet-gouvernementele organisatie die waardevolle hulpmiddelen voor geestelijke gezondheid biedt aan mensen in nood.

‘De realtime, open Twitter-community is een belangrijke bron van ondersteuning voor mensen die mogelijk met geestelijke gezondheidsproblemen te maken hebben. Het aanpakken van deze problemen vereist samenwerking tussen alle belanghebbenden - publiek, bedrijven en maatschappelijke organisaties een rol om ervoor te zorgen dat mensen in Nederland ondersteuning krijgen als dat nodig is. Een van de manieren waarop we dit doen is via onze samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie. We bieden een zoekresultaat die kwetsbare mensen aanmoedigt om hulp te vragen,’ zegt Ronan Costello, Public Policy Manager Europe bij Twitter.

Twitter kanaal om mensen te bereiken
‘We zijn erg blij om met Twitter samen te werken. We hopen op deze manier meer mensen met suïcidale gedachten te bereiken en hen te laten weten dat er altijd hulp beschikbaar is,’ zegt Evita Bloemheuvel, Persvoorlichter bij 113 Zelfmoordpreventie. ‘We weten dat mensen soms makkelijker op social media hun gevoelens uiten dan dit te delen met een naaste. Mensen hebben snel het gevoel een ander tot last te zijn. Met dit initiatief hopen we de drempel naar hulp te verlagen en zelfmoord te voorkomen.’

Speciaal meldingsformulier
Twitter heeft een speciaal meldingsformulier voor mensen die met zelfmoord of zelfbeschadiging dreigen. Een gespecialiseerd team beoordeelt deze rapporten en neemt na ontvangst rechtstreeks contact op met het individu om hen te laten weten dat iemand die om hem of haar geeft denkt dat ze mogelijk gevaar lopen. Twitter biedt online en hotline-bronnen en moedigt hen aan om hulp te zoeken. Twitter deelt ook informatie over hun Helpcentrum voor mensen die mogelijk zelfmoordgedachten en zelfbeschadiging ervaren en voor mensen die zich zorgen maken over anderen op Twitter.

De zoekopdracht is ook beschikbaar voor mensen in Australië, België, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Ierland, Italië, Japan, Korea, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Als jij of iemand die je kent een moeilijke tijd doormaakt, ben je niet alleen. 113 Zelfmoordpreventie kan helpen. Leer meer en neem contact met ze op via telefoon op 0900-0113, de website of Twitter.

Kabinet wil dak- en thuislozen sneller aan woning met begeleiding helpen

Het kabinet wil dat er sneller geschikte woonruimten met begeleiding voor dak- en thuislozen beschikbaar komen. Daarom treft het kabinet op korte termijn extra maatregelen om het creëren van extra woonruimten te stimuleren. Het kabinet heeft alle centrumgemeenten gevraagd in kaart te brengen wat op regionaal niveau de opgave is. Dit is een tussenstap richting een overkoepelend plan van aanpak om dak- en thuisloosheid terug te dringen, dat in het voorjaar van 2020 wordt opgesteld.

Ondanks het feit dat al op diverse manieren wordt gewerkt aan het terugdringen van het aantal dak- en thuislozen, laat de forse toename van het aantal dak- en thuislozen in de afgelopen paar jaar zien dat meer nodig is. Dit sluit aan bij de oproep die verschillende partijen hebben gedaan over de stijging van het aantal dak- en thuislozen.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Het aantal dak- en thuislozen in Nederland is onacceptabel hoog. We moeten dak- en thuislozen het liefst direct, maar in ieder geval zo snel mogelijk, weer aan een passende woonruimte helpen. Zodat zij daar, met de benodigde begeleiding, weer een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. Ik span me hier tot het uiterste voor in, samen met staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen, en met gemeenten, woningcorporaties, cliëntenorganisaties en zorgaanbieders op regionaal niveau. Doel is dat niemand op straat hoeft te slapen of langer dan drie maanden in de opvang hoeft te verblijven.”

Meer woonruimte beschikbaar
Om dak- en thuislozen snel te kunnen helpen, is nodig dat er op korte termijn al meer woonruimte met begeleiding voor deze groep beschikbaar komt. Er zijn op dit gebied al positieve ontwikkelingen. Zo is Aedes, de koepelorganisatie van de woningcorporaties, voornemens om – in samenwerking met andere partijen als gemeenten – de komende jaren naar verwachting jaarlijks 10.000 flexwoningen te realiseren, waar ook de doelgroep dak- en thuislozen gebruik van kan maken. Daarnaast heeft het kabinet stappen gezet om de woningbouwproductie te versnellen, met een woningmarktpakket van €2 miljard. Dit is onder andere bedoeld om betaalbare huurwoningen en tijdelijke en flexibele woningen te realiseren, die hard nodig zijn voor o.a. de huisvesting van de doelgroep dak- en thuislozen. Aan de preventieve kant wordt gewerkt aan het verder terugdringen van het aantal huisuitzettingen ten gevolge van schulden.

Succesvolle initiatieven breder toepassen
Er zijn in Nederland ook allerlei goede initiatieven voor wonen met begeleiding zonder dat hiervoor nieuwbouw nodig is. Het kabinet wil stimuleren dat dit soort initiatieven, die nu vaak nog op kleine schaal plaatsvinden, breder worden toegepast. Bijvoorbeeld Onder de Pannen en Kamers met Aandacht, waarbij particulieren mentorschap en onderdak bieden aan dak- en thuislozen. Specifiek worden ook succesvolle initiatieven die voortkomen uit samenwerkingsverbanden tussen publieke en private partijen geïntensiveerd, zoals het Jongeren Perspectief Fonds en het project Skills in de Stad van het Rijksvastgoedbedrijf.

Winteropvang
Het is belangrijk dat komende winter niemand op straat komt te staan. De centrumgemeenten (samenwerkende regio’s) zijn hiervoor primair verantwoordelijk. In 33 van de 43 centrumgemeenten wordt de opvang uitgebreid, om iedereen die zich meldt een plek te kunnen bieden. Staatssecretaris Blokhuis roept de overige 10 centrumgemeenten op om dit ook te doen, voor zover zij dit niet al van plan waren.

De opgave in kaart
Om tot een overkoepelend plan te komen voor het terugdringen van dak- en thuisloosheid, dat aansluit op waar in de gemeenten behoefte aan is, is het nodig om een beter beeld te hebben van de regionale uitdagingen en problemen. Zo is de woningmarkt per regio heel verschillend en zal de oplossing ook anders moeten zijn. Het kabinet heeft centrumgemeenten daarom gevraagd om voor 1 februari 2020 in kaart te brengen hoeveel dak- en thuislozen zij in de regio hebben en welke woon- en zorgbehoefte er is. Op basis van de door gemeenten aangeleverde informatie komt het kabinet, in gesprek met gemeenten, woningcorporaties, zorgaanbieders en cliëntenorganisaties, dit voorjaar tot een overkoepelend plan voor de aanpak van dakloosheid.

Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In 2022 volgt het bedrijfsleven. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Onze gezondheid
Afgelopen september oordeelde de Hoge Raad dat rookruimtes in de horeca in strijd zijn met een verdrag van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en als gevolg daarvan per direct verboden zijn. Blokhuis: “Door die nieuwe situatie moesten we natuurlijk ook opnieuw kijken naar het beleid met betrekking tot rookruimtes buiten de horeca. Dat alle rookruimtes dicht zouden gaan, hadden we al afgesproken. Maar we gaan het sneller doen en we gaan het in de wet vastleggen. Een mooi eindresultaat voor onze gezondheid.”

Overheid goede voorbeeld
In het Nationaal Preventieakkoord stond dat rookruimtes in (semi)overheidsgebouwen in 2022 zouden worden gesloten. Dat is nu een jaar naar voren gehaald. De overheid moet hierin het goede voorbeeld geven. Verder zijn vele organisaties al vergevorderd in hun voorbereidingen om rookruimtes te sluiten. Dat geeft vertrouwen dat eerdere sluiting ook voor iedereen praktisch haalbaar is. Om het gat tussen het sluiten van de rookruimtes tussen verschillende sectoren klein te houden, volgt de sluiting van de rookruimtes in het bedrijfsleven in 2022.

Voor eens en voor altijd vaarwel
Blokhuis: “Roken is enorm verslavend en enorm dodelijk. Per jaar sterven er 20.000 mensen aan de gevolgen ervan. Rookruimtes versterken het idee dat roken normaal is, en daarbij wordt het roken met deze ruimtes gefaciliteerd. Het is dus hoog tijd om de rookruimte voor eens en voor altijd vaarwel te zeggen.”

Daniel (19) vrijgelaten uit vreemdelingendetentie

De met uitzetting begreigde Daniel Buter (19) uit Amsterdam Noord is vrijgelaten uit vreemdelingendetentie. Dat laat het ministerie van Veiligheid en Justitie zojuist weten.

Dit omdat er vandaag een aanvraag voor een verblijfsvergunning is ingediend. Hierdoor is het vasthouden van Daniel "niet langer proportioneel." De Immigratie- en Naturalisatiedienst gaat de aanvraag voor een verblijfsvergunning beoordelen. Daniel mag de uitkomst hiervan thuis afwachten.

Verder meldt het ministerie dat het vastzetten "eerder rechtmatig is opgelegd en dat het is getoetst door de rechter op 27 november."

De in Amsterdam geboren en getogen Daniel werd bijna vier weken geleden opgepakt, nadat hij een paspoort had aangevraagd zodat hij kon gaan studeren. Toen bleek dat hij niet in het bezit was de Nederlandse nationaliteit, werd dit gemeld aan de IND die hem uitnodigde voor een gesprek. Op advies van zijn toenmalige advocaat ging Daniel hier niet op in, waarna hij later werd opgepakt.

Zijn huidige advocaat Maartje Terpstra kreeg vanmiddag van de gemeente te horen dat zij een nieuwe aanvraag kon indienen, waarna de zaak met spoed behandeld zou worden door de IND. Burgemeester Halsema, die gisteren haar afschuw uitsprak over het vastzetten van Daniel, zou hier volgens de advocaat 'een positieve rol' in hebben gespeeld.

Nederlandse sprinters vallen vies tegen, Russisch 1-2'tje

De World Cup schaatsen in het Kazachstaanse Nur-Sultan is voor de Nederlandse mannen op de 500 meter een ouderwetse flop geworden. Geen van de vier heren kwam verder dan een tiende plek.

Lennart Velema was de eerste Nederlander die in actie kwam en noteerde een tijd van 35,079 seconden. Dat bleek teleurstellend genoeg de beste Nederlandse prestatie, want de rest viel vies tegen: Kai Verbij werd met 35,150 veertiende, Dai Dai Ntab kwam in de slotrit met 35,151 niet verder dan de vijftiende stek en voormalig wereldtopper Ronald Mulder werd met 35,244 zelfs achttiende. De ooit nog sterke Michel Mulder kwam in de B-groep al niet verder dan een elfde plek.

De Canadees Alex Boisvert-Lacroix was in zijn rit tegen Velema wél snel en finishte in 34,730 seconden. Viktor Mushtakov uit Rusland dook daar met 34,636 onderdoor en in de voorlaatste rit bleek Ruslan Murashov nét niet snel genoeg om zijn landgenoot te verslaan: 34,641 seconden. Het werd zo wel een Russisch 1-2'tje, voor Boisvert-Lacroix, met de eerste World Cup-zege ooit voor de 22-jarige Mushtakov.

De volledige uitslag staat hier.

Nederlands vijftal buiten podium op 1000m

Tijdens de World Cup schaatsen in de Kazachstaanse hoofdstad Nur-Sultan hebben de Nederlandse dames op de 1000 meter allemaal naast het podium gegrepen. Vijf Nederlandse schaatssters haalden allemaal de top-10, maar een podiumplek zat er net niet in.

Het Russische onderonsje tussen Olga Fatkulina en Daria Kachanova leverde de eerste echt rappe tijden op: Kachanova tekende voor 1:14,753 minuten, Fatkulina kwam na 1:15,093 over de streep. Ireen Wüst kwam er met haar 1:15,362 niet aan en werd uiteindelijk vijfde, terwijl de Russische winst in de slotrit nog verdween: de Amerikaanse Brittany Bowe reed in 1:14,280 naar een overtuigende zege.

Achtar Nao Kodaira werd Wüst vijfde, voor Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Jorien ter Mors, die binnen enkele honderdsten van elkaar zaten. Sanneke de Neeling werd op een kleine seconde van Wüst tiende. De volledige uitslag is hier te vinden.

Grote patch voor Hearthstone doorgevoerd

Blizzard heeft een grote patch doorgevoerd voor Hearthstone. Deze patch bereid de game voor op de komst van Descent of Dragons, de nieuwste uitbreiding, maar voert ook balanswijzigingen door voor Battlegrounds en meer.

Aanstaande dinsdag wordt de uitbreiding beschikbaar gemaakt. 135 nieuwe kaarten worden geïntroduceerd en de patch notes verklappen dat er in januari nog eens 35 kaarten bijkomen in een nieuw adventure genaamd Galakrond's Awakening. Verder introdueert de patch de mogelijkheid om Wild Packs met gold te kopen, net als een roterende hero selectie in de shop. Deze wijigingen worden begin volgende week doorgevoerd. Hier vind je dan ook Tyrande als gratis hero en Sylvanas als nieuwe, betaalde Hunter-alternatief.

Voor Battlegrounds zijn er drie nieuwe heroes geïntroduceerd: Sylvanas, Rafaam en Edwin VanCleef. Zij komen, samen met terugkerende heroes Millificent Manastorm en Lich Baz'hial, in plaats van de roterende heroes Patches, Bartendotron, Pyramad, Professor Putricide en Trade Prince Gallywix. Daarnaast zijn King Bagurgle en Floating Watcher geïntroduceerd als nieuwe minions. Alle balanswijzigingen en abilities vind je hier terug.

