FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 december 2018

Borussia Dortmund lijdt eerste nederlaag in Bundesliga; Weghorst maakt zesde goal

Borussia Dortmund is in de zestiende speelronde van de Bundesliga tegen zijn eerste nederlaag aangelopen.
De koploper liet zich dinsdag verrassen door Fortuna Düsseldorf, dat door de 2-1 zege niet meer in de degradatiezone staat. VfL Wolfsburg boekte tegelijkertijd een 2-0 overwinning op VfB Stuttgart en Wout Weghorst maakte zijn zesde competitietreffer van het seizoen voor die Wölfe.

Fortuna Düsseldorf - Borussia Dortmund 2-1
Borussia Dortmund leek na een kwartier op voorsprong te komen in de Merkur Spiel-Arena, maar een doelpunt van Marco Reus werd vanwege buitenspel afgekeurd. Even later was het aan de andere kant raak: Dodi Lukebakio werd na balverlies van Dortmund gelanceerd en schoot de bal hard in de korte hoek. Die Borussen konden voor rust niet meer langszij komen, maar wisten dat zij de laatste drie competitiewedstrijden hadden gewonnen waarin men bij de thee op achterstand had gestaan. Overigens mocht Dortmund niet klagen dat het 1-0 stond, want Takashi Usami liet na 38 minuten een honderdprocentkans liggen.

Het Dortmund van Lucien Favre hoopte na de pauze orde op zaken te stellen, maar na 55 minuten werd het 2-0: Jean Zimmer ontving de bal van Usami en vond met een schitterende knal de verre kruising. Favre greep na een uur in en bracht Jadon Sancho en Paco Alcácer binnen de lijnen. De Spanjaard bewees twintig minuten later zijn waarde, want op aangeven van Lukasz Piszczek kopte hij de bal in de verre hoek. Borussia Dortmund hoopte nog een punt uit het vuur te slepen, maar daar slaagde de lijstaanvoerder niet in. De BVB heeft 39 punten, zes punten meer dan runner-up Borussia Mönchengladbach.

Hertha BSC - FC Augsburg 2-2
Hertha en Augsburg maakten er een doelpuntenfestijn van in de eerste helft. De bezoekers kwamen na acht minuten op voorsprong via Martin Hinteregger, maar Matthew Leckie maakte na een scherpe counter gelijk. Ondrej Duda zette Hertha na 31 minuten op 2-1, maar Koo Ja-Cheol tekende op aangeven van Alfred Finnbogason voor de gelijkmaker. In de tweede helft gaven de ploegen elkaar niet meer zoveel ruimte als in het eerste bedrijf en de kansen waren dan ook schaars. Er werd niet meer gescoord. Javairo Dilrosun, Karim Rekik en Derrick Luckassen ontbraken vanwege blessureleed overigens in de selectie.

VfL Wolfsburg - VfB Stuttgart 2-0
Geen enkele ploeg leed dit seizoen meer uitnederlagen dan Stuttgart, maar het team van Markus Weinzierl werkte een prima eerste helft af in de Volkswagen Arena. De laagvlieger vergat echter zichzelf te belonen. Wolfsburg daarentegen sloeg tweemaal eiskalt toe: de vrijstaande Josuha Guilavogui kopte uit een vrije trap van Maximilian Arnold raak en vlak voor rust profiteerde Weghorst van een verkeerde bal van Santiago Ascacíbar. In de tweede helft konden die Schwaben niet meer terug in de wedstrijd komen. Door de overwinning stijgt de ploeg van Bruno Labbadia naar een zesde stek in de Bundesliga.

Mönchengladbach - FC Nurnberg 2-0
Yann Sommer voorkwam met een prachtige redding een vroege achterstand voor Borussia Mönchengladbach. De doelman redde op een kopbal van Adam Zrelak. In de slotfase kreeg de thuisploeg twee goede kansen op de 1-0: een kopbal van Denis Zakaria werd van de lijn gehaald en Thorgan Hazard miste een strafschop. Na de pauze was de Belg succesvoller, want na een voorzet van Ibrahima Traoré rondde Hazard af. Vier minuten voor tijd gooide Alassana Plea de wedstrijd in het slot in het voordeel van het team van Dieter Hecking. De trainer zat overigens voor de vierhonderdste keer op de bank bij een wedstrijd in de Bundesliga.

AZ geeft PEC Zwolle pak slaag in KNVB Beker

AZ heeft zich op kinderlijk eenvoudige wijze geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB Beker. Op eigen veld vernederde het PEC Zwolle.

De eerste kans in de wedstrijd was er voor de bezoekers, waar Adam Maher de bal onbedoeld op zijn eigen paal schoot, waarna Thomas Lam de rebound ook op de paal schoot. Daarna nam AZ de regie over en dit resulteerde in de tiende minuut in de 1-0. Na een uitstekende individuele actie schoot Oussama Idrissi prachtig raak. De Alkmaarders dachten via Mats Seuntjes op 2-0 te komen, maar PEC ontsnapte. Met een prachtige boogbal passeerde hij Diederik Boer, maar de bal stuitte op de lijn terug in het veld.

Via Idrissi viel alsnog de 2-0. Adam Maher verstuurde een heerlijke pass op Mats Seuntjes, die met het hoofd Idrissi bediende en de vleugelspeler maakte zijn tweede treffer van de avond. Via Younes Namli kregen de Blauwvingers een mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar Marco Bizot keerde zijn schot knap. Na 26 minuten volgde vroegtijdig de beslissing in de wedstrijd. Guus Til kon eenvoudig de 3-0 over de doellijn tikken. Zes minuten voor rust moest PEC met een man minder verder nadat Lam de doorgebroken Seuntjes neerhaalde.

Drie minuten na rust had AZ de vierde treffer van de wedstrijd in het net liggen. Til stelde Seuntjes in staat om te scoren. Twee minuten later was het wederom raak. Namli verspeelde de bal en Fredrik Midtsjø schoot vanuit de tweede lijn de 5-0 binnen. Binnen het uur was het ook bijna 6-0, maar Maher trof de paal. Ondanks verschillende mogelijkheden bleef PEC verder leed in de slotfase bespaard.

Ook Willem II en FC Twente hebben de volgende ronde van het bekertoernooi bereikt. Willem II won in eigen huis met 3-0 van AFC, de koploper in tweede divisie. De Tilburgers scoorde al hun drie de doelpunten voor de rust. Ook FC Twente staat in de kwartfinales van de KNVB Beker. Thuis wonnen de Tukkers met 2-0 van RKC, die een ronde daarvoor nog te sterk was voor PSV. Xandro Schenk en Jari Oosterwijk wisten te scoren voor FC Twente.

Skiester Stuhec wint na lang blessureleed weer

Alpineskiester Ilka Stuhec heeft haar achtste overwinning in de World Cup te pakken. De Sloveense won de afdaling op de beruchte Saslongpiste in het Italiaanse Val Gardena/Gröden, waar de wedstrijden geskied worden die in het Franse Val d'Isère wegens gebrek aan winterweer niet door konden gaan.

De 28-jarige Stuhec is al sinds begin 2007 van de partij in de World Cup, maar won in december 2016 pas voor het eerst. Het ging ineens ook érg lekker: in 2016/17 won de Sloveense maar liefst zeven World Cup-wedstrijden, met name op de snelle disciplines. Daarna sloeg het noodlot echter toe en door een zware blessure moest ze het hele olympische seizoen aan zich voorbij laten gaan.

Nu is Stuhec terug en dat mocht men weten ook. Ze dook een dikke halve seconde onder de tijd van de Oostenrijkse leidster Ramona Siebenhofer door, waarna de jonge Italiaanse Nicol Delago - die gelijk na Stuhec de piste betrad - als enige nog in de buurt kwam: Delago bleef steken op 0,14 seconden en pakte daarmee haar eerste podium in de World Cup. Siebenhofer hield stand op de derde plek, Jasmine Flury uit Zwitserland en de Duitse Michaela Wenig konden verrassen met de vierde en vijfde plek.

Zwitserse skicrossers slaan dubbelslag in thuisrace

In het Zwitserse Arosa-Lenzerheide is het World Cup-seizoen voor de skicrossers eindelijk begonnen. Te warm weer gooide wat roet in het eten, maar de begin deze maand uitgestelde World Cup is dan eindelijk gehouden en dat leverde succes op voor de thuisfans.

Bij de vrouwen werd het een uitermate spannende finale, die pas na bestudering van de finishfoto beslist kon worden. Sandra Näslund uit Zweden dacht de zege binnen te hebben, maar uiteindelijk bleek dat thuisfavoriete Fanny Smith haar vinger nét iets eerder over de lijn duwde. De Canadese Marielle Thompson klopte de Australische Andrea Limbacher in de strijd om de derde plek.

Beelden van de wedstrijden in Lenzerheide (Bron: YouTube)

Jonas Lenherr bracht het publiek in de mannenfinale nog eens op de banken. Hij maakte het wat minder spannend, maar won wel en ook hij hield iemand uit Zweden achter zich: Victor Öhling Norberg, die onder meer door hevig hersenletsel van teamgenote en vriendin Anna Holmlund een moeilijke tijd kende, eindigde als tweede. Alex Fiva zorgde voor nog een Zwitserse podiumplek en werd derde, voor de Fransman Bastien Midol.

Belgisch kabinet gevallen; Michel dient ontslag in

Charles Michel, premier van België is onderweg naar Koning Filip om het ontslag van zijn regering in te dienen. Dit als reactie op de motie van wantrouwen die de Vlaamse en Waalse partijen tegen de regering indiende. De motie van wantrouwen werd gesteurd door de groene partijen. 

Op 8 december stapte coalitiepartner NV-A op nadat België het Marrakesh-pact ondertekende. Vanavond werd er een debat gehouden over de toekomst van het land, want nadat de NV-A opstapte, leek Michel te weinig steun te krijgen voor zijn begroting die deze week op de agenda staat. Michel kwam daarop met tegemoetkomingen aan de linkse partijen. Die vonden de beloften van de premier te vaag en gaven hem 48 uur de tijd om met betere voorstellen te komen. 

Michel vond het echter genoeg en besloot dat er geen toekomst meer was voor zijn regering. De koning hoeft het ontslag niet direct te aanvaarden; hij kan het ook in beraad nemen. 

NBA: Harden leidt Rockets naar nipte winst op Jazz

De basketballers van de Houston Rockets hebben met de nodige moeite een thuiszege in de NBA gepakt. De Utah Jazz werd in Houston met 102-97 geklopt.

In het tweede kwart sloegen de Rockets een gat van elf punten, maar Utah gaf niet op en knokte zich terug in de strijd. Toch kwamen ze net tekort om er met de winst vandoor te gaan, mede dankzij James Harden: de point guard tekende voor 47 punten en hielp de Rockets zo naar de vierde zege op rij.

Uitslagen NBA maandag
Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 104-107
New York Knicks - Phoenix Suns 110-128
Houston Rockets - Utah Jazz 102-97
Minnesota Timberwolves - Sacramento Kings 132-105
Oklahoma City Thunder - Chicago Bulls 121-96
San Antonio Spurs - Philadelphia 76ers 123-96
Golden State Warriors - Memphis Grizzlies 110-93
Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 127-131

De beste plays van afgelopen week (Bron: YouTube)

Darter Van der Voort klopt rotslechte Webster en staat in derde ronde WK

Darter Vincent van der Voort staat bij de laatste 32 van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In het Londense Alexandra Palace was hij veel te sterk voor een ontzettend slecht spelende Darren Webster, als dertiende geplaatst.

