FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 december 2018

'Halsema wil af van contant geld'

Meer pinnen in plaats van met cash betalen in winkels in de stad, dat wil burgemeester Halsema van Amsterdam. Verschillende winkeliers zijn uitgenodigd voor een gesprek op het stadhuis om te kijken hoe het terugdringen van het gebruik van cash gerealiseerd kan worden.

Dat meldt De Telegraaf. Het gesprek vindt morgen plaats. Naast de burgemeester en de winkeliers zijn ook de hoofdofficier van justitie, de politiechef en de Belastingdienst aanwezig.

Witwassen
Halsema linkt het gebruik van cash aan criminaliteit omdat deze transacties, in tegenstelling tot pinnen, geen sporen achterlaten. Daarom kan het volgens haar misbruikt worden om op illegale wijze verkregen geld wit te wassen. 

Over het algemeen wordt er positief gereageerd door de winkeliers. Eén van de ondernemers zegt tegen de krant: 'We snappen dat de burgemeester minder cash wil. Veel ondernemers willen dat ook. Maar contant geld blijft wel nodig.'

Darter Dekker met moeite langs viervoudig wereldkampioene Ashton

Jan Dekker staat in de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In het Alexandra Palace in Londen nam de Nederlander het op tegen Lisa Ashton, viervoudig wereldkampioene bij de BDO en één van de twee vrouwen die op het WK in actie komen. 

Ashton opende het duel met 140 punten en zette gelijk de toon, wat nog eens wat duidelijker werd toen ze de eerste leg met een snaarstrakke 110-finish pakte. Daar kwam ook nog eens een leg in 15 darts overheen, gevolgd door een geweldige 121-finish eindigend met bullseye: Dekker werd compleet weggeblazen, maar in de tweede set wist hij het om te keren. Ashton's belachelijk hoge niveau zakte wat in, Dekker profiteerde en won de set met 3-0.

Dekker speelde zich vervolgens ook naar een 2-0 voorsprong in de derde set, maar The Lancashire Rose maakte uitstekend gebruik van het als een plumpudding ineenzakkende spel van de Nederlander en kwam op 2-2. De Engelse rekende vervolgens dan weer ongelooflijk slecht, wat Dekker een kans en daarna ook de set opleverde: 2-1. 

Ashton opende de vierde set met winst in de eerste leg, maar met een 101-finish kwam Dekker langszij. Hij won ook de volgende leg, gooide het bijna uit met 136 en maakte de wedstrijd vervolgens af met dubbel 8: 3-1.

"Het was echt een rollercoaster", reageerde Dekker. "Het was ongelooflijk in de zaal, met boegeroep en geschreeuw. Heel moeilijk om me te focussen, vooral in de eerste set. Daarna heb ik wel lekker doorgepakt, maar goh", verzuchtte de Nederlander.

"Het was een goede wedstrijd. Ik ben natuurlijk teleurgesteld, maar ook blij dat ik zo goed heb gespeeld als ik in de eerste set deed. Hopelijk heb ik het damesdarten een beetje kunnen promoten", aldus Ashton.

Jan Dekker - Lisa Ashton (Bron: PDC)
Jan Dekker - Lisa Ashton (Bron: PDC)

Dader aanslag Straatsburg doodgeschoten door de politie

De Franse politie heeft eerder vanavond de vermoedelijke dader van de aanslag in Straatsburg, Cheriff Chekatt, doodgeschoten.

Dat gebeurde in de Straatsburgse wijk Neudorf, dat is ook de locatie waar Chekatt voor het laatst werd gezien na de aanslag van afgelopen dinsdag. Hij zou zich daar verborgen hebben gehouden in een pakhuis, buurtbewoners hebben dat in de gaten gehad en tipten de politie. Eerder vandaag werd dezelfde wijk ook al doorzocht door de politie, toen werd niks aangetroffen.

De speciale eenheid die na de tip in actie kwam zag een man lopen die aan het signalement voldeed. Toen ze die man wilden aanhouden werden ze door hem beschoten. De agenten hebben toen teruggeschoten. In dat vuurgevecht is Chekatt om het leven gekomen.

Man dreigt met mes op Schiphol, luchthaven deels ontruimd

Een deel van Schiphol Plaza is vanavond ontruimd nadat een man meerdere mensen met een mes bedreigde en schreeuwde dat er 'iets in zijn tas zat'. Inmiddels is de man aangehouden en is de luchthaven weer toegankelijk. 

Er zijn geen gewonden gevallen. De marechaussee heeft de tas van de man onderzocht, maar kon niks schadelijks vinden. 

Het treinverkeer vanaf de luchthaven lag tijdelijk plat, maar inmiddels rijden de treinen weer. 

Een getuige meldde tijdens de ontruiming aan AT5: 'Er is een lint gespannen en je kan niet bij de uitgangen. Alleen de deur van aankomst 1 is open. Ook moesten alle winkels dicht. Er staat een hoop marechaussee, ook zag ik een hond. Midden in Plaza staat een koffer, die wordt nu onderzocht.'

Een getuige filmde de arrestatie van de man. Tekst gaat door onder video. 

Precies een jaar geleden (15 december 2017) vond een soortgelijk incident plaats op Schiphol. Toen werd een verwarde man neergeschoten door de marechaussee, nadat hij met een mes dreigde op de luchthaven. 

Sevilla met Promes in de basis pakt poulewinst; Overige uitslagen Europa League

Sevilla heeft zich dankzij een ruime zege op Krasnodar geplaatst voor de tweede ronde van de Europa League. De Spanjaarden gingen furieus van start.

Mede door een 1-0 nederlaag in de vorige speelronde bij Standard Luik was Sevilla nog niet zeker van overwintering. Voorafgaand aan de laatste wedstrijd stond de toernooiwinnaar van 2014, 2015 en 2016 net als de Belgen op negen punten, terwijl zelfs Krasnodar zich met twaalf punten nog niet definitief had geplaatst voor de tweede ronde.

Eerder dit seizoen ging Sevilla in Rusland onderuit door twee tegengoals in de laatste twintig minuten (2-1), maar dit keer lieten de Spanjaarden er geen gras over groeien. Binnen tien minuten had de thuisploeg namelijk een comfortabele voorsprong in handen. Kort nadat Sergi Gómez al dicht bij een goal was met een kopbal uit een hoekschop knalde Wissam Ben Yedder met links laag in de hoek raak. Vijf minuten later was de Fransman ook trefzeker na een lange bal van Gómez.

Daarna liet ook Krasnodar zich in aanvallend opzicht zien, onder meer via Ivan Ignatyev en Cristian Ramírez. Doelman Tomás Vaclík moest in de slotfase van de eerste helft voorkomen dat Wanderson de spanning terugbracht in de wedstrijd. Kort na de pauze konden de bezoekers een comeback wel vergeten, want Ramírez werd weggestuurd nadat hij met de hand een doelpunt voorkwam. Ever Banega benutte de strafschop: 3-0.

Sevilla speelde de wedstrijd daarna rustig uit en Quincy Promes maakte de negentig minuten vol. Door de ruime uitslag zijn de Andalusiërs op basis van het onderlinge resultaat poulewinnaar geworden. Standard Luik wist ondertussen niet van Akhisarspor te winnen (0-0) en de Belgen zijn daardoor derde geworden met tien punten. Krasnodar eindigt met twaalf punten dus als tweede.

Overige uitslagen Europa League
Akhisar Belediyespor - Standard Luik 0-0
Beşiktaş - Malmö FF 0-1
Dinamo Kiev - FK Jablonec 0-1
FC Fehérvár - Chelsea 2-2
Genk - Sarpsborg 08 4-0
Lazio - Eintracht Frankfurt 1-2
Olympique Marseille - Apollon Limassol 1-3
PAOK Saloniki - Bate Borisov 1-3
Rapid Wien - Glasgow Rangers 1-0
Rennes - Astana 2-0
Sevilla - Krasnodar 3-0
Villarreal - Spartak Moskou 2-0
AEK Larnaca - Bayer Leverkusen 1-5
Arsenal - Qarabağ 1-0
Celtic - Red Bull Salzburg 1-2
Dinamo Zagreb - Anderlecht 0-0
F91 Dudelange - Real Betis Sevilla 0-0
FC Kopenhagen - Bordeaux 0-1
Ludogorets - FC Zürich 1-1
Olympiakos Piraeus - AC Milan 3-1
RB Leipzig - Rosenborg BK 1-1
Slavia Praag - Zenit Sint-Petersburg 2-0
Spartak Trnava - Fenerbahçe 1-0
Sporting Lissabon - Vorskla Poltava 3-0

'Zonder recht, geen vrede'

De VN-Veiligheidsraad neemt vandaag een door Nederland geïnitieerde resolutie aan waarmee het hoogste internationale orgaan beslist dat een rechtsstaat noodzakelijk is voor vrede. ‘Nederland heeft tijdens zijn lidmaatschap van de Veiligheidsraad ingezet op verbetering van vredesoperaties, gerechtigheid en het voorkomen van conflicten. Met deze Nederlandse resolutie, tegen het einde van de Nederlandse deelname aan de Raad, maken we de cirkel rond’, aldus minister Blok van Buitenlandse Zaken, die de unanieme stemming in New York bijwoonde en de raad voor de laatste keer dit jaar namens het kabinet toesprak.

‘Het is een bijzonder jaar geweest, waarin een bijzondere verantwoordelijkheid op de Nederlandse schouders rustte. Vandaag neemt de Veiligheidsraad een resolutie aan waarmee we de Nederlandse vingerafdruk achterlaten in New York; internationaal recht en gerechtigheid is echt iets Nederlands’, aldus minister Blok. Nederland draagt het stokje over aan Duitsland en België, die namens de EU vanaf 2019 plaats zullen nemen in de Veiligheidsraad.

Nederland heeft het afgelopen jaar herhaaldelijk onderstreept dat vrede niet duurzaam kan zijn zonder goed functionerende politie en rechtspraak. Ook pleitten we ervoor dat de effectiviteit van VN-vredesoperaties beter moest. Met de nieuwe resolutie kan de Veiligheidsraad rechtstatelijke vuistregels beter toepassen en vastleggen in de mandaten van vredesmissies. ‘Met deze afspraken kunnen we inzetten op de lokale vervolging van misdaden en gerechtigheid voor slachtoffers’, zegt Blok. De resolutie beschrijft de aansturing voor de training van politie, de opleiding van onafhankelijke rechters en de opbouw van veilige en humane gevangenissen. Hier is geld, kennis en ervaring voor nodig bij de VN. Blok: ‘De resolutie bundelt deze krachten om samen met het land waar conflict heerst vrede te bereiken die blijft. Dat dient behalve die landen ook de veiligheid van Nederland.’

Onderzoek naar nieuwe ongewenste zaken binnen Defensie

Defensie heeft 3 onderzoeken ingesteld naar enkele 'gesignaleerde voorvallen op het gebied van sociale veiligheid en onwenselijk gedrag'. Het gaat om twee onderzoeken die zowel betrekking hebben op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), beide onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Een derde onderzoek betreft een situatie bij een ander Defensieonderdeel waarbij sprake zou zijn van ontoelaatbare uitingen.

Afgelopen weken heeft de commandant van de NLDA signalen ontvangen over ontoelaatbaar gedrag. Het gaat om het binnen een, voor zover nu bekend, kleine groep delen van kwetsend en beledigend beeldmateriaal, waaronder afbeeldingen van pornografische en racistische aard en met verwijzingen naar Nazi-Duitsland. Daarnaast heeft hij signalen gekregen van gedrag dat mogelijk in strijd is met een veilige leef- en werkomgeving.

Er zijn 2 commissies van onderzoek ingesteld. Een commissie gaat het delen van het beeldmateriaal onderzoeken. De andere commissie gaat onderzoek doen naar gedrag dat mogelijk in strijd zijn met een veilige leef- en werkomgeving.

Het derde onderzoek gaat over een situatie bij een ander defensieonderdeel. Daarbij zou sprake zijn van ontoelaatbare uitingen in relatie tot Nazi-Duitsland. Ook dit onderzoek wordt door de COID gecoördineerd.

Hoewel Defensie niet vooruit kan lopen op de uitkomsten van deze onderzoeken, onderstreept Defensie dat er geen plaats is voor ontoelaatbaar en sociaal onveilig gedrag. Zeker in de opleiding waar we de toekomstige leiders van Defensie vormen, is voor dergelijk gedrag geen plaats. Als de uitkomsten van de onderzoeken daartoe aanleiding geven, worden nadere maatregelen of sancties genomen.

Hondjes zoeken dakloos baasje op in ziekenhuis

Bij een ziekenhuis in de Braziliaanse stad Rio do Sul stonden ze afgelopen zondag vreemd te kijken toen er een stel honden voor de deur stond. Het bleken de vier beste maatjes te zijn van de dakloze man die eveneens net binnen was gekomen. Het ziekenhuispersoneel besloot om, nadat de man was verpleegd, de honden binnen te laten zodat ze bij hun baasje konden zijn.

De man geeft aan dat zijn honden alles voor hem zijn, soms eet hij zelf niks om te zorgen dat de honden genoeg hebben. Zijn ziekenhuismaaltijd deelde hij ook met zijn trouwe viervoeters. 

Toen het eten op was vertrok de man weer, met de vier honden om hem heen. ”Ik weet niet hoe zijn leven is of waarom hij op straat leeft. Maar ik bewonder het respect en de liefde die hij heeft voor deze dieren. Was iedereen maar zo”, zo zegt een verpleegster.

Nederland en Duitsland willen gezamenlijk EOV-apparatuur aanschaffen

Nederland en Duitsland willen samenwerken bij de vervanging van Electronic Support Measures-capaciteiten (ESM). Vandaag ondertekende staatssecretaris Barbara Visser daarvoor in Den Haag een intentieverklaring met haar Duitse evenknie Benedikt Zimmer. Met ESM-apparatuur is het mogelijk signalen zoals vijandelijke radiosignalen op te zoeken, te peilen en te onderscheppen. De apparatuur die de Koninklijke Landmacht nu gebruikt, stamt uit de jaren '90.

