FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 december 2018

NFL: Seahawks overklassen Vikings

De Seattle Seahawks hebben in de NFL een belangrijke overwinning geboekt. In eigen huis won de ploeg tijdens Monday Night Football met 21-7 van de Minnesota Vikings. De Seahawks kunnen zich zondag met een zege op bezoek bij de San Francisco 49ers plaatsen voor de play-offs.

Veel werd er aanvankelijk niet gescoord. Sterker nog, na drie kwarten stonden er slechts drie punten op het bord: een field goal van Seahawks-kicker Sebastian Janikowski, die vroeg in het vierde kwart de score verdubbelde met nog een field goal, 6-0.

Halverwege het vierde kwart kregen de Vikings een kans, maar de trap van kicker Dan Bailey werd op knappe wijze geblocked door Bobby Wagner, waarna Seattle los ging. Een indrukwekkende run van quarterback Russell Wilson bracht hem naar de 21-yardlijn en een paar plays later dook Chris Carson de eerste touchdown van de wedstrijd binnen: 14-0, na de 2-point conversion die benut werd door Tyler Lockett na een pass van Wilson.

De Vikings waren nauwelijks onderweg om nog wat te proberen of quarterback Kirk Cousins kreeg de bal uit zijn handen gemept door linebacker Jacob Martin. Cornerback Justin Coleman pikte de fumble op en maakte er een 29-yard touchdown return van: 21-0 en de genadeklap voor de Vikings, waar een touchdown van Dalvin Cook niks meer aan kon veranderen.

 

Seahawks - Vikings (Bron: YouTube)

Drie doden, tien gewonden bij schietpartij kerstmarkt Straatsburg

Bij een schietpartij op de kerstmarkt in Straatsburg in Frankrijk zijn minimaal twee doden gevallen. Ook zouden er minstens tien gewonden zijn gevallen, zo meldt Frankfurter Algemeine. Delen van het centrum zijn hermetisch afgesloten door het leger. 

Het gebouw van het Europees Parlement dat zich in hetzelfde gebied bevindt, is door de politie afgesloten. Het is nog niet bekend of het om een terroristische aanslag gaat, de dader is nog voortvluchtig. Omwonenden wordt aangeraden om binnen te blijven. 

De Kerstmarkt in Straatsburg is de oudste en de grootste in heel Europa. De dader is inmiddels bekend bij de politie volgens de  Bild Zeitung, en er wordt uitgegaan van een terroristisch motief. De schutter is vooralsnog voortvluchtig. 

Update 23:00 uur:
 
Wat we tot  nu toe weten:

Update 22:50 uur:
Het Franse BFMTV meldt dat er een vierde dode te betreuren valt. Ook is er iets meer bekend over de dader. De politie deed vanochtend een inval in zijn woning om hem aan te houden op verdenking van een levensdelict, hij is daarbij ontkomen. Wel is zijn woning doorzocht, daarbij zijn handgranaten aangetroffen.

Update 22:45 uur:
De dader zou op de zogenaamde 'fiche S'-lijst hebben gestaanDat is de lijst waarop de Fransen personen zetten die het grootste gevaar voor hun nationale veiligheid vormen, waaronder moslimterroisten, maar ook radicale milieuactivisten of ontsnapte gevangenen.

Update 22:35 uur:
 
De schutter zou de 29-jarige Cherif C. zijn. Hij houdt zich schuil op een locatie in de wijk Neudorf, op die locatie zijn zojuist schoten gehoord. 

Update 22:24 uur: 
Franse media maken inmiddels melding van een derde dode. Het aantal gewonden is opgelopen tot elf, van wie zeven ernstig, zo melden de plaatselijke autoriteiten. De schutter lijkt nog altijd niet gepakt, de grenscontroles in het gebied zijn dan ook versterkt, zo meldt de plaatselijke politie. Ook zijn er geruchten dat de schutter zich heeft verschanst in een appartement, hij zou een bekende zijn van de politie.

Nederland verliest met grote cijfers van Noorwegen op EK handbal

Op het EK handbal heeft Nederland met 29-16 verloren van Noorwegen. Voor Oranje was dit de vijfde keer op een rij dat op een toernooi verloren werd van de Noorse handbalsters.

Kort voor de wedstrijd was er positief nieuws met betrekking tot Nycke Groot. De aanvoerster was voldoende hersteld van een migraineaanval die ze in de wedstrijd tegen Roemenië gekregen had na een botsing met Debbie Bont.

Nederland begon zwak aan de wedstrijd en stond binnen enkele minuten al met 5-0 achter. Het eerste doelpunt voor Oranje kwam pas na zeven minuten op het scorebord. De verdediging en vooral de aanval van Nederland was erg slordig. Bij rust was het 15-7 voor de effectieve Noorse handbalsters.

In de tweede helft hetzelfde beeld. Nederland slordig bij het afmaken en Noorwegen wist via snelle tegenaanvallen te scoren. Met het oog op de cruciale wedstrijd van morgen gaf bondscoach Helle Thomsen enkele basisspeelsters rust.

Morgen speelt Nederland de laatste wedstrijd in de hoofdronde. Duitsland is dan om 21.00 uur de tegenstander. Om door te stromen naar de halve finale is minimaal een gelijkspel nodig. Bij verlies heeft men plaatsing niet meer in eigen hand.

Hoofdronde groep 1
Uitslagen maandag
Denemarken - Rusland 21-32
Servië - Montenegro 27-28

Stand
1. Rusland 4 gespeeld 8 punten
2. Frankrijk 4 5
3. Zweden 4 4
4. Servië 4 3
5. Montenegro 4 2
6. Denemarken 4 2

Hoofdronde groep 2
Uitslagen dinsdag
Spanje - Roemenië 25-27
Nederland - Noorwegen 16-29

Stand
1. Roemenië 4 gespeeld 6 punten
2. Nederland 4 6
3. Noorwegen 4 4
4. Duitsland 4 4
5. Hongarije 4 4
6. Spanje 4 0

Finland klopt aartsvijand Zweden in finale WK floorball

Finland heeft voor de vierde keer in de historie het wereldkampioenschap floorball gehouden, een soort mix tussen zaalhockey en ijshockey. In het Tsjechische Praag werd aartsrivaal Zweden in de finale met 6-3 verslagen.

Zweden en Finland domineren het WK al sinds het in 1996 elke twee jaar gehouden wordt: Zweden won acht keer, Finland pakte nu vier titels en alleen Zwitserland (1998) en Tsjechië (2004) haalden ook eens een finale. In de halve finales rekende Finland met 7-2 af met de Tsjechen, maar Zwitserland was bijzonder dicht bij een gigantische stunt: Zweden won de halve eindstrijd pas na een penaltyserie.

Het was de vierde wereldtitel voor Finland en dat was ook bijzonder voor één van 's werelds beste spelers ooit: de 41-jarige legende Mika Kohonen was er net als in 2008, 2010 en 2016 bij en vierde dus ook zijn vierde wereldtitel, hoewel hij dit keer wel wat minder in actie kwam.

Juha Kivilehto opende de score al na een handvol minuten voor de Finnen: hij tikte een pass binnen, zijn eerste WK-goal in zes jaar. Na vier minuten in de tweede periode was het opnieuw raak voor Finland: Peter Kotilainen ramde hard de 2-0 in het Zweedse doel. De voorsprong stond niet lang, want Alexander Galante Carlström sloeg in de powerplay de 2-1 tegen de touwen.

Vroeg in de derde en laatste periode trok Zweden de stand gelijk: Alexander Rudd schoot van flinke afstand op fraaie wijze raak. De Finnen op de tribunes waren even met stomheid geslagen, maar dat duurde niet lang: veteraan Kivilehto rondde een indrukwekkende aanval mooi af en tekende voor 3-2.

Kivilehto was niet de enige Fin die twee keer scoorde: Kotilainen ramde niet lang na de 3-2 vanaf de middellijn de 4-2 in de touwen. De Zweden stonden nog te treuren of ze kregen de volgende al om de oren: 5-2 dankzij Salo, die de bal keurig in de bovenhoek schoot.

Rudd kreeg met ruim vier minuten te gaan een kans om Zweden terug in de wedstrijd te helpen met een penalty en die ging raak: 5-3. Twee minuten later was het echter diezelfde Rudd die de bal verloor, waardoor de 6-3 gescoord kon worden door Sami Johansson, die daarmee in elke wedstrijd op het WK heeft gescoord.

De hoogtepunten van de finale (Bron: YouTube)

Meerderheid Tweede Kamer achter helmplicht snorfietsers

De meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de helmplicht voor snorfietsen wordt ingevoerd. Dit bleek vandaag tijdens een debat over de verkeersveiligheid. Aanleiding was een brandbrief van 130 artsen, die de gevaren van blootshoofds scooterrijden willen benadrukken.

Nederland is het enige land waar geen helmplicht geldt voor snorscooters, die maximaal 25 kilometer per uur mogen. Opmerkelijk, vinden de artsen, aangezien bestuurders van snorscooters relatief vaak overlijden bij verkeersongevallen. Bovendien lopen zij vaak ernstig schedelletsel op.

Het initiatief kwam van een neuroloog, spoedarts en internist van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), maar bestaat inmiddels uit 130 artsen van verschillende ziekenhuizen. Het is een reactie op de aangekondigde plannen van de overheid om met nieuwe maatregelen te komen om de verkeersveiligheid te vergroten. De afgelopen jaren is het aantal verkeersdoden namelijk gestegen. Donderdag debatteert de kamer verder over de verkeersveiligheid.

In Amsterdam is een mogelijke helmplicht al langer punt van discussie. Momenteel wordt in de gemeenteraad besproken of snorfietsers vanaf begin 2019 een helm op moeten. Ook mogen de scooters waarschijnlijk op meerdere plekken alleen nog op de rijbaan, in plaats van het fietspad. Een woordvoerder van wethouder Dijksma heeft laten weten dat er aan het einde van de maand een definitief besluit zal komen.

Artsen steunen invoering helmplicht voor snorfietsers (Foto ter illustratie door Pxhere)
Artsen steunen invoering helmplicht voor snorfietsers (Foto ter illustratie door Pxhere)

Defensiemedewerkers krijgen 'goedmakertje'

Alle medewerkers van Defensie krijgen nog dit jaar een eenmalige uitkering van € 750,- bruto. Reservisten ontvangen een uitkering naar rato van het aantal uren dat zij in 2018 in dienst werden opgeroepen.

In een mail aan alle medewerkers schrijven de minister, staatssecretaris, secretaris-generaal en commandant der strijdkrachten het volgende: “Na jaren van bezuinigen is er financiële ruimte om te investeren in materieel en personeel. Maar: u voelt of ziet dit misschien nog niet direct in uw omgeving. In de gesprekken met velen van u is ons duidelijk geworden dat u uitkijkt naar verbetering. Daar wordt stevig aan gewerkt. Stap voor stap. Of het nu gaat om de gevechtspakken, de legering of een beter loopbaanperspectief. Maar het eerlijke verhaal is dat het nog een tijd zal duren voordat de verbeteringen overal merkbaar zijn. Dat kunnen wij niet mooier maken dan het is.

Om uit te kunnen kijken naar een betere toekomst zijn een nieuwe arbeidsvoorwaardenovereenkomst en een pensioenregeling voor militairen nodig. Het afgelopen jaar hebben wij hier vaak over gesproken met de vakbonden. Dit leidde afgelopen zomer tot een onderhandelaarsresultaat met alle vier de bonden. Helaas kon dit niet op voldoende draagvlak rekenen. Zoals u weet is het overleg momenteel opgeschort en ligt een nieuw akkoord daardoor nog niet in het verschiet. Wij hopen dat we het overleg daarover op korte termijn weer kunnen voortzetten, zodat er snel duidelijkheid komt.

In het onderhandelaarsresultaat was voor dit jaar geld gereserveerd voor een eenmalige uitkering. Deze eenmalige uitkering willen wij graag aan u uitkeren, omdat wij niet willen dat u de dupe wordt van het uitblijven van een akkoord. U ontvangt nog dit jaar een eenmalige uitkering van € 750,- bruto. Bent u reservist, dan ontvangt u een uitkering naar rato van het aantal uren dat u in 2018 in dienst werd opgeroepen.

Op deze wijze willen we u onze dank en waardering tonen voor uw inzet. Wij realiseren ons dat uw toewijding en geduld op de proef worden gesteld. Beschouw dit dus als een teken van dank voor alles wat u doet om onze prachtige organisatie sterker te maken. En weet dat wij er ook komend jaar alles aan zullen doen om ervoor te zorgen dat de verbeteringen voor iedereen zichtbaar worden.”

'Defensiepersoneel krijgt goedmakertje' (foto: Defensie)
Defensiepersoneel krijgt 'goedmakertje' (foto: Defensie)

Eredivisie-seizoen 2019/20 van start in vakantieperiode

De KNVB heeft dinsdag de speeldagen voor het volgende Eredivisie-seizoen bekendgemaakt.

De eerste wedstrijd van de volgende voetbaljaargang wordt op 2 augustus afgewerkt. De Johan Cruijff Schaal is op zondag 28 juli en de finale van de KNVB Beker wordt op zondag 19 april gespeeld. Op 24 mei zijn de laatste play-offwedstrijden. De Keuken Kampioen Divisie begint op 9 augustus.

