FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 december 2019

NFL: Ravens en 49ers strijden tot laatste seconden in kraker, Patriots onderuit

In de NFL stond zondagavond een heuse kraker op het programma: de Baltimore Ravens ging met een 9-2 record de thuiswedstrijd in tegen de San Francisco 49ers, die zelfs maar één nederlaag en tien zeges hadden staan.

Al snel openden de Niners de score: quarterback Jimmy Garoppolo bediende Deebo Samuel, die een 33-yard touchdown scoorde. De Ravens sloegen echter terug en quarterback Lamar Jackson stelde Mark Andrews in staat te scoren. In het tweede kwart was het Jackson zelf die de touchdown maakte, maar een 40-yard run van Raheem Mostert trok de stand weer gelijk. Beide teams scoorden nog een field goal en in de allerlaatste seconden trapte Justin Tucker vanaf 49 yards de winst voor de Ravens binnen: 20-17.

Ravens - 49ers (Bron: YouTube)

De New England Patriots stonden ook op 10-1 en gingen op bezoek bij de Houston Texans (7-4), maar dat werd niet echt een succes. Aan het einde van het eerste kwart kwam Texans-cornerback Bradley Robey met een interception op een pass van Brady, waarna quarterback Deshaun Watson een 14-yard pass afleverde bij Duke Johnson. Watson gooide in het tweede kwart nog een touchdown pass op Darren Fells (13 yards) en in het derde kwart bediende hij Kenny Stills met een heerlijke worp vanaf 35 yards.

James White deed met een Patriots-touchdown wel iets terug, maar het schoot niet op. Een mooie trick play van de Texans zorgde ervoor dat wide receiver DeAndre Hopkins zowaar een touchdown pass af kon leveren bij Watson, die er voor het eerst zelf één ving in plaats van gooide. Twee touchdowns brachten de Patriots nog even in de buurt (28-22) en met 50 seconden te spelen was er nog hoop, maar running back Brandon Bolden kwam nét tekort om de onside kick te pakken en dus was de wedstrijd gespeeld.

Uitslagen NFL zondag
Cincinnati Bengals - New York Jets 22-6
Indianapolis Colts - Tennessee Titans 17-31
Miami Dolphins - Philadelphia Eagles 37-31
New York Giants - Green Bay Packers 13-31
Pittsburgh Steelers - Cleveland Browns 20-13
Carolina Panthers - Washington Redskins 21-29
Jacksonville Jaguars - Tampa Bay Buccaneers 11-28
Baltimore Ravens - San Francisco 49ers 20-17
Arizona Cardinals - Los Angeles Rams 7-34
Denver Broncos - Los Angeles Chargers 23-20
Kansas City Chiefs - Oakland Raiders 40-9
Houston Texans - New England Patriots 28-22

Texans - Patriots (Bron: YouTube)

10 miljoen euro nodig om Poggio op tijd te herstellen voor Milaan-Sanremo

De kans bestaat dat de finale van Milaan-Sanremo volgend jaar anders zal zijn dan andere jaren. Door aardverschuivingen is de Poggio al een tijdje niet meer begaanbaar. Om de klim klaar te maken voor de Primavera is er 10 miljoen euro nodig.

De Poggio is de belangrijkste beklimming in Milaan-San Remo, de eerste klassieker van het wielerjaar. Vicenzo Nibali was de laatste renner die op de Poggio wegreed en zo Milaan-San Remo won. Maar er is een kans dat de renners de klim volgend jaar niet op kunnen rijden.

Door aardverschuivingen in de regio is de straat al enkele maanden gedeeltelijk afgesloten. Om de Poggio klaar te maken voor Milan San Remo is volgens de Italiaanse website Riviera24 tien miljoen nodig. Op 21 maart gaat de 111e edite van Milaan-San Remo van start.

Messi troeft Van Dijk af en wint zijn zesde Ballon d'Or; Rapinoe wint bij de vrouwen

Lionel Messi is de winnaar van de Ballon d’Or, zo is maandagavond bekendgemaakt tijdens het gala in Parijs. Voor de zesde keer in zijn loopbaan wint de Argentijnse aanvaller van Barcelona de prestigieuze award, uitgereikt door het Franse voetbaltijdschrijft France Football. Hij is vijfvoudig winnaar Cristiano Ronaldo nu voorbij. Messi troeft onder meer Virgil van Dijk af. De aanvoerder van het Nederlands elftal werd eerder dit jaar uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar, maar moet bij deze uitverkiezing Messi voor zich laten. De captain van Barcelona is de opvolger van Luka Modric, de winnaar van vorig jaar. Van Dijk eindigt op de tweede plaats, Ronaldo is de nummer drie.

De 32-jarige Messi kan terugkijken op een geweldig jaar, waarin hij eerder al door wereldvoetbalbond FIFA werd uitgeroepen tot beste voetballer ter wereld. Hij won met Barcelona de Spaanse landstitel en werd met 36 doelpunten topscorer van de competitie. Met zijn aantal goals in LaLiga won hij tevens de Gouden Schoen, de prijs voor topscorer van Europa. Het was voor de derde keer op rij en zesde keer in totaal dat hij deze trofee in ontvangst mocht nemen. Met twaalf doelpunten werd Messi ook nog eens topscorer van de Champions League. Barcelona werd in de halve finale uitgeschakeld door Liverpool, de uiteindelijke winnaar van het toernooi vorig seizoen. Messi won de Ballon d'Or eerder in 2009, 2010, 2011, 2012 en 2015.

Van Dijk was de belangrijkste concurrent voor Messi. De Nederlander kan terugkijken op een fantastisch seizoen met Liverpool. Hij won de Champions League en eindigde met the Reds op de tweede plaats in de Premier League, vlak achter landskampioen Manchester City. Onder meer manager Jürgen Klopp vond dat Van Dijk de Ballon d’Or verdiende. "Als je de prijs aan de beste speler van zijn generatie wil geven, dan zou hij altijd naar Messi moeten gaan. Zo is het nou eenmaal", aldus Klopp in de Engelse media. "Maar als je hem aan de beste speler van het afgelopen seizoen wil geven, moet hij naar Virgil van Dijk. Ik weet niet precies hoe het uit zal pakken, maar zo zie ik het. De beste speler van allemaal? Lionel. De beste speler van het afgelopen seizoen? Virgil."

Cristiano Ronaldo behoorde ook tot de kanshebbers, maar hij was niet aanwezig op het gala in Parijs. De Portugese aanvaller van Juventus kreeg maandagavond in Milaan de award voor beste voetballer van het afgelopen Serie A-seizoen. Messi, Ronaldo en Van Dijk behoorden tot een groep van dertig overgebleven kanshebbers op de Ballon d’Or. Ook Georginio Wijnaldum behoorde tot die groep en eindigde op de 26ste plaats. Na het succesvolle seizoen van Ajax waren ook Donny van de Beek (28), Matthijs de Ligt (15), Frenkie de Jong (11) en Dusan Tadic (20) genomineerd.

Ballon d'Or Féminin

Megan Rapinoe is de winnaar van de Ballon d'Or Feminin. De speelster uit de Verenigde Staten is de opvolger van Olympique Lyon-aanvaller Ada Hegerberg, die de prestigieuze award vorig jaar won. Rapinoe was de absolute uitblinker op het WK, waarin zij met Team USA de finale won van de Oranje Leeuwinnen. Rapinoe was niet aanwezig bij het gala van France Football in Parijs, maar liet middels een videoboodschap weten enorm verheugd te zijn met het winnen van de award.

Drie Nederlandse Oranje-internationals behoorden tot de twinig kanshebbers. Lieke Martens van Barcelona, Arsenal-spits Vivianne Miedema en keepster Sari van Veenendaal van Atlético Madrid maakten kans op de prijs, maar moeten Rapinoe voor zich laten. Lucy Bronze wint het zilver, terwijl Alex Morgan op de derde plaats eindigt. Miedema eindigde op de vijfde plaats. Van Veenendaal werd elfde en Martens eindigde op een gedeelde veertiende plaats.

Zo gaat een rondje Zandvoort er dus uitzien

Door de aanpassing aan het circuit van Zandvoort voor de Grand Prix van Nederland zou de baan meer geschikt voor Formule 1 moet worden. Voor de verbouwing worden de circuiteigenaars bijgestaan door Italiaanse Dromo, dat bedrijf maakte tevens een computersimulatie zodat we kunnen zien hoe de baan eruit gaat zien.

Duidelijk is te zien dat het circuit op diverse plaatsen breder wordt wat inhalen zou moeten stimuleren. Daarnaast zijn er de twee kombochten met een flinke verkanting van meer dan 30%.

Hoe circuit Zandvoort er na de verbouwing uit moet zien (Bron: YouTube/Jarno Zaffelli)

De Ligt verkozen tot het grootste talent ter wereld

Matthijs de Ligt heeft maandagavond beslag gelegd op de prestigieuze Kopa Trophy, de prijs voor de beste speler ter wereld onder de 21 jaar. De 20-jarige centrale verdediger van Juventus bleef in de verkiezing van France Football onder anderen João Félix en Jadon Sancho voor.

Als aanvoerder van Ajax werd hij landskampioen, won hij de KNVB-beker en kopte hij zijn ploeg in Turijn tegen Juventus naar de halve finales van de Champions League. In die halve finale tegen Tottenham Hotspur maakte hij het openingsdoelpunt in Amsterdam, al dat bleek uiteindelijk niet voldoende om de eindstrijd te bereiken.

Met Oranje bereikte De Ligt bovendien de finale van de Nations League en plaatste hij zich voor het EK van 2020. In de zomer maakte hij de overstap naar Juventus voor 75 miljoen euro. Na een moeilijk begin bij de Italiaanse club heeft de verdediger inmiddels een basisplaats.

De Ligt reageert op het podium verheugd op de prijs. "Om te beginnen ben ik blij om hier te zijn. Het is een grote eer om hier tussen al deze topspelers te staan", zegt hij. "Ik wil Ajax bedanken, de club waar ik ben begonnen en die me veel gegeven heeft. Ik wil mijn ploeggenoten van Ajax en van Juventus bedanken, de club Juventus, mijn familie, mijn vriendin, iedereen. Ik wil tegen iedereen zeggen dat ik heel trots op deze prijs ben. En geniet van deze avond, want met al deze topspelers moet je ervan genieten zolang ze er nog zijn."

Trump komt toch niet getuigen bij impeachmentproces

Het Witte Huis heeft op zondag de House Judiciary Committee laten weten dat president Donald Trump en zijn advocaten niet meedoen aan de eerste hoorzitting van de volgende fase van de afzettingsprocedure. De brief van vijf pagina’s lang klaagt over vermeende partijdigheid van het proces en men vindt dat de Democratische voorzitter van het comité te weinig informatie geeft over het verloop van de hoorzitting.

"Er kan niet vanuit gegaan worden dat wij mee gaan doen in een hoorzitting waarvan de getuigen nog benoemd moeten worden, terwijl nog altijd niet duidelijk is of de president van het Comité een eerlijk proces toegewezen zal krijgen door middel van extra hoorzittingen", zegt Witte Huis-advocaat Pat Cipollone in de brief gericht aan Judiciary Committee-voorzitter Jerrold Nadler.