Laatste State of Play van 2019 op 10 december

De laatste State of Play, waarin PlayStation nieuwe aankondigingen en updates presenteert of aanstaande games, van 2019 is aangekondigd. Dinsdag 10 december om 15:00 uur wordt de presentatie uitgezonden.

Wat we precies te zien krijgen is nog even afwachten. De presentatie duurt zo'n twintig minuten, dus er is genoeg ruimte om van alles te behandelen. De remake van Resident Evil 3 is in ieder geval een kansmaker.

NBA: Redt een jonge Japanner de NBA in Azië?

Zeventien jaar geleden maakte een boomlange Chinees zijn debuut in de NBA. Yao Ming speelde acht seizoenen voor de Houston Rockets en groeide er uit tot een icoon. Nog belangrijker voor de sport, hij ontsloot de Chinese markt en maakte van basketbal één van de populairste sporten in het land met ruim een miljard inwoners.

In oktober kwam de vruchtbare samenwerking tussen de NBA en China op losse schroeven te staan. Daryl Morey, general manager van de Houston Rockets, plaatste een retweet om solidariteit te tonen met de demonstranten in Hong Kong. De Chinese autoriteiten eisten excuses, die ook rap volgden van Morey en de NBA-leiding. Diverse NBA-spelers spraken ook hun onvrede uit over de in hun ogen onbedachtzame Morey en spraken openlijk hun steun uit voor China.

Het werden pijnlijke weken voor de NBA. De sport had zich in de Verenigde Staten geprofileerd als een competitie die spelers de vrijheid gaf om zich uit te spreken over sociale misstanden. Spelers, LeBron James voorop, grepen deze kans aan. Vooral om zich te uiten over politiegeweld tegen jonge donkere Amerikaanse mannen. De sport was hierin een tegenhanger van het American Football. In de NFL worden spelers monddood gemaakt en kan elke vorm van protest leiden tot een schorsing.

Waarom was de NBA dan toch zo stil als het om mensenrechten in China ging? Het antwoord is uiteraard geld. De NBA is eigenlijk een samenwerking tussen de eigenaars van de dertig teams en de paar honderd spelers die er onder contract staan. De competitie genereert miljarden aan inkomsten via TV contracten, advertenties, merchandising en abonnementen op streaming services. Om de paar jaar wordt een nieuwe CAO afgesloten tussen eigenaars en spelers hoe deze inkomsten worden verdeeld. Komen de partijen er niet uit, dan staken de spelers. Dit gebeurde voor het laatst in het seizoen 2011/2012.

De opkomst van China als markt voor de sport heeft gezorgd voor een bijzonder lucratieve deal met de Chinese streaming provider Tencent. Dit bedrijf wilde 1,5 miljard dollar betalen voor de exclusieve rechten om in China NBA wedstrijden te streamen. Dit geld zou dus verdeeld worden onder eigenaren en spelers. Dat laatste via het salarisplafond. Elke ploeg heeft een maximum aan salaris dat jaarlijks mag worden uitgekeerd aan spelers. Hoe meer geld de NBA genereert, hoe hoger dit plafond kan worden. Dit betekent ook dat een negatieve uitlating van één speler aan het adres van China impact kan hebben op het salaris van alle spelers.

Naast het salaris geldt ook dat steeds meer spelers en clubs Chinese bedrijven als privé-sponsor hebben. De tweet van Daryl Morey zorgde er direct al voor dat diverse sponsoren de samenwerking met de NBA opzegden.

Ten slotte is de Chinese competitie een goed alternatief voor spelers die net niet goed genoeg zijn om een NBA-contract te krijgen. Veel oud-NBA spelers vinden hun weg naar Europese competities, maar ook Australië en China gelden als plaatsen waar op redelijk niveau gespeeld wordt en voor oud-NBA spelers goed wordt betaald.

De storm is inmiddels wat gaan liggen. De competitie is begonnen en in China zijn de wedstrijden gewoon te zien. Maar wat beklijft is dat de samenwerking met China op drijfzand is gebouwd en de NBA een keus moet maken tussen de vrijheid van meningsuiting en de miljarden dollars die vanuit China overkomen.

De NBA, die na de Olympische Spelen van 1992 is begonnen met het globaliseren van de sport, is altijd op zoek naar nieuwe afzetmarkten. Mogelijk hebben ze weer een nieuwe goudmijn in handen in de vorm van de jonge Japanner Rui Hachimura.

Hachimura werd in 1998 geboren in Toyama, Japan. Zijn moeder is Japanse en zijn vader komt uit het West-Afrikaanse Benin. Rui is Japans voor onder andere 'honk', niet toevallig was is zijn familie groot honkbalfan. De jonge Hachimura bleek echter meer talent voor basketbal te hebben, werd meer dan twee meter lang en werd opgemerkt door Amerikaanse scouts.

Na drie jaar college spelen bij het gerenommeerde universiteitsteam van Gonzaga, stelde Hachimura zich deze zomer beschikbaar voor de draft. De Washington Wizards selecteerden hem daarin als negende.

Al vanaf het begin van het seizoen is Hachimura één van de indrukwekkendste rookies. Vorige week viel hij op door dertig punten te scoren tegen de Los Angeles Clippers. Dit was in een ruime nederlaag, dus uiteindelijk niet echt belangrijk.

Gisteravond imponeerde de jonge Japanner in een wedstrijd tegen de Philadelphia 76ers. Hachimura maakte 27 punten en leidde zijn ploeg daarmee naar een 119 – 113 overwinning op de titelkandidaat.

Het is nog te vroeg om te zeggen of Hachimura een ster gaat worden in de NBA en of hij kan zorgen voor een groeiende populariteit van de sport in Japan. Aan de Wizards zal het in elk geval niet liggen, zij hebben hun marketingafdeling uitgebreid om specifiek het team in het land van de rijzende zon te promoten.

Highlights van Hachimura en de Wizards tegen de Philadelphia 76ers. Bron: Speed of Lin

Uitslagen

Washington Wizards – Philadelphia 76ers 119 – 113
New York Knicks – Denver Nuggets 92 – 129
Toronto Raptors – Houston Rockets 109 – 119
New Orleans Pelicans – Phoenix Suns 132 – 139 (OT)

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 19-3
Boston Celtics 15-5
Toronto Raptors 15-6
Miami Heat 15-6
Philadelphia 76ers 15-7
Indiana Pacers 14-7
Brooklyn Nets 11-10
Orlando Magic 10-11
Charlotte Hornets 9-14
Detroit Pistons 8-14
Chicago Bulls 8-14
Washington Wizards 7-13
Cleveland Cavaliers 5-15
Atlanta Hawks 5-17
New York Knicks 4-17

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 19-3
Los Angeles Clippers 16-6
Denver Nuggets 14-5
Dallas Mavericks 15-6
Houston Rockets 14-7
Utah Jazz 12-10
Minnesota Timberwolves 10-10
Phoenix Suns 10-11
Portland Trail Blazers 9-13
Sacramento Kings 8-12
Oklahoma City Thunder 8-12
San Antonio Spurs 8-14
Memphis Grizzlies 6-15
New Orleans Pelicans 6-16
Golden State Warriors 4-19

Erfenissen en schenkingen verschuiven vermogen van oud naar jong

Ontvangers van erfenissen en schenkingen zijn relatief rijker dan leeftijdsgenoten die niets ontvangen. Desondanks hebben erfenissen en schenkingen tussen 2007 en 2015 niet geleid tot een toename van de vermogensongelijkheid. Dit komt doordat huishoudens die een grote schenking geven, gemiddeld ouder en meer vermogend zijn dan de ontvangers, zodat vermogen verschuift naar de minder vermogende generatie.

