FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 december 2019

182 keer is scheepsrecht voor skiester Marsaglia

In het Canadese Lake Louise hebben de alpineskiesters hun tweede afdaling van het seizoen afgewerkt. Een dag na de eerste afdaling aldaar stond er nog één op het programma, dit keer vanaf de top - vrijdag werd het parcours wegens hevige sneeuwval wat ingekort.

Het was de olympisch super-G-kampioene en de verrassende winnares van vrijdag die als eerste een zeer snelle tijd noteerde: Ester Ledecka. De Tsjechische zag de één na de ander falen, maar de Oostenrijkse Nicole Schmidhofer dook dan toch 0,45 seconden onder haar tijd door.

Slalomkoningin Mikaela Shiffrin was vervolgens nog eens sneller, maar de Amerikaanse moest het in het laatste stuk wat laten gaan en op 0,13 tellen van Schmidhofer pakte ze de tweede plek. Daar leek het lang bij te blijven, tot Ledecka's podiumplek toch nog in duigen viel.

Nadat de jonge Noorse Kajsa Lie Vickhoff snel onderweg was en helaas onderuit ging, mocht Francesca Marsaglia als 22e naar beneden. De 32-jarige Italiaanse was snel en was 0,02 seconden sneller dan Ledecka, wat haar de derde plek opleverde: in haar 182e World Cup-wedstrijd pakte ze zo eindelijk haar eerste podiumplek.

Zwaargewichten Ruiz en Joshua strijden twaalf ronden om vier wereldtitels

In het Saoedische Diriyah hebben boksers Andy Ruiz en Anthony Joshua hun tweede onderlinge gevecht uitgevochten. In juni nam Ruiz de zwaargewichtwereldtitels bij de WBA, IBF, WBO en IBO af van de Brit, die in Diriyah revanche wilde nemen.

Ruiz (33-1, 22 KO's) en Joshua (22-1, 21 KO's) begonnen beiden prima aan het gevecht, waarin Ruiz al in de eerste ronde een wond opliep bij zijn oog door een harde rechter van Joshua. Dat betaalde hij in de tweede ronde met een snoeiharde linker al terug, waarna Joshua in elke ronde nét iets beter leek.

De Brit deelde flink wat uit, maar Ruiz bleef staan alsof het hem totaal niet kon deren. Aan het einde van de vierde ronde deelde hij zelf een paar goede klappen uit en in de zesde ronde herhaalde hij dat, maar eigenlijk bleef Joshua keer op keer net de bovenhand houden. In de slotfase namen de slagen van de bijna 130 kilo zware Ruiz wat toe, maar het was niet genoeg om Joshua écht in de problemen te brengen, terwijl de Brit zijn opponent ook geen moment aan het wankelen bracht.

Joshua was uiteindelijk ronde na ronde nét iets sterker en dat bleek na twaalf ronden: de drie juryleden gaven het gevecht vrij ruim aan de Brit, die zo zijn vier wereldtitels terug had. Hij kreeg na afloop nog wel de internationale lachers op de hand door de Saoedische heersers te bedanken voor hun geweldige behandeling van vrouwen, hoewel hij het zowaar serieus leek te menen.

Voorprogramma
In het voorprogramma vocht de Russische veteraan Alexander Povetkin (35-2) tegen de vrij jonge Amerikaan Michael Hunter (18-1). Dat werd een mooi gevecht, maar de juryleden konden geen winnaar aanwijzen: een split draw werd de uitslag en dus mogen de twee wellicht nog in de herhaling gaan.

Filip Hrgovic (9-0) is een van de grote opkomende talenten in de zwaargewichtdivisie en de jonge Kroaat nam het op tegen de Amerikaan Eric Molina (27-5), die zijn beste dagen toch wel achter de rug heeft. Dat bleek: Hrgovic domineerde aan alle kanten en na drie ronden werd er door de scheidsrechter een einde gemaakt aan het gevecht.

Halfbroers zoeken vader via DNA-test, maar vinden elkaar

Robin Blitzblum en Danny Stam kenden elkaar niet, maar ze bleken, nadat ze een DNA-test deden, één grote overeenkomst te hebben: hun vader. De twee deden, afzonderlijk van elkaar, een test via het bedrijf MyHeritage en, zonder dat ze het van elkaar wisten, hoopten ze dat zo ze hun vader zouden vinden. Die hadden ze beiden namelijk nog nooit gezien.

Voor de test moesten ze een monster met DNA sturen naar een laboratorium. Daarna werd dat DNA vergeleken met een database met zo'n drie miljoen DNA-profielen. Door die test werd duidelijk dat de twee halfbroers waren. Daarnaast bleken ze een halfzus, die in New York woont, te hebben. 'Danny was een paar dagen na de uitslag van de test bij mij thuis en het klikte meteen', vertelt Robin. 'En met onze zus was het hetzelfde. Vanaf het eerste moment, alsof we elkaar al ons hele leven kenden.'

Het hoofddoel was hun vader te vinden en juist dat is nog niet gelukt. Wel weten ze het een en ander over hem: hij heette Peter en had waarschijnlijk blonde krullen. 'Mijn vader heeft onze moeder in het Zuiderbad leren kennen', vertelt Danny. 'Dezelfde avond nog zijn ze naar het Vondelpark gelopen. En daar is het gebeurd. Hij fluisterde in het oor van mijn moeder dat ze vanaf dat moment zwanger was.'

Ook zou Peter vaak op het Leidseplein in Amsterdam hebben gelopen. Tevens zou hij ook veel in de vroegere club Lucky Star, in de Korte Leidsedwarsstraat, zijn geweest. Voor nu moeten Robin en Danny het dus doen met vooral veel kleine aanknopingspunten, wachtend op de volgende DNA-match óf een tip van mensen die Peter gekend hebben.

'Het is eigenlijk een kwestie van wachten tot er weer een goede link oppopt', zegt Robin. 'We zouden niet verbaasd opkijken als er meer kinderen boven water komen. En dan komt er misschien een oom of neef boven drijven. Dan weet je het zo.' Volgens het bedrijf dat de test uitvoerde komen situaties zoals bij de halfbroers vaker voor. 'De test bieden wij sinds 2016 aan. Maar we horen steeds meer en meer dit soort verhalen. Steeds meer mensen zitten met hetzelfde probleem en gaan daarom tests doen.'

Levana vindt parel in oester: 'Misschien koop ik er een huis van'

Een bezoeker van een oesterfeestje in de Javastraat in Amsterdam kwam vanmiddag voor een wel hele grote verrassing te staan. In een van de oesters trof zij een parel aan, wat erg weinig voorkomt. 

Levana Haak uit Amsterdam zat vanmiddag met vrienden in Seafood Bar Fyrre, toen ze een oester wilde eten. "Ik voelde opeens iets hards, maar ik wist niet wat het was", vertelt ze. "Ik ben zelf helemaal geen oesterkenner, dus ik dacht 'Nee, dat kan nooit een parel zijn'."

Maar nadat iedereen aan tafel er naar gekeken had en Levana haar ontdekking met foto's op internet had vergeleken, moest ze toch concluderen dat het er wel degelijk een is. "Het lijkt er wel heel erg op, het is precies dezelfde vorm." De parel heeft een diameter van zo'n vijf millimeter.

"Het is echt zo'n grap die iedereen maakt als 'ie een oester eet", zegt Levana. "De eigenaar van het restaurant dacht ook dat ik hem voor de gek hield." Het aantreffen van een parel in een wilde oester is dan ook behoorlijk uniek, de meeste oesterparels worden speciaal gekweekt. 

Een medewerker van het restaurant laat weten dat er inderdaad een parel is gevonden die middag. "Ik werk nu al een tijdje met oesters, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Levana weet nog niet wat ze met de oester gaat doen. De waarde kan nogal verschillen. "Ik ga maandag maar even langs de juwelier. Ik zit eraan te denken een sieraad van te maken. Tenzij de parel zo veel waard is dat ik er een huis van kan kopen, dan verkoop ik 'm!"

Uitslag PEC Zwolle - AZ

AZ is in de Eredivisie koploper Ajax tot op drie punten genaderd. De Alkmaarders wonnen de uitwedstrijd bij PEC Zwolle met 0-3.

PEC begon sterk aan het duel en viel flink aan. Een voorzet van Van Vrooij werd door AZ ternauwernood tot hoekschop verwerkt. In de zevende minuut was het echter AZ dat de eerste grote kans kreeg. Na een voorzet van Wijndal had Dani de Wit de bal zo kunnen binnenlopen, maar hij kopte de bal juist naast. Een paar minuten later verlengde Boadu de bal met een omhaal naar de verre hoek, maar Johnsen haalde de bal van de lijn. In de vijftiende minuut was het alsnog Boadu die voor de 0-1 zorgde. De aanvaller nam de bal vol op de schoen na een voorzet van Idrissi en de volley belandde vervolgens in de verre hoek. PEC was in het vervolg van de eerste helft een paar keer gevaarlijk maar het was AZ dat een paar minuten voor rust de 0-2 maakte. Idrissi haalde uit vanuit de zestienmeter en plaatste de bal goed in de hoek.

Net als aan het begin van de eerste helft, zocht PEC ook na de rust de aanval op. De thuisploeg speelde echter slordig, waardoor er vooralsnog geen kansen kwamen. Het was AZ dat in de 65e minuut de wedstrijd definitief besliste. Idrissi maakte zijn tweede van de avond haalde hard uit en zag de bal in het doel verdwijnen. De Alkmaarders speelden de wedstrijd vervolgens eenvoudig uit. Bizot moest tegen het einde van de wedstrijd nog wel even aan de bak, maar de doelman van AZ wilde zijn doel schoon houden en redde tweemaal op pogingen van de thuisclub.

PEC Zwolle

0 - 3

AZ

    15' Boadu
42' Idrissi
65' Idrissi
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.708
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Zetterer
Hamer
Lachman
Lam (Kersten/73)
v.Wermeskerken
Dekker
Clement
Huiberts (Bruns/82)
v.Crooy
Thy
Johnsen (v.Duinen/70)
  Bizot
Svensson
Clasie
Wuytens
Wijndal (Reijnders/80)
Midtsjö
De Wit
Koopmeiners
Stengs (Sugawara/71)
Boadu
Idrissi (Ouwejan/71)

Uitslag VVV-Venlo - FC Emmen

Om 19.45 uur begon het eredivisieduel tussen VVV-Venlo en FC Emmen. De thuisploeg won het duel met 2-0 dankzij Opoku en diep in de blessuretijd Van Ooijen.

VVV-Venlo

2 - 0

FC Emmen

 7' Opoku
 90+5' v. Ooijen
   
 
 Gele kaart: Röseler, Post, Kirschbaum, Ugrinic, (VVV-Venlo), De Vos, (FC Emmen)
 Rode kaart: , Burnet (71) (FC Emmen)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.580
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Kum
R.Janssen
Linthorst
Post
v.Ooijen
Sinclair (Neudecker/85)
Opoku (Yeboah/ 67)
Wright
  Telgenkamp
Veendorp
Araujo
Heylen
Burnet
Laursen
Hiariej (De Vos/ 78)
Chacón (Ugrinic/85)
Pena
De Leeuw
Kolar (Arias/46)

Uitslag PSV - Fortuna Sittard

PSV beleefde een makkelijke avond tegen Fortuna Sittard. De ploeg van trainer Mark van Bommel won met 5-0. Afellay mocht vlak voor tijd invallen en maakte daarmee zijn rentree in het eerste van PSV.

Ritsu Doan viert zijn openingstreffer tegen Fortuna Sittard (Pro Shots / Marcel van Dorst)
Ritsu Doan viert zijn openingstreffer tegen Fortuna Sittard (Pro Shots / Marcel van Dorst)

Op aangeven van Bergwijn opende Doan in de achtste minuut de score met een kopbal. Bergwijn was vervolgens ook betrokken bij de 2-0 van Malen. Voor rust maakte diezelfde Bergwijn via een strafschop het derde Eindhovense doelpunt.

Na een overtreding op Malen kreeg PSV vlak na rust opnieuw een strafschop. Via deze strafschop bracht Ihattaren de thuisclub op 4-0. Kort voor het einde van de wedstrijd mocht Afellay invallen. Voor de 33-jarige middenvelder waren dit na bijna twee jaar de eerste minuten in een officiële wedstrijd. Gakpo bepaalde de eindstand op 5-0.

