FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 december 2018

Uitslag Excelsior - Heracles Almelo

Heracles Almelo heeft uit bij Excelsior met 3-0 gewonnen. Voor de Almeloërs was dit de eerste uitzege sinds 16 september.

In de eerste helft kwamen de bezoekers op voorsprong dankzij doelpunten van Kristoffer Peterson en Brandley Kuwas. Halverwege de tweede helft werd het duel definitief in het slot gegooid dankzij een goal van Mohammed Osman.

Excelsior

0 - 3

Heracles Almelo

     35' Peterson
 43' Kuwas
 65' Osman
 
 Gele kaart: Mattheij, (Excelsior), Peterson, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.032
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Damen
Fortes
Mattheij
Matthys
Burnet
Mahmudov (El Hamdaoui/64)
Haspolat (Edwards/64)
Koolwijk
Bruins
Ómarsson
Messaoud
  Blaswich
Droste
Rossmann
v.d. Buijs
v. Hintum
Duarte (Dos Santos/89)
Merkel
Osman (v.d. Berg/82)
v. Nieff
Peterson (v.d. Water/84)
Kuwas

Anderson in thriller na verlening langs Wattimena

Wattimena mocht aan de partij beginnen en opende met een 142-finish. Beide darters hielden het tempo erin en wonnen hun eigen legs. Anderson kreeg de kans om de set af te snoepen via dubbel acht, maar hij gooide die niet uit. Wattimena trok met een 61 wel de eerste set naar zich toe. Op 2-1 in de tweede set plaatste Anderson de eerste break van de wedstrijd en trok daarmee de stand gelijk. 

In set drie zakte het niveau bij Wattimena wat weg en Anderson sloeg direct toe. De Schot won de derde set met 3-1. Op 2-2 in de vierde set kon Wattimena terug komen door 128 uit te gooien, maar bullseye werd niet geraakt. Anderson rondde het zakelijk af met een 62-finish en kwam op 3-1. In set vijf wist Wattimena één break te plaatsen en zo die set met 3-1 te pakken. De Schot staat nog één set voor. 

In set zes kwam Anderson 2-0 voor, maar Wattimena brak direct terug. Anderson gooide terwijl hij op 180 stond slechts twintig. Wattimena gooide 138 om 71 over te houden en gooide dat uit. Na een 3-1 achterstand in sets stond het nu 3-3. 

Anderson gooide gelijk een 180’er, alleen het was Wattimena die met bulls-eye 87-finish de openingsleg wist te pakken. Wattimena miste vervolgens bulls-eye voor een 170-finish, Anderson strafte het niet af en zo was het 0-2. De Nederlander mocht het zelf afmaken, om bulls-eye te missen weer een 170-finish. Anderson brak terug met een dertiendarter en raffelde zijn eigen leg in heel hoog tempo af. Zo kwam er een verlenging en gooide Wattimena weer een 180’er. Met een 104-finish kwam The Machine Gun op 2-3, om The Flying Scotsman via 80 3-3 te zien maken. Voor de derde keer gooide Wattimena bijna een 170-finish. Bulls-eye viel weer niet en Anderson pakte de break met een 68-finish en maakte vervolgens het alsnog af.

Feyenoord thuis tegen Fortuna, Ajax ontvangt Heerenveen in kwartfinale KNVB Beker

Feyenoord neemt het in de kwartfinale van de KNVB Beker op tegen Fortuna Sittard De wedstrijd wordt afgewerkt in De Kuip.

Feyenoord bereikte midweeks de laatste acht van het toernooi nadat het op eigen veld afrekende met FC Utrecht. Fortuna Sittard was met 2-1 te sterk voor Cambuur Leeuwarden. Beide ploegen troffen elkaar op 16 december in de Eredivisie en toen waren de Limburgers met 0-2 te sterk in De Kuip.

Ajax speelt ook thuis en ontvangt sc Heerenveen. De Amsterdammers bereikten met moeite de laatste kwartfinales nadat het pas na strafschoppen te sterk was voor Roda JC. Heerenveen verzekerde zich van de volgende ronde nadat het met 1-3 te sterk was voor ODIN'59

Volledige loting:

Ajax - sc Heerenveen
Feyenoord - Fortuna Sittard
FC Twente - Willem II
AZ - Vitesse

De wedstrijden worden op 22, 23 en 24 januari gespeeld.

FC Den Bosch winterkampioen Keuken Kampioen Divisie na zege op Roda JC

FC Den Bosch is de winterkampioen in de Keuken Kampioen Divisie. De Bosschenaren wonnen thuis met 2-0 van Roda JC en staat opnieuw aan de leiding in de eerste divisie.

Na een half uur spelen kwam FC Den Bosch op voorsprong via Sven Blummel nadat Roda JC-doelman in eerste instantie nog de inzet van Stefano Beltrame had gestopt. In de tweede helft verdubbelde Beltrame de score uit een strafschop. De Italiaanse huurling van Juventus was even daarvoor neergehaald.

Roda had afgelopen woensdag nog Ajax op 1-1 had gehouden in de KNVB-Beker en werd pas na strafschoppen uitgeschakeld door de Amsterdammers.

In de stand heeft FC Den Bosch nu één punt voorsprong op Go Ahead Eagles. Sparta Rotterdam en FC Twente volgen op twee punten van de kopoper.

Uitslag NAC - sc Heerenveen

NAC Breda heeft de laatste wedstrijd van het eerste seizoenshelft gewonnen. Tegen sc Heerenveen boog de thuisploeg in de tweede een 1-2 achterstand om in een 4-2 zege tegen negen spelers van Heerenveen.

NAC kwam al na zes minuten op voorsprong dankzij een doelpunt van Mitchell Te Vrede. Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong want vijf minuten later was het alweer gelijk door Ben Rienstra. Vlak daarna mocht Rienstra vertrekken na harde overtreding waarvoor hij de rode kaart kreeg.

Met tien kwamen de bezoekers uit Heerenveen toch op voorsprong dankzij een afstandsschot van Mitchell van Bergen. Nog voor de rust moest Heerenveen verder met negen man na een rode kaart van de Japanner Yuki Kobayashi.

NAC profiteerde daar in de tweede helft optimaal van. Na een kwartier in de tweede helft maakte Mitchell Te Vrede de gelijkmaker. Tien minuten na de gelijkmaker kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij Mikhail Rosheuvel , die een kwartier voor ook nog de 4-2 maakte voor de NAC.

Door de overwinning komt NAC net zoals FC Groningen en PEC Zwolle op vijftien punten uit zeventien wedstrijden, maar door het slechtere doelsaldo staat de ploeg uit Breda nog wel op de zeventiende plaats.

NAC Breda

4 - 2

sc Heerenveen

 6' Te Vrede
 58' Te Vrede
 69' Rosheuvel
 76' Rosheuvel
   11' Rienstra
 27' v. Bergen
 
 Gele kaart: Korte,Leigh, (NAC Breda), v.Amersfoort,Hahn, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: , Rienstra (14)Kobayashi (45) (sc Heerenveen)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.352
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
v.Anholt
Klomp (El Allouchi/35)
Koch
Mets
Leigh
Rosheuvel
Verschueren
Nijholt (Mühren/ 46)
Korte
Te Vrede (v.Hooijdonk/90)
  Hahn
Floranus
Höegh
Pierie
Woudenberg
Kobayashi
Vlap (Lammers/82)
Rienstra
v.Bergen (Schmidt/70)
v.Amersfoort
Zeneli (Bruijn/46)

Uitslag PSV - AZ

PSV gaat als koploper van de Eredivisie de winterstop in. De ploeg rekende, zij het moeizaam, zaterdagavond thuis af met AZ.

Mark van Bommel kende de nodige personele problemen bij PSV, waar Daniel Schwaab en Pablo Rosario ontbraken, en Nicolas Isimat-Mirin en Gastón Pereiro in de basis begonnen. De wedstrijd begon in een laag tempo en zonder mogelijkheden, maar na zestien minuten was het raak voor AZ. Na balverlies van Érick Gutiérrez bereikte Guus Til Mats Seuntjens en de aanvaller schoot van buiten het strafschopgebied raak: 0-1.

De koploper van de Eredivisie speelde zeer zwak en Van Bommel greep na 29 minuten in. Pereiro moest het veld verlaten voor Michal Sadílek. In de slotfase van de eerste helft kwam PSV beter in het spel en dat resulteerde vijf minuten voor rust in de gelijkmaker. Marco Bizot kon in eerste instantie Hirving Lozano nog van het scoren afhouden, maar in de rebound was Steven Bergwijn alsnog trefzeker.

PSV begon voortvarend aan de tweede helft en kwam na anderhalve minuut op voorsprong. Na een goede pass van Luuk de Jong maakte Sadílek er 2-1 van. Na rust waren er aanzienlijk meer mogelijkheden en moest Jeroen Zoet handelend optreden op een schot van Guus Til. Voor PSV kregen Denzel Dumfries en Bergwijn mogelijkheden, voordat Fredrik Midtsjö na een uur op de lat schoot.

Een vierde treffer bleef lang uit in het Philips Stadion. Zoet werd bijna verrast door een van richting veranderd schot van Thomas Ouwejan, maar kon uiteindelijk redding brengen. Aan de andere kant van het veld vond Angeliño Bizot op weg naar een doelpunt. De vierde treffer viel alsnog na 84 minuten in het voordeel van PSV. Na een overtreding van Ron Vlaar op Dumfries mocht Lozano aanleggen voor een strafschop en de Mexicaan faalde niet: 3-1.

Vier minuten voor tijd kregen de Alkmaarders de mogelijkheid om de wedstrijd weer spannend te maken, maar invaller Björn Johnsen kopte tegen de lat, waarna Seuntjens uit kansrijke positie naast schoot.

PSV

3 - 1

AZ

 40' Bergwijn
 47' Sadílek
 84' Lozano(pen)
   16' Seuntjens
 
 Gele kaart: Hendrix, Lozano, Sadílek, Bergwijn, (PSV), Svensson, Ouwejan, Koopmeiners, Idrissi, Vlaar, (AZ)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.300
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Isimat-Mirin
Viergever
Angelino
Gutiérrez (Malen/86)
Pereiro (Sadílek/29)
Hendrix
Bergwijn (Gakpo/90+2)
De Jong
Lozano
  Bizot
Svensson (Johnsen/78)
Vlaar
Koopmeiners
Ouwejan (Wijndal/78)
Midtsjö
Til
Maher
Stengs (A. Gudmundsson/85)
Seuntjens
Idrissi

#Wegaanzehalen haalt ruim 54.000 euro op

De stichting 'We gaan ze halen' heeft door middel van crowdfundingsacties inmiddels ruim 54.000 euro bij elkaar gesprokkeld zo meldt NRC-verslaggever Christiaan op Twitter. Dat is volgens voorzitter Voorberg 'voldoende' om de reis te bekostigen maar ook om de terugreis met vluchtelingen te bekostigen. Dat zou zelfs met het vliegtuig kunnen aldus de voorzitter. 

Volgens Christiaan benadrukt de dominee dat ze alleen door de Griekse overheid geselecteerde vluchtelingen mee terug zullen nemen. Individuele asielzoekers met een hulpvraag zegt hij niet te kunnen helpen. Inmiddels bevindt de groep zich in Oostenrijk, de volgende stop is Zagreb. Daar zal Voorberg overstappen in een andere huurauto die de grens van Servië met Macedonië mag passeren. 

Barcelona begaat geen misstap tegen plaaggeest van de voorbije jaren

Barcelona is weer alleen koploper van LaLiga. Het team van trainer Ernesto Valverde was zaterdag in eigen huis te sterk voor Celta de Vigo en antwoordde daarmee op de zege van concurrent Atlético Madrid op Espanyol (1-0): 2-0. De doelpunten in het Camp Nou kwamen van Ousmane Dembélé en Lionel Messi. Door dezege hebben de Catalanen weer drie punten meer dan Atlético: 37 om 34.