Een andere oorzaak is dat huishoudens met lage of negatieve vermogens weliswaar minder schenkingen en erfenissen ontvangen, maar deze zijn in verhouding tot hun oorspronkelijke vermogen hoger dan bij huishoudens met meer vermogen. Vermogensongelijkheid wordt deels doorgegeven naar volgende generaties, maar na verloop van tijd verspreidt het vermogen zich over de nakomelingen.

Dit staat in de zojuist verschenen publicatie ‘Effect van erfenissen en schenkingen op vermogensongelijkheid en de rol van belastingen’ van het Centraal Planbureau (CPB).

Het onderzoek gaat alleen over schenkingen en erfenissen waarover belastingaangifte is gedaan. Dit zijn vooral de grotere erfenissen en schenkingen. Gemiddeld werd in 2015 over deze erfenissen 12% belasting betaald en over deze schenkingen 6%. Bij erfenissen zonder familierelatie en bij schenkingen zonder specifieke vrijstelling is de gemiddelde belastingdruk hoger. Via de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) worden grote vermogens overgedragen en hierbij is de gemiddelde belastingstuk met 1,1% in 2015 aanzienlijk lager dan gemiddeld. Er zijn veel schenkingen net beneden de eenmalige vrijstellingen en de schijfgrens waarboven het hoge tarief moet worden betaald. Door grote schenkingen over meerdere jaren te spreiden verlagen huishoudens de belastingdruk.

Themesong van serie Baantjer - Het begin uitgebracht

MY BABY heeft de themesong gemaakt, voor de serie Baantjer het Begin. De track ‘Everything’, door MY BABY speciaal voor de serie geschreven en gecomponeerd is te horen als intro van iedere aflevering. De band voorzag de gelijknamige film tevens van een titelsong ‘Seeing Red’. Niet alleen regisseur Arne Toonen was onder de indruk, ook hoofdrolspeler Waldemar Torenstra vindt dat de band perfect gehoor geeft aan het gevoel van de serie; een authentieke, hedendaagse sound met een rauwe vibe. De sound van MY BABY is een hypnotiserende mix van rock, folk en dance. ‘Everything’ wordt als single uitgebracht. De track is vanaf vandaag te beluisteren via alle digitale platforms.

Arne Toonen (regisseur): "MY BABY stond al een tijdje op mijn radar en kwam regelmatig terug in mijn eigen Spotify playlists. Ik heb ze live bewonderd op Lowlands. En toen we bezig waren met een titelsong voor de film was één en één meteen twee. ‘Seeing Red’ viel onmiddellijk op qua sound en raakte exact de juiste snaar voor de sfeer van Baantjer het Begin. Ik was daarom super hyped dat ze bereid waren om een nieuwe track te produceren die we mochten gebruiken als themesong voor de serie."

Joost van Dijck van MY BABY: We hebben de spanning en rauwheid van de serie trachten te vangen in een titeltrack waarin we een dienst net buiten ons straatje draaien. Wij zijn erg blij met het resultaat ‘Everything’ gaat over de spanning die kan oplopen in een verhoorkamer, fysiek dan wel metafysisch. We zijn erg vereerd dat we de kans kregen om de nieuwe titel track te schrijven voor deze serie."


Meer Amerikaanse legervoorraad naar Eygelshoven

Het Amerikaanse leger verhoogt de mobiliteit van haar eenheden in Europa met ‘dynamische stallings- en onderhoudslocaties’. Daarmee reageren de Amerikanen op de onvoorspelbare situatie aan de oostgrens van het NAVO-grondgebied. Ook Nederland speelt een rol bij het verhogen van die Amerikaanse mobiliteit, want de zogenoemde Army Prepositioned Stocks Eygelshoven wordt groter. Dat is vandaag door de landmachten van Amerika en Nederland met een handtekening bekrachtigd.

Grensgebied met Rusland
Het Amerikaanse materieel in Eygelshoven zal vaker wisselen en is binnen 48 uur inzetbaar. Voorheen was er slechts sprake van langdurige opslag in Eygelshoven. Maar de Amerikanen gaan hun spullen ook vaker gebruiken voor oefeningen in het grensgebied met Rusland. Dat leidt tot meer verplaatsingen en meer onderhoud van materieel. Dat heeft tot gevolg dat er 150 tot 220, voornamelijk technische en logistieke functies bijkomen op de Zuid-Limburgse locatie. Medio 2020 moet die op volle toeren draaien.

Extra werkgelegenheid
De Amerikaanse landmacht wil in Europa snel over materieel beschikken mocht de internationale situatie daar om vragen. Daarnaast is het de bedoeling met voorraden doorlopend in te spelen op actuele ontwikkelingen. De herinrichting van de Limburgse opslagplaats maakt het mogelijk de Amerikanen blijvend te ondersteunen. Daarnaast levert de groei van het complex extra werkgelegenheid op in het zuiden van het land.

Onverhoopte conflicten
Brigadegeneraal en mede-ondertekenaar Kees de Rijke van de landmacht noemt Nederland militair-strategisch gezien een logistiek knooppunt bij onverhoopte conflicten in Europa. “De keuze voor Eygelshoven en de voorspoedige samenwerking onderstrepen de goede contacten tussen de Amerikaanse en Nederlandse Defensieorganisaties.”

Eygelshoven (Afbeelding: Defensie)
Eygelshoven (Afbeelding: Defensie)

Kunst: $120.000 voor banaan met stukje tape

Soms kom je van die rare berichten tegen, waarbij je toch écht even achter de oren krabt hoe serieus het nou is. We hebben in elk geval maar even één belangrijke check gedaan en besloten het erop te wagen.

Het blijkt nog geen 1 april te zijn
Het blijkt nog geen 1 april te zijn


Daar gaan we dus. Maurizio Cattelan, naar verluidt een kunstenaar, heeft misschien wel het makkelijkste geld ooit binnen kunnen harken. Op kunstevenement Art Basel Miami Beach zijn twee van de drie exemplaren van zijn kunstwerk Comedian verkocht voor 120.000 dollar per stuk, zo'n 108.000 euro.

Nou gebeurt het wel vaker dat kunstenaars kunst maken en verkopen, het is toch een beetje hun ding, maar Comedian is wel een écht hoogtepunt in de internationale kunsthistorie, iets waar over honderd jaar boeken over vol worden geschreven en blockbusters voor in je virtuele bioscoop over worden gemaakt.