De hoorzitting van woensdag zal met name gaan over de constitutionele gronden voor impeachment. Het comité zal horen van mensen met juridische en constitutionele kennis om te bepalen of de flinke stapel aan tot nu toe verzameld bewijsmateriaal genoeg is om daadwerkelijk 'articles of impeachment' op te stellen. Die artikelen zullen dan aanbevelen om de president te ontzetten uit zijn ambt. Bij de verhoren mogen uiteraard ook de Republikeinen hun eigen getuigen oproepen, net als bij de vorige ronde.

Het Witte Huis en Republikeinen in het Congres hebben regelmatig geklaagd over de Impeachment Inquiry en het vermeende gebrek aan legaliteit, zonder enige onderbouwing. Een gerelateerde klacht is dat de Democraten de president geen kans hebben gegeven om zichzelf te verdedigen. De president krijg nu die kans, maar neemt die niet. Overigens heeft het Witte Huis zelf tot nu toe getuigenissen van zoveel mogelijk betrokkenen proberen te stoppen, waaronder bijvoorbeeld Chief of Staff Mick Mulvaney en staatssecretaris Mike Pompeo. Zij zouden eventueel positief kunnen getuigen voor de president, maar krijgen die kans van het Witte Huis niet.

Vrijdag is er nog een hoorzitting waar ook de president en zijn advocaten voor zijn uitgenodigd. De brief geeft aan dat de kans dat Trump daar bij zal zijn ook klein is.

Verkrachter biedt slachtoffer aan om haar naar huis te brengen, OM eist cel en TBS

Direct na de verkrachtingen bood de man de jonge vrouwen zijn excuses aan. Maar die kampen nog altijd met de gevolgen van wat hen overkwam. Tegen de 40-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfsplaats eiste de officier van justitie zes jaar cel en TBS met dwang.

In de vroege ochtend van 29 maart 2009 fietste een jonge vrouw naar haar huis in Venlo. Plotseling werd zij door een onbekende man van haar fiets getrokken, half in de sloot geduwd en verkracht. Daarna had de man gezegd: ‘Het spijt me zo’ en was vertrokken, het slachtoffer totaal overstuur achterlatend. Bij het politieonderzoek dat volgde, werd een DNA-spoor veilig gesteld. Dat leidde echter niet tot een match in de DNA-databank.

Op 19 september 2018, eveneens in de vroege ochtend, liep een meisje van een café naar station Hollands Spoor in Den Haag. Zij werd daar aangesproken door een man die haar meenam naar een parkje in de buurt. Daar verkrachtte hij haar. Vervolgens bood hij aan haar thuis te brengen en smeekte hij haar om niets te zeggen. Ook in dit geval trof de politie een DNA-spoor aan. Dat matchte met de Venlose zaak uit 2009, maar nog altijd niet met een verdachte.

DNA-profiel
Tot januari van dit jaar; toen werd het DNA-profiel van de 40-jarige verdachte opgenomen in de DNA-databank. Er volgde een hit met beide zaken. De verdachte werd aangehouden en zit sindsdien vast.

Hij verklaarde weinig, behalve dat de seks op 19 september 2018 vrijwillig zou zijn geweest. Dit strookt niet met de aangifte van het slachtoffer en evenmin met de verklaring van een getuige die haar in het parkje aantrof. Die vertelde dat zij radeloos klonk en zei: ‘I just was raped’.

Anti-sociale persoonlijkheidsstoornis
De verdachte is ter observatie naar het Pieter Baan Centrum gestuurd maar heeft daar consequent geweigerd aan elk onderzoek naar zijn persoon mee te werken. Toch is de officier van justitie ervan overtuigd dat de verdachte een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis heeft die zich met name uit in relaties met vrouwen.

Zij wijst daarbij onder meer op reclasseringsrapportages en de gedragingen en uitlatingen van de verdachte. Omdat het gaat om ernstige feiten die de slachtoffers levenslang met zich meedragen, vindt zij een stevige straf op zijn plaats. Maar daarnaast moet de verdachte volgens haar ook behandeld worden. Daarom eiste zij zes jaar cel en TBS met dwang.

De uitspraak is over twee weken.

Politie dringend op zoek naar getuigen beschieting Shisha lounge Eindhoven

Afgelopen nacht is er een shisha lounge aan de Stratumsedijk in Eindhoven beschoten. De recherche onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen. Vanmiddag wilde de eigenaar zijn zaak openen en kwam toen tot de ontdekking dat er meerdere kogelgaten in het rolluik en het raam zaten. De eigenaar nam direct contact op met de politie. De recherche is ter plaatse voor het doen van onderzoek en kijkt onder andere camerabeelden uit.

Daders
Op de beelden is te zien dat er rond 04.15 uur een scooter met daarop twee personen stopt bij de shisha lounge. Een van de opzittenden schiet vervolgens op de shisha lounge. Deze scooter kwam uit de richting van Stratumseind gereden en ging er na de beschieting weer vandoor richting Stratum. We komen graag meer te weten over deze scooter en deze twee personen.

Getuigen
Een woordvoerder: "Er zijn afgelopen nacht helemaal geen meldingen gedaan bij de politie over deze beschieting. We zijn op zoek naar mensen die ons meer kunnen zeggen over de scooter met daarop die twee personen. Mogelijk heeft u rond het tijdstip van het incident een scooter zien rijden met daarop twee personen of mogelijk beschikt u over camerabeelden die ons in het onderzoek kunnen helpen. Of heeft u toch iets gehoord maar gedacht iemand anders belt wel met de politie." Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

OM: 'PGB-fraudeur moet 2 miljoen terugbetalen aan de staat'

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank in Den Bosch geëist dat een veroordeelde zorgfraudeur 1.963.152,15 euro betaalt aan de staat. Volgens het OM heeft de vrouw dit bedrag verdiend door te frauderen met de persoonsgebonden Budgetten (PGB’s) van tientallen cliënten.

‘Zonder medeweten cliënten’
De rechtbank in Den Bosch veroordeelde de vrouw op 16 augustus 2017 voor grootschalige PGB-fraude. De veroordeelde hielp kwetsbare Hindoestaans Surinaamse mensen aan een PGB en beheerde dat voor hen. Vervolgens heeft ze een groot deel van het PGB budget in eigen zak gestoken. ‘Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het meermalen plegen van valsheid in geschrift en het opzettelijk gebruik maken van valse stukken. Verdachte heeft op eigen houtje, zonder medeweten of toestemming van de budgethouders of zorgverleners, formulieren ingevuld en deze vervolgens ingediend bij CZ Zorgkantoor of de Sociale Verzekeringsbank,’ aldus de rechtbank. De rechtbank legde de vrouw een gevangenisstraf van 28 maanden op, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast kreeg de verdachte een beroepsverbod.

Berekening
Het OM heeft aan de hand van 9 uitgewerkte dossiers van cliënten berekend welk deel van de door verdachte aangevraagde en beheerde PGB’s zijn besteed aan daadwerkelijke zorg. Het OM heeft berekend dat 38 % van de aangevraagde PGB werd besteed aan zorg. Dat betekent dat het wederrechtelijk verkregen voordeel voor verdachte 62 % is van de aangevraagde PGB’s. Voor de 9 dossiers gaat het om 699.975,37 euro dat anders is besteed dan aan zorg. Voor nog eens 15 andere cliënten heeft de vrouw in totaal 2.077.199,89 euro aan PGB aangevraagd. Wanneer daar de terugbetaalde gelden en het percentage aan zorg besteedde gelden vanaf gehaald worden, blijft er 1.263.176,78 euro over wat niet aan zorg besteed is. Dat maakt dat de vrouw als het aan het OM ligt, in totaal 1.963.152,15 euro moet betalen aan de staat.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Opnieuw tien tieners aangehouden om mishandeling Gorinchem

De afgelopen week zijn er tien nieuwe aanhoudingen verricht in het onderzoek naar een mishandeling in Gorinchem van afgelopen november, waarvan filmpjes rondgingen op social media. Eerder werden al vier jongens aangehouden.

De tien aangehouden verdachten zijn allen tussen de 14 en 16 jaar en komen uit Gorinchem of omgeving. De jongeren hebben op verschillende manieren deelgenomen aan de groep die met elkaar verantwoordelijk worden gehouden voor de mishandeling.

Dat kan zijn het uitdelen van klappen, maar ook gillen, aanmoedigen, filmen of duwen. Alle verdachten zijn gehoord en weer heen gezonden. Het Openbaar Ministerie zal zich buigen over de verdere vervolging.

Final Fantasy 7 Remake krijgt dubbele cover

De Westerse versie van Final Fantasy 7 Remake krijgt een dubbele cover. Je moet er alleen wat moeite voordoen. Je kunt straks kiezen of je graag de Westerse versie ziet, of de Japanse versie, maar dan moet je hem wel zelf even omdraaien.

De snelle bestellers onder ons krijgt trouwens een pre-order bonus. Je kunt namelijk als je nu de game besteld een “Chocobo Chick Summon Materia” krijgen.

UEFA start onderzoeken na Europese wedstrijden van Feyenoord en Ajax

De UEFA gaat een aantal gebeurtenissen onderzoeken die plaatsvonden tijdens de Europese wedstrijden die Feyenoord en Ajax vorige week speelden. Dat laat de voetbalbond maandagmiddag weten via de officiële kanalen. Ajax kwam woensdag in de Champions League in actie tegen Lille OSC, terwijl Feyenoord donderdag in het kader van de Europa League Rangers FC ontving.

De Rotterdammers hebben de meeste reden om de uitkomst van het onderzoek te vrezen, aangezien de UEFA het afsteken van vuurwerk en het blokkeren van trappen door fans van de club gaat onderzoeken. Ook tegen de fans van Rangers wordt een onderzoek geopend: zij zouden namelijk ook vuurwerk afgestoken hebben in De Kuip.

Op korte termijn lijkt Feyenoord echter niet te hoeven vrezen, aangezien het UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body zich pas op 27 februari over de zaak zal buigen.

De club deed vorige week nog een oproep aan zijn supporters om geen vuurwerk af te steken, omdat Feyenoord hoopt een eerdere straf van de Europese bond nog ongedaan te kunnen laten maken. De Rotterdammers mogen naar aanleiding van incidenten in Zwitserland tijdens het duel met BSC Young Boys geen uitsupporters meenemen naar de laatste groepswedstrijd tegen FC Porto.

Ajax-opponent Lille moet eveneens vrezen voor een straf. Les Dogues verloren de wedstrijd tegen de Amsterdammers met 0-2 en worden nu mogelijk ook op de vingers getikt door de UEFA. De bond onderzoekt namelijk een vermeende veldbestorming door supporters en het blokkeren van trappen door de Franse fans.

Lammers: "Zandvoort wordt misschien wel het mooiste circuit ter wereld"

Jan Lammers, sportief directeur van de Grand Prix van Nederland, is erg te spreken over de aanpassingen van het circuit van Zandvoort zo vertelde hij tijdens de persdag vandaag.

"Ik denk dat het met al deze aanpassingen sowieso het mooiste en meest uitdagende circuit van Europa moet worden. Wellicht dat we zelfs het mooiste circuit van de wereld zullen worden", zo sprak de enthousiaste Lammers lezen we op RacingNews356.