Volgens de voetbalbond is er bewust gekozen om zo vroeg al te beginnen, omdat er dan minder midweekse speelrondes nodig zijn. "Ook biedt een vroeger begin van de competitie voordeel voor de ploegen die in de Europese voorrondes spelen. Deze ploegen zijn immers dan al eerder in het seizoen ingespeeld", aldus Jan Bluyssen, manager competitiezaken bij de KNVB.

"Ook moeten we rekening houden met het EK 2020 waar we aan het einde van het seizoen mee te maken hebben. Natuurlijk realiseren wij ons goed dat deze datum nog in de vakantieperiode valt en dat dit vanuit supporterskant onwenselijk is, maar op basis van voorgaande punten hebben we samen met de clubs toch besloten om vroeg te starten", stelt Bluyssen.

Een moslim met een kerstboom ...

Dat kan natuurlijk niet, zo vinden veel mensen, en ze gingen dan ook helemaal los op de foto van Nasrdin Dchar die hij op Instagram plaatste. Inmiddels heeft hij de hatelijke reacties verwijderd en een tweede post geplaatst waarin hij uitlegt waarom hij de foto plaatste. 

Instgramfoto's hieronder niet zichtbaar? Klik even hier!

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Kerstboom Ik ben moslim. Ik geloof in God. Ik geloof dat de profeet Mohammed (vzmh) zijn boodschapper is. Ik vast. Ik geef aalmoes. Ik hoop weer eens te beginnen met bidden. En inshallah ga ik ook ooit nog eens naar mekka. ik respecteer mijn medemens. Ik ben fatsoenlijk. Ik heb mijn ouders op een voetstuk. Ik hou van mijn familie. Ik kan niet tegen onrecht. Ik neem het op voor de ander. Ik rook niet. Ik drink niet. Ik probeer een goed mens te zijn. Gisteren was ik in mijn Djelebba bezig met het versieren van de kerstboom. En toen ik daar bewust over na ging denken, zag ik daar de schoonheid wel van in. Want wat ik zag, was hoe verschillende werelden samen smolten tot één. Dat is namelijk mijn gezin. Marokkaans, Nederlands, Indonesisch, Islamitisch, westers. Alles in één. En hamdoelilah gaat het goed. En genieten we als gezin van elkaar en leren we van elkaar. Dat zag ik allemaal in dat ene moment. En ik vond het mooi om dat vast te leggen en er iets over te schrijven. Ja, ik heb van kleins af aan ook een liefde voor de kerstperiode. De liedjes, de films, het kerststukje, de kaarsen, de kerstboom, de gezelligheid, het samen zijn met familie en vrienden, buiten de kou, binnen de warmte. En ja, ik neem al jaren tijdens deze periode een kerstboom. Want voor mij staat het los van religie. Omdat ik nou eenmaal een andere religie belijd. Gisteren postte ik dus die foto met die tekst. En, tot op dit moment snap ik de ophef niet. Blijkbaar heb ik in de ogen van veel mensen zo iets ergs gedaan dat ze het nodig vonden om mij tot op het bot te beledigen. En niet alleen mij, maar ook mijn ouders. Ze vonden het nodig om mij de les te lezen, om van mij te walgen en om mij te verafschuwen. En dat allemaal om een dennenboom met versiering en lichtjes. Voor al die mensen die op deze manier gereageerd hebben en zichzelf ‘moslim’ noemen: Allah hoort en ziet alles. Voor alle mensen die mij op een respectvolle manier bekritiseerd hebben of advies hebben gegeven: dank je wel! Voor alle mensen die gelukkig ook de schoonheid in die post zien: ook bedankt!! ❤️

Een bericht gedeeld door Nasrdin Dchar (@nasrdin_dchar) op10 Dec 2018 om 12:12 (PST)

Nachtmerrie voor Jong Achilles '29 tegen Jong Heracles: 20-0

Jong Achilles '29 heeft maandag een absoluut dieptepunt beleefd in groep A van de beloftencompetitie dit seizoen: 20-0 verlies tegen koploper Jong Heracles.

In Almelo keken de bezoekers bij rust al tegen een 10-0 achterstand aan en na de pauze ging het van kwaad tot nog veel erger. Vincent Vermeij (6), Joey Konings (5) en Sylvester van der Water (4) schoten het vaakst raak.

Jong Achilles pakte dit seizoen nog geen punt in de beloftencompetitie en leed al grote nederlagen tegen Jong FC Emmen (11-0), Jong SC Cambuur (10-0), Jong De Graafschap (10-0) en Jong FC Twente (10-2). Met een doelsaldo -57 verscheen Jong Achilles maandagavond aan de aftrap in het Polman Stadion in Almelo. Achilles was kansloos en ging door doelpunten van Van der Water (2), Lennart-Marten Czyborr, Konings (3), Vermeij (3) en Jesper Drost de rust in met een 10-0 achterstand.

Ook Jong Achilles '29 heeft een kutkeeper? (Bron: Youtube)

In de tweede helft was het spelbeeld onveranderd en bleef Heracles onverminderd op de aanval spelen. Door goals van Van der Water, Vermeij, Zeki Erkilinc, Konings en een eigen doelpunt eindigde de wedstrijd na negentig minuten spelen in een 20-0 nederlaag voor de beloftenploeg uit Groesbeek. Na negen competitiewedstrijden staat Achilles zonder punten stijf onderaan met een negatief doelsaldo van 77 treffers (4 gemaakt, 81 tegen).

Eis 4 jaar tegen verdachte 'levensgevaarlijke' mensensmokkel

Een ruimte van nog geen 50 cm breed achterin een bestelbus, met vier mensen onder wie een 8 maanden zwangere vrouw, en geen zichtbaar ventilatiesysteem. Het gaat hier om een levensgevaarlijk geval van mensensmokkel. Dat zei dinsdag de officier van het Landelijk Parket voor de rechtbank in Zwolle waar een 48-jarige man uit Amersfoort terechtstond wegens meerdere verdenkingen van mensensmokkel.

Het bestelbusje, bestuurd door de buurman van verdachte, werd door de Franse autoriteiten op weg naar Engeland onderschept. Volgens de verdachte was er overigens wel een gat in de bodem van het busje. Daarnaast zou de man betrokken zijn geweest bij de smokkel naar Engeland van twee vrouwen via Zweden, een paar mannen via België, en een onbekend gebleven aantal personen.

Casino
De politie kwam de verdachte op het spoor toen hij eind 2015 met de twee mannen in een auto, met Brits kenteken, werd ontdekt. Volgens verdachte was hij de twee toevallig tegengekomen en kende hij hen niet. De andere zaken bleken uit het onderzoek dat werd opgestart. Daarbij werd onder andere een politieman als informant ingezet. Die ontmoette de verdachte in een casino. Vermoedelijk heeft de verdachte het geld dat hij met de smokkel zou hebben verdiend in casino’s vergokt. Ook tegen de politieman zou de verdachte hebben gezegd dat hij bezig was met de smokkel van 15 mensen.

De rechtbank doet uitspraak op 20 december. In januari neemt de rechtbank een beslissing over de ontneming van ruim 190.000 euro die de man met de mensensmokkel zou hebben verdiend.

Jong Oranje kent de vijf tegenstanders op weg naar EK 2021

In het Zwitserse Nyon is Jong Oranje tijdens de loting voor de kwalificatiecyclus voor het EK 2021 onder meer gekoppeld aan Jong Portugal.

De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi is in groep 7 verder ingedeeld bij Noorwegen, Wit-Rusland, Cyprus en Gibraltar. Oranje was bij de loting op basis van de coëfficiëntenranglijst ingedeeld in pot 2. De negen groepwinnaars plaatsen zich direct voor het eindtoernooi, dat in juni 2021 gespeeld wordt.

De beste nummers twee nemen het in de play-offs tegen elkaar op in de strijd om het laatste ticket voor het eindtoernooi. Gastlanden Hongarije en Slovenië hoeven geen kwalificatiewedstrijden te spelen en zijn automatisch geplaatst. In totaal zijn 53 landen verdeeld in acht groepen van zes en een van vijf.

Interlandperiodes EK-kwalificatie:
18 - 20 maart 2019
3 - 11 juni 2019
2 - 10 september 2019
7 - 15 oktober 2019
11 - 19 november 2019
23 - 31 maart 2020
31 augustus - 8 september 2020
5 - 13 oktober 2020

Play-offs:
9 - 17 november 2020

Plantronics brengt nieuwe gaming headsets uit

Plantronics brengt de RIG 400 PRO HC en vier modellen in de RIG 500 PRO-serie op de markt. De headsets zijn compatibel met PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc en bieden Dolby Atmos surround sound op Xbox One en Windows pc.

Wie gebruikmaakt van de chatfunctie: er is een ruisonderdrukkende microfoon aanwezig, die afneembaar is als je het eens niet nodig hebt. Het volume kan tevens eenvoudigweg geregeld worden via de draaiknop die geïntegreerd is in de aansluiting op de PS4- of Xbox One-controller.

In het segment van RIG 500 PRO-headsets vind je de RIG 500 PRO voor pc, RIG 500 PRO E-SPORTS EDITION (PS4, Xbox One, pc), RIG 500 PRO HC (PS4, Xbox One, Nintendo Switch, pc) en RIG 500PRO HS Nacon Edition (PS4) terug. Deze beschikken, in tegenstelling tot de RIG 400 PRO HC, over 50mm-drivers in plaats van 40mm.

De RIG 400 PRO HC en 500 PRO zijn vanaf nu verkrijgbaar.

Plantronics RIG 500HC (Foto: Plantronics)

'Noodwet brexit ongrondwettelijk'

Een groot deel van de Tweede Kamer vindt de 'verzamelwet brexit' ongrondwettelijk en eist aanpassingen.

In de wet, die slechts inwerking treedt bij een no-deal scenario, staan verregaande bevoegdheden voor de regering en individuele ministers. Zo zouden ministers wetten mogen veranderen en intrekken zonder toestemming van het parlement of advies van de Raad van State. "Dat is niet de bedoeling", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij is van mening dat de wet strijdig is met de parlementaire democratie.

"Als er snel iets geregeld moet worden, kan het parlement ook op zaterdag vergaderen en kan het maandag worden ingevoerd", zo zegt Omtzigt. "Deze noodwet is met minder waarborgen omkleed dan het uitroepen van de noodtoestand."

Ook Kees Verhoeven van D66 is tegen de wet:“Het kabinet moet de wet aanpassen", zo zegt ook hij. "Een harde brexit zou een unieke situatie betekenen, maar dat betekent niet dat je de Kamer buitenspel kunt zetten. Deze haast en paniek zijn echt de verkeerde reflexen."

Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD is wat voorzichtiger in zijn kritiek: "Deze noodwet kan er zonder het parlement al niet komen. We moeten een balans zoeken tussen alles goed regelen en slagvaardig kunnen handelen. Voorspellen kunnen we niet alles, soms moet het parlement een toontje 'later' zingen, als de situatie daarom vraagt."

Het staatsrechtelijk geweten van de Kamer, de SGP heeft, bij monde van Kees van der Staaij, ook bedenkingen bij de wet. Hij vind dat "voorzienbare nood" geen echte nood is. Hij vraagt zich dus af of de wet überhaupt wel nodig is.

Maar de grootste woorden worden gesproken door Klaver van GroenLinks, hij vindt de wet "meer passen bij een dictatuur dan bij een democratie". Maar zo zegt hij: "We hebben in de Kamer al gehakt gemaakt van die wet, dus die komt er niet."

De Kamerleden staan zeker niet alleen in hun kritiek. Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans zei al eerder:“Hier wordt de poort opengegooid om grootschalig af te wijken van bestaande regelingen, voor een paar jaar lang, om redenen van nood en spoed die een minister voelt".

De Kamer debatteert in januari over de wet van minister Blok van Buitenlandse Zaken.

Vrouw veroordeeld voor mishandeling eigen hond

Een 33-jarige vrouw uit Eindhoven is door de politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor mishandeling van haar hond en voor mishandeling en bedreigingen van begeleiders van een zorginstelling. Ze krijgt daarvoor een voorwaardelijke taakstraf van 20 uur en een geldboete van 300 euro. Ook mag ze 3 jaar geen dieren houden.

De vrouw deed in maart van dit jaar haar hond in een vuilniscontainer. De hond werd toevallig door de chauffeur van een vuilniswagen ontdekt en werd met lichte verwondingen bij de dierenbescherming ondergebracht. De vrouw bekende dat zij de hond in haar vuilniscontainer had gedaan. Ze was bang dat als ze zou moeten verhuizen dat ze de hond niet zou mogen meenemen. In maart en april jl. maakte de vrouw zich ook schuldig aan bedreigingen en mishandeling van begeleiders van een zorginstelling in Eindhoven.

De politierechter houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de verdachte een verstandelijke beperking heeft en op een laag niveau functioneert. Omdat de vrouw weigerde mee te werken aan een onderzoek naar de mate van invloed van deze beperking op haar handelen, kan de rechter haar niet als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwen voor de delicten.

De rechter oordeelt dat de vrouw wist dat wat zij deed niet door de beugel kan en vindt dat de vrouw dit daarom moet voelen. De vrouw krijgt een voorwaardelijk taakstraf van 20 uur met een proeftijd van 3 jaar en een geldboete van 300 euro. Als bijzondere voorwaarde mag ze in die tijd geen dieren houden en moet ze meewerken aan toezicht hierop door de politie. De hond is in beslag genomen en krijgt ze niet meer terug.