Webster trok de tweede leg naar zich toe, en daar bleef het bij. Onder meer met finishes van 96 en 140 gooide de Dutch Destroyer de tweede set zonder legverlies binnen, waarna de jarige (43) krokettenfan het in set drie met finishes van 98 en 72 wederom zonder legverlies afmaakte: 3-0. In de derde ronde speelt Van der Voort tegen een Engelsman: Chris Dobey of legende Steve Beaton.

Robert Thornton maakt al geruime tijd bijzonder weinig indruk en dat kon de Schot nu ook niet doen. Daniel Larsson uit Zweden speelde zo nu en dan best aardig en won het uiteindelijk nog redelijk vermakelijke potje met 3-1 in sets.

Voor de snelste profspeler op de tour viel het doek in de eerste ronde: Rapid Ricky Evans sneuvelde tegen de Oostenrijker Rowby-John Rodriguez. In de vierde set leek Evans na een 124-finish even op weg naar een beslissende set, maar vervolgens gooide hij een ouderwetse puddingleg, waar Rodriguez van profiteerde: 3-1.

De Pool Krzysztof Ratajski werd gezien als mogelijke outsider, met de nadruk op 'werd': Seigo Asada uit Japan was toch wel verrassend te sterk. Ratajski won de eerste twee sets nog wel, maar Asada begon beter te scoren en te finishen, waarna hij het met een strakke 96-finish - met Ratajski op dubbel 16 - met 3-2 afmaakte.

Darren Webster - Vincent van der Voort (Bron: PDC)
Darren Webster - Vincent van der Voort (Bron: PDC)

Super Smash Bros. Ultimate breekt records

Nintendo maakt bekend dat Super Smash Bros. Ultimate in zowel Europa als Nederland de snelst verkopende game ooit voor een home-console van Nintendo geworden. De vechtgame verkocht tijdens de lanceringsperiode meer dan The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Mario Odyssey en Mario Kart 8 Deluxe, die elk inmiddels goed zijn voor meer dan 10 miljoen verkochte exemplaren.

Super Smash Bros. Ultimate is een game die draait om de gevechten tussen populaire personages als Mario, Link van de The Legend of Zelda-serie, Donkey Kong, en tientallen andere vechters. Het werd op 7 december wereldwijd gelanceerd en breekt nu al records. De totale Europese verkoopaantallen tijdens de eerste drie dagen waren bijna 30% hoger dan die van Mario Kart Wii, waarvan uiteindelijk meer dan 37 miljoen exemplaren wereldwijd zijn verscheept. Naast de sterke verkopen in winkels, is Super Smash Bros. Ultimate ook de snelst verkopende game ooit in de Nintendo eShop.

Super Smash Bros. Ultimate is uit op Nintendo Switch. Waarom het terecht is dat de game zo goed verkoopt kun je in onze review lezen.

Super Smash Bros. Ultimate - 5 vs 5 (Foto: Nintendo)

Life is Strange 2 episode 2 komt in januari uit

Square Enix maakt de releasedatum bekend van de tweede episode van Life is Strange 2. Het tweede seizoen van Life is Strange bestaat uit vijf episodes.

Het verhaal van Sean en Daniel wordt vervolgd in Episode 2. Na een tragisch ongeluk in Seattle en de manifestatie van een vreemde, bovennatuurlijke kracht slaan de broers Sean en Daniel Diaz op de vlucht voor de politie. Het is inmiddels winter geworden. Terwijl de twee broers vechten tegen de kou wordt Daniel steeds zieker. Sean besluit dat ze het risico moeten nemen en naar het huis van hun grootouders moeten reizen om te herstellen en onderdak te zoeken.

Eenmaal daar ontmoeten ze de buurjongen van hun grootouders, Chris Eriksen. Deze jonge jongen gelooft dat hij krachten heeft die griezelig veel lijken op die van Daniel. Ze maken ook kennis met het alter ego van Chris, de superheld Captain Spirit. Terwijl Daniel en Chris goede vrienden worden, is het aan Sean om ervoor te zorgen dat Daniel zich aan de afspraken houdt die ze maakten vanwege zijn krachten. Nooit in het openbaar. Praat er nooit over. Vlucht als er gevaar dreigt.

Life is Strange 2 - Episode 2: ‘Rules’ verschijnt op 24 januari 2019 op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

For Honor krijgt derde jaar aan content

For Honor gaat een derde jaar aan content ontvangen met vier seizoensupdates die samen The Year of the Harbinger vormen.

De meer dan 15 miljoen spelers van For Honor rekenen komend jaar op nieuwe Helden, mappen, regelmatige gameplayverbeteringen en meerdere seizoensgebonden in-game events. The Year of the Harbinger gaat officieel van start op 31 januari 2019 met Season 9: Vortiger, met een gloednieuwe Ridder-Held en een nieuwe map. Meer Year 3 content wordt gedurende het jaar onthuld.

Voor For Honor-fanaten die graag als eerste met de nieuwe content aan de slag gaan, is er de Year 3 Pass met de volgende voordelen:

  • 7 dagen eerder toegang tot nieuwe Helden
  • 5 Scavenger Crates
  • 0 dagen Kampioenstatus
  • ‘Thunderbolt & Frightening effect’ voor alle Helden

For Honor is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

For Honor - Year 3 (Foto: Ubisoft)

Alfonso Ribeiro klaagt Fortnite aan om Carlton-dans

Veel mensen zullen acteur Alfonso Ribeiro wel kennen van zijn rol als Carlton Banks in de tv-serie The Fresh Prince of Bel Air. Hierin zijn onder andere zijn dansmoves een handelsmerk en zo herkenbaar dat deze ook wel de Carlton Dance genoemd worden. In Fortnite wordt deze dans ook gebruikt als de emote ’Fresh’. En daar zijn Ribeiro en zijn advocaat niet bepaald blij mee.

"Ontwikkelaar Epic heeft enorme winsten gemaakt met het verkopen van DLC, waaronder emotes zoals ‘Fresh’," legt de advocaat van Ribeiro uit. "Maar toch hebben ze geen enkele compensatieregeling getroffen of überhaupt toestemming gevraagd aan meneer Ribeiro om zijn intellectuele eigendom en iconische dans te mogen gebruiken."

Ribeiro heeft nu dus een rechtszaak aangespannen tegen ontwikkelaar Epic. Daarnaast wordt ook 2K Games ervan beticht de Carlton Dance onrechtmatig te gebruiken in NBA 2K. Of ‘Fresh’ nog lang beschikbaar blijft in Fortnite, valt dus te bezien.

Contractverlenging voor Vertonghen bij Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur heeft de optie in het aflopende contract van Jan Vertonghen gelicht.

De Londenaren communiceren dinsdagmiddag via de officiële kanalen dat de verbintenis van de Belgische verdediger met een seizoen verlengd is, waardoor hij nog vastligt tot medio 2020. Voor Vertonghen wordt het zijn achtste seizoen in het shirt van the Spurs.

De 31-jarige verdediger is sinds de zomer van 2012 actief voor Tottenham, dat hem destijds voor 12,5 miljoen euro overnam van Ajax. Vertonghen kwam sindsdien 264 keer in actie namens de Engelse topclub en werd vorig seizoen nog uitgeroepen tot Speler van het Seizoen van de club. Hij veroverde met zijn goede spel daarnaast een plekje in het Team van het Jaar van de gehele Premier League.

De recordinternational van de Rode Duivels werd in de afgelopen jaren regelmatig in verband gebracht met een terugkeer naar Ajax, maar de Amsterdammers lijken nog even geduld te moeten hebben, of aankomende zomer in ieder geval met een transfersom over de brug te moeten komen. Vertonghen komt dit kalenderjaar overigens niet meer in actie wegens een dijbeenblessure.

Sinkgraven één jaar langer bij Ajax

Daley Sinkgraven staat ook volgend seizoen onder contract bij Ajax. De Amsterdammers hebben de optie in het contract van de 23-jarige middenvelder gelicht waardoor hij één jaar langer onder contract staat bij Ajax.

Het laatste jaar stond Sinkgraven lang aan de kant vanwege een knieblessure. Na meer dan een jaar blessureleed maakte de middenvelder onlangs zijn rentree in de 5-1 gewonnen wedstrijd tegen ADO Den Haag. Afgelopen zondag kwam hij ook in actie tegen De Graafschap.

Begin 2015 verhuisde Sinkgraven voor een bedrag van 6,5 miljoen euro van sc Heerenveen naar Ajax. Bij de Amsterdammers brak hij door als linksback onder Peter Bosz.

Movistar verdeelt kopmannen over grote rondes, Quintana kopman in Tour de France

Movistar heeft zijn renners voor 2019 voorgesteld. De Spaanse wielerploeg, die doorgaat tot minimaal 2021, wil volgend jaar uitpakken in de grote rondes met Mikel Landa, Nairo Quintana en wereldkampioen Alejandro Valverde.

Movistar had dit jaar dezelfde kopmannen als komend jaar, maar een plaats op het eindpodium in een grote wielerronde zat er niet in voor de renners van Movistar. Richard Carapaz kwam nog het dichtst in de buurt van het eindpodium, maar de Ecuadoriaan eindige als vierde in de Giro d'Italia. 

In de Tour de France was Landa met een zevende plaats de beste renner van Movistar. In de Vuelta was Valverde met een vijfde plaats de beste. Quintana kwam niet verder dan een tiende (Tour) en achtste plaats (Vuelta). 

In 2019 moet het drietal voor betere resultaten zorgen. "Met Quintana mikken we op de Tour en de Vuelta", vertelde ploegbaas Eusebio Unzué vandaag op de persvoorstelling. "Een grote ronde winnen, dat is een van de doelen van dit seizoen."

Landa gaat voor de dubbel Giro en Tour, terwijl Valverde de Ronde van Frankrijk overslaat en gaat zich richten op de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje.

16-jarig meisje vlakbij school doodgeschoten

In Rotterdam is een 16-jarig meisje vlakbij school doodgeschoten. De politie heeft een 31-jarige man opgepakt. De schietpartij vond plaats op de Essenburgstraat in Rotterdam-West. 

De politie heeft de familie ingelicht en opgevangen. Ook voor getuigen is voor opvang gezorgd. Het is nog niet bekend in welke relatie de man en het meisje stonden. 

Update 16:21 uur
Het meisje is een leerlinge van het Rotterdam Designcollege. Ze zat in de laatste klas en was bezig met haar eind-examen. Leerlingen vertellen tegen RTV Rijnmond dat ze in totaal acht schoten hoorden. Er is nog geprobeerd om het meisje te reanimeren, maar dat heeft niet mogen baten. 

Burgemeester Aboutaleb heeft met afschuw gereageerd, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten aan RTV Rijnmond: "Hij leeft enorm mee met de familie van het meisje, haar vrienden en de omstanders die getuigen waren.'' Volgens de woordvoerder staat de burgemeester continu in contact met de school en doen ze er alles aan om de school te helpen.

