FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 december 2018

Eerste World Cup-zege skeletonner Tregubov

Skeletonner Nikita Tregubov heeft zijn eerste overwinning in de World Cup te pakken. De 23-jarige Rus, sinds begin 2015 actief op het hoogste niveau, was zaterdag de beste in het Letse Sigulda.

In Sigulda stond voor het eerst in veertien jaar weer een World Cup-wedstrijd voor de skeletonners op het programma. Al in de eerste run liet Tregubov zien in topvorm de zomer doorgekomen te zijn: hij noteerde de snelste tijd, voor de Letse grootmeester Martins Dukurs, die de sport jarenlang domineerde.

In de tweede run was Tregubov opnieuw de snelste: zijn tijd was 0,01 seconden sneller dan die van Dukurs, die met de eerste run erbij op 0,37 seconden als tweede eindigde. De derde plek was voor olympisch kampioen Yun Sung-bin uit Zuid-Korea, die al wel 0,53 seconden toe moest geven.
Dat was overigens wel 0,02 minder dan Alexander Tretiakov: de Russian Rocket, zoals zo vaak de snelste starter, eindigde als vierde, voor de jonge Duitse debutant Felix Keisinger.

Achter de verrassing van de dag werd Tomass Dukurs zesde. De Let was samen met jongere broer Martins en Tretiakov de enige die er in 2004 ook al bij was: destijds pakte hij zijn nog altijd enige World Cup-overwinning, ook al stond hij nog aan het begin van zijn carrière.

Zondag komen om 08.30 en 10.15 uur de vrouwen in actie, met daarbij de Nederlandse Kimberley Bos.

De tweede heat in Sigulda (Bron: YouTube)

De Belgische regering is gevallen, of toch niet?

In een rare persconferentie heeft de partijvoorzitter van de Belgische regeringspartij N-VA, Bart De Wever, de stekker uit de regering getrokken, of toch niet? De Wever liet namelijk weten dat: "Als de premier naar Marrakesh vertrekt ontslaat hij ons de facto".

De regeringscrisis gaat over het zogenaamde Marrakeshpact, een grote meerderheid van het federale parlement wil dat steunen. De N-VA vindt dat onaanvaardbaar. Als compromis heeft De Wever aangeboden dat België zich zou onthouden van stemming, maar dat was voor premier Michel niet genoeg. Hij wil persé voor het pact stemmen in Marrakesh.

Dat is dus onaanvaardbaar voor de N-VA. De Wever zegt daarover: "Als Michel morgen op het vliegtuig stapt, dan landt hij niet als onze premier." Hij toonde zich erg verbolgen dat de overige regeringspartijen geen rekening met hem houden. Hij zegt dat in eerdere kwesties de ongeschreven regel was dat alle partijen akkoord moeten gaan. "Ik vind het heel spijtig dat de andere partijen ons niet de ruimte geven om een compromis te vinden. Men verkiest kennelijk een politieke crisis boven een compromis", zo zei De Wever.

Premier Michel heeft vandaag nog herhaald dat hij gewoon naar Marrakesh zal vliegen. De regering is hiermee dus de facto gevallen.

Napoli wint bij debuut Younes, AS Roma geeft overwinning weg tegen negen man

Napoli blijft in het spoor van koploper Juventus. Mede dankzij twee doelpunten van Arek Milik won de nummer twee van de Serie A met 4-0 van Frosinone.

Napoli stond met de rust met 2-0 voor dankzij treffers van Piotr Zielinski en Adam Ounas. Na rust maakte oud-Ajacied Milik twee treffers en zorgde daarmee voor de 4-0 eindstand. Een andere oud-speler van Ajax Amin Younes maakte zijn debuut in de Serie A in de 73ste minuut. De Duitser debuteerde met rugnummer 34.

AS Roma, waar Justin Kluivert in de basis begon, leek lang op weg naar een simpele zege bij Cagliari. Na 85 minuten spelen stond Roma met 2-0 voor, maar gaf de zege toch nog weg.

Artur Ionita maakte vlak voor tijd de aansluitingstreffer voor Cagliari, maar de thuisploeg kwam met negen man te spelen na rode kaarten van Darijo Srna en Luca Ceppitelli. Toch wist Cagliari diep in de blessuretijd nog de gelijkmaker te maken via Marco Sau.

Chelsea brengt City eerste nederlaag toe, Liverpool nieuwe koploper in Premier League

Manchester City heeft in Premier League de eerste nederlaag geleden van het seizoen. In de uitwedstrijd tegen Chelsea verloor de ploeg van Josep Guardiola met 2-0.

Manchester City was in de eerste helft veel beter dan Chelsea. Onder meer Leroy Sané was een paar dichtbij de openingstreffer, maar in de 45ste minuut kwam Chelsea geheel tegen de verhouding in op voorsprong via N'Golo Kanté.

Na rust ging Manchester City op zoek naar de gelijkmaker, maar was het wel minder gevaarlijk dan in de eerste helft. Uit een corner kopte David Luiz tien minuten voor tijd de bevrijdende 2-0 binnen. Door de nederlaag van Manchester City is Liverpool de nieuwe koploper in Engeland. Die wonnen eerder op de dag eenvoudig met 4-0 Bournemouth door drie doelpunten van Mohamed Salah.

Messi schittert bij Barcelona in Catalaanse derby

Barcelona heeft de Catalaanse derby tegen Espanyol overtuigend met 4-0 gewonnen dankzij twee prachtige vrije trappen van Lionel Messi en gaf ook nog een assist deze wedstrijd.

Na zeventien minuten kwam Barcelona op voorsprong dankzij een prachtige vrije trap van Lionel Messi. De Argentijnse aanvaller krulde de bal schitterend in de rechter kruising. In de 65ste minuut deed Meesi dat nog eens rustig over en liet hij opnieuw Espanyol-keeper Diego Lopez kansloos.


Tussendoor was de Argentijn nog belangrijk met een assist op de 2-0 van Ousmane Dembélé. De nummer vijf in de verkiezing dolde een aantal Espanyol verdedigers en gaf vervolgens de bal aan Dembélé, die knap raakte schoot. Kort voor rust had Luis Suárez uit een moeilijke hoek de 3-0 gemaakt.

Barcelona gaat nu met 31 punten aan de leiding in Spanje, op drie punten gevolgd door Sevilla. Dat speelde eerder op zaterdag in de slotminuut gelijk tegen Valencia.

Pablo Sarabia zette Sevilla op voorsprong en het zag er lang naar uit dat Sevilla ook de lastige uitwedstrijd tegen Valencia zou winnen. Toch moest de nummer twee van de Spaanse competitie genoegen nemen met een tweede plaats, doordat Mouctar Diakhaby in de 93ste minuut de gelijkmaker maakte.

Eerder op zaterdag won Atlético Madrid met 3-0 van Deportivo Alavés, de nummer vier van LaLiga. Nikola Kalinic zette de thuisploeg op 1-0 uit een voorzet van oud-PSV'er Santiago Arias. Alavés ging op zoek naar de gelijkmaker, maar daar profiteerde Atlético Madrid optimaal van. Uit een counter maakte Antoine Griezmann de 2-0 en later pikte ook Rodrigo zijn doelpuntje mee.

Atlético Madrid heeft net zoals Sevilla nu 28 punten en hebben nu een achterstand van drie punten op Barcelona.

Biatlete Mäkäräinen haalt uit en wint sprint

Biatlete Kaisa Mäkäräinen heeft de eerste sprint van het World Cup-seizoen gewonnen. In het Sloveense Pokljuka stond er geen maat op de Finse, die vorig seizoen eindelijk voor het eerst het eindklassement op haar naam schreef.

Mäkäräinen vertrok als 17e van de 103 deelneemsters en al snel was duidelijk dat ze nauwelijks te stoppen was: ze schoot foutloos, en liefhebbers van het biatlon weten dan wel hoe laat het is. Op de langlaufski's was ze veruit de snelste, dus werd ze niet meer serieus bedreigd.

De Italiaanse Dorothea Wierer hield de schade nog knap beperkt. Op de schietbaan won ze flink wat tijd op Mäkäräinen, vooral het staand schieten van de Italiaanse was indrukwekkend snel en trefzeker. Het leverde haar de tweede plek op, vijftien seconden achter de Finse winnares.

De strijd om plek drie was uitermate spannend en werd een secondenspel. Dat werd gewonnen door de jonge Française Justine Braisaz, die haar eveneens jonge landgenote Julia Simon 42 seconden achter Mäkäräinen nipt van het podium hield. Lisa Vittozzi uit Italië en de Slowaakse Pauline Fialkova grepen net naast het podium.

Olena Pidhrushna uit Oekraïne kwam ook net tekort en werd zevende, voor de verrassende Russische Evgeniya Pavlova. World Cup-debutante Anna Weidel maakte grote indruk: de jonge Duitse schoot foutloos en eindigde op een sterke tiende plek.

Uitslag ADO Den Haag - De Graafschap

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen ADO Den Haag en De Graafschap. Het leverde De Graafschap na vier nederlagen op rij weer eens een punt op, het werd 0-0.

Voor rust viel er niet veel te genieten in Den Haag. Uit de schaarse kansjes werd niet gescoord. In de tweede helft was er wel al een mogelijkheid voor ADO Den Haag. Hooi zijn schot werd gekeerd door de keeper en El Khayati schoot naast in de rebound. Aan de andere kant was er een goede mogelijkheid voor Narsingh, maar zijn lob ging hoog over.

ADO Den Haag

0 - 0

De Graafschap

 
 Gele kaart: Troupée, (ADO Den Haag), El Jebli, v.d.Pavert, (De Graafschap)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.105
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Troupée
N.Kuipers
Kanon (Pinas/57)
Meijers
Immers
El Khayati
Bakker
Becker
Falkenburg (Goossens/77)
Hooi (Necid/ 57)
  Jurjus (Etemadi/46)
Owusu
S.Nieuwpoort
v.d.Pavert
Tutuarima
Olijve
El Jebli
Bakker
Narsingh (Burgzorg/75)
Nijland (Thomassen/82)
v.Mieghem

Uitslag PEC Zwolle - Ajax

Ajax heeft het uitduel tegen PEC Zwolle gewonnen en blijft in het spoor van PSV, dat vrijdag al zijn wedstrijd won. In Zwolle won Ajax met 1-4 van PEC.

In de openingsfase kwam Ajax met de schrik vrij. PEC dacht aan rood na een overtreding van Matthijs de Ligt, maar de scheidsrechter gaf geel aan de aanvoerder van Ajax. Na een een goede twintig minuten kwam Ajax op voorsprong via Klaas-Jan Huntelaar. Tien minuten kwam Ajax op 0-2 na een goede actie van Frenkie de Jong.

Er leek weinig aan de hand voor Ajax, maar vlak voor rust maakte Lasse Schöne een eigen doelpunt na een kopbal van Ziam Flemming uit een corner. In de tweede helft was Thomas Lam dicht bij de 2-2. Niet lang na die kans maakte Schöne uit een corner de 1-3, waardoor de spanning in het duel weg was. Dusan Tadic maakte vlak voor tijd nog de 1-4.