De samenwerking met de strategische partner Duitsland biedt potentieel schaalvoordelen en maakt kennisdeling op het gebied van ESM mogelijk. Gezamenlijke aanschaf versterkt bovendien de mogelijkheden voor toekomstige operationele samenwerking. Nederland heeft de leiding in het project. De nieuwe systemen worden verwacht vanaf 2022.

Verouderd
Bij de landmacht is 102 Elektronische Oorlogvoering Compagnie (102 EOVcie) uitgerust met EOV-apparatuur. De eenheid voorziet de operationele commandanten van relevante informatie uit het elektromagnetische spectrum. De huidige ESM-apparatuur is door de veroudering beperkt inzetbaar en reservedelen worden schaars. Bovendien is de taakstelling gewijzigd door veranderd gebruik van het elektromagnetisch spectrum en de relatie met cyber.

Door het project krijgen de ESM-capaciteiten van 102 EOVcie meer onderlinge samenhang. Daarnaast wordt de ESM apparatuur meer interoperabel met andere systemen in het joint inlichtingennetwerk en binnen het cyberdomein.

Vervanging van de Electronic Counter Measures-capaciteiten (ECM, stoorcapaciteiten) wordt voorzien in een ander project. Ook daar behoort samenwerking met Duitsland tot de mogelijkheden.

Om de samenwerking met Duitsland te formaliseren wordt volgend jaar een Memorandum van Overeenstemmen opgesteld.

Nederland en Duitsland willen gezamenlijk EOV-apparatuur aanschaffen (Foto: Defensie.nl)
Nederland en Duitsland willen gezamenlijk EOV-apparatuur aanschaffen (Foto: Defensie.nl)

Biatlete Wierer wint razendspannende sprint Hochfilzen

Biatlete Dorothea Wierer heeft haar eerste World Cup-zege van het nieuwe seizoen binnen. De Italiaanse was donderdag de beste tijdens de sprint - 7,5km met twee schietbeurten - in het Oostenrijkse Hochfilzen.

Kaisa Mäkäräinen schoot één keer mis, na meer dan vijftig opeenvolgende treffers, maar was op de langlaufski's weer net zo geweldig onderweg als afgelopen week tijdens de World Cup-opening in Pokljuka. Het leverde de Finse de snelste tijd op, tot Wierer aan de beurt was.

Na één schietbeurt had Wierer een kleine voorsprong op Mäkäräinen en Tiril Eckhoff, vooral doordat ze op de schietbaan enorm veel tijd won. Bij het staand schieten schoot ze er ook één keer naast, maar doordat ze zo ongelooflijk snel schoot kwam ze met elf seconden voorsprong de baan weer op.

In de slotronde moest Wierer wat snelheid betreft weer tijd inleveren op Mäkäräinen, maar ze hield precies stand: met 0,6 seconden voorsprong kwam ze over de finish, waarbij ze uiteindelijk ook 'gewoon' de derde langlauftijd van iedereen had - naast Mäkäräinen was alleen Eckhoff sneller.

Ekaterina Yurlova-Percht uit Rusland schoot foutloos en pakte zo verrassend de derde plek door de Italiaanse Lisa Vittozzi - die één keer de mist in ging - met een kleine seconde te kloppen. De rappe Eckhoff ging twee keer de mist in en werd zestiende op een dikke minuut.

Financieel directeur Slop vertrekt bij Ajax

Financieel directeur Jeroen Slop vertrekt aan het einde van dit seizoen bij Ajax, zo meldt de Amsterdamse club donderdagavond.

Dit is hij in gesprekken met de Raad van Commissarissen (RvC) en algemeen directeur Edwin van der Sar overeengekomen. Bij Ajax heeft de 57-jarige Slop lange tijd, naast de financiële portefeuille, ook de verantwoordelijkheid gehad over onder meer de afdelingen wedstrijdzaken, veiligheid, supporterszaken en IT. Slop legt als gevolg van zijn vertrek bij Ajax tevens zijn bestuursfunctie bij Ajax Cape Town neer. "Ik ben inmiddels twintig jaar werkzaam bij Ajax. Het waren hele intensieve jaren, met veel hoogtepunten en natuurlijk ook met minder leuke fases", verklaart Slop op de clubsite van Ajax.

"Wat me altijd bij zal blijven zijn de bijzondere trajecten met buitenlandse clubs die hebben geleid tot grote transfers. Dan denk ik aan het vertrek van Zlatan Ibrahimovic naar Juventus en Jan Vertonghen naar Tottenham Hotspur. Maar ook aan de inkomende transfers zoals die van Cristian Chivu en Dusan Tadic. Op financieel gebied blijven me altijd het internationale Financial Fairplay-overleg met de UEFA en de aandacht voor de beursnotering bij. Maar ik ben ook Ajax-supporter, dus ik kijk met het meeste plezier terug op de vele prijzen die we hebben gewonnen en de mooie Europese duels die we in al die jaren hebben gespeeld."

"De tijd is nu gekomen om iets anders te gaan doen, waar ik me de komende periode rustig op ga richten. Ik ben de collega's met wie ik in de loop der jaren heb samengewerkt dankbaar en ik hoop dat ook mijn laatste maanden bij Ajax succesvol voor de club zullen zijn.'' Van der Sar spreekt lovende woorden over zijn collega-directeur. "Ik wil Jeroen bedanken voor de afgelopen zes jaar waarin wij zeer nauw hebben samengewerkt. Met name in mijn eerste jaren als directielid heb ik ontzettend veel van hem geleerd. Ik weet zeker dat wij ook de komende maanden tot aan zijn vertrek goed zullen samenwerken."

"Jeroen staat in de Ajax-organisatie bekend als een hardwerkende en deskundige collega. Vooruitlopend op zijn afscheid wil ik hem, mede namens de andere directieleden, bedanken voor zijn inzet voor de club en alvast veel succes wensen in zijn verdere loopbaan", besluit Van der Sar. De Raad van Commissarissen is belast met de zoektocht naar een opvolger voor Slop. "Die kan in de ideale wereld nog door de heer Slop wegwijs worden gemaakt in zijn of haar nieuwe rol", aldus RvC-voorzitter Leen Meijaard.

Slop laat Ajax financieel kerngezond achter. Mede dankzij het uitstekende optreden in de Champions League en de aanstaande verkoop van een aantal basisspelers kan de club over het huidige boekjaar tientallen miljoenen euro's bijschrijven.

Grapperhaus: 'Kinderporno sneller van internet af'

Kinderporno moet sneller van internet af. Het aantal meldingen van online seksueel kindermisbruik is enorm toegenomen met de voortschrijdende digitalisering van de samenleving. ICT-bedrijven hebben vandaag in Den Haag afgesproken bij een melding van kinderpornografisch materiaal deze binnen 24 uur te verwijderen. Tegelijkertijd kondigde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tijdens deze bijeenkomst aan op te treden tegen bedrijven die niet meewerken aan het verwijderen van online kinderporno.

Online kindermisbruik is één van de meest verwoestende vormen van criminaliteit voor betrokken slachtoffers. Op initiatief van minister Grapperhaus zijn dit jaar 2 ronde tafel-bijeenkomsten georganiseerd met internetbedrijven en telecomproviders. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat hieruit verschillende publiek-private maatregelen zijn voortgekomen om kinderporno sneller en effectiever van internet te verbannen.

Eén van de maatregelen is de bestuursrechtelijke aanpak van bedrijven die faciliteren of geen energie en technologie willen investeren om kinderporno van hun servers te weren.  Uit onderzoek door bureau AKD blijkt dat het juridisch mogelijk is om deze nalatige bedrijven aan te pakken met onder meer bestuursdwang, boetes en in het uiterste geval: door de server plat te leggen. De minister werkt dit nu uit in samenwerking met de publiek-private partners.

Ook wordt met behulp van een monitor van de TU Delft inzichtelijk gemaakt hoe meldingen over kinderpornografisch materiaal worden opgepakt die het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) heeft doorgegeven. Daarmee wordt duidelijk waar en hoe lang de kindermisbruik na een melding nog online staat.

De brancheorganisaties van hostingbedrijven en organisaties in de digitale infrastructuur hebben vandaag afgesproken om bij een melding van kinderpornografisch materiaal deze binnen 24 uur te verwijderen van hun servers. Hiervoor stelt de politie met EOKM een database beschikbaar met hashcodes; unieke cijfercodes die een soort digitale vingerafdrukken vormen van beeldmateriaal. De hashcodes maken het voor de bedrijven mogelijk om een check uit te voeren zonder dat de bijbehorende illegale afbeeldingen en informatie zichtbaar worden.


Forse eis tegen Shurandy S. voor liquidatie broer kroongetuige

Het is niet eerder voorgekomen dat een volstrekt onschuldige burger doelbewust is geliquideerd omdat een familielid ervoor heeft gekozen bij te dragen aan de opsporing en vervolging van verdachten. Dat zei het Openbaar Ministerie vandaag voor de Amsterdamse rechtbank. Tegen de 40-jarige Shurandy S. werd 28 jaar geëist.

De hoge eis is uitgesproken in de zaak van de liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B.. Reduan B. werd in de ochtend van 29 maart 2018 in zijn eigen bedrijf aan de TT Melissaweg in Amsterdam doodgeschoten.

Het slachtoffer was een hardwerkende directeur en vader van twee jonge kinderen. Hij had op geen enkele manier een connectie met de georganiseerde misdaad. Maar hij had een broer die als kroongetuige verklaringen heeft afgelegd en dat is hem noodlottig geworden. De liquidatie is volgens het OM een directe afgrijselijke reactie op het feit dat de kroongetuige meewerkt met justitie. Het OM ziet de liquidatie als een aanval op ons strafrechtssysteem.

Huis en haard
“De moord heeft in één klap een einde gemaakt aan het dagelijks leven van de nabestaanden van het slachtoffer. Zij moesten niet alleen het verlies van hun dierbare zien te verwerken, maar ook halsoverkop huis en haard verlaten. Tot op de dag van vandaag leven zij onder voortdurende angst dat hun verblijfplaats ontdekt wordt en ook zij vermoord zullen worden,” aldus het OM. Dit rekent het OM de Hilversummer zeer zwaar aan.

Zes kogels
De gruwelijke liquidatie is grotendeels opgenomen door beveiligingscamera’s. Daarop is te zien dat de verdachte achter het slachtoffer aanliep. Die had zichzelf een kop koffie ingeschonken en liep de trap op. De Hilversummer volgde hem en schoot van dichtbij minimaal zes kogels op hem af. De laatste kogel vuurde hij af als het slachtoffer al hulpeloos en zwaargewond bovenaan de trap ligt.

Vervolgens verliet de Hilversummer het bedrijf, stapte in zijn auto, reed weg en gooide een tas met vuurwapens in het water. Hij probeerde zijn auto in brand te steken en reisde met het openbaar vervoer naar Hilversum. Diezelfde ochtend ging hij gewoon naar zijn werk.

Opdracht
Kort voor de moord heeft de verdachte volgens zijn eigen verklaring de opdracht gekregen de broer van de kroongetuige dood te schieten. Daarbij heeft hij heeft het adres van het bedrijf, een foto van het slachtoffer en wapens gekregen. Hij wil niet zeggen van wie hij de opdracht heeft gekregen. Op 28 maart lukte het de verdachte de liquidatie niet uit te voeren. Dat heeft hem er niet van weerhouden op 29 maart alsnog toe te slaan.

Koelbloedig
De verdachte heeft volgens het OM niet goed kunnen uitleggen waarom hij heeft toegezegd mee te werken aan de moord. Volgens eigen zeggen zou hij het leven niet meer zien zitten. Was hij doodmoe en wel klaar met het leven. Voor het OM valt het niet te begrijpen dat de verdachte schijnbaar uit het niets is overgegaan tot een koelbloedige moord. De Hilversummer is door een deskundige onderzocht en concludeert dat de verdachte als volledig toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd.

De rechtbank doet op 10 januari uitspraak.

Clement stopt met wielrennen vanwege lichamelijke klachten

Stef Clement beëindigd zijn actieve wielerloopbaan. De 36-jarige renner uit Breda onderbrak in mei wegens lichamelijke klachten zijn voorbereiding op de Tour de France en kwam sindsdien niet meer in actie.

Clement begon in 2003 zijn professionele sportieve carrière bij de Van Hemert Groep en reed vervolgens bij het Rabobank Continental Team, Bouygues Telecom, Rabobank, Belkin, IAM Cycling en Team LottoNL-Jumbo. Op zijn palmares staan vier nationale titels tijdrijden. In 2007 won hij in die discipline brons op het WK in Stuttgart. De door ploeggenoot Primoz Roglic gewonnen Ronde van Romandië blijkt nu Clements laatste optreden als profwielrenner te zijn geweest.

Clement blijft wel actief voor zijn huidige ploeg Team Jumbo-Visma. Hij zal zich onder meer bezig gaan houden met voeding en promotie.

"Het is niet de manier waarop ik mijn carrière had willen afsluiten. Vijftien jaar lang was dit mijn passie, hobby en werk ineen. Ik kijk er met trots op terug en heb meer bereikt dan ik ooit voor mogelijk hield", reageert Clement. "Als je niet zeker weet of een comeback verantwoord is, bekijk je alternatieven. Nadat het team me deze functie aanbood, heb ik een verstandskeuze gemaakt. Ik ben de ploeg dankbaar voor deze mogelijkheid en ik kijk ernaar uit om die nieuwe weg in te slaan."

PSV polst Arjen Robben voor terugkeer: "Er is contact geweest"

PSV wil werk maken van een terugkeer van Arjen Robben, zo meldt Toon Gerbrands.