Update 16:54 uur
Twee vrienden van het meisje verklaren tegenover de NOS dat het meisje en de dader een relatie hadden, maar dat het niet goed ging tussen de twee. Zo zou zij hem al op WhatsApp geblokkeerd hebben evenals op Social Media. Volgens de twee bleef hij haar echter lastigvallen. De politie kon dit nog niet bevestigen. 

Update 17:10 uur
Volgens de website Boevennieuws zou het slachtoffer Humeyra heten en van oorsprong van Turkse komaf zijn. De dader zou ene Bekir. E. zijn. Op de Kruising van de Bergselaan en de Vrijenbansestraat doet de politie ook onderzoek. Daar werd de dader aangehouden in een zwarte Opel. 

Transfervrij vertrek bij Besiktas lonkt voor Ryan Babel

Ryan Babel lijkt Besiktas na dit seizoen achter zich te laten. De 31-jarige aanvaller heeft met de club geen nieuwe overeenstemming kunnen bereiken.

Meerdere gesprekken zijn op niets uitgelopen en Winnie Haatrecht, zaakwaarnemer van de Oranje-international, vertelt dat een dienstverband na komende zomer onwaarschijnlijk is. Eind november benaderde de Turkse topclub de belangenbehartiger om te praten over het contract van Babel.

De aanvaller ligt momenteel tot volgend jaar zomer vast en Besiktas wilde kijken of een nieuwe verbintenis mogelijk was. Haatrecht zegt in gesprek met Voetbal International dat de gesprekken geen akkoord hebben opgeleverd. "We zijn er niet uitgekomen, dus in principe blijft Ryan tot 30 juni bij Besiktas onder zijn huidige contract, tenzij er nog een konijn uit de hoge hoed wordt getoverd", aldus Haatrecht.

De belangenbehartiger heeft meegekregen dat Turkse media speculeerden over een voortijdig einde van Babel bij Besiktas. Er werd gesuggereerd dat het contract per direct zou worden ontbonden, maar dit ontkent Haatrecht. "Dat was fake news , maar veel clubs hebben al belangstelling getoond voor het moment dat hij transfervrij is", stelt Haatrecht. "Ryan focust zich voorlopig volledig op Besiktas. Zijn enige doel is plaatsing voor het EK met het Nederlands elftal en zelf aanwezig zijn op dat EK."

Groningen gaat in beroep tegen besluit gaswinning

De Groningse overheden gaan in beroep bij de Raad van State tegen het instemmingsbesluit van minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) voor de gaswinning voor het jaar 2018/2019. De gemeenten, waterschappen, provincie en Veiligheidsregio Groningen (samen 'de regio') vinden de belangen van de Groningers rondom versterking, schadeafhandeling en veiligheid te groot om de mogelijkheid tot beroep niet te gebruiken.

Versterken, schadeafhandeling en veiligheid
De minister beschrijft hoe hij de gevolgen van de gaswinning voor onze inwoners afweegt tegen leveringszekerheid, maar de regio ziet de gemaakte afspraken over de versterking van de huizen in het gebied niet voldoende terug in dit besluit. De regio vindt dat de minister niet uitgaat van de juiste uitgangspunten wat betreft de versterking, de schadeafhandeling en het veiligheidsbelang. Het is daarom niet duidelijk hoe de afweging tussen het belang van de Groningers en het belang van de leveringszekerheid was uitgevallen als hij wél van de juiste uitgangspunten was uitgegaan.

Belangen
Verder komt de regio tot de conclusie dat de minister in zijn definitieve besluit de belangen van inwoners onvoldoende toetst aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Kinderrechtenverdrag. Hiermee voldoet hij niet aan een eerder gestelde voorwaarde van de Raad van State.

Beroep
De termijn dat een beroep kan worden ingesteld bij de Raad van State loopt tot en met donderdag 27 december 2018.

Groningse overheden gaan in beroep tegen besluit gaswinning 2018/2019
Groningse overheden gaan in beroep tegen besluit gaswinning 2018/2019

Briefje van Lodeweges levert bij veiling 35.000 euro op

Het briefje dat het gelijkspel van Oranje tegen Duitsland in de Nations League inleidde, heeft op een veilig liefst 35.000 euro opgeleverd.

Het Nederlands elftal speelde vorige maand met 2-2 gelijk in Gelsenkirchen, waardoor het team van Ronald Koeman groepswinnaar werd en zich kwalificeerde voor de Final Four in Portugal. Die Mannschaft nam binnen twintig minuten al een 2-0 voorsprong, maar Quincy Promes gaf Oranje vijf minuten voor tijd weer hoop.

Bij een 2-1 achterstand overhandigde assistent-bondscoach Dwight Lodeweges een briefje aan bondscoach Ronald Koeman met daarop een aanvallende formatie, waarbij Virgil van Dijk in de punt van de aanval moest gaan spelen. Koeman gaf het briefje aan Kenny Tete, waarna de vernieuwde formatie via verschillende Oranje-internationals bij Van Dijk terechtkwam. De aanvoerder van Oranje ging naar voren en maakte vlak voor tijd de gelijkmaker.

Het briefje kwam na de wedstrijd in handen van Rafael van der Vaart, die als analist van de NOS aanwezig was in Duitsland. Het papiertje kwam uiteindelijk terecht bij Koeman, die het als ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation liet veilen. Op een goede doelen-avond heeft een anonieme bieder 35.000 euro betaald voor het briefje. Het geld wordt gebruikt voor een Cruyff Court en de bouw van een Child Care Centre in Zuid-Afrika.

NHL: Sprong met Ducks te sterk voor oude ploeg

De ijshockeyers van de Anaheim Ducks hebben in de NHL een uitzege geboekt. In de PPG Paints Arena in Pittsburgh werden de Penguins met 2-4 verslagen.

Het duel was voor Daniël Sprong een weerzien met zijn oude ploeggenoten. Vorige maand vertrok de Nederlander van de Penguins naar de Ducks, waar hij het vooralsnog uitstekend doet.

Voor de thuisfans begon de wedstrijd goed: Evgeni Malkin en Bryan Rust scoorden in de eerste periode. In de tweede periode ging het echter fout, want Adam Henrique (assist Sprong), Kiefer Sherwood en Ondrej Kase brachten de Ducks op 2-3, waarna Ryan Getzlaf het in de laatste minuut definitief afmaakte: 2-4.  

Uitslagen NHL maandag
Columbus Blue Jackets - Vegas Golden Knights 1-0
Pittsburgh Penguins - Anaheim Ducks 2-4
Montreal Canadiens - Boston Bruins 0-4
Ottawa Senators - Nashville Predators 4-3 OT
Colorado Avalanche - New York Islanders 1-4

Penguins - Ducks (Bron: YouTube)

Antwoord op het Vaasje van Rutte gaat viral

Gebruiker @SuperJan besloot gisteren om een open brief te schrijven als reactie op 'het vaasje van Rutte'. Met succes, de brief is bijna 1000 keer geretweet en heeft 1200 likes op het moment van schrijven. 

De tekst van zijn brief luidt als volgt: 

Beste Mark,

Als ik zeg wat een geweldig land hadden we toch, dan zeg jij vast ‘daar heb je die burger weer”.

Maar ik meen het… Wat hadden we samen een ontzettend mooi land gebouwd! We hadden zoveel om trots op te zijn. zoveel om te beschermen, zoveel om mooier te maken.

Nederland was een teer bezit, dat van ons allemaal was.
Een land dat niet perfect was, maar waarin we altijd stappen vooruit zetten.

Dat bezit was broos, was breekbaar. Het kon kapot.

We zagen Nederland als een vaasje, dat we met 17 miljoen gewone en bijzondere Nederlanders vasthielden. Die niet alleen voor zichzelf en de mensen om hen heen een mooi leven wilden, maar die ook bijdroegen aan het leven van een ander- zomaar een ander.

We hadden Nederland nooit als vanzelfsprekend mogen zien. In de snel veranderende onstabiele wereld waarin we leven was er immers maar een klein vonkje nodig, om dat vaasje te breken.
Hadden we maar een premier gehad, die deed wat hij beloofde. En niet mee ging in grote dromen van buurland Duitsland, Brussel en de Verenigde Naties. Die steeds water bij de wijn deed, tot er uiteindelijk alleen een slap zuur aftreksel in dat vaasje zat.
Hadden we maar een premier gehad die de verantwoordelijkheid voelde om dat vaasje vast te houden en het niet in de uitverkoop te doen om mooie grotere dromen te financieren.

We hebben voorbeelden gezien van samenlevingen die hun vaasje hebben vastgehouden of dat tenminste hebben geprobeerd. Kijk naar Groot Britannië. Daar hebben politici en de inwoners zich gerealiseerd wat ze samen hadden bereikt. Nu zitten ze in de chaos. Maar hun vaasje is nog wel heel.

In Nederland zien we ook een groep die zich verantwoordelijk voelt, om een met elkaar iets moois van te maken, om het vaasje weer terug te krijgen en er weer bloemen in te zetten. Mensen die alleen met dat vaasje bezig zijn en hopen dat het nog niet definitief stuk is.

Ik heb ze vergeleken met de schreeuwende mensen op de straten en de pleinen, in de politiek zie je ze ook wel voorbij komen, Mensen die tegen de regen en de wind kunnen roepen wat ze willen, omdat jij er voor zal zorgen dat er nooit een meerderheid is voor hun standpunten, door ze weg te zetten als schreeuwende voetbalvaders.

Het is gemakkelijk om verschillen uit te vergroten tot harde tegenstellingen. Maar je kunt je ook realiseren dat dit land juist zo mooi is geworden omdat we altijd hebben geprobeerd om dit tere bezit, dit mooie Nederland, zo goed mogelijk te beschermen. Juist met dialectiek. Door te staan voor onze waarden, zoals de onaantastbare vrijheid van meningsuiting. Zodat we ooit samen in een scherp debat zelfs de grootste tegenstellingen tot een aanvaardbaar compromis konden brengen.
Het debat dat nu wordt vermeden, haar conclusies en compromissen die nu zo machteloos zijn geworden in het grote geweld van verdragen en conventies en een onbreekbare fractiediscipline.
Afgelopen maanden zagen we het bijna fout gaan toen demonstrerende Friezen die hun kinderen wilden beschermen tegen demonstranten, zwaarder werden bestraft dan verkrachters en doodrijders en pedofielen. Maar de burger hield zich gelukkig in.

Daarom wil ik met deze brief de uitgesproken afspraak die we met elkaar hebben, om samen ons broze vaasje te beschermen bij je in herinnering brengen.

Ik ben ontzettend trots op de mensen om mij heen die ondanks de hopeloosheid van de situatie blijven knokken voor dat vaasje. Die er alles aan doen om het terug te krijgen, misschien in stukken, misschien alleen bezoedeld of met een diepe barst. Die de splinters terug willen pakken met hun blote handen, uit de klauwen van Verhofstadt, Juncker en Merkel. Die omkijken naar een ander. Een arm om elkaar heenslaan. Zij maken Nederland misschien weer mogelijk als soeverein land. Zij zijn Nederland.

