FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 december 2019

Dartster Sherrock schrijft historie op PDC-WK met winst op man

Dartster Fallon Sherrock heeft op het wereldkampioenschap van de PDC geschiedenis geschreven. De 25-jarige Engelse rekende in de eerste ronde in het Londense Alexandra Palace af met Ted Evetts en won zo als eerste vrouw ooit een wedstrijd op het PDC-WK.

Met een 106-finish in de tweede leg liet Sherrock al snel zien zich niet zomaar gewonnen te geven, hoewel Evetts set één won. Halverwege set twee begon Sherrock met twee 180's, waarna ze de leg won en met een 80-finish ook de set pakte. Daar kwam nog eens een 12-darter achteraan, maar met veel pijn en moeite vocht Evetts zich in de fraaie partij alsnog naar setwinst: 2-1.

Het was soms een beetje wisselvallig, maar al met al stond vooral Sherrock uitstekend te gooien: het leverde haar uiteindelijk zes 180's op, tegen de vier van Evetts, en met een 13-darter trok de Engelse de stand gelijk nadat Evetts zich naar de winst leek te spelen. In set vijf kwam Sherrock op 2-0 en vervolgens maakte ze het in haar eigen leg met dubbel-18 af: 3-2.

Ted Evetts - Fallon Sherrock (Bron: PDC)
Ted Evetts - Fallon Sherrock (Bron: PDC)

Damon Heta (AUS) - José de Sousa (POR) 3-0
Een echt koele kikker bleek Sousa niet te zijn. De Portugees kwam in set één op 2-1, maar zeg Heta langszij komen en de set pakken. In het tweede bedrijf kwam De Sousa op 2-1, maar hij zag Heta langszij komen en de set pakken. Set drie ging bijna even anders: De Sousa kwam op 2-1 en zag Heta langszij komen en de set - en dus de wedstrijd - pakken, 3-0.

Ritchie Edhouse (ENG) - Boris Koltsov (RUS) 3-1
Edhouse won de eerste twee sets met 3-1, waarna Koltsov een matige derde set pakte. In set vier ging het weer niet soepel allemaal, Edhouse liet tig kansen op de wedstrijd liggen, maar de Engelsman maakte het uiteindelijk wel af: 3-1.

Middag
De hele middagsessie was eigenlijk niet echt fantastisch, hoewel het soms nog wel een beetje spannend was. De langharige Engelsman Ryan Searle stuurde Robbie King met 3-2 terug naar Australië, Noel Malicdem uit de Filipijnen rekende met 3-0 af met een van de 38 broertjes R-J Rodriguez: Rowby-John in dit geval.

Zoran Lerchbacher had even hoop tegen de Pool Krzysztof Ratajski, maar daar bleef het bij voor de Oostenrijker, die de volgende drie sets verloor. Een EPISCHE middag voor de Filipijnen was mogelijk, maar Lourence Ilagan gaf zijn 2-0 voorsprong tegen Cristo Reyes weg en met twee simpele sets won de Spanjaard het alsnog.

Veelbesproken aanwinst Heerenveen debuteert; Vitesse maakt er vier

Vitesse en sc Heerenveen hebben dinsdagavond op eenvoudige wijze de volgende ronde van de TOTO KNVB Beker bereikt. De Arnhemmers waren in eigen huis veel te sterk voor ODIN ’59 (4-0), terwijl Heerenveen Roda JC Kerkrade met 2-0 wist te verslaan. Tegelijkertijd verloor Excelsior met tien man met 0-2 van FC Eindhoven en won IJsselmeervogels met 1-0 van SteDoCo.

Vitesse - ODIN '59 4-0
Het team van Joseph Oosting rekende in slechts zeventien minuten af met het bezoek, dat in de elfde minuut goed wegkwam toen Oussama Darfalou op de paal mikte. Vitesse ging in de 24e minuut aan de leiding, na een stift van Thomas Buitink, en liep vervolgens ruim uit. Darfalou kopte de tweede treffer binnen en na een knappe actie van Julian Lelieveld maakte Patrick Vroegh zijn eerste officiële treffer voor de Arnhemmers. Vier minuten voor rust mocht ook Tomas Hajek na een rake kopbal voor het eerst juichen voor Vitesse. In de tweede helft kwam het scorebord niet meer in beweging.

sc Heerenveen - Roda JC Kerkrade 2-0
De formatie van Johnny Jansen bleek dinsdagavond een maatje te groot voor Roda. Vlak voor de rust maakte Mitchell van Bergen op aangeven van Chidera Ejuke de 1-0 en snel na de onderbreking was het Joey Veerman die het net trof: 2-0. De Limburgers konden daarna geen vuist maken, terwijl de Eredivisionist het duel simpel wist uit te spelen. Vlak voor tijd mocht de veelbesproken Doan van Hau, zomeraanwinst uit Vietnam, nog invallen en maakte hij zijn officiële debuut voor Heerenveen.

Excelsior - FC Eindhoven 0-2
In de eerste helft ging het nog gelijk op, maar na de thee sloeg FC Eindhoven toe. Nadat Sander Fischer met zijn tweede gele kaart van het veld was gestuurd, maakte Jort van de Sande er rap 0-1 van. De spits promoveerde een voorzet van Karim Essikal tot doelpunt en maakte zodoende zijn eerste officiële treffer voor FC Eindhoven. Vlak voor tijd maakte Samy Bourard aan alle twijfels een einde door eveneens te scoren: 0-2.

IJsselmeervogels - SteDoCo 1-0
De confrontatie tussen de twee amateurclubs bleek een spannend duel op te leveren. De manschappen van Frans Adelaar, die zelf overigens niet aanwezig was ‘wegens omstandigheden’, keken na een helft spelen tegen een 1-0 achterstand aan door een goal van Eef van Riel. Na de onderbreking konden de bezoekers geen goal klaarspelen, waardoor IJsselmeervogels zich mag melden in de volgende ronde van de TOTO KNVB Beker.

Fortuna Sittard - PEC Zwolle 3-0
Fortuna Sittard heeft zich dinsdagavond ten koste van PEC Zwolle geplaatst voor de volgende ronde van de TOTO KNVB Beker. De Limburgers waren in eigen huis te sterk voor het bezoek uit Overijssel, dat in de tweede helft twee doelpunten om de oren kreeg. PEC Zwolle kon het tij in de tweede helft niet keren, waardoor Fortuna met 2-0 won.

Katwijk - TOP Oss 0-0 (3-4 na strafschoppen)

Animal Rights roept DAKA op om bontverkoop te staken

Op de website en in de 15 winkels van DAKA worden tientallen jassen met kragen van echt bont aangeboden. Vossen, wasberen en wasbeerhonden worden in kale kooien opgesloten en op brute wijze gedood voor hun pels. Ze roepen DAKA op om te stoppen met de verkoop van bont.

Animal Rights organiseert op woensdagmiddag 22 januari 2020 een actie bij DAKA aan de Coolsingel in Rotterdam. Met flyers, protestborden, spandoeken en laptops met beelden worden passanten geïnformeerd over het dierenleed achter de bontkraag.

Erwin Vermeulen: "We zijn ervan overtuigd dat de consument niet voor echt bont zou kiezen wanneer het eerlijk geïnformeerd zou worden over het dierenleed achter de kraag. En dat is precies wat we gaan doen.”

Vuelta 2020: Start in Utrecht met aankomsten op Tourmalet en Angliru

In Madrid is dinsdagavond het parcours van de 75e Ronde van Spanje voorgesteld. Op vrijdag 14 augustus begint de Vuelta a España in Utrecht en eindigt op zondag 6 september zoals gebruikelijk in Madrid.

De Ronde van Spanje begint in Utrecht met een ploegentijdrit. Later volgen nog twee etappes in Nederland, waarna het peloton naar Spanje vertrekt. Vanwege de vliegreis is de eerste rustdag dan ook al op maandag.

In Spanje beginnen ze in het Baskenland waar direct aankomst boven op de bekende klim Alto de Arate, die ook vaak in de Ronde van het Baskenland zit. Later in de eerste week zijn er nog een aantal bergritten om de eerste week op zondag af te sluiten met een rit naar de Tourmalet.

Ook in de tweede week wordt er een met een bekende klim. Dan staat de de Angliru op het programma. Aan het begin van de derde week staat de enige individuele tijdrit op het programma. Een tijdrit van 33 kilometer met op het einde een lastige beklimming. De laatste week is relatief eenvoudig in vergelijking met de eerste twee weken, maar ook in de slotweek, met een uitstapje naar Portugal, staat op de voorlaatste dag een stevige bergrit op het programma met aankomst op de Alto de La Covatilla. De slotrit eindigt zoals gebruikelijk in Madrid en is er bekend wie de opvolger is van Primoz Roglic, die zijn titel niet zal verdedigen.

Kruijswijk kopman in Vuelta a España

Wielrenner Steven Kruijswijk zal namens Team Jumbo-Visma als kopman van start gaan in de Vuelta a España van 2020. De nummer drie van de afgelopen Tour de France kijkt er naar uit en is ambitieus.

De drieweekse ronde start met een ploegentijdrit in Utrecht. Ook de twee daaropvolgende etappes vinden plaats in Nederland. Eerste een etappe van Den Bosch naar Utrecht en vervolgens een etappe rondom Breda.

“Ik zie het als een mooie kans om te proberen in de Vuelta op het podium te komen”, aldus Kruijswijk op de presentatie van de Vuelta in Madrid. “Elke grote ronde die in Nederland start, heeft toch wat extra’s voor ons als Nederlandse ploeg. Voor mij steken er twee etappes echt bovenuit. De etappe met de finish op de Tourmalet en op de Angliru. Dat zijn beklimmingen die ik allebei ken. Dat zijn wel ritten die mij goed liggen en op mijn lijf zijn geschreven. Dit zijn vaak de unieke ritten die in een grote ronde op het spel staan om iets te doen.”

De editie van dit jaar werd gewonnen door ploeggenoot Primoz Roglic. Met welke renners Kruijswijk dit succes probeert te herhalen wordt vrijdag bekendgemaakt op de teampresentatie.

Langlaufster Svahn verrast met eerste zege in tweede World Cup

Voor het langlaufen keren we nog even terug naar het weekeinde, want in het altijd fraaie Davos in Zwitserland stonden wat verrassende uitslagen op de borden. Er werd een sprint in vrije stijl afgewerkt, een dag later gevolgd door een lange wedstrijd in de vrije stijl.

De sprint bij de vrouwen zorgde voor de grootste verrassing: de pas net enkele dagen 20-jarige Zweedse Linn Svahn stond welgeteld één keer eerder aan de start in de World Cup, maar met een indrukwekkende finale pakte ze zowaar de winst. Ze versloeg het Noorse sprintkanon Maiken Caspersen Falla en de rappe Amerikaanse Sophie Caldwell, terwijl landgenote Stina Nilsson - in topvorm dé topsprintster op aarde - genoegen moest nemen met plek vier.

Bij de mannen is Johannes Høsflot Klæbo de grote man op de sprint en dat was in het Zwitserse kuuroord niet anders: de Noor snelde naar zijn vijfde opeenvolgende sprintzege in de World Cup, een unicum. Lucas Chanavat uit Frankrijk legde hem nog even het vuur na aan de schenen en werd tweede, Håvard Solås Taugbøl completeerde namens Noorwegen het podium.