PSV

5 - 0

Fortuna Sittard

 8' Doan
 26' Malen
 42' Bergwijn(pen)
 52' Ihattaren(pen)
 84' Gakpo
   
 
 Gele kaart: , Essers, Angha, Cox, Ninaj, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.300
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Dumfries (Afellay/81)
Schwaab
Viergever
Sadílek
Rosario (Gutiérrez/46)
Ihattaren
Thomas
Doan
Malen
Bergwijn (Gakpo/56)
  Koselev
Essers (Carbonell/46)
Ninaj
Amiot (Dammers/74)
Angha
Passlack (Sambou/46)
Smeets
Tekie
Cox
Damascan
Diemers

Skiër Feuz raast naar fraaie zege op Birds of Prey-piste

Alpineskiër Beat Feuz heeft zijn twaalfde World Cup-zege te pakken. De Zwitserse afdalingsspecialist won de snelste discipline op de Birds of Prey-piste in het Amerikaanse Beaver Creek.

De eerste echt goede tijd kwam van Aleksander Aamodt Kilde, maar de Oostenrijker Vincent Kriechmayr dook er ruim twee tienden onderdoor. Kort daarna mocht Feuz naar beneden en Kugelblitz deed zijn naam weer eens eer aan: de Zwitser denderde naar beneden en verschalkte Kriechmayr's tijd met 0,41 seconden, een fors verschil op de afdaling.

Hannes Reichelt kwam vervolgens in de buurt, maar strandde op 0,43 seconden en schoof dus achter landgenoot Kriechmayr aan. Dat leek even goed voor het podium, tot medeveteraan Johan Clarey uit Frankrijk de tijd van Kriechmayr evenaarde. Het duo deelde de tweede plek, Reichelt viel buiten de boot.

Ryan Cochran-Siegle (VS) en Adrian Smiseth Sejersted (Noorwegen) waren met hogere startnummers nog bijzonder snel onderweg, maar strandden op enkele honderdsten van het podium en werden zesde en vijfde.

Skeletonseizoen afgetrapt in Lake Placid, Bos 17e

In het Amerikaanse Lake Placid is het World Cup-seizoen in het skeleton afgetrapt. Dat zou een week eerder in Park City gebeuren, maar die baan was nog niet klaar en dus werd uitgeweken naar het oord waar in 1932 en 1980 de Winterspelen gehouden werden.

In de eerste run was een van de langzaamste starters van het veld, de Duitse Jacqueline Lölling, toch weer eens de snelste dankzij haar handelsmerk, een geweldig staaltje stuurkunst. De Oostenrijkse Janine Flock evenaarde haar trage starttijd en was ondanks een vrij matige run slechts twee tienden langzamer, wat plek twee opleverde. De Canadese Mirela Rahneva nam plek drie in beslag, voor de Duitse Tina Hermann, terwijl Kimberley Bos op een prima elfde plek stond.

De tweede run was bijzonder moeilijk voor Bos, die uiteindelijk terug zou vallen naar de zeventiende plek. De Russische World Cup-kampioene Elena Nikitina kwam van de negende naar de vijfde plek met een veel betere run, Hermann passeerde Rahneva met 0,07 seconden. Flock kende een veel betere tweede run en nam de leiding over, tot Lölling naar beneden ging: de Duitse startte weer precies net zo snel als Flock, stuurde weer bijna perfect en won met 0,24 seconden voorsprong.

Lölling opent het seizoen met winst (Pro Shots/Zuma Press)
Lölling opent het seizoen met winst (Pro Shots/Zuma Press)

Snowboardster Dekker geeft World Cup-stunt uit handen

Snowboardster Michelle Dekker is het World Cup-seizoen begonnen met een prima kwartfinaleplaats. In het Russische Bannoye werd zaterdag de eerste parallelslalom gehouden, maar voor Dekker had er nog wel meer in gezeten dan de achtste plek.

In de achtste finales begon Dekker met een gelukkige zege op Jemima Juritz: de 23-jarige Nederlandse ging flink de fout in en leek kansloos, tot Juritz een poortje miste en stopte. Dekker klom weer omhoog, rondde haar poortje alsnog en won haar heat. In de kwartfinales gaf ze wereldtopper Julie Zogg meer dan behoorlijk partij, tot de Nederlandse onderuit ging.

Zogg schopte het uiteindelijk tot de finale en wist daarin de Duitse Selina Jörg zelfs te verslaan. Het werd een dubbel Zwitsers podium, want naast Zogg was de derde plek voor Ladina Jenny, die de Oostenrijkse Daniela Ulbing in de kleine finale het nakijken gaf. Haar 46-jarige landgenote Claudia Riegler, in januari nog goed voor een zege, liet met plek vijf zien nog lang niet klaar te zijn.

Jörg vs Zogg (Bron: YouTube)

Bij de mannen ging de winst naar een andere oldie: de 39-jarige Oostenrijker Andreas Prommegger was er in 1997 al bij in de World Cup, hoewel hij in 2008 pas voor het eerst won. Daar kwam zaterdag inmiddels een achttiende zege bij, nadat hij in de finale de Italiaan Aaron March versloeg. In de kleine finale waren de vlaggen omgedraaid: Maurizio Bormolini versloeg Alexander Payer.

March vs Prommegger (Bron: YouTube)

Opnieuw goud voor Toussiant en Kamminga, brons voor Heemskerk

Kira Toussaint en Arno Kamminga hebben op het EK kortebaanzwemmen in Glasgow opnieuw goud veroverd. Toussaint won de 50 meter rugslag en Kamminga was het snelste op de 100 meter schoolslag. Femke Heemskerk won brons op de 200 meter vrije slag.

Met een tijd van 25,84 zwom Toussaint weliswaar langzamer dan in de halve finales toch kwam de zege niet in gevaar. De Francaise Béryl Gastaldello (26,03) won het zilver. Het brons was voor Alicja Tchórz (26,16) uit Polen. De 25-jarige Amstelveense won op dit EK al goud op de 100 meter rugslag en met de estafetteploeg.

Op de 100 meter schoolslag was Ilja Sjymanovitsj vooraf de favoriet voor de titel echter dankzij een sterke laatste 25 meter wist Kamminga (56.06) de Wit-Rus (56.42) te verslaan. De Italiaan Fabio Scozzoli (56,55) veroverde het brons.

Op de 200 meter vrije slag eindigde Heemskerk als derde. Het goud was voor Federica Pellegrini uit Italië en het zilver voor de Zweedse Freya Anderson.

Uitslag ADO Den Haag - FC Twente

ADO Den Haag en FC Twente hebben zaterdagavond met 0-0 gelijkgespeeld. Het spel van beide ploegen was matig. Pas in de tweede helft was er met name van de thuisclub, voor het eerst onder leiding van interim-trainer Dirk Heesen, echt sprake van gevaar voor het doel van de tegenpartij.

ADO Den Haag

0 - 0

FC Twente

 
 Gele kaart: Malone, Kramer, (ADO Den Haag), Brama, Verdonk, (FC Twente)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.439
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Koopmans
v. Ewijk
Beugelsdijk
Pinas
Meijers
Malone
Immers
Goossens (Bakker/73)
Summerville
Necid (Kramer/72)
Falkenburg (Hooi/84)
  Drommel
Verhaegh (Pleguezuelo/67)
O. Busquets
Schenk
Verdonk
Brama
Roemeratoe
Selahi
Cantalapiedra
Vuckic (Berggreen/74)
Nakamura (Menig/81)

Grillroom ingestort in Coevorden

In Coevorden is Grillroom Ali Baba ingestort na een explosie. Één slachtoffer kon al onder het puin vandaan gehaald worden en is afgevoerd naar een ziekenhuis. Het is niet bekend hoe het met hem gaat. Een ander slachtoffer ligt nog onder het puin, maar is aanspreekbaar. Een gespecialiseerd team is bezig om deze persoon te bereiken en te bevrijden.

De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt en de brandweer heeft de staat afgezet. Volgens Bert Bouwmeester, de burgemeester van Coevorden, zou het gaan om een gasexplosie. "Omwonenden die ik sprak hoorden een enorme knal. Het pand is helemaal weg, alleen het dak is er nog.”

Van het pand is weinig meer over, alleen het dak is nog redelijk intact. Het gebouw links van de grillroom zou ook beschadigd zijn, andere gebouwen lijken nog redelijk ongeschonden. Wel zijn er geparkeerde auto's bedolven onder brokstukken.

Update 19:53 uur:
Volgens de burgemeester van Coevorden, Bert Bouwmeester, zou de persoon die nog bekneld is onder het puin een jongetje van 5 jaar oud zijn. Hij maakt zich grote zorgen over het jongetje. Om veilig te kunnen werken is de stroom in de omgeving afgesloten en worden geparkeerde auto's verwijderd.

Update 20:20 uur:
Een speciaal team van de brandweer Drachten heeft het 5-jarige jongetje onder het puin vandaan gehaald. Volgens de veiligheidsregio Drenthe zou zijn toestand zorgwekkend zijn. Eerder was al een volwassen man gered. Dit is de eigenaar van de grillroom en de vader van dit jongetje.

Conflict VGZ en zorgverlener Parnassia gaat om meer dan geld

In eerste instantie leek de patiëntenstop van zorginstelling Parnassia voor verzekerden van VGZ vooral te gaan om een financieel conflict, langzaam wordt echter duidelijk dat er veel meer speelt op de achtergrond. Volgens Marc Blom, psychiater en lid van de raad van bestuur van de Parnassia Groep (met filialen in Noord-Holland, Haaglanden en Rotterdam Rijnmond), wil de verzekeringsmaatschappij op de stoel van de behandelaar gaan zitten.

Gisteren bracht de zorginstelling zelf de noodmaatregel naar buiten. "Parnassia Groep heeft het zeer moeilijke besluit moeten nemen om mensen vanaf 18 jaar en ouder die verzekerd zijn bij VGZ of één van haar merken niet meer in behandeling te nemen. Door de vele miljoenen die VGZ niet wil betalen voor de zorg van Parnassia Groep aan VGZ verzekerden, is het voor ons niet langer verantwoord om te blijven behandelen", zo luidde de verklaring op de site van Parnassia. De instelling heeft nog 16 miljoen euro tegoed van de zorgverzekeraar die niet over de brug wil komen met dat bedrag.

De kiem van de probleem ligt in een andere benadering van VGZ voor de behandeling van patiënten dan professionals op de werkvloer. "Psychische problemen lossen zich meestal vanzelf wel op. Je kunt beter niets doen. Mensen herstellen spontaan en dat maakt dat de meeste psychische hulp niet zinnig is", zo zou VGZ-bestuurder Ab Klink gezegd hebben volgens Blom.

De Parnassia-bestuurder bevestigt dat een deel van de patiënten herstelt zonder professionele hulp. Echter de mensen die bij de GGZ-instelling behandeld worden komen binnen via andere zorgbehandelaars. "De patiënten die wel bij ons in zorg komen is dus een selectie. Een selectie die deskundige hulp wel degelijk nodig heeft. We weten bijvoorbeeld dat als een depressie langer dan een jaar bestaat, de kans op spontaan herstel (vrijwel) 0 is. Bij Parnassia Groep heeft ongeveer de helft van de patiënten bij aanmelding een depressie die al langer dan een jaar duurt. De uitspraak van Klink is dus onzinnig en populistisch te noemen. En wat voor depressie geldt, geldt ook voor de andere veel voorkomende aandoeningen", zo legt Blom uit.

Daarnaast geeft Blom aan dat de werkwijze en de wijze van financiering van VGZ voor Parnassia onwerkbaar is. "Wat VGZ van ons vraagt is dat wij iedere maand exact 2000 patiënten in behandeling nemen. Bij Parnassia Groep worden patiënten in zorg genomen op volgorde van aanmelding en op basis van urgentie. We maken daarbij geen onderscheid bij wie iemand verzekerd is. VGZ vraagt ons dit los te laten en te selecteren op waar iemand verzekerd is en hoeveel zorg VGZ per maand ingekocht heeft. Als dat betekent dat iemand die ernstig ziek is langer moet wachten omdat het maandelijkse maximum aan VGZ-verzekerden bereikt is, vindt VGZ dat geen probleem. Als wij dit wel een probleem vinden voor die patiënt, is het financiële risico voor ons."

"Waar binnen een aantal maanden een deel van de klachten spontaan verdwijnt, is er ook een keerzijde. Wanneer iemand langer moet wachten op een behandeling neemt de kans op chroniciteit toe. De kosten die VGZ wil besparen door een paar mensen die mogelijk spontaan herstellen weg te houden bij behandeling, betalen ze 10 keer terug als er een paar patiënten chronisch ziek worden. En dan hebben we het nu over geld, maar eigenlijk hebben we het over een moeder die niet meer voor haar kinderen kan zorgen, een werknemer die niet meer kan werken en erger… En nogmaals, welke patiënt spontaan herstelt en welke chronisch ziek wordt; het staat helaas niet op hun voorhoofd geschreven", zo schetst Blom de lastige situatie waarin GGZ-instellingen zich bevinden.

Parnassia is niet de enige zorgaanbieder met problemen met VGZ. Ook ziekenhuizen en huisartsen lukt het niet om contracten af te sluiten met realistische tarieven en voorwaarden zo laat de GGZ-instelling weten.