Barcelona hoefde zich in de eerste 45 minuten niet al te veel in te spannen om met een voorsprong van 2-0 de rust in te gaan. In de tiende minuut liepen de bezoekers reeds achter de feiten aan. Na een goede actie van Jordi Alba op links was het Messi die op doel schoot. Rubén keerde de inzet van de Argentijn, maar had vervolgens geen antwoord op de rebound van Dembélé: 1-0.

Celta was in de eerste helft alleen na dik twintig minuten spelen gevaarlijk. Een uitstekend schot van Maxi Gómez werd door Marc-André ter Stegen met een dito redding beantwoordt. Vlak voor rust zette Messi de 2-0 op het scorebord. Jordi Alba zag de uitstekende vrijgelopen aanvaller niet over het hoofd, waarna Rubén de bal opnieuw uit zijn doel kon halen.

In de tweede helft beet Celta meer van zich af en daalde het balbezitpercentage van Barcelona. Het team van Valverde leunde op de dubbele voorsprong, terwijl Celta niet bij machte was om de achterstand te verkleinen. Zo liet Fran Beltrán een kwartier voor tijd bij de tweede paal na om te scoren na een hoekschop. Zodoende liep Celta, dat in de voorbije vier seizoenen van alle LaLiga-clubs de meeste punten van Barcelona had afgepakt (dertien), als verliezer van het veld.

Overige uitslagen Primera Division zaterdag
Real Betis Sevilla - Eibar 1-1
Atlético Madrid - Espanyol 1-0
Barcelona - Celta de Vigo 2-0
Athletic de Bilbao - Real Valladolid 1-1

Bayern München overleeft lastige uitwedstrijd dankzij dubbelslag Ribéry

Bayern München heeft de lastige uitwedstrijd tegen Eintracht Frankfurt weten te winnen. Dankzij twee treffers van Franck Ribéry en een doelpunt van Rafinha was der Rekordmeister met 0-3 te sterk voor de nummer vijf van de Bundesliga. Door de zege blijft Bayern in het spoor van Borussia Dortmund, dat vrijdagavond van Borussia Mönchengladbach won en een voorsprong van zes punten heeft.

Voorafgaand aan het uitduel in Frankfurt was Bayern München reeds zeven wedstrijden ongeslagen. Afgelopen week deed der Rekordmeister goede zaken door zelf van RB Leipzig te winnen, terwijl Borussia Dortmund een nederlaag leed tegen Fortuna Düsseldorf. Opponent Eintracht Frankfurt bezette voorafgaand aan het treffen in de Commerzbank-Arena de vijfde plaats in de Bundesliga. Bij die Adler stond Jetro Willems aan de aftrap, terwijl Jonathan de Guzman op de reservebank zat.

In een levendige openingsfase waren de eerste mogelijkheden voor de thuisploeg, via Danny da Costa en Sébastien Haller. Na een kwartier spelen mocht Eintracht Frankfurt van geluk spreken dat men nog niet op achterstand stond. Doelman Kevin Trapp redde tot twee keer toe op indrukwekkende wijze, na pogingen van Javi Martínez en Thomas Müller. Na 35 minuten spelen was het wel raak voor de bezoekers uit München. Robert Lewandowski draaide zich knap vrij in het strafschopgebied en vond Frank Ribéry, die de bal in het lege doel wist te schuiven: 0-1.

Na rust ging Eintracht Frankfurt nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, wat resulteerde in kansen voor Da Costa en Luka Jovic. Nadat Haller met een kopbal gevaarlijk was namens de thuisploeg, besliste Bayern het duel. Ribéry dook vrij op in het strafschopgebied na een combinatie met Joshua Kimmich en schoot via de paal de 0-2 binnen. In de absolute slotfase bepaalde Rafinha de eindstand op 0-3, waardoor Bayern het gat met koploper Borussia Dortmund weer terugbrengt naar zes punten.

Manchester United wint met 5-1 bij debuut van Solskjaer als trainer

Ole Gunnar Solskjaer heeft een uitstekend debuut als trainer van Manchester United achter de rug.

De opvolger van José Mourinho zag zijn elftal zaterdag fris voetballen in de uitwedstrijd tegen Cardiff City, wat resulteerde in een overtuigende 1-5 zege. Het was de eerste keer dat Manchester United vijf doelpunten maakte in een competitieduel sinds de afscheidswedstrijd van Sir Alex Ferguson in mei 2013, tegen West Bromwich Albion (5-5). Manchester United klimt dankzij de driepunter naar de zesde plaats, met acht punten minder dan Arsenal en Chelsea.

Solskjaer, die tussen januari en september 2014 de scepter zwaaide bij Cardiff, voerde vier wijzigingen door ten opzichte van voorganger Mourinho. Diego Dalot en Eric Bailly begonnen op de bank; Matteo Darmian en Romelu Lukaku behoorden niet tot de selectie. Laatstgenoemde kreeg vrijaf, mogelijk vanwege persoonlijke omstandigheden. De vervangers van het viertal waren Luke Shaw, Phil Jones, Paul Pogba en Anthony Martial. Solskjaer koos voor een 4-3-3-systeem; in het vorige duel met Liverpool hanteerde Mourinho een 4-4-1-1-variant.

Het tijdperk van de nieuwe manager had bijna niet beter kunnen beginnen, want al in de derde minuut greep Manchester United de leiding. Marcus Rashford probeerde het in één keer uit een vrije trap van geruime afstand en doelman Neil Etheridge stond als aan de grond genageld na de zwabberbal. Ook de 0-2 kwam voort uit een afstandsschot: Ander Herrera probeerde het na 28 minuten op aangeven van Paul Pogba en zag zijn inzet van richting veranderd worden door linksback Greg Cunningham, waardoor Etheridge opnieuw kansloos was.

Cardiff vond even daarna echter de aansluiting. Rashford controleerde de bal in het strafschopgebied met de arm en Victor Camarasa benutte de daaropvolgende penalty, ondanks dat David de Gea de goede hoek koos. De hoop van de thuisploeg werd daarna gauw weer de grond ingeboord. Na een vlotte combinatie tussen Martial, Pogba en Lingard stond eerstgenoemde op de juiste plek om behendig de 1-3 binnen te werken. In de tweede helft bleef Manchester United aanvallen en het duurde niet lang voor het duel definitief was beslist.

The Red Devils mochten aanleggen vanaf elf meter, nadat Lingard in het strafschopgebied werd neergehaald door Sol Bamba. De aanvaller ontfermde zich zelf over de buitenkans en stuurde Etheridge de verkeerde kant op. Manchester United bleef domineren in het Cardiff City Stadium; onder meer Rashford en Jones konden de 1-5, maar ook De Gea moest tweemaal ingrijpen aan de overzijde. De angel was echter al lang uit de wedstrijd. Het leek dan ook bij 1-4 te blijven, maar in de laatste minuut van de reguliere speeltijd maakte Lingard er nog eentje.

Uitslag Fortuna Sittard - FC Groningen

Fortuna Sittard heeft een punt overgehouden aan het thuisduel met FC Groningen. Vlak voor rust kreeg Jorrit Smeets na ingrijpen van de VAR direct rood. Ondanks dat Groningen een helft met één man meer speelde kwam het niet tot scoren en bleef het 0-0 in Sittard.

In een matige eerste helft kregen beide ploegen geen grote kansen, maar vlak voor rust kwam Fortuna Sittard met een man minder te spelen na een rode kaart van Smeets na een actie op Samir Memisevic.

In de tweede helft had FC Groningen het meeste balbezit, maar de grootse kansen waren voor de ploeg met één man minder op het veld. Mark Diemers schoot van dichtbij over, Wessel Dammers raakte de kruising en een doelpunt van Andrija Novakovich werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Door het gelijkspel staat Fortuna voorlopig op een tiende plaats met met twintig punten uit zeventien wedstrijden. FC Groningen is de nummer vijftien in de stand met vijftien punten.

Fortuna Sittard

0 - 0

FC Groningen

 
 Gele kaart: Pinto, (Fortuna Sittard), Chabot,Zeefuik, (FC Groningen)
 Rode kaart: Smeets (45) (Fortuna Sittard),
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 8.283
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Ninaj
Dammers
Heerings
Pinto
Hutten
Smeets
Diemers (El Messaoudi/58)
Rodríguez
Novakovich (Semedo/90)
Stokkers (Essers/90 1)
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Handwerker (Antuna/80)
Doan
Reis
Memisevic
Warmerdam (Mendes Moreira/58)
Breij (Hrustic/58)
Mahi

14-jarige pizzabezorger overvallen door 4 à 5 tieners

Een 14-jarige pizzabezorger uit Alkmaar is vrijdagavond afgetuigd op de Koelmalaan toen hij daar enkele pizza's wilde bezorgen. Toen hij bij het bezorgadres aanbelde werd er niet opengedaan, maar werd hij door vier of vijf jongens aangesproken die zich achter hem verzameld hadden. 

Hij moest meerdere klappen incasseren en zijn pizza's plus telefoon afgeven. De 'dappere' overvallers gingen er uiteindelijk vandoor met de pizza's en wat kleingeld. Het zou gaan om vier of vijf jongens tussen de 14 en 18 jaar oud. Allemaal hadden ze een capuchon op. Eén van hen had een rode jas aan, een andere een blauwe en een derde had een zwarte jas aan. 

De politie is op zoek naar getuigen. Mensen die iets gezien of gehoord hebben wordt verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Skiër Yule stunt met eerste World Cup-zege na falen favorieten

Alpineskiër Daniel Yule heeft behoorlijk verrassend de traditionele avondslalom in het Italiaanse Madonna di Campiglio gewonnen, uiteraard ook onderdeel uitmakend van de World Cup. De 23-jarige Zwitser profiteerde optimaal van falen van anderen en goed skiën van zichzelf en pakte zo zijn eerste zege in de World Cup én de eerste Zwitserse slalomzege sinds 2007.

Na de eerste run stond Marcel Hirscher weer eens aan de leiding, 0,14 seconden voor Henrik Kristoffersen uit Noorwegen en 0,32 seconden voor de ietwat verrassend sterke Oostenrijker Marco Schwarz. Het Zwitserse duo Yule (+0,66) en Loïc Meillard (+0,86) volgde, met daarachter de jonge Fransman Clement Noël (+0,88) en diens 18 jaar oudere landgenoot Julien Lizeroux (+0,99), met ook de Italiaanse tiener Alex Vinatzer (+1,07) op een prima klassering.

Voor Vinatzer ging het in de tweede run fout, waarna veteraan Lizeroux al na drie poortjes klaar was. Zijn jonge teamgenoot Noël nam schijnbaar een voorbeeld aan hem, want ook hij ging al vrijwel gelijk de fout in. Meillard had het eveneens moeilijk en dus schoof Michael Matt, dertiende na de eerste run, inmiddels op naar minstens de vijfde plek.

Yule hield het dan wél netjes en nam de leiding over van Matt, waarna hij zag dat Schwarz zijn tijd niet haalde en dus was het podium binnen voor de Zwitser. Kristoffersen stond klaar om de aanval op Hirscher te openen...en miste al na een paar seconden een poortje, einde verhaal dus. Hirscher kon zo dus simpel de zege pakken...maar ook hij ging er na een handvol poortjes uit en dus was de allereerste zege er ineens voor Yule, voor Schwarz en Matt.

Een speciale vermelding is er voor Istok Rodes. De 22-jarige Kroaat kwam in zijn loopbaan twee keer in de top-30: in 2015/16 werd hij één keer 17e, het seizoen erna een keer 25e, maar zaterdag pakte hij een geweldige zevende plek.

Real Madrid pakt voor derde keer op rij wereldtitel voor clubs

Real Madrid heeft voor de derde keer op rij het wereldkampioenschap voor clubteams weten te winnen.

De Koninklijke was in Abu Dhabi met 4-1 te sterk voor Al Ain uit de Verenigde Arabische Emiraten. Luka Modric, Marcos Llorente, Sergio Ramos waren trefzeker voor de regerend kampioen van Europa, terwijl Yahia Nader een eigen doelpunt maakte.