Svahn verrast (Bron: YouTube)

Een dag later kregen de vrouwen tien kilometer voor de kiezen en dan was er maar één favoriete: Therese Johaug domineert als het geen sprint is en dat was nu niet anders. Met een halve minuut klopte ze haar landgenote Heidi Weng, die de Amerikaanse Jessica Diggins met zes seconden achter zich hield. Teresa Stadlober uit Oostenrijk kwam twaalf seconden tekort, maar werd wel keurig vierde.

De mannen hadden vijftien kilometer op de planning staan, waarbij de Rus Sergey Ustiugov uiterst sterk voor de dag kwam: na een mooie strijd met de meervoudig Zwitserse olympisch kampioen Dario Cologna bleek hij één seconde sneller aan de finish. Goed voor de winst was het niet, want de Noor Simen Hegstad Krüger langlaufde iedereen op een hoop en won met negentien seconden voorsprong op Ustiugov.

FC Twente kent pijnlijke uitschakeling met vernederende 2-5 nederlaag tegen Go Ahead Eagles

FC Twente is dinsdagavond uitgeschakeld in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. In eigen huis moesten de Tukkers het hoofd buigen voor Go Ahead Eagles, dat vijf keer wist te scoren in De Grolsch Veste: 2-5. De thuisploeg leek na een dramatische start, met twee tegengoals binnen een kwartier, de schade later in de wedstrijd te herstellen, maar de club uit de Keuken Kampioen Divisie wist alsnog door te bekeren dankzij treffers van Martijn Berden, Richard van der Venne en Antoine Rabillard.

FC Twente speelde sinds de afschaffing van de groepsfase in 2002 27 bekerduels tegen een ploeg uit een lagere divisie en bekerde 26 keer door, waardoor de Tukkers op basis van de statistieken weinig te vrezen leken te hebben. De ploeg van trainer Gonzalo García beleefde echter een dramatische start en keek na een kwartier spelen tegen een 0-2 achterstand aan. De eerste boosdoener was Rabillard, die na zeven minuten spelen van dichtbij de bal achter doelman Joël Drommel werkte: 0-1.

FC Twente was nog niet bekomen van de schrik of het stond al 0-2. Na een overtreding in het strafschopgebied van Peet Bijen mocht Jeroen Veldmate vanaf elf meter aanleggen en de verdediger maakte geen fout: 0-2. De thuisploeg kwam vervolgens beter in de wedstrijd, wat na een half uur spelen resulteerde in de aansluitingstreffer. Na een geconstateerde handsbal van Veldmate mocht Aitor Cantalapiedra het proberen vanaf de penaltystip en de aanvaller hield zijn zenuwen in bedwang: 1-2.

Meteen na de thee vervolmaakte Bijen de comeback van FC Twente. De verdediger anticipeerde goed op een vrije trap van Aitor en kopte de gelijkmaker binnen: 2-2. FC Twente oogde echter allesbehalve stabiel en daar profiteerde Go Ahead later in het duel optimaal van. Invaller Berden werd halverwege de tweede helft weggestuurd door Elmo Lieftink en schoof de bal onder Drommel in het doel: 2-3. Het einde was nog niet in zicht voor FC Twente, want een kwartier voor tijd bracht Van der Venne op aangeven van Jaroslav Navratil de genadeklap toe: 2-4. Rabillard verzorgde het slotakkoord door de laatste treffer voor zijn rekening te nemen: 2-5.

The Rise of Skywalker content beschikbaar in Star Wars Battlefront II

De Skywalker-saga is vanaf vandaag een beetje in Star Wars Battlefront II te vinden. De strijd tussen de Resistance en de First Order barst los op een exotische jungleplaneet, geïnspireerd op Star Wars: The Rise of Skywalker.

De aankomende The Rise of Skywalker content-update geeft spelers de mogelijkheid om zich in settings te wanen die zijn geïnspireerd op het laatste deel in de Star Wars sequel trilogie, inclusief de jungleplaneet die in de film te zien is. Vier nieuwe reinforcements maken hun opwachting: de Sith Trooper en de Jet Trooper van de First Order én de Gunner en Spy van de Resistance. Ook bevat deze update nieuwe Appearances voor Rey, Finn en Kylo Ren, die zijn geïnspireerd op de film.

Electronic Arts heeft onlangs de Star Wars Battlefront II: Celebration Edition uitgebracht. Het bevat de basisgame, twee jaar aan gratis game-updates, meer dan 150 Appearances, inclusief zes Legendary Hero Appearances (verschillende customization skins gebaseerd op de films), meer dan 100 Hero Trooper Emotes en Voice Lines en meer dan 70 Hero en Trooper Victory Poses vanaf het moment dat de speler begint. Bovendien krijgt de speler direct toegang tot iedere Hero Appearance, Trooper Appearance, Emote, Voice Line en Victory Pose die kan worden vrijgespeeld met ingame currency.

Star Wars Battlefront II: Celebration Edition is beschikbaar als standalone, digitale aankoop voor €39.99, of als een upgrade voor bestaande spelers voor €24.99 voor Xbox One, PlayStation 4 en pc via Origin. Origin Access Premier-abonnees hebben automatisch toegang tot deze editie als onderdeel van hun doorlopende abonnement.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 Road to Boruto komt in april naar Switch

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 Road to Boruto komt 24 april 2020 naar Nintendo Switch. De Switch-versie krijgt twee nieuwe speelbare personages die tegelijkertijd als DLC voor PlayStation 4, Xbox One en pc beschikbaar komen.

De game bevat alle content die ook gevonden kan worden in de eerder verschenen versies op andere platformen, waaronder:

  • Meerdere toegevoegde personages
  • Extra scenario's
  • Voorheen exclusieve pre-order content
  • The Road to Boruto-uitbreiding en downloadable content

Daarnaast komen er twee nieuwe personages van Boruto naar het roster van de game: Kinshiki en Momoshi. Voor Nintendo Switch-spelers zijn deze personages gratis te verkrijgen. Deze nieuwe personages worden ook beschikbaar gemaakt voor PlayStation 4, Xbox One en pc in de vorm van DLC vanaf 24 april 2020.

Blair Witch komt eind januari naar Xbox One en PS4

Bloober Team S.A en Koch Media onthullen vandaag de releasedatum voor de fysieke consoleversie van de horrorgame Blair Witch. Deze versie verschijnt op 31 januari 2020 voor PlayStation 4 en Xbox One. De digitale versie is al uit.

Blair Witch is een first-person, verhaalgedreven psychologische horrorgame, gebaseerd op de achtergronden van de Blair Witch-film. Het is 1996. Een jongetje verdwijnt in het Black Hills Forest nabij Burkittsville, Maryland. Als Ellis, een voormalige politieagent met een problematisch verleden, ga je mee op zoek. Maar wat begint als een gewoon onderzoek verandert al snel in een eindeloze nachtmerrie, waarin je wordt geconfronteerd met je angsten en de Blair Witch, een mysterieuze kracht die door het bos spookt…

Je hoeft niet alleen het bos in: je wordt vergezeld door je trouwe viervoeter, Bullet. Je kunt je hond belonen met snoepjes of hem straffen als hij te ver bij je vandaan zwerft. Onthoud wel dat de manier waarop je hem behandelt van invloed is op je verhaal.

Baby Yoda in De Sims 4

'The Child' uit Disney+-serie The Mandalorian heeft al vele harten gestolen, en nu is het geliefde wezen, dat ook wel bekend staat als Baby Yoda, te vinden in De Sims 4. Ontwikkelaar Maxis heeft samen met LucasArts een replicabeeldje van het personage naar de game gebracht.

"Wij van De Sims 4 zijn heel blij dat we The Child (ook wel bekend als Baby Yoda) met onze spelers kunnen delen", zegt Lyndsay Pearson, General Manager van De Sims. "We zijn ontzettend fan van The Child en zijn onze partners van LucasArts dankbaar voor de samenwerking, want hierdoor hebben we dit schattige beeldje aan de game kunnen toevoegen."

Baby Yoda in De Sims 4

Back Button voor DualShock 4-controller

Sony Interactive Entertainment heeft de DualShock 4 Back Button Attachment aangekondigd. Deze accessoire voegt twee programmeerbare back-knoppen toe aan de controller. Hierdoor kun je volgens Sony de responstijd verkorten en geeft het meer flexibiliteit.

De twee knoppen kunnen 16 verschillende acties uitvoeren, zoals het re-mappen van een van de actieknoppen of triggerbuttons. Ze geven voelbare feedback. De Back Button Attachment heeft ook een geïntegreerd OLED-display dat realtime-informatie biedt over knoptoewijzingen. Met een speciale knop kun je de knopinvoer direct opnieuw toewijzen. Bovendien kun je maximaal drie verschillende profielen opslaan en kiezen voor gebruik in verschillende games en is er ook een headset-output voor het aansluiten van elke 3,5 mm bedrade headset op de controller.

De DualShock 4 Back Button Attachment wordt op 23 januari 2020 uitgebracht en kost € 29,99.

NBA: Zegereeks Milwaukee ten einde

Op 8 november verloren de Milwaukee Bucks een uitwedstrijd van de Utah Jazz. Sindsdien won de ploeg achttien wedstrijden op rij. De negentiende overwinning moest komen in een thuiswedstrijd tegen de Dallas Mavericks. Zonder de geblesseerde Luka Doncic bleek Dallas toch te sterk. De koploper in de Eastern Conference werd met 116 -120 verslagen.

Dallas zag Luka Doncic vorige wedstrijd uitvallen. De Sloveense sterspeler stapte op de voet van Kendrick Nunn en verzwikte zijn enkel zwaar. Voor een breuk werd gevreesd, maar dat bleef gelukkig uit. Desalniettemin houden de Texanen er rekening mee dat ze Doncic een week of vier zullen moeten missen.

Bij Milwaukee ontbrak de startende point guard ook. Eric Bledsoe heeft een scheurtje in zijn rechterbeen en zal zeker twee weken aan de kant staan. Maar waar dit voor de Mavericks betekent dat ze hun generaal missen, mist Milwaukee slechts een luitenant.

Het gemist van Doncic leek Dallas niet te hinderen, integendeel. De ploeg denderde naar een 22 – 36 voorsprong bij rust. Milwaukee wist de schade bij rust te herstellen, maar ook in het derde kwart nam Dallas de voorsrpong. Het waren vooral driepunters van Seth Curry en Kristaps Porzingis die Milwaukee pijn deden. Op 92 – 99 maakte de laatse twee verre driepunters, de tweede van net over de middellijn, die de wedstrijd op slot leken te gooien.

Milwaukee wist zich aan de hand van Antetokounmpo weer in de wedstrijd te knokken. In een ellenlange slotminuut wisten de Bucks van elf punten achter nog tot op drie punten te komen, maar een overwinning zat er niet in.

Porzingis en Curry maakten beiden 26 punten voor Dallas. Jalen Brunson viel verdienstelijk in voor Doncic en kwam tot 13 punten en 11 assists. Dallas bezit nu de eer om zowel de Los Angeles Lakers als de Bucks te hebben verslagen dit seizoen. Vreemd genoeg verloor de ploeg ook twee keer van de New York Knicks.

Bij Milwaukee kreeg Giannis Antetokounmpo veel speeltijd. Zijn coach beperkt doorgaans zijn speelminuten tot het hoogst noodzakelijke om te winnen, maar nu mocht de Griek 34 minuten spelen. Hij kwam hierin tot 48 punten en 14 rebounds. Als enige smetje op zijn spel kan gezegd worden dat hij een aantal cruciale vrije worpen miste.

