FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 december 2019

AZ na rust hard onderuit bij Manchester United

AZ is er donderdagavond niet in geslaagd om groepswinst af te dwingen in de Europa League. Op bezoek bij Manchester United was de ploeg van trainer Arne Slot in de eerste helft nog de bovenliggende partij, maar na rust wervelden de Engelsen over de Alkmaarders heen. In een tijdsbestek van elf minuten produceerde United vier doelpunten, waarvan twee van uitblinker Mason Greenwood: 4-0. AZ gaat als nummer twee in Groep L wel door naar de volgende ronde.

Bij AZ speelde Dani de Wit in de spits als vervanger van de geschorste Myron Boadu, terwijl Yukinari Sugawara als rechtsbuiten stond geposteerd. Sterspeler Calvin Stengs verhuisde daardoor naar de nummer tienpositie. Manchester United begon aan de wedstrijd in een complete B-formatie, met daarin onder meer de jongelingen de jongelingen Axel Tuanzebe, Brandon Williams en James Garner.

United hoefde slechts een punt te halen om zich te verzekeren van groepswinst en dat was af te zien aan het spel van de Engelsen. AZ mocht het spel maken en was ook de bovenliggende partij, maar slaagde er niet in om uitgespeelde kansen te creëren. Pas tien minuten voor rust was er een moeilijke mogelijkheid voor De Wit, die na een voorzet vanaf de rechterflank over mikte. Daarna was er een kans voor Stengs, die vanbuiten de zestien met een zwak schot kwam in plaats van de vrije Sugawara te bedienen.

Direct na rust had AZ een goede kans via Stengs, waarna het helemaal mis ging voor de Nederlandse club: in een tijdsbestek van elf minuten kreeg doelman Marco Bizot maar liefst vier doelpunten om de oren. Dat begon met Ashley Young, die door Juan Mata werd bereikt en vanaf de zijkant van de zestien doeltreffend uithaalde: 1-0. Luttele minuten later schoot Mason Greenwood vanbuiten het strafschopgebied raak. Er leek een overtreding op Fredrik Midtsjø aan de treffer vooraf te gaan, maar scheidsrechter Sandro Schärer wilde daar niets van weten.

De gifbeker was daarmee nog lang niet leeg voor AZ, want vier minuten daarna kreeg Manchester United een penalty na een overtreding van Jordy Clasie op Greenwood. Het was voor Mata een koud kunstje om vanaf elf meter voor de 3-0 te zorgen. Greenwood zorgde daarna zelf op fraaie wijze voor de vierde Engelse goal. De achttienjarige aanvaller kwam vanaf de rechterkant naar binnen en haalde met links vernietigend uit in de korte hoek: 4-0.

Feyenoord verliest in Porto

Feyenoord is uitgevoetbald in Europa. De Rotterdammers hadden donderdagavond een klein wonder nodig tegen FC Porto, maar dat kwam er niet. Men verloor met 3-2 in Portugal, nadat Feyenoord er in een spectaculaire eerste helft in slaagde om een 2-0 achterstand weg te poetsen. Uiteindelijk zou ook een zege niet genoeg zijn geweest, daar Rangers FC niet wist te winnen van Young Boys (1-1). Zodoende eindigt Porto als groepshoofd en bekert het samen met Rangers door. Feyenoord eindigt onderaan in Groep G.

Dick Advocaat moest het stellen zonder de geblesseerde Nicolai Jörgensen, wiens positie in de spits werd overgenomen door Luis Sinisterra. Er kwam daardoor een plek vrij voor Sam Larsson in de voorhoede. Verder koos Advocaat voor dezelfde spelers als zondag tegen Vitesse (0-0). De Rotterdammers werden gesteund door tweeduizend supporters, nadat de club met succes beroep had aangetekend tegen het uitsluiten van meereizende fans naar aanleiding van eerdere gebeurtenissen in het uitduel met Young Boys. Het stadion van Porto zat beslist niet vol, maar de aanwezige thuissupporters mochten in de zesde minuut wel als eerste opveren.

Het eerste schot van de wedstrijd is van Luis Diaz van FC Porto, maar Nick Marsman brengt knap redding. Er komt wel een hoekschop voor de thuisploeg. Luis Díaz was verantwoordelijk voor het eerste schot van de wedstrijd, dat goed werd gekeerd door Nick Marsman. Aan de overzijde leidde een harde overtreding van Otávio tot een vrije trap voor Feyenoord op een zeer kansrijke positie: achttien meter van het doel mocht Steven Berghuis zijn geluk beproeven. Zijn kanonskogel bleek een prooi voor Agustín Marchesín. Er leek weinig aan de hand voor Feyenoord, dat achterin vrij goed stond opgesteld, maar twee zeer ongelukkige momenten deden de bezoekers pijn.

Luis Díaz nam de 1-0 voor zijn rekening, nadat hij de bal op de rand van het strafschopgebied in ontvangst nam en volledig vrij kon inschieten. Marsman liet de bal op het gladde veld onder zich door glippen. Twee minuten later volgde op knullige wijze de 2-0: een voorzet van Tiquinho werd bij de tweede paal door een ongehinderde Tyrell Malacia in eigen doel gewerkt. Feyenoord stond voor een schier onmogelijke opgave, maar verraste vriend en vijand door razendsnel langszij te komen. Uit een corner kon de geheel vrijstaande Eric Botteghin de 2-1 tegen de touwen koppen, waarna Malacia ploeggenoot Larsson in staat stelde om er 2-2 van te maken.

Na een voorzet van de linksback kwam de Zweed voor verdediger Pepe en tikte hij de gelijkmaker binnen. Feyenoord leek vervolgens goed weg te komen toen een handsbal van Sinisterra in het strafschopgebied onbestraft bleef. Het was een bijzonder vermakelijke en tumultueuze eerste helft, die nog verre van afgelopen was. Feyenoord kreeg na de knappe comeback een nieuwe dreun te vewerken, toen Tiquinho voor de 3-2 zorgde. In een rappe uitbraak van Porto liet Marcos Senesi zich uitspelen aan de zijlijn, werd een inzet van Otávio onvoldoende gekeerd door Marsman en scoorde Tiquinho uit de rebound.

Zo spectaculair als de eerste helft, zo geruisloos leek de tweede voorbij te gaan. Maar juist toen de opdracht steeds moeilijker leek te worden voor Feyenoord, kregen de bezoekers twee levensgrote kansen om de spanning weer volledig terug te brengen. Na een voorzet vanaf de rechterflank kon Jens Toornstra de 3-3 binnentikken in een klutssituatie, maar hij trof de paal. Even daarna schoot invaller Luciano Narsingh, die pas een minuut op het veld stond, van dichtbij recht op Marchesín. Porto leek niet zeker van zijn zaak en zag zich genoodzaakt om tijd te rekken. Een tweede comeback van Feyenoord leek binnen handbereik, maar kwam er uiteindelijk niet.

Britse exitpoll: Conservatieve meerderheid verwacht

In het Verenigd Koninkrijk zijn de stembussen gesloten van de derde parlementsverkiezingen binnen vijf jaar tijd. Normaliter zijn de verkiezingen eens in de vijf jaar, maar de naderende Brexit heeft de politiek danig op de schop gegooid. Een eerste exitpoll wijst erop dat de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson met 386 van de 650 zetels op een ruime meerderheid kan rekenen.

Daarmee krijgt Johnsons partij er 50 zetels bij in vergelijking met de vorige verkiezingen medio 2017. Oppositiepartij Labour zou 191 zetels krijgen, oftewel 52 minder. De Brexit Party van Nigel Farage zou helemaal geen zetels hebben behaald.

Verder krijgen de Liberal Democrats volgens de peiling 13 zetels, een winst van 1 ten opzichte van 2017. En de Schotse nationalisten van de SNP stijgen met 20 zetels naar een totaal van 55.

Brexit-referendum
De verkiezingen van voorjaar 2015 werden nog op het gebruikelijke tijdstip uitgeschreven door toenmalig premier David Cameron. Omdat diens Conservatieve Partij tegen de verwachtingen in een meerderheid behaalde, moest Cameron zijn verkiezingsbelofte inlossen en in 2016 het Brexit-referendum organiseren.

Dat verloor de EU-gezinde Cameron, waarop hij terugtrad en Theresa May hem opvolgde als premier. Zij probeerde in 2017 haar parlementaire meerderheid te vergroten om gemakkelijker een exitdeal met de EU door het Lagerhuis te loodsen, maar in plaats daarvan vergokte ze die meerderheid. Het gevolg was dat het EU-akkoord telkens opnieuw door het parlement werd verworpen waarop ook May afgelopen zomer aftrad en ze werd opvolgd door Boris Johnson.

Johnson wist een aantal wijzigingen in de exitdeal te krijgen waardoor deze acceptabeler werd voor de invloedrijke eurosceptische vleugel van zijn partij. Maar omdat Johnson een minderheidsregering leidt zag ook hij zich tot verkiezingen genoodzaakt.

Socialist
Oppositiepartij Labour wordt al sinds 2015 geleid door de socialist Jeremy Corbyn. Dat was met name een reactie op de rechtsere politiek van de zogeheten New Labour-beweging, waarmee toenmalig partijleider Tony Blair twee decennia geleden premier werd. Corbyn was onder druk van partijleden akkoord gegaan met het plan van nieuwe EU-onderhandelingen en een nieuw referendum, vermoedelijk tegen het zere been van kiezers die in 2016 voor de Brexit kozen, met name in het noorden van het land.

Toch zijn de Britten drieëneenhalf jaar na het referendum nog altijd tot op het bot verdeeld over de Brexit - die volgens de huidige planning op 31 januari moet plaatshebben. Johnson gokte niettemin op een meerderheid, onder meer vanwege de verwachting dat ook EU-gezinde kiezers de Europese Unie liever met zijn deal willen verlaten, dan een socialist als premier te hebben. De uitslag van de exitpoll wijst erop dat Johnson, in tegenstelling tot Theresa May, wel goed heeft gegokt.

Britse exitpoll: Conservatieve meerderheid verwacht (Twitter)

Kroongetuige Nabil B. kort in beeld tijdens rechtszaak: 'Dit had nooit mogen gebeuren'

De kroongetuige had vandaag via een videoverbinding contact met de voorzitter van de rechtbank. Per ongeluk was hij net in een hoekje op het beeldscherm te zien in de zittingszaal. Omdat de beelden vanuit de zaal ook te zien waren in de perskamer, konden journalisten die daar zaten een glimp opvangen van B. Een behoorlijke fout, zo geeft de rechtbank toe. 'Er zijn te veel technische storingen. We zijn daarom druk aan het evalueren.'

De zitting werd ondanks de blunder niet stopgezet. Morgen vindt de tweede zittingsdag plaats. De rechtbank hoopt zich dan te verbeteren. Eerder verspreidde het Openbaar Ministerie (OM) per ongeluk al een foto van B. Deze werd in het dossier gestopt en was daardoor in te zien door bij het proces betrokken verdachten en advocaten.

Definitief oplaatverbod ballonnen in Rotterdam

Per 1 januari 2020 komt er definitief een verbod op het oplaten van ballonnen in Rotterdam. Een voorstel daartoe is vandaag vastgesteld door de gemeenteraad. Eerder dit jaar kreeg het oplaatverbod onbedoeld niet voldoende stemmen en werd daardoor niet doorgevoerd in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening). Vandaag vond een nieuwe stemming plaats waarbij de meerderheid van de raad voor een verbod stemde.

Het verbod geldt voor ballonnen in alle vormen en van alle materialen die middels helium of een andere gas- of vuurbron in de lucht worden opgelaten. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) is dan ook blij dat de raad alsnog voor het oplaatverbod heeft gestemd: “Resten van ballonnen belanden in de natuur en in zee en komen in de magen van vogels en vissen terecht. Met het oplaatverbod voorkomen we veel dierenleed.”
Ballonnen die vastzitten of vastgehouden worden mogen nog wel, mits deze weer netjes worden opgeruimd. Organisatoren van evenementen krijgen bij het aanvragen van een vergunning instructies over het oplaatverbod.

Definitief oplaatverbod ballonnen in Rotterdam (afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Definitief oplaatverbod ballonnen in Rotterdam (afbeelding ter illustratie: Pixabay)

4-jarige getuige van liquidatie in Amstelveen

Een 39-jarige man uit Amstelveen was bij zijn auto op de Escapade in Amstelveen toen er gericht op hem werd geschoten. Hij is ter plekke overleden. Een 4-jarig kind, dat op de achterbank van de auto zat, is hierbij ongedeerd gebleven en inmiddels opgevangen door familie.

Lees ook: Dode bij schietpartij Amstelveen

De politie is op zoek naar mensen die meer informatie kunnen geven over deze gerichte actie en die beelden hebben van het incident en/of de vluchtauto. Er is een uitgebrande auto aangetroffen aan de Buitensingel in Duivendrecht. De politie vermoedt dat dit de vluchtauto betreft.

De politie is op zoek naar getuigen; zij kunnen zich melden via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ihattaren breekt record van Ronaldo bij nieuwe teleurstelling PSV

PSV heeft zijn Europese seizoen donderdagavond afgesloten met een teleurstellend resultaat. De al uitgeschakelde ploeg van trainer Mark van Bommel kwam tegen Rosenborg BK niet verder dan 1-1. Het enige lichtpuntje was het fraaie doelpunt van Mohamed Ihattaren, die zich met zijn 17 jaar en 303 dagen kroonde tot jongste doelpuntenmaker van PSV ooit in een Europees hoofdtoernooi. Dat record was in handen van Ronaldo, die 17 jaar en 356 dagen oud was toen hij in 1994 scoorde tegen Bayer Leverkusen.

Van Bommel gunde linksback Oscar Boscagli weer eens een basisplaats, omdat Michal Sadílek met een lichte blessure kampt. Bruma en Cody Gakpo speelden in de aanval, bij afwezigheid van Ritsu Doan en Donyell Malen.

Het begin van PSV was hoopgevend. De Eindhovenaren hadden een optisch veldoverwicht en werden een paar keer dreigend, maar het ontbrak steeds aan een scherpe eindpass.