De algemeen directeur van de Eindhovense club meldt donderdagmorgen bij Omroep Brabant dat via trainer Mark van Bommel een balletje is opgeworpen bij Robben. De aanvaller gaat Bayern München komende zomer na tien jaar verlaten.

"Er is contact geweest. Via Mark, die met Arjen heeft gevoetbald, is hem een berichtje gestuurd. Het is natuurlijk aan Arjen zelf om die behoorlijke afweging te maken", laat Gerbrands weten. Robben was eerder van 2002 tot 2004 actief in Eindhoven en speelde in totaal 56 wedstrijden voor de club, met achttien treffers als resultaat.

De voormalig Oranje-international werd ook al in verband gebracht met FC Groningen, waar Robben eerder ook werkzaam was. In gesprek met de NOS liet de aanvaller weten dat hij nog geen beslissing heeft genomen over zijn toekomst. "Een vervolgstap kan ook stoppen zijn. Maar op het moment dat er iets voorbij komt waar ik echt honderd procent achtersta, waar ik echt nog een uitdaging in zie, dan zou ik het doen."

Robben benadrukte eerder al dat hij geen beloftes kan doen over een terugkeer bij zowel PSV of Groningen. "Als je iets belooft, moet je je daar ook aan houden. Alles ligt nog open voor het aankomende seizoen." Robben heeft tot op heden 305 wedstrijden voor Bayern gespeeld, waarin hij 143 doelpunten heeft gemaakt en 101 keer een medespeler in stelling heeft gebracht.

Oranje halvefinalist WK hockey na zwaarbevochten zege op gastland India

Nederland heeft donderdag voor de derde achtereenvolgende keer de halve finale van het WK gehaald. In een kolkend Kalinga Stadium werden de watervlugge Indiërs met 2-1 verslagen. In een gelijkwaardige wedstrijd van hoog niveau, die op en neer golfde, was het de rake strafcorner van Mink van der Weerden die Oranje naar de halve finale tegen Australië bracht.

Vanaf de volksliederen was de sfeer ongelofelijk in het overvolle Kalinga Stadium. Beide ploegen lieten meteen zien aan elkaar gewaagd te zijn, zonder dat een team veel beter was. Het was Akashdeep Singh die uit een rebound van de strafcorner het stadion liet ontploffen met een backhandflats in het dak van het doel. Het Nederlands elftal reageerde via Mirco Pruyser, die de bal snoeihard naar Thierry Brinkman sloeg, die knap een paar seconden voor de rust na het tweede kwart binnen tipte voor de 1-1, alweer zijn vierde goal van het toernooi.

In het tweede kwart waren er weinig echte kansen, maar was het India dat richting de rust Nederland wat naar achteren drong. Joep de Mol – de vervanger van de geblesseerde Sander de Wijn – liet al vanaf zijn eerste acties zien dat hij geen podiumvrees heeft op het hoogste niveau. Hij stond er meteen met scherpe passes en goede intercepties.

Echt grote open kansen waren er niet in de eerste twee kwarten en het was dan ook afwachten welke ploeg het initiatief zou nemen in de tweede helft. Drie strafcorners op rij werden er goed uitgelopen door de Indiërs, die zelf een grote kans hadden via Akashdeep Singh, die zijn backhand over de goal van Pirmin Blaak schoot. India kon steeds vaker counteren richting het einde van het derde kwart, maar was niet vaak gevaarlijk.

In het vierde kwart mocht Nederland in de 49ste minuut aanleggen voor hun vierde en vijfde strafcorner. Bij de vierde liep India te vroeg uit en moest het daarom een man missen bij de vijfde van Oranje. Het kanon Mink van der Weerden sleepte de 2-1 binnen en kreeg een heel stadion volledig stil.

In de slotfase kreeg India nog een corner, die Blaak redde. Vier minuten voor tijd ging het thuisland met een vliegende keeper spelen. Nederland versierde een strafcorner, maar de sleeppush van Van der Weerden werd eruit gelopen. In de hectische slotfase met een veldspeler minder hield Oranje het hoofd koel en sleepte het uiteindelijk de overwinning binnen. Zaterdag wacht Australië, de wereldkampioen van vier jaar geleden. De andere halve finale gaat tussen België en Engeland.

3FM Serious Request start woensdag in Hengelo

Het jaarlijkse 3FM Serious Request maakt dit jaar een metamorfose door. Geen Glazen Huis meer maar dj’s die kris-kras door Nederland trekken en langs gaan bij initiatiefnemers die zich inzetten voor in totaal drie goede doelen waarvoor dit jaar ingezameld wordt. Mark en Rámon, één van de 3 dj duo’s die de barre tocht aangaan, strikken de wandelschoenen woensdagochtend in Hengelo bij Metropool.

Vanaf 7 uur ’s ochtends is Metropool open voor publiek. Men kan terecht in het Muziekcafé voor een kop koffie of thee. Ook worden er ontbijtpakketjes verkocht, burgemeester Schelberg van Hengelo helpt met de verkoop. De opbrengst hiervan gaat volledig naar 1 van de drie goede doelen: reanimatie in Nederland, bescherming tegen natuurgeweld of noodhulp bij oorlog en conflicten. Het Rode Kruis zorgt ervoor dat het geld juist wordt besteed.

Mark en Rámon starten hun tocht voor Serious Request Lifeline in het oosten van Nederland niet alleen. Ze worden vergezeld door Henk-Jan en Erik van Bökkers die voor vertrek enkele nummers zullen spelen in het Muziekcafé. Tussen 9 en 9:30 worden de eerste meters gemaakt. Vervolgens gaat het gezelschap langs bij verschillende initiatiefnemers door heel Nederland om uiteindelijk na zes dagen aan te komen in Utrecht bij het 3FM Serious Request hoofdkwartier in Tivoli. Je eigen actie aanmelden kan nog steeds via de website van 3FM.

Omdat er geen Glazen Huis is, zijn er ook geen brievenbussen. Er is wél een chequebox van Het Rode Kruis bij Metropool deze ochtend in Hengelo. Daar kun je dus ook cash geld komen brengen. Maar veel handiger is dat je direct kan pinnen bij de 3FM-dj's die door het land lopen! Het aanvragen van platen tegen betaling kan ook nog steeds.

Het Muziekcafé is deze ochtend geopend vanaf 7:00 uur en sluit de deuren om 10:00 uur.

NBA: Celtics en Wizards duelleren in overtime

De basketballers van de Boston Celtics en Washington Wizards hebben er woensdagavond een vermakelijk duel van gemaakt in de NBA. In de Capital One Arena in Washington gingen de Celtics er na overtime met de winst vandoor: 125-130.

Vrijwel de hele wedstrijd ging gelijk op. Aan het einde van het tweede kwart sloegen de Wizards even een gaatje, aan het einde van het derde kwart deden de Celtics dat, maar na de reguliere speeltijd stond het 113-113.

Een voorsprong van Boston in overtime werd tenietgedaan door John Wall, uiteindelijk goed voor 34 punten, maar het mocht niet baten. De Celtics wonnen alsnog onder leiding van Kyrie Irving, die tot 38 punten kwam. De point guard scoorde de laatste twaalf Celtics-punten, inclusief back-to-back drietjes in de laatste 40 seconden.

Uitslagen NBA woensdag
Charlotte Hornets - Detroit Pistons 108-107
Cleveland Cavaliers - New York Knicks 113-106
Indiana Pacers - Milwaukee Bucks 113-97
Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets 124-127
Washington Wizards - Boston Celtics 125-130 OT
Memphis Grizzlies - Portland Trail Blazers 92-83
New Orleans Pelicans - Oklahoma City Thunder 118-114
Dallas Mavericks - Atlanta Hawks 114-107
Utah Jazz - Miami Heat 111-84
Sacramento Kings - Minnesota Timberwolves 141-130
Golden State Warriors - Toronto Raptors 93-113

Wizards - Celtics (Bron: YouTube)

Het WK darts gaat beginnen en jij kunt een set darts winnen!

Donderdag 13 december is het zo: het wereldkampioenschap darts gaat beginnen! In het Londense Alexandra Palace strijden maar liefst 94 mannen en twee vrouwen om de wereldtitel, voor het eerst in de geschiedenis zonder de nu écht gestopte Phil Taylor.

Jeffrey de Zwaan en Nitin Kumar trappen het toernooi donderdag om 20.00 uur Nederlandse tijd af en natuurlijk is over dat alles ook op FOK! de nodige rumoer. In het Dartsforum kun je net als vorig jaar laten zien dat jij de grootste kenner bent, maar dit keer kun je er zelfs iets mee winnen! Webwinkel Darts Warehouse heeft FOK! twee sets tungsten darts ter beschikking gesteld, en zoals de kenner weet is tungsten hét materiaal waar topdarts mee gemaakt worden.

'Twee sets?', denk je wellicht. Ja, dat klopt! We hebben namelijk niet één, maar twee spellen waar je op het forum kunt tonen dé kenner te zijn. Ten eerste hebben we het Voorspelspel en de naam zegt het al een beetje: het gaat om het voorspellen van de uitslagen. Vul van alle wedstrijden de uitslagen in, inclusief setstanden, beantwoord nog een paar bonusvragen en zorg dat je meer punten bij elkaar scoort dan de rest. Voor vragen kun je uiteraard altijd in het topic terecht.

Ten tweede hebben we het onvolprezen Nostradamusspel, wat onder meer tijdens de Olympische Spelen en de Tour de France al een groot succes bleek. Het idee is vrij simpel: geef antwoord op een hele reeks vragen, variërend van 'Wie wint deze wedstrijd?' tot 'Hoe vaak stuiteren er pijlen van Benito van de Pas uit het bord?'. Een beetje geluk, een beetje kennis, een beetje lol en aan het einde wordt de winnaar gekroond tot kenner. Ook daar kun je voor vragen uiteraard in het topic terecht.

De finale van het WK wordt op 1 januari gespeeld en dan zal dus ook duidelijk worden wie de sets tungsten darts van Darts Warehouse opgestuurd krijgt. Wellicht ten overvloede, maar omdat het geen kwaad kan: de deadline voor het Voorspelspel ligt op donderdag 20.00 uur, net als die voor de eerste Nostradamusvragen. De antwoorden kun je in de betreffende topics posten, let ook op dat er na elke ronde natuurlijk weer nieuwe voorspellingen ingevuld moeten worden.

Game on!

Update 17.10 uur
Jeffrey de Zwaan en Nitin Kumar zullen druk bezig zijn met het opwarmen, ingooien en wat er allemaal nog meer bij hoort: over een kleine drie uur begint het WK! Dat betekent dat je nog een kleine drie uur de tijd hebt om je voorspellingen op het forum door te geven en kans te maken op een fraai setje darts van Darts Warehouse.

Wie volgt Rob Cross op? (Bron: YouTube)

Volgende Spider-Man DLC verschijnt 21 december

Sony en Insomniac laten weten dat de 'Silver Lining', het derde en laatste hoofdstuk in de reeks DLC voor Marvel's Spider-Man, 21 december wordt gelanceerd. We krijgen een voorproefje in onderstaande teaser.

In Silver Lining moet Spider-Man vertrouwen op onwaarschijnlijke bondgenoten om de stad te beschermen. Er zijn nieuwe missies, sterkere en nieuwe vijanden, nieuwe soorten misdaden, verbeterde Hammerhead basissen en verhaalmissies. En natuurlijk hangen er weer nieuwe trofeeen aan en zijn er drie nieuwe kostuums vrij te spelen.

Marvel's Spider-Man is uit op PlayStation 4.

V-Rally 4 nu uit op Nintendo Switch

Bigben en KT Racing maken bekend dat V-Rally 4 nu verkrijgbaar is voor Nintendo Switch. Je kunt racen met de Joy-Con op split-screen en spelen op tv of in handheldmodus.

V-Rally 4 op Nintendo Switch bevat:

  • V-Rally Mode: De carrièremodus van V-Rally vormt het hart van de ervaring.
  • Quick race: Directe toegang tot alle content van de game (alle voertuigen en omgevingen) voor alle categorieën. De ideale modus om te trainen, voertuigen te testen en aan hun eigenschappen te wennen.
  • Multiplayer: Race tegen vrienden op split-screen.
  • 22 omgevingen en een Stage Generator: Race op vele, vooraf gemaakte tracks of op willekeurig samengestelde speciale stages in de Rally-modus.
  • Voertuigen aanpassen: In carrièremodus kun je je wagen helemaal aanpassen en zelf de kleuren kiezen.
  • Meer dan 50 wagens: Verzamel legendarische klassiekers (zoals de Lancia Delta S4, Porsche Carrera SC Safari en Mustang Fastback) en moderne wagens (zoals de Ford Focus RS RX, MINI John Cooper Works en Volkswagen Polo R WRC).

V-Rally 4 is reeds beschikbaar voor PlayStation 4, pc en Xbox One.

Codemasters meldt verbeteringen aan Dirt Rally 2.0

Vandaag heeft Codemasters een nieuw lief dagboek online gezet over DiRT Rally 2.0. Daarin vertelt de ontwikkelaar over de verbeteringen die aan het spel zijn aangebracht sinds de introductie van de originele DiRT Rally.

In de nieuwe trailer vertellen Chief Games Designer Ross Gowing en Rally Consultant Jon Armstrong over de verbeteringen aan de auto’s, omgevingen en de manier waarop de nieuwe band-modellen samenwerken met de verbeterde oppervlakten.

Codemasters heeft ook een DiRT Rally 2.0 Steelbook aangekondigd, deze zal bij geselecteerde retailers gratis te verkrijgen zijn bij aankoop van de game. Het Steelbook-ontwerp is een knipoog naar de verpakking van Colin McRae Rally 2.0, met het kenmerkende turquoise en minimalistische kleine lettertype dat 18 jaar geleden in de winkels te zien was. 