Cattelan heeft namelijk een banaan aan de muur geplakt. Met een stukje ducttape, uiteraard. Tadaaaa, kunst. Het derde exemplaar is overigens wat prijziger: wellicht dat de tape een stukje langer is, of de banaan wat geler, want die staat voor 150.000 dollar te koop. Het is niet bekend of de muur ook bij de prijs is inbegrepen.

Het kunstgenie vertelde zelf dat hij inspiratie vond in het grote aantal schilderijen in de galerieën, en was duidelijk over de betekenis: "De banaan is bedoeld om een banaan te zijn." Kijk eens aan, dat lijkt toch aardig gelukt. Een uitgebreid verslag over de situatie is hier te lezen, voor de echte liefhebber van aan muren getapete bananen.

De vraag van de dag moge duidelijk zijn: wat betekent een aan de muur getapete banaan nou eigenlijk voor jou?

'Van de Beek weigert Tottenham en kan naar Real Madrid'

Een droomtransfer naar Real Madrid lonkt voor Donny van de Beek, zo meldt De Telegraaf in de nacht van donderdag op vrijdag. De Koninklijke is volgens de krant bereid om 55 miljoen euro te betalen voor de middenvelder van Ajax, die zelf ook oren heeft naar een overstap naar het Santiago Bernabéu. Onlangs zou hij interesse van Tottenham Hotspur hebben afgewimpeld en de Premier League-club laten weten dat zijn voorkeur uitgaat naar Real Madrid.

In Madrid zou al een meerjarig contract klaarliggen voor Van de Beek, die deze week op een gedeelde 28ste plek eindigde in de Ballon d'Or-verkiezing. Zijn zaakwaarnemers Guido Albers en Sjaak Swart willen nog niet reageren op een mogelijke transfer naar Real Madrid. Van de Beek zelf wil zich focussen op de komende reeks aan belangrijke wedstrijden van Ajax. Vrijdagavond komt hij met zijn ploeg in actie tegen Willem II, waarna Ajax zich dinsdag via Valencia hoopt te kwalificeren voor de knock-outfase van de Champions League. Op zondag 15 december wacht nog de competitietopper tegen AZ.

Volgens de krant is het logisch als de transfer na dit seizoen plaatsvindt, en dus niet in januari al. De berichtgeving van De Telegraaf sluit aan op het bericht van Marca van woensdag: de krant claimde dat Van de Beek 'de favoriet' is van de clubleiding om het middenveld te komen versterken. De Spaanse sportkrant meldde zelfs dat het strikken van Van de Beek binnen een paar uur moet lukken als men besluit vol te gaan voor de Oranje-international. Zijn contract in Amsterdam loopt nog door tot medio 2022.

Afgelopen zomer werd Real naast Van de Beek ook in verband gebracht met Christian Eriksen en Paul Pogba. Laatstgenoemde geldt volgens de geruchten nog altijd als favoriet van trainer Zinédine Zidane. De trainer vindt zelfs dat de clubleiding hem de komst van Pogba verschuldigd is, daar Zidane in maart het roer overnam bij Real na aandringen van de club. Zidane ziet Pogba nog altijd als 'het ontbrekende puzzelstukje'. De leiding van Real twijfelt echter of Pogba wel zou passen binnen de selectie en ziet dus liever Van de Beek komen.

Duurzame anticonceptie vergoed om herhaalde abortus te voorkomen

Jaarlijks vinden er in Nederland zo’n 30.000 abortussen plaats. Bij een derde van deze vrouwen is dat niet de eerste keer. Om herhaalde abortussen te voorkomen maken de ministers De Jonge en Bruins (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het mogelijk dat het plaatsen van een spiraaltje na een zwangerschapsafbreking vergoed wordt en dat vrouwen in bepaalde persoonlijke omstandigheden ook de kosten van het spiraaltje vergoed kunnen krijgen nadat zij een zwangerschapsafbreking hebben ondergaan.

Minister Bruins past daarvoor de Subsidieregeling abortusklinieken aan. Per 1 januari 2020 is er in de regeling een tarief opgenomen voor de vergoeding van de plaatsing van langdurige anticonceptie in een abortuskliniek. Daar bovenop komt nog voor elke behandeling een vergoeding van 10% van de kosten van het spiraaltje. Abortusklinieken hebben met dit extra geld ruimte voor maatwerk om (een deel van) de kosten van het langdurige anticonceptiemiddel te vergoeden voor vrouwen.

Deze maatregel is bedoeld om de drempel weg te nemen voor het gebruik van langdurige anticonceptie voor vrouwen die niet in staat zijn zelf te zorgen voor langdurige anticonceptie zoals het spiraaltje vanwege de specifieke omstandigheden waarin zij leven. Zo wordt de kans op een herhaalde abortus verkleind.

'Oude tijden herleven, omdat vergunningen niet worden gegeven'

Afgelopen week heeft waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag besloten dat de vreugdevuren in Den Haag en Scheveningen niet door mogen gaan. In een brief aan de gemeenteraad schrijft hij: "Toen ik op 1 januari in Groningen de beelden uit Scheveningen op televisie zag, ben ook ik mij kapot geschrokken. Direct was duidelijk: hier móet je lessen uit trekken. En hoezeer ik ook hecht aan traditie, die moet altijd begrensd worden door het algemeen belang en door de openbare orde en veiligheid."

Hij geeft aan dat het college begrijpt dat de teleurstelling bij organisatoren, de bouwers en andere betrokkenen groot is. Volgens Remkes wil Den Haag het nieuwe jaar veilig en feestelijk beginnen: "Met de handhavings- en hulporganisatie in de stad zijn afspraken gemaakt om de komende weken in nauw overleg op te trekken en op te treden om aan de wetteloosheid het hoofd te bieden."

Volgende week zondag organiseert Vreugdevuur Scheveningen daarom een plechtige crematie van het vreugdevuur, op het oliestrandje in Duindorp, om 14:00 uur. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren, zo valt er te lezen op de rouwkaart die de organisatie op Facebook gedeeld heeft. 

We zullen je missen
Maar je leeft in ons voort
De toekomst wordt alleen maar gissen
Nu onze traditie is vermoord 

Groothandel zet bijna 3 procent meer om

In het derde kwartaal van 2019 heeft de groothandel en handelsbemiddeling bijna 3 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het vertrouwen onder ondernemers in de groothandel nam iets af, maar blijft overwegend positief. Het aantal faillissementen bleef op een laag niveau. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Omzet groothandel in industriemachines ruim 5 procent hoger
Binnen de groothandel boekten handelaren in olie en steenkool 6 procent meer omzet in het derde kwartaal. Handelaren in landbouwproducten en in ICT-apparatuur realiseerden juist minder omzet in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De groothandel in industriemachines heeft in het derde kwartaal van 2019 ruim 5 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vanaf het derde kwartaal in 2014 noteert deze branche ononderbroken positieve omzetontwikkelingen. De groothandel in industriemachines verhandelt machines die gebruikt worden in de industrie, maar ook machines voor de landbouw, bouwnijverheid en de handel.