Ajax-trainer Erik Ten Hag zag wel André Onana en Donny van de Beek uitvallen met een blessure.

PEC Zwolle

1 - 4

AFC Ajax

 44' Schöne (ed)    22' Huntelaar
 32' De Jong
 69' Schöne
 89' Tadic
 
 Gele kaart: v. Duinen, Genreau, (PEC Zwolle), De Ligt,Tagliafico, Tadic, (AFC Ajax)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 14.000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Ehizibue
v.d.Berg (Elbers/73)
Lam
Bouy
Paal
Leemans (Genreau/62)
v.Polen
Namli
v.Duinen
Flemming
  Onana (Lamprou/41)
Mazraoui
De Ligt
Blind
Tagliafico
Schöne (Wöber/ 79)
v.d.Beek (Labyad/33)
De Jong
Neres
Huntelaar
Tadic

AMC kocht honderden ingevroren hoofden

Het AMC-ziekenhuis heeft de afgelopen tien jaar honderden hoofden gekocht van een omstreden bedrijf uit Amerika. De hoofden zijn van mensen die hun lichaam ter beschikking stelden aan de wetenschap. De hoofden werden gebruikt voor onderwijs.

Dat blijkt uit een onderzoek van persbureau Reuters en Nieuwsuur. Het ziekenhuis kocht tussen 2008 en 2018 ieder jaar tussen de 30 en 50 diepgevroren hoofden.

Het AMC kocht de hoofden bij zeer winstgevende commerciële bedrijven als Science Care. Dat bedrijf handelde in de lichaamsdelen. Nadat Reuters en Nieuwsuur vragen over de gang van zaken stelden, is het ziekenhuis gestopt met het aankopen van de hoofden uit de VS. 

Slechte voorlichting
De bedrijven Science Care en MedCure kwamen dit jaar in opspraak omdat ze nabestaanden niet goed hadden voorgelicht over wat er precies gebeurde met gedoneerde lichamen. Dat bleek uit berichtgeving van Reuters. Familieleden waren er niet van op de hoogte dat de lichamen over de hele wereld werden verhandeld. De FBI is inmiddels een onderzoek gestart. 

Tegen Nieuwsuur zegt Freek Dikkers van het AMC dat het ziekenhuis niet op de hoogte was van de praktijken bij de bedrijven. 'Wij hebben negen dagen geleden de laatste levering gehad. En dit is echt de laatste geweest.'

Uitslag Willem II - sc Heerenveen

SC Heerenveen heeft uit bij Willem II met 5-1 gewonnen. Na een gelijkopgaande eerste helft werden de Tilburgers na rust weggespeeld.

In de eerste 45 minuten waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Nemanja Mihajlovic bracht Heerenveen op voorsprong. Via een wippertje maakte Atakan Akkaynak gelijk. Na 39 minuten spelen kreeg Freek Heerkens een rode kaart voor een overtreding in het strafschopgebied. Ben Rienstra liet die kans niet onbenut en schoot de strafschop binnen.

Na rust was het vrij spel voor de bezoekers. Michel Vlap scoorde uit een slecht weggewerkte corner en Mitchell van Bergen mocht twee keer juichen. Voor Van Bergen waren dit de eerste doelpunten van het seizoen.

Willem II

1 - 5

sc Heerenveen

 17' Akkaynak    15' Mihajlovic
 41' Rienstra (pen)
 53' Vlap
 58' v. Bergen
 65' v. Bergen
 
 Gele kaart: Avdijaj, Meissner, (Willem II), Höegh, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: Heerkens (39) (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.595
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Dankerlui
Heerkens
Meissner
Palacios
Anita
Crowley (Saddiki/68)
Akkaynak (Peters/46)
Özbiliz
Sol
Avdijaj (Croux/76)
  Hahn
Floranus (Schmidt/82)
Höegh
Pierie
Woudenberg
Rienstra (Bruijn/75)
Vlap
Kobayashi
v. Bergen
v. Amersfoort
Mihajlovic (Rojas/68)

Zoon redt moeder van dronken pa

Een 57-jarige Tilburger is vrijdag 7 december 2018 omstreeks 21.15 uur in zijn woning in de wijk Stokhasselt in Tilburg Noord onder hevig verzet aangehouden ter zake huiselijk geweld. Hij zou zijn vrouw met de dood bedreigd hebben en tot tweemaal toe haar keel hebben dicht geknepen. De man was onder invloed van alcohol. Hij bonkte tijdens het transport en in het cellencomplex zo met zijn hoofd tegen deurstijlen en muren dat hij een hoofdwond opliep die gehecht moest worden.

De agenten kregen een melding van huiselijk geweld op een adres waar vaker problemen zijn. Ter plaatse zagen de dienders dat een man door twee personen, in bedwang werd gehouden. De bewoonster vertelde dat ze aangifte deed tegen haar man. Hij was dronken en had tijdens een ruzie haar keel dichtgeknepen en met de dood bedreigd. Hun zoon en een vriend hadden ingegrepen en hem overmeesterd. Hij is onder verzet door de politie aangehouden en vastgezet. Hij wordt vanwege zijn gedrag door de Crisisdienst beoordeeld.

Manchester United boekt ruime overwinning op Fulham

Na vier wedstrijden zonder winst heeft Manchester United zaterdag drie punten gepakt tegen Fulham. In eigen huis werd Fulham met 4-1 verslagen.

Binnen het kwartier voetballen zorgde Ashley Young voor de 1-0. De middenvelder schoot de bal prachtig in de bovenhoek. Vijftien minuten later scoorde Juan Mata 2-0 na een assist van Marcus Rashford. Na een harde vrije trap van diezelfde Rashford bracht Romelu Lukaku de 3-0 op het scorebord.

Rashford uitblinker tijdens Manchester United - Fulham (Pro Shots / Action Images)
Rashford uitblinker tijdens Manchester United - Fulham (Pro Shots / Action Images)

Vervolgens maakte Ander Herrera in het strafschopgebied van Fulham een overtreding op Aboubakar Kamara. De strafschop werd door Kamara binnengeschoten: 3-1. Uitblinker Rashford zorgde via een afstandsschot voor de eindstand.

Overige uitslagen Premier League zaterdag
AFC Bournemouth - Liverpool 0-4
Arsenal - Huddersfield Town 1-0
Burnley - Brighton & Hove Albion 1-0
Cardiff City - Southampton 1-0
Manchester United - Fulham 4-1
West Ham United - Crystal Palace 3-2
Chelsea - Manchester City 2-0
Leicester City - Tottenham Hotspur 0-2

Dortmund wint derby tegen Schalke, Lewandowski helpt met twee goals Bayern aan zege

Borussia Dortmund heeft de Kohlenpott-derby gewonnen. In Gelsenkirchen won de koploper in de Bundesliga het uitduel met 1-2 van Schalke 04.

Na zeven minuten kopte Thomas Delaney uit een vrije trap van Marco Reus al de 0-1 binnen. Lang wist Dortmund de voorsprong vast te houden, maar na een uur spelen kwam Schalke 04 langszij via een omstreden penalty die werd benut Daniel Caligiuri.

Een kwartier voor tijd bezorgde Jadon Sancho toch de overwinning voor Borussia Dortmund. De pas 18-jarige Engelse aanvaller rondde een mooie aanval af via een geplaatst schot.

Bayern München heeft in eigen huis een simpele zege geboekt op 1. FC Nürnberg. 'Die Rekordmeister' won eenvoudig met 3-0 door onder meer twee doelpunten van Robert Lewandowski. Franck Ribery maakte na rust de andere treffer van het duel. Arjen Robben ontbrak bij Bayern München vanwege een blessure.

Bayern stijgt door de overwinning naar de tweede plaats in de Bundesliga, mede doordat RB Leipzig met 3-0 verloor van SC Freiburg. Borussia Mönchengladbach heeft nog een wedstrijd te spelen en kan de tweede plek weer overnemen als het zondag speelt tegen VfB Stuttgart.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
VfL Wolfsburg - TSG Hoffenheim 2-2
Bayer Leverkusen - FC Augsburg 1-0
Bayern München - 1. FC Nürnberg 3-0
SC Freiburg - RB Leipzig 3-0
Schalke 04 - Borussia Dortmund 1-2
Hertha BSC - Eintracht Frankfurt 1-0

Erdogan veroordeelt geweld tegen 'Gele Hesjes'

Erdogan heeft het geweld dat de politie in onder meer Parijs en Brussel heeft gebruikt tegen de betogers in de Gele Hesjes veroordeeld. Volgens hem is er 'buitensporig geweld' gebruikt. Volgens hem regeert de chaos in Europa, en dan met name in Parijs. 

Volgens hem heeft de aanpak van de betogingen aangetoond dat er op het gebied van 'democratie, mensenrechten en vrijheid' veel mis is in Europa. Een opmerkelijke uitspraak, aangezien andere landen uit datzelfde Europa eerder kritiek hadden op de Turkse president omdat hij de oppositie zou onderdrukken. 

Lees hier ons liveblog van vandaag terug!

Uitstekende WK-loting Nederlandse voetbalsters

De Nederlandse voetbalsters hebben uitstekend geloot voor het wereldkampioenschap van volgend jaar. In Frankrijk, het gastland van het eindtoernooi, werd zaterdagavond de loting afgewerkt. Nederland speelt in groep E tegen Canada, Nieuw-Zeeland en Kameroen.

Canada haalde in 2003 de halve finales en werd in 2015 in eigen huis in de kwartfinales uitgeschakeld, na onder meer een 1-1 tegen Nederland in de groepsfase. Ook tegen Nieuw-Zeeland speelde Nederland in 2015 in Canada al, dat won Oranje toen met 1-0. Nieuw-Zeeland speelde vier WK's, maar kwam in twaalf wedstrijden nog niet verder dan drie keer een gelijkspel. 

Kameroen was er in 2015 voor het eerst bij en won destijds van het uiterst zwakke Ecuador en ietwat verrassend van Zwitserland, waarna China in de achtste finales te sterk was. Vooral Gaëlle Enganamouit maakte daar indruk en kreeg vanwege haar fysieke spel de bijnaam Freight Train van de Canadese fans.

Nederland begint op 11 juni met het duel tegen Nieuw-Zeeland in Le Havre. Vier dagen later wacht Kameroen in Valenciennes en op 20 juni sluit Nederland de groepsfase tegen Canada af in Reims.

Zwemster Toussaint zegt ziek af voor WK

Zwemster Kira Toussaint heeft zich af moeten melden voor de wereldkampioenschappen kortebaan, die van 11 tot en met 16 december gehouden worden in het Chinese Hangzhou: de rugslagspecialiste is ziek, zo meldt zwembond KNZB.

Toussaint verkeerde uitgerekend nu in topvorm. In de World Cup-wedstrijden boekte ze de afgelopen weken meerdere zeges. Zo won ze in Singapore de 50 en 100 meter rugslag, allebei in nieuwe Nederlandse records. 

"Dit is heel zuur voor Kira, ze was hier naartoe gekomen om te vlammen. Nu hopen we dat ze snel weer wedstrijdfit is", aldus hoofdcoach Marcel Wouda vanuit China.