Misschien haal je je schouders op Mark. Misschien doe je net of je niet weet waar ik het over heb. Toch gun ik het je nog steeds om hier aan mee te doen. Kom naast ons staan in plaats van tegenover ons. En laten we met zijn allen al die gewone mensen, al die doeners, samen dat bezoedelde vaasje terughalen uit Brussel.

Een Burger.


'Manchester United ontslaat Mourinho'

José Mourinho is niet langer de manager van Manchester United. De Portugees is volgens Britse media ontslagen door de teleurstellend presterende recordkampioen van Engeland.

De vicedirecteur van United, Ed Woodward, liet Mourinho dinsdagochtend op trainingscomplex Carrington in een één-op-ééngesprek weten dat het klaar was met Mourinho's loopbaan in Manchester. Zondag verloor de ploeg in de Premier League met 3-1 van Liverpool, waardoor de Mancunians inmiddels negentien punten achterstand hebben op de koploper. De 55-jarige Mourinho was sinds de zomer van 2016 als opvolger van Louis van Gaal de trainer van United.

Waarschijnlijk zullen de taken vooralsnog waar worden genomen door oud-speler en huidig assistent Michael Carrick. Mogelijk maakt hij het hele seizoen af, zodat de club alle tijd heeft om in enige rust op zoek te gaan naar een nieuwe manager. Ook de Noorse oud-speler Ole Gunnar Solskjær wordt genoemd als mogelijk tijdelijke opvolger, terwijl de eerder dit jaar bij Real Madrid vertrokken Zinédine Zidane genoemd wordt als daadwerkelijk opvolger van Mourinho.

United staat in de Premier League op de zesde plek, acht punten achter nummer vijf Arsenal. In de Champions League staat de ploeg nog wel in de volgende ronde, na een tweede plek in een groep met Juventus, Valencia en Young Boys. Mourinho was eerder trainer van FC Porto, Chelsea, Internazionale en Real Madrid en won bij United in zijn eerste seizoen gelijk twee bekers en de Europa League, na winst op Ajax.

Senran Kagura Burst Re: Newal komt in januari uit

Marvelous Europe kondigt aan dat Senran Kagura Burst Re: Newal op 18 januari 2019 voor PlayStation 4 uit komt. Een paar dagen later, 22 januari, komt de remake van de 3DS-versie uit op Steam.

In Senran Kagura Burst Re: Newal kunnen we dit keer de rivaliteit tussen de studentes van de Hanzo National Academy en Hebijo Clandestine Girls 'Academy in volledige 3D-omgevingen meemaken. De remake krijgt verbeterde personagemodellen en tussenfilmpjes. Kort na de release zullen er extra DLC verschijnen waarin we meer te weten komen over Yumi en Miyabi voordat ze Asuka en Homura ontmoeten.

NFL: 49ers winnen eindelijk en houden Seahawks uit play-offs, divisietitel Bears

In de NFL hebben de San Francisco 49ers na tien opeenvolgende nederlagen eindelijk weer eens gewonnen. De Seattle Seahawks kwamen op bezoek en zouden zich bij winst voor de play-offs plaatsen, maar uitgerekend tegen de Seahawks waren de Niners op dreef.

De Seahawks kwamen in het eerste kwart op voorsprong dankzij een touchdown van Doug Baldwin op een pass van quarterback Russell Wilson, maar gelijk sloeg de thuisploeg terug: Richie James liep de kickoff 97 yards terug naar de endzone. Ook in het tweede kwart scoorden beide ploegen een touchdown: Garrett Celek na een 41-yard pass van 49ers-quarterback Nick Mullens, Baldwin na een 35-yard pass van Wilson.

Na nog twee field goals kwam San Francisco met 20-13 het vierde kwart in, maar Chris Carson bracht de Seahawks op gelijke hoogte: 20-20. Na field goals van Robbie Gould (45 yards) en Sebastian Janikowski (48 yards) eindigde de reguliere speeltijd met 23-23, waardoor overtime gespeeld moest worden. Daarin trapte Gould vanaf 36 yards de winst binnen voor de Niners: 26-23.

49ers - Seahawks (Bron: YouTube)

Chicago Bears - Green Bay Packers
De Chicago Bears ontvingen de Green Bay Packers en dat leverde succes op. Quarterback Mitchell Trubisky gooide twee touchdowns, Packers-quarterback Aaron Rodgers gooide voor het eerst in hele lange tijd een interception, die door Eddie Jackson weggeplukt werd. Het was uiteindelijk een touchdown van Trey Burton op een 13-yard pass van Trubisky die de Bears de winst bezorgde: 21-14, waarna beide ploegen nog een field goal scoorde en het duel dus met 24-17 afgesloten werd. Dat leverde de Bears de divisietitel op in de NFC North, de eerste sinds 2010.

Bears - Packers (Bron: YouTube)

Carolina Panthers - New Orleans Saints
Op maandag speelden de Carolina Panthers thuis tegen de New Orleans Saints, die de titel in de NFC South al binnen hebben. Chris Manhertz bracht de Panthers met een 50-yard pass van Christian McCaffrey op voorsprong met een touchdown, maar de Saints vochten zich terug en een 16-yard touchdown run van Alvin Kamara leverde hen de winst op: 9-12.

Na vijftien weken zijn vijf ploegen zeker van de play-offs: de Los Angeles Rams plaatsten zich in week dertien, de Kansas City Chiefs en New Orleans Saints in week veertien en dit keer mochten ook de Los Angeles Chargers en Chicago Bears zich melden.

Uitslagen NFL zondag en maandag
Denver Broncos - Cleveland Browns 16-17
Atlanta Falcons - Arizona Cardinals 40-14
Baltimore Ravens - Tampa Bay Buccaneers 20-12
Buffalo Bills - Detroit Lions 14-13
Chicago Bears - Green Bay Packers 24-17
Cincinnati Bengals - Oakland Raiders 30-16
Indianapolis Colts - Dallas Cowboys 23-0
Jacksonville Jaguars - Washington Redskins 13-16
Minnesota Vikings - Miami Dolphins 41-17
New York Giants - Tennessee Titans 0-17
San Francisco 49ers - Seaatle Seahawks 26-23 OT
Pittsburgh Steelers - New England Patriots 17-10
Los Angeles Rams - Philadelphia Eagles 23-30
Carolina Panthers - New Orleans Saints 9-12 (maandag)

Panthers - Saints (Bron: YouTube)

Het verhaal van uitbreiding Sword Art Online: Fatal Bullet

Bandai Namco heeft een nieuwe verhaaltrailer onthuld voorafgaand aan de release van Dissonance of The Nexus – het aankomende uitbreidingspakket voor Sword Art Online: Fatal Bullet.

De nieuwe uitbreiding bevat een compleet nieuw scenario, waarin de helden een dungeon verkennen waarvan wordt beweerd dat het er spookt. Diep in de dungeon horen ze de stem van de overleden Sachi. De uitbreiding zal onafhankelijk zijn van de DLC’s en biedt spelers een geheel nieuwe ervaring, met nieuwe personages die voor het eerst in de game verschijnen.

Dissonance Of The Nexus is verkrijgbaar op 18 januari 2019. Ook Sword Art Online: Fatal Bullet Complete Edition is vanaf deze datum verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De Complete Edition is digitaal beschikbaar en bevat alle voorgaande DLC’s en de nieuwe uitbreiding Dissonance Of The Nexus. Een versie voor de Nintendo Switch is in de zomer van 2019 verkrijgbaar.

Politie haalt YouTube-kanaal offline om illegaal vuurwerk

In een onderzoek naar illegaal vuurwerk zijn twee verdachten (een 19-jarige man uit Winschoten en een 47-jarige man uit Coevorden) aangehouden. Ze zijn voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De recherche doet nader onderzoek.

De politie rechercheert op het internet en kwam de mannen op het spoor door een YouTube-kanaal. Op de filmpjes van dit kanaal zijn meerdere personen te zien die betrokken zijn bij onder andere het aansteken van illegaal vuurwerk en het maken van illegaal vuurwerk. Zelf vuurwerk maken, het experimenteren ermee en afsteken levert uiterst gevaarlijke situaties op en is dan ook verboden. Uit onderzoek bleek dat er sinds september 2012 meer dan 400 filmpjes op dit kanaal waren geplaatst.

Het kanaal had ruim 155.000 abonnees. Door het grote aantal abonnees en de miljoenen keren dat de video’s zijn bekeken, lijkt het bereik van het kanaal zeer groot te zijn en daardoor van grote invloed op mogelijk jonge kijkers. Op het kanaal was ook een video te zien met daarin tips om niet gepakt te worden met illegaal vuurwerk. Ook konden kijkers met een kortingscode vuurwerk kopen via internet.

In meerdere woningen werd illegaal vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen. Dit vuurwerk wordt afgevoerd en vernietigd. Ook gegevensdragers als computers en filmapparatuur zijn in beslaggenomen voor nader onderzoek. Door het grote aantal views vermoedt de politie dat de verdachten geld hebben verdiend met de filmpjes. Daar wordt financieel onderzoek naar gedaan. Het YouTubekanaal is in beslag genomen door de politie en het Openbaar Ministerie. De filmpjes zijn niet meer te zien.

Aanpak
Samen met onder meer de douane, de Inspectie Leefomgeving en Transport en het OM worden jaarlijkse vele kilo’s illegaal vuurwerk in beslag genomen. Verkeerd gebruik van vuurwerk brengt grote risico’s met zich mee. Voor illegaal vuurwerk geldt dat het hoe dan ook gevaarlijk is. Vuurwerk veroorzaakt elk jaar weer forse (brand)schade en lichamelijk letsel. Het vervoer over de weg en de opslag in de woonomgeving creëert extra veiligheidsrisico's. Jaarlijks wordt naar schatting 1 à 2 miljoen kilo verboden vuurwerk in Nederland verkocht.

Polite haalt YouTube-kanaal offline om illegaal vuurwerk (Foto: Politie.nl)
Polite haalt YouTube-kanaal offline om illegaal vuurwerk (Foto: Politie.nl)

Ook het gerechtshof verbiedt Bandidos Motorcycle Club Holland

Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in het hoger beroep in de zaak van het Openbaar Ministerie tegen de Bandidos Motorcycle Club (BMC Internationaal) en BMC Holland.

De rechtbank in Utrecht oordeelde eerder dat BMC Internationaal in strijd handelt met de openbare orde en heeft BMC Holland verboden verklaard en ontbonden. Met deze beslissing was de aanwezigheid van de Bandidos in Nederland, in welke verschijningsvorm ook, per direct niet meer toegestaan. BMC Europa en de lokale afdeling BMC Sittard zijn tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan. Het hof komt deels tot eenzelfde en deels tot een andere beslissing dan de rechtbank.

Er bestaat geen wereldwijde BMC-organisatie
Het hof oordeelt dat, hoewel over de hele wereld Bandidos-motorclubs bestaan en actief zijn, niet is komen vast te staan dat er sprake is van een wereldwijde Bandidos-organisatie die als een zelfstandige eenheid naar buiten optreedt. Voor zover het verzoek van het OM erop is gebaseerd dat BMC Internationaal wel zo een organisatie is, wijst het hof dat verzoek daarom –anders dan de rechtbank– af.

