FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 december 2019

Zes vrouwen opgepakt voor zakkenrollen, gelinkt aan zeker tien zaken

De politie heeft in Amsterdam zes zakkenrollers opgepakt die deel uitmaakten van een bende van ongeveer 25 jonge vrouwen. De groep was ook actief in Frankrijk en België.

De aanhoudingen gebeurden al eind november, maar komen nu pas naar buiten. De Nederlandse politie werkte hiervoor samen met de politie uit België en Frankrijk. Eén van de opgepakte vrouwen heeft nog een celstraf van negen jaar openstaan in België.

Invallen
Nadat de zes werden aangehouden, vielen politie-eenheden twee dagen geleden meerdere woningen binnen in Frankrijk en België. Daar werden nog eens negen verdachten opgepakt. Ook werden meerdere auto's en huizen in beslag genomen met een totale waarde van twee miljoen euro.

Vermoedelijk heeft de bende voor minstens 500.000 euro gestolen, voornamelijk door zakken te rollen en pincodes af te kijken van ouderen. In Amsterdam worden de vrouwen gelinkt aan minstens tien zaken.

Camerabeelden
Na de aanhouding van de vrouwen in Amsterdam kwamen nog verschillende aangiftes binnen. De politie denkt na het bestuderen van camerabeelden dat de vrouwen al geruime tijd in de stad actief waren.

Rico vs Badr: drie ronden was genoeg, Badr in tranen

De kickbokswedstrijd waar heel het land al tijden naar uitgekeken had. Rico Verhoeven tegen uitdager Badr Hari. De overwinning na het eerste gevecht ging naar Verhoeven, mede door een blessure van Hari. Een uitverkocht GelreDome zat klaar voor het kickboksgevecht van het jaar.

Rico Verhoeven vs Badr Hari
Beide vechters betraden de ring voor een uitzinnig publiek. Dertigduizend man zaten met hun mobieltjes klaar om hun favoriet aan te moedigen. Vijf ronden van drie minuten maximaal. Badr wil vast een snelle knockout, maar van Rico mag de partij best vijf ronden duren.

Verhoeven begon lekker met een agressieve aanpak, Badr bleef afwachten, net als bij zijn eerste gevecht tegen Verhoeven. Een rechterhoek raakte Verhoeven keihard op de kin en de scheids telde tot acht om hem rust te geven. Badr bleef geduldig en bleef aftasten. Verhoeven kon zo rustig terugkomen van een bijna knock out.

Verhoeven was in de tweede ronde direct terug! Bijna wankelde Badr in de eerste tien seconden van de tweede ronde, maar Badr wist stand te houden. De kampioen kwam steeds door met de jab en low kicks op de benen van Badr die daar duidelijk last van kreeg. De Marokkaan bleef doseren met zijn keiharde rechtse die constant op de verdediging van Verhoeven landde. Tot één keer, die Verhoeven wéér deed duizelen.

Vroeg in de derde werd Verhoeven weer neergeslagen, harder dan in ronde één en Badr rook bloed. Badr probeerde een keiharde trap op het hoofd van Verhoeven en raakte geblesseerd. Tot grote woede van Badr die keihard schold terwijl artsen en zijn team voor hem zorgden.

Tranen namen het later over, bij de in pijn zijnde uitdager, die leek te lijden aan een gebroken linkerscheenbeen. Een teleurstellend einde van een mooi gevecht, die uiteindelijk in een overwinning voor Verhoeven eindigde, op technisch knockout.

Rico vs Badr. (PRO SHOTS/Michael Bulder)
Rico vs Badr. (PRO SHOTS/Michael Bulder)

Luis Tavares vs Stéphane Susperregui
Dit gevecht in de lichtzwaargewichtklasse betekende alweer het zeventigste gevecht voor de Rotterdammer Tavares, de nummer twee op de ranglijst in deze gewichtsklasse. Susperregui is geen doetje, nummer vijf op de ranglijst, en is een waar KO-specialist: meer dan de helft van zijn partijen werden gewonnen via KO.

De Fransman begon direct met zijn onorthodoxe stijl. Springend en hupsend bleef hij zijn afstand zoeken en kwam af en toe goed door. Een keiharde rechterhoek op de lever van Susperregui bracht daar verandering in. Acht tellen later kon de Fransman pas weer opstaan en leek de rest van de ronde enigszins van slag te zijn.

Het begin van de tweede ronde was voor Susperregui die direct weer met zijn upper cut gevaarlijk doorkwam. Stoot voor stoot kwam hij weer terug in het gevecht. Tavares wist zich echter prima staande te houden. Alhoewel beide heren geen stempel op de ronde konden drukken, vonden alle juryleden dat de Nederlander de ronde gewonnen had.

Een onmogelijke taak in de derde ronde voor de Fransman dus. Alleen een KO kon hem de overwinning geven, maar niets leek erop dat dat zou gebeuren. Tavares kwam af en toe nog goed door, maar Susperregui leek geen kracht meer in zijn stoten te kunnen zetten. Een rake trap op het hoofd van Tavares was niet hard genoeg en ook de derde partij van Colission 2 eindigde in een unaniem jurybesluit.

Mohammed Jaraya vs Massaro Glunder
Jaraya had een zware kluif aan de protegé van Mike Passenier, de Molukker Glunder. Tweemaal eerder verloor Jaraya van een pupil van Mike's Gym en dat zou hem geen derde keer gebeuren.

De kickbokser die het straatvechten in de ring introduceerde begon de eerste ronde met het bewerken van Glunder's linkerbeen. Harde trappen aan de binnen- en buitenkant sloopten het been van de Molukker. De zoon van MMA-legende Rodney Glunder verloor deze ronde dan ook.

De tweede ronde begon zwaar voor Jaraya, die direct al een keiharde knie op het hoofd moest verwerken. De knieën van Glunder werden afgewisseld met zware klappen van Jaraya, die inmiddels een beschadigd gezicht had door het incasseren van de vele rake knieën. De laatste seconden wist The Destroyer nog een mooie Supermanpunch eruit te gooien die Glunder verraste.

Glunder had in de derde ronde een knock down of knock out nodig om te winnen, maar Jaraya bleef geconcentreerd vechten. De conditioneel sterke Marokkaan wist het technisch werk van Glunder te weerstaan. In de laatstse tien seconden bracht Glunder Jaraya met een prima knie op het hoofd nog in problemen, maar de bel kwam snel. Jaraya kreeg alle juryleden achter zich.

Zakaria Zouggary vs Asa Ten Pow
De 25-jarige Zouggary begon fel aan zijn gevecht met de nog ongeslagen Amerikaan Ten Pow. De eerste ronde was Zouggary dominant en kwam snel in zijn favoriete vechttempo. 'Spinning Shit' en keiharde combinaties wisselden zich in hoog tempo af.

In de tweede ronde begon de Rotterdammer weer furieus, maar naarmate de minuten wegtikten, kwam Ten Pow sterk terug. Toch bleef Zouggary de dans leiden, waardoor hij aan het einde van de tweede ronde Ten Pow bijna naar het canvas sloeg.

De derde ronde ging gelijk op, terwijl beide vechters last kregen van vermoeidheid na twee intense rondes. Het publiek wist Zouggary op te peppen en weer bracht hij met zijn snelle en keiharde combinaties Ten Pow in de problemen. Alle juryleden waren het erover eens dat Ten Pow tegen zijn eerste kickboksverlies in zijn carrière opgelopen was.

Meepraten over Badr vs Rico, of over kickboksen in het algemeen? Bezoek dan nu het FOK! kickboksforum!

Volledige uitslag Glory Colission 2: Badr vs Rico:
Rico Verhoeven verslaat Badr Hari via TKO (ronde 3)
Luis Tavares verslaat Stéphane Susperregui na jurybesluit (30-26, 30-26, 29-27 x3)
Mohammed Jaraya verslaat Massaro Glunder na jurybesluit (29-28, 30-27 x4)
Zakaria Zouggary verslaat Asa Ten Pow na jurybesluit (30-27 x5)
Alex Pereira verslaat Ertugrul Bayrak na KO (linkerhoek, ronde 1)
Serhii Adamchuk verslaat Aleksei Ulianov na jurybesluit (29-28 x3, 27-30 x2)
Ariel Machado verslaat Michael Duut na jurybesluit (29-26, 30-25 x4)
Itay Gershon verslaat Zhaoyang Li na jurybesluit (28-28, 30-26 x4)
Antonio Plazibat verslaat Jahfarr Wilnis na jurybesluit (28-29, 29-28 x4)
Donovan Wisse verslaat César Almeida na jurybesluit (28-28, 29-27, 30-26 x3)
Nordine Mahieddine verslaat Cihad Kepenek na jurybesluit na extra ronde (10-9 x3, 9-10 x2)
Ulrik Bokeme verslaat Kevin van Heeckeren na jurybesluit (29-28, 30-27 x2)
Rebekah Irwin verslaat Yi Xu na jurybesluit (29-28 x4, 28-29)

Uitslag Willem II - Fortuna Sittard

Om 20.45 uur begon in Tilburg het duel tussen Willem II en Fortuna Sittard. De thuisploeg kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Hierdoor sluit Willem II een uitstekende eerste seizoenshelft af op de vierde plaats.

Willem II

0 - 0

Fortuna Sittard

 
 Gele kaart: Cox, (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.587
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Nieuwkoop (Nelom/46)
Holmén
Peters
Heerkens
Llonch
Ndayishimiye
Saddiki (Vrousai/ 80)
Nunnely
Pavlidis
Köhlert
  Koselev
Angha
Dammers (Essers/81)
Ninaj
Cox
Tekie
Smeets (Fernandes/68)
Carbonell (Karjalainen/ 55)
Diemers
Ciss
Damascan

KNVB Beker: Ajax treft Spakenburg; uitduels voor Feyenoord en PSV

Ajax neemt het in de achtste finale van het toernooi om de KNVB-Beker op tegen Spakenburg, uit de Tweede Divisie. De bekerhouder speelt in januari thuis. PSV gaat op bezoek bij NAC Breda.

Feyenoord speelt opnieuw uit. De Rotterdammers waren donderdag nog met 1-2 te sterk voor SC Cambuur en gaan in de achtste finale op bezoek bij Fortuna Sittard. Ook Eredivisionisten Heracles Almelo en Vitesse treffen elkaar, net als SC Heerenveen en Willem II. AZ speelt een uitwedstrijd tegen TOP Oss.

De achtste finales worden op 21, 22 en 23 januari gespeeld, in de week na de hervatting van de Eredivisie. De kwartfinales volgen in februari en de halve finales begin maart. De finale is op 19 april 2020 in De Kuip. Omdat de bekerduels elkaar relatief snel opvolgen is besloten ook de rest van het schema in te vullen. PSV heeft pech, want ze spelen bij winst iedere ronde uit. 

Loting Achtste finales KNVB Beker

Fortuna Sittard - Feyenoord
Heracles Almelo - Vitesse
FC Eindhoven - FC Utrecht
Ajax - Spakenburg
SC Heerenveen - Willem II
IJsselmeervogels - Go Ahead Eagles
TOP Oss - AZ
NAC Breda - PSV

Loting KNVB Beker.
Loting KNVB Beker.

Uitslag PSV - PEC Zwolle

PSV heeft ook zijn tweede duel onder interim-trainer Ernest Faber gewonnen. Na de moeizame zege in het bekertoernooi won het vanavond wel makkelijk van PEC Zwolle.

PSV begon thuis niet goed aan de wedstrijd. Na twaalf minuten keek de thuisploeg al tegen een achterstand. Musatafa Saymak opende de score nadat hij de bal toegespeeld kreeg door PSV-verdediger Daniel Swaab.

Lang hiekd PEC Zwolle niet vast, want zes minuten na de openingstreffer maakte Jorrit Hendrix na een goed lopende aanval alweer gelijk. Nog voor het half uur stond PSV alweer op voorsprong na een fraaie treffer van Mohammed Ihattaren in de verre hoek.

Na rust liep PSV verder weg bij Zwolle via een doelpunt van Bruma en een prachtige doelpunt van Cody Gakpo. PSV heeft door de overwinning nu een achterstand van zeven punten op AZ dat zaterdag met 3-0 verloor van Sparta.

PSV

4 - 1

PEC Zwolle

 18' Hendrix
 26' Ihattaren
 51' Bruma
 72' Gakpo
   12' Saymak
 
 Gele kaart: Viergever, (PSV), Dekker,v.Crooy, Paal,Thy, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
nnerstall
Teze
Baumgartl
Schwaab
Viergever
Rosario
Ihattaren (Pereiro/ 83)
Hendrix (Bruma/46)
Doan (Afellay/ 67)
Bergwijn
Gakpo
  Zetterer
v.Wermeskerken
Lachman
Lam
Paal
Dekker (Johnsen/46)
Huiberts (v.Duinen/71)
Clement
Saymak (Kersten/71)
Thy
v.Crooy

Uitslag Sparta Rotterdam - AZ

AZ heeft in Rotterdam tegen Sparta een pijnlijke nederlaag geleden. Mede door een rode kaart van doelman Bizot in de vijfde minuut verloren de Alkmaarders met 3-0.

Al na vijf minuten spelen moest AZ het met een man minder doen. Ache ontsnapte aan de aandacht van de defensie van AZ. Doelman Bizot zag zich genoodzaakt de spits van Sparta buiten de zestien meter neer te halen. Blom twijfelde geen moment en trok gelijk rood. Dani de Wit werd vervolgens het slachtoffer omdat hij moest plaatsmaken voor reservedoelman Rody de Boer. Daarna probeerde AZ het tempo wat uit de wedstrijd te halen door de bal rond te spelen en balbezit te houden. De Rotterdammers loerden echter op een counterkans en Auassar slaagde erin om in balbezit te komen en hij poeierde van grote afstand de bal in de bovenhoek: 1-0.