Mandigers en Veenstra boeken zege op Finder Darts Masters

Willem Mandigers en Richard Veenstra hebben hun eerste duel in de groepsfase van de Finder Darts Masters gewonnen. Beide darters spelen vanavond om de groepswinst en een plek in de kwartfinales. 

De als nummer twee geplaatste Mandigers had geen enkel probleem met Tony O'Shea en won met 5-2. Hij neemt het vanavond op tegen Conan Whitehead voor een plek in de kwartfinales. Ook Veenstra is door. Hij won met dezelfde cijfers van Dean Reynolds. Veenstra treft Wesley Harms in een plek voor zondag. 

Bij de heren wisten alle groepshoofden hun wedstrijd te winnen. Ook Derk Tenelkes en Chris Landman wonnen. Telnekes won zonder problemen met 5-1 van Martijn Kleermaker en Landman bezorgde Adams zijn tweede nederlaag in Egmond aan Zee. Het werd 5-4. De wedstrijden vanavond gaan tussen de groepshoofden en de winnaars van vrijdagavond. Bij de heren is het heel simpel. De winnaar van vanavond plaatst zich voor de kwartfinales. 

In het vrouwentoernooi is Aileen de Graaf de jacht op titelprolongatie goed begonnen. Ze won met 4-2 van Sharon Prins. Vanavond speelt ze tegen wereldkampioene Lisa Ashton voor een plek in de finale. Het toernooi is te volgen via RTVNH. 

Uitslagen Finder Darts Masters - Groepsronde II

Groep Speler Speler Uitslag
A Jim Williams (1) – Wales Jeffrey van Egdom – Bel 5-4
B Chris Landman (8) – Neth Martin Adams – Eng 5-4
C Derk Telnekes (5) – Neth Martijn Kleermaker – Neth 5-1
D Richard Veenstra (4) – Neth Dean Reynolds – Wales 5-2
E Mark McGeeney (3) – Eng Michael Unterbuchner – Ger 5-2
F Scott Mitchell (6) – Eng Daniel Day – Eng 5-3
G Glen Durrant (7) – Eng Scott Waites – Eng 5-4
H Willem Mandigers (2) – Neth Tony O’Shea – Eng 5-2
LA Deta Hedman (1) – Eng Astrid Trouwborst – Neth 3-4
LB Aileen de Graaf (2) – Neth Sharon Prins – Neth 4-2
YA Kevin Lasker – Neth Jurjen van der Velde – Neth 0-4
YB Lars Plaisier – Neth Nathan Girvan – Sco 2-4

Speelschema groepsfase - ronde III

25 B Chris Landman (8) – Neth – Wayne Warren – Wales
26 YA Kevin Lasker – Neth – Levy Frauenfelder – Neth
27 G Glen Durrant (7) – Eng – Gary Robson – Eng
28 LA Deta Hedman (1) – Eng – Fallon Sherrock – Eng
29 D Richard Veenstra (4) – Neth – Wesley Harms – Neth
30 YB Lars Plaisier – Neth – Keane Barry – Rep Irl
31 A Jim Williams (1) – Wales – Jeffrey Sparidaans – Neth
32 F Scott Mitchell (6) – Eng – Wouter Vaes – Neth
33 LB Aileen de Graaf (2) – Neth – Lisa Ashton – Eng
34 C Derk Telnekes (5) – Neth – Ross Montgomery – Sco
35 E Mark McGeeney (3) – Eng – Andy Hamilton – Eng
36 H Willem Mandigers (2) – Neth – Conan Whitehead – Eng

Katja Schuurman naakt op insta

Katja Schuurman is graag één met de natuur, en dat laat ze met liefde zien op Instagram. Op de foto zien we een naakte, met verf besmeurde, Katja die diepzinnig in de verte staart. Nieuwswaardig? Niet echt, leuk om te delen? Jazeker. Mocht de instagram hieronder niet werken, klik dan even hier

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

#lekkereenmetdenatuur #kunst #tropen #nature

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman) op8 Dec 2018 om 5:58 (PST)

Politie achtervolgt dreigend drietal van Zoetermeer naar Den Haag

Zaterdagochtend 8 december hielden agenten drie verdachten aan op de Maanweg in Den Haag na een achtervolging die begon op de Van der Hagenstraat in Zoetermeer.

Een medewerker van een horecagelegenheid belde rond 04:00 uur de politie omdat een van de gasten zich agressief gedroeg en dreigde een vuurwapen te gebruiken. Ook zou hij een geldbedrag uit handen van een medewerkster hebben gestolen Daarna ging deze persoon er samen met twee anderen vandoor in een auto.

Agenten zagen deze auto enige tijd later met hoge snelheid over de A12 rijden in de richting van Den Haag. Bij de afrit Voorburg werd de auto staande gehouden, en pasten agenten een uitpraatprocedure toe. Dit houdt in dat agenten de auto van de verdachten met getrokken wapens benaderen en de inzittenden instructies geven om de auto rustig te verlaten.

Tijdens de uitpraatprocedure werden er door de agenten twee waarschuwingsschoten gelost. Toch gaven de verdachten geen gehoor aan deze waarschuwing en gingen er met hoge snelheid vandoor. Op de Maanweg werd de auto voor de tweede keer staande gehouden, en werd de uitpraatprocedure weer toegepast. Deze keer werden de drie inzittenden – een 32-jarige man uit Leidschendam, en twee Hagenaren van 28 en 26-jaar – wel aangehouden. Er werd geen vuurwapen aangetroffen in de auto.

WK hockey: India overtuigend poulewinnaar na 5-1 zege op Canada

Het is de elfde dag van het WK hockey. Vandaag vielen de beslissingen in poule C. In het Indiase Bhubaneswar won België met 5-1 van Zuid-Afrika. India wist door een wervelend vierde kwart 5-1 te winnen van Canada. India is daardoor poulewinnaar en plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinale. Zuid-Afrika is uitgeschakeld. Beide duels zijn hier terug te kijken.

Canada - India (1-5)
Met de 5-1 zege van België op Zuid-Afrika in het achterhoofd, wist India dat elke overwinning genoeg zou zijn om zich direct te kwalificeren voor de kwartfinale. Gesteund door het uitverkochte stadion, ging India op zoek naar de treffer. Het was strafcornerspecialist Harmanpreet Singh, die de 1-0 binnensleepte in de twaalfde minuut. Canada kwam er nauwelijks aan te pas en het leek een kwestie van tijd voordat India door zou drukken.

Dit gebeurde ondanks de Indiase druk en de gele kaart van Canadees James Wallace niet. Sterker nog, een groot wonder gebeurde, toen Floris van Son met een lob over de Indiase keeper Sreejesh scoorde en vijftienduizend supporters stil kreeg. Floris van Son is de Nederlandse Canadees van HIC, die tegen India voor het eerst in actie dit WK vanwege een blessure binnen het team. Hij was woensdag pas ingevlogen en maakte dus hele succesvolle eerste minuten.

In het vierde kwart leken de Canadezen moegestreden en kon India er alsnog erop en erover. Toen ging het ook hard. De hele trukendoos ging open en de Indiase dribbels kwamen steeds vaker. Pas bij 5-1 was de show afgelopen, dit tot genoegen van het publiek, dat blij was met de directe kwalificatie voor de kwartfinale.

België - Zuid-Afrika (5-1)
De Belgen konden vandaag vertrouwen tanken na twee moeizame wedstrijden en vijf rustdagen, maar dan moest er wel overtuigend worden gespeeld tegen hekkensluiter Zuid-Afrika. Het leek van het begin even de verkeerde kant op te gaan. Na 36 seconden had de Zuid-Afrikaan Nicholas Spooner de bal hard en diagonaal achter keeper Vincent Vanasch geslagen. 0-1 voor Zuid-Afrika. Hoe zouden de Red Lions reageren?

In het begin was het nog wisselvallig, want de Zuid-Afrikaan Dayaan Cassiem had in de eerste helft nog twee goede kansen. Maar ondertussen had België orde op zaken gesteld via hun eerste strafcorner. Het was Alexander Hendrickx (Pinoké) die de bal twee keer scoorde via de sleeppush. Loïck Luypaert deed dat een keer, tussendoor wisten Simon Gougnard en Cédric Charlier het net te vinden. Op papier in ieder geval een overtuigende zege voor de Belgen, die zich geplaatst hebben als nummer 1 of 2 voor de kwartfinale of de cross-overs.

Pieter-Christiaan wordt ambassadeur Rode Kruis

Prins Pieter-Christiaan wordt ambassadeur van het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds, zo maakt het Rode Kruis bekend via een persbericht. Dit Fonds zet zich in om mensen beter te beschermen en voor te bereiden op natuurrampen. De Prins heeft vandaag tijdens de vergadering van de ledenraad afscheid genomen als vicevoorzitter van het bestuur van het Rode Kruis.

Als dank voor zijn inzet voor het verenigingsbestuur heeft de hulporganisatie hem tot ambassadeur van het Prinses Margriet Fonds benoemd.“Wij willen Prins Pieter-Christiaan hartelijk bedanken voor zijn bijdrage en toewijding de afgelopen acht jaar in ons bestuur. Wij hopen en vertrouwen erop dat hij het Rode Kruis, en in het bijzonder het Prinses Margriet Fonds, een warm hart blijft toedragen. Daarom zijn we vereerd hem tot ambassadeur van het Fonds te benoemen,” aldus Inge Brakman, voorzitter van het Rode Kruis, tijdens de ledenraad.

Haïti
Prins Pieter-Christiaan zat vanaf december 2010 in het bestuur van het Rode Kruis. Hoogtepunten tijdens zijn bestuurstermijn waren de reizen die hij samen met zijn moeder en erevoorzitter van het Rode Kruis, Prinses Margriet, maakte naar Bangladesh en Haïti om projecten op het gebied van rampenpreventie te bezoeken.

Andere bijzondere momenten tijdens zijn bestuurstermijn waren de jaarlijkse Rode Kruis-Rally, deelname aan het Wereldrecord EHBO op de Dam in 2017 en een bezoek aan Auschwitz als voorbereiding op de publicatie van het NIOD-onderzoek over de rol van het Rode Kruis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Naast zijn functie als bestuurslid heeft hij zich ook als vrijwilliger ingezet voor het Rode Kruis tijdens NL Doet. Als ambassadeur van het Prinses Margriet Fonds zal de Prins betrokken blijven bij de werkzaamheden van het Rode Kruis om mensen beter te beschermen en voor te bereiden op rampen.

Prins Pieter-Christiaan, met zijn moeder op Haïti (Foto: Rode Kruis/Arie Kievit)
Prins Pieter-Christiaan, met zijn moeder op Haïti (Foto: Rode Kruis/Arie Kievit)

28-jarige is rijbewijs kwijt na dollemansrit door Dongen

Een 28-jarige automobilist uit Dongen is afgelopen nacht omstreeks 01.30 uur onder flink verzet op de Perengaarde aangehouden voor gevaarlijk rijgedrag. Hij negeerde een stopteken van de politie en reed met zijn auto met snelheden van 80 tot 100 kilometer per uur door de bebouwde kom van Dongen. Ook nam hij een rotonde links waardoor hij enkele fietsers in gevaar bracht.