BMC Holland moet worden verboden
Wel is komen vast te staan dat BMC Holland een zelfstandige (informele) vereniging is. Bij BMC Holland is sprake van rivaliteit met andere motorclubs, waarbij geweld wordt toegepast, ook in de openbare ruimte. Ook krijgen leden die de club willen verlaten te maken met geweld en dreiging van geweld. BMC Holland onderhoudt banden met andere Bandidos-motorclubs die het gebruik van geweld en andere vormen van criminaliteit niet schuwen.

De uitingen en gedragingen van BMC Holland, die plaatsvinden in deze sfeer en cultuur van geweld en dreiging van geweld, maken dat sprake is van een werkzaamheid in strijd met de openbare orde. Net als de rechtbank vindt het hof daarom dat BMC Holland moet worden verboden en ontbonden.

De gevolgen van de beslissing
Deze beslissing betekent dat BMC Holland niet langer mag bestaan en dat het verboden is om lid te zijn van BMC Holland of om de werkzaamheid van BMC Holland voort te zetten. De beslissing heeft geen betrekking op het bestaan van andere zelfstandige Bandidos-motorclubs in Nederland, omdat het verzoek van het OM daarop niet was gericht.

Wakkere chauffeur belt politie om nepagenten

Vanmorgen vroeg, rond 06:00 uur, heeft een wakkere vrachtwagenchauffeur in Marknesse de politie gebeld nadat hij benaderd werd door twee mannen die geen uniform droegen maar wel beweerden van de politie te zijn. Toen de échte politie arriveerde sloegen de twee op de vlucht. 

Het tweetal reed in een kleine grijze Volvo en ging er vandoor via de A6 richting Lemmer. Bij Oosterzee namen ze de afrit, om vervolgens dezelfde oprit weer op te rijden. De achtervolging zette zich spookrijdend voort richting Joure. Omdat er een zeer gevaarlijke situatie ontstond, hebben de agenten hier de achtervolging gestaakt. 

Er is door agenten uit Oost Nederland nog naar de auto uitgekeken, maar ze hebben de auto niet meer weten te traceren. De politie roept mensen die vanmorgen in de buurt van de A6 een kleine grijze Volvo met als bestuurder of bijrijder een forse, lichtgetinte man hebben zien rijden, op om contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Het woord van het jaar is....

Van 28 november tot en met 17 december kon je stemmen op de achttien genomineerde woorden voor het Woord van het Jaar 2018. Ruim 28.000 mensen hebben dat gedaan en 55,4% van de stemmen was voor hetzelfde woord als waar 61,5% van de FOK!-FP-users in onze poll op stemden. 

Het woord van jaar 2018 is Blokkeerfries (elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan). Nummer 2 werd Yogasnuiver (iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bv. in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne) en 3 Mangomoment (geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts, zorgverlener, mantelzorger e.d. tijdens normale zorgactiviteiten, de metafoor verwijst naar een fragment uit een VRT-programma waarin een patiënte een moment van geluk beleeft aan de mango die de presentatrice voor haar meebrengt) .

In België is met 21,2% van de stemmen moordstrookje verkozen tot hét Woord van het Jaar 2018. Een Belgisch moordstrookje is een fietspad dat vlak langs een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is.

Strengere procedure toelating nieuwe taalscholen inburgering

Er komt een strengere procedure voor de toelating van nieuwe aspirant-taalscholen die inburgeringscursussen aan nieuwkomers verzorgen. Deze strengere procedure is nodig om te voorkomen dat malafide taalscholen kunnen toetreden tot het inburgeringstelsel en zo wordt fraude voorkomen. Dit heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag besloten op basis van een analyse van de Inspectie SZW over meldingen van signalen van fraude bij taalscholen.

Sinds de zomer van 2018 is het aantal meldingen van signalen van fraude bij taalscholen toegenomen. Uit analyse van Inspectie SZW blijkt dat bij 87 van de in totaal 227 taalscholen in Nederland sprake is van een “indicatie” tot “buitengewone sterke indicatie” van misbruik en fraude. Alle meldingen worden serieus genomen. Het OM en de Inspectie SZW bepalen samen hoeveel en welke meldingen strafrechtelijk worden opgepakt.

“Het aantal meldingen is van dien aard dat er duidelijk reden is tot zorg en daarom neem ik een aantal verscherpte maatregelen, vooruitlopend op de inwerkingtreding van het nieuwe inburgeringstelsel in 2020”, aldus minister Koolmees.

Naast de strengere procedure heeft minister Koolmees besloten dat taalscholen vanaf 1 april 2019 niet meer vooraf bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) facturen kunnen indienen. Hierdoor wordt frauduleus handelen minder snel lonend en daardoor veel risicovoller voor de dader. Ook krijgen de taalscholen een papieren factuur alleen uitbetaald als hiervan ook een digitaal bewijs wordt aangeleverd. Daarnaast worden de andere partners die eventueel kunnen wijzen op de risico’s van fraude nadrukkelijk betrokken, zoals de Belastingdienst. Hierdoor kunnen mogelijke risico’s sneller aan het licht komen. Tot slot gaat Blik op Werk versneld bij alle taalscholen financiële audits uitvoeren en ook meer onaangekondigde en onverwachte controles.

Minister Koolmees: “Iedere vorm van fraude is onacceptabel”. De fraudegevoeligheid van het huidige systeem is voor hem reden geweest om bij de invoering van het nieuwe inburgeringstelsel gemeente meer regie te geven. Gemeenten krijgen een rol in de inkoop van taalcursussen voor inburgeraars en daarmee invloed op de kwaliteit van het cursusaanbod.

Als uit nader onderzoek blijkt dat inburgeraars bij fraude zijn betrokken doordat ze samen met een taalschool hebben gehandeld, dan kan hun eventuele ontheffing of vrijstelling voor het inburgeringsexamen worden ingetrokken. Overigens is geen sprake van een verdachte stijging van het aantal ontheffingen of slagingspercentages.

Ramkraker aangehouden na DNA-match

In Rijen is dinsdagochtend een 25-jarige Tilburger aangehouden. Hij wordt ervan verdacht op 9 juni 2017 een ramkraak te hebben gepleegd bij een juwelier op de Nieuwe Es in Sleeuwijk.

In die nacht werd met een gestolen auto de pui van de winkel eruit geramd. Het gestolen voertuig bleef achter, maar de daders wisten te ontkomen. Er werden sieraden buitgemaakt. De politie heeft de achtergebleven gestolen auto laten wegtakelen en op sporen onderzocht.

Ook in de winkel werd destijds een forensisch onderzoek ingesteld. Het DNA van de 25-jarige Tilburger werd later in het onderzoek aangetroffen. Hierop is hij aangehouden. De recherche zal de man verhoren. 

'1 op de 3 kinderen van gescheiden ouders mag vader niet zien deze Kerst'

De laatste dagen van het jaar zijn voor kinderen van gescheiden ouders extra confronterend. Niet alleen vieren zij de kerst zonder papa en mama sámen, vaak zien zij de vader helemaal niet met kerst. Dit blijkt uit bureauonderzoek van GecertificeerdeMediators.nl. Van alle beschikbare
zaken op Rechtspraak.nl, blijkt namelijk dat ruim 10% van de vaders de kinderen geen van beide kerstdagen ziet. 52% mag om het jaar zijn vader of moeder zien met Kerst.

Dit alles staat overigens nog los van alle mislukte co-ouderschappen, waar de vader de kinderen helemaal niet meer ziet. Voor andere kinderen is er vooral veel heen en weer gesleep. Bijna 38% van de kinderen viert eerste kerstdag met de ene ouder, om vervolgens tweede kerstdag met de
andere ouder te spenderen.

Naast de stress die kinderen ervaren van het heen en weer gaan tussen beide ouders, lijden ze ook onder andere conflicten tijdens de feestdagen. Guido Bakker van GecertificeerdeMediators.nl heeft daarom 10 richtlijnen opgesteld waar gescheiden ouders zich aan zouden moeten houden om deze dagen iets minder stressvol te maken voor de kinderen.

Guido Bakker zegt hierover: “Misschien wel het allerbelangrijkste is dat je als ouders niet gaat doen alsof er niets aan de hand is terwijl er van alles speelt. De kinderen mogen best weten dat je de feestdagen ingewikkeld vindt; dat vinden zij zelf namelijk ook. Houd jezelf en elkaar dus niet
voor de gek.”

Dodelijk slachtoffer bij ongeval op de A76

Bij een verkeersongeval op de A76 bij knooppunt Kunderberg richting Geleen, is vanmorgen even na 9.00 uur een dodelijk slachtoffer gevallen. Het ongeval gebeurde doordat een kleine vrachtwagen achter op een stilstaande vrachtwagen botste en hierdoor gedeeltelijk onder de vrachtwagen terecht kwam.

Het slachtoffer overleed ter plekke aan zijn verwondingen. TTOV en Verkeers Ongevallen Analyse stellen een onderzoek in naar de exacte toedracht. De bestuurder van de vrachtwagen is voor het afleggen van een verklaring en ademanalyse meegenomen naar het politiebureau.

Vrouw bezoekt ex-man en wordt gestoken

De politie hield maandagmiddag een 59-jarige man uit Tilburg aan nadat hij kort daarvoor, in zijn woning in de wijk Het Zand, zijn ex-vrouw probeerde te steken. De vrouw raakte gewond aan haar hand en moest naar de huisartsenpost.

Het slachtoffer ging die middag naar de woning van haar ex-man. Toen zij eenmaal in de woning was, greep de man een mes en probeerde hij haar te steken. Doordat de vrouw zich verdedigde liep zij een verwonding op aan haar hand. Uiteindelijk wist ze de woning uit te komen en kreeg zij hulp van een voorbijganger. Die alarmeerde de politie. De agenten hielden de verdachte vervolgens aan. De man zal worden gehoord door de recherche. 

'18 miljoen inwoners in 2029'

De bevolking van Nederland zal de komende jaren blijven groeien. In 2029 bereikt het inwonertal naar verwachting de 18 miljoen. Bijna een kwart van de bevolking zal dan 65 jaar of ouder zijn. In 2060 worden 18,6 miljoen mensen verwacht. Dat blijkt uit de nieuwe bevolkingsprognose van het CBS.

De bevolkingsprognose beschrijft de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de bevolking. Het CBS gebruikt hiervoor een simulatiemodel, waarbij op onderzoek gebaseerde veronderstellingen over geboorte, sterfte, migratie en levensverwachting als basis dienen.

De prognosecijfers zijn met onzekerheden omgeven. Zo kan het aantal migranten van jaar tot jaar sterk fluctueren. Ook is niet zeker of de stijging van de levensduur in de toekomst in hetzelfde tempo door zal zetten en of Nederlanders een voorkeur voor gezinnen van twee kinderen blijven houden. Rekening houdend met deze onzekerheden is verdere groei van de bevolking in elk geval tot eind jaren dertig waarschijnlijk. In de jaren daarna zou de bevolking zowel kunnen groeien als krimpen. De bevolking in 2060 ligt waarschijnlijk tussen 17,3 miljoen en 19,9 miljoen inwoners.