Naast nieuw asfalt wordt de baan op een aantal punten verbreed om inhalen makkelijker te maken. Daarnaast worden twee bochten omgebouwd tot kombochten en worden op diverse plaatsen grindbakken en kerbstones aangepast. Ook zal de Tarzanbocht een uitloopstrook krijgen met asfalt. Al met al wordt er op dit moment druk gewerkt aan het circuit, de werkzaamheden moeten in februari volgend jaar afgerond zijn.

Met deze aanpassingen zal inhalen op een aantal prima mogelijk zijn volgens Lammers. De voormalig Formule 1-coureur stopte zijn bewondering voor het circuit niet onder stoelen of banken. "Deze aanpassingen, waaronder de kombocht, maken het circuit absoluut uniek. Er is geen circuit zoals deze in de moderne wereld, het biedt nieuwe uitdagingen."

Lammers: "Zandvoort wordt misschien wel het mooiste circuit ter wereld" (Pro Shots / Toon Dompeling)
Lammers: "Zandvoort wordt misschien wel het mooiste circuit ter wereld" (Pro Shots / Toon Dompeling)

Launch-trailer Phoenix Point uitgebracht

De officiële launch trailer voor Phoenix Point is afgelopen weekend uitgebracht. De game verschijnt morgen voor pc, waar je hem kunt oppikken voor €39,99 via de Epic Game Store, of via het Game Pass-abonnement in de Windows Store. Los is de game nog niet gesignaleerd in Microsofts digitale winkel.

De trailer behandelt in sneltreinvaart het verhaal van de game en laat enkele fragmenten gameplay zien. "Beheer je troepen op het strijdveld en je basissen op globale schaal. Werk samen met of juist tegen andere facties om geheimen over de buitenaardse invasie in te winnen. Verken, stel resources veilig, ontwikkel nieuwe technologieën, en vecht. Het is tijd om uit het as te rijzen", zo luidt de begeleidende tekst.

Frenkie de Jong net buiten top tien bij uitverkiezing Ballon d'Or

Frenkie de Jong is buiten de top tien geëindigd bij de verkiezing van de Ballon d’Or. De middenvelder van Barcelona is de nummer elf geworden, zo is maandagmiddag bekendgemaakt. Matthijs de Ligt staat op de vijftiende plaats, terwijl Ajacied Dusan Tadic op de twintigste plaats is geëindigd. Virgil van Dijk eindigt in de top tien, maar het is nog onbekend op welke plaats. De Liverpool-verdediger en Lionel Messi zijn de grote favorieten.

Engelse en Spaanse media schreven maandagochtend over een uitgelekte lijst te beschikken, waar De Jong en De Ligt in de top tien stonden. De ex-Ajacieden moeten echter genoegen nemen met minder. De Jong maakte grote indruk in het shirt van Ajax en verdiende een transfer naar Barcelona. De Ligt deed hetzelfde en koos uiteindelijk voor een overstap naar Juventus.

Georginio Wijnaldum is op een gedeelde 26ste plaats geëindigd, zo maakte France Football maandag wereldkundig. De middenvelder van Liverpool behoorde tot de dertig kanshebbers op de prestigieuze award, maar is ver van het podium geëindigd. De middenvelder doet het iets beter dan Donny van de Beek, die samen met Marquinhos en João Félix de hekkensluiter is op plaats 28.

Wijnaldum kan terugkijken op een uitstekend seizoen, waarin hij met Liverpool de Champions League won. In de halve finale was hij met zijn invalbeurt op Anfield van onschatbare waarde voor de ploeg van manager Jürgen Klopp. Mede dankzij twee doelpunten van de Oranje-international bereikten the Reds de finale van het miljardenbal. Hij moet de 26ste plaats delen met Real Madrid-spits Karim Benzema.

Van de Beek heeft eveneens een goed seizoen achter de rug. Hij werd kampioen met Ajax en won tevens de TOTO KNVB Beker. In Europa maakte de Oranje-international indruk met de Amsterdammers door de halve finale te bereiken. Hij scoorde in de groepsfase tegen AEK Athene, was trefzeker in de kwartfinale tegen Juventus en scoorde in de halve tegen Tottenham Hotspur.

Ranglijst Ballon d'Or 2019
28. Donny van de Beek (Ajax/Nederland)
28. Joao Félix (Benfica, Atlético Madrid/Portugal)
28. Marquinhos (Paris Saint-Germain/Brazilië)
26. Georgiono Wijnaldum (Liverpool/Nederland)
26. Karim Benzema (Real Madrid/Frankrijk)
24. Marc-André ter Stegen (Barcelona/Duitsland)
24. Kalidou Koulibaly (Napoli/Senegal)
23. Hugo Lloris (Tottenham Hotspur/Frankrijk)
22. Heung-Min Son (Tottenham Hotspur/Zuid-Korea)
20. Dusan Tadic (Ajax/Servië)
20. Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal/Gabon)
19. Trent Alexander-Arnold (Liverpool/Engeland)
18. Antoine Griezmann (Barcelona/Frankrijk)
17. Roberto Firmino (Liverpool/Brazilië)
16. Sergio Agüero (Manchester City/Argentinië)
15. Matthijs de Ligt (Juventus/Nederland)
14. Kevin De Bruyne (Manchester City/België)
13. Eden Hazard (Real Madrid/België)
12. Raheem Sterling (Manchester City/Engeland)
11. Frenkie de Jong (Barcelona/Nederland)

NLH: Koivu viert 1000e wedstrijd met winnende goal in shoot-out

De ijshockeyers van de Minnesota Wild hebben in de NHL een thuiszege geboekt op de Dallas Stars. Na drie perioden stond het 2-2 en in overtime werd niet gescoord, waardoor shootouts genomen moesten worden. Daarin was het uitgerekend de Fin Mikko Koivu die in zijn 1000e wedstrijd de winnende namens Minnesota maakte.

De Boston Bruins wonnen thuis met 3-1 van de Montreal Canadiens. David Backes speelde na bijna een maand weer en maakte uiteindelijk de beslissende goal - hij bracht de Bruins op een 2-1 voorsprong halverwege de derde periode, nadat Joel Armia al binnen twee minuten voor 0-1 zorgde. David Pastrnak tekende eerder voor de gelijkmaker, zijn 25e goal van het seizoen, terwijl Jake DeBrusk de 3-1 verzorgde.

De Vancouver Canucks ontvingen de Edmonton Oilers, die dankzij Josh Archibald op voorsprong kwamen. Brock Boeser en Josh Leivo brachten de Canucks langszij, maar Leon Draisaitl werd de thuisploeg alsnog fataal: de Duitser trok de stand al snel gelijk en na 46 seconden in de derde periode was hij wederom in de powerplay trefzeker, waardoor de Oilers met 2-3 wonnen.

Koivu is de held van Minnesota (Bron: YouTube)

Eerste conferentie over grensoverschrijdende criminaliteit

Vice-eersteminister en Minister van Justitie Koen Geens en Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem ontvangen vandaag hun Nederlandse collega Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus in Brussel voor de eerste Belgisch-Nederlandse ministeriële conferentie grensoverschrijdende criminaliteit.

De Ministers zullen afspraken maken over het bestrijden van met name georganiseerde criminaliteit. Beide landen zijn zich namelijk sterk bewust van de noodzaak om de aanpak van criminaliteit nog beter op elkaar af te stemmen en gemeenschappelijk te benaderen, in het bijzonder in de strijd tegen drugs- en mensensmokkel, motorbendes en plofkraken.

De conferentie laat dan ook toe om de bestaande overlegstructuren tussen beide landen in kaart te brengen en te bespreken. Ook wordt er dieper ingegaan op de informatie-uitwisseling tussen de politie- en gerechtelijke diensten en bekeken waar deze verder verbeterd kan worden.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus: “Ondermijnende criminaliteit wordt hard aangepakt in Nederland; door extra investeringen, nieuwe wetgeving en de oprichting van een speciaal Multidisciplinair Interventie Team (MIT). Maar we kunnen deze nietsontziende criminelen niet alleen aanpakken, daar hebben we ook onze Belgische collega’s voor nodig. Deze eerste conferentie is een start van het versterken en verstevigen van de samenwerking met en verbetering van informatie-uitwisseling tussen het Nederlandse en de Belgische politie- en justitiediensten.”

Vice-eersteminister en Minister van Justitie Koen Geens: “Politie en justitie hebben de voorbije jaren al verhoogde aandacht voor grensoverschrijdende criminaliteit, zoals bijvoorbeeld de drugsproblematiek. Het arrondissement Antwerpen is nog steeds de koploper als het gaat om drugsbezit: in 2018 werden er 6.867 feiten geregistreerd van drugsbezit. Limburg voert dan weer de lijst aan als het gaat over het vervaardigen van drugs: 222 feiten van drugsfabricatie, voornamelijk van cannabis, werden er in 2018 geregistreerd.”

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem: “België is een land van beperkte geografische omvang, met een unieke strategische ligging. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen op vlak van veiligheid en grensoverschrijdende criminaliteit en stelt ons voor uitdagingen op vlak van rondtrekkende dadergroepen zoals de plofkraakbendes, drugsmokkel en mensenhandel. Misdaad kent geen grenzen en dus is er ook nood aan een nog intensievere samenwerking en informatiedoorstroming met onze Nederlandse partners. Deze eerste ministeriële conferentie creëert een nieuw momentum in een sterke en gezamenlijke aanpak, waarbij het de bedoeling is om snelle resultaten op het terrein te realiseren.

Supermarkt biedt excuses aan Christenen en bindt in

Klanten van supermarktketen Dirk van den Broek kunnen opgelucht ademhalen. Een mogelijke christencrisis lijkt afgewend, nadat het moedige besluit is genomen om het stripboek 'Jezus Christus was een meisje' niet meer te verloten onder gelukkige heidenen. De angst onder de kassameisjes blijft evenwel onveranderd, aangezien in sommige winkels het godslasterende boekje zelf nog wel te verkrijgen is.

Dirk van den Broek kwam met onderstaande verklaring:

'Ditjes en Datjes' is een gratis onafhankelijk familieblad wat niet door Dirk wordt gemaakt.

De redactie van Ditjes en Datjes heeft op geen enkele manier lezers of groepen in de samenleving willen beledigen of kwetsen. Op geen enkele wijze willen zowel Dirk als Ditjes en Datjes zich inlaten met kwesties over geloof en politiek uit respect voor ieders levensopvatting. Als door de aandacht voor dit stripboek hier desondanks toch aanleiding toe is gegeven dan bieden wij hiervoor onze oprechte excuses aan.

Met onmiddellijke ingang is de winactie van de website verwijderd.

Lees ook: 'Blasfemisch boek moet uit supermarkt'

Bol.com
Het boek werd na het bekend worden van deze schokkende win-actie op Bol.com gebombardeerd met slechte reviews van, hopelijk, vredelievende en tolerante, maar toch zeker humorloze Christenen.

Zo schreef 'HelenaRa': "Triest om een liefhebbende God te degraderen tot een blasfemistische strip. Wil je hem echt leren kennen? Neem dan het meest gelezen boek ter wereld: de Bijbel."