Agenten van het team Langstraat reden over de Jan Mertenslaan in Dongen in de richting van de Minister Goselinglaan. Ze zagen dat voor hen een Opel reed die de rotonde links om nam, daardoor werden enkele fietsers in gevaar gebracht. Hierna verhoogde de bestuurder zijn snelheid tot meer dan 100 kilometer per uur.

Stopteken
De dienders gaven de automobilist op de Procureurweg een stopteken met hun LED bord en stelden het blauwe zwaailicht in werking en vervolgens de sirene. De bestuurder reageerde hier aanvankelijk niet op en reed met zijn auto met een snelheid van circa 80 km uur door enkele straten waar een 30 km zone geldt. Hij reed zich uiteindelijk klem op de Perengaarde waardoor hij daar tot stilstand kwam.

Hij zette het direct op een lopen maar werd na een korte achtervolging in de bosschages langs een woning aangehouden. Na zijn arrestatie ging hij flink in verzet waarna hij op de grond is gelegd en is geboeid. Ook werden de politiemensen uitgescholden voor kankerwouten. Hij werd ingesloten in het cellencomplex. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Dubbelslag Russische schaatsers in World Cup Polen

De World Cup schaatsen in het Poolse Tomaszow Mazowiecki heeft zaterdag bij de mannen een Russische dubbelslag opgeleverd. Japan pakte daarbij dan weer twee keer een tweede plek, een Nederlands podium zat er niet in.

Op de 1500 meter stond er geen maat op Denis Yuskov, die ook de eerste 1500 meter van het seizoen al won. Dit keer reed hij naar een dik baanrecord van 1:46,783 minuten, waar alleen de Japanner Seitaro Ichinohe (1:47,381) enigszins bij in de buurt kon blijven. Dat het schaatsen in de lift zit werd achter de 22-jarige Japanner wel duidelijk, want plek drie was met 1:47,851 voor de pas 19-jarige Zuid-Koreaan Kim Min-seok, die de ook nog maar 20-jarige Noor Allan Dahl Johansson voor wist te blijven.

Marcel Bosker eindigde met 1:49,275 als elfde en was de enige Nederlander in de A-groep. Een niveau lager deden er vier mee: Jos de Vos (4e in 1:50,122), debutant Louis Hollaar (6e in een PR van 1:50,263), Pim Schipper (11e in 1:50,896) en Gijs Esders (14e in 1:51,203). De uitslag van de wedstrijd is hier te vinden.

De 500 meter werd wederom een prooi voor de oppermachtige Rus Pavel Kulizhnikov. Met een vlijmscherpe 34,672 reed hij zijn baanrecord van vrijdag aan flarden en liet hij een Japanse brigade achter zich. Tatsuya Shinhama werd met 34,876 tweede, voor Yuma Murakami (34,953) en Ryohei Haga (35,231).

Kai Verbij was met 35,371 en een gedeeld tiende plek de beste Nederlander, Michel Mulder eindigde met 35,600 als zeventiende en Dai Dai Ntab was eindelijk eens lekker op weg toen hij onderuit ging. Jesper Hospes werd met 35,719 zevende in de B-groep, waar Ronald Mulder met een uiterst matige 36,215 niet verder kwam dan plek achttien. De uitslag staat hier.

Ook Patty Brard gaat Johnny de Mol roasten

Het Roast Panel dat Johnny de Mol aan het kruis gaat nagelen is compleet! Patty Brard werd gisteravond in RTL Late Night als laatste Roaster bekendgemaakt van The Roast of Johnny de Mol op Comedy Central. Het complete Roast Panel bestaat naast Patty Brard uit Peter Pannekoek, Tooske Ragas, Najib Amhali, Heleen van Royen, Ruben van Zwieten, Tatum Dagelet, Danny Froger en Roast Master Jeroom. The Roast of Johnny de Mol is dinsdag 18 december om 20.30 uur te zien op Viacom-zender Comedy Central. 

In The Roast of... worden zogenoemde Roastees geconfronteerd met gênante momenten en opvallende eigenschappen. Comedy Central heeft als 'Home of Roasting' inmiddels al een lange Roast geschiedenis. Sinds 2003 zijn onder andere Pamela Anderson, Charlie Sheen, James Franco, Donald Trump, Justin Bieber, Rob Lowe en recentelijk nog Bruce Willis geroast. In Nederland gingen Gordon (2016) en Giel Beelen (2017) de nieuwe Roastee Johnny de Mol voor. We only roast the ones we love.

Ook Patty Brard gaat Johnny de Mol roasten  (Foto: Viacom)
Ook Patty Brard gaat Johnny de Mol roasten (Foto: Viacom)

Mosconi Cup na negen jaar weer naar team USA

Na negen jaar in Europese handen te zijn geweest, is de Mosconi Cup weer in eens gewonnen door de poolspelers uit Amerika. Het zestal uit de Verenigde Staten was met 11-9 te sterk voor Team Europa, waaronder de Nederlander Niels Feijen.

Het Amerikaanse zestal, onderleiding van de Nederlandse coach, John Ruijsink, keek na de derde dag al tegen een 9-6 voorsprong aan en had nog twee punten nodig. Gemakkelijk ging dit echter niet. Het werd nog bloedstollend spannend in het Alexandra Palace in Londen. Met spannende partijen kwamen de spelers uit Europa heel dichtbij de winst en wisten zelfs 10-9 op het scorebord te krijgen.

De laatste partij tussen de geroutineerde Amerikaan Shane van Boening en de Griek Alex Kazakis bracht te beslissing. Van Boening won met 5-3 en bracht daarmee de onderlinge stand op 12-12. De spelers van team USA mochten in Londen ieder een cheque van 20.000 dollar in ontvangst nemen. De Europeanen krijgen de helft.

De stand na 25 Mosconi Cups is 12-12. De editie van 2006 eindigde in een gelijkspel. De volgende editie van de Mosconi Cup zal volgend jaar plaatsvinden in Las Vegas. 

Takagi klopt Wüst in rechtstreeks duel, Herzog wint weer

Schaatsster Vanessa Herzog heeft tijdens de World Cup in het Poolse Tomaszow Mazowiecki net als vrijdag de 500 meter gewonnen. De Oostenrijkse eindigde in de eerste vier races als tweede achter Nao Kodaira, maar de Japanse is in Polen afwezig.

In de op twee na laatste rit reed Herzog naar een scherpe tijd van 37,949 seconden, een kleine verbetering van haar vrijdag gereden baanrecord. Olga Fatkulina kwam er in de slotrit niet meer aan en moest anderhalf tiende toegeven: 38,104. Brittany Bowe reed in het kielzog van Herzog naar 38,231 en dat bleek goed voor plek drie.

Letitia de Jong (15e in 38,980), Jutta Leerdam (16e in 39,009), Janine Smit (18e in 39,071) en Femke Beuling (20e in 39,378) kwamen er niet aan te pas, Esmé Stollenga werd met 39,493 zevende in de B-groep. De uitslag staat hier.

Op de 1500 meter reden Miho Takagi en Ireen Wüst tegen elkaar om wat uiteindelijk de winst bleek. De Japanse won het duel vooral dankzij een veel sterker tweede deel: 1:57,325 tegen 1:58,218 voor Wüst. Dat was wel genoeg voor de tweede plek, een kleine vier honderdsten van een seconde voor de enige andere die dit seizoen won op de 1500 meter, de Amerikaanse Brittany Bowe.

Lotte van Beek eindigde met 2:00,592 als tiende, Melissa Wijfje werd zeventiende in 2:01,891. Roxanne van Hemert (6e in 2:02,100) en Reina Anema (13e in 2:03,716) kwamen in actie in de B-groep. Voor de uitslag kun je hier terecht.

Een terugblik op de chaos in Parijs en de Gele Hesjes in Nederland

Na de extreme geweldsuitbarsting van vorig weekend zit de schrik er bij de Fransen goed in. Daarom zijn er forse maatregelen genomen, desondanks wordt een nieuwe oproer zeer waarschijnlijk geacht.

De Parijse politie heeft al bijna 30 man prefentief aangehouden. Dat terwijl er nog maar duizend gele hesjes aanwezig zijn op de Champs-Élysées. De Olivier heeft aangekondigd hard te zullen optreden.

Ook in Nederland vinden vandaag op diverse plaatsen acties plaats van gele hesjes. Een van de grooste in Amsterdam. 

In dit artikel zullen we u gedurende de dag op de hoogte houden van de ontwikkelingen op dit gebied.

Livestream van The Sun:

Video van onze redacteur in Amsterdam:

Update & einde 15:30:
 
In Parijs is de situatie iets gekalmeerd maar nog verre van rustig. In Nederland zijn de protesten wel voorbij. Toch gaan we dit liveblog hier afsluiten, er is weinig nieuws meer te melden. Soms winnen de demonstranten een paar meter terrein, dan worden ze weer teruggedrongen door de ordediensten. Mocht er nog nieuws zijn dan volgt dat via onze reguliere berichtgeving. Ook verwijs ik u graag naar de livestream van The Sun hierboven. Als laatste wil ik DJMO bedanken voor het verslag vanuit Amsterdam. En natuurlijk veel dank aan de lezers voor het volgen!

Update 15:15: 
Inmiddels zijn er beelden van de brandende auto's : 

Update 15:05: 
In Parijs sneuvelen nog steeds winkelruiten. 

Update 14:50:  

Update 14:45: 
De Brusselse politie houdt er dubieuze praktijken op na. 

Update 14:40: 
Er zijn geruchten dat er auto's in de fik zijn gestoken in Parijs. Maar dat is niet bevestigd. Wat wel zeker is, is dat de politie nog steeds hard optreedt tegen de demonstranten. Daarbij vallen ook gewonden. 

Update 14:30: 
In Parijs moeten de winkels er aan geloven. 

Update 14:25: 
In Brussel zin de spanningen opgelopen nadat gele hesjes probeerden het Europees Parlement te bestormen. 

Update 14:10: 
Op beelden uit Parijs is te zien dat ook leden van de extreemlinkse actiegroep Antifa zich onder de demonstranten bevinden. 

Update 13:57: 
De betogers die eerst achteruit gingen gooien nu met vuurwerk op de pantservoertuigen. Ook zit een aantal van hen op de weg vlak voor een van de voertuigen. De politie reageert, wederom, met traangas. Inmiddels is er echt wel sprake van een zeer grimmige sfeer. Het enige verschil met vorige week lijkt te zijn dat de politie beter is uitgerust en georganiseerd. 

Update 13:55: 
De politie van Parijs gebruikt de beruchte pantservoertuigen nu om brandende baricades op te ruimen. De demonstranten deinzen achteruit. 

Update 13:40:
Zoals eerder gemeld is de vriendelijkheid in Parijs definitief over. 

Update 13:35: 
Trump vindt er ook wat van:

Update 13:30:
Er zouden 31.000 demonstranten op de been zijn in Frankrijk waarvan 8.000 in Parijs. 

Update 13:20: 
In Parijs zijn inmiddels bijna 500 staandehoudingen verricht door de politie. Ook zijn er al een aantal gewonden gevallen. Daarnaast zijn ook de eerste brandjes gespot. Hoewel het nog lang niet zo massaal is als vorige week begint de sfeer nu toch wel om te slaan. 