In de 29e minuut werden de problemen voor AZ nog groter toen Bryan Smeets voor de 2-0 zorgde. Smeets profiteerde van een fout van Clasie en schoof de bal binnen. Vlak voor rust probeerde Wijndal  het met een uithaal, maar de vuisten van Sparta-keeper Harush brachten redding.

AZ begon sterk aan de tweede helft.In de 53e minuut was het AZ dat via Svensson een kans kreeg. Doelman Harush stond echter goed op zijn plek. In de 57e minuut werd de wedstrijd beslist. Smeets werd in de zestien meter geraakt door Clasie en arbiter Blom wees naar de stip. Halil Dervisoglu benutte de strafschop. In de rest van de wedstrijd werd verder niet meer gescoord.

Bizot krijgt rood. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Bizot krijgt rood. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Sparta Rotterdam

3 - 0

AZ

18' Auassar
29' Smeets
57' Dervisoglu(pen)
   
 
Gele kaart: Smeets, Auassar, Rigo, Vriends, (Sparta Rotterdam), Idrissi, Clasie, (AZ)
Rode kaart: , Bizot (5) (AZ)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.031
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Harush
Abels (Aberkane/87)
Vriends
Mattheij
Faye
Harroui (Veldwijk/85)
Auassar
Smeets
Rigo
Dervisoglu (Rayhi/78)
Ache
  Bizot
Svensson
Clasie
Wuytens
Wijndal
Midtsjö
De Wit (De Boer/7)
Koopmeiners
Stengs
Boadu (Sugawara/77)
Idrissi (Aboukhlal/77)

Manchester City klopt Leicester en heeft weer zicht op tweede plaats

Manchester City heeft de tweede plaats in de Premier League weer in zicht. De landskampioen won zaterdag in eigen stadion met 3-1 van Leicester City, de huidige nummer twee in Engeland, waardoor het verschil tussen Manchester City en Leicester City nog maar één punt is. Koploper Liverpool heeft tien punten meer dan Leicester en speelde een wedstrijd minder.

Na 22 minuten kwam Leicester City via Jamie Vardy nog wel op voorsprong. Toch ging Manchester City met een voorsprong de rust in. Riyad Mahrez, oud-speler van Leicester, maakte na half uur spelen gelijk en vlak voor rust benutte Ilkay Gündogan een strafschop. Halverwege de tweede helft werd het 3-1 voor Manchester City.

Leicester City, de Engelse kampioen van 2016, verloor op 5 oktober voor het laatst in de competitie. Dat was bij Liverpool (2-1).

Netflix weigert om homoseksuele Jezus van de buis te halen

Volgens de Spaanse website El Confidencial zouden er inmiddels meer dan 3 miljoen handtekeningen verzameld zijn om de satirische film 'De eerste verleiding van Christus' van de buis te halen. Echter, Netflix houdt het hoofd koel en is van mening dat de creatieve vrijheid van de artiesten een sterk goed is. Volgens Netflix begrijpen ze dat niet iedereen het eens is met de inhoud van de film, maar dat ze ook sterk geloven in de vrijheid van de kijkers om te kiezen wat ze bekijken. Volgens hen is vrijheid van meningsuiting een groot goed. 

Lees ook: 'Jezus was een homo en Maria een hoer'

CitizenGo, waar de petitie om de film van Netflix te verwijderen inmiddels meer dan één miljoen keer is getekend, is het hier absoluut niet mee eens en roept dan ook zoveel mogelijk mensen op om de petitie alsnog te ondertekenen. "Dit is een directe aanval op alles waar christenen en het christendom voor staan, onder het mom van een “artistieke productie”. Zou Netflix soms ook ruimte bieden aan een show waarin Allah of Mohammed op een vergelijkbare manier door het slijk worden gehaald?" zo lezen we in de petitie. 

In de bewuste film, van de Braziliaanse comedy-groep “Porta dos Fundos” wordt Jezus weggezet als een homo, zijn moeder Maria als een hoer, en zijn discipelen als een stel zuipschuiten. Met dank aan El Confidencial voor de trailer. 

 

Lukaku leidt Inter naar ruime zege tegen Genoa

Internazionale is weer koploper in de Serie A. In eigen huis won de ploeg van Stefan de Vrij met 4-0 van Genoa en heeft nu evenveel punten als Juventus, maar Internazionale heeft een beter doelsaldo dan de huidige landskampioen.

Na een half uur spelen kwam Inter op voorsprong via Romelu Lukaku. Enkele minuten later was de Belg de aangever bij de 2-0 van Roberto Gagliardini.

Na rust bleef de thuisploeg de betere en liep uit naar een ruime overwinning. Gagliardini verdiende een penalty, die door de 17-jarige basisdebutant Sebastiano Esposito benut werd. Lukaku maakte twintig minuten voor tijd de 4-0 en dat was tevens ook de eindstand.

De jonge Amsterdammer Denilho Cleonise (18) viel in de slotfase nog in bij Genoa. Oud-Ajacied Lasse Schöne zat negentig minuten op de bank bij nummer voorlaatst in de Serie A.

Uitslag sc Heerenveen - Heracles Almelo

Het openingsduel van de Eredivisie op zaterdagavond was dat tussen middenmoters sc Heerenveen en Heracles Almelo. De wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Heracles kreeg in de openingsfase de beste kansen op de openingstreffer, echter in het vervolg had de thuisclub het betere van het spel. Vlak voor rust kreeg Heerenveen een strafschop vanwege hands door Dessers. Doelman Blaswich deed zijn werk en stopte de strafschop van Faik.

Tien minuten na rust maakte Dessers zijn twaalfde doelpunt van het seizoen. Veerman maakte twee minuten later echter al gelijk. De 1-1 was ook de eindstand.

sc Heerenveen

1 - 1

Heracles Almelo

 56' J. Veerman    54' Dessers
 
 Gele kaart: Floranus, (sc Heerenveen), Breukers, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 20.424
Arbiter: Kamphuis
Bijzonderheden: Faik mist namens Heerenveen strafschop (44)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
v. Rhijn
Dresevic
Botman
Floranus
Kongolo
Faik
J. Veerman
v. Bergen
Dreyer (Smit/79)
Ejuke (Bruijn/88)
  Blaswich
Breukers
Pröpper
Knoester (v.d. Buijs/66)
Czyborra
Kiomourtzoglou
Osman (Konings/88)
Merkel
Mauro Júnior
Dessers
Dos Santos (v.d. Water/77)

Prachtig eerbetoon Sparta aan Jules Deelder

Sparta heeft rond de thuiswedstrijd tegen mede-koploper AZ op indrukwekkende wijze afscheid genomen van Jules Deelder. De beroemde dichter, schrijver én Oer-Spartaan overleed afgelopen donderdag op 75-jarige leeftijd.

MLB: Honkballer Schoop tekent contract van 6,1 miljoen dollar bij Detroit Tigers

Na Didi Gregorius (Philadelphia Phillies) en Jurickson Profar (San Diego Padres) heeft ook Jonathan Schoop een nieuwe ploeg in de MLB gevonden. De tweede honkman tekent één contract voor één jaar bij de Detroit Tigers.

Schoop speelde het afgelopen jaar bij de Minnesota Twins, maar bij die ploeg had de 28-jarige tweedehonkman geen vaste plaats in de lineup bij de Twins. Toch kwam hij 121 duels in actie bij de Twins en was hij goed voor 23 homeruns. Hij tekent een contract voor één jaar bij de Tigers ter waarde van 6,1 miljoen dollar.

Hij begon zijn carrière in de MLB bij de Baltimore Orioles. In 2017 kende hij daar een topseizoen en sloeg toen 32 homeruns en werd mede daardoor verkozen in het All-Star.

Het is nog wel vier maanden wachten op zijn officiële debuut bij de Tigers, want pas op 25 maart begint het seizoen in de MLB.

Droom 11-jarige veldbestormer komt uit, hij ontmoet zijn idool Ziyech opnieuw

De jongen die tijdens de wedstrijd Lille-Ajax het veld op stormde en naar Hakim Ziyech rende, heeft zijn idool vandaag opnieuw ontmoet. De jongen is naar Amsterdam gereisd en heeft dit keer echt het shirt van Ziyech gekregen. Op Instagram delen Ziyech en de jongen beelden van hun ontmoeting.

De actie van de 11-jarige Yassine Hussairy op 27 november ging de hele wereld over. Hij stormde tijdens de wedstrijd het veld op om naar zijn idool Ziyech te rennen. In plaats van boos te worden, sloot Ziyech hem in de armen. Hij beloofde zijn shirt na de wedstrijd te geven. De jongen werd daarna door stewards van het veld begeleid.

Vereerd
Na afloop van het gewonnen duel gaf Ziyech aan zich vereerd te voelen. "Dit gebeurt niet zo snel", zei hij. Ziyech wilde woord houden en gaf zijn shirt aan een man die zich voordeed als de vader van de jongen. Later verscheen dat shirt op de veilingsite Ebay. Begin deze maand vroeg Ziyech op aan zijn volgers op Instagram of iemand hem met de jongen in contact kon brengen.

Die zoektocht is een succes geworden blijkt vandaag. Yassine heeft zijn idool weer ontmoet in Amsterdam. Voor de jongen is het een droom die uitkwam. Hij vertelt dat hij bijzonder onder de indruk is en dat hij het shirt alsnog heeft gekregen. "Het is echt een heel goede Marokkaanse speler."

Morgen bezoekt de jongen op uitnodiging van Ziyech de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.

'Kerstmarkt Nice geëvacueerd na terreurdreiging'

De eerste Kerstmarkt van het jaar is inmiddels slachtoffer geworden van een dreiging met terreur. De Kerstmarkt in de Zuid-Franse stad Nice werd geëvacueerd nadat een man dreigde om 'de boel op te blazen'.

De man werd enkele minuten later gearresteerd, zo vertelde burgemeester Chistian Estrosi aan persagentschap AFP. Ongeveer 3500 bezoekers werden geëvacueerd nadat de man een bewaker benaderde en zei dat hij explosieven op de Kerstmarkt had verstopt. De man kon door gealarmeerde politiediensten via camerabeelden gelokaliseerd worden waarna arrestatie volgde.

Uiteindelijk werd niets aangetroffen en na 17.00 uur ging de markt weer open.

Sinds 2016, toen een terrorist in een vrachtwagen op de avond van de Franse nationale feestdag door het publiek reed dat massaal was opgedaagd voor het feestelijk vuurwerk, is de politie enorm scherp op dreigingen rond grote evenementen. In 2016 kwamen 86 mensen om het leven, 450 mensen raakten gewond.

Opnieuw heldenrol voor Zirkzee bij Bayern München

Joshua Zirkzee heeft zich zaterdagavond wederom ontpopt tot de held van Bayern München. Net zoals woensdag had de 18-jarige spits weinig minuten nodig om Bayern München op voorsprong te schieten. Mede dankzij het doelpunt van Zirkzee won Bayern met 2-0 van VfL Wolfsburg.

Net als afgelopen woensdag bij zijn Bundesligadebuut in Freibug (1-3) was Zirkzee als invaller goud waard. 150 seconden na zijn invalbeurt voor Philippe Coutinho zette de 18-jarige Zirkzee in de 85ste minuut de 1-0 op het scorebord op aangeven van Thomas Müller. Vier minuten na de openingstreffer maakte Serge Gnabry de 2-0.

Zirkzee, voormalig jeugdspeler van ADO Den Haag en Feyenoord, werd de tweede Nederlander die in zijn eerste twee wedstrijden voor Bayern scoort. Mark van Bommel presteerde dat eerder in september 2006.

Ondanks de krappe overwinning blijft Bayern München op vier punten achterstand van de koploper, want ook RB Leipzig wist te winnen. In de eerste helft kwam de voetbalploeg uit Leipzig na acht minuten op achterstand, maar in de tweede helft draaide de ploeg van trainer Julian Nagelsmann de wedstrijd om en won het met 3-1 door treffers van Patrik Schick, Konrad Laimer en Yussuf Poulsen. Borussia Mönchengladbach kan later op gelijke hoogte komen met RB Leipzig, maar dan moet het wel winnen van Hertha BSC.

Overige uitslagen
1.FSV Mainz - Bayer Leverkusen 0-1
FC Köln - Werder Bremen 1-0
Schalke 04 - SC Freiburg 2-2

Zirkzee scoort de 2-0. (PRO SHOTS/Zuma Press)
Zirkzee scoort de 1-0. (PRO SHOTS/Zuma Press)

Jane Fonda (82) voor vijfde keer opgepakt tijdens klimaatprotest

Een dag voor haar 82ste verjaardag is Hollywood-icoon Jane Fonda in Washington opnieuw gearresteerd tijdens een protest tegen klimaatverandering.

Volgens Fonda's Twitter-pagina is het de vijfde keer dat ze is opgepakt bij een demonstratie voor meer maatregelen op het gebied van milieubeleid.

PDC WK: Lewis voltooid comeback; Searle gooit hoogste gemiddelde;

Seigo Asada heeft zich na een heerlijke comeback geplaatst voor de derde ronde op het wereldkampioenschap darts van de PDC. De Japanner versloeg Keegan Brown met 3-2 in sets. Ook Simon Whitlock is door. 

Na twee sets was er nog geen vuiltje aan de lucht voor Brown, die met tweemaal 3-0 de eerste twee sets pakte. Het ging echter mis in de tweede leg van set drie, waarin de Engelsman twee dubbels miste om op één leg van de zege te komen. Asada kwam via dubbel acht op het scorebord en won vervolgens de set met 3-1. Ook de vierde set ging met 3-1 naar The Ninja. In de vijfde set wist Brown wel op één leg van de zege te komen, maar Asada redde zich met een 60 finish. Met een vijftiendarter en een elfdarter trok de Aziaat vervolgens de winst naar zich toe. De volgende tegenstander voor Asada is Peter Wright.