Rainbow Six Siege Year 4 Pass is nu verkrijgbaar

De Tom Clancy’s Rainbow Six Siege Year 4 Pass is nu verkrijgbaar. De Year 4 Pass is een VIP-jaarlidmaatschap tot 31 januari 2020, waarmee spelers zeven dagen eerder toegang hebben tot acht nieuwe Operators, die verspreid over het jaar verschijnen.

Aanvullende VIP-voordelen zijn:

 • 8 uniforms en headgear
 • 1 R6 Lava Charm
 • 600 R6 Credits
 • 5% Renown Boost
 • 10% korting in de In-Game Shop**
 • Alpha Pack boost van 0.3%

Spelers die de Year 4 Pass voor 4 maart 2019 aanschaffen, ontvangen tevens de Volcano Signature wapenskin. Als dank voor hun support, krijgen spelers die in het bezit zijn van de Year 3 Pass 600 R6 Credits extra wanneer zij de Year 4 Pass aanschaffen.

Nomad en Kaid, de gloednieuwe Marokkaanse Operators die al 7 dagen beschikbaar zijn voor spelers met de Year 3 Pass, zijn nu voor alle spelers vrij te spelen met Renown of R6 Credits op PlayStation 4, Xbox One en pc. Nomad en Kaid zijn onderdeel van Operation Wind Bastion, het vierde seizoen van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege Year 3. Nomad is een aanvallende Operator die met haar Airjab Launcher verdedigende Operators omver kan blazen. Kaid is een verdedigende Operator die met zijn Rtila Electroclaw metalen objecten vanaf een afstand onder stroom kan zetten. Daarnaast is de gloednieuwe map Fortress toegevoegd en zijn er verschillende gameplayverbeteringen doorgevoerd.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Rainbow Six Siege: Year 4 Pass (Foto: Ubisoft)

The Division 2 krijgt een boek als prequel

Tom Clancy’s The Division: Broken Dawn, de gloednieuwe roman in het The Division-universum, is net als Tom Clancy’s The Division 2 vanaf 15 maart 2019 verkrijgbaar. Tom Clancy’s The Division: Broken Dawn is een prequel van The Division 2 waarin lezers ontdekken hoever mensen gaan om te redden wat hen dierbaar is. De roman wordt uitgegeven door Titan Books en is geschreven door Alex Irvine.

Daarnaast publiceert Dark Horse Comics zowel een lore boek als een driedelige reeks comic books gebaseerd op het universum van Tom Clancy’s The Division. Het loreboek heet The World of Tom Clancy’s The Division. Het is een boek met hardcover van 160 pagina’s, dat lezers een uniek inzicht biedt in de chaotische en gevaarlijke wereld van de games. Verkrijgbaar in 2019.

The World of Tom Clancy’s The Division Limited Edition: Van deze gelimiteerde editie zijn slechts 2500 exemplaren wereldwijd verkrijgbaar. De Limited Edition bestaat uit een tactical clamshell case met oplichtend SHD Tech icoon, exclusieve poster op doek en een exclusieve dossiercover. Verkrijgbaar vanaf 23 april 2019.

Tom Clancy’s The Division: Extremis Malis: Tom Clancy’s The Division: Extremis Malis speelt zich af tussen de bittere kou van The Division en de warme zomer van The Division 2 en is een driedelige reeks comic books. De comic books zijn vanaf begin 2019 verkrijgbaar. Vanaf zomer 2019 zijn ze tevens gecombineerd als boek met hardcover verkrijgbaar.

Tom Clancy’s The Division 2 brengt spelers naar Washington D.C., zeven maanden nadat een dodelijk virus in New York City is uitgebroken. Als Division-veteranen zijn spelers de laatste hoop om de ondergang van de samenleving tegen te gaan en de machtsgreep van de vijandige facties op de stad te voorkomen. Spelers die kans willen maken om al eerder met de game aan de slag te gaan, schrijven zich nu in voor de bèta via thedivisiongame.com/beta.

Tom Clancy’s The Division 2 is vanaf 15 maart 2019 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Tom Clancy's The Division: Broken Dawn (Foto: Ubisoft)

Prey krijgt gratis multiplayer en VR-modi

Vandaag heeft Arkane Studios een nieuwe versie van verstoppertje toegevoegd aan Prey met de uitbreiding Prey: Typhon Hunter, een gratis update die een nieuwe multiplayermodus en een VR-only singleplayer game bevat. De update is beschikbaar voor de Prey: Digital Deluxe en de Prey: Mooncrash-uitbreiding op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Prey: Typhon Hunter multiplayer is een kat- en muisspel waarin de muizen kunnen veranderen in levenloze objecten – vuilnisbakken, pizzadozen, theepotten, bananen en nog veel meer – die je kunnen doden. Maar als Morgan alle Mimics kan vinden en doden voordat de tijd is verstreken, wint hij de ronde.

TranStar VR iseen singleplayer, VR-only escaperoom-achtige campaign die spelers in de schoenen plaatst van TranStar werknemers, waar ze objectives moeten voltooien en puzzels moeten oplossen in Talos I, slechts enkele dagen voor de gebeurtenissen uit Prey. TranStar VR zal beschikbaar zijn voor zowel pc als PSVR.

Spelers die Prey: Digital Deluxe al hebben gekocht, of hun originele versie van Prey hebben geüpgraded met Prey: Mooncrash, zullen beide nieuwe game modi gratis ontvangen. Prey: Digital Deluxe kost tegenwoordig nog €39,99, bestaande Prey-eigenaars kunnen hun game naar Prey: Mooncrash upgraden voor €19,99.

Overleven in Left Alive

Square Enix heeft voor de survival shooter Left Alive nieuwe gameplaystijlen en strategieën onthuld die spelers binnen en buiten gevechten gebruiken om te overleven.

De nieuwe trailer is gesitueerd in het door oorlog verscheurde Novo Slava en laat zien hoe spelers op hun instincten moeten vertrouwen om hun eigen manieren om te overleven te ontdekken, waarbij ze gebruik maken van stealth-mechanics, craften, valstrikken en meer. De duistere, grimmige setting van Left Alive brengt ook zijn eigen uitdagingen met zich mee: spelers moeten de potentiële uitkomsten van hun interacties afwegen tegen die van andere overlevenden, aangezien deze uitkomsten elkaars overlevingskansen kunnen ondersteunen of juist belemmeren.

Left Alive volgt drie verschillende hoofdrolspelers, elk met hun eigen verhalen, missies en potentiële wegen naar verlossing. De game laat spelers gebruikmaken van verschillende, actierijke speelstijlen, waarin strategische stealth-manoeuvres samenkomen met hectische vuurgevechten en zenuwslopende confrontaties met zwaarbewapende troepen, pantservoertuigen en reusachtige mechs.

Er is een speciale Mech Edition in beperkte oplage beschikbaar, deze is nu exclusief in de Square Enix Online Store te pre-orderen voor € 159,99. Naast de collector’s box bevat de Mech Edition een Volk action-figure die is ontworpen door Takayuki Yanase, een hardcover art book van 80 pagina’s en een exclusieve Steelbook-hoes.

Left Alive is vanaf 5 maart 2019 beschikbaar voor PlayStation 4-systeem en pc via Steam.

Douane vindt 2500 kilo cocaïne tussen meloenen

Op vrijdag 16 november is tijdens een controle door de Douane een partij van 2500 kilo cocaïne aangetroffen. De drugs zijn gevonden in een container die gelost was op een terminal op de Maasvlakte. Wegens lopend onderzoek is de vondst nu pas bekend gemaakt.

Meloenen
De cocaïne zat verstopt in een container met meloenen. Het schip waar de container op zat was afkomstig uit Brazilië. De meloenen waren vermoedelijk bestemd voor een bedrijf in Venlo.

Chauffeur
Het HARC-team startte gelijk een onderzoek naar de herkomst van de drugs. Op dinsdag 20 november werd de container opgehaald op de terminal in Rotterdam. De chauffeur van de truck is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van verdovende middelen.

HARC-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Hockeyers naar kwartfinales WK na zege op Canada

Nederland heeft op het WK in India overtuigend de kwartfinale bereikt, waar thuisland India donderdag wacht in een uitverkocht stadion. Canada ging dinsdag in de kruisfinale met 5-0 over de knie. Grote domper was op het oog zeer serieuze blessure van verdediger Sander de Wijn, die in tranen het veld verliet.

Na wat hele en halve kansen in het eerste kwart voor Bob de Voogd, was het nota bene verdediger Lars Balk die aan het begin van het tweede kwart schitterend de 1-0 scoorde. Na een goede aanval over rechts, was het Balk die de bal onberispelijk hard in de bovenhoek joeg. Meteen daarna forceerde Oranje een strafbal, na een overtreding op Jeroen Hertzberger, maar de strafbal van de Rotterdammer werd gered door de keeper.

Een heerlijk driehoekje van korte passjes kwam bij Hertzberger terecht, die Thijs van Dam bediende. Die schoot hard en laag naar de hoek, waar Kemperman nog de bal aanraakte. Een mooie 2-0. Een stand die lastig kan zijn in de rust. Maar in het derde kwart was vooral de aftocht van verdediger Sander de Wijn triest. Hij zakte door zijn enkel en ging met tranen van het veld, ondersteund door de medische staf. Het lijkt het einde van het toernooi, voor de sterke verdediger die een jaar afwezig was bij Oranje vanwege zijn studie.

Na rust loopt Oranje weg bij Canada
Als het vizier scherper was geweest bij Nederland, had de voorsprong in het derde kwart al kunnen worden uitgebouwd, via open kansen van Valentin Verga en Bob de Voogd. Het was Thijs van Dam die van dichtbij de 3-0 maakte na een inzet van de sterk spelende Seve van Ass. Robbert Kemperman maakte een fijne solo over links en bediende Thierry Brinkman voor de 4-0. Thijs van Dam scoorde mooi en hard in de slotminuten de 5-0. Nederland speelt donderdag de kwartfinale op het WK, waarschijnlijk zonder Sander de Wijn. Reserve Joep de Mol, dit weekend al in India aangekomen, lijkt dan de meest logische vervanger.

Zorg 'Vinden & Binden' aan banden gelegd door IGJ

Zorgverlener Vinden & Binden krijgt een aanwijzing van de Inspectie Gezondsheidszorg en Jeugd. Bij een inspectiebezoek op 30 oktober 2018 bleek dat er bij de zorgaanbieder van gehandicaptenzorg een groot aantal tekortkomingen was in de zorg. De inspectie ziet dat de cliënten van Vinden & Binden op de locatie aan de Mosselaarweg in Best niet de zorg en begeleiding krijgen die ze nodig hebben.

Op de locatie Mosselaarweg hangt de begeleiding en de zorg voor de cliënten voor het grootste deel af van één zorgverlener. Hierdoor is de continuïteit van de zorgverlening onvoldoende en zijn de cliënten vooral op zichzelf aangewezen. Vinden & Binden moet binnen twee weken de zeven cliënten van deze locatie overdragen aan een andere zorgaanbieder. Daarnaast mag Vinden & Binden op deze locatie geen nieuwe cliënten aannemen.

De inspectie wil dat cliënten door deze aanwijzing de zorg en begeleiding krijgen die zij nodig hebben en waarvoor zij geïndiceerd zijn. Vinden & Binden biedt zorg aan cliënten met een verstandelijke beperking op basis van de Wet langdurige zorg. Vinden & Binden heeft naast de locatie aan de Mosselaarweg nog andere locaties waar zorg wordt geboden.

Vinden & Binden mag pas weer zorg aan nieuwe cliënten gaan verlenen op genoemde locatie, als na toetsing door de inspectie is vastgesteld dat Vinden & Binden voldoet aan deze aanwijzing. Als de zorginstelling niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Onana en Van de Beek fit voor duel tegen Bayern München

Ajax kan in het beslissende duel met Bayern München om de eindzege in groep E van de Champions League beschikken over doelman André Onana en middenvelder Donny van de Beek.

Het tweetal viel afgelopen zaterdag tegen PEC Zwolle uit met een blessure, maar zijn voldoende hersteld om woensdagavond tegen Bayern München te spelen. Ook Kasper Dolberg en Hakim Ziyech zijn inzetbaar.

Onana lijkt snel hersteld van een hamstringblessure, die hij zaterdag opliep in de 4-1 gewonnen wedstrijd tegen PEC Zwolle. Op de persconferentie liet de Ajax-doelman weten dat hij zich weer goed voelt.

Ajax en Bayern München zijn al zeker van een plaats in de achtste finale van de Champions League. De thuisclub uit Amsterdam heeft een zege nodig om eerste in de groep te worden. Bij de Duitse club ontbreekt Arjen Robben met een bovenbeenblessure.

Team Jumbo strikt Visma als tweede sponsor van schaats- en wielerploeg

De schaats- en wielerploeg van Team Jumbo, verenigd in het overkoepelende Team Oranje, gaan met ingang van 1 januari onder de naam Team Jumbo-Visma verder.

Het Noorse softwarebedrijf Visma heeft zich voor minimaal vijf jaar verbonden aan de Nederlandse ploeg, zo meldt de ploeg zelf. Visma is een privébedrijf met 8500 werknemers. De firma richt zich op bedrijfssoftware, en is onder meer actief in de detailhandel. Visma biedt echter ook HR- en IT-oplossingen voor het bedrijfsleven. In Nederland én België is men actief onder de naam Raet.