Vertrouwen ondernemers in de groothandel afgenomen
Voor het vierde kwartaal van 2019 is het vertrouwen van ondernemers in de groothandel en handelsbemiddeling iets afgenomen. De stemmingsindicator van ondernemend Nederland bleef echter overwegend positief en kwam uit op 10,8. Een kwartaal eerder was dit nog ruim 2 punten meer. Vooral verwachtingen rondom de winstgevendheid en de personeelssterkte namen iets af. Ook in de meeste andere bedrijfstakken nam het vertrouwen af. Het vertrouwen van alle ondernemers samen daalde met 4 punten tot 6,6.

Aantal faillissementen blijft laag
In het derde kwartaal van 2019 werden er 87 faillissementen uitgesproken in de groothandel en handelsbemiddeling. Dat aantal ligt een fractie hoger dan in het tweede kwartaal. In dat kwartaal werd het laagste aantal geregistreerde faillissementen gemeten sinds het begin van de waarneming in 2009. In 2013 werden er ieder kwartaal nog meer dan 200 faillissementen uitgesproken in de groothandel en handelsbemiddeling.

Uitstoot van vliegtuigen en schepen: feiten en cijfers

Broeikasgasemissies door internationale luchtvaart zijn meer dan verdubbeld tijdens de voorbije twee decennia. Hoe zit het met scheepvaart? Ondanks het feit dat lucht- en scheepvaart ieder minder dan 3.5% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU uitmaken, zijn ze één van de snelst groeiende oorzaken van CO2-uitstoot die bijdragen aan klimaatverandering.

Dit is vooral te danken aan het verkeersrecord, gedreven door een toename van handel en van het aantal passagiers. Deze twee sectoren werden slechts recent meegenomen in de inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen in de EU en wereldwijd.

In een resolutie die vóór de COP25 klimaattop werd aangenomen, eiste het Europees Parlement een ambitieuzere aanpak om de uitstoot in de lucht- en scheepvaart te verminderen: bijvoorbeeld, marktgerichte maatregelen versterken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De snelst groeiende oorzaken van broeikasgasemissie
De uitstoot van internationale scheep- en luchtvaart is tijdens de voorbije twee decennia met bijna 130% (scheepvaart) en 31% (luchtvaart) gegroeid. Dit was de sterkste groei in de gehele transportsector – trouwens de enige sector waar de uitstoot sinds 1990 gestegen is.

Ondanks verbeteringen in brandstofgebruik wordt de uitstoot van vliegtuigen in 2050 naar verwachting 7 tot 10 keer groter dan in 1990. Daarnaast wordt een stijging van 50% tot 250% van de uitstoot van schepen verwacht.

Lucht- en scheepvaart in de lift
Broeikasgasemissies van de lucht- en scheepvaart zijn grotendeels te danken aan méér verkeer. Het aantal vliegtuigpassagiers in Europa is sinds 1993 verdrievoudigd en het volume van de internationale maritieme handel is ook enorm gestegen tijdens de voorbije twee decennia.

Groeiende bezorgdheid over het milieu zou mensen kunnen aanzetten om méér aandacht te besteden aan de CO2-voetafdruk van hun transportmiddelen, maar tot hiertoe zegt slechts één op tien ondervraagden dit te doen, volgens de Eurobarometerenquête. Ontdek hier hoeveel CO2 jouw vlucht uitstoot.

Wat is er gebeurd om de uitstoot van de lucht- en scheepvaart aan te pakken?
De EU heeft stappen ondernomen om de uitstoot afkomstig van de luchtvaart te verminderen via het EU-emissiehandelssysteem, een systeem om CO2-uitstoot te compenseren. Bovendien wil het Parlement de maritieme sector aan dit systeem toevoegen. Vandaag worden eigenaars van grote schepen volgens de EU en globale richtlijnen verplicht om informatie te verschaffen over hun CO2-uitstoot en brandstofgebruik.

De EU werkt ook samen met de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie om wereldwijd marktgerichte maatregelen in te voeren, beter bekend als Corsia. Via deze maatregelen kunnen luchtvaartmaatschappijen hun uitstoot compenseren door te investeren in groene projecten, bijvoorbeeld door bomen te planten.

Een schip, ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)
Een schip, ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)

Sneak peak van Borderlands 3: Moxxi's Heist of The Handsome Jackpot

2K Games en gearbox hebben een sneak peak gemaakt om ons te laten zien wat we kunnen verwachten in Moxxi's Heist of The Handsome Jackpot, de eerste verhaaluitbreiding voor Borderlands 3. In deze gameplay footage zie je de eerste momenten van je aankomst op The Handsome Jackpot.

Moxxi’s werft jou om een verlaten ruimtestation over te nemen. Het station werd gebouwd door Handsome Jack toen hij nog president van de Hyperion Corporation was. The Handsome Jackpot is met zijn neonlichten, gokkasten en gouden beelden waarschijnlijk de meest opzichtige plek in het universum om te gaan. Het zwermt er ook van de Hyperion Loader Bots, terwijl er ook genoeg doorgedraaide looters rondlopen op het ruimtestation, die daar vastzitten sinds de dood van Jack. Maar dat is niet alles:

  • Ontdek een volledig nieuw gebied in de ruimte, vol met unieke plekken waarin de levensstijl van Handsome Jack goed terug te zien is
  • Neem deel aan Moxxi’s crew vol met excentrieke personages en vecht mee in een ultieme overval op het casino, verdeeld over meerdere missies
  • Ontdek geheimen en bizarre gebeurtenissen in The Handsome Jackpot via nieuwe side missies en Crew Challenges
  • Pak een vleugje van Pandora’s verleden mee wanneer je het gevecht aangaat met de Hyperion-troepen die Handsome Jack overleefd hebben, inclusief nooit eerder geziene vijanden en grote eindbazen
  • Maak je Vault Hunter’s loadout nog beter met nieuwe Legendary weapons en uitrustingen
  • Vergroot je collectie met cosmetische voorwerpen, nieuwe Vault Hunter-hoofden en skins, sierraden voor op je wapen, een ECHO Device skin en nieuwe emotes.

Moxxi's Heist of The Handsome Jackpot is gemaakt voor personages die minimaal level 13 zijn, maar bevat een automatisch upscalingsysteem zodat Vault Hunters met een hoger level ook een uitdaging hebben en sterke loot kunnen vinden. Om deze content te kunnen spelen, moet je minimaal Sanctuary III vrijgespeeld hebben, de thuisbasis die je bereikt aan het einde van de proloog.

Moxxi's Heist of The Handsome Jackpot komt 19 december uit. Moxxi's Heist of The Handsome Jackpot de eerste uitbreiding is van de vier DLC-pakketten die in ontwikkeling zijn voor Borderlands 3 en deel uitmaakt van zowel de Season Pass als de Borderlands 3 Super Deluxe Edition. Borderlands 3 is uit op Windows, Mac OS, PlayStation 4, Xbox One en Stadia.

