FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 december 2019

NFL: Indrukwekkende comeback Eagles drukt Giants en Manning nog dieper weg

Tijdens Monday Night Football hebben de Philadelphia Eagles een pijnlijke nederlaag uitgedeeld aan de New York Giants. Bij de bezoekers mocht de 38-jarige Eli Manning, al sinds 2004 bij de Giants spelend, de geblesseerde quarterback Daniel Jones vervangen - Manning's derde optreden van het jaar, nadat hij de eerste twee duels speelde.

De tweevoudig Super Bowl-winnaar begon goed en bezorgde een pass bij rookie Darius Slayton, die er met een mooie run een touchdown van maakte. Jake Elliott trapte de Eagles op het scorebord, Aldrick Rosas maakte namens de Giants een field goal en nog voor het eind van de eerste helft trof Manning wéér doel: opnieuw vond hij Slayton en met een 55-yard reception maakte de rookie er een tweede touchdown en 3-17 van.

De Eagles vochten echter terug en in het derde kwart rende Boston Scott de eerste touchdown binnen. Met nog minder dan twee minuten te gaan was het feest: quarterback Carson Wentz bezorgde de bal aan het einde van een knappe drive bij Zach Ertz voor 17-17. Overtime was nodig en daarin was het bij de eerste possession voor de Eagles raak: Wentz vond Ertz opnieuw en met een korte pass wonnen de Eagles met 23-17.

Voor de Giants was het al de negende opeenvolgende nederlaag, een evenaring van het uit 1976 stammende teamrecord. "Dat zit me niet lekker", aldus Saquon Barkley na afloop. "Wij zijn een team dat elke keer weer een manier weet te vinden om heel veel wedstrijden te verliezen. Dat moeten we omdraaien en wanneer dat gaat gebeuren...geen idee."

Eagles - Giants (Bron: YouTube)

Ajax verliest van Valencia en is uitgeschakeld in Champions League

Het Champions League-avontuur van Ajax zit erop. De formatie van trainer Erik ten Hag begon dinsdagavond als koploper van Groep H aan de laatste groepswedstrijd tegen Valencia, maar leed in de eigen Johan Cruijff ArenA een fatale nederlaag: 0-1. Ajax ziet Valencia als groepswinnaar doorstoten naar de laatste zestien van het miljardenbal, terwijl Chelsea zich door een overwinning op Lille OSC (2-1) verzekerde van de tweede plaats in de poule. Ajax gaat als nummer drie van de groep na de jaarwisseling door in de Europa League.

Ajax wist op voorhand dat het aan een gelijkspel voldoende zou hebben om Valencia onder zich te houden in de poule, maar de ploeg van Ten Hag was niet voornemens om voor eigen publiek achterover te leunen. De Amsterdammers begonnen aanvallend aan de wedstrijd en waren in de eerste tien minuten direct tweemaal gevaarlijk. Eerst werd een schot van Donny van de Beek in het strafschopgebied onschadelijk gemaakt door Gabriel Paulista en kort erna vuurde Dusan Tadic van afstand in het zijnet. Ajax startte overigens met Lisandro Martínez en Edson Álvarez centraal op het middenveld, waardoor Van de Beek op tien speelde en Hakim Ziyech en Noa Lang de flanken bezetten. Bij Valencia was de opvallendste afwezige Jasper Cillessen: de doelman was geblesseerd achtergebleven in Spanje.

Namens Valencia was Rodrigo Moreno na twee minuten spelen dreigend geweest met een kopbal, maar verder was het vooral Ajax dat de dienst uitmaakte in de openingsfase. Het elftal van Ten Hag was dominant, maar werd gaandeweg ook steeds slordiger. Die slordigheid kwam Ajax na 24 minuten duur te staan. Valencia kon razendsnel omschakelen, waarna Ferrán Torres Rodrigo vrijspeelde in de zestien. De spits haalde oog in oog met André Onana verwoestend uit en bracht Valencia zo aan de leiding: 0-1. De relatief vroege voorsprong speelde Valencia in de kaart. Het team van coach Albert Celades kon het tempo uit de wedstrijd halen en wist zijn voorsprong zo mee te nemen naar de rust. Rodrigo was op slag van rust zelfs nog dicht bij de 0-2, maar zijn inzet werd met de voeten gekeerd door Onana.

Ajax kreeg zelf nog één mogelijkheid in het eerste bedrijf - een inzet van Van de Beek werd vlak voor doellijn weggehaald door José Gayà – maar verder werd Valencia na de openingstreffer amper aan het wankelen gebracht. Ten Hag besloot in de rust in te grijpen en bracht direct na de onderbreking Sergiño Dest binnen de lijnen voor Álvarez, die in de eerste helft een gele kaart had ontvangen vanwege een overtreding op Carlos Soler. Door de entree van Dest verhuisde Noussair Mazraoui van de rechtsbackpositie naar het middenveld. Ajax kwam fel uit de kleedkamer en voerde het tempo op, maar het eerste gevaarlijke moment van de tweede helft kwam van Valencia: een bekeken balletje van Rodrigo scheerde rakelings voorbij de kruising.

De eerste grote kans voor Ajax kwam er halverwege de tweede helft. Van de Beek bereikte Ziyech in het strafschopgebied, maar de spelmaker schoot vervolgens uit kansrijke positie naast. Kort erna leverde een acrobatische poging van Lang ternauwernood geen doelpunt op. Het betekende direct de laatste noemenswaardige actie van Lang, want hij werd twintig minuten voor tijd naar de kant gehaald ten faveure van Klaas-Jan Huntelaar. Het spel van Ajax werd er niet beter op, terwijl de frustratie groter werd. Onana raakte in de slotfase bijvoorbeeld betrokken bij een opstootje en ontving daarvoor een gele kaart, waardoor de doelman geschorst zal zijn voor de volgende Europese wedstrijd van Ajax. Die volgende Europese wedstrijd zal in de Europa League zijn, want Ajax wist het tij in de slotfase niet meer te keren, ondanks goede kansen in de slotfase voor Tadic en Ziyech én rood voor Paulista in blessuretijd (na een vermeende kopstoot jegens Tadic).

Chelsea - Lille OSC 2-1
In de eerste vijftien minuten waren de teams van Frank Lampard en Christophe Gaultier aan elkaar gewaagd, maar daarna drong Chelsea meer aan. De thuisploeg kwam niet veel later op voorsprong toen Tammy Abraham van dichtbij een pass van Willian vanaf de achterlijn verzilverde: 1-0. Het was voor de Braziliaan alweer zijn achtste assist in Europa sinds de start van vorig seizoen. Chelsea was de bovenliggende partij, met een gedreven Willian, en dat vertaalde zich in een tweede doelpunt. Na een corner van Emerson Palmieri tien minuten voor rust kon de vrijgelopen César Azpilicueta de bal achter Mike Maignan koppen: 2-0.

Na de onderbreking bleef het initiatief van Chelsea komen, met goede kansen voor Christian Pulisic en Willian vlak na de herstart, maar de echte noodzaak om meer doelpunten te maken ontbrak bij de Londenaren. De aansluitingstreffer van Loïc Rémy, twaalf minuten voor tijd, kwam desalniettemin uit de lucht vallen. Na een goede combinatie met Jonathan Bamba scoorde de aanvaller via de lat tegen zijn ex-werkgever: 2-1. Een stunt van de Noord-Fransen op Stamford Bridge zat er echter niet in, ondanks dat de nervositeit van de gezichten van de spelers van Chelsea was af te lezen.

Overige uitslagen Champions League dinsdag
Napoli - Genk 4-0
Red Bull Salzburg - Liverpool 0-2
Ajax - Valencia 0-1
Benfica - Zenit Sint-Petersburg 3-0
Borussia Dortmund - Slavia Praag 2-1
Chelsea - Lille 2-1
Internazionale - Barcelona 1-2
Olympique Lyonnais - RB Leipzig 2-2

Lachgasverbod op losse schroeven: vooralsnog geen Kamermeerderheid

De meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de beslissing van het kabinet om lachgas te gaan verbieden voor recreatief gebruik. Regeringspartijen VVD en D66 willen de plannen tegenhouden.

Dat meldt het AD. De VVD zou gisteravond al hebben laten weten het een overdreven maatregel te vinden. Vandaag sloot de landelijke D66 zich hier bij aan: 'We hebben over het voorstel gesproken en besloten dat we gaan kijken waar de ruimte ligt om dit te voorkomen', vertelt D66-Kamerlid Antje Diertens tegen de krant.

De Amsterdamse tak van D66 sprak zich gisteren ook al uit tegen het verbod: 'Verbieden zorgt er niet voor dat mensen minder lachgas gaan gebruiken,' aldus raadslid Alexander Hammelburg.

De beslissing om lachgas onder de Opiumwet te plaatsen werd gister genomen door Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Die plaatste het middel op de lijst na een zorgwekkend rapport over de gevolgen van het lachgasgebruik.

Bouw van nieuw stadion Feyenoord loopt verdere vertraging op

Mocht Feyenoord een nieuw stadion krijgen, dan gebeurt dat een jaar later dan gepland. In een statement op de clubwebsite meldt Feyenoord dinsdagavond dat een eventueel nieuw complex de deuren opent in de zomer van 2025 en dus niet al in 2024. In de planning wordt er rekening mee gehouden dat Feyenoord medio 2020 definitief groen licht krijgt voor de bouw van een nieuw stadion.

Dinsdagmiddag werd een gezamenlijke vergadering georganiseerd tussen de directies en Raden van Commissarissen van zowel Feyenoord als Stadion Feijenoord. De conclusie van de vergadering luidde dat er 'nog veel werk te doen is', zo schrijft Feyenoord.

"Beide organisaties hebben in goede samenwerking besloten de werkzaamheden om het stadionplan te realiseren met volle kracht voort te zetten."

Een van de obstakels is de extra tijd die nodig is voor de aanvraag van de benodigde vergunningen. Daarnaast is er meer tijd nodig voor de verwerving van gronden en uitplaatsing van huidige eigenaren en huurders in het gebied waar het nieuwe stadion zou moeten komen. De club kondigt aan dat de aangepaste planning binnenkort zal worden doorgenomen met de gemeente Rotterdam en met andere betrokken partijen.

De latere openingsdatum is vooral het gevolg van de extra tijd die nodig is voor de aanvraag van de benodigde vergunningen. Ook is er meer tijd nodig voor de verwerving van gronden en uitplaatsing van huidige eigenaren en huurders. Uiteraard wordt de aangepaste planning binnenkort besproken met de gemeente Rotterdam en andere betrokken partijen.

"Het uiteindelijke ontwerp van het stadion moet in alle opzichten goed zijn, dat wil zeggen: financieel, functioneel, iconisch en boven alles goed voor Feyenoord", zo concludeert Feyenoord.

De komende tijd wordt het definitief ontwerp van het stadion nader beoordeeld. Men bekijkt of het nieuwe stadion kan worden gebouwd voor de geraamde 365 miljoen euro, terwijl ook het ondernemingsplan nog doorgerekend wordt.

Liverpool en Napoli naar achtste finales Champions League

Liverpool en Napoli hebben zich dinsdagavond in Groep E voor de achtste finales van de Champions League geplaatst. Het team van Jürgen Klopp mocht absoluut niet verliezen van Red Bull Salzburg, dat juist per se moest winnen om in het Europese miljardenbal te overwinteren. De titelverdediger, met Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in de basis, zegevierde met 0-2. Napoli was tegelijkertijd duidelijk een maatje te groot voor KRC Genk, dat de groepsfase met een schamel punt afsluit, en eindigt als tweede achter Liverpool. Het is voor het eerst sinds 2016/17 dat de Napolitanen de achtste finales bereiken. RB Salzburg gaat in het nieuwe kalenderjaar verder in de Europa League.

Red Bull Salzburg - Liverpool 0-2
In een heerlijke eerste helft slaagden de teams van Jesse March en Klopp er niet in om te scoren. De thuisploeg kreeg al vroeg de kans om de ban te breken, maar Alisson hield zowel Hwang Hee-chan als Takumi Minamino van het scoren af. Aan de andere kant van het veld waren het Sadio Mané en Naby Keïta die nalieten om the Reds aan de leiding te brengen. De grootste kans voor rust kwam toch wel op naam van Mohamed Salah na een snelle counteraanval. De aanvaller kreeg tijd en ruimte in het strafschopgebied, maar zijn inzet ging naast het doel van Cican Stankovic.

Het begin van Liverpool aan de tweede helft mocht er zijn, met goede kansen voor Salah. De Egyptenaar schoot eerst nipt over en niet veel later vond hij Stankovic op zijn weg. Elf minuten na rust viel alsnog de 0-1: na een goede actie van Mané aan de linkerkant van het strafschopgebied kopte Keïta de bal tegen de touwen. Nog geen twee minuten later werkte Salah uit een vrijwel onmogelijke hoek de tweede treffer van Liverpool binnen: hij profiteerde van een flater in de defensie en schoot het leer vanaf vrijwel de achterlijn met veel gevoel tegen de netten. Daar had Salzburg niet meer van terug. Erling Braut Haaland, die de eerste voetballer ooit had kunnen worden met een doelpunt in elk van zijn eerste zes Champions League-duels, werd een kwartier voor tijd gewisseld.

Napoli - KRC Genk 4-0
De wedstrijd in het Stadio San Paolo was na 38 minuten al gelopen en daar was het bezoek voor een groot deel debet aan. Na iets meer dan twee minuten spelen ging Maarten Vandevoordt, met 17 jaar en 287 dagen de jongste doelman ooit in het toernooi, vreselijk in de fout bij een terugspeelbal en Arek Milik strafte dat genadeloos af: 1-0. Ruim twintig minuten later werkte de Pool een voorzet van Giovanni Di Lorenzo hard binnen en ook de 3-0 kwam van de voet van de ex-Ajacied. Vandevoordt haalde José Maria Callejón naar de grond, waarna Milik vanaf elf meter voor de ruststand zorgde. Een hard gelag voor de Belgen, die bij een 1-0 achterstand via Joseph Paintsil en Paul Onuacho nog uitzicht hadden op een gelijkmaker. Beide pogingen gingen naast het doel van Alex Meret.

In de tweede helft viel het tempo in de wedstrijd zienderogen terug. Napoli had ogenschijnlijk vrede met de ruime voorsprong, maar desondanks verscheen er toch nog een doelpunt op het scorebord. Zeventien minuten voor het einde betekende een handsbal van Casper De Norre na een inzet van Dries Mertens een strafschop en het was de aanvaller die Vandevoordt met een panenka verschalkte: 4-0. Voor Milik zat het duel er twaalf minuten voor tijd op: hij werd vervangen door Hirving Lozano.

Wielerploeg Team Sunweb richt zich in 2020 vooral op voorjaar en sprints

Team Sunweb presenteerde dinsdag in Amsterdam de mannen- en vrouwenploeg voor komend seizoen. In 2020 slaat de Duits-Nederlandse wielerploeg een andere weg in.

Waar de vrouwenploeg van Sunweb kan spreken van een succesvol seizoen was het resultaat van de mannenploeg, onder andere door de zware blessures van Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Sam Oomen, ronduit teleurstellend. “Het seizoen 2019 is niet geworden wat we ervan verwacht hadden. Met de vrouwenploeg zijn we wel tweede van de wereld geworden”, vertelt teambaas Iwan Spekenbrink op de presentatie.

Door het vertrek van Tom Dumoulin slaat de ploeg een andere weg in en gaat zich meer toeleggen op de voorjaarsklassiekers en sprints. Nogmaals Spekenbrink: “We willen ons laten zien in de klassiekers. We willen succesvol zijn in de sprints en we willen de beste sprinttrein worden. In grote rondes hebben we nog steeds ambitie, maar het is niet realistisch om te verwachten dat we komend jaar daarin gaan winnen.”

Eén van de kopmannen van de ploeg is Michael Matthews. Het eerste doel van de Australiër is het voorjaar. In de grote rondes zijn Wilco Kelderman en Sam Oomen kopman. De 28-jarige Kelderman zal de Giro d'Italia rijden. Oomen richt zijn pijlen op de Tour de France.

2020 Team Sunweb mannen (Procyclingstats)
2020 Team Sunweb mannen (Procyclingstats)


2020 Team Sunweb vrouwen (Procyclingstats)
2020 Team Sunweb vrouwen (Procyclingstats)

Ajax treedt met versterkt middenveld aan tegen Valencia

Ajax begint dinsdagavond met Edson Álvarez aan de cruciale Champions League-wedstrijd tegen Valencia. De Mexicaan begint op het middenveld naast Lisandro Martínez, waardoor Donny van de Beek op tien speelt en Hakim Ziyech vanaf de zijkant zal opereren.

Trainer Erik ten Hag heeft bij Ajax moeten puzzelen op het middenveld en voorin. Ajax kan door blessureleed niet beschikken over David Neres, Quincy Promes en Zakaria Labyad, waardoor Ziyech vanavond zal uitwijken naar de flank. Ziyechs positie in de as van het veld wordt overgenomen door Van de Beek, waardoor Álvarez in de controle speelt naast Martínez.

Opsteker voor Ajax is de terugkeer van zowel Daley Blind als Joël Veltman. Beide centrumverdedigers keren terug in de basiself, nadat zij de laatste groepswedstrijd tegen Lille OSC (0-2 zege) nog aan zich voorbij moesten laten gaan vanwege schorsingen. Perr Schuurs speelde tegen Lille centraal achterin een verdienstelijke wedstrijd naast Martínez, maar zit nu weer op de reservebank.

Martínez keert terug op zijn gebruikelijke positie op het middenveld, waar tegen Lille Noussair Mazraoui nog speelde. Laatstgenoemde krijgt nu als rechtsback de voorkeur boven Sergiño Dest. André Onana verdedigt als gewoonlijk het doel van Ajax, ondanks dat de Kameroener de laatste dagen met hamstringklachten kampte.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, Blind, Veltman, Tagliafico; Martínez, Álvarez, Van de Beek; Ziyech, Tadic, Lang

Opstelling Valencia: Doménech; Wass, Gabriel Paulista, Diakhaby, Gayà; Ferran Torres, Parejo, Coquelin, Soler; Rodrigo; Gameiro

Voorspel het WK Darts en win een dartbord!