"Visma had al langer interesse", zegt wielerbaas Richard Plugge. "Visma is het eerste Noorse bedrijf dat op deze schaal wielrennen ondersteunt en daar ben ik erg trots op. Bovendien leeft in Noorwegen het schaatsen, net als in Nederland."

Schaatsdirecteur Jac Orie reageert ook blij met het aantrekken van de Noorse sponsor. "Ik vind het geweldig dat een bedrijf als Visma voor onze gecombineerde schaats- en wielerploeg heeft gekozen. Dit voelde meteen aan als een goede match."

De laatste jaren was de naam nog LottoNL-Jumbo, maar nadat Lotto afhaakte als sponsor na vier jaar ging de schaats- en wielerploeg op zoek naar een nieuwe sponsor en die is met het Noorse Visma gevonden.

NBA: Lakers en James verslaan Wade en Heat in laatste duel van 'bromance'

De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben in de NBA in eigen huis met 108-105 gewonnen van de Miami Heat. Het was een bijzonder duel voor twee van de sterren van het team, die in principe voor het laatst tegen elkaar speelden.

LeBron James, tegenwoordig spelend bij de Lakers, en Dwyane Wade van de Heat staan al jaren bekend als zeer goede vrienden. Samen met Chris Bosh leidden ze Miami naar vier opeenvolgende NBA Finals, waar ze er twee van wonnen. Wade keerde dit jaar na korte perioden in Cleveland en Chicago terug bij oude liefde Miami, waar hij na dit seizoen zijn carrière zal beëindigen.

In Los Angeles duelleerden de twee voor de laatste keer, tenzij er in de rest van het seizoen nog bizarre dingen gebeuren. James kwam tot 28 punten en hielp zijn ploeg zo langs de Heat van Wade, die 15 punten liet noteren. Na afloop namen de twee nog even symbolisch afscheid van elkaar.

Uitslagen NBA maandag
Indiana Pacers - Washington Wizards 109-101
Philadelphia 76ers - Detroit Pistons 116-102
Boston Celtics - New Orleans Pelicans 113-100
Chicago Bulls - Sacramento Kings 89-108
Milwaukee Bucks - Cleveland Cavaliers 108-92
Oklahoma City Thunder - Utah Jazz 122-113
Dallas Mavericks - Orlando Magic 101-76
Denver Nuggets - Memphis Grizzlies 105-99
Phoenix Suns - Los Angeles Clippers 119-123 OT
Golden State Warriors - Minnesota Timberwolves 116-108
Los Angeles Lakers - Miami Heat 108-105

Wade vs James, nog één keer (Bron: YouTube)

'Renteverhoging klap in het gezicht van de student '

Vandaag heeft de kamer ingestemd met de invoering van de 10-jaars rente op de studielening vanaf 2020. Dit zorgt ervoor dat de lasten van studenten, uitgaande van de gemiddelde studieschuld, met 5.000 euro wordt verhoogd. Voorzitter Landelijke Studentenvakbond Carline van Breugel: 'Het is ongelofelijk dat we studenten met het leenstelsel verplichten om zich diep in de schulden te laten steken en vervolgens binnen drie jaar na invoering ook nog de rente te verhogen. Op deze manier geeft de overheid studenten een klap in het gezicht en verliezen studenten het vertrouwen in de politiek.'

Nog geen maand geleden demonstreerden studenten tegen het leenstelsel. Dit stelsel heeft het onderwijs minder toegankelijk gemaakt doordat niet alle jonge mensen zich diep in de schulden durven te steken. Met name jongeren waarvan de ouders niet hebben gestudeerd, studenten met een migratieachtergrond, en studenten met een functiebeperking. Van Breugel: 'Waar studenten gebukt gaan onder hun studieschuld doet het kabinet er een schepje boven en verhoogt de rente op de studielening. Met deze regeling wordt het onderwijs nog minder toegankelijk en worden de studieschulden nog hoger, dat is een verlies voor heel Nederland.'

Naast dat studeren onbetaalbaar en minder toegankelijk is geworden staat ook de kwaliteit van het onderwijs onder druk. Onderwijsinstellingen moeten met relatief steeds minder geld, meer studenten opleiden tot een hoger niveau. Het inleveren van de basisbeurs werd uitgewisseld voor extra geld voor het hoger onderwijs maar tegelijkertijd werd er bezuinigd. In goed en toegankelijk hoger onderwijs zal de overheid moeten investeren. Van Breugel: ’Studenten betalen de rekening met alle gevolgen van dien, in plaats van verhoogde kwaliteit krijgen zij er ook nog overwerkte docenten en daardoor amper persoonlijke aandacht voor terug. Daarom demonstreren wij op vrijdag 14 december in Den Haag tegen de afbraak van het hoger onderwijs.’

Internet voor mkb moet veiliger

Internetcriminelen hebben in 2018 bij ruim de helft (52%) van de bedrijven in het mkb geprobeerd geld of gegevens buit te maken. Dit bleek uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018 dat in oktober gepubliceerd werd in het kader van Alert Online. Hoewel het bewustzijn van mkb’ers van de risico’s die ze online lopen groeit, blijven maatregelen vaak uit. SIDN en Guardian360, specialist in het beveiligen van IT-infrastructuren, slaan de handen ineen om het mkb hierbij te helpen.

Werken aan een veiliger internet
SIDN en Guardian360 zetten zich beiden in voor een veiliger internet. Guardian360 levert monitoring- en scandiensten die bedrijfsnetwerken en webapplicaties continu in de gaten houden. Op deze manier helpt het bedrijf ondernemers om hacks en datalekken te voorkomen en de risico’s om slachtoffer te worden van een cyberaanval te verkleinen. SIDN is verantwoordelijk voor een van de veiligste internetdomeinen in de wereld. Om het domein veilig te houden ontwikkelt SIDN nieuwe diensten en investeert in het terugdringen van abuse in de .nl-zone. Daarnaast zet het zich in om de kennis van internetgebruikers, en van ondernemers in het bijzonder, op het gebied van online veiligheid te vergroten.

Ambities verwezenlijken
Arjan Middelkoop, manager New business, Marketing & Sales bij SIDN: “We zien de kwetsbaarheden bij het mkb. Het is onze missie om mensen en organisaties te verbinden voor een zorgeloos digitaal bestaan. Dat doen we aan de ene kant door het .nl-domein zo veilig mogelijk te houden en aan de andere kant door de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten op het gebied van digitale identiteiten en online security. Een mooi voorbeeld van het eerste is de samenwerking met Privacy by Design die we onlangs bekend maakten waarmee we het privacyvriendelijke identiteitsplatform IRMA verder willen ontwikkelen en willen vertalen naar nieuwe toepassingen in de markt. De samenwerking met Guardian360 helpt ons juist om onze ambities op het terrein van online security te verwezenlijken en daar als SIDN met nieuwe oplossingen een relevante speler te worden.”

Oorzaak is vaak gebrek aan tijd, kennis of financiële middelen
“In het mkb krijgt online security niet altijd de aandacht die het verdient. En dat begrijp ik maar al te goed. Het ontbreekt ondernemers vaak aan de tijd, kennis of financiële middelen hiervoor. Ondernemers realiseren zich inmiddels wel dat ze kwetsbaar zijn op dit vlak, maar weten niet precies waar ze risico’s lopen. En al helemaal niet hoe ze die op moeten oplossen. In de media worden hackers en datalekken voorgesteld als groot en niet te voorkomen risico met hoge schade tot gevolg. Samen met SIDN werken we aan een nieuwe propositie om het mkb in Nederland juist te helpen en zo de schade van cybercriminaliteit voor de ondernemer en de risico’s voor de internetgebruiker te verkleinen. In de komende maanden verkennen we samen de kansen hiervoor,” aldus Jan Martijn Broekhof, algemeen directeur van Guardian360.

Motorrijdster zwaargewond door vluchtende automobilist

Een vrouw raakte dinsdag 11 december bij een ongeval op de Heemraadssingel in Rotterdam zwaargewond aan haar been. De vrouw werd op haar motorfiets aangereden door een 23-jarige automobilist die op de vlucht was voor de politie. De bestuurder van de auto is aangehouden.

Agenten zagen op de Schonebergerstraat de auto rijden. Kort daarna kreeg de bestuurder op de kruising van de Nieuwe Binnenweg met de Heemraadsingel een stopteken. De verdachte besloot er vandoor te gaan en verhoogde zijn snelheid. Op de Heemraadsingel verloor hij de controle over het stuur en schepte hij een motorrijdster. De achtervolging eindigde toen de verdachte tegen een boom tot stilstand kwam. De man is aangehouden en ingesloten. In het voertuig werden verdovende middelen aangetroffen.

De motorrijdster is met ernstige verwondingen aan haar been overgebracht naar een ziekenhuis. Door de Verkeersongevallendienst is een nader sporenonderzoek verricht.

AIVD kerstpuzzel 2018 gepubliceerd

Afgelopen week konden fanatieke puzzelaars al een beetje warmdraaien met twee teaservragen, maar vanaf nu begint het echte werk: de AIVD kerstpuzzel 2018 is gepubliceerd. Ga jij de uitdaging aan? De winnaar wordt zoals gewoonlijk beloond met eeuwige roem én de felbegeerde beker.

De AIVD kerstpuzzel 2018 bestaat uit 27 vragen die los van elkaar worden opgelost. Zoals ieder jaar is ook deze editie gemaakt door het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV), die de cryptisch omschreven opgaven wederom zullen nakijken en beoordelen.

Verdien meer punten met lastige opgaven
Voor het eerst worden er bij het nakijken extra punten toegekend aan deelvragen die het minst vaak worden opgelost. De puzzelmakers willen deelnemers op deze manier op een positieve manier aanmoedigen om geen antwoorden of overduidelijke hints te delen of te publiceren en ook de lastigste vragen op eigen kracht op te lossen.

Download de kerstpuzzel 2018
Klaar om jouw brein aan het werk te zetten? Download dan hier de AIVD kerstpuzzel 2018. Nieuw dit jaar is dat je de antwoorden direct kunt invullen in het opgavenformulier. Je hoeft dus nog maar één document te downloaden.

Ben je benieuwd hoe lang de AIVD kerstpuzzel al bestaat, welke manier van denken helpt bij het oplossen van de vragen en of er nu wel of geen hints in de puzzel staan? Neem dan eens een kijkje op aivd.nl/kerstpuzzel. Hier kun je ook oefenen met eerdere kerstpuzzeledities.

12-jarige Bas doet recordpoging voor zusje met diabetes

Hartverwarmend! Op zaterdag 22 december gaat de 12-jarige Bas Schipper uit Veendam in sneltreinvaart langs alle 16 stationspiano’s in Nederland. Met zijn recordpoging voert Bas actie voor het Diabetes Fonds. Zijn zus Laura heeft diabetes type 1 en voor haar en alle andere mensen met diabetes wil Bas iets doen. “Met mijn actie wil ik via mijn online pagina geld inzamelen zodat mijn zus en alle andere mensen die diabetes hebben misschien wel kunnen genezen”, vertelt Bas Schipper.

Om Bas een steuntje in zijn rug te geven organiseert de NS een verrassing voor hem in Zwolle. In Utrecht komt burgemeester Jan van Zanen hem aanmoedigen. Bas begint zijn reis om 06:00 uur in Maastricht en zal om 00:38 uur eindigen in Groningen, als alles volgens de planning verloopt. 

Recordpoging
De huidige recordhouder is Ernesto Dennis uit Hilversum. In 19 uur en 15 minuten speelde hij op alle zestien stationspiano’s in Nederland. Bas vertelt: “Het zou super zijn als het mij lukt om dit record te verbreken, maar nog belangrijker vind ik dat er aandacht komt voor de ziekte diabetes. Ik hoop dat er een medicijn komt zodat diabetes in de toekomst te genezen is.”

De actiepagina van Bas kun je hier vinden!


WK-zilver estafettezwemsters, Heemskerk pakt brons

Zwemster Femke Heemskerk heeft op de wereldkampioenschappen kortebaan in het Chinese Hangzhou brons gewonnen op de 200 meter vrije slag. Dat deed ze ook in 2014 al, terwijl ze tien jaar geleden al eens zilver pakte.

200m vrije slag vrouwen
Heemskerk kende een uitstekende race en had zelfs 100 meter lang de leiding. De Amerikaanse Mallory Comerford kwam vervolgens langszij, maar in de laatste 25 meter was het de pas 18-jarige Australische Ariarne Titmus die toesloeg: met een dijk van een laatste baan snelde ze Comerford voorbij, waarna ze aantikte in een tijd van 1:51,38 minuten. Comerford pakte met 1:51,81 het zilver, Heemskerk hield wereldkampioene Federica Pellegrini van het lijf en eindigde met 1:52,36 op een keurige derde plek.

400m vrije slag mannen
Op de 400 meter vrije slag bij de mannen pakte de Litouwer Danas Rapsys het goud. Hij sloeg al snel een gat en kwam geen moment meer in gevaar: 3:34,01 minuten was zijn gouden tijd, voor de 3:36,64 van de Noor Henrik Christiansen en 3:37,54 van de Italiaan Gabriele Detti.