DiRT Rally 2.0 komt op 26 februari 2019 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Spelers die de Deluxe Edition bestellen, hebben op 22 februari early access tot de game en zullen ook de eerste twee seasons van post release content ontvangen zodra ze beschikbaar zijn.

Yuna speelbaar in Dissidia Final Fantasy NT

Square Enix maakt vandaag bekend dat Yuna uit Final Fantasy X nu verkrijgbaar is als vijfde downloadbare personage in de Season Pass voor Dissidia Final Fantasy NT.

Yuna verscheen oorspronkelijk in Final Fantasy X en is een Summoner die op bedevaart is om hoop te schenken aan de wereld van Spira. In Dissidia Final Fantasy NT kan Yuna gebruik maken van een arsenaal aan magische vaardigheden om haar rivalen te vernietigen. Bovendien stellen Yuna’s unieke vaardigheden haar in staat om haar eerste aeon, de trouwe Valefor, op te roepen voor verdere ondersteuning op het slagveld. Afhankelijk van het moment waarop hij wordt opgeroepen, kan Valefor een aantal krachtige acties gebruiken om vijanden te vernietigen of de broodnodige ademruimte voor Yuna te creëren.

Yuna is nu beschikbaar als aparte aanschaf of als onderdeel van de Season Pass, die ook toegang geeft tot Vayne (Final Fantasy XII), Locke (Final Fantasy VI), Rinoa (Final Fantasy VIII) en Kam’lanaut (Final Fantasy XI). Later wordt hier nog één personage aan toegevoegd. Elk personage brengt twee extra kostuums en wapens met zich mee. De Season Pass omvat ook een digitale mini-soundtrack met vijf muziekstukken uit Dissidia Final Fantasy NT en de arcadeversie van Dissidia Final Fantasy.

Dissidia Final Fantasy NT en de Season Pass zijn nu beschikbaar voor PlayStation 4.

Metro Exodus komt een week eerder uit

Deep Silver en 4A kondigen aan dat Metro Exodus na vijf jaar in ontwikkeling goud is gegaan en een week eerder dan verwacht zal verschijnen. Het derde deel in de Metro-saga verschijnt nu op 15 februari 2019, voor de Xbox One, PlayStation 4 en pc.

"Onze fans hebben geduldig gewacht op Metro Exodus sinds we de titel op E3 2017 hebben aangekondigd", zegt Klemens Kundratitz, CEO van Deep Silver. "We hadden de releasedatum eerder uitgesteld om ervoor te zorgen dat 4A Games de tijd had om hun ambitieuze visie voor het spel te leveren, maar nu zijn we verheugd om te bevestigen dat Metro Exodus goud is gegaan en we de releasedatum vooruit kunnen brengen naar 15 februari 2019."

Om dit nieuws te vieren onthult Deep Silver de introductie van het spel. Deze intro is gemaakt door de in Santa Monica gevestigde studio Elastic, de bekroonde makers van enkele van bekende titelreeksen van de afgelopen jaren, waaronder Game of Thrones en Westworld. Deze introductie van de game wordt begeleid door een originele compositie van Alexey Omelchuk, componist van de Metro-serie.

Zonnigste jaar ooit gemeten in De Bilt

Nog nooit zijn in De Bilt zoveel zonuren geregistreerd als dit jaar. De zon scheen sinds 1 januari al 2021,8 uur tegen 1602 uur normaal. 2003 was tot aan vandaag recordhouder met 2021,7 uur zonneschijn. Juli leverde dit jaar de grootste bijdrage met in de Bilt 341 zonuren tegen 206 normaal. Nog nooit verliep een maand zo zonnig. Op januari na waren alle maanden tot nu toe zonniger dan normaal.

Gemiddeld over het land wordt dit jaar waarschijnlijk niet het zonnigste ooit. In 2003 was het recordzonnig met 2100 uur. 2018 staat met tot dusver 2060 uur op een stevige tweede plek, maar lijkt 2003 niet meer te kunnen inhalen. De dagen zijn te kort en het weer is te somber. Lange tijd leken we wel op een record af te stevenen, maar sinds eind november was de zon erg weinig te zien.

Meeste zon in de Achterhoek
Onder andere op weerstation Groningen Airport Eelde is 2018 wel, net als in De Bilt, recordzonnig. De zon scheen daar tot dusver 2030 uur tegen 1550 normaal. Ook daar was 2003 recordhouder. Het record stond op 1976 zonuren, maar is nu dus verpulverd.

Het zonnigste was het dit jaar tot dusver in de Achterhoek met in Hupsel circa 2128 uur. 2003 was ook hier recordhouder met 2043 uur. Normaal worden de meeste zonuren in het westen genoteerd met aan zee ruim 1700 zonuren. Aan de oostgrens zijn 1500 zonuren gebruikelijk.

Zonnigste jaar ooit gemeten in De Bilt
Zonnigste jaar ooit gemeten in De Bilt

Fransman gooit tevergeefs drugs weg

Een Franse automobilist heeft tijdens een achtervolging geprobeerd drugs weg te gooien. Dat was tevergeefs want agenten vonden de cocaïne en heroïne terug en de Fransman zit nu in de politiecel.

De 34-jarige man reed woensdagavond over de rijksweg A16 net voor de Moerdijkbrug in Dordrecht. Agenten die bezig waren met een controle gaven hem een stopteken. Dat negeerde de man en een achtervolging begon. Deze ging over de A16 naar de A17. Onderweg gooide de man twee keer iets uit zijn voertuig.

In de bocht van de rijksweg A58 naar de A4 bij Bergen op Zoom gaven agenten met hun auto het verdachte voertuig een tik. Deze belandde in de berm waarop de agenten de 34-jarige bestuurder aan konden houden. In de auto lag overigens nog meer drugs: een halve kilo hennep.

Man opgepakt voor vergismoord en liquidatie

Rechercheurs van de regionale recherche hebben dinsdag 11 december 2018 in een penitentiaire inrichting een 31-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de gewelddadige dood van Stefan Regalo Eggermont en Massod Amin Hosseini uit Amsterdam.

De verdachte zat al vast voor een andere liquidatie. De naaste familieleden van Stefan Eggermont en Massod Hosseini zijn van deze aanhouding op de hoogte gebracht.

Ennetcom
De aanhouding van de verdachte is mede het gevolg van nieuwe informatie uit gekraakte pgp-telefoons van Ennetcom. In 2016 legde het Openbaar Ministerie beslag op de servers van Ennetcom in Canada. Op die servers bleken miljoenen berichten opgeslagen in versleutelde PGP-Blackberry's (Pretty Good Privacy).

Vergismoord
De 30-jarige Eggermont werd in de nacht van zaterdag op zondag 13 juli 2014 in de Conradstraat doodgeschoten en dit zeer ernstige incident stond al bekend als een vergismoord. De zaak Eggermont is in behandeling bij rechercheurs van een TGO (Team Grootschalige Opsporing) in Amsterdam.

Bijrijdersstoel
De 26-jarige Hosseini werd op woensdag 3 september 2014 doodgeschoten op de bijrijdersstoel van een grijze Volkswagen Polo. Die stond op een parkeerplaats aan de Pisuissehof in Osdorp. De zaak Hosseini was in verband met de drukte bij de Amsterdamse rechercheteams in behandeling bij rechercheurs van een TGO van de politie Noord-Holland.

De beide onderzoeken worden nu uitgevoerd onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de officieren van justitie in Noord-Holland en Amsterdam. De verdachte wordt morgen, vrijdag 14 december 2018, voorgeleid voor een rechter-commissaris. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Ook AH overstag: Kerstmis 2019 is staleend-vrij

Albert Heijn zegt als laatste grote supermarktketen toe definitief te stoppen met de verkoop van staleend. De marktleider belooft volgend jaar Kerst staleend-vrij te zijn. De dierenwelzijnsorganisatie is blij met de omschakeling, maar waarschuwt dat staleend de komende feestdagen nog niet uit de schappen is. “Voorkom eendenleed op je bord; ga voor de vrije-uitloop eend,” zegt Valeska Hovener van Wakker Dier.

Succes
De staleendcampagne van Wakker Dier is een groot succes. Naast Albert Heijn, garanderen ook Aldi en Lidl dat ze in 2019 overstappen op vrije-uitloop eend. Daarnaast verdwijnt de staleend uit de schappen bij: Boon’s Markt, MCD en Nettorama. Daarmee staat staleend met Kerst 2019 niet meer op het supermarktmenu.

Verschillende eenden
De supermarkten die gaan omschakelen, verkopen dit jaar nog staleend: Barbarie-eenden uit Frankrijk. Met duizenden dicht op elkaar gepropt, leiden ze een erbarmelijk bestaan. Hun snavels worden gekort, ze hebben geen zwemwater en ze staan hun hele leven op roostervloeren. Heel anders dan de vrije-uitloop eend. Dit zijn Pekingeenden die ook in Frankrijk worden geproduceerd. Zij hebben een buitenuitloop, staan op stro en hebben iets meer ruimte.

Wakker Dier is een campagne gestart tegen de verkoop van staleend. Binnen een week gingen alle supermarkten om. Staleend wordt nog wel verkocht in groothandels en in de horeca. Wakker Dier wil dat ook zij kiezen voor de vrije-uitloop eend.

Activiste die Jip de kip stal is wel schuldig, maar krijgt geen straf

Sandra van de Werd, die in januari 2016 een kip meenam uit een studieproject bij de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam, wordt wel schuldig verklaard aan diefstal, maar krijgt geen straf opgelegd. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald.

Zelf slachten
De kip, Jip, was door een student gebruikt als onderdeel van een opdracht: ensceneer een situatie die discussie op gang brengt. De student stelde de kip tentoon in een ren in de kantine van de school met de vraag of de kip moest blijven leven of worden geslacht. Als de meerderheid zou kiezen voor ‘dood’, dan zou de student – die eerder de landbouwschool volgde – de kip zelf slachten.

Een boete
Nadat het project via de media bekend werd, kwam Sandra in actie. Zij haalde de kip uit haar kooi, liet vegetarische ‘kipstuckjes’ en een briefje achter en liep weg met de kip. Zij werd ingehaald door een medewerkster van de hogeschool, waarna de politie de activiste meenam. Ze kreeg een boete van 200 euro, maar weigerde die te betalen. Zij vond dat ze geen diefstal had gepleegd, maar een hulpbehoevend dier had geholpen – en dat is een wettelijke verplichting volgens de Wet Dieren.

Niet hulpbehoevend
De rechtbank oordeelt echter dat de omstandigheden waaronder de kip in haar hok werd gehouden niet zodanig slecht waren dat de kip om die reden hulpbehoevend was. De rechtbank komt niet toe aan de vraag of de kip wel hulpbehoevend zou zijn op het moment dat besloten zou zijn dat Jip geslacht zou worden. De toekomst van de kip was namelijk onzeker: het project zou nog een aantal dagen duren. Nu duidelijk is dat de kip geen hulpbehoevend dier was, heeft de activiste ook niet gehandeld ter uitvoering van een wettelijk voorschrift.

Wel diefstal
Evenmin was er sprake van overmacht wegens noodtoestand: omdat de kip niet hulpbehoevend was, was er geen sprake van een situatie waarin de activiste werd gedwongen om te kiezen uit onderlinge strijdige plichten en belangen. De vrouw wordt dus veroordeeld voor diefstal: zij heeft de kip zonder toestemming meegenomen en had niet de bedoeling deze terug te geven. Maar: omdat het lang heeft geduurd voordat de zaak is behandeld en omdat de activiste geen strafblad heeft, legt de rechtbank haar geen straf op.

Kromowidjojo wereldkampioene 100 vrij, zilver Heemskerk en estafetteploeg

Op de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in Hangzhou heeft Ranomi Kromowidjojo het goud gewonnen op de 100 meter vrije slag. De wereldkampioene van 2010 versloeg niemand minder dan de wereldkampioene van 2014, landgenote Femke Heemskerk.

100m vrije slag vrouwen
Kromowidjojo kende een geweldige start en wist haar voorsprong tot en met het einde vast te houden, waarna ze na 51,14 seconden aantikte. Heemskerk was op weg naar brons, tot ze in de laatste meters Mallory Comerford passeerde en in 51,60 zelfs zilver pakte, voor de 51,63 van de Amerikaanse.

1-2 Kromo en Heemskerk. (PRO SHOTS/Insidefoto)
1-2 Kromo en Heemskerk. (PRO SHOTS/Insidefoto)

200m schoolslag mannen
Op de 200 meter schoolslag kon zowaar een wereldrecord gevierd worden: de Rus Kiriil Prigoda domineerde de race en tikte aan na 2:00,16 minuten. Daarmee was hij iets sneller dan het uit 2016 stammende record van de Duitser Marco Koch, die met 2:01,42 nu brons pakte, achter de 2:01,15 van de jonge Chinees Qin Haiyang.

200m rugslag vrouwen
Op de 200m rugslag heeft Lisa Bratton haar eerste wereldtitel gepakt. De Amerikaanse lag na 150m nog derde, maar een ongekend hard slotstuk bracht haar voorbij alles en iedereen. Ze tikte aan na 2:00,71 minuten, 0,08 seconden sneller dan landgenote Kathleen Baker, die bijna de hele race op kop lag maar in de laatste twee baantjes meer dan een seconde verloor op Bratton. Emily Seebohm uit Australië pakte in 2:01,37 net als twee jaar geleden brons, voor uittredend wereldkampioene Katinka Hosszu.

50m vrije slag mannen
Jesse Puts moet een swim-off zwemmen om te bepalen of hij naar de finale van de 50 meter vrije slag mag. De regerend wereldkampioen tikte aan na 21,12 seconden, net als de Pool Pawel Juraszek goed voor de achtste tijd. Caeleb Dressel was een klasse apart: de Amerikaan zwom naar 20,51 seconden. Puts en Juraszek moeten aan het einde van de finalesessie nog eens het water in.