Het PDC WK Darts is weer in aantocht! Vrijdag barst het spektakel weer los. Natuurlijk wordt daar in DRT de nodige aandacht aan gegeven met onder meer het livetopic.

Daarnaast organiseert El-Stinho net als voorgaande jaren een voorspelspel, waarvoor hulde! Dit jaar valt er net als vorig jaar weer iets te winnen: de beste twee voorspellers winnen een Bull's Shark Pro Dartbord De prijzen zijn net als vorig jaar mogelijk gemaakt door Dartswarehouse

We zijn benieuwd naar jouw voorspellingen, plaats ze hier! En daarna zien we je natuurlijk graag terug in de andere topics in DRT

Formule 1 volgend seizoen met dezelfde banden als in 2019

In onderling overleg hebben de Formule 1-teams besloten om in 2020 dezelfde banden als het afgelopen seizoen te gebruiken.

Op 3 en 4 december hebben de F1-teams nieuwe specificaties van de Pirelli banden getest. De teams waren echter niet tevreden en hebben daarom unaniem besloten de 2019 specificaties ook volgend seizoen te gebruiken.

“De stemming resulteerde in een unaniem besluit om de 2019 specificatiebanden voor het seizoen 2020 te behouden”, aldus de FIA. “De FIA wil zowel Pirelli als alle teams bedanken voor hun werk en samenwerking om de banden voor het seizoen 2020 en daarna te verbeteren.”

Adam Hunter in Streets of Rage 4

Tijdens de Nintendo Indie World is er bekendgemaakt dat oudgediende Adam Hunter speelbaar is in Streets of Rage 4.

In de trailer zie je hoe Adam samen met zijn dochter Cherry en Axel en Blaze de slechterikken in elkaar beuken. Je zult hem vrij moeten spelen tijdens de verhaalmodus. Zijn unieke speelstijl zorgt er onder andere voor dat hij kan dashen.

Streets of Rage 4 komt in 2020 uit op PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One en pc.

Dauntless verschijnt gratis op Switch

Tijdens de Nintendo Indie World is bekendgemaakt dat Dauntless vandaag gratis naar Switch komt. Hiermee is het spel verkrijgbaar op Xbox One, PlayStation 4 en pc met crossplatform-ondersteuning.

Behemoths vormen een bedreiging voor ons bestaan. Werk samen met andere Slayers om deze enorme beesten te verslaan voordat ze de ether in de wereld compleet consumeren.

Als je Dauntless al speelt kun je op Switch gewoon verder gaan waar je gebleven was door de volledige crossplatform-ondersteuning. Als bonus krijgen spelers op Switch de Skyfighter armour en Skymetal wapen.

Team 17 komt met The Survivalists, gebaseerd op The Escapists

Tijdens de Nintendo Indie World heeft ontwikkelaar Team 17 een nieuwe game aangekondigd in het universum van de klassieke indie-knaller The Escapists. De game heet The Survivalists en zoals de naam al doet vermoeden gaat het dit keer om overleven, in een procedureel gegenereerde sandbox-wereld.

Je kunt er in The Survivalists alleen op uit trekken of in co-op samen met drie andere spelers. Belangrijk onderdeel in de game naast craften en bouwen is het trainen van aapjes. Door hen bepaalde simpele basistaken aan te leren kunnen zij de speler verschillende werkzaamheden uit handen nemen. Uiteraard is er ook ruimte voor een beetje matten. Bekijk de officiële trailer hieronder.

Behalve Nintendo Switch verschijnt de game ook voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Indie-hit Axiom Verge krijgt sequel

Als laatste aankondiging van de Nintendo Indie World is een sequel op Axiom Verge aangekondigd. De game heet toepasselijk Axiom Verge 2 en moet in 2020 uitkomen.

In Axiom Verge 2 komt je meer te leren over het universum waarin de games zich afspelen. Vooralsnog is de game enkel voor Nintendo Switch aangekondigd, over andere platforms is nog niets bekendgemaakt.

Vogels skaten erop los in SkateBIRD

Wat krijg je als je skateboards even uit het oog verliest en vogels ze vinden? Skatende vogels, uiteraard. Kickstarter-titel SkateBIRD krijgt een console-port voor Nintendo Switch aan het eind van 2020.

De trailer spreekt verder voor zich. De vraag is natuurlijk of deze game de legendarische grootheden van vroeger kan overtreffen, ik gok van wel.

Golf Story krijgt sequel in Sports Story

Nintendo en Sidebar Games kondigen de sequel op Golf Story aan. In Sports Story speel je niet meer alleen golf, maar ook honkbal, voetbal, volleybal en nog veel meer.

Daarbuiten is ruimte voor vissen, dungeons, spioneren en nog veel meer. Je kunt de aankondigingstrailer hieronder terugvinden. Sports Story lanceert ergens halverwege 2020 exclusief voor Nintendo Switch.

NHL: Avalanche 'on fire', maar Flames net wat meer

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche waren behoorlijk 'hot': de ploeg won zes wedstrijden op rij in de NHL. Uitgerekend thuis tegen de Calgary Flames werd die streak gedoofd, hoewel de bezoekers daar wel overtime voor nodig hadden.

Ryan Graves opende in de eerste periode de score voor de Avs, Derek Ryan trok de stand halverwege periode twee gelijk. Een halve minuut later zorgde Valeri Nichushkin voor 2-1, maar Matthew Tkachuk bracht de Flames weer langszij en na twaalf seconden in de derde periode was Andrew Mangiapane trefzeker: 2-3.

Michael Frolik vergrootte de voorsprong zelfs tot 2-4, maar Nathan MacKinnon tekende snel voor de aansluitingstreffer en halverwege de periode trok Joonas Donskoi de stand op aangeven van MacKinnon weer gelijk. In overtime ging het toch fout voor de thuisploeg: Sean Monahan maakte na ruim twee minuten de winnende.

Uitslagen NHL maandag
Tampa Bay Lightning - New York Islanders 1-5
Washington Capitals - Columbus Blue Jackets 2-5
Ottawa Senators - Boston Bruins 5-2
Colorado Avalanche - Calgary Flames 4-5 OT

Avalanche - Flames (Bron: YouTube)

Duizenden snorfietsen minder in Amsterdam na helmplicht

Duizenden Amsterdamse snorfietsbezitters hebben het laatste anderhalf jaar hun snorfiets weggedaan. Het aantal geregistreerde snorfietsen in de stad daalde met zo'n 30 procent van 37.000 in januari 2018 naar 26.000 in oktober 2019. Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente.

Sinds 8 april zijn snorfietsers binnen de ring verplicht om op de rijbaan te rijden met een helm op. De gemeente nam die maatregel om de verkeersveiligheid en doorstroming op drukke fietspaden te verbeteren. Uit een evaluatie van de gemeente blijkt dat precies dat is gelukt.

Aantal ongevallen gedaald
Het aantal ongevallen met letsel waarbij een snorfietser betrokken was, is sinds de invoering van de helmplicht flink gedaald. In de periode april tot en met oktober 2018 registreerde de politie 94 ongevallen met een snorfiets, in diezelfde periode een jaar later is dat aantal gedaald naar 29 geregistreerde ongevallen.

Ook het aantal ongevallen met fietsers als slachtoffer is fors gedaald van 186 ongevallen in die periode in 2018, naar 114 in die periode een jaar later. Ook daalde het aantal verplaatsingen van snorfietsers met ongeveer de helft.

Doorstroming verbeterd
Volgens de gemeente zijn er eveneens geen negatieve effecten gemeten op de doorstroming van autoverkeer en het openbaar vervoer op de rijbaan. Ook zou het aandeel rijbaangebruikers, zoals automobilisten, dat de snorfiets op de rijbaan onveilig vindt, afnemen. Ook is de verkeersveiligheid, doorstroming en drukte op de fietspaden verbeterd.

4.270 boetes
In totaal zijn er tussen april en oktober door handhavers 4.270 boetes opgelegd voor het niet rijden op de rijbaan of het dragen van de helm waar dit verplicht is. Desondanks vindt de gemeente dat de nieuwe regels goed worden nageleefd.

Wel houdt een deel van de snorfietsers zich de laatse maanden minder vaak aan die regels, blijkt uit steekproeven in juli, september en oktober. Hield in juli circa 90 procent zich aan de nieuwe regels, eind oktober was dat rond de 80 procent. De gemeente onderzoekt met het Openbaar Ministerie of snorfietsers in de toekomst automatisch op de bon kunnen worden geslingerd aan de hand van digitale camera's.

Vervolgmeting
De evaluatie is onder meer gebaseerd op verkeerskundig onderzoek met een 0-, 1- en 2-meting, periodieke metingen van de naleving van de maatregel, ongevalcijfers van de politie, sociale media en klachten en meldingen. Over een half jaar volgt een nieuwe meting.

Call of Juarez: Gunslinger op Nintendo Switch

De first-person western-shooter Call of Juarez: Gunslinger is fysiek en digitaal beschikbaar voor Nintendo Switch. De releasetrailer geeft een voorproefje hoe het er op Switch uitziet.

Call of Juarez: Gunslinger laat je al premiejager Silas Greaves de meest beruchte gunslingers van het Wilde Westen opsporen: Billy the Kid, Pat Garrett, Jesse James. De game is verbeterd met aangepaste Nintendo Switch-upgrades zoals Motion Control en HD Rumble. De game is beschikbaar in drie modi: verhaal, arcade en duel.

Call of Juarez: Gunslinger werd oorspronkelijk uitgebracht op PlayStation 3, Xbox 360 en pc in 2013.

OM eist in hoger beroep onvoorwaardelijke celstraffen voor financieren terrorisme

Het financieren van iedere vorm van terrorisme is strafbaar en moet in dit geval worden bestraft met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Dat is vandaag de boodschap van het OM voor het Gerechtshof Den Haag, dat voor deze gelegenheid was uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam.

Tegen een 38-jarige man en een 34-jarige vrouw uit Schiedam heeft de advocaat-generaal (AG), de officier van justitie in hoger beroep, een gevangenisstraf van acht respectievelijk vijf maanden geëist. Daarnaast eist de AG zes maanden gevangenisstraf voor een 24-jarige man uit Eindhoven.

Hoger beroep
Het Openbaar Ministerie (OM) is in de verschillende zaken in hoger beroep gegaan, omdat het zich niet kon verenigen met de vonnissen die in deze zaken zijn uitgesproken door de rechtbank op 14 januari en 2 juli van dit jaar. Zo werd de 34-jarige vrouw vrijgesproken en kregen de beide mannen een voorwaardelijke gevangenisstraf. De man uit Eindhoven kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden plus een werkstraf van 180 uur. De Schiedamse verdachte kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden opgelegd.

Vrijspraak
De vrouw werd vrijgesproken, omdat in de ogen van de rechtbank niet kon worden bewezen dat zij wetenschap had van het overmaken van het geld. Het OM bestrijdt dit en vindt dat dit wel kan worden vastgesteld.

Geen hoge bedragen
Op het oog draait het in deze zaken niet om hoge bedragen. Er zijn bedragen van (in totaal) 1450 euro en (in totaal) 445 euro overgemaakt, al dan niet gebruik makend van een tussenpersoon in Turkije. Deze bedragen waren bestemd voor Nederlandse Syrië-gangers danwel de terroristische organisatie waarvan zij lid zijn of waren.

Grote impact
De AG wijst er op dat deze bedragen in Syrië grote geldsommen zijn en dus een grote impact hebben. Zij komt met een voorbeeld. “Het is inmiddels algemeen bekend dat kindsoldaten daar 400 Amerikaanse dollar per maand krijgen. Dat salaris is een enorme prikkel voor veel ouders die door de oorlog aan de bedelstaf zijn geraakt en daardoor zelfs hun eigen kinderen afstaan aan een strijdgroep.”

Strijders
Bovendien konden door deze bedragen individuele strijders, waarmee verdachten een familie- of vriendschapsband hadden, makkelijker en langer in Syrië blijven. “Op basis van het dossier kunnen we in elk geval concluderen dat het geld terecht is gekomen bij Syrië-gangers. Wat er precies met het geld is gebeurd is niet vastgesteld, maar in dit geval ook niet relevant.”

Het Gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Anno 1800 gaat naar de noordpool

De derde downloadbare content voor Anno 1800, The Passage, is nu beschikbaar op Windows PC. Daarnaast zijn meerdere gratis updates nu beschikbaar voor alle spelers, zoals de coöp-modus en een statistiekensysteem.

The Passage bevat de grootste contentupdate voor Anno 1800 tot nu toe, met twee nieuwe citizen tiers, zeven nieuwe productieketens, 32 nieuwe gebouwen, 60 nieuwe missies, 80 nieuwe items en nog veel meer. Bovendien is Anno 1800, inclusief de nieuwe gratis updates, van 11 tot en met 18 december gratis te spelen via Uplay op pc.

De gratis coöp-modus, die nu beschikbaar is voor alle spelers, introduceert een nieuwe manier om Anno 1800 te spelen. Creëer en bestuur een nieuw imperium met maximaal vier teams van vier man. Het nieuwe statistiekensysteem geeft spelers een gedetailleerd overzicht over hun productie en consumptie, zodat spelers in één oogopslag kunnen zien waar de knelpunten zitten.

The Passage voegt een geheel nieuwe dimensie toe aan de wereld van Anno 1800: een noordpoolgebied. Barre weersomstandigheden testen spelers om hun overlevingsstrategie om te gooien: inwoners van de steden moeten warm en gezond blijven. Deze nieuwe regio staat garant voor een fris avontuur, maar is ook een echte uitdaging voor hen die de bevroren woestenij willen temmen voor de beste beloningen. De contentupdate introduceert tevens een nieuwe, snellere manier om handel te drijven tussen alle uithoeken van het imperium middels luchtschepen.

Met het oog op de naderende feestdagen, brengt het Holiday Pack 23 nieuwe cosmetische, feestelijke items, zoals kerstbomen en sneeuwpoppen, naar Anno 1800. Zo geven spelers hun steden een extra feestelijk tintje.

The Passage is onderdeel van de Season Pass, maar is ook los verkrijgbaar. De Season Pass van Anno 1800 bevat alle reeds uitgebrachte contentupdates: Sunken Treasures, Botanica en The Passage. Ondanks dat de introductie van de derde DLC het einde betekent voor de content van de huidige Season Pass, is het ontwikkelteam van Anno 1800 nog altijd bezig om de game te verbeteren en uit te breiden, tevens op basis van feedback vanuit de community. 

Anno 1800 is reeds verkrijgbaar voor Windows.

Man hoort twaalf jaar eisen voor wurgen echtgenote

Tegen een 56-jarige verdachte uit De Groeve is vanmiddag bij de rechtbank in Assen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist voor de duur van twaalf jaren met aftrek van de tijd in voorarrest wegens doodslag van zijn echtgenote (59).

De man heeft bekend dat hij haar 17 juni van dit jaar wurgde in hun woning omdat zij hem wilde verlaten. De verdachte poogde daarna zichzelf van het leven te beroven door onkruidverdelger Roundup te drinken. De man belandde op de intensive care, maar overleefde zijn zelfmoordpoging.

Roundup
De politie kreeg op 17 juni om 19:04 uur een melding van een getuige die was aangesproken door de verdachte in een natuurgebied bij De Groeve, die meldde dat hij zichzelf had vergiftigd. Tegen politieagenten, die binnen enkele minuten ter plaatse waren, zei de verdachte dat zijn vrouw dood in de woning lag.

Hij bekende ter plekke: “Ik heb haar vermoord, ze wilde mij verlaten en dat laat ik niet gebeuren.” Agenten forceerden om 19:19 uur de voordeur van de woning. Binnen troffen zij het levenloze lichaam aan van zijn vrouw. De verdachte kon pas na twee dagen ziekenhuisopname worden gehoord door de politie.

Afscheidsbriefjes
In de woning zijn twee briefjes gevonden, waarop onder meer staat: “Niemand krijgt haar. Ik ben ook dood.” In zijn vrachtwagen werd een agenda gevonden met op de datum 17 juni de aantekening: “… vertelde dat ze van mij wilde scheiden. Dit is mijn laatste rit.”

De verdachte zegt haar tijdens een woordenwisseling te hebben gewurgd. Kort daarna verliet hij de woning.

Doodslag
Primair is moord ten laste gelegd, subsidiair doodslag. Volgens de zaaksofficier “zijn er indicaties voor voorbedachte raad“ wel aanwezig in de vorm van de briefjes en de agenda-aantekening. Maar volgens de officier kan toch niet worden gesproken van voorbedachte rade, omdat verdachte zegt dat hij de briefjes ná de gebeurtenis heeft geschreven, hij alleen de intentie had zichzelf van het leven te beroven en daar ook voorbereidingen voor had getroffen en er mogelijk sprake is van een besluit in een opwelling. “In het dossier zijn onvoldoende andere bewijsmiddelen voorhanden die deze verklaringen kunnen weerleggen.”

Volgens de officier is wel wettig en overtuigend bewijs voor doodslag. Verdachte heeft zelf verklaard dat hij haar heeft gewurgd. De vordering tot schadevergoeding van in totaal ruim vijfduizend euro voor de broers en zussen van het slachtoffer zijn volgens de officier redelijk en kunnen worden toegewezen.

Bovenmatige verlatingsangst
Uit rapportages van een psychiater en een psycholoog blijkt dat de verdachte “een bovenmatige angst heeft om in de steek te worden gelaten”. “Door de aankondiging dat het slachtoffer de verdachte zou verlaten werden de separatieangsten, narcistische krenkingen en woede van verdachte geactiveerd”, aldus de officier. “Bij verdachte is sprake van een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens met narcistische en borderline-kenmerken. Deze stoornis maakt dat wordt geadviseerd verdachte dit strafbare feit in verminderde mate toe te rekenen.”

Spreekrecht
Het risico op recidive wordt ingeschat op laag op korte termijn. De verdachte kwam niet eerder in aanraking met justitie. Het slachtoffer laat een dochter achter. Enkele nabestaanden maakten gebruik van hun spreekrecht.