Al Ain bereikte enigszins verrassend de finale van het WK voor clubs, door achtereenvolgens Team Wellington, Esperance de Tunis en River Plate te verslaan. Real Madrid rekende afgelopen woensdag in de halve finale dankzij een hattrick van Gareth Bale af met het Japanse Kashima Antlers. Na een kwartier spelen zat de Koninklijke al op rozen in de jacht naar de derde wereldtitel voor clubs op rij. Karim Benzema controleerde de bal in het strafschopgebied, behield het overzicht en vond Modric op de rand van het strafschopgebied, waarna de Kroatische middenvelder doeltreffend uithaalde.

Via Lucas Vázquez kreeg Real Madrid in de eerste helft nog de mogelijkheid om uit te lopen naar een ruimere marge. Nadat Bale nog had nagelaten om de score te verdubbelen, kwamen de Spanjaarden een kwartier na rust weer tot scoren. Een afgeslagen hoekschop viel voor de voeten van Marcos Llorente, die met een kiezelhard schot de tweede treffer van de avond tegen het net werkte. Tien minuten voor tijd maakte Sergio Ramos aan het laatste restje hoop voor Al Ain een einde.

De aanvoerder van Real Madrid kopte een hoekschop van Modric achter Al Ain-doelman Khalid Essa. Vijf minuten voor tijd deed Tsukasa Shiotani namens Al Ain wat terug. In de absolute slotfase werd de eindstand op 4-1 bepaald, nadat Nader in het verkeerde doel scoorde. Het betekent dat Real Madrid voor de zevende keer de beste club van de wereld is, na de prijs eerder in 1960, 1998, 2002, 2014, 2016 en 2017 te hebben gewonnen. De afgelopen drie jaar ging de wereldtitel voor clubs naar de formatie uit de Spaanse hoofdstad.

Bayer wint daags na bericht over Peter Bosz; Klaassen verliest in Leipzig

RB Leipzig heeft zaterdagmiddag uitstekende zaken in de Bundesliga gedaan. Die Roten Bullen zegevierden in eigen huis over Werder Bremen en staan nu ietwat steviger op de vierde plaats. Bayer Leverkusen, dat naar verluidt Heiko Herrlich gaat vervangen door Peter Bosz, boekte een thuisoverwinning op Hertha BSC en is nu op een negende stek terug te vinden. Schalke 04 nam tegelijkertijd afstand van de degradatiezone door VfB Stuttgart te verslaan: het onderlinge verschil bedraagt nu vier punten.

RB Leipzig en Werder Bremen begonnen goed aan de wedstrijd, maar het was het team van Ralf Rangnick dat de kansen benutte. Na dik twintig minuten trok Lukas Klostermann het strafschopgebied binnen en schoot hij het leer via de onderkant van de lat achter Jiri Pavlkenka: 1-0. Werder, met Davy Klaassen in de basis, zette daarna druk op de defensie van Leipzig, maar slaagde er niet in om de achterstand weg te poetsen. Vlak voor rust profiteerde Timo Werner van een fikse fout van Max Kruse en verscheen de 2-0 op het scorebord.

In de eerste twintig minuten na rust kon het duel in de Red Bull Arena alle kanten op, zowel de 3-0 als de 2-1 hing in de lucht. Het was uiteindelijk Kruse die in de 67e minuut de bal op aangeven van Theodor Gebre Selassie achter Peter Gulacsi werkte. Tien minuten later nivelleerden de bezoekers de tussenstand. Na goed voorbereidend werk van Yuya Osako werkte Joshua Sargent de bal met de hulp van de paal tegen de touwen: 2-2. De drie punten bleven echter in Leipzig: met een rake schuiver zette Bruma de eindstand op het scorebord.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag
1. FC Nürnberg - SC Freiburg 0-1
Bayer Leverkusen - Hertha BSC 3-1
Hannover 96 - Fortuna Düsseldorf 0-1
RB Leipzig - Werder Bremen 3-2
VfB Stuttgart - Schalke 04 1-3
Eintracht Frankfurt - Bayern München 18.30u

Vrouw mishandelt zichzelf om man in de cel te krijgen

Als een vrouw meldt dat ze geslagen is, of aangerand, of verkracht, dan is de beschuldigde eigenlijk meteen schuldig tenzij hij het tegendeel onomstotelijk kan bewijzen. Zo gaat dat namelijk.

Gelukkig wist deze meneer, die door zijn vrouw werd beschuldigd van mishandeling, niet van ophouden en vond hij dat onomstotelijke bewijs.

Misschien zou daadwerkelijke bewijslast bij dergelijke beschuldigingen toch weer een dingetje moeten worden?

WK-sensatie Jamie Lewis stuurt Gurney naar huis; Chisnall verslaat Huybrechts

Jamie Lewis staat in de vierde ronde van het PDC WK. De halvefinalist van vorig jaar stuntte door Daryl Gurney met 4-3 na verlenging te verslaan. Ook Dave Chisnall haalt de kerst. Hij won eenvoudig van Kim Huybrechts. 

Gurney straalde geen moment uit dat hij er ook maar enig geloof in had en Lewis uiteindelijk gebruik van. Gurney miste in de eerste set vijf pijlen voor de set en leek daarop gelijk geknakt. Lewis denderde naar 0-2, vergat de derde set te pakken en gaf een 1-3-voorsprong weg. Het was nog niet de comeback van Gurney. Hij vergat in de vierde set op 2-1 de dubbel raak te gooien. Gurney kreeg vijf kansen. Lewis profiteerde en kwam op 3-1. 

De Welshman kwam dichtbij om de partij uit te gooien, tot Gurney pardoes een 160-finish gooide. Daarop volgde een break en kwam Gurney terug tot 2-3 in sets met een 84-finish. In zijn eigen set kwam Lewis op 0-1, om daarna toch de druk te voelen. Gurney kwam op 3-3 en op 2-0 in de beslissende set. 

Lewis brak echter terug. Gurney kreeg in de vijfde leg alle tijd om de voorsprong te pakken. Vier missers werden genadeloos afgestraft door een 180’er en dubbel tien van Lewis. Dat bleek toch de beslissing, want Lewis gooide 64 uit voor de zege. 

Cijfers bij Gurney - Lewis. (Bron: PDC)
Cijfers bij Gurney - Lewis. (Bron: PDC)

Dave Chisnall had geen enkele moeite met Kim Huybrechts. De Belg bleef met 90 gemiddeld en 26% op de checkouts flink achter op Chizzy. De Engelsman noteerde 97,6 en 48% op de dubbels. Ook Ryan Joyce staat in de achtste finales hij won met 4-3 van Alan Norris. 

Vanavond is het de beurt aan Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena. Laatst genoemde treft tweevoudig kampioen Gary Anderson. Van Gerwen sluit de avond in een duel tegen Max Hopp. 20.00 wordt het bal geopend door Ryan Searle en William O'Connor. 

Dieseldief sleurt eigenaar tankstation meters mee

Vanmorgen rond 11:30 uur is de eigenaar van het benzinestation aan de Haverdijk in Prinsenbeek gewond geraakt toen hij probeerde te voorkomen dat een man zonder te betalen weg zou rijden. De man had zijn bestelbus volgetankt, en ging naar de kassa om te betalen. Of hij had te weinig saldo op zijn rekening of zijn pas was geblokkeerd, want betalen met zijn betaalpas lukte niet. 

De eigenaar wilde daarop de getankte brandstof terughebben en ging jerrycans halen. De man wachtte daar niet op en stapte in zijn auto om het terrein af te rijden. De eigenaar probeerde dat tegen te houden en greep de auto bij de deurklink vast. De automobilist reed gewoon door en na tientallen meters moest de eigenaar de auto loslaten. Hij viel en raakte gewond. Nadat hij door voorbijgangers geholpen werd is hij door een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. 

Een voorbijganger heeft nog geprobeerd om het busje te achtervolgen, maar moest dit vanwege de hoge snelheid al snel staken. Kort na het incident heeft de benzinedief zich telefonisch bij de politie gemeld en de afspraak gemaakt dat hij zich later vandaag bij een politiebureau zou melden. Het bericht vermeldt niet of dat ook daadwerkelijk is gebeurd. 

Manchester City gaat onderuit na wereldgoal; ook Chelsea verliest thuis

Manchester City en Chelsea hebben zaterdag verrassende thuisnederlagen moeten incasseren in de Premier League.

De regerend kampioen verloor met 2-3 van Crystal Palace, mede door een werelddoelpunt van Andros Townsend, terwijl nummer vier Chelsea met 0-1 onderuit ging tegen Leicester City. Koploper Liverpool heeft nu een voorsprong van vier punten op Manchester City. Beide titelkandidaten spelen dit kalenderjaar nog twee wedstrijden, maar de ogen zijn alvast gericht op het onderlinge duel van 3 januari 2019.

Manchester City - Crystal Palace 2-3 
Het hoogtepunt van de wedstrijd vond plaats in minuut 35. Kyle Walker wilde de bal wegwerken met het hoofd na een vrije trap van Crystal Palace, maar legde het leer onbedoeld klaar voor Townsend. De nummer 10 van Crystal Palace twijfelde geen moment: hij nam de bal vanaf een kleine 25 meter vol op de slof en liet doelman Ederson kansloos. Daarmee completeerde Townsend een comeback van Crystal Palace die de bezoekers enkele minuten daarvoor hadden ingezet. In minuut 33 had Jeffery Schlupp, volledig uit het niets, al voor de 1-1 gezorgd met een schot in de verre hoek. Weer vijf minuten daarvoor had Ilkay Gündogan de score geopend met een kopbal op aangeven van Fabian Delph.

Manchester City had na rust behoefte aan nieuwe ideeën, want het creëerde niet voldoende tegen de laagvlieger. Maar in de tweede helft werd het alleen maar erger voor de ploeg van Josep Guardiola. Townsend trof na vijftig minuten de paal, kort voordat Crystal Palace een penalty kreeg na een overtreding van Walker op Max Meyer. Luka Milivojevic maakte geen fout vanaf elf meter: 1-3. Manchester City bleef onmachtig in aanvallend opzicht en stichtte weinig gevaar uit open spel. Een vrije trap van Leroy Sané bood bijna uitkomst: van aanzienlijke afstand trof hij de buitenkant van de paal. Uiteindelijk zorgde Kevin De Bruyne onbedoeld voor de 2-3, nadat zijn voorzet in de kruising zeilde. De spanning was om te snijden, maar het slotoffensief van Manchester City sorteerde geen effect.

Chelsea - Leicester City 0-1 
Leicester City mocht zich gelukkig prijzen met een 0-0 stand bij rust. Chelsea was de dominante ploeg op Stamford Bridge en kwam naarmate de eerste helft vorderde beter in de wedstrijd. Eden Hazard schoot na 32 minuten snoeihard op de lat en moest dus nog even wachten op zijn honderdste officiële doelpunt voor Chelsea. Een geweldige poeier van Wilfred Ndidi, op fraaie wijze gepareerd door doelman Kepa Arrizabalaga, was een van de weinige gevaarlijke momenten van de bezoekers. Wel slaagde Leicester, dat voor rust 23 procent balbezit had, erin om de rijen achterin gesloten te houden en de ploeg oogde een stuk georganiseerder dan in de afgelopen weken.

Een punt leek dan ook het maximaal haalbare, maar in de tweede helft kwamen the Foxes verrassenderwijs op voorsprong. James Maddison kreeg veel ruimte op de helft van Chelsea en bediende Jamie Vardy, die oog in oog met Arrizabalaga de rechterhoek vond. De spits luisterde zijn 250ste officiële duel voor Leicester op met een doelpunt en kwam in zijn laatste vijftien competitiewedstrijden tegen ploegen uit de 'grote zes' dertien keer tot scoren. Via Hazard werd het bijna gelijk, maar Kasper Schmeichel had een goede redding in huis op diens venijnige schot. Aan de overzijde lieten Vardy en Marc Albrighton nog een goede kans op de 0-2 onbenut, terwijl Marcos Alonso van Chelsea in de blessuretijd de paal trof.