Whitlock stond maar twee legs af tegen Harry Ward. De eerste leg van de partij ging naar Ward, maar daarna pakte Whitlock er acht op rij. Tussendoor gooide de Australiër onder meer een 112 en 100-finish. Tegenstander Ward wist in de derde set nog eenmaal op het scorebord te komen met een 76-finish. Een leg later werd klaarde Whitlock de klus in vijf beurten. De nummer veertien van de plaatsingslijst speelt in zijn volgende partij tegen Mervyn King.

Update 16.35 uur

Ryan Searle staat ook in de derde ronde van het WK. Hij won met 3-0 van Steve West. Hij had slechts één break nodig om te winnen. Alle legs behalve de vijfde leg van de tweede set gingen met de darts mee. Searle mocht aan de partij beginnen en won zo alle sets met 3-2. 

De langharige Searle gooide 101,89 gemiddeld en staat daarmee bovenaan het gemiddeldeklassement van dit WK. Searle zal in de volgende ronde aantreden tegen Gary Anderson. 

Update 18.05 uur

Adrian Lewis heeft zich zaterdag met hangen en wurgen geplaatst voor de derde ronde van het WK. De tweevoudig wereldkampioen won na een thriller met 3-2 van Cristo Reyes. Lewis leek de volgende geplaatste speler (12) die zou worden uitgeschakeld. Hij kwam al snel op een 0-2-achterstand in sets en kreeg zijn gemiddelde niet boven de negentig.

De Engelsman werd wakker. Hij trok de stand in sets gelijk, miste in de beslissende vijfde set eerst nog drie matchdarts, maar klaarde de klus alsnog met een break bij 4-3. Lewis was in de tweede leg van de vijfde set ook nog heel dicht bij een negendarter. Hij miste met zijn negende pijl dubbel twaalf en verloor vervolgens ook nog eens de leg.

'Jackpot' veroverde in 2011 en 2012 de wereldtitel. Hij zakte in de jaren daarop door blessureleed ver terug op de wereldranglijst, maar vond in het laatste jaar weer een beetje de weg omhoog. In de volgende ronde wacht Darren Webster.


Cardioloog na nieuws over Blind: "Herstel duurt 3 tot 6 maanden"

Bij Daley Blind is een hartspierontsteking geconstateerd, zo bleek uit het medisch onderzoek dat de verdediger van Ajax recent heeft ondergaan. De verdediger zakte anderhalve week geleden in het Champions League-duel met Valencia plotseling in elkaar. Er is inmiddels een onderhuidse ICD aangebracht bij Blind. Dat is een apparaatje dat ingrijpt bij hartritmestoornissen.

Volgens Ajax is de ICD bij Blind preventief geplaatst. De verdediger gaat in de winterstop niet met Ajax mee op trainingskamp. Hij werkt in Amsterdam aan zijn herstel. Het is niet bekend hoelang hij uit de roulatie zal zijn.

Cardioloog Otto Kamp laat in gesprek met De Telegraaf weten dat een hartspierontsteking verschillende oorzaken kan hebben. "Meestal wordt de ontsteking veroorzaakt door een virus of bacterie, maar het kan ook een lichamelijke reactie zijn."

"Bij de ontsteking zijn er drie mogelijke uitkomsten, namelijk een volledig herstel, een kleine beschadiging of progressieve schade. Dan gaat de hartfunctie achteruit en dus vermindert de knijpkracht van het orgaan."

Rust is zodoende belangrijk, zo benadrukt de cardioloog. "Een virusontsteking kan namelijk uitbreiden door de inspanning van het sporten. Het herstel duurt meestal drie tot zes maanden."

Blind zal het trainingskamp van de Amsterdammers, tussen 4 en 12 januari in Qatar, laten schieten. Meer kan en wil de Amsterdamse club vanwege de privacywetgeving niet melden.

Het dagblad schrijft dat de ICS onder zijn arm is geplaatst en geen direct contact heeft met het hart. "De subcutane ICD kan weliswaar als defibrillator fungeren in het onwaarschijnlijke geval dat de ontsteking terugkeert of verergert, maar is vooral geplaatst ter controle. Op deze manier kan Blinds hart goed in de gaten worden gehouden", zo valt er te lezen.

Dode bij schietpartij in centrum Almere

Op het Stadhuisplein in Almere is om 15:50 uur iemand neergeschoten in een woning. Een traumahelikopter is opgeroepen om medische assistentie te verlenen. Ondanks de inspanningen is de getroffene ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. 

Kort na het incident heeft de politie een verdachte aangehouden zo melden ze op Twitter. De politie is een groot onderzoek gestart naar de toedracht van het incident. 

Mourinho doet beroep op duo: "Als ik hen was, zou ik bij Tottenham blijven"

Toby Alderweireld tekende vrijdag een nieuw, driejarig, contract bij Tottenham Hotspur. Manager José Mourinho hoopt dat Jan Vertonghen en Christian Eriksen het voorbeeld van de verdediger gaan volgen. Het duo beschikt over een aflopend contract en de twee hebben vooralsnog geen aanstalten gemaakt om een nieuwe verbintenis te signeren.

"Als ik Jan of Christian was, zou ik blijven", vertelt Mourinho in gesprek met Sky Sports. "Omdat ze hier al zolang zitten, is hun leven de afgelopen vier, vijf jaar nauw verbonden geweest met de club."

"Ze hebben de overgang van White Hart Lane naar het beste stadion van de wereld meegemaakt, ze weten wat de perspectieven zijn voor de toekomst, wat de visie van de club is. Als ik hen was, zou ik zeggen dat ik deel uit wilde maken van het volgende hoofdstuk."

"Ik zou graag willen dat Jan bijtekent en het enige wat ik over Christian zal zeggen, is dat ik wil dat hij een nieuw contract tekent. Verder zeg ik niets", gaat hij verder.

"Ik denk dat een speler bijtekent als de club het wil, in dit geval meneer Levy (de voorzitter van Tottenham, red.) en ik, als de speler dat wil, als zijn familie dat wil en als de zaakwaarnemer dat wil."

"Als een van deze onderdelen het niet wil, wordt het moeilijk. Behalve als een speler een nieuwe zaakwaarnemer vindt die het ook wil."

Mourinho is er in ieder geval blij mee dat hij Alderweireld ervan heeft kunnen overtuigen om zijn toekomst aan Tottenham te verbinden: "Het belangrijkste is dat Toby heeft gezegd dat hij nergens gelukkiger zou zijn, dat is fantastisch."

"Toen ik hier aankwam hadden we drie topspelers die mogelijk zouden vertrekken. Nu worden het er twee, een of nul, dat zou ik niet kunnen zeggen. Ik ben erg blij dat het er niet drie worden. Gister waren het er nog drie en vanochtend slechts twee."

Everton en Arsenal komen niet tot scoren

Everton en Arsenal zijn zaterdag, onder toeziend oog van hun toekomstige managers Carlo Ancelotti en Mikel Arteta, niet verder gekomen dan 0-0. De twee ploegen stonden voor de laatste keer onder leiding van interim-trainers Duncan Ferguson en Freddie Ljungberg, die hun teams echter niet wisten te inspireren tot grootse daden.

The Toffees stijgen door hun gewonnen punt voorlopig wel naar de vijftiende plaats, terwijl Arsenal plek negen overneemt van Crystal Palace. Ancelotti en Arteta zullen voor de rust weinig aanknopingspunten hebben gezien vanaf hun stoeltjes op de tribune van Goodison Park. In een eerste helft waarin het tempo laag lag en beide ploegen moeite hadden om het spel te maken, duurde het tot de 45e minuut voordat een jong Arsenal de eerste serieuze kans van de wedstrijd wist te creëren.

Een schot van Gabriel Martinelli verdween echter langs het doel van Jordan Pickford, die daardoor opgelucht adem kon halen. De openingsfase van het tweede bedrijf bracht al meer actie met zich mee dan de hele eerste helft. Een strakke voorzet van Richarlison zorgde na een paar minuten voor gevaar voor de goal van Bernd Leno, maar de Braziliaan zag dat geen van zijn ploeggenoten in staat was om de bal in het doel te werken.

Aan de overkant moest Pickford wel ingrijpen toen Pierre-Emerick Aubameyang bij de tweede paal het eindstation was van een corner en vervolgens een gevaarlijk schot produceerde. Met nog dik twintig minuten te gaan was het opnieuw Richarlison die aan de basis stond van een gevaarlijk moment en de verdediging van the Gunners slaagde er met kunst- en vliegwerk in om de bal weg te krijgen.

Hierna bleef het nog even spannend voor Arsenal, daar de VAR zich boog over een mogelijke handsbal in de zestien. De Londenaren konden echter opgelucht ademhalen toen scheidsrechter Kevin Friend besloot om de bal niet op de stip te leggen. Het spel golfde daarna in het laatste kwartier van de wedstrijd op en neer zonder dat er grote kansen vielen te noteren. Het meest opvallende moment van de slotfase vond tien minuten voor tijd plaats toen Everton-manger Ferguson besloot om Cenk Tosun naar de kant te halen.

De Turk was na tien minuten spelen juist als invaller binnen de lijnen gekomen als vervanger van de geblesseerde Alex Iwobi. Met Moise Kean bracht hij een speler binnen die onlangs een soortgelijke behandeling kreeg toen hij als invaller na achttien minuten weer naar de kant werd gehaald.

Holografische 3D Wall op station Rotterdam Centraal

De stationshal van Rotterdam Centraal wordt deze winter op bijzondere wijze verlicht. In samenwerking met Hypervsn heeft NS een grote holografische ‘3D Wall’ neergezet. Het is een primeur voor Rotterdam Centraal. Dit is de eerste keer dat in Nederland deze technologie op deze schaal wordt gebruikt.

Winterse sfeerverlichting zie je op veel stations. NS wil de donkere dagen zo aangenamer maken voor reizigers. Het nieuwe Rotterdam Centraal bestaat dit jaar 5 jaar. Reden voor NS om dit jaar grootser uit te pakken met de winterverlichting. Waar de voorgaande twee jaren de prachtige licht-kristallen van de Rotterdamse kunstenaar Marco Broeders het plafond van de stationshal sierden, prijkt nu de holografische muur van Hypervsn.

Kleine windturbines
Hypervsn ontwikkelde een manier om via kleine windturbines, 3D hologrammen te projecteren. De 3D Wall die op Rotterdam Centraal staat bestaat uit 35 propellers. Elke propeller beschikt over 4 rotorbladen met vrijwel onzichtbare led-lampjes. De propellors maken 3600 omwentelingen per seconde. Dit is sneller dan ogen kunnen waarnemen, waardoor er prachtige 3D holografische afbeeldingen in de lucht verschijnen.

Er zal de komende periode een groot aantal afbeeldingen en clips getoond worden op Rotterdam Centraal. Animaties van winterse en spoorse taferelen, maar ook een terugblik op het oude station.

De 3D Hypersvsn Wall is tot 21 januari op Rotterdam Centraal te zien.

3D-wall op Rotterdam Centraal Station  (Foto: FOK!)
3D-wall op Rotterdam Centraal Station (Foto: FOK!)

Beste wensen voor militair in het buitenland

“De post is voor de militair het enige fysieke contact dat hij of zij tijdens de uitzending met het thuisfront heeft.” Minister Ank Bijleveld-Schouten gaf vandaag het startschot voor Stay Safe, een kerstkaartenactie in het Nationaal Militair Museum (NMM).

Schrijven en kleuren
“Jullie zijn al druk bezig geweest om kaarten te schrijven of te kleuren voor onze militairen die tijdens de feestdagen niet thuis zijn. En ik kan jullie verzekeren: dit betekent veel voor hen”, hield de minister de aanwezigen voor. Het NMM staat tijdens de kerstvakantie (23 december t/m 7 januari) in het teken van de militaire kerstviering in missiegebieden. Museumbezoekers kunnen hun wensen voor uitgezonden militairen op een kerstkaart schrijven of kleuren. Die worden rond de jaarwisseling afgeleverd bij de militairen.

Hart onder de riem
Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer haalde Ilse en haar kinderen Levi (8 jaar) en Nova (6 jaar) naar voren. Hun man en vader is pelotonscommandant bij de landmacht en zit nu in Litouwen. “Ilse, je weet hoe het is om op uitzending te gaan. Je werkt zelf ook bij de landmacht en hebt een uitzending naar Irak op je naam staan.”

De kinderen waren toen 4 en 6 jaar oud en hadden wellicht nog weinig tijdsbesef. Bauer: “Dus dat was voor jou toen misschien lastiger dan voor hen. Nu hebben ze meer besef en duurt het soms best lang voordat hun vader weer terug is. Ik begreep dat Mark tot nu toe een goede tijd heeft gehad, maar nu wel aan het aftellen is. Met jullie post steken jullie hem in ieder geval een hart onder de riem.”

Militaire post
Kaarten, brieven en pakketten worden in de missiegebieden bezorgd door de Militaire Post Organisatie. In het museum ontdekken bezoekers hoe al die post op zijn bestemming komt. En wat er eigenlijk wel en niet in een pakket mag?

Ver van huis
Jaarlijks brengen vele militairen de kerstperiode door ver van huis en familie. Overal op de wereld zijn militairen gestationeerd. Op dit moment levert Nederland ruim 1.000 functies voor meer dan 20 grote en kleinere missies in het buitenland. Daar werken de militairen hard aan het brengen en behouden van vrede en veiligheid.

Het NMM staat tijdens de kerstvakantie (23 december t/m 7 januari) in het teken van de militaire kerstviering in missiegebieden. (Afbeelding: Defensie)
Het NMM staat tijdens de kerstvakantie (23 december t/m 7 januari) in het teken van de militaire kerstviering in missiegebieden. (Afbeelding: Defensie)

Man (34) krijgt 10 maanden cel voor oplichting huurders

Een 34-jarige man krijgt een celstraf van 10 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk voor het oplichten van meerdere potentiële huurders van een woning in Amsterdam Oost. Ook moet hij ruim 26.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

De man deed zich in de periode van oktober 2018 tot januari 2019 ten onrechte voor als een eigenaar en verhuurder van een woning in Amsterdam Oost, waarbij hij potentiële huurders de woning liet bezichtigen. Vervolgens liet hij zijn slachtoffers een huurcontract tekenen en borg en huur betalen. Daarna was hij onvindbaar.