Update 13:10: 
Het lijkt er op dat de Parijse politie vooral probeert om de groepen gescheiden te houden. Zo zou de Champs-Élysées inmiddles hermetisch afgesloten zijn, er kan niemand meer op of af.

Update 13:00:
In Rotterdam is de betoging inmiddels voorbij.

In Parijs voert de polite regelmatig charges uit en worden betogers verdeeld in kleine groepjes. De situatie is gespannen, maar het geweld lijkt mee te vallen.

Update 12:45:
 
Op de dam in Amsterdam staan nog zo'n vijftig gele hesjes na te praten. De demonstratie lijkt voorbij. Wel is de ME nog massaal aanwezig.  Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)
Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)
Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)
Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)
Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)

Update 12:30:

 In Parijs begint de situatie weer iets te kalmeren, de politie is weer uit hun voertuigen en heeft een aantal raddraaiers aangehouden. De vraag is wel hoe lang het rustig blijft.

Update 12:25:
In Amsterdam houdt een deel van de betogers het voor gezien na twee rondjes lopen rondom de stopera. Een ander deel is op weg naar de dam, zo meldt onze redacteur ter plaatse.  

Update 12:15: 
Waar het in Parijs alleen maar onrustiger wordt is het in Amsterdam nog altijd kalm.Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)
Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)
Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)
Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)

Update 12:10:
In het deel van Parijs waar net een gewonde viel blijft de politie traangas schieten. Voorlasnog heet dat niet het gewenste effect, de menigte wordt alleen maar onrustiger. 

Update 12:05:
In Parijs wordt een deel van de menigte onrustig nadat er een gewonde is gevallen. De politie trekt zich even terug en reageert dan met de inzet van traangas. Waarna ze zich helemaal terugtrekken.

Update 12:00: 
In Rotterdam is het protest inmiddels ook van start gegaan.  

Update 11:50:
In Parijs zijn inmddels bijna 500 aanhoudingen verricht. Wel lijkt de situatie nog altijd rustiger dan vorige week. 

Update 11:40: 
Op beelden uit Parijs lijkt het erop dat de politie de aangekondigde pantservoertuigen daadwerkelijk gaat inzetten.  

Update 11:30:
In Amsterdam wordt het gestaag drukker. Ook de politie pakt flink uit.Gele Hesjes (Foto: FOK!)
Gele Hesjes (Foto: FOK!)

Update 11:23:
 
Ook in Rotterdam zijn een aantal gele hesjes op de been. 

Update 11:15:
 
Onze redacteur ter plaatse in Amsterdam meldt dat er gele hesjes rondlopen met de tekst "Fvd" achterop. Leden van die partij zijn dus aanwezig bij de protesten.

Gele Hesjes, rechts tussen de politieagenten een FvD hesje (Foto: FOK!)
Gele Hesjes, rechts tussen de politieagenten een FvD hesje (Foto: FOK!)

Update 11:10:
In Parijs is weinig verandering te merken in de situatie. Er word wat gereld en zo af en toe doet de politie eens wat terug. Wel lijkt de situatie stukken beter onder controle als afgelopen weekend. 

Update 10:55:
In Parijs gaat het al aardig los. De politie heeft al traangas ingezet en slaat in op demonstranten. In Amsterdam is de situatie nog rustig. Wel is er ook daar veel politie op de been. Er zijn slechts enkele gele hesje gesignaleerd tot nu toe.Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)
Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)

Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)
Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)

Arias helpt Atlético Madrid met eerste assist op weg naar tweede plaats

Atlético Madrid heeft zaterdagmiddag geen fout gemaakt in de 'topper' tegen nummer vier Alavés.

Los Colchoneros waren dankzij doelpunten van Nikola Kalinic, op aangeven van Santiago Arias, Antoine Griezmann en Rodri met 3-0 te sterk voor de bezoekers uit Baskenland en komen in punten gelijk met koploper Barcelona. Nummer drie Sevilla, dat later op de dag tegen Valencia speelt, kan echter wel weer over de Madrilenen heen stijgen, terwijl Barcelona zelf zaterdagavond de derby tegen Espanyol speelt.

Diego Simeone kon in het Wanda Metropolitano vanwege blessureleed geen beroep doen op onder meer Filipe Luís, Diego Godín en Juanfran, waardoor Saúl Ñíguez de wedstrijd begon als linksback en Arias op de andere flank een basisplaats kreeg. De van PSV overgenomen verdediger speelde na 25 minuten spelen een hoofdrol toen hij opstoomde over de rechterkant en zijn voorzet uiteindelijk binnen kon worden gelopen door Kalinic, die de plek van de eveneens geblesseerde Diego Costa innam.

Ondanks de voorsprong namen de zorgen bij Simeone een kleine tien minuten voor de rust verder toe toen Lucas Hernández zich vanwege knieklachten om een wissel vroeg en de weer net herstelde José Giménez zijn plek in moest nemen. Die wissel pakte een paar minuten na de rust bijna bijzonder goed uit toen de Uruguayaan bij een corner boven alles en iedereen uittorende, maar zijn kopbal uiteindelijk op de paal naast Fernando Pacheco zag belanden.

Kalinic moest een dik halfuur voor tijd plaatsmaken voor Vitolo, terwijl ook Thomas Lemar de negentig minuten niet vol mocht maken. De twee zagen vanaf de bank hoe Atlético in de laatste tien minuten het duel definitief op slot gooide. Aanvoerder Griezmann mocht eerst na een snelle uitbraak alleen op het doel af, trof in eerste instantie de paal en kon vervolgens de bal wel in het net werken. Twee minuten voor tijd was het opnieuw raak toen Pacheco nog wel een antwoord had op een schot van Ángel Correa, maar Rodri op de goede plek stond om uit de rebound de 3-0 binnen te knallen.

Politie zoekt getuigen dodelijk incident in café

Vrijdagavond rond 23.00 uur is een 60-jarige man (die in Nuenen verbleef) om het leven gekomen bij een geweldsincident in een café aan het Park in Nuenen. Rond 23.30 uur hielden agenten een 25-jarige verdachte in zijn woning in Nuenen aan. Hij wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest bij het incident waarbij het slachtoffer om het leven kwam. De man is de cel ingegaan voor verder onderzoek.

Het onderzoek naar het geweldsincident is in volle gang. De politie wil graag weten wat er is gebeurd in het café en doen daarvoor onder andere sporenonderzoek en spreekt met getuigen. De politie is daarom op zoek naar mensen die tijdens het incident in het café aanwezig waren. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie op nummer 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Vrouw ernstig gewond na val uit raam, partner aangehouden

Een vrouw uit Bergen op Zoom is vrijdagavond ernstig gewond geraakt nadat ze uit een raam enkele etages naar beneden viel. Haar 52-jarige partner is aangehouden, hij zou mogelijk bij het incident betrokken zijn.

Hulpdiensten kregen rond 19.40 uur een melding dat een vrouw uit een raam zou zijn gevallen aan de Van Dedemstraat. Ze gingen direct ter plaatse en troffen de gewonde vrouw aan. De vrouw is ter plaatse gestabiliseerd en afgevoerd naar het ziekenhuis.

Uiteindelijk is de verdachte rond middernacht in een woning elders in Bergen op Zoom opgepakt. Hij zou mogelijk bij het incident betrokken zijn. De man is ingesloten en zal worden gehoord. De recherche doet verder onderzoek.

Gijzelnemer NPO was psychotisch, TBS geëist

Tegen de 34-jarige man die ervan verdacht wordt een vrouw bij de NPO in augustus 2017 te hebben gegijzeld en bedreigd, heeft de officier van justitie de maatregel TBS met dwangverpleging geëist. Met het oog op de beveiliging van de maatschappij is dit de enige passende strafrechtelijke reactie.

Toen de vrouw op 17 augustus 2017 haar auto had geparkeerd bij de NPO in Hilversum, nam de man haar in gijzeling en bedreigde haar met een groot mes. Binnen bond hij haar vast aan een stoel, praatte over complotten en de AIVD en eiste zendtijd. Onderhandelaars praatten op hem in maar konden hem er niet toe brengen zich over te geven. Uiteindelijk wist een arrestatieteam de man te overmeesteren. Het incident duurde ruim en uur en al die tijd vreesde de vrouw voor haar leven.

Deskundigen die de man hebben onderzocht, komen tot de conclusie dat hij ten tijde van het incident in een psychose verkeerde en als volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden gezien. De man kan zodoende niet veroordeeld worden tot een straf maar de rechtbank kan wel een maatregel opleggen. De deskundigen adviseren tbs met voorwaarden; de officier nam dit advies niet over.

De kans dat de man zich aan de voorwaarden zal houden is klein omdat hij zich geregeld verzet tegen het innemen van medicatie en zonder anti psychotische medicatie zal hij snel weer psychotisch worden. Het risico op gewelddadig gedrag is dan hoog, volgens de deskundigen. Bovendien is het nodig dat de verdachte zeker een jaar lang behandeld wordt en pas dan zal er een duidelijk beeld zijn van zijn psychische toestand. Gezien deze risico’s eiste de officier van justitie de maatregel TBS met dwangverpleging op te leggen.

Ronaldo over Ronaldo: "Ik trainde omdat het moest, hij traint omdat hij ervan houdt"

Ronaldo Luís Nazário de Lima en Cristiano Ronaldo delen een naam, een verleden bij Real Madrid en een 'verlangen om doelpunten te maken'. Volgens de Braziliaanse Ronaldo, die naast de Koninklijke ook actief was bij onder meer PSV, Barcelona en AC Milan, zijn dat echter ook de enige overeenkomsten tussen hemzelf en de aanvaller van Juventus.

"We zijn anders wat betreft de positie die we op het veld bekleedden en de manier waarop we onze positie invulden. Hoewel Cristiano nu wat centraler speelt, benadert hij het doel op een andere manier dan ik deed, hoewel het doel wel hetzelfde blijft. Natuurlijk zijn we wel bijna hetzelfde in ons verlangen om doelpunten te maken", legt Ronaldo uit in gesprek met La Gazzetta dello Sport.

De 98-voudig Braziliaans international wijst op de manier waarop Cristiano Ronaldo voor zijn sport leeft als de belangrijkste reden voor zijn voortdurende succes: "Het is geen toeval dat Cristiano op zijn 33e nog altijd in topvorm verkeert. Ik denk dat er maar weinig spelers zo goed voor hun lichaam zorgen als hij doet en ook nog zoveel verlangen hebben om beter te worden. Ik zeg niet dat ons concept van trainen, of hoe belangrijk we het vonden om te werken, compleet tegenovergesteld is, maar het is zeker wel anders. Ik trainde omdat het moest, hij traint omdat hij ervan houdt."

Ronaldo zag hoe zijn naamgenoot afgelopen week naast de Ballon d’Or greep. De keuze voor Luka Mordric, die met Kroatië doorstootte tot de finale van het WK, kwam voor de Braziliaan echter niet als een verrassing: "Wij als spelers begrepen dat meteen al. Iedereen weet dat de uitslag van de Ballon d’Or beïnvloed wordt door de resultaten en op het WK deed het Kroatië van Modric het beter dan het Portugal van Ronaldo.”