Amsterdamse restaurants vragen aanbetaling voor reservering

Veel restaurants in de stad grijpen in tegen mensen die niet komen opdagen bij een reservering. Door zogenoemde 'no shows' lopen de restaurants veel geld mis.

Zo'n 2,5 jaar geleden begon reserveringsbedrijf Formitable met het vragen van een aanbetaling bij een reservering. Het systeem verwerkt 1,2 miljoen euro aan aanbetalingen per maand. 78 procent daarvan komt van Amsterdamse restaurants, meldt Het Parool.

Vooral tijdens de feestdagen zijn de restaurants al snel volgeboekt. Als iemand dan niet komt opdagen, loopt een restaurant veel geld mis. Door de aanbetaling is het voor gasten een grotere stap niet op te komen dagen en anders krijgen de restaurants in ieder geval wat inkomsten.

Gemiddeld vragen restaurants 27 euro per persoon, met kerst is dat zelfs 52 euro.

Biatleten strijden in eerste estafette tot laatste ronde

In het Zweedse Östersund is de eerste mannenestafette van het seizoen afgewerkt in de World Cup biatlon. Het werd een mooie strijd, die pas in de laatste ronden beslist werd.

Erik Lesser opende het sterkst van allemaal: de Duitser was goed voor tien treffers en gaf het stokje als eerste over aan de volgende in zijn team, Philipp Horn. Lukas Hofer uit Italië volgde, kort daarop gevolgd door Emilien Jacquelin en Felix Leitner namens Frankrijk en Oostenrijk.

Voor Horn ging het gelijk helemaal fout: de Duitser moest twee strafronden draaien en Thomas Bormolini nam de leiding over namens Italië. Die raakte hij door het nodig hebben van wat extra patronen wel kwijt en tot vreugde van de fans nam Jesper Nelin voor Zweden de leiding in handen, op tien tellen gevolgd door de Noor Erland Bjøntegaard, de Fransman Quentin Fillon Maillet en Bormolini.

De derde Zweed, Martin Ponsiluoma, verloor de leiding door een handvol missers, Tarjei Bø begon wel sterk en bracht Noorwegen naar plek één, zo'n twintig tellen voor de Fransman Simon Desthieux en de Italiaan Daniele Cappellari. Ondanks een missertje behield Bø de eerste plek, Desthieux hield het hoofd aardig koel en hield Frankrijk op plek twee, Cappellari mocht met trots terugkijken op zijn race en hield Italië op de derde stek - hoewel hij in de slotronde nog wel erg veel tijd verloor.

Het werd zo een strijd tussen de twee titanen: Johannes Thingnes Bø namens Noorwegen en Martin Fourcade namens Frankrijk, de rest - aangevoerd door de Italiaan Dominik Windisch - had al meer dan een minuut achterstand. Windisch kreeg overigens al snel gezelschap van de Zweedse slotloper Sebastian Samuelsson en ook de Rus Alexander Loginov zat er nog aan te komen.

Bij het liggend schieten kon Fourcade dankzij één misser van Bø iets dichterbij komen, Windisch schudde Samuelsson en Loginov even van zich af voor plek drie. Bø had bij de laatste schietbeurt één extra patroon nodig, Fourcade was weer foutloos en dook zeven tellen na de Noor de slotronde in. Windisch kon de snel schietende Loginov achter zich houden, Zweden kwam te laat en kon hooguit nog vijfde worden.

Een echte strijd kwam er in de laatste ronde niet meer: Fourcade kon het gat niet dichten en consolideerde Frankrijk's tweede plek op een halve minuut van de Noren. Windisch moest zich nog even dubbelvouwen om Loginov van zich af te houden, met succes: de Rus staakte zijn aanval en Italië werd knap derde.

Borussia Mönchengladbach wint topper tegen Bayern München

Borussia Mönchengladbach heeft zaterdag in eigen huis de topper tegen Bayern München met 2-1 gewonnen. De winnende treffer was een strafschop in blessuretijd. Door de winst blijven Die Fohlen aan de leiding in de Bundesliga. Voor regerend landskampioen Bayern was dit al het derde verlies in vijf wedstrijden.

Nummer twee in de stand RB Leipzig won met 3-1 van het TSG Hoffenheim van trainer Alfred Schreuder. Ook Borussia Dortmund maakte geen fout en won eenvoudig met 5-0 van degradatiekandidaat Fortuna Düsseldorf en blijft derde in stand.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
FC Augsburg - FSV Mainz 05 2-1
SC Freiburg - VfL Wolfsburg 1-0
Borussia Dortmund - Fortuna Düsseldorf 5-0
RB Leipzig - 1899 Hoffenheim 3-1
Borussia Mönchengladbach - Bayern München 2-1
Bayer Leverkusen - Schalke 04 2-1

Verstappen kijkt met tevredenheid terug op seizoen

Nu de prijzen tijdens het autosportgala van wereld autosportbond FIA gisteravond zijn uitgereikt was het een mooi moment voor Max Verstappen om terug te blikken op het Formule 1-seizoen. Tevreden keek hij terug op het seizoen dat vorig weekend in Abu Dhabi eindigde.

"Ik denk dat het in het algemeen een erg constant seizoen was en we hadden opnieuw goede resultaten. Het begin van het seizoen was lastig. We konden niet om de overwinning meedoen, dus het draaide er om zo consistent mogelijk te zijn. Maar voor mij is dat een natuurlijk proces, aangezien ik meer en meer ervaring krijg. Dat helpt je om constantere prestaties neer te zetten", aldus de Red Bull-coureur zo lezen we op Verstappen.nl.

"Gezien alle omstandigheden was Oostenrijk de beste overwinning. Het is een thuisrace voor het team, het was de eerste overwinning voor Honda in het V6-tijdperk en met zoveel Nederlandse fans op de tribune was het nog iets specialer, vergeleken met de andere overwinningen", vult Verstappen al terugblikkend aan.

In Oostenrijk bereikte de ontwikkeling van de Red Bull-bolide een cruciaal punt. "We hadden daarvoor wat lastige races en we waren niet competitief genoeg. Maar in Oostenrijk brachten we wat updates op de auto en die leken veel beter te werken. Daarnaast maakten we de juiste compromissen met de auto voor de race en de auto kwam tijdens de race opeens tot leven. Het was evengoed erg onverwacht. Voor het team was het een motivatieboost en in het bijzonder voor Honda na al hun moeilijke jaren sinds hun terugkeer in de Formule 1. Er zat dus ook wat opluchting in de overwinning."

Verstappen blikte ook vooruit naar komend seizoen. "We hopen dat we volgend jaar competitiever kunnen zijn. We weten dat we vanaf de start van het seizoen erbij moeten zitten, om voor de titel te kunnen vechten. Daar stoppen we dus al onze energie in. Het zal niet makkelijk worden, de competitie is sterk, maar ik denk dat het team in het verleden heeft laten zien dat ze het kunnen. We gaan ervoor en zullen er alles voor doen wat we kunnen."

Verstappen kijkt met tevredenheid terug op seizoen (Pro Shots / Zuma Press)
Verstappen kijkt met tevredenheid terug op seizoen (Pro Shots / Zuma Press)

Vier uit vier in World Cup noordse combinatie voor Riiber

In het Noorse Lillehammer heeft Jarl Magnus Riiber zijn zegereeks op de noordse combinatie voortgezet. Het seizoen is vier wedstrijden oud en inmiddels heeft de regerend World Cup-kampioen evenzoveel zeges binnen.

Twee jonge Noren waren vorige week al de besten in het schansspringen en nu was dat niet anders: Riiber (22) en rookie Jens Luraas Oftebro (19) haalden weer flink uit. Riiber pakte dertig seconden voorsprong op Oftebro, die op zijn beurt 39 seconden vóór nummer drie Martin Fritz uit Oostenrijk mocht beginnen aan de tien kilometer langlaufen. Fritz' landgenoot Franz-Josef Rehrl volgde tien seconden na hem en pas twintig seconden na Rehrl kwamen Joergen Graabak (Noorwegen), de rappe Duitser Vinzenz Geiger en de niet zo rappe Japanner Yoshito Watabe.

Fabian Riessle (Duitsland) en Samuel Costa (Italië) moesten een paar seconden dichten op de mannen voor ze en dat lukte: na drie kilometer waren ze samen met onder meer Geiger aangesloten bij Fritz en Rehrl, maar ze hadden nog wel bijna anderhalve minuut achterstand op de eenzame Riiber. Halverwege kwamen ze wel iets dichter in de buurt van Oftebro, maar ook dat gat was met nog vier kilometer te gaan nog ongeveer een halve minuut. De anderhalve minuut achter Oftebro gestartte Fin Ilkka Herola nam de leiding over in de achtervolgende groep en met anderhalve kilometer te gaan was de aansluiting met de jonge Noor bijna een feit.

Riiber kon ondertussen onbedreigd naar zijn vierde zege in vier wedstrijden skiën, Oftebro kon het nét niet bolwerken en moest in de sprint het hoofd buigen: hij werd vijfde. Landgenoot Graabak sprintte tegen Riessle en Geiger en klopte de twee Duitsers, terwijl Riessle zijn landgenoot nipt versloeg en zo het podium completeerde.

Riiber blijft ongeslagen (Bron: YouTube)

Vos wint bij rentree in het veld

Marianne Vos heeft de Ethias Cross in het Belgische Essen gewonnen. Voor de 32-jarige renster was dit haar eerste veldrit van het seizoen. De wedstrijd bij de mannen was een prooi voor de Belg Quinten Hermans.

In de wedstrijd stonden weinig toppers aan de start dus een mooie gelegenheid voor rensters uit de tweede lijn om podium te rijden.

Vos liet er geen gras over groeien en ging na de start direct in de aanval. Alleen Ellen van Loy kon de zevenvoudige wereldkampioene volgen. Halverwege de wedstrijd maakte de Belgische in een modderige strook een stuurfout en verloor direct een aantal seconden op Vos.

In het restant van de wedstrijd kwam de voorsprong van Vos niet meer in gevaar en kon ze haar eerste zege van het seizoen boeken. Van Loy kon de tweede plaats niet vasthouden en werd voorbij gestreefd door de 18-jarige Hongaarse Blanka Kata Vas. De sprint tussen Van Loy en Anna Kay voor de derde plaats werd gewonnen door de Britse.

Veel renners kiezen momenteel voor een trainingsstage in het warmere Spanje dus ook bij de mannen een gereduceerd startveld. Wel aanwezig was Zdenek Stybar, de Tsjechische wielrenner maakte een uitstapje naar het veld. De oud-wereldkampioen veldrijden speelde echter geen rol van betekenis en finishte uiteindelijk als twaalfde.

Wel een rol van betekenis speelde Hermans. De renner van Telenet-Baloise verhoogde na een klein kwartier wedstrijd het tempo. Door de tempoverhoging viel de kopgroep uit elkaar. Tom Meeusen deed een poging om aan te haken maar moest al snel lossen. Ook zijn ploeggenoot Laurens Sweeck kon het gat niet dichten.

Na tien ronden kwam Hermans als winnaar over de finish. Voor de Belg was dit zijn tweede overwinning van het seizoen. Met een minuut achterstand werd Sweeck tweede. Op de derde plaats eindigde de jonge Brit Tom Pidcock.

Uitslag vrouwen
1. Marianne Vos (NED)
2. Blanka Kata Vas (HON)
3. Anna Kay (GBR)
4. Ellen van Loy (BEL)
5. Aniek van Alphen (NED)
6. Alicia Franck (BEL)
7. Loes Sels (BEL)
8. Karen Verhestraeten (BEL)
9. Lindy van Anrooij (NED)
10. Marion Norbert-Riberolle (FRA)

Uitslag mannen
1. Quinten Hermans (BEL)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. Tom Pidcock (GBR)
4. Thijs Aerts (BEL)
5. Diether Sweeck (BEL)
6. Jim Aernouts (BEL)
7. Nicolas Cleppe (BEL)
8. Daan Soete (BEL)
9. David van der Poel (NED)
10. Ryan Kamp (NED)

Bijleveld: 'Niet openstaan voor diversiteit, is talent mislopen'

"Het is misschien moeilijk te geloven, maar ik heb zelf meer dan eens gevoeld hoe het is om de meest diverse persoon in een gezelschap te zijn.” Dat hield minister Ank Bijleveld-Schouten haar gehoor vandaag voor in Eemnes tijdens het congres van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie. Dat had als thema: Diversiteit en inclusiviteit.