De man bood de woning, waar hij toen zelf als huurder verbleef, aan via social media. Op momenten dat de hoofdbewoner afwezig was, gaf de man rondleidingen in de woning. Zeker achttien mensen zijn slachtoffer gewonden van de oplichting.

Diefstal Escape
Naast de woningoplichting is ook bewezen dat de man schuldig is aan diefstal van 5.000 euro van discotheek Escape. Op dat moment was de verdachte leidinggevende van de club aan het Rembrandtplein, waardoor hij ook toegang had tot de klus. Op een beveiligingscamera was te zien dat de man de buit uit de kluis haalde en meenam.

De rechter neemt het de man kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van de krappe woningmarkt. Wel weegt in zijn voordeel mee dat hij spijt heeft betuigd en al begonnen was met het terugbetalen van zijn slachtoffers.

Uitspraak rechtbank
De rechtbank vindt een celstraf op van 10 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar daarom terecht. Ook moet de voormalig leidinggevende van de Escape een schadevergoeding van 26.000 euro betalen en meewerken aan een behandeling om herhaling te voorkomen.

It's a train wreck!

Soms, heel soms, komt bij mij de verdorven neiging op om eens lekker naar spectaculaire ongevallen te kijken. In dit geval kwam ik ergens op het net het woord 'train wreck' tegen. In dit geval gewoon bedoeld om aan te duiden dat er iets heel erg mis was gegaan (voor de nieuwsgierigen: het betrof het excuusinterview van prins Andrew naar aanleiding van de rottigheid met Epstein (die overigens geen zelfmoord heeft gepleegd))

Enfin, direct natuurlijk YouTube geraadpleegd en een plethora aan de nodige filmpjes gevonden. Hieronder dus één. Voor de ongeduldigen: snel naar het einde scrollen want daar vinden toch wel de 'leukste oepsies' plaats.

Afdalingsklassieker afgelast wegens weersomstandigheden

Het had zaterdag een mooie dag moeten worden voor liefhebbers van het alpineskiën: de vrouwen hadden een afdaling op het programma staan in Val d'Isère, de mannen stonden klaar voor de befaamde Saslong-klassieker in Val Gardena/Gröden.

Het feest ging echter allemaal niet door. De vrouwenwedstrijd werd afgelast en niet veel later kwam ook uit Noord-Italië slecht nieuws: ook daar was de piste wegens de slechte weersomstandigheden - het was gewoon te warm - niet goed genoeg om skiërs veilig naar beneden te sturen.

Stam hoopt op club uit MLS: "En ook China lijkt me wel wat"

Jaap Stam zit sinds zijn vertrek bij Feyenoord eerder dit seizoen werkloos thuis. Over aanbiedingen heeft de clubloze trainer echter niet te klagen. De oud-verdediger krijgt naar eigen zeggen veel aanbiedingen vanuit het buitenland. De ex-trainer van onder meer PEC Zwolle en Reading hoopt op een avontuur in de Verenigde Staten. "En China lijkt me ook wel wat."

Na de oorwassing tegen Ajax (4-0) vond Stam het mooi geweest en leverde hij op 28 oktober zijn contract in. Een kleine twee maanden later laat de trainer weten dat hij om aanbiedingen niet verlegen zit.

"Veel aanvragen. Veel vanuit het buitenland", vertelt hij in een interview met het Algemeen Dagblad. Stam is per direct beschikbaar, zolang de club hem maar aanstaat.

"Ik wil heel graag in Amerika werken", zo klinkt het. "Vooral die prestatiecultuur spreekt me aan. Dat past ook bij mij. En ook China lijkt me wel wat. Weer een heel andere cultuur."

"Verder vind ik dat in landen als Engeland en Duitsland voetbal veel meer als werk wordt gezien. Je moet als prof altijd bezig zijn met beter worden, alles uit jezelf willen halen. Dat mis ik nog wel eens in Nederland."

Stam denkt dat hij als trainer misschien niet geschikt genoeg is voor een Nederlandse club. "Maar ik sluit niets uit. Nederland ook niet. Maar landen als Engeland, Duitsland maar ook de Verenigde Staten passen meer bij mij."

Hij vervolgt: "Spelers hoeven en willen daar niet overal over meepraten. Die cultuur heb je in Nederland veel meer. Hier moet je spelers een schouderklopje geven als ze hard werken. Voor mij is hard werken een eerste vereiste als prof."

Biatleet Bø met overmacht naar zege in Frankrijk

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft met enig vertoon van macht de achtervolging gewonnen tijdens de World Cup in het Franse Annecy-Le Grand Bornand. Dat was een beetje jammer voor het Franse publiek, maar daar had de Noor uiteraard geen boodschap aan.

De als vierde gestartte Bø begon met één misser bij het liggend schieten, maar sloot toch al vrij snel weer aan en bleef vanaf dat moment foutloos. Dat deed de als derde vertrokken Fransman Quentin Fillon Maillet bij alle schietbeurten, waardoor het duo samen bij de laatste schietbeurt arriveerde.

Dat leverde voor beiden vijf treffers op en ze gingen bijna gezamenlijk de slotronde in, maar daarin was Bø véél te sterk. Fillon Maillet eindigde wel als tweede, de derde plek ging verrassend naar de als dertiende vertrokken Noor Vetle Christiansen, die Tarjei Bø in de slotsprint nog te grazen nam.

De Belg Florent Claude steeg van de 23e naar de 22e plek.

Ontsteking hartspier Ajax-speler Blind

Bij Daley Blind is een hartspierontsteking geconstateerd. De centrale verdediger van Ajax is de afgelopen dagen uitgebreid medisch onderzocht, naar aanleiding van de duizeligheid waar hij tijdens de wedstrijd Ajax – Valencia kort last van had.

Vervolgens is besloten om bij Blind preventief een subcutane ICD te plaatsen, een apparaatje dat onder de huid wordt aangebracht. Als gevolg van deze ingreep, die vrijdag heeft plaatsgevonden, gaat de 29-jarige international begin januari niet mee met het trainingskamp van Ajax in Qatar. In Amsterdam zal Blind verder werken aan zijn herstel.

Daley Blind heeft een hartspierontsteking. (PRO SHOTS/Zuma Press)
Daley Blind heeft een hartspierontsteking. (PRO SHOTS/Zuma Press)

Politie zoekt bromfietser met felgele helm

Donderdagmiddag 19 december kwam, tussen 14.15 en 15.00 uur een 18-jarig meisje op een brommer ten val in de wijk Westerzicht in Vlissingen. De oorzaak van de val was vermoedelijk dat zij een aanrijding probeerde te voorkomen toen een andere bromfietser haar geen voorrang verleende.  Het meisje heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen en liep letsel op aan haar been.

Het meisje wilde de rondweg om Westerzicht oprijden. Na de valpartij is ze door omstanders weer op de been geholpen. De bromfietser reed in eerste instantie door en kwam daarna terug om te vragen of het ging. Het meisje vertelde hem dat dat niet het geval was en waarop de bromfietser vervolgens weer weg reed in de richting van de Zuidbeekseweg in Vlissingen.

De politie is op zoek naar getuigen van het voorval en naar de bestuurder van de brommer om hun verhaal te doen. De brommer was een zogenoemde ‘off road model’ en de bestuurder droeg donkere kleding en een felgele helm. Achterop de brommer zat ook een jongeman.

Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844, WhatsApp of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Een gele helm. Niet de helm uit het verhaal. (Afbeelding: Pixabay)
Een gele helm. Niet de helm uit het verhaal. (Afbeelding: Pixabay)

Brands haalt Ancelotti binnen bij Everton

Carlo Ancelotti is de nieuwe manager van Everton, zo maken The Toffees zaterdagmiddag wereldkundig via de officiële kanalen. De zestigjarige Italiaan is de opvolger van Marco Silva, die begin december de laan werd uitgestuurd vanwege de teleurstellende resultaten. Ancelotti, die onlangs nog moest vertrekken bij Napoli, tekent tot medio 2024 bij de club uit Liverpool.

Everton beleeft een slecht seizoen en staat momenteel op de zestiende plek in de Premier League. Silva moest vanwege de slechte resultaten plaatsmaken; Duncan Ferguson nam de afgelopen tijd de honneurs waar. Volgens Engelse media gaat Ancelotti ongeveer 13,5 miljoen euro per seizoen opstrijken bij Everton in ruil voor zijn diensten.

De Italiaan was vanaf de zomer van 2018 actief bij Napoli, nadat hij eerder als trainer werkzaam was bij onder meer AC Milan, Chelsea, Paris Saint-Germain, Real Madrid en Bayern München. Vorig seizoen werd Ancelotti met Napoli tweede in de Serie A, maar deze voetbaljaargang ging het veel minder bij de topclub uit Napels. Door de tegenvallende resultaten brak I Partenopei vorige week met Ancelotti, die daarna meteen werd gelinkt aan een dienstverband bij Everton.

De ervaren oefenmeester, die bij Napoli reeds is vervangen door Gennaro Gattuso, stond meteen na zijn ontslag in contact met technisch directeur Marcel Brands en consorten over een dienstverband op Goodison Park. Ancelotti heeft naar verluidt de garantie gekregen dat Everton in de winterse transferperiode zich gaat roeren op de transfermarkt.

Ancelotti begint zondag bij zijn nieuwe werkgever; hij zit zaterdag op de tribune als Everton het in eigen huis opneemt tegen Arsenal. De Italiaan debuteert op 26 december op de bank als Burnley naar Goodison Park komt.

Witcher-auteur en CD Projekt Red eens over auteursrechten

Goed nieuws voor Witcher-fans: CD Projekt Red en auteur Andrzej Sapkowski hebben een deal gesloten waarin de Poolse ontwikkelaar weer het recht heeft om games te maken die gebaseerd zijn op de Witcher. 

De aankondiging komt tevens op de dag dat het eerste seizoen van The Witcher-televisieserie in premiere gaat op Netflix. Sapkowski en CD Projekt Red lagen een aantal maanden geleden nog in de clinch: Sapkowski beweerde dat hij alleen royalties voor de eerste game had gekregen, en vond dat hij recht had op meer na het grote success van Assassins of Kings en Wild Hunt. Met de nieuwe deal lijken de plooien tussen beide partijen glad gestreken.

CD Projekt Red heeft gezegd dat een volgend deel van de Witcher-franchise zich hoogstwaarschijnlijk niet meer zal richten op Geralt. Concrete toezeggingen heeft de ontwikkelaar nog niet gedaan, maar een volgende RPG staat gepland in 2021, een jaar na de release van Cyberpunk 2077.

Witcher1

Auto in brand op de A4, bijrijder overleden

Zaterdagochtend 21 december kwam een bijrijder om het leven bij een aanrijding op de A4 ter hoogte van Rijpwetering. Volgens het Leidsch Dagblad botste de auto tegen een tunnelwand aan waarna het voertuig in brand bloog. 

Rond 03.30 uur kreeg de politie de melding dat er op de A4 (rechts) ter hoogte van Rijpwetering een auto in brand stond. Eenmaal ter plaatse troffen de hulpdiensten een brandende zwart kleurige Opel Astra aan met daarin het slachtoffer. Ondanks de inzet van de hulpdiensten bleek het slachtoffer te zijn overleden.

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de identiteit van het overleden slachtoffer. De bestuurder van het voertuig, een 33-jarige man uit Rotterdam, werd aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij dit ongeval. De Verkeers Ongevallen Analysedienst (VOA) doet onderzoek naar de exacte oorzaak van het ongeval.

Alphenaar lichtgewond bij schietincident Rotterdam

In de vroege zaterdagochtend, rond 04.15, belden meerdere getuigen 112 omdat ze een schot hadden gehoord op de kruising van de Pleinweg en de Verschoorstraat in Rotterdam. Agenten die er direct heengingen, troffen er een gewonde man. Hij was geraakt in zijn been. Volgens getuigen zou de mogelijke dader zijn weggerend in de richting van het Verschoorplein.

Volgens getuigen zou de verdachte een donkergetinte man zijn met een grijze joggingbroek, een zwarte jas en een capuchon over zijn hoofd. Het slachtoffer, een 24-jarige man uit Alphen aan den Rijn, is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Hij mocht al snel weer naar huis.

Het onderzoeksteam is met hem en getuigen in gesprek om te achterhalen wat de aanleiding was voor het incident. Ook zijn er sporen veiliggesteld en wordt buurtonderzoek verricht. De politie is zoek naar getuigen en eventueel camerabeelden. Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Beelden kunnen worden geupload via het tipformulier op de website.

NBA: The greatest dunk that never was

Maar weinig mensen, zelfs niet de meest verstokte NBA-fan, hadden gisteravond vrij gehouden om naar de wedstrijd tussen de Memphis Grizzlies en de Cleveland Cavaliers te kijken. Toch sprak na afloop iedereen over dit treffen. En dan vooral over een moment in het eerste kwart, waarin Ja Morant bijna de ziel uit het lijf van Kevin Love zoog met een verzengende dunk.

Ja Morant onderschepte de bal bij de driepuntslijn. Hij nam een dribbel en twee stappen, genoeg om zichzelf te lanceren. Voor hem stond Kevin Love, 2 meter en 8 centimeter groot. Love stond stil, net voor de restricted zone. Als een tegenstander tegen hem op zou botsen, zou dit een aanvallende fout betekenen en balverlies voor de Grizzlies. Morant had andere plannen, hij sprong over Love heen en kwam heel dichtbij wat waarschijnlijk de beste, meest disrespectvolle dunk in de geschiedenis van de NBA zou zijn geworden:

The greatest dunk that never was. Bron: Bleacher Report

Er is eigenlijk maar één vergelijking voor deze dunk en die vond plaats tijdens de Olympische Spelen in 2000. Hier dunkte Vince Carter over de Fransman Frédéric Weis heen. Weis is 2 meter 18. Carter speelt nog altijd in de NBA, Weis redde het niet in de Verenigde Staten, deed een zelfmoordpoging en is tegenwoordig eigenaar van een tabakszaak in Limoges.

