FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 december 2018

Van Gerwen met overmacht naar halve finales WK

Michael van Gerwen staat met groot gemak in de halve finales van het wereldkampioenschap darts. Hij won met 5-1 van Ryan Joyce. Zondagavond voor een plek in de finale wacht Gary Anderson. 

Joyce mocht aan de partij beginnen, maar Van Gerwen won de eerste met 3-0 en bijna 110 gemiddeld. Het werd 2-0 in sets voor de Brabander. In set drie begon de Brabander toch wat slordiger te worden. Diverse lage scores en missen op de dubbels. Joyce won constant zijn eigen begonnen legs in vijf beurten en won daarmee set drie met 3-2. 

De Engelsman gaat nog even verder en kwam 2-0 voor in set vier. De knop ging om bij Van Gerwen en zorgde er alsnog voor dat hij de vierde set met 3-2 won. Het was vervolgens gespeeld. Joyce gooide nog wel een keer 122 uit, maar dat mocht niet baten. Van Gerwen won met 5-1 in sets. 

De Brabander gooide 101,76 gemiddeld en haalde 50% op zijn dubbels. Joyce bleef steken op 88,55 en als hij tot een finish kram, raakte hij die met acht uit veertien (57%). 

Cijfers bij Van Gerwen - Joyce. (Bron: PDC)
Cijfers bij Van Gerwen - Joyce. (Bron: PDC)

'Bully Boy' Smith met groots gemak naar halve finales WK darts

Michael Smith staat in de halve finales van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Bully Boy won met met groots gemak van Luke Humpries. Het werd 5-1. In de halve finales zondag wacht Nathan Aspinall. 

Smith liep zonder enige moeite uit naar een 2-0 voorsprong. In set drie liet Humphries nog wel van zich horen. Hij kwam op 1-0 in de derde set en brak er volgens Smith met een 170-finish. Het was al weer de derde maximum break van dit WK. Humphries won de set, maar meer kon hij niet uitrichten. Het werd 5-1. 

Smith scoorde beter, dan Humphries. Bully Boy noteerde 102,83 gemiddeld tegenover 94,18 van Humphries. De 23-jarige Humphries was op dubbels met 57% om 31% wel beter, hij kreeg echter vaak de kans niet om uit te gooien. 

Liverpool haalt uit tegen erbarmelijke Arsenal-defensie

Liverpool heeft in z'n laatste wedstrijd van 2018 een flink pak slaag uitgedeeld aan Arsenal: 5-1 Roberto Firmino speelde één van de hoofdrollen. 

De Braziliaan had het hele seizoen nog niet in eigen stadion gescoord, maar daar kwam zaterdagavond verandering in. Eerst was het echter de beurt aan Arsenal. Hoewel Liverpool veel beter aan de wedstrijd begon, namen The Gunners na elf minuten namelijk de leiding. Alex Iwobi, die even daarvoor doelman Alisson had getest met een laag schot, gaf een uitstekende voorzet die Ainsley Maitland-Niles bij de tweede paal kon binnenglijden.

Het elftal van Jürgen Klopp was daar echter niet van onder de indruk, want amper twee minuten later maakte Firmino gelijk met hulp van de Londense defensie. Stephan Lichtsteiner schoot de bal klungelig tegen Shkodran Mustafi aan, waardoor Firmino in een leeg doel kon scoren. Meteen daarna wist de topschutter al zijn tweede goal te maken via een fraaie solo door het centrum, na balverlies van Lucas Torreira op het middenveld.

Liverpool bleef aandringen en de derde treffer kon dan ook niet uitblijven. Mohamed Salah stond bij een lange bal van Andy Robertson helemaal vrij en de Egyptenaar liet het scoren over aan Sadio Mané. In de blessuretijd van de eerste helft kregen The Reds ook nog een strafschop toen Sokratis in de fout ging tegen Salah, die zelf van elf meter raak schoot.

