FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 december 2019

Liverpool slacht Leicester City en is dertien punten los

Liverpool lijkt op Boxing Day reeds een voorschot op de landstitel te hebben genomen. Het team van Jürgen Klopp was donderdagavond veel te sterk voor Leicester City en heeft nu in de Premier League een voorsprong van liefst dertien punten op de nummer twee, met een wedstrijd minder: 0-4. Manchester City heeft veertien punten minder dan de Merseyside-club en evenveel duels.

Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum speelden negentig minuten. Met twee assists en een doelpunt was Trent Alexander-Arnold de absolute uitblinker.

In een enerverende eerste helft was het team van Klopp superieur aan Leicester City, dat in de openingsfase wat kleine kansen weggaf en niet lekker in de wedstrijd zat. Liverpool daarentegen zat in zijn eerste wedstrijd na het winnen van het WK voor clubteams vol energie en met name Mohamed Salah en Sadio Mané bezorgden Jonny Evans en Caglar Söyüncü handenvol werk. Na een half uur spelen volgde de verdiende 0-1.

Na een afgeslagen corner werkte Alexander-Arnold de bal richting de tweede paal, waar Roberto Firmino de bal achter Kasper Schmeichel kopte. Twee minuten later keerde de doelman met een fraaie redding een schot van Mané in de verre hoek. De intentie van Leicester City om ook tegen Liverpool snel en aanvallend voetbal te spelen kwam er niet uit, ook niet vanaf het moment dat de nummer twee van de Premier League op achterstand kwam.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet: Liverpool bleef grotendeels domineren en Jamie Vardy stond geïsoleerd in zijn strijd tegen Van Dijk en Joe Gomez. Het was veelzeggend dat Alisson na een uur spelen nog geen enkel schot op goal te verwerken had gekregen. Met Marc Albrighton in de plaats van Harvey Barnes koos Rodgers voor een voorzichtige omzetting, maar Liverpool trok het duel in de laatste twintig minuten op een royale manier naar zich toe. Klopp keek goedkeurend toe hoe zijn team driemaal in zeven minuten tijd scoorde.

Een rake strafschop van James Milner, even daarvoor samen met Dick Origi in het veld gekomen, betekende de 0-2, dit na een handsbal van Söyüncü. Niet veel later tekende Firmino, op aangeven van opnieuw Alexander-Arnold, voor de 0-3: een heerlijke inzet in de bovenhoek. Niet veel later daarna completeerde de verdediger zijn sublieme optreden: na een counter ontstond een man-meer-situatie en rondde hij af op aangeven van Mané.

Liverpool speelt zondag thuis tegen Wolverhampton Wanderers; een dag eerder gaat Leicester City bij West Ham United op bezoek.

 Mohamed Salah in duel met Ricardo Pereira. (PRO SHOTS/Action Images)
Mohamed Salah in duel met Ricardo Pereira. (PRO SHOTS/Action Images)

Halsema: 'Dit is Daniel en hij moet hier vrij kunnen rondlopen'

Burgemeester Femke Halsema heeft een briefje geschreven voor de met uitzet bedreigde Amsterdammer Daniel Buter. Op het briefje staat dat de jongen geen papieren heeft, maar vrij moet kunnen rondlopen in Amsterdam.

Halsema spreekt over Daniel tijdens een marathoninterview met Radio 1. 'Ik heb een briefje geschreven waarin staat dat dit Daniel Buter is. Dat hij geen papieren heeft, maar dat hij vrij in Amsterdam moet kunnen rondlopen en dat er anders contact met mij moet worden opgenomen. Met dat briefje heb ik hem kunnen wegsturen. En ik hoop dat hij nu weer lekker op zijn fiets door Noord rijdt.'

Over het briefje zegt de burgemeester verder: 'Ik hoop dat het verkreukeld is in zijn portemonnee en dat hij het heel af en toe tevoorschijn haalt.'

Daniel is geboren en getogen in Noord, maar stond vorige maand toch op het punt om te worden uitgezet naar de Dominicaanse Republiek. Een land waar hij één keer eerder geweest is, als baby. Zijn ouders vertrokken naar het buitenland, waarna Daniel bij zijn oma bleef wonen.

Toen Daniel met het oog op zijn studie een paspoort wilde aanvragen, bleek dat hij niet in het bezit was van de Nederlandse nationaliteit. Dat werd gemeld bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die hem uitnodigde voor een gesprek. Zijn advocaat raadde hem vervolgens aan om niet naar dat gesprek te gaan, waarna hij werd opgepakt.

Manchester United herstelt zich en haalt uit tegen Newcastle United

Manchester United heeft zich op Boxing Day hersteld van de beschamende nederlaag tegen Watford van vier dagen geleden. Het team van Ole Gunnar Solskjaer won in eigen huis met 4-1 van Newcastle United, ondanks het goede begin van de bezoekers. Anthony Martial (tweemaal), Mason Greenwood en Marcus Rashford scoorden voor Manchester United; Matthew Longstaff nam de openingstreffer voor zijn rekening. Door de overwinning stijgen the Mancunians naar een zevende stek op de ranglijst.

In de openingsfase waren de teams van Solskjaer en Steve Bruce aan elkaar gewaagd en het was Longstaff die na zeventien minuten de score opende. De man die Manchester United ook al pijn deed in Newcastle (1-0) ontving de bal van Joelinton en schoot vervolgens laag en door de benen van Harry Maguire raak: 0-1. De vreugde van the Magpies was van korte duur, daar de bal zeven minuten later al achter Martin Dubravka lag.

Na goed voorbereidend werk van Luke Shaw en Andreas Pereira werkte Martial de bal meteen in de linkerhoek, al had Dubravka wellicht meer kunnen uitrichten: 1-1. Het was het begin van het einde voor Newcastle, dat nog voor rust nóg twee tegendoelpunten om de oren kreeg. Een ziedende inzet van Greenwood belandde via de onderkant van de lat fraai tegen de touwen en vijf minuten later pakte ook Rashford zijn doelpunt mee.

Jetro Willems kon Aaron Wan-Bissaka niet bijbenen en uit diens voorzet kopte Rashford de ruststand van 3-1 binnen. Newcastle hoopte na rust nog enigszins de spanning terug in de wedstrijd te brengen, maar een foute terugspeelbal van Sean Longstaff stelde Martial zes minuten na de onderbreking in staat om oog in oog met Dubravka voor de 4-1 te zorgen. Dat de score op Old Trafford niet hoger uitviel, mocht een wonder heten.

De in de rust voor Scott McTominay ingevallen Paul Pogba, Rashford en Martial hadden de 5-1 op de schoen, maar faalden in de afwerking. Het was de paal die voorkwam dat Martial zijn hattrick kon completeren. Richting het eindsignaal had Dubravka ook een goede reactie op een kopbal van Maguire.

Newcastle blijft de nummer tien van de Premier League, met drie punten minder dan Manchester United.

Journalisten verkiezen Hamilton tot beste Europese sporter van 2019, twee Nederlanders in top 6

Journalisten die aangesloten zijn bij de internationale sportpersvereniging AIPS hebben Formule 1-coureur Lewis Hamilton verkozen tot beste Europese sporter van 2019. In de uitslag is atlete Sifan Hassan als vijfde geëindigd, voetballer Virgil van Dijk staat op plaats zes.

Hamilton kreeg van de aangesloten journalisten 151 punten en bleef daarmee Rafael Nadal (140 punten) nipt voor. Op ruime achterstand werd de Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher derde (76 punten).

Hardloopster Hassan kreeg 69 punten en is daarmee de enige vrouw in de top twintig. Eén plaats lager staat Van Dijk (61 punten).