Vince Carter dunkt over Frederic Weis. Bron: supra 2k8

Kevin Love reageerde sportief op de bijna-dunk van Morant:

Cleveland won de wedstrijd uiteindelijk met 114 – 107. Jordan Clarkson werd met 33 punten topscorer namens de Cavaliers. Kevin Love maakte 21 punten, waaronder een cruciale driepunter met nog één minuut te spelen, die zijn ploeg op voorsprong zette.

De Portland Trail Blazers staan in het westen weer op een play-off plaats. De ploeg uit Oregon boekte een eenvoudige 118 – 103 overwinning op de Orlando Magic. Damian Lillard en CJ McCollum maakten samen 67 punten voor de Trail Blazers. Carmelo Anthony botste zijn knie tegen Magic-center Nikola Vucevic en moest het veld verlaten. Het is nog onduidelijk of er sprake is van een blessure en of Anthony wedstrijden zal moeten missen.

De Boston Celtics kenden een makkelijke avond tegen de Detroit Pistons. In het vierde kwart, met de wedstrijd al lang beslist, riep het publiek om Tacko Fall. De rookie uit Senegal is met 2 meter 26 de langste speler in de NBA. In de NBA is niet alleen lengte belangrijk, maar ook je wingspan, de afstand tussen je vingers als je je handen gespreid hebt. Geen andere speler heeft ooit een grotere wingspan gehad dan Fall en hij kan zonder te springen dunken. Om een beeld te krijgen hoe lang Fall is, is het goed om hem te vergelijken met ‘normale’ mensen. Hier is een filmpje van afgelopen zomer, op bezoek bij de selectie van Liverpool.

Tacko Fall op bezoek bij Liverpool. Bron: mo 11mo

De Celtics waken er voor om hem te zien als een ‘circus freak’. Fall werkt hard om een betere basketballer te worden en heeft in de G-League al veel moois laten zien. Een gevaar bij spelers van Falls lengte is dat ze erg blessuregevoelig zijn. Boston zal van hem moeten genieten zolang het kan.

Fall mocht zes minuten spelen tegen de Pistons, waar hij mano a mano ging met de Zuid-Sudanees Thon Maker, slechts 2 meter 13 groot. Fall maakte vijf punten, de Celtics wonnen met 114 – 93.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Memphis Grizzlies 114 – 107
Indiana Pacers – Sacramento Kings 119 – 105
Boston Celtics – Detroit Pistons 114 – 93
Toronto Raptors – Washington Wizards 122 – 118
Miami Heat – New York Knicks 129 – 114
Philadelphia 76ers – Dallas Mavericks 98 – 117
Oklahoma City Thunder – Phoenix Suns 126 – 108
Denver Nuggets – Minnesota Timberwolves 109 – 100
Portland Trail Blazers – Orlando Magic 118 – 103
Golden State Warriors – New Orleans Pelicans 106 - 102


Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 25-4
Boston Celtics 19-7
Miami Heat 21-8
Toronto Raptors 20-8
Indiana Pacers 20-9
Philadelphia 76ers 20-10
Brooklyn Nets 15-13
Charlotte Hornets 13-18
Orlando Magic 12-17
Detroit Pistons 11-18
Chicago Bulls 11-19
Washington Wizards 8-19
Cleveland Cavaliers 8-21
New York Knicks 7-22
Atlanta Hawks 6-23

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 24-5
Denver Nuggets 19-8
Los Angeles Clippers 21-9
Houston Rockets 19-9
Dallas Mavericks 19-9
Utah Jazz 17-11
Oklahoma City Thunder 14-14
Portland Trail Blazers 13-16
Sacramento Kings 12-16
San Antonio Spurs 11-16
Phoenix Suns 11-17
Minnesota Timberwolves 10-17
Memphis Grizzlies 10-19
New Orleans Pelicans 7-23
Golden State Warriors 6-24

Bril doormidden gebroken bij verkeersruzie

In de nacht van vrijdag op zaterdag fietste een 25-jarige man uit Oud Gastel rond 04.45 uur van zijn werk naar huis. Op het fietspad langs de Buijenstraat in Roosendaal passeerde hem een scooter die, volgens de fietser, asociaal en slingerend over het fietspad reed. De fietser maakte hierop een handgebaar naar de bestuurder van de scooter.

De scooterrijder kon dit kennelijk niet waarderen en trapte een paar keer tegen de fiets van de 25-jarige die daarop bijna ten val kwam. De fietser gaf vervolgens een duw aan de scooterrijder die daardoor daadwerkelijk viel. De fietser sloeg af de Buijenstraat in. De scooter zette de achtervolging in. Beide mannen stopten en er ontstond een woordenwisseling. De scooterrijder gaf de fietser een paar rake klappen en brak de bril van de fietser doormidden. De 25-jarige fietser raakte licht gewond aan zijn gezicht.

De politie is gebeld en kwam ter plaatse. Na het aanhoren van het verhaal hebben agenten de scooterrijder aangehouden. Dit betreft een 21-jarige man uit Roosendaal. Hij zit vast vanwege mishandeling. De 25-jarige man uit Oud Gastel heeft aangifte gedaan. De Roosendaler zal vandaag gehoord worden door de politie.

Prinses Laurentien leest voor tijdens start De Nationale Voorleesdagen

Prinses Laurentien leest op woensdagochtend 22 januari 2020 voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt in het Stadhuis-Forum, de hoofdvestiging van Bibliotheek Zoetermeer. De Prinses leest voor uit Het Prentenboek van het Jaar ‘Moppereend’, geschreven en geïllustreerd door Petr Horáček en Joyce Dunbar. Het boek gaat over een eend die van mopperig naar extreem chagrijnig gaat. Maar hoe donker de donderwolk boven haar hoofd ook is, uiteindelijk klaart zelfs de donkerste wolk op. Het boek is gekozen door een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen.

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en is een project van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar. De zeventiende editie van de Nationale Voorleesdagen vindt plaats van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari 2020.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Bevolkingsonderzoeken tonen hoge deelnametrouw en vroege opsporing

Uit de monitors over 2018 blijkt de stabiliteit en effectiviteit van de bevolkingsonderzoeken naar kanker. Deelname en vooral deelnametrouw zijn belangrijk om (voorstadia van) kanker vroeg op te sporen en te behandelen.

Bevolkingsonderzoek spoort darmkanker vroeg op
Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld. Vroeg ontdekken geeft een grotere kans op genezing. In 2018 hebben ruim 1,5 miljoen vrouwen en mannen meegedaan. Er zijn ruim 3.700 darmkankers gevonden en ruim 20.000 voorlopers van darmkanker.

Het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is stabiel en hoog in de eerste ronde (73%) en in vervolgronden (78%). In vervolgronden zijn bij minder mensen (voorlopers van) darmkanker ontdekt. Dit is volgens verwachting en toont het effect van een hoge deelnametrouw. Met de test in het bevolkingsonderzoek wordt ongeveer 85% van de darmkankers opgespoord. Dit resultaat is gebaseerd op deelnemers die voor de eerste keer deelnamen aan het bevolkingsonderzoek. De vervolgrondes moeten uitwijzen of de gevoeligheid van de test zo hoog blijft en of het risico op het ontdekken van kanker tussen twee deelnamerondes in laag blijft.

Het aantal mensen dat is doorverwezen voor een kijkoperatie na een vervolgronde is in 2018 lager. Het aantal lichte, matige en ernstige complicaties daalde in 2018. Er zijn 5 fatale complicaties gemeld. Het is lastig te duiden of dat komt door meer complicaties op zich, of omdat er meer instellingen complicaties melden.

Deelname trouw hoog bij bevolkingsonderzoek borstkanker
Met het bevolkingsonderzoek wordt borstkanker vaker vroeg ontdekt bij vrouwen van 50 tot en met 75 jaar. Het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek borstkanker is met 976.000 vrouwen iets afgenomen naar 76,6%. Ruim negen van de tien vrouwen (91,5%) blijven trouw meedoen in vervolgronden. In 2018 werden er per 1.000 onderzochte vrouwen 22 doorverwezen voor nader onderzoek. Bij de helft van deze vrouwen was er direct een verdenking op borstkanker. Bij de andere vrouwen was er te weinig informatie op de borstfoto voor een goede beoordeling, daarom was vervolgonderzoek nodig.

In 2017 werden ongeveer 6.800 gevallen van borstkanker opgespoord binnen het bevolkingsonderzoek, waarvan 21% een behandelbaar voorstadium van borstkanker betrof.

Van de doelgroep is 96,4% binnen het beoogde jaar uitgenodigd. De tijd tussen twee onderzoeken is iets toegenomen. Dit heeft te maken met het personeelstekort waardoor er minder screeningslaboranten zijn om borstfoto’s te maken. Op dit moment worden de effecten van het personeelstekort op het bevolkingsonderzoek in kaart gebracht. Het doel van maatregelen is om de vertraging in het uitnodigen te beperken.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker stabiel
In 2018 hebben ruim 460.000 vrouwen deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dat is 57,6% van de doelgroep en is iets hoger dan in 2017. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ) onderzoekt de redenen en barrières om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. De resultaten van het onderzoek zijn begin 2020 bekend.

Bij 9,5% van de deelneemsters is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken (hrHPV hoog risico Humaan papillomavirus : hoog risico Humaan Papilloma Virus) gevonden. Van alle deelneemsters is 3% verwezen naar de gynaecoloog, dat zijn bijna 14.000 vrouwen. Bij ruim 5.000 vrouwen is een voorstadium van baarmoederhalskanker opgespoord. De verwijzingen worden nader onderzocht, met als doel dat minder vrouwen onnodig worden doorverwezen.

Van alle deelnemende vrouwen maakte 7% gebruik van de zelfafnameset. De zelfafnameset wordt door vrouwen van alle leeftijden gebruikt.

De bevolkingsonderzoeken darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker vallen onder de regie van het RIVM. De monitors van de bevolkingsonderzoeken worden in opdracht van het RIVM verricht door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het doel van de monitors is om de kwaliteit van de bevolkingsonderzoeken te bewaken en te verbeteren.

Bevolkingsonderzoek  (Foto: Interpretatie)
Bevolkingsonderzoek (Foto: Interpretatie)

Zilver voor zeiler Heiner op WK Finn in Melbourne

Nicholas Heiner heeft bij de WK Finn aan de kust van Melbourne een zilveren medaille veroverd. De 30-jarige zeiler moest genoegen nemen met een tweede plaats achter de Nieuw-Zeelander Josh Junior.

Heiner had aan het begin van de medalrace nog een kans op het goud, maar dan moest de Nederlandse zeiler in de medalrace ruim voor Junior eindigen. Heiner eigende in de medalrace op de derde plaats. Alleen dat was niet voldoende voor het goud, want de Nieuw-Zeelandse zeiler Junior eindigde op de zevende plaats en dat voldoende voor de wereldtitel. Het brons ging naar de Hongaar Zsombor Berecz.

Heiner: "Het was vandaag sowieso lastig om JJ (Josh Junior) nog in te halen, het puntenverschil met hem was groot. Maar we gingen er wel voor, ik had een betere start en mijn eerste kruisrak heb ik goed gevaren. Vervolgens kwam ik als eerste rond de onderboei. In het tweede kruisrak ging de wind hard naar links, ik zat hier te veel naar rechts waardoor twee boten mij voorbijkwamen"

"Blij met de tweede plek, maar ik sta hier wel een beetje met een dubbel gevoel", reageert de Finn zeiler vlak na de finish. "Kijkend naar mijn hele constante uitslagenserie, had het echt gekund deze week. Maar je zag dat JJ voor de wind heel snel was, daar ging ik deze week net even niet zo snel als normaal. Aan de wind hebben we wel goede stappen gemaakt, in Scheveningen hebben we ook goed op deze condities kunnen trainen. En gedurende de week kijk je natuurlijk wel waar we nog harder kunnen, maar dat is lastig te verbeteren in zo’n week. We weten in ieder geval waar we aan gaan werken de komende tijd, en dan zijn we de volgende keer nog sneller."

Door de prestatie van Heiner is Nederland op wereldkampioenschappen het succesvolste zeilland dit jaar. Met twee wereldtitels, drie zilveren medailles en één keer brons op de WK's bleef Nederland de andere landen voor.

Vermoedelijke serie-inbreker Maassluis opgepakt

De afgelopen maanden kreeg de politie aanzienlijk meer meldingen van woninginbraken in de gemeente Maassluis. De politie stelde een onderzoek in, dit resulteerde zaterdagochtend in de aanhouding van een 23-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats. Zijn rol bij de reeks inbraken wordt onderzocht.

Vanaf half september 2019 tot en met de eerste weken van december was er een piek te zien in het aantal woninginbraken in Maassluis. In de maand november werden zelfs 21 woninginbraken gepleegd. Het onderzoek leidde naar de verdachte, de recherche van het district Rijnmond-Noord doet verder onderzoek naar zijn betrokkenheid.

Vrouw (93) slachtoffer van laffe straatroof

Een 93-jarige vrouw uit Tilburg werd vrijdagmorgen het slachtoffer van een hele laffe beroving. De slechtziende vrouw liep met haar tas om haar arm achter haar rollator over de Ringbaan-West in de richting van winkelcentrum Westermarkt om medicijnen te halen. Op de brug greep een man haar tas. De politie is op zoek naar getuigen.

De hoogbejaarde vrouw liep even na 10.00 uur over de brug. Toen zij vlakbij de trap liep, merkte ze dat er een blanke man van rond de 25-30 jaar vlak achter haar liep. Ineens voelde het slachtoffer een flinke ruk aan haar tas, waardoor zij ten val kwam. Het slachtoffer bleef zeer emotioneel met een pijnlijke schouder achter. De dader rende vervolgens met haar donkerbruine stoffen tas de trap af. Toen de vrouw thuis was, heeft ze een kennis gevraagd de politie te bellen.