Highlights Bucks - Mavericks. Bron: NBA GameTime

Oklahoma City boekte een knappe overwinning op de Chicago Bulls. Dat de Thunder won was niet per sé een verrassing, maar de manier waarop was dat wel. Chicago stond halverwege het tweede kwart met 31 – 57 voor, maar moest daarna toezien hoe Oklahoma City steeds dichterbij sloop en uiteindelijk een 109 – 106 overwinning uit het vuur wist te slepen.

Oklahoma City heeft geen enkele ambitie dit seizoen. Na het vertrek van Russell Westbrook deze zomer is definitief een einde gekomen aan een decennium waarin Kevin Durant, James Harden en/of Russell Westbrook de kern van de ploeg vormden. De Thunder hebben te kennen gegeven naar elk aantrekkelijk bod op de starters Steven Adams, Danilo Gallinari, Terrance Ferguson of Chris Paul te luisteren. De Thunder hoopt vooral op verjonging van de selectie, door toekomstige draft picks of jonge spelers.

Chicago hoopt met de huidige selectie wel succes te halen, maar vooralsnog staat Oklahoma City er beter voor op de ranglijst. Chris Paul liet zien op zijn 34e nog altijd een fantastische point guard te zijn. Paul maakte 30 punten, miste nauwelijks en deelde ook acht beslissende passes uit aan een teamgenoot. Alle starters van OKC speelden naar behoren. Alleen de jonge guard Shia Gilgeous-Alexander, de enige speler de de Thunder niet wil ruilen, viel met zeven punten wat uit toom.

Zach LaVine maakte namens Chicago 39 punten.

Uitslagen

Detroit Pistons – Washington Wizards 119 – 133
Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers 133 – 113
Houston Rockets – San Antonio Spurs 109 – 107
Memphis Grizzlies – Miami Heat 118 – 111
Milwaukee Bucks – Dallas Mavericks 116 – 120
Oklahoma City Thunder – Chicago Bulls 109 – 106
Phoenix Suns – Portland Trail Blazers 110 - 111

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 24-4
Philadelphia 76ers 20-8
Boston Celtics 17-7
Miami Heat 19-8
Toronto Raptors 18-8
Indiana Pacers 18-9
Brooklyn Nets 14-12
Orlando Magic 12-14
Charlotte Hornets 12-17
Detroit Pistons 11-16
Chicago Bulls 10-19
Washington Wizards 8-17
Cleveland Cavaliers 6-21
Atlanta Hawks 6-21
New York Knicks 6-21

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 24-3
Los Angeles Clippers 20-8
Dallas Mavericks 17-8
Denver Nuggets 17-8
Houston Rockets 18-9
Utah Jazz 15-11
Sacramento Kings 12-14
Oklahoma City Thunder 12-14
Phoenix Suns 11-15
Portland Trail Blazers 11-16
Minnesota Timberwolves 10-15
San Antonio Spurs 10-16
Memphis Grizzlies 10-17
New Orleans Pelicans 6-21
Golden State Warriors 5-23

KNVB vindt opvolger voor vertrokken Van Wonderen bij Nederlands elftal

De KNVB heeft met Maarten Stekelenburg een nieuwe assistent voor bondscoach Ronald Koeman aangesteld. Er was een plaats vrijgekomen in de staf van Oranje na het vertrek van Kees van Wonderen. De voetbalbond maakt tegelijkertijd bekend dat Ruud van Nistelrooij tijdens het EK van 2020 een rol in de coachingsstaf zal krijgen.

Van Wonderen stapte begin deze maand op, omdat hij het gevoel had dat hij in zijn functie 'onvoldoende zijn ei kwijt kon'. "Daardoor merkte ik dat ik niet meer helemaal gelukkig was", liet de 50-jarige oud-speler van Feyenoord weten.

Zijn opvolger Stekelenburg (47) had de afgelopen jaren Oranje Onder-17, Onder-18 en Onder-19 onder zijn hoede. Sinds augustus werkte hij als bondscoach bij de Onder-19, waarmee hij in 2017 de halve finale van het EK wist te halen.

Stekelenburg werkte tijdens zijn trainerscarrière verder in de jeugdopleiding van Ajax en als eindverantwoordelijke bij Ajax Cape Town, AFC en Almere City.

Tijdens het EK zal tevens Van Nistelrooij worden toegevoegd als assistent aan de staf van Koeman. "Het is een prachtige kans voor mij om als assistent-trainer deel uit te mogen maken van de staf van Oranje voor dit eindtoernooi. Een uitdaging die ik met beide handen aanpak, en ik zal er alles aan doen om bij te dragen aan een succesvol EK", laat Van Nistelrooij, trainer van PSV Onder-19, weten. Ook Koeman is blij met de komst van de oud-spits. "Ruud is een ambitieuze en gedreven jonge trainer. Zijn ervaringen als topvoetballer kunnen tijdens het EK waardevol zijn. Ik geloof erin jonge trainers, die dicht bij de spelers staan, een rol te geven.”

Het Nederlands elftal speelt z'n volgende interland op donderdag 26 maart in Eindhoven tegen de Verenigde Staten. Drie dagen later komt Spanje op bezoek. Dat duel wordt gespeeld in de Johan Cruijff ArenA.

Verdachte (61) aangehouden in onderzoek naar grote goudroof

De politie heeft vandaag een 61-jarige man uit Oud-Beijerland aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij een grote goudroof eerder dit jaar.

Het onderzoek naar de grote goudroof is enkele weken geleden gestart nadat er bij de politie aangifte was gedaan van diefstal van een enorme hoeveelheid van onder andere goudstaven ter waarde van miljoenen euro’s. De aangever had een bedrijf dat handelt in goud de opdracht gegeven om zijn goud te verhandelen, en kreeg van dat bedrijf te horen dat er een probleem was. Zijn goud was namelijk niet meer aanwezig in de kluis.

Vandaag is de politie op meerdere plekken in het land bezig met doorzoekingen. De verwachting is dat dit nog uren kan duren.

Een kantoorpand in Rotterdam is vandaag ook doorzocht, daarbij is onder meer de bewakingseenheid ingezet. De bewakingseenheid is ingezet om het pand te beveiligen. De agenten van deze eenheid zijn zwaarder bewapend en hebben kogelwerende vesten. Op die manier wordt voorkomen dat mensen op de plaats delict komen en kan iedereen daar ongestoord werken.

Update 16:48 uur

De situatie ter plaatse is rustig te noemen. Een agent geeft op de vraag hoelang de actie nog gaat duren geen idee te hebben. Het winkelend publiek neemt de aanwezigheid van de politie gelaten op en trekt zich er weinig van aan. 

Verdachte aangehouden in onderzoek naar grote goudroof (Foto: FOK! )
Verdachte aangehouden in onderzoek naar grote goudroof (Foto: FOK! )Verdachte aangehouden in onderzoek naar grote goudroof (Foto: FOK! )
Verdachte aangehouden in onderzoek naar grote goudroof (Foto: FOK! )Verdachte aangehouden in onderzoek naar grote goudroof (Foto: FOK! )
Verdachte aangehouden in onderzoek naar grote goudroof (Foto: FOK! )Verdachte aangehouden in onderzoek naar grote goudroof (Foto: FOK! )
Verdachte aangehouden in onderzoek naar grote goudroof (Foto: FOK! )

Verdachte aangehouden in onderzoek naar grote goudroof (Foto: FOK! )
Verdachte aangehouden in onderzoek naar grote goudroof (Foto: FOK! )

ADO Den Haag zet technisch directeur Van As opzij

ADO Den Haag heeft technisch directeur Jeffrey van As per direct op non-actief gesteld. De club heeft laten weten dat zijn contract niet verlengd wordt, waarop is besloten om hem te te stellen van zijn werkzaamheden. ADO meldt verder dat Kees Jansma is teruggetreden als directieadviseur.

Van As lag al weken onder vuur bij de achterban. De supporters houden hem verantwoordelijk voor de belabberde prestaties van dit seizoen. ADO is terug te vinden op de tegenvallende zeventiende plaats op de ranglijst. "Met name door de gang van zaken in het huidige seizoen was er onvoldoende draagvlak bij de Raad van Commissarissen om het contract van Jeffrey te verlengen", reageert algemeen directeur Mohammed Hamdi op de clubwebsite.

"Daarna is hij vrijgesteld van werkzaamheden, zodat hij de tijd krijgt om zich te oriënteren op de toekomst, maar wij ook verder kunnen kijken met betrekking tot het technische beleid voor de langere termijn." Van As was sinds januari 2017 werkzaam als technisch directeur bij ADO.


Dinsdag liet Jansma aan de clubleiding weten dat hij niet langer actief wenst te zijn als adviseur van de directie. "Ik ben afgelopen zomer uit liefde voor ADO Den Haag ingestapt als directieadviseur. Ik heb getracht om de club te voorzien van goede adviezen, maar het échte gevoel dat deze terug te zien zijn in het beleid ontbreekt."

"Hoewel er sprake is van een verschil in inzicht en ik het erg jammer vind dat het zo gelopen is, zal ik altijd supporter blijven van deze mooie club", reageert Jansma.

Hamdi zegt het vertrek van Jansma te betreuren. "Maar respecteren zijn besluit", zo klinkt het. "Hoewel ook het vertrek van Kees zeer vervelend is, nemen we afscheid met een handdruk en hebben we tegen Kees gezegd dat hij hier altijd welkom zal zijn."

Man (64) doodgestoken bij beroving bij pinautomaat

De politie heeft een onderzoek ingesteld nadat maandagavond een inwoner van Hoofddorp werd neergestoken aan de Markenburg. De man stond rond 20.50 uur samen met zijn vrouw geld te pinnen en werd overvallen door 2 mannen.

Er ontstond een worsteling, waarbij de man werd gestoken en hij levensgevaarlijk gewond raakte. De man, een 64-jarige inwoner van Hoofddorp overleed ter plekke. De vrouw van de man werd opgevangen door de politie en de politie is direct een zoektocht gestart naar de daders. De daders zijn nog niet gevonden. 

Buurtonderzoek werd ingesteld, uitgebreid sporenonderzoek gedaan door onder andere de forensische opsporing en meerdere getuigen werden gehoord door de politie. Het onderzoek is in volle gang.

Van de daders is het volgende signalement bekend: het gaat om twee mannen van wie de leeftijd onbekend is. Een van de daders had een opvallend grote bril op, beiden waren in het zwart gekleed, waarbij een dader een zwarte jas met capuchon droeg. 

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Nog eens zes arrestaties na aanhouding van Ridouan Taghi

De politie is gisteravond bij acht woningen binnengevallen en hierbij zijn zes personen aangehouden. De Dubai Police heeft maandag 16 december in Dubai de voortvluchtige Ridouan Taghi (41) in een woning aangehouden. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM). Hij wordt onder meer verdacht van betrokkenheid – als opdrachtgever – bij verschillende moorden.

In opvolging van deze aanhouding zijn op maandagavond 8 huiszoekingen gedaan en werden 6 verdachten aangehouden. Het betreffen hier 5 mannen en een vrouw in de leeftijd van 29 tot 45 jaar. De huiszoekingen waren in Amsterdam, Huis ter Heide, Utrecht en Vianen. De verdachten zijn aangehouden voor onder andere witwassen, wapenbezit en bezit verdovende middelen. Alle verdachten zijn ingesloten voor verhoor.