'Rebecca12' vond ook de moed om een review te schrijven: "Bespottelijk boek. Als Nederland is afgegleden is tot dit... en dan schaamteloos dit boekje uitbrengen? Nee, dit kan echt niet!"

'Wiempje', tenslotte, vindt het allemaal heel erg: "Heel erg dit. Wat een vreselijke misleiding. Het voelt als een dolksteek in een Christenleven. Waarom?"

'Jezus Christus was een meisje' is een, volgens de makers, onorthodox, satirisch en vrolijk 'blasfemisch' boekwerkje, onder andere geïnspireerd door de film 'Life of Brian' van het Britse gezelschap Monty Python.

Ook cabaretier Hans Teeuwen had overigens ooit een mooi stukje over die 'Nozem van Nazareth'.


Hans Teeuwen - Jezus Christus Joden Allah en Hells Angels - Dat Dan Weer Wel (Bron: YouTube)

Rutte denkt dat treinen nog steenkolen gebruiken

Mark Rutte was waarschijnlijk diep onder de indruk van de aankomst van Sinterklaas in Apeldoorn. De goedheiligman kwam dit jaar per stoomtrein aan en dat beeld is niet meer uit het hoofd van onze premier verdwenen. Zo verklaarde Rutte bij BNR dat treinen op steenkolen rijden en dat hij daarom per vliegtuig naar de klimaattop in Madrid zal reizen. Als pakjesavond wat gunstiger was gevallen dit jaar dan had Rutte gewoon in de zak mee naar Spanje gekund.

PSV wint vrouwentopper en gaat als koploper winterstop in

De vrouwen van PSV hebben de topper tegen FC Twente in de Eredivisie gewonnen. Op de Herdgang werd het 1-0 voor de Eindhovense dames, die daardoor als nummer één de winterstop in zullen gaan. Begin februari wordt de competitie weer hervat.

Katja Snoeijs schoot PSV na een dik kwartier al op voorsprong, waarna Twente in de tweede helft meerdere kansen kreeg om de gelijkmaker te scoren. Die werden echter niet benut en dus bleef het in Eindhoven bij slechts één goal en puntverlies voor de landskampioen. Twente speelt op 7 februari thuis en ontvangt dan de nummer twee, Ajax.

PSV is door de winst zeker van een plek in de kampioensgroep, Ajax behoudt de aansluiting dankzij een 4-0 zege tegen PEC Zwolle. Marjolijn van den Bighelaar had na 51 minuten spelen een hattrick op haar naam staan, Vanity Lewerissa tekende tien minuten voor tijd voor de 4-0 eindstand.

VV Alkmaar won thuis met 3-2 van sc Heerenveen, onder meer dankzij twee goals van Louise Bos. ADO Den Haag ging op bezoek bij Excelsior Barendrecht en dankzij twee goals in het laatste kwartier kon de ploeg met drie punten op zak weer naar huis.

Handbalsters winnen wel tweede groepswedstrijd op WK

De Nederlandse handbalsters hebben hun tweede groepswedstrijd op het WK handbal tegen Angola gewonnen. In Japan werd het 35-28 in Nederlands voordeel.

Oranje had zaterdag nog de eerste wedstrijd tegen Slovenië verloren en moest er een goed resultaat komen in de tweede wedstrijd tegen Angola. In de Aqua Dome van het Japanse Kumamota begon het Nederlands handbalteam goed aan de wedstrijd en had al snel een voorsprong van drie punten voorsprong. De gehele eerste helft hield Oranje die voorsprong vast en bij rust was de voorsprong opgelopen naar vijf punten verschil.

In het begin van de tweede helft leek het erop dat Nederland het verschil verder zou uitdiepen, maar gedurende de tweede helft kwam Angola terug tot drie punten verschil. In het slot liep Oranje toch nog wat uit en boekte ze een 35-28 overwinning tegen Angola. Lois Abbingh was de topscorer aan Nederlandse kant met 11 goals. Ook keeper Tess Wester was goed voor één doelpunt.

Slovenië dat zaterdag nog verrassend van Nederland won kon niet voor nog een verrassing zorgen. Tegen Noorwegen werd het 36-20 in Noors voordeel, al stond Slovenië lange tijd in de eerste helft op voorsprong. Noorwegen staat nu met Servië aan de leiding in de poule van Nederland met twee overwinningen.

Handbalsters winnen wel tweede groepswedstrijd op WK (Bron: Youtube.com)

Nederlands elftal oefent in aanloop naar EK tegen Spanje

Het Nederlands elftal speelt in de aanloop naar het EK van volgend jaar op vriendschappelijke basis tegen Spanje, zo maakt de KNVB maandagmiddag bekend via de officiële kanalen. Oranje ontvangt La Furia Roja op zondag 29 maart in de Johan Cruijff ArenA te Amsterdam.

Nederland en Spanje troffen elkaar in het verleden twaalf keer eerder, waarbij de balans met zes overwinningen voor Oranje en vijf voor Spanje licht in Nederlands voordeel doorslaat. De belangrijkste wedstrijd tussen de twee landen, de WK-finale van 2010, werd echter gewonnen door de Spanjaarden.

Spanje werd zaterdag tijdens de loting voor het EK ingedeeld bij Zweden, Polen en de winnaar van play-off B. Bosnië, Ierland, Noord-Ierland of Slowakije zal zich nog bij de andere landen in Groep E voegen. Nederland is ingedeeld in Groep C samen met Oekraïne, Oostenrijk en een derde, nog onbekende tegenstander. Roemenië komt als dat land zich weet te plaatsen als laatste bij de groep, anders is de plek voor de winnaar van de play-off tussen Noord-Macedonië, Kosovo, Wit-Rusland en Georgië.

De KNVB geeft aan dat het Nederlands elftal voordat het Spanje van bondscoach Luis Enrique de tegenstander is nog een vriendschappelijke wedstrijd zal spelen. De voetbalbond hoopt op korte termijn bekend te kunnen maken wie dan de tegenstander zal zijn.

Van Gerwen: "Ik ga nooit van mijn leven naar dat Sportgala"

Dat Michael van Gerwen niet genomineerd was voor sportman van het jaar van 2017, het jaar dat hij vrijwel alles won, doet hem nog steeds pijn. De darter vertelde aan het Brabants Dagblad dat hij nooit naar dat gala zal gaan.

"In het verleden hebben ze me teleurgesteld. In het jaar dat ik alles won wat ik kon winnen, was ik niet eens genomineerd. Ik ga nooit van mijn leven naar dat gala", zo is Van Gerwen duidelijk over de verkiezing van Sportman van het jaar.

De wereldkampioen stond dit jaar net als in 2017 wel op de shortlist voor een nominatie maar Mighty Mike hecht daar weinig waarde aan. "Maar dat kwam volgens mij omdat er de nodige kritiek is geweest. Dan hoeft het van mij niet meer. Ze nemen me niet serieus."

Al had Van Gerwen wel willen gaan dan had hij nog niet van de partij geweest omdat hij dan in Londen zijn WK-titel verdedigt. "Ik zou niet kunnen in verband met het WK. Maar al had ik wel gekund, was ik dus niet gegaan."

Van Gerwen: "Ik ga nooit van mijn leven naar dat Sportgala" (Pro Shots / Michael Bulder)
Van Gerwen: "Ik ga nooit van mijn leven naar dat Sportgala" (Pro Shots / Michael Bulder)

Katholieke priester begint Minecraft-server

In de catagorie opmerkelijk nieuws: het Vaticaan krijgt binnenkort zijn eigen Minecraft-server. Robert Ballecer, een Amerikaanse priester die werkt voor de Romeinse Curie (de administratieve tak van het Vaticaan) gaat binnenkort de server starten vanuit het oogpunt een omgeving te creëren die niet doorspekt is van virtueel pesten en trollen.

"Ik wilde een server opzetten die niet giftig is" zegt Ballecer in een interview met Rome Reports. "Je kunt mensen uitnodigen die creatief willen zijn, mensen die niet de sfeer voor anderen willen verpesten, en daarmee creëer je een omgeving waarin mensen zichzelf kunnen uitdrukken en vriendschappen kunnen opbouwen. Het gaat niet om de technologie, het gaat zelfs niet om het gamen. Het gaat erom dat er vriendschappen kunnen worden gemaakt die wellicht meegenomen kunnen worden naar de echte wereld."

Het idee voor de server volgt op een poll die de voormalig techblogger Ballecer aanmaakte op zijn twitteraccount. Daarin vroeg hij zijn volgers welke game een server zou moeten krijgen. Minecraft won met een straatlengte voorsprong, gevolgd door Rust, Ark: Survival Evolved en Team Fortress 2.

 De server wordt momenteel getest en lanceert op een latere datum. En jullie weten, op deze server wordt niet gevloekt.

Bejaarde vrouw lichtgewond bij woningoverval

De politie kreeg maandag rond 12.00 uur een melding binnen dat een bejaarde vrouw was overvallen in haar woning aan de Zomerkade in Haarlem.

De politie is na de melding vanmiddag direct een onderzoek gestart. Dit onderzoek heeft tot nu toe uitgewezen dat de vrouw rond 09.30 uur maandagochtend is overvallen in haar woning door twee mannen, en dat zij door die mannen is vastgehouden. De twee mannen hebben de woning doorzocht en kostbare spullen meegenomen. De vrouw raakte lichtgewond en is tegen haar zin ruim twee uur door de daders vastgehouden. Hierna is zij hulp gaan zoeken bij omwonenden en werd de politie in kennis gesteld.

Forensische Opsporing doet sporenonderzoek en de politie heeft een buurtonderzoek gehouden. Op dit moment is geen signalement van de daders bekend. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Bodegravenaar opgepakt voor faillissementsfraude

De FIOD heeft donderdag 28 november een 38-jarige man uit Bodegraven aangehouden. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar faillissementsfraude en belastingfraude. De woning van de man is doorzocht. Hierbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De FIOD is het onderzoek gestart na een melding van een curator. De aangehouden verdachte was bestuurder van een autopoetsbedrijf dat in 2017 failliet is verklaard. Het vermoeden is dat de man niet voldaan heeft aan zijn administratie- en inlichtingenplicht in het faillissement. Dat is strafbaar.

Daarnaast wordt de man verdacht van belastingfraude. Hij zou verschuldigde omzetbelasting niet hebben opgegeven en verschuldigde loonheffing niet hebben afgedragen. Het gaat om een bedrag van ruim 90.000 euro.

Roxeanne Hazes in ondergoed op podium

Voordat je het podium op gaat moet je goed nadenken over wat je aan zal trekken, zo ook Roxeanne Hazes. De zangeres stond dit weekend in TivoliVredenbrug voor een optreden en kwam na lang nadenken tot de volgende kledingkeuze: ondergoed en meer niet.

Voor deze opmerkelijke kledingkeuze had Hazes uiteraard een goede uitleg. "Een dag lang heb ik getwijfeld om aan trekken wat ik gisteren op het podium droeg. Sterke, prachtige vrouwen inspireren mij om te dragen waar ik mij sterk en sexy in voel", aldus Roxeanne bij een filmpje van het optreden zo schrijft Shownieuws. Hazes spiegelt zich hierbij aan idolen als Lizzo, Charli XCX en Lady Gaga. "Ik ben blij dat er mensen op deze wereld zijn die laten zien dat je, je mooi mag voelen, in welke maat dan ook. Dat je mag zijn wie je wil zijn en dat het goed is om van jezelf te houden. Op mijn manier hoop ik dat weer over te dragen aan anderen."