50m vlinderslag vrouwen
Nog nahijgend van de 100m vrij stond Kromowidjojo in de halve finales van de 50m vlinderslag en dat ging wederom uitstekend: met 24,84 seconden noteerde ze de snelste tijd van allemaal, vlak voor de Australische Holly Barratt (24,91) en de Amerikaanse Kelsi Dahlia (24,93). Ietwat verrassend was dat Maaike de Waard met 25,17 (PR) de vierde tijd zwom en dus staat ook zij vrijdag in de finale. Een speciale vermelding is er voor Wang Yichun: de Chinese plaatste zich met 25,44 als zesde voor de finale. 'Ja, nou en?', denkt u wellicht. Wang is pas 13 jaar en dat is vrij bijzonder voor een WK-finalist.

100m vlinderslag mannen
Op voorhand beloofde het een epische strijd te worden tussen de Zuid-Afrikaan Chad Le Clos en de Amerikaan Caeleb Dressel. Dat werd het ook, hoewel het eigenlijk nog minder spannend was dan verwacht: Le Clos begon geweldig en hield dat tot het einde vol, wat hem zijn vierde opeenvolgende wereldtitel opleverde in het 25-meterbad. Met zijn 48,50 seconden was Le Clos te sterk voor Dressel, die na 48,71 seconden aantikte. Het thuispubliek kon niet alleen voor de mooie race, maar ook voor eigen succes juichen: Li Zhuhao pakte in 49,25 seconden het brons.

800m vrije slag vrouwen
De pas 16-jarige Chinese Wang Jianjiahe maakte dit jaar al grote indruk met goud op de 400, 800 en 1500 meter vrije slag tijdens de Asian Games - terwijl ze in oktober op de 400 vrij een wereldrecord kortebaan zwom - en nu was ze dan ook de topfavoriete. Ze vertrok veel sneller dan de rest, leverde nog wel iets in, maar tikte in 8:04,35 minuten veruit als snelste aan. Het zilver was er na een mooie strijd voor de Italiaanse Simona Quadarella (8:08,03), die de Amerikaanse uittredend wereldkampioene Leah Smith (8:08,75) klopte.

4x50m wisselslag gemengd
Jesse Puts, Ties Elzerman, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben ietwat verrassend zilver gepakt op de gemengde 4x50m wisselslag. Puts en Elzerman hielden zich goed staande, waarna Kromowidjojo Nederland volop in de race bracht. Slotzwemster Heemskerk gooide er een daverende 50m vrije slag uit in 22,90 seconden, waarmee ze het Amerikaanse sprintfenomeen Caeleb Dressel nog bijna van het lijf hield. Dressel was uiteraard wel sneller en bracht de Amerikanen in 1:36,40 een nieuw wereldrecord en goud, maar met 1:37,05 was er zilver voor Nederland, kort voor Rusland.

GroenLinks: Techbelasting moet er nu echt komen

Het Europees Parlement heeft zojuist een duidelijk signaal afgegeven dat grote techbedrijven in Europa gewoon belasting moeten gaan betalen, zo stelt GroenLinks in een persbericht. Een grote meerderheid van het Parlement stemde in met een belasting voor bedrijven als Google, Facebook en Amazon. “Terwijl het Parlement akkoord gaat met deze belasting op techbedrijven, kleden de Europese ministers het Commissievoorstel uit. Het vetorecht van lidstaten werkt verlammend”, zegt GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout.

Nadat vorige week bekend werd dat de ministers van Financiën van de EU-landen geen akkoord bereikten over een belasting voor grote techbedrijven, wil een overgrote meerderheid van het Europees Parlement wel een techbelasting volgens Eickhout: “Dit is dé kans om te laten zien dat de EU multinationals tot een eerlijke bijdrage kan dwingen. Het is absurd dat werknemers, consumenten en kleine bedrijven netjes belasting betalen terwijl de grootste internetbedrijven de dans ontspringen."

“Onze nationale belastingstelsels stammen nog uit de tijd dat het internet niet bestond. De EU laat het daardoor afweten op een van de grootste problemen van deze tijd. Een grote meerderheid van Europeanen willen dat Google, Facebook en Amazon net als kleinere bedrijven fatsoenlijk belasting betalen, maar het vetorecht zorgt ervoor dat deze wens niet in actie wordt omgezet”, zegt Eickhout.

Bij Europese belastingwetgeving is doorgaans unanimiteit vereist van de lidstaten en heeft het Europees Parlement slechts adviesrecht. De Europese ministers kunnen dit advies echter in de wind slaan. Eickhout wijst erop dat het gebrek aan voortgang in zijn strijd voor wat hij noemt eerlijke belastingen uiteindelijk een politieke oorzaak heeft.

Het Europees verdrag biedt voldoende ruimte om maatregelen te nemen voor een eerlijkere interne markt zonder besluitvorming met vetorechten, inclusief het tegengaan van belastingontwijking. De ministers staan voor de keuze: blijven ze hun nationale belastinglokkertjes met hun vetorecht verdedigen of stellen ze de belangen van burgers eindelijk boven multinationals?”, aldus Eickhout.

NHL: Indrukwekkende comeback helpt Flames langs Flyers

De ijshockeyers van de Calgary Flames hebben thuis met veel pijn en moeite een overwinning geboekt. De Philadelphia Flyers werden na overtime met 6-5 verslagen in de Scotiabank Saddledome.

Sam Bennett bracht de Flames in de eerste periode op voorsprong, maar Travis Sanheim tekende na 52 seconden in de tweede periode voor de gelijkmaker. Vijf minuten later ging het los: in twee minuten en elf seconden bracht Mark Giordano de Flames op voorsprong, waarna James van Riemsdyk, Sean Couturier en Dale Weise de boel omdraaiden: 2-4. Sean Monahan was vervolgens nog trefzeker voor de Flames, maar Couturier vergrootte de Flyers-voorsprong in de derde periode weer.

Het leek dan ook een nederlaag te worden voor de Flames, maar een goede minuut voor tijd trof Rasmus Andersson doel: 4-5. Daar leek het dan toch écht bij te blijven, tot Monahan met zeven seconden op de klok de gelijkmaker scoorde, waarna Johnny Gaudreau in overtime de Flames alsnog de winst bezorgde.

Uitslagen NHL woensdag
New York Islanders - Vegas Golden Knights 2-3
Chicago Blackhawks - Pittsburgh Penguins 6-3
Calgary Flames - Philadelphia Flyers 6-5 OT
Anaheim Ducks - Dallas Stars 6-3

Flames - Flyers (Bron: YouTube)

Stint komt voorlopig niet terug op de weg

Op 16 september is er een ongeval gebeurd in Oss waarbij 4 mensen omgekomen zijn. Naar aanleiding hiervan heeft TNO een veiligheidsanalyse uitgevoerd. De utikomst hiervan is dat de Stint absoluut niet veilig is. Dat blijkt uit de brief die Cora van Nieuwenhuizen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, op basis van de rapporten van TNO

Van Nieuwenhuizen: "Op basis van het rapport van TNO stel ik vast dat de eerdere twijfels over de veiligheid van de Stint in dit rapport worden bevestigd. Daarom ben ik dan ook voornemens over te gaan tot een intrekking van het aanwijzingsbesluit van de Stint."

Volgens TNO is het mogelijk om de Stint veilig te krijgen, maar daarvoor zijn er wel diverse aanpassingen nodig. Zo moet bijvoorbeeld de rem worden aangepast. Ook zou er een stoel moeten worden geplaatst zodat de bestuurder stabieler op het voertuig plaats kan nemen. 

De minister is van plan om het aanwijzingsbesluit voor de Stint in te trekken, wat zoveel inhoudt dat, wanneer de aanpassingen zijn toegepast, de Stint opnieuw beoordeeld zal moeten worden of deze toegelaten mag worden op de openbare weg. Van Nieuwenhuizen: "Ik besef dat de Stint voor met name de kinderopvangbranche, maar ook bijvoorbeeld voor de postsector in een behoefte voorziet. De veiligheid van de bestuurder, passagiers en medeweggebruikers staat voor mij echter voorop."

Update 12:43 uur
Kijk hieronder de persconferentie terug:


Brad Wong en Eliot vechten in Dead or Alive 6

Koei Tecmo heeft een trailer van het vechtspel Dead or Alive 6 onthuld waarin we oudgedienden Brad Wong en Eliot zien vechten in de nieuwe arena met de naam 'Unforgettable'.

Brad is zoals altijd weer bezig in zijn dronkeman-stijl terwijl Eliot wat gerichter met zijn vuisten slaat. In de arena Unforgettable zijn er natuurlijk weer zogenaamde Danger Zones, in dit geval tot een tank aan toe.

Dead or Alive 6 komt 15 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Geen EU-geld voor lidstaten die het niet nauw nemen met de rechtsstaat

"Het is noodzakelijk dat we strenger toezien op subsidies van de Europese Unie." Dat zegt GroenLinks Europarlementariër en Hongarije-rapporteur Judith Sargentini op de nieuwe maatregel om Europese subsidies te koppelen aan de staat van de rechtsstaat in een lidstaat. "Europese subsidies zijn bedoeld om het leven van burgers in onze landen te verbeteren. Echter, wanneer we te maken hebben met regeringen die op alle vlakken de rechtsstaat en democratie uitkleden en corruptie plegen met ons belastinggeld, dan moeten we een middel hebben om in te grijpen."

De Europese Parlementscommissie Begroting en Begrotingscontrole heeft vandaag ingestemd met de maatregel het EU-budget te linken aan de staat van de rechtsstaat in EU-landen. De Europese Commissie presenteerde rond de EU-begroting, in mei, een wetsvoorstel voor een maatregel waarin EU-subsidies kunnen worden opgeschort. De situatie in Hongarije en Polen, en inmiddels ook in Roemenië dwingen de EU om na te denken over het vinden van de juiste balans tussen het ondersteunen van de Europese samenlevingen en het voorkomen van misbruik, stelt Sargentini. "Orban en consorten hebben EU-subsidies gebruikt voor hun eigen hobby-projecten, zoals een 'nostalgische' en vooral lege trein tussen twee jeugddorpen van Orban. Dat kan niet."

De maatregel kan worden ingezet bijvoorbeeld als de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht onder druk staat, er sprake is van onjuiste openbare aanbestedingen, en onderzoek en vervolging van fraudezaken en corruptie. Ook als de implementatie van de EU-begroting niet lukt en er sprake is van fundamentele schending van mensenrechten, start deze procedure. "Lidstaten die de persoonlijke vrijheid van hun burgers inperken, kunnen niet blijven genieten van Europese subsidies alsof er niks is gebeurd", zegt Sargentini.

Bij misbruik van Europese subsidies kunnen betalingen of verplichtingen worden opgeschort of nieuwe samenwerkingen verboden worden. Daarentegen blijft de overheid van een lidstaat wel verplicht eerdere beloftes na te komen, zodat projecten doorgaan die reeds aan de bevolking zijn toegezegd. In het onderzoek kan de Europese Commissie worden bijgestaan door een nieuw op te richten panel van onafhankelijke experts op het gebied van staatsrecht en financiële zaken. Het panel kan een advies geven over de staat van de rechtsstaat in de betrokken lidstaat. Een belangrijke eis van de Europese Groenen-fractie is een jaarlijkse evaluatie van dit panel over de situatie in alle lidstaten.

Sargentini: "Binnen de EU ontbreekt ieder middel om elkaar te wijzen op onze gedeelde Europese waarden. Dit is een belangrijke tekortkoming van de Europese Unie, zeker wanneer een vrijblijvend samenwerkingsverband als de Verenigde Naties wel zo’n check heeft. De lidstaten zijn te angstig elkaar te vertellen waar het mis dreigt te gaan. Door elkaar preventief te helpen hadden situaties zoals nu in Hongarije en Polen misschien wel voorkomen kunnen worden."

Tijdens de volgende plenaire zitting stemt het Europees Parlement over het dossier. Daarna starten de onderhandelingen met de Europese-ministers.

NS stelt prijsverhoging Intercity direct uit

Sinds 9 december rijdt er elke uur een extra – vijfde – trein over de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam. Ook worden de Intercity direct-treinen verlengd. Zo wil NS de kans op een zitplaats en het comfort vergroten. Software-problemen zorgden afgelopen maanden regelmatig voor haperingen in de treindienst. Nieuwe software moet deze hinder nu weer verkleinen.

Ondanks de hinder komt in 2018 gemiddeld 82,9% van de reizigers op de hogesnelheidslijn op tijd. NS voldoet hiermee wel aan de afspraken met het ministerie van I&W. NS had aangekondigd om de toeslag voor de Intercity direct per 1 januari 2019 te verhogen van €2,40 naar €2,60 euro. Omdat de verbeteringen voor de reizigers in de komende maanden zichtbaar moeten worden, zal NS de geplande verhoging van de Intercity direct-toeslag pas per 1 juli 2019 doorvoeren in plaats van 1 januari aanstaande.

Naast de uitgestelde prijsverhoging, blijft in 2019 ook de tijdelijke dalkorting op de Intercity direct bestaan. Hiermee wil NS reizigers motiveren om buiten de drukke hyperspits te reizen.

Verdere verbeteringen

Vanaf 2021 start NS met de inzet van de nieuwe Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) op deze lijn. Om de prestaties verder te verbeteren. Daarnaast zijn verbeteringen in de complexe infrastructuur van de hogesnelheidslijn noodzakelijk, zo bleek eerder al uit onderzoek. Dit gaat onder meer om aanpassingen in het beveiligingssysteem en de spanningssluizen.

Een Intercity direct op Rotterdam Centraal Station (Foto: FOK!)
Een Intercity direct op Rotterdam Centraal Station (Foto: FOK!)

Müller bezoekt kleedkamer van Ajax: "Het was niet bewust"

Thomas Müller werd woensdag in de groepswedstrijd van de Champions League tegen Ajax (3-3) met een rode kaart van het veld gestuurd.