Uitslag
1. Lewis Hamilton (Groot-Brittannië) - Formule 1 151 punten
2. Rafael Nadal (Spanje) - tennis 140
3. Marcel Hirscher (Oostenrijk) - skiën 76
4. Novak Djokovic (Servië) - tennis 71
5. Sifan Hassan (Nederland) - atletiek 69
6. Virgil van Dijk (Nederland) - voetbal 61
7. Karsten Warholm (Noorwegen) - atletiek 47
     Marc Marquez (Spanje) - MotoGP 47
9. Giannis Antetokounmpo (Griekenland) - basketbal 46
10. Johannes Tingnes Boe (Noorwegen) - biatlon 44
11. Therese Johaug (Noorwegen) - noordse combinatie 43
12. Dina Asher-Smith (Groot-Brittannië) - atletiek 32
13. Katinka Hosszu (Hongarije) - zwemmen 31
14. Mariya Lasickiene (Rusland) - atletiek 27
15. Adam Peaty (Groot-Brittannië) - zwemmen 22
      Luka Doncic (Slovenië) - basketball 22
      Johannes Klaebo (Noorwegen) - noordse combinatie 22
18. Cristiano Ronaldo (Portugal) - footbal 19
19. Niklas Kaul (Duitsland) - atletiek 18
20. Stefanos Tsitsipas (Griekenland) - tennis 17

'PSV en Lato bijna van elkaar verlost'

De wegen van Toni Lato en PSV scheiden een dezer dagen, zo meldt Marca donderdagavond. De meest verkochte sportkrant van Spanje claimt dat Osasuna en Valencia overeenstemming hebben bereikt over een huurovereenkomst tot het einde van het seizoen. Lato maakte afgelopen zomer de tijdelijke overstap van Valencia naar Eindhoven.

Lato kwam slechts één minuut in actie voor PSV. Dat was in de kwalificatie voor de Europa League in de thuiswedstrijd tegen Apollon Limassol. Daarin kwam de Spanjaard tot welgeteld twee balcontacten en daarna had Mark van Bommel, inmiddels geen trainer van PSV meer, hem niet meer nodig.

Lato kwam tot twee duels voor Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie, goed voor 159 speelminuten, totdat Valencia hem verbood nog langer bij de beloften mee te doen. Marca is duidelijk in de berichtgeving: "Hij ging door een hel bij PSV, maar dat is nu voorbij."

Osasuna-trainer Jagoba Arrasate staat volledig achter de komst van Lato. De linksback zal in Pamplona de concurrentiestrijd met Pervis Escupiñán moeten aangaan, een 21-jarige Ecuadoriaan die tot nu toe een van de sensaties van het seizoen is. Osasuna neemt een twaalfde plaats in LaLiga in.

Politie stelt onderzoek in naar gewapende overval Blerick

De politie stelt een onderzoek in naar een gewapende overval die donderdagmiddag plaatsvond in een supermarkt op het Laurentiusplein in Blerick. Iets na vijf uur kwam er een melding binnen dat er een onbekend persoon met een masker de winkel naar binnen was gekomen en gedreigd had met een vuurwapen. De persoon eiste geld en is er vervolgens met onbekende buit te voet vandoor gegaan in de richting van de Maas.

Bij de overval raakte niemand raakte gewond. Er werd een burgernetactie opgestart waarin gesproken wordt over een man van ca 1.60 m met donker krullend haar. Hij droeg tijdens de overval een zwarte trainingsbroek met witte strepen en een groene hoody. In verband met het onderzoek is de politie op zoek naar getuigen die informatie hebben

Feyenoord reageert op 'taxi-video' van 'dronken' Rick Karsdorp

Feyenoord heeft donderdag een reactie gegeven op een video die op sociale media massaal wordt gedeeld. In een fragment van slechts elf seconden is te zien hoe Rick Karsdorp met een kennis in een taxi zit, vermoedelijk na een avondje stappen. Het is onduidelijk wanneer de video precies is opgenomen en wie de beelden online heeft gezet.

De reacties op de video zijn bijzonder wisselend. Zo verwijten mensen Karsdorp dat hij drugs heeft gebruikt, terwijl anderen het juist voor de rechtsback van Feyenoord opnemen. Sommigen nemen het vooral de man naast Karsdorp kwalijk dat hij de beelden op internet verspreidde.

"Ik realiseer me dat, zeker op sportgebied, Tweede Kerstdag zo ongeveer de meest nieuwsluwe dag van het jaar is, maar dan nog... In een filmpje van welgeteld 11 seconden zien we Rick in een taxi die niets verkeerd doet of zegt, maar inderdaad lijkt het er op dat-ie een drankje op heeft", laat woordvoerder Raymond Salomon aan het Algemeen Dagblad in een reactie weten.

"Als dat zo is, blijkt maar weer dat sporters soms net mensen zijn. En heeft ie in elk geval en waarschijnlijk bewust de goede periode uitgekozen, want de selectie heeft vakantie en spelers hoeven zich pas weer 5 januari te melden", benadrukt de zegsman.

Chelsea lijdt pijnlijk verlies op Stamford Bridge tegen laagvlieger

Chelsea blijft bijzonder wisselvallig presteren. Het team van Frank Lampard kon op Boxing Day niet winnen van Southampton. Chelsea leed alweer de vijfde nederlaag in alle competities in iets meer dan een maand tijd: 0-2. Door de nederlaag blijft nummer vier Chelsea op 32 punten steken en is de voorsprong op stadsgenoot Tottenham Hotspur, dat eerder van Brighton & Hove Albion won, tot drie punten geslonken.

Chelsea - Southampton 0-2
Niet voor de eerste keer dit seizoen had het team van Lampard het in eigen huis lastig tegen een op papier inferieure tegenstander. Southampton werkte hoe dan ook een perfecte eerste helft af.

Het team van Ralph Hasenhüttl was gevaarlijk in de omschakeling, verdedigde subliem en kwam na een half uur spelen op voorsprong via een heerlijke goal van Michael Obafemi: Fikayo Tomori en Kurt Zouma konden niet ingrijpen en zagen de bal na een goede actie van de aanvaller fraau in de linkerbovenhoek verdwijnen. Een hard gelag voor Lampard, die zag hoe Tammy Abraham in de tang zat bij de centrale verdedigers van Southampton en

Met Mason Mount als vervanger van Zouma hoopte Lampard in de tweede helft minimaal een gelijkmaker te forceren, maar het bleef een frustrerende middag voor Chelsea. Een inzet van Willian was de enige noemenswaardige poging van the Blues , die hun handen vol hadden aan Nathan Redmond en Stuart Armstrong.

Zeventien minuten voor het einde viel de beslissing. Na een goede aanval op rechts zette Armstrong goed door en verzilverde Redmond zijn uitgekiende pass door het leer over Kepa Arrizabalaga te werken: 0-2.

Crystal Palace - West Ham United 2-1
In de eerste dertig minuten waren de teams aan elkaar gewaagd, maar daarna brak het duel open. De beste kans was voor het team van Roy Hodgson, maar na goed voorbereidend werk van Wilfried Zaha en Max Meyer slaagde Jordan Ayew erin om de bal naast het doel te werken.

Na nog geen uur spelen nam West Ham de leiding: Robert Snodgrass werkte het leer in de verre hoek op aangeven van Michail Antonio. Crystal Palace kwam na 68 minuten, vlak nadat Jairo Riedewald de plek van Patrick van Aanholt had ingenomen, op 1-1: Cheikhou Kouyaté schoot van dichtbij laag binnen tegen zijn ex-werkgever. In de slotfase werd het duel beslist toen Ayew niet te stoppen was en een solo met een stift afrondde.

Arsenal weet niet te overtuigen bij debuut van Mikel Arteta

Arsenal is er niet in geslaagd om de eerste wedstrijd onder leiding van de nieuwe manager Mikel Arteta te winnen.
The Gunners bleven op bezoek bij Bournemouth steken op een 1-1 gelijkspel. Carlo Ancelotti debuteerde tegelijkertijd als manager van Everton en zag zijn ploeg wel winnen van Burnley: 1-0. Het Aston Villa van Anwar El Ghazi pakte in de degradatiekraker tegen Norwich City een uitermate belangrijke driepunter.