Voordat de vrouw werd beroofd fietste er een oudere man langs die dezelfde trap nam. Er reden ook volgens het slachtoffer ook veel auto's over de brug. Op het moment dat het gebeurde hoorde zij een auto claxonneren. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844, WhatsApp of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem .

ING: 'Starters realistisch over hypotheek'

Het vertrouwen in de woningmarkt is in heel 2019 stabiel gebleven. Het gehele jaar blijft de ING WoonIndex net boven de neutrale waarde van 100. De ING WoonIndex eindigt het laatste kwartaal nagenoeg gelijk aan het derde kwartaal (102) met een stand van 103. Dit wordt vooral veroorzaakt door de huidige lage hypotheekrente, waarover met name starters positief zijn. Woningbezitters blijven bovendien positief over de stijgende woningprijzen. Daarnaast geven veel oudere woningbezitters aan dat ze zo lang mogelijk in hun huis willen wonen en alleen de woning zouden verkopen vanwege gezondheid of overlijden van hun partner.

Verwachte stijging huizenprijzen regionaal bepaald
Over het algemeen zijn Nederlanders minder positief over de kansen voor het kopen van een huis en hun eigen financiële positie. Dat verandert de komende jaren waarschijnlijk ook niet; 60% van de woningbezitters verwacht een verdere stijging van Nederlandse woningprijzen in de komende vijf jaar. Nederlanders zijn wel sterk verdeeld over waar deze stijging gaat plaatsvinden. Utrecht en Noord-Holland scoren het hoogst als het gaat om de verwachte stijging. De overige provincies zijn vergelijkbaar, waarbij opvalt dat Nederlanders een relatief lage prijsstijging verwacht in Zuid-Holland. Groningen is verder de enige provincie waarvan men verwacht dat de prijzen er juist zullen dalen.

Koophuis is vooral om lang in te wonen
De meeste 50-plussers (63%) hebben hun huis gekocht met het idee om er meer dan 20 jaar in te wonen. Voor 65-plussers is dit zelfs 71%. Van de woningeigenaren van 50 jaar of jonger denkt slechts 29% 20 jaar of langer in hun huidige huis te blijven wonen. Een slechtere gezondheid (49%) of het overlijden van de partner (22%) zijn voor 50-plussers reden om ooit uit hun woning te vertrekken; winst maken bij de verkoop speelt een ondergeschikte rol (5%). Voor jongere woningbezitters (<50 jaar) spelen gezinsuitbreiding (18%), scheiding (25%), financiële problemen (35%) of meevallers (25%) een rol om te verhuizen. Zij zijn ook wat meer geneigd om te vertrekken als ze winst kunnen maken bij de verkoop van hun woning (17%).

Wim Flikweert, manager Wonen ING Nederland: “Er zit veel stabiliteit in de woningmarkt. Stijgingen en dalingen van de huizenprijzen zijn voor veel woningeigenaren een gegeven en raken ze niet, omdat ze toch niet verhuizen. Ze vangen dit vaak op door (extra) af te lossen. Ook kiezen ze vaker voor een lange rentevaste periode waardoor de woonlasten voorspelbaar zijn. Het onderzoek laat zien dat oudere woningbezitters honkvaster zijn dan de jongere bezitters.”

Starters realistisch over hypotheek
Slechts 36% van de Nederlanders die binnen nu en twee jaar een huis willen kopen, geeft aan een maximale hypotheek af te willen sluiten. De helft van de starters (49%) verwacht voldoende hypotheek te kunnen krijgen voor de woning van hun keuze, 29% denkt van niet en 22% weet het niet. De meerderheid van de starters (60%) vindt dat de hypotheekregels voldoen. 40% vindt echter dat de hypotheekregels te streng zijn. Maar dit valt terug tot 7% als men zich realiseert dat soepelere hypotheekregels leiden tot stijgende woningprijzen. Bijna alle starters (91%) hebben eigen geld om een woning te financieren; 44% heeft een bedrag tussen de 10.000 en 50.000 euro. De meesten (83%) hebben hiervoor gespaard, maar bij 19% springen de ouders bij als hun kinderen een woning gaan kopen.

“Een eventuele verruiming van de hypotheekregels is geen oplossing om starters meer kansen te geven op de woningmarkt, omdat het probleem is dat er onvoldoende woningen beschikbaar zijn. Het effect van een verruiming is daardoor vooral een stijging van de prijzen. Het leidt tot nog meer vraag voor hetzelfde aantal, schaars beschikbare, woningen. Gelukkig zien huizenkopers dat ook in”, aldus Wim Flikweert.

Starters realistisch over hypotheek (Afbeelding: Pixabay)
Starters realistisch over hypotheek (Afbeelding: Pixabay)

PDC WK: Wright ontsnapt tegen Filipijner Malicdem

Peter Wright had bijna voor de kerst uitgeschakeld kunnen worden. De kleurrijke Schot won echter na een thriller van Noel Malicdem. De Aziaat wist Wright meer dan uitstekend partij te bieden. Zo toonde Malicdem veerkracht in de vierde set door een 0-2 achterstand om te buigen in setwinst. Een suddendeathleg was nodig om het duel te beslissen. 

In de vijfde set nam de Filipijn brutaal een 0-2 voorsprong. Vervolgens was Malicdem helemaal niet zo koelbloedig meer. Zo kreeg hij 136 niet in drie beurten uit en halveerde Wright de achterstand met een 60-finish. Vervolgens toonde Snakebite zijn klasse door een 140 uit te gooien, met Malicdem wachtend op 42. Er moest een verlenging aan te pas komen en in de negende leg van de tiebreak kreeg Malicdem vier kansen om Wright opnieuw te breken.

Hij gooide dat niet uit en de Schotse wereldtopper ontsnapte via dubbel tien. Malicdem maakte daarna gelijk met een 64-finish en dwong een sudden-death leg af. Wright won het bull’n en klaarde de klus met een dertiendarter voor de winst.

Alle uitslagen vrijdag
Darren Webster 3-0 Yuki Yamada (Second Round)
Mervyn King 3-2 Ciaran Teehan (Second Round)
Jonny Clayton 3-0 Jan Dekker (Second Round)
Ricky Evans 3-1 Mark McGeeney (Second Round)

Nathan Aspinall 3-1 Danny Baggish (Second Round)
Nico Kurz 3-1 Joe Cullen (Second Round)
Max Hopp 3-2 Benito van de Pas (Second Round)
Peter Wright 3-2 Noel Malicdem (Second Round)

Programma zaterdagmiddag - vanaf 13.30 uur
Keegan Brown v Seigo Asada (Second Round)
Simon Whitlock v Harry Ward (Second Round)
Steve West v Ryan Searle (Second Round)
Adrian Lewis v Cristo Reyes (Second Round)

Avondsessie vanaf 20.00 uur
Daryl Gurney v Justin Pipe (Second Round)
Glen Durrant v Damon Heta (Second Round)
Mensur Suljovic v Fallon Sherrock (Second Round)
Dimitri Van den Bergh v Josh Payne (Second Round)

De Hemwegcentrale gaat maandag dicht, maar verstookt vandaag al de laatste steenkool

In de Hemwegcentrale in Amsterdam wordt vandaag voor het laatst steenkool gebruikt om energie op te wekken. De centrale stopt maandag als energiecentrale om, in de toekomst, onder meer te gaan dienen als producent voor alternatieve brandstoffen.

Nadat zaterdag de laatste kolen worden opgestookt draait de centrale nog twee dagen op aardgas. Dat is nodig om de laatste kolenresten te verwijderen, laat het Zweedse energiebedrijf Vattenfall, eigenaar van de centrale, weten.

Alle kolencentrales sluiten
De Hemwegcentrale is niet de enige kolencentrale in Nederland die de deuren sluit. Uiteindelijk is het de bedoeling om alle vijf kolencentrales in Nederland af te stoten. De Hemwegcentrale - die jaarlijks 3,3 megaton CO2 uitstoot - is daarvan de eerste. Volgens het kabinet is de sluiting nodig om de klimaatdoelen te behalen.

Climate Games
Activisten probeerden er eerder al voor te zorgen dat de kolencentrale moest sluiten. Zo organiseerden ze in 2014 de 'Climate Games', waar ongeveer 100 demonstranten aan meededen. In 2017 bracht Vandebron een bod van een miljoen euro uit om de centrale over te nemen en te sluiten.

Toentertijd had hun protest nog weinig succes, maar inmiddels staan ook de betrokken partijen achter het besluit om de centrale dicht te gooien. Toch benadrukt Ruud Snelderwaard, directeur van de kolencentrale, dat het om een 'emotioneel proces' gaat. 'In de publieke perceptie zijn we in 25 jaar tijd van ‘hero naar zero’ gegaan, terwijl iedereen hier altijd erg trots is geweest op het werk dat ze doen', vertelt hij.

Om de werknemers toch nog een keer in de schijnwerpers te zetten, heeft Snelderwaard een kunstenaar ingeschakeld om hen vast te leggen. De levensgrote portretten worden nog tot het einde van het jaar geprojecteerd op de Hemwegcentrale.

52 miljoen euro
Volgens Vattenfall zorgt de sluiting van de kolencentrale niet voor werkloosheid. De meeste medewerkers zouden terecht kunnen bij een andere locatie of zijn met pensioen gegaan.

Ook het bedrijf zelf blijft niet met lege handen staan. Omdat de sluiting nogal abrupt is, krijgt Vattenfall een behoorlijk hoog compensatiebedrag uitgekeerd. Het ministerie van Economische Zaken betaalt het energiebedrijf straks ruim 52 miljoen euro.

De Hemwegcentrale  (Foto: FOK!)
De Hemwegcentrale (Foto: FOK!)

3 tegen 1; jongen (15) gewond bij steekincident

Bij een steekincident op de Serooskerkestraat in Krommenie is vrijdagmiddag een 15-jarige jongen gewond geraakt. Het slachtoffer was op straat in conflict gekomen met een drietal andere personen.

Dit drietal ging er na het incident vandoor. Twee jongens konden vrij snel in de omgeving worden aangehouden. Een derde jongen na een zoekactie van de politie en de inzet van Burgernet. Het gaat om jongens van 15 uit Krommenie en een 16-jarige jongen uit Koog aan de Zaan. Het drietal is voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Daar onderzoekt de politie wie welke rol had bij het incident.

Zaandammer gewond nadat trein stilgevallen auto ramt

Een 20-jarige Zaandammer is vrijdagavond rond 20.35 uur gewond geraakt bij een ongeluk op de spoorwegovergang in de buurt van station Zaanse Schans in Zaandijk. Het voertuig van het slachtoffer was met pech stil komen te staan.

Samen met een omstander werd geprobeerd de auto weg te duwen. Dit lukte niet op tijd en de auto werd aangereden door een trein. Door de botsing raakte de bestuurder van de auto gewond. Meer dan vermoedelijk werd de man geraakt door zijn eigen voertuig.

Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Getuigen zijn door de politie opgevangen in het bureau Zaandijk. Aan getuigen is slachtofferhulp aangeboden. Mensen die nog niet met de politie hebben gesproken kunnen bellen met 0900-8844. De politie stelt een onderzoek in naar de aanrijding.

Zwartrijders mishandelen conducteurs

Een 23-jarige vrouw uit Alkmaar is vrijdagavond rond 19.30 uur aangehouden op het station van Castricum. Kort daarvoor had deze in de trein een conducteur mishandeld.

De vrouw werd gecontroleerd en bleek geen geldig vervoersbewijs te hebben. Hierop kreeg de vrouw een boete. De conducteur werd tijdens het uitschrijven van de bekeuring in het gezicht geschopt en meerdere keren geslagen. Hierop werd de politie gebeld en kon de vrouw op het eerst volgende station worden aangehouden. De conducteur heeft aangifte gedaan.

Mishandeling station Haarlem
Rond 20.50 uur kreeg de politie een melding dat er op het NS-station van Haarlem ook een conducteur was mishandeld. Hier werd een 23-jarige man uit Rozenburg voor aangehouden. Dit gebeurde dankzij een oplettende burger. Die wist, samen met de NS-medewerkers, de verdachte vast te houden tot de politie er was. De man is aangehouden en voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Spookje van Fallon Sherrock duurt voort; Van den Bergh gooit hoogste gemiddelde

Fallon Sherrock heeft ook haar tweede partij op het wereldkampioenschap darts gewonnen. De 25-jarige Sherrock was na Ted Evetts ook te sterk voor Mensur Suljovic: 3-1.

Fallon Sherrock is de koningin van het darts. Nadat ze deze week als eerste vrouw ooit een wedstrijd op het WK won, werd ze vanavond als een held in Alexandra Palace onthaald. Tegen Mensur Suljovic wordt ze toegejuicht en toegezongen.

Als Sherrock in de eerste set van een 2-0 achterstand terugkomt tot 2-2 volgt een bierdouche in de zaal. Nog meer bier gaat in de lucht bij haar eerste 180. Als het niet gekker kan in Ally Pally overtreft het publiek dat vanavond voor de nieuwe dartsheld. Helemaal als de Engelse ook de eerste set binnensleept. Suljovic lijkt niet met de situatie om te kunnen gaan. 

Suljovic pakt nog de tweede set, maar is geen moment op zijn gemak. Zo krijgt hij drie pijlen voor de derde set, maar onder het gejoel missen ze doel. Sherrock staat al snel weer voor. Deze keer geeft ze het niet meer weg. Na de kerst wacht in de derde ronde nu Chris Dobey. 

Er waren nog twee andere partijen. Daryl Gurney had geen moeite met Justin Pipe. Het werd 3-0. Glen Durrant won met dezelfde cijfers van Damon Heta. 

Update 08.00 uur. 