"Ik geef mezelf elk weekend figuurlijk bloot, door mijn verhaal te verspreiden waar anderen zich in herkennen. Gisteren deed ik dat letterlijk", zo vult Roxeanne aan. "Met als boodschap: In een wereld waar we vandaag de dag in leven is het verdomd lastig om te voldoen aan de maatschappelijke eisen en om daardoor van jezelf te houden. F*CK die maatschappelijke eisen, want ook jij mag er zijn."

"Ik heb mijn buikvet (want f*ck ook het woord ‘curves’) altijd als iets storends gezien. Maar door gisteren, zo op het podium te staan, hoop ik dat anderen uiteindelijk de moed vinden om van zichzelf te leren houden. En dat het ‘ideale’ plaatje voor een groot deel schijn is. Er blijven blijkbaar altijd grote groepen mannen en vrouwen die daar graag een stokje voor steken. Maar ik ben helemaal oké met wie ik ben en wat ik draag (of niet draag)", aldus Hazes die zo haar 'uitleg' besloot.

We kunnen ons voorstellen dat je enorm nieuwsgierig bent geworden dus hier onder volgen de bewegende beelden. Mocht je het Instagram-filmpje niet kunnen zien, klik dan hier.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een dag lang heb ik getwijfeld om aan trekken wat ik gisteren op het podium droeg. Sterke, prachtige vrouwen inspireren mij om te dragen waar ik mij sterk en sexy in voel. Een dikke SO naar mijn idolen Lizzo, Charli XCX & Lady Gaga. Ik ben blij dat er mensen op deze wereld zijn die laten zien dat je, je mooi mag voelen, in welke maat dan ook. Dat je mag zijn wie je wil zijn en dat het goed is om van jezelf te houden. Op mijn manier hoop ik dat weer over te dragen aan anderen. Ik geef mezelf elk weekend figuurlijk bloot, door mijn verhaal te verspreiden waar anderen zich in herkennen. Gisteren deed ik dat letterlijk. Met als boodschap: In een wereld waar we vandaag de dag in leven is het verdomd lastig om te voldoen aan de maatschappelijke eisen en om daardoor van jezelf te houden. F*CK die maatschappelijke eisen, want ook jij mag er zijn. Ik heb mijn buikvet (want f*ck ook het woord ‘curves’) altijd als iets storends gezien. Maar door gisteren, zo op het podium te staan, hoop ik dat anderen uiteindelijk de moed vinden om van zichzelf te leren houden. En dat het ‘ideale’ plaatje voor een groot deel schijn is. Er blijven blijkbaar altijd grote groepen mannen en vrouwen die daar graag een stokje voor steken. Maar ik ben helemaal oké met wie ik ben en wat ik draag (of niet draag.) Dus... Nee dankje, ik hoef geen stylist, warmere kleding of meer te bedekken om jou te plezieren. 🤗😍❤️

Een bericht gedeeld door 𝕯𝖔𝖈𝖍𝖙𝖊𝖗 𝕯𝖗𝖊 ⚡️ (@roxeannehazes) op1 Dec 2019 om 4:28 (PST)

Dertien aanhoudingen bij ongeregeldheden Den Haag

De politie hield zondagavond dertien personen aan na ongeregeldheden in de Haagse wijk Duindorp. Om de onrust te beteugelen werd op het eind van de avond de Mobiele Eenheid (ME) ingezet.

Vanaf zondagmiddag 16.00 uur ontving de politie meerdere meldingen van vernielingen en brandstichtingen op en rondom het Tesselseplein. Ongeveer vijftig personen zorgden voor deze overlast en barricadeerden de weg. Rond 23.00 uur was de situatie in de wijk dermate onrustig dat besloten werd om de ME in te zetten.

De ME dreef de groep terug, waarna het rond middernacht weer rustiger werd. De dertien personen, waaronder minderjarigen, zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging en vernielingen. Zij zijn allemaal heengezonden en krijgen een proces-verbaal.

GP Zandvoort wordt 'Ultimate Racing Festival'

De voorbereidingen van de Grand Prix van Nederland verlopen op rolletjes volgens directeur Robert van Overdijk. In februari moet de baan alweer beschikbaar zijn om op te racen, daarnaast zal de grand prix veel meer zijn dan alleen racen.

"We streven ernaar om de baan in februari weer in gebruik te kunnen nemen. Vanaf april zullen we aan de slag gaan met de opbouw van het evenement, dat neemt zo'n vier à vijf weken in beslag. We hebben met alles rekening gehouden in de planning, ook een eventuele strenge winter", zo vertelde Van Overdijk aan RacingNews365. "Momenteel zijn er geen twee plekken op het circuit waar niet aan wordt gewerkt, vandaag zijn er al ruim honderd mensen aan het werk."

De Grand Prix van Nederland zal veel meer worden dan alleen een Formule 1-race zo liet Van Overdijk weten. "We zijn niet van plan om een traditionele grand prix te organiseren. Het moet meer zijn dan een Formule 1-race, het moet een geweldig festival worden, waarbij we drie dagen lang een uitverkocht huis hebben. Het wordt het 'Ultimate Racing Festival'. We willen laten zien waar we zo goed in zijn, het organiseren van grote evenementen."

De exacte plannen voor het spectaculaire raceweekend wilde Overdijk nog niet vertellen. We wachten vol spanning af.

GP Zandvoort wordt 'UltiGP Zandvoort wordt 'Ultimate Racing Festival' (Pro Shots / Action Images)mate Racing Festival' (Pro Shots / Action Images)
GP Zandvoort wordt 'Ultimate Racing Festival' (Pro Shots / Action Images)GP Zandvoort wordt 'Ultimate Racing Festival' (Pro Shots / Action Images)

Vier races, vier landen vieren World Cup-winst op rodelbaan

Op de laatste dag van de tweede World Cup van het rodelseizoen stonden nog vier wedstrijden op het programma: de reguliere wedstrijd bij de mannen en de sprint voor de dubbels, vrouwen en mannen en dat leverde winnaars uit vier verschillende landen op.

Mannen
Jonas Müller is geweldig aan de winter begonnen en na zijn thuiszege in Innsbruck-Igls was de Oostenrijker ook op de lastige baan van Lake Placid de beste. Op het Amerikaanse ijs verdrong hij thuisheld Tucker West, de leider na de eerste run, van de eerste plaats en won hij met 0,021 seconden verschil. De Italiaan Dominik Fischnaller kende een toprun en steeg van de zesde naar de derde stek op 0,052 seconden, de Rus Roman Repilov zag Müller en Fischnaller voorbij komen en viel op 0,084 tellen precies buiten het podium.

Sprint dubbels
De Letse broers Andris en Juris Sics kenden in de reguliere wedstrijd op zaterdag een zeldzaam matige dag, maar met een dijk van een run namen ze op de sprint revanche. De volgende drie duo's kwamen er niet aan te pas, de Duitse toppers Toni Eggert en Sascha Benecken strandden op 0,008 seconden en hun aartsrivalen Tobias Wendl en Tobias Arlt moesten op 0,037 tellen genoegen nemen met de derde plek, waardoor de sportieve revanche voor de Letse rodelhelden compleet was.

Sprint vrouwen
De jonge Amerikaanse Ashley Farquharson zette een scherpe tijd neer en de volgende vier dames haalden het niet, tot landgenote Summer Britcher ondanks een fout aan het einde ruim onder haar tijd dook. Emily Sweeney voegde zich tussen haar twee landgenotes, maar een volledig Amerikaans podium viel in het water: de Duitse Julia Taubitz ging als laatste naar beneden en was 0,051 seconden sneller dan Britcher, waardoor Farquharson nog even op haar eerste podium moet wachten.

Sprint mannen
Repilov nam sportieve revanche op zijn nét gemiste podium en duwde thuisfavoriet Chris Mazdzer van de leiding (+0,220 seconden). Diens landgenoot Tucker West moest wederom genoegen nemen met plek twee, want hij kwam 0,033 tellen tekort om Repilov te verslaan. Müller won dit keer niet, maar op 0,122 seconden pakte hij wel weer een podium en verstevigde hij zijn leidende positie in de World Cup-stand.

De hoogtepunten van de dagen in Lake Placid (Bron: YouTube)

"Bergwijn is zo sterk als een paard, maar gaat liggen als een schaap"

FC Emmen speelde zondagavond in eigen stadion met 1-1 gelijk tegen PSV. De gelijkmaker kwam uiteindelijk op naam van Mark Kolar, maar Glenn Bijl trof daarvoor al op wonderbaarlijke wijze het net. Zijn treffer vanaf de middenlijn werd na inmenging van de VAR afgekeurd door scheidsrechter Dennis Higler, wegens een overtreding op Steven Bergwijn.

"Dat een jongen als Bergwijn zo makkelijk omvalt... Het is geen honderd procent overtreding, dus de VAR moet zich er niet mee bemoeien. Higler heeft bepaald dat het geen overtreding is, dus dat is zonde", zegt Bijl in gesprek met FOX Sports.

"Het is een beetje half duwen en trekken, gewoon man tegen man. Dan valt Bergwijn omver. Hij is een hele sterke speler, dus die kan niet zomaar omver vallen. Ik keek naar de keeper en die stond enorm veel voor zijn doel, dus ik dacht: ik probeer het gewoon."

"Ik heb het weleens vaker geprobeerd, maar dan nam de keeper 'm gewoon om zijn borst aan. Gelukkig ging die er nu in, maar helaas werd het doelpunt afgekeurd."

Ook FC Emmen-trainer Dick Lukkien snapt weinig van het besluit om het doelpunt af te keuren. "Ik had hem niet afgekeurd, daar ben ik heel eerlijk in. Discutabel is acceptabel, maar blijkbaar niet altijd", geeft Lukkien te kennen in gesprek met RTV Drenthe.

"Higler staat erom bekend dat hij van mannelijk voetbal houdt. Er zat wel een armpje bij, maar niet heel ernstig. Bergwijn is zo sterk als een paard, maar gaat liggen als een schaap. Nogmaals, ik had er niet voor gefloten. Higler doet dat wel en daar moet je dan maar mee omgaan"

"We hebben echt een zeer goede tweede helft gespeeld tegen een PSV dat in een moeilijke fase zit, maar nog altijd gewoon een topclub in Nederland is", zo analyseert de oefenmeester van FC Emmen.

"Op basis van die tweede helft had ik ook nog wel het gevoel dat we konden winnen, al besef ik dat ook zij in het laatste kwartier voor rust ook nog twee keer hadden kunnen scoren. Dus we moeten hier maar mee leven."

'Rusland liet MH-17 verdachte op illegale wijze ontsnappen aan vervolging'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bevindingen gedeeld met de Russische autoriteiten over het Nederlandse verzoek tot aanhouding van een persoon die mogelijk betrokken is geweest bij het neerhalen van vlucht MH17.