Na een schietmogelijkheid voor Gakpo, die over mikte, sloeg Rosenborg in de 22ste minuut uit het niets toe. Érick Gutiérrez verloor de bal knullig op het middenveld, waarna Pal André Helland er vandoor ging. De rechtsbuiten had een geplaatst schot in huis, waarmee hij doelman Lars Unnerstall vanbuiten de zestien verraste: 0-1. In het restant van de eerste helft slaagde geen van beide ploegen erin om nog een opwindend moment tot stand te brengen.

Ook de tweede helft was allesbehalve groots. PSV grossierde in balverlies, terwijl ook het nietige Rosenborg tot weinig in staat was. In de 63ste minuut werd de eerste mogelijkheid voor PSV in het tweede bedrijf echter direct een goal. Gakpo bereikte in de zestien Ihattaren, die met links de bal knap in de kruising jaste: 1-1.

In de slotfase werd PSV via Gastón Pereiro en Malen dreigend, maar de schoten van beide invallers gingen naast. Aan de andere kant kwamen de Brabanders goed weg toen Alexander Söderlund in vrije positie naast kopte. In de laatste minuut claimde PSV een penalty na hands van diezelfde Söderlund, maar scheidsrechter Vitali Meshkov wuifde het weg.

Dode bij schietpartij in Amstelveen

Bij een schietpartij bij sportschool Health City aan de Escapade in Amstelveen is vanmiddag een man doodgeschoten.

De schietpartij vond plaats rond 17.15 uur. De politie zoekt de daders, die mogelijk zijn weggereden in een zilveren Volkswagen Transporter met geblindeerde achterruiten. Via Burgernet wordt opgeroepen om de inzittenden niet zelf te benaderen.

Volgens misdaadjournalist Wouter Laumans was het slachtoffer net zijn kind in de auto aan het zetten. Het kind zou na de schietpartij de sportschool zijn ingerend.

Afzetting
Rond 19.00 uur renden bij het parkeerterrein meerdere nabestaanden door de afzetting. Onder andere een man en een vrouw renden onder het lint door. Zij schreeuwden het uit toen zij doorkregen dat het slachtoffer echt was overleden.

Kinderen van een nabijgelegen buitenschoolse opvang werden na de schietpartij enige tijd binnengehouden. Inmiddels zijn die kinderen door ouders opgehaald.

Autobrand
Een half uur na de schietpartij werd aan de Buitensingel in Duivendrecht een brandende auto ontdekt. De politie onderzoekt of er een link is tussen de schietpartij en het brandende voertuig. Het gebied rond de autobrand is afgezet.

Greta Thunberg volgt advies Donald Trump op

Time Magazine riep klimaatactivist Greta Thunberg uit tot Person of the Year en dat vond Donald Trump natuurlijk wat overdreven. De president van de VS had nog wat vaderlijk advies voor Greta: 

Op Twitter zien we dat de activiste het advies heeft opgevolgd:

Greta luistert goed naar Donald
Greta luistert goed naar Donald

Win Fast & Furious: Hobbs & Shaw op blu-ray!

Op 30 november bracht Universal Home Entertainment de succesvolle actiefilm Fast & Furious: Hobbs & Shaw uit op 4K Ultra HD, (3D) Blu-ray en DVD. Ook wordt de film voor het eerst als 4K Ultra HD, 3D Blu-ray en Blu-ray combinatie op de markt gebracht. Dwayne Johnson en Jason Statham zijn terug als Luke Hobbs en Deckard Shaw in Fast & Furious: Hobbs & Shaw. Dit is de spectaculaire eerste stand-alone film van de wereldwijd succesvolle Fast & Furious franchise. Fast & Furious: Hobbs & Shaw neemt je mee van Los Angeles naar Londen en van het verlaten Chernobyl naar het prachtige Samoa. Geregisseerd door David Leitch (Deadpool 2) en opnieuw naar een script van Chris Morgan.

Fast & Furious: Hobbs & Shaw volgt de diplomatieke beveiligingsagent Luke Hobbs (Dwayne Johnson) en de losbandige Deckard Shaw (Jason Statham). Ondanks het feit dat er nog altijd een gespannen sfeer heerst tussen beide, brengt het lot hen weer samen en moeten ze tegen hun zin in samenwerken. Het tweetal moet het opnemen tegen een ongeslagen opponent die de naam Brixton (Idris Elba) draagt.

Fast & Furious: Hobbs & Shaw action

Fast & Furious: Hobbs & Shaw is geregisseerd door David Leitch (Deadpool 2) en opnieuw naar een script van Chris Morgan. Geproduceerd door Chris Morgan, Dwayne Johnson, Jason Statham en Hiram Garcia. Uitvoerend producenten zijn Dany Garcia, Kelly McCormick, Steven Chasman, Ethan Smith en Ainsley Davies. Met o.a. Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby en Helen Mirren.

 Eerder deze maand kon je al onze review van de blu-ray lezen. Zoals je daarin kan lezen is deze disc een perfect cadeau voor de feestdagen! We mogen nu samen met Universal Home Entertainment 3 blu-ray's weggeven! Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is antwoord te geven op de vraag: in welk deel van de Fast & Furious franchise maakte The Rock zijn debuut? Onder de juiste inzendingen verloten we de blu-ray's! 

Klik hier om mee te doen aan de prijsvraag.

NHL: Capitals verslaan Bruins in kraker

Het zijn de twee topteams in de NHL: de Washington Capitals en de Boston Bruins. In de Capital One Arena stonden de twee ploegen woensdagavond tegenover elkaar en dat leverde een feest op voor de thuisfans.

David Pastrnak schoot de Bruins halverwege de eerste periode nog op 0-1, maar vroeg in de tweede periode speelde TJ Oshie de verdediging van de bezoekers uit elkaar: in de powerplay trok hij de stand gelijk, nog geen vier minuten later tekende hij voor de 2-1.

Sean Kuraly was vroeg in de derde periode trefzeker namens de Bruins, maar het duurde nog geen twee minuten voor John Carlson de uiteindelijk winnende 3-2 in het net wist te werken.

Uitslagen NHL woensdag
Washington Capitals - Boston Bruins 3-2
Montreal Canadiens - Ottawa Senators 3-2 OT
Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers 3-1

Capitals - Bruins (Bron: YouTube)

'Regels vrouwenvoetbal aanpassen zorgt voor positieve ontwikkeling'

Joey Barton vindt dat de regels in het vrouwenvoetbal moeten worden aangepast. De voormalig speler van onder andere Manchester City en huidig manager van Fleetwood Town uit de League One is van mening dat de kwaliteit van het damesvoetbal vooruit zal gaan wanneer er op kleinere velden en met kleinere ballen en verkleinde doelen gespeeld wordt.

Emma Hayes, manager van Chelsea Vrouwen, zei onlangs al dat de doelen in het vrouwenvoetbal kleiner moeten en wees daarbij naar de fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen. De woorden van Hayes vielen niet goed bij Karen Bardsley, keepster van de nationale ploeg van Engeland. Zij is van mening dat een dergelijke verandering een negatieve invloed zal hebben op de strijd voor gelijkheid.

Desondanks wil Barton een paar stappen verdergaan, zo laat hij weten in de podcast Football, Feminism & Everything in Between. "In essentie is het een andere sport. Vrouwenvoetbal moet worden aangepast voor vrouwen. De grootte van het doel moet worden aangepast en het gewicht van de bal moet worden veranderd", aldus Barton.

"Als je op velden met dezelfde grootte als de mannen blijft spelen, met dezelfde bal en regels, dan houd je altijd een minder product. Mannen zijn namelijk groter, sterker en sneller dan vrouwen", vervolgt Barton.

Hij denkt dat de aanpassingen van positieve invloed zullen zijn op de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. "Als je het op maat maakt, dan kan het vrouwenvoetbal zowel tactisch als technisch stappen maken."

Wat Barton betreft wordt het formaat van de bal aangepast. "Laten we reëel zijn", aldus Barton. "Bij de mannen wordt maat vijf gebruikt. Laten we zeggen dat we bij het vrouwenvoetbal terug gaan naar maat vier, zou iemand het verschil echt doorhebben? Nee, maar ik garandeer dat het niveau van de passes omhoog gaat en het bereik groter wordt. De bal is namelijk iets kleiner en daardoor beter geschikt."

Politie zoekt gooier vuurwerkbom Duindorp

Vanuit een groep jongeren werd dinsdagavond 3 december zwaar vuurwerk gegooid naar een politiebus. De bus was ingezet vanwege de onrust in de wijk Duindorp. De politie is dringend op zoek naar mensen die iets hebben gezien van dit incident.

Het vuurwerk werd gegooid naar een politiebus van de Ondersteuningsgroep (OG). De OG is een speciale eenheid van de politie die wordt ingezet om de ME te ondersteunen bij het verrichten van aanhoudingen. Zowel de OG en ME zijn op dinsdag 3 december ingezet in de wijk Duindorp vanwege de onrust die daar op dat moment bestond.

Rond 22:00 uur rende een groep jongeren de Pluvierstraat in. Vanuit deze groep werd een projectiel gegooid richting de bus van OG, die daar op dat moment reed. In het busje zaten op dat moment zeven politiemensen.

Het gooien van het projectiel is gefilmd door een politiehelikopter. Op de beelden is te zien dat het projectiel naar het voertuig rolt. Daarna volgt een explosie die ervoor zorgt dat het projectiel de lucht in wordt geschoten. Vervolgens is een tweede klap te zien. Dat is de explosie die normaal gesproken in de lucht plaatsvindt.

Er is niemand gewond geraakt bij het incident. Wel heeft een aantal agenten dat in de bus zat last gehad van hun oren. De bus heeft forse schade opgelopen. Nadat een van de agenten aangifte deed is direct een uitgebreid opsporingsonderzoek gestart. Er zijn op dit moment nog geen verdachten aangehouden voor dit incident, maar het onderzoek is nog in volle gang.

Reactie politiechef
Politiechef Paul van Musscher benadrukt dat het gooien van dit soort zwaar vuurwerk ongelooflijk gevaarlijk is. "Mijn mensen zijn helaas wel wat gewend. Zeker in aanloop naar de jaarwisseling zien wij dat er bijvoorbeeld vuurwerk naar agenten wordt gegooid. Maar met het gooien van zo’n vuurwerkbom naar agenten wordt een grens overschreden. Dit had meerdere politiemensen ernstig kunnen verwonden of erger. Mensen die zich inzetten voor de veiligheid in onze maatschappij. Die niets anders doen dan hun werk.

Ik benadruk het nog maar eens: dit soort geweld tegen onze politiemensen tolereren wij niet. In geen enkel opzicht. Wij stellen alles in het werk om de daders te achterhalen, op te pakken en via het openbaar ministerie te laten bestraffen.

Ik roep iedereen op te stoppen met dit geweld, te stoppen met het gooien van dit soort vuurwerkbommen. Besef dat niet alleen onze politiemensen hierdoor gevaar lopen. Bedenk wat er kan gebeuren als bijvoorbeeld uw zoon dit soort vuurwerk onder zijn bed heeft liggen en het gaat fout. Wat als dit vuurwerk voortijdig afgaat in een groep mensen? De gevolgen zijn niet te overzien."

Wie weet er meer?
Het gooien van dit soort zwaar vuurwerk is onacceptabel. De recherche is daarom dringend op zoek naar mensen die meer weten van dit incident. Heeft u informatie die de politie kan helpen in het onderzoek. Belt u dan de opsporingstiplijn via het nummer 0800-6070. Deel u uw informatie liever anoniem? Dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via het nummer 0800-7000.

Zwolse en Leidse basketballers thuis onderuit in Europa

De basketballers van de Zwolse Landstede Hammers en ZZ Leiden zijn de tweede ronde van de FIBA Europe Cup niet echt lekker begonnen. De Hammers verloren thuis van de Oekraïnse nummer twee Kyiv Basket, terwijl Leiden pijnlijk onderuit ging tegen de nummer elf van Turkije, Pinar Karsiyaka.

De Hammers gingen aanvankelijk prima mee met Kyiv, maar in het tweede kwart sloegen de Oekraïners hard toe (11-24). Een groot deel werd in het derde kwart weer goedgemaakt door de thuisploeg, maar in de slotfase bleken de bezoekers simpelweg een maatje te groot voor de Nederlands kampioen: 68-77, met 20 punten van Sherron Dorsey Walker.

Leiden had echt geen moment enige kans tegen de Turken, die na één kwart al een 17-31 voorsprong hadden en dat bij rust hadden uitgebreid naar 30-55. Het werd er met de minuut pijnlijker op en pas bij een 65-105 stand was het Beleg van Leiden voorbij en trokken de Turkse troepen huiswaarts.

Duitse media speculeren over toptransfer Haaland naar Borussia Dortmund

Borussia Dortmund lijkt jacht te maken op de komst van Erling Braut Haaland. Het doorgaans goed ingevoerde Ruhr Nachrichten verzekert namelijk dat negentienjarige spits van Red Bull Salzburg woensdag in Duitsland heeft gesproken met een delegatie van die Borussen. Haaland wist zich daarbij naar verluidt vergezeld door zaakwaarnemer Mino Raiola. Haaland is in dienst van Red Bull Salzburg bezig aan een superseizoen en heeft de clubs inmiddels voor het uitkiezen.

Juventus, Manchester United en Real Madrid werden al genoemd als geïnteresseerde clubs, maar Dortmund lijkt op dit moment de beste papieren te hebben om aan de haal te gaan met de Noorse tienersensantie.

Nadat Haaland woensdag samen met Raiola arriveerde op de luchthaven van Dortmund, zou hij door een delegatie van Dortmund opgepikt zijn. Vervolgens zou er in het geheim gesproken zijn over een winterse transfer van de aanvaller naar het Signal Iduna Park.

Dortmund zou Haaland in januari al willen halen. Mocht Haaland in januari daadwerkelijk de overstap maken naar Dortmund, dan kan hij in de tweede seizoenshelft gewoon met die Borussen deelnemen aan de knock-outfase van de Champions League.