Noorse dominantie in het langlaufen, twee ruime zeges

De World Cup langlaufen in het Noorse Beitostølen heeft zaterdag alvast flink wat dominantie opgeleverd voor het thuisland. Er stond een individuele wedstrijd met intervalstart op het programma, in de vrije stijl, en twee keer won Noorwegen.

De vrouwen kregen 15 kilometer voor de kiezen en al snel was duidelijk dat er maar één kanshebster was: Therese Johaug langlaufde het hele veld weer op een hoop en breidde haar voorsprong kilometer na kilometer uit. Aan de finish was ze meer dan een minuut sneller dan de Zweedse Charlotte Kalla, die dankzij perfect indelen nog 0,2 seconden voor Ingvild Flugstad Østberg eindigde. Vlak achter de Noorse pakte de jonge Zweedse Ebba Andersson de vierde plek.

Bij de mannen, die 30 kilometer op het programma hadden staan, werd het een strijd tussen Russen en Noren. Namens de Noren waren het dan vooral Sjur Røthe, Martin Johnsrud Sundby en Didrik Tønseth, de Russen waren voorin de tussentijden vertegenwoordigd door Evgeniy Belov en Andrey Melnichenko.

Na 20 kilometer werd duidelijk dat er toch wel één man was die er bovenuit stak: Røthe noteerde keer op keer de beste tussentijd en het verschil met Sundby werd alsmaar groter. Aan de finish had hij 35 seconden voorsprong op zijn landgenoot, die 14 seconden voor Melnichenko de tweede plek pakte. Uiteindelijk bestond de top-10 uit vier Russen en maar liefst zes Noren. Irineu Esteve Altimiras verdiende weer een speciale vermelding: de jonge Andorrees werd zeer knap negentiende en lijkt zowaar bezig aan een heuse doorbraak.

De volledige uitslagen zijn hier te vinden, zondag worden in Noorwegen de in het langlaufen vrij zeldzame estafettes gehouden.

Skiër Hirscher oppermachtig op reuzenslalom

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft nog maar eens laten zien de beste technische skiër op aarde te zijn. De Oostenrijker won de uiterst moeilijke reuzenslalom in het Franse Val d'Isère, zijn 60e World Cup-overwinning.

Op de piste waar de Oostenrijker een jaar of acht geleden zijn eerste zege boekte haalde hij in de eerste run al gelijk behoorlijk uit. Welgeteld twee man wisten de schade binnen de seconde te houden: de Sloveniër Zan Kranjec gaf 0,71 seconden toe, de Zweed Matts Olsson stond op 0,99 seconden. De andere voorname concurrenten waren de Noor Henrik Kristoffersen (+1,20) en de Fransman Alexis Pinturault (+1,31).

Pinturault liet een prima tweede run zien, maar Kristoffersen was een stukje sneller en nam de leiding over. Olsson voegde zich vervolgens tussen de twee, waarna Kranjec flink terugviel. Hirscher mocht als laatste naar beneden en deed precies wat hij moest doen: nog een toprun skiën en met 1,18 seconden voorsprong op Kristoffersen winnen, met Olsson op de derde plek.

Speciale vermeldingen waren er voor Tommy Ford en Marco Odermatt. De 29-jarige Amerikaan werd zesde, zijn beste resultaat ooit en pas zijn vierde top-10-klassering. De 21-jarige meervoudig wereldkampioen junioren Odermatt eindigde zeer knap op de zevende plek, zijn eerste keer in de top-10 in de World Cup.

Gele hesjes gooien programma EK handbal in de war

Vanwege demonstraties in het kader van de 'gele hesjes'-beweging worden er zaterdag in Nantes geen wedstrijden van het EK handbal gespeeld. Door de demonstraties is de HAL XXL-arena in Nantes niet bereikbaar.

Zaterdag stonden in groep 1 van de hoofdronde de wedstrijden Zweden – Frankrijk en Servië – Rusland op het programma. Beide wedstrijden zijn verplaatst naar zondag. De aanvangstijden van 15.00 uur en 18.00 uur blijven gelijk.

In groep 2 hebben de Noorse handbalsters tegen Hongarije aan eerherstel gedaan. Na de tegenvallende groepsfase waarin men twee keer verloor en alleen wist te winnen van Tsjechië heeft Noorwegen vrijdagavond met 38-25 van Hongarije gewonnen.

Eerder op de avond in dezelfde groep speelde Duitsland tegen Spanje. De Duitse vrouwen onder leiding van bondscoach Henk Groener wonnen met 29-23.

Nederland speelt zondag haar eerste wedstrijd in de hoofdronde. Om 18.00 uur zijn de Roemeense vrouwen de tegenstander.

Hoofdronde groep 1
1. Frankrijk 3 gespeeld 4 punten
2. Rusland 2 4
3. Servië 2 2
4. Zweden 3 2
5. Montenegro 3 2
6. Denemarken 3 2

Hoofdronde groep 2
1. Roemenië 2 gespeeld 4 punten
2. Nederland 2 4
3. Duitsland 3 4
4. Noorwegen 3 2
5. Hongarije 3 2
6. Spanje 3 0

Skiester Shiffrin weer de beste op super-G

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft amper een week na haar eerste World Cup-zege op de super-G ook de tweede al te pakken. De Amerikaanse alleskunner was de beste in het Zwitserse skioord St Moritz.

De eerste dames leken bijzonder veel moeite te hebben met de piste en het was Tina Weirather die als eerste écht lekker naar beneden kwam. Haar tijd werd echter al vrij snel verbroken door de Zwitserse Lara Gut-Behrami, die 0,14 seconden sneller bleek.

Even leek de winst binnen voor Gut-Behrami, tot Shiffrin de piste betrad. Bovenin hield ze de schade zeer beperkt, onderin trok ze de gashendel open en dook ze 0,28 seconden onder de tijd van Gut-Behrami. De Zwitserse eindigde wel als tweede, Weirather overleefde een aanval van Ragnhild Mowinckel en pakte de derde plek.

In de algemene World Cup-stand heeft Shiffrin na een handvol wedstrijden al een gigantische voorsprong, terwijl Michelle Gisin, Mowinckel en Nicole Schmidhofer om plek twee vechten.

Shorttrackster Schulting blijft 1000m domineren in World Cup

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft tijdens de World Cup in het Kazachse Almaty de 1000 meter gewonnen. Het is al haar derde overwinning van het seizoen op de afstand, die ze ook in Calgary en Salt Lake City won.

1000m vrouwen
In de finale nam Schulting weer vroeg de leiding en die stond ze niet meer af. Kim Boutin uit Canada probeerde het tot op het laatst, maar moest genoegen nemen met plek twee, voor de Zuid-Koreaanse Noh Ah-rum. Rianne de Vries eindigde nipt buiten het podium als vierde, voor de Poolse Natalia Maliszewska. Lara van Ruijven eindigde als achtste dankzij een derde plek in de B-finale.

1000m mannen
Bij de mannen was er op dezelfde afstand een tweede plek voor Sjinkie Knegt. Hij duelleerde met Shaoang Liu, maar kon de Hongaar niet passeren en kwam uiteindelijk 0,02 seconden tekort. Lee June-seo uit Zuid-Korea werd derde, vlak voor Stijn Desmet. De jonge Belg kwam nog nooit verder dan een tiende plek in de World Cup, maar kwam nu tot op twee honderdsten van het podium. Itzhak de Laat werd tweede in de B-finale en eindigde dus als zevende, Dennis Visser ging er in de heats op vrijdag uit.

1500m vrouwen
Op de 1500 meters stond zaterdag geen Nederlander in de finales. Kim Geon-hee uit Zuid-Korea won bij de vrouwen, voor de Russische Ekaterina Efremenkova en de Chinese Li Jinyu. Yara van Kerkhof sneuvelde in de halve finales.

1500m mannen
Bij de mannen werd het een Koreaans feestje: olympisch kampioen Lim Hyo-jun won voor landgenoten Kim Gun-woo en Hwang Dae-heon. Daan Breeuwsma eindigde als zesde in de B-finale, Jasper Brunsmann en Friso Emons sneuvelden in respectievelijk de halve finales en de herkansingen.

Aflossing
Zowel de mannen als de vrouwen hebben zich op de aflossing geplaatst voor de finale. De dames wonnen hun halve finale, de mannen werden achter Hongarije tweede en plaatsten zich zo ook. De finales staan zondag op het programma, net als die voor de gemengde aflossing. Daar werd Nederland door een vroege val uitgeschakeld in de kwartfinales.

Rodelaar Kindl wint ook in Calgary, Duitse dubbeldubbel

Rodelaar Wolfgang Kindl heeft na de World Cup in Whistler ook de wedstrijd in Calgary gewonnen. Op de olympische baan van 1988 hield de Oostenrijkse wereldkampioen de Rus Roman Repilov net van het lijf.

Kindl zette in de eerste run al de snelste tijd neer en mocht in de tweede dus als laatste naar beneden. Alleen Felix Loch bleek sneller dan Kindl, maar de Duitse grootmeester ging in de eerste run al in de fout en werd daarin dertiende, wat hem uiteindelijk een vierde plek opleverde.

Repilov zette twee strakke runs neer en eindigde uiteindelijk 0,066 seconden achter Kindl. Diens landgenoot David Gleirscher pakte op 0,121 seconden de derde plek, vlak voor Loch, en dat mocht ook wel eens tijd worden: Gleirscher werd in Pyeongchang zeer verrassend olympisch kampioen, maar pakte nu dan ook zijn eerste World Cup-medaille.

De tweede plek was na één run overigens nog zeer verrassend in handen van Sebastian Bley, maar de jonge Duitser ging wat minder strak naar beneden in de tweede manche en viel terug naar een alsnog knappe zevende plek.

Bij de dubbels hebben olympisch kampioenen Tobais Wendl en Tobias Arlt hun eerste zege van het seizoen te pakken. In beide runs waren ze de besten, hoewel landgenoten Toni Eggert en Sascha Benecken bij elkaar slechts 0,091 seconden toe moesten geven. Alleen de jonge Oostenrijkers Thomas Steu en Lorenz Koller, winnaars in Innsbruck, bleven verder redelijk in de buurt: met 0,272 seconden achterstand werden ze derde.

Zaterdag is het om 17.40 en 19.05 uur de beurt aan de vrouwen, met om 21.00 uur de estafette. Alles is zoals gewoonlijk hier live te zien.

Boca Juniors stapt naar CAS en eist overwinning

Boca Juniors voetbalt zondag in Madrid het tweede finaleduel om de Copa Libertadores tegen River Plate, maar de ploeg van coach Guillermo Barros Schelotto heeft ondertussen nog een beroep lopen bij sporttribunaal CAS.

Boca eiste de overwinning op in de Copa Libertadores na de ernstige ongeregeldheden bij het stadion van River Plate voorafgaand aan het tweede duel, dat daardoor meerdere keren werd uitgesteld en nu in Madrid plaatsvindt. De bus van Boca werd onder meer bekogeld waarbij spelers gewond waren geraakt.