De aanvallende middenvelder gaf Nicolás Tagliafico een karatetrap en mocht van de scheidsrechter gaan douchen. Müller stelt dat hij de linksback van Ajax nooit heeft gezien. De 29-jarige Müller ging na afloop naar de kleedkamer van Ajax om zijn verontschuldigingen aan te bieden, maar Tagliafico was reeds vertrokken. "Het was natuurlijk niet bewust", aldus de Duits international in de Duitse pers over zijn overtreding op de Argentijn. Het is nog onduidelijk voor hoeveel wedstrijden Müller wordt geschorst.

Trainer Niko Kovac kon leven met de rode kaart voor zijn pupil: "Bij Thomas was het zo dat hij zijn tegenstander niet gezien heeft. En daarom kwam hij met zijn voet zo hoog." De prent voor Maximilian Wöber was volgens de Kroaat eveneens terecht: "Doordat Ajax zo hoog druk zette, konden wij er via de flanken uitkomen. Het was een honderdprocentkans."

"Het was zuur dat we nog dat doelpunt incasseerden", doelde Kovac op de 3-3. "Daar zat veel strijd in. Ajax is gewoon goed en dat hadden we bij ons al gezien. We hadden in de eerste helft vaker moeten scoren, maar het belangrijkste is dat we in de groep als eerste zijn geëindigd."

Vecht tegen vrienden en vreemden in Pokémon GO

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de Trainer Battles in Pokémon GO in aantocht waren. Vannacht zijn ze dan eindelijk live gegaan en vanaf nu kun je het dus opnemen tegen je vrienden en vreemden in spannende wedstrijden wie het snelst op zijn of haar scherm kan tikken.

Tik rechtsonder op de dichtstbijzijnde Pokémon om het Nearby-venster te openen. Hier vind je voortaan ook het tabblad Battle. Tik hierop om het in een trainingswedstrijd op te nemen tegen de teamleiders Blanche, Candela of Spark. Of laat een trainer die je in het wild tegenkomt de QR-code scannen – of scan de zijne – om een gevecht te initiëren.

Een andere mogelijkheid is om via het Friends-menu je Best en Ultra Friends uit te dagen. Je vindt deze optie tussen de mogelijkheid om een gift te versturen en Pokémon te ruilen. Om te vechten hoef je niet bij elkaar in de buurt te zijn, al kan dit voor de eventuele lag wel handig zijn.

Om te laten zien hoe Trainer Battles in Pokémon GO in zijn werk gaan, is DJMO zo vriendelijk geweest om onderstaande video te maken.

Cocu en Fenerbahçe eindelijk akkoord over afkoopsom

Phillip Cocu en Fenerbahçe hebben overeenstemming bereikt over de afkoopsom van zijn contract. De trainer werd eind oktober op straat gezet.

Na 128 dagen vond men het genoeg geweest in Istanbul, waar de ploeg maar niet op gang kwam onder leiding van de van PSV overgenomen oefenmeester. Cocu tekende 's zomers een contract tot medio 2021 en krijgt naar verwachting zo'n 2 miljoen euro mee (een jaarsalaris) om dit af te kopen, al is dit niet door de club bevestigd.

Fenerbahçe doet geen uitspraak over de hoogte van het bedrag en bedankt hem in een officieel statement via Twitter voor bewezen diensten. "We willen hem bedanken voor zijn medewerking en positieve houding. We wensen hem het beste in het vervolg van zijn carrière", aldus de Turkse topclub, die momenteel wordt geleid door interim-trainer Erwin Koeman. Hij mocht net als assistent Chris van der Weerden wel blijven, maar na een hoopvol begin met drie zeges lijkt ook hij inmiddels steeds verder weg te zakken in het moeras.

Fenerbahçe staat zeventiende op de ranglijst en verkeert officieel in degradatienood. Aangezien hij ondanks meerdere steunbetuigingen nog altijd geen vaste aanstelling kreeg, heeft het er alle schijn van dat Ersun Yanal binnenkort wordt aangesteld als nieuwe trainer. De fans schreeuwen al sinds oktober om zijn komst en lijken donderdagavond na de afsluitende wedstrijd in de Europa League hun zin te krijgen.

Cocu heeft inmiddels zelf ook gereageerd via zijn Instagram-pagina. "Ik wil graag mijn waardering voor het aanvankelijke vertrouwen van de fans, de spelers, de club en voorzitter Ali Koç uitspreken. Helaas konden we de club met de beschikbare middelen niet op een positie brengen waar het hoort. Hoewel mijn tijd bij Fenerbahçe kort was, werd ik toch verliefd op Istanbul en op de club. Ik wens de club en de fans al het beste. Yeniden."

Tieners proberen 65-jarige vrouw te beroven

Woensdagmiddag rond 15.00 uur is op de Champetterberg in Roosendaal door twee jongens geprobeerd een 65-jarige Roosendaalse vrouw van haar tas te beroven. Hierbij is de vrouw gewond geraakt en heeft ze zich onder behandeling van de huisarts moeten stellen.

De vrouw liep door de Champetterberg. Ze hoorde al een minuut of vijf, vanaf de Begijnenberg, twee jongens achter haar aan lopen. Toen de vrouw afsloeg in de richting van de Citroenberg werd ze ineens in haar rug getrapt door één van de jongens. De vrouw kwam hierdoor ten val. De jongens begonnen aan haar tas te trekken maar kregen die niet te pakken. De vrouw werd toen ook nog geslagen.

Toen de jongens in de gaten kregen dat wegnemen van de tas niet lukte zijn ze hard weggerend in de richting van de Citroenberg. Uit die straat kwamen twee mensen gelopen die het slachtoffer hebben geholpen. Zij zijn gehoord als getuige. De politie werd gebeld en agenten hebben een aangifte van het slachtoffer opgenomen nadat zij zich aan haar verwondingen had laten behandelen door de huisarts. De agenten hebben ook nog een buurtonderzoek gedaan en hierbij meldden zich ook nog getuigen.

De eerste dader was tussen de 12 en 14 jaar oud. Hij was ongeveer 1.60 meter lang en had een fors postuur en een lichtgetinte huidskleur. Deze jongen droeg een zwarte muts en een donkergekleurde jas en broek. Op de jas zat een capuchon die hij half over zijn hoofd had getrokken. Deze forse jongen had ook een opvallend bol gezicht.

De tweede knul was ook tussen de 12 en 14 jaar oud. Hij is ook circa 1.60 lang maar was slank van postuur. Hij droeg een iets lichtere jas dan jongen 1 en ook een zwarte muts. De politie vraagt getuigen die zich nog niet gemeld hebben, contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Donar en Leiden beginnen tweede ronde Europe Cup met nederlaag

De basketballers van Donar Groningen en ZZ Leiden zijn de tweede groepsfase van de Europe Cup begonnen met een nederlaag. Een plek bij de eerste twee is gevraagd om door te mogen naar de achtste finales.

Donar nam het in het eigen MartiniPlaza op tegen Dinamo Sassari en begon niet onaardig. Een kleine voorsprong verdween echter snel en vanaf het tweede kwart namen de Italianen het heft in handen. In de laatste minuten naderde Donar zelfs nog even tot op enkele punten, maar het was te laat: 78-84, met Lance Jeter (22 punten, 12 rebounds) en Arvin Slagter (16 punten) als topschutters voor Groningen.

Leiden ging op bezoek bij Deens kampioen Bakken Bears, wat aanvankelijk prima ging. Halverwege het derde kwart stond het met 49-47 nog bijna gelijk, maar vervolgens stortten de Leidenaren grandioos in: 111-71, na een 40-11 run van de Denen.

Tadic: "Waarom zouden wij geen kans hebben in de achtste finales?"

Ajax speelde woensdag met 3-3 gelijk tegen Bayern München, is de poulefase ongeslagen doorgekomen en als het aan Tadic ligt, blijft het daar niet bij.

"Bayern is nog steeds een topploeg, dus waarom zouden wij geen kans hebben in de achtste finales?", aldus Tadic in gesprek met het ANP . "We hebben ook nog niet één van onze twaalf Europese duels van dit seizoen verloren."

Ajax kan maandag uitgeloot worden tegen Borussia Dortmund, Barcelona, Paris Saint-Germain, FC Porto, Manchester City, Real Madrid of Juventus. Volgens Tadic had Ajax het duel overigens moeten winnen, want na 82 minuten zette de Serviër de gastheer uit een strafschop op een 2-1 voorsprong.

Vervolgens gaf Ajax de doelpunten te makkelijk weg, aldus Tadic. Hij deelde ten slotte een compliment uit aan de fans: "Voor dit publiek willen we als spelers vechten. We krijgen energie van onze fans. Ik wil graag dankjewel zeggen." Ajax heeft na zes speelronden in Groep E twaalf punten verzameld.

In hoger beroep celstraf én tbs voor incest Swalmen

Een 54-jarige man uit het Limburgse Swalmen is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar én tbs met dwangverpleging voor het langdurig misbruiken en verkrachten van zijn zwakbegaafde dochter. Ook moet hij haar een schadevergoeding betalen van ruim 20.000 euro. De rechtbank Limburg veroordeelde de man eerder tot een celstraf van 10 jaar en het betalen van een schadevergoeding van 15.000 euro, maar legde geen tbs op.

Jarenlang misbruik
Het hof vindt, net zoals de rechtbank, dat er genoeg bewijs is dat de man zijn dochter van haar 14e tot haar 27e heeft misbruikt en verkracht. Hij heeft toen een kind bij haar verwekt. De man ontkent het misbruik en de verkrachtingen. Volgens hem was het seksueel contact vrijwillig én begon het pas toen zijn dochter 21 jaar oud was.

Het hof gelooft dat niet en baseert zich daarbij niet alleen op de verklaringen van de dochter, maar ook op die van andere personen die nauw bij het gezin betrokken waren (onder andere de moeder en een leraar van het slachtoffer, de wijkagent en de moeder van de verdachte). Uit die verklaringen tekent zich een patroon af van jarenlang verbaal en fysiek geweld, vernederingen en extreem controlerend gedrag van de man jegens zijn dochter.

Vrijspraak van ontucht met ander meisje
De man werd ook beschuldigd van ontucht met de dochter van een ex-partner, terwijl zij aan zijn zorg en/of waakzaamheid was toevertrouwd. Hiervan spreekt het hof hem vrij. Het hof heeft namelijk niet kunnen vaststellen dat dit meisje, ten tijde van deze ontucht, aan de zorg en/of waakzaamheid van verdachte was toevertrouwd.

Zij woonde bijvoorbeeld op een ander adres dan dat van de verdachte. Daar komt bij dat zij 16-17 jaar oud was ten tijde van de seksuele contacten met de verdachte, maar dat zij noch haar moeder (als wettelijk vertegenwoordiger) ooit aangifte hebben gedaan tegen de man. Als 16-jarige heeft de stiefdochter een kind van de man gekregen. Later is zij met hem getrouwd en kregen zij samen nog 2 kinderen.

Tbs met dwangverpleging
Tijdens het strafproces bij de rechtbank is de verdachte 6 weken in het Pieter Baan Centrum opgenomen geweest. Hij heeft toen geen medewerking verleend aan onderzoek waardoor er geen conclusies over zijn psychische gesteldheid getrokken konden worden. Tijdens het hoger beroep zijn de onderzoekers van toen door het hof gehoord. Zij moesten hun informatie te halen uit eerdere onderzoeken (uit 2005, 2007 en 2008 in een andere zedenzaak tegen verdachte), het milieuonderzoek en de groepsobservatie.

De onderzoekers stellen dat de diagnose van een persoonlijkheidsstoornis en de verminderde intelligentie die in de eerder onderzoeken is gesteld, overeen komt met het beeld dat zij van verdachte hebben verkregen. Verder verklaarden zij dat de gediagnosticeerde persoonlijkheidsstoornis niet ‘vanzelf’ over gaat. Aangezien de man hier nooit voor behandeld is, gaat het hof er dan ook vanuit dat deze stoornis nog steeds aanwezig is. Ook vindt het hof, uitgaande van de eerdere onderzoeken, dat er sprake is van recidivegevaar. Daarom legt het hof de man tbs met dwangverpleging op.

Straf
De verdachte heeft een ernstige inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer en lichamelijke integriteit van zijn dochter. Dat het misbruik heeft plaatsgevonden in haar eigen (ouderlijke) woning en dat hij haar vader is – iemand bij wie zij zich veilig zou moeten kunnen voelen – maakt de impact voor haar des te groter. Het slachtoffer is hierdoor psychisch ernstig beschadigd. De verdachte heeft op geen enkele manier rekening gehouden met zijn dochter en heeft zich alleen maar bekommerd om het bevredigen van zijn eigen lustgevoelens. Het hof rekent hem dit zeer aan en vindt daarom een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats.

Schadevergoeding
De dochter heeft naast een vergoeding voor reiskosten tevens een schadevergoeding geëist van 20.000 euro voor geleden immateriële schade. De rechtbank Limburg heeft die toegewezen tot een bedrag van ruim 15.000 euro. Tijdens het hoger beroep is aangevoerd dat zij aanzienlijke emotionele schade heeft geleden en kampt onder meer met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Ze heeft nog dagelijks last van herbelevingen, heeft een laag zelfbeeld, is angstig voor de verdachte en zijn familie, heeft weinig sociale contacten en is onzeker over haar lichaam. Het hof wijst nu het volledige bedrag van 20.000 euro toe. Dat betekent dat de verdachte een schadevergoeding moet betalen van ruim 20.000 euro.

NS is blij met NS

De Nederlandse Spoorwegen laat in een persbericht weten blij te zijn met de NS. Het spoorbedrijf laat inderdaad mooie cijfers over 2018 zien.