Bijna een kwart 65 jaar of ouder
In 2030 zullen er naar verwachting 4,2 miljoen 65-plussers in Nederland wonen, 920.000 meer dan nu (begin 2019, voorlopig cijfer). Deze groep zal dan 23 procent van de bevolking vormen, nu is dat 19 procent. Vooral het aantal 80-plussers zal toenemen, van 0,8 miljoen nu tot 1,2 miljoen in 2030. De stijging van het aantal ouderen is zowel het gevolg van de naoorlogse geboortegolf, als van de toegenomen levensduur, die volgens de prognose verder zal stijgen.

Meer ouderen dan jongeren
In 2030 zal het aantal 0- tot 20-jarigen met 3,8 miljoen inwoners vrijwel niet veranderd zijn. Wel zullen er dan minder tieners en meer kinderen tot zeven jaar zijn. De laatste jaren zijn er relatief weinig baby’s geboren, voor de komende jaren wordt een stijging van het geboortecijfer verwacht. Momenteel wonen er bijna een half miljoen meer 20-minners dan 65-plussers in Nederland. Door de toename van het aantal ouderen zal de verhouding in 2030 andersom zijn, en overtreft het aantal 65-plussers dan het aantal jongeren met bijna een half miljoen.

Minder 20- tot 65-jarigen
Het aantal 20- tot 65-jarigen zal afnemen van 10,1 miljoen nu naar 10 miljoen in 2030. Het aandeel in de bevolking daalt van 59 procent naar 56 procent. De samenstelling van deze groep zal gaan veranderen: er zullen minder veertigers en vijftigers zijn, en meer dertigers. De toename in deze jongere leeftijdsgroep betreft vooral in Nederland geboren personen. Het zijn de kinderen van migranten en kleinkinderen van de babyboomgeneratie. De toename in deze leeftijden zorgt er mede voor dat het aantal geboorten in de toekomst zal stijgen.

Twee derde bevolkingsgroei door migratie
In 2030 zullen er naar verwachting 745.000 extra mensen zijn. Twee derde van de groei komt door migranten (meer mensen immigreren dan emigreren), een derde doordat meer kinderen worden geboren dan er mensen overlijden). Het aantal inwoners met een migratieachtergrond zal toenemen van 24 procent begin 2019 naar 27 procent in 2030. Dit zijn zowel in het buitenland geboren mensen als hun in Nederland geboren kinderen.

De verwachting is dat er tot 2030 jaarlijks gemiddeld 230.000 immigranten komen en 187.000 emigranten Nederland verlaten. Dat zijn voor een groot deel voormalige immigranten die weer vertrekken. Het migratiesaldo zou dan uitkomen op gemiddeld 43.000 per jaar, 5.000 minder dan in de periode 2010–2018.

Het aantal geboorten zal volgens de prognose tussen 2019 en 2030 gaan toenemen tot gemiddeld 187.000 per jaar. Door de verouderde bevolking zal ook de sterfte toenemen, tot gemiddeld 162.000 in deze periode. Door de veranderingen in deze stromen zal de bevolking de komende tien jaar minder sterk groeien.

Vergelijking met vorige prognose
De bevolkingsprognose wordt jaarlijks bijgesteld, waarbij de meest recente ontwikkelingen en nieuwe inzichten worden meegenomen. Ten opzichte van de prognose uit 2017 zijn er vooral aanpassingen bij de migratie. Er worden in de toekomst meer immigranten maar ook meer emigranten verwacht. In 2060 ligt het verwachte inwonertal volgens de huidige prognose 183.000 hoger dan volgens de vorige prognose. Op de verschillen tussen de prognoses van 2018 en 2017 wordt uitgebreider ingegaan in het artikel Kernprognose 2018–2060: migratie blijft hoog.

Weigering inzage in oorlogsarchieven was onzorgvuldig

Het Nationaal Archief moet zich opnieuw buigen over het verzoek van de Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden om in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) te mogen zoeken naar informatie over nog levende vermeende kampbeulen. De weigering om inzage te verlenen, was onzorgvuldig en onvoldoende gemotiveerd. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld.

Privacy vermeende kampbeulen
De stichting wil met behulp van het CABR de identiteit van nog levende kampbewaarders achterhalen, zodat zij alsnog kunnen worden opgespoord en berecht. De algemeen rijksarchivaris van het Nationaal Archief weigerde de stichting echter toegang tot het CABR, onder meer omdat het een schending van de privacy van de vermeende kampbeulen op zou leveren. Ook zou de stichting niet voldoen aan de voorwaarden om toegang tot het archief te krijgen. De stichting ging tegen de weigering in beroep. Volgens haar zou het archief op basis van verschillende internationale verdragen onderzoek naar de vermeende kampbeulen wel degelijk mogelijk moeten maken.

Gebrekkig besluit
De bestuursrechter oordeelt dat het besluit van de rijksarchivaris om de stichting toegang te weigeren, gebrekkig is. De wet stelt namelijk dat het recht op bescherming van persoonsgegevens moet wijken wanneer er sprake is van een volkenrechtelijke verplichting. De rijksarchivaris had moeten onderzoeken of daar in dit geval sprake van is, mogelijk met hulp van andere gespecialiseerde overheidsinstanties.

Daarnaast kunnen ook vermeende voormalige kampbeulen zich beroepen op privacy. Maar de archivaris had met zijn beroep op de privacy van de vermeende beulen ook moeten nagaan of deze personen zelf ook daadwerkelijk van dit recht gebruik zouden willen maken. Daar komt nog bij dat het recht op privacy niet absoluut is.

Verzoek opnieuw bekijken
De rijksarchivaris had op deze punten in moeten gaan toen hij de stichting de toegang weigerde. Daarom moet hij het verzoek om het archief te mogen raadplegen, opnieuw in behandeling nemen.

Minder melkvee en droge zomer drukken landbouwinkomsten

De inkomsten per arbeidsjaar in de landbouw zijn in 2018 gedaald. Vergeleken met een jaar eerder daalden deze inkomsten met bijna 11 procent. De inkomsten gingen over een breed front achteruit na een goed landbouwjaar in 2017, waarin de landbouwinkomsten voor de tweede keer in meer dan twintig jaar boven het niveau van 1995 lagen. De landbouwinkomsten per arbeidsjaar kwamen in 2018 weer onder dat niveau uit. Dit blijkt uit een eerste raming van CBS en Wageningen Economic Research.

De inkomsten staan de laatste twintig jaar onder druk. Dit hangt samen met de prijsontwikkelingen van landbouwproducten, de toename van het aanbod op de wereldmarkt en de hogere kosten van onder meer diervoeders en aardgas. Tussen 1995 en 2018 steeg de productie met 25 procent, terwijl de inkomsten met een daling van 5 procent achterbleven.

Minder landbouwproductie
In 2018 lag het volume van de landbouwproductie 1,4 procent lager dan een jaar eerder. De lagere afzet van akkerbouw- en tuinbouwproducten had mede te maken met de slechte oogst als gevolg van extreme droogte en uitzonderlijk hoge temperaturen in Nederland. In de veehouderij werd ook minder geproduceerd. Door gemiddeld iets hogere afzetprijzen werd de lagere productie nog iets gecompenseerd, hierdoor kwam de productiewaarde in de landbouw ongeveer 1 procent lager uit dan in 2017.

De lagere productiewaarde zorgde voor dalende inkomsten, ook omdat de waarde van het verbruik in dezelfde periode met 3 procent steeg. Vooral door een prijsstijging van diervoeders en zaai- en pootgoed lagen de kosten in de landbouw in 2018 hoger dan in 2017. Vergeleken met een jaar eerder waren dit jaar ook de prijzen van aardgas hoger, gewasbeschermingsmiddelen kostten juist minder.

Melkprijs lager, melkveestapel krimpt
De waarde van de dierlijke productie daalde in 2018, na een stijging een jaar eerder. De productie nam met ongeveer 1 procent af en ook de gemiddelde afzetprijs daalde met 5 procent in vergelijking met 2017. Bijna alle belangrijke dierlijke producten daalden in prijs. De veehouderij voerde meer runderen aan naar de slachthuizen. De melkveestapel wordt afgebouwd vanwege de invoering van het fosfaatrechtenstelsel. Door de afname van het aantal melkkoeien werd er ruim 2 procent minder melk geproduceerd.

In 2018 werden varkens ongeveer 12 procent goedkoper en kwam de varkensprijs weer uit op het niveau van twee jaar eerder. In 2017 was er veel vraag uit Azië naar varkensvlees en dit jaar nam deze vraag af. De productie van varkens is goed voor ongeveer 20 procent van de productiewaarde van de dierlijke sector.

De afzet van consumptie-eieren steeg met 4 procent. In 2017 was het productievolume lager als gevolg van de fipronil-crisis die in het derde kwartaal uitbrak. In 2018 daalde de prijs van consumptie-eieren weer.

Veel geringere oogst door droogte en hoge temperaturen
De ontwikkeling van de plantaardige productie in Nederland wordt sterk beïnvloed door de grootste sector, die van de planten en bloemen. De productiewaarde hiervan, goed voor bijna de helft van de productiewaarde van de totale plantaardige sector, kwam uit op hetzelfde niveau als het jaar daarvoor. Lagere resultaten kwamen mede voor rekening van de snijbloemen, planten deden het juist iets beter dan vorig jaar. Voor bloembollentelers droeg niet alleen de droogte bij aan een tegenvallende oogst.

Ook de koude lente en de hete zomer zorgden voor ongelukkige groeiomstandigheden. Akkerbouwers kenden in 2018 een lagere oogst als gevolg van extreme droogte en uitzonderlijk hoge temperaturen in Nederland. Er werden minder aardappelen gerooid in vergelijking met een jaar eerder. De oogst van uien en snijmais lag ver onder het niveau van vorig jaar. Door het aanbodtekort waren de prijzen van de meeste plantaardige producten veel hoger dan een jaar eerder.

In de tuinbouw leden de kasgroenten ook onder de droogte. Niet alleen de oogst, maar ook de kwaliteit van deze groenten was minder. Doordat ze extra water kregen, hadden appels en peren over het algemeen niet veel last van de droogte. Dit jaar werd er 13 procent minder suikerbieten uit de grond gehaald dan in 2017. De lagere oogst hangt samen met de weersomstandigheden in 2018. Daarnaast was de oogst in 2017 zeer groot na de afschaffing van het suikerquotum.

Foodwatch: 'Stop kindermarketing Coca-Cola in Efteling'

Foodwatch roept vandaag vanuit de Coca-Cola hotelkamer in het Eftelinghotel zowel Coca-Cola als de Efteling op te stoppen met hun ongezonde kindermarketing in het sprookjespark. De hotelkamer - geheel in Coca-Cola stijl - is een vreemde eend in de bijt tussen de sprookjeskamers zoals de Doornroosje, Assepoester en Hans-en-Grietje suites. Coca-Cola is ‘partner in kwaliteit’ in de Efteling, evenals Unilever (ijsmerk Ola) en Friesland Campina (Chocomel).

Door deze sponsordeal is Coca-Cola overal in het sprookjespark: naast de Coca-Cola suite in het hotel ook onder andere met een eigen attractie ‘de Zoötroop’, frisdrankautomaten in sprookjesthema of op kinderhoogte en vele reclameborden en verkooppunten. De kindermarketing staat in schril contrast met de belofte van de voedingsindustrie in het onlangs afgesloten preventieakkoord voor gezonder voedsel in attractieparken. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt al langer dat kindermarketing een belangrijke oorzaak is van ongezonde eetgewoonten bij kinderen.