West Ham United - Watford 0-2 
Een rake strafschop van Troy Deeney was in de eerste 45 minuten het enige verschil tussen de twee teams, die genoeg kansen kregen om uit open spel te scoren. Ben Foster hield onder meer Javier Hernández van dichtbij van het scoren af en zag hoe Deeney na een half uur spelen niet vanaf elf meter faalde, na een charge van Fabián Balbuena op Roberto Pereyra. In de tweede helft liet het team van Manuel Pellegrini meermaals na om de gelijkmaker te fabriceren, via onder meer Michail Antonio. Hij kopte van dichtbij op de lat. Lukasz Fabianski hield West Ham tegelijkertijd in de race door onder meer Deeney en Abdoulaye Doucouré van het scoren af te houden. Vlak voor tijd viel de 0-2; na goed combinatievoetbal met Pereyra schoot Gerard Deulofeu het leer in de verre hoek.

Bournemouth - Brighton & Hove Albion 2-0 
Bij Brightion & Hove Albion kreeg Jürgen Locadia voor het eerst sinds lange tijd weer eens een basisplaats. Bij the Seagulls stond ook Davy Pröpper aan de aftrap, terwijl Nathan Aké bij Bournemouth in de basiself startte. De thuisploeg kende een sterke start in het Vitality Stadium, want al na 21 minuten spelen stond er een voorsprong op het scorebord. Joshua King bediendeDavid Brooks, die de openingstreffer namens the Cherries verzorgde. Via Yves Bissouma en Lewis Dunk kregen de bezoekers mogelijkheden om de stand weer gelijk te trekken. Na rust nam Bournemouth het initiatief weer over, wat resulteerde in kansen voor Junior Stanislas en Callum Wilson. Een kwartier voor tijd werd het nog lastiger voor de bezoekers, toen Dunk met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd werd. Niet lang daarna besliste Brooks met zijn tweede treffer van de middag het duel en bepaalde hij de eindstand op 2-0.

Huddersfield Town - Southampton 1-3 
Southampton won vorige week met 3-2 van Arsenal en wist dat resultaat een goed vervolg te geven tegen Huddersfield Town, waar Terence Kongolo in de basiself stond. The Saints wisten al voor rust een comfortabele voorsprong te nemen. Na vijftien minuten spelen bracht Nathan Redmond Southampton op aangeven van Pierre-Emile Höjbjerg op voorsprong. Vlak voor rust kregen de bezoekers een buitenkans om de score uit te breiden. Mathias Zanka Jörgensen bracht Danny Ings ten val in het strafschopgebied, waarna de spits zelf vanaf elf meter trefzeker was. Een kwartier na rust kwam Huddersfield via Philip Billing terug in de wedstrijd. Twintig minuten voor tijd maakte Michael Obafemi namens Southampton aan alle onzekerheid een einde met de 1-3.

Newcastle United - Fulham 0-0 
Fulham verzamelde slechts negen punten uit de eerste zeventien competitiewedstrijden en bezet daarmee de laatste plaats in de Premier League. Onder de nieuwe trainer Claudio Ranieri hebben the Cottagers voorlopig nog niet de weg omhoog weten te vinden. In de eerste helft vielen er over en weer kansen te noteren, onder meer voor Aleksandar Mitrovic en Jamaal Lascelles. In de beginfase van de tweede helft zette de thuisploeg aan in de zoektocht naar de openingstreffer, maar in een doelpunt resulteerde dit niet. Fulham hield stand en kreeg via Mitrovic nog een mogelijkheid om met de overwinning aan de haal te gaan. Doelpunten vielen er echter niet op St. James Park, waardoor Fulham in punten gelijk komt met Huddersfield Town.

Man steekt zoon (12) dood

In Arnhem heeft een man zijn twee zoons van 12 en 15 aangevallen. De oudste wist te vluchten, de jongste kwam om het leven. Dat meldt de Gelderlander.

De moeder van het gezin woont in Duitsland. De man die pas sinds zeven weken in de straat woonde, is aangehouden. Volgens getuigen zou hij problemen hebben. 

De woning is afgezet, de politie doet techisch onderzoek. 

Update 17:43 uur
De dader zou ene Tevfik G. zijn. Geboren en getogen in Klarendal, Arnhem. Zijn moeder was Nederlands, zijn vader van Turkse komaf en een bekende drugsdealer in de omgeving van Arnhem en Nijmegen. Toen hij 12  á 13 jaar was trad hij de voetsporen van zijn vader. Bekenden van hem zeggen dat hij in zijn periode als dealer nooit gebruikt heeft. 

Nadat hij en zijn vrouw uit elkaar gingen, vertrok de vrouw naar Duitsland, in eerste instantie met al haar kinderen. Nadat er een strijd tussen hen ontstond waarbij zelfs de Duitse jeugdzorg er aan te pas kwam, kwamen ze overeen dat de zoons bij hun vader bleven, en het meisje bij haar moeder. 

Tevfik G. zou vervolgens een relatie hebben gekregen met een drugsverslaafde vrouw, en daarna zelf ook aan de drugs zijn gegaan, waarna het rap achteruit ging. Getuigen vertellen dat zijn moeder in de straat heeft staan schreeuwen dat de steekpartij onder invloed van drugs had plaatsgevonden. 

Biatlete Røiseland slaat dubbelslag na prachtige strijd

Biatlete Marte Olsbu Røiseland heeft tijdens de World Cup in Nove Mesto na de sprint van vrijdag ook de achtervolging van zaterdag gewonnen. De Noorse had daar wel een zinderende sprint voor nodig in de laatste meters van de wedstrijd.

Bij de eerste schietbeurt ging sprintwinnares Røiseland zonder problemen door, op vijftien seconden gevolgd door het foutloze trio Laura Dahlmeier, Dorothea Wierer en Hanna Öberg. Paulina Fialkova schoot twee keer mis en verloor haar tweede plek.

Røiseland ging ook bij de tweede liggende schietbeurt niet in de fout, maar de voorsprong werd kleiner: Wierer schoot zoals zo vaak razendsnel en raakte alles, waardoor ze op elf seconden volgde, met Öberg en Dahlmeier vijf seconden achter haar.

Bij de eerste keer staand schieten ging het mis voor Røiseland, hoewel de schade beperkt bleef: met één misser vertrok ze op twintig seconden van de wederom snel en foutloos schietende Wierer van de schietbaan, met Öberg op zes seconden van de Italiaanse. Dahlmeier schoot twee keer mis en leek af te haken.

De laatste keer schieten leverde flink wat problemen op door een paar windvlagen die voorbij kwamen. Wierer begon als eerste en schoot gelijk mis, waarna tijdens het lange wachten zowel Öberg als Røiseland aan konden sluiten. Die schoten ook één keer mis, maar Røiseland en Wierer gingen samen op kop de slotronde in, op zeven tellen gevolgd door Öberg.

Op het laatste klimmetje trok Öberg nog alles uit de kast om bij het leidende duo te komen, maar dat lukte net niet. Røiseland en Wierer vochten met alles wat ze hadden om de winst en die ging naar de Noorse, 0,2 seconden voor World Cup-leidster Wierer. Lisa Vittozzi won de strijd om plek vier nog van Dahlmeier en haar landgenote Vanessa Hinz.

Zondag wordt het biatlonjaar 2018 wat officiële wedstrijden betreft afgesloten met de massastarts: de mannen starten om 11.45 uur, de vrouwen om 14.30 uur.

What a pursuit in #NMNM18 😍
🇳🇴 Olsbu Roiseland🥇
🇮🇹 Dorothea Wierer 🥈
🇸🇪 @hannaaaoberg 🥉 pic.twitter.com/B1CR46wVpL

— IBU World Cup (@IBU_WC) 22 december 2018

Riiber klopt lokale favoriet in Ramsau en wint weer in World Cup

Jarl Magnus Riiber heeft de vierde World Cup-zege van het seizoen - en de vijfde van zijn carrière - te pakken in de noordse combinatie. De jonge Noor moest in het Oostenrijkse Ramsau even aanzetten tegen lokale held Franz-Josef Rehrl, maar pakte hem in de slotfase.

Bij het schansspringen waren 52 van de 54 mannen naar beneden gekomen, maar toen sloegen de weergoden toe: de wind werd heftiger, de regen nam toe en na ellenlang wachten werd besloten dat de laatste twee niet veilig naar beneden konden, waardoor de uitslag geschrapt werd. In dat geval neemt men de uitslag van de 'Pre-Competition Round' - het schansspringen wat speciaal voor dergelijke situaties een dag eerder wordt gehouden - als uitgangspunt voor het langlaufen, zo dus ook op zaterdag.

Rehrl had de 'PCR' gewonnen en mocht dus als eerste vertrekken. Jarl Magnus Riiber uit Noorwegen startte negen seconden later, maar vond al wel snel de aansluiting bij de Oostenrijker, terwijl op vijftig seconden een groepje begon te ontstaan met achtervolgers. Die kwamen niet echt dichterbij, ondanks dat de groep werd aangevoerd door Johannes Rydzek. De Duitser is een rappe langlaufer en kwam heel goed weg: hij werd bij het schansspringen gediskwalificeerd, maar mocht wegens het annuleren van de wedstrijd en het gebruiken van de PCR alsnóg van start.

Onder aanvoering van Rydzek en landgenoot Fabian Rießle werd het gat met een ronde te gaan wel kleiner, maar Rehrl en Riiber leken het toch echt onderling uit te gaan maken wat de winst betreft. Dat kon Rehrl net niet meer bolwerken, maar achter Riiber kwam hij wel met een grote grijns over de finish voor de tweede podiumplek van zijn seizoen én zijn carrière. De strijd om plek drie werd een fraaie sprint tussen drie Duitsers, gewonnen door Rießle, die Rydzek en Vinzenz Geiger nipt klopte.

De Nooijer na dit seizoen weg als coach bij Bloemendaal

Teun de Nooijer neemt na dit seizoen afscheid als coach van de dames van hockeyclub Bloemendaal. Ook zijn assistent André Morees vertrekt. Het besluit is, volgens de verklaring op de website van de Mussen, in onderling overleg genomen.

‘Het is goed als er een frisse wind komt’, zegt De Nooijer, wiens contract na dit seizoen afliep. ‘We waren gesprekken aan het voeren over de toekomst voor het team. De club heeft zich drie jaar geleden het doel gesteld om in tien jaar te groeien naar een steady hoofdklasser. Die route gaat natuurlijk niet in één strakke lijn omhoog. Daar zijn we ons van bewust. We hebben veel jonge speelsters uit eigen jeugd ingebracht, zo’n acht of negen. Zo’n proces is uitdagend en heeft tijd nodig. Het eerste deel van het seizoen was niet makkelijk, maar we doen ons uiterste best om na de winterstop sterker terug te komen.’ Bloemendaal ging als nummer tien de winterstop in.

De Nooijer is voor het vierde seizoen betrokken bij het eerste team. Na één jaar als assistent werd hij eindverantwoordelijke. Afgelopen seizoen handhaafde Bloemendaal zich voor het eerst sinds de promotie naar de Hoofdklasse zonder play-outs op het hoogste niveau. Bovendien won de ploeg de eerste editie van de Gold Cup.

De club gaat nu op zoek naar een nieuwe trainer. ‘Teun, André en de rest van de staf hebben de afgelopen jaren goed werk geleverd. Daar danken wij ze voor’, zegt bestuurslid Pepijn Post. ‘Het is uitdagend om een stabiele hoofdklasser te worden, maar we zetten iedere periode mooie stappen. We kijken nu rustig rond welke staf komend seizoen dit werk kan voortzetten.’