Boeren mogen distributiecentra supermarkten niet platleggen

Stichting Farmers Defence Force (FDF) mag morgen actievoeren, maar de boeren mogen geen distributiecentra voor supermarkten platleggen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland besloten. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) spande een kort geding aan om de acties van FDF vlak voor de kerst te voorkomen.

Actie
FDF voert naar eigen zeggen actie voor een betere prijs voor de producten van boeren. Om hun doel kracht bij te zetten, zijn morgen acties gepland bij tientallen distributiecentra voor supermarkten, door heel Nederland. Het CBL is bang dat de FDF de distributiecentra gaat blokkeren, waardoor vrachtwagens niet meer in en uit kunnen rijden. Dit zou volgens de brancheorganisatie voor grote problemen zorgen als het gaat om de bevoorrading van supermarkten. Zeker nu het bijna Kerstmis is. Op zitting verklaarde de FDF dat zij de distributiecentra niet willen blokkeren. Wel zouden hun acties naar eigen zeggen voor ‘wat hinder’ kunnen zorgen.

Niet platleggen
De voorzieningenrechter heeft besloten dat de FDF actie mag voeren, maar dat ze de distributiecentra niet plat mag leggen. Iedereen heeft het recht om te demonstreren. Hierbij is enige hinder niet te voorkomen. Een verbod op het veroorzaken van hinder zou dan feitelijk neerkomen op een verbod om te demonstreren. De voorzieningenrechter verbiedt wel acties die tot gevolg hebben dat distributiecentra platgelegd worden, waardoor distributie feitelijk onmogelijk wordt gemaakt.

De gevolgen hiervan zijn ernstig en de schade voor de supermarkten zou zeer groot zijn. Heel veel supermarkten, maar ook derden, denk aan zorginstellingen, worden gedupeerd. De voorzieningenrechter neemt ook in haar beslissing mee dat de partijen nog niet concreet met elkaar in overleg zijn geweest. Als de FDF morgen tóch distributiecentra platlegt, moeten ze een dwangsom van 100.000 euro, per locatie betalen.

NRC mag naam hoogleraar publiceren in artikel over '#metoo-misstanden'

Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in het hoger beroep van NRC tegen de uitspraak van de rechtbank waarin was beslist dat de naam van een hoogleraar van de UvA niet mocht worden genoemd in een artikel over langdurig seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het hof vindt -anders dan de rechtbank- dat het belang van vrijheid van meningsuiting in deze zaak zwaarder weegt dan het recht op privacy.

Eerder oordeel van de rechtbank
Voorafgaand aan publicatie van een NRC-artikel over langdurig seksueel grensoverschrijdend gedrag van een hoogleraar aan de UvA, vroeg de hoogleraar in kort geding een verbod om in dat artikel zijn naam te noemen. De rechtbank heeft dit verbod toegewezen. NRC heeft het artikel op 15 mei 2019 in de krant gepubliceerd, zonder de naam van de hoogleraar te vermelden.

Afweging van alle omstandigheden
Het hof komt na belangenafweging tot het oordeel dat het recht op vrijheid van meningsuiting van NRC in dit geval zwaarder weegt dan het recht op privacy van de hoogleraar. Dat komt onder meer omdat het artikel een bijdrage levert aan een zeer actueel publiek debat (het #metoo-debat), de hoogleraar een publiek figuur is waarover de pers kritischer mag zijn, en sprake is van een ernstige misstand (langdurig seksueel grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van (ondergeschikte) collega’s). Daarnaast heeft het hof meegewogen dat het artikel voldoende steun vindt in de feiten, dat NRC deugdelijk onderzoek had gedaan en dat het artikel voldeed aan de journalistieke normen.

Uitgangspunten
Het hof heeft de belangen van partijen beoordeeld tegen de achtergrond van de rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Het EHRM heeft uitgemaakt dat een publicatieverbod alleen in uitzonderlijke omstandigheden kan worden toegewezen en dat de beslissing over het publiceren van details (waaronder het noemen van iemands naam) in principe onder de journalistieke vrijheid valt, zolang de gemaakte keuzes zijn gebaseerd op binnen de journalistiek geldende normen.

Inmiddels heeft het NRC het bewuste artikel geactualiseerd: "Ex-hoogleraar B. spande een kort geding aan tegen NRC dat onderzoek deed naar zijn grensoverschrijdende gedrag. De rechter oordeelde dat NRC de naam van hoogleraar B. niet mocht publiceren. Op 17 december 2019 heeft de rechter in hoger beroep besloten dat NRC wél de naam van hoogleraar B. mag noemen. In volgende publicaties zullen we daarom spreken van hoogleraar Ronald Beltzer. Eerdere publicaties passen we niet aan in verband met de integriteit van ons archief." 

Jumbo en HEMA bereiken definitieve overeenkomst over samenwerking

Jumbo Supermarkten en HEMA hebben definitief overeenstemming bereikt over een commerciële samenwerking in Nederland en België. Beide bedrijven verwachten hierdoor elkaars activiteiten te kunnen versterken. Jumbo zal komende tijd de huurcontracten overnemen van 17 HEMA winkellocaties, voornamelijk op stadslocaties. Daarnaast zullen Jumbo en HEMA op zes stationslocaties een gezamenlijk winkelconcept ontwikkelen waarbij Jumbo het foodassortiment levert. Verder gaan stapsgewijs alle Jumbo supermarkten in Nederland en België HEMA artikelen verkopen. Tot slot treedt HEMA als co-sponsor voor een periode van ten minste vier jaar toe tot de wieler- en schaatsploegen van Team Jumbo-Visma.

De door Jumbo over te nemen HEMA locaties in Nederland en België bevinden zich met name in de grote steden. De overgang van de locaties zal de komende drie jaar gefaseerd plaatsvinden. Voordat de winkels overgaan naar Jumbo, is het de doelstelling dat HEMA in de desbetreffende verzorgingsgebieden nieuwe vestigingen met de laatste winkelformule zal openen. Hierdoor blijft het winkelnetwerk van HEMA volledig intact. HEMA verwacht daardoor geen banenverlies. Jumbo verwacht door deze samenwerking meer werkgelegenheid te creëren. Voor de acquisitie van winkellocaties door Jumbo zal een bedrag worden betaald aan HEMA, dat zal worden gebruikt om de schuld van HEMA te verminderen in overeenstemming met haar schulddocumentatie. Over financiële details doen partijen verder geen uitspraken.

Uitwisseling van assortiment
Het aanbod non-food artikelen van HEMA, dat de komende anderhalf jaar zijn weg zal vinden naar het Jumbo winkelschap in Nederland en België, bestaat onder meer uit kookgerei, tafelaankleding, theedoeken, glazen, feest- en seizoenartikelen en kaarsen. Dit aanbod zal ook beschikbaar komen via Jumbo.com. Naar verwachting zal de marktkennis en commerciële kracht van HEMA op non-food gebied leiden tot een versterking van de Jumbo winkels. Jumbo biedt op haar beurt met een flink winkelnetwerk in Nederland en België additionele omzetkansen voor HEMA. De overeenkomst past in de strategie van HEMA om uit te groeien naar een wereldwijd merk en in de strategie van Jumbo om ervoor te zorgen dat klanten voor werkelijk al hun boodschappen bij Jumbo terecht kunnen.

Team Jumbo-Visma
Afgelopen tijd zijn grote stappen gezet in de lange termijn ontwikkeling van de Team Jumbo-Visma wieler- en schaatsploegen. HEMA heeft een vierjarige samenwerking gesloten als co-sponsor. De samenwerking met Team Jumbo-Visma heeft tot doel de merknaam van HEMA internationaal verder uit te dragen en daarnaast ook op commercieel vlak het wielrennen en schaatsen optimaal te benutten. Alle partijen zijn bijzonder trots dat de presentatie van de wielerploeg 2020 op 20 december in het HEMA Support Office te Amsterdam zal plaatsvinden.

Goede perspectieven
Ton van Veen, CFO Jumbo: “Het is heel mooi dat twee sterke Nederlandse merken elkaar op deze manier gaan versterken. Dit biedt voor ons allebei goede perspectieven om ons winkelnetwerk uit te breiden. Voor Jumbo met nieuwe winkels op gewilde stadslocaties en voor HEMA met een flinke toename van het aantal verkooppunten waar haar unieke huishoudelijke assortiment beschikbaar wordt gesteld. Het is geweldig dat we de samenwerking kunnen bezegelen met een sponsorcontract voor Team Jumbo-Visma. Dit maakt het fundament onder de unieke combinatie van deze sportploegen nog sterker.”

Duidelijke klik
Tjeerd Jegen, CEO HEMA: “Vandaag zetten we belangrijke stappen voor de toekomst van HEMA, onze klanten en collega’s. We zijn erg enthousiast over de samenwerking met Jumbo, die past in onze strategie om via partnerschappen onze marktpositie in onze thuismarkten te versterken. Onze oer-Hollandse merken passen goed bij elkaar en er is een duidelijke klik tussen HEMA en Jumbo. De mogelijkheden van onze samenwerking zijn eindeloos, van combinatiewinkels tot het verkopen van HEMA-artikelen via de winkels van Jumbo.”

Helft Nederlanders ruziet om thermostaat

Maar liefst 48 procent van de Nederlandse stelletjes heeft weleens onenigheid over de verwarming. Dit blijkt uit onderzoek van Offerteadviseur onder 1.068 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Van alle ondervraagden met een relatie maakt zelfs veertig procent afspraken over de temperatuur in huis.

Opvallend genoeg ruziën Friese (61 procent) en Limburgse (58 procent) stelletjes het vaakst over de stand van verwarming. Met slechts 31 procent komen deze thermostaatperikelen het minst voor onder Groningers. “Bij een groot gedeelte van de Nederlandse huishoudens lijkt er een heuse strijd om de thermostaat gaande te zijn”, zegt Ibrahim Agdere van OfferteAdviseur. “Warmte en kou zijn natuurlijk ontzettend persoonlijk; wat een aangename temperatuur is voor de een, kan ondragelijk zijn voor de ander. Ik kan me voorstellen dat dit tot soms tot onenigheid leidt.”

Dikke trui
Ondanks dat vier op de tien Nederlandse stelletjes duidelijke afspraken maakt over de temperatuur in huis, houdt een aanzienlijk gedeelte zich hier niet aan. Zo zet maar liefst 21 procent van de ondervraagden de thermostaat weleens stiekem hoger, zonder dat hun partner het doorheeft. Vrouwen zijn hiertoe eerder geneigd dan mannen; 26 tegenover slechts 17 procent. De meest gangbare oplossing tegen de kou lijkt overigens nog altijd de wollen trui. Maar liefst 62 procent van de respondenten zegt liever een dikke trui aan te trekken dan de thermostaat hoger te zetten. Agdere: “Ik denk dat veel mensen een vaste stand hebben voor hun verwarming, waarbij iedereen binnen het huishouden gelukkig is. Toch is de bereidheid tot warme kleding aantrekken of onder een dekentje te kruipen aanzienlijk. Dit laat zien dat het voor veel mensen vooral belangrijk is dat het niet te warm is in huis."