Dimitri van den Bergh heeft zich als laatste speler geplaatst voor de derde ronde op het WK. De Belg speelde een sublieme partij tegen Josh Payne en zegevierde met 3-0 in sets. Met een gemiddelde van 103.81 zette Van den Bergh het hoogste gemiddelde van het toernooi neer. Ook op de finishes was The Dreammaker ijzersterk met een finishpercentage van 53 procent.

Deze Amsterdammer is verliefd op deuren

De 36-jarige Slaven Rakic uit Amsterdam-Zuidoost werkt als magazijnmedewerker op Schiphol en is altijd al gefascineerd geweest door deuren. In 2015 bedacht hij al het idee om een Instagram-pagina aan te maken, met alleen maar foto's van deuren, maar pas op 2 juni van dit jaar bedacht hij de perfecte naam voor zijn pagina: Doorscovery.

De liefhebber van vooral authentieke deuren loopt met ons mee over de Haarlemmerdijk en wijst naar een smal zijstraatje. 'Daar heb ik zojuist hele een mooie deur gezien', zegt Slaven enthousiast. Met grote passen loopt hij door en binnen één minuut staat de liefhebber voor een imposante blauwe voordeur. 'Dit vind ik prachtig om te zien', glundert Slaven.

'Je bent geen man'
Zijn vrienden, moeder en zussen steunen zijn hobby en liken zijn foto's op instagram. Alleen zijn Kroatische vader snapt zijn fascinatie voor de voordeur niet. 'Hij vraagt zich af waarom ik geen foto's maak van vrouwen, snelle auto's of voetbal. Mijn vader vindt het lastig om mijn hobby het uit te leggen aan zijn familie en noemt mij geen man.'

Zelf trekt Slaven zich weinig aan van de negativiteit. 'Het is niet anders', zegt Slaven terwijl hij een foto maakt van de blauwe deur. 'Soms maak ik een foto en dan komt er net een bewoner naar buiten. Ik probeer dan uit te leggen wat ik doe en vaak geef ik ze vaak een compliment over de deur. Dat maakt het vaak minder ongemakkelijk, maar niet iedereen snapt het.'

Instagram
De liefhebber weet nog goed wanneer hij op zijn Instagram-naam kwam. 'Dat was op 25 mei. Ik was met mijn vriendin op vakantie naar Kreta, toen ik tijdens een slapeloze nacht de naam voor mijn account bedacht. Ik schreef het gelijk op en sindsdien plaats ik bijna iedere dag foto's op mijn Instagram.'


Politie zoekt 2 vrouwen voor 'shouldering'

De politie is op zoek naar twee vrouwen die verantwoordelijk lijken te zijn voor meerdere brutale diefstallen. Hierbij zijn telkens bejaarde personen het slachtoffer.

Donderdagochtend 31 oktober sluiten twee vrouwen in een supermarkt op de Brusselsepoort in Maastricht in de rij voor de kassa aan. Wanneer de beoogde slachtoffers, een hoogbejaard echtpaar, hun boodschappen willen afrekenen, stelt een van de twee vrouwen net op dat moment een vraag aan de kassamedewerker en zorgt op die manier voor afleiding. De andere verdachte maakt daar gebruik van door vervolgens de pincode af te kijken. Op de nabijgelegen parkeerplaats vraagt het duo het slachtoffer de weg. In de afleiding die daarop ontstaat, wordt haar pinpas gestolen. Bij diverse pinautomaten worden daar vervolgens duizenden euro’s mee buit gemaakt.

Nader onderzoek wees uit dat dit zeker niet de eerste keer is dat dit duo zich hieraan schuldig maakt. Precies diezelfde werkwijze passen ze namelijk ook vrijdagochtend 25 oktober toe in een supermarkt in Nuth. Ook hier is het slachtoffer wederom een nietsvermoedend bejaarde dame.

De twee vrouwen die hiervoor verantwoordelijk lijken, zijn op diverse plekken goed in beeld gebracht op bewakingsbeelden. De politie vraagt getuigen of mensen die dit roversduo herkennen, contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Goederentreinen tussen Meteren en Boxtel gaan langzamer rijden

Goederentreinen tussen Meteren en Boxtel gaan vanaf 23 december langzamer rijden in de nacht. Dit doen ze bij wijze van proef, om te meten wat het effect is van langzamer rijden op trillingen die omwonenden van het spoor ervaren.

Tussen 1.00 uur en 5.00 uur gaan treinen langzamer rijden. De proefperiode, die tot half februari duurt, maakt onderdeel uit van een bredere aanpak vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en spoorbeheerder Prorail om hinder voor omwonenden van het spoor te beperken.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “Het wordt steeds drukker op ons spoor. Dit is een mooie ontwikkeling, maar natuurlijk verliezen we de belangen van omwonenden niet uit het oog. Met deze proef krijgen we meer inzicht in de hoeveelheid trillingen die passerende goederentreinen met verschillende snelheden veroorzaken.”

Omwonenden van het spoor op verschillende plekken in ons land ervaren hinder door geluid en trillingen van passerende treinen. Voor geluid gelden wettelijke grenzen, voor trillingen is zo’n wettelijk kader er nog niet. Dit komt omdat trillingen en de mate van hinder die ze veroorzaken, complexer vast te stellen zijn dan geluidsoverlast. Voor een succesvolle aanpak hiervan is meer kennis nodig. Deze proef is een van de manieren om tot die benodigde kennis te komen.

60 kilometer per uur
Goederentreinen rijden in de proefperiode niet harder dan 60 kilometer per uur. De andere treinen rijden de op het traject gebruikelijke snelheid van 80 tot 95 km per uur. Daarnaast gaat er een speciale testtrein rijden. Deze bestaat uit goederenwagons met verschillende belastingen. De testtrein voert een reeks ritten uit met wisselende snelheden van 40, 60 en 95 km per uur.

Minister Van Veldhoven sprak tijdens een bezoek dat zij vorig jaar aan Den Bosch en Vught bracht met omwonenden van het spoor die overlast ervaren door langsrijdende treinen. Zij zegde deze omwonenden toen toe te onderzoeken of en hoe langzamer rijdende goederentreinen ’s nachts kunnen zorgen voor minder overlast. Naast de effecten voor omwonenden, brengt ProRail ook in kaart welke kosten langzamer rijden voor verladers en vervoerders met zich meebrengt. Ook wordt gekeken naar gevolgen voor de beschikbare capaciteit op het spoor. ProRail rapporteert de meetresultaten aan het ministerie van IenW. Deze zullen ook worden besproken met omwonenden en vervoerders. In de loop van 2020 worden de hieruit getrokken conclusies verwacht.

Lagere hypotheekrente? Voorkom terugbetalen, pas de voorlopige aanslag aan

Huiseigenaren die in 2019 hun hypotheek hebben overgesloten, betalen nu waarschijnlijk minder hypotheekrente. Zij kunnen dan ook minder hypotheekrente aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting en dat werkt ook door in de voorlopige aanslag. De Belastingdienst raadt deze huiseigenaren daarom aan deze aan te passen.

Door de voorlopige aanslag voor 2020 aan te passen naar de actuele rente, voorkomen mensen dat ze bij de definitieve aanslag van de aangifte inkomstenbelasting moeten terugbetalen. Meer informatie hierover staat op belastingdienst.nl/voorlopige-aanslag.

Wanneer er kosten gemaakt zijn bij het oversluiten van een hypotheek, waaronder bijvoorbeeld boeterente, dan mogen huiseigenaren deze kosten in het jaar van oversluiten ook aftrekken via de voorlopige aanslag. Dat betekent dat in het belastingjaar van oversluiten eenmalig meer mag worden afgetrokken. Als het bedrag van de voorlopige aanslag het jaar erna dan te hoog is, is het verstandig de voorlopige aanslag aan te passen.

Ook andere veranderingen in de persoonlijke en financiële situatie kunnen van invloed zijn op de voorlopige aanslag. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een onderneming, gaan samenwonen of scheiden. Bij veranderingen loont het om de voorlopige aanslag aan te passen en te controleren of er aanpassingen nodig zijn bij toeslagen.

Wetswijzigingen alvast verwerkt
Naast veranderingen in de persoonlijke situatie, hebben ook wetswijzigingen uit het Belastingplan invloed op de hoogte van de voorlopige aanslag. De Belastingdienst heeft de meeste wetswijzigingen die van invloed zijn op het belastingbedrag alvast in de voorlopige aanslag verwerkt. Op de website van de Belastingdienst staat welke wetswijzigingen invloed hebben op de hoogte van de voorlopige aanslag.

Serious Rescue voor Serious Request

De tiende editie van Serious Rescue staat op het punt van beginnen. Vandaag om 8.30 uur vertrekt in Veendam een indrukwekkende vloot vaartuigen van reddingsbrigades die zijn aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland. In totaal 320 lifeguards en lifesavers leggen met 35 reddingsboten een geldwervingsroute af ter ondersteuning van Serious Request. Met die 3FM-actie wordt ditmaal via The Lifeline een bedrag bijeengebracht voor het Rode Kruis om hulp te bieden aan slachtoffers van mensenhandel.

De Oranje Lifeline van Reddingsbrigade Nederland beslaat drie dagen. Morgen wordt gevaren van het Zuidlaardermeer via Waterhuizen en Zuidbroek naar Winschoten. Zondag 22 december eindigt de tweede etappe in Appingedam. Het laatste gedeelte wordt maandag 23 december afgelegd, met als eindbestemming Groningen. De verwachte aankomsttijd bij Koninklijke Groninger Roeivereniging De Hunze is 14.00 uur. Van die locatie worden de laatste meters naar de studio van 3FM op de Ossenmark te voet afgelegd. Onderweg doen alle 320 lifeguards en lifesavers op de Westerkade de fototentoonstelling 'Open je ogen voor mensenhandel' van CoMensha aan om daadwerkelijk stil te staan bij het centrale actiethema. CoMensha is hét landelijke Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel.

Reddingsbrigades
Aan deze jubileumeditie van Serious Rescue nemen reddingsbrigades deel die een thuisbasis hebben in: Almere, Alphen aan den Rijn, Assen, Bergen op Zoom, Breda, Drachten, Emmeloord, Groningen, Hasselt, Houten, Leeuwarden, Leiderdorp, Lelystad, Maastricht, Noordwijk, Nijeveen, Ouddorp, Roermond, Rotterdam, Sluis, Stede Broec, Uden, Utrecht, Venlo, Vinkeveen, Waddinxveen, Westerschouwen, Zandvoort, Zwolle.

Serious Rescue voor Serious Request (Foto: RN)
Serious Rescue voor Serious Request (Foto: RN)

OM overweegt beroep tegen vonnissen in omvangrijke cocaïnezaak

Het Openbaar Ministerie (OM) overweegt in beroep te gaan tegen de vonnissen van de rechtbank Rotterdam in een omvangrijke cocaïnezaak. De rechtbank vonniste vrijdag 7, 5, 3 jaar en 16 maanden gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest tegen vier verdachten voor hun rol bij de invoer in Nederland van bijna 3500 kilo cocaïne in een bananentransport. Het OM is in zijn algemeenheid met die vonnissen niet ontevreden. Echter, het OM heeft ter zitting het standpunt ingenomen dat verdachten ook betrokken waren bij de invoer van een partij van bijna 7000 kilo cocaïne.

De rechtbank vonniste vrijdag voor alle verdachten vrijspraak voor betrokkenheid bij de partij van bijna 7000 kilo cocaïne. De rechtbank lichtte toe dat zij te veel moest leunen op zogenoemd ‘schakelbewijs’ uit de zaak rond de invoer van bijna 3500 kilo cocaïne.

Strafeisen
De officieren van het Landelijk Parket en Functioneel Parket van het OM eisten op 26 november respectievelijk 14, 12, 9 en 6 jaar gevangenisstraf tegen de verdachten voor de invoer in Nederland via Antwerpen van bijna 3500 kilo cocaïne en bijna 7000 kilo cocaïne. De drugs zaten verstopt in pallets bananen. De partijen kwamen in twee verschillende ladingen met bananen uit Zuid-Amerika binnen via de haven van Antwerpen.

De eerste partij van 3500 kilo cocaïne is op vrijdag 24 augustus 2018 door de Belgische douane in Antwerpen ontdekt en onderschept. De cocaïne, in 3000 pakketten, werd er uitgehaald en vernietigd.

Toen vervolgens de container met bananen op maandag 27 augustus na vervoer naar een loods in Oosterhout aldaar werd uitgepakt, heeft de politie de vier verdachten aangehouden. Er zijn niet alleen wegwerptelefoons gevonden, maar ook de in het criminele milieu veelgebruikte PGP-mobieltjes.

Tijdens het onderzoek bleek aldus het OM dat de twee hoofdverdachten, een 56-jarige man en 34-jarige vrouw uit Oosterhout, vermoedelijk ook betrokkenheid hadden bij de invoer van 7000 kilo cocaïne. De partij van 7000 kilo cocaïne is 30 december 2017 in de haven van Antwerpen onderschept. De container waarin de cocaïne tussen een deklading bananen verstopt zat, had bestemming Nederland. Er werden toen geen verdachten aangehouden.

Grootschalige cocaïne invoer via reguliere bedrijven
“In deze strafzaak staan meerdere verdachten terecht. Er is gebruik gemaakt van een legitiem bedrijf en een dekmantelbedrijf om de invoer en verdere verspreiding van de cocaïne mogelijk te maken: Een schoolvoorbeeld van ondermijning”, aldus de officieren van justitie eerder op zitting in hun requisitoir. Ondermijnende criminaliteit waarbij de boven- en onderwereld met elkaar verweven raken en die vaak met veel geweld gepaard gaat, is onwenselijk.

“De verdachten die voor uw rechtbank staan, zijn misschien niet direct te linken aan deze gewelddadige en ondermijnende vervolgdelicten. Maar wat zij op dit vlak tekort schieten, compenseren zij ruim met de essentiële rol die zij vervullen in de cocaïnehandel.” Het OM is daarom de mening toegedaan dat zware straffen gepast zijn. Het OM gaat eerst de vonnissen van de rechtbank zorgvuldig bestuderen, alvorens een besluit te nemen over het al dan niet aantekenen van hoger beroep.