Antidopingbureau Rusland riskeert opnieuw schorsing

Het wereldantidopingagentschap WADA is zonder resultaat uit Moskou vertrokken. Een team van WADA was in de Russische hoofdstad om ruwe data van het Russische antidopingbureau te krijgen maar heeft niets gekregen.

Vanwege hun rol bij het door de overheid gesteunde dopingprogramma werd het Russische antidopingbureau RUSADA in 2016 door WADA geschorst. Onder voorwaarde dat RUSADA ruwe data van het dopinglaboratorium aan zou leveren is de schorsing in september van dit jaar voorlopig opgeheven. Het aanleveren van de data is geweigerd omdat de apparatuur niet aan de Russische wet voldeed. Door de weigering riskeert het RUSADA opnieuw een schorsing.

Skiester Shiffrin pakt 50e World Cup-zege en evenaart slalomlegende Schild

Alpineskiester Mikaela Shiffrin blijft een klasse apart. In het Franse Courchevel won de Amerikaanse voor alweer de zoveelste keer dit seizoen, na de reuzenslalom van vrijdag was het nu raak op de slalom.

Na één run stond Shiffrin bovenaan, maar de Slowaakse Petra Vlhova volgde op slechts 0,04 seconden. Met 0,26 seconden stond ook Bernadette Schild dicht in de buurt, terwijl Wendy Holdener (+0,55) en Frida Hansdotter (+0,74) ook nog redelijk ruim binnen de seconde van Shiffrin bleven.

Hansdotter ging in de tweede run zeer indrukwekkend naar beneden en passeerde Holdener met ruim verschil. Schild ging onderuit, waarna Vlhova er nog maar net in slaagde om voor Hansdotter te blijven. Shiffrin moest halverwege even wat tijd inleveren, maar maakte het onderin weer goed en won alsnog met 0,29 seconden op Vlhova en 0,37 op Hansdotter.

Voor de nog altijd maar 23-jarige Shiffrin is het al haar 50e World Cup-zege, slechts drie skiesters wonnen er meer. Het was ook haar 35e slalomzege en daarmee evenaart ze Marlies Schild, de Oostenrijkse legende die er tot en met 2013 ook 35 won. De Zwitserse Vreni Schneider staat met 34 nu alleen op de derde plek.

Biatleet Bø klopt broer en Loginov in mooie achtervolging

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft tijdens de World Cup in het Tsjechische Nove Mesto na de sprint ook de achtervolging gewonnen, waarin hij wegens zijn zege in de sprint als eerste mocht vertrekken.

Bø ging bij de eerste schietbeurt één keer de mist in, net als achtervolger Alexander Loginov. Een groepje volgde op vijftig seconden, met daarin onder meer Tarjei Bø, Benjamin Weger en Simon Desthieux.

Bij zijn tweede schietbeurt nam Bø wat extra tijd en dat betaalde zich uit: hij bleef foutloos en kreeg op een afstandje broer Tarjei achter zich aan, die dan weer werd gevolgd door Desthieux en de Noor Erland Bjøntegaard.

De derde schietbeurt bracht Johannes Bø in de problemen met twee missers, maar de razendsnel schietende Loginov ging ook een keer de fout in. Tarjei bleef foutloos en sloot aan, waardoor de gebroeders Bø samen op kop lagen, gevolgd door Desthieux.

Bij de laatste keer schieten kwamen de Noorse broers samen aan, waarbij ze beiden één keer in de fout gingen. Desthieux haakte met twee missers af, Loginov sloot aan door snel te schieten en het bij één misser te houden.

Johannes en Tarjei doken zo vrijwel gelijk de slotronde in, met Loginov op een handvol seconden. De rest was gezien: Desthieux ging twee keer de mist in en volgde op 24 seconden, met achter hem...jawel, Martin Fourcade. De Franse grootmeester mocht na zijn dramasprint slechts als 43e vertrekken, maar kende een geweldige wedstrijd en vocht zich naar plek vijf.

In de slotronde probeerde Loginov nog alles om aan te sluiten, maar dat lukte niet. Tarjei moest zijn jongere broer ondertussen laten gaan en viel ook terug tot achter Loginov, met een derde plek op 23 seconden van winnaar Johannes als resultaat. Desthieux eindigde als vierde, Fourcade werd zeer knap vijfde. Sebastian Samuelsson verdiende een speciale vermelding: de Zweed steeg van de 52e naar de 10e plek.

Van Polen: "We hebben weer een kutweek gehad, zo'n kutseizoen, kut 2018..."

Het jaar 2018 verliep voor PEC Zwolle dramatisch en Bram van Polen kon vrijdagavond zijn emoties dan ook niet helemaal in bedwang houden.

PEC kreeg dinsdag in de achtste finales van de KNVB Beker een pak slaag van AZ (5-0), waarna hoofdcoach John van 't Schip werd ontslagen. Vrijdagavond speelden de Blauwvingers hun laatste wedstrijd van 2018. Op bezoek bij VVV-Venlo kwamen de gasten na 26 minuten al met tien man te staan door een rode kaart voor doelman Diederik Boer. VVV won met 2-0.

"Ik ben blij dat het nu winterstop is, ik ben op dit moment wel even klaar met dat gehele tyfusvoetbal", baalde Van Polen na de wedstrijd voor de camera van FOX Sports. "Ja, Ik ben er helemaal klaar mee. We hebben weer een kutweek gehad, zo'n kutseizoen, kut 2018..." PEC kende vorig jaar een uitstekende seizoensstart en halverwege stonden de Zwollenaren vierde. In het voorjaar van 2018 en ook na de zomer zakte de ploeg echter mijlenver terug.

Van Polen ging tot slot ook nog inhoudelijk op de wedstrijd tegen VVV in. "Die gasten wilden helemaal niet voetballen. Wij probeerden in ieder geval nog wat. Ik vind niet dat zij tegen tien man veel gecreëerd hebben", aldus de 33-jarige verdediger. "We gingen nog voor de gelijkmaker en dat heeft veel kracht gekost. Het was onze derde wedstrijd in zes dagen en in twee daarvan speelden we lang met tien man. Dus dat hakt er wel even in."

"De winterstop komt voor ons denk ik wel op een goed moment. Helaas kun je niet helemaal opnieuw beginnen, maar het moet voor ons wel een soort nieuwe start worden." Na zeventien speelronden in de Eredivisie staat PEC Zwolle op de vijftiende plaats met vijftien punten. Alleen FC Groningen (veertien), NAC Breda (twaalf) en De Graafschap (elf) staan daar nog onder en zij komen dit weekend nog in actie.

Weertse burgemeester wil vervolging azc'ers afdwingen bij rechter

Hoewel de situatie in het Weertse AZC nu onder controle is, een groot deel van de groep overlastgevers is overgeplaatst naar Amsterdam en Hoogeveen, wil burgemeester Heijmans dat het Openbaar Ministerie alsnog zes van hen vervolgt voor onder andere winkeldiefstallen en inbraken. Omdat het OM deze zaken geseponeerd heeft, stapt de burgemeester naar de rechter.

Rond de jaarwisseling in 2016/2017 vaardigde de burgemeester een noodbevel uit wat er voor moest zorgen dat de bewoners op het AZC bleven. Dat mislukte: zes bewoners overtraden het bevel en pleegden winkeldiefstallen en inbraken. Achteraf bleek overigens dat het noodbevel niet rechtsgeldig was, omdat het niet op individueel niveau was gemotiveerd. 

Het zestal maakt deel uit van een groep van circa dertig 'veiligelanders', asielzoekers uit de veilige landen die geen kans maken op een verblijfsvergunning. Deze groep heeft de afgelopen drie jaar voor veel overlast gezorgd. Heijmans: "Uit wanhoop stelde ik een noodbevel in en dan nog gaan ze over de schreef. Ze zijn aangehouden en er is aangifte gedaan. Vervolgens wordt dat geseponeerd."

Hoewel Heijmans met nadruk beweert dat het niet om zomaar een 'winkeldiefstalletje' gaat, wil of kan het Openbaar Ministerie niet ingaan op deze zes geseponeerde zaken. Volgens het OM zijn er in 2016 totaal 51.800 zaken geseponeerd op landelijk niveau. Vaak is er dan gebrek aan bewijs, of gaat het om een 'gering feit'.

Boardercrosser Perathoner wint na 15 jaar eindelijk

Snowboarder Emanuel Perathoner heeft zaterdag op sportief gebied de dag van zijn leven gehad. De Italiaan won de World Cup-wedstrijd in Cervinia: na bijna 16 jaar en 88 wedstrijden in de World Cup was het eindelijk zijn eerste zege.

De 32-jarige Perathoner vocht een felle strijd om de winst, die aanvankelijk tussen de Duitsers Konstantin Schad en Martin Nörl - de winnaar van vrijdag - ging, met de Australiër Alex Pullin. Perathoner kwam in de slotfase echter langszij en reed naar de winst, voor de Amerikaan Jake Vedder. Nörl werd derde, voor Pullin, de Amerikaan Nate Holland en Schad, die in de slotfase onderuit ging. Glenn de Blois leek hard op weg naar een plek in de halve finales, maar werd halverwege zijn kwartfinale voorbijgereden en ging eruit.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen leek Lindsey Jacobellis net als vrijdag de zege te pakken, maar in het laatste deel kwam Eva Samkova voorbij en de Tsjechische greep de winst. Jacobellis eindigde nog wel als tweede, voor de Italiaanse olympisch kampioene Michela Moioli. Nelly Moenne-Loccoz uit Frankrijk werd vierde, voor Lara Casanova uit Zwitserland en de Britse Charlotte Bankes.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

'De Boer tekent voor vier jaar bij Atlanta United'

Frank de Boer gaat op korte termijn mogelijk weer aan de slag als trainer in het buitenland.

In gesprek met De Telegraaf laat de clubloze coach weten dat hij voor Kerstmis op duidelijkheid hoopt. De ex-trainer van onder meer Ajax en Internazionale bevestigt dat het om een buitenlandse club gaat en hij hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te geven.

"Er speelt wel iets. Ik kan er weinig over zeggen, maar we zitten vrij dicht bij een oplossing", aldus De Boer. "Dus laten we hopen dat ik het snel duidelijk kan maken. Ik hoop voor de kerst, dat zou het mooiste zijn." Hij gaat bij zijn eerstvolgende club in ieder geval niet samenwerken met zijn broer Ronald de Boer. "Dat is misschien iets voor in de toekomst."

De 48-jarige De Boer was vrijdag op bezoek bij het radioprogramma Evers Staat Op en daar liet hij weten dat hij niet aan de slag gaat bij RSC Anderlecht. "Daar kan een streep door", zei hij. Eerder meldde Het Nieuwsblad nog dat De Boer bijna trainer van Anderlecht was geworden. Beide partijen zouden het al eens geweest zijn, maar op het laatste moment zou De Boer zijn afgehaakt.

Update vrijdag 21 december 20.50u
Volgende De Telegraaf gaat Frank de Boer aan de slag bij Atlanta United, de regerend kampioen in de MLS.

Update zaterdag 22 december 15.07u
Frank de Boer lijkt op korte termijn zijn handtekening te gaan zetten onder een contract bij Atlanta United. Voetbal International bericht zaterdagmiddag namelijk dat de voormalige trainer van Ajax, Internazionale en Crystal Palace dit weekend nog een vierjarige verbintenis in de Verenigde Staten zal signeren. De Nederlandse trainer krijgt overigens waarschijnlijk wel meteen te maken met de nodige mutaties, aangezien Miguel Almíron voor dertig miljoen euro op weg lijkt naar Newcastle United, terwijl ook Josef Martínez belangstelling vanuit Europa geniet. Gonzalo Martínez komt waarschijnlijk voor twintig miljoen euro over van River Plate om het vertrek van Almíron op te vangen. Volgens De Telegraaf wordt Orlando Trustfull zijn assistent.