Zoals hijzelf in een interview bekend heeft gemaakt, gaat het om de heer Vladimir Tsemach. Deze persoon is door het OM als verdachte aangemerkt, maar er is nog geen beslissing genomen of hij wel of niet voor de rechter wordt gebracht. Voor de beslissing om iemand te vervolgen is meer bewijs nodig dan voor de beslissing om iemand als verdachte aan te merken.

Tsemach was in Oekraïne aangehouden en gedetineerd voor een ander strafbaar feit. Het onderzoek naar zijn rol bij het neerhalen van vlucht MH17 loopt nog. Het Joint Investigation Team (JIT) heeft hem hierover tijdens zijn detentie in Kiev meerdere malen ondervraagd, maar kon niet voorkomen dat Tsemach op 7 september 2019 als onderdeel van een gevangenenruil werd overgebracht naar de Russische Federatie.

Om te verhinderen dat hij zich aan het onderzoek zou onttrekken, is direct om zijn aanhouding ten behoeve van uitlevering naar Nederland gevraagd. De Russische Federatie levert geen onderdanen uit, maar omdat de heer Tsemach de Oekraïense nationaliteit heeft, waren er geen belemmeringen voor zijn uitlevering.

Nog voordat het vliegtuig met de geruilde gevangenen in Moskou landde, kreeg het OM bevestiging dat het aanhoudingsverzoek in Rusland was ontvangen. Toen directe aanhouding van Tsemach uitbleef, heeft het OM meerdere malen contact gehad met de Russische justitie en gewezen op mogelijk vluchtgevaar. Er waren indicaties dat de heer Tsemach terug wilde keren naar Oost-Oekraïne.

Op 23 september 2019 kwam er bericht dat de Russische autoriteiten het verzoek in overweging hielden, en werd om extra informatie gevraagd. In latere correspondentie werd weer om nieuwe informatie gevraagd, die steeds verstrekt is. Volgens het OM was die informatie niet van belang voor de beslissing om de heer Tsemach aan te houden.

Het aanhoudingsverzoek is via diplomatieke en politieke kanalen meermaals kracht bij gezet, en daarbij is Rusland opgeroepen volledige en spoedige medewerking te verlenen. Zo heeft minister Blok dit verzoek zowel schriftelijk als in een persoonlijke ontmoeting met zijn Russische ambtsgenoot Lavrov herhaald. Ook is het belang van snelle uitvoering van dit verzoek in Europees verband, door zowel minister Blok als premier Rutte benadrukt.

Op 19 november 2019 is bericht ontvangen van de Russische autoriteiten dat het verzoek tot aanhouding niet uitgevoerd kan worden, omdat ze er niet mee bekend zijn dat Tsemach in de Russische Federatie verblijft.

Uit mediaberichten kan worden opgemaakt dat de heer Tsemach toen al was teruggekeerd naar zijn woonplaats in Oost-Oekraïne. Van daaruit kan hij niet meer worden uitgeleverd.

Het OM is tot de conclusie gekomen dat Rusland bewust heeft toegelaten dat de heer Tsemach de Russische Federatie heeft verlaten en geen uitvoering heeft willen geven aan het Nederlandse verzoek. Dat had op basis van het Europees uitleveringsverdrag wel moeten gebeuren.

Het OM heeft deze conclusie gedeeld met de Russische autoriteiten. Ook zijn nabestaanden ingelicht.

De gebeurtenissen rondom de heer Tsemach zijn niet van invloed op de start van de MH17-strafzaak. Deze zal van start gaan op 9 maart 2020 om 10 uur, bij het Justitieel Complex Schiphol.

Vier verdachten, Igor Vsevolodovich GIRKIN, Sergey Nikolayevich DUBINSKIY, Oleg Yuldashevich PULATOV en Leonid Volodymyrovych KHARCHENKO, zijn opgeroepen om op deze datum te verschijnen. In hun zaak zal de rechter een oordeel vellen over de beschuldigingen.

Janssen ziet slijtage opdoemen bij Ronaldo

Maandagavond wordt bekend wie de winnaar van de Ballon d'Or 2019 is. Virgil van Dijk maakt een goede kans op de felbegeerde prijs, maar volgens de laatste berichten gaat Lionel Messi voor de zesde keer in zijn loopbaan de trofee ontvangen.

Theo Janssen zou het terecht vinden als de aanvaller van Barcelona de Ballon d'Or pakt. "Ik vind dat de beste moet winnen. En dat is Lionel Messi. Cristiano Ronaldo? Bij Messi is alles natuurlijk, Cristiano Ronaldo is er gekomen door keihard te werken."

"Maar wat hij presteert, is buitenaards hoor, begrijp me niet verkeerd. Daar heb ik veel respect voor. Messi is echter buitencategorie", aldus Janssen bij VTBL. De oud-middenvelder ziet dat Messi momenteel iets meer kan dan Ronaldo.

"Zijn versnellingen, zijn dribbels, zijn bewegingen... Dat heeft Cristiano Ronaldo niet meer. Hij is meer van het simpele spelen en scoren geworden. Dat is overigens nog steeds bijzonder goed."

"Alleen: het wordt wel minder bij hem, je ziet wat slijtage. Dat is ook niet zo raar hè, Cristiano Ronaldo moet het hebben van zijn kracht, snelheid en sprongkracht. Dat neemt af, terwijl Messi gewoon doorgaat."

Janssen plaatst de 34-jarige aanvaller van Juventus wel als nummer twee op zijn lijst. Van Dijk staat derde op het lijstje van de oud-international, terwijl Mohamed Salah en Kylian Mbappé de top vijf completeren.

Janssen zet Frenkie de Jong op plek zes. "Van Frenkie verwacht ik dat hij volgend jaar hoger zal staan. We mogen trouwens wel heel tevreden en trots zijn hè, met zoveel genomineerden uit Nederland."

Groenendijk stapt op bij ADO Den Haag

Alfons Groenendijk heeft zijn functie als hoofdtrainer van ADO Den Haag per direct neergelegd, zo meldt de club maandagochtend. De trainer heeft ADO te kennen gegeven dat het volgens hem beter was om de samenwerking te beëindigen. 'De club respecteert het besluit en beraadt zich de komende periode over de invulling van de trainerspositie', zo klinkt het. Voorlopig neemt assistent-trainer Dirk Heesen de honneurs waar.

ADO bivakkeert momenteel op de zeventiende plek in de Eredivisie, met slechts elf punten uit vijftien wedstrijden. "De prestaties zijn dit seizoen slecht en ik had niet het gevoel dat ik dit snel zou kunnen ombuigen", laat Groenendijk op de clubsite weten.

"Het is drie keer gelukt om de juiste flow te vinden, maar het is erg lastig gebleken om dat als trainer een vierde keer voor elkaar te krijgen bij dezelfde club. Voor de toekomst van ADO Den Haag is het daarom goed als er iets gebeurt."

"Een frisse wind, met een ander gezicht voor de groep, kan wel iets doen met het team. Daarom denk ik dat dit de juiste keuze is, hoe moeilijk het ook is", aldus Groenendijk.

"De afgelopen periode was lastig, maar ik heb een fantastische tijd gehad bij ADO Den Haag. Helaas kunnen niet alle sprookjes een goed einde hebben. Het is een onvergetelijke periode geweest en daarvoor wil ik iedereen bedanken."

"Fons had absoluut nog de steun binnen ADO Den Haag, maar we respecteren zijn besluit", vertelt algemeen directeur Mohammed Hamdi. "We vinden het jammer dat hij vertrekt, maar kijken terug op een zeer succesvolle samenwerking."

"Ondanks de huidige prestaties heeft Fons het hier uitstekend gedaan en dat zullen we nooit vergeten. We zullen ons de komende tijd beraden over de wijze waarop we dit gaan oplossen", besluit de sportbestuurder.

Dumfries: "Dit moet een keer ophouden"

PSV zakt langzaam verder weg in het moeras van een grote sportieve crisis en lijkt geen uitweg te vinden uit de problemen. Terwijl de druk op trainer Mark van Bommel toeneemt keek aanvoerder Denzel Dumfries kritisch naar het spel van de ploeg uit Eindhoven.

"In de eerste helft was het goed en creëerden we genoeg kansen. Die bal moet er dan wel in", zo analyseerde Dumfries tegenover FOX Sports. De aanvoerder zag het spel in de tweede helft wegzakken. "We zetten minder de druk erop, minder sprints in de diepte en zijn niet meer zo balvast als voor rust. In de eerste helft domineerden we en liepen we niet weg, na rust was Emmen de bovenliggende ploeg."

"Dit moet een keer ophouden natuurlijk. Wij geven nooit op. We gaan altijd met opgeheven hoofd verder. Dat zijn we verplicht aan onze fans", zo besloot Dumfries.

LSVb: 'Mooie plannen minister niks waard zonder extra geld voor onderwijs'

De Landelijke Studentenvakbond is positief over de richting maar kritisch op de uitvoerbaarheid van de door de minster vandaag gepresenteerde Strategische Agenda ‘Houdbaar voor de toekomst’. De LSVb vindt het goed dat de minister nadruk legt op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, maar benadrukt dat de huidige financiering van het onderwijs niet toekomstbestendig is. LSVb-voorzitter Alex Tess Rutten: “We plegen roofbouw op het hoger onderwijs, met nieuwe plannen maar zonder extra financiering zijn we nog verder van huis.”

In de Strategische Agenda krijgt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs veel aandacht, dit is terecht want die staat ernstig onder druk. De Strategische Agenda koppelt echter geen financiële consequenties aan deze signalering. LSVb-voorzitter Alex Tess Rutten: “Dat ons onderwijs niet toegankelijk is komt voor een groot deel doordat het met de invoering van het leenstelsel onbetaalbaar is geworden. Deze Strategische Agenda negeert de financiële drempel die veel studenten ervaren.”

Vandaag werd de strategische agenda in Utrecht feestelijke gepresenteerd. De LSVb heeft geweigerd die agenda op het podium in ontvangst te nemen omdat zij het niet vindt passen dat er feest wordt gevierd terwijl docenten en onderzoekers in het hoger onderwijs het water aan de lippen staat. LSVb-voorzitter Alex Tess Rutten: “Terwijl de minister feest viert, werken ook vandaag duizenden docenten en wetenschappers over omdat ze studenten niet in de kou willen laten staan.”

Anonieme brief leidt politie naar 239 kg illegaal vuurwerk

Een anonieme brief met informatie bracht agenten donderdagavond in een woning aan de Art Tatumstraat in Rotterdam. In een slaapkamer werd 239 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen.

Rond 19.00 uur belden agenten aan bij de woning en mochten van de 28-jarige bewoner de woning binnen. Op zolder, de slaapkamer van verdachte, werd een grote partij illegaal vuurwerk aangetroffen bestaande uit cakes, tientallen vuurpijlen en knalvuurwerk (nitraten). In een boodschappentas zaten lawinepijlen en 14 stuks 3 inch shells.

De verdachte had ook geknutseld met het vuurwerk. Verschillende zelfgemaakte vuurpijlen werden aangetroffen. Dit maakte dat de agenten, voor hun eigen veiligheid en die van de bewoner, contact zochten met de politie-expert op het gebied van explosieven. Op zijn advies werden deze explosieven apart afgevoerd en later opgehaald door de EOD die het zal laten ontploffen.