Bournemouth - Arsenal 1-1
Mikel Arteta bracht bij zijn debuut een weinig verrassende opstelling binnen de lijnen. Mesut Özil keerde terug in de basiself ten koste van Emile Smith Rowe, terwijl Sokratis Papastathopoulos de geschorste Calum Chambers verving.

Arsenal had het in de eerste helft lastig met Bournemouth, dat na elf minuten spelen een schot van Callum Wilson maar net over het doel van sluitpost Bernd Leno zag vliegen. De Duitse doelman moest later in de eerste helft wel de bal uit het net vissen. Arsenal leed balverlies op eigen helft en zag Bournemouth, waar Nathan Aké ontbrak wegens een blessure, over de rechterkant opstomen. Jack Stacey leverde de bal af in het strafschopgebied, waar Dan Gosling het meest attent was en de openingstreffer tegen de touwen schoot.

Nadat Pierre-Emerick Aubameyang in de eerste fase van de tweede helft aanvankelijk nog een kans had laten liggen, maakte hij na ruim een uur spelen gelijk. De spits kreeg de bal voor de voeten en haalde van dichtbij doeltreffend uit.

Met nog tien minuten op de klok leek Bournemouth weer op voorsprong te komen, maar een doelpunt van Wilson werd geannuleerd wegens buitenspel. De gelijke stand bleef zodoende op het scorebord in Bournemouth, waardoor Arsenal de nummer elf van de Premier League blijft. Voor the Gunners wacht komende zondag een thuiswedstrijd tegen stadgenoot Chelsea.

 Bukayo Saka in duel met Jack Stacey. (PRO SHOTS/Action Images)
Bukayo Saka in duel met Jack Stacey. (PRO SHOTS/Action Images)

Everton - Burnley 1-0
De debuterende Carlo Ancelotti zag zijn ploeg in de eerste helft nog niet groots spelen. Everton kreeg weliswaar kansen via Mason Holgate, Dominic Calvert-Lewin en Djibril Sidibé, maar wist Burnley-doelman Nick Pope niet te verschalken. Aan de andere kant waren the Clarets via Chris Wood gevaarlijk, maar zijn kopbal ging net over.

Lees beneden verder
Ook in de tweede helft moesten de fans op Goodison Park het nodige geduld betrachten voor er wat te juichen viel. Na gemiste mogelijkheden voor Seamus Coleman en Yerry Mina, was het tien minuten voor tijd raak. Calvert-Lewin kopte vanuit een voorzet van Sidibé via de paal raak en bezorgde Ancelotti daarmee een overwinning in zijn eerste wedstrijd.

Aston Villa - Norwich City 1-0
De beide promovendi verkeren na de eerste seizoenshelft in de staart van de ranglijst en kunnen de punten zeer goed gebruiken. In het eerste bedrijf vielen er kansen over en weer te noteren: Douglas Luiz en Anwar El Ghazi waren dreigend namens de thuisploeg, terwijl Sam Byram aan de andere kant de lat raakte en Ezri Konsa ingreep bij een kansrijke situatie voor Teemu Pukki.

Direct na rust kwam Aston Villa goed weg, toen Douglas Luiz een inzet van Alexander Tettey van de lijn haalde en doelman Tom Heaton een antwoord had op de rebound van Christoph Zimmermann. Het was uiteindelijk Aston Villa dat na ruim een uur spelen de felbegeerde voorsprong pakte via Conor Hourihane. Doordat Heaton een sta-in-de-weg bleek in de slotfase bij een inzet van Onel Hernández, pakte Aston Villa de felbegeerde driepunter.

Met geweld gestolen bestelbus brandend teruggevonden

Aan de Nieuwermeer in Rotterdam stond vannacht een bestelbus in brand. Dit bleek de Renault Traffic te zijn die een dag eerder, op 25 december, met geweld was gestolen vanaf de Laan van Magisch Realisme in Rotterdam.

Op eerste kerstdag ontstond er even na middernacht op de Laan van Magisch Realisme ruzie tussen twee mannen over de bus, omdat het voertuig half op de stoep stond geparkeerd. Een man kwam aanlopen nadat het slachtoffer de bus had stilgezet en begon te schelden. Het slachtoffer hield de scheldende man op enig moment vast, waarna deze de hulp inriep van een andere man die tot op dat moment op afstand had gestaan.

Deze man bleek een vuurwapen te hebben, schoot zijn maat te hulp en loste een schot. De twee verdachten vluchtten in de bus van het slachtoffer, dat ongedeerd achter bleef. Op straat werd een huls gevonden. Vannacht om 01:45 uur werd de bus dus brandend aangetroffen aan de Nieuwermeer.

De verdachten zijn beiden licht getint, tussen de 30-35 jaar, met een dun postuur. De ene man is tussen de 1.70 en 1.75, droeg lichte kleding en had een licht stoppelbaardje. De andere man is rond de 1.80 en droeg donkere kleding. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Wat was jouw favoriete BNW topic uit 2019?

Het jaar is alweer bijna voorbij.... en er zijn aardig wat topic erbij gekomen... Maar ook aardig wat topics die al een tijd lopen, forumbreed, maar ook in het subforum Brave New World.  En om nou het tofste topic te kiezen hebben Tjacka en Superhartje een verkiezing georganiseerd!

Wat vind jij het beste topic van 2019 in BNW? Post het hier en het topic met de meeste stemmen zal uitgeroepen worden tot Beste BNW Topic 2019 en een vermelding krijgen op de Frontpage. Je kan t/m 7 januari stemmen. De winnaar wordt in het nieuwe jaar bekend gemaakt

De spelregels zijn heel simpel: je stelt een top 3 samen. De nummer 1 krijgt de meeste punten, de nummer 2 twee punten en het derde topic dat je kiest krijgt één punt. Lever je topics in onderstaand format aan in dit topic op het forum en hoop dat jouw nummer één de eeuwige roem verkrijgt! 

1. 3 punten
2. 2 punten
3. 1 punt

Het topic met de meeste punten wint en de maker van dat topic krijgt dus een gek tagje.

Voor de topics:

eerste kwartaal
tweede kwartaal
derde kwartaal
vierde kwartaal

Brand en Van der Poel opnieuw winnaar in wereldbeker

Lucinda Brand en Mathieu van der Poel hebben de wereldbekercross in het Belgische Heusden-Zolder gewonnen. Beide Nederlanders wonnen afgelopen zondag ook al de wereldbekercross in Namen.

Op het snelle parcours op en rondom het circuit van Zolder bleef lange tijd een kopgroep van een half dozijn rensters aan de leiding. In de slotfase verhoogde Brand het tempo en bleven de Nederlandse kampioene samen met Marianne Vos en Ceylin del Carmen Alvarado over.

In de laatste paar honderd meter moest Vos lossen. Op de asfaltstrook naar de finish versloeg Brand vervolgens haar landgenote Alvarado. In de sprint voor de derde plaats werd Vos verslagen door Annemarie Worst.

De wedstrijd bij de mannen was minder spannend. Net als bij de vrouwen bleef een grote groep lange tijd bij elkaar. In die groep ontbrak Toon Aerts, de leider in het klassement, was in de eerste ronde gevallen en moest een inhaalrace rijden. Uiteindelijk finishte de Belgisch kampioen als veertiende.

Bijna halfweg koers verhoogde Van der Poel het tempo en sloeg meteen een gaatje naar zijn voormalige medekoplopers. De renner van Corendon-Circus kon vervolgens de voorsprong consolideren en zijn dertiende zege van het seizoen boeken. Op de tweede en derde plaats eindigden de Belgen Laurens Sweeck en Quinten Hermans.