Amsterdam klopt Rotterdam in Dutch Basketball League

In de Dutch Basketball League heeft Apollo Amsterdam zich weer even ontdaan van de laatste plaats. De ploeg boekte na zestien wedstrijden 'al' de derde zege: Feyenoord Rotterdam werd na overtime geklopt.

Het werd een spannend duel in Amsterdam, waar spelmaker Aron Royé weer terug was. Bij rust stond het 37-38 voor de bezoekers, die na het derde kwart ook nog een kleine voorsprong van 60-62 hadden.

Na de reguliere speeltijd stond het 76-76, doordat Feyenoorder Justin Gordon een vrije worp miste en een laatste schot van Apollo er ook naast ging. In overtime bleef het spannend, maar Apollo trok de zege over de streep nadat Rens van Ravensteijn een poging voor een driepunter in de slotseconden miste.

Skicrosser Berry stunt met eerste World Cup-zege

Skicrosser Joos Berry heeft bij de World Cup in het Italiaanse San Candido/Innichen voor een stunt gezorgd. De 28-jarige Zwitser kwam in 26 World Cups nooit verder dan één zevende plek, maar schopte het zaterdag tot de finale en won die zowaar.

Berry vocht een fraai duel uit met de Fransman Bastien Midol, die net als vrijdag genoegen moest nemen met plek twee. Midol werd een dag eerder verslagen door zijn twee jaar oudere broer Jonathan, maar die pakte hij nu wel: Jonathan werd derde na een strijd met de Duitser Paul Eckert.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Sandra Näslund was bij de vrouwen zeker niet voor het eerst de beste. De Zweedse moest Marielle Thompson uit Canada even van zich afschudden, maar deed dat met succes. Sanna Lüdi nam wraak op zichzelf: vrijdag ging ze in leidende positie onderuit in de halve finales, nu klopte ze de Française Marielle Berger Sabbatel in het duel om plek drie.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Tienklapper PEC Zwolle in Eredivisie vrouwen

Het gaat niet zo best met de voetbalsters van Achilles'29. Na nederlagen van 6-0 bij ADO Den Haag en 1-9 tegen PSV ging de ploeg vrijdagavond zelfs met 10-0 onderuit bij PEC Zwolle.

Halverwege stond het al 6-0 voor de thuisploeg, onder meer dankzij twee goals van Rebecca Doejaaren. De 19-jarige aanvalster was in de tweede helft ook nog twee keer trefzeker en tekende na 70 minuten voor de 10-0, waarna Zwolle genade kende. Babiche Roof was met drie goals goed voor een hattrick.

sc Heerenveen haalde ook stevig uit en wel op bezoek bij VV Alkmaar. Na een uur spelen stond het 0-4, in de laatste tien minuten scoorden de Friezinnen er nog drie bij. Tiny Hoekstra scoorde vier keer, Fenna Kalma was twee keer trefzeker.

FC Twente legde Excelsior Barendrecht met 6-1 over de knie, PSV won op bezoek bij ADO met 1-2 dankzij goals van Naomi Pattiwael en Jeslynn Kuijpers.

Talibancommandanten claimen overwinning op VS in Afghanistan

Het door de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigde nieuws dat de Verenigde Staten in het nieuwe jaar militairen uit Afghanistan zou terugtrekken kon op gejuich rekenen bij de Taliban. Hoogstaande leden van de islamitische terreurbeweging gaven aan dat ze op het punt stonden de eindoverwinning te behalen op de VS.

"De strijd, die 17 jaar geduurd heeft, en de offers daarinin gebracht door duizenden van ons volk, hebben eindelijk vruchten afgeworpen", aldus een Talibancommandant uit de Helmandregio. "We hebben aan de hele wereld laten zien dat we de zichzelf supermacht noemende Verenigde Staten hebben verslagen."

Lees ook: Amerikaanse minister van defensie Mattis stapt op na onenigheid met Trump

"De Amerikanen moeten goed gaan beseffen wat het eindresultaat is van de invasie van Afghanistan en met de vele levens die vernietigd zijn, laat staan het kapitaal wat vernietigd is", aldus een andere hoge Talibancommandant Maulvi Sher Mohammad.

Het Amerikaanse ministerie van defensie weigerde commentaar te geven op de overwinningskreten van de Taliban.

NHL: Hall en Palmieri helpen Devils langs Senators

De ijshockeyers van de New Jersey Devils hebben in eigen huis gewonnen van de Ottawa Senators. Vooral Taylor Hall en Kyle Palmieri waren op dreef voor de Devils.

Dankzij Pavel Zacha en Palmieri stond het na de eerste periode al 2-0, waarna Matt Duchene de Senators op het scorebord bracht. Hall scoorde in een goede minuut tijd twee keer en zorgde voor 4-1, waarna Duchene wederom scoorde.

De 5-2 eindstand werd nog voor het einde van de tweede periode op het bord gebracht door Nico Hischier, op aangeven van Hall, die zo naast twee goals ook voor twee assists tekende. Palmieri scoorde er één en gaf ook beide treffers van Hall aan.

De Washington Capitals wonnen thuis met 2-1 van de Buffalo Sabres, dankzij goals van Chandler Stephenson en Tim Wilson. De Colorado Avalanche ging thuis in Denver met 1-2 onderuit tegen de Chicago Blackhawks, waar Alex DeBrincat en Artem Anisimov trefzeker waren.

Devils - Senators (Bron: YouTube)

'Michael A. misbruikte zwakbegaafd stel als slaven'

“De slachtoffers zijn jarenlang uitgebuit door verdachte, en ernstig tekort gedaan in hun persoonlijke vrijheid. Verdachte heeft de slachtoffers hun zelfbeschikkingsrecht ontnomen, en het echtpaar gebruikt als ‘werkpaarden’ , zodat hij zelf achterover kon leunen. Achter de voordeur maakte hij de dienst uit.” Met deze woorden motiveerde de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Arnhem zijn strafeis van vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen de 48-jarige Michael A. uit Nijmegen.

Volgens de officier van justitie gaat het in deze strafzaak om ‘cuckooing’, een in Nederland nog vrij onbekend fenomeen. “De koekoek staat erom bekend dat hij nestjes van andere inpikt en voor zichzelf gebruikt”, aldus de officier.

In dit geval nam Michael in 2010 zijn intrek bij een verstandelijk beperkt echtpaar in Nijmegen. dat hij had leren kennen op een sociale werkplaats. Volgens de officier bracht hij het echtpaar onder zijn invloedssfeer, door zich richting hen agressief en intimiderend op te stellen. Hij liet het echtpaar voor hem koken, wassen, de hond verzorgen, boodschappen doen en wiet halen. Ook moesten ze hem overal naar toe rijden of hun OV-chipkaart aan hem afstaan. De verdachte schuwde ook geen fysiek geweld. Het echtpaar zou door de verdachte meermalen zijn geslagen, en de man heeft op enig moment zelfs een vuurwapen tegen het hoofd gezet gekregen.

“Hij commandeerde ze als slaven. Dat is inperking van de persoonlijke vrijheid – uitbuiting - puur sang. En dat gebeurde nota bene in hun eigen woning, de plek waar je bij uitstek ongedwongen jezelf moet kunnen zijn. Verdachte gunde de slachtoffers op geen enkele manier rust. Ze hadden nergens meer een plek om op adem te komen van de tirannie van verdachte”, aldus de officier van justitie.

Het ging zelfs zover dat het kind van het stel uit huis geplaatst werd omdat er ernstige zorgen waren over zijn veiligheid. In de zeven jaar dat hij het stel misbruikt heeft is het stel één keer verhuisd en kreeg Michael een contactverbod. Toen dat contactverbod afliep, ging hij gewoon verder waar hij gebleven was aldus de Gelderlander

Uit het dossier blijkt dat vele hulpverleners zich in de loop der jaren al zorgen maakten over de invloed van verdachte binnen het gezin. Maar de daadwerkelijke omvang van de problematiek komt aan het licht als de man in december 2017 acute hartklachten krijgt. Tegenover de medewerkers van politie en ambulance die hem eerste hulp komen verlenen, verklaart hij over de mensonwaardige behandeling.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de gedragingen ten laste gelegd als gedwongen dienstverlening, een vorm van mensenhandel. Gedragsdeskundigen hebben een persoonlijkheidsstoornis bij de verdachte vastgesteld, maar daar geen advies voor tbs aan verbonden. Dit staat volgens het OM de oplegging van de tbs-maatregel niet in de weg. De officier van justitie vindt tbs met dwangverpleging noodzakelijk, en verwijst hierbij naar de persoonlijkheidsstoornis en de ernst van het delict. Ook acht het OM het risico zeer hoog dat de man – die een zeer omvangrijk strafblad heeft – in de toekomst nieuwe slachtoffers maakt. In het verleden heeft de verdachte zich bovendien niet bereid verklaard om mee te werken aan behandeling, vrijwillig dan wel in het kader van een voorwaardelijke straf.

De officier van justitie heeft de rechtbank gevraagd om de man te veroordelen tot een gevangenisstraf van vijf jaar met aftrek van voorarrest en tbs met dwangverpleging. Mocht de rechtbank geen tbs opleggen, dan is een gevangenisstraf van negen jaar met aftrek van voorarrest passend, aldus de officier.

Man in eigen huis zwaar mishandeld

In de nacht van vrijdag op zaterdag is een man in zijn woning aan de Zaslaan in Arnhem zwaar mishandeld met een honkbalknuppel. Toen de agenten bij de woning arriveerden troffen ze een enorme ravage aan. Waarschijnlijk is hij door twee bekenden van hem belaagd; één van hen stond buiten op de uitkijk, terwijl de andere man het slachtoffer bewerkte met de honkbalknuppel. 

Het slachtoffer kon een duidelijke beschrijving geven van de verdachten. Niet lang na de mishandeling kon de politie twee mannen aanhouden. Het gaat om een man van 38 uit Arnhem en een man van 39 uit Dieren. Ze worden verdacht van poging tot doodslag. 

De politie zoekt getuigen: mensen die bijvoorbeeld het tweetal naar de woning aan de Zaslaan zijn gegaan. Mensen die iets gehoord of gezien hebben kunnen contact opnemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Bus #wegaanzehalen opnieuw gestrand in Duitsland

Gisterenavond is de bus van Dominee Rikko Voorberg opnieuw gestrand. Ditmaal iets voorbij Bonn in Duitsland. Voorberg wilde met de bus zo'n 120 asielzoekers ophalen uit Athene. Het is volgens het NRC niet duidelijk wat de bus dit keer mankeert: de chauffeur gaf aan dat hij op een gegeven moment geen gas meer kon geven. 

Hij kon de bus met de snelheid die hij nog had nog net op tijd een afrit opsturen richting een parkeerplaats. Duidelijk is wel dat de bus zijn 3000 kilomter lange reis naar Athene niet zal voltooien. De dominee zal zijn reis waarschijnlijk vervolgen in een gewone auto van een zijn mede-actievoerders. 

Update 10:45 uur
De verslaggever van het NRC meldt op Twitter dat de bus wel rijdt, maar toch in Duitsland achterblijft. Er zou te veel vertraging zijn opgelopen. De dominee wil nu in een gehuurde auto doorrijden naar Athene. 

Dronken tiener grijpt agent bij de keel

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie een 17-jarige jongen uit Schagen aangehouden voor openbare dronkenschap. Rond 00.45 uur kreeg de politie een melding dat er iemand onwel was geworden op de Menisweg. Eenmaal ter plaatse bleek een 17-jarige jongen onder invloed van alcohol te zijn. Hij gedroeg zich agressief tegen de agenten en het ambulancepersoneel.

Toen een agent hem vertelde dat hij een bekeuring kreeg voor openbare dronkenschap werd de jongen nog agressiever. De jongen greep de agent bij zijn keel. Na veel verzet konden de twee agenten de jongen onder controle krijgen. Hij is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De agent raakte lichtgewond aan zijn keel.