50m schoolslag vrouwen
Op de 50 meter schoolslag tikte Kim Busch als achtste en laatste van haar halve finale aan in 30,79 seconden. Dat bleek ook de langzaamste tijd van alle halvefinalisten en dus haalde ze de finale niet. De Jamaicaanse Alia Atkinson, sinds dit jaar met 28,56 wereldrecordhoudster, tikte in 29,54 als snelste aan.

200m vlinderslag mannen
Op de 200 meter vlinderslag pakte Chad le Clos in 2014 en 2016 de wereldtitel, waarbij Daiya Seto zilver en brons won. Le Clos vertrok weer snel, maar Seto bleef in de buurt en in een zinderende slotfase sloeg de Japanner toe. Het uit 2013 stammende wereldrecord van Le Clos (1:48,56) ging eraan, Seto tikte aan na 1:48,24 minuten, terwijl Le Clos met 1:48,32 ook onder zijn oude record bleef. Op gepaste afstand was het brons tot vreugde van het thuispubliek in 1:50,39 voor de Chinees Li Zhuhao.

400m wisselslag vrouwen
Net als twee jaar geleden werd de 400 meter wisselslag bij de vrouwen op zeer overtuigende wijze een prooi voor Katinka Hosszu. De Iron Lady pakte al vroeg de leiding en breidde die alleen maar uit. Met 4:21,40 pakte ze het goud, meer dan vier seconden voor de Amerikaanse Melanie Margalis (4:25,84) en bijna zes seconden voor de Française Fantine Lesaffre (4:27,31), de regerend Europees kampioene langebaan.

100m schoolslag mannen
Arno Kamminga heeft zich geplaatst voor de finale van de 100 meter schoolslag. De Nederlander kende een sterk slotstuk en tikte aan na 57,09 seconden. Dat bleek uiteindelijk precies genoeg: de Duitser met de mooie naam Fabian Schwingenschlögl was iets te langzaam om Kamminga uit de finale te houden. Fabio Scozzoli uit Italië en de Rus Kirill Prigoda waren met 56,30 en 56,31 het snelst, maar met de Japanner Yasuhiro Koseki (56,42) en de Wit-Rus Ilya Shymanovich (56,43) lijkt het een fraaie finale te gaan worden.

200m wisselslag mannen
Shun Wang heeft met succes zijn wereldtitel op de 200 meter wisselslag verdedigd. De Chinees vertrok razendsnel en hield ogenschijnlijk simpel stand: zijn tijd van 1:51,01 minuten leverde hem goud op, tot grote vreugde van het publiek. De Amerikaan Josh Prenot won met 1:52,69 de spannende strijd om het zilver, vlak voor de Japanner Hiromasa Fujimori (1:52,73), die de Australiër Mitchell Larkin met 0,05 seconden van het podium hield.

4x100m vrije slag vrouwen
Startzwemster Kim Busch deed het niet verkeerd en tikte als vierde aan, waarna Femke Heemskerk Nederland met een dijk van een 100 meter naar de eerste plek zwom. Maaike de Waard hield vervolgens lang stand tegen Mallory Comerford, maar in de laatste 25 meter ging ze helemaal stuk. Dat bleek Nederland de das om te doen: Kromowidjojo maakte flink wat goed op Kelsi Dahlia, maar het was niet genoeg om het goud te pakken, want dat ging met 3:27,78 naar de VS, 0,24 seconden voor Nederland. China pakte in 3:30,92 het brons door Japan van zich af te houden.

4x100m vrije slag mannen
De estafette bij de mannen leverde een geweldige race op tussen de Amerikaanse en Russische teams. De Amerikanen Caeleb Dressel, Blake Pieroni en Michael Chadwick zwommen tegen de Russen Vladislav Grinev, Sergei Fesikov en Vladimir Morozov, wat de Amerikanen een klein voordeel opleverde. Ryan Held wist dat vervolgens met grote moeite te verdedigen tegen wondertiener Kliment Kolesnikov, die een meter tekort kwam: 3:03,03 tegen 3:03,11. Brazilië pakte het brons, doordat slotzwemmer Breno Correia met de race van zijn leven de Italianen nog passeerde.

20 jaar voor Hüseyin A. voor doden Milica van Doorn

De rechtbank Noord-Holland heeft de 48-jarige Hüseyin A. veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het in 1992 om het leven brengen van Milica van Doorn. Met zijn daad heeft de man willen voorkomen dat hij voor haar gewelddadige verkrachting zou worden bestraft. Begin juni 1992 werd het stoffelijk overschot van Milica aangetroffen in een vijver bij de kerk aan de Veldbloemenweg in Zaandam. Zij bleek door steekverwondingen om het leven te zijn gebracht. Op diverse plaatsen in haar lichaam werden spermasporen aangetroffen.

DNA-verwantschapsonderzoek
Eerdere uitgebreide rechercheonderzoeken hadden niet geleid tot het vinden van de dader. Door de voortschrijdende ontwikkelingen op het gebied van DNA-onderzoek kon in het najaar van 2017 een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek worden uitgevoerd. De verdachte was 1 van de 2 mannen die hebben geweigerd aan dit onderzoek deel te nemen. Doordat zijn broer wel DNA heeft afgestaan, heeft het onderzoek – in combinatie met andere informatie – toch geleid tot zijn aanhouding. In Nederland is het de eerste keer dat DNA-verwantschapsonderzoek via een familielid tot het identificeren van een verdachte heeft geleid.

Moord niet bewezen, wel doodslag en verkrachting als 1 geheel
Het openbaar ministerie vervolgde de man voor moord of het samenhangende complex van doodslag en verkrachting (de zogenaamde gekwalificeerde doodslag). De losse strafbare feiten verkrachting en doodslag zijn door het tijdsverloop verjaard. De rechtbank komt tot de conclusie dat de man moet worden vrijgesproken van moord. Voorbedachte rade kan niet worden bewezen.

Dadersporen
De rechtbank heeft de man veroordeeld voor het verkrachten en vervolgens doden van Milica van Doorn om te voorkomen dat hij voor de verkrachting zou worden bestraft. De aangetroffen DNA-sporen van de man zijn dadersporen. De verklaring van verdachte dat zijn sperma is aangetroffen omdat hij destijds een geheime (seksuele) relatie met Milica had, wordt door de rechtbank niet geloofd.

Straf
De officier van justitie had een gevangenisstraf van 20 jaar geëist met aftrek van het voorarrest. De rechtbank vindt dit een passende straf. De man heeft zich schuldig gemaakt aan een van de ergste strafbare feiten. Hij heeft Milica eerst met geweld verkracht. Daarna heeft hij haar op gruwelijke wijze gedood om te zorgen dat zijn daden ongestraft zouden blijven. De man heeft hierdoor onmetelijk leed toegebracht aan haar familieleden.

Omdat Hüseyin A. geen verantwoording voor zijn daden wilde afleggen, hebben de nabestaanden 26 jaar lang, naast hun enorme verlies, ook de onzekerheid moeten dragen of de dader ooit zou worden gevonden. Door de houding van de man zijn ook nu nog veel vragen niet beantwoord. Wat dit voor hen betekent is door de vader en de zussen van Milica tijdens de zitting op waardige en indringende wijze tot uitdrukking gebracht. De verkrachting en dood van Milica heeft de samenleving ernstig geschokt en gevoelens van angst en onveiligheid veroorzaakt.

De oudste zus van Milica heeft haar na haar dood moeten identificeren. Zij heeft een vordering tot schadevergoeding ingediend. Zij heeft shockschade geleden. Zij wil op korte termijn erkenning voor de schade die haar is berokkend. Zij wil weer een normaal leven leiden en vindt een aparte civiele rechtsgang te belastend. Onder de in 1992 geldende wet was maximaal een schadevergoeding van 1500 gulden (omgerekend 680,67 euro) mogelijk. Dit bedrag wijst de rechtbank toe. Ook krijgt de zus reis- en proceskosten vergoed.

Aviclaim sleept Ryanair voor de rechter vanwege stakingen

Aviclaim start minimaal 203 rechtszaken tegen Ryanair vanwege de stakingen die afgelopen zomer plaatsvonden bij de luchtvaartmaatschappij. Tot op heden weigert Ryanair de claims uit te betalen, volgens hen is een staking van eigen personeel overmacht. Aviclaim heeft een andere mening en daagt de luchtvaartmaatschappij massaal voor de rechter.

Rechters vinden dat stakingen van eigen personeel binnen de invloedsfeer van een luchtvaartmaatschappij ligt en dat het dus geen overmacht kan zijn. Ryanair weerspreekt dit met uitspraken van lagere rechters in Duitsland, Spanje en Italië.

‘Wij zijn ervan overtuigd dat de passagiers die de dupe waren van het personeelsconflict van Ryanair recht hebben op compensatie, de Ierse prijsvechter blijft echter weigeren om te betalen. Er staat bij ons nog ruim € 400.000,- open aan claims met betrekking tot de stakingen. We laten deze gedupeerden liever niet nog langer wachten op hun compensatie en starten rechtszaken om zo de compensatie af te dwingen,’ aldus Remco Kuilman oprichter van Aviclaim.

Op de website van Aviclaim is een lijst gepubliceerd voor welke 203 Ryanair vluchten van afgelopen zomer er een rechtszaak gevoerd wordt. De Consumentenbond stapte vorige week al naar de toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport voor dezelfde kwestie. Zij willen dat de inspectie ingrijpt en maatregelen neemt tegen Ryanair.

Aviclaim start 203 rechtszaken tegen Ryanair vanwege stakingen. (Foto: Aviclaim)
Aviclaim start 203 rechtszaken tegen Ryanair vanwege stakingen. (Foto: Aviclaim)

2 mannen opgepakt voor houden verboden hanengevechten

Het Team Milieu van de politie eenheid Den Haag en politieteam Gouda hebben dinsdagmorgen 11 december twee mannen aangehouden op verdenking van het houden van verboden hanengevechten. De mannen, van 31 jaar uit Zwammerdam en van 38 jaar uit Bodegraven, worden verhoord over de illegale praktijken.

Het Team Milieu was na meerdere meldingen dit jaar over mogelijke hanengevechten een onderzoek gestart en ontdekte in een bosperceel aan de Burgemeester Kremerweg diverse illegaal gebouwde hokken waar hanen waren ondergebracht. De personen, eigenaren van de hanen, zijn de verdachten die vandaag zijn aangehouden.

In Nederland is het verboden om dierengevechten te houden of te organiseren volgens de Wet Dieren, artikel 2.14. Ook is het verboden bij dergelijke dierengevechten aanwezig te zijn. De recherche trof dinsdagmorgen in hokken zo’n 50 hanen en kippen aan die daar door de mannen werden gehouden. De hanen werden vermoedelijk ingezet bij hanengevechten. De dieren werden waarschijnlijk speciaal hiervoor getraind door de verdachten.

Behalve het onderkomen van de hanen was op deze locatie namelijk ook een zogenaamde vechtpit voor de hanen gebouwd waar er gevechten werden gehouden. Alle dieren zijn in beslaggenomen en overgebracht naar een locatie waar zij worden onderzocht. In twee woningen werden doorzoekingen gedaan onder leiding van officieren van justitie. Daar werden ook nog twintig hanen gevonden. De politie heeft gegevensdragers in beslaggenomen voor het verdere onderzoek.

2 mannen opgepakt voor houden verboden hanengevechten (Foto: Politie.nl)
2 mannen opgepakt voor houden verboden hanengevechten (Foto: Politie.nl)

Kerstkaarten worden steeds langer bewaard

Nederlanders bewaren kerstkaarten steeds langer. Vooral als deze foto’s en een persoonlijke boodschap van de verzender bevatten. Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoekbureau PanelWizard Direct onder ruim 1100 Nederlanders van 16 jaar en ouder in opdracht van Greetz, hét online verrasplatform.

We verzenden én ontvangen liever een persoonlijke kerstkaart
Ruim 60% van de respondenten geeft aan liever een kerstkaart met foto’s en persoonlijke boodschap te ontvangen en deze langer te bewaren dan een ‘standaard’ kerstkaart met algemene boodschap. Dit is ook terug te zien in het type kerstkaarten dat we versturen. Een kwart van de ondervraagden verrast alle ontvangers namelijk met een persoonlijke boodschap in de kaart waarin teruggeblikt wordt op het jaar en een wens wordt uitgesproken voor het nieuwe jaar. In 2012, toen Greetz een soortgelijk onderzoek uitvoerde, deed nog maar één tiende van de ondervraagden dat.

We bewaren kerstkaarten steeds langer
Dat die persoonlijke touch in de kerstkaart loont, bewijzen de resultaten van het onderzoek. Bijna een derde van de ondervraagden geeft aan persoonlijke kerstkaarten zelfs te bewaren tot aan de volgende Kerst. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2012. Opvallend is dat vooral respondenten ouder dan 60 jaar, maar ook jonger dan 30 jaar hun kerstkaarten lang bewaren. Bijna 75% van de ondervraagden onder de 30 jaar bewaart een kerstkaart met eigen foto en boodschap langer dan de ‘standaard’ kerstkaart.