Het feit dat de Noor in de groepsfase in actie kwam met Red Bull Salzburg, staat daar namelijk niet aan in de weg. Haaland maakte in de groepsfase grote indruk door in zes wedstrijden liefst acht doelpunten te maken.

Dat was echter niet genoeg om met de Oostenrijkers door te stoten naar de laatste zestien: Red Bull Salzburg eindigde in een groep met Liverpool, Napoli en Racing Genk als derde en is zodoende na de jaarwisseling actief in de Europa League.

Ferrari-topman sprak met Hamilton

Al enige tijd gaan de geruchten dat Lewis Hamilton graag nog eens voor Ferrari zou willen rijden in de Formule 1. Die geruchten zijn weer aangewakkerd nadat Ferrari-directeur Louis Camilleri verklaarde dat Hamilton en Ferrari-bestuursvoorzitter John Elkann een gesprek hebben gehad.

Hamilton is in het bezit van een contract voor 2020 en de Italiaanse renstal heeft voor volgend seizoen Sebastian Vettel en Charles Leclerc al gecontracteerd. Een mogelijke overstap zou dus op zijn vroegst in 2021 plaats kunnen vinden. Daarnaast wordt al enig tijd gespeculeerd over een mogelijk einde van het Mercedes-team. De Duitsers zouden wel als motorleverancier in de Formule 1 aanwezig willen blijven.

"Het is een publiek geheim dat Lewis in gesprek is geweest met onze voorzitter Elkann en we zijn oprecht trots dat een coureur van zijn statuur geïnteresseerd is in ons. We hebben echter een lang contract met Charles Leclerc en een aflopend contract met Sebastian Vettel. Het is voorbarig om nu al een besluit te nemen, maar het is duidelijk dat we onze opties afwegen", aldus Camilleri tegenover The Guardian.

Nadat er de nodige ophef was ontstaan over de uitspraak van Camilleri bagatelliseeerde de Italiaan de ontmoeting. "Het was duidelijk een sociale gebeurtenis, die enigszins buiten proporties is opgeblazen, maar het was een informeel. Ze hebben een aantal gemeenschappelijke vrienden", zo lezen we op formula1.com.

De Ferrari-directeur ging ook in op de geruchten dat Mercedes-teambaas Toto Wolff wordt gezien als toekomstig baas van de Formule 1. "Iedereen zou er ook tegen zijn als Binotto dat zou gaan doen, dus het is ook niet goed als Wolff dat gaat doen. We hebben nog het vetorecht en zullen dat gebruiken als het nodig is, maar dat is wel de noodrem in het uiterste geval", zo verklaarde hij lezen we op GPBlog.nl.

Ferrari-topman sprak met Hamilton (Pro Shots / Zuma Press)
Ferrari-topman sprak met Hamilton (Pro Shots / Zuma Press)

Van Barneveld traint met Taylor in aanloop naar WK

Het afscheidsjaar van Raymond van Barneveld loopt niet bepaald zoals de Hagenees hoopte. Waar Barney droomde van een glorieus afscheid is het tot nu toe vooral een afscheid in mineur. In een poging alsnog met een hoogtepunt afscheid te nemen heeft Van Barneveld Phil Taylor ingeschakeld.

De twee grote rivalen van weleer trainen samen om Van Barneveld in vorm te krijgen voor het WK Darts dat binnenkort begint. "Ben erg blij met de hulp van Phil om me klaar te stomen voor WK!!!", zo laat Barney weten. We zullen snel genoeg weten of de hulp van The Power effect heeft.

Tahiti krijgt olympische surfwedstrijden

De Olympische Spelen van 2024 zullen plaatsvinden bij, je raadt het wellicht niet, Tahiti. Een deel van de Spelen dan, want Parijs is natuurlijk de gaststad voor dat jaar. Dan staat net als volgend jaar ook het surfen echter weer op het programma en daar moest een locatie voor gevonden worden.

Frankrijk heeft bij haar Europese grondgebied prima surflocaties, zoals bijvoorbeeld Biarritz, maar al lange tijd werd gespeeld met en - door surfliefhebbers - gedroomd over de olympische wedstrijden in hét mekka van de surfsport: Tahiti in Frans-Polynesië. We nemen aan dat een ieder met een beetje algemene kennis wel weet waar dat grofweg ligt, maar voor de zekerheid: dat ligt in de zuidelijke Grote Oceaan, een kleine 16.000 kilometer van Paris vandaan.

Het Internationaal Olympisch Comité moet de keuze voor Tahiti, of Teahupo'o om precies te zijn, nog wel goedkeuren.

Kabinet presenteert nieuw Nationaal Actieplan Mensenrechten

Of het nu gaat om het aanvragen van zorg- of huurtoeslag, hulp bij schulden, studiefinanciering of arbeidsbemiddeling na baanverlies; voorzieningen van de overheid moeten altijd toegankelijk zijn. Dat staat in het Nationaal Actieplan Mensenrechten 2020 dat minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag heeft gepresenteerd. Met het Actieplan wil het kabinet de toegankelijkheid van voorzieningen verbeteren en daarmee een gerichte impuls geven aan de realisering van mensenrechten in Nederland.

Dit Actieplan is een vervolg op het eerste Nationale Actieplan Mensenrechten uit 2013. Sinds de wereldconferentie over Mensenrechten in 1993 van de Verenigde Naties hebben veel landen een eerste Nationaal Actieplan Mensenrechten uitgebracht. Nederland is het vierde land in Europa dat nu met een tweede Actieplan Mensenrechten komt.

Meer dan vijftig acties
Het kabinet kondigt in het Actieplan meer dan vijftig acties aan. Voorbeelden zijn de oprichting van een platform voor gemeenten en mensenrechten en de start van een evaluatie van het passend onderwijs met inclusief onderwijs als speerpunt. Daarnaast wordt ingezet op de verbetering van verschillende informatiepunten met betrekking tot digitale overheid, langdurige zorg en rechtshulp.

Mensenrechtelijke normen
Minister Knops vindt het als coördinerend minister voor mensenrechten in Nederland belangrijk dat de overheid zich actief blijft inzetten om mensenrechten te bevorderen: “Niet iedereen weet dat de overheid bij de vormgeving van haar voorzieningen uitgaat van mensenrechtelijke normen. Daarbij hoort de overheid voorzieningen zo in te richten dat mensen in de praktijk daadwerkelijk toegang krijgen tot de voorzieningen die er voor hen zijn: zonder discriminatie en financieel en fysiek toegankelijk voor iedereen.”

Leraren krijgen extra geld, maar stakingen gaan door

Minister Slob is blij dat werkgevers en werknemers in het primair onderwijs vandaag een onderhandelaarsakkoord over een nieuwe cao hebben bereikt. “Het is heel mooi dat er nu een cao-akkoord is gesloten, waardoor het onderwijspersoneel er 4,5% op vooruit gaat”, zegt minister Slob. “Fijn dat in deze cao nu ook de schoolleiders en onderwijsondersteunend personeel er geld bij krijgen.”

Een gemiddelde leraar verdient nu ongeveer 4.200 euro bruto per maand, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Dat stijgt per 1 januari 2020 naar ongeveer 4.400 per maand. Het kabinet heeft in 2019 structureel 285 miljoen euro beschikbaar gesteld voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden.

Eenmalige bonus
Daarnaast krijgen alle werknemers in het onderwijs in februari een eenmalige uitkering van 33 procent van het (verhoogde) maandsalaris. Ook krijgt het onderwijspersoneel in februari een eenmalige bonus van 875 euro, afhankelijk van de gewerkte uren in januari 2020. Dit vloeit voort uit het convenant ‘Aanpak lerarentekort’ dat minister Slob sloot met werkgeversorganisaties en vakbonden. Hierin was 150 miljoen euro voor de cao beschikbaar gesteld door het kabinet.

Geld voor scholing
Het individuele scholingsbudget, waarmee leraren zichzelf kunnen ontwikkelen, gaat omhoog met 100 euro per maand in zowel 2020 als 2021. De cao-partijen hebben ook afspraken gemaakt over van-werk-naar-werk begeleiding voor personeel dat wordt ontslagen op bedrijfseconomische gronden. In die gevallen vervalt de transitievergoeding. Verder zijn afspraken gemaakt over nieuwe functies van ondersteunend personeel en nieuwe loonschalen voor schoolleiders. De cao geldt tot 1 november 2020.

Extra waardering
Als de nieuwe cao definitief wordt, betekent het dat leraren er deze kabinetsperiode gemiddeld 14 procent bij krijgen. Slob: “Dat gun ik leraren van harte, het is een extra waardering voor hun vak.”

Staking 
Eugenie Stolk, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond:“ de tweedaagse staking van januari gaat absoluut dóór, omdat er nog steeds structurele investeringen nodig zijn om de loonkloof met het voortgezet onderwijs te dichten.”

Tieners beroven tiener onder bedreiging met hamer

Twee onbekende personen hebben woensdag 11 december in Amsterdam een tiener onder bedreiging van een hamer beroofd van zijn persoonlijke eigendommen. De politie stelt een onderzoek in en vraagt getuigen zich te melden.

Rond 19.00 uur jogde  het 16-jarige slachtoffer over het fietspad van De Wieden in de richting van de IJdoornlaan. Hij steekt het bruggetje over ter hoogte van Lohuis naar de andere kant van De Wieden. Twee onbekende personen op een scooter spraken hem tussen de Bakkerswaal en Dijkwater aan en eisten onder bedreiging van een hamer zijn persoonlijke eigendommen af te geven.

De hamer heeft een opvallende oranje grip. Nadat het slachtoffer zijn spullen af had gegeven vluchtten de twee onbekende personen op een scooter via een bruggetje naar De Wieden en reden  in de richting van de J.H. van Heekweg. Een zoektocht in de omgeving door de politie, kort na de melding, leverde niet het gewenste resultaat op.

De bestuurder van de scooter is licht getint, 15 à 16 jaar oud, lengte 1.65 – 1.70 m, heeft een mager postuur, normale wenkbrauwen, donkere ogen, ovaal gezicht met pigmentvlekjes op de wang,. Hij droeg een Gucci-pet en een  donkere trainingsjas.

De passagier op de scooter was licht getint, 15 à 16 jaar oud, lengte 1.65 – 1.70 m, heeft ook een mager postuur, zwart kort krullend haar en droeg een zwarte capuchon en zwarte broek. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Na bananen en mango's nu ook coca´ne tussen meloenen

De Douane heeft maandag 9 december tijdens een controle in de Rotterdamse haven 150 kilo cocaïne gevonden. De drugs zaten verstopt tussen meloenen.

Brazilië
De container was afkomstig uit Brazilië en op zondag 8 december met een zeeschip in Rotterdam aangekomen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, de drugs zijn vernietigd.

Harc-team
Het Harc-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek.

Afbeelding: Openbaar Ministerie
Afbeelding: Openbaar Ministerie

Aantal strafontslagen blijft nagenoeg gelijk

Het aantal (voorwaardelijke) strafontslagen bij de politie is de afgelopen drie jaar ongeveer gelijk gebleven. Dat blijkt uit cijfers die de politie vandaag publiceert. Omdat de politie transparant wil zijn over het aantal integriteitsschendingen, publiceert zij daar regelmatig over. Onlangs kondigde de politie aan vanaf 2020 uitgebreider over integriteitsschendingen te zullen rapporteren en publiceerde cijfers over integriteitschendingen binnen het korps die niet direct tot ontslag hebben geleid, maar tot andere vorm van strafoplegging (conform artikel 77 van het BARP). Voortaan wordt er in de jaarverantwoording zo veel mogelijk aansluiting gezocht bij de Registratie integriteitsschendingen openbaar bestuur en politie.

Integer handelen
Integriteit is een van de kernwaarden van de politie. Burgers mogen verwachten dat de politie integer is en handelt. Het geweldsmonopolie, de handhaving van regels en de mogelijkheid om mensen hun vrijheid te ontnemen, scheppen die extra verantwoordelijkheid. De politie en haar medewerkers moeten het goede voorbeeld geven. Signalen van integriteitsschendingen door politiemensen worden altijd onderzocht. Voor politiemensen die misbruik maken van hun positie en over de schreef gaan, is geen plaats in de organisatie. De politie moet betrouwbaar zijn en is open en transparant op momenten dat er sprake is van zulke schendingen. De politie brengt zelf zaken naar buiten en volgt daarbij een vastgesteld protocol.

Integriteitsschendingen leidend tot strafontslag
In lijn met het voornemen om vanaf 2020 voortaan per categorie te rapporteren en naar aanleiding van verzoeken van NOS en RTL, maakt de politie vandaag de integriteitsschendingen leidend tot (voorwaardelijk) strafontslag over de jaren 2016, 2017 en 2018 openbaar. De politie meldde het totaal aantal (voorwaardelijke) strafontslagen plus de top drie categorieën voorgaande jaren al in de jaarverantwoording. Ook in losse berichtgeving publiceerde de politie over het aantal integriteitsschendingen en over oriënterende, disciplinaire en strafrechtelijke onderzoeken die de politie start.

Rutte en Schouten in gesprek met Landbouw Collectief

Minister-president Rutte en minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaan maandag 16 december 2019 in gesprek met een afvaardiging van het Landbouw Collectief over de stikstofproblematiek.

Tijdens een ontbijtsessie op het Catshuis lichten de minister-president en de minister de hoofdlijnen van de plannen van het kabinet toe en luisteren zij naar de voorstellen van het Landbouw Collectief. Doel van het gesprek is om te bezien of en waar de plannen elkaar kunnen versterken.

Politie wil weten welke twee 'lafbekken' 70-jarige vrouw overvielen

Twee mannen belden woensdagavond met een pakketje in de hand aan bij een 70-jarige vrouw aan de Dosiostraat in Rotterdam. Ze hadden weinig goeds in de zin. Ze duwde de vrouw naar binnen en namen haar spullen mee. Met een bloedneus, een dikke lip en meerdere bulten lieten ze haar achter. De politie onderzoekt de zaak en wil deze twee lafaards heel snel van straat halen. 