Uitslag vrouwen
1. Lucinda Brand (NED)
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Marianne Vos (NED)
5. Inge Van Der Heijden (NED)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Eva Lechner (ITA)
8. Shirin Van Anrooij (NED)
9. Yara Kastelijn (NED)
10. Laura Verdonschot (BEL)

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. Quinten Hermans (BEL)
4. Michaël Vanthourenhout (BEL)
5. Gianni Vermeersch (BEL)
6. Corné Van Kessel (NED)
7. Tim Merlier (BEL)
8. Joris Nieuwenhuis (NED)
9. Lars van der Haar (NED)
10. Thijs Aerts (BEL)

Lucinda Brand wint de wedstrijd. (PRO SHOTS/Sipa USA)
Lucinda Brand wint de wedstrijd. (PRO SHOTS/Sipa USA)

Tottenham Hotspur verteert kerst met overwinning

Tottenham Hotspur heeft in eigen huis moeizaam gewonnen van Brighton & Hove Albion. Harry Kane was goud waard voor manager José Mourinho. Het werd 2-1. 

Tijdens de eerste wedstrijd op Boxing Day had Tottenham een groot overwicht, maar was het Brighton dat acht minuten voor rust op voorsprong kwam. Adam Webster kopte raak. Eerder leek Kane al voor 1-0 te hebben gezorgd, maar de VAR stak er een stokje voor wegens buitenspel. Ook had Ryan Sessegnon, die voor het eerst een basisplaats had bij Spurs, al vroeg in de wedstrijd een goede kans gehad.

In de 53ste minuut was het dan toch raak voor Kane, die in twee instanties zorgde voor 1-1 nadat de bal via een Brighton-verdediger voor zijn voeten kwam. Het is voor Kane al zijn zevende doelpunt op Boxing Day. In de 72e minuut zorgde Dele Alli voor de overwinning van Spurs door na goed terugleggen van Serge Aurier knap binnen te volleren. 

Door de overwinning heeft Tottenham Hotspur nu 29 punten uit 19 duels, waardoor het nu vijfde staat in de Premier League. Komende zaterdag wacht een uitduel met Norwich City. Brighton & Hove Albion, waar Davy Pröpper de hele wedstrijd op de bank bleef, bezet de dertiende plaats.

Indiër Paes kondigt afscheid aan na 29 seizoenen proftennis

Leander Paes stopt op het einde van het volgende seizoen met tennis. De 46-jarige Indiër was sinds 1991 actief in het profcircuit.

“Ik wil aankondigen dat 2020 mijn afscheidsjaar wordt als professioneel tennisser”, vertelt Paes op Twitter. ”In 2020 zal ik nog enkele toernooien spelen, maar vooral met mijn team, fans en familie genieten van mijn laatste jaar in het tennis.”

Paes was vooral bekend van het dubbelspel. Hij won alle Grand Slams in het dubbelspel en gemengd dubbelspel. In totaal was hij goed voor 54 dubbelspeltitels waaronder achttien Grand Slam-titels.

In het enkelspel won Paes maar één toernooi. In 1998 was hij de winnaar in het Amerikaanse Newport. Ook won hij brons in het enkelspel op de Olympische Spelen in Atlanta.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Merry Christmas everyone! Here’s wishing all of you and your families a fabulous year ahead filled with health, happiness and excitement. ⁣⁣ ⁣ This being said, I want to announce 2020 as my farewell year as a pro tennis player. ⁣ ⁣⁣ Firstly, I want to thank my parents for their genetics, guidance, discipline, environment they created and unconditional love they have always shown me throughout my life. I would not be who I am without your unstinting support and belief in me. I love you ❤⁣⁣ ⁣ I want to thank my two sisters Jacquie and Maria. They are my Rocks. Being older than me, they have brought me up to understand the ups and downs of life’s journey. And have brought me up to understand how to be a gentleman as well as stand firm to our beliefs and morals that our parents have instilled in us. I love you two ❤ ⁣⁣ ⁣ I want to thank my daughter Aiyana, for teaching me that the most beautiful thing in the world is to have a daughter. You are my inspiration. Papa loves you 💖⁣⁣ ⁣ I am looking forward to the 2020 tennis calendar where I will be playing a few select tournaments, traveling with my team and celebrating with all my friends and fans around the world. It is all of you who have inspired me to become me and I want to take this year to say “Thank you” to you. ⁣⁣ ⁣ I would love to hear your favorite “Leander memories” over the years using #OneLastRoar tagging me and I will be sharing mine too throughout the course of the year. ⁣⁣ ⁣ 2020 is going to be an emotional one and I look forward to seeing all of you out there Roaring with me 🦁⁣⁣ ⁣ It’s been an honour being your LionHeart 🙏🏽⁣⁣ I hope Santa is being kind to all of you. ⁣⁣ God Bless,⁣⁣ Leander⁣⁣ #OneLastRoar

Een bericht gedeeld door Leander Paes (@leanderpaes) op25 Dec 2019 om 6:19 (PST)

Leander Paes neemt na 29 jaar afscheid. (PRO SHOTS/Action Images)
Leander Paes neemt na 29 jaar afscheid. (PRO SHOTS/Action Images)

Zwitserse skicrossers winnend het nieuwe jaar in

In het Italiaanse Innichen/San Candido is ook voor de heren en dames skicrossers het World Cup-kalenderjaar afgesloten. De eerste van twee wedstrijden ging niet door en daar werd de uitslag van de kwalificatie gebruikt als resultaat, wat winst opleverde voor de Canadees Kevin Drury en de Française Marielle Berger Sabbatel.

Mannen
De tweede wedstrijd ging wel door en dat leverde bij de mannen een spannende finale op. Na de openingsgevechten tussen de vier finalisten was het François Place uit Frankrijk die na een foute beweging kansloos was, terwijl de Zwitser Joos Berry voorop lag. Die plek hield hij vol en Berry won voor Bastien Midol uit Frankrijk en zijn eigen landgenoot Jonas Lenherr. Voor Berry was het pas zijn tweede zege - en tevens zijn tweede podium - nadat hij vorig jaar zijn eerste pakte...in Innichen.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Vrouwen
De vaak dominante Zweedse Sandra Näslund leek er met de winst vandoor te gaan, maar in de beslissende fase maakte ze een fout en zag ze zowel de Canadese Marielle Thompson als de Zwitserse Fanny Smith langszij komen. Smith bleek de snellere van de twee en pakte de winst, voor Thompson en de Duitse Daniela Maier, die Näslund nog passeerde en zo na Val Thorens 2016 haar tweede World Cup-podium pakte.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

'XXL-aanbieding' voor Mbappé gaat mogelijk records breken

Paris Saint-Germain is achter de schermen nog altijd bezig Kylian Mbappé binnenboord te houden. De Franse grootmacht probeert al sinds september het contract van de 21-jarige aanvaller te verlengen, maar tot op heden ligt de wereldster nog tot medio 2022 vast. Volgens diverse Franse media komt er nu echter snel verandering in de situatie.

Volgens onder meer Le Parisien wil PSG het salaris van Mbappé op gelijke hoogte laten komen met de financiële beloning van Neymar. De leiding van de Franse topclub heeft vanuit Qatar groen licht gekregen om alles uit de kast te halen om Mbappé langer te binden. Mogelijk gaat de 'XXL-aanbieding' inzake Mbappé zelfs records breken, zo klinkt het.

Mbappe zou nu bijna achttien miljoen euro per seizoen toucheren, terwijl Neymar ongeveer het dubbele verdient in de Franse hoofdstad. Mbappé ligt nog enkele jaren vast, waardoor enorme haast momenteel niet geboden is. PSG wil echter niets aan het toeval overlaten en weet dat zowel Barcelona als Real Madrid op de dribbelaar aast.

Laatstgenoemde Spaanse grootmacht lijkt de beste papieren te hebben bij een eventuele overstap, ook omdat Zinédine Zidane, landgenoot en idool van Mbappé, daar trainer is.