In 2018 reed de tienminutentrein tussen Amsterdam, Utrecht, en Eindhoven voor het eerst zeven dagen per week. Hierdoor werd de wachttijd op deze lijn korter en steeg de kans op een zitplaats. Daarnaast reden er per werkdag zo’n 130 treinen extra: ongeveer 80 Sprinters en 50 Intercity’s.

Forse groei 'goede treindagen'
In de afgelopen jaren is er een forse groei in het aantal 'goede treindagen', een dag waarop meer dan 90% van de treinen op tijd rijdt. Reden in 2002 de treinen op 13 dagen op tijd, vorig jaar was dit op 218 dagen het geval. Nog voordat het jaar voorbij is, staat de teller 'goede treindagen' voor 2018 nu al op 258 dagen.

Hinderdagen door verstoringen
Ondanks dat treinreizigers in 2018 vaker op tijd kwamen, gaat er wel eens wat mis. Op 18 januari was er zeer grote hinder: een zeer hevige storm over ons land. Dit zorgde voor veel schade aan het spoor. Omwille van de veiligheid staakten ProRail en NS de dienstregeling. Wel lukte het om iedereen aan het einde van de dag op bestemming te krijgen. Andere opmerkelijke hinderdagen: Op 21 augustus was er ‘s avond geen treinverkeer mogelijk rond Amsterdam door een grote storing op de Verkeersleidingspost van ProRail. Op 31 augustus was er hinder door een veiligheidsincident op Amsterdam Centraal. Hierdoor kwam een deel van het treinverkeer in Amsterdam stil te liggen, met overlast voor reizigers.

Verdachte pakketjes
In 2018 kwam er 104 keer een melding van een verdachte situatie of een verdacht pakketje. Het vinden van bijvoorbeeld een vergeten koffer op het station of in de trein, kan op last van de politie, zorgen voor een ontruiming en beperking in het treinverkeer. Veiligheid staat immers voorop. Door snel handelen van Veiligheid & Service-medewerkers en de politie, probeert de NS de overlast voor reizigers zo veel mogelijk te beperken, maar is niet altijd te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is een melding van een verdachte tas op Rotterdam Centraal in de ochtend van 27 maart, waardoor een deel van het treinverkeer stil kwam te liggen en zo’n 27.200 reizigers overlast hadden. Uiteindelijk bleek het om een vergeten tas met een spelcomputer te gaan.

NS ontvangt ISO 55000 certificaat
De verbeterde prestaties van het afgelopen jaar zijn mede te danken aan de betrouwbaarheid van de treinen. Voor het onderhouden en beheer ontving NS begin december, als eerste spoorwegbedrijf in Europa, het ISO 55000 certificaat. Dit certificaat wordt uitgereikt aan organisaties die hun 'hun bedrijfsmiddelen gedurende de hele levensduur op een doelmatige, duurzame en kosteneffectieve wijze beheren.'

Door onderhoud op een slimme manier te plannen en gebruik te maken van innovatieve technieken stonden het afgelopen jaar minder treinen langs de kant voor onderhoud. NS houdt er rekening mee dat per maand ongeveer tussen de 400 en 450 rijtuigen bij onze onderhoudsbedrijven staan voor gepland en ongepland onderhoud. Het afgelopen jaar kwam het aantal rijtuigen dat aan de kant stond gemiddeld uit slechts 370 rijtuigen per maand. Zo heeft NS meer treinen beschikbaar voor de reiziger.

Fils-Aime: 'Red Dead Redemption op Switch zou geweldig zijn'

Reggie Fils-Aime heeft in een interview met The Hollywood Reporter aangegeven dat hij dolgraag Red Dead Redemption 2 op Nintendo Switch zou zien. Hierna trapte hij echter de open deur in dat dit erg onwaarschijnlijk is. Want, zo verklaar hij, de productie van Red Dead Redemption 2 was al jaren aan de gang toen Nintendo hun hybride console aankondigde.

"We zouden het geweldig vinden als de game er zou zijn voor Switch. Maar je moet begrijpen hoe een ontwikkelproces eruitziet. Er werd al jaren gewerkt aan Red Dead, nog voordat er sprake was van Nintendo Switch," aldus Fils-Aime. "Dus als je dan vanuit de ontwikkelaar kijkt, die wil vooruit blijven gaan, de game waar ze al aan werken afmaken en daarna kijken naar andere mogelijkheden. Elke grote third-party game die op dit moment uitkomt, was al in ontwikkeling voordat wij de Switch aankondigde," legt hij uit.

Verder geeft Fils-Aime aan dat hij niet weet wat er gaat gebeuren met toekomstige Rockstar-games. Dat Red Dead Redemption 2 grafisch een veeleisende game is en de Switch toch echt minder krachtig dan de PlayStation 4 en Xbox One, laat hij helemaal achterwege. Red Dead Redemption 2 doet het overigens uitstekend, ook zonder Switch-versie. Het duurde slechts acht dagen voordat de game het verkoopaantal bereikt had waar zijn voorganger acht jaar over deed.

reggie

'Jagex werkt aan RuneScape actie-RPG'

RuneScape is nog altijd de grootste en meest geüpdatete free-to-play MMORPG. De game is in normale en Old-School variant beschikbaar voor Windows, Linux, macOS en zelfs met cross-play op smartphones te spelen. Nu lijkt het erop dat er ook een actie-RPG van RuneScape in de maak is bij ontwikkelaar Jagex.

Hier kwamen ze bij Wccf Tech achter toen ze op LinkedIn aan het speuren waren. Op het profiel van Nathan Richardsson is namelijk te zien dat hij recentelijk als Executive Producer op dit nog onaangekondigde project is gezet. Volgens zijn profiel werkt hij aan “een onaangekondigde Runescape Action Role Playing Game. En aan wereldverovering, uiteraard.”

Deze summiere beschrijving laat nog genoeg ruimte voor speculatie. Want wordt het vertrouwd RuneScape met alleen andere combat, of gaan ze echt helemaal de andere kant op en laten ze alle MMO-eigenschappen varen? Het zou ook nog mogelijk kunnen zijn dat Jagex met een actie-RPG de consolemarkt op wil, waar dat soort games over het algemeen goed in de smaak vallen. Wellicht dat een officiële aankondiging niet lang op zich laat wachten.

RuneScape actie rpg

CSKA wint wéér van Real Madrid, maar ligt uit Europees voetbal

In de groepsfase van de Champions League zowel uit als thuis winnen van Real Madrid, dan ben je toch wel een ronde verder of sta je op z'n minst toch wel in de Europa League. Niks is echter minder waar voor CSKA Moskou: de ploeg klopte Real Madrid twee keer, maar eindigde als vierde in groep G en is dus zelfs helemaal klaar in Europa.

In oktober wonnen de Russen thuis al met 1-0 van De Koninklijke, woensdagavond won de ploeg in Madrid zelfs met 0-3, dankzij goals van Fyodor Chalov, Georgi Shchennikov en Arnor Sigurdsson. Het mocht niet baten: Viktoria Plzen won thuis met 2-1 van AS Roma - de goals van Jan Kovarik (Plzen), Cengiz Ünder (Roma) en Tomas Chory (Plzen) vielen allemaal tussen de 62e en 72e minuut - en kwam daardoor net als CKSA op zeven punten uit, maar eindigde op onderling resultaat als derde. Real Madrid gaat met twaalf punten als groepswinnaar door, samen met AS Roma (9 punten).

In groep E was al duidelijk dat Bayern München en Ajax een ronde verder waren, en na de spectaculaire 3-3 in de Arena doet Bayern dat met veertien punten als groepswinnaar, voor Ajax (12 punten). Benfica sloot af met 1-0 winst tegen AEK Athene en eindigt zo met zeven punten als nummer drie, terwijl de Grieken klaar zijn in Europa.

Manchester City was in groep F al zeker van de volgende ronde en dankzij de 2-1 zege op 1899 Hoffenheim, met twee goals van Leroy Sané, is ook de groepswinst een feit: dertien punten. Olympique Lyon speelde in Oekraïne dankzij een goal van Nabil Fekir met 1-1 gelijk tegen Shakhtar Donetsk en is met acht punten ook door. De Oekraïners gaan met zes punten de Europa League in, Hoffenheim (3 punten) is klaar.

De kaarten in groep H waren al min of meer verdeeld: Juventus en Manchester United waren door, Valencia zou naar de Europa League gaan en Young Boys was uitgeschakeld. De Zwitsers wonnen dankzij twee goals van veteraan Guillaume Hoarau met 2-1 van Juventus, Valencia klopte United met dezelfde cijfers. Juve wint de groep zo met twaalf punten, twee meer dan de Engelsen. Valencia eindigt met acht punten, Young Boys met vier.

Politie zoekt getuigen gewelddadige straatroof

De politie zoekt getuigen van een straatroof op de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Dinsdagmiddag, rond 16:15 uur, liep een 58-jarige man van een winkel op de Ferdinand Bolstraat richting de bank om een kasstorting te doen. Ter hoogte van de Van Ostadestraat werd hij met geweld overvallen door twee mannen. Nadat ze hem het geld afhandig gemaakt hadden, vluchtten de twee te voet richting de Ruysdaelkade. Op de kruising van de Van Ostadestraat en de Dusartstraat stapten ze in een geblindeerde zwarte Volkswagen Golf en gingen er vandoor richting de Rustenburgstraat. 

Dader één is circa 1,70 meter lang, tussen de 16 en 20 jaar en donker getint. Hij had zwart haar, een smal postuur en droeg een zwarte jas met capuchon. De tweede dader was circa 1.85 meter lang, had een gemiddeld postuur, was ook donker getint met zwart haar. Hij droeg een blauwe  jas met rode, witte en blauwe strepen op de schouders. 

De politie sluit niet uit dat de daders met voorkennis handelden. De daders hielden zich vermoedelijk al rond 15:00 uur op in de omgeving van de Ferdinand Bolstraat en de Van Ostadestraat. De recherche onderzoekt de camerabeelden in de buurt van de overval. Getuigen van de overval kunnen zich melden op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Kabinet in actie tegen nepnieuws

De vrije meningsuiting is in Nederland een groot goed en functioneert in het algemeen goed. De verspreiding van desinformatie met als doel de democratische rechtsorde te ondermijnen en destabiliseren is een reële dreiging. In de eerste helft van 2019 zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten, Waterschappen en het Europees Parlement. Die moeten vrij en eerlijk verlopen. Het kabinet zet daarom in op bewustwording en onderzoek naar desinformatie.

Het kabinet wil dat techbedrijven werken aan transparantie over de herkomst van informatie. Voor het ontmaskeren van desinformatie is een sterke en onafhankelijke pers en de wetenschap nodig. Als inmenging door statelijke actoren de politieke, economische stabiliteit of nationale veiligheid bedreigt, is een reactie van nationale overheden gerechtvaardigd.

De verspreiding van desinformatie met als doel de democratische rechtsorde te ondermijnen en destabiliseren gebeurt meestal online. Bekende voorbeelden zijn Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en desinformatie en trollen in het publieke online debat rond de Franse, Duitse, Zweedse verkiezingen en het Brexit-referendum, zo blijkt uit het rapport ‘Digitalisering van het nieuws; online nieuwsgedrag, desinformatie en personalisatie’ van het Rathenau Instituut. Hieruit blijkt ook dat er in Nederland nog geen grote negatieve impact op de samenleving is vanwege een sterk mediabestel, pluriforme nieuwsconsumptie en een hoog vertrouwen in de media.

Hierdoor is het risico klein dat online “filter bubbels” ontstaan waarin mensen zich eenzijdig informeren over hun omgeving. Dit is een verworvenheid van de Nederlandse samenleving waar we zuinig op moeten zijn. In het regeerakkoord is jaarlijks daarom ook 5 miljoen euro extra vrijgemaakt voor onderzoeksjournalistiek. Inzet van nieuwe technologie, zoals artificiële intelligentie, bijvoorbeeld bij manipulatie van beeld en geluid, maakt het moeilijker om te bepalen wat echt is en wat niet. Hoewel er ook veel positieve kanten zitten aan technologische ontwikkelingen, onderschrijft het kabinet de conclusie van het Rathenau Instituut dat alertheid geboden is voor het misbruik daarvan, bijvoorbeeld door de verspreiding van desinformatie.

De Europese Commissie heeft vorige week een Actieplan tegen Desinformatie aangenomen. Het kabinet is tevreden dat het belang van de vrijheid van meningsuiting als kernwaarde is opgenomen en dat men de essentiële rol van onafhankelijke pers, platforms en van het maatschappelijk middenveld benadrukt. Ook ligt de focus op het analyseren van trends of campagnes van desinformatie in plaats van op individuele nieuwsuitingen. Transparantie en controleerbaarheid van informatie staan voor het kabinet voorop. Het kabinet blijft zelf ook bezien in hoeverre er voldoende aandacht is voor manieren waarop techbedrijven verspreiding van desinformatie kunnen beperken zonder dat het ten koste gaat van de vrijheid van meningsuiting en pers.

Verkiezingen 2019
In Nederland is het vertrouwen in de betrouwbaarheid van de verkiezingen hoog. Het kabinet is alert op eventuele ongewenste buitenlandse inmenging bij de verkiezingen. De betrokken ministeries staan doorlopend in nauw contact met elkaar om informatie en signalen van mogelijke inmengingsactiviteiten rond de verkiezingen te delen en te duiden en daarop zo nodig te acteren.

Voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 en de verkiezingen die in maart van dit jaar plaatsvonden heeft het kabinet de gemeenten gevraagd goed te analyseren waar kwetsbaarheden kunnen zijn in het verkiezingsproces en waar nodig maatregelen te treffen. Dit wordt herhaald voor de verkiezingen die in maart en mei 2019 gehouden gaan worden.

Meer aandacht voor mediawijsheid 
Bovenop wat al aan mediawijsheid gebeurt, bijvoorbeeld in het onderwijs, zet het kabinet in op een online bewustwordingscampagne. Hiermee wil het kabinet in februari 2019 burgers meer bewust maken van het fenomeen van desinformatie en de eigen verantwoordelijkheid in het herkennen daarvan. De bescherming van de vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke journalistiek staan hierbij voorop.