Kerbal Space Program Breaking Ground Expansion beschikbaar voor consoles

Private Division en Squad hebben aangekondigd dat het Kerbal Space Program Enhanced Edition: Breaking Ground Expansion verkrijgbaar is voor PlayStation 4 en Xbox One. Deze tweede uitbreiding van Kerbal Space Program Enhanced Edition biedt allerlei nieuwe content voor nieuwe en huidige spelers op console.

De uitbreiding Kerbal Space Program: Breaking Ground kwam in mei 2019 uit voor pc. "Deze nieuwe eigenschappen werden zeer gewaardeerd op pc, en we zijn erg blij dat we deze uitbreiding nu ook aan onze consolespelers kunnen aanbieden", aldus Nestor Gomez, lead producer bij Squad. "Kerbal Space Program Enhanced Edition: Breaking Ground verrijkt de ervaring door talloze nieuwe manieren te bieden om de hemellichamen van het zonnestelsel te verkennen."

Kerbal Space Program Enhanced Edition: Breaking Ground Expansion bevat verschillende nieuwe features om de gameplayervaring van de speler te verbeteren. De uitbreiding introduceert allerlei nieuwe robotonderdelen in verschillende handige vormen en afmetingen, zoals scharnieren, rotoren, zuigers en meer. Door de toevoeging van deze nieuwe onderdelen kunnen de spelers hun vaardigheden nog verder uitbreiden in de originele Kerbal Space Program Enhanced Edition door de mogelijkheid voertuigen en schepen te maken die complexer zijn dan ooit tevoren.

Daarnaast kunnen spelers nu met Deployed Science op een nieuwe manier gegevens gebruiken die op hemellichamen verzameld zijn. Deze functie biedt een modulaire opslagcontainer op het schip waarmee Kerbals verschillende gereedschappen kunnen gebruiken, zoals seismometers, weerstations en meer. Deze instrumenten kunnen op de oppervlakte van een planeet opgezet worden om informatie te verzenden naar de thuisplaneet van de Kerbals, waardoor de Kerbals hun zonnestelsel beter gaan begrijpen.

Kerbal Space Program Enhanced Edition: Breaking Ground Expansion verandert ook de manier waarop spelers het verkennen van hemellichamen ervaren. Op de planeten in het stelsel zijn allerlei nieuwe oppervlaktekenmerken toegevoegd en deze kunnen geanalyseerd worden met een nieuwe robotarm die aan rovers bevestigd kan worden. Dit zijn onder andere cryovulkanen, meteorieten, kraters en allerlei andere mysterieuze objecten die spelers kunnen onderzoeken. Bovendien bevat de uitbreiding een nieuw futuristisch ruimtepak zodat de Kerbals in stijl door de ruimte kunnen reizen.

FOK! Wat een weer: daar zijn de regens weer!

Moggé!

De Sint liep te denken, wat voor weer hij jullie voor de komende tijd zal schenken. 

Daar kan de Sint heel kort over zijn, veel regen en wind en dat is geen gein.

De afgelopen dagen waren erg rustig. Er stond nauwelijks wind en op veel plaatsen was er mist aanwezig. Toch waren er ook plaatsen die een aantal zonnige dagen achter de rug hebben, zoals hier in Haarlem. Van mist is hier nauwelijks sprake geweest en de zon heeft heel wat uurtjes geschenen. Vandaag bleef het echter grijs. Niet door mist, maar door bewolking. De voorbode van het weer wat ons te wachten staat.

Depressies staan alweer te trappelen om ons opnieuw heel wat regen te gaan bezorgen. Dat begon al in de loop van de nacht. De aanwezige mist lost op door het toenemen van de wind. Langs de kust tot hard 7 Bft. Er kan ook al wat regen gaan vallen. Misschien dat het in het zuidoosten nog een graadje vriest, maar elders is het al ruim boven nul.

Overdag trekt er dan een eerste frontale zone over ons land, maar dat gaat niet hard. Hierdoor blijft het de hele dag bewolkt en van tijd tot tijd valt er regen- en motregen. Er kan overdag toch wel weer zo'n 5 tot 10 mm gaan vallen. Dat kan in het westen en noorden s'avonds verder oplopen, want dan passeert er nog een trog met een paar stevige buien. Daar kan dan ook onweer bij zitten. Bij dit alles wordt het 7 graden in het oosten tot 10 in het noordwesten. De stevige wind draait aan het einde van de dag naar west-noordwest en neemt dan iets in kracht af.

Zaterdag zitten we even tussen alle storingen in, maar heel veel zon lijkt er niet in te zitten. Zondag is dan weer een echte regendag. En maandag volgen er dan buien. En zo gaan we nog even door.

Fijne pakjesavond, en vergeet niet te stemmen op de Top 2000!  

Meer weer op FOK!

mistbanken en zon (Foto: Charged)
Charged was aan het werk op de Mandela-brug in Arnhem. Hij zag de mist op zich afkomen. Deel 2 volgt! (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Star Ocean First Departure R vertrekt naar de winkel

Star Ocean First Departure R, de HD-remaster van de sci-fi RPG, is nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch en PlayStation 4. Dat moet natuurlijk gevierd worden met een releasetrailer.

Star Ocean First Departure R verscheen in het Westen eerder al voor de PlayStation Portable en vertelt het verhaal van de jonge zwaardvechter Roddick die samen met zijn bondgenoten op reis gaat om het geneesmiddel voor een dodelijke ziekte te vinden, waardoor ze verzeild raken in een avontuur dat zich uitstrekt over de ruimte.

Deze hd-remaster heeft de volgende extra’s en verbeteringen:

  • Volledige voice-over – Spelers kunnen kiezen tussen de originele, Japanse of Engelse ‘full voice’-cast van de versie voor het PSP-systeem, of de nieuwe versie met de Japanse voice-cast van de originele Super Famicon-versie, die eerder alleen in Japan is verschenen
  • Nieuwe personage-illustraties – Spelers kunnen kiezen voor de originele personage-illustraties die werden gebruikt in Star Ocean First Departure, of nieuwe versies die zijn getekend door de illustrator Katsumi Enami, bekend van Star Ocean: The Last Hope.
  • Speed Mode – Spelers kunnen de bewegingssnelheid opvoeren om sneller door de wereld te reizen.
  • Aangepaste game-balans – De aangepaste moeilijkheidsgraad biedt spelers meer uitdaging tijdens gevechten

Dekker: integriteitsschendingen voorkomen en aanpakken

In een rechtsstaat mag er geen twijfel zijn over de integriteit van de overheid. Daarom moeten integriteitsschendingen, strafbare feiten en beïnvloeding van het openbaar bestuur door de georganiseerde criminaliteit met kracht worden bestreden. ‘Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat ambtenaren volstrekt integer en betrouwbaar zijn. Dit is van groot belang voor de rechtsstaat’, aldus minister Dekker (voor Rechtsbescherming).