Boca had de eis eerder bij de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL ingediend, maar ook in beroep gaf de Zuid-Amerikaanse bond geen gehoor aan de eis van Boca, waardoor de Argentijnse club nu naar het CAS is gestapt. We hadden daarna tien dagen om naar het CAS te stappen en hebben dat meteen de eerste dag gedaan'', liet een official van Boca weten.

De twee aartsrivalen uit de Argentijnse hoofdstad treffen elkaar nu op neutrale grond, zondag in het stadion van Real Madrid. Volgens de official zal de zaak sowieso dienen bij het CAS, ongeacht de uitslag van het duel van zondag.

Ernstig hersenletsel voor bokser Stevenson na wereldtitelgevecht

Bokser Adonis Stevenson heeft 'ernstig hersenletsel' opgelopen tijdens zijn wereldtitelgevecht met de Oekraïner Oleksandr Gvozdyk. Afgelopen weekeinde verdedigde de 41-jarige Stevenson zijn WBC-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg).

Gvozdyk deelde aan het einde een paar harde klappen uit, waarna de scheidsrechter er een einde aan maakte. Stevenson werd per brancard afgevoerd en leek in de kleedkamers weer een beetje bij zinnen te komen, maar toch ging het daar fout en naar verluidt kon hij al vrij snel niet meer praten of op zijn benen staan.

Superman werd dan ook naar het ziekenhuis gebracht en ligt sindsdien in een kunstmatige coma. Volgens promoter Yvon Michel is zijn toestand wel van 'kritisch' naar 'stabiel' gegaan, hoewel dat uiteraard niet per definitie positief hoeft te zijn. "Hij heeft ernstig hersenletsel", voegde Michel daar in een nieuwe update aan toe. "Hij ligt aan de beademing, wordt in diepe slaap gehouden en hij heeft gespecialiseerde neurologische begeleiding."

#ColdCase: Wat gebeurde er met Marian Kusters?

Vandaag is het precies 9 jaar geleden dat Marian Kusters (42) verdween. Marian was al een tijdje niet verschenen bij de methadonpost in Groningen. Dat was voor een hulpverlener aanleiding om haar op 14 januari 2010 als vermist op te geven.

Marian, moeder van twee zoons, was prostituee en verslaafd aan drugs. Ze werd voor het laatst gezien in de nacht van 7 op 8 december 2009 op de tippelzone aan de Bornholmstraat in Groningen. Er wordt vanuit gegaan dat ze vermoord is, maar ze is nooit gevonden.

De familie van Marian wil erg graag weten wat er gebeurd is. Het Openbaar Ministerie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak.

#ColdCase: Wat gebeurde er met Marian Kusters? (Foto: Politie.nl)
#ColdCase: Wat gebeurde er met Marian Kusters? (Foto: Politie.nl)

Zeer knullig gelijkspel Ajaxvrouwen, tiener Smits scoort 4 keer

In de Eredivisie voor vrouwen heeft Ajax op uitermate knullige wijze de winst op bezoek bij het op papier toch wel mindere VV Alkmaar uit handen gegeven. Dankzij Marjolijn van den Bighelaar en Vanity Lewerissa kwam Ajax op 0-2, maar daarna ging het fout.

In de blessuretijd tekende Simone Kets voor de aansluitingstreffer en dus was er nog even hoop bij de thuisploeg. Dat werd zowaar beloond: een vrije trap in het penaltygebied werd door Anna Knol onverwacht - maar niet onterecht - tot gelijkmaker gepromoveerd, waarna het bij 2-2 bleef.

FC Twente won thuis van de verrassing van het seizoen, ADO Den Haag. Dankzij Ashleigh Weerden kwam Twente al na een paar minuten op 1-0, maar het was vooral de wedstrijd van Joëlle Smits. De pas 18-jarige spits is geweldig op dreef dit seizoen en liet dat vrijdagavond ook weer blijken: ADO kreeg maar liefst vier goals om de oren van de tiener. Romy Speelman deed namens de bezoekers wat terug, maar de 5-1 nederlaag kon niet voorkomen worden.

PSV hield de koppositie vast door op bezoek bij laagvlieger Excelsior Barendrecht gewoon drie punten te pakken. Jeslynn Kuijpers opende de score kort na rust, Rachel Cuschieri en Maddy Williams beslisten de wedstrijd in de slotfase: 0-3.

PSV en Twente staan na twaalf wedstrijden op 31 en 24 punten, ADO heeft er 19 uit elf duels, Ajax had één wedstrijd meer nodig voor dat aantal.

NBA: Nets winnen eindelijk weer, OKC struikelt in Chicago

De basketballers van de Brooklyn Nets hebben na acht opeenvolgende nederlagen weer eens gewonnen. Dat deden ze thuis uitgerekend tegen de Toronto Raptors, die met 21 zeges in 26 wedstrijden toch lekker bezig zijn.

In de eerste helft hadden de Nets een voorsprong, maar nadat de Raptors eenmaal langszij kwamen ging het volledig gelijk op. Er was dan ook overtime nodig, waarin het met een goede minuut te spelen op 106-105 stond. Dat bleek tevens de eindstand en dus was er weer winst voor de Nets, waar D'Angelo Russell met 29 punten op dreef was.

De Chicago Bulls pakten pas hun zesde zege in 26 wedstrijden en deden dat door de Oklahoma City Thunder (16-8) te verslaan. In de laatste seconden werkte Lauri Markkanen de bal de basket in, waarmee hij op 24 punten kwam en de Bulls naar de 114-112 zege hielp, de eerste met Jim Boylen als coach.

Uitslagen NBA vrijdag
Charlotte Hornets - Denver Nuggets 113-107
Detroit Pistons - Philadelphia 76ers 111-117
Orlando Magic - Indiana Pacers 90-112
Brooklyn Nets - Toronto Raptors 106-105 OT
Cleveland Cavaliers - Sacramento Kings 110-129
Chicago Bulls - Oklahoma City Thunder 114-112
New Orleans Pelicans - Memphis Grizzlies 103-107
San Antonio Spurs - Los Angeles Lakers 133-120
Phoenix Suns - Miami Heat 98-115
Milwaukee Bucks - Golden State Warriors 95-105

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

NHL: Oilers walsen over Wild in Edmonton

De ijshockeyers van de Edmonton Oilers hebbein het eigen Rogers Place een ruime zege geboekt in de NHL. De Minnesota Wild werd met 7-2 over de knie gelegd.

Na vier minuten opende Leon Draisaitl de score en nog geen 4,5 minuut later stond het dankzij goals van Ryan Nugent-Hopkins en Connor McDavid al 3-0. Marcus Foligno deed namens de bezoekers wel wat terug, alvorens er pas in de derde periode weer gescoord werd.

Zack Kassian tekende voor 4-1, Nino Niederreiter hield Minnesota in de wedstrijd met de 4-2. Dat duurde echter niet lang, want de genadeklap kwam in drievoud: Draisaitl, Alex Chiasson en Darnell Nurse brachten de eindstand op 7-2.

Uitslagen NHL vrijdag
Dallas Stars - San Jose Sharks 3-2
Winnipeg Jets - St. Louis Blues 0-1
Edmonton Oilers - Minnesota Wild 7-2
Anaheim Ducks - Carolina Hurricanes 1-4

Oilers - Wild (Bron: YouTube)

Harms en Sparidaans winnen op openingsavond Finder Darts Masters

Over een kleine week begint in Londen een opgeblazen toernooi bij de PDC. Het hoogtepunt van het jaar is natuurlijk de Finder Darts Masters in Egmond aan Zee. 24 darters, zes dartsters en zes junioren strijden tegen elkaar om de titels. 

Wesley Harms opende zijn toernooi met een 5-1 zege op Dean Reynolds. Hij neemt het zaterdagavond op tegen groepshoofd Richard Veenstra. Reynolds zal zaterdagmiddag het al opnemen tegen Veenstra. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de kwartfinales van zondag. 

Jeffrey Spardiaans won in groep A eenvoudig met 5-0 van de Belg Jeffrey van Egdom. Martin Adams, die voor het eerst sinds 1993 niet aanwezig zal zijn op Lakeside, verloor met 5-3 van Wayne Warren. 

Andy Hamilton speelde de kraker van de avond tegen Michael Unterbuchner. De Engelsman strafte de fouten van de Duitser die de kwartfinales van de Grand Slam of Darts haalde genadeloos af en won met 5-4. Zaterdagmiddag gaat het toernooi verder met de tweede groepsronde tussen de verliezers en de groepshoofden die nog niet in actie zijn gekomen. Zaterdagavond spelen de winnaars tegen de groepshoofden. Het toernooi gaat vanaf 12.30 uur verder. Het wordt uitgezonden op RTVNH. Een stream is hier te vinden. 

Uitslagen Finder Darts Masters 2018 - eerste speelronde

Groep Speler Speler Uitslag
A Jeffrey van Egdom – Bel Jeffrey Sparidaans – Neth 0-5
B Martin Adams – Eng Wayne Warren – Wales 3-5
C Martijn Kleermaker – Neth Ross Montgomery – Sco 3-5
D Wesley Harms – Neth Dean Reynolds – Wales 5-1
E Michael Unterbuchner – Ger Andy Hamilton – Eng 4-5
F Daniel Day – Eng Wouter Vaes – Neth 4-5
G Gary Robson – Eng Scott Waites – Eng 5-3
H Tony O’Shea – Eng Conan Whitehead – Eng 1-5
LA Astrid Trouwborst – Neth Fallon Sherrock – Eng 0-4
LB Sharon Prins – Neth Lisa Ashton – Eng 0-4
YA Levy Frauenfelder – Neth Jurjen van der Velde – Neth 4-2
YB Keane Barry – Rep Irl Nathan Girvan – Sco 4-2

Mandzukic kopt Juventus naar zege in Derby d'Italia

Juventus heeft zijn zesde competitiezege op rij te pakken in Italië. In de kraker tegen Inter was één goal genoeg voor de volle buit.

Het ongeslagen Juventus begon aan de topper met een voorsprong van acht punten op Napoli en elf op nummer drie Internazionale. Als de Nerazzurri nog een rol van betekenis wilden spelen in de titelrace, mocht de Derby d'Italia in Turijn dus niet worden verloren. De gasten uit Milaan hielden ook lang stand, maar ze moesten in de tweede helft toch capituleren.

Juventus kwam na acht minuten voor het eerst dicht bij een treffer toen Paulo Dybala een voorzet van Cristiano Ronaldo net over het doel kopte. Kort daarna moest keeper Samir Handanovic voorkomen dat de Argentijn de score alsnog opende. Aan de andere kant greep Wojciech Szczesny in bij een doelpoging van Sime Vrsaljko.

Na een klein half uur spelen ontsnapte Juventus bij een schot van Roberto Gagliardini, dat de paal raakte. De thuisploeg richtte zich daarna weer op en zowel Mario Mandzukic als Giorgio Chiellini en Ronaldo kregen de bal niet tegen de touwen; keer op keer lag Handanovic in de weg. Juve moest daardoor genoegen nemen met een eerste helft zonder goals.