Het was 20.20 uur toen de twee mannen voor de deur stonden in de wijk Prinsenland. Een van hen droeg een pakketje met de kleuren rood, wit, blauw. Toen de vrouw de deur opende, werd zij naar achteren geduwd en viel. Door één van de mannen werd geweld tegen haar gebruikt terwijl de andere het huis doorzocht. Met persoonlijke spullen verlieten ze de woning weer. Het slachtoffer bleef achter met meerdere verwondingen aan haar gezicht en hoofd. Buren hadden iets gehoord en ontfermden zich snel over de vrouw. De ambulance heeft de mevrouw nagekeken en behandeld. Agenten startten meteen een onderzoek en roepen getuigen op om zich te melden.

De twee donkergetinte mannen droegen allebei een capuchon en handschoenen. Beiden waren in het zwart gekleed, maar eentje had rode en witte tinten op zijn jas. Ze zijn tussen de 18 en 20 jaar. De politie vraagt dringend of getuigen contact op willen nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Efteling schenkt 10.000 sprookjesboeken aan basisscholen

Vanochtend overhandigde Roodkapje samen met Gerd Leers twee sprookjesboeken aan basisschool Brede School Centrum. Als waarnemend burgemeester van Brunssum én voorzitter van Stichting Natuurpark de Efteling ging Gerd Leers samen met Roodkapje op bezoek in Brunssum. In het schoolgebouw zijn twee basisscholen gehuisvest: de Opstap en de Trampoline. Tamara Dassen en Marjo Vankan, MT-leden van de scholen, mochten de sprookjesboeken in ontvangst nemen.

Stichting Natuurpark de Efteling schenkt dit nieuwe sprookjesboek aan 10.000 basisscholen in Nederland en Vlaanderen om in de klas uit (voor) te lezen. “Als hoeder van het sprookje vindt de Efteling het belangrijk dat alle kinderen in Nederland en Vlaanderen in contact komen én blijven met sprookjes. Ze behoren immers tot ons cultureel erfgoed”, aldus Gerd Leers. Eind volgende week moeten alle 10.000 sprookjesboeken bij de basisscholen zijn afgeleverd.

Stichting Natuurpark de Efteling
Aan de wieg van de Efteling staat Stichting Natuurpark de Efteling, die in 1952 het Sprookjesbos opende. Het doel van de stichting: het verschaffen en in stand houden van voorzieningen op het gebied van recreatie en ontspanning en het bevorderen van toerisme. De stichting fungeert als hoeder van het sprookje en bewaker van het cultureel erfgoed. Hiervoor ontplooit zij regelmatig activiteiten.

In 2010 doneerde de stichting al een reusachtige uitgave van een Efteling-sprookjesboek aan deze basisscholen. Ook organiseerde de stichting in 2017 bijvoorbeeld de ‘Sprookjesschrijfwedstrijd der Lage Landen’, om aandacht te vragen voor taal en fantasie.

Het sprookjesboek
Het nieuwe sprookjesboek is een kijk- en leesboek, met 30 sprookjes uit het Sprookjesbos en 8 verhalen over bekende Efteling-attracties die nog niet eerder zijn uitgebracht. Het boek is onder meer geïllustreerd door verschillende Efteling-ontwerpers die in de loop der jaren het werk van Anton Pieck en Ton van de Ven hebben overgenomen.

Caloh Wagoh-lid opgepakt voor liquidatie Justin Jap Tjong

Een 57-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is maandag aangehouden voor betrokkenheid bij een liquidatie in Amsterdam in januari 2017. Donderdag is de man voorgeleid aan de rechter-commissaris, die heeft besloten zijn voorarrest met twee weken te verlengen.

De aanhouding komt voort uit onderzoek aan in beslag genomen gegevensdragers binnen het onderzoek Eris. Dat is een onderzoek naar meerdere liquidaties, waarvan de daders overwegend leden van motorclub Caloh Wagoh waren. Binnen dat onderzoek zijn een kleine duizend gegevensdragers in beslag genomen, waar nog iedere dag nieuwe informatie uit komt.

Dankzij de informatie uit het beslag kon de Haagse politie het onderzoek heropenen. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de liquidatie van de 25-jarige Justin Jap Tjong op 31 januari 2017 in Amsterdam. Daarvoor kon nog niet eerder iemand vervolgd worden.

De verdachte is lid van motorclub Caloh Wagoh.

1,1 miljoen cash en tientallen kilo's versnijdingsmiddelen van straat

In een woning aan de Eric Kropstraat in Rotterdam deed de politie woensdag een niet alledaagse vondst; een reiskoffer en plastic tas gevuld met in totaal 1,1 miljoen euro. Daarnaast zijn tientallen kilo’s versnijdingsmiddelen, persen en sealers gevonden. Een 38-jarige Rotterdammer is aangehouden. “Met dit onderzoek hebben we een criminele familie uit Rotterdam een fikse klap toegebracht” zegt een glunderende rechercheur.

Een team van rechercheurs had informatie over witwassen en andere ondermijnende praktijken en deed hier de afgelopen maanden intensief onderzoek naar. De 38-jarige verdachte kwam hierbij in beeld. Gisteren zijn door een team rechercheurs en agenten, samen met Defensie vier instappen gedaan in woningen en smartshops. In de smartshops aan de Vierambachtstraat lagen allerlei materialen die gebruikt worden bij het verpakken van drugs; sealers, sealbags, gripszakjes en persen. Ook een woning aan de Gijsinglaan werd gebruikt als “versnijdingspand”. Hier werden tientallen kilo’s versnijdingsmiddelen gevonden.

“De doorzochte winkels werden gebruikt als dekmantel van criminele handelingen. Dat is precies waar ondermijning over gaat: als onder- en bovenwereld met elkaar verstrikt raken met alle gevaren van dien. De handel in drugs- en versnijdingsmiddelen gaat meer dan eens gepaard met het gebruik van vuurwapens.”, aldus de rechercheur. “Het merendeel van de schietpartijen is drugsgerelateerd. Dat wil je niet in een winkelstraat of erger, in je woonwijk. Daarom zijn we zo blij dat we met dit onderzoek die criminaliteit een belangrijke slag hebben toegebracht.”

Twee auto’s die bij de verdachte in gebruik waren zijn ook doorzocht. Een van die auto’s lag vol met versnijdingsmiddelen. Het geld, alle overige middelen en versnijdingsmateriaal zijn in beslag genomen. De verdachte wordt morgen voorgeleid.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

2e patiŰnt met lassakoorts genezen en ontslagen uit ziekenhuis

De patiënt die met lassakoorts was opgenomen in het Calamiteitenhospitaal is hersteld en ontslagen uit het ziekenhuis. Hij werd hier sinds 24 november behandeld. In het calamiteitenhospitaal werken Defensie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het UMC Utrecht samen. Het Calamiteitenhospitaal is een samenwerking tussen Defensie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport én het UMC Utrecht.

5 Algemeen Militair Verpleegkundigen waren permanent betrokken bij de verzorging van de in Afrika besmette arts. Voorzitter raad van bestuur Margriet Schneider: “Voor de opvang en verzorging hebben veel mensen zich met een grote betrokkenheid en professionaliteit ingezet. Alle zorgverleners en het ondersteunend personeel van ons ziekenhuis én het ministerie van Defensie wil ik hiervoor van harte bedanken.”

Overleden
Het was de 2e patiënt met lassakoorts die in Nederland werd opgenomen. De arts werd besmet in Sierra Leone, samen met een Nederlandse collega. Die werd opgenomen in het LUMC in Leiden en overleed eind vorige maand.

Bij lassakoorts is de kans klein dat mensen elkaar besmetten. Mensen zijn pas besmettelijk als zij zelf ook klachten hebben. De meeste personen krijgen na een besmetting geen klachten. In sommige gevallen echter krijgen mensen zulke ernstige verschijnselen dat ze overlijden. Lassakoorts is een zeldzame ziekte die vooral voorkomt in West Afrika. Bepaalde muizen verspreiden het virus.

In kaart
De GGD en het RIVM in kaart gebracht wie er contact heeft gehad met deze patiënten. Deze zogenoemde contacten moeten 3 weken lang 2 keer per dag hun temperatuur opnemen en melden. Als zij klachten ontwikkelen, kan snel worden bepaald of zij lassakoorts hebben. Zodoende zijn eventuele nieuwe patiënten snel te isoleren en is de kans klein dat het virus zich in Nederland verspreidt. Tot nu toe is bij geen van de contacten lassakoorts vastgesteld.

Het calamiteitenhospitaal levert gegarandeerde, kortdurende medische capaciteit aan militaire en civiele slachtoffers bij ongevallen en rampen.

Onderzoek naar sexting in gemeente Venray

De politie doorzocht donderdag 12 december zes locaties na tien aangiftes over het verspreiden van seksueel getinte foto’s of video’s van jongeren (sexting) in Venray. Het gaat om jongeren, allen woonachtig binnen de gemeente Venray. Er is niemand aangehouden. De politie sluit echter niet uit dat er nog aanhoudingen plaatsvinden. Bij de doorzoekingen, die thuis bij de jongeren plaatsvonden, zijn telefoons in beslag genomen. Meer informatie over het lopende onderzoek wordt nu niet gegeven. Het gaat namelijk om minderjarigen.

De politie werkt in dit onderzoek nauw samen de gemeente Venray en het Openbaar Ministerie. Ook een scholengemeenschap en de ouders van de betrokken jongeren werken intensief mee. De politie neemt aangiftes over sexting zeer serieus. Het gaat om jonge slachtoffers die erg geschaad worden door het verspreiden van dergelijke beelden. Dit soort gedragingen kunnen en mogen niet getolereerd worden. Het is dan ook zeer goed dat alle betrokken partijen direct de ernst van de situatie onderschrijven en hun medewerking geven aan het onderzoek.

Wat is sexting en hoe gaat de politie hiermee om?
De politie krijgt de laatste jaren steeds meer meldingen van of over minderjarigen die betrokken zijn bij het maken en versturen van naaktfoto’s en –filmpjes (sexting). Wanneer dit beeldmateriaal zonder toestemming wordt verspreid of op internet wordt geplaatst, kan dit grote impact hebben op het veiligheidsgevoel van de betrokken jongeren. De politie behandelt elke sexting-melding of -aangifte zorgvuldig. Zedenrechercheurs kijken bij elke sexting-zaak naar onder andere de ernst, omvang, omstandigheden, leeftijdsverschil, rol van de betrokkenen en van welke strafbare feiten sprake is. Op basis van de feiten en omstandigheden wordt bepaald of een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld. Het advies is dit soort situaties snel te melden bij bijvoorbeeld ouders, school en/of de politie. Een interventie van een van deze partijen kan mogelijk voorkomen dat een foto of filmpje verder verspreid wordt.

Douane vindt 550 kilo coca´ne tussen mango's

De Douane heeft tijdens een controle in de Rotterdamse haven een grote partij drugs ontdekt. Het gaat om 550 kilo cocaïne die verstopt zat tussen een lading mango’s.

Brazilië
De container was afkomstig uit Brazilië en was –met tussenkomst van een bedrijf in Poeldijk- bestemd voor een ontvanger in Duitsland. Beide bedrijven hebben vermoedelijk niets met de drugssmokkel te maken. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, de drugs zijn vernietigd.

Harc-team
Het Harc-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek.

Afbeelding: Openbaar Ministerie
Afbeelding: Openbaar Ministerie

Diversiteit: een zaak van ons allemaal

“Diversiteit – het is niet alleen maar een zaak van vrouwen en Nederlanders met een niet-westerse achtergrond. Het is een zaak van ons allemaal.” Met deze woorden opende Francine Giskes, collegelid van de Algemene Rekenkamer, op 12 december 2019 een discussieforum over het onlangs verschenen Rekenkamerrapport ‘Diversiteit in vaste adviescolleges van de regering’.

Het onderzoek laat zien dat de toename van vrouwen in de 17 adviescolleges is blijven steken op 38%. Mensen met een migratieachtergrond zijn zelfs buiten beeld. Dit ondanks de wettelijke bepaling dat evenredige vertegenwoordiging het streven is. Over die uitkomst discussieerden vertegenwoordigers van ministeries, adviescolleges, wervings- en selectiebureaus en de wetenschap. Daarbij werden kennis, ideeën en goede praktijkvoorbeelden uitgewisseld.

Korantekst op hotelvloer; 'een zware belediging voor moslims'

In het nieuwe Nhow-hotel bij de Rai staan verschillende Arabische teksten op de vloer gedrukt. Een van de teksten blijkt echter een Korantekst te zijn en dat ligt gevoellig. "Voor moslims is dat een zware belediging."

DENK-raadslid Numan Yilmaz reageerde geschokt toen hij te horen kreeg dat dergelijke teksten op de grond van het nog te openen hotel te vinden zijn. "Onacceptabel, het is geen probleem dat er Arabische teksten staan, maar er staat ook een tekst bij uit ons heilig boek en daar heb ik moeite mee. De Koran moet volgens moslims beschermd worden en nu kan iedereen er overheen lopen, dat is gewoon een zware belediging."

Uit de Koran
Er staan verschillende Arabische teksten op de vloer, twee daarvan zijn niet uit het heilige boek, maar één daarvan, de tekst in het roze, komt uit de Koran. Er staat (ongeveer) dat "Allah in de gezegende maand ramadan, de heilige Koran doet neerdalen". De andere twee teksten betekenen vrij vertaald, "gezegende ramadan" en "een gelukkig nieuwjaar".

'Gevoeligheden niet begrepen'
Yilmaz hoopt dat er snel naar een oplossing gezocht kan worden, bijvoorbeeld door de tekst op te hangen. "Ik vind het mooi dat zij ook een islamitische tekst/boodschap willen uitdragen. Ik ben juist blij met dergelijke vorm van inclusie en ik denk ook dat de intentie goed was en ze de gevoeligheden gewoon niet begrijpen. Dat kan."