"Ik ben al langere tijd verliefd op hem, in de eerste plaats als persoon", stelde Zidane eerder met een knipoog. "Hij is hier lang geleden al eens op proef geweest, dan kan je wel spreken van liefde op het eerste gezicht."

'Frictie' ligt op de loer bij Bayern München: "Dit gaat Manuel niet leuk vinden"

Schalke 04 maakte zondag bekend dat Alexander Nübel de club aan het eind van het seizoen gaat verlaten. De 23-jarige doelman heeft besloten zijn aflopende contract in Gelsenkirchen niet te verlengen en zou volgens BILD al akkoord zijn met Bayern München over een vijfjarige verbintenis. Bayern-icoon Sepp Maier verbaast zich over de gang van zaken.

De oud-doelman van de Duitse grootmacht zegt in gesprek met de boulevardkrant dat zijn voormalig werkgever met de transfer van Nübel onder meer onnodig druk legt op de schouders van Manuel Neuer, momenteel de eerste doelman bij der Rekordmeister . "Een nieuw frictiepunt is ontstaan. Dit gaat Manuel niet leuk vinden, kan ik me zo voorstellen", stelt de 96-voudig international van Duitsland.

Maier is van mening dat de komst van Nübel naar Bayern zeker niet noodzakelijk was, aangezien de 33-jarige Neuer nog wel een tijdje meekan. "Nübel is te goed om op de bank plaats te nemen."

"Hij wil spelen en hij moet ook spelen. Hij moet niet willen wachten en drie jaar alleen maar trainen", aldus Maier over de aanvoerder van de huidige nummer vijf van de Bundesliga.

Nübel wordt volgens Duitse media bij Bayern gezien als de opvolger van Neuer. De jeugdinternational van Duitsland wordt veelvuldig vergeleken met de doelman van Bayern. Niet alleen vanwege de kwaliteiten op het veld, maar ook door het vergelijkbare carrièrepad. Evenals Nübel brak Neuer door bij Schalke, om na verloop van tijd voor een vertrek te kiezen.

Drijvende kracht achter 'Bosman arrest' niet vergeten door Rabiot

Jean-Marc Bosman schreef bijna 25 jaar geleden geschiedenis in de voetbalwereld. De oud-prof voerde in de jaren negentig een juridische strijd tegen Club Luik: hij kwam niet meer in de plannen voor, maar mocht ook niet verkassen. Bosman werd uiteindelijk in het gelijk gesteld, wat inhield dat spelers sindsdien transfervrij zijn na afloop van hun verbintenis.

De rechtszaak betekende een grote verandering in de voetbalwereld, aangezien nu spelers kunnen handelen in lijn met de arbeidsrechten in Europa. Er was sprake van vrij verkeer, waardoor voetballers minder afhankelijk werden van clubs. Tegenwoordig maken heel veel spelers gebruik van de optie om transfervrij van club te wisselen, zoals Adrien Rabiot, die Paris Saint-Germain inruilde voor Juventus.

Bosman is bij de huidige generatie voetballers geen gevestigde naam en wordt vaak vergeten, maar Rabiot weet wel wie de oud-middenvelder is. Er was telefonisch contact tussen Bosman en het kamp van Rabiot nog ver voordat de Fransman naar Turijn trok. "Op een dag kreeg ik telefoon van een mevrouw die ik niet kende. Ze vroeg naar mijn rekeningnummer", vertelt Bosman in gesprek met Voetbal International .

"Haar zoon had net een mooi profcontract getekend bij PSG en zij vond dat dat ook mijn verdienste was, en ze wilde me een som doorstorten. Ik geloofde haar eerst niet. Ze heette Veronique Rabiot, de mama en manager van haar zoon Adrien. Ze hebben toen 10.000 euro op mijn rekening gestort en zijn me hier komen opzoeken", aldus Bosman, die daarna Rabiot is gaan volgen.

Vorig seizoen liep het contract van Rabiot bij PSG af. Toen de middenvelder aangaf dat hij niet wilde bijtekenen, had de Franse grootmacht hem uit de selectie verwijderd en hem een apart trainingsprogramma laten volgen. "Maar hij is bij zijn standpunt gebleven. En nu speelt hij bij Juventus, dat hem gratis overnam en hem zeven miljoen euro per jaar betaalt", besluit Bosman.

FOK!Kerstprijsvraag: 26 december Deel 2

De prijsvragen komen ten einde en we hebben dit keer een pakket van meerdere games. 

Vandaag geven we een Racingpakket: F1 2019/Grid Ultimate Edition/Team Sonic Racing/Farming Simulatorweg voor de PlayStation 4. Daarvoor moet je wel de volgende vraag beantwoorden.

De eerste review van dit jaar werd geschreven door Pheno. Welke spel was dat? 

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Honderden supporters van Feyenoord laten zich van hun beste kant zien

Honderden supporters van Feyenoord laten zich rondom de kerstdagen van hun beste kant zien. Fans van de Rotterdamse club stellen voor de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen hun seizoenkaart beschikbaar aan fans die geen kaartje kunnen betalen.

"Ik kwam op het idee toen ik op de fiets zat naar de kapper, de dag na Sinterklaas. Ineens ontstond er een beeld in mijn hoofd van iemand die een heel donkere kerst had", vertelt Sander Kolsloot, initiatiefnemer van de actie 'Geef Feyenoord', aan RTV Rijnmond. "Toen dacht ik: die kan ik wel opvrolijken! Toen bedacht ik: ik heb een seizoenkaart en die kan ik beschikbaar stellen."

"Seizoenkaarthouders kunnen nog tot en met donderdag 26 december hun kaart beschikbaar stellen voor de wedstrijd Feyenoord - sc Heerenveen op 18 januari 2020."

"Dat kunnen ze doen door een formulier in te vullen op de website van Feyenoord", geeft de seizoenkaarthouder op vak V in De Kuip aan. "Daarmee bieden ze hun plek aan voor iemand die dat net iets beter kan gebruiken dan zij op dat moment."

Meer dan driehonderd supporters gehoor gegeven aan de oproep van Kolsloot. Feyenoord zelf stelt, samen met hoofdsponsor Droomparken, ook vijfhonderd kaarten beschikbaar voor vrijwilligers van Humanitas, de Voedselbank en het Leger des Heils.

NBA: Kerstwondertjes in het westen

In de NBA worden al jaren vijf wedstrijden gespeeld  op Eerste Kerstdag. De op papier meest aantrekkelijke wedstrijden worden geprogrammeerd, zodat de liefhebber desgewenst familieverplichtingen kan laten schieten om twaalf uur aaneen basketbal te kijken.

De planning voor de NBA-wedstrijden op Eerste Kerstdag wordt al maanden van tevoren opgesteld. Het probleem daarbij is dat lang niet altijd te voorspellen is welke teams in december de moeite van het kijken waard zijn. Bij het opstellen van de planning van dit seizoen was Steph Curry nog topfit en leek Golden State een sterke ploeg te zijn. Ook zag de NBA een kans om Zion Williamson een nationaal platform te geven en dus werd ook New Orleans een plekje op Eerste Kerstdag gegund. Williamson is door blessures het hele seizoen nog niet in actie gekomen en ook Curry zit maanden aan de kant met een gebroken hand. Het leek er dus op dat de Houston Rockets dus een makkelijk avondje zouden hebben tegen de Golden State Warriors en dat de Denver Nuggets eenvoudig van New Orleans zouden winnen, maar niets was minder waar.

De Golden State Warriors, die op de laatste plaats in het westen staan, wonnen met 116 – 104 van de Houston Rockets. Draymond Green draaide de klok terug met twintig punten. Damion Lee, een guard die nog weinig NBA-ervaring heeft, mocht starten en kwam tot 22 punten en 15 rebounds. Het was de derde overwinning voor Golden State op rij. D’Angelo Russell is een week of twee teruggekeerd van een blessure en sindsdien lijkt het beter te draaien bij de Warriors.