In totaal zijn 12 dozen met daarin 239 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag genomen en vernietigd. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij zal zich op een later moment moeten verantwoorden voor de rechter.

NBA: Mavericks stoppen zegereeks Lakers

Na tien overwinningen op rij hebben de Los Angeles Lakers de smaak van een nederlaag weer geproefd. De bezoekende Dallas Mavericks waren in Staples Center met 100 – 114 te sterk voor de zestienvoudig kampioen.

Het verschil in de wedstrijd werd gemaakt in het derde kwart. In de eerste helft hield Anthony Davis Luka Doncic goed in bedwang en kwam de aanval van de Mavericks niet uit de verf. In het derde kwart vielen de schoten van de Lakers niet en liepen de Mavericks in een mum van tijd uit naar een voorsprong van twintig punten. Deze voorsprong kwam in het restant van de wedstrijd niet meer in gevaar.

Doncic, die bij rust nog maar zes punten op zijn naam had, eindigde met 27 punten, 9 rebounds en 10 assists.  Hij kreeg daarbij hulp van Kristaps Porzingis, Dwight Powell, Delon Wright en Justin Jackson, die allen minstens vijftien punten maakten.

Bij de Lakers haalden LeBron James en Anthony Davis hun gebruikelijke niveau, maar hen ontbrak het aan steun. Danny Green opende sterk, maar was het grootste deel van de wedstrijd onzichtbaar. Kyle Kuzma’s schoten vielen niet en alleen Alex Caruso leek met een mini run de spanning in de wedstrijd weer terug te brengen. Deze opleving bleek van korte duur.

De stadsgenoot van de Lakers, de Los Angeles Clippers hadden een makkelijke avond in Washington. Sowieso hebben veel teams het makkelijk tegen Washington, de ploeg krijgt gemiddeld 122 punten per wedstrijd tegen en dat met afstand het meest in de NBA. De Clippers wonnen gisteravond met 150 – 125 en lieten andermaal zien dat Washington een groot verdedigend probleem heeft.

Kawhi Leonard hoefde maar 26 minuten op te draven, daarin maakte hij 36 punten. Ook Paul George, Montrezl Harrell en Lou Williams haalden hun gebruikelijke niveau.

Bij Washington maakte de Japanse rookie Rui Hachimura voor het eerst dertig punten. Hoe indrukwekkend de prestatie ook is, tijdens een kansloze nederlaag worden dit soort cijfers gezien als ‘empty stats’.

The Toronto Raptors lieten geen spaan heel van de Utah Jazz. Utah wordt gezien als outsider voor de titel en als één van de best verdedigende teams in de NBA, maar daar was gisteravond weinig van te merken. Bij rust stond Toronto met 77 – 37 voor. In het derde kwart wist Utah 49 punten te maken, maar dit was bij lange na niet genoeg om nog een kans te maken op de zege.

Alle acht rotatiespelers van de Raptors haalden de dubbele cijfers. Pascal Siakam, die bij rust al 26 punten had gemaakt voerde zijn team aan met 35 punten.

Uitslagen

Brooklyn Nets – Miami Heat 106 – 109
New York Knicks – Boston Celtics 104 – 113
Minnesota Timberwolves – Memphis Grizzlies 107 – 115
Los Angeles Lakers 100 – 114
Detroit Pistons – San Antonio Spurs 132 – 98
New Orleans Pelicans – Oklahoma City Thunder 104 – 107
Orlando Magic – Golden State Warriors 100 – 96
Toronto Raptors – Utah Jazz 130 – 110
Los Angeles Clippers – Washington Wizards 150 - 125

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 17-3
Toronto Raptors 15-4
Miami Heat 14-5
Boston Celtics 14-5
Philadelphia 76ers 14-6
Indiana Pacers 12-7
Brooklyn Nets 10-10
Orlando Magic 8-11
Charlotte Hornets 8-13
Detroit Pistons 7-13
Washington Wizards 6-12
Chicago Bulls 6-14
Cleveland Cavaliers 5-14
New York Knicks 4-16
Atlanta Hawks 4-16

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 17-3
Denver Nuggets 13-4
Los Angeles Clippers 15-6
Houston Rockets 13-6
Dallas Mavericks 13-6
Utah Jazz 12-8
Minnesota Timberwolves 10-9
Phoenix Suns 8-10
Sacramento Kings 8-10
Oklahoma City Thunder 8-11
Portland Trail Blazers 8-12
San Antonio Spurs 7-14
Memphis Grizzlies 6-13
New Orleans Pelicans 6-14
Golden State Warriors 4-17

Gevangenisstraf voor onttrekken kinderen aan gezag moeder

Een 51-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden, omdat hij tussen februari 2005 en mei 2016 twee minderjarigen heeft onttrokken aan het wettig gezag van de moeder. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. De man heeft de kinderen, indertijd drie en zeven jaar oud, zonder medeweten van zijn toenmalige echtgenote uit Nederland meegenomen naar Egypte en ze vervolgens meer dan elf jaar onvindbaar gehouden. Onder meer is hij in die periode met de kinderen naar Soedan gegaan. Hij heeft daar hun namen veranderd en heeft hun moeder, ook toen zij weer teruggingen naar Egypte en daarna naar Groot-Brittannië, niet op de hoogte gesteld van hun verblijfplaats.

De vrouw heeft de kinderen uiteindelijk via social media teruggevonden en wel enig contact met ze gehad, maar haar afwezigheid in hun leven en haar aangifte tegen de man staan in elk geval op dit moment een goed contact in de weg. Dat blijkt uit door de verdediging overgelegde brieven aan het gerechtshof. Het Haagse gerechtshof heeft bij het bepalen van de strafduur meegewogen dat niet valt te verwachten dat de relatie tussen moeder en kinderen zich ooit nog helemaal zal herstellen. De man moet aan de moeder een bedrag betalen van 15.000,- euro voor het leed dat hij haar heeft aangedaan.

De rechtbank had eerder eenzelfde straf opgelegd. De advocaat-generaal had bevestiging van het vonnis geëist.

Onderzoek naar lekken van informatie over viervoudige moord levert geen verdachte op

Het Rijksrecherche-onderzoek naar mogelijke schending geheimhouding in het strafrechtelijk onderzoek naar de viervoudige moord in Enschede heeft geen verdachte opgeleverd. Het onderzoek is om die reden stop gezet.

Op 13 november 2018 werden in een pand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede vier mensen dood geschoten. In de weken na deze schokkende gebeurtenis verschenen details uit het onderzoek – dat de naam Litouwen kreeg - in de media. Dit was reden voor de politiechef en de hoofdofficier van justitie in Oost Nederland om de Rijksrecherche opdracht te geven een onderzoek te doen naar mogelijke schending van de geheimhouding.

Het onderzoek heeft zich gericht op de politie, het OM en de rechtspraak. Conform de Aanwijzing toepassing dwangmiddelen bij journalisten en de Aanwijzing toepassing opsporingsbevoegdheden en dwangmiddelen tegen advocaten is geen onderzoek verricht naar handelingen door of via journalisten en advocaten die bij het onderzoek Litouwen betrokken zijn.

Het onderzoek heeft zich geconcentreerd op details uit het onderzoek die zijn gepubliceerd in de media en die afkomstig lijken uit processen-verbaal. Deze processen-verbaal werden gebruikt bij de voorgeleiding van de verdachten bij de raadkamer van de rechtbank. Uit het onderzoek is gebleken dat de kring van personen die toegang had tot de informatie die uiteindelijk in publicaties is verschenen, zeer ruim was. Naast een groot aantal politiemensen, betrof dit ook veel medewerkers van het Openbaar Ministerie en de rechtbank. Verder bleken advocaten van verdachten te kunnen beschikken over de informatie. Niet uitgesloten kan worden dat ook nabestaanden konden beschikken over de informatie.

Het onderzoek heeft geen aanknopingspunten opgeleverd die tot een verdachte van lekken van informatie kan leiden. Het Rijksrecherche-onderzoek is om die reden stop gezet.

Gratis update Super Mario Maker 2 voegt nieuwe elementen toe

Nintendo heeft een nieuwe update aangekondigd voor Super Mario Maker 2. Deze update voegt een aantal nieuwe course parts toe en een nieuwe modus om mee aan de slag te gaan. De update komt 5 december beschikbaar.

Vijand Spike wordt toegevoegd en de ballen die hij gooit kunnen omgevingen kapot maken, terwijl hij in het sneeuwthema sneeuwballen gooit. De bekende vijand Pokey wordt ook toegevoegd. In de nacht kan hij vliegen, terwijl hij met vleugels recht op je afkomt. Ook wordt er een frozen coin (gebruik vuur om te vernietigen), solide blokken voor de P-Switch en een Dash Block (enkel voor Super Mario 3D World-thema) toegevoegd.

Een uniekere power-up is er in de vorm van het Master Sword uit The Legend of Zelda. Deze power-up verandert Mario in Link en geeft hem enkele van zijn vaardigheden. Sla met je zwaard, dash met het zwaard en gebruik een downthrust. Ook kun je bommen gebruiken om blokken te vernietigen en de pijl en boog om collectables te verzamelen.

In de nieuwe modus 'Ninji Speedruns' is het de bedoeling om zo snel mogelijk levels uit te spelen die door Nintendo speciaal voor deze modus zijn gemaakt. Hierin neem je het op tegen de geesten, of in dit geval Ninji, van andere spelers. Winnaars kunnen stempels en nieuwe items voor hun Mii-avatar verzamelen.

De update komt deze week al op 5 december en is helemaal gratis.

NS wil zitplaatszoeker uitbreiden met Wifi-tracking

Sinds vorig jaar biedt NS de zitplaatszoeker in de app. Deze toont per rijtuig waar nog zitplaats is. De zitplaatszoeker maakt gebruik van bestaande sensoren in de sporen. Deze meten het gewicht van een rijtuig om zo te bepalen hoeveel zitplaatsen er nog zijn. Die sensoren zitten echter niet in alle sporen, waardoor de zitplaatszoeker nu op slechts een deel van de ritten werkt. NS wil de zitplaatszoeker uitbreiden naar meer trajecten én betrouwbaarder maken. Daarvoor wordt onder andere gekeken naar CO2-metingen van het klimaatsysteem in treinen en naar een simpele vorm van Wifi-tracking: het tellen van het aantal mobiele Wifi-signalen in de trein, zonder deze te volgen. Zo wil NS dat mee reizigers eenvoudige een vrije stoel vinden.

Wifi tracking versus CO2-meting
Hoe werkt dit? Treinen hebben een klimaatsysteem. Om het binnenklimaat te regelen, meten deze het CO2-gehalte in de lucht. Aan de hand hiervan kan er ingeschat worden hoeveel reizigers er in een rijtuig zitten en dus hoeveel stoelen nog vrij zijn. Bij een Sprinter is dit echter minder betrouwbaar, omdat de deuren van een Sprinter vaak open en dicht gaan. Wifi-tracking is een veel gebruikte methode om bijvoorbeeld loopstromen in kaart te brengen.