De rechtbank doet woensdag 8 januari om 13:00 uur uitspraak.

Zeven aanhoudingen en boetes geïnd bij grote actie

De politie ging op maandagavond langs bij vijftig adressen in de regio Den Haag. Doel van deze actie was het incasseren van openstaande boetes, het aanhouden van veroordeelden die nog een straf moeten uitzitten en het actief opsporen van DNA-gesignaleerden. In totaal werden zeven aanhoudingen verricht en werd een totaalbedrag van ruim €3000,- opgehaald met het incasseren van openstaande vorderingen.

Samen met het Openbaar Ministerie (OM) zorgt de politie met acties als deze dat wanbetalers en daders die zich onttrekken aan een taak- of vrijheidsstraf worden opgespoord, en hun straf alsnog ondergaan. Voor het vertrouwen in onze rechtsstaat, het gevoel van veiligheid en de wetenschap dat iemand met een veroordeling de dans niet ontspringt.

Zeven aanhoudingen
Met ruim dertig collega’s werden vijftig adressen bezocht. Waar mensen zelf de deur niet openden, verschafte een sleutelspecialist toegang tot de woning. In totaal werden zeven personen aangehouden. Zo werd een 52-jarige vrouw uit Den Haag aangehouden die nog een gevangenisstraf van 180 dagen open had staan. Ook werd een 31-jarige vrouw uit Den Haag aangehouden die nog een signalering op haar naam had staan in een lopende strafzaak. Daarnaast nam de politie beslag op een BMW-5 en werden er vier rijbewijzen ingenomen.

DNA-gesignaleerden
Personen die zijn veroordeeld of die door de officier van justitie worden verplicht om hun DNA af te staan komen als DNA-gesignaleerde bekend te staan bij de politie. DNA-gesignaleerden die zich niet vanzelf hebben gemeld, konden gisteren ook rekenen op een bezoek van de politie.

23-jaar geëist voor liquidatie in Diemen

Tegen de 30-jarige Gideon G. uit IJmuiden heeft het OM een gevangenisstraf van 23 jaar geëist voor de moord op de 38-jarige Vincent Jalink uit Diemen. Die werd op 27 mei 2016 voor zijn woning doodgeschoten.

Het OM rekent het de verdachte zwaar aan dat hij het slachtoffer midden in een woonwijk voor de ogen van zijn 9-jarige zoon met meerdere kogels om het leven zou hebben gebracht. De aanleiding voor de liquidatie ligt volgens een getuige in een conflict over een investering in een partij cocaïne.

De verdachte heeft een strafblad met enkele eerdere veroordelingen. In april 2017 heeft de Amsterdamse rechtbank hem zeven jaar gevangenisstraf opgelegd voor voorbereidingshandelingen van een liquidatie en vuurwapenbezit. “Ernstige vrees voor herhaling is op zijn plaats, ” aldus de officier van justitie vandaag op zitting. "Het heeft er alle schijn van dat de drempel voor de verdachte om moorden te plegen zeer laag is. Hij heeft kennelijk een pad gekozen waarbij het plegen van moorden een zaak van alledag is, een bron van inkomsten, en een onderdeel van een levenswijze".

Professioneel
De liquidatie op de Diemenaar is volgens het OM professioneel uitgevoerd. Het slachtoffer werd gemonitord en enkele uren voor de liquidatie intensief in de gaten gehouden. Een gestolen scooter werd voorzien van gestolen of valse kentekens om ontdekking te voorkomen en gebruikt om snel te kunnen vluchten. De verdachte en zijn mededaders hadden voor de moord dodelijke vuurwapens ter beschikking. Op het slachtoffer werd in totaal 12 keer geschoten. Volgens de officier van justitie moeten al deze omstandigheden sterk in de straf doorklinken.

DNA
Kort na het schietincident is op het fietspad langs de Diemerpolderweg een zwart baseballpetje aangetroffen. De pet stond nog bol en was kennelijk nog niet overreden. DNA-van de verdachte is erop aangetroffen en ook schotresten. Naast dit petje vormen afgeluisterde gesprekken, versleutelde berichten via PGP-telefoons en getuigenverklaringen het belangrijkste bewijs tegen de verdachte.

Medeverdachten
Naast de 30-jarige verdachte zijn er ook stevige verdenkingen tegen drie andere personen die volgens het OM elk een rol hebben gespeeld in de liquidatie. In het voorjaar van 2020 zal naar verwachting een vervolgingsbeslissing worden genomen in hun zaken.

De rechtbank doet op 17 januari uitspraak.

Battle Royale Spellbreak komt naar PS4

Spellbreak is een fantasy battle royale-ervaring met magische gevechten en spellcasting. Spelers kiezen een klasse, maken spectaculaire spreukcombinaties en vechten om de beste battlemage te worden. Spellbreak bevat ook een uitgebreid item- en klassensysteem waarmee spelers de Hollow Lands kunnen domineren.

In Spellbreak kun je door twee verschillende handschoenen te kiezen twee verschillende eigenschappen gebruiken, die je vier actieve gevechtsopties en talloze combinatiemogelijkheden geven. Runes bieden krachtige bewegingen en helpen je vaardigheden om je magische arsenaal af te ronden. De balans tussen snelle bewegingen en tal van skillshot-vaardigheden creëert een op vaardigheden gebaseerd vechtsysteem dat spelers kunnen beheersen.

Er zijn door de vele spreuken van alles mogelijk om te winnen. Gebruik wind om jezelf te lanceren of maak een tornado die je vijanden naar binnen trekt. Steek de tornado vervolgens in brand of elektriseer hem met bliksem om maximale schade te garanderen. Neem een vorsthandschoen om een ijsbaan te leggen die jij en je teamgenoten supersnel over kunnen schaatsen of smelt de ijsbaan van de vijand met een vuurbal. Er zijn tientallen spellcombinaties in Spellbreak.

De game komt uit op pc en nu dus ook PlayStation 4. Er komt begin 2020 een open bèta voor PlayStation 4.

Operatie Alfa gaat door: wederom vijf arrestaties

Opnieuw een grote actie tijdens Operatie Alfa. Dinsdag werden vier mannen (59, 44, 44 en 25 jaar) en een vrouw (50 jaar) opgepakt. Vier van de aangehouden verdachten (drie mannen en een vrouw) zijn leden van de criminele familie waar al langere tijd een onderzoek naar loopt. Dit viertal wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Een vijfde man zou betrokken zijn bij vuurwapenhandel.

In het grote onderzoek naar de criminele familie in Oss werden op 13 november al drie mannen van 48, 55 en 26 jaar opgepakt. Op 25 november werden nog eens vier verdachten aangehouden. Ook de vandaag aangehouden verdachten had de recherche al langer in het vizier. De 50-jarige vrouw uit Oss werd vandaag aangehouden in haar woning op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. De 59-jarige man werd aangehouden in zijn woning op het kamp aan de Maasstraat in Lith. Hier werd ook de 25-jarige uit Udenhout gearresteerd. De 44-jarige man werd aangehouden in zijn woning in Helmond. Een 44-jarig familielid meldde zich later op verzoek van de politie op het bureau in Oss. Een deel van de vandaag aangehouden personen wordt ook verdacht van vuurwapenhandel, vuurwapenbezit, witwassen en drugshandel.

Direct na de arrestaties van de vijf werd gestart met een uitgebreide doorzoeking van een woning en een loods in Helmond. Op beide kampen vonden geen nieuwe doorzoekingen plaats. Wel werd bij een woning aan de Koolzaadweg in Oss, waar eerder al werd gezocht, beslag gelegd op enkele dure goederen. Het gaat daarbij onder meer om enkele meubels met een waarde van vermoedelijk tienduizenden euro’s. Eerder werd op de woning al beslag gelegd.

Agenten niet vervolgd na overlijden patiënt ggz-instelling

Het OM is een onderzoek gestart naar de omstandigheden rond het overlijden van een patiënt in GGZ instelling Jelgershuis in Leeuwarden op 31 juli 2019. Het OM heeft op basis van het einddossier van de Rijksrecherche besloten niet over te gaan tot strafrechtelijke vervolging van de betrokken politieambtenaren.

Onderzoek
Het onderzoek van de Rijksrecherche heeft onder andere bestaan uit het horen van de politieagenten die waren betrokken bij het incident in het Jelgershuis. Het NFI heeft toxicologisch onderzoek en een sectie verricht. Hieruit is geen doodsoorzaak naar voren gekomen. Van alle bevindingen heeft de Rijksrecherche een einddossier opgesteld en ingestuurd naar het OM. Na bestudering van het dossier is de officier van oordeel dat er geen causaal verband bestaat tussen de toegepaste geweldshandelingen door de politieambtenaren en het overlijden van de patiënt. De toegepaste geweldshandelingen waren gezien het verwarde gedrag en het verzet van de man naar het oordeel van de officier gerechtvaardigd en er kan in die zin dan ook niet worden gesproken van strafrechtelijk verwijtbaar handelen van de politieambtenaren.

Achtergrond
Op 31 juli 2019 ontving de politie een melding van een vechtpartij tussen een medewerker en een patiënt in GGZ Instelling Jelgershuis in Leeuwarden. Tijdens het aanrijden ontvingen de politieambtenaren de melding dat de brandweer ging opschalen in verband met een binnenbrand bij het Jelgershuis. De patiënt bevond zich in een kamer waar de brand was gesticht en wilde de kamer niet verlaten. Hij kwam daarbij in een worsteling met medewerkers van de GGZ die hem uit de kamer probeerde te krijgen. De man verzette zich hevig. De ter plaatse gekomen politieambtenaren namen vervolgens de poging om de man onder controle te krijgen over en konden uiteindelijk de patiënt uit de kamer halen en naar een andere ruimte brengen. Daarbij moesten de politieambtenaren enige geweldshandelingen toepassen. De man werd kort daarna onwel. Direct werd gestart met reanimeren, maar de man overleed later in het ziekenhuis.

Wereldwijde bezorging van drugs in potten pindakaas; OM wil kleine twee ton aan criminele winst terug laten betalen

Ze verstuurden hun drugs na bestellingen via het dark web de hele wereld rond. De twee jonge mannen van nu 25 jaar uit Houten en Gooise Meren hadden er een goede handel aan. Verpakt in potten pindakaas of in wenskaarten verzagen ze hun internationale klandizie zeker acht maanden lang van verdovende middelen, voornamelijk MDMA. In ruil hiervoor ontvingen ze bitcoins. Het Openbaar Ministerie wil dat ze hun illegale winsten terugbetalen en vorderde vandaag een ontneming van ruim 194.000 euro.

De twee mannen werden voor hun online drugshandel in oktober 2017 al veroordeeld tot celstraffen van zes jaar. Het Openbaar Ministerie heeft nu berekend hoeveel de twee verdiend hebben met de door hen gepleegde misdrijven. Hiervoor is uitgebreid onderzoek gedaan naar de omvang van de bestellingen, de gerekende prijzen en de gemaakte kosten.

De achterliggende gedachte bij de ontnemingsvordering is dat misdaad niet mag lonen. Alleen de oplegging van een straf is daarom niet voldoende. Het kan niet zo zijn dat de veroordeelden nadat ze vrij komen alsnog kunnen profiteren van het geld dat ze verdienden met de door hen gepleegde misdrijven.

Het bedrag van 194.000 euro betreft de winst die de twee gezamenlijk gemaakt hebben en die ze dus ook gezamenlijk terug zouden moeten betalen.

Links op de foto ziet u een pot pindakaas (Afbeelding: Pixabay)
Links op de foto ziet u een pot pindakaas (Afbeelding: Pixabay)

Zangeres Marie Frederiksson van Roxette overleden

Hallo allemaal.

Erg triest nieuws uit de muziekwereld vandaag. Marie Frederiksson, de zangeres van Roxette is overleden. Ze heeft maar 61 jaar mogen worden. Ze heeft nog 17 jaar lang met de gevolgen gelopen van een hersentumor. Deze tumor ontdekten ze in 2002. Daar is ze aan behandeld, maar helemaal de oude is ze nooit meer geworden. Ze is nog wel een tijdje op tournee geweest in de loop der jaren, maar het ging duidelijk niet meer als vroeger. Ze moest vaak het podium op geholpen worden en ze zat de laatste tournee ook op een kruk. Haar stem bleef echter uitstekend.

Behalve met Roxette heeft ze ook solo een aantal prima albums afgeleverd. Mijn herinneringen aan Roxette zijn dierbaar. Vooral 'Joyride' maakte erg veel indruk toen. Het zal begin jaren 90 zijn geweest. Ik was net een tiener, en je leeft dan nog onbezorgd. Ik was echt onder de indruk. Maar eigenlijk hebben ze géén enkel slecht nummer gemaakt. Ik vind 'How Do You Do!'  ook zo geweldig. En eigenlijk hebben ze teveel hits gehad om allemaal op te noemen. 

Na ABBA waren ze de best verkochte Zweedse band.  

Haar collega Per Gessle heeft ook al gereageerd: 'ik ben blij, trots en vereerd dat ik zoveel van je tijd en talent mocht delen'.

De muziekwereld heeft veel te vroeg afscheid moeten nemen van een zangeres met een gouden stem. 

Kalypso Media opent nieuwe studio voor nieuwe Commandos

Kalypso Media Group heeft vandaag de oprichting aangekondigd van een nieuwe studio voor game-ontwikkeling. De eerste game die ze gaan maken is de volgende Commandos.

De nieuwe, naamloze studio is gevestigd in de regio Frankfurt. Veteraan Jürgen Reußwig, voormalig studiomanager bij Sunflowers en Managing Director van Games Distillery, neemt de functie van studiodirecteur op zich.

"De oprichting van een nieuwe studio is een duidelijk engagement voor de groeiplannen van Kalypso voor de komende jaren, omdat we onze interne en externe ontwikkelingsinspanningen wilden uitbreiden", zegt Simon Hellwig, directeur en oprichter van Kalypso Media Group GmbH. “Commandos is een geweldig, wereldwijd erkend merk en we zullen ons uiterste best doen om aan de verwachtingen van de wereldwijde gaminggemeenschap te voldoen. We kunnen niet wachten om aan de slag te gaan."

Studio-directeur Jürgen Reußwig vult aan: "In de nieuwe studio gaan we een echt waardige opvolger van Commandos ontwikkelen, ontworpen voor zowel pc- als consoleplatforms voor gelijktijdige wereldwijde release. Op persoonlijk vlak kon ik niet trotser zijn om aan een echt icoon van de strategie-games te werken en ik kijk ernaar uit om sollicitaties te ontvangen van zowel nieuwe als ervaren ontwikkelaars die onze passie voor de serie delen."

De sollicitatieprocedure voor de nieuwe studio is begonnen, dus het zal nog wel even duren voordat we een nieuwe Commandos kunnen verwelkomen. Een oude Commandos komt er wel aan: de pc-versie van Commandos 2 – HD Remaster is gepland voor deze maand.

Overpass laat zijn gelicentieerde all-terrain voertuigen zien

Een nieuwe video onthult alle gelicenseerde voertuigen in Overpass, de nieuwe off-road simulatie die wordt ontwikkeld door Zordix Racing en uitgegeven door Bigben.

Kruip achter het stuur van de all-terrain-voertuigen om de extreme off-road-tracks te overwinnen. De game bevat 24 gelicenseerde buggy’s en quads: 9 ATV’s (quads) en 15 UTV’s (buggy’s) van grote fabrikanten als Polaris, Yamaha, Arctic Cat en Suzuki. Gebruik deze veelzijdige voertuigen voor het overwinnen van steile hellingen, diepe kuilen en andere obstakels op de veeleisende off-road-tracks.

Met diverse uitdagingen om te overwinnen op gevarieerde terreinsoorten, moet je voor elke komende race je eigen strategie bepalen en een voertuig kiezen dat er het meest geschikt voor is. Pas je rijstijl en acceleratie aan, overweeg al je voertuigenopties, en plan de beste route om de race online of offline te winnen.

Overpass verschijnt op 27 november 2020 voor de PlayStation 4, Xbox One en pc (in de Epic Games Store) en op een later moment voor de Nintendo Switch.

The Elder Scrolls: Blades krijgt update

Update 1.5 is nu beschikbaar voor The Elder Scrolls: Blades en daarmee worden enkele veranderingen, die vanuit de community zijn aangevraagd, doorgevoerd. De Arena is nu open voor alle spelers en introduceert PvP, guilds en de mogelijkheid om de dorpen van andere spelers te bezoeken om goederen te kopen en verkopen met guild-leden. Ook bevat Update 1.5 een belangrijke aanpassingen van ‘loot’ en hoe spelers die ‘loot’ kunnen verdienen, waaronder de verwijdering van alle Chest timers.

Update 1.5 bevat:

  • Arena mode PvP – Deze mode is meteen beschikbaar voor iedereen. Zodra spelers level 5 bereikt hebben, kunnen ze in Arena mode 1v1 tegen elkaar vechten om loot te winnen of gewoon voor de eer. Elke overwinning in de best-of-three-gevechten helpt spelers stijgen op de in-game leaderboards.
  • Belangrijke Loot-revisie – Update 1.5 verwijdert de Chest timers, één van de meest aangevraagde veranderingen. Alle zeldzaamheidsniveaus van Chests gaan nu onmiddellijk open en spelers hoeven niet langer te wachten om te zien wat erin zit. De update zorgt er ook voor dat vijanden meer loot geven, alsook de toevoeging van een boss fight aan het eind van elke missie dat spelers grotere beloningen oplevert als ze hem kunnen verslaan.
  • Richt je Guild op – Als aanvulling op de Arena mode kunnen spelers nu Blades ervaren met vrienden via het gloednieuwe guild-systeem. Richt guilds op om items met guild-leden te ruilen, bezoek hun dorpen en vertegenwoordig ze door jezelf populair te maken in de Arena.naar spelers met een nieuw winterthema voor de dorpen met bijhorende kerstversieringen. Daarbovenop zijn er speciale bundels en kortingen in de store tijdens de maand december.

The Elder Scrolls: Blades is uit op iOS en Android.