Ook de New Orleans Pelicans boekten een verrassende overwinning. De Denver Nuggets werden met 100 – 112 opzij geschoven. Na dertien nederlagen op rij was dit voor de Pelicans de derde overwinning in vier wedstrijden. Ook bij New Orleans lijkt het ergste lek dus gedicht. Brandon Ingram maakte zeven driepunters en eindigde met 31 punten.

De wedstrijd tussen de Lakers en de Clippers had de NBA wel goed ingeschat. Beide ploegen uit Los Angeles zijn zo goed, of beter dan voorafgaand aan het seizoen werd gedacht. Er was wat twijfel of LeBron James en Anthony Davis wel konden spelen, maar alle sterren waren op tijd fit voor de wedstrijd.

De Clippers trokken met 106 – 111 aan het langste eind. LeBron James had in de slotfase een kans om de wedstrijd gelijk te maken, maar zag dat zijn driepuntspoging werd geblockt door de kleine Patrick Beverley. Kawhi Leonard was de beste man op het veld, met 35 punten, 12 rebounds en 5 assists. Na de wedstrijd werd hem gevraagd of deze wedstrijd iets betekende, of de Clippers nu de baas waren in Los Angeles. Leonard reageerde broodnuchter “het is gewoon maar één wedstrijd”.

Voor de Lakers was het de derde nederlaag in de laatste vier wedstrijden. De Clippers zagen drie concurrrenten verliezen en deden uitstekende zaken.

In het oosten maakten de Philadelphia 76ers gehakt van de Milwaukee Bucks. De eindstand was 121 – 109, maar de wedstrijd was eenzijdiger dan de score deed vermoeden. Joel Embiid heerste aan beide kanten van het veld. De center maakte 31 punten, maar hij was ook de eerste speler dit seizoen die Giannis Antetokounmpo leek te kunnen beteugelen. De Griek schoot 8 op 27 en bleef op 18 punten steken.

In Toronto ontvingen de Raptors de Boston Celtics. Toronto moet het een tijdje zonder starters Marc Gasol, Pascal Siakam en Norman Powell stellen, terwijl bij Boston Gordon Hayward weer terugkeerde van een gebroken hand. Alleen Marcus Smart ontbreekt bij de Celtics met een mysterieuze ooginfectie.

Het werd een tamelijk eenzijdige wedstrijd. Boston won met 102 – 118. Hayward maakte bij zijn terugkeer 14 punten. Alle starters haalden de dubbele cijfers, maar het was ditmaal Jaylen Brown die excelleerde. De guard eindigde met dertig punten.

Uitslagen

Toronto Raptors – Boston Celtics 102 – 118
Philadelphia 76ers – Milwaukee Bucks 121 – 109
Golden State Warriors – Houston Rockets 116 – 104
Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers 106 – 111
Denver Nuggets – New Orleans Pelicans 100 - 112


Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 27-5
Boston Celtics 21-7
Miami Heat 22-8
Philadelphia 76ers 23-10
Toronto Raptors 21-10
Indiana Pacers 21-10
Brooklyn Nets 16-13
Orlando Magic 13-17
Charlotte Hornets 13-20
Chicago Bulls 12-20
Detroit Pistons 11-20
Washington Wizards 9-20
Cleveland Cavaliers 9-21
New York Knicks 7-24
Atlanta Hawks 6-25

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 24-7
Denver Nuggets 21-9
Los Angeles Clippers 23-10
Houston Rockets 21-10
Dallas Mavericks 19-10
Utah Jazz 18-12
Oklahoma City Thunder 15-14
Portland Trail Blazers 14-17
San Antonio Spurs 12-17
Sacramento Kings 12-18
Phoenix Suns 11-19
Memphis Grizzlies 11-20
Minnesota Timberwolves 10-19
New Orleans Pelicans 9-23
Golden State Warriors 8-24

Pedo-voorvechter klopt bij Amnesty International aan

Op de valreep van 2019 laat pedo-voorvechter Norbert de Jonge opnieuw van zich horen. Dit keer met een smeekbede, gericht aan onder meer Amnesty International en Human Rights Watch, waarin hij smeekt om in te grijpen. In een zes pagina's tellende PDF getiteld 'Voor pro-pedoactivisten verboten' zet hij uiteen hoe pedo's gediscrimineerd worden en hoe collega-pedo Martijn Uittenboogaard al jarenlang geterroriseerd wordt.

Lees ook: Pedo is boos: 'anti-discriminatiewet discrimineert pedo's'

Hij begint zijn brief met de woorden: "Al meer dan vijftien jaar is bij het grote publiek bekend dat mijn goede vriend Marthijn Uittenbogaard en ik ook pedoseksuele gevoelens hebben, en dat wij pleiten voor de legalisatie van vrijwillige pedoseksuele contacten. Wij zijn pro-pedoactivisten en hebben geen strafblad."

Vervolgens haalt hij en passant nog even de holocaust aan: "Te veel mensen die na de Holocaust zeggen "Never forget" denken daarbij enkel aan Joden. Te veel mensen die na de dood van Fortuyn zeggen "Laten wij waken over de vrijheid van het spreken" denken daarbij enkel aan de rechtse politieke richting. Wij willen een intellectueel debat aangaan, maar mede-onderworpenen verzoeken ons zelfmoord te plegen, en machthebbers mis-karakteriseren ons en onze standpunten, en helpen tegelijkertijd onze democratische rechtsstaat om zeep. Ondertussen wordt buitenshuis ons doen en laten heimelijk geobserveerd vanuit politieauto's, zegt het Openbaar Ministerie ons online op de voet te volgen, en leven wij voortdurend in angst dat we (ongegrond) huiszoeking gaan krijgen."

Ook misbruikt hij de kersttoespraak van de koning om zijn zin door te drammen: "In Nederland is sprake van intellectuele genocide. Gisteren zei onze koning tijdens de kersttoespraak: "Uiteenlopende opvattingen horen natuurlijk bij een open samenleving." Amnesty International, Human Rights Watch en LVTD, grijp in!"

Lees ook: Koning: 'Streven naar geluk mag geen obessie worden'

Hij besluit zijn brief met de dramatische woorden: "Wat het allemaal nog erger maakt, en dit is een feit dat ik straks als mening mogelijk niet meer legaal mag uiten in Nederland, is dat ook het kinderen hun seksueel zelfbeschikkingsrecht niet gunnen een onrechtmatige inperking van (hun) vrijheid is. Ik voel me omsingeld door idioten die door het taboe op pedofilie en onder het mom van "bescherming" (van kinderen en de rechtsorde) grondrechten kapot aan het maken zijn. Wat een niveau..."

17-jarige knul aangehouden voor diefstal tractor

In de nacht van woensdag 25 op donderdag 26 december werd, omstreeks 02.50 uur, door de politie een 17-jarige jongen uit Kortgene aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht een tractor te hebben weggenomen.

Een getuige zag de tractor op de Westdijk staan. Hij meldde dat er in eerste instantie een jongeman bij de tractor stond. Deze ging er vandoor toen hij de melder zag. Even later fietste dezelfde jongeman weer terug naar de Westdijk en vertelde de getuige dat hij wel iets had gezien van de diefstal van de tractor. Hij verklaarde zelf niet in de tractor te hebben gereden.

Verschillende surveillance-eenheden van de politie zijn naar Kortgene gereden om onderzoek te doen. Een hondengeleider kwam met zijn politiehond. De hond volgde een spoor en liep direct naar de jongeman toe. Ook op de plek waar de tractor vandaan gehaald was bleken aanwijzingen te zijn die naar deze jongen toe leidden. Door de opgesomde feiten zag de jongen vervolgens ook wel in dat hij niet meer kon ontkennen dat hij bij de diefstal van de tractor betrokken was.