Als voorbeeld noemde Bijleveld dat ze als 1 van de eerste Tweede Kamerleden een kind verwachtte en er geen zwangerschapsverlof was. "Omdat men natuurlijk uitging van het doorsnee-Kamerlid… een man. Dus ik weet hoe het voelt om niet alleen op te vallen om wie je bent, maar om wát je bent. Hoe het is om te voelen dat de omgeving waar je werkt, niet helemaal op jou berekend is."

Breder dan alleen man-vrouw
Ze zei vervolgens dat diversiteit veel breder is dan alleen man-vrouw. "Het gaat ook om geloof, leeftijd, culturele achtergrond, geaardheid, opleiding… en ga zo maar door.” Ook bij Defensie werken burgers en militairen met allerlei verschillende achtergronden. Toch mag het wat de minister betreft meer divers. Dat dit niet zo is, komt onder meer door uniformiteit. Bijleveld: "Er leeft een brede misvatting dat ons uniform betekent dat we allemaal hetzelfde moeten zijn. Het uniform staat voor de kracht van het collectief. Het haalt juist maximale kracht uit een collectief als je ruimte geeft aan de verschillen tussen mensen. Als je iedereen laat doen waar ze goed in zijn, kun je elkaars tekortkomingen compenseren en het team naar een hoger niveau tillen. Als je niet openstaat voor diversiteit, loop je een hoop talent mis."

Defensie kent een apart cluster dat zich bezighoudt met diversiteit en inclusiviteit. Dat publiceerde onlangs het rapport 'Talent komt niet altijd bovendrijven'. De onderzoekers spraken met tal van minderheidsgroeperingen. Het bleek dat zij zichtbare en onzichtbare drempels ervaren bij het doorstromen in de organisatie. De deelnemers misten maatwerk door drempels in organisatiestructuur en regelgeving die tot inflexibiliteit bij onder andere P&O functionarissen leidt. Meer zichtbare diversiteit en meer kennis ervan op het gebied van onder meer cultuur, religie, hoogbegaafdheid, autistisch spectrum draagt bij aan de begeleiding en behandeling van de specifieke doelgroepen.

Morele fitheid belangrijk
"Er is dus werk aan de winkel", concludeerde Bijleveld. "En dat zal best even tijd kosten, maar er gebeurt van alles om het roer om te gooien. We hebben 4 netwerken bij Defensie die steengoed werk doen op het gebied van leeftijd, op het gebied van vrouwen, op het gebied van geaardheid en op het gebied van culturele achtergrond." Ze vond de uitingen van diversiteit bij Defensie geen symboolpolitiek. "Het is zeker niet het enige wat we doen, maar symbolen doen ertoe. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Het draagt bij aan de morele fitheid." Dat vindt ze belangrijk, "omdat we willen dat iedereen geaccepteerd en gewaardeerd wordt en een bijdrage kan leveren ongeacht afkomst, sekse of geaardheid. Een divers team, is een sterk team. Net zoals een orkest met allerlei verschillende instrumenten: als je samen harmonie weet te bereiken, kan je de prachtigste dingen tot stand laten komen."

Minister Bijleveld was in Eemnes voor het uitreiken van de KNMO Award. Die is voor de meest innovatieve en creatieve ideeën binnen de amateurmuzieksector.

Minister Ank Bijleveld (Foto: Ministerie van Defensie
Minister Ank Bijleveld (Foto: Ministerie van Defensie

Nieuw-Zeelandse fans juichen bij World Cup baanwielrennen, Eefting in achterhoede

De tweede dag van de World Cup baanwielrennen in het Nieuw-Zeelandse Cambridge heeft twee zeges opgeleverd voor het thuisland. Dit keer was er één Nederlander van de partij, maar hij kon niet echt potten breken.

Omnium mannen
Roy Eefting begon met een vierde plek op 'zijn' scratch nog uitstekend, maar werd daarna twintigste op de tempokoers en zeventiende in de afvalkoers. In de puntenkoers kon hij bij lange na niet meer mee en hij eindigde als twintigste. De winst ging naar thuisfavoriet en wereldkampioen Campbell Stewart, die de afvalkoers won en op het afsluitende onderdeel in de slotfase een beslissende ronde voorsprong pakte. De Australiër Cameron Meyer werd tweede, Artyom Zakharov uit Kazachstan pakte een verrassende derde plek.

Keirin mannen
Het werd een mooie finale, maar de Maleisische specialist Azizul Awang nam iedereen in een bloedsnelle laatste ronde te grazen. Met meer dan 73 kilometer per uur pakte hij de winst, de Rus Shane Perkins werd uit het wiel gereden en eindigde als tweede, voor zijn Australische oud-landgenoot Matthew Glaetzer en de verrassende Thai Jai Angsuthasawit.

Sprint vrouwen
In de halve finales was de Russische Anastasiia Voinova in twee heats een maat te groot voor de Australische Stephanie Morton, terwijl Kelsey Mitchell uit Canada drie zenuwslopende heats nodig had om Daria Shmeleva uit Rusland van het lijf te houden. In de strijd om brons was Morton dan weer in twee heats te sterk voor Shmeleva, terwijl Voinova en Mitchell drie heats nodig hadden. De beslissende werd misschien wel de spannendste van allemaal en de winst ging er naar de Russische.

Koppelkoers vrouwen
Al snel was duidelijk dat het tussen twee ploegen ging: Georgia Baker en Alexandra Manly namens Australië en het Poolse duo Daria Pikulik/Nikol Plosaj. De Australische dames wonnen toch net wat meer sprints en dat leverde ze uiteindelijk de winst op, voor Polen. Het Subway New Zealand Track Team met Michaela Drummond en Jessie Hodges werd best of the rest en mocht ook het podium op.

Scratch vrouwen
In de tien kilometer lange scratch probeerden keer op keer dames weg te rijden, maar met tien van de veertig ronden te gaan lukte dat pas: Holly Edmondston (Nieuw-Zeeland), Olga Zabelinskaya (Oezbekistan), Lydia Gurley (Ierland) en Pang Yao (Hong Kong) sloegen een gat en zetten het veld snel op een rondje achterstand. Zij mochten dus om de winst sprinten en in de genoemde volgorde kwamen ze over de streep, waardoor de avond feestelijk werd afgesloten voor het thuispubliek.

Bokser Ruiz met enorm gewicht naar strijd om vier wereldtitels

Zaterdagavond staan boksers Andy Ruiz Jr (33-1, 22 KO's) en Anthony Joshua (22-1, 21 KO's) in het Saoedische Diriyah tegenover elkaar. Op 1 juni onttroonde Ruiz de Brit door hem zijn eerste nederlaag ooit toe te dienen, dit keer hoopt de Brit revanche te nemen en zijn wereldtitels in het zwaargewicht bij de WBA, IBF, WBO en IBO terug te pakken.

Vrijdag stonden de heren op de weegschaal en die had het zwaar: Ruiz woog een stevige 128,7 kilogram en daarmee schrijft hij alvast een stukje geschiedenis. Slechts één zwaargewicht was ooit zwaarder bij het verdedigen van een wereldtitel: de monsterlijke Nikolay Valuev woog bij al zijn defenses minstens 140 kilogram in de jaren nul van deze eeuw.

Bij zijn eerste twee profgevechten was Ruiz nog een tikkeltje zwaarder, sindsdien haalde hij het gewicht van vrijdag niet meer. "Ik had al ontbeten, geluncht en mijn avondeten was ook al op", aldus Ruiz. "We moesten erg lang wachten, ik denk dat ik al 4,5 kilo aan was gekomen door alleen mijn normale eten en drinken van vandaag."

Zijn grotere tegenstander Joshua kwam met 107,9 kilogram op de weegschaal staan en zag er weer stevig gespierd uit. Voor de Brit is het zijn laagste gewicht sinds 2014, terwijl hij in juni 112,4 kilo woog. Ruiz ging het gevecht destijds in met 121,6 kilogram.

Vermoedelijk begint het gevecht zo rond tien uur Nederlandse tijd op zaterdagavond. RTL7 is er vanaf negen uur bij, hopelijk ook met wat beelden van de zwaargewichtgevechten in het voorprogramma, met onder meer Alexander Povetkin tegen Michael Hunter en Filip Hgrovic tegen Eric Molina.

Roest pakt met wederopstanding zege op 10km

De laatste afstand van dag twee van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Kazachstan, de 10.000 meter, is gewonnen door Patrick Roest. Roest bleef met 12.59,43 als enige onder de dertien minuten.

Danila Semerikov eindigde als tweede in 13.02,43. De Canadees Graeme Fish werd derde in 13.04,25. Jorrit Bergsma werd vijfde in 13.11,02. Marcel Bosker leek in zijn rit tegen Yuskov er na 7.600 meter mee te gaan stoppen omdat hij er door heen zat, maar zijn coach zei hem door te gaan. Drie ronden voor het einde wilde de Nederlander wederom uit de baan stappen, maar hij besloot alsnog de rit uit te rijden. Bosker kwam uiteindelijk in 13.49,95 over de meet.

De eennalaatste rit tussen Roest en Jorrit Bergsma was er eentje om in te lijsten. Roest ging hard van start en wist een voorsprong te pakken op zijn landgenoot. Roest ging ruim halverwege stuk, maar op karakter wist hij zich terug te knokken en met 12.59,43 wist hij Bergsma, die een paar ronden voor het einde ook de man met de hamer tegenkwam, voor te blijven.

De Italiaan Nicola Tumolero won eerder vandaag in 13.01,65 de 10.000 meter in de B-groep.

NHL: Warm welkom Kessel bij terugkeer in Pittsburgh, maar wel een nederlaag

IJshockeyer Phil Kessel speelde vier jaar lang voor de Pittsburgh Penguins, met wie hij twee keer de Stanley Cup won. Hij speelde meer dan driehonderd duels achter elkaar voor Pittsburgh, scoorde 130 keer en gaf 229 assists, maar vertrok afgelopen zomer naar de Arizona Coyotes.

Met die ploeg keerde Kessel vrijdagavond even terug in Pittsburgh, waar hij van de fans en zijn voormalige teamgenoten een warm onthaal kreeg. Op sportief gebied zat dat er echter niet in, hoewel er in de eerste twee perioden weinig gebeurde.

Evgeni Malkin opende de score richting de helft van de derde periode en twee seconden voor het einde zorgde Brandon Tanev met een shorthanded goal voor de 2-0. Goalie Tristan Jarry stal de show bij de thuisploeg: met 33 reddingen zorgde hij voor zijn tweede shutout op rij.

Uitslagen NHL vrijdag
New Jersey Devils - Chicago Blackhawks 1-2 SO
New York Rangers - Montreal Canadiens 1-2
Pittsburgh Penguins - Arizona Coyotes 2-0
Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 2-1
Anaheim Ducks - Washington Capitals 2-3

Een warm onthaal voor Kessel (Bron: YouTube)

Probleem voor WK clubteams: stadion in Doha beschikt niet over juiste vergunningen

De finale van het WK voor clubteams (11 tot 21 december) wordt niet gespeeld in het gloednieuwe Education City Stadium van Doha. Het nieuwe stadion in Qatar beschikt niet over de juiste vergunningen, ook omdat er nog geen testwedstrijd voor volle tribunes kon worden gespeeld. De FIFA heeft de locatie voor in totaal drie wedstrijden van het WK moeten verplaatsen. 

De FIFA wilde het Education City Stadium gebruiken voor de halve finale van Liverpool op 18 december, de wedstrijd om de derde plek én de finale.

Er moet nu worden uitgeweken naar het Khalifa International Stadium, de thuishaven van de nationale voetbalploeg van Qatar. Daar kunnen wel meer toeschouwers in: 48.000 om 40.000.

Liverpool, de winnaar van de Champions League, weet nog niet wie de eerste tegenstander op het toernooi is. Het WK begint met een play-off tussen Al-Sadd en Hienghène Sport. De winnaar daarvan speelt in de kwartfinales tegen het Mexicaanse Monterrey van Vincent Janssen. De winnaar van dat duel treft Liverpool.

Al-Hilal, Espérance Tunis en Flamengo zijn de andere clubs die meedoen aan het mondiale toernooi, dat een jaar geleden door Real Madrid werd gewonnen. Corinthians was in 2012 de laatste niet-Europese club die het toernooi won.

Langlaufster Johaug pakt 100e World Cup-podium, Bolshunov legt Noren erop

In het Noorse Lillehammer zijn de eerste skiatlons van het seizoen afgewerkt voor de langlaufers. Voor wie onbekend is met de skiatlon: de eerste helft van de wedstrijd wordt afgewerkt in klassieke stijl, waarna met een skiwissel geschakeld wordt naar de vrije stijl.

Vrouwen
Met een beetje hopen had het misschien spannend kunnen wor....en toen was het gedaan. Therese Johaug ging er binnen een kilometer vandoor, had het gat in rap tempo uitgebreid naar een halve minuut en bij de wissel van klassieke naar vrije stijl na 7,5 kilometer lag ze al 45 seconden voor de rest. Uiteraard kwam de Noorse veelvraat niet meer in gevaar en ze won dan ook met grote voorsprong, de honderdste individuele podiumplek uit haar carrière.