In de tweede helft probeerde Juventus nog meer aan te dringen en na 66 minuten was het dan eindelijk raak. João Cancelo gaf vanaf de linkerflank een voorzet die Mandzukic bij de tweede paal binnen knikte: 1-0. Inter slaagde er niet meer in om iets terug te doen en dus bleven de punten in het Allianz Stadium.

Door de zege heeft Juventus nu dus veertien punten voorsprong op Inter, terwijl Napoli dit weekend moet winnen om niet verder achterop te raken. De nummer twee van de ranglijst krijgt zaterdag laagvlieger Frosinone op bezoek.

Volgende week vallende sterren kijken

Met ruim 100 vallende sterren per uur trekt de meteorenzwerm Geminiden volgende week langs de hemel. De piek valt in de nacht naar vrijdag, maar ook in de nacht naar zaterdag zijn tijdens heldere perioden veel vallende sterren te zien. De meteoren zijn gelig van kleur en in de nacht naar zaterdag wat feller dan in voorgaande nachten.

De Geminiden is de grootste meteorenzwerm die we kennen en deze zijn altijd rond 14 december te zien. Het aantal meteoren dat te zien is verschilt per jaar en varieert van enkele tientallen tot meer dan 100 per uur. Dit jaar zijn er op het hoogtepunt zo’n 85 meteoren van de Geminiden en omdat er ook sporadische meteoren zijn, kan het totaal op ruim 100 uitkomen.

Halverwege volgende week is het wisselend bewolkt en tijdens heldere perioden kun je aan het eind van de nacht al meteoren zien. Woensdag is met 20 meteoren per uur het aantal laag, maar donderdag zijn rond 03:00 uur 30 meteoren te zien. In de pieknacht van donderdag op vrijdag zijn er met ruim 100 per uur beduidend meer meteoren. Om ze te kunnen zien moet het natuurlijk wel een tijdje helder zijn. Op dit moment wordt tijdens de pieknacht veel bewolking verwacht, maar dat kan nog makkelijk veranderen.

Tweede kans
Mocht vrijdagnacht bewolkt verlopen dan is de nacht naar zaterdag nog een tweede kans. Met 50 meteoren per uur, waarvan de meeste afkomstig zijn van de Geminiden, heb je grote kans om ze te kunnen zien. Dan worden de meest heldere meteoren verwacht. Ook vrijdagavond kunnen de Geminiden zichtbaar zijn. De maan is slechts voor 1/3 verlicht en gaat in de loop van de avond onder.

De meest bekende meteorenzwerm is de Perseïden. Deze passeert in augustus en door het warmere weer en de langere periode waarin ze voorkomen zijn meer mensen geneigd naar de vallende sterren te kijken. Toch is het zeer de moeite waard om komende week naar de hemel te kijken. Het totale aantal meteoren is dit jaar bij de Geminiden groter dan tijdens de Perseïden. Meteorenkenner Arnold Tukkers van vallendesterren.info spreekt van “de mooiste meteorenzwerm van het jaar.” De meteoren van de Geminiden zijn gelig van kleur.

Volgende week vallende sterren kijken (Foto ter illustratie: Pxhere)
Volgende week vallende sterren kijken (Foto ter illustratie: Pxhere)

Politie pakt Belg op voor stelen of helen van AED's

Samenwerking tussen de brandweer en de politie heeft vrijdag geleid tot de aanhouding van een 71-jarige Belg. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het stelen of helen van minimaal 3 gestolen AED’s.

Op donderdag 6 december was er contact tussen agenten van het team Walcheren en medewerkers van de brandweer van Middelburg. Eén van de vrijwillige brandweermannen gaf aan dat hij kortgeleden een AED had gekocht op een verkoopsite. Die AED bleek als gestolen geregistreerd te staan. Dat wist hij omdat hij bij een bedrijf werkt dat AED’s verkoopt. Bij die koop, in België vanuit een camper, zag de koper nog meer AED’s liggen.

Er werd opnieuw een afspraak gemaakt met deze verkoper maar dan nu op vrijdag 7 december 2018 in Nederland. De politie werd gebeld en een speciaal team wachtte de verkoper op. Op het moment dat de Belgische camper een parkeerplaats in Rilland opreed greep het team in en hield de bejaarde Belg aan. In zijn camper lagen nog twee AED’s die vermoedelijk van diefstal afkomstig waren. De recherche gaat de zaak verder onderzoeken.

NS zoekt baasjes van verloren knuffels

Boris beer, Harry haai en Snuffie konijn: allemaal knuffels die in de trein of op het station zijn achtergebleven. Om de knuffels terug te krijgen bij hun baasjes roept NS deze week uit tot ‘Week van de Verloren Knuffel’. Van 10 tot en met 14 december plaatst NS elke dag een foto op Twitter en Instagram om zo alle knuffelvriendjes met hun eigenaar te herenigen. Zodra de knuffel is herkend, kan de eigenaar reageren op de post en wordt de knuffel nog voor Kerst thuisbezorgd.

Van 1 januari tot en met 31 oktober 2018 verloren reizigers ruim 105.000 voorwerpen in de trein of op de stations. De meest voorkomende items zijn pasjes (o.a. OV-chipkaarten en bankpasjes), telefoons, rugzakken, portemonnees en sleutels. Het meest opmerkelijke verloren voorwerp van de afgelopen drie maanden is een salontafel. Als een reiziger iets vergeet op het station of in de trein dan is het belangrijk om daar direct online een melding van te maken en het online formulier zo volledig mogelijk in te vullen.

NS’ers proberen dagelijks om de binnengekomen meldingen en de gevonden items te koppelen. Gevonden voorwerpen zijn binnen vijf dagen kosteloos op te halen bij het OV Tickets & Service Point op het station. Daarna gaan de spullen naar het Centraal Bureau Gevonden Goed. Bij een match stuurt NS het voorwerp vanuit hier per post tegen een vergoeding naar de eigenaar.

Wat ben jij wel eens verloren in de trein, of wat is het meest opmerkelijke dat je hebt gevonden in de trein? Dat willen wij natuurlijk graag weten!

NS zoekt baasjes van verloren knuffels (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
NS zoekt baasjes van verloren knuffels (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Kassa! politie treft duizenden euro's aan bij nachtelijke controle

's Nachts rondrijden met ruim 34.000 euro aan contant geld in je auto, is op zijn zachtst gezegd niet heel gebruikelijk. Drie Franse mannen in een auto met Belgisch kenteken deden bij een controle aan de Mijnsherenlaan in Rotterdam nogal zenuwachtig over de inhoud van hun tassen. Daar bleek een reden voor te zijn. Een paar uur later vonden agenten bij een andere automobilist bijna 7100 euro in zijn buideltasje. Alle vier mannen zijn aangehouden.

Donderdagnacht even voor 23.30 uur trok een auto de aandacht van agenten van district Zuid. Ze reden een opmerkelijke route en de drie inzittenden waren aan het rommelen alsof ze iets aan het verstoppen waren. Na een stopteken op het Zuidplein werd de bestuurder aangesproken. Hij leek onder invloed van alcohol of drugs. Dat kon uit een eerste test niet blijken, maar na toestemming om hem te fouilleren, vonden ze in zijn zakken wel een paar kleine pakketjes harddrugs. De 47-jarige Roemeen werd aangehouden. In zijn tasje werd vervolgens nog ruim 7000 euro gevonden aan bankbiljetten. In de auto werd ook nog een boksbeugel gevonden. De drugs, het geld en het wapen zijn in beslag genomen. De man is na verhoor heengezonden, het geld is hij kwijt.

Een paar uur later, rond 03.00 uur was het nog een keer raak. Toen de agenten op de Mijnsherenlaan een auto met drie mannen controleerden, probeerden zij hun tasjes weg te moffelen. Desondanks werkten zij mee aan het onderzoek. In de auto werd ruim 34.000 euro contant geld gevonden. Ook al dit geld is in beslag genomen. De 33-jarige Franse bestuurder en zijn 34- en 25-jarige bijrijders zijn aangehouden op verdenking van witwassen. De verdachten zitten nog vast.

FOK! Wat een weer: om in bed te liggen

De ochtend begint op veel plaatsen met buiige regen. Later in de ochtend trekt de meeste neerslag naar Duitsland en volgen er enkele opklaringen. Aan het einde van de middag bereikt een gebied met buien het zuidwesten. Dit breidt zich in de avond over het hele land uit. Plaatselijk is er dan ook korrelhagel of onweer mogelijk. Het wordt ongeveer 9°C. De wind is eerst zuidwestelijk maar draait in de ochtend naar west en neemt landinwaarts toe naar vrij krachtig tot krachtig. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind hard tot stormachtig, 7-8 Bft met zware windstoten van 75-85 km/uur. In de loop van de middag draait de wind tijdelijk naar zuidwest en neemt dan ook iets af. Vanavond trekt de wind weer aan naar hard tot mogelijk stormachtig aan de westkust en (vrij) krachtig boven land. Ook landinwaarts is er dan kans op zware windstoten, met name in het zuiden en midden.

Komende nacht valt er op veel plaatsen buiige regen met lokaal onweer en/of korrelhagel. De minimumtemperatuur ligt tussen 5°C in het noordoosten en 10°C in het zuidwesten. De westenwind wordt in het noordoosten matig, elders vrij krachtig en boven het IJsselmeer en in de kustgebied krachtig tot hard, 6-7 Bft, aan zee soms stormachtig, 8 Bft. Vooral aan de westkust kunnen nog steeds (zware) windstoten voorkomen tot rond 80 km/uur.

Zondagochtend trekt het gebied met buiige regen langzaam zuidwaarts en in de middag verlaat dit gebied het zuidoosten. Van het noorden uit wordt het droger en komen er opklaringen, maar enkele buien zijn nog de gehele dag mogelijk. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind draait in de loop van de ochtend naar het noordwesten maar blijft landinwaarts matig tot vrij krachtig. Boven het IJsselmeer en het kustgebied is de wind krachtig tot hard. (Bron: KNMI)

Uitzicht op de wolken in de Sierra Cabo de Gata. (Foto: Kroezel)
Uitzicht op de wolken in de Sierra Cabo de Gata. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Eerste zege voor olympisch bobsleekampioene Jamanka

In het Letse Sigulda is ook de World Cup bobsleeën van start gegaan. Het was de eerste keer in meer dan tien jaar dat de bobsleeërs de oude Letse baan bezochten, met op vrijdag de vrouwenwedstrijd op het schema.

De winst ging daarin naar Mariama Jamanka, met remster Annika Drazek. Jamanka won tot vrijdag één wedstrijd in haar carrière, maar dat was dan ook wel gelijk een goede: de nu 28-jarige Duitse won in Pyeongchang dit jaar namelijk olympisch goud.

In Sigulda was ze in beide runs veruit de snelste, waardoor er in het wat uitgedunde veld nauwelijks concurrentie was. Nadezhda Sergeeva uit Rusland snelde met remster Yulia Belomestnykh op 0,61 seconden naar de tweede plek, het Duitse duo Anna Köhler/Lisa Sophie Gericke pakte op 0,82 seconden de derde podiumplek.

Zaterdag is het de beurt aan de skeletonmannen (vanaf 08.30 uur) en de mannen in de tweemansbob (vanaf het middaguur).

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.