Milieu en gasrekening
Niet alleen vanwege potentieel gekibbel zoeken de respondenten hun heil in een warme trui, ook het milieu en oudhollandse zuinigheid spelen hierin een belangrijke rol. Zo zegt 64 procent van de ondervraagden de verwarming weleens lager te zetten om geld te besparen. Maar liefst 54 procent doet dit weleens om het milieu te ontzien. Agdere: “Wanneer je de verwarming een graad lager zet dan je normaal gewend bent, bespaar je gemiddeld tachtig euro per jaar. Maar als je geld wil besparen, zijn er ook voldoende andere mogelijkheden. Zo kun je de verwarming al een tijdje voordat je naar bed gaat, lager zetten of beter nog: een slimme thermostaat instaleren. Wil je liever het milieu ontzien? Combineer dan de slimme thermostaat met extra isolatie. Als je het dan nog steeds koud hebt, kun je altijd nog een warme trui aantrekken.”

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Overheidsfinanciën niet houdbaar op lange termijn

Het houdbaarheidssaldo van de Nederlandse overheidsfinanciën is veranderd van een klein overschot in 2014 naar een tekort van 1,6% van het bruto binnenland product (bbp), oftewel 16 miljard euro. Dit is vooral het gevolg van het kabinetsbeleid en stijging van de zorguitgaven. Zonder aanvullend beleid kunnen toekomstige generaties niet van dezelfde overheidsvoorzieningen profiteren als mensen nu. Dat concludeert het CPB in de vandaag verschenen studie ‘Zorgen om morgen'.

De overheidsuitgaven stijgen in de toekomst meer dan de overheidsinkomsten. Dit komt vooral door de vergrijzing van de bevolking: het aantal gepensioneerden stijgt terwijl de beroepsbevolking maar beperkt toeneemt. Gepensioneerden ontvangen een AOW-uitkering en bovendien gebruiken ouderen gemiddeld meer zorg. Tegelijk stijgen de inkomsten uit belastingen minder hard door de beperkte toename van het aantal werkenden.

Het CPB publiceert eens in de vier à vijf jaar zo’n vergrijzingsstudie. In 2014 was er een houdbaarheidsoverschot van 0,4% bbp, bij de start van het kabinet Rutte III was het overschot nog 0,2% bbp. In oktober 2017 leidde de verwerking van het regeerakkoord van het kabinet Rutte III in een verslechtering van 0,6% bbp. Sindsdien hebben het Pensioenakkoord en de lastenverlichting uit de Miljoenennota 2019 voor een verdere daling van 0,7% bbp gezorgd. Ook andere wijzigingen hebben een neerwaarts effect op het houdbaarheidssaldo, zoals een hogere inschatting van toekomstige zorguitgaven en realisaties waaronder de revisie van de Nationale rekeningen. De opwaartse bijstelling van de raming van het arbeidsaanbod zorgt voor een verbetering van de houdbaarheid.

De studie gaat verder dieper in op de betekenis van de lage rente en productiviteit, het klimaatbeleid en de aanpassing van de AOW-leeftijd voor de houdbaarheid van de overheidsfinanciën. Varianten laten de gevoeligheid voor de gemaakte aannames zien. Tot slot is er een hoofdstuk dat de implicaties van het houdbaarheidstekort voor het begrotingsbeleid in een breder perspectief zet.

Grootse dromen in nieuw seizoen Down met Johnny

Op woensdag 8 januari start om 20.30 uur een gloednieuw seizoen van Down met Johnny. Ook in deze reeks schakelen mensen met een beperking Johnny in, om de wens van iemand anders uit te laten komen. Dit levert ontroerende, hilarische en dankbare momenten op. Zo zien we de broers Pascal en Maurice, waarvan de één een langgekoesterde droom heeft om een keer in een straaljager te vliegen. En wordt de wens van Loes om als showbizzreporter aan de slag te gaan werkelijkheid.

Ook buiten onze landsgrenzen gaan dromen in vervulling en regelt Armand dat zijn zus en zwager kunnen meespelen met ’s werelds beste doedelzakband in Schotland. De weg naar de verrassing toe, is misschien nog wel het leukste… Degene die de wens doet moet zélf actief meehelpen, want jongeren met een beperking kunnen vaak meer dan ze zelf denken. Samen met Johnny zetten ze alles op alles om de wens uit te laten komen.

In de eerste aflevering van Down met Johnny heeft Anne-Lotte een wens voor haar moeder Jacomine. Vorig werd bij Jacomine borstkanker geconstateerd. Na een aantal zware operaties is ze inmiddels genezen, maar nog steeds herstellende. Jacomine’s allergrootste droom is om de Alpe d’HuZes te fietsen, maar met haar huidige conditie kan ze dit niet alleen. Anne-Lotte vindt Jacomine de allerliefste moeder en wil niets liever dan haar moeders grote droom verwezenlijken. Samen met Johnny schakelt zij de hulp in van niemand minder dan viervoudig Olympisch kampioen Leontien van Moorsel. Met elkaar zetten ze alles op alles om Jacomine de klim van haar leven te laten maken.

Ook zien we het verhaal van de tweelingbroers Coen en Philip. Coen is een absolute kookgek, 24Kitchen is zijn favoriete programma en hij zit uren met zijn neus in de kookboeken. Een aantal bekende koks hebben Coen geïnspireerd om zelf een kookboek te schijven: ‘Coen kookt vegetarisch’. Philip is ontzettend trots op zijn broer Coen en wil zijn grote droom uit laten komen door zijn kookboek officieel uit te laten geven. De mannen ontdekken dat daar nog heel wat bij komt kijken. Gaat het samen met Johnny lukken om Coens kookboek op de kaart te zetten?

Grootse dromen in nieuw seizoen Down met Johnny  (Foto: Talpa / Nick van Ormondt)
Grootse dromen in nieuw seizoen Down met Johnny (Foto: Talpa / Nick van Ormondt)

Nederlandse 'fraudeervoetballer' ontsnapt aan Deense politie

De Deense politie heeft een opsporingsbericht naar buiten gebracht voor Bernio V.. De 25-jarige 'voetballer' die in Denemarken vastzat op verdenking van fraude wist maandagmiddag tijdens een transport naar de gevangenis te ontkomen. "We vragen het publiek naar hem uit te kijken", zo plaatst de Deense politie op Twitter.

V. kwam onlangs in het nieuws, nadat zijn club Viborg FF erachter was gekomen dat hij de boel had belazerd. Viborg, dat uitkomt op het tweede Deense niveau, werd in juli benaderd door een man die zei van het bekende managementbureau Stellar Group te zijn. De man stelde voor aan de Deense voetbalclub om de Nederlander voor een half jaar vast te leggen, omdat de speler in januari naar China zou verkassen.

Viborg ging vervolgens in zee met V., maar kwam er al snel achter dat hij niet over de gewenste voetbalkwaliteiten beschikte. De club kwam erachter dat hij heeft gefraudeerd bij zijn komst en diende een strafrechtelijke klacht in tegen hem en zijn zaakwaarnemers.

V. wordt in Denemarken ook verdacht van oplichting, diefstal en mishandeling van zijn vriendin.

VICE Sports schreef eerder al over zijn bedenkelijke reputatie. De vleugelspeler tekende bij Cape Town City FC in Zuid-Afrika, zonder dat hij ook maar een wedstrijd bij zijn eerdere werkgever FC Dinamo-Auto uit Moldavië had gespeeld.

Bij de Zuid-Afrikaanse club hield hij het ook snel voor gezien zonder een duel te spelen, waarna hij opdook bij het Chileense Audax Italiano. Ook het avontuur in Chili hield na een paar maanden op.

KNVB komt Feyenoord tegemoet met opzet van beloftencompetitie

Vanaf komend seizoen wordt in Nederland een volledige beloftencompetitie gespeeld, zo maakt de KNVB maandagavond bekend. De Onder-21-competitie wordt in fasen toegevoegd aan de voetbalpiramide, waardoor het op termijn mogelijk wordt om vanuit de beloftencompetitie in de Keuken Kampioen Divisie terecht te komen.

"Deze wens leefde nadrukkelijk bij een groot deel van de clubs", zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, tegenover Voetbal International. "We zien het als een welkome verbetering van het jeugdvoetbal."

Profclubs in Nederland pleitten voor een beloftencompetitie, omdat veel reservespelers nu tussen wal en schip vallen. Ze mogen veelal niet meer uitkomen voor Onder-19 en spelen daardoor amper competitieve wedstrijden.

Vooral bij Feyenoord zal het besluit van de KNVB met open armen ontvangen worden. In 2013 gingen concurrenten Ajax en PSV in op de uitnodiging om hun beloftenteam te plaatsen in de Eerste Divisie, maar Feyenoord zag daar destijds mede door financiële problemen vanaf. Inmiddels spelen ook Jong AZ en Jong FC Utrecht in de Keuken Kampioen Divisie.

De beloftencompetitie komt in de zogenaamde piramide onder de Tweede Divisie te hangen. Dat betekent dat het vanaf volgend seizoen mogelijk wordt om te promoveren naar de Tweede Divisie en andersom te degraderen naar de Onder-21-competitie.

Vanaf het seizoen 2021/22 komt er ook een promotie-/degradatieregeling tussen de Keuken Kampioen Divisie en de Tweede Divisie. Het aantal beloftenteams per competitie (twee in de Tweede Divisie en vier in de KKD) blijft gelijk.

Oranje hockeydames openen olympisch toernooi tegen India

De Oranje Dames openen het olympisch hockeytoernooi in Tokio op zaterdag 25 juli met een wedstrijd tegen India. Later op de dag spelen de Oranje Heren hun eerste wedstrijd tegen wereldkampioen België. Het toernooi bij de heren wordt geopend door het duel tussen gastland Japan en Australië.

De dames treffen op maandag 27 juli Ierland en spelen op woensdag 29 juli tegen Zuid-Afrika. Op donderdag 30 juli volgt de confrontatie met olympisch kampioen Groot-Brittannië. Het laatste groepsduel is op zaterdag 1 augustus tegen Duitsland.

Voor de heren volgt een dag na de openingswedstrijd het duel met Zuid-Korea. Op dinsdag 28 juli speelt het Nederlands elftal tegen Canada en op donderdag 30 juli is Groot-Brittannië de tegenstander. In de laatste poulewedstrijd, op vrijdag 31 juli, wacht Duitsland.

Overzicht poules
Heren poule A
Australië
Argentinië
India
Spanje
Nieuw-Zeeland
Japan

Heren poule B
België
Nederland
Duitsland
Groot-Brittannië
Canada
Zuid-Afrika

Dames poule A
Nederland
Duitsland
Groot-Brittannië
Spanje
India
Zuid-Afrika

Dames poule B
Australië
Argentinië
Nieuw-Zeeland
Ierland
China
Japan

Koeman leeft mee met Depay: "Absoluut een streep door de rekening"

Bondscoach Ronald Koeman noemt het 'een streep door de rekening' als Memphis Depay door een zware knieblessure het EK van komende zomer moet missen. De aanvaller van Olympique Lyon raakte zondag geblesseerd en staat naar verwachting zes maanden aan de kant. De kans is groot dat de Oranje-international EURO 2020 moet laten schieten.

Behalve Depay raakte ook Donyell Malen zondag geblesseerd. De PSV-spits staat enkele maanden buitenspel nadat hij tegen Feyenoord geblesseerd uitviel. Hoe Koeman het nieuws van Malen en Depay ervaren heeft? "Ja, slecht", reageert Koeman tegenover de NOS.

Vooral van de kwetsuur van Depay baalt de keuzeheer enorm. "Het is bekend dat Memphis de laatste twee jaar een ongelooflijk rendement heeft en een heel belangrijke speler is, zeer zeker bij het Nederlands elftal."