Wordt vervolgd...

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt

Het is vandaag wisselend bewolkt. Vanochtend is er vooral in het zuidoosten kans op een bui, in de middag juist in het noordwesten. In de loop van de avond gaat het in de zuidelijke helft regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De zuidelijke wind is overwegend matig, aan de zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In de avond draait de wind naar zuidoost.

In de nacht van zaterdag op zondag is het zwaar bewolkt en breidt de regen zich verder over het land uit. De minimumtemperatuur komt uit rond 8°C. Er staat een matige, aan zee vrij krachtige wind uit een zuidoostelijke richting.

Zondagochtend zijn er perioden met regen. In de loop van de dag wordt het droger, maar de bewolking blijft overheersen met kans op motregen. De maximumtemperatuur wordt circa 9°C. In de ochtend staat er een zwakke tot matige zuidelijke wind. In de loop van de dag draait de wind naar een westelijke richting en trekt vooral aan de westkust aan tot (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Een bekende van me is in Hawai. Deze foto stuurde hij me een paar dagen geleden.
Een bekende van me is in Hawai. Deze foto stuurde hij me een paar dagen geleden.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

5 verdachten 'groepsverkrachting 's-Hertogenbosch' weer vast

De raadkamer van de rechtbank Oost-Brabant heeft vrijdag beslist dat 5 verdachten in de zaak die het Openbaar Ministerie aanduidt als ‘groepsverkrachtingszaak ’s-Hertogenbosch’ weer in voorlopige hechtenis komen. Volgens de raadkamer is er voldoende ernstige verdenking van strafbare seksuele handelingen om de 5 verdachten weer vast te zetten. Voor een van de verdachten geldt dat niet; hij blijft op vrije voeten.

De verdachten in deze zaak werden onlangs aangehouden. De officier van justitie vroeg op 9 december om 6 verdachten in bewaring te stellen. De rechter-commissaris oordeelde dat er op dat moment geen juridische argumenten waren om ze vast te houden. Daartegen ging de officier van justitie in hoger beroep. De raadkamer behandelde het beroep van de officier van justitie om de verdachten 14 dagen in hechtenis te nemen op 18 december. Vrijdag oordeelde de raadkamer over dit beroep.

Broers veroordeeld voor moordaanslagen in Enschede en Gronau

Twee broers zijn vrijdag veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 25 jaar en 10 jaar en 7 maanden voor het plegen van meerdere moordaanslagen in Enschede en het Duitse Gronau. De mannen van 38 en 25 jaar zijn onder andere schuldig aan het in brand steken van een kapper, twee liquidatiepogingen met een pistool en het beschieten van een woning en een loungeclub.

Zij werkten in opdracht en gingen daarbij gewetenloos te werk. De 25-jarige is in een aanverwante zaak recent veroordeeld tot 16 jaar cel. In verband met het geldende strafmaximum valt daarom zijn straf nu lager uit.

In brand steken kapper en liquidatiepoging Enschede
De 38-jarige man heeft twee keer iemand geprobeerd te vermoorden; op 2 februari 2017 door het in brand steken van een kapper in Enschede en op 31 januari 2017 door het beschieten van een man in zijn auto in de Ruischenborchstraat in Enschede.

De kapper is bij zijn kapsalon in Enschede bespoten met een brandbare vloeistof en vervolgens in brand gestoken. Het plan was om de man op een gruwelijke en wrede manier om het leven te brengen. Dat de kapper het overleefde is puur geluk. Juist op dat moment werden de ramen gelapt en kon een van de bezoekers de brandende man blussen met een emmer sop. De tragiek wil dat de kapper naar alle waarschijnlijkheid niet het beoogde doelwit was, maar door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wel slachtoffer is geworden.

Of het slachtoffer in de Enschedese Ruischenborgstraat wel het beoogde doelwit was, is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat het de 38-jarige was die het slachtoffer heeft opgewacht en toen deze in zijn auto stapte om weg te rijden hem van dichtbij 9 keer heeft beschoten. De man overleefde de aanslag, maar raakte zwaargewond.

Daarnaast is de 38-jarige schuldig aan illegaal bezit van een automatisch vuurwapen en een grote hoeveelheid scherpe munitie en het bedreigen van drie slachtoffers. Hij is vrijgesproken van het voorbereiden van een aanslag op een café in Enschede. De man moet in totaal ruim 65.000 euro schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers.

Liquidatiepoging Gronau en beschietingen in Enschede
De 25-jarige man is schuldig aan de liquidatiepoging in Gronau op 24 mei 2017 en de poging moord op een gezin door in de nacht van 18 op 19 september 2017 hun huis in de Benkoelenstraat in Enschede te beschieten met een zwaar wapen. Ook beschoot hij die nacht een loungeclub in Enschede. Daarnaast is hij schuldig aan illegaal wapenbezit.

Het slachtoffer van de aanslag in Gronau werd door de 25-jarige in een gestolen auto gevolgd. Toen het slachtoffer voor zijn huis uit zijn auto stapte, wachtte de 25-jarige hem op en schoot 6 keer op hem. Dat de man dit overleefde mag een wonder heten. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk waarom de man het slachtoffer was van deze laffe aanslag.

In de nacht van 18 op 19 september 2017 schoot de 25-jarige met een zwaar kaliber wapen 6 kogels op een loungeclub in Enschede. Omdat de club gesloten was, dit duidelijk te zien was en er geen mensen aanwezig waren, was dit geen poging tot moord. Wel is dit een ernstige doodsbedreiging aan de eigenaren van de club. Getuigen verklaarden dat de club beschoten moest worden zodat de burgemeester van Enschede de club zou sluiten.

Daarna, in diezelfde nacht, beschoot de 25-jarige een woning in de nabij gelegen Benkoelenstraat. Volgens getuigen hoorde dat bij dezelfde opdracht als het beschieten van de loungeclub. De 25-jarige schoot 30 kogels van hetzelfde zware automatische wapen af op de woning. Op dat moment zat de bewoner beneden te gamen in de woonkamer, zijn vriendin en haar kleuterdochter lagen boven te slapen. Ook hier is het wonderbaarlijk dat er geen doden of gewonden vielen. De politie vond veel kogels in de woning en bijvoorbeeld ook één in het bed van de vrouw.

De man is vrijgesproken van het beschieten van een huis aan de Rietstraat in Almelo en een huis aan de Populierstraat in Enschede, beide in september 2017. De man was hier wel bij betrokken, zo heeft hij beide woningen een maand eerder in de gaten gehouden. Maar niet bewezen kan worden dat hij degene is die heeft geschoten en ook niet dat hij strafbare voorbereidingshandelingen heeft verricht. De man moet in totaal zo’n 61.000 euro schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers.

Maximale straffen voor gewetenloze daden
De rechtbank oordeelt dat de samenleving tegen deze twee mannen beschermd moet worden en dat voor beide broers geen andere straf past dan de maximale celstraf die in deze gevallen mogelijk is: 26 jaar en 7 maanden.

De 38-jarige broer krijgt een gevangenisstraf opgelegd van 25 jaar. Dat komt omdat de rechtbank rekening moet houden met een eerder opgelegde celstraf, daarom wordt de straf in deze zaak iets naar beneden bijgesteld.

De 25-jarige broer is veroordeeld tot 10 jaar en 7 maanden cel. Hij is in april van dit jaar al tot 16 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor pogingen tot moord omdat hij in het holst van de nacht brand stichtte bij twee woningen in Almelo. Ook deze aanslagen pleegde hij in opdracht. Omdat de totale gevangenisstraf niet hoger mag zijn dan het strafmaximum van 26 jaar en 7 maanden, veroordeelt de rechtbank hem nu tot een celstraf van 10 jaar en 7 maanden. Die straf komt bij de eerdere straf van 16 jaar cel.

Met meedogenloos gemak pleegden de broers in opdracht en tegen betaling aanslagen op voor hen willekeurige personen. Deze feiten speelden zich af tegen de achtergrond van het criminele circuit. Daarbij brachten zij bovendien levens van onschuldige burgers en zelfs kinderen ernstig in gevaar. Dit had niet alleen een enorme impact op de slachtoffers, maar vanwege hun gruwelijke karakter op de hele samenleving.

Rapporten renovatie Binnenhof openbaar

Vrijdag is het Rijksvastgoedbedrijf gestart met de publicatie van een serie documenten over de renovatie van het Binnenhof. Hiermee kunnen belangstellenden meer inzicht krijgen in de voorbereiding van de renovatie.

De publicatie van de documenten is een gevolg van de wens van de gebruikers om de uitvoering van de renovatie van het Binnenhof openbaar te laten zijn, tenzij dit niet kan vanwege veiligheid, commerciële vertrouwelijkheid of bescherming van personen. Dit werd reeds aangekondigd in de Kamerbrief van 9 oktober 2019. Dit betekent dat plannen en uitwerkingen, zodra deze vastgesteld zijn, vanaf nu gepubliceerd worden op deze site.

In december 2019 worden de bouwhistorische onderzoeken en verslagen van informatiebijeenkomsten openbaar gemaakt. In januari 2020 volgen de verschillende belangrijke tussenproducten van het ontwerpproces. Na januari 2020 worden de resterende documenten gepubliceerd.

Beveiliging
Bepaalde documenten of onderdelen uit documenten blijven vertrouwelijk. Met het oog op de veiligheid van het Binnenhofcomplex, mogen gegevens over de beveiliging, installaties en inrichting van het gebouwencomplex niet breed bekend worden. Deze informatie wordt daarom niet openbaar gemaakt. Dit verklaart waarom onderdelen van documenten zwart gemaakt zijn. De precieze invulling van de geheimhouding bepaalt de gebruiker. Ook commercieel vertrouwelijke of persoonsvertrouwelijke informatie wordt niet openbaargemaakt, in lijn met de Wet Openbaarheid Bestuur.

Bijna helft werknemers bereikbaar buiten werktijd

Bijna de helft van alle werknemers is vaak (24 procent) of altijd (23 procent) buiten werktijd bereikbaar voor het werk, bijvoorbeeld via telefoon, e-mail of whatsapp. Ruim drie kwart van de managers is buiten hun werkuren bereikbaar voor collega’s of klanten. Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO.

De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) is een internetenquête onder bijna 63.000 werknemers (in 2018) van 15 tot 75 jaar, die in Nederland werken. Zij krijgen vragen over arbeidsomstandigheden, -ongevallen, -verhoudingen, -voorwaarden, en werkinhoud. Ook wordt gevraagd of, en zo ja hoe vaak, ze buiten werktijd voor werkgerelateerde zaken bereikbaar zijn voor collega’s of klanten.

Vooral managers veelvuldig bereikbaar buiten werktijd Van alle beroepsklassen zijn managers het meest buiten werktijd bereikbaar (76 procent). Ook werknemers met een pedagogisch beroep, veelal werkzaam in het onderwijs, zijn dit met 61 procent meer dan de meeste andere beroepen. Werknemers met een bedrijfseconomisch of administratief beroep, een beroep in de techniek, of in zorg en welzijn, zijn gemiddeld het minst vaak bereikbaar buiten werktijd. Toch zijn ook in deze beroepen nog altijd ruim 4 op de 10 werknemers frequent in eigen tijd bereikbaar.

Hoogopgeleide 45-plussers vaakst buiten werk bereikbaar
Hoogopgeleide werknemers van 45 tot 75 jaar zijn het meest buiten werktijd bereikbaar voor werkgerelateerde zaken (56 procent). Ook jongeren tot 25 jaar met een laag (53 procent) of middelbaar (51 procent) onderwijsniveau zijn relatief vaak of altijd in eigen tijd bereikbaar. Boven de 35 jaar neemt de bereikbaarheid toe met het onderwijsniveau. Mannen zijn vaker dan vrouwen bereikbaar: 50 tegenover 45 procent.

Hoogopgeleiden met vaste arbeidsrelatie vaakst bereikbaar
Hoogopgeleiden met een vaste arbeidsrelatie geven vaker dan hoogopgeleiden met een flexibele arbeidsrelatie aan buiten werktijd bereikbaar te zijn: 51 tegen 42 procent. Onder laagopgeleiden zijn het juist degenen met een flexibele arbeidsrelatie (47 procent) die buiten het werk om vaker bereikbaar zijn dan werknemers met een vaste arbeidsrelatie (43 procent).

Laagopgeleiden vaker ‘altijd’ bereikbaar in eigen tijd
Laagopgeleiden geven vaker dan hoogopgeleiden aan dat ze ‘altijd’ bereikbaar zijn buiten hun werk om: 26 tegen 20 procent. Het aandeel werknemers dat aangeeft ‘vaak’ buiten werktijd bereikbaar te zijn, neemt toe met het onderwijsniveau: van de laagopgeleiden is 19 procent vaak voor hun werk bereikbaar in eigen tijd, van de hoogopgeleiden is dit bijna 30 procent.

Bijna helft werknemers bereikbaar buiten werktijd (Stockfoto : Pixabay)
Bijna helft werknemers bereikbaar buiten werktijd (Stockfoto : Pixabay)

FOK!Kerstprijsvraag: 21 december

Fallout 4 speelt zich af in een post-apocalyptisch Boston in het jaar 2287, 210 jaar na een nucleaire oorlog. Het spel begint op de dag dat de bommen werden gedropt, op 23 oktober 2077. Het personage van de speler schuilt op die dag in Vault 111 om 210 jaar later weer bovengronds te verschijnen. Het is in de game mogelijk om volledig een eigen karakter te ontwerpen. Aan het begin heb je de keuze om door het spel te gaan als een man of een vrouw. Een van de grote veranderingen tegenover andere Fallout games is de toevoeging van een hoofdpersonage met stem. 

Vandaag geven we twee Vault Boy Bobblehead weg! Daarvoor moet je wel de volgende vraag beantwoorden.

Wat voor kleur pak hebben de meeste Vault Boy Bobbleheads?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.