Foodwatch: 'Stop kindermarketing Coca-Cola in Efteling'

Foodwatch roept vandaag vanuit de Coca-Cola hotelkamer in het Eftelinghotel zowel Coca-Cola als de Efteling op te stoppen met hun ongezonde kindermarketing in het sprookjespark. De hotelkamer - geheel in Coca-Cola stijl - is een vreemde eend in de bijt tussen de sprookjeskamers zoals de Doornroosje, Assepoester en Hans-en-Grietje suites. Coca-Cola is ‘partner in kwaliteit’ in de Efteling, evenals Unilever (ijsmerk Ola) en Friesland Campina (Chocomel).

Door deze sponsordeal is Coca-Cola overal in het sprookjespark: naast de Coca-Cola suite in het hotel ook onder andere met een eigen attractie ‘de Zoötroop’, frisdrankautomaten in sprookjesthema of op kinderhoogte en vele reclameborden en verkooppunten. De kindermarketing staat in schril contrast met de belofte van de voedingsindustrie in het onlangs afgesloten preventieakkoord voor gezonder voedsel in attractieparken. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt al langer dat kindermarketing een belangrijke oorzaak is van ongezonde eetgewoonten bij kinderen.

Uit een monitor van kindermarketing blijken Coca-Cola en Ola, allebei partners van de Efteling, actief in te zetten op promotie en reclame op speellocaties zoals pretparken. foodwatch dient vandaag tevens een klacht in over de kindermarketing van Coca-Cola bij de EU Pledge. Foodwatch: ”Dit zelfreguleringsorgaan tegen kindermarketing van de voedingsindustrie moet nu kiezen of ze écht tegen kindermarketing optreden of slechts een excuusorganisatie zijn van de aangesloten voedingsgiganten zoals Coca-Cola, Mc Donalds, Burger King en Unilever.”

Pretpark vol kinderreclame
Momenteel bepaalt de industrie zelf haar kindermarketingbeleid. Coca-Cola ondertekende in 2014 de EU Pledge, waarin ze belooft om haar marketing niet op kinderen onder 12 jaar te richten. In Nederland heeft de voedselindustrie afspraken gemaakt, vastgelegd in de Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RvV). De huidige afspraken van de industrie, waarbij kinderreclame is toegestaan bij verkooppunten of wanneer ‘slechts’ een kwart van het publiek uit kinderen bestaat, werken misbruik in de hand. Deze zelfregulering voorkomt niet dat de voedingsindustrie kinderen nog steeds actief benadert met reclame, zoals het onderzoek van foodwatch in sprookjespark de Efteling uitwijst. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie is kindermarketing een belangrijke oorzaak van ongezonde eetgewoonten. Nu 13,1% van de Nederlandse kinderen van 4 tot 11 jaar met overgewicht kampt en 3,3% met obesitas, zijn doortastende regels dringend nodig.

De kindermarketing in de Efteling start al bij de ingang van het park, waar automaten vol Coca-Cola producten en versierd met sprookjestaferelen de kinderen opwachten: met kastelen, idyllische vijvertjes, schattige dieren en een tingelend muziekje. Coca-Cola belooft echter om geen kinderidolen of andere ‘personages die de aandacht van kinderen trekken’ op haar producten te plaatsen. Met sprookjesautomaten zoeken ze de grens alsnog héél dicht op. Er staan ook diverse kleine kindermaat-automaten in het park, met Coca-Cola producten. In Station de Oost staat zelfs een Coca-Cola-kinderattractie (de Zoötroop): met ronddraaiende Coca-Cola-wagonnetjes en luchtballonnen die je in beweging kan zetten door aan een Coca-Cola flesje te trekken.

Volgens de monitor ‘Voedingsreclame gericht op kinderen’, die dit voorjaar aan de Tweede Kamer werd aangeboden, zie je ook buiten de horeca-afdeling om (die als ‘point-of-sale’ wordt uitgezonderd van het verbod op kindermarketing in de EU-Pledge en RvV ) vaak reclameposters hangen. Veelgenoemde merken in dit verband zijn Coca-Cola, Chocomel en Ola; alle drie ‘partners in kwaliteit’ van de Efteling. In de EU-Pledge van Coca-Cola staat echter ook dat de frisdrankgigant geen merksponsering bij sport- en recreatie-evenementen voor kinderen zal gebruiken. Bij pretparken kan je moeilijk beweren dat ze niet op kinderen zijn gericht.

Elif Stepman van foodwatch: “Iedereen is het er over eens dat sprookjesfiguren op junkfood, om kinderen te lokken, niet meer van deze tijd zijn. Dan is het ook dringend tijd om te stoppen met junkfoodreclames in sprookjespretparken voor kinderen.”

Foodwatch dient klacht in vanuit de Coca-Cola Suite
Foodwatch wil dat deze vorm van kindermarketing stopt en dient een klacht in bij de EU Pledge, vanuit de Coca-Cola suite van de Efteling: hét symbool van de kindermarketing in het sprookjespark. Volgens een woordvoerder van het Efteling Contact Center is de rol van de Suite ‘om nieuwe manieren te ontdekken om diverse doelgroepen aan te spreken’. Met aanprijzingen als “Alles voor kinderen in het Efteling Hotel”, een standaard kamer voor 4 personen en speciale kindervoorzieningen zoals een kinderbedje en -toiletbril horen kinderen duidelijk tot de marketingdoelgroep.

Niet alleen in het pretpark richt de frisdrankgigant zich op kinderen: volgens de monitor over kindermarketing worden Coca-Cola en Ola (Unilever) het vaakst (in vergelijking met andere merken) genoemd door speellocaties die zijn benaderd om er reclame voor kinderen te maken. Foodwatch roept de Efteling op om afstand te nemen van Coca-Cola als ‘partner van kwaliteit’: kwaliteit lever je door een leuke speelervaring voor kinderen en een gezond voedselaanbod, niet door hen te bestoken met reclame.

Elif Stepman van foodwatch: “Pretparken zijn er om plezier te maken. Een frisdrank-hotelkamer, opdringerige logo’s en talrijke verkoopautomaten bederven de sprookjespret.”

Foodwatch: 'Stop kindermarketing Coca-Cola in Efteling' (Foto: foodwatch)
Foodwatch: 'Stop kindermarketing Coca-Cola in Efteling' (Foto: foodwatch)