Trainer Luhukay haalt de kerst niet bij Sheffield Wednesday

Jos Luhukay is niet langer de trainer van Sheffield Wednesday. De 55-jarige geboren Venlonaar is vrijdag de laan uitgestuurd door de club uit de Championship. Luhukay werd begin dit jaar aangesteld, maar moet nu al het veld ruimen.

Tegenvallende resultaten liggen ten grondslag aan de beslissing van Sheffield om afscheid te nemen van Luhukay. In de laatste tien wedstrijden won de club één wedstrijd en speelde twee keer gelijk. De overige zeven duels werden verloren. De club bevindt zich na 22 speelrondes op de achttiende plaats op het tweede Engelse niveau. De club staat drie punten boven de degradatiestreep. 

Het afgelopen seizoen eindigde Luhukay met Sheffield Wednesday op de vijftiende plaats in de Championship. Luhukay werkte in het verleden bij een aantal grote clubs in Duitsland, waaronder VfB Stuttgart, Hertha BSC en Borussia Mönchengladbach. Lee Bullen zit voorlopig op de bank, totdat er een vervanger is aangesteld. Na het vertrek van de trainer staan nog twee Nederlanders onder contract bij de club: Joost van Aken en Joey Pelupessy.

NBA: Triple double James helpt Lakers langs Pelicans

De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben thuis gewonnen van de New Orleans Pelicans. LeBron James en zijn dit jaar nieuwe ploeg komen daarmee op een record van 19-13, tegen 15-18 voor de Pelicans.

Het ging lang gelijk op in het Staples Center, waar de Lakers in de tweede helft een gaatje begonnen te slaan. De Pelicans lieten het niet ver oplopen, maar het was genoeg voor de thuisploeg om de winst te pakken: 112-104.

James was prima op dreef voor de Lakers en tekende met 22 punten, 14 assists en 12 rebounds voor een triple double. Anthony Davis was goed voor 30 punten voor de Pelicans en pakte ook nog 20 rebounds weg, maar het was niet genoeg.

Uitslagen NBA vrijdag
Charlotte Hornets - Detroit Pistons 98-86
Toronto Raptors - Cleveland Cavaliers 126-110
Brooklyn Nets - Indiana Pacers 106-114
New York Knicks - Atlanta Hawks 107-114
Boston Celtics - Milwaukee Bucks 107-120
Chicago Bulls - Orlando Magic 90-80
San Antonio Spurs - Minnesota Timberwolves 124-98
Portland Trail Blazers - Utah Jazz 90-120
Sacramento Kings - Memphis Grizzlies 102-99
Los Angeles Lakers - New Orleans Pelicans 112-104

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Jaaroverzicht 2018: Defensie in 4 minuten

2018 was voor Defensie een jaar met 2 gezichten. Dat wordt duidelijk in het jaaroverzicht dat ze online hebben gezet. Met extra geld krijgt Defensie weer perspectief. De krijgsmacht start met zijn herstel, maar de gevolgen van 30 jaar bezuinigen zijn nog dagelijks voelbaar. Ondanks dat is de krijgsmacht volop ingezet.

Het jaaroverzicht neemt de kijker mee in de koers die Defensie de komende jaren vaart. Ook de pijnpunten en uitdagingen van 2018 komen aan bod. De hoofdmoot van de video toont de inzet die de krijgsmacht levert voor Nederland, die zich steeds meer richt op de (collectieve) verdedigingstaak.

Grote aankopen en verbeteringen passeren de revue. Neem de nieuwe vrachtwagens en modernisering van gevechtshelikopters en -voertuigen, vernieuwing van de vloot en uitbreiding van de cybercapaciteit. Defensie erkent dat er meer kan en moet verbeteren. Het vertrouwen van de medewerkers in de organisatie is beschadigd. Het herstel van de krijgsmacht vergt tijd.

Verzekeringspolis van Nederland
De medewerkers van Defensie bleven zich al die tijd inspannen voor de veiligheid van Nederland. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Mali, Litouwen, in de strijd tegen ISIS, met nationale taken en door wereldwijd te oefenen. “Een taak die Defensie met trots blijft vervullen, als de verzekeringspolis van het Koninkrijk”, zo sluit het jaaroverzicht af. “Om te beschermen wat ons dierbaar is.”

PDC WK: Nog 32 darters over - feiten en cijfers

Het wereldkampioenschap darts begon met 96 spelers. Daar zijn er nog 32 van over. Zaterdag wordt gestart met de derde ronde. 

Van de 32 spelers zijn er nog negentien geplaatste spelers. Uit de top 10 hebben we afscheid moeten nemen van Peter Wright (3), Gerwyn Price (6), Mensur Suljovic (7) en Simon Whitlock (8). De Pro Tour levert elf spelers en er zijn nog twee internationale qualifiers. Dit zijn Darius Labanauskas en Devon Petersen. Beiden wonnen respectievelijk van Raymond van Barneveld en Ian White. 

Het hoogste wedstrijdgemiddelde werd tot nu toe gegooid door Jeffey de Zwaan. Hij noteerde 106,09. Hij verloor echter in de tweede ronde met 3-2 van Rob Cross. De titelverdediger gooide 102,93 en dat is genoeg voor plek vier. De Belgen Dimitri van den Bergh (104,45) en Kim Huybrechts (103,26) staan op plaats twee en drie. Michael van Gerwen noteerde tegen Alan Tabern 102,59 en sluit de top vijf af. Er zijn nog geen negendarters gegooid. Brendan Dolan heeft de hoogte checkout van het toernooi staan. Hij gooide een 170-finish. 

Bracket derde ronde 

(1) Michael van Gerwen - (32) Max Hopp
(16) Adrian Lewis - Darius Labanauskas
Ryan Joyce - (25) Alan Norris
(9) James Wade - Keegan Brown

Ross Smith - (28) Jamie Lewis
(12) Dave Chisnall - (21) Kim Huybrechts
(4) Gary Anderson - (29) Jermaine Wattimena
Vincent van der Voor - Chris Dobey

(2) Rob Cross - (31) Cristo Reyes
Dimitri Van den Bergh - Luke Humphries
Ryan Searle - William O'Connor
(10) Michael Smith - (23) John Henderson

Nathan Aspinall - (27) Kyle Anderson
Devon Petersen - (22) Steve West
Toni Alcinas - (30) Benito van de Pas
Brendan Dolan - (19) Mervyn King

Er zijn nog vier Nederlanders in de strijd om de wereldtitel. Jermaine Wattimena en Van Gerwen zullen vanavond de oche betreden. Wattimena speelt tegen Gary Anderson en Van Gerwen neemt het in een burenruzie op tegen Max Hopp. Vincent van der Voort is zondagmiddag de eerste die zal spelen. Hij speelt tegen Chris Dobey. Benito van de Pas moet wachten tot na de kerst. Hij gooit op 27 december tegen Toni Alcinas. 

Zoals gebruikelijk ligt het toernooi stil met kerst. Tussen 24 en 26 december zullen er geen pijltjes gegooid worden in Ally Pally. De wedstrijden in de derde ronde zullen best of 7 sets zijn. De verliezers van de derde ronde gaan naar huis met 25.000 pond. Een vierde ronde levert sowieso 35.000 pond op. 

Programma derde ronde 
Zaterdag 22 december middagsessie (13.30 uur)
Ryan Joyce v Alan Norris (R3)
Dave Chisnall v Kim Huybrechts (R3)
Daryl Gurney v Jamie Lewis (R3)

Avondsessie (20.00 uur)
Ryan Searle v William O’Connor (R3)
Gary Anderson v Jermaine Wattimena (R3)
Michael van Gerwen v Max Hopp (R3)

Sunday December 23 middagsessie
Vincent Van der Voort v Chris Dobey (R3)
Brendan Dolan v Mervyn King (R3)
James Wade v Keegan Brown (R3)

Avondsessie
Adrian Lewis v Darius Labanauskas (R3)
Nathan Aspinall v Kyle Anderson (R3)
Rob Cross v Cristo Reyes (R3)

Donderdag 27 december - middagsessie
Devon Petersen v Steve West (R3)
Dimitri Van den Bergh v Luke Humphries (R3)
Michael Smith v John Henderson (R3)

Avondsessie
Toni Alcinas v Benito van de Pas (R3)
Fourth Round x2

Snowboarder Van der Velden grijpt net naast eerste World Cup-podium

Snowboarder Niek van der Velden heeft tijdens de World Cup in het Chinese Secret Garden net niet zijn eerste podiumplek kunnen pakken. De 18-jarige Nederlander eindigde als vierde op de slopestyle, minder dan één punt buiten het podium.

De zelfs nog maar 17-jarige Japanner Takeru Otsuka zette in zijn eerste van drie finaleruns een score van 87,10 punten neer en dat bleek genoeg voor de winst, de tweede in vijf World Cup-starts voor de Japanse tiener. Niklas Mattsson uit Zweden scoorde 80,21 punten in zijn eerste run, Vlad Khadarin uit Rusland werd met 75,50 uit zijn tweede run derde. Van der Velden kwam als enige van de top-6 tot drie goede runs, en met de 74,70 punten van zijn derde steeg hij van de zesde naar de vierde stek, het beste resultaat ooit voor de vicewereldkampioen bij de junioren.

Takeru Otsuka (Bron: YouTube)

Ook bij de vrouwen ging de slopestylewinst naar Japan. De 20-jarige Miyabi Onitsuka verstevigde met 86,20 punten in haar derde en laatste run de leiding, waarna haar 17-jarige landgenote Reira Iwabuchi nog een goede aanval deed. Zij bleef echter op 85,21 steken en dus pakte Onitsuka haar eerste World Cup-zege, met Lucile Lefevre uit Frankrijk (70,56) op plek drie.

Miyabi Onitsuka (Bron: YouTube)

Een primeur was er in de halfpipe voor Jan Scherrer, met zijn 24 jaar toch wel een van de veteranen van het veld en nu goed voor zijn eerste zege. Hij verstevigde zijn eerste plek met 95,50 punten in de tweede van drie finaleruns en hield zo twee Japanse tieners achter zich: Ruka Hirano (16) werd met 92,50 punten tweede, vlak voor de één jaar oudere Yuto Totsuka (92,25 punten). Scherrer's landgenoot en voormalig olympisch kampioen Iouri Podlactchikov maakte zijn rentree na een zeer beroerde val vlak voor de Olympische Spelen van Pyeongchang en werd tiende.

Jan Scherrer (Bron: YouTube)

Cai Xuetong ging er bij de vrouwen met de winst in de halfpipe vandoor. De ervaren Chinese kwam voor eigen publiek tot 88,75 punten in haar eerste run en dat bleek genoeg voor de winst. Verena Rohrer uit Zwitserland werd tweede met 85,25 punten, voor de Japanse Kurumi Imai (82,25).

Cai Xuetong (Bron: YouTube)

Telltale's The Walking Dead: The Final Season naar Epic Games Store

Telltale's The Walking Dead: The Final Season werd door het faillissement van Telltale Games geannuleerd. Later werd er een samenwerking met Skybound Entertainment aangekondigd om het seizoen toch af te maken. Nu blijkt er nog een partner in het spel te zijn: Epic Games.

Epic Games werkt mee om de originele ontwikkelaars samen te brengen om het verhaal af te maken. Dit heeft gevolgen voor de release van de laatste twee episodes. Deze worden namelijk uitgegeven via de Epic Games Store. Iedereen die het seizoen reeds heeft gekocht kan de content krijgen op Steam. Uiteraard gaat dit niet op voor gamers op consoles.

Episode 3 staat gepland voor een release op 15 januari in de Epic Games Store.

Celeste half miljoen keer verkocht

Eén van de betere indie-games van dit jaar, Celeste, heeft een mooie mijlpaal bereikt. Via Twitter kondigt Matt Thorson aan dat Celeste sinds de lancering in januari een half miljoen keer is verkocht.

Ontwikkelaar Matt Makes Games kondigt tegelijkertijd aan dat gewerkt wordt aan een reeks nieuwe levels onder de noemer 'Farewell Celeste'. Deze levels zijn, aldus Matt, heel erg moeilijk. Deze moeten begin 2019 klaar zijn.