Achter Johaug werkten landgenote Heidi Weng en de Amerikaanse Jessica Diggins zich in de aanloop naar de wissel langzaam los van de rest, wat vooral voor vrijestijlspecialiste Diggins knap was. De twee werkten goed samen, tot Weng in de laatste ronde moest lossen. Diggins hield vol en pakte op 1:08 minuten van Johaug de winst, elf tellen voor Weng, die op haar beurt weer dik tien seconden voorsprong hield op de Finse Krista Pärmäkoski, de Noorse Astrid Jacobsen en de Zweedse Charlotte Kalla.

Johaug wint (Bron: YouTube)

Mannen
Het zat een stuk dichter bij elkaar dan bij de vrouwen, hoewel in het eerste kwart van de race wel een groep van acht man een eerste gaatje sloeg, vooral onder aanvoering van klassiek specialist Iivo Niskanen, die op het eerste deel zijn slag moest slaan. Daar kwamen er na de wissel na vijftien kilometer al vrij snel drie bij, maar voorin ontstond een nieuwe situatie: de Noren Hans Christer Holund en Emil Iversen gooiden het tempo omhoog en alleen de Rus Alexander Bolshunov kon volgen.

Het drietal breidde de voorsprong alsmaar meer uit en met vijf kilometer te gaan was duidelijk dat de rest er zeker niet meer bij ging komen. Iversen moest op een lastig stuk vervolgens lossen door het kilometerslange, moordende kopwerk van Holund, die echter ook tekort kwam: de veel meer explosieve Bolshunov opende op het laatste klimmetje de aanval, liet Holund staan en pakte de overwinning, voor de twee Noren.

'ADO onderhandelt met Steijn'

Maurice Steijn is topkandidaat om aan de slag te gaan als trainer van ADO Den Haag. Volgens De Telegraaf is algemeen directeur Mohammed Hamdi afgereisd naar de Verenigde Arabische Emiraten om te onderhandelen met de coach, die sinds zijn ontslag bij Al Wahda zonder club zit. Hij is vanaf 1 januari beschikbaar en moet Alfons Groenendijk opvolgen.

Steijn is geen onbekende bij ADO Den Haag. De 46-jarige trainer stond tussen 2011 en 2014 al aan het roer bij de huidige nummer zeventien van de Eredivisie.

Steijn werd eerder dit jaar al na enkele wedstrijden ontslagen bij Al Wahda. De afgelopen weken werd hij in verband gebracht met Vitesse en VVV-Venlo, maar hij lijkt nu voor een terugkeer naar Den Haag te staan.

Groenendijk maakte afgelopen maandag bekend dat hij vertrok bij ADO. De trainer had er geen vertrouwen meer in dat hij het tij kon keren en stapte op.

Na de bekendmaking van het vertrek van Groenendijk werd Steijn al snel gelinkt aan ADO. De naam van Martin Jol werd na het vertrek van Groenendijk meteen genoemd, wist Omroep West.

De voormalig speler van het toenmalige FC Den Haag was onlangs, in de rol van commissaris, nog betrokken bij ADO. De oefenmeester heeft echter laten weten momenteel wegens 'omstandigheden' niet beschikbaar te zijn, in welke hoedanigheid dan ook.

Krol wint 1.000 meter, geheel Oranje podium

Thomas Krol heeft de 1.000 meter voor mannen gewonnen op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Kazachstan. Krol reed met 1.08,41 bovendien een nieuw baanrecord.

De rest van het podium was ook Nederlands. De olympisch kampioen Kjeld Nuis,werd tweede in 1.08,52. Kai Verbij, de regerend wereldkampioen, klokte een tijd van 1.08,81. Ietwat verrassend was ook de nummer vier, de Belg Mathias Vosté,in 1.08,90. De vierde Nederlandse deelnemer, Dai Dai Ntab, werd negende in 1.09,34.

Eerder vandaag werd de 1.000 meter voor mannen in de B-groep gewonnen door Lennart Velema. De Nederlander reed 1.09,03.

Russinnen heersen op 500 meter

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Kazachstan is de 500 meter voor vrouwen gewonnen door Angelina Golikova. De Russin zegevierde in 37,58.

Op een honderdste achterstand werd haar landgenote Daria Kachanova tweede. Nao Kodaira eindigde als derde in 37,72. De Nederlandse vrouwen konden zich niet mengen in de strijd om de medailles. Jutta Leerdam was met 38,42 de beste van de vier Oranje vrouwen en werd elfde. Jorien ter Mors (38,48) werd veertiende, Sanneke de Neeling (38,54) vijftiende en Michelle de Jong (38,86) eindigde op plek 19.

De 500 meter in de B-groep werd vanmorgen gewonnen door Dione Voskamp. De Nederlandse klokte een tijd van 38,72

Internazionale en AS Roma zorgen voor weinig spektakel na beladen aanloop

De kans is aanwezig dat Internazionale de koppositie in de Serie A na een week alweer kwijt is. I Nerazzurri speelden in eigen stadion met 0-0 gelijk tegen AS Roma, een duel dat een beladen aanloop kende door de 'Black Friday'-kop van de Corriere dello Sport op de voorpagina boven een voorbeschouwing op het treffen.

Juventus krijgt door de remise van Internazionale zaterdagavond de kans om de koppositie weer over te nemen. Internazionale veroverde vorige week de koppositie in de Serie A ten koste van Juventus en trof vrijdagavond met AS Roma de nummer vijf van de Italiaanse competitie. Stefan de Vrij stond bij de thuisploeg aan de aftrap, terwijl Justin Kluivert het treffen wegens een blessure aan zich voorbij moest laten gaan.

De aanloop naar het duel was wat onrustig verlopen, door een kop van de Corriere dello Sport boven een voorbeschouwing op de ontmoeting in Milaan die door de nodige clubs en spelers veroordeeld werd. De eerste mogelijkheid in het Giueseppe Meazza was voor Romelu Lukaku, die zijn inzet gekeerd zag worden door Roma-doelman Antonio Mirante. Diens collega Samir Handanovic moest kort daarna ingrijpen bij een gevaarlijk schot van Nicolo Zaniolo.

Ondanks een poging van Lautaro Martínez tegen de lat en een gemiste mogelijkheid van Lukaku zochten beide ploegen met een doelpuntloze stand de kleedkamers op. Ook direct na rust bleek Mirante een sta-in-de-weg voor Internazionale, toen hij een antwoord had op een inzet van Matías Vecino. Martínez kreeg een kwartier voor tijd nog een goede mogelijkheid om de score te openen, maar doelpunten kwamen er uiteindelijk niet meer in Milaan.

Door de doelpuntloze remise krijgt Juventus dit weekeinde weer een mogelijkheid om de koppositie in de Serie A over te nemen. La Vecchia Signora neemt het zaterdagavond in het Stadio Olimpico eveneens op tegen een Romeinse opponent, als een bezoek aan Lazio op het programma staat.

Depay steelt de show met Panenka, kanonskogel en crosspass

Olympique Lyon heeft vrijdagavond een probleemloze overwinning geboekt op Olympique Nîmes. Mede door twee doelpunten en een assist van Memphis Depay zegevierde Lyon met 0-4; ook landgenoot Kenny Tete gaf een assist. Olympique Nîmes stond in de eerste helft al met negen man op het veld. Lyon staat dankzij de overwinning voorlopig op de vijfde plek in de Ligue 1.

Een echte wedstrijd werd het niet meer, nadat Nîmes in de eerste helft twee rode kaarten kreeg. Al in de vijfde minuut moest Theo Valls inrukken, na een overtreding met hoog geheven been op Maxence Caqueret rond de middenlijn. Vijf minuten voor de pauze volgde een tweede rode kaart voor de thuisploeg. Gaëtan Paquiez kreeg zijn tweede gele prent van de wedstrijd, na een charge rond de zijlijn op het been van Rafael, en mocht eveneens inrukken.

Op dat moment stond het al 0-1 voor Lyon. De strafschop waaruit de bezoekers scoorden, was echter niet verbonden aan een van de rode kaarten van Nîmes. Verdediger Pablo Martinez gleed weg in het strafschopgebied, ving Bertrand Traoré op en kreeg de penalty tegen. Depay stiftte de bal raak door het midden en produceerde zijn achtste competitiedoelpunt van het seizoen. Halverwege de tweede helft scoorde Depay opnieuw op fraaie wijze, toen hij de bal ver van het doel ontving van landgenoot Kenny Tete en snoeihard uithaalde in de rechterhoek: 0-2.

De aanvaller speelde ook een hoofdrol bij het derde doelpunt van Lyon. Een afgemeten crosspass van Depay kwam aan de linkerflank terecht bij Houssem Aouar, die de bal in een voetbeweging handig meenam langs zijn tegenstander, het zestienmetergebied betrad en raak schoot met een van richting veranderd schot.

Tot slot maakte Joachim Andersen, ex-speler van onder meer FC Twente, er met een venijnig afstandsschot 0-4 van.

Uitslagen Ligue 1 vrijdag
Lille - Brest 1-0
Olympique Nîmes - Olympique Lyon 0-4

Opnieuw aanhoudingen in Den Haag

De politie hield tussen vrijdagavond 6 december en zaterdagochtend 7 december dertien personen aan, voor brandstichting, voorbereidingen daartoe en het gooien van zwaar vuurwerk. Alle verdachten zitten nog vast en worden gehoord door rechercheurs.

Heterdaad brandstichting
Twee jongens van 13 en 17 jaar uit Den Haag en een meisje van 16 uit Voorburg werden rond 20:30 uur op heterdaad betrapt op de Haringkade toen zij brand wilden stichten in de buurt van zwembad De Blinkerd. Zij zijn door de politie aangehouden.

Voorbereidingshandelingen brandstichting
Drie mannen van 17, 18 en 21 uit Den Haag en een 18-jarige man uit Wateringen zijn rond 21:00 uur aangehouden voor voorbereidingshandelingen brandstichting. De vier werden in hun auto gecontroleerd op de Houtrustweg toen ze in de richting van Duindorp reden. Agenten vonden een jerrycan met benzine in de achterbak.

Autobranden in Laak
Rond 22.30 uur kwamen bij de politie meldingen binnen van vernielingen en brandstichting in het Laakkwartier in Den Haag. Twee auto’s gingen in vlammen op. Ook werd zwaar vuurwerk afgestoken en hing een grote groep jongeren rond op straat. De aanwezige politie controleerde de identiteit van de jongeren. De politie roept getuigen op informatie en beeldmateriaal van de vernielingen en brandstichting te delen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Gooien zwaar vuurwerk
Rond 23.45 uur hielden agenten op de Pluvierstraat een 42-jarige Hagenaar aan voor het afsteken van zwaar vuurwerk en de wet op de identificatieplicht.

Tweede heterdaad brandstichting
Surveillerende agenten zagen rond 1.15 uur vuur in de bosjes. Dit bleek later een brandende bouwkeet te zijn. Kort daarna reed een auto met hoge snelheid en gedoofde lichten weg richting de duinen. Na een korte achtervolging kon de politie het voertuig staande houden en vijf personen aanhouden. Het gaat om vier Hagenaars van 19 jaar en een 21-jarige man uit Rijswijk. De auto is in beslag genomen door de politie voor nader onderzoek.

Tot slot zijn er acht personen kort na middennacht in het Laakkwartier aangehouden voor openbaar dronkenschap. Zij kregen een proces-verbaal en zijn in vrijheid gesteld.

Verstappen wint prijs voor 'Action of the Year'

Tijdens het prijzengala van de wereld autosportbond FIA is Max Verstappen in de prijzen gevallen, hij won de trofee voor 'Action of the Year'. De Red Bull-coureur ontving de prijs voor het duel met Charles Leclerc tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië.

Verstappen en Leclerc reden bochtenlang wiel aan wiel en vochten een duel uit op het scherpst van de snede, uiteindelijk trok de Nederlander aan het langste eind. "Je moest heel erg opletten want er gebeurde heel veel en dit was maar één actie uit die race. We hadden veel gevechten daar. Het was cool. Een beetje off-track en wiel-aan-wiel en dat gebeurt niet veel in Formule 1, dus dat vond ik leuk", aldus Verstappen zo lezen we op GPBlog.nl.

"We begonnen al tijdens het karten en ik weet zeker dat we daarmee doorgaan de komende jaren", zo vertelde de Nederlander over zijn rivaliteit met Charles Leclerc.

Verstappen won de prijs voor de vierde keer, eerder viel hij in 2014, 2015 en 2016 in de prijzen.