Intentie hotel
Het Nhow-hotel is onderdeel van de NH Hotel Group, een woordvoerder van de hotelketen laat weten dat er nu onderzocht wordt hoe de teksten daar geplaatst konden worden. "Het was niet onze intentie om wie dan ook te kwetsen. Onze mensen zijn er nu naar toe om uit te zoeken hoe dat heeft kunnen gebeuren. Na dat onderzoek zullen er stappen ondernemen worden."

Het nieuwe Nhow-hotel bij de Rai zal volgend jaar openen.

MDMA met straatwaarde van ongeveer 10 miljoen aangetroffen in huurbus

De politie heeft dinsdag 10 december op de A2 ter hoogte van Liempde in een huurbus 400 kilo MDMA-kristallen aangetroffen. De bestuurder van de bus, een 29-jarige Amsterdammer, is aangehouden. De verdovende middelen en de bus zijn in beslag genomen. De straatwaarde van de verdovende middelen bedraagt ongeveer 10 miljoen euro.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen de bus omstreeks 13.30 uur op de A2 ter hoogte van Best rijden in noordelijke richting. Om een controle uit te voeren gaven de agenten de bestuurder van de bus een volgteken. De bus volgde hen naar de parkeerplaats Ooiendonk bij Liempde. Tijdens de controle daar zagen de agenten door het achterraam van de bus een grote hoeveelheid dozen in de laadruimte liggen.

In een open doos lag een plastic zak met een lichtbruine substantie. Omdat de agenten het vermoeden kregen dat het hier mogelijk verdovende middelen betrof werd een nader onderzoek in gesteld. Bij het openen van de achterdeur van de laadruimte roken de agenten direct een sterke anijsgeur, een aanwijzing naar de mogelijke aanwezigheid van MDMA. Nader onderzoek wees uit dat in de bus in totaal 400 kilo MDMA-kristallen was opgeslagen.

In het daarop volgend onderzoek naar de herkomst van de verdovende middelen is in de nacht van woensdag op donderdag in samenwerking met een arrestatieteam van de Dienst Speciale Interventies (DSI) nog een huiszoeking geweest bij een ex-lid van de Hells Angels en tegenwoordig lid van de motorclub Bandidos. Daarbij is echter niets bijzonders aangetroffen.

Van der Sar benadrukt: "Overmars zet de poort deze winter niet open"

Edwin van der Sar noemt de uitschakeling van Ajax in de Champions League 'een flinke tik'. De algemeen directeur betreurt dat de wedstrijden die eigenlijk gewonnen leken niet drie punten opleverden, maar geeft eerlijk aan dat het ook Ajax zelf ligt.

"Thuis tegen Valencia was het net niet, en dat voelde je tijdens de wedstrijd misschien ook wel aankomen. Dat zul je altijd zien. In een wedstrijd waarin het moet gebeuren, maken we geen doelpunt. En hebben we eigenlijk nauwelijks gevaarlijk op doel geschoten."

"Het is nu zaak om zelfkritisch te zijn en te analyseren wat er is voorgevallen", zo vertelt Van der Sar in een interview met het Algemeen Dagblad. De selectie is breed genoeg, benadrukt de oud-doelman.

"Je kunt moeilijk drie gelijkwaardige buitenspelers op de bank hebben zitten. Ook op dat vlak zat het niet mee. Dat Quincy Promes, David Neres en Zakaria Labyad alle drie op hetzelfde moment geblesseerd zijn."

Het doel om aan te haken bij de Europese top is niet weg. "In de voorbije maanden heeft de ploeg Ajax en Nederland volgens mij uitstekend vertegenwoordigd in de Champions League. Net als vorig seizoen hebben we laten zien in Europa waar Ajax voor staat."

"Maar wat is de top van Europa? Dat is de top acht, of de top zestien. De kwartfinale in de Champions League, daar wil je zijn, maar de realiteit is nu anders. Toch parkeren we ons doel zeker niet. De lat blijft hoog liggen, Ajax blijft ambitieus."

Van der Sar laat zich niet uit over de doelstelling voor de Europa League. "Een plek bij de laatste vier zou nu het doel kunnen zijn, maar daarvoor moeten we eerst wel flink wat rondes overleven. En dat is niet eenvoudig, want onze status is veranderd."

"Er zal meer op ons worden gejaagd. We zijn de te kloppen ploeg, terwijl we in de Champions League meer de underdog waren. Met de Europa League hebben we een nieuwe prijs om voor te strijden."

De eliminatie heeft geen gevolgen voor de korte termijn, ook niet op financieel gebied. Het is ook onwaarschijnlijk dat er in januari spelers zullen vertrekken. "Het kan, maar ik denk het niet. In de zomer waren we ook nog niet zeker van Champions League, maar kozen veel spelers ook voor een langer verblijf."

"We hebben meegedacht in de salariëring, onze ambities uitgesproken. En die zijn op veel vlakken onveranderd. We hebben ook nog gewoon drie mooie prijzen om voor te spelen. Dat weten de spelers ook. Marc Overmars zal deze winter dus de poort niet openzetten. En anders gooi ik mezelf ervoor."

Dick Advocaat 'kraakt' filosofie: "Dat mag ik best doen, toch?"

Feyenoord wacht donderdagavond een zware klus tegen FC Porto in de Europa League. De Rotterdammers moeten winnen van de topclub uit Lissabon om de volgende ronde van het toernooi te bereiken, terwijl Rangers FC tegelijkertijd Young Boys moet verschalken.

Ondanks de slechte vooruitzichten houdt trainer Dick Advocaat hoop. FC Porto is niet sterk bezig in het huidige seizoen en zodoende ziet de oefenmeester van Feyenoord kansen.

"Ze speelden dit weekeinde ook gewoon 1-1 tegen Belenenses", aldus Advocaat, geciteerd door het Algemeen Dagblad. "Een wonder? Waarom niet?"

De coach benadrukt dat het een lastig karwei gaat worden, ook gezien het verleden. Nederlandse clubs hebben het vaak lastig tegen Portugezen, weet Advocaat.

De 72-jarige trainer besluit volgens de genoemde krant de filosofie van de KNVB 'te kraken' door in aanloop naar de wedstrijd tegen FC Porto een verklaring te vinden voor het feit dat Nederlandse clubs het vaak niet kunnen bolwerken tegen clubs uit de Liga NOS.

"In Portugal is het heel extreem. Daar wordt de wil om te winnen er echt al ingepompt vanaf de jongste jeugd. In Nederland willen we daar nog weleens pas op latere leeftijd naar kijken."

"Ik vind dat winnen altijd belangrijk moet zijn. Ook de kleintjes moeten al willen winnen. Dat ik dan iets anders verkondig dan de KNVB, dat mag ik best doen, toch?", aldus Advocaat.

IJskoude DLC komt naar Planet Zoo

Planet Zoo krijgt binnenkort zijn eerste DLC. Naast een gratis update voor alle spelers komt Planet Zoo: Arctic Pack op 17 december naar Steam met onder andere vier nieuwe diersoorten, nieuwe assets en twee nieuwe scenarios.

Met Planet Zoo: Arctic Pack kun je straks ijsberen, poolwolven, rendieren en Dalls schapen verwelkomen in je dierentuin, die elk met hun eigen uitdagingen en behoeftes komen. Daarnaast kun je met nieuwe beplanting, ijssculpturen en assets waarmee je een scandinavisch dorp kan bouwen je verblijven en de paden eromheen helemaal in stijl aankleden. Ook heeft Bernie Goodwin weer je hulp nodig met twee nieuwe scenarios voor gevorderde spelers, die zich afspelen in het koude Noorwegen en het hete Mexico.

Planet Zoo: Arctic Pack arriveert tegelijkertijd met de gratis 1.1.0 update, met onder andere een stamboom waarmee je de familiebanden van een dier in één opslag kan zien, nieuw sociaal gedrag voor lemuren, roedels voor zowel de Amerikaanse wolf als de poolwolf, en een optie om de veroudering van dieren te vertragen.

De DLC kost acht euro.

PlanetZoo6

Goededoelenloterijen hoeven nog maar 40% van de opbrengst af te staan aan goed doel

Met ingang van 1 januari 2020 veranderen de verplichte minimum afdrachtspercentages voor de zogenoemde goededoelenloterijen. De hoogte van de afdracht wordt bepaald door de minister voor Rechtsbescherming, verantwoordelijk voor het kansspelbeleid.

Goededoelenloterijen zijn loterijen waarvan de opbrengsten 'enig algemeen belang' dienen, zoals bepaald in artikel 3 van de Wet op de kansspelen. Er zijn meerjarige en incidentele goededoelenloterijen. Het verplichte minimum afdrachtspercentage aan het goede doel verandert van vijftig procent naar veertig procent. De bestaande meerjarige vergunningen worden aangepast op het nieuwe percentage.

De Kansspelautoriteit verleent vergunningen voor loterijen als de te winnen prijzen meer bedragen dan 4.500 euro. Als dat bedrag lager is, is de gemeente de bevoegde instantie.

Zwangere vrouw beschermt haar baby tegen kinkhoest met 22 wekenprik

Vanaf 16 december 2019 krijgen zwangere vrouwen de 22 wekenprik aangeboden. Met deze vaccinatie beschermt een zwangere vrouw haar kind en zichzelf tegen kinkhoest. De 22 wekenprik is gratis en wordt aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Staatssecretaris Blokhuis van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit in 2018 besloten. Zwangere vrouwen moeten wel zelf een afspraak maken om de vaccinatie te halen bij een Jeugdgezondheidszorgorganisatie (JGZ).

22 wekenprik
De vaccinatie wordt gegeven vanaf de 22ste week in de zwangerschap. De moeder maakt daarop antistoffen aan tegen kinkhoest. Deze antistoffen komen via de navelstreng naar het kind. Het kind is daardoor na geboorte direct beschermd tegen kinkhoest totdat het zelf de eerste vaccinaties krijgt. Omdat er geen los kinkhoestvaccin is, wordt een combinatievaccin (DKT difterie, kinkhoest en tetanus -vaccin) gebruikt. Dat beschermt ook tegen difterie en tetanus.

Kinkhoest
Sinds de jaren 90 komt kinkhoest regelmatig voor in Nederland. Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen en veroorzaakt heftige hoestbuien. Kinkhoest komt op alle leeftijden voor maar voor jonge baby’s is het gevaarlijk. Baby’s krijgen hun eerste vaccinatie pas als ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd en juist dan zijn ze kwetsbaar. Elk jaar komen zo’n 170 baby’s met ernstige klachten in het ziekenhuis en overlijdt 1 baby aan kinkhoest.

Informatie en verwijzing
Vanaf 2 december zijn de verloskundig zorgverleners gestart met het informeren van zwangere vrouwen over de 22 wekenprik. Zij ontvangen dan een uitnodigingsbrief en een folder. Via de website www.22wekenprik.nl kunnen de vrouwen een afspraak maken bij een JGZ-organisatie in de buurt. Daar krijgen ze meer informatie over de prik, kunnen ze vragen stellen over het vaccinatieprogramma voor hun kind en krijgen ze de prik .

Kind één prik minder
Met de invoering van de 22 wekenprik verandert voor de meeste kinderen het vaccinatieschema. Ze krijgen één prik minder en starten een maand later met hun eigen vaccinaties. De eerste vaccinatie is dan bij 3 maanden i.p.v. bij 2 maanden. De uitzonderingen op deze verandering zal de jeugdarts- of jeugdverpleegkundige bespreken met de zwangere vrouw.

Onderzoek naar veiligheid
Het vaccin is veilig voor moeder en kind. De afgelopen jaren is veel onderzoek in binnen- en buitenland gedaan naar de werkzaamheid en gevolgen van een kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap. Uit al deze onderzoeken bleek dat er geen verhoogde kans op bijvoorbeeld een miskraam of vroeggeboorte is tussen vrouwen die niet gevaccineerd zijn en vrouwen die wel gevaccineerd zijn. Ook bleek dat de vaccinatie in de zwangerschap zeer goed werkt. De kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap is al jaren ingevoerd in onder meer Engeland, Spanje, Verenigde Staten en Australië.

Vier internationale hoteldieven aangehouden bij Schiphol

De politie heeft vanmorgen in Amsterdam vier mannen uit Peru aangehouden die worden verdacht van bagagediefstal uit een hotel bij Schiphol. De mannen hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland en zijn in de leeftijd tussen 43 en 56 jaar oud. Eén van hen wordt ook verdacht van het plegen van bagagediefstal in vijf andere hotels vanaf juli dit jaar.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid organiseerden op vrijdag 6 december een speciale opsporingsactie gericht op diefstallen. Aanleiding was de recente stijging van het aantal aangiften van vooral bagagediefstal in hotels rondom Schiphol. Dieven hadden het blijkbaar vooral gemunt op bagage in de openbare ruimten zoals lobby’s van hotels.

Schichtig
In het kader van de opsporingsactie parkeerde een agent in burger zijn auto bij een hotel in Badhoevedorp met vrij zicht op de in- en uitgang van hotel. Hij stond er nog maar net toen hem een man opviel die met versnelde pas het hotel verliet. Hoewel het regende en behoorlijk koud was had de man geen jas aan maar hij hield een jas in zijn hand voor zijn lichaam. Alsof hij daaronder iets wilde verbergen. De man werd op korte afstand gevolgd door nog twee mannen die steeds schichtig achterom, richting de uitgang van het hotel keken.

Alle drie stapten vervolgens in een gereedstaande auto en verlieten het terrein van het hotel. De agent vermoedde dat er zojuist in het hotel een diefstal had plaatsgevonden en reed achter de vertrekkende auto aan. Met ondersteuning van te hulp gevraagde collega’s werd de auto in de Maaslandstraat in Amsterdam aan de kant gezet.

Reisleidster
In de auto werden allerlei goederen aangetroffen en na contact met het betreffende hotel werd duidelijk dat zich daar al een reisleidster had gemeld die haar rugtas mistte. Deze rugtas werd aangetroffen bij de mannen in de auto.