Niek Veendrick, CEO van Greetz, begrijpt dat Nederlanders vaker een persoonlijke kerstwens versturen: “We zien dat kerstkaarten met een persoonlijke touch het goed doen in de decembermaand. De laatste jaren groeien vooral fotokaarten en zelfontworpen kaarten in populariteit. Natuurlijk spelen we hier met Greetz op in. Zo kunnen klanten bij ons eigen foto’s en teksten op hun kerstkaart plaatsen en de binnenkant versieren met mooie stickers. En wil je liever een handgeschreven krabbel op je kerstkaart zetten, dan kan je een pakketje kerstkaarten naar jezelf sturen.”

Ook de vraag ‘Wie verdient er volgens jou een kerstattentie?’ is voorgelegd aan de groep ondervraagden. Partners en moeders kwamen als winnaars uit de bus met respectievelijk 40% en 12%. Als het om Bekende Nederlanders gaat, vindt een kwart van de ondervraagden dat zwemmer Maarten van der Weijden een kerstattentie verdient. Zijn dappere poging om de Elfstedentocht te zwemmen ligt hieraan ten grondslag. Een tweede plek is er voor Humberto Tan, omdat hij zijn programma RTL Late Night is verloren. In 2012 was André Kuipers nog de onbetwiste nummer één vanwege zijn succesvolle ruimtereis.

Kerstkaarten worden steeds langer bewaard (Foto: Greetz)
Kerstkaarten worden steeds langer bewaard (Foto: Greetz)

Politie treft ravage aan na explosie in flat

In een flat aan de Mozartlaan in Maassluis werden buurtbewoners maandagavond opgeschrikt door een harde knal met een enorme ravage als gevolg. De brievenbussen van de flat bleken opgeblazen te zijn door vuurwerk. De politie is op zoek naar getuigen.

Toen de politie arriveerde, troffen zij een puinhoop aan waarbij er tientallen brievenbussen verwoest op de grond lagen. Uit buurtonderzoek is gebleken dat het vermoedelijk om drie of vier jongens gaat die in het donker gekleed waren. De politie hoopt dat meer getuigen kunnen helpen bij het vinden van de verdachten.

Politie treft ravaga aan na explosie in flat (Foto: Politie.nl)
Politie treft ravage aan na explosie in flat (Foto: Politie.nl)

NHL: Stamkos schiet Lightning met hattrick langs Rangers

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning hebben in de NHL de 24e zege van het seizoen te pakken. De New York Rangers werden in Florida met 6-3 geklopt.

Kevin Hayes bracht de Rangers op voorsprong in de eerste periode, maar Steven Stamkos tekende twee minuten later al voor 1-1. Nog geen minuut later zorgde Hayes echter opnieuw voor de voorsprong, waarna Stamkos wederom vanuit de powerplay in de tweede periode de 2-2 maakte.

Ryan McDonagh bracht Tampa Bay vervolgens op voorsprong, Anthony Cirelli breidde die voorsprong uit en nog geen halve minuut later completeerde Stamkos zijn hattrick: 5-2, waardoor hij als eerste speler uit de 'draft' van 2008 de 700 punten heeft gehaald. Jesper Fast deed namens de Rangers nog wat terug, maar Cirelly bracht de eindstand op de borden.

Uitslagen NHL maandag
New York Islanders - Pittsburgh Penguins 1-2 SO
Detroit Red Wings - Los Angeles Kings 3-1
Tampa Bay Lightning - New York Rangers 6-3
San Jose Sharks - New Jersey Devils 5-2

Lightning - Rangers (Bron: YouTube)

Estafettedames en Heemskerk zwemmen WK-finale

Op de eerste dag van de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in het Chinese Hangzhou heeft de Nederlandse ploeg in de openingssessie prima gepresteerd. Beide mogelijke finaleplekken werden gehaald, net als de twee plaatsen in de halve finales.

Op de 200 meter vrije slag tikte Femke Heemskerk aan na 1:54,16 minuten. Dat was wel zo'n anderhalve seconde langzamer dan de Amerikaanse Mallory Comerford en de Australische tiener Ariarne Titmus, maar achter de Russin Veronika Andrusenko leverde het Heemskerk de vierde tijd en dus een finaleplek op.

Kim Busch, Maaike de Waard, Valerie de Roon en Ranomi Kromowidjojo plaatsten zich eveneens voor de finale. Zij deden dat op de 4x100 meter vrije slag, waar ze met 3:32,67 naar de tweede tijd zwommen: alleen de Amerikaanse ploeg was (ruim) sneller. In de finale lijkt Heemskerk nog een prima versterking te kunnen vormen.

Busch kwam individueel in actie op de 50 meter schoolslag, waar ze met 30,58 seconden de vijftiende tijd zwom, precies genoeg voor de halve finales. Ruta Meilutyte uit Litouwen was met 29,56 een klasse apart in de series.

Ook Arno Kamminga mag zich opmaken voor de halve finales en wel op de 100 meter schoolslag. Met 57,41 was hij goed voor de tiende tijd, ruimschoots voldoende. Ilya Shymanovich uit Wit-Rusland tekende met 56,47 seconden voor de snelste tijd.

Op de 200 meter vlinderslag maakte Daiya Seto grote indruk: de Japanner snelde naar een tijd van 1:49,88 minuten, nog geen anderhalve seconde boven het uit 2013 stammende wereldrecord van Chad le Clos (1:48,56).

Op de 100 meter rugslag staat het werelrecord sinds vorige maand met 48,88 seconden op naam van Xu Jiayu en drie man bleven in de series binnen een seconde. De Chinees zwom zelf naar 49,83, Ryan Murphy (VS) noteerde 49,72 en de Braziliaan Guilhermo Guido tikte aan na 49,57 seconden.

Bij de vrouwen leverde de 100m rugslag een toptijd op voor Olivia Smoliga. De Amerikaanse tikte aan na 55,47 seconden en benaderde het vier jaar oude wereldrecord van de Hongaarse Katinka Hosszu (55,03). De door ziekte afwezige Kira Toussaint zwom onlangs overigens een Nederlands record van 55,92 en zou daarmee ruim de tweede tijd neer hebben gezet.

De finalesessie gaat om 12.00 uur Nederlandse tijd van start en is live te zien op de site van de NOS.

Kassa! 1110 bekeuringen bij snelheidscontrole

De Verkeerspolitie heeft op vrijdag 7 december op de Weg der Verenigde Naties in Utrecht een radarsnelheidscontrole gehouden. Een kleine tien procent van de gecontroleerde bestuurders reed ruimschoots te hard en krijgt binnenkort een acceptgirokaart met een boete in de brievenbus.

De maximaal toegestane snelheid op de Weg der Verenigde Naties in Utrecht is 50 kilometer per uur. De controle van 7 december was gericht op het verhogen van de verkeersveiligheid op het traject 'stad uitgaand' en vond plaats op verschillende tijdsintervallen tussen 07.00 uur en 22.00 uur.

De hoogst gemeten snelheid was van een bestuurder die met 114 kilometer per uur de radar passeerde. In totaal werd van 12.246 passerende voertuigen de snelheid gemeten. Het totaal aantal overtreders waar de politie proces-verbaal tegen opmaakt was 1110.

Kassa! 1110 bekeuringen bij trajectcontrole (Foto: Politie.nl)
Kassa! 1110 bekeuringen bij snelheidscontrole (Foto: Politie.nl)

Inbreker op de vlucht haalt nat pak

In de vroege morgen van dinsdag 11 december is een van inbraak verdachte 28-jarige man door de politie uit het water van de Goudse Westerkade gehaald. De man was kort daarvoor door de bewoner van een woning aan de Sint Jobstraat in Gouda overlopen bij een inbraak.

De melder kon een duidelijke omschrijving geven van de verdachte. Na een korte achtervolging te voet door de noodhulpsurveillance sprong de verdachte het water in aan de Westerkade. De rugtas die de verdachte bij zich droeg is door de politie uit het water gehaald. In de natte tas van de verdachte zaten goederen die afkomstig waren uit de woning.

Omdat de verdachte mogelijk zijn zakken had geleegd in het water is de brandweer ingeschakeld. Brandweerduikers hebben vervolgens het water afgezocht naar voorwerpen. Er is door hen geen buit aangetroffen. De verdachte is een 28-jarige man woonachtig in Amsterdam. Hij is overgebracht naar het politiebureau van Gouda.

Cel en tbs voor overval en poging verkrachting hoogbejaarde vrouw

Een 42-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar en tbs met dwangverpleging. Vanwege deze veroordeling is ook de voorwaardelijke invrijheidstelling van de man herroepen. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch vindt bewezen dat hij een 94-jarige vrouw heeft beroofd, aangerand en geprobeerd te verkrachten en op dezelfde dag 2 mannen heeft mishandeld. De rechtbank Oost-Brabant legde de man eerder 6 jaar celstraf op.

Overval
Op een zondagmiddag in maart 2015 drong de man via een openstaande tuindeur een huis in Eindhoven binnen. Hij pakte de 94-jarige bewoonster vast en riep dat hij geld wilde hebben. De vrouw wees aan waar haar portemonnee lag en de man pakte daar 25 euro uit. Vervolgens duwde hij de bewoonster naar haar slaapkamer op de bovenverdieping en eiste dat zij zich uitkleedde. Nadat de vrouw haar vest had uitgedaan, duwde hij haar op het bed, scheurde haar blouse los en greep haar borsten vast. De man was zijn broek aan het losmaken toen de vrouw hard om hulp riep. Op dat moment sloeg hij op de vlucht. De man nam nog wel een gouden armband mee.

De man verbleef nog in de Woenselse Poort in Eindhoven vanwege voorwaarden die waren verbonden aan zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in verband met een eerdere veroordeling. Hij had eerder die dag al een medebewoner in het gezicht geslagen. Direct na de woningoverval bij vrouw belde hij aan bij een andere man en sloeg hem - uit het niets - tegen het hoofd.

Tbs
Tijdens de behandeling van de zaak bij de rechtbank weigerde de man om mee te werken aan een onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. De rechtbank legde daarom geen tbs op, ze achtte de man volledig toerekeningsvatbaar. Tijdens het hoger beroep heeft de man wel meegewerkt aan zo’n onderzoek. De deskundigen die hem onderzocht hebben, hebben in hoger beroep hun bevindingen toegelicht en vragen van het hof beantwoord. De man zou in de periode dat hij de misdrijven pleegde een persoonlijkheidsstoornis hebben en verslaafd zijn aan drugs en alcohol. Hij is daarom verminderd toerekeningsvatbaar. Ook zou er sprake zijn van een hoog recidiverisico. Het hof legt de man daarom tbs met dwangverpleging op.

Straf
Bij het opleggen van de straf heeft het hof rekening gehouden met de ernst van wat de man gedaan heeft. Hij heeft een hoogbejaarde vrouw op klaarlichte dag opgejaagd in haar eigen woning, een plek waar ze zich veilig zou moeten kunnen voelen. Hij heeft grove inbreuk gemaakt op haar lichamelijke integriteit en haar ook nog verwond, na de overval moest de vrouw in het ziekenhuis worden opgenomen met een kneuzing aan haar borstbeen en een blauwe plek in haar gezicht. Bovendien heeft hij de vrouw zodanig emotioneel getroffen, dat zij genoodzaakt was om na 40 jaar in de woning te hebben gewoond, te verhuizen. Ook weegt mee dat de man tussen 1991 en 2009 meer dan 30 keer is veroordeeld tot onvoorwaardelijke celstraffen, onder meer voor een zeer ernstig geweldsdelict. Al met al vindt het hof daarom, naast de tbs, een gevangenisstraf van 4,5 jaar op zijn plaats.

Schadevergoeding
Net zoals de rechtbank, vindt het hof dat de verdachte een schadevergoeding moet betalen van in totaal ongeveer 4000 euro. De vrouw is onlangs overleden, daarom gaat het bedrag nu naar haar erfgenamen.

Herroeping voorwaardelijke invrijheidstelling
De overval vond plaats tijdens een voorwaardelijke invrijheidstelling in verband met een eerdere veroordeling. Een van de voorwaarden daarvoor was dat hij niet opnieuw een strafbaar feit zou plegen. Dat heeft hij wel gedaan en daarom wordt de voorwaardelijke invrijheidstelling herroepen. Dat betekent dat de man - bovenop deze 4,5 jaar celstraf die het hof hem vandaag heeft opgelegd - nog eens 600 dagen in de gevangenis moet uitzitten.

OM moderniseert aanwijzing discriminatie

De aanwijzing discriminatie, waarin wordt beschreven hoe het Openbaar Ministerie (OM) zich inzet voor de aanpak van discriminatie, is herzien en gemoderniseerd zo meldt het Openbaar Ministerie. In de nieuwe aanwijzing is onder andere meer aandacht voor delicten met een discriminatieaspect en voor transgenders. De regels gaan per 1 januari 2019 in.

In de oude aanwijzing lag de nadruk op specifieke discriminatiefeiten zoals groepsbelediging en aanzetten tot haat. In de praktijk blijken zulke feiten minder vaak voor te komen dan delicten met een zogenoemd discriminatieaspect. Dat zijn delicten, bijvoorbeeld mishandeling, waarbij discriminatie mogelijk een rol heeft gespeeld. Als er sprake is van een delict met een discriminatieaspect kan dit leiden tot een hogere strafeis. De nieuwe aanwijzing sluit beter op die praktijk aan.