Arsenal wist daar voor rust vrijwel niks tegenover te zetten. Unai Emery greep in de rust in door Laurent Koscielny in te brengen voor Mustafi. Koscielny is net als de Duitser net terug van een blessure, maar Héctor Bellerín, Rob Holding en Nacho Monreal waren voor Emery niet inzetbaar. De Spaanse manager kon op Anfield ook al niet beschikken over Mesut Özil, die op 'Boxing Day' tegen Brighton een knieblessure opliep.

Na rust beten de Londenaren aanvankelijk wat meer van zich af en via Aaron Ramsey en Pierre-Emerick Aubameyang zorgde men voor wat dreiging, maar daarna was het gewoon weer de beurt aan Liverpool. Firmino en Fabinho zagen hun pogingen worden gekeerd door keeper Bernd Leno. Kort daarna was het wel raak toen de bal opnieuw op de stip ging. Firmino maakte zijn hattrick compleet nadat Dejan Lovren naar de grond was gehaald door Sead Kolasinac.

In het restant van de wedstrijd bleef Arsenal nog meer tegengoals bespaard. De ploeg blijft vijfde en Manchester United kan zondag tegen Bournemouth (thuis) de achterstand terugbrengen tot drie punten. Liverpool heeft bovenaan de Premier League nu negen punten voorsprong op Tottenham Hotspur en tien op Manchester City, dat zondag tegen Southampton speelt (uit). Aanstaande donderdagavond ontmoeten beide grootmachten elkaar in het Etihad Stadium.

Liverpool staat negen punten los. (PRO SHOTS/Action Images)
Liverpool staat negen punten los. (PRO SHOTS/Action Images)

Coronel in 2019 opnieuw in het WTCR

Volgens Tom Coronel zal hij ook in 2019 actief zijn in de FIA World Touring Car Cup. Met welk team en auto hij aan de start zal staan is nog niet bekend.

2018 FIA WTCR - Tom Coronel in Honda Civic (FIA WTCR media)
2018 FIA WTCR - Tom Coronel in Honda Civic (WTCR media)

Afgelopen seizoen nam Coronel met een Honda Civic van het Belgische team Boutsen Ginion Racing deel aan het WTCR. In een teleurstellend seizoen was zijn beste resultaat een zevende plaats en in de eindstand kwam hij niet verder dan plaats 23.

Recent testte de 46-jarige coureur een Alfa Romeo Giulietta. Een test die volgens Coronel tot tevredenheid verlopen is maar nog niet in een contract geresulteerd heeft. Zeker is wel dat hij terugkeert in het internationale toerwagenkampioenschap.

Tottenham bezwijkt onder druk; Locadia scoort opnieuw

Tottenham Hotspur heeft als nummer twee in Engeland duur puntverlies geleden in de twintigste speelronde van de Premier League. De club uit Londen gaf zaterdag een voorsprong volledig weg tegen Wolverhampton Wanderers (1-3) en de achterstand op koploper Liverpool kan later op de avond oplopen tot negen punten. Het betekende voor Tottenham de eerste competitienederlaag tegen een promovendus sinds april 2012. Jurgen Locadia kende wel een goed weekend.

Tottenham Hotspur - Wolverhampton 1-3
Tottenham was van begin af aan de baas op Wembley en na kansen voor Heung-Min Son, Dele Alli en Christian Eriksen was het Harry Kane die de score opende. De spits vond met zijn linker de ruimte voor het schot en hamerde binnen: 1-0. Kane is in zijn laatste twaalf competitieduels met promovendi nu bij twaalf doelpunten direct betrokken geweest: elf treffers en één assist. Tottenham bleef de bovenliggende partij en deed in de eerste helft nog een poging via Son, maar het bleef bij die ene treffer van Kane.

Wolverhampton zette Hugo Lloris niet één keer aan het werk en trainer Nuno hoopte dan ook dat zijn ploeg in het tweede bedrijf gevaarlijker kon worden. Wolverhampton kreeg wel enkele halve kansen, maar verprutste die constant. Zo mikte Ivan Cavaleiro na een tegenaanval hoog over waar hij ook had kunnen afspelen. Na 72 minuten viel uit het niets de gelijkmaker: Willy Boly torende na een hoekschop van invaller João Moutinho boven iedereen uit en kopte in de hoek raak. Lloris zat er met een hand aan, maar was kansloos.