Depay scheurde zijn voorste kruisband en staat normaal gesproken zes tot negen maanden aan de kant. De aanvaller lijkt het EK nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet te hebben, maar Koeman lijkt er een hard hoofd in te hebben. "Voor een zware blessure staat normaal gesproken een bepaalde tijd."

"Met het EK van komende zomer zou dat eventueel een probleem kunnen zijn. Dat was absoluut een streep door de rekening. Ik weet hoe erg hij bezig was om bij het EK te zijn. Het is voor hem natuurlijk een geweldige klap."

Hoera: radio bestaat 100 jaar; Koning bezoekt NPO

Koning Willem-Alexander brengt vanmorgen een werkbezoek aan het Radiohuis van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in Hilversum. Het bezoek staat in het teken van het medium radio, dat dit jaar in Nederland honderd jaar bestaat.

NPO Audio is verantwoordelijk voor de radiozenders en podcasts van de publieke omroep, bestaande uit NPO Radio 1 (nieuws en actualiteiten), NPO Radio 2 (infotainment voor de hele familie), NPO 3FM (alternatieve popmuziek), NPO Radio 4 (klassieke muziek), NPO Radio 5 (gericht op ouderen) en NPO FunX (urban muziek). De zes radiozenders van de Nederlandse Publieke Omroep hebben samen een luistertijdaandeel van ongeveer dertig procent. Dit jaar zijn vijf van de zes NPO radiozenders onder een dak gebracht in het Radiohuis op het Media Park in Hilversum om een efficiëntere samenwerking mogelijk te maken.

Tijdens zijn bezoek spreekt Koning Willem-Alexander met NPO-bestuurders en radiomakers over het belang en de taak van publieke radio. Daarnaast is er aandacht voor de geschiedenis en vooral de toekomst van dit medium. Ontwikkelingen en innovaties op het gebied van audio en podcast worden vervolgens getoond als Koning Willem-Alexander een kijkje neemt bij de vijf radiostudio’s. Hij ontmoet de mensen die in en rond de studio’s aan het werk zijn. Afsluitend is de Koning te gast in de uitzending ‘Aan de Slag’ op NPO Radio 2, waarin hij terugblikt op zijn bezoek aan NPO Audio.

5 tegen 1; 19-jarige Tilburger beroofd van mobiele telefoon

Een 19-jarige jongeman uit Tilburg is maandagavond 16 december beroofd van zijn mobiele telefoon. Hij raakte niet gewond. De Tilburger fietste omstreeks 23.00 uur op de Pastoriestraat in zijn woonplaats. Een groepje van vijf jongens tussen de ongeveer 16 en 18 jaar volgde hem op de fiets. Een van hen hield het slachtoffer tegen en eiste dat hij zijn telefoon gaf. Daarna gingen de daders er op drie fietsen vandoor.

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan en vertelde dat hij tijdens de beroving twee mensen heeft zien lopen die mogelijk iets gezien zouden kunnen hebben. De politie is op naar deze en andere getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

20% zou liefste doorwerken met kerst

Maar liefst vijftig procent van de Nederlanders ziet het kerstdiner als een verplicht nummertje. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.096 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Een op de vijf ondervraagden met een baan geeft aan tijdens kerst het liefst door te werken. Mannen zijn de meest fanatieke doorwerkers: drieëntwintig tegenover slechts zeventien procent van de vrouwen.

Het meest sceptisch over de kerst zijn veertigers. Niet alleen ergert 48 procent van hen zich aan alle ‘gemaakte kerstvreugde’ in Nederland, ook ziet maar liefst zestig procent de jaarlijkse kerstviering als een verplichting. Daarnaast geeft 22 procent van hen tijdens kerst de voorkeur aan een bureaustoel boven een plek aan het kerstdiner. “Tijdens de feestdagen is het lekker rustig en krijg je waarschijnlijk veel gedaan”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Hierdoor mis je alleen wel de gezelligheid met familie en vrienden. Een belangrijk voordeel daarentegen, is dat je alle voorbereidingen en de bijbehorende commotie uit de weg gaat wanneer je tijdens de kerst (door)werkt. Hierdoor kun je ’s avonds lekker ontspannen plaatsnemen aan het kerstdiner.”

Smoesjes
Uit het onderzoek blijkt dat de tegenzin om aan te schuiven bij het kerstdiner in een kwart van de gevallen zelf leidt tot een afmelding onder valse voorwendselen. Zo heeft maar liefst 25 procent van de ondervraagden weleens een smoes verzonnen om onder een kerstdiner met familie of vrienden uit te komen. Wanneer het een kerstviering met collega’s betreft, heeft zelfs 37 procent weleens een leugentje om bestwil geserveerd. Opvallend genoeg zeggen mannen zowel bij familie en vrienden als collega’s vaker af met behulp van een smoesje. Franke: “Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf ook weleens heb afgezegd zonder dat ik daadwerkelijk ziek was. In eerste instantie voelde ik me erg bezwaard maar uiteindelijk hoorde ik dat we voor het vijfde jaar op rij gingen gourmetten. Achteraf was ik blij dat ik daar niet bij was”. Gourmetten lijkt voor een aanzienlijk deel van de respondenten een gegronde reden om niet naar een kerstdiner te gaan. Zo zegt maar liefst zeventien procent van de ondervraagden dat zij deze het liefst afzeggen wanneer er gegourmet wordt.

Ongezellig
Opvallend genoeg is de kerst niet voor iedereen een tijd van vrede en bezinning. Zo zegt maar liefst zeventien procent van de respondenten weleens ruzie te hebben gemaakt met familie en/of vrienden tijdens een kerstviering. Bij dertien procent is een kerstdiner of -borrel zelfs van negatieve invloed geweest op hun (toenmalige) relatie. Franke: “Het valt ook niet mee om een aantal dagen op elkaars lip te zitten. Zeker wanneer er stressvolle zaken op het menu staan, zoals het voorbereiden van een kerstdiner of het ontvangen van familie. Ik probeer tijdens kerst daarom gewoon wat vaker tot tien te tellen. Gezien de cijfers lukt dit helaas niet iedereen.”

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Gedupeerde ouders kinderopvangtoeslag CAF 11 ontvangen compensatie

De ouders waarbij kinderopvangtoeslag onterecht is stopgezet of teruggevorderd in de CAF 11-zaak, krijgen vandaag bericht over welke compensatie zij in ieder geval van de Belastingdienst/Toeslagen ontvangen. Dit bedrag is berekend op basis van de tot nu toe beschikbare informatie. Het geld staat rond 20 december bij hen op de rekening. Dat meldt staatssecretaris Snel van Financiën in een brief die vandaag bij de getroffen ouders wordt bezorgd. De Tweede Kamer is hierover vandaag geïnformeerd.

In totaal ontvangen ruim 300 ouders een brief; ongeveer 90% van hen krijgen compensatie. Ruim 200 ouders krijgen een bedrag tot 20.000 euro, ruim 70 ouders een bedrag daarboven met als hoogste bedrag 66.000 euro. Dat bedrag is gebaseerd op de compensatieregeling zoals voorgesteld door de Adviescommissie uitvoering toeslagen.

In zijn brief aan de ouders die compensatie ontvangen biedt staatssecretaris Snel opnieuw zijn excuses aan voor de moeilijke omstandigheden waarin de door CAF 11 getroffen ouders zijn gebracht en voor het onterechte stempel van fraudeur. “Een geldbedrag kan nooit alles goedmaken. Het onrecht dat deze ouders is aangedaan en het gevoel van machteloosheid waar ze zo lang mee hebben rondlopen, kan ik helaas op geen enkele manier wegnemen. Dat besef ik ten zeerste.”

Berekening eerste deel compensatie
Omdat de ouders al lang in onzekerheid zitten, krijgen zij het nu berekende bedrag zo snel mogelijk. Om de volledige tegemoetkoming te kunnen vaststellen, is meer informatie nodig. Bijvoorbeeld of zij juridische bijstand hebben gehad of te maken hebben gehad met kosten voor dwanginvordering, waarvoor ze ook worden gecompenseerd.

De berekening die de ouders nu ontvangen, is nog niet definitief. De staatssecretaris benadrukt dat het uiteindelijke compensatiebedrag alleen hoger kan uitvallen, en in geen geval minder wordt dan het nu genoemde bedrag. Begin 2020 ontvangen de getroffen ouders de definitieve compensatiebeschikking. Daar kunnen zij op dat moment nog formeel bezwaar tegen maken.

Voor ouders die naar aanleiding van de brieven van vandaag en de berekeningen die erin staan nog vragen hebben, is een apart telefoonnummer beschikbaar. Zij kunnen via dit telefoonnummer ook een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek.

De afgelopen vrijdag ingestelde commissie van onafhankelijke deskundigen oordeelde bij een resterende groep van ruim 20 ouders dat zij geen recht hebben op compensatie. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld omdat er geen kinderopvang is genoten. Zij hebben hiervoor ook een brief ontvangen.

Op korte termijn komen er ook aanbevelingen van de Adviescommissie uitvoering toeslagen voor de andere ouders in de overige CAF-zaken. Ook zij zullen op dezelfde wijze worden gecompenseerd als blijkt dat hen eenzelfde onrecht is aangedaan. Daarnaast komt de Auditdienst Rijk nog met zijn onderzoek naar de andere CAF-zaken.

Einde aan alles-of-niets-aanpak
Toeslagen gaat vanaf 1 januari 2020 anders om met ouders die de kosten van de kinderopvangtoeslag nog niet volledig hebben betaald. Hoeveel geld zij dan nog moeten betalen zal voortaan proportioneel worden vastgesteld, in plaats van de huidige alles-of-niets-aanpak. In de Kamerbrief wordt uit een rekenvoorbeeld duidelijk dat bijvoorbeeld kan betekenen dat een schuld van 450 euro overblijft in plaats van een schuld van 9.000 euro.

Om voor alle getroffen ouders zorgvuldig en snel herstel mogelijk te maken, komt er een nieuwe projectorganisatie. Hier kan door de inzet van honderden nieuwe mensen substantieel meer capaciteit ingezet worden op de afwikkeling van zaken uit het verleden.

In de Kamerbrief geeft de staatssecretaris verder aan dat de manier waarop dossiers kinderopvangtoeslagen vorige week aan ouders zijn verstrekt, niet goed is gegaan. Deze ouders hebben vele vragen, die met hoe de dossiers zijn verstrekt nu nog niet zijn beantwoord. Daarom worden de ouders persoonlijk benaderd en indien gewenst volgt een persoonlijk gesprek met Toeslagen om vragen te beantwoorden. Dit zal ook gebeuren bij de 150 andere dossieraanvragen. Ook leidinggevenden binnen Toeslagen zullen deelnemen aan deze gesprekken.

EP wil diversiteit bestuivers beschermen en afname bijenpopulatie tegengaan

Leden van het Europees Parlement willen de afname tegengaan van bijenpopulaties en andere bestuivende insecten in de EU én willen méér maatregelen om de diversiteit van bestuivers te beschermen.

Parlement dringt erop aan dat de EU méér doet voor bestuivende insecten
Met een dalende populatie van bestuivers in Europa en andere delen van de wereld, heeft het Europees Parlement de Europese Commissie herhaaldelijk opgeroepen om méér actie te ondernemen om bijen en andere bestuivende insecten in Europa beter te beschermen.