Genderidentiteit
Een discriminatieaspect kan ook te maken hebben met het feit dat een slachtoffer transseksueel of transgender is. Dit was in de oude aanwijzing geen grond voor strafverhoging, al kon de officier ook toen al een hogere straf eisen. In deze nieuwe aanwijzing is de grond voor strafverhoging expliciet opgenomen.

Meer ruimte
De officier van justitie krijgt in de vernieuwde aanwijzing ook meer ruimte om discriminatie op een effectieve manier aan te pakken. Zo kan een officier van justitie bij een zeer heftige zaak er voor kiezen om een hogere celstraf te eisen. Ook kan de officier in plaats van een geldboete een voorwaardelijke straf meer toepasselijk vinden. Daarnaast geeft de aanwijzing handvatten om een selectie te maken uit grote aantallen strafbare uitingen op social media waarvan aangifte is gedaan.

Soms is discriminatie beter aan te pakken buiten het strafrecht, bijvoorbeeld wanneer er door personeel van een winkel gediscrimineerd wordt. Een verplichting voor het bedrijf om maatregelen te treffen om discriminatie te voorkomen is dan effectiever dan een geldboete. Het OM bekijkt per zaak wat het meest passend is. Hierbij werkt het OM nauw samen met politie en Antidiscriminatievoorzieningen.

Bij geweldsdelicten waar discriminatie mogelijk een rol speelt, blijft strafrechtelijke vervolging geboden. 

OM moderniseert aanwijzing discriminatie (Afbeelding: Openbaar Ministerie)
OM moderniseert aanwijzing discriminatie (Afbeelding: Openbaar Ministerie)

6 mensen aangehouden om verstoren intocht Sinterklaas

De politie heeft dinsdagochtend zes personen gearresteerd die ervan verdacht worden betrokken zijn te geweest bij wanordelijkheden tijdens een demonstratie rond de intocht van Sinterklaas op zaterdag 17 november in Eindhoven.

Tijdens die demonstratie op het Catharinaplein zocht een flinke groep tegendemonstranten de confrontatie met actievoerders van protestgroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Al in een vroeg stadium van de demonstratie trad de politie op. De groepen werden uit elkaar gehouden om verdere problemen te voorkomen. In totaal werden die dag al zes personen aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging. Zo gooiden mensen met blikjes bier en eieren. Ook werd een agent geschopt. Protestgroep KOZP hield zich aan de vooraf gemaakte afspraken en leden werden voor hun eigen veiligheid tijdelijk ondergebracht bij het politiebureau.

Onderzoek
Sindsdien draait onder leiding van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek. Het onderzoek richt zich op het opsporen van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten tijdens en rond de demonstratie. De recherche betrok onder meer camerabeelden bij het onderzoek en heeft mede op basis daarvan deze zes nieuwe aanhoudingen verricht. Zij worden ook allemaal verdacht van openlijke geweldpleging. Deze verdachten zijn allemaal mannen uit Eindhoven en zijn tussen de 21 en 32 jaar oud. Ze zitten voorlopig vast voor verhoor en nader onderzoek. De politie sluit niet uit dat op een later moment nog meer verdachten worden aangehouden.

Nier: Automata krijgt Game of the YoRHa Edition

Square Enix maakt vandaag bekend dat de Game of the YoHRa Edition van NieR:Automata op 26 februari 2019 uitkomt voor PlayStation 4 en pc.

Sinds de oorspronkelijke release van NieR:Automata zijn de verscheepte exemplaren en digitale verkopen samen goed voor ruim drie miljoen exemplaren. De game is een mix van actierijke en snelle gevechten op 60 fps. Het verhaal van director Yoko Taro gaat over de androids 2B, 9S en A2 die vechten om de wereld te heroveren voor hun menselijke scheppers. NieR:Automata is ontwikkeld in samenwerking met Platinum Games.

De NieR:Automata Game of the YoRHa Edition bevat naast de basisgame ook veel digitale extra content, inclusief:

 • de 3C3C1D119440927 Expansion DLC,
 • 6 pod-designs (Grimoire Weiss Pod, Retro Grey Pod Skin, Retro Red Pod Skin en Cardboard Pod Skin)
 • het Machine Mask-accessoire.

Daarnaast ontvangen spelers die de versie voor PlayStation 4 aanschaffen een dynamisch thema, 15 PSN-avatars, de Play System Pod Skin en de Amazarashi Head Pod Skin. Spelers die de game aanschaffen op Steam ontvangen twee wallpapers.

NieR:Automata Game of the YoRHa Edition is vanaf 26 februari 2019 digitaal verkrijgbaar voor het PlayStation 4 en pc (Steam). Voor PlayStation 4 verschijnt er ook een fysieke versie.

Nier Automata: Game of the YoRHa Edition

'Humanitaire ramp dreigt in Bosnië Herzegovina'

Duizenden migranten in Bosnië en Herzegovina hebben dringend humanitaire hulp nodig, nu de temperaturen richting het vriespunt gaan in de regio. Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis. Een groot deel van de migranten slaapt in tenten of verlaten gebouwen die niet bestand zijn tegen de kou. In de winter kan de temperatuur dalen tot -15 graden Celsius.

"De leefomstandigheden voor migranten zijn slecht en kans op onderkoeling voor hen wordt steeds groter nu de temperatuur daalt”, zegt Simon Missiri, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Europa. "Hulporganisaties doen hun best om te zorgen dat zij voedsel en onderdak hebben, maar zonder humanitaire hulp is het nog te bezien hoeveel mensen de lente zullen halen.”

Geen winterkleding
Sinds begin dit jaar zijn er meer dan 23.000 migranten Bosnië en Herzegovina ingekomen. Ongeveer 5.300 migranten zitten vast nabij de grens met Kroatië vanwege de gesloten grens. Het Rode Kruis deelt elke dag voedsel uit aan ruim 3.000 mensen op zes plekken in het land. Ook delen zij warme kleding, slaapzakken en dekens uit. Het grootste deel van de mensen heeft geen winterkleding. Het geld om deze hulp te verlenen raakt helaas op. Het Rode Kruis heeft 2,9 miljoen euro nodig voor voedsel, toiletspullen, dekens en slaapzakken.

Humanitaire ramp dreigt
"We zijn bang dat er een humanitaire ramp dreigt als er niets gebeurt, terwijl deze ramp te voorkomen is”, zegt Missiri. "We kunnen deze mensen helpen, maar de klok tikt. Het Rode Kruis zet mobiele teams in om de situatie goed in de gaten te houden. Zij zullen ook dekens verzorgen en zorgen voor eerste hulp. Tegelijkertijd verstrekken de Rode Kruis-hulpverleners informatie over landmijnen, zodat migranten hier geen slachtoffer van worden." Bosnië en Herzegovina is het land waar nog de meeste landmijnen te vinden zijn in Europa.

Politie vindt 125 liter amfetamine en houdt 9 verdachten aan

Bij een inval in een loods aan de Orionstraat in Den Haag trof de politie vrijdag 7 december meerdere vuurwapens, een handgranaat, grondstoffen en productiemiddelen voor verdovende middelen aan. In totaal hield de politie negen mannen aan.

In een lopend onderzoek naar verdovende middelen deed de politie rond 13.00 uur een inval in de loods. In en rondom de loods hield de politie zes mannen aan. het gaat om Hagenaars van respectievelijk 59, 59, 51, 49, 45 en 22 jaar oud.

Na de inval vonden er vrijdag later op de dag in Den Haag in twee woningen doorzoekingen plaats. Hierbij trof de politie onder meer 125 liter amfetamine aan. Later op de dag hielden agenten bij een van de woningen in Den Haag nog twee verdachten aan, twee 28-jarige Hagenaars . Op zaterdag 8 december werd een negende verdachte, een 74-jarige Hagenaar, in Den Haag aangehouden.

Bij de actie zijn ook drugshonden ingezet. Bovendien is expertise ingezet van forensische opsporing, digitale opsporing, de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). Vijf van de negen verdachten werden maandag 10 december voorgeleid voor de rechter-commissaris en zijn in bewaring gesteld. De overige vier mannen zijn heengezonden, maar blijven wel verdachten in het onderzoek.

Crashed Ice-seizoen trapt af met Amerikaanse dubbelslag

We keren nog even terug naar het weekeinde voor het immer spectaculaire ijscross. In het Japanse Yokohama is het Crashed Ice-seizoen geopend, de eerste keer dat de competitie in Azië neer is gestreken.

De Canadese wereldkampioen Scott Croxall werd al in de kwartfinales uitgeschakeld, maar zijn broertje Kyle haalde de finale wel. Daarin was hij echter niet opgewassen tegen de Amerikaan Cameron Naasz, die zijn wereldtitel dit seizoen koste wat het kost terug wil pakken. 

Naasz was bij de start al als beste weg en Kyle Croxall kon hem niet meer aanvlalen. De derde plek was voor de Amerikaan Maxwell Dunne, nadat hij dat duel won van de jonge Fin Marko Lahti, die de hele dag ijzersterk was, maar in de finale net tekort kwam.

Bij de vrouwen kende wereldkampioene Amanda Trunzo een matige start, maar nog voor de eerste bocht had ze de leiding te pakken en die stond ze niet meer af. Het Canadese duo Jacqueline Legere en Myriam Trepanier vocht om plek twee, met Legere als winnares, de Oostenrijkse Veronika Windisch werd vierde.

Op 2 februari staat de volgende Crashed Ice pas weer op het programma, dan in het Finse Jyväskylä, een week later wordt het in het Amerikaanse Boston afgesloten. Tussendoor zijn in kleinere evenementen wel punten te verdienen in de strijd om de wereldtitel.

Red Bull Crashed Ice in Yokohama, met vanaf 1:10.30 de vrouwenfinale en vanaf 1:19.00 de mannenfinale (Bron: YouTube)

23 paarden in beslag genomen in onderzoek faillissementsfraude

De FIOD heeft gisteren drie aanhoudingen verricht in een strafrechtelijk onderzoek naar faillissementsfraude en witwassen. Verdachten zijn twee mannen van 53 en 30 jaar en een 47-jarige vrouw uit Geldermalsen en Tiel. Er zijn doorzoekingen gedaan in twee woningen en twee bedrijfslocaties in Geldermalsen en Tiel. Daarbij is beslag gelegd op de administratie, een woning, bankrekeningen, auto’s, 23 stamboekpaarden, Rolex-horloges en sieraden. Ook zijn 2 vuurwapens gevonden, die zijn overgedragen aan de politie.

De FIOD is het onderzoek gestart na een melding van een curator. Beide mannen hebben in het zicht van een faillissement vermoedelijk ruim 850.000 euro onttrokken aan hun bedrijf en hierbij diverse crediteuren benadeeld. De gelden werden vermoedelijk contant uit de ondernemingen opgenomen. De verdachten hebben de administratie van het bedrijf vermoedelijk laten verdwijnen zodat de curator niet meer in staat is om de boedel op een juiste manier af te wikkelen.

Op naam van de vrouw staat veel bezit geregistreerd, zoals auto’s, onroerend goed en paarden. Zij heeft slechts een beperkt inkomen en is niet in staat al dit vermogen aan te schaffen en te onderhouden. Vermoedelijk heeft de vrouw het vermogen aangeschaft met crimineel verkregen geld en maakt zij zich schuldig aan witwassen.

Tijdens de doorzoekingen heeft de politie bijstand verleend bij de inbeslagneming van de paarden. Ook zijn speurhonden van politie en Douane ingezet.

23 paarden in beslag genomen in onderzoek faillissementsfraude (Foto: FIOD)
23 paarden in beslag genomen in onderzoek faillissementsfraude (Foto: FIOD)

27-jarige trapt 50-jarige man in elkaar

Een man van 50 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats is maandagavond in Baarlo bij een ruzie zwaar gewond geraakt. Hij werd geslagen en getrapt door een andere man. De politie kon de verdachte aanhouden.

Rond 21.45 uur kregen de twee ruzie in Baarlo ter hoogte van de Napoleonsbaan. Getuigen belden de hulpdiensten. Het slachtoffer werd met ernstig letsel in een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie hield kort na het incident een verdachte aan. Het betreft een man van 27 jaar eveneens zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Wat de aanleiding voor de ruzie is geweest, is nog onduidelijk. De toestand van het slachtoffer is momenteel niet bekend. Tijdens het politieonderzoek ter plaatse is de Napoleonsbaan enige tijd afgesloten geweest en werd het verkeer omgeleid. 

Man aangehouden voor hacken van webshop

Een man van 45 uit Wijchen is aangehouden omdat hij verdacht wordt van het hacken van een webshop. Dat gebeurde begin dit jaar. De hacker drong binnen op de webshop en veranderde en wiste daar gegevens.

Het gaat om een webshop voor onder meer diergeneesmiddelen. De eigenaar van de webshop deed aangifte, waarna de politie een onderzoek startte. Hierbij kwam de 45-jarige verdachte in beeld. Hij is maandagochtend aangehouden op verdenking van computervredebreuk.

De politie doet nu verder onderzoek om te achterhalen waarom de webshop werd gehackt, en of de 45-jarige man de enige verdachte is. Er wordt niet uitgesloten dat iemand anders de opdracht heeft gegeven om de site te hacken, mogelijk om een concurrent een gevoelige slag toe te brengen. Meerdere aanhoudingen worden op dit moment dan ook niet uitgesloten.