Om integriteitsschendingen te voorkomen en effectiever te kunnen aanpakken, wil het kabinet beter gebruik gaan maken van informatie die bij de politie beschikbaar is. Dit schrijft minister Dekker in een brief die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, samen met het wetsvoorstel VOG-politiegegevens.

'We moeten voorkomen dat dubieuze figuren de kans krijgen om hun positie te misbruiken en het werk van de overheid ondermijnen. We zien dat de overheid onder druk staat van de georganiseerde criminaliteit en het aantal lek- en corruptiezaken is toegenomen,’ aldus de minister in zijn brief. Het jaarbericht 2018 van het openbaar ministerie laat zien dat het aantal lek- en corruptiezaken is gestegen: het aantal corruptiezaken nam toe van 22 naar 33 en het aantal lekzaken van 23 naar 32. Het gaat om zeer ernstige en complexe zaken, waarbij er ook regelmatig contacten met de georganiseerde criminaliteit zijn. Daarom komt Dekker met twee initiatieven.

Het eerste initiatief is een preventieve maatregel en betreft het wetsvoorstel VOG-politiegegevens. Deze regeling maakt mogelijk de afgifte van een Verklaring omtrent gedrag (VOG) te weigeren enkel op grond van informatie uit de politiesystemen.

Straks is het mogelijk om bij de screening voor functies waarin men bijvoorbeeld geweld mag gebruiken of toegang heeft tot gevoelige informatie ook de politiesystemen raadplegen. Nu kan dit alleen als iemand eerder in aanraking is gekomen met justitie.

De VOG-politiegegevens is bedoeld voor functies waarvoor een hoge mate van integriteit essentieel is. Deze worden bij ministeriële regeling aangewezen. Het gaat in ieder geval om functies bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zoals gevangenisbewaarders, officieren van justitie bij het OM en om bepaalde categorieën buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Door de informatie die bij de politie beschikbaar is beter te benutten, verwacht de minister integriteitsschendingen te kunnen voorkomen.

Ook het tweede initiatief, het besluit “themaverwerking ambtelijke omkoping en mensenhandel”, zorgt ervoor dat informatie uit politiesystemen beter kan worden benut. Doel hiervan is de opsporing en vervolging van ambtelijke omkoping en arbeidsuitbuiting als vorm van mensenhandel te versterken. Themaverwerking maakt het namelijk eenvoudiger om gegevens van de politie over deze ernstige en ondermijnende misdrijven te verzamelen en te analyseren. Zo krijgen opsporingsdiensten een betere informatiepositie. Dit is cruciaal om adequaat strafrechtelijk te kunnen optreden. Het besluit treedt op 1 januari 2020 in werking.

Met beide voorstellen wil Dekker op een zorgvuldige en verantwoorde wijze politiegegevens gebruiken om bij te dragen aan het voorkomen en aanpakken van georganiseerde ondermijnende criminaliteit.

NVWA zet 17-jarigen in bij leeftijdsgrenscontroles tabaksverkoop

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf januari 2020 17-jarige testkopers inzetten bij de handhaving van de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak. De testkopers proberen bij supermarkten, tankstations, tabaksspeciaalzaken, horecabedrijven en kleinere verkooppunten (kiosken, belwinkels en avondwinkels) tabaksproducten te kopen. Een toezichthouder van de NVWA observeert de aankoop en legt aan de verkoper een maatregel op als het de testkoper lukt om tabak te kopen.

De NVWA heeft de nieuwe inspectiemethode met 17-jarige testkopers in 2019 getest bij 516 verkooppunten van tabak. Slechts 41% van de verkopers controleerde op de goede manier de leeftijd en weigerde dus tabak te verkopen. Supermarkten leefden de regels het beste na (73% van de testaankopen geweigerd). Bij horecabedrijven en dan vooral bij cafetaria’s was het voor de testkopers het makkelijkst om aan tabak te komen (naleving 26%).

Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid. Om te voorkomen dat jongeren starten met roken mogen er geen tabaksproducten, dampwaren en kruidenrookproducten verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. Ondernemers moeten voordat zij deze producten verkopen daarom vaststellen of degene die het product koopt onmiskenbaar ouder is dan 18 jaar. Als de koper niet onmiskenbaar 18 jaar of ouder is, moet de verkoper de leeftijd vaststellen aan de hand van een geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

Het toezicht op de leeftijdsgrens voor tabak wordt tot op heden gedaan door meerderjarige toezichthouders die onopvallend observeren of ondernemers de controle op de leeftijdsgrens correct naleven. Dit is een tijdrovende inspectiemethode omdat dit alleen werkt als er op het moment van inspecteren toevallig een jongere tabak probeert te kopen.

Onderzoek verkoopbonussen tabaksspeciaalzaken
De NVWA heeft in 2019 ook onderzoek gedaan naar verboden vergoedingen van tabaksfabrikanten aan tabaksspeciaalzaken. De 10 tabaksspeciaalzaken die door de NVWA zijn onderzocht hadden in totaal 69 samenwerkingsovereenkomsten met in totaal 19 verschillende fabrikanten afgesloten. Het merendeel van deze overeenkomsten bevatte onrechtmatige afspraken over vergoedingen die tot doel hebben de verkoop te bevorderen. Fabrikanten kunnen via deze vergoedingen invloed uitoefenen op de promotie en zichtbaarheid van hun producten in tabaksspeciaalzaken. De vergoedingen variëren van een paar honderd euro’s tot duizenden euro’s per overeenkomst per jaar.

De NVWA treedt op tegen fabrikanten die contracten over onrechtmatige vergoedingen afsluiten. Ook blijft de NVWA onderzoek doen naar onrechtmatige vergoedingen, ook in andere sectoren.

Rechter straft zwaarder dan 20 jaar geleden

Rechters straffen gemiddeld 11 procent zwaarder dan 20 jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Rechtspraak en straftoemeting  Met name gewelds- en seksuele misdrijven worden fors zwaarder bestraft. De (onvoorwaardelijke) straf voor deze misdrijven lag in 2018 circa 65 procent hoger dan in 1998. Ook vernielingen/misdrijven tegen orde en gezag en verkeersmisdrijven worden zwaarder bestraft. Straffen voor drugsmisdrijven zijn de afgelopen twee decennia met 20 procent gedaald. Ook is de rechter meer taakstraffen en juist minder boetes op gaan leggen.

Strenger straffen
Volgens onderzoeker Frank van Tulder 'lijkt de rechter te reageren op de maatschappelijke roep om strengere straffen, die met name klinkt bij geweldsdelicten en slachtoffers daarvan'. Het onderzoek van Van Tulder – ook werkzaam als onderzoeker voor de Raad voor de rechtspraak – laat daarnaast zien dat de ontwikkeling in strafzwaarte (punitiviteit) rondom de trend een nogal grillig verloop kent. En tevens dat de rechter naast de bovenvermelde onvoorwaardelijke straffen steeds vaker een voorwaardelijke straf oplegt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.