Uit een monitor van kindermarketing blijken Coca-Cola en Ola, allebei partners van de Efteling, actief in te zetten op promotie en reclame op speellocaties zoals pretparken. foodwatch dient vandaag tevens een klacht in over de kindermarketing van Coca-Cola bij de EU Pledge. Foodwatch: ”Dit zelfreguleringsorgaan tegen kindermarketing van de voedingsindustrie moet nu kiezen of ze écht tegen kindermarketing optreden of slechts een excuusorganisatie zijn van de aangesloten voedingsgiganten zoals Coca-Cola, Mc Donalds, Burger King en Unilever.”

Pretpark vol kinderreclame
Momenteel bepaalt de industrie zelf haar kindermarketingbeleid. Coca-Cola ondertekende in 2014 de EU Pledge, waarin ze belooft om haar marketing niet op kinderen onder 12 jaar te richten. In Nederland heeft de voedselindustrie afspraken gemaakt, vastgelegd in de Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RvV). De huidige afspraken van de industrie, waarbij kinderreclame is toegestaan bij verkooppunten of wanneer ‘slechts’ een kwart van het publiek uit kinderen bestaat, werken misbruik in de hand. Deze zelfregulering voorkomt niet dat de voedingsindustrie kinderen nog steeds actief benadert met reclame, zoals het onderzoek van foodwatch in sprookjespark de Efteling uitwijst. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie is kindermarketing een belangrijke oorzaak van ongezonde eetgewoonten. Nu 13,1% van de Nederlandse kinderen van 4 tot 11 jaar met overgewicht kampt en 3,3% met obesitas, zijn doortastende regels dringend nodig.

De kindermarketing in de Efteling start al bij de ingang van het park, waar automaten vol Coca-Cola producten en versierd met sprookjestaferelen de kinderen opwachten: met kastelen, idyllische vijvertjes, schattige dieren en een tingelend muziekje. Coca-Cola belooft echter om geen kinderidolen of andere ‘personages die de aandacht van kinderen trekken’ op haar producten te plaatsen. Met sprookjesautomaten zoeken ze de grens alsnog héél dicht op. Er staan ook diverse kleine kindermaat-automaten in het park, met Coca-Cola producten. In Station de Oost staat zelfs een Coca-Cola-kinderattractie (de Zoötroop): met ronddraaiende Coca-Cola-wagonnetjes en luchtballonnen die je in beweging kan zetten door aan een Coca-Cola flesje te trekken.

Volgens de monitor ‘Voedingsreclame gericht op kinderen’, die dit voorjaar aan de Tweede Kamer werd aangeboden, zie je ook buiten de horeca-afdeling om (die als ‘point-of-sale’ wordt uitgezonderd van het verbod op kindermarketing in de EU-Pledge en RvV ) vaak reclameposters hangen. Veelgenoemde merken in dit verband zijn Coca-Cola, Chocomel en Ola; alle drie ‘partners in kwaliteit’ van de Efteling. In de EU-Pledge van Coca-Cola staat echter ook dat de frisdrankgigant geen merksponsering bij sport- en recreatie-evenementen voor kinderen zal gebruiken. Bij pretparken kan je moeilijk beweren dat ze niet op kinderen zijn gericht.

Elif Stepman van foodwatch: “Iedereen is het er over eens dat sprookjesfiguren op junkfood, om kinderen te lokken, niet meer van deze tijd zijn. Dan is het ook dringend tijd om te stoppen met junkfoodreclames in sprookjespretparken voor kinderen.”

Foodwatch dient klacht in vanuit de Coca-Cola Suite
Foodwatch wil dat deze vorm van kindermarketing stopt en dient een klacht in bij de EU Pledge, vanuit de Coca-Cola suite van de Efteling: hét symbool van de kindermarketing in het sprookjespark. Volgens een woordvoerder van het Efteling Contact Center is de rol van de Suite ‘om nieuwe manieren te ontdekken om diverse doelgroepen aan te spreken’. Met aanprijzingen als “Alles voor kinderen in het Efteling Hotel”, een standaard kamer voor 4 personen en speciale kindervoorzieningen zoals een kinderbedje en -toiletbril horen kinderen duidelijk tot de marketingdoelgroep.

Niet alleen in het pretpark richt de frisdrankgigant zich op kinderen: volgens de monitor over kindermarketing worden Coca-Cola en Ola (Unilever) het vaakst (in vergelijking met andere merken) genoemd door speellocaties die zijn benaderd om er reclame voor kinderen te maken. Foodwatch roept de Efteling op om afstand te nemen van Coca-Cola als ‘partner van kwaliteit’: kwaliteit lever je door een leuke speelervaring voor kinderen en een gezond voedselaanbod, niet door hen te bestoken met reclame.

Elif Stepman van foodwatch: “Pretparken zijn er om plezier te maken. Een frisdrank-hotelkamer, opdringerige logo’s en talrijke verkoopautomaten bederven de sprookjespret.”

Foodwatch: 'Stop kindermarketing Coca-Cola in Efteling' (Foto: foodwatch)
Foodwatch: 'Stop kindermarketing Coca-Cola in Efteling' (Foto: foodwatch)

15-jarige grijpt mes tijdens ruzie en wordt opgepakt

De politie hield maandagavond 17 december een 15-jarige jongen aan, nadat hij tijdens een ruzie in het asielzoekerscentrum op de Kievitsblekweg in Oisterwijk een mes pakte en ermee dreigde. Niemand raakte gewond.

De politie kreeg rond 23.10 uur een melding van een vechtpartij op de eerdergenoemde locatie. Toen de agenten in het centrum waren, bleek er ruzie geweest te zijn tussen twee minderjarigen. Tijdens deze ruzie pakte een van hen een mes van het aanrecht en dreigde hiermee richting de ander. Ook vernielde hij een aantal spullen die in de ruimte stonden. Het slachtoffer deed aangifte. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

'Kerst- of nieuwjaarsborrel is verplicht nummertje'

Maar liefst 35 procent van werkend Nederland beschouwt de jaarlijkse kerst-/nieuwjaarsborrel als een verplicht nummertje. Dit blijkt uit een onderzoek van Panelwizard onder 1.196 werkende Nederlanders, in opdracht van Acties.nl. Ongeveer vier op de tien ondervraagden ergert zich tijdens deze feestjes aan het buitensporige alcoholgebruik van collega’s.

Ondanks dat een aanzienlijk gedeelte van de werkenden de kerstborrel als een verplichting ziet, heeft eenvijfde van hen zich hiervoor weleens ziek- of afgemeld omdat ze er geen zin in hadden. “Als werkgever sta ik iedere december weer voor een aantal lastige keuzes”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Het liefst zou ik namelijk elk jaar een dikke borrel organiseren, maar uit ervaring weet ik dat niet iedereen hierop zit te wachten. Daarom kies ik meestal voor een bescheiden borrel in combinatie met een uitgebreid kerstpakket.”

Liever geen partner
Uit het onderzoek blijkt dat werkend Nederland ook geen fan is van zogenaamde +1 borrels, bij maar liefst 53 procent van hen gaat de voorkeur uit naar een kerst-/nieuwjaarsborrel zonder partner. Opvallend is dat 60 procent van de vrouwen het liefst zonder aanhangsel borrelt, tegenover slechts 49 procent van de mannen. Dit betekent overigens niet dat de kerstborrel geen goede plek is voor romances. Zo zegt acht procent van de ondervraagden weleens intiem te zijn geweest met een collega tijdens het jaarlijkse kerstfeest. Opvallend genoeg scoren mannen met elf procent, ruim twee keer hoger dan vrouwen (slechts vijf procent). Franke: “Bij een eerdere werkgever heb ik weleens bedrijfsfeestjes meegemaakt die écht uit de hand liepen, voornamelijk vanwege alcohol. Voor meerdere collega’s was het achteraf gezien maar beter dat hun wederhelft niet aanwezig was.”

Foutje bedankt
Wanneer de drank rijkelijk vloeit, kan het weleens voorkomen dat je iets zegt of doet waar je later spijt van krijgt. Uit het onderzoek blijkt dat acht procent van de Nederlanders weleens spijt heeft gehad van zijn of haar gedrag tijdens de kerstborrel. Opmerkelijk is dat mannen met elf procent, zich tijdens het kerstfeest dubbel zo vaak gênant gedragen als hun vrouwelijke collega’s (slechts vijf procent). Franke: “Het enige wat ik kan zeggen, is: kijk uit dat je niet teveel drinkt. Een verkeerde opmerking is zo gemaakt, maar je kan er de rest van je loopbaan problemen van ondervinden.”

'Kerst- of nieuwjaarsborrel is verplicht nummertje' (Foto: Acties.nl)
'Kerst- of nieuwjaarsborrel is verplicht nummertje' (Foto: Acties.nl)

Prognose bevolking naar migratieachtergrond

De bevolking wordt niet alleen ouder, maar ook internationaler: meer inwoners hebben wortels in het buitenland, ze zijn er zelf geboren of hun ouders komen ervandaan. Eind 2018 telt Nederland 13,2 miljoen inwoners met een Nederlandse achtergrond en 4,1 miljoen inwoners (24 procent) met een migratieachtergrond. Wat is de prognose van het CBS voor de komende decennia?

In de Bevolkingsprognose 2017-2060 zijn de verwachtingen voor de bevolkingsontwikkeling naar migratieachtergrond uitgebreid doorgerekend. In de huidige Kernprognose 2018-2060 wordt de bevolking niet in detail onderscheiden naar migratieachtergrond. Wel is doorgerekend wat de wijzigingen in de verwachtingen voor migratie, geboorte en sterfte ten opzichte van de Bevolkingsprognose 2017-2060 betekenen voor het voorziene aantal inwoners met een Nederlandse of een migratieachtergrond.

2060
De bevolking met een Nederlandse achtergrond zal volgens de Kernprognose afnemen van 13,2 miljoen eind 2018 naar 12,1 miljoen in 2060. Dit aantal is vrijwel ongewijzigd ten opzichte van de verwachtingen eind 2017. Het aandeel inwoners met een migratieachtergrond stijgt naar verwachting van 4,1 miljoen nu naar 6,5 miljoen in 2060. Dat is krap 0,2 miljoen hoger dan volgens de Bevolkingsprognose 2017-2060. Het aandeel inwoners met een migratieachtergrond stijgt volgens de Kernprognose naar 35 procent in 2060.

De prognose voorziet dat net als nu de helft van de bevolking met een migratieachtergrond in het buitenland geboren zal zijn (eerste generatie) en de helft in Nederland (tweede generatie).Momenteel heeft 56 procent van de personen met een migratieachtergrond een niet-westerse achtergrond. In de Bevolkingsprognose 2017-2060 werd verwacht dat dit aandeel in 2060 ongeveer 60 procent zal zijn. Dit zal volgens de huidige prognose ongeveer gelijk blijven.