Mauricio Pocchettino had nog ruim een kwartier om wat aan de stand te doen, maar besloot om geen wissels door te voeren. Na 83 minuten zag de manager uit Argentinië hoe de wedstrijd volledig uit zijn handen glipte Raúl Jiménez ontving de bal van Cavaleiro en vond met een lage schuiver het uiterste hoekje. Hélder Costa maakte er vervolgens, na een steekpass van Matt Doherty, ook nog 1-3 van en zodoende nam Wolverhampton de achtste plaats over van Everton. The Wolves hebben 29 punten verzameld na 20 wedstrijden.

Leicester City - Cardiff City 0-1
Leicester ontsnapte in de beginfase aan een doelpunt van Greg Cunningham, maar de meeste kansen waren toch voor de thuisploeg. Zo liet doelman Neil Etheridge zich niet verschalken door achtereenvolgens Ricardo Pereira, James Maddison, James Vardy en Demarai Gray. In de tweede helft moest Kasper Schmeichel handelend optreden op een inzet van Josh Murphy, terwijl de beste mogelijkheid voor Maddison was. De Engelse middenvelder mocht na een overtreding op hemzelf aanleggen vanaf elf meter, maar stuitte op Etheridge. Die misser kwam the Foxes duur te staan, want Victor Camarasa krulde de 0-1 tegen de touwen in het King Power Stadium.

Brighton & Hove Albion - Everton 1-0
Na zijn doelpunt van afgelopen woensdag tegen Arsenal (1-1) kon Jürgen Locadia bij Brighton opnieuw rekenen op een basisplaats. De Nederlander maakte net als landgenoot Davy Pröpper deel uit van een vijfmansmiddenveld en kreeg na een kwartier voetballen een goede mogelijkheid. Nadat ploeggenoot Pascal Groß op Jordan Pickford was gestuit, zag Locadia zijn schot in doelmond gesmoord worden. Everton kreeg daarna meer grip op de wedstrijd, maar doelpunten bleven uit in de eerste helft.

Na een uur spelen nam Brighton de leiding. Locadia schoot van dichtbij verwoestend raak, nadat de bal uit een hoekschop via Everton-middenvelder André Gomes voor zijn voeten was beland. Het antwoord van the Toffees volgde bijna direct, maar Richarlison had de pech dat zijn schot via doelman David Button op de paal belandde. Gylfi Sigurdsson, Dominic Calvert-Lewin en Oumar Niasse werden daarna bij Everton nog als invallers binnen de lijnen gebracht, maar zij konden uiteindelijk niet voorkomen dat Locadia uitgroeide tot matchwinner.

Watford - Newcastle United 1-1
Newcastle United beleefde een uitstekende eerste helft op Vicarage Road. De formatie van manager Rafael Benítez verdedigde gegroepeerd en nam na een klein halfuur voetballen de leiding. José Salomón Rondón kopte bij de tweede paal raak na een afgemeten voorzet vanaf de linkerflank van Matt Ritchie. De spits uit Venezuela dacht op slag van rust opnieuw te scoren, maar werd ditmaal teruggefloten vanwege buitenspel. In de tweede helft toonde Watford zijn aanvallende intenties en dat resulteerde acht minuten voor tijd toch nog in de gelijkmaker.Gerard Deulofeu bracht de bal vanaf de rechterkant van het veld in het strafschopgebied van de bezoekers, waarnaAbdoulaye Doucouré met het hoofd raak kopte.