Europol
In het verdere onderzoek kwam ook naar voren dat de 56-jarige verdachte ook gelinkt kan worden aan minstens vijf andere diefstallen in hotels rondom Schiphol in de periode van juli tot november van dit jaar. Uit informatie van Europol blijkt dat hij ook gezocht wordt door Justitie in Duitsland voor dezelfde feiten. Ook de drie andere mannen zijn bekend bij Justitie in het buitenland. Eén van hen is in Duitsland veroordeeld voor diefstal waarbij ook wapens zijn gebruikt. Daarvoor heeft hij in 2018 een gevangenisstraf ondergaan. Een andere verdachte wordt door Justitie in Spanje gezocht voor het plegen van diefstallen en overvallen.

Doelgroepenteam Centrum Amsterdam verricht 1000ste aanhouding in 2019

Het doelgroepenteam van de politie eenheid Amsterdam heeft recent haar 1000ste aanhouding in 2019 verricht. Vermeldenswaardig is bovendien de aanhouding van vier verdachten die een bedrag van ruim 188.000  euro bij zich droegen. Zij worden verdacht van witwassen.

Het doelgroepenteam, in het verleden vaak het ‘zakkenrollersteam’ genoemd, bestaat uit politieagenten van drie basisteams van het Centrum die in burgerkleding werken en zich voornamelijk richten op de straatcriminaliteit in de binnenstad. Doordat deze agenten onopvallend opereren, verrichten zij veel heterdaad aanhoudingen. Leden van het doelgroepenteam hebben een sterk oog voor opvallend of afwijkend gedrag, bijvoorbeeld het zogenaamde ‘zoekgedrag’ van zakkenrollers. Maar ook veel straatdealers, plegers van de zogenaamde voetbaltruc of auto-inbrekers worden veelvuldig aangehouden.

In de afgelopen weken werd het doelgroepenteam bovendien ingezet bij signalen van mogelijk aanstaande winkeldiefstallen in vereniging. Bij één van de inzetten in het centrum konden twee verdachten op heterdaad worden aangehouden. Daarnaast verijdelde het team, in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, een andere winkeldiefstal door een groep verdachten. Daarbij werden twee verdachten aangehouden. Één van deze verdachten had een groot kapmes bij zich. (zie foto)

188.000 euro
Ook vier andere verdachten hadden minder geluk in deze donkere maand. Zij werden door het doelgroepenteam nabij een hotel in het Centrum aangehouden op verdenking van witwassen. Bij hen werd een bedrag van ruim 188.000 euro inbeslaggenomen.

Het doelgroepenteam wist daarnaast diverse personen die gesignaleerd stonden vanwege eerder gepleegde misdrijven te herkennen en aan te houden.

2020
Inmiddels is de teller van het doelgroepenteam de 1000 aanhoudingen dit jaar gepasseerd en streeft het ernaar om ook in 2020 ruim 1000 aanhoudingen te verrichten om zo Amsterdam veilig en leefbaar te houden.

"Het substantiële aantal aanhoudingen alsmede de kennis van het team onderstreept nog maar eens het nut en de kracht van het Doelgroepenteam. Juist in de bestrijding van overlast gevende criminaliteit in de binnenstad speelt dit team, juist door haar nauwe samenwerking met de collega’s in uniform in de stad, een zeer belangrijke rol”, aldus een politiewoordvoerder.

180 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen na anonieme melding

Donderdagmorgen hebben agenten een instap gedaan in een woning aan de Hoofstraat in Terhole. Via Meld Misdaad Anoniem was er een tip binnengekomen dat er een grote partij illegaal vuurwerk opgeslagen zou liggen in of bij deze woning.

Agenten hebben op de melding geacteerd en na overleg met de Officier van Justitie is besloten een onderzoek te doen in de woning. In de schuur werd 180 kilo zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen. De partij illegaal vuurwerk is door een gespecialiseerd transportbedrijf afgevoerd en wordt vernietigd.

De bewoner van de woning is aangehouden en zal vandaag worden gehoord door rechercheurs.

NS past berichtgeving over aanrijdingen aan

Vanaf 15 december, met de start van de nieuwe dienstregeling, past NS alle geautomatiseerde omroepberichten aan bij een aanrijding met een persoon. Het gaat om de informatie die vanuit reisinformatie te vinden is in de Reisplanner app, op de website en op de stations. Waar er  nu nog specifiek aangeven wordt dat er een ‘aanrijding met een persoon’ is geweest, gaan de Spoorwegen in de toekomst omroepen dat het een ‘aanrijding’ betreft, zonder te specificering wat voor soort aanrijding.

Een woordvoerder van de NS: "De berichttekst ‘aanrijding met een persoon’ is bepaald om reizigers zo duidelijk mogelijk te informeren over het oponthoud. Omdat we onze reisinformatie continue willen verbeteren doen we nu deze aanpassing. Daarbij blijft NS monitoren hoe de nieuwe omroeptekst wordt ontvangen door reizigers."

Alternatieve omroepteksten
Op zoek naar alternatieven is gekeken naar de wijze waarop hier in andere landen mee wordt omgegaan. Dit blijkt per land te verschillen. Variërend van ‘aanrijding met een persoon’, ‘aanrijding’ en ‘inzet van hulpdiensten’. Engeland heeft onlangs de keuze voor de omroeptekst ‘inzet van hulpdiensten’ weer veranderd, omdat dit reizigers te veel deed denken aan de grootschalige inzet na aanslagen. NS heeft na overleg met deskundigen daarom gekozen voor de omroeptekst ‘Aanrijding’.

Vragen of gedachten over zelfdoding? Bel 0900-0113 of ga naar www.113.nl.

Verhalende Career Mode van AO Tennis 2 onthuld

Bigben Interactive en Big Ant Studios presenteren de tweede developer diary over AO Tennis 2. Dit keer gaat het over de Career Mode.

De vernieuwde Career Mode van AO Tennis 2 biedt spelers die een uitdaging zoeken nieuwe perspectieven. Hoewel de prestaties op het veld natuurlijk het belangrijkst zijn, worden spelers ook beloond voor hun gedrag tijdens externe evenementen. Tijdens persconferenties of discussies met je manager, is het belangrijk om goede relaties met de mensen om je heen te onderhouden, omdat je daardoor geliefder wordt bij het publiek en sponsors. Elk evenement waarbij je voor een publiek moet spreken, kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je carrière, waardoor spelers de vrijheid krijgen hun eigen identiteit op te bouwen.

Via de interface van de Career Mode van AO Tennis 2 kunnen spelers hun persoonlijke profiel bekijken om hun progressiestatus te zien, inclusief de evolutie van hun eigenschappen en fysieke vaardigheden. Al deze elementen zijn van belang om gedurende het seizoen te werken aan een succesvolle carrière. Spelers moeten hun weg vinden door wedstrijden, hun reisschema en trainingssessies, maar ondertussen ook genoeg rust nemen om vermoeidheid en blessures te voorkomen. Een blessure beperkt de prestaties op het veld, terwijl het reizen over de wereld om de tour te volgen vermoeidheid veroorzaakt.

AO Tennis 2 verschijnt op 9 januari 2020 voor pc, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

NBA: Mooi eerbetoon Raptors voor Kawhi Leonard

Maar één seizoen speelde Kawhi Leonard voor de Toronto Raptors. In dat jaar hielp hij de Canadese club aan de enige prijs die er in de sport werkelijk toe doet: de NBA-titel. Gisteravond speelde Leonard voor het eerst sinds dat kampioenschap weer in Toronto met zijn nieuwe ploeg, de Los Angeles Clippers. De forward werd op een heldenontvangst getrakteerd.

Voor aanvang van de wedstrijd worden altijd de spelers van de thuisploeg en de bezoekers opgeroepen. De omroeper van de Scotiabank Arena noemde vier van de starters van de Clippers op en vestigde daarna de aandacht naar het enorme Jumbotron-scherm in de hal. De lichten gingen uit en de hoogtepunten van Kawhi’s seizoen in Toronto werden getoond.

Aan de andere kant van de oceaan zijn ze bijzonder goed in dit soort ‘tributes’ en de Raptors hadden flink uitgepakt. Het meest iconische moment van het seizoen was Leonards buzzer beater in wedstrijd 7 van de serie tegen de Philadelphia 76ers. Het schot werd niet getoond, maar de voetstappen die Leonard zette om tot de score te komen werden op de vloer van de hal geprojecteerd, begeleid met het commentaar van de wedstrijd. De flegmatieke Leonard was zichtbaar geroerd door het eerbetoon.

Een lang applaus volgde en Leonard werd warm begroet door een haag aan Raptors-personeel en spelers. Als laatste was Kyle Lowry aan de buurt, die Leonard zijn kampioenschapsring overhandigde.

Kawhi Leonard, een man van geen woorden maar daden, bedankte de Raptors door ze op het veld een flink pak op hun broek te geven. De Clippers wonnen met 92 – 112.

Eerbetoon aan Kawhi Leonard. Bron: ESPN

De koplopers in het oosten en westen blijven winnen. De Milwaukee Bucks gaven Giannis Antetokounmpo een wedstrijdje rust. Officieel vanwege een pijnlijk dijbeen, maar het is goed mogelijk dat hij een beetje wordt gespaard met de wedstrijden tegen Dallas en de Los Angeles Lakers volgende week op het programma.

Hoe het ook zij, ook zonder hun sterspeler hadden de Bucks geen kind aan de New Orleans Pelicans: 127 – 112. Voor Milwaukee was dit de zestiende zege op rij. New Orleans is na een sterke start van het seizoen ver weggezakt, de ploeg verloor de tiende wedstrijd op rij.

Het teleurstellende seizoen van de Pelicans is pijnlijk voor de NBA en voor de nationale tv-zenders in de Verenigde Staten. Voor het seizoen wordt besloten welke wedstrijden live op prime time worden uitgezonden. In de verwachting dat de Pelicans een sterk team zouden hebben, aangevoerd door wunderkind Zion Williamson, staat de ploeg vaak geprogrammeerd als ‘National TV game’, maar de ploeg kan het verwachte spektakel zonder de geblesseerde rookie niet leveren. Hetzelfde geldt overigens voor de Golden State Warriors, die zonder Durant, Curry en Thompson geen schim zijn van de topploeg van de laatste jaren.

De Los Angeles Lakers boekten een zuinige zege op de Orlando Magic. Geen pijntjes bij LeBron James en Anthony Davis die met 87 – 96 wonnen. Het was de eerste in een serie van vijf uitwedstrijden deze dagen voor de Lakers. Ze spelen om de dag een wedstrijd tegen een tegenstander in het oosten, met op 19 december de kraker tegen de Milwaukee Bucks als apotheose.

James Harden excelleerde weer eens naar 55 punten tegen de Cleveland Cavaliers. Harden is één van de gevaarlijkste en meest veelzijdige aanvallers aller tijden in de NBA en tegenstanders zijn op zoek naar nieuwe manieren om hem af te stoppen. De meest succesvolle methode lijkt te zijn om continu een extra man op hem te zetten en spelers als Ben McLemore en Russell Westbrook vrij te laten om te schieten.

Sommige teams, de Cleveland Cavaliers bijvoorbeeld, hebben niet het materiaal om met twee man Harden af te stoppen en moeten hopen dat de schoten van de bebaarde guard niet vallen. Dit geluk was de Cavaliers gisteravond niet gegund. Harden schoot 20 op 34, maakte tien driepunters en eindigde met 55 punten. Hij maakte 20 van de 28 punten van de Rockets in het slotkwart en sleepte daarmee een 110 – 116 overwinning binnen.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Houston Rockets 110 – 116
Indiana Pacers – Boston Celtics 122 – 117
Orlando Magic – Los Angeles Lakers 87 – 96
Toronto Raptors – Los Angeles Clippers 92 – 112
Brooklyn Nets – Charlotte Hornets 108 – 113
Chicago Bulls – Atlanta Hawks 136 – 102
Minnesota Timberwolves – Utah Jazz 116 – 127
Phoenix Suns – Memphis Grizzlies 108 – 115
Milwaukee Bucks – New Orleans Pelicans 127 – 112
Sacramento Kings – Oklahoma City Thunder 94 – 93
Golden State Warriors – New York Knicks 122 – 124 (OT)

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 22-3
Miami Heat 18-6
Boston Celtics 17-6
Philadelphia 76ers 18-7
Toronto Raptors 16-8
Indiana Pacers 16-9
Brooklyn Nets 13-11
Orlando Magic 11-13
Detroit Pistons 10-14
Charlotte Hornets 11-16
Chicago Bulls 9-17
Washington Wizards 7-16
Atlanta Hawks 6-19
Cleveland Cavaliers 5-19
New York Knicks 5-20

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 22-3
Los Angeles Clippers 19-7
Dallas Mavericks 16-7
Houston Rockets 16-8
Denver Nuggets 14-8
Utah Jazz 14-11
Sacramento Kings 11-13
Phoenix Suns 11-13
Oklahoma City Thunder 11-13
Minnesota Timberwolves 10-14
Portland Trail Blazers 10-15
San Antonio Spurs 9-14
Memphis Grizzlies 8-16
New Orleans Pelicans 6-19
Golden State Warriors 5-21

Kannibalistisch koken in Cannibal Cuisine

Cannibal Cuisine, de kannibalistische 'cooking game' van Rocket Vulture uit België, komt in het voorjaar naar de Nintendo Switch en Steam.

Het recept voor succes in Cannibal Cuisine is gevarieerd: vind fruit en groente, combineer ze met vers gekookte toeristen en schotel een goddelijke delicatesse voor aan de God Hoochooboo. Natuurlijk offeren de toeristen zich niet vanzelf op, gebruik dus als je arcade-reflexen, voodoo en vuurspuw-skills, ook handig voor de bereiding, om ze te overtuigen zonder zelf knock out te gaan.

Er is een campagne waar je solo of maximaal met vier koks kunt gaan kokkerellen. Of daag elkaar uit om te vechten in PvP. Wees je rivalen te slim af terwijl ze toeristen achtervolgen of werk samen als een crew om de meest epische maaltijden voor jouw god te serveren.