Onzeker
De bevolkingsprognose beschrijft de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de bevolking. Het CBS gebruikt hiervoor een simulatiemodel, waarbij op onderzoek gebaseerde veronderstellingen over geboorte, sterfte, migratie en levensverwachting als basis dienen. De cijfers zijn echter met onzekerheden omgeven. Zo kan het aantal migranten van jaar tot jaar sterk fluctueren.

Ook is niet zeker of de stijging van de levensduur in de toekomst in hetzelfde tempo door zal zetten en hoe het kindertal van inwoners met een Nederlandse en migratieachtergrond zich zal ontwikkelen. Om deze reden stelt het CBS haar prognoses regelmatig bij. De volgende bijstelling van de gedetailleerde doorberekeningen voor de bevolking naar migratieachtergrond komt in 2020 uit.

Prognose bevolking naar migratieachtergrond (Foto ter illustratie: pxhere)
Prognose bevolking naar migratieachtergrond (Foto ter illustratie: pxhere)

Europese deal over CO2-normen nieuwe auto’s vanaf 2030

Vandaag is er een compromis bereikt voor nieuwe Europese wetgeving die met ingang van 2030 de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s moet terugdringen.

De Europese Commissie stelde een verlaging van 30 procent voor. Het Europees Parlement wilde met 40 procent een stap verder gaan. Tijdens de trialoog - Commissie, Parlement en Raad - is vandaag besloten tot een verlaging van de CO2-uitstoot met 37,5 procent. "Daarmee gaan we de goede kant op. Maar we moeten goed in de gaten houden dat er geen mazen in de wet zitten die autoproducenten de gelegenheid geven ondanks strengere normen opnieuw te gaan sjoemelen", zegt GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout.

"Het compromis dat vandaag is gesloten is beter dan de Commissie oorspronkelijk heeft voorgesteld, en nadert de emissiedalingen die het Parlement heeft voorgesteld", constateert Eickhout.

"Opnieuw laten de Europese regeringen en de Commissie hun oren hangen naar de lobbyisten van de auto-industrie. Gelukkig hebben het Europees Parlement en de duizenden mensen die de afgelopen weken de straat op gingen voor een beter klimaat de druk kunnen opvoeren voor strengere CO2-normen", stelt klimaatdeskundige Eickhout.

"Strengere normen zijn nodig om klimaatveranderingen tegen te gaan. Maar ze bieden ook kansen om te investeren en banen te creëren in een groeiende sector: die van de zero-emissie auto-industrie. Wie wil er nou geen schone lucht in de steden?"

FOK! Wat een weer: kans op zon

Vanochtend is het op veel plaatsen bewolkt en in het noorden is het aanvankelijk nevelig met in het Waddengebied ook mist. Alleen in het zuidoosten komen opklaringen voor. In de loop van de middag klaart het van het zuiden uit verder op en komt de zon op steeds meer plaatsen te voorschijn. In het noorden blijft het waarschijnlijk bewolkt. Het is vrijwel overal droog en de maximumtemperatuur is zo'n 8°C. In de avond raakt het in het westen bewolkt en daar kan plaatselijk lichte regen vallen. De wind is matig, eerst zuidelijk en in de loop van de middag zuidoostelijk. Aan zee trekt de wind aan naar vrij krachtig, mogelijk krachtig.

In de nacht naar woensdag neemt de bewolking van het westen uit verder toe en er passeert een regengebied. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C. De wind draait van zuidoost naar zuidwest en is matig, aan de kust (vrij) krachtig.

Woensdagochtend valt in het noordoosten eerst nog wat regen. In de middag klaart het van het zuidwesten uit wat op, maar later in de middag is er langs de westkust een enkele bui mogelijk. De maxima liggen rond 8°C. De wind is zuidelijk en matig, aan de westkust (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Tip: Mochten jullie nog leuke winterse plaatjes hebben van de sneeuw of ijzel, stuur ze dan op naar ons!   Eeuwige roem staat je dan te wachten!

Uitzicht bij Pico de la Atalaya, Spanje. (Foto: Kroezel)
Uitzicht bij Pico de la Atalaya, Spanje. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hack_Right moet jonge hackers weer op het rechte pad brengen

Politie en Openbaar Ministerie komen ze steeds vaker tegen: jongeren die zich schuldig maken aan hacken. Ze realiseren zich vaak niet wat de gevolgen kunnen zijn en hoe groot de schade. Speciaal voor jonge hackers tussen de 12 en 23 is ‘Hack_Right’ ontwikkeld; een alternatief, onderdeel of aanvulling op een strafrechtelijk traject. Met als doel: deze ‘first offenders’ op het rechte pad krijgen én houden. Het afgelopen jaar hebben elf jongeren aan de pilot van Hack_Right meegedaan.

Cybercrime
'Hacken is een systeem binnendringen zonder toestemming. Dat kan met techniek, maar je hackt ook als je zonder toestemming iemands gegevens gebruikt', zegt Floor Jansen van het Team High Tech Crime van de politie. 'Iets simpels als het wachtwoord van je leraar overnemen en hiermee inloggen op het netwerk van school, is al een vorm van cybercrime', zegt officier van justitie Martijn Egberts, portefeuillehouder HTC bij het Landelijk Parket. Politie en OM hebben Hack_Right bedacht, en werken samen met onder andere Halt, de Reclassering en de Raad voor de Kinderbescherming. Daarnaast doen bedrijven en zogenoemde ethische hackers mee.

Besef
Per jaar worden zo’n 70 jongeren tussen de 12 en 23 jaar aangehouden voor cybercrime. Vaak overzien zij de gevolgen van hun daden niet; soms beseffen ze niet eens dat ze een strafbaar feit hebben gepleegd. Het gaat bijvoorbeeld om jongeren die onbedoeld ver doordringen in een systeem, alleen maar om te zien of het kan. Dat een bedrijf vervolgens veel geld moet uitgeven, alleen al om bijvoorbeeld alle klanten in te lichten dat er een hack is geweest, realiseren ze zich niet.

Herstel, training, alternatief en coaching
Hack_Right kan als alternatief voor een straf maar ook als onderdeel van of náást een straf opgelegd worden. Alleen jongeren die bekennen, geen zeer ernstige vormen van hacking hebben gepleegd en bereid zijn zich op een positieve manier te ontwikkelen, komen ervoor in aanmerking. Bovendien moet het om een eerste cyberdelict gaan. 'Want dan is de kans dat ze hun gedrag veranderen het grootst', licht Martijn Egberts toe. 'Hack_Right bestaat uit vier modules, die je kunt zien als vier puzzelstukjes: herstel, training, alternatief en coaching. Elke module voegt iets toe aan de gedragsverandering van de jongeren.'

Binnen de eerste module wordt de dader geconfronteerd met het slachtoffer, zodat hij ziet wat voor een schade hij heeft veroorzaakt. De tweede module bestaat uit trainingen over de juridische grenzen op internet. 'Iedereen weet dat een baksteen door de ruit gooien niet mag, maar online zijn die grenzen soms een stuk minder duidelijk', aldus Egberts. In de derde module krijgen de jongeren inzicht in de alternatieven. Floor Jansen: 'We reiken de daders alternatieven aan om zich ten goede in te zetten, oftewel ethisch te hacken. Bijvoorbeeld bij een cyberwerkplaats of hackerspace. Vaak zijn deze mogelijkheden hen totaal onbekend.' In de vierde en laatste module worden de jongeren daarin gecoacht.

De pilot wordt nog een jaar voortgezet en zal daarna worden geëvalueerd. De proef wordt ook wetenschappelijk onderzocht.

Labanauskas stuurt Van Barneveld vroegtijdig naar huis

Raymond van Barneveld is in de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC uitgeschakeld. De vijfvoudig wereldkampioen verloor in vijf sets van Darius Labanauskas, die op het beslissende moment een break kon plaatsen. 

Labanauskas mocht aan de partij beginnen en won solide de openingsleg. Op 2-1 gooide de Litouwer 82 uit om de eerste set met 3-1 te winnen. In de eerste set gooide Van Barneveld slechts 79 gemiddeld, tegenover 102 van Labanauskas. In de tweede set gaan alle legs met de darts mee, waarmee Van Barneveld op gelijke hoogte komt (3-2). 

Het werd ook 2-2 in set drie. Van Barneveld nam de leiding en stond op 161, waarna Labanauskas 180 gooide. Van Barneveld gooide de 161 niet uit, waarna de Litouwer ook 86 niet uitgooide. De Hagenees kreeg opnieuw een kans, maar miste dubbel zestien. Labanauskas gooide zich dood, maar ook Barney sloeg niet toe. Het was alsnog Labanauskas die dubbel zes vond en zijn begonnen set pakte. 

Beide heren kunnen het elkaar niet lastig maken in set vier. Opnieuw 2-2 op het scorebord, waarna Van Barneveld eenvoudig de vierde set binnen kan slepen. Een vijfde set moet de beslissing brengen. Van Barneveld krijgt de kans op een break, maar Lucky D slaagt met pijl nummer twaalf er alsnog in om de eerste leg te pakken. Een leg later zijn de rollen omgedraaid, maar nu wist Labanauskas wel de break te plaatsen. Beide heren hadden opnieuw moeite om de dubbel te vinden. De break bleek voldoende. De Litouwer maakte er 3-0 van en trekt de partij naar zich toe. 

Door deze nederlaag van Raymond van Barneveld valt hij terug op de wereldranglijst en zal zich moeten gaan kwalificeren voor de grote toernooien. Kans is aanwezig dat we hem op TV niet meer terug zien. Wellicht alleen nog als Barry Hearn hem een wildcard geeft voor de Premier League. 

Cijfers bij Barney - Labanauskas. (Bron: PDC)
Cijfers bij Barney - Labanauskas. (Bron: PDC)

Skiër Hirscher ook op parallelreuzenslalom de beste

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft in het Italiaanse Alta Badia na een monsterzege op de reuzenslalom ook de World Cup-wedstrijd op de parallelreuzenslalom gewonnen.

De Oostenrijkse veelvraat stond na winst op landgenoot Roland Leitinger, de Noor Kjetil Jansrid, de Duitser Stefan Luitz en de Zweed Matts Olsson in de finale. Daarin trof hij de revelatie van de dag, Thibault Favrot. De Fransman won van de Zwitser Loic Meillard, stuurde vervolgens landgenoot Mathieu Faivre naar huis en stuntte tegen de Noor Henrik Kristoffersen, waarna met Alexis Pinturault ook de op papier beste Fransman eraan moest geloven.

In de finale was het klaar met Favrot, hoewel hij Hirscher wel dwong om alles uit de kast te trekken: de Oostenrijker won met 0,14 seconden. De strijd om de derde plek werd een prooi voor Pinturault, die Olsson met 0,18 seconden klopte.

Hirscher - Favrot (Bron: YouTube)

FOK!Kerstprijsvraag: 18 december

Vandaag weer een pakket aan games voor PlayStation 4, allemaal uit de toko van Sega. Fist of the North Star: Lost Paradise, Shenmue I & II en Valkyria Chronicles 4.

Allemaal games die heel erg van elkaar verschillen, behalve de duidelijke oosterse invloeden. Om kans te maken op de spellen moet er natuurlijk eerst een vraag goed beantwoordt worden.

Welke favoriete minigame uit Yakuza van redacteur Pheno is er ook aanwezig in Fist of the North Star: Lost Paradise? 

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.