In 2019 worden ook de nieuwe plannen van de studio aangekondigd. Celeste is beschikbaar voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dragon Quest XI S voor Switch getoond

Square Enix is druk bezig met de Switch-versie van Dragon Quest XI. Deze versie krijgt de toevoeging S en enkele toevoegingen. Zo wordt het mogelijk om te trouwen met andere personages en wordt er Japanse voice-acting toegevoegd.

Of deze toevoegingen ook naar de andere versies (pc, PlayStation 4) komen is nog niet bekend. Op 1 januari volgt er een speciale aankondiging betreffende XI S. De game moet in 2019 beschikbaar komen.

Vreemd rijgedrag leidt naar drugswoning

Surveillerende agenten zagen op donderdagavond in de Rotterdamse wijk Pendrecht een huurauto met opvallend rijgedrag. De auto werd aan de kant gezet. De bestuurder van de auto had een onsamenhangend verhaal, en vertelde dat hij iemand kwam ophalen. De agenten hadden argwaan, maar van een strafbaar feit was geen sprake.

Rondjes rijden
De man vervolgde zijn weg, maar agenten in burger besloten hem te volgen. Aanvankelijk reed de auto quasi wat rondjes door de wijk, waarna de auto aan de Tholenstraat in Pendrecht werd geparkeerd. De bestuurder stapte uit om vervolgens al bellend rond te hangen in een nabijgelegen portiekflat. Toen een Luxemburgse Range Rover kwam aanrijden, volgde er een korte ontmoeting tussen de bestuurders. De agenten vertrouwden het niet en controleerden de bestuurder van de huurauto opnieuw en troffen een sleutel aan die bij een woning aan de Tholenstraat hoorde.

Deze woning bleek volledig ingericht voor de productie van harddrugs. Zo vond de politie er naast een kleine hoeveelheid harddrugs ook nog een drugspers, tientallen zakken en circa 7.500 euro contant geld. De bestuurder van de Range Rover werd even later op de Vaanweg in Rotterdam-Zuid aangehouden. In totaal werden er drie mannen in de leeftijd van 33, 27 en 41 jaar aangehouden. Zij zitten nog vast.

Vreemd rijgedrag leidt naar drugswoning (Foto: stockfoto politie)
Vreemd rijgedrag leidt naar drugswoning (Foto: stockfoto politie)

Wargroove toont nieuwe gameplay

Wargroove is een turn-based strategy game en haalt sterke inspiratie uit titels als Advance Wars. De game werd vorig jaar aangekondigd en werd recentelijk uitgesteld naar het eerste kwartaal van 2019.

Om het jaar toch positief te eindigen heeft Chucklefish een nieuwe trailer uitgegeven van de game. Deze trailer toont nieuwe gameplay en laat de verschillende facties zien. De game is in ontwikkeling voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Minister investeert in veiligheid implantaten

Voor het plaatsen van een implantaat bestaat vaak een medische noodzaak, maar niet altijd. Zoals bij alle medische ingrepen moeten de voordelen en de risico’s worden afgewogen. Het is cruciaal dat artsen over de risico’s van implantaten in gesprek gaan met de patiënt, zodat ze samen kunnen beslissen over de beste behandeling. Daarvoor is de juiste informatie nodig. Patiënten moeten weten waarom de plaatsing van een implantaat nodig is, maar ook welke risico’s (de operatie met) het implantaat met zich meebrengt.

Daarom start minister Bruno Bruins komend jaar met een campagne om artsen beter te informeren over de risico’s van implantaten. Ook moet de campagne bevorderen dat artsen en patiënten bijwerkingen melden bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten.

Bruno Bruins: ‘Er is de afgelopen jaren veel gebeurd om de patiëntveiligheid van medische hulpmiddelen, zoals implantaten, te verbeteren. Maar we komen van ver en we zijn nog niet klaar. Als Nederland zijn we een voorloper in Europa. Ik blijf me inzetten om de patiëntveiligheid te verbeteren. En ik heb daar anderen bij nodig. Daarom roep ik patiënten, artsen en fabrikanten op om bijwerkingen en incidenten actief te melden. Alleen dan kunnen anderen hiervan leren en kan er samen voor worden gezorgd dat medische hulpmiddelen steeds veiliger worden.’

Samen beslissen
Naast de campagne die zich richt op artsen en zorgaanbieders start Bruins ook een extra traject dat zich richt op het goede gesprek tussen arts en patiënt bij de keuze over het al dan niet gebruiken van implantaten. Artsen moeten zich ervan verzekeren dat de informatie die zij geven over mogelijke bijwerkingen en risico’s van een behandeling is gehoord en begrepen door de patiënt. Zodat de patiënt de afweging over de voor- en nadelen goed kan maken. Om patiënten adequaat bij te staan, hebben artsen informatie nodig over de bijwerkingen die bekend zijn.

Investeren in veiligheid van implantaten
Bruins investeert ook in de uitbreiding van capaciteit op het gebied van implantaten bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daartoe worden extra mensen aangenomen bij de het team Medische Technologie van de IGJ en wordt het budget van het RIVM voor onderzoek naar risico’s van implantaten verhoogd.

Daarnaast investeert Bruins in de ICT van het Meldpunt en Expertisecentrum, zodat ook bij grotere aantallen meldingen signalen over bijwerkingen van implantaten snel opgepikt kunnen worden. Bovendien zijn artsen vanaf 1 januari 2019 wettelijk verplicht om implantaten te registreren in het Landelijk Implantatenregister. Nederland loopt daarmee vooruit op Europese regelgeving die in mei 2020 in gaat.

FOK! Wat een weer: donker en wat buien

Hohohoho!  

De dag van gisteren had maar één voordeel: we gaan weer lengen, want vanaf vandaag is het winter. Verder hoeven we natuurlijk niet veel woorden vuil te maken aan het weer van heden en de komende dagen. Het was en het blijft grotendeels grauw en donker. Gistermorgen werd het wel op veel plaatsen droog. De nachtelijke regens brachten over het algemeen rond de 10 mm voort. In Den Helder viel 21 mm, maar dat kwam omdat daar eerder een actieve bui met onweer overtrok.

Ook voor de komende dagen zit er niet veel zon in het verschiet. Vandaag maken we daar nog de meeste kans op, maar de dagen erna beloven wederom grijs en donker te verlopen. Wel is het zo dat na maandag de kans op regen afneemt. Dit weekend vallen er nog een paar buien.

Ook blijft het relatief zacht, al gaan de temperaturen wel wat naar beneden. Was het vandaag nog 12 graden, met kerst is het een graad of 7. Dus wat we allemaal wisten komt ook echt uit: een groene kerst.

Fijn weekend!  

De maan in het donker (Foto: DJMO)
De maan schijnt tussen de wolken door. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Darter Klaasen onderuit op WK, Van den Bergh na fenomenaal begin door

Voor darter Jelle Klaasen zit het WK van de PDC er weer op. De Nederlander liet zich helemaal gek maken door Keegan Brown en de Engelsman ging er met de winst vandoor.

In een bij vlagen dramatisch slechte wedstrijd won Klaasen de eerste set, maar daarna was de koek op bij de oud-Lakesidekampioen. Brown vertraagde het spel keer op keer en daar kon hij simpelweg niet tegen, wat kansloos gooien tot gevolg had. Brown gooide niet veel beter en het was dan ook maar goed dat het niet naar een vijfde set ging: de Engelsman gooide 50 uit voor de 3-1 zege.

Jelle Klaasen - Keegan Brown (Bron: PDC)
Jelle Klaasen - Keegan Brown (Bron: PDC)

Het was sowieso niet echt de avond van de geplaatste spelers, te beginnen met nummer elf Ian White. Hij kwam op 2-0 in sets tegen de Zuid-Afrikaan Devon Petersen, maar die begon alsmaar beter te gooien, terwijl White kans na kans na kans liet liggen op de dubbels. In de beslissende set trok Petersen de stand met een twaalfdarter via een 125-finish gelijk, waarna hij het met 5-3 in die set afmaakte.

Ian White - Devon Petersen (Bron: PDC)
Ian White - Devon Petersen (Bron: PDC)

De nummer zes van de wereld, Gerwyn Price, mag ook wat anders gaan doen tijdens de feestdagen, want Nathan Aspinall was hem de baas. Ook Price kwam op een 2-0 voorsprong, maar met een 140-finish pakte Aspinall niet veel later de vierde set, waarna set vijf in drie legs voor The Asp was.

Gerwyn Price - Nathan Aspinall (Bron: PDC)
Gerwyn Price - Nathan Aspinall (Bron: PDC)

De fans uit Wales kregen het zwaar te verduren, want na Price ging ook de nummer vijftien van de wereld, Jonny Clayton, linea recta naar hui. De Belg Dimitri van den Bergh begon fenomenaal door set één met drie dertiendarters te winnen, waarna Clayton er in set twee nog een schepje bovenop deed. Het niveau zakte vervolgens wel iets in, maar vooral Van den Bergh bleef heel sterk gooien en een 72-finish schonk hem in de vierde set de wedstrijd: 3-1.

Jonny Clayton - Dimitri van den Bergh (Bron: PDC)
Jonny Clayton - Dimitri van den Bergh (Bron: PDC)

Magistrale manoeuvres in Moskou (26)

De mannen in het kantoor konden dat echter des te beter vertellen. Fred zou hier later over opmerken dat het leek alsof er plotseling een aardbeving was ontstaan. Igor had naar de telefoon willen lopen om zijn vrouw op te bellen, maar was midden in een stap als aan de grond genageld blijven staan toen de grote ruit bij het bureau in duizend stukken naar binnen viel. Een fractie van een seconde had hij twee geweerkolven gezien. Nog voordat de laatste scherven goed en wel op de grond waren beland, staken er twee lopen van Kalasjnikov machinegeweren dreigend naar binnen. Twee mannen met angstaanjagend harde gezichten waren nu te zien door het kapotte raam. Een van hen schreeuwde iets.

Skicrossbroers bestrijden elkaar om World Cup-winst

In het Italiaanse San Candido/Innichen heeft de World Cup skicross op de eerste van twee dagen Frans en Zwitsers opgeleverd. Bij de mannen werd het zelfs een heuse broederstrijd.

Bastien Midol uit Frankrijk had de finale aanvankelijk stevig in handen, terwijl zijn broer Jonathan met de Canadees Brady Leman vocht. Jonathan kwam er langszij en positioneerde zich ineens naast Bastien, wat een fel gevecht opleverde. De 30-jarige Jonathan won dat duel en pakte zo eindelijk zijn eerste World Cup-zege, waarmee hij er net zoveel heeft als Bastien. Leman werd derde door de Duitser Paul Eckert achter zich te houden.

Bij de vrouwen kende de Zweedse Sandra Näslund in de finale de beste start, maar Fanny Smith ging er snel voorbij en de Zwitserse hield stand tot aan de finish. Näslund pakte wel de tweede plek, de Française Marielle Berger hield Marielle Thompson uit Canada van zich af en werd derde.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

FOK!Kerstprijsvraag: 22 december

Vandaag gaan we drummen in de FOK!Kerstprijsvraag! De prijs van vandaag is namelijk Taiko No Tatsujin Drum set voor Nintendo Switch.

Taiko no Tatsujin: Drum ‘n’ Fun! voor Nintendo Switch gebruikt de Joy-Con-controllers als drumstokken, en imiteert zo de speelstijl uit de arcadehallen. Het spel kent ook 20 multiplayer mini-games waar je tot en met vier spelers mee aan de slag kan. Het is in de Rhythm Games Mode mogelijk om met personages uit klassieke Nintendo-games, waaronder Kirby en Squid uit Splatoon 2, aan de slag te gaan.

Om de set te winnen moet je de volgende vraag goed beantwoorden. Wat zijn de liedjes van Taiko no Tatsujin volgens redacteur Pheno in zijn review? 

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.