Tadic liet salaris van 42 miljoen euro links liggen: "Het was gekkenwerk, ja"

Dusan Tadic had Ajax afgelopen zomer kunnen inruilen voor een zeer lucratief avontuur in China. Dalian Yifang, de werkgever van onder meer Marek Hamsik en Yannick Ferreira Carrasco, was bereid om de aanvaller een driejarig contract voor te leggen, met een salaris van in totaal 42 miljoen euro. Tadic, een halfjaar geleden ook gelinkt aan Real Madrid en Bayern München en clubs uit de Premier League, verkoos een langer verblijf bij Ajax echter boven een Chinees miljoenensalaris.

"Het was inderdaad gekkenwerk, ja", blikt Tadic met The Guardian terug op de meest recente transferperiode. De Ajacied snapt wel waarom spelers uit Europa in de verleiding komen om naar China te verhuizen. "Zulke aanbiedingen kunnen je gek maken."

"Ik heb een paar goede aanbiedingen gehad vanuit China, maar je moet ook goed naar je hart luisteren. Geld is niet alles, want geluk kun je niet kopen. Vanbinnen voel ik me heel erg rijk."

Tadic stond een jaar eerder ook voor een lastige keuze: Bij Southampton blijven of bij Ajax terugkeren in de Eredivisie. De regerend landskampioen trok uiteindelijk aan het langste eind. "Veel clubs hadden serieuze interesse, maar ik maakte al snel duidelijk aan Southampton dat Ajax de enige optie was."

Tadic heeft geen moment spijt gehad van zijn keuze voor de Amsterdamse club. "Zij hadden mij nodig en ik hen. We hebben elkaar in dat opzicht echt gevonden."

Tadic bereidt zich voor op het Champions League-duel met Valencia van dinsdagavond. De routinier wil een scenario zoals afgelopen seizoen, toen de finale in extremis werd misgelopen, ten koste van alles voorkomen. De pijn van de 2-3 nederlaag tegen Tottenham Hotspur is zeven maanden later nog steeds voelbaar. "Een dergelijke stilte had ik nog nooit meegemaakt, in het stadion en binnen de club in de dagen daarna."

"Het leek wel of mensen een paar dagen niet konden praten of eten. Het was een grote teleurstelling, want we hadden een plaats in de finale echt verdiend." Het duel tussen Ajax en Valencia begint dinsdag om 21:00 uur.

Superliminal komt naar PlayStation 4

Het puzzelspel Superliminal komt in 2020 naar PlayStation 4, kondigde ontwikkelaar Pillow Castle Games aan. De game is al eerder op pc uitgekomen.

Superliminal is een first-person puzzelspel voor één speler dat perceptie gebruikt. Je speelt als iemand die wakker wordt in een verrassend heldere droom. Terwijl je puzzels voltooit om bij de volgende uitgang te komen, worden bepaalde patronen en waarheden duidelijker. In deze game is alles precies wat het lijkt te zijn! Wacht, nee ... dat klopt niet. Alles is het tegenovergestelde van wat jij denkt dat het is? Dat klopt ook niet. Dit is een spel over het doorbreken van verwachtingen en out of the box denken. Wat je ziet is wat je krijgt. Letterlijk.

Papieren beestjes in VR

Paper Beast is al een tijd in ontwikkeling voor PlayStation VR. Er is geen concrete releasedatum genoemd tijdens de State of Play, maar wel een trailer met wat nieuwe beelden van de game.

Het spel leidt je naar fauna en flora gemaakt van origamipapier. Alles is gevouwen van metaal tot koraal. Sommige elementen lijken bekend, zoals water en zand, terwijl andere meer surrealistisch zijn, zoals de wezens. Terwijl je het spel doorloopt, los je puzzels en obstakels op en ontdek je veel verrassingen. De wezens helpen de speler intuïtief door zijn reis te gaan, zonder een woord, omdat het verhaal van de game non-verbaal is.

Paper Beast zou eerst dit kwartaal nog uitkomen, maar is vertraagd tot ergens in het eerste kwartaal van 2020. De game komt later uit in non-VR op PlayStation 4.

Walmart zegt sorry voor coke snuivende kerstman op kersttrui

Walmart Canada is ernstig in verlegenheid gebracht door een vrolijke kersttrui die via hun website te verkrijgen was. Op de trui was een gezellig tafereeltje te zien van de kerstman met voor hem op tafel iets wat je zou kunnen aanzien voor drie lijntjes coke. De begeleidende tekst op de trui luidde 'let it snow'.

Om nog even aan te geven hoe onschuldig de trui bedoeld was stond er natuurlijk nog informatie bij het te kopen product. "We weten allemaal hoe sneeuw werkt. Het is wit, poederachtig en de beste sneeuw komt rechtstreeks uit Zuid-Amerika. Dat is slecht nieuws voor de vrolijke oude St. Nick, die ver weg op de Noordpool woont", aldus de productomschrijving op de Walmart-site.

Toen er enige reuring rond de trui ontstond was de winkelketen er als de kippen bij om de mooie kersttrui uit hun online assortiment te halen. "Deze truien, die werden verkocht door een externe verkoper op Walmart.ca, vertegenwoordigen niet de waarden van Walmart en horen niet thuis op onze website. We hebben deze producten van onze site verwijderd. Onze excuses voor aanstoot die het mogelijk gegeven heeft", zo verklaarde Walmart achteraf.

Zeg nou zelf, sfeervol toch:

Vrouwelijke Predator in Predator: Hunting Grounds

Predator: Hunting Grounds wordt op 24 april 2020 via de Epic Games Store voor zowel PlayStation 4 als pc gelanceerd, hebben uitgever Sony Interactive Entertainment en ontwikkelaar Illfonic aangekondigd. De pc-versie is nieuw aangekondigd.

In Predator: Hunting Grounds komt voor het eerst een vrouwelijke Predator voor. Ze is behendig, snel en meedogenloos. In de trailer zien we haar met een wapen dat IllFonic heeft gemaakt, de Yautja Bow. Dit is geen gewone boog, het doet enorme damage aan zijn prooi en zal de vijand bij de dood vastmaken aan muren en andere structuren. Ze heeft ook toegang tot het hele Predator-arsenaal.

In de trailer zien we de andere soorten Predators ook in actie.

Meer Ghost of Tsushima bij The Game Awards

De State of Play van Sony PlayStation kreeg als afsluiter een kleine teaser van Ghost of Tsushima, de nieuwe titel van ontwikkelaar Sucker Punch, bekend van de Infamous-franchise.

Ghost of Tsushima werd in 2017 op de Paris Game Week aangekondigd en sindsdien is het best stil, op wat trailers na. Die stilte wordt deze maand nog een keer onderbroken tijdens The Game Awards 2019, in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Ghost of Tsushima komt ooit uit op PlayStation 4. Hopelijk horen we eind deze week een releasedatum.

Untitled Goose naar PS4 en Xbox One

Uitgever Panic en ontwikkelaar House House zullen op 17 december Untitled Goose Game voor PlayStation 4 en Xbox One uitbrengen. Untitled Goose Game kwam al eerder uit voor Switch en pc.

Untitled Goose Game is een slapstick-stealth-sandbox, waar je een gans bent die losgelaten wordt in een nietsvermoedend dorp. Baan je een weg door de stad, van de achtertuinen van mensen tot de hoofdstraatwinkels tot het dorpsgroen. Laat mensen schrikken, steel hoeden, maak veel herrie en in het algemeen: verpest de dag van iedereen.

Kingdom Hearts III DLC 'ReMIND' laat zich weer zien

Sony heeft een nieuwe trailer van Kingdom Hearts III 'ReMIND' laten zien tijdens hun State of Play. De DLC wordt op 23 januari 2020 voor PlayStation 4 en op 25 februari voor Xbox One uitgebracht.

In dit verhaal is Sora vastbesloten om Kairi te redden. Hij reist naar het Keyblade-kerkhof voordat het laatste gevecht zou plaatsvinden. Bij gebrek aan een lichamelijke vorm, traceert hij de harten van de zeven bewakers van het licht. Door hun persoonlijke veldslagen uit de eerste hand te ervaren, staat Sora op het punt om waarheden te ontdekken die hij zich nooit eerder had voorgesteld.

Resident Evil 3 Remake aangekondigd

Capcom heeft tijdens State of Play, zoals verwacht, de remake aangekondigd van Resident Evil 3. De aankondigingstrailer vind je hieronder. De game wordt al op 3 april 2020 uitgebracht.

De game komt met Project Resistance, de a-symmetrische 4 tegen 1 shooter die eerder al is aangekondigd. Wie alvast een pre-order plaatst voor de game ontvangt een Classic Costume Pack om te gebruiken. Jottem.

Eerste gameplay getoond van Babylon's Fall

Square Enix en Platinum hebben de eerste gameplay getoond van Babylon's Fall. Na het zien van de trailer is er één ding dat zeker is: het is inderdaad een game ontwikkeld door Platinum Games.

De game werd vorig jaar al tijdens E3 aangekondigd en het is lange tijd still gebleven rondom de ontwikkeling van de game. Met de gameplay en de belofte dat we aankomende zomer meer te horen krijgen over de game is daar gelukkig een einde aan gekomen.

Babylon's Fall komt naar pc en PlayStation 4.

Patch 5.15 voor Final Fantasy XIV online

Square Enix heeft Patch 5.15 uitgebracht van Final Fantasy XIV Online. Deze update stelt de Warriors of Light voor nieuwe uitdagingen, inclusief een nieuwe PvP-mode voor spelers die zich graag meten met andere spelers, en de eerste grote update voor de Blue Mage limited job.

Hieronder meer details over de content van Patch 5.15:

  • Nieuwe PvP Frontline: Onsal Hakair (Danshig Naadam) – Deze nieuwe frontline map en ruleset verbindt elk van de grote bedrijven in Eorzea met een Xaela-stam van de Azim Steppe, waarna ze hun krijgskunsten mogen demonsteren in de strijd om controle over grondgebied. Elk team moet samenwerken voor het veroveren van ‘Oovo’, basissen die een team punten opleveren zolang ze deze onder hun controle hebben. Het eerste team dat het vereiste aantal punten verzamelt, is de winnaar.
  • Nieuwe mount, minion, craftingrecepten, achievements en meer.

Na zijn introductie van vorig jaar, krijgt de Blue Mage Job zijn eerste grote update:

  • Level cap verhoogd van level 50 naar level 60
  • Nieuwe Blue Mage Job-quests
  • Leer nieuwe Blue Magic Spells
  • Extra Masked Carnivale Stage – Blue Mages kunnen zichzelf uitdagen in deze Blue Mage-exclusieve opdrachten om wekelijkse beloningen te verdienen.
  • Introductie van het Blue Mage-log – Vorm een team Blue Mages om diverse kerkers en beproevingen te overwinnen met teamwerk en strategisch gebruik van blauwe magie. Spelers kunnen wekelijkse beloningen verdienen door specifieke doelwitten te overwinnen, inclusief uitdagende “prime targets” die zelfs nog hogere premies opleveren.

Final Fantasy XIV - Patch 5.15 (Foto: Square Enix)

Celstraf voor personal trainer die seks had met minderjarige

Een 28-jarige man uit Amersfoort is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De verdachte had als 27-jarige seks met een meisje van destijds 14 jaar oud. Hij wist op dat moment dat het meisje minderjarig was.

Personal trainer
De verdachte werkte als personal trainer bij een sportschool. Daar ontmoette hij eind 2017 het slachtoffer voor het eerst. Binnen twee maanden kregen de twee een relatie. Hij wist dat het slachtoffer 14 jaar was, dat ze problemen thuis had en dat ze een kwetsbaar meisje was. De verdachte en het slachtoffer hadden intensief contact met elkaar. De moeder van het meisje was daarvan op de hoogte en vroeg de verdachte het contact te verbreken. Ondanks deze verzoeken en waarschuwingen ging hij door met het contact en het opbouwen van een relatie met het slachtoffer.

Hotelkamer
Het was vervolgens de verdachte die het initiatief nam om in maart 2018 twee keer met het slachtoffer naar een hotelkamer te gaan en daar buiten het zicht van anderen seks met haar te hebben. De rechtbank rekent de verdachte deze berekenende manier van handelen aan. Hij maakte misbruik van de vertrouwensrelatie die er tussen hem en het slachtoffer was en van het op grote leeftijdsverschil gebaseerde overwicht. Hiermee heeft hij ernstig inbreuk gemaakt op de geestelijke en lichamelijke integriteit van het slachtoffer.

Gevangenisstraf
Volgens de rechtbank heeft de verdachte niet de verantwoordelijkheid genomen die hij als volwassene ten opzichte van dit jonge meisje had moeten nemen. Hij had alleen oog voor zijn eigen behoeften en stond niet stil bij de (psychische) gevolgen van zijn handelen voor het jonge slachtoffer. Dit rekent de rechtbank hem zwaar aan. Net als het feit dat de verdachte ook nu niet zijn verantwoordelijkheid neemt. Hij blijft volhouden dat het slachtoffer en haar hulpverleenster liegen als zij zeggen dat er seks heeft plaatsgevonden. Maar hier gaat de rechtbank niet in mee.

De rechtbank is van oordeel dat er voldoende bewijs is voor de juistheid van de aangifte van het slachtoffer, mede door de verklaring van de hulpverleenster. Die heeft de verdachte in een telefoongesprek met het slachtoffer horen bevestigen dat hij seks met haar heeft gehad. De rechtbank vindt gelet op dit alles een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, een passende straf. Aan het slachtoffer heeft de rechtbank een schadevergoeding van EUR 2.500,- toegekend.

Veroordeling wegens bedreiging met terroristisch misdrijf blijft in stand

De veroordeling van een verdachte wegens bedreiging met een terroristisch misdrijf kort na de aanslagen in Parijs, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

De verdachte en zijn medeverdachte waren in de nacht en de ochtend van 15 op 16 november 2015 samen aanwezig in een schuurtje langs de A2 in de buurt van Roosteren, gemeente Echt-Susteren. Het gerechtshof heeft vastgesteld dat in de ochtend van 16 november 2015 om 07.23 uur en om 07.34 uur vanuit de omgeving waar zij verbleven met de mobiele telefoon van de verdachte is gebeld naar het alarmnummer 112. In deze 112-telefoongesprekken werden bewoordingen geuit, waaronder “u spreekt met de Islam IS”, “de wereld vergaat”, “meneer Rutten gaat mij bellen” en “overal staat alles klaar alles is voorbereid”. Kort voor en na die telefoongesprekken werd in de buurt van het schuurtje vuurwerk afgestoken; bij de politie kwamen meldingen binnen van getuigen over harde knallen, lichtflitsen en een vuurtje. Deze gebeurtenissen vonden plaats drie dagen na de aanslagen in Parijs.

De zaak staat ook wel bekend als “Dombo en de Kikker” omdat bij de aanhouding van de twee verdachten een olifantenpak en een kikkerpak werd aangetroffen.

Oordeel gerechtshof
Het Hof veroordeelde de verdachte voor het dreigen met een terroristisch misdrijf en het zonder noodzaak gebruik te hebben gemaakt van het alarmnummer 112. De verdachte kreeg een taakstraf van 160 uur opgelegd.

Cassatie(klachten)
De verdachte stelde beroep in cassatie in. De advocaat van de verdachte klaagt onder meer over het oordeel van het Hof dat bij de bedreiging sprake was van een terroristisch oogmerk.

Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad is van oordeel dat deze klacht ongegrond is. Voor de bedreiging met een terroristisch misdrijf is niet vereist dat dat de bedreiger zelf daarbij ook een terroristisch oogmerk had. Voldoende is dat hij heeft gedreigd met een misdrijf dat als terroristisch kan worden aangemerkt. Ook de andere cassatieklachten slagen niet.

Met het oordeel van de Hoge Raad is de veroordeling van de verdachte definitief. Vanwege de duur van de procedure wordt de uiteindelijk opgelegde taakstraf 152 uur.

ID&T keert in 2020 terug in ArenA met Beyond Sensation

Dance-liefhebbers kunnen hun hart ophalen! Op zaterdagnacht 4 juli 2020 brengt ID&T een gloednieuwe show naar de Johan Cruijff ArenA: Beyond Sensation. Geïnspireerd door de organisaties’ meest baanbrekende dance concepten, zet ID&T de volgende stap met Beyond Sensation. Een premium dance experience dat in het teken staat van live entertainment, show en spektakel.

Beyond Sensation kenmerkt het begin van een nieuw hoofdstuk voor ID&T en is de proloog van iets groters. Het event op 4 juli is een preview van hoe de makers van Sensation de toekomst van live entertainment zien.

Organisator Eric Keijer: “Toen we in 2000 aan het Sensation avontuur begonnen, hadden we geen idee dat het zó groots zou worden. In 2017 zijn we op ons hoogtepunt gestopt, omdat we vonden dat het tijd was voor iets nieuws. Met Beyond Sensation gaan we de eerste langverwachte stap in die richting zetten."

Om de kans te vergroten in februari tickets te bemachtigen, kunnen dance-fanaten zich nu pre-registreren op Sensation. Hotel packages zijn vanaf 16 december te boeken. Voor meer info en updates ga naar Sensation.

Besluit over onderzoek naar pgb-systeem uitgesteld

De Algemene Rekenkamer heeft besloten een besluit om onderzoek te gaan doen naar het nieuwe systeem voor persoonsgebonden budgetten (PGB 2.0-systeem) uit te stellen.

Eerst moet duidelijk zijn wanneer de nieuwe beheersorganisatie van start gaat. Daarna zal de Algemene Rekenkamer zich opnieuw buigen over het verzoek van de Tweede Kamer om onderzoek te doen hoe de verantwoording over dit vernieuwde systeem voor een bepaald type zorg functioneert. In een brief aan de Tweede Kamer van 10 december 2019 is dat kenbaar gemaakt.

Inspectie J&V: evaluaties over optredens aanslag Utrecht zijn betrouwbaar

Het Nationaal Crisiscentrum, de Veiligheidsregio Utrecht en de politie hebben betrouwbare evaluaties opgeleverd over het eigen optreden bij het schietincident in de Utrechtse tram. De Inspectie Justitie en Veiligheid die deze evaluaties heeft gevalideerd, ziet wel enkele punten ter verbetering.