In juni 2018, heeft de Europese Commissie het “EU-initiatief inzake bestuivers” voorgesteld – het eerste, uitgebreide initiatief op EU-niveau voor de bescherming van wilde bestuivers. De strategie van de Commissie stelt maatregelen voor om de afname aan te pakken, die onze economie en ecosystemen bedreigt. De bescherming van de diversiteit en het gebrek aan onderzoek en kennis werden aangeduid als de voornaamste pijnpunten die dringende actie eisen.

Een resolutie, die op 3 december goedgekeurd werd door de commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI), bestempelt de voorgestelde maatregelen in het EU-initiatief om de oorzaken van de afname van bestuivers (zoals klimaatverandering, intensieve landbouw en het verlies in habitat) aan te pakken als onvoldoende. De resolutie roept de Commissie op om de impact van bestaande beleidsmaatregelen te evalueren voor méér coördinatie en doeltreffende actie als antwoord op de afname van wilde bestuivers.

Afname in het gebruik van pesticiden is cruciaal om bestuivers te beschermen
De impact van pesticiden op bestuivers wordt beïnvloed door de giftige stoffen in pesticiden en het blootstellingsniveau. Om de diversiteit van planten te stimuleren en bij te dragen aan voedselveiligheid, moet het verminderd gebruik van pesticiden de prioriteit worden voor de ontwikkeling van het toekomstig gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), zeggen EP-leden.

In april 2018, heeft de EU besloten om het buitenshuis gebruik van drie pesticiden van de neonicotinoïden groep (imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam) te beperken, nadat bewezen was dat ze een hoog risico voor bijen vormen. Desondanks meldden enkele lidstaten noodafwijkingen over het gebruik op hun grondgebied.

Om wilde insectenbestuivers beter te beschermen, vragen EP-leden om het gebruik van pesticiden verder te verminderen en roept het de Commissie op om wetsvoorstellen te maken om de productie, verkoop en gebruik van pesticiden op basis van neonicotinoïden te verbieden in de EU. "We moeten in het bijzonder de procedure voor de toelating van pesticiden bespreken... Er zijn enorme tekortkomingen. Nu is het tijd dat de Commissie resultaten boekt" aldus co-rapporteur voor de resolutie van het Europees Parlement, Martin Häusling (Groenen/EVA, Duitsland)

Meer onderzoek en beter toezicht op de afname van bestuivers
Terwijl er substantieel bewijs is dat de afname van bestuivers alarmerend is en de voornaamste gevaren bekend zijn, ontbreekt er nog aanzienlijk veel informatie en is de werkelijke omvang van de daling niet geweten. Om een totaalbeeld te krijgen van het probleem en de nodige data te verzamelen, willen EP-leden méér financiering voor onderzoek naar de oorzaken van de afname en beter toezicht op de populaties van bestuivers in de EU. EP-leden zijn ook voorstander van de ontwikkeling van pesticiden met een laag risicogehalte, die onschadelijk zijn voor bestuivers.

Volgende stappen
Het EU-initiatief inzake bestuivers zal op dinsdag tijdens de plenaire vergadering besproken worden, en woensdag zal erover gestemd worden.

Prognose bevolking naar migratieachtergrond

Eind 2019 telt Nederland 17,4 miljoen inwoners, van wie 13,2 miljoen inwoners met een Nederlandse achtergrond en 4,2 miljoen inwoners (24 procent) met een migratieachtergrond. Wat is de prognose van het CBS voor het aantal mensen met een migratieachtergrond in de komende decennia?

In de Bevolkingsprognose 2017-2060 zijn de verwachtingen voor de bevolkingsontwikkeling naar migratieachtergrond uitgebreid doorgerekend. In de huidige Kernprognose 2019-2060 wordt de bevolking niet in detail onderscheiden naar migratieachtergrond. Wel is doorgerekend wat de wijzigingen in de verwachtingen voor migratie, geboorte en sterfte ten opzichte van de Bevolkingsprognose 2017-2060 betekenen voor het voorziene aantal inwoners met een Nederlandse of een migratieachtergrond.

Prognose: in 2060 39 procent van de inwoners met migratieachtergrond
De bevolking met een Nederlandse achtergrond zal volgens de Kernprognose afnemen van 13,2 miljoen eind 2019 naar 11,9 miljoen in 2060. Dit aantal is 156 duizend lager dan de verwachtingen eind 2017. Het aandeel inwoners met een migratieachtergrond stijgt naar verwachting van 4,2 miljoen nu naar 7,6 miljoen in 2060. Dat is bijna 1,3 miljoen hoger dan volgens de Bevolkingsprognose 2017-2060. Het aandeel inwoners met een migratieachtergrond stijgt volgens de Kernprognose naar 39 procent in 2060 (dit was 34 procent in de Bevolkingsprognose). De prognose voorziet dat 55 procent van de bevolking met een migratieachtergrond in het buitenland geboren zal zijn (eerste generatie) en 45 procent in Nederland (tweede generatie). Momenteel is 54 procent van de bevolking met een migratieachtergrond in het buitenland geboren.

Momenteel heeft 57 procent van de personen met een migratieachtergrond een niet-westerse achtergrond. In de Bevolkingsprognose 2017-2060 werd verwacht dat dit aandeel in 2060 ongeveer 60 procent zal zijn. Volgens de huidige prognose zal dit ongeveer 59 procent zijn.

De prognose is onzeker
De bevolkingsprognose beoogt de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de bevolking te beschrijven. Het CBS gebruikt hiervoor een simulatiemodel, waarbij op onderzoek gebaseerde veronderstellingen over geboorte, sterfte, immigratie en emigratie als basis dienen.

De prognosecijfers zijn met onzekerheden omgeven. Zo kan het aantal migranten van jaar tot jaar sterk fluctueren. Ook is niet zeker of de stijging van de levensduur in de toekomst in hetzelfde tempo door zal zetten en hoe het kindertal van inwoners met een Nederlandse en migratieachtergrond zich zal ontwikkelen. Om deze reden stelt het CBS haar prognoses regelmatig bij. De volgende bijstelling van de gedetailleerde doorberekeningen voor de bevolking naar migratieachtergrond komt in 2020 uit.

Prognose bevolking naar migratieachtergrond (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Prognose bevolking naar migratieachtergrond (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Prognose: 19 miljoen inwoners in 2039

De Nederlandse bevolking zal naar verwachting de komende decennia blijven groeien, tot bijna 19,6 miljoen inwoners in 2060. In 2024 bereikt het inwonertal naar verwachting de 18 miljoen, in 2039 de 19 miljoen. In 2040 zijn er twee keer zo veel personen van 80 jaar en ouder als nu. Dat blijkt uit de nieuwe bevolkingsprognose van het CBS.

De bevolkingsprognose beoogt de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de bevolking te beschrijven. Het CBS gebruikt hiervoor een simulatiemodel, waarbij op onderzoek gebaseerde veronderstellingen over geboorte, sterfte, immigratie en emigratie als basis dienen.

De prognosecijfers zijn met onzekerheden omgeven. Zo kan het aantal migranten van jaar tot jaar sterk fluctueren. Ook is niet zeker of de stijging van de levensduur in de toekomst in hetzelfde tempo door zal zetten en of Nederlanders een voorkeur voor gezinnen van twee kinderen blijven houden. De bevolking in 2060 ligt waarschijnlijk tussen 18,1 miljoen en 21,2 miljoen inwoners.

Groei door migratie
Volgens de prognose zal de bevolking de komende tien jaar groeien met gemiddeld 105.000 per jaar. In 2030 zullen er naar verwachting 1 miljoen mensen meer zijn dan nu. Het grootste deel van de groei komt doordat er meer mensen immigreren dan emigreren. De verwachting is dat tot 2030 jaarlijks gemiddeld 296.000 immigranten komen en 214.000 emigranten Nederland verlaten. Dat zijn voor een deel voormalige immigranten die weer vertrekken. Het verwachte migratiesaldo komt dan uit op gemiddeld 82.000 per jaar, 27.000 meer dan in de periode 2010–2019.

Ook worden in de komende tien jaar meer kinderen geboren dan er mensen overlijden. Het aantal geboorten zal volgens de prognose in de periode 2019–2030 toenemen tot gemiddeld 185.000 per jaar. Door de verouderde bevolking zal ook de sterfte toenemen, tot gemiddeld 163.000 in deze periode. Na 2030 wordt verwacht dat de bevolking verder zal groeien, maar in mindere mate. De emigratie loopt dan verder op en vanaf 2039 zal ook de sterfte de geboorten inhalen.

Aantal 80-plussers verdubbelt
Het aantal 80-plussers zal naar verwachting toenemen van 0,8 miljoen eind 2019 naar 1,2 miljoen in 2030. In 2040 worden 1,6 miljoen 80-plussers verwacht, een verdubbeling ten opzichte van nu. Daarna loopt het aantal volgens de prognose verder op tot een maximum van bijna 2,1 miljoen rond 2053 om vervolgens te dalen.

De leeftijdsgroep 65- tot 80-jarigen bestaat momenteel uit 2,6 miljoen personen. In 2029 zal waarschijnlijk de 3 miljoen gehaald worden. Volgens de prognose neemt deze groep daarna nog toe tot bijna 3,3 miljoen rond 2038 waarna een afname wordt verwacht. De stijging van het aantal ouderen is zowel het gevolg van de naoorlogse geboortegolf als van de toegenomen levensduur, die volgens de prognose verder zal stijgen. Het aandeel 65-plussers in de bevolking stijgt van 19 procent eind 2019 naar een maximum van bijna 26 procent rond 2040.

Minder 20- tot 65-jarigen
Het aantal personen van 20 tot 65 jaar is momenteel 10,2 miljoen en dat aantal stijgt naar verwachting tot 10,5 miljoen in 2025. Vanaf 2025 wordt een daling verwacht, tot 10,1 miljoen rond 2040. Daarna stijgt het waarschijnlijk weer tot 10,6 miljoen in 2060. Het aantal 0- tot 20-jarigen blijft in de toekomst waarschijnlijk schommelen rond 4 miljoen. Dit is ongeveer 21 procent van de bevolking.

Inwonertal in 2060 931.000 hoger dan in vorige prognose
De bevolkingsprognose wordt jaarlijks bijgesteld, waarbij de meest recente ontwikkelingen en nieuwe inzichten worden meegenomen. Ten opzichte van de prognose uit 2018 zijn er vooral aanpassingen bij migratie en geboorten. In de toekomst worden meer immigranten maar ook meer emigranten verwacht. Het verwachte kindertal op de lange termijn is in de nieuwe prognose verlaagd van 1,75 naar 1,70 kinderen per vrouw.

Door de bijstellingen is het verwachte inwonertal in 2060 volgens de huidige prognose 931.000 hoger dan volgens de vorige prognose. Met name het aantal 20- tot 65 jarigen in 2060 is hoger dan in de vorige prognose, te weten 600.000. Dit komt doordat in de huidige prognose meer immigratie wordt verondersteld dan in de vorige prognose. Op de verschillen tussen de prognoses van 2019 en 2018 wordt uitgebreider ingegaan in het artikel Kernprognose 2019–2060: 19 miljoen in 2039.