NBA: Knicks ontslaan coach Fizdale

De New York Kicks hebben hoofdcoach David Fizdale ontslagen. Hij wordt door de teamleiding verantwoordelijk gehouden voor het feit dat New York na een kwart seizoen op de laatste plaats in de Eastern Conference staat. Zijn rol wordt voorlopig waargenomen door oud-speler en assistent-coach Mike Miller.

Het ontslag van Fizdale komt niet als een verrassing. Het gaat met New York al jaren slecht en Fizdale is al de twaalfde coach die ontslagen wordt sinds James Dolan de club in het seizoen 1999/2000 overnam. Fizdale volgde Jeff Hornacek op, die het twee seizoenen volhield in de Big Apple.

Eigenaar James Dolan wordt door Knicks-fans verantwoordelijk gehouden voor de teloorgang van de topclub van weleer. Het zegt niet heel veel, Knicks-fans zijn moeilijk om tevreden te stellen en de fans willen het liefst af van Dolan, technisch directeur Stephen Mills, alle coaches en vrijwel de hele selectie.

Toch zit de afkeer tegen de eigenaar wel diep. James Dolans’ vader Chuck is oprichter van media-conglomeraat Cablevision. De ondernemer werd multi-miljardair en gaf zijn kinderen een rol binnen de organisatie. Zoon James werd CEO van de Madison Square Garden Company, een afsplitsing van Cablevision. In die hoedanigheid is James Dolan onder andere eigenaar van de New York Knicks en het NHL-team de New York Rangers.

Knicks-fans beschuldigen Dolan er van zich te veel met de richting van het team te bemoeien. Beter zou hij de keus voor het aantrekken van spelers overlaten aan basketbalmensen binnen de organisatie. Anderzijds krijgt hij ook kritiek omdat zijn passie zich vooral lijkt te richten op zijn band. Dolan is gitarist en naamgever van JD and the Straight Shooters. Ten derde kan hij slecht tegen kritiek. Meerdere mensen is al de toegang tot Madison Square Garden ontzegd omdat ze openlijk kritiek op Dolan en zijn beleid hadden. Hieronder bevindt zich Charles Oakley, een spijkerharde power forward van de Knicks uit de jaren ’90, die een paar jaar geleden werd weggestuurd.

Inmiddels is de reputatie van New York dusdanig dat het de Knicks de ploeg is geworden waar je alleen gaat spelen als je nergens anders een contract kan tekenen. Afgelopen zomer moesten Dolan en co met lede ogen toezien hoe de grote free agents Kevin Durant en Kyrie Irving naar stadsgenoot de Brooklyn Nets gingen. Durant gaf ruiterlijk toe dat de eigenaars van de Knicks een rol speelden in die beslissing. New York heeft contractruimte beschikbaar om in 2021 bijvoorbeeld Giannis Antetokounmpo aan te trekken, maar de kans dat een ster vrijwillig voor de Knicks gaat spelen is klein.

Alle kritiek van  op Dolan ten spijt, Fizdale heeft dit ontslag ook aan zichzelf te danken. Van de 104 wedstrijden die hij coachte, wist hij er slechts 21 te winnen. Ook is er weinig te merken van ontwikkeling van de jonge spelers, vuur binnen de selectie of een richting waar de selectie heen moet.

Dat het ook anders kan bewijst Erik Spoelstra, coach van de Miami Heat. David Fizdale was jaren assistent onder Spoelstra, in de periode dat de ploeg met LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh vier maal de finale haalde en twee keer kampioen werd. Nou is het makkelijk om met een sterrenteam succes te hebben, maar Spoelstra heeft sindsdien bewezen ook met minder materiaal te kunnen winnen.

Dit seizoen lijkt Spoelstra van een team met één sterspeler, Jimmy Butler, en een boel jong talent weer een topteam te hebben gemaakt. Tegen Washington won de ploeg gisteravond met 112 – 103. Het was de tiende zege in dertien wedstrijden en de ploeg staat ronduit verrassend derde in het oosten.

Jimmy Butler nam de ploeg op sleeptouw met 28 punten, 11 rebounds en 11 assists. Eerder hebben we het al gehad over het goede spel van de ongedrafte rookie Kendrick Nunn, maar ook Tyler Herro, als dertiende gekozen deze zomer, speelt sterk voor de Heat. Tegen Washington maakte hij 22 punten.

Bam Adebayo beleeft in zijn derde seizoen in de NBA een doorbraak. Het is precies het soort spelerontwikkeling dat bij New York ontbreekt. Adebayo is één van de beste en meest veelzijdige verdedigers in de NBA geworden. Aanvallend droeg hij met 24 punten ook zijn steentje bij.

De koplopers in beide divisies maakten geen fout. De Los Angeles Lakers wonnen in Portland met 113 – 136 van de Trail Blazers. Het was een weerzien op het veld tussen de vrienden LeBron James en Carmelo Anthony. Beide spelers werden in 2003 gekozen in de draft, maar als de twee grootste basketbal-talenten in de Verenigde Staten kenden zij elkaar al langer. 

De ploeg van LeBron James won zoals zo vaak het onderlinge treffen. Anthony Davis werd met 39 punten topscorer. James was ook goed voor 31 punten.

De Trail Blazers, veel geplaagd door blessures, kregen weer slecht nieuws te verwerken. Rodney Hood, de startende small forward, viel in het eerste kwart uit met een gescheurde achillespees. Dit zal hem zeker tot het einde van het seizoen aan de kant houden. Hij houdt in de ziekenboeg Jusuf Nurkic en Zach Collins gezelschap.

Carmelo Anthony, deels aangetrokken vanwege de blessuregolf, heeft van de Trail Blazers een vast contract gekregen. Initieel werd hem maar een tijdelijk contract aangeboden, maar het spel en de houding van Anthony bevalt. Portland heeft hem ook hard nodig.

De Milwaukee Bucks kregen na een serie relatief eenvoudige tegenstanders weer een echte test te verduren. De Los Angeles Clippers kwamen op bezoek in Wisconsin. Na een kwart stond het 30 -15 en de thuisploeg liep daarna gemakkelijk uit naar een 119 – 91 overwinning.

Het zal de Bucks goed doen dat het verschil vooral werd gemaakt in de minuten dat Giannis Antetokounmpo op de bank zat. Het toont aan dat de ploeg meer in huis heeft dan één superster. Bankspelers Donte DiVicenzo, Pat Connaughton en Ersan Ilyasova haalden allen de dubbele cijfers en zorgden voor de beslissende tussensprints. De Greek Freak was overigens nog altijd goed voor 27 punten en 11 rebounds in slechts 26 minuten speeltijd. 

De zegereeks van de Bucks is nu veertien wedstrijden lang. De volgende vier wedstrijden zijn ‘cupcakes’, een term voor een zwakke tegenstander. Daarna volgen thuiswedstrijden tegen de Dallas Mavericks en de Los Angeles Lakers. Als deze allemaal gewonnen worden begint de zegereeks historische proporties aan te nemen. De recordreeks, 33 overwinningen op rij door de Los Angeles Lakers in 1971/1972, zal waarschijnlijk wel altijd onbereikbaar blijven.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Brooklyn Nets 104 – 111
Cleveland Cavaliers – Orlando Magic 87 – 93
Detroit Pistons – Indiana Pacers 108 – 101
Boston Celtics – Denver Nuggets 108 – 95
Miami Heat – Washington Wizards 112 – 103
Chicago Bulls – Golden State Warriors 98 – 100
Oklahoma City Thunder – Minnesota Timberwolves 139 – 127 (OT)
Milwaukee Bucks – Los Angeles Clippers 119 – 91
San Antonio Spurs – Sacramento Kings 105 – 104 (OT)
Portland Trail Blazers – Los Angeles Lakers 113 - 136

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 20-3
Boston Celtics 16-5
Miami Heat 16-6
Toronto Raptors 15-6
Philadelphia 76ers 15-7
Indiana Pacers 14-8
Brooklyn Nets 12-10
Orlando Magic 11-11
Detroit Pistons 9-14
Charlotte Hornets 9-15
Chicago Bulls 8-15
Washington Wizards 7-14
Cleveland Cavaliers 5-16
Atlanta Hawks 5-17
New York Knicks 4-18

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 20-3
Dallas Mavericks 15-6
Denver Nuggets 14-6
Los Angeles Clippers 16-7
Houston Rockets 14-7
Utah Jazz 12-10
Minnesota Timberwolves 10-11
Phoenix Suns 10-11
Oklahoma City Thunder 9-12
Portland Trail Blazers 9-14
San Antonio Spurs 9-14
Sacramento Kings 8-13
Memphis Grizzlies 6-15
New Orleans Pelicans 6-16
Golden State Warriors 5-19

Shorttrackers in prachtfinale naar World Cup-zege, Schulting tweede

De Nederlander shorttrackers hebben tijdens de World Cup in Shanghai de gemengde aflossing gewonnen. Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting moesten er hard voor vechten met Rusland, nadat Canada en de VS weg waren gevallen. Uiteindelijk was het De Laat die grootheid Victor An in de slotronde nipt het nakijken gaf, waardoor Nederland met enkele honderdsten verschil won. Brons werd opvallend genoeg niet uitgedeeld, ook niet aan Japan, dat de B-finale won.

500m vrouwen
Specialiste en wereldrecordhoudster Kim Boutin uit Canada bleek de beste, maar ze moest alles uit de kast trekken om Schulting te verslaan. De Nederlandse kwam bij de finish nét niet perfect uit en eindigde zo krap drie honderdsten van een seconde achter Boutin. Martina Valcepina uit Italië completeerde het podium, Yara van Kerkhof werd vijfde en laatste in de finale en Lara van Ruijven sloot de B-finale als derde en laatste af.

De 500m-finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

500m mannen
Bram Steenaart sneuvelde in de herkansingen, Dylan Hoogerwerf en Melle van 't Wout kwamen niet door de kwartfinales. In de finale ging Liu Shaoang aan kop, maar de Hongaar ging plots onderuit en nam Abzal Azhgaliyev uit Kazachstan mee. Liu's broer Shaolin Sandor duelleerde met Wu Dajing, waarbij de Chinees door zijn eigen schuld ten val kwam en dus won Liu, voor Wu en de andere Liu, die sneller op was gestaan dan Azhgaliyev.

De 500m-finale bij de mannen (Bron: YouTube)

1500m vrouwen
Rianne de Vries kon in de finale geen vuist maken en werd zesde, voorin werd hard geknokt. Het was uiteindelijk de Zuid-Koreaanse Kim A-lang die de winst pakte door landgenote Cho Min-jeong net te verslaan. De derde plek was op kleine afstand voor de Canadese Courtney Lee Sarault, nipt voor Zhang Yuting uit China.

De 1500m-finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

1500m mannen
Friso Emons en Daan Breeuwsma bleven steken in de herkansingen, Itzhak de Laat eindigde als derde in de B-finale. Ook hier konden de Koreanen juichen, want het was Lee June-seo die de zege op overtuigende wijze naar zich toe trok. Voor de thuisfans viel er nog wel wat te juichen, want Han Tianyu en An Kai stonden beiden op het podium.

De 1500m-finale bij de mannen (Bron: YouTube)

Aflossingen - halve finales
Van Ruijven, De Vries, Schulting en Van Kerkhof hadden het achter Canada zwaar met China en het leek fout te gaan in de laatste ronde: Schulting passeerde een Chinese op fraaie wijze, maar ramde haar daarna met een lompe actie onderuit. Opvallend genoeg kreeg juist de Chinese een straf voor de actie van Schulting en dus staat Nederland alsnog in de finale

Breeuwsma, Hoogerwerf, De Laat en Van 't Wout hadden het achter de Koreanen eveneens zwaar, maar net als in de gemengde aflossing bracht De Laat redding. Met een ijzersterke finish verschalkte hij zijn Japanse concurrent, waardoor Nederland als tweede naar de finale van zondag gaat.

De finale van de gemengde aflossing (Bron: YouTube)

Kieft zet vraagtekens bij keuze voor Dumfries: "Het is niet eerlijk"

Wim Kieft is kritisch op de keuze van PSV-trainer Mark van Bommel om Denzel Dumfries aan te wijzen als nieuwe tweede aanvoerder. De rechtsback heeft de band overgenomen van Pablo Rosario, die voetballend gebukt leek te gaan onder de druk die het aanvoerderschap met zich meebrengt. Kieft had het logischer gevonden wanneer Daniel Schwaab of Nick Viergever was gekozen als tweede aanvoerder achter eerste keus Ibrahim Afellay, die dit seizoen nog niet in actie kwam.

Volgens Kieft is de 'onevenwichtige samenstelling van de spelersgroep' de belangrijkste reden voor de slechte prestaties van PSV. "Vandaar is het niet eerlijk om jongens als eerst Pablo Rosario en nu Denzel Dumfries aanvoerder te maken en hun als woordvoerder te laten opdraven om de problemen te duiden. In deze fase horen ervaren krachten als Nick Viergever of Daniël Schwaab dat te doen", schrijft Kieft zaterdag in zijn column voor De Telegraaf.

