NBA: Dallas wint bij terugkeer Doncic

De dag nadat de meeste NBA-spelers twee dagen Kerst mochten vieren met hun familie werd er weer volop gebasketbald. Het leverde een paar afgrijselijke wedstrijden op met een paar lichtpuntjes. De terugkeer van Luka Doncic bij de Dallas Mavericks was zo’n lichtpuntje.

Doncic verzwikte eerder deze maand zijn enkel en moest vier wedstrijden vanaf de bank toekijken. Er werd gevreesd dat hij langer uit de roulatie zou zijn, maar met slechts vier gemiste wedstrijden viel de schade behoorlijk mee.

Tegen de San Antonio Spurs speelde Doncic weer als vanouds. Hij dirigeerde het spel en leidde zijn ploeg naar een 102 – 98 overwinning. De buit leek al eerder binnen, maar San Antonio maakte de laatste dertien punten van de wedstrijd en leken het in de slotminuut nog spannend te maken. De comeback kwam net te laat.

Er is kritiek op het spel van Kristaps Porzingis. Basketbal-fans van de oude school vinden dat de lange Let (2 meter 21) in de aanval onder de basket moet staan en daar zijn acties moet maken. De Mavericks zijn het hier niet mee eens. Porzingis is een goede schutter en de coach plaatst hem achter de driepuntslijn. Zo is er ruimte voor Doncic en Hardaway jr om een actie richting te basket te maken. Zij hebben er een grotere kans om te scoren, of de tegenstander een fout aan te smeren dan een lange center. Bovendien is Porzingis sneller terug in de verdediging en hoeft hij minder meters te maken op het veld, wat helpt om blessures te voorkomen. Het zijn dit soort analyses die er voor zorgen dat de sport verandert en niet elke fan van de oude stempel kan dit waarderen.

Highlights Mavericks - Spurs. Bron: NBA GameTime

De eerste draak van een wedstrijd werd gespeeld tussen de New York Knicks en de Brooklyn Nets. De Knicks wonnen met 82 – 94 en dit komt vooral omdat Julius Randle zijn kerstdiner schijnbaar goed had verteerd. De power forward maakte 33 punten.

Brooklyn schoot slechts 27% van het veld, dan moet je echt je best doen om te missen. De Nets zorgden ook voor een bizar record. Samen maakte de ploeg maar acht tweepunters in de hele wedstrijd. Dat is het laagste aantal tweepunters sinds 1950. Dat jaar speelden de Minneapolis Lakers en de Detroit Pistons een historische wedstrijd die in 19 – 18 eindigde. De Pistons hielden de bal vrijwel de hele wedstrijd in bezit en dribbelden en passten rond. Er was nog geen schotklok, dus dit ging minutenlang door. De bedoeling was dat de onstopbaar geachte George Mikan zo niet tot scoren kon komen. Beide ploegen raakten die wedstrijd maar vier schoten. Niet veel later zou de NBA de 24 seconden schotklok introduceren en hoefden toeschouwers zulke wedstrijden niet meer te zien.

Brooklyn schoot wel vijftig driepunters, maar zonder al te veel succes. Een wedstrijd om snel te vergeten, al zullen de Knicks blij zijn met de vierde overwinning in acht wedstrijden.

De Sacramento Kings en de Minnesota Timberwolves schotelden de fans een zo mogelijk nog ergere wedstrijd voor. Aan deze wedstrijd kwam door twee verlengingen ook geen eind. Een schot dat kansloos mist wordt een ‘brick’ genoemd. En beide ploegen gooiden genoeg bakstenen om een nieuwe basketbalhal te bouwen. Zeker in de slotfase van de reguliere speeltijd en in de velengingen zat er geen lijn in het spel van beide ploegen en werd ongeïnspireerd de bal richting basket gegooid. Grotendeels zonder succes. Minnesota won de wedstrijd in de tweede verlenging uiteindelijk met 104 – 105. Een welkome zege, Minnesota had de vorige elf wedstrijden verloren.

Uitslagen

Detroit Pistons – Washington Wizards 132 – 102
Brooklyn Nets – New York Knicks 82 – 94
Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 97 – 110
Dallas Mavericks  - San Antonio Spurs 102 – 98
Sacramento Kings – Minnesota Timberwolves 104 – 105 (2OT)
Utah Jazz – Portland Trail Blazers 121 - 115


Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 27-5
Boston Celtics 21-7
Miami Heat 22-8
Philadelphia 76ers 23-10
Toronto Raptors 21-10
Indiana Pacers 21-10
Brooklyn Nets 16-14
Orlando Magic 13-17
Charlotte Hornets 13-20
Chicago Bulls 12-20
Detroit Pistons 12-20
Washington Wizards 9-21
Cleveland Cavaliers 9-21
New York Knicks 8-24
Atlanta Hawks 6-25

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 24-7
Denver Nuggets 21-9
Los Angeles Clippers 23-10
Houston Rockets 21-10
Dallas Mavericks 20-10
Utah Jazz 19-12
Oklahoma City Thunder 15-15
Portland Trail Blazers 14-18
San Antonio Spurs 12-18
Sacramento Kings 12-19
Memphis Grizzlies 12-20
Phoenix Suns 11-19
Minnesota Timberwolves 11-19
New Orleans Pelicans 9-23
Golden State Warriors 8-24