Hoe verhoudt dit zich tot de privacy van de reiziger? Udo Oelen, Privacy Officer bij NS heeft bij hele hele traject het privacy-aspect in de gaten gehouden: "Sensoren tellen dan het aantal telefoons in de trein, zonder deze te volgen. Bij deze methode is het van belang om de privacy goed te waarborgen. We zijn niet geinteresseerd in individuele reizigers en hun gegevens. NS wil dit zo regelen dat een telefoon alleen geteld wordt, maar niet geregistreerd en gevolgd. Voordat we besluiten tot invoering, toetsen we de uitwerking eerst bij de Autoriteit Persoonsgegevens."

Helft online shoppers heeft klachten

Van de Nederlanders die in 2019 online winkelen heeft de helft klachten. In 2015 zei 40 procent problemen te hebben ervaren met online aankopen. Te late levering is de meest genoemde klacht. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2019’ van het CBS. Dit jaarlijkse onderzoek is in 2019 onder 5.600 mensen van 12 jaar of ouder gehouden.

Nederlanders kopen steeds vaker en meer via internet. In 2019 gaf 79 procent van de 12-plussers, ongeveer 11,8 miljoen mensen, aan iets online gekocht te hebben. In 2015 was dat 70 procent. Te late levering van de bestelde producten is een van de meest genoemde klachten onder online shoppers; een derde (34 procent) klaagde hierover. In 2015 was dat nog minder dan een kwart (23 procent).

Op de tweede en derde plaats van de meest genoemde klachten volgden technische problemen bij het bestellen of betalen (14 procent) en het ontvangen van verkeerde of beschadigde goederen (13 procent). In 2015 waren deze twee klachten met respectievelijk 12 en 9 procent iets minder genoemd.

Moeilijkheden bij het vinden van informatie over garantie, het indienen van een klacht en geen leveringen in Nederland werd genoemd door rond 8 procent. Het percentage slachtoffers van digitale koopfraude, omdat goederen of diensten niet werden geleverd, is nauwelijks veranderd.

Toename van recente e-shoppers
De groei van het aantal Nederlanders dat online winkelt komt mede doordat het aantal recente e-shoppers de laatste jaren sterk is toegenomen. Recente e-shoppers hebben in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek online aankopen gedaan. In 2019 behoorde 64 procent tot deze groep, vier jaar eerder was dat 10 procentpunt lager.

Van de 11,8 miljoen online shoppers in 2019 zeiden 9,5 miljoen in de afgelopen drie maanden online aankopen te hebben gedaan. 11 procent (1,6 miljoen) gaf aan nog nooit iets online gekocht te hebben. Dit was 15 procent in 2015.

Vaker en voor meer geld
Niet alleen doen steeds meer mensen online aankopen, ook de aankoopfrequentie ligt de laatste jaren hoger. 23 procent van de Nederlanders kocht in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek drie, vier of vijf keer iets via internet. Dat was in 2015 nog 20 procent. Bijna een vijfde deed dit meer dan zes keer, dat was 10 procent in 2015.

Ook het aankoopbedrag is hoger. Het bedrag dat op internet werd besteed lag het vaakst tussen 100 en 500 euro; 26 procent van de Nederlanders deed dit jaar aankopen in die prijsklasse. In 2015 was dat 21 procent. 5 procent zegt voor duizend euro of meer online aankopen gedaan te hebben.

Mannen kopen vaker online en geven gemiddeld ook meer geld uit. Zo zei 10 procent van de mannen meer dan tien keer iets online te hebben gekocht in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek, tegen 8 procent van de vrouwen. Ook had 15 procent van de mannen en 9 procent van de vrouwen in die periode in totaal vijfhonderd euro of meer uitgegeven.

Vooral kleding en sportartikelen
Online shoppers kochten in 2019 het vaakst kleding of sportartikelen (55 procent), reizen en vakanties (52 procent) en kaartjes voor evenementen (47 procent). Maaltijden bestellen bij een restaurant, fastfoodketen of een organisatie die maaltijden bezorgt, werd door 35 procent gedaan.

De grootste groei is te zien in de categorieën levensmiddelen, cosmetica of schoonmaak en huishoudelijke goederen en apparaten. Van alle goederen en diensten die online aangeschaft worden, is de verkoop van films of muziek en kaartjes voor evenementen het minst gestegen.

Soms liever naar de winkel
Zo’n 2,2 miljoen Nederlanders gaven aan in het jaar voorafgaande aan het onderzoek géén online aankopen gedaan te hebben. 80 procent gaf als belangrijkste reden op dat ze liever een winkel bezoeken, bijvoorbeeld om het product in het echt te zien. Bijna drie op de tien waren bezorgd over de veiligheid en privacy en wilden geen creditcard- of persoonlijke gegevens afgeven. Ruim een kwart zei niet te weten hoe het moet.

Omzet horeca stijgt 0,2 procent in derde kwartaal

De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam echter met 0,3 procent af. De omzet van logiesverstrekking steeg met 0,1 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,2 procent.

Omzet logiesverstrekking nagenoeg hetzelfde
De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, nam met 0,1 procent toe in vergelijking met een kwartaal eerder. Het volume, de voor prijs gecorrigeerde omzet, steeg met 0,3 procent.

De omzet van hotels nam met 0,4 procent toe, het volume met 0,2 procent. De omzet van overige logiesverstrekking, waaronder vakantiehuisjes en kampeerterreinen, daalde echter met 0,9 procent.

Vier jaar op rij omzetgroei eet- en drinkgelegenheden
Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het derde kwartaal 0,2 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Daarmee groeit de omzet van eet- en drinkgelegenheden al vier jaar op rij. Het volume daalde echter met 0,5 procent.

Met 1,0 procent nam de omzet van kantines en catering het sterkst toe. Daarnaast daalde in alle branches van de eet-en drinkgelegenheden het volume, het sterkst bij de restaurants en cafés.

Positieve verwachtingen ondanks daling vertrouwen
Het ondernemersvertrouwen in de horeca stond aan het begin van het vierde kwartaal van 2019 op 1,9. Dit is de laagste stand in bijna zes jaar. Het aantal bedrijven dat heeft aangegeven te kampen te hebben met personeelstekort is daarentegen gestegen naar een recordhoogte van 35 procent. Het tekort aan arbeidskrachten is ook terug te zien in de ruim 23 duizend openstaande vacatures in de horeca aan het eind van het derde kwartaal van 2019.

Eenmaal per jaar, in het vierde kwartaal, worden ondernemers gevraagd naar hun verwachtingen voor het komende jaar. De ondernemers in de horeca zijn voor 2020 iets positiever dan een jaar geleden voor 2019. Per saldo verwacht 19 procent van de ondernemers een toename van de omzet voor 2020 en 11 procent een toename in personeelssterkte.

De verschillen tussen logiesverstrekking en eet-en drinkgelegenheden zijn groot. In de logiesverstrekking verwacht per saldo 31 procent van de ondernemers in 2020 meer om te zetten dan in 2019, terwijl 7 procent een afname in personeel voorziet. Ondernemers in eet- en drinkgelegenheden zijn iets minder positief over hun omzetverwachting. Per saldo 16 procent denkt meer om te zetten dan in 2019. Ze zijn echter wel positief over hun personeelssterkte, per saldo 17 procent verwacht een toename.

FOK! Wat een weer: Wisselend bewolkt en enkele buien

Vandaag is het wisselend bewolkt en trekken er enkele buien van noordwest naar zuidoost over het land. Omdat tot halverwege de ochtend de temperatuur in de zuidoostelijke helft van het land lokaal nog iets onder nul ligt zou het lokaal glad kunnen zijn. Daarnaast komt er in Limburg aanvankelijk nog (dichte) mist voor, deze zal in de loop van de ochtend verdwijnen. In de avond ontstaat er opnieuw mist in het zuidoosten. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in Limburg tot 8°C langs de kust. Langs de kust is de wind noordwestelijk en is matig tot vrij krachtig. Boven land is de wind zwak tot matig uit west tot zuidwest, in de middag west tot noordwest.

In de nacht naar dinsdag is het zwaar bewolkt en lokaal valt lichte regen. In het zuidoosten en zuiden komt er mist voor. De minima lopen uiteen van +6°C aan zee tot -1°C in het oosten en zuidoosten. Er staat een zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige westelijke wind.

In de ochtend is het zwaar bewolkt en valt er in het oosten en noordoosten aanvankelijk nog lichte regen. De aanwezige mist lost geleidelijk op, maar is vooral in het zuidoosten mogelijk hardnekkig. In de loop van de dag ontstaan er enkele opklaringen en blijft het overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van +3°C in het zuidoosten tot +8°C langs de kust. De wind draait naar zuidwest en is zwak tot matig, in het Waddengebied vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Een sfeervol plaatje, zaterdag precies om middernacht gemaakt in Borne (Foto: Drizzt)
Een sfeervol plaatje, zaterdag precies om middernacht gemaakt in Borne (Foto: Drizzt)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Wakker Dier: 'Skip de AH-kip, koop Jumbo-kip'

Wakker Dier start vanaf vandaag met een nieuwe radiocommercial die consumenten laat weten dat de AH kip een slechter leven heeft dan de standaardkip van Jumbo. Zo krijgt die kip bij Jumbo meer ruimte. “Jumbo doet wat volgens Albert Heijn niet mogelijk is,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De dierenwelzijnsorganisatie roept de consument sinds deze zomer op de AH kip niet meer te kopen. Wakker Dier voerde campagne met ‘skip de AH kip’ spotjes op televisie en met een billboardwagen die AH bezorgauto’s volgde. Ook riep de organisatie consumenten op kaartjes achter te laten in de winkels met de boodschap “Ik skip de AH kip”. De vergelijking met de kip van concurrent Jumbo is nieuw.

Meer ruimte
Het overgrote deel van de kipproducten in supermarkten heeft nog geen Beter Leven keurmerk. Voor deze keurmerkloze kip hanteert iedere supermarkt zijn eigen welzijnseisen. Jumbo stelt de beste eisen, Albert Heijn de slechtste. De Jumbokip leeft met 13,5 per vierkante meter; de AH kip met zestien kippen per vierkante meter in een overvolle stal. Ook groeien de kippen bij Jumbo langzamer en krijgen zij natuurlijk daglicht.

Wetenschap
Albert Heijn beklaagt zich over de kritiek van Wakker Dier, die de Zaanse inspanningen op het gebied van dierenwelzijn geen recht zou doen. Het concern stelt dat het al heel veel doet. De werkelijkheid is anders. “Het is wetenschappelijk aangetoond dat de dichtheid die Albert Heijn hanteert, schadelijk is,” zegt Hilhorst. De dichtheid is zo hoog dat kippen worden beperkt in hun beweging, over elkaar heen gaan lopen en elkaar bekrassen.

Beter Leven
Wakker Dier streeft naar het één ster Beter Leven keurmerk als ondergrens. Het onafhankelijke keurmerk is niet alleen beter voor de kippen, maar ook voor de consument. Het zorgt ervoor dat de consument weet wat hij koopt. Bij één ster leven de kippen met twaalf per vierkante meter. “AH zou leiderschap tonen door over te schakelen naar minimaal één ster voor alle kipproducten,” zegt Hilhorst.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.