De jongen is aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar zit hij nog vast. Hij zal vandaag verder gehoord worden door rechercheurs. De tractor is weer netjes bij zijn eigenaar teruggebracht door een van de politieagenten. Een filmpje hiervan is te vinden op Facebook. De eigenaar van het voertuig heeft aangifte gedaan van diefstal.

Met 120 km/u door Middelburg, asomobilist aangehouden

Een motoragent wilde woensdagochtend rond 06.15 uur een personenauto controleren. De auto reed op een nogal ‘opvallende manier’ over de Blauwedijk in Middelburg en ging vervolgens met hoge snelheid de Schroeweg op. De agent is achter de auto aangereden en zag hoe de bestuurder zijn snelheid bleef verhogen. De auto reed met ongeveer 100 kilometer per uur de Statenlaan in. Toen de agent de automobilist een stopteken gaf werd de snelheid alleen maar hoger en waren er uitlopers tot 120 kilometer per uur.

De achtervolging ging via de J.W. Thibautstraat, de Johan van Reigersbergstraat, via de J.G. Schorerstraat en de J.A. van de Perrestraat weer terug naar de Johan van Reigersbergstraat. Daar zette de bestuurder de auto in een parkeervak en rende er vervolgens vandoor.

De man werd even later op het Meiveldpad aangehouden door de politie. Hij is ingesloten in een politiecellencomplex. Daar heeft hij een verklaring afgelegd en is hij ’s middags weer naar huis gestuurd. De auto waarin hij had gereden is, na overleg met de Officier van Justitie, in beslag genomen vanwege het a-sociale rijgedrag van de bestuurder. Het rijbewijs van de man (beginnend bestuurder) is ingevorderd omdat hij bijna vier keer teveel gedronken had. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Daarna vindt nog overleg plaats met de Officier van Justitie over de verdere afhandeling van de zaak.

2019 op twee na warmste en op drie na zonnigste jaar

2019 is het op twee na warmste en op drie na zonnigste jaar ooit gemeten. Ondanks een normale hoeveelheid regen, was regionaal opnieuw sprake van ernstige droogte. Dit jaar werd het nationale warmterecord verpulverd. Op 25 juli werd Gilze-Rijen met 40,7 graden de nieuwe houder van het nationale warmterecord. Er werd minder vaak gewaarschuwd dan in voorgaande jaren. Op 27% van de dagen gold een waarschuwing. Vorig jaar was dit 34% en in 2017 nog 37%.

De gemiddelde jaartemperatuur komt uit op 11,2 graden tegen 10,1 normaal. Alleen in 2014 en 2018 was het warmer met 11,7 en 11,4 graden. De derde plaats wordt gedeeld met 2006 en 2007. 2019 is het zesde warme jaar op rij en inmiddels staan acht jaren uit deze eeuw in de top-10 van warmste jaren. Het kwam dit jaar tot maar liefst veertien warmterecords voor de maximumtemperatuur in De Bilt. Daar staat slechts één kouderecord tegenover.

De hoeveelheid zonneschijn komt gemiddeld over het land uit op 1949 uur tegen 1639 normaal. Slechts drie jaren verliepen nog zonniger. In 1959 scheen de zon 1956 uur en in 2018 maar liefst 2089 uur. Recordhouder is 2003 met 2100 uur. Met landelijk gemiddeld 866 mm neerslag, waar 847 gebruikelijk is, lijkt het qua neerslag een normaal jaar. Regionaal was echter net als in 2018 sprake van grote droogteproblemen. Pas in de herfst werd het nat.

Minder vorst en meer (tropische) warmte dan normaal
Het kwam dit jaar in De Bilt tot twee ijsdagen (maximum onder nul), waar een jaar er normaal acht telt. Het aantal vorstdagen (minima onder nul) staat op 37 en loopt misschien nog iets op, maar de normaal van 58 vorstdagen is buiten bereik. Het vroor twee keer matig (minima onder -5 graden), terwijl dertien keer normaal is. Strenge vorst (minima onder nul) kwam in De Bilt niet voor. Al recordlang, sinds januari 2013, heeft het niet meer streng gevroren.

Het aantal warme dagen en tropische dagen kwam veel hoger uit dan normaal. Maar liefst op 99 dagen werd het 20 graden of meer, terwijl 85 dagen gebruikelijk is. De zomerse grens van 25 graden werd 26 dagen geslecht. Dat is volstrekt normaal! Maar liefst elf keer werd het tropisch warm (30 graden of meer), waar vier keer gemiddeld is.

Negen warme maanden
Maar liefst negen van de twaalf maanden verliepen warmer dan normaal. Alleen in mei lag de gemiddelde temperatuur ver onder normaal en ook in november was het aan de koude kant. September kende als enige maand een volstrekt normale temperatuur.

Februari en juni verliepen zeer warm. De tweede helft van februari grossierde in vroege lentedagen. Op 26 februari beleefden we de warmste winterdag ooit in De Bilt met 18,9 graden en een dag later werd in het Limburgse Arcen een landelijk winterrecord van 20,5 graden genoteerd.

Nederland beleefde de warmste junimaand ooit met gemiddeld 18,1 graden tegen 15,6 normaal. Er waren veel meer warme, zomerse en tropische dagen dan normaal. Op drie dagen werd het datum-warmterecord gebroken. Ook kwam het tot een recordwarme juninacht.

Eind juli was de heetste periode ooit in Nederland. Het bijna 75 jaar oude nationale warmterecord van 38,6 graden, gemeten op 23 augustus 1944 in Warnsveld, sneuvelde. Op 25 juli werd in Gilze-Rijen een bizar nieuw nationaal hitterecord genoteerd met 40,7 graden. Ook De Bilt noteerde met 37,5 graden een nieuw absoluut record.

Op drie na zonnigste jaar
Gemiddeld over het land komt het aantal zonuren uit op 1949 uur. Slechts drie jaren waren zonniger. Mochten de laatste dagen van het jaar zonniger verlopen dan verwacht dan zou 1959 met 1956 uur nog van de derde plaats kunnen worden verdreven.

Dit jaar was geen enkele maand recordzonnig. Wel leverde de hoeveelheid zonneschijn in februari een derde plaats op, in april een vijfde, in juni een zevende en in augustus een zesde plaats op. Alleen in januari en in oktober was het aan de sombere kant.

2019 was extreem droog én nat
Gemiddeld over het land viel dit jaar zo’n 20 mm meer neerslag dan gebruikelijk. Toch was regionaal opnieuw sprake van ernstige droogte. Uit 2018 erfden we een bijzonder lage grondwaterstand en daarbij viel vooral in het oosten en zuidoosten in de lente en in de zomer opnieuw veel minder neerslag dan normaal. Bomen stierven af en het gras kleurde weer geel. Het droogst was het dit jaar in Heibloem (Limburg). Daar werd slechts 680 mm gemeten tegen 756 normaal.

Het contrast met het westen en noordwesten was groot. In Noord-Holland viel op jaarbasis maar liefst 450 mm meer neerslag dan in Limburg. Het Noord-Hollandse Heiloo was het natst en tapte maar liefst 1150 mm af. Dat was 273 mm meer dan gebruikelijk.

Een kletsnatte herfst had een groot aandeel in de grote neerslagsommen in het westen en noordwesten. In de regio Alkmaar viel tijdens de herfstmaanden september, oktober en november maar liefst 460 mm!

100 dagen met een waarschuwing
In 2019 kwam het tot dusver op 100 dagen tot een waarschuwing (code geel, code oranje of rood) in één of meerdere provincies. Dit betekent dat op ruim 27% van de dagen een waarschuwing gold. Vorig jaar gold nog op 123 dagen een waarschuwing. 2017 telde er 135 en 2016 kende maar liefst 158 dagen met een waarschuwing! Kortom: het was minder vaak waarschuwingswaardig weer dan in de voorgaande jaren.