Het gaat dus niet om het inhoudelijk aanwijzen van desinformatie in individuele berichten. De campagne loopt door tot en met de verkiezingen voor het Europees Parlement. Daarnaast wordt gebouwd aan een lange termijn aanpak door meerdere partijen, onder andere uit het maatschappelijk middenveld om te werken aan een bredere bewustwordingsagenda over desinformatie.

Meer kennisontwikkeling
Het kabinet zet op verzoek van de Tweede Kamer in op een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van sociale media en internetzoekmachines op verkiezingen. Het onderzoek start begin 2019 en spitst zich toe op een kwantitatieve analyse van het gebruik van sociale media rond verkiezingen; aangevuld met een verdieping op een aantal casussen met een analyse over de interactie tussen sociale media, andere media, politici en burgers. Het onderzoek vindt plaats op basis van open bronnen en de gegevens worden geanonimiseerd verwerkt.

Vallende sterren komende nachten goed te zien

Komende twee nachten zijn topnachten voor het spotten van vallende sterren. De sterrenregen wordt veroorzaakt door de Geminiden. De mooiste meteorenzwerm van het jaar piekt, de maan stoort niet en beide nachten verlopen droog met heldere perioden, maar ook wolkenvelden. Warme kleding is nodig, want het vriest op veel plaatsen een paar graden.

Komende nacht is het droog en wisselend bewolkt. In het zuiden zijn de opklaringen breder en langduriger dan in het noorden. Op veel plaatsen zullen de vallende sterren regelmatig te zien zijn. De wind is zwak of matig en waait uit het noordoosten. Het is koud met een minimumtemperatuur tussen -1 en -4 graden. In de wind ligt de gevoelstemperatuur zelfs rond -6.

De nacht naar zaterdag verloopt nog iets kouder met -3 graden in de kustgebieden tot regionaal -6 in het zuiden en oosten. Er is weinig wind, waardoor de gevoelstemperatuur niet of nauwelijks lager zal zijn dan de echte temperatuur. Waarschijnlijk zijn er overal opklaringen, maar de kans op regionale bewolking is in het noorden wederom groter dan in het zuiden.

Meeste vallende sterren komende nacht, mooiste in de nacht naar zaterdag
Met ruim 100 vallende sterren per uur trekt de meteorenzwerm Geminiden langs de hemel. De piek valt in de nacht naar vrijdag, maar ook in de nacht naar zaterdag zijn tijdens heldere perioden veel vallende sterren te zien. De meteoren zijn gelig van kleur en in de nacht naar zaterdag gemiddeld wat feller komende nacht.

De Geminiden is de grootste meteorenzwerm die we kennen en deze zijn altijd rond 14 december te zien. Het aantal meteoren dat te zien is verschilt per jaar en varieert van enkele tientallen tot meer dan 100 per uur. Dit jaar zijn er op het hoogtepunt zo’n 85 meteoren van de Geminiden en omdat er ook sporadische meteoren zijn, kan het totaal op ruim 100 uitkomen.

De bekendste meteorenzwerm is de Perseïden. Deze passeert in augustus en door het warmere weer en de langere periode waarin ze voorkomen zijn meer mensen geneigd naar de vallende sterren te kijken. Toch is het zeer de moeite waard om komende week naar de hemel te kijken. Het totale aantal meteoren is dit jaar bij de Geminiden groter dan tijdens de Perseïden. Meteorenkenner Arnold Tukkers van vallendesterren.info spreekt van “de mooiste meteorenzwerm van het jaar.” De meteoren van de Geminiden zijn gelig van kleur.

Kijktips
Hieronder enkele tip voor het kijken naar de vallende sterren van de Geminiden.

• De beste kijkperiodes zijn komende nacht na middernacht en in de nacht naar zaterdag juist in de avond.
• Doe een dikke winterjas, sjaal en handschoenen aan, want het wordt koud.
• Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
• Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel.
• Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone.
• Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
• Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. De energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.

Wat is een vallende ster?
Het lichtspoor dat in de volksmond een vallende ster heet noemen astronomen een meteoor. Het spoor van licht ontstaat doordat stukjes steen en gruis (meteoroïden) op 100 km hoogte de atmosfeer van de aarde binnendringen. De meteoroïden dringen met een enorme snelheid de atmosfeer van de aarde binnen. Soms worden snelheden behaald van meer dan 252.000 km/uur. Dat is 315 keer sneller dan een Boeing 747 vliegt. Door de hoge valsnelheid wordt het pad van de meteoroïde elektrisch geladen (ionisatie) en bij het opheffen van het landingsverschil komt straling (licht) vrij.

Vallende sterren komende nachten goed te zien (Stockfoto: PXhere)
Vallende sterren komende nachten goed te zien (Stockfoto: PXhere)

Politieman herkent dieseldief

Woensdagmorgen is met toestemming van de officier van justitie een 26-jarige Tilburger aangehouden in verband met dieseldiefstal. Hij had met zijn auto getankt zonder te betalen. Een agent herkende hem van camerabeelden die de eigenaar van het tankstation beschikbaar stelde.

Hij had op  vrijdag 9 november 2018 omstreeks 14.00 uur bijna 20 liter diesel getankt bij een benzinestation in Waalwijk. Hij reed daarna weg zonder de 27,57 euro die de meter aangaf te betalen.  De kentekenplaat aan de voorzijde van zijn auto was afgeplakt en aan de achterzijde ontbrak de nummerplaat. Aanwijzingen dat het om bewuste benzinediefstal ging. Een politieman herkende op de camerabeelden de verdachte, een veelpleger, voor 100% omdat hij deze in het verleden dikwijls heeft staande gehouden. Ook herkende de diender de auto waarmee hij tankte als zijnde eigendom van de verdachte. De 26-jarige Tilburger is vanmorgen aangehouden.

Politieman herkent dieseldief (Stockfoto: PXhere)
Politieman herkent dieseldief (Stockfoto: PXhere)

Kromowidjojo als snelste door op WK, Kamminga naar finale

Op de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in het Chinese Hangzhou heeft Ranomi Kromowidjojo zich op de 50 meter vlinderslag als snelste voor de finale geplaatst.

De vicewereldkampioene op de langebaan tikte aan na 25,32 seconden, waarmee ze 0,11 seconden sneller was dan de Canadese Haley Black en de Française Melanie Henique. Maaike de Waard had 25,83 seconden nodig en dat was goed voor de zevende tijd, ook ruimschoots voldoende voor het bereiken van de halve finales.

Op de 200 meter schoolslag plaatste Arno Kamminga zich voor de finale. De Nederlander finishte in 2:03,88 minuten, goed voor de achtste tijd en dus precies genoeg voor een finaleplek. Veel scheelde het niet: de Amerikaan Andrew Wilson was slechts 0,14 seconden langzamer. De jonge Chinees Qin Haiyang liet met 2:01,64 de snelste tijd noteren en lijkt in de finale vooral uitgedaagd te worden door de Rus Kirill Prigoda, goed voor 2:01,82 minuten.

Jesse Puts is goed begonnen aan het verdedigen van zijn zo verrassende wereldtitel op de 50 meter vrije slag. Met een tijd van 21,19 seconden kwam hij in de series tot de zesde plek en dus een plaats in de halve finales. Stan Pijnenburg redde het niet: met 21,78 bleef hij steken op de teleurstellende 29e plek. Topfavoriet Caeleb Dressel was met 20,62 seconden een klasse apart, gevolgd door de 20,89 van de Rus Vladimir Morozov.

Puts kwam vervolgens ook op de 4x50m gemengde wisselslag in actie als rugslagzwemmer, gevolgd door Ties Elzerman op schoolslag, Maaike de Waard op vlinderslag en Kim Busch op de vrije slag. Met 1:39,02 noteerde Nederland de zevende tijd, dik anderhalve seconde achter de VS, maar slechts een goede zes tienden achter nummer twee Duitsland, waardoor er donderdagmiddag mogelijk medaillehoop is.

De finalesessie begint wederom om 12.00 uur Nederlandse tijd en is weer live te zien op de site van de NOS.

Dode en zwaargewonde ongeval A73

In de nacht van woensdag op donderdag is bij een ongeval op de A73 ter hoogte van Sint Odilienberg een persoon overleden en een persoon zwaargewond geraakt. Rond 00.30 uur kwam een melding binnen dat er iets op het wegdek van de A73 zou liggen. Dit bleek een lichaam te zijn. Deze persoon was overleden. 

Bij onderzoek in de omgeving trof de politie in een nabijgelegen maisveld een auto aan, met daarin nog een persoon. Deze was zwaargewond en voor behandeling van deze persoon werd een traumahelikopter ingezet.

Onderzoek:
De A73 is in verband met het onderzoek vanaf het knooppunt het Vonderen in noordelijke richting (richting Nijmegen) afgesloten geweest. Ook is een politiehelikopter opgeroepen om in de omgeving te kijken of er nog meer slachtoffers zijn.

Wat er precies gebeurd is, is op dit moment nog onbekend. Dit zal onderzoek moeten uitwijzen. Er is inmiddels  technisch en tactisch onderzoek opgestart.

FOK! Wat een weer: droog

In het midden en zuiden is het helder, in het noorden komen wolkenvelden voor. De minima liggen in opklaringen iets onder nul, in bewolkte gebieden iets boven nul. De oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig.

Overdag is het in het zuiden en oosten overwegend zonnig, in het noorden is er meer bewolking. De maxima liggen rond 3°C. De oostelijke wind is matig, boven het IJsselmeer en aan zee mogelijk vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag blijft het droog met vooral in het zuiden flinke opklaringen. De minima liggen rond -3°C. De wind blijft uit het oosten komen en is zwak tot matig.

Vrijdag overdag zijn er wolkenvelden maar zal de zon ook te zien zijn. Het blijft vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur ligt rond 2°C. De oostenwind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Het stuwmeer bij Benageber in Spanje.  (Foto: Kroezel)
Het stuwmeer bij Benageber in Spanje. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

80 procent inkomende investeringen direct doorgesluisd

Het merendeel van de inkomende buitenlandse investeringen blijft niet in Nederland, maar wordt direct doorgesluisd naar het buitenland. Dit gebeurt via bijzondere financiële instellingen, waar ons land er meer dan 14.000 van telt. De investeringen gaan vooral naar landen buiten de Europese Unie. Dat meldt het CBS in de Internationaliseringsmonitor over financiële globalisering, mede op basis van cijfers van DNB.

Nederland kent ruim 14.000 bijzondere financiële instellingen (bfi), of brievenbusmaatschappijen. Zo’n 80 procent van deze instellingen heeft geen daadwerkelijke economische activiteit in ons land. De belangrijkste motivatie voor multinationals om een bijzondere financiële instelling op te richten in Nederland is om zo min mogelijk belasting te betalen.

Wereldwijd behoort Nederland tot de landen met de meeste inkomende en uitgaande directe buitenlandse investeringen (dbi), waaronder aandelenkapitaal en kredietverleningen. In 2017 ging het in totaal om 4.587 miljard euro. Zo’n 80 procent van deze investeringen (3.655 miljard euro) bleef niet in Nederland, maar ging via een bijzondere financiële instelling direct door naar een buitenlandse bestemming.

Brievenbusmaatschappijen investeren vooral buiten de EU
In 2015 deden bijzondere financiële instellingen in Nederland zo’n 24.000 investeringen in het buitenland. Meer dan de helft van deze investeringen (52 procent) ging naar landen buiten de EU. Deze instellingen investeren in vergelijking met reguliere ondernemingen relatief vaak in Azië en Oceanië, met name in India, Hong Kong, China, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook naar Latijns- Amerika en de Caraïben gaan relatief veel van deze investeringen, vooral naar Mexico, Argentinië en de Kaaimaneilanden.

Nederland spil in internationale belastingverdragen
Nederland is een van de landen met de meeste belastingverdragen. Ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben er relatief veel. Het merendeel van deze verdragen zijn zogenoemde dubbelbelastingverdragen die voorkomen dat een multinational in meerdere landen belasting moet betalen over dezelfde economische activiteiten.

Nederland heeft met elk Europees land een belastingverdrag. Met Azië heeft ons land relatief veel belastingverdragen, met Afrika minder. Ook met de grote economieën zoals Australië, Argentinië, Brazilië, China, India, Indonesië en de Verenigde Staten zijn belastingverdragen gesloten.

Samenhang tussen bfi en dubbelbelastingverdragen
Multinationals kunnen de dubbelbelastingverdragen die Nederland heeft met verschillende landen gebruiken om hun belastingafdracht zo klein mogelijk te houden. Er is een significante samenhang tussen dubbelbelastingverdragen en directe buitenlandse investeringen, en vooral met investeringen die lopen via brievenbusmaatschappijen.

Bij landen waarmee Nederland een dubbelbelastingverdrag heeft afgesloten liggen de gemiddelde investeringen met economische activiteit ruim 52 procent hoger dan bij landen zonder zo’n verdrag. De investeringen van bijzondere financiële instellingen zijn gemiddeld echter twee keer zo groot als er een verdrag is. Het deel investeringen ligt dan bijna 7 procentpunt hoger dan bij landen zonder een dubbelbelastingverdrag.

FOK!Kerstprijsvraag: 13 december

In LEGO DC Super-Villains is de Justice League verdwenen en vervangen door een groep nieuwe onbekende helden. De bekende slechteriken vertrouwen deze nieuwe helden niet helemaal en gaan op onderzoek uit.

Vandaag is het LEGO feest bij FOK! want we geven namelijk LEGO DC Super-Villans voor de PlayStation 4, Nintendo Switch en een Xbox One versie, maar dan moet je wel de volgende vraag even goed beantwoorden.

Welk cijfer gaf redacteur Oscar aan de game met zijn review?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.