Gemeenten en zorgverleners ondersteunen ouders rondom de zwangerschap

117 gemeenten hebben of zijn bezig met een plan van aanpak om jonge, soms kwetsbare ouders zo te ondersteunen dat hun kind een goede start kan maken. Dat blijkt uit een rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over het programma Kansrijke Start.

Het landelijke actieprogramma Kansrijke Start heeft als doel om meer kinderen een gezonde start te bieden. Er is met name aandacht voor kinderen die geboren worden in een kwetsbaar gezin. Het RIVM heeft de uitgangssituatie in beeld gebracht en op een rij gezet wat het eerste jaar van het actieprogramma Kansrijke Start heeft opgeleverd. 150 gemeenten, de zogenoemde Gezond In De Stad (GIDS)-gemeenten, hebben de kans gekregen om bij het rijk geld aan te vragen voor Kansrijke Start. 147 gemeenten hebben tot nog toe van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

Gemeenten en zorgverleners van start binnen lokale of regionale coalities
Van de 147 GIDS-gemeenten hebben er 117 (78 procent) een plan van aanpak Kansrijke Start gemaakt of zijn er nog mee bezig. Dat plan wordt in breed verband opgesteld: bijvoorbeeld met verloskundigen, kraamzorg, gynaecologen, huisartsen, de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het wijkteam. Veertig gemeenten (27 procent) geven aan dat er al een lokaal of regionale coalitie is gevormd.

Diverse programma’s voor (kwetsbare) ouders
De gemeenten voeren meerdere acties in. Een aangeboden actie vóór de zwangerschap betreft Nu Niet Zwanger waarin (potentiële) ouders worden ondersteund door hulpverleners via gesprekken over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Tijdens de zwangerschap worden bijvoorbeeld prenatale huisbezoeken door de JGZ uitgevoerd. Na de bevalling kunnen jonge ouders deelnemen aan groepsbijeenkomsten bij de JGZ om met andere ouders ervaringen uit te wisselen.

Uitgangssituatie in kaart gebracht
Van alle zwangere vrouwen startten ongeveer 1 op de 7 vrouwen hun zwangerschapsbegeleiding na de 10e week. Daarnaast had 3,4% van de zwangere vrouwen schulden. Ook maakt 7,4% van de gezinnen geen gebruik van kraamzorg.

Het actieprogramma is een initiatief van het ministerie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport . Het RIVM zal tot en met 2021 jaarlijks de voortgang in kaart brengen.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Collectief naar rechter voor schadevergoeding bij massaschade

Burgers en bedrijven die massaal schade lijden omdat ze de dupe zijn geworden van bijvoorbeeld een auto waarmee is gesjoemeld, kunnen vanaf 1 januari 2020 samen naar de rechter om hun schade vergoed te krijgen. De wet van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) die massaschade afwikkelt in een collectieve actie, treedt in werking. Dekker: ‘Als je in de problemen zit, is het fijn als je met elkaar naar de rechter kunt stappen om schadevergoeding te eisen. Dat scheelt tijd, geld en eindeloze individuele rechtszaken.’

Tot nu toe kan in een gezamenlijke procedure geen schadevergoeding worden geëist. Er kan (alleen) een verklaring van de rechter worden gevraagd, bijvoorbeeld dat een bedrijf onrechtmatig heeft gehandeld. Daarna moet een gedupeerde zelf de schadevergoeding regelen.

De praktijk laat zien dat het niet altijd even makkelijk gaat. Soms wegen de kosten van een individuele procedure niet op tegen de geleden schade. Nu kan een belangenorganisatie een groep gedupeerden al helpen om bijvoorbeeld een schikking te regelen zodat zij hun schade vergoed krijgen. Maar als de schadeveroorzaker niet meewerkt, staan gedupeerden alsnog met lege handen en moeten zij het alleen opknappen. Dat verandert.

Straks kan de hele zaak in één gezamenlijke procedure bij de rechter worden afgewikkeld. Dat is eenvoudiger en bespaart tijd en geld. Partijen krijgen in één keer duidelijkheid. Daarmee komt er voor een grote groep gedupeerden een oplossing en kan de zaak worden afgedaan. Dit voorkomt ook eindeloze rechtszaken.

Ook is er voor sommige schades een veelheid aan belangenorganisaties waarvan de kosten en financiering vaak onduidelijk zijn. Gedupeerden en aangesproken partijen weten dan niet welke organisaties betrouwbaar zijn en voor wie zij opkomen. Daarom biedt de nieuwe wet gedupeerden voldoende rechtsbescherming. Niet iedere belangenorganisatie kan zomaar aan de slag om een claim in te dienen. Organisatie en financiën moeten op orde zijn. Gedupeerden weten zo aan wie ze hun belangen toevertrouwen.

Belangenorganisaties kunnen bestaande organisaties zijn zoals Consumentenbond of VEB of speciaal opgerichte organisaties (ad hoc) voor een bepaalde collectieve vordering (“Stichting woekerpolisclaim”). Zij starten een procedure voor hun achterban.

Tot slot komt er een centraal register voor collectieve vorderingen. Zo kunnen gedupeerden en de belangenorganisaties die voor hen opkomen beslissen of zij voor dezelfde gebeurtenis ook een collectieve vordering willen instellen. De Raad voor de rechtspraak wordt de houder van het centrale register. Het register is openbaar en dus voor iedereen toegankelijk.

Drinkwaterbeperkingen tijdens droogte onderzocht door RIVM

Door de droogteperiode in de zomer van 2018 konden enkele Nederlandse drinkwaterbedrijven tijdens de piekuren bijna niet meer de gevraagde hoeveelheid water leveren. Verschillende drinkwaterbedrijven riepen toen op om vooral tijdens die piekuren het gebruik te verminderen. Er gaan in Nederland vaker warme, droge zomers voorkomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft daarom vanuit ervaringen in het buitenland de mogelijkheden voor een systeem van drinkwaterbeperkingen in Nederland onderzocht.

In de toekomst zou het nodig kunnen zijn om naast een vrijwillige oproep ook beperkingen op te leggen aan het gebruik van drinkwater. Dit zijn noodmaatregelen wanneer alle andere maatregelen niet of onvoldoende toereikend zijn. Het voorgestelde escalatiesysteem bestaat uit vier fases met toenemende beperkingen.

In de normale situatie (fase 1) zijn er geen beperkingen. In de ‘waakzaamheidsfase’ (fase 2) worden burgers en bedrijven opgeroepen om drinkwater te besparen. Dit geldt dan vooral tijdens de piekuren in de ochtend en de avond. Vanaf de alarmtoestand (fase 3) zijn bepaalde handelingen niet meer toegestaan. Voorbeelden zijn drinkwater gebruiken om tuinen te besproeien en privézwembaden te vullen. In een crisissituatie (fase 4) mag drinkwater alleen worden gebruikt voor consumptie, gezondheidsdoelen en hygiëne.

In extreme gevallen kan een drinkwatertekort ontstaan door een combinatie van een grote vraag naar drinkwater en een beperkt aanbod. De vraag naar drinkwater is in warme en droge zomers veel groter dan normaal. Als dit samenvalt met een verontreiniging van de bron van het drinkwater, is het mogelijk dat drinkwaterbedrijven tijdelijk niet de gevraagde hoeveelheid drinkwater kunnen produceren. Water kan bijvoorbeeld verontreinigd raken na een ongeval met chemische stoffen op een rivier, waardoor het niet meer bruikbaar is voor de drinkwaterproductie.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

6 jaar en tbs met dwangverpleging voor doodslag

De rechtbank Rotterdam heeft woensdag een 24-jarige man veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor doodslag. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte een 21-jarige vrouw met meerdere messteken om het leven heeft gebracht.

Op 12 december 2018 heeft de moeder van de verdachte 112 gebeld. Zij heeft kort daarvoor telefonisch van haar zoon, de verdachte, begrepen dat hij in zijn Rotterdamse studentenwoning ruzie had gehad met zijn Amerikaanse huisgenote en dat hij haar daarbij had gestoken. Naar aanleiding van de 112-melding zijn politieagenten naar de woning gegaan, waar zij het bebloede slachtoffer aantroffen. De agenten hebben geprobeerd haar te reanimeren, maar de vrouw was al overleden.

De verdachte heeft verklaard dat hij zich niet alles van de bewuste dag kan herinneren. Hij herinnert zich wel dat hij boos was op zijn huisgenote en dat hij haar ’s ochtends heeft opgewacht omdat hij met haar wilde praten. Vervolgens kregen zij ruzie en ontstond er een worsteling. Hij herinnert zich dat hij een mes in zijn handen heeft gehad. Hij herinnert zich niet wat er tijdens de ruzie vervolgens is gebeurd, wat hij met het mes heeft gedaan en of hij de vrouw heeft gestoken. Wel herinnert hij zich dat hij de vrouw onder het bloed in haar kamer heeft zien liggen. Hieruit concludeerde hij dat hij haar moet hebben neergestoken.

Onherstelbaar leed
De verdachte heeft de nabestaanden - in het bijzonder de ouders van de vrouw - onherstelbaar leed aangedaan. Op indrukwekkende wijze hebben zij op de zitting verwoord wat het verlies van hun dochter voor hen betekent. Ook vele andere personen die met de vrouw verbonden waren, zijn heftig aangedaan door haar dood. De gebeurtenissen veroorzaakten daarnaast gevoelens van onveiligheid en onrust in de samenleving.

Straf en maatregelen
Gezien de ernst van het feit kan niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een gevangenisstraf. Voor het bepalen van de hoogte daarvan neemt de rechtbank als uitgangspunt de indicatiepunten die het Gerechtshof Den Haag hanteert voor doodslag, namelijk 8 jaar gevangenisstraf.

Als strafverhogende factor geldt het bijzonder gewelddadige karakter van het feit. Strafverminderende factoren zijn de jonge leeftijd van de verdachte en het feit dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij het slachtoffer van het leven beroofde. Het bewezen verklaarde feit kan de verdachte dus niet ten volle kwalijk worden genomen.

De rechtbank legt daarom een lagere straf op dan de 10 jaar die door de officier van justitie was geëist, namelijk een gevangenisstraf van 6 jaar.
De rechtbank vindt het daarnaast noodzakelijk om de maatregel TBS met dwangverpleging op te leggen. De rechtbank acht - gelet op de ernst en de onvoorspelbaarheid van het feit alsmede het ernstige ziektebeeld van de verdachte - de kans op herhaling van een gewelddadig delict zeer reëel. De verdachte lijdt aan chronische stoornissen, die volgens de deskundigen langdurig behandeld en begeleid moeten worden in een klinische setting.

De rechtbank is zich ervan bewust dat de verdachte jong is, geen strafblad heeft en zich bereid heeft getoond te willen meewerken aan de behandeling van zijn problemen. Een behandeling in een omgeving met een lager beveiligingsniveau dan TBS met dwangverpleging vindt de rechtbank uit veiligheidsoverwegingen te risicovol.

Het gevaar voor herhaling maakt langdurig toezicht en behandeling noodzakelijk, zodat ook de gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel zal worden opgelegd.

Uitbreiding trajectcontrole A2

De trajectcontrole op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht en vice versa wordt uitgebreid naar vijf secties. Het trajectcontrolesysteem bestaat nu uit drie secties. Vanaf 16 december wordt ook op de tussenliggende wegdelen op snelheid gecontroleerd.

Bij het huidige trajectcontrolesysteem wordt op drie wegdelen (secties) op snelheid gecontroleerd. Op de tussenliggende stukken is geen controle. Daar verhogen veel automobilisten hun snelheid, om bij de start van de volgende sectie weer af te remmen. Die wisselende snelheid vormt een risico voor de verkeersveiligheid. Daarom is gekeken of op de twee wegdelen tussen de secties ook op snelheid gecontroleerd kan worden.

Het trajectcontrolesysteem wordt daarmee uitgebreid van 3 naar 5, aaneengesloten, secties. Van Amsterdam naar Utrecht wordt er van hectometerpaal (hm) 39,8 tot hm 55,2 op snelheid gecontroleerd. Van Utrecht naar Amsterdam is dat van hm 54,9 tot 39,7. Als in meerdere secties de snelheid wordt overtreden, krijgt de bestuurder een boete voor de hoogst gemeten snelheid.

De uitgebreide trajectcontrole gaat maandag 16 december om 8.30 uur in.

Effect van globalisering op werkgelegenheid beperkt

Het effect van globalisering op de industriële werkgelegenheid in Nederland is beperkt. Banenverlies door toegenomen importconcurrentie uit China en de Midden- en Oost-Europese landen lijkt te worden gecompenseerd met banenwinst door toegenomen exportkansen. Regionaal pakt het netto effect wel verschillend uit. Maar dit effect blijft per regio beperkt tot plus of min één procent van de totale werkgelegenheid over een periode van vijftien jaar.

Dat komt overeen met het gevoel dat mensen hebben: acht op de tien Nederlanders voelen zich niet benadeeld door de open economie. Diegenen die dat wel voelen, zijn vaker lager- en middelbaar opgeleid. Ondervraagde werkenden geven aan vooral moeite te hebben met zeggenschap over en inhoud van hun werk, ook maken ze zich zorgen over de versobering van de sociale zekerheid en de pensioenen. Dit schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een zojuist verschenen publicatie ‘Globalisering: geringe regionale effecten, wel onzekerheid’.

Hoewel de gevolgen van globalisering voor de industriële werkgelegenheid meevallen, kan het individueel wel tot tijdelijk baanverlies leiden. Investeren in duurzame inzetbaarheid en een sociaal vangnet zijn belangrijk om de onzekerheid door globalisering te verzachten. Dit helpt ook bij andere trends die tot veranderingen op de arbeidsmarkt leiden, zoals technologische vooruitgang.

Globalisering pakt per regio verschillend uit. Zo ondervindt de regio rondom Eindhoven concurrentie door importen van elektronica en optische apparatuur uit China, maar omdat dezelfde regio deze ook exporteert, blijft het effect op de industriële werkgelegenheid uiteindelijk beperkt. De regio rondom Delfzijl – een ander voorbeeld – heeft juist kansen door exporten van chemische producten.