Op 18 maart van dit jaar vielen na een schietpartij in een Utrechtse tram vier doden en meerdere gewonden. In deze zaak is Gökmen T. aangehouden als verdachte. Zijn rechtszaak loopt nog.

Lokale en landelijke hulpdiensten zijn die dag op grote schaal ingezet om hulp te bieden aan slachtoffers en om de schutter aan te houden. Zij hebben zelf geëvalueerd hoe hun inzet is verlopen. De Inspectie JenV heeft deze evaluaties gevalideerd om de betrouwbaarheid te meten. Zij kijkt bijvoorbeeld of inzichtelijk is welke evaluatie-methode is toegepast en of alle onderzoeksvragen beantwoord zijn. Ook kijkt de Inspectie JenV of de conclusies logisch uit de bevindingen volgen en de aanbevelingen logisch uit de conclusies. Met deze validaties wil de Inspectie JenV het lerend vermogen bevorderen van organisaties waar zij toezicht op houdt.

Lokale crisisorganisatie
De evaluatie van de lokale crisisorganisatie in Utrecht over haar inzet biedt volgens de Inspectie JenV voldoende aanknopingspunten om haar voorbereiding en die van de partners te verbeteren. Door te kijken vanuit het perspectief van de betrokken functionarissen, is het mogelijk dat er lessen zijn gemist. Zij kunnen immers vinden dat alles goed is gegaan en dat lessen niet nodig zijn.

De Inspectie JenV mist op twee punten diepgang. Er is niet uitgezocht waarom externe organisaties geen contact konden krijgen met de crisisorganisatie. Ook mist de Inspectie JenV toelichting op een aantal sleutelbesluiten rondom de aanhouding van de verdachte.

Nationaal Crisiscentrum
Het Nationaal Crisiscentrum (NCC) is het nationale coördinatiecentrum bij een crisis. De evaluatie over de eigen aanpak, biedt volgens de Inspectie JenV voldoende aanknopingspunten om de crisisvoorbereiding verder te verbeteren. Het NCC dient er bij volgende evaluaties voor te zorgen dat vanaf het begin minimaal twee mensen evalueren om elkaar te kunnen controleren op eventuele gebreken. Nu is de tweede persoon pas in een later stadium van de evaluatie betrokken.

Politie
De politie heeft haar conclusies onderbouwd met een analyse van feiten en de evaluatie bevat een duidelijk oordeel. Bij deze evaluatie werkte zij echter in twee documenten, wat de beoordeling voor de Inspectie bemoeilijkte. De politie dient volgens de Inspectie in één document te werken. Het beoordelen van verschillende stukken is onwenselijk omdat belangrijke noties, nuances of lessen door de lezer over het hoofd kunnen worden gezien. Dit kan het leereffect in negatieve zin beïnvloeden.

Andere evaluaties
Voorafgaand aan de schietpartij zat verdachte Gökmen T. meerdere keren in voorlopige hechtenis. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden (DJOA) evalueren de beslissingen die zijn genomen ten aanzien van de verdachte in relatie tot zijn strafrechtelijke verleden en de uitwisseling en opvolging van signalen waaruit zou kunnen blijken dat de verdachte mogelijk geradicaliseerd was. De Inspectie JenV valideert ook deze evaluaties.

Tegelijkertijd zal de Inspectie JenV haar overkoepelende analyse openbaar maken. Deze analyse gaat naast de betrouwbaarheid ook over de kwaliteit van alle evaluaties.

De marinierskalender is populair, Defensie laat extra exemplaren drukken

De Mariniers-kalender 2020 blijkt een gewild hebbeding. De eerste 3550 exemplaren waren binnen 24 uur uitverkocht. Dus zijn er 1665 bijgedrukt, dit aantal staat voor het oprichtingsjaar van het Korps Mariniers.

De opbrengst gaat naar 2 stichtingen. De ene zet zich in voor oud en actief dienende mariniers die te kampen hebben met ziekte of eenzaamheid. De andere is er een voor en door (oud-)mariniers, die geld bij elkaar roeit voor buddy’s in nood.

De kalender voor 2020 kost €16,65 exclusief verzendkosten. Bestellen kan hier

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Politie brengt evaluatie optreden aanslag Utrecht naar buiten

Na het schietincident in Utrecht op 18 maart trad de politie snel en effectief op. Er werd gehandeld volgens de plannen en protocollen die waren voorbereid. De procedure ‘Manhunt’ zorgde voor slagkracht op het gebied van opsporing en interventie. Dit leidde tot de aanhouding van de verdachte, kort na 18.00 uur. Op straat bleef de rust bewaard, mede door het goede contact met de gemeenschappen in de stad. Ruimte voor verbetering was er op het gebied van informatie-uitwisseling.

Dat zijn de belangrijkste bevindingen van de interne commissie die de het politieoptreden van 18 maart evalueerde. De commissie stond onder leiding van de Amsterdamse politiechef Frank Paauw, die binnen de politie verantwoordelijk is voor Crisis- en Conflictbeheersing (CCB). De Inspectie Justitie en Veiligheid valideerde de evaluatie om de betrouwbaarheid van de resultaten te toetsen.

Plaatsvervangend korpschef Henk van Essen, die de interne commissie opdracht gaf voor het onderzoek, is tevreden met de bevindingen. ‘We doen er – samen met partners – alles aan om incidenten met extreem geweld te voorkomen. Tegelijkertijd hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan de verdere professionalisering van onze respons op het moment dat zulk geweld zich toch voordoet. Dat is een doorlopend proces. Deze evaluatie laat zien dat de investeringen die zijn gedaan – bijvoorbeeld op het gebied van opleiden, trainen en oefenen – hun vruchten afwerpen. De lessen nemen we weer mee voor het vervolg.’

Professionele operatie
Na de eerste meldingen (om 10.42 uur) werd zowel op de plaats incident als daarbuiten snel en effectief gehandeld; op de plek van de schietpartij was er een goede samenwerking tussen de reguliere politie, de Dienst Speciale Interventies (DSI) en de andere hulpdiensten. Ook andere cruciale onderdelen – zoals de opsporing en de informatieorganisatie – schaalden op en kwamen direct in actie.

Voorbereiding werkt
Belangrijke stappen in de voorbereiding op (dreigend) terrorisme of andere vormen van grof geweld zoals in Utrecht, zijn de afgelopen jaren gezet met de introductie van het landelijke ‘DSI-alarm’ en de ontwikkeling van de procedure Manhunt. Het DSI-alarm activeert het gehele stelsel van speciale eenheden inclusief de noodzakelijke ondersteuning. Kort na het schietincident in de tram is het DSI-alarm geactiveerd; de eerste DSI-eenheden waren snel ter plaatse. De procedure Manhunt versnelt en stroomlijnt de operatie van de gehele Nederlandse politie bij een georganiseerde klopjacht op verdachten waar een grote dreiging vanuit gaat. Hoewel deze werkwijze op het moment van het incident in Utrecht nog niet volledig was geïmplementeerd, werd ze toch met succes toegepast.

Rust op straat
Na het incident werden er binnen en buiten Utrecht zichtbare (beveiligings)maatregelen genomen. Ook stond de Mobiele Eenheid paraat voor het geval onrust zou ontstaan. Mede door de verbinding met verschillende gemeenschappen in Utrecht – de zogenoemde bondgenotenaanpak – was er na het incident een goed beeld van de situatie op straat. Verstoringen van de openbare orde deden zich niet voor. Snelle en duidelijke (online) communicatie door de politie direct na het incident hielp daarbij.

Informatie-uitwisseling
Na het schietincident schaalde de complete crisisorganisatie van de politie op. Daardoor werd op veel verschillende plekken binnen de organisatie aan het incident gewerkt. Na de eerste hectische fase kwam de informatie-uitwisseling op gang en ontstond een scherper beeld van het incident. Desondanks bleef het lastig de juiste informatie op tijd bij sleutelfunctionarissen binnen en buiten de organisatie te krijgen.

Focus binnen het opsporingsproces
Bij de klopjacht op de dader werkten verschillende teams samen volgens de nieuwe Manhunt-procedure, met als doel het voorkomen van verder verlies van levens of schade door dader(s) zo snel mogelijk te identificeren, te lokaliseren en onder controle te brengen. De focus ligt daarbij op een snelle interventie en in mindere mate op het vergaren van bewijs. In de loop van de middag had de politie controle over een aantal locaties waar de verdachte mogelijk zou verblijven. Op dat moment is binnen een deel van het opsporingsapparaat meer nadruk gaan liggen op het goed voorbereid aanhouden en strafrechtelijk kunnen vervolgen van verdachte(n), zoals in een regulier strafrechtelijk traject. Dit leidde binnen de operatie tot een verschil in focus, waarna de officier van justitie van het arrondissementsparket die belast was met de Manhunt, de keuzes heeft gemaakt.

Rob van Bree, van de eenheidsleiding Midden-Nederland was nauw betrokken bij de politie-inzet van 18 maart: ‘In de bijzonder heftige én hectische situatie die na de schietpartij ontstond, hebben de collega’s gedaan wat zij moesten doen. En dat deden ze bijzonder goed. Zowel direct ter plaatse – gericht op de hulpverlening, het sporenonderzoek en de openbare orde – als achter de schermen, waar met man en macht gewerkt werd aan het opsporen van de dader. Daar ben ik trots op. Dat heeft het verschil gemaakt die dag.’

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

NBA: Buzzer beaters voor Bjelica en Rose

Iedereen die wel eens in zijn eentje op een basketbalpleintje heeft gestaan kent het gevoel. Je hebt de bal in je handen en er zijn nog drie seconden te spelen. Het volgende schot beslist of je de wedstrijd wint of verliest. Je dribbelt een paar keer, laat de bal los en in gedachte gaat de zoemer. Dan gaat de bal ringloos door het netje en ben je de held van de dag, je hebt een 'buzzer beater' gescoord. Gisteravond maakten twee spelers deze jongensdroom waar. Nemanja Bjelica ontmandelde de Rockets en Derrick Rose deed de New Orleans Pelicans de das om.

De winnende score van Bjelica was het indrukwekkendst. Zijn ploeg, de Sacramento Kings kon in Houston verrassend goed meekomen tegen de Rockets. Tot laat in het vierde kwart stond Sacramento voor, maar Russell Westbrook leek de wedstrijd met nog één seconde te spelen te beslissen. Met een finger roll zette hij zijn ploeg op een 118 – 116 voorsprong.

Na een time-out mocht Sacramento de bal in het veld brengen voor een laatste schot. De Serviër Bjelica, gisteren al goed voor dertig punten, wist zich vrij te wurmen en kon van ruim achter de driepuntslijn aanleggen. Zijn schot ging ringloos raak en de Kings boekten een verrassende en verdiende zege.

Bjelica eindigde met 17 punten. Buddy Hield was met 26 punten, waaronder zes driepunters de grote man van de Kings.

Bij Houston speelde Westbrook mogelijk zijn beste wedstrijd van het seizoen. Niet alleen vanwege zijn puntentotaal, maar vooral vanwege het feit dat hij nauwelijks miste. De guard schoot 13 op 17 en eindigde met 24 punten. James Harden noteerde 27 punten en 10 assists.

Derrick Rose besliste met een jumpshot de wedstrijd tegen de New Orleans Pelicans. Zijn ploeg, de Detroit Pistons, won met 103 – 105.

In 2008 werd Derrick Rose door de Chicago Bulls gedraft. Hij ontwikkelde zich razendsnel en Rose werd gezien als één van de nieuwe sterren in de NBA. De Bulls werd de ploeg die in staat werd geacht om LeBron James de weg naar de finale te beletten (wat overigens nooit lukte). In Roses derde jaar werd hij al verkozen tot meest waardevolle speler in de NBA.

De jaren daarna stonden in het teken van blessures, revalidaties en nieuwe blessures. Rose zou nooit meer een volledig seizoen spelen en ook nooit meer het niveau van zijn eerste jaren halen. Een dieptepunt voor Rose kwam in zijn tijd bij de New York Knicks. Rose was een tijdlang onvindbaar voor zijn team. Rose, die demotivatie voor de sport volledige kwijt was geraakt, was een paar dagen ondergedoken bij familie.

Af en toe laat Rose nog zien dat er nog steeds een briljante basketballer in hem schuil gaat. Vorig seizoen voor de Timberwolves draaide hij de klok terug met een 50-punts wedstrijd. Gisteravond scoorde hij 17 van zijn 21 punten in het vierde kwart.

De Pistons houden met de overwinning enigszins aansluiting met de ploegen die om een play-off plaats in het oosten strijden. Blake Griffin, sterspeler van de ploeg, zal constanter moeten gaan spelen. Tegen de Pelicans bleef de forward op vijf punten steken.

Uitslagen

Indiana Pacers – Los Angeles Clippers 99 – 110
Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 110 – 88
Chicago Bulls – Toronto Raptors 92 – 93
Houston Rockets – Sacramento Kings 118 – 119
Milwaukee Bucks – Orlando Magic 110 – 101
New Orleans Pelicans – Detroit Pistons 103 – 105
Phoenix Suns – Minnesota Timberwolves 125 – 109
Utah Jazz – Oklahoma City Thunder 90 – 104
Golden State Warriors – Memphis Grizzlies 102 - 110

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 21-3
Boston Celtics 17-5
Miami Heat 17-6
Philadelphia 76ers 17-7
Toronto Raptors 16-7
Indiana Pacers 15-9
Brooklyn Nets 13-10
Orlando Magic 11-12
Detroit Pistons 10-14
Charlotte Hornets 9-16
Chicago Bulls 8-17
Washington Wizards 7-15
Atlanta Hawks 6-17
Cleveland Cavaliers 5-18
New York Knicks 4-19

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 21-3
Los Angeles Clippers 18-7
Dallas Mavericks 16-7
Denver Nuggets 14-7
Houston Rockets 15-8
Utah Jazz 13-11
Phoenix Suns 11-12
Oklahoma City Thunder 11-12
Minnesota Timberwolves 10-13
Sacramento Kings 10-13
San Antonio Spurs 9-14
Portland Trail Blazers 9-15
Memphis Grizzlies 7-16
New Orleans Pelicans 6-18
Golden State Warriors 5-20

Nederlandse klimaattop op de kaart gezet in Madrid

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) sprak vandaag op de COP25 in Madrid met ministers van landen die zich hebben aangesloten bij haar initiatief om via een wereldwijde commissie dit onderwerp hoog op de politieke agenda te zetten.

Komend jaar op 22 oktober is in Amsterdam de internationale top over klimaatweerbaarheid. Deze Nederlandse klimaattop is gericht op het vinden van oplossingen voor landen die meer en meer te maken krijgen met de effecten van bijvoorbeeld extreme piekbuien, droogte en een stijgende zeespiegel. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) sprak vandaag op de COP25 in Madrid met ministers van landen die zich hebben aangesloten bij haar initiatief om via een wereldwijde commissie dit onderwerp hoog op de politieke agenda te zetten.

Van Nieuwenhuizen: ‘De overstromingen in Venetië en de bosbranden in Australië zijn beelden die iedereen op het netvlies heeft staan. Het laat de impact zien van het veranderende klimaat en ook de noodzaak om snel oplossingen te vinden om ons beter te beschermen tegen deze weersextremen. Daarom ben ik in Madrid om samen met gelijkgestemde landen de noodzaak voor het werken aan klimaatoplossingen bovenaan de agenda te krijgen. Onze resultaten presenteren we dan volgend jaar in Amsterdam aan de wereld. Een belangrijke eenmalige top, want vanaf dan moet het onderwerp een prominente plek krijgen op alle andere klimaattoppen, zoals de COP26 volgend jaar in Glasgow.’

Global Commission on Adaptation
Afgelopen september heeft Van Nieuwenhuizen bij de Verenigde Naties in New York samen met commissievoorzitters Ban Ki-Moon en Bill Gates het actiejaar van de Global Commission on Adaptation ingeluid, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte. Dat was de start van de 12 maanden waarin de Commission werkt aan praktische klimaatoplossingen voor regio’s die gevoelig zijn voor de toenemende weersextremen, zoals het versterken van kustgebieden en het toekomstbestendig maken van infrastructuur in steden. De Nederlandse klimaattop volgend jaar oktober is de afsluiting van dit actiejaar.

Adapt Now
De Commission, die vorig jaar op initiatief van minister Van Nieuwenhuizen is opgericht, heeft op 10 september hun Adapt Now rapport gepresenteerd. De belangrijkste conclusie is dat schade door wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen verder toeneemt als er niet snel wordt geïnvesteerd in het voorkomen van klimaatschade. Rampen als gevolg van extreem weer maken steeds meer slachtoffers en er wordt bijvoorbeeld jaarlijks 73 miljard dollar schade geleden als gevolg van overstromingen. Er is door de Commission berekend dat elke euro die geïnvesteerd wordt in bijvoorbeeld dijkversterking tussen de 2 en 10 euro bespaart, omdat er dan bij hoogwater minder schade is.

Verstappen: "We moeten ook aan de auto zelf werken"

Nu het Formule 1-seizoen ten einde is gekomen is het eindelijk tijd voor vakantie voor Max Verstappen. De Nederlander heeft echter geen wilde plannen voor de komende tijd.

"Ik blijf lekker thuis en ga het rustig aan doen", zo vertelde Verstappen bij Peptalk op Ziggo Sport. Tijdens het interview keek hij ook terug op het afgelopen seizoen en hoe de druk op het team veranderde gedurende het seizoen.

"Voor mij is er op dit moment totaal geen druk. Die zal er natuurlijk wel zijn als we met een goede auto beginnen. We weten als team zijnde ook dat we willen winnen en we zijn nu ook heel gefocust om in die positie terecht te komen. Als je gedurende het seizoen voor de overwinningen gaat strijden, komt de druk vanzelf wel, maar uiteindelijk heeft iedereen bij Red Bull denk ik voldoende ervaring om daarmee om te gaan", aldus de Red Bull-coureur zo lezen we op Verstappen.nl.