"PSV zal Schwaab niet hebben teruggehaald vanwege zijn defensieve kwaliteiten, maar voor zijn routine. Maar hem of Viergever zie je niet. Nu moet Dumfries iedere keer vertellen wat er fout is gegaan en waarom het niet loopt. Maar dat weet die jongen helemaal niet, hij speelt na Sparta en Heerenveen pas voor het tweede seizoen bij PSV in de top."

Kieft vindt dat men van jonge spelers als Donyell Malen en Mohamed Ihattaren niet mag verwachten dat zij de kar trekken bij PSV. "Maar van Bergwijn mogen we intussen veel meer verwachten", stelt de oud-spits.

"Hij loopt al even mee, bezit de potentie en dan mag je een constantere prestatie verwachten. Wellicht zit het niet in zijn persoonlijkheid, maar iedere keer als je die grilligheid ziet, denk je: gooi die handrem eraf! Maak die actie, toon durf en flair!"

Ook Van Bommel staat er bij Kieft niet goed op. Hij wijst naar de slechte prestaties van de Eindhovenaren onder zijn leiding en het feit dat de coach met PSV nog geen prijs heeft gewonnen. "Het is geen pleidooi voor z'n ontslag, want ook Van Bommel is zo goed als het spelersmateriaal waarmee hij is opgezadeld. Hij is daar trouwens medeverantwoordelijk voor, want die nieuwelingen zijn hem echt niet door de strot geduwd door De Jong", vervolgt Kieft.

"Als coach doet Van Bommel behoudens die affaire met Zoet geen hele domme dingen en blijft hij kalm. Hij zou meer de gedaante van de speler Van Bommel moet aannemen. Dat is grote onzin. Een speler kan zelf iets doen op het veld, voor een trainer is dat niet zo gemakkelijk."

Amsterdammer een Amsterdammer noemen is propaganda volgens Baudet

Thierry Baudet heeft weer eens voor opschudding gezorgd. Gisteren gebruikte de NOS het woord 'Amsterdammer' in de berichtgeving rond Daniël Buter, de 19-jarige jongeman die geboren en getogen is in Nederland en opgesloten zat in vreemdelingendetentie. Baudet ergerde zich, zoals wel vaker bij berichtgeving van de NOS, aan de woordkeuze van de desbetreffende journalist. "Propaganda / framing", zo vatte de parlementariër de gebezigde taal samen.

Dat ook bijvoorbeeld RTL, de Telegraaf, Volkskrant en het AD het hebben over een Amsterdammer of Amsterdamse jongen laat de FvD-voorman onvermeld, alleen de NOS is fout bezig volgens de import-Amsterdammer Baudet.

Na de nodige ophef over zijn uitspraak heeft het Kamerlid vanochtend geprobeerd zijn tweet van vannacht uit te leggen. "Zeg dan “geboren Amsterdammer”. Of “geboren Nederlander”. Maar niet “Amsterdammer” of “Nederlander” want precies die status staat ter discussie", zo laat Baudet weten via Twitter.

Amsterdammer een Amsterdammer noemen is propaganda volgens Baudet (Pro Shots / Koen Laureij)
Amsterdammer een Amsterdammer noemen is propaganda volgens Baudet (Pro Shots / Koen Laureij)

Hiddink: "Ik had wel plannen om iets met Ziyech te doen"

Hakim Ziyech liet Oranje links liggen voor een interlandloopbaan bij Marokko. Het had echter niet veel gescheeld of de Ajax-middenvelder annex buitenspeler had international van het Nederlands elftal geweest. Onder bondscoach Guus Hiddink werd Ziyech opgeroepen voor een officiële interland, maar gooide een blessure roet in het eten.

Volgens Hiddink scheelde het 'heel weinig'. "Ik heb hem erbij gehaald in 2015 in Hoenderloo voor een officiële interland tegen Letland. Die jongen wilde echt graag, kwam zelfs met een blessure naar het trainingskamp", vertelt Hiddink in een interview met het Algemeen Dagblad . "Maar het ging helaas niet. Ik had wel plannen om iets met hem te doen, hoor. Maar na Letland was het voor mij alweer voorbij in Zeist."

Hiddink werd in juni 2015 ontslagen als bondscoach van het Nederlands elftal. Of het anders was gelopen als hij de beschikking had gehad over een speler als Frenkie de Jong? "Te makkelijk, al maakt Frenkie wel een verschil. Die had ik er best bij willen hebben."

"We hadden destijds Van Persie, Robben en Sneijder, die werden ouder, maar hadden nog kunnen excelleren als er een stevig fundament achter die gasten had gestaan", aldus Hiddink. "Oranje beleefde de beste periodes als er een uitstekende defensieve organisatie stond. Dan konden we avontuurlijk voetballen."

De ex-bondscoach beschikte bij Oranje niet over de grote namen zoals Ronald Koeman nu. "Virgil van Dijk haalden we erbij, maar die kwam net kijken. Danny Blind en ik adviseerden hem Celtic in te ruilen voor de Premier League. Kijk eens waar hij nu staat", vervolgt Hiddink.

"Matthijs de Ligt was er nog niet. Ze hebben nu zelfs Stefan de Vrij nog achter de hand, dat is echt een heel grote jongen geworden in de Serie A. En er is extra kwaliteit voorin met Memphis Depay, die volwassen is geworden. Zet daar Frenkie de Jong bij, zoals je zelf al zegt. En Georginio Wijnaldum, daar zag ik al een nieuwe aanvoerder in. Zover is hij nu dus wel. Wat denk je als Hakim Ziyech gewoon voor Oranje had gekozen?"

Willem II-fans onthalen spelers als helden na stunt tegen Ajax

Willem II zorgde vrijdagavond voor een grote stunt door met 0-2 te winnen op bezoek bij Ajax. Een grote groep supporters van de club uit Tilburg heeft de selectie van trainer Adrie Koster laat in de avond als helden onthaald bij het Koning Willem II Stadion. Ongeveer vijftienhonderd supporters bleven wachten tot de selectie terugkeerde bij het stadion en vierden feest met de spelers.

"Een groot gekkenhuis", reageert aanvoerder Jordens Peters op het ontvangst door de fans in Tilburg. "Misschien moeten we het vaker doen dat ze hier de wedstrijd kijken en dat wij dan de drie punten meenemen. Dit is echt prachtig."

"We hebben hard gewerkt met elkaar en dat we zo worden ontvangen tekent de club en de fans die we hebben. Deze club blijft je verbazen. Ik heb al zoveel mooie dingen meegemaakt met de fans en het gaat maar door. Het is natuurlijk een prachtig seizoen, maar hoeveel man hier staat is echt ongelofelijk."

Peters sprak de supporters toe namens de spelersgroep: "Dit tekent onze club", zei de verdediger. "Dat jullie van iets negatiefs iets positiefs maken. Dat jullie hier met zoveel man aan het kijken zijn."

"We hebben jullie de overwinning gegeven en dat gaan we vieren met zijn allen. We zijn nog lang niet klaar!" De woorden van Peters werden met luid gejuich ontvangen.

De wedstrijd tegen Ajax werd door Willem II-supporters gekeken in het Koning Willem II Stadion. Er waren geen uitsupporters aanwezig in de Johan Cruijff ArenA.

De gezamenlijke supportersverenigingen van Willem II boycotten het duel, uit onvrede over de slechte behandeling die zij in het verleden kregen in Amsterdam. Zo werden honderden fans van Willem II vorig jaar urenlang nodeloos vastgehouden op station Amsterdam Centraal, zonder sanitaire voorzieningen en catering.

Jarige drugsdealer voorlopig nog niet jarig

Vrijdagavond werd op de Molendijk in Yerseke een bestuurder aangehouden. In de auto werd cocaïne gevonden.

Agenten zagen een auto rijden, de rijstijl van de bestuurder was zenuwachtig. Hierop werd de man op de Molendijk voor een controle aan de kant gezet. In de auto werden bijna twintig zogenaamde ponypacks, waarin drugs worden bewaard, aangetroffen. Ook had de man een flinke hoeveelheid contant geld bij zich. De drugs en het geld werden in beslag genomen.

De politie verdenkt de man van handel in drugs. De 20-jarige man uit de gemeente Tholen bleek jarig en liep dus op zijn verjaardag tegen de lamp. Hij werd voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Hij zit nog vast.

Kies je gevangenis!

Natuurlijk weten we allemaal van de luxe gevangenissen in Nederland, die die naam eigenlijk nauwelijks waardig zijn: PS4, koelkast en televisie allemaal voorradig. Eigenlijk meer een sterrenhotel dan een gevangenis. Het is nauwelijks voor te stellen maar er schijnen toch mensen te zijn die hier niet genoeg aan hebben en 'even weg willen'. Da's verder geen probleem, zo lijkt het, in de meeste instellingen. 'Effe een ommetje maken' in Nederland uit de gevangenis komt je niet op een strafverzwaring te staan (als ze je tenminste weer in de kraag vatten) zolang je in de tussentijd niet nog wat 'ondeugends' hebt geflikt.

Enfin, hieronder een filmpje van Simon Whistler's team aangaande tien internationale keuzes op het vlak van detentie. Van een bijna vrij rondlopen in Noorwegen, een golfcourse in de 'US of A' tot 'blaasbeurten' in Afrika, waar je overigens ook een petoet hebt waar je geheel 'luchtig' kunt rondlopen. Vraag me af hoe dat gaat met een verder geheel mannelijke populatie van medegevangenen om je heen. Keuze te over dus.

Geminiden komen er weer aan

Met 15 tot 24 'vallende sterren' per uur trekt de meteorenzwerm Geminiden volgend weekend langs de hemel. De piek valt in de nacht van zaterdag op zondag 15 december om 00:45 uur. De meteoren zijn gemiddeld snel, gelig van kleur en helder met korte sporen. Doordat de maan voor 90% verlicht is, zijn alleen de meest heldere vallende sterren te zien. Bovendien valt het aantal vallende sterren dit jaar tegen.

De Geminiden is de grootste meteorenzwerm die we kennen en deze zijn altijd, als het niet bewolkt is, half december te zien. Het aantal meteoren verschilt wel per jaar en varieert van tientallen tot meer dan 100 per uur. Dit jaar zijn er op het hoogtepunt volgend weekend slechts 15 tot 24 vallende sterren. Dat is duidelijk minder dan andere jaren en dat komt omdat de Geminiden in ons land pas acht uur na het maximum te zien zijn.

De verwachting is het dat het wisselend bewolkt zal zijn. Tijdens heldere momenten zijn vanaf 13 december de Geminiden te zien. Vrijdagochtend rond 04:00 uur zijn er mogelijk al vijf meteoren van Geminiden te zien. In de daaropvolgende nacht neemt het aantal vallende sterren toe naar vijftien per uur en in de nacht naar zondag om 01:00 uur zijn er naar verwachting gemiddeld zo’n 21 te zien. De weersverwachting kan nog makkelijk veranderen.

De bekendste meteorenzwerm is die van de Perseïden. Deze passeert in augustus en door het warmere weer zijn veel meer mensen dan geneigd om te kijken. Ondanks het mindere aantal en het aanwezige maanlicht zijn er bij onbewolkte omstandigheden toch veel Geminiden te zien dit jaar. Het zijn gemiddeld snelle meteoren met een snelheid van 35 km/sec (124.560 km/uur), ze zijn helder en mooi om te zien.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

HOU JE BEK EN BEF ME

MEROL heeft met ’HOU JE BEK EN BEF ME’ VPRO 3voor12’s Song van het jaar 2019 gemaakt. De winnaar werd vanavond bekend gemaakt tijdens het gelijknamige festival in TivoliVredenburg in Utrecht. In een 10 uur durende uitzending op NPO 3FM werd live afgeteld van #100 naar #1. Na de onthulling van de nummer 1 sloot de spraakmakende popster MEROL het festival af met haar prijswinnende nummer én doorbraakhit 'LEKKER MET DE MEIDEN'. Al 35 jaar lang kiezen luisteraars, volgers en kijkers van VPRO 3voor12 hun Song van het jaar.

MEROL: 'Deze prijs is de kroon op een absoluut topjaar voor mij. Ik vind het waanzinnig dat ‘HOU JE BEK EN BEF ME’ in het lijstje staat tussen Nirvana, Radiohead en andere legendarische bands. En het eerste Nederlandstalige nummer van een vrouw! Het is een feministisch pamflet geworden en dat in het jaar waarin vrouwen echt de popwereld veroverd hebben: Billie, Lizzo! Uh en MEROL dus!'