Vallende sterren Geminiden precies tijdens pieknacht goed te zien

Goed nieuws voor wie dit weekend meteoren wil spotten: de vallende sterren van de Geminiden zijn dit jaar goed te zien! Precies tijdens de piek van deze jaarlijkse sterrenregen zijn er brede opklaringen. Op het hoogtepunt in de nacht van zaterdag op zondag zijn ongeveer 21 vallende sterren per uur te zien. Vanwege de volle maan is dit aantal veel kleiner dan vorig jaar.

Het hoogtepunt van de Geminiden vindt in de nacht van zaterdag op zondag plaats. Om 1:00 uur ’s nachts verschijnen de meeste vallende sterren aan de hemel. Het weerbeeld bestaat uit brede opklaringen en enkele wolkenvelden. Wel neemt de bewolking vanuit het zuiden toe. Dat betekent dat in de zuidelijke provincies minder lang van de sterrenregen kan worden genoten. Het noorden heeft de beste papieren voor meteorenspotters, omdat het daar het langst helder blijft. Wie naar buiten gaat om te kijken kan zich beter warm aankleden. Door de stevige wind ligt de gevoelstemperatuur namelijk rond het vriespunt.

Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag en zondagavond, voor en na de piek dus, zijn vallende sterren van de Geminiden te zien. Wel is het aantal zichtbare meteoren veel kleiner dan in de pieknacht. Bovendien gooit bewolking waarschijnlijk roet in het eten.

Grootste en meest bekende meteorenzwerm
De Geminiden is de grootste meteorenzwerm die we kennen en deze zijn altijd, als het niet bewolkt is, half december te zien. Het aantal meteoren verschilt wel per jaar en varieert van tientallen tot meer dan 100 per uur. Dit jaar produceren de Geminiden hooguit 21 zichtbare meteoren per uur. Vorig jaar waren dat er nog bijna 110. Ook volgend jaar worden ruim 100 vallende sterren per uur verwacht.

De meest bekende meteorenzwerm is de Perseïden. Deze passeert in augustus en door het warmere weer zijn veel meer mensen dan geneigd om te kijken.

Wat zijn vallende sterren?
Vallende sterren zijn stukjes ruimtepuin die binnendringen in onze atmosfeer. Het ruimtepuin wordt meteoroïde genoemd en zodra het puin een lichtspoor achterlaat noemen we het een meteoor. Dagelijks dringen enkele meteoroïden onze atmosfeer binnen, maar wanneer de aarde door zogenaamde meteorenzwermen heen trekt kan een heuse sterrenregen of meteorenstorm ontstaan.

De meteorenzwermen zijn afkomstig van kometen. Kometen verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen; de meteoroïden. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer, op 100 km hoogte boven het aardoppervlak, met hoge snelheid binnendringt begint het steentje te gloeien. Dit komt door wrijving en het samendrukken van de lucht vóór de meteoroïde uit. Ook wordt het pad van de vallende ster door de hoge valsnelheid elektrisch geladen. Dit proces heet ionisatie. Bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling vrij en dat zien we als licht.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Rode Kruis: 'meer hulp nodig om slachtoffers mensenhandel in Colombia te helpen'

Bijna 60 procent van de gevluchte Venezolanen in Colombia krijgt te maken met situaties die op mensenhandel kunnen wijzen. Dat blijkt uit een enquête onder 379 Venezolanen in Colombia. Twintig procent van de ondervraagden gaf aan gedwongen te worden om te werken zonder daar geld voor te krijgen. Bijna dertig procent gaf aan dat zij niet zelf kunnen beslissen om te stoppen met het werk dat ze doen. Het Rode Kruis ziet deze signalen van mensenhandel ook in de opvangcentra voor migranten en maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. De hulporganisatie wil de voorlichting over mensenhandel en de hulp aan slachtoffers in Colombia opschalen. Tijdens 3FM Serious Request: The Lifeline wordt er geld opgehaald om hen meer hulp te bieden.

Op dit moment zijn er 1,4 miljoen Venezolanen naar Colombia gevlucht. Zij hebben hun land moeten verlaten, vaak zonder geld, verblijfsdocumenten of spullen. Ze lopen honderden kilometers te voet, op zoek naar een betere plek om te leven en middelen om te overleven. Een groot deel van de Venezolanen hebben geen werkvergunning of verblijfspapieren en mogen daardoor officieel niet werken. Door hun kwetsbare positie ligt mensenhandel op de loer.

Op de migratieroute worden Venezolanen benaderd door mensen die hen een baan aanbieden. Regelmatig blijkt dit om mensenhandel te gaan. ,,Ik sprak met Ronny, die via een Facebookgroep voor Venezolanen in Colombia in was gegaan op een vacature voor een baan in een hotel, met goede arbeidsvoorwaarden. Toen hij daar eenmaal werkte moest hij diensten van 24 uur draaien, kon hij het hotel niet verlaten en kreeg hij nauwelijks pauzes, voedsel of water”, vertelt 3FM DJ Wijnand Speelman, die net terug is uit Colombia, waar hij met slachtoffers van mensenhandel sprak.

Mensenhandel
Mensenhandel is uitbuiting in combinatie met bedreiging, geweld of machtsmisbruik. De meest bekende vorm is uitbuiting in de seksindustrie, maar ook gedwongen arbeid en gedwongen criminaliteit zijn vormen van mensenhandel. Niet iedereen weet wat mensenhandel is en herkent de signalen van mensenhandel. Daarom is voorlichting, ook aan de mensen die gevlucht zijn uit Venezuela, van groot belang. Als mensen weten wat mensenhandel is en hoe ze het kunnen herkennen, vallen ze minder snel ten prooi aan mensenhandelaren.

Signalen van mensenhandel
Als mensen hun paspoort af moeten geven om ergens te kunnen werken, is dat een signaal van mensenhandel. Uit de enquête blijkt dat dertien procent van de ondervraagden de identiteitspapieren moest afgeven. Andere signalen van mensenhandel zijn bijvoorbeeld mishandeling of bedreiging tijdens het werk, dat mensen heel ander werk moeten doen dan hen eerder is voorgehouden, dat zij geen geld ontvangen voor het werk dat ze moeten doen, moeten slapen op het werk of moeten werken onder erbarmelijke omstandigheden.

Hulp
Het Rode Kruis helpt slachtoffers van mensenhandel in Colombia met psychosociale hulp, tijdelijk onderdak, kleding en toiletspullen zodra zij uit de mensenhandel zijn ontsnapt. Ook helpt het Rode Kruis de slachtoffers om een nieuw leven op te bouwen, door te helpen bij het zoeken van een baan of het financieren van een opleiding.

3FM Serious Request: The Lifeline
Dit jaar zet 3FM Serious Request: The Lifeline zich in de week van 18 t/m 24 december in voor de slachtoffers van mensenhandel. Drie DJ-teams zetten zich in voor de hulp aan slachtoffers van mensenhandel door te voet van Zeeland naar Groningen te trekken. Ze maken 24 uur per dag live radio en bezoeken acties die luisteraars organiseren. Dit alles met één doel: het inzamelen van geld voor het de hulp van het Rode Kruis. Dit jaar wordt de route afgelegd als estafette en wisselen de DJ's elkaar af bij zogenaamde ‘chequepoints’: feestelijke evenementen waar actievoerders en bezoekers naartoe kunnen komen om hun inzameling aan de actie te doneren. Meer informatie is te zien op https://www.npo3fm.nl/seriousrequest.

FOK! Wat een weer: kans op zon

Vanochtend zijn er wolkenvelden en (mot)regent het nog plaatselijk in het noordoosten en oosten. In het westen en zuidwesten begint de dag met zonnige perioden en in de loop van de dag komt de zon ook elders tevoorschijn. In de middag neemt de bewolking van het zuidwesten uit weer toe, tegen de avond gevolgd door wat regen in het zuidwesten. In de loop van de avond gaat het op steeds meer plaatsen regenen, maar in het noordoosten blijft het nog op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. Er staat een matige, aan de kust (vrij) krachtige zuidwestelijke wind. In de avond draait de wind naar zuid tot zuidoost en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6 à 7 Bft.

In de nacht naar vrijdag regent het van tijd tot tijd. In het oosten en noordoosten kan er ook natte sneeuw vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 2°C en de zuid- tot zuidoostenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard.

Vrijdag overdag is het overwegend bewolkt en zijn er perioden met regen. Later op de dag verlaat de meeste regen het oosten, maar kan er nog wel een enkele regenbui voorkomen. De middagtemperatuur varieert van 3°C in het noordoosten tot 7°C in het zuidwesten. De zwakke tot matige wind komt in de ochtend uit uiteenlopende richtingen. In de middag en avond wordt de wind op steeds meer plaatsen westelijk en neemt toe tot matig, aan de westkust tot vrij krachtig of krachtig. Vooral aan de zuidwestkust kan de wind mogelijk enige tijd hard worden. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Sneeuwfoto van Scherpschutter. Alweer even geleden. Dit zit er voorlopig niet in.
Sneeuwfoto van Scherpschutter. Alweer even geleden. Dit zit er voorlopig niet in.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Twintiger vaakst cliŰnt van Slachtofferhulp Nederland

Slachtofferhulp Nederland heeft in 2018 met bijna 172.000 Nederlanders contact gehad naar aanleiding van een delict of een verkeersongeval. Verreweg de meeste cliënten (75 procent) hadden te maken gehad met vermogens- of geweldsdelicten. Ruim 1 op de 5 cliënten van Slachtofferhulp Nederland was een twintiger. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

Van de hulp die Slachtofferhulp Nederland in 2018 heeft aangeboden werd het grootste deel, 96 procent, gegeven aan slachtoffers van delicten en ongevallen. Naast hulp aan slachtoffers helpt de organisatie ook betrokkenen zoals vrienden of familieleden van het slachtoffer, omstanders en getuigen. In 2018 was 3 procent van de cliënten (5.300 mensen) zo’n betrokkene.

Zo’n 2.000 cliënten waren op een andere manier in contact gekomen met Slachtofferhulp, bijvoorbeeld als nabestaande.

Grootste deel cliënten is slachtoffer van vermogensdelicten
Van de cliënten van Slachtofferhulp Nederland was drie kwart (129.000 mensen) slachtoffer van een gewelds- of vermogensdelict. Met bijna 66.000 cliënten, 38 procent, is het aandeel slachtoffers van vermogensdelicten het grootst. Daarna volgt het aantal slachtoffers van geweldsmisdrijven.

Meer dan 26.000 slachtoffers (15 procent) hadden contact met Slachtofferhulp Nederland na een verkeersongeval, 4 procent als gevolg van zedendelicten.

Twintigers hebben vaakst contact
Van alle leeftijdscategorieën hebben twintigers het meest contact met Slachtofferhulp. In 2018 betrof het meer dan 36.000 mensen, meer dan één op de vijf cliënten van Slachtofferhulp. Twintigers hebben veel te maken met geweldsincidenten. Iets meer dan een kwart van de cliënten die contact hebben gehad met Slachtofferhulp in verband met geweldsdelicten, zat in deze leeftijdscategorie.

Twintigers hebben daarnaast ook naar verhouding veel te maken met zedenmisdrijven. 25 procent van de cliënten die vanwege een zedenmisdrijf met Slachtofferhulp in aanraking kwam, is tussen de 20 en 30 jaar. Per 100.000 inwoners hebben meer dan 1.600 twintigers contact gehad met Slachtofferhulp Nederland.

Ouderen vanaf 50 jaar kwamen juist in contact met Slachtofferhulp vanwege vermogensdelicten. Van alle vermogensdelicten zit 45 procent van de aangemelde cliënten van Slachtofferhulp Nederland in deze leeftijdscategorie.

Tiener vaker cliënt bij zedenmisdrijf
Tieners en 65-plussers komen met respectievelijk 616 en 690 per 100.000 inwoners het minst vaak voor in het cliëntenbestand van Slachtofferhulp Nederland. Voor de zedenmisdrijven is dat heel anders. Zeker tieners zijn hier relatief vaak cliënt. Van de cliënten van Slachtofferhulp Nederland die in verband met zedenmisdrijven in contact met hen kwamen, is 43 procent tussen 10 en 20 jaar.

Mannen vaker cliënt
Het grootste deel (54 procent) van de cliënten van Slachtofferhulp Nederland was in 2018 man. Het ging om 1.084 op de 100.000 mannelijke inwoners van Nederland. Mannen hebben vaker contact met Slachtofferhulp in verband met verkeersongevallen en vermogens – en geweldsdelicten.

Met 907 op de 100.000 zijn vrouwen minder vaak cliënt van Slachtofferhulp Nederland. Alleen bij de zedenmisdrijven zijn vrouwen vaker cliënt. Vrouwen komen daarvoor 7 keer zo vaak bij Slachtofferhulp als mannen. Van de zedenmisdrijven is 87 procent van de slachtoffers, die in contact met Slachtofferhulp is geweest een vrouw.

Aantal faillissementen neemt toe

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is toegenomen. Er zijn in november 34 bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober, meldt het CBS. De trend was de lopen jaren redelijk vlak.

In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd. Daarna is er tot september 2017 sprake van een dalende trend. Na september 2017 is de trend redelijk vlak. Het aantal faillissementen bereikte in september 2018 het laagste niveau sinds 2001. Daarna wisselden perioden met stijgingen en dalingen elkaar af.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in november 269 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 66.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in november de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

[live] 50.000 volgers oplezen

UPDATE: Jelmer is sinds gisteren 6.00 uur bezig met voorlezen en nog niet gestopt, zonder slaap!

De ochtendshow van Radio 538 is zo blij met hun 50.000 volgers dat sidekick Jelmer ze allemaal gaat bedanken. Hij is vanochtend 6 uur begonnen met de namen oplezen en is waarschijnlijk nog wel 2 dagen bezig. Volg het hieronder! Ohja ook even de INSTA volgen zodat Jelmer langer aan het lezen is  

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.