"De motor was, ten opzichte van Mercedes, tegen het einde van het seizoen gewoon goed. Ferrari springt er wat dat betreft nog altijd een beetje bovenuit, maar we moeten ook aan de auto zelf werken. Op dat gebied is Mercedes nog altijd sterk", zo vult Verstappen aan.

Tijdens het FIA-gala ontving de Nederlander de prijs voor mooiste actie van het jaar. "Dat was een mooie agressieve wedstrijd over het algemeen, een beetje wheel-bangen, ook mooi, een beetje buiten de baan, het kwam allemaal mooi uit. Vanaf Oostenrijk was de wedstrijdleiding wat milder en werd er wat meer toegestaan, daar ben ik natuurlijk heel blij mee", aldus Verstappen die ook gevraagd werd hoe hij het gala ervaren had. "Top, strak in het pak daar hou ik van. Het is leuk voor de foto maar ook redelijk warm."

Verstappen: "We moeten ook aan de auto zelf werken" (Pro Shots / Zuma Press)
Verstappen: "We moeten ook aan de auto zelf werken" (Pro Shots / Zuma Press)

Pierie: "Het is jammer, want je komt niet om alleen maar in Jong Ajax te spelen"

Kik Pierie verruilde sc Heerenveen afgelopen zomer voor Ajax, maar de negentienjarige verdediger is voorlopig nog niet in beeld bij het eerste elftal. Het betekent dat Pierie het voornamelijk moet stellen met optredens voor Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. Om die reden sluit de jongeling een huurperiode bij een andere club niet uit.

"Je moet eigenlijk naar de lange termijn kijken. Ik heb bewust deze stap naar Ajax gemaakt, omdat ik denk dat ik er op de lange termijn beter uit zal komen dan als ik bij Heerenveen was gebleven."

"Daar geloof ik nog steeds in en hoe dat verder gaat lopen zal de toekomst uitwijzen", zegt Pierie in gesprek met FOX Sports. Jong Ajax boekte maandagavond een 2-0 overwinning op Roda JC Kerkrade en neemt daardoor de tweede plaats in de Keuken Kampioen Divisie over van De Graafschap.

"Het is jammer, want je komt natuurlijk niet om alleen maar in Jong Ajax te spelen. Het loopt het even zo, maar ik heb er vertrouwen in dat die basisplek en die speelminuten in het eerste elftal uiteindelijk wel zullen komen", stelt de jonge verdediger.

Toen Daley Blind en Joël Veltman onlangs geschorst waren voor de Champions League-wedstrijd tegen Lille OSC (0-2 zege), kreeg Jurriën Timber de voorkeur boven Pierie in de wedstrijdselectie.

"Een verhuur? Misschien wel, als dat goed is voor mij. Daar ben ik nu in ieder geval niet mee bezig. Ik doe nu mijn stinkende best voor Jong Ajax", geeft Pierie te kennen.

Hij is in ieder geval niet bezig met de geluiden over hem in de media. "Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet weet wat er over mij wordt geschreven. Ik hoorde het altijd van mijn ouders, maar ik woon nu op mezelf. Daar ben ik nu niet zo mee bezig."

Vleesverwerkers in Amsterdam werken onveilig en niet eerlijk

Vijf vleesverwerkers in Amsterdam zijn in overtreding op het gebied van veilig en eerlijk werken. Dit blijkt uit een controle van de Inspectie SZW in samenwerking met de Nationale Politie. Eén van de vijf bedrijven had eerder al een boete van ruim 28.000 euro gekregen van de Inspectie.

Er zijn verschillende overtredingen geconstateerd op het gebied van de arbeidsomstandigheden. De overtredingen varieerden van het niet-dragen van de verplichte beschermende kleding, het ontbreken van afschermingen bij machines en andere vereiste veiligheidsvoorzieningen waardoor er ernstig gevaar ontstaat voor medewerkers. Bij enkele machines werkte zelfs de noodknop niet.

Productie stilgelegd
In totaal zijn door de Inspectie 14 waarschuwingen voor onveilig werken gegeven. In zes gevallen moest een deel van de productie zelfs tijdelijk worden stilgelegd.

Ondanks een goed georganiseerde branche, met een eigen RI&E (om risico's in kaart te brengen en in te perken), arbocatalogus en aanvullende afspraken over de arbeidsomstandigheden, was het veiligheidsbewustzijn volgens de Inspectie SZW niet erg groot.

Vermoedelijk onderbetaling
Ook op het terrein van eerlijk werken constateerde de Inspectie SZW overtredingen. Bij de controles zijn er ongeveer 80 medewerkers bevraagd. Zowel van de bedrijven zelf, als van 6 verschillende uitzendbureaus die personeel leverden. Bij een aantal bedrijven vermoedt de Inspectie onderbetaling, niet-toegestane contante betalingen en waarschijnlijk ook onterechte inhoudingen op het loon. Bij een aantal vleesverwerkers was de urenregistratie onvoldoende of niet aanwezig. De Inspectie vermoedt dan ook dat de werknemers te lange werkdagen maken.

Werknemers verstopt
Bij één vleesverwerker dachten 6 werknemers tevergeefs aan de controle te ontsnappen door zich in het bedrijf te verstoppen. De Inspectie denkt dat een aantal werknemers niet in Nederland mag werken of zwart verloond worden. Het bedrijf is gesommeerd om gegevens van deze medewerkers aan de Inspectie te overhandigen.

Uitzendbureaus
De uitzendbureaus die personeel leverden aan de vleesverwerkers worden de komende tijd door de Inspectie gecontroleerd op onderbetaling, tewerkstelling van vreemdelingen en specifieke wetgeving gericht op uitzendbureaus.

In mei dit jaar controleerde de Inspectie op de Veluwe al een aantal vleesverwerkers. Ook bij deze bedrijven werden overtredingen geconstateerd. In 2020 gaat de Inspectie door met het controleren van de bedrijven in deze sector.

AZ mag voor duel met Ajax terugkeren in AFAS Stadion

De wedstrijd tussen AZ en Ajax mag komende zondag worden afgewerkt in het AFAS Stadion. De gemeente Alkmaar communiceert via zijn website dat het college van burgemeester en wethouders aan de directie van AZ heeft laten weten dat het stadion weer vrijgegeven is, indien de toegezegde verstevigingsmaatregelen voor vrijdag klaar zijn en gecontroleerd.

Het betekent dat AZ voor het eerst sinds 4 augustus weer in Alkmaar zal spelen. "Het voetbal zo snel mogelijk terug in de stad in een veilig stadion was vanaf het begin het uitgangspunt."

"De club moet nog een aantal werkzaamheden verrichten, maar we zijn erg blij dat het gaat lukken en AZ de topper tegen Ajax in een vol stadion kan spelen", laat het college op de website van de gemeente Alkmaar weten.

"Op basis van het uitgebreide veiligheidsonderzoek van Royal HaskoningDHV en deze antwoorden is het stadion weer vrijgegeven, nadat op 10 augustus een deel van het dak instortte", schrijft de club.

Sindsdien speelde AZ haar thuiswedstrijden in het stadion van ADO Den Haag. Bij winst op Ajax komen de Alkmaarders aan kop van de ranglijst op gelijke hoogte met de Amsterdammers.

AZ mag voor duel met Ajax terugkeren in AFAS Stadion (Pro Shots / Koen Laureij)
AZ mag voor duel met Ajax terugkeren in AFAS Stadion (Pro Shots / Koen Laureij)

'Zwaar teleurgestelde Koeman voelt zich verraden door Van Wonderen'

Kees van Wonderen besloot onlangs per direct te vertrekken als assistent-bondscoach bij Oranje. Valentijn Driessen vertelt bij Voetbalpraat van FOX Sports dat keuzeheer Ronald Koeman dit besluit absoluut niet zag aankomen. Het plotselinge vertrek van Van Wonderen heeft Koeman 'zwaar teleurgesteld', zo weet de journalist van De Telegraaf te melden.

"Er kwam een leuk gesprek op gang over Kees van Wonderen. Daarin merkte je dat Ronald Koeman zwaar teleurgesteld was en zich een beetje verraden voelde. Van Wonderen is uit het niets opgestapt en volgens Ronald heeft hij absoluut geen signalen gegeven dat hij zich niet lekker voelde, te weinig te doen had of zijn ei niet kwijt kon", zegt Driessen.

Hij vertelt dat Van Wonderen zich één keer heeft uitgesproken over zijn rol bij Oranje. "Een jaar geleden rond de wedstrijd tegen Italië nadat hij met de Onder-17 Europees kampioen was geworden. Toen kwam hij terug en had hij wat noten op zijn zang, daar hebben ze gehoor aan gegeven", vervolgt de journalist.

"Nu hadden ze gewoon een overleg en is het Koeman medegedeeld. Dan is hij niet iemand die Van Wonderen probeert over te halen om toch te blijven. In dat geval heeft Koeman je niet meer nodig, daar is hij hard in."

"Datzelfde is gebeurd met Bas Dost. Maar je merkte dat het hem wat deed. Kees ontkent dat hij met een andere club bezig is", aldus Driessen.

"Dat geloof ik ook niet. Het lijkt me een impulsieve daad. Ik vind het een hele grote beslissing, want komend halfjaar heb je een eindronde en dan kan je daarna alsnog vertrekken. Kees was assistent bij FC Twente en ik ken hem als een betrouwbare vent", zo haakt Kenneth Perez in.

Driessen verwacht dat op korte termijn een nieuwe assistent bekendgemaakt moet worden. "Ze kijken eerst intern in de organisatie en als die niet voorhanden is, gaan ze buiten de organisatie kijken. Koeman heeft gezegd dat het voor de kerst bekend is."

MLB: The Show gaat multiplatform

MLB: The Showis al sinds jaar en dag exclusief gekoppeld aan PlayStation. Dat gaat binnenkort veranderen. De MLB, MLBPA en Sony kondigen namelijk aan dat de honkbal-titel vanaf 2021 multiplatform gaat.

De verandering moet vanaf 2021 ingaan. Waarom voor deze wijziging is gegaan is niet bekend. Inmiddels hebben Microsoft en Nintendo allebei het nieuws een retweet gegeven, dus het ligt in de lijn der verwachting dat MLB: The Show in ieder geval naar deze consoles komt. Ook pc is natuurlijk een kanshebber.

Negen doldwaze minuten bezorgen Arsenal eerste zege in twee maanden

Arsenal heeft maandagavond tegen stadgenoot West Ham United (1-3) voor de eerste keer in ruim twee maanden gewonnen in de Premier League. Het leek er lange tijd op dat het elftal van interim-trainer Fredrik Ljungberg wederom tegen een nederlaag zou aanlopen, maar negen doldwaze minuten in de tweede helft in het London Stadium bezorgden the Gunners alsnog de zege. Arsenal komt dankzij de zege op West Ham weer het linkerrijtje binnen en staat nu negende.

In de eerste helft in Oost-Londen maakte Arsenal andermaal een tegenvallende indruk in aanvallend opzicht. De formatie van Ljungberg, die het stokje overnam van de ontslagen Unai Emery, was daarnaast ook in verdedigend opzicht weer niet solide te noemen. De bezoekers hadden in de slotfase op voorsprong kunnen komen, na goed combinatiespel van Sead Kolasinac en Pierre-Emerick Aubameyang. Mesut Özil kon echter bij de tweede paal niet raak koppen.

Aan de andere kant deed West Ham-verdediger Angelo Ogbonna dat wel, waardoor de thuisploeg met een 1-0 voorsprong ging rusten.

Een periode van negen minuten in de tweede helft deed het Londense onderonsje volledig kantelen. Gabriel Martinelli, al viermaal trefzeker in de groepsfase van de Europa League, tekende van dichtbij voor de gelijkmaker en zijn eerste treffer in de Premier League. Nicolas Pépé zorgde luttele minuten later voor het mooiste doelpunt van de avond, want de recordaankoop van Arsenal krulde de bal van binnen het strafschopgebied in de verre hoek.

Aubameyang tekende twintig minuten voor tijd voor de derde treffer, door uit de draai raak te schieten. De afgemeten voorzet vanaf de zijkant kwam van Pépé.

De spelers van West Ham waren duidelijk aangeslagen door de opmerkelijke comeback van het getergde Arsenal. Manager Manuel Pellegrini voerde nog enkele wisselingen door, met onder meer Sébastien Haller die Felipe Anderson afloste. Arsenal gaf de broodnodige overwinning echter niet meer weg in de slotfase van de Londense derby. Een zeer belangrijke zege ook voor de manschappen van Ljungberg in aanloop naar het Europa League-duel met Standard Luik van donderdag.

Beatrix bezoekt symposium In Vrijheid Verbonden

Prinses Beatrix woont maandagavond 20 januari in Tivoli Vredenburg in Utrecht een symposium bij van het interreligieus netwerk In Vrijheid Verbonden. Het thema van de bijeenkomst is ‘75 jaar vrijheid’.

In Vrijheid Verbonden wil zich met de bijeenkomst sterk maken voor een door waarden gedreven benadering van maatschappelijke vraagstukken, vanuit de gedachte dat deze worden benaderd vanuit harmonie, compassie, acceptatie en verdraagzaamheid. In de vorm van voordrachten, zang, dans en muziek presenteren verschillende religies en levensbeschouwingen hun opvatting ten aanzien van een duurzame samenleving.

Het netwerk In Vrijheid Verbonden bestaat uit mensen die vanuit verschillende religies en levensbeschouwingen samenkomen om zich gezamenlijk te presenteren en zich samen sterk te maken voor de democratie. De eerste bijeenkomst werd ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix in 2005 georganiseerd. De gemeente Utrecht is mede-gastheer.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

Politie houdt verdachte aan in cold case Richard Houtveen

Negen jaar na de gewelddadige dood van Richard Houtveen uit Nieuwegein heeft de politie een verdachte aangehouden in de zaak. Het gaat om een 42-jarige man uit de gemeente Woerden. De zaak kwam in beweging dankzij nieuwe informatie die het Cold Case Team van de politie Midden-Nederland in kaart wist te brengen.

Richard Houtveen werd op 11 juli 2010 gedood in het centrum van Nieuwegein. Richard bekeek daar die avond de WK-finale van het Nederlands elftal op een groot scherm. Na afloop van de wedstrijd raakte hij betrokken bij een ruzie op straat. Tijdens die ruzie raakte Richard dodelijk gewond nadat hij gestoken werd met een steekwapen. De 25-jarige Richard Houtveen liep nog enkele meters verder maar zakte daarna op straat in elkaar.

De verdachte die nu is aangehouden was al eerder in beeld in het onderzoek. Vrij snel na de dood van Richard Houtveen werd de man ook al aangehouden. Tot vervolging kwam het destijds niet. Hij wordt op dit moment verdacht van betrokkenheid bij de dood van Richard Houtveen.

De zaak werd in 2012 overgedragen aan het Cold Case Team. Sinds 2017 is in stilte aan de zaak gewerkt. “Het dossier kon in die jaren verder worden aangevuld met nieuwe informatie en nieuwe getuigen,” zegt het rechercheteam. Begin 2019 kwam de zaak al in de publiciteit nadat de politie het publiek opnieuw vroeg om mee te denken. Afgelopen jaar voerde de politie in verband met de zaak meerdere keren onderzoeken uit in het centrum van Nieuwegein. Inmiddels is er voldoende grond om de verdachte opnieuw aan te houden.

Het Cold Case Team is blij met de ontwikkelingen in de zaak: “We hebben nauw contact onderhouden met de familie. Voor hen is het altijd onverteerbaar geweest dat er niemand veroordeeld is voor de dood van Richard. We hopen dat voor hen aan die onzekerheid nu eindelijk een einde gaat komen”.

AH verkoopt duur kunstwerk voor 28 cent

Vorige week verbaasde kunstenaar Maurizio Cattelan de wereld door een kunstwerk van een vastgetapede banaan voor meer dan een ton te verkopen. Dit ging de Nederlandse kruideniersmentaliteit te boven, maar gelukkig maakt Albert Heijn kunst voor iedereen bereikbaar:

"Ze worden bij Real niet warm of koud van Van de Beek"

Kenneth Perez vindt de mogelijke overstap van Donny van de Beek naar Real Madrid opvallend. De Telegraaf meldde eerder dat een deal tussen de twee clubs inzake de middenvelder al zo goed als rond is voor een bedrag van circa 55 miljoen euro. De Deense analist spreekt maandagavond over een 'hele bijzondere transfer'.

"Naar Real Madrid? Dat is best bijzonder", begint de oud-voetballer bij Voetbalpraat van FOX Sports. "Donny van de Beek is een geweldige speler, alleen de spelers die daar spelen worden niet warm of koud van Donny van de Beek."

"Bij dat soort clubs gaat alles om acceptatie. Over hoe goed je écht bent. En ook zelf iets kunnen. Hij is natuurlijk ontzettend afhankelijk van zijn medespelers", meent de oud-voetballer.

"Als ze hem de bal niet gunnen, kan hij wel rennen of vliegen wat hij wil... Dat is een proces. Donny van de Beek is niet een volwaardige international. De trainer van het Nederlands elftal (Ronald Koeman, red.) ziet bijvoorbeeld ook dat anderen beter zijn, zoals Georginio Wijnaldum."

"Dan vind ik het een hele grote stap richting Real Madrid. Daar zitten toch wel grote namen, een grote club, een heel kritisch publiek... Ik ben heel benieuwd", besluit Perez.

Van de Beek zelf wilde maandag niets kwijt over de geruchten. "Geruchten zijn geruchten. Ik denk dat er op dit moment andere belangrijke dingen zijn om over te praten", aldus de middenvelder van Ajax.

Groot onderzoek naar preventie dementie

In 2040 zal het aantal Nederlanders met dementie naar verwachting gestegen zijn naar 520.000. Daarmee groeit de impact van dementie op de samenleving en gezondheidszorg aanzienlijk. Daarom is het nieuwe Nederlands Consortium van Dementie Cohorten (NCDC) een onderzoek gestart naar preventie van dementie.