Met VPRO 3voor12’s Song van het jaar is het doorbraakjaar van Merel Baldé alias MEROL compleet. ‘HOU JE BEK EN BEF ME’ bracht ze uit op Valentijnsdag 2019 als vrouwelijk antwoord op mannelijke muzikanten die over oraal plezier zingen. In Nederland werd het nummer amicaal ontvangen, in België zorgde het voor heel wat ophef.

In het voorjaar deed Baldé een ‘Paradiso Tour’ langs drie zalen van de Amsterdamse poptempel – die werd vastgelegd in een documentaire. In de zomer speelde ze heel wat festivals plat en in oktober bracht ze een EP uit. Vorig jaar was MEROL al de verrassende nieuwkomer in de VPRO 3voor12’s Song van het jaar-lijst, toen belandde ze vanuit het niets op de vierde plek met ‘LEKKER MET DE MEIDEN’.

Het is de tweede keer dat een vrouwelijke act uit binnen- of buitenland de Song van het jaar wist te winnen, na Krezip in 2000. De top 5 wordt dit jaar meer dan ooit gedomineerd door Nederlanders. Naast de piepjonge Amerikaanse popster Billie Eilish (Bad Guy, op 2) staan op 3 Snelle (Reünie), op 4 Danny Vera (Rollercoaster) en op 5 Songfestival-winnaar Duncan Laurence (Arcade).

De FOK!verkiezingen 2019 - heb jij al gestemd ?

FOK! Verkiezingen 2019 van start

FOK! is jarig en dat vieren we een jaar lang uitgebreid in ons JUBileum-forum. Uiteraard horen daar ook verkiezingen bij. In dit topic kun je je lijstje posten wie jij de beste of liefste user vindt. Ook kun je kwijt wie de grootste roddelaar, zuiger of  juist het meest behulpzaam is. Dat lijstje kun je heel eenvoudig maken door de namen in te vullen op deze website, en dan de html code naar het topic te kopieren. 

De spelregels

STEMMEN
• Vul de lijst gemakkelijk in op de volgende pagina: https://verkiezingen.fokcrew.nl/.
• Post het resultaat in dit topic!
• De slowchatreeks vind je hier! 

Stemmen kan tot en met zondag 15 december 2019.
Promoot dit topic en deze verkiezingen bij je FOK!vrienden!

• Je hoeft niet alles in te vullen, alleen invullen wat je boeiend vindt is prima.
• Vul één naam per award in. Anders telt je stem niet mee.
• Je kunt je stem/nominatie natuurlijk wijzigen. Geef even een seintje wanneer je dat hebt gedaan (met een post in het topic).
• Stemmen op jezelf heeft geen nut, deze stemmen worden genegeerd.
• Onzinstemmen (stemmen op 1 persoon bij alle awards bijvoorbeeld) worden genegeerd.
• Iedereen mag meedoen, en je mag op iedereen (behalve jezelf) stemmen.
• Stemmen op users die #ANONIEM zijn geworden worden genegeerd.

NFL: Trubisky schittert en speelt Bears langs Cowboys

In de NFL hebben de Chicago Bears en de Dallas Cowboys tijdens Thursday Night Football een prima duel afgeleverd. Dat was een beetje eenzijdig, hoewel de Cowboys aan het einde nog een klein beetje in de buurt kwamen.

Dallas mocht de wedstrijd openen en bekroonde de eerste drive gelijk met een touchdown voor Ezekiel Elliott. In het tweede kwart sloegen de Bears al snel terug: quarterback Mitchell Trubisky bediende Allen Robinson voor een touchdown, wat hij kort voor halftime nog eens herhaalde. Bij de tweede dacht linebacker Jaylon Smith dat hij een interception te pakken had, maar hij en Robinson vingen de bal gelijktijdig en dat betekende dat de Bears een touchdown scoorden.

In het derde kwart was het Anthony Miller die een 14-yard touchdown pass ontving van Trubisky, wat voor 24-7 zorgde. Al na een paar tellen in het vierde kwart bracht Elliott weer wat hoop bij Dallas met een touchdown, maar anderhalve minuut later werd dat tenietgedaan: Trubisky rende de bal zelf de endzone in vanaf 23 yards. Een pass van Cowboys-quarterback Dak Prescott op Amari Cooper en een late field goal voor Dallas zorgden voor de 31-24 eindstand.

Bears - Cowboys (Bron: YouTube)

Oekraïne wist al eerder van blokkade door Trump

Oekraïne wist al sinds juli dit jaar dat president Donald Trump een hulppakket van 391 miljoen dollar had geblokkeerd. Dat zegt Olena Zerkal, voormalig onderminister van buitenlandse zaken van Oekraïne, in een interview. Eerdere berichtgeving gaf al aan dat de Oekraïners in ieder geval begin augustus wisten van de blokkade. De getuigenis onder ede in november van Laura Cooper, assistent-secretaris bij Defensie voor Rusland en Oekraïne, ondersteunt het verhaal van Zerkal.

Zij ontving begin juli een diplomatiek bericht vanuit Washington waarin de blokkade werd vermeld, zonder duidelijke reden. Dit bericht werd verstuurd vóór 25 juli, de datum van het inmiddels beruchte telefoongesprek tussen Trump en president van Oekraïne Volodymyr Zelensky. In dat gesprek zette Trump Zelensky onder druk om onderzoeken aan te kondigen inzake Trump’s politieke rivaal Joe Biden en de Democratische partij.

Tijdens de huidige Impeachment Inquiry hebben de Republikeinen in het Huis, evenals Trump zelf, regelmatig geprobeerd bij wijze van verdediging het argument op te voeren dat er van druk zetten geen sprake zou kunnen zijn, aangezien Oekraïne op dat moment niet wist dat Trump de hulp geblokkeerd had.

Mevrouw Zerkal zegt ook dat een geplande trip van haar naar Washington afgezegd werd door haar departement. Men was bang dat mevrouw Zerkal dit punt zou bespreken met bepaalde Senatoren. De regering van Zelensky probeert op alle manieren om zoveel mogelijk buiten het proces te blijven. Zowel in het Huis als de Senaat is en blijft er bij beide partijen grote steun voor hulp aan Oekraïne en tijdens het bezoek zou Zerkal met zowel Democraten als Republikeinen de stand van zaken bespreken. Het geplande bezoek en de afgelasting werden bevestigd door ambtenaren van het Congres.

Het bevestigt nogmaals dat president Zelensky in een bijna onmogelijk situatie verkeert. Hijzelf claimt dat hij pas 1 september op de hoogte was van de blokkade, toen hem dat werd verteld door vice-president Pence. Als hij nu toegeeft dat hij al eerder op de hoogte was is dat in het nadeel van Trump. De strategie van Zelensky en zijn regering is tot nu toe geweest om zich er zoveel mogelijk buiten te houden en tegelijkertijd een wit voetje proberen te halen bij Trump. Oekraïne is ook nu nog zeer afhankelijk van hulp vanuit de VS, en Zelensky wil uit alle macht verdere vertraging voorkomen terwijl Trump nog president is.

Olena Zerkal stapte vorige week op uit de regering, onder andere uit onvrede over de manier waarop de regering omging met de eisen van Trump en zijn advocaat Rudy Giuliani.

Politie zoekt getuigen gewapende overval op supermarkt

Een supermarkt aan de Steijnlaan in Den Haag werd op vrijdagavond 6 december rond 18:40 uur door twee onbekende mannen overvallen. De twee bedreigden medewerkers met wapens en gingen er met de buit vandoor. Er raakte niemand gewond.

De verdachten vluchtten de winkel uit met een onbekend geldbedrag en sigaretten. De twee renden de Beijerstraat in, richting de Scheepersstraat. Via de Heilbronstraat renden zij vervolgens richting De La Reyweg. Onbekend is hoe ze vanaf daar vluchtten. Agenten keken in de omgeving uit naar de twee verdachten, maar troffen ze daarbij niet meer aan.

Beide verdachten zijn mannen. Een van hen droeg een groene jas, een donkerkleurige trainingsbroek met witte strepen, een donkere muts en een sjaal. De andere verdachte droeg een donkere jas. De districtsrecherche Den Haag Centrum zoekt getuigen van de overval. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man bewapend met mes neergeschoten in Arnhem

De politie heeft vrijdagavond op de Eindhovenlaan een man neergeschoten. Agenten deden onderzoek naar een mogelijk geweldsincident waar de man bij betrokken was. De man kwam met een mes op de agenten af. Ondanks het gebruik van pepperspray en het lossen van een waarschuwingsschot, bleef de man bedreigend naar de agenten.

Vervolgens is op de benen van de verdachte geschoten. Daardoor stopte de dreiging. De verdachte is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd voor medische behandeling. Er is ter plaatse onderzoek gedaan door forensische opsporing. Ook de Rijksrecherche doet onderzoek.

FOK! Wat een weer: half tot zwaar bewolkt, lichte bui mogelijk

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt en kan er lokaal een lichte bui voorkomen. De westenwind blijft matig, aan zee (vrij) krachtig. Later op de dag draait de wind naar zuidwest. De middagtemperatuur ligt rond 10°C.

In de nacht naar zondag zijn er aanvankelijk enkele opklaringen en is het droog. In de loop van de nacht neemt van het westen uit de bewolking toe en tegen de ochtend gaat het van het westen uit regenen. De zuidwestenwind neemt boven land toe naar vrij krachtig, aan zee naar krachtig tot hard en de minimumtemperatuur ligt rond 7°C.

Zondag begint bewolkt en regenachtig maar in de middag trekt de bewolking met de regen oostwaarts en komt de zon nog even tevoorschijn.De middagtemperatuur komt uit op 10 tot 12°C en de west- tot zuidwestenwind neemt geleidelijk af naar matig, aan zee later naar (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Gisteren bij het weerbericht een foto met nog aardig zicht. Kwartiertje later en alles zat dicht in Arhnhem (Foto: Charged)
Gisteren bij het weerbericht een foto met nog aardig zicht. Kwartiertje later en alles zat dicht in Arhnhem (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Boerenprotest volgende week 'veel groter dan gedacht'

Agractie Nederland, de orgisator van het boerenprotest volgende week in Amsterdam, verwacht dat de actie veel groter wordt dan in eerste instantie gedacht. Ook komen er waarschijnlijk veel meer tractoren naar de stad dan is afgesproken tussen de organisatie en burgemeester Halsema.

Voor vrijdag 13 december staat een brunch gepland op de Dam en het Rokin. Agractie Nederland 'wordt overstelpt onder e-mails en berichten van mensen die willen komen of helpen', zegt de organisatie op Facebook. Boerenbedrijven nemen eten mee en nodigen Amsterdammers uit om te komen brunchen.

Tientallen tractoren
Met burgemeester Halsema is afgesproken dat er 'slechts' 25 tractoren bij het protest in de binnenstad mogen zijn. Agractie heeft echter signalen ontvangen dat er veel meer tractoren naar de binnenstad zullen komen. Volgens de organisator is met de gemeente afgesproken dat deze tractoren buiten het centrum mogen parkeren.

De actie duurt vrijdag van 12 tot 16 uur. De organisatie verwacht 'enige verkeersoverlast'.

Heerlijke skicrossfinales openen World Cup-seizoen

In het Franse Val Thorens is ook voor de skicrossers het World Cup-seizoen van start gegaan. Vrijdag stonden de eerste wedstrijden op het programma, zaterdagochtend is het vanaf 10.00 uur ook weer feest op de piste.

De mannenfinale werd een ouderwets lekkere strijd. De Zwitser Ryan Regez pakte de leiding, terwijl om plek twee gevochten werd door de Canadees Kevin Drury en de Fransman Jean Frederic Chapuis, naar wie de piste vernoemd is. De tweede Fransman, Youri Duplessis Kergomard, wachtte af en zag zijn kans niet veel later schoon.

Drury viel Regez aan bij een sprong, waardoor Duplessis binnendoor kon komen. Heel even lag hij op kop, maar Drury kwam er weer langs en won voor Duplessis, die in zijn tien eerdere World Cup-starts nog nooit de top-30 bereikte. Regez completeerde het podium, Chapuis greep er voor eigen publiek net naast.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen nam de Zweedse Sandra Näslund het op tegen de Canadese wereld- en voormalig olympisch kampioene Marielle Thompson en diens landgenotes India Sherret en Courtney Hoffos. Thompson pakte aanvankelijk de leiding, maar Sherret dook er onderdoor en Näslund schoof op naar de tweede plek.

De Zweedse ging in de negative turn heel diep de bocht in voorbij Sherret, waardoor Hoffos kon profiteren en de tweede plek pakte. Ze kwam tekort voor de winst, want die ging naar Näslund, voor Hoffos, die dus in pas haar derde World Cup al het podium haalde. Sherret werd derde, Thompson moest zich gewonnen geven in het geweld.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.