Het meest werd gewaarschuwd voor onweer (34 dagen), gevolgd door mist (28 dagen) en windstoten (27 dagen). Er werd op 19 dagen voor gladheid gewaarschuwd en 6 keer voor extreme hitte. Voor overvloedige regen werd het minste gewaarschuwd (4 dagen).

In Zuid-Holland gold maar liefst op 78 dagen een waarschuwing. Daarmee was dit de provincie met de meeste waarschuwingsdagen. De Wadden vormen verreweg de ‘veiligste regio’ van Nederland met slechts op 53 dagen een waarschuwing.

Twaalf keer code oranje
In totaal gold op twaalf dagen in delen van het land code oranje. Op de Wadden kwam het drie keer tot code oranje. In Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg kwam het negen keer tot een waarschuwing voor extreem weer. In Utrecht, Gelderland en Flevoland gold de op één na hoogste waarschuwing acht keer en in Noord-Holland en Zeeland zeven keer. Tot een weeralarm, code rood, kwam het niet. De laatste keer met een weeralarm was tijdens de zeer zware storm van 18 januari 2018.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Handlanger van Dutroux verhuisd na in elkaar geslagen te zijn

Michel Lelièvre (48), de vorige week in elkaar geslagen voormalig handlanger van Marc Dutroux, is verhuisd. Dat schrijft de Franstalige krant La Dernière Heure. De Belg zou Brussel achter zich hebben gelaten en zijn verkast naar Waals-Brabant.

Het is voor de Belg lastig om een woonplaats te vinden, want in de voorwaarden, waaronder hij voorwaardelijk vrij is gekomen staat dat hij zich niet mag begeven of vestigen in bepaalde delen van Vlaams-Brabant, Limburg, Henegouwen, Luik, Luxemburg en Brussel, aangezien daar zijn slachtoffers of hun families wonen en werken. 

De politie in de plaats waar hij zich nu gevestigd zou hebben heeft al laten weten dat de bescherming van Lelièvre absoluut geen prioriteit heeft: "Mijn prioriteit is de veiligheid van de inwoners. We doen wat we kunnen met wat we hebben.” De korpschef stelt simelweg de middelen niet te hebben om hem 24 uur per dag in de gaten te houden.

Zeven migranten omgekomen nadat boot kapseist in Turkije

In het oosten van Turkije zijn afgelopen nacht zeven migranten omgekomen toen de boot waarop zij zich bevonden, kapseisde op het Van-meer nabij de over van de plaats Adilcevaz. 64 migranten overleefden de scheepsramp. 

5 migranten waren al om het leven gekomen toen de hulpdiensten arriveerden, twee andere migranten overleden in het ziekenhuis. Van de overlevenden zijn er een onbekend aantal in het ziekenhuis opgenomen. 

Het bewuste meer ligt op zo'n honderd kilometer van de grens met Iran. Mensensmokkelaars kiezen steeds vaker voor de route over het meer om controleposten van de Turkse politie te vermijden. De migranten komen voornamelijk uit Pakistan, Bangladesh en Afghanistan. 

Van Gerwen over WK-sensatie Sherrock: "Ze heeft nog niets gewonnen"

Michael van Gerwen is niet verbaasd over de goede prestaties van Fallon Sherrock op het WK darts. De drievoudig wereldkampioen wijst er wel op dat de 25-jarige Engelse nog niets gewonnen heeft en niet hoeft te rekenen op een andere behandeling.

Sherrock schreef vorige week geschiedenis door als eerste vrouw ooit een partij op het WK tegen een man te winnen. Ze versloeg in de eerste ronde Ted Evetts. In de tweede ronde wist ze ook Mensur Suljovic naar huis te sturen. Van Gerwen is niet verbaasd over het goede spel van Sherrock.

"Fallon doet het geweldig, maar ze heeft nog niks gewonnen", aldus de drievoudig wereldkampioen tegen de Engelse vrouwensportwebsite Newschain. "Iedereen maakt er een grote zaak van, maar ik weet al lang waar ze toe in staat is. Ik ben niet verbaasd door haar succes."

Van Gerwen en Sherrock kunnen elkaar op de finale op Nieuwjaarsdag tegenkomen. "Nu ze meedoet met de mannen, zal ze net als de andere mannen behandeld worden. Ze is een fenomenale speler, hopelijk kom ik haar nog tegen in dit toernooi. Maar als dat gebeurt, geef ik gewoon alles tegen haar. Ik ben hier om de wereldtitel te pakken en daarvoor moet ik iedereen verslaan."

Het WK gaat vrijdag verder. Titelverdediger Van Gerwen speelt in die avond tegen Stephen Bunting. Sherrock speelt vrijdagmiddag in de derde ronde tegen Chris Dobey.

FOK! Wat een weer: Wandelweer

Wolkenvelden overheersen, maar in opklaringen komen plaatselijk mistbanken voor. In de loop van de ochtend lossen de mistbanken geleidelijk op. In de loop van de dag wordt de bewolking van het zuidwesten uit dikker, maar het blijft tot halverwege de middag nog vrijwel overal droog. In de late middag en avond gaat het met name in het zuidwesten en zuiden af en toe licht regenen. De middagtemperatuur ligt rond 6°C, maar daar waar mist lang blijft hangen wordt het niet warmer dan een graad of 3. In de avond komen er in de noordelijke helft steeds meer opklaringen voor en vooral in het noordoosten kan een enkele mistbank ontstaan. Er staat een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

Komende nacht komen er in de noord(oost)elijke helft brede opklaringen voor waarin vooral in het noorden mist kan ontstaan. In de zuidelijke helft komt meer bewolking voor en in het zuidwesten en uiterste zuiden valt nog af en toe lichte regen. De minimumtemperatuur ligt varieert tussen -2°C in langdurige opklaringen en +5°C in het zuidwesten. De wind wordt oostelijk en is zwak tot matig, aan de kust en boven het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Vrijdag overdag begint vooral in het noorden grijs met mist, pas in de tweede helft van de ochtend oplossend. Elders komen opklaringen voor en is de zon te zien. In het uiterste zuiden komt hogere bewolking voor. De middagtemperatuur ligt tussen 2°C daar waar mist lang blijft hangen en 6°C in het zuidwesten. De wind is oostelijk en zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

De polder bij Eemnes bij zonsopkomst (Foto: Klapmongeaul)
De polder bij Eemnes bij zonsopkomst (Foto: Klapmongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Douane onderschept grote hoeveelheid cocaïne in lading açaí

De Douane heeft maandag 23 december tijdens een controle in de Rotterdamse haven een grote hoeveelheid cocaïne onderschept. De verdovende middelen zaten verstopt in circa 40 vaten met de typisch Braziliaanse lekkernij açaí - bevroren pulp van de açaívrucht - met daarin blokken cocaïne.

De container was afkomstig uit Brazilië. De verdovende middelen zijn inmiddels vernietigd. Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek.

Douane Douane onderschept grote hoeveelheid cocaïne (Afbeelding: Openbaar Ministerie)
Douane Douane onderschept grote hoeveelheid cocaïne (Afbeelding: Openbaar Ministerie)

FOK!Kerstprijsvraag: 26 december

Fallout 4 speelt zich af in een post-apocalyptisch Boston in het jaar 2287, 210 jaar na een nucleaire oorlog. Het spel begint op de dag dat de bommen werden gedropt, op 23 oktober 2077. Het personage van de speler schuilt op die dag in Vault 111 om 210 jaar later weer bovengronds te verschijnen. Het is in de game mogelijk om volledig een eigen karakter te ontwerpen. Aan het begin heb je de keuze om door het spel te gaan als een man of een vrouw. Een van de grote veranderingen tegenover andere Fallout games is de toevoeging van een hoofdpersonage met stem. 

Vandaag geven we een Fallout pakket weg mey daarin een tshirt (size L), de soundtrack van de game en een steelcase (zonder spel!). Daarvoor moet je wel de volgende vraag beantwoorden.

Racerblade schreef de Fallout 76 review. Welk cijfer gaf hij de game?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.