Dit onderzoek van acht samenwerkende instellingen brengt de voornaamste genetische, leefstijl- en psychosociale risicofactoren voor dementie in kaart. Daarnaast bestuderen de onderzoekers hersenscans en stoffen in het bloed en hersenvocht om meer te weten te komen over het verloop van cognitief gezond naar dementie. Daarmee willen ze aangrijpingspunten voor preventie van dementie identificeren. Het onderzoek richt zich op de twee belangrijkste oorzaken van dementie: neerslag van het alzheimer-eiwit ‘amyloid’ en schade aan de bloedvaten in de hersenen.

Het onderzoek levert inzichten op over welk middel op welk moment ingezet kan worden om de kans op dementie te verkleinen en/of het ontstaan van dementie te vertragen. De resultaten bieden ook een basis voor het nog beter herkennen en meten van de eerste signalen van dementie. De resultaten worden gedurende de komende vier jaar verwacht.  Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie en Alzheimer Nederland.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

'Transferstrijd Nathan Aké barst los: nieuwe grootmacht meldt zich'

Nathan Aké staat niet alleen op het verlanglijstje van Chelsea. Sky Sports meldt dat de 24-jarige verdediger van Bournemouth ook op de radar van Manchester City is verschenen.

Volgens de Britse tv-zender zouden the Citizens in januari al willen toeslaan. Naast City en Chelsea zouden ook Tottenham Hotspur en Everton gecharmeerd zijn van de Oranje-international.

Manager Josep Guardiola gaf eerder al aan dat zijn werkgever mogelijk gaat toeslaan in de winterse transfermarkt. De coach uit Spanje benadrukte dat het dan wel moest gaan om een 'ongelooflijke mogelijkheid die goed is voor de komende vijf of zes jaar'.

City moet echter wel rekening houden met de forse concurrentie van Chelsea. Volgens Sky Sports hebben de Londenaren bij de verkoop van Aké naar Bournemouth in 2017 een terugkoopoptie bedongen.

Naar verluidt kan Chelsea voor circa 48 miljoen euro de stopper terughalen. Door het opgeheven transferverbod zou Chelsea volgens Engelse media weer flink gaan investeren in de selectie en Aké zou een van de topprioriteiten zijn.

Frank Lampard van Chelsea is fan van Aké, maar volgens The Telegraph wil de manager aftasten hoe lang de geblesseerde Antonio Rüdiger nog afwezig zal zijn alvorens de club besluit veel geld te spenderen aan Aké, die nog tot medio 2022 vastligt bij the Cherries.

Daarnaast is het afwachten of Aké geen langdurige blessure heeft opgelopen. Tijdens het duel met Liverpool (0-3) afgelopen zaterdag moest de Nederlander met een blessure uitvallen.

Damper of dual user, dat is de vraag

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een aantal factoren op een rij gezet, waarmee het onderscheid kan worden gemaakt tussen e-sigaretgebruikers (dampers) enerzijds en mensen die zowel sigaretten roken als e-sigaretten gebruiken (de zogenaamde combi-rokers) anderzijds. Een onderscheid tussen beide groepen is belangrijk omdat ze zo op maat geholpen kunnen worden bij het zetten van een stap naar stoppen met het gebruik van tabaksproducten. Dit staat in een publicatie van RIVM-onderzoekers in de International Journal Environmental Research Public Health.

De onderzoekers hebben onder zo’n 120 dampers en combi-rokers geconstateerd dat gebruikers van alleen de e-sigaret in het verleden meer sigaretten te hebben gerookt dan de combi-rokers in het heden. Daarnaast geven meer dampers aan dat ze het moeilijk vinden om helemaal te stoppen. Dat kan erop duiden dat ze het al vaker hebben geprobeerd om te stoppen en weten hoe moeilijk dat is.

Onaantrekkelijke geur
De onderzoekers keken ook naar de aantrekkelijkheid van de gewone sigaret en de e-sigaret. Zestig procent van de e-sigaretgebruikers vinden gewone sigaretten niet aantrekkelijk, met name vanwege de geur na het roken, de smaak van het roken en de hoge prijs. Bij de combi-rokers is dat maar 12 procent. Verder constateerden de onderzoekers dat de dampers meer tevreden zijn met hun product, maar wel klagen over het feit dat er geen automaten zijn waar ze dampproducten kunnen kopen. Combi-rokers geven vaker aan helemaal te willen stoppen dan e-sigaretgebruikers.

Vervolgstappen
Door alle gegevens samen te voegen valt met een zekerheidsscore van meer dan 80 procent bepalen in welke categorie ze nu horen: die van e-sigaretgebruikers of van combi-rokers. Dit onderscheid is belangrijk in verband met mogelijke vervolgstappen, die rokers kunnen zetten naar stoppen met roken bijvoorbeeld via gezondheidscommunicatie.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay - Sarah Johnson

Sevilla aast op AZ-duo en benadert Maduro

Calvin Stengs en Myron Boadu staan nadrukkelijk op de radar van Sevilla. De Telegraaf meldt dinsdagochtend dat de Spaanse club de twee jonge aanvallers van AZ Alkmaar 'intensief volgt'. Sevilla heeft Hedwiges Maduro, oud-middenvelder en trainer in opleiding, benaderd over de twee nieuwbakken Oranje-internationals.

"Dat ze kunnen voetballen en hoe ze voetballen, dat weten ze wel bij alle clubs en ook bij Sevilla", zegt Maduro, die van medio 2012 tot januari 2014 actief was bij los Rojiblancos, in gesprek met het dagblad.

"Ze kijken ook naar andere dingen en willen weten wat voor jongens het zijn, welke persoonlijkheden ze hebben en of ik denk dat ze kunnen aarden in Spanje."

De analist van FOX Sports geeft aan dat hij vaker wordt benaderd door zijn voormalig clubs, Valencia en PAOK Saloniki, met dergelijke vragen.

"Lijkt me logisch ook want het gaat niet alleen om de voetbalkwaliteiten, ze moeten met hun karakters ook passen in een spelersgroep en aan de buitenkant valt dat moeilijk te beoordelen."

Stengs en Boadu werden de afgelopen maanden al met diverse buitenlandse clubs in verband gebracht. Naar verwachting moeten geïnteresseerde partijen wel een flink geldbedrag op tafel leggen.

Beide talenten en sinds kort ook internationals wordt een grote toekomst voorspeld. Stengs en Boadu staan beiden tot de zomer van 2023 onder contract bij de Alkmaarders.

Animal Rights toont vreselijke beelden uit de konijnenhouderij

Animal Rights en Konijn in Nood onderzochten een jaar lang de commerciële konijnenhouderij in Nederland. De aangetroffen omstandigheden in Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel zijn ronduit schokkend. Op veel locaties worden konijnen nog steeds gehouden in kleine, volgepakte kooien die alleen te vergelijken zijn met de reeds verboden legbatterijen voor hennen of de per 2024 verboden nertsen kooien.
Maar ook bij de hoogste welzijnsstandaard van de zogenaamde ‘parkkooien’ tonen de beelden een ongelofelijke hoeveelheid dierenleed.

Trauma’s en infecties
Tussen oktober 2018 en november 2019 werd ongeveer een kwart van de naar schatting 40 overgebleven konijnenbedrijven geïnspecteerd. Bijna overal troffen de onderzoekers dode, zieke en stervende dieren aan tussen de levende konijnen. Konijnen hebben voetverwondingen of beschadigde of ontbrekende oren. Trauma en bacteriële of parasitaire infecties kunnen de oorzaak zijn voor de gefilmde verlamming van het achterlijf, scheve nekken, en vervormde achterpoot, naast de vele sterfgevallen.

Gaas
Veel konijnen brengen hun hele korte leven nog steeds op een bodem van gaas door waar hun pootjes niet op gebouwd zijn. Gaasbodems veroorzaken voetzoolaandoeningen: wonden, kale plekken en eeltknobbels. Wanneer de voetzolen zijn verwond, is dit niet alleen pijnlijk voor het dier, er kunnen ook bacteriën binnendringen, en zo een secundaire infectie veroorzaken.

Geen ruimte voor natuurlijk gedrag
Er is weinig mogelijkheid voor konijnen, in welk houderijsysteem dan ook, om hun natuurlijk gedrag te uiten. Er is niet of nauwelijks ruimte voor huppelen en rennen, geen mogelijkheid tot graven. Deze konijnen komen nooit buiten en zien nooit daglicht. Ze leven niet in natuurlijke groepssamenstellingen, lopen over een ondergrond met spleten, bevinden zich continu boven hun eigen uitwerpselen en ademen de ammoniaklucht daarvan in. Daarnaast is er de continue herrie van de mechanische ventilatie en muziekinstallaties.

De moederdieren leven eenzaam in hun kooien wanneer ze geen jongen hebben. Verder constateerden de organisaties vaak een schrijnende afwezigheid van verrijkings- en schuilmateriaal. Het is twijfelachtig of de wettelijk verplichte tweemaal-daagse controle van de dieren op sommige bedrijven plaatsvindt, en of zieke en gewonde dieren medische hulp en afzondering krijgen.

Ziekte en antibioticagebruik
Naast de standaard welzijnsproblemen kampt de sector met uitbraken van besmettelijke ziekten, waardoor het sterftecijfer in de konijnenstallen tot piekhoogten kan oplopen. Dit leidt weer tot een extreem hoog antibioticagebruik in deze sector dat via resistentie ook een gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid.

Anderhalf miljoen geslachte konijnen
Er zijn in Nederland op ieder moment ongeveer 300.000 konijnen die voor hun vlees worden gehouden, die iedere 10 tot 11 weken naar de slacht gaan. Zo kom je op grofweg anderhalf miljoen geslachte konijnen per jaar.  De consumptie van konijnenvlees is in Nederland niet populair en ligt rond de 650 gram per hoofd van de bevolking per jaar, met vooral een piek rond Kerst. Nederland heeft geen gespecialiseerd slachthuis voor konijnen en de slachtrijpe dieren gaan dan ook op transport naar België of Duitsland. Slechts een deel vindt zijn weg weer terug naar Nederlandse supermarkten.

Rapporten
Het is al langer bekend dat de konijnenhouderij een verschrikkelijk systeem is. Het oordeel in rapporten van de European Food Safety Authority (EFSA) en Wageningen Universiteit is vernietigend voor de konijnenhouderij. Wageningen meldt bijvoorbeeld dat er bij konijnen “hoge scores voor ongerief“ voor komen en deze “worden vooral veroorzaakt door houderijcondities”. Toch geeft, in een antwoord bij de begrotingsstaten van het Ministerie van LNV voor 2020, de landbouwminister aan dat de ‘uitval’ bij de konijnenhouderij niet wordt geregistreerd. In haar jaarplan voor 2018 meldt de NVWA dat vanwege financiële krimp in de konijnenhouderij “nalevingsmeting en gericht inspecteren” niet meer plaatsvindt.

Afschaffen is de enige oplossing
Naar aanleiding van de maatschappelijke kritiek heeft de konijnensector ingezet op ‘betere huisvestingssystemen’ met welluidende namen als ‘welzijnskooien’ en ‘parkhuisvesting’. “In realiteit beantwoorden ook de nieuwere huisvestingsnormen in de verste verte niet aan de natuurlijke behoeften en gedragingen van konijnen,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen, “en brengen ze de massale sterfte van konijnen in dit systeem niet naar beneden.”

“Het is tijd om te concluderen dat de konijnenhouderij op geen enkele wijze in staat is om te voldoen aan de behoeftes van konijnen en dat konijnen volstrekt ongeschikt zijn voor de vee-industrie,” vervolgt hij. “We moeten daarom stoppen met de zoektocht naar steeds weer kleine, vaak denkbeeldige, verbeteringen in de houderij omstandigheden.”

Sterker nog, de nieuwe huisvestingssystemen brengen steeds weer nieuwe welzijnsproblemen met zich mee: de voedsters vertonen agressief gedrag wanneer ze in een groep gehuisvest worden en hygiëne wordt een probleem zodra verrijkingsmateriaal en betere bodems worden gegeven. “Dierenwelzijn is een illusie in de konijnenhouderij,” zegt Vermeulen. “Dit systeem behoeft geen verbeteringen, maar afschaffing.”

De consument en de noodzaak van stalbeelden
Minister Schouten gaf het afgelopen jaar regelmatig aan dat het in de eerste plaats de taak van de consument zelf is om zich te informeren over de producten die hij of zij koopt. Dit is echter niet mogelijk zonder de consument een eerlijke blik te gunnen in het houderijsysteem. Waar de overheid en de sector falen, zorgen Animal Rights en Konijn in Nood voor de noodzakelijke transparantie over het leven en lijden van konijnen in deze industrie.

Winactie: het bordspel 'Expeditie Robinson: de Eilandraad'

Op de valreep van het 20e jubileumseizoen Expeditie Robinson, mogen wij in samenwerking met JustGames onze TV-kijkers verblijden met het nieuwe bordspel 'Expeditie Robinson: de Eilandraad'! Doe mee en maak gelijk kans op de winst!

Expeditie Robinson - De Eilandraad (Afbeelding; Just Games)
Expeditie Robinson - De Eilandraad (Afbeelding; Just Games)

Beleef het exotische avontuur nu in je eigen woonkamer. Leid een kamp met expeditieleden en ga de strijd aan om de ultieme Robinson te worden. Bereid je voor op de proeven en gebruik je stemmen om andere spelers weg te stemmen.

Overleef jij ‘De Eilandraad’ en win jij dit avontuurlijke bordspel?

Om kans te maken op dit nieuwe bordspel van JustGames beantwoord je in een post in het forumtopic de volgende vraag:

Wat was jouw favoriete moment van de afgelopen 20 seizoenen Expeditie Robinson?
Benoem hierbij ook welk seizoen dat was, en waarom dit voor jou het favoriete of meest memorabele moment is gebleven.

Als je deze drie dingen in één post noemt (moment, seizoen, waarom) ding je automatisch mee!
Er zal eerlijk worden geloot onder de deelnemers. De winnaar mag dan zijn/haar NAW-gegevens aan Moira. doorgeven en dan stuurt JustGames het bordspel naar je toe!

Deelnemen kan tot en met zondag 22 december 2019!

Crew is uitgesloten van deelname.

Opnieuw arrestaties in onderzoek criminele drugsorganisatie

Vanmorgen zijn met toestemming van de officier van justitie vijf mannen aangehouden die verdacht worden van deelname aan een criminele organisatie die zich onder meer bezig zou houden met de grootschalige productie en handel in synthetische drugs. Eerder werden in verband met dit onderzoek al twaalf verdachten gearresteerd daarvan zitten er nog acht vast. Vanmorgen werden een 62-jarige man uit Culemborg, een 59-jarige man uit Geffen en drie mannen uit Tiel (18, 37 en 38 jaar) aangehouden. Er worden vier woningen en drie auto / garagebedrijven doorzocht.

Door uitgebreid en intensief rechercheonderzoek kregen politie en Openbaar Ministerie zicht op een criminele drugsorganisatie die zich onder meer bezig zou houden met het produceren van synthetische drugs. Dit gebeurde in drugslabs die werden ontdekt in Hechtel-Eksel (B) en Esch. Ook werd een opslaglocatie in Rilland opgerold. Met de arrestaties van vandaag komt het totaal aantal verdachten op zeventien.

Hechtel-Eksel
Op dinsdag 29 januari 2019 werd in Hechtel-Eksel (B) een drugslab met drie dode mannen aangetroffen die daar vermoedelijk als laborant aan het werk waren geweest. Het drietal had kennelijk teveel koolmonoxide binnengekregen dat hen fataal was geworden. De slachtoffers 22, 23 en 25 jaar kwamen uit Eindhoven en Valkenswaard. In Bureau Brabant en Opsporing Verzocht werd aandacht aan deze zaak besteed. Een 53-jarige man uit Hechtel-Eksel werd aangehouden. Op 28 mei 2019 volgden in Nederland de arrestaties van twee Eindhovenaren van 23 en 35 jaar. Op 27 oktober jl. werd een 38-jarige man uit Valkenswaard in Rotterdam bij toeval voor een huiselijk geweld zaak aldaar aangehouden. Hij werd al sinds eind mei gezocht en is aan de Brabantse politie overgedragen. Hij zit in voorlopige hechtenis.

Esch
Op woensdag 3 juli 2019 werd in de kelder van een woning in Esch een groot drugslab aangetroffen waar amfetamine olie werd geproduceerd. Er stond onder meer een 1000 liter ketel. Ook lag er drugsafval van MDMA vervaardiging. Een 50-jarige man en een 40-jarige vrouw werden in de woning aangehouden. De mannelijke verdachte zit nog vast.

Rilland
In een schuur bij een woning aan de Duivenhoek in Rilland trof de politie op vrijdag 19 juli 2019 een opslag voor een drugslab aan. Er lagen ketels, tientallen jerrycans met chemicaliën zoals zoutzuur en methanol. Ook werden restanten MDMA-olie aangetroffen ten behoeve van de vervaardiging van MDMA (XTC). Op 15 augustus 2019 werd daarvoor een 20-jarige man uit Oosterland aangehouden. Hij zit in voorlopige hechtenis.

Nog meer arrestaties
Op woensdag 6 november jl. werd een 20-jarige man in Nieuwerkerk verblijvende man opgepakt. Op dinsdag 26 november jl. werden een 35-jarige man uit Bergen op Zoom, een 22-jarige man uit Steenbergen, een 19-jarige man uit Renesse en een 70-jarige inwoner van Almere aangehouden. Zij zitten nog vast. Er werden die dag op negen adressen doorzoekingen gedaan.

Doorzoekingen Antwerpen
Op woensdagochtend 27 november 2019 heeft de Federale Gerechtelijke politie in Antwerpen in verband met het onderzoek naar deze criminele drugsorganisatie met ondersteuning van de Nederlandse politie drie juweliers in de Diamantbuurt doorzocht. Daarbij werden diverse goederen in beslag genomen.

Naast de aanhoudingen van vier verdachten vandaag worden vier woningen en drie auto- / garagebedrijven doorzocht. Tijdens de doorzoekingen worden specialisten ingezet om verdovende middelen op te sporen. Bij een van die bedrijven is inmiddels amfetamine aangetroffen.