NS: Vijf hogesnelheidstreinen naar Londen in 2021

De NS wil in 2021 dagelijks vijf rechtstreekse hogesnelheidstreinen naar Londen laten rijden, dat meldt directeur Heike Luiten van NS International vandaag in Het Financieele Dagblad. Sinds deze zomer vertrekken er elke dag drie Eurostar-treinen vanuit Amsterdam en Rotterdam naar de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. In 2020 moeten dat er vier worden en als het aan NS ligt het jaar erop vijf, elk met een capaciteit van 900 passagiers. De totale stoelcapaciteit wordt hiermee vergelijkbaar met dagelijks 20 tot 25 vliegtuigen.

Heike Luiten: “In een periode waarin het veel gaat over de Brexit, voelt het extra bijzonder om meer rechtstreekse treinen naar Londen aan te kunnen kondigen. Internationale treinen zijn bovendien onmisbaar voor het verduurzamen van mobiliteit, een andere belangrijke opgave waarvoor Europa staat. Een treinreiziger tussen Amsterdam en Londen stoot 80% minder CO2 uit dan iemand die gaat vliegen. Ruim 1,6 miljoen reizigers per jaar hebben straks de keus tussen de trein of het vliegtuig.”

Vliegensvlugge rechtstreekse verbinding
De NS wacht momenteel op ondertekening van het vierlandenverdrag dat een rechtstreekse treinreis naar Londen mogelijk maakt. Reizigers vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Londen hoeven hun reis dan niet langer te onderbreken in Brussel, waardoor ze tot een uur korter onderweg zijn. De reistijd tussen Amsterdam en Londen wordt hiermee vier uur, tussen Rotterdam en Londen slechts drie uur en een kwartier. De NS hoopt dit voorjaar van start te kunnen met deze vliegensvlugge rechtstreekse verbinding.

Ruim helft Nederlanders overweegt internationale trein
Wanneer de vijf dagelijkse treinen een succes zijn, kunnen er op termijn nog meer treinen worden toegevoegd. Het marktaandeel van de trein op de bestemming Londen bedraagt momenteel 23%, maar kan die van het vliegtuig in de komende jaren overtreffen. Op de verbinding naar Parijs is dat al veel langer het geval. Het aantal Nederlanders dat de internationale trein overweegt naar een bestemming in Europa, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Nog maar twee jaar geleden was dit een derde van de Nederlanders. Nu is dat ruim de helft, zo blijkt uit marktonderzoek van NS.

Kabinet: stikstofneerslag beperken en natuur versterken

Het kabinet wil de stikstofneerslag verder beperken en de natuur versterken. Zolang als nodig is, nemen Rijk en provincies hiervoor maatregelen. In 2020 komen kabinet en provincies met een programma Natuur en werken de overheden samen aan een gebiedsgerichte aanpak om stikstofruimte te winnen en die te gebruiken voor natuur en nieuwe activiteiten. Voor duurzame energieprojecten, die tijdens de aanleg tijdelijk voor extra stikstofneerslag zorgen, werkt het Rijk aan een programma-aanpak om de vergunningverlening verder op gang te brengen en zo de klimaatdoelstellingen te halen.

Het kabinet heeft al de nodige stappen gezet richting natuurherstel en het mogelijk maken van economische ontwikkeling, zodat banen behouden blijven. Om de bouw van 75.000 woningen en een aantal grote infrastructurele projecten mogelijk te maken zijn maatregelen aangekondigd om de neerslag van stikstof te verminderen. Vanaf medio maart 2020 is de maximumsnelheid op autosnelwegen overdag 100 km/uur. Ook wordt het veevoer aangepast zodat het tot minder stikstofneerslag leidt. Van de stikstofruimte die hiermee ontstaat, gaat 30% naar de natuur en 70% naar nieuwe ontwikkelingen. Deze percentages zijn ook bij toekomstige maatregelen leidend. In januari volgen de eerste aanvullende maatregelen om de neerslag van stikstof verder te laten dalen.

Regionale drempelwaardes, ruimte voor projecten
Het kabinet kiest voor de introductie van regionale drempelwaardes. De invoering van een drempelwaarde betekent dat een (nieuw) project met geringe stikstofdepositie geen natuurvergunning nodig heeft, mits de stikstofneerslag onder die drempelwaarde blijft. Het Rijk kiest niet voor een landelijke of sectorale drempelwaarde, waarvoor veel en ongerichte maatregelen nodig zouden zijn. Met drempelwaardes per regio kunnen overheden effectiever stikstofruimte creëren. Elke regio is anders en kent een andere opgave. Maatwerk is nodig. Daarom kijken Rijk en regio samen welke grenzen er zijn en hoeveel ruimte er is voor ontwikkelingen.

De provincies, die nieuwe beleidsregels hebben vastgesteld om vergunningverlening op basis van intern en extern salderen mogelijk te maken, gaan aan de slag met de uitwerking van de gebiedsgerichte aanpak. Rijk en provincies maken afspraken over de verdeling van de ruimte voor nationale en regionale projecten. In veel gevallen zullen die keuzes overigens dezelfde zijn, zoals bijvoorbeeld bij woningbouw. Het plan is een zogenoemd stikstofregistratiesysteem op te zetten om de ruimte te bepalen die regionaal nodig is voor projecten en welke ruimte beschikbaar is.

Plan voor versterken natuur
Kabinet en provincies zetten volgend jaar een programma Natuur op. Doel van dat programma is om het bestaande natuurbeleid te verbeteren en te versterken en om natuur en biodiversiteit beter te verbinden met het stedelijk gebied, wonen en landbouw. Voor natuurherstel en -verbetering is eenmalig 250 miljoen euro beschikbaar uit de eerder ingestelde begrotingsreserve van 500 miljoen euro voor de stikstofaanpak. In 2020 zal het kabinet een besluit nemen over meerjarige investeringen ten behoeve van natuur en biodiversiteit.

‘PAS-melders’
Het kabinet gaat de zogenoemde ‘PAS-melders’, activiteiten die voor de stikstofuitspraak van de Raad van State in aanmerking kwamen voor een vrijstelling van de Natura 2000-vergunningplicht, legaliseren. Dit betreft gerealiseerde activiteiten, waarvan de uitstoot onder de toenmalige grenswaarde van maximaal 1 mol/hectare per jaar bleef. Na de RvS-uitspraak was die werkwijze niet langer toegestaan.

Ruimte voor duurzame energieprojecten
Het kabinet werkt daarnaast aan een programma-aanpak voor energieprojecten, die belangrijk zijn om de klimaatdoelstellingen van het kabinet te halen, maar bij aanleg tijdelijk zorgen voor beperkte stikstofneerslag. De vergunningverlening ligt voor een deel van deze energieprojecten stil. Dat is, los van de klimaatnadelen, ook ongewenst voor de stikstofaanpak. De energietransitie levert immers direct een bijdrage aan stikstofreductie. Het Rijk wil daarom de vergunningverlening voor deze energieprojecten verder op gang brengen door deze te bundelen tot een programma, dat ook is gericht op het voorkomen van verslechtering van Natura 2000-gebieden. Deze programma-aanpak maakt dalende stikstofuitstoot en -neerslag mogelijk, waarbij kleine hoeveelheden stikstofdepositie bij de realisatie van individuele projecten geen probleem vormen.

FOK! Wat een weer: zeer zacht

Goeiedag!

Er staat ons vandaag een zeer zachte dag te wachten. Met een zuidoostelijke stroming komt die warme lucht naar ons toegestroomd. De maxima liggen tussen de 11 en 16 graden en dat zit tegen recordwaarden aan. Het wordt een prima dag om naar buiten te gaan, want ook het zonnetje doet goed mee. Pas later in de middag neemt de bewolking toe en uiteindelijk volgt er dan ook wat regen.

Morgen is het weer tijdelijk frisser. Dan wordt het slechts 6 tot 8 graden. Die 8 graden vinden we in gebieden waar de zon geregeld schijnt. Op plekken waar het bewolkt is wordt het slechts 6 graden. Het blijft wel droog.

Donderdag tot en met zaterdag is het vrij wisselvallig en zacht weer. 

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

De Rijn (Foto: Charged)
De prachtige Nederrijn in Arnhem. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

PDC WK: Anderson op halve kracht langs Dolan

Dag vier van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Vincent van der Voort vertegenwoordigt onze driekleur op maandagavond. Ook Gary Anderson zal nog in actie komen. Dit bericht krijgt een update na iedere wedstrijd.

Steve Lennon 2-3 Callan Rydz (First Round)
Callan Rydz heeft de avond geopend met een verrassende overwinning op Steve Lennon. De darter uit het Engelse Newcastle treft Danny Noppert in de tweede ronde. De eerste set ging overtuigend met 3-0 naar Lennon, maar daarna won Rydz zes legs op rij om de twee daaropvolgende sets te winnen. De vierde set ging weerd met 3-0 naar Lennon. 

De Ier kwam echter meteen op een 2-0 achterstand in de beslissende set, nadat hij in de tweede leg vijf dubbels miste. Lennon kwam even later wel terug tot 2-2 en miste zelfs twee matchdarts. De set ging uiteindelijk met 3-2 naar Rydz en daarmee de partij. De winnaar van de Challenge Tour, het tweede niveau van de PDC, speelt donderdag tegen Noppert. 

William O’Connor 3-0 Marko Kantele (First Round)
William O’Connor heeft zich eenvoudig voor de tweede ronde geplaatst voor het WK. De Ierse darter stond geen set af tegen Marko Kantele.
O’Connor, die eerder dit jaar een Players Championship, maakte een laconieke indruk op het podium. The Magpie kon het zich veroorloven, want zijn Finse tegenstander bakte er helemaal niets van. 

O'Connor zorgde door zijn houding wel dat hij bijna een 2-0 voorsprong verspeelde in de eerste set. Met moeite werd het 3-2, waarna O’Connor de twee daaropvolgende sets telkens met 3-1 won. De finalist van de World Cup speelt in de tweede ronde tegen Gerwyn Price.

Vincent van der Voort 3-0 Keane Barry (First Round)
Vincent van der Voort wint in een supersnelle partij met 3-0 van Keane Barry. Lees hier verder. 

Gary Anderson 3-0 Brendan Dolan (Second Round)
Gary Anderson heeft zich met speels gemak gekwalificeerd voor derde ronde. The Flying Scotsman won in straight sets van Brendan Dolan. De Schot had had makkelijk tegen Dolan. Met een gemiddelde van 93.77 speelde Anderson een degelijke wedstrijd tegen de Noord-Ier. Wel noteerde de tweevoudig wereldkampioen zeven 180-scores in tien legs.

De huidige nummer vijf van de wereld won de eerste en de derde set met 3-0. In de tweede set wist Dolan eenmaal op het scorebord te komen, waardoor hij een whitewash voorkwam. Anderson speelt in de derde ronde tegen Steve West of de winnaar uit de partij tussen Ryan Searle en Robbie King.


FOK!Kerstprijsvraag: 17 december

The Elder Scrolls Online speelt zich ongeveer duizend jaar vóór Skyrim af. De Daedric prins Molag Bal probeert het land van Tamriel in het demonenrijk te trekken en het zal aan de spelers zijn om dat te voorkomen. De game zal in ieder geval solo- en group-content en PvP-gevechten tussen de drie verschillende facties bevatten.

Vandaag geven we een Elder Scroll pakket weg met daarin een tshirt (size large), een linnen tasje en een steelcase (geen spel!). Daarvoor moet je wel de volgende vraag beantwoorden.

Vet he!

Tijdens Gamescom 2019 had een redacteur van FOK! een interview met Matt Firor. Welke redacteur was dat?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.