Terreurverdachte Jawed S. vandaag voor de rechter

Terreurverdachte Jawed S. (19) die eind augustus op het Centraal Station in Amsterdam twee Amerikaanse toeristen neerstak, staat vandaag voor het eerst voor de rechter, zo meldt AT5.

Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van een tweevoudige poging tot moord met een terroristisch oogmerk. De zitting vindt plaats in de zwaarbeveiligde Bunker in Osdorp. Het is geen inhoudelijke behandeling van de zaak, maar het gaat om een zogenoemde pro formazitting waarbij wordt gekeken of Jawed S. langer vast moet blijven zitten.

Beledigd
Daardoor is het niet zeker of Jawed S. iets zal zeggen over zijn daad. Wel bleek al in zijn eerste verklaringen dat hij een terroristisch motief had. Hij liet weten dat in zijn ogen de profeet Mohammed, de Koran, de Islam en Allah te vaak worden beledigd. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij daarbij ook politicus Geert Wilders genoemd.

Op 31 augustus raakten twee Amerikaanse toeristen zwaargewond toen ze werden neergestoken in de westtunnel van het Centraal Station. De politie was er binnen enkele seconden bij en schoot S. snel neer. Hij werd geraakt in zijn onderlichaam. 

Onopvallend leven
Volgens de politie stond S., die een Duitse verblijfsvergunning had, niet bekend als extremist en had hij een ogenschijnlijk onopvallend leven. Na zijn arrestatie heeft de Duitse politie op verzoek van Amsterdam het huis van S. doorzocht en zijn daar 'gegevensdragers' in beslag genomen.

Brexit, wat nu?

Dinsdag had de belangrijkste Britse parlementaire stemming in decennia moeten plaatshebben. Premier May stelde het stemmen over haar Brexit-deal echter voor onbepaalde tijd uit.

Ze vreesde namelijk - terecht - voor een forse nederlaag. Harde Brexiteers zijn bang dat de deal Groot-Brittannië tot in de eeuwigheid EU-regels kan laten volgen, en pro-EU politici willen een zachtere of helemaal geen Brexit.

Nu wil de premier bij de EU extra consessies lospeuteren, maar de kans is klein dat dit lukt. De exitdatum van 29 maart 2019 staat ondertussen in de Britse wet.

Wat moet er volgens jou gebeuren?

Politie zoekt getuigen overval avondwinkel Rotterdam

De politie zoekt getuigen van een overval op een avondwinkel aan de Admiraal de Ruyterweg in Rotterdam op maandagavond 10 december. Rond 20.00 uur drongen twee mannen met een mes de mini-supermarkt binnen, waar op dat moment alleen een personeelslid aanwezig was. Eén van de twee sprong over de toonbank en nam geld mee. Het personeelslid bleef ongedeerd.

Samen renden de mannen ervandoor in de richting van de Vondelweg. Ondanks de inzet van vele agenten op de straat en het speurwerk van de bemanning van een politiehelikopter, wisten de twee daders te ontsnappen. Ze waren beide lichtgetint, droegen donkere jassen en capuchons.

Wie iets gezien van de overval wordt gevraagd contact met de politie op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

John Romero maakt Sigil voor Doom

Niet alleen Bethesda staat stil bij het 25-jarig bestaan van Doom. John Romero, een van de oprichters van id Software en ontwerper van de originele Doom heeft Sigil aangekondigd. Hij noemt het zelf een onofficiele spirituele opvolger van het vierde hoofdstuk van de originele Doom. Dat heeft vast met de rechten te maken die bij Bethesda liggen.

De aankondinging is precies 25 jaar later na de releasedag van Doom op 10 december 1993. Doom kwam origineel uit met drie hoofdstukken, later is daar een vierde aan toegevoegd. Sigil bevat negen singleplayer levels en negen multiplayer deatmatch levels. De uitbreiding komt ergens in februari uit. Het is een zogenaamde wad-file, dus je hebt wel de originele Doom nodig om Sigil te kunnen spelen.

Tweede DLC voor Ni no Kuni II: Revenant Kingdom komt eraan

De uitbreiding The Lair of the Lost Lord voor Ni no Kuni II: Revenant Kingdom wordt op 13 december uitgebracht, samen met een gratis update die kleine problemen verhelpt en het maximumlimiet voor je personages verhoogt naar 120.

Spelers gaan in het mysterieuze Labyrint nieuwe vijanden ontmoeten, waaronder de The Price of Wraiths, terwijl onze helden de vernietiging van het Evermore-koninkrijk proberen te vermijden.

Nieuwe functies zijn onder meer:

 • The Labyrinth: Een nieuwe zone met een aantal nieuwe vijanden en uitdagingen.
 • The Martial Method: de nieuwste toevoeging aan het vechtsysteem. Spelers krijgen toegang tot twee Martial Methods. Gizmo Supremo, die spelers toegang geeft tot hi-tech gadgets om het tij van de strijd te keren en Ding Dong Discipline, een Martial Method die overgedragen is naar de beste krijgers van het koninkrijk. De krijgsmethoden kunnen in het koninkrijk worden veranderd en verbeterd.
 • Nieuwe quests die het verleden onthullen van enkele van de hoofdpersonages en nieuwe uitrustingsstukken opleveren.

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom is uit op PlayStation 4 en pc.

F/A-18F en MiG-31B vliegen rond in Ace Combat 7

Bandai Namco ziet ze vliegen en heeft twee trailers uitgebracht waarin we de MiG-31B en F/A-18F zien in Ace Combat 7: Skies Unknown.

In dit zevende deel keren we terug naar het Strangereal-universum. Het is het jaar 2019 en de prinses van het koninkrijk Erusea, Rosa Cosette D'Elise, verklaart de oorlog aan de Osean Federation. Het koninkrijk valt meteen enkele belangrijke doelen aan, waaronder de International Space Elevator. De Osean Federation zet natuurlijk de tegenaanval in en wil onder andere de Space Elevator terug veroveren. Jij speelt Trigger, een piloot die in deze oorlogstijd zichzelf wil bewijzen in het luchtruim.

Ace Combat 7: Skies Unknown komt 18 januari uit op PlayStation 4 en Xbox One. De game komt 1 februari uit op pc.

Meisjes scoren vaker hoger dan jongens op eindtoets

In 2017/’18 zaten meisjes in het derde leerjaar van het voortgezet onderwijs vaker dan jongens op een hoger niveau dan het definitieve advies dat ze kregen in groep 8. Het gaat hierbij om leerlingen die in de tussentijd geen vertraging opliepen. In 2014/’15 – toen deze leerlingen op de basisschool zaten – scoorden meisjes ook al hoger voor de eindtoets dan het eerder gegeven advies. Dat blijkt uit cijfers die het CBS in de Jeugdmonitor publiceert.

Sinds het schooljaar 2014/’15 is het schooladvies van de leerkracht van de basisschool leidend bij de toelating tot het voortgezet onderwijs. De eindtoets wordt pas afgenomen nadat de leerkracht een eerste advies heeft gegeven. Dat advies kan worden bijgesteld als de score op de eindtoets hoger is dan het schooladvies. In 2014/’15 scoorden meisjes vaker dan jongens hoger op de eindtoets dan te verwachten viel op basis van het schooladvies.

Meisjes vaker dan jongens hogere score op eindtoets
In 2014/’15 kregen meisjes vaker dan jongens een hoger advies voor het voortgezet onderwijs op basis van de eindtoets basisonderwijs dan het advies dat zij eerder kregen van de leerkracht. Desondanks werden de schooladviezen voor meisjes niet veel vaker bijgesteld (2,8 procent) dan voor jongens (2,5 procent). De definitieve schooladviezen van meisjes en jongens bleven dicht bij elkaar liggen.

Meisjes in derde klas vaker op hoger niveau dan schooladvies
In het schooljaar 2017/’18 volgden meisjes in het derde leerjaar van het voortgezet onderwijs vaker dan jongens een hoger niveau dan het definitieve schooladvies dat zij in groep 8 kregen. Hierbij gaat het om de leerlingen die niet zijn blijven zitten nadat zij in groep 8 dit advies kregen. Ongeveer 16 procent van de meisjes zat in de derde klas van het voortgezet onderwijs op een hoger onderwijsniveau dan het definitieve schooladvies. Bij jongens was dat 10 procent.

Op alle niveaus is dit percentage onder meisjes hoger dan onder jongens. Zo had bijna 21 procent van de meisjes op vwo-3 een lager schooladvies gekregen, tegen 14 procent van de jongens.

Het gaat hierbij om leerlingen die in 2017/’18 op vo-3 zaten en in 2014/’15 in groep 8 een definitief schooladvies kregen, exclusief leerlingen die vso of praktijkonderwijs als advies kregen.

Jongens vaker op lager niveau dan advies
Andersom geldt ook dat jongens in de derde klas vaker op een lager niveau zaten: 14 procent van de jongens volgde in de derde klas juist een onderwijsniveau dat lager ligt dan het advies dat ze in 2014/’15 in groep 8 kregen. Dat geldt voor iets minder dan 9 procent van de meisjes.

Meisjes scoren vaak hoger dan jongens
Meisjes scoren vaak hoger dan jongens

FOK! Wat een weer: kouder en droger

Verspreid over het land komen nog enkele lichte regenbuien voor, vooral in de ochtend. Verder schijnt de zon van tijd tot tijd maar trekken er ook wolkenvelden over. Vanochtend vroeg liggen de temperaturen landinwaarts lokaal nog dichtbij het vriespunt, vanmiddag wordt het ongeveer 8°C. De west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied vanmorgen nog enige tijd vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht zijn er naast wolkenvelden ook opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. Lokaal ontstaan enkele mistbanken en de minima lopen uiteen van 4°C aan zee tot -2°C in het binnenland. De wind wordt zwak en veranderlijk.

Woensdag lossen de mistbanken in de ochtend op de meeste plaatsen op. Verder zijn er wolkenvelden, breekt hier en daar de zon door en blijft het vrijwel overal droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 5°C. De wind komt geleidelijk uit oost tot noordoost en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Regen-boog (Foto: Interpretatie)
Een gedeelte van de regenboog. Rechts zie je heel vaag de dubbele regenboog. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Stadskikkers zijn sexyer dan boskikkers

Mannetjeskikkers in stedelijke omgevingen zijn aantrekkelijker voor vrouwtjes dan de mannetjes in bossen omdat ze een complexere lokroep hebben. Dat toont nieuw onderzoek aan onder leiding van evolutiebiologen Wouter Halfwerk en Jacintha Ellers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De studie is verschenen in Nature Ecology and Evolution en is een samenwerking van biologen en ecologen van de VU, uit Amerika en Panama. De bevindingen suggereren ook dat kikkers in stedelijke gebieden meer opvallend roepen omdat zij minder roofdieren hebben dan kikkers in natuurlijke habitats.

Stadslawaai en lichtvervuiling
Verstedelijking kan problemen veroorzaken voor de communicatie van dieren, doordat stadslawaai en lichtvervuiling hun visuele en auditieve signalen verstoren. De wetenschappers onderzochten hoe het leven in de stad het communicatiesignaal van mannelijke túngara-kikkers heeft veranderd.

Halfwerk en zijn collega-onderzoekers namen de karakteristieke ‘chuck’-lokroep op van kikkers die in zowel stedelijke gebieden als in bossen in de buurt van het Panamakanaal woonden. Ze ontdekten dat stadsmannetjes vaker en met een grotere complexiteit roepen dan hun soortgenoten in het bos. De onderzoekers speelden daarna de stads- en bosroepen af voor vrouwelijke kikkers in het lab, waarbij ze ontdekten dat driekwart van de vrouwtjes zich meer aangetrokken voelde tot de complexere stadslokroep. Een afspeelexperiment in het veld toonde vervolgens aan dat een kikker in de stad minder hoeft te vrezen van roofzuchtige vleermuizen en parasitaire muggen maar dat hij wel harder moet werken om vrouwtjes aan te trekken.

Andere habitats
Door zowel de stadskikkers naar boshabitats te verplaatsen en vice versa, ontdekten de onderzoekers dat stadskikkers actief de complexiteit van hun roep in de nieuwe omgeving konden verminderen. Boskikkers verhoogden echter de complexiteit van hun roep in stedelijke habitats niet. De onderzoekers denken dat evolutie mogelijk heeft gezorgd voor een grotere flexibiliteit van roepen in de stad, waar minder roofdieren zijn in vergelijking met het bos, en dus zijn de risico’s om te worden afgeluisterd lager.

Wouter Halfwerk kreeg afgelopen zomer een ERC Starting Grant (1,5 miljoen euro) toegekend voor zijn onderzoek naar communicatiesystemen van dieren in stedelijke gebieden.

FOK!Kerstprijsvraag: 11 december

De Final Fantasy franchise is enorm gegroeid in de afgelopen 30 jaar. HEt begon ooit met een simpele RPG, maar is nu uitgegroeid tot een franchise met allerlei soorten games. Vandaag mogen we tijdens kerstprijsvraag een pakket van drie games weggeven voor PlayStation 4. Het pakket bevat Dissidia Final Fantasy, Final Fantasy XV en Stormblood Final Fantasy. Om deze games te kunnen winnen moet je uiteraard wel de vraag nog even goed hebben.

Final Fantasy VII was eigenlijk niet bedoeld voor PlayStation, maar voor een andere console. Op welke systeem zou Final Fantasy VII eigenlijk uitgekomen zijn?


Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokémon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.