Opslaglocatie in Rilland (Afbeelding: Politie)
Opslaglocatie in Rilland (Afbeelding: Politie)

GTFO is beschikbaar in Early Access

10 Chambers Collective, een groep Zweedse onafhankelijke ontwikkelaars die bekend is van titels als Payday: The Heist en Payday 2, kondigt aan dat de Early Access van hun debuuttitel GTFO nu beschikbaar is op Steam.

De game is een coöperatieve actie/horror shooter voor vier spelers en is gericht op hardcore gamers die op zoek zijn naar een uitdaging. Met de introductie van een uniek systeem genaamd 'The Rundown' wordt het spel regelmatig bijgewerkt met nieuwe expedities die de vorige vervangen.

GTFO speelt zich af in in een ondergrondse faciliteit genaamd 'The Complex', waar het overleven van je team afhankelijk is van je vermogen om te communiceren en coördineren. Daarnaast is munitie schaars, dus soms kan je beter voor een stealthy aanpak kiezen dan je wapens af te vuren. Je speelt als scavengers die gevangen worden gehouden door een mysterieuze entiteit genaamd "The Warden", die je team op expedities stuurt om verschillende opdrachten uit te voeren en verschillende artefacten op te halen. Deze expedities variëren in moeilijkheid waarvoor geldt: hoe dieper in het complex, hoe moeilijker. Tijdens de Alpha Test werden bijvoorbeeld 303954 scavengers naar het complex gestuurd. Slechts 3786 van hen kwamen terug.

Ulf Andersson, oprichter van 10 Chambers Collective en game designer van Payday: "De Early Access van GTFO is zeer ambitieus. We zijn nu bijna vier jaar bezig met ontwikkelen en willen onze community nu eindelijk aan de slag laten gaan met de game. De Early Access is tevens een kans om 'The Rundown' te testen: verschillende soorten expedities, hoe lang ze moeten duren, hoe vaak we nieuwe moeten uitbrengen, enzovoorts. Het wordt een periode van constant experimenteren en we denken dat het heel interessant is voor hardcore gamers die de ontwikkeling van de game op de voet willen volgen."

De Early Access van GTFO is nu beschikbaar op Steam voor €34,99. De game wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe content.

Wake Island terug in Battlefield V

DICE brengt Wake Island terug in Battlefield V. De map wordt gratis gelanceerd op donderdag 12 december, als onderdeel van de nieuwste update van Tides of War update, Chapter 5: War in the Pacific.

Wake Island debuteerde als een E3-demo voor de originele game, Battlefield 1942 in 2002. Sindsdien is de kaart verschenen in verschillende Battlefield-games, waaronder Battlefield 1943, Battlefield 2, Battlefield 3 en nu Battlefield V. In onderstaande video zie je goed de verschillen tussen de oude en de nieuwste map.

Battlefield-veteranen kunnen deze iconische kaart opnieuw bezoeken met dezelfde klassieke lay-out, maar nu met het uiterlijk, het geluid en de functies van Battlefield V. Wake Island is te spelen in de Breakthrough-modus en de Conquest Assault-modus.

Battlefield V is uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Deskundigenverklaring voor transgenders vervalt

De deskundigenverklaring die transgender personen nodig hebben om de vermelding van het geslacht op hun geboorteakte te laten wijzigen, komt te vervallen. Zo wordt de huidige procedure eenvoudiger. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) dat vandaag via het internet in consultatie is gegaan.

Er komt straks een procedure in twee stappen. De aanvrager meldt eerst zijn of haar wens om de geslachtsregistratie te wijzigen. Na ten minste vier en ten hoogste twaalf weken kan die kennisgeving bij de balie worden bevestigd, en kan de ambtenaar van de burgerlijke stand de geboorteakte aanpassen. De transgender persoon kan daarvoor terecht bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van zijn geboorteplaats, en voortaan ook bij de burgerlijke stand van zijn woonplaats. Zo kunnen reiskosten en tijd worden bespaard.

De wetswijziging is een gevolg van de evaluatie van de huidige Transgenderwet, en komt tegemoet aan bezwaren uit de praktijk tegen de deskundigenverklaring. Transgender personen en belangenorganisaties vinden de deskundigenverklaring een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht. Ook leven er praktische bezwaren, zoals de kosten van de verklaring.

Dekker:‘Het kabinet wil een bijdrage leveren aan de verdere emancipatie van transgender personen. Daarom wordt het straks makkelijker om de vermelding van het geslacht op de geboorteakte aan te passen. Ook voor jongeren onder de 16 jaar wordt dit mogelijk.’

Dekker stelt namelijk voor om de huidige leeftijdsgrens te laten vervallen; op grond van het voorstel kunnen straks ook jongeren onder de 16 jaar hun geslachtsregistratie wijzigen door een verzoek aan de rechter. Reden hiervoor is dat sommige jongeren al voor hun 16e jaar in een ander geslacht door het leven gaan. Het verschil tussen geslachtsregistratie en beleefde genderidentiteit wordt dan als heel knellend ervaren, onder meer vanwege de identificatieplicht en te behalen schooldiploma’s.

NFL: Touchdownregen in sensationele kraker Saints en 49ers

In de NFL hebben de New Orleans Saints en San Francisco 49ers een werkelijk fenomenaal duel afgeleverd. De twee ploegen begonnen met een 10-2 record aan de wedstrijd en ze klapten er vanaf het eerste tot en met het laatste moment volle bak op.

In het eerste kwart bezorgde Saints-quarterback Drew Brees al twee vrij lange touchdown passes bij tight end Jared Cook, terwijl 49ers-quarterback Jimmy Garoppolo tussendoor Kendrick Bourne bediende: 13-7. Het ging vervolgens over en weer met touchdowns voor Josh Hill (Saints), Emmanuel Sanders op een 75-yard run (49ers) en Brees zelf. De Niners sloegen nog voor halftime voor het eerst hard toe: een trick play bracht de bal bij Emmanuel Sanders, die een touchdown pass bezorgde bij Raheem Mostert, waarna Mostert met een minuut te spelen nóg een touchdown scoorde voor 27-28.

Het derde kwart was iets rustiger, met zowaar twee field goals voor de Saints - Wil Lutz trapte van 55 en 48 yards raak - en een korte receiving touchdown van George Kittle: 33-35. Via Bourne werd de voorsprong van de 49ers uitgebreid naar 33-42, maar een pass van Brees op Michael Thomas bracht de Saints terug naar 40-42, waarna kicker Robbie Gould vanaf 41 yards doel trof: 40-45.

De Mercedes-Benz Superdome ontplofte toen een pass van Brees bij wide receiver Tre'Quan Smith belandde voor een touchdown, hoewel de 2-point conversion mislukte (46-45). Daar leek het bij te blijven, tot een zinderende run van Kittle - die door drie man neergehaald moest worden - de 49ers in scoringspositie bracht. Gould legde vanaf 30 yards aan en in de laatste seconde trapte hij de bezoekers alsnog naar de 46-48 zege.

Saints - 49ers (Bron: YouTube)

De rest
Natuurlijk werden er ook nog andere wedstrijden gespeeld, zoals die tussen de Buffalo Bills (9-3) en Baltimore Ravens (10-2). Daar waren de Ravens toch wel een maatje te groot, onder meer door drie touchdown passes van quarterback Lamar Jackson, waarbij de 61-yard run van Hayden Hurst voor de tweede touchdown wel een hoogtepunt was. Cole Beasly deed na een pass van Bills-quarterback Josh Allen nog iets terug, maar meer dan het beperken van de schade zat er niet in: 17-24 voor de Ravens.

De New England Patriots (10-2) ontvingen de Kansas City Chiefs (8-4) en dankzij een pass van quarterback Tom Brady op Julian Edelman kwamen ze al snel op voorsprong. In het tweede kwart sloegen de Chiefs terug met een 48-yard touchdown pass van Patrick Mahomes op Mecole Hardman en een score van Travis Kelce, met ook nog eens drie field goals van Harrison Butker. Een touchdown van Brandon Bolden namens de Patriots bracht de spannning nog wel even terug, maar de Chiefs wonnen met 16-23.

Uitslagen NFL
Chicago Bears - Dallas Cowboys 31-24 (donderdag)
Atlanta Falcons - Carolina Panthers 40-20
Buffalo Bills - Baltimore Ravens 17-24
Cleveland Browns - Cincinnati Bengals 27-19
Green Bay Packers - Washington Redskins 20-15
Minnesota Vikings - Detroit Lions 20-7
New Orleans Saints - San Francisco 49ers 46-48
New York Jets - Miami Dolphins 22-21
Tampa Bay Buccaneers - Indianapolis Colts 38-35
Houston Texans - Denver Broncos 24-38
Jacksonville Jaguars - Los Angeles Chargers 10-45
Oakland Raiders - Tennessee Titans 21-42
New England Patriots - Kansas City Chiefs
Arizona Cardinals - Pittsburgh Steelers 17-23
Los Angeles Rams - Seattle Seahawks 28-12

Woningoverval Winneweer in Opsporing Verzocht

Vanavond besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan de overval op een 59-jarige vrouw in haar woning aan de Rijksweg in Winneweer. Op 4 november 2019 rond 02.45 uur schrikt de vrouw van een harde klap tegen haar slaapkamerraam op de eerste verdieping. De ruit werd ingeslagen en er stonden ineens twee mannen in haar slaapkamer. De 59-jarige wordt geslagen en de mannen eisen geld. De vrouw werd hardhandig vastgepakt door de overvallers en meegesleurd naar de kluis. Vervolgens wordt ze vastgebonden en de daders vertrekken met een hoeveelheid geld.

Bewakingsbeelden
Op bewakingsbeelden is te zien dat de overvallers in een kleine auto aankomen en om 02.30 uur voor de woning van de buren parkeren. Ze lopen een paar keer om de woning, tevens café heen. Ook is te zien hoe ze een raam inslaan. Even later komen ze weer door hetzelfde raam naar buiten en vertrekken omstreeks 03.15 uur met de buit in de auto. De auto, een zwarte Renault Clio, wordt kort daarop gedeeltelijk in de sloot, aan de Westerpaauwenweg, in Overschild aangetroffen. De auto bleek op 20 oktober 2019 gestolen te zijn aan het Damsterdiep te Groningen. Tijdens de overval werden er valse kentekenplaten gebruikt op de auto.

Signalementen
De ene overvaller heeft een slank postuur en is ongeveer 1.80 meter groot. Hij droeg die nacht zwarte kleding met een capuchon en een pet. Zijn gezicht was bedekt en hij droeg handschoenen. De ander heeft een slank postuur en is iets groter dan zijn kompaan. Hij gedroeg zich agressiever. Ook hij droeg zwarte kleding met een capuchon en een pet. Ook hij had zijn gezicht bedekt en hij droeg eveneens handschoenen.

Opsporing Verzocht is te zien op dinsdag 10 december op NPO 1 om 20.30 uur. De volgende dag, woensdag 11 december, is de herhaling op NPO 2 omstreeks 11.40 uur.

FOK! Wat een weer: even wat rustiger

Goeiedag!

De westcirculatie draait op volle toeren, maar morgen passeert er een rug van hogedruk. Dan is het even wat rustiger en droger. In de loop van de dag is het weer gedaan met de rust op nadering van een nieuwe depressie.

Zondagavond trokken er met name over de noordelijke helft enkele fikse buien over. Daar zaten volgens sommige vaak keiharde klappen onweer bij, en ook hagelde het fors. Er viel plaatselijk meer dan 10 mm.

Gisteren was de wind noordwestelijk en daarmee werden buien aangevoerd. Onweer kwam slechts heel lokaal voor. Tussendoor klaarde het even op. Inmiddels trekken de buien naar het zuidoosten toe weg en wordt het overal droog. Er stond een harde tot stormachtige wind, en in het zuidwesten zelfs even storm, 9 Bft.

Vannacht waren er brede opklaringen en koelde het af tot dicht bij het vriespunt en daardoor kon er plaatselijk een beetje gladheid ontstaan. Langs de kust blijft het zachter.

Vandaag is het dan overwegend droog en schijnt de zon geregeld. Pas in de loop van de middag neemt de bewolking weer toe. In de avond kan er dan wat regen gaan vallen. Nadat de wind eerst even wat rustiger aan heeft gedaan, wakkert hij weer flink aan om tegen de avond opnieuw hard tot stormachtig te worden. Hierbij zijn zware windstoten mogelijk tot 85 km/u. Tevens draait de wind van noordwest naar zuid-zuidwest.

Tot ziens.  

Meer weer op FOK!

Regenboog in Amsterdam (Foto: Interpretatie)
Regenboog in Amsterdam. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NS test OV-chipkaart als fietssleutel

NS start een test met honderden OV-fietsen waarbij de OV-chipkaart ook als fietssleutel voor een OV-fiets te gebruiken is. Dat versnelt het lenen van de fiets en voorkomt gehannes met sleuteltjes. Bij succes zal de OV-chipkaart in de loop van 2020 in heel Nederland de ouderwetse fietssleutel bij de OV-fiets vervangen.

Momenteel verliest NS jaarlijks zo’n 2000 fietssleutels, omdat reizigers uit gewenning hun fiets op slot zetten en de sleutel daarna per ongeluk mee naar huis te nemen. NS test het slimme slot met 350 OV-fietsen een aantal maanden op station Apeldoorn. Reizigers die zo’n fiets willen huren, houden hun OV-chipkaart bij het slot. Met een geldig abonnement voor de OV-fiets springt het slot automatisch open.

"Het is niet gek dat reizigers hun OV-fiets bij het inleveren op slot zetten, want dat doe je met je eigen fiets ook. Onhandig is het echter wel, omdat NS die sloten moet openslijpen om de fiets weer uit te kunnen lenen. Met de OV-chipkaart als fietssleutel is dat verleden tijd. Daarnaast leen je vlotter een OV-fiets, omdat ook het inleveren van de fiets sneller gaat dan vroeger. En die OV-chipkaart, die heeft de reiziger toch al bij zich" aldus Marise Bezema, Manager Services en Hoofd OV-fiets bij NS

Fiets en trein ideale combinatie
Nu al komt gemiddeld 44 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station en dat percentage groeit. Na de treinreis nemen veel mensen een OV-fiets om het laatste stukje tot bestemming af te leggen. Op bijna 300 locaties zijn 20.500 OV-fietsen beschikbaar en in 2019 worden daar naar verwachting 5 miljoen mee ritten gemaakt. Het aantal abonnementhouders steeg in 2019 naar meer dan 890.000. NS heeft de OV-fiets sinds 2008 onder haar hoede en test en experimenteert samen met reizigers allerlei ideeën voor de fiets.

Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen
Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen

Europese Green Deal wordt woensdag aan het Europees Parlement gepresenteerd

De EP-leden debatteren woensdag vanaf 14.00 uur tijdens een buitengewone plenaire vergadering over de "Europese Green Deal" die van de EU het eerste klimaatneutrale continent moet maken.

Naar verwachting presenteert de Europese Commissie de "Europese Green Deal" op woensdag 11 december, waarna het Europees Parlement hierover in debat gaat met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en uitvoerend vicevoorzitter verantwoordelijk voor de Europese Green Deal, Frans Timmermans.

De Europese Green Deal zal zich concentreren op de strijd tegen klimaatverandering en andere milieudoelstellingen op het gebied van vervoer, energie, luchtverontreiniging, landbouw, circulaire economie en biodiversiteit.

Het Commissievoorstel zal zeer waarschijnlijk tevens een tijdspad aangeven voor de toekomstige plannen. Het Parlement eist dat de CO2 uitstoot in de EU al in 2030 met 55% verminderd moet zijn dat de Europese Unie in 2050 klimaatneutraal is. Voor het realiseren van deze doelstellingen is een ambitieuze EU-langetermijnbegroting voor 2021-2027 dringend noodzakelijk.

Industrie verwacht minder te investeren in 2020

Producenten verwachten in 2020 2 procent minder te investeren dan in 2019. Dit meldt het CBS op basis van de halfjaarlijkse enquête over investeringsverwachtingen onder bedrijven met 10 of meer werknemers in de industrie. 

Het gaat om investeringen in materiële vaste activa, zoals gebouwen, fabrieken, machines, vervoermiddelen en computers, die ondernemers in de industrie in 2020 in gebruik zullen nemen.

De investeringsverwachtingen van ondernemers in de industrie wijken vaak een paar procentpunten af van de uiteindelijke realisaties. Dit komt vaak door investeringen die later dan gepland gereed zijn of worden doorgeschoven naar een later moment. De meest recente cijfers over gerealiseerde investeringen gaan over 2018, toen producenten 10,6 miljard euro investeerden. Op dit moment verwachten ondernemers in de industrie in 2020 een vergelijkbaar bedrag te investeren.

Voedings- en genotmiddelenproducenten zijn positief
Ondernemers in de meeste grote branches in de industrie verwachten in 2020 een marginale verandering in hun investeringen ten opzichte van 2019. De grootste dalingen worden verwacht door ondernemers in de houtindustrie (-27 procent) en in de raffinaderijen en chemie (-11 procent).
Toch zijn er ook grote branches waar producenten een toename in de investeringen verwachten in 2020. Zo verwachten voedings- en genotmiddelenproducenten 17 procent meer te investeren, en ondernemers in de papier- en grafische industrie 12 procent.

De grootste verschillen in verwachtingen voor 2019 en 2020 zijn te zien bij de elektrotechnische en machine-industrie en bij de bouwmaterialenindustrie. Producenten in deze branches verwachten aan het eind van 2019 ruim 40 procent meer te hebben geïnvesteerd dan in 2018.

Vervanging belangrijkste motief om te investeren in 2020
Uitbreiding was volgens 42 procent van de producenten in 2019 de belangrijkste reden om te investeren. De verwachting van producenten is dat het hoofdmotief om te investeren in 2020 voornamelijk vervanging is (40 procent). Uitbreiding en vervanging zijn de belangrijkste motieven voor ondernemers in de industrie om te investeren.

Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie verwachten in 2020 vooral te gaan investeren in uitbreiding (38 procent), terwijl dat in 2019 voornamelijk in vervanging (37 procent) was. In de papier- en grafische industrie geven producenten aan dat vervanging zowel in 2019 als in 2020 het hoofdmotief is om te investeren, met 44 procent en 42 procent respectievelijk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.