Fulham - Huddersfield Town 1-0
Huddersfield Town verloor zijn zes laatste wedstrijden in de Premier League, maar de eerste kans van de wedstrijd was wel voor de ploeg van David Wagner. Philip Billing beproefde na tien minuten spelen zijn geluk van grote afstand, maar doelman Sergio Rico had een prima redding in huis. Namens Fulham stichtte Aleksandar Mitrovic gevaar in de eerste helft, maar echt aan wankelen werd de vanuit de basis startende Terence Kongolo met zijn team niet gebracht in de eerste helft. Huddersfield Town verweerde zich ook in de tweede helft kranig en leek dankzij doelman Jonas Lössl, die zeven minuten voor tijd een strafschop van Aboubakar Kamara keerde, met een verdienstelijk punt van het veld te stappen, maar in de blessuretijd ging het toch nog mis voor the Terriers , doordat Mitrovic op aangeven van Ryan Sessegnon raak schoot.

De Jong klopt Wüst op 3000 meter

Antoinette de Jong heeft in een prachtige wedstrijd de nationale titel op de 3000 meter gewonnen op het NK afstanden. In Heerenveen won in een tijd va 4:00.64.

Ireen Wüst, die de titel van 2014 tot en met 2017 veroverde, moest genoegen nemen met een tweede plaats. Ze gaf 65 honderdsten toe op de tijd van haar voormalig ploeggenote. Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte werd derde in een tijd van 4:01.77. Esmee Visser, de olympisch kampioene op de 5000 meter, kwam niet verder dan een vierde plaats en wist zich niet te kwalificeren voor de WK afstanden op deze afstand. De eerste drie gaan wel naar het WK afstanden in Inzell.

De Jong, Wüst en Achtereekte vormen eveneens de topdrie van het combinatieklassement van de 1.500 en de 3.000 meter en daarmee zijn ze zeker van deelname aan de EK allround, over twee weken in Collalbo.

Grimmige demonstratie in Den Haag; 8 gele hesjesdragers opgepakt

De politie heeft zaterdagmiddag acht personen aangehouden tijdens een niet aangekondigde demonstratie in het centrum. Er is niemand gewond geraakt. Een groep van ongeveer 150 à 200 personen in gele hesjes verzamelde zich vanmiddag op het Plein. Voor deze demonstratie was geen kennisgeving gestuurd naar de gemeente Den Haag. Na overleg tussen de politie en de burgemeester is de spontane demonstratie toch gefaciliteerd voor de aangewezen locatie op het Plein. De politie moest ingrijpen toen de stoet van het Plein naar het stadhuis liep.

Daarbij zijn er door de politie verschillende charges uitgevoerd. Acht personen zijn aangehouden voor verschillende misdragingen zoals het afsteken van vuurwerk, het gooien van stenen en terrasmeubilair naar de politie en het verstoren van de openbare orde. Tegen de aangehouden verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Zoals volgens de politie gebruikelijk is bij niet aangekondigde demonstraties, is deze na verloop van tijd en nadat de demonstranten ruimschoots hun punt hadden kunnen maken, in opdracht van de burgemeester door de politie beëindigd.

Inter boekt langverwachte uitzege; Kluivert maakt negentig minuten vol

Internazionale heeft het kalenderjaar in de Serie A afgesloten met een overwinning. Nerazzurri wonnen dankzij een doelpunt van Keita Baldé met minimaal verschil bij laagvlieger Empoli (0-1). Het betekende voor de club uit Milaan de eerste uitzege sinds 29 oktober. Inter neemt halverwege het seizoen met 39 punten uit 19 duels een derde plaats in op de ranglijst. AS Roma won tegelijkertijd met Justin Kluivert in de basis op bezoek bij Parma (0-2), waardoor de Romeinen op 30 punten komen en zijn opgeklommen naar een vijfde plaats.

Empoli – Internazionale 0-1
Internazionale creëerde in de eerste helft niet veel kansen in Stadio Carlo Castellani. In het eerste kwart kwam het team van trainer Luciano Spalletti niet verder dan een mogelijkheid voor Keita Baldé en na een half uur redde Ivan Provedel op een hard schot van Matteo Politano. Aan de andere kant kopte middenvelder Miha Zajc na een hoekschop over.

Rond het uur maakte Radja Nainggolan na een disciplinaire schorsing zijn rentree bij Inter, dat moeite had om de weg naar het vijandelijke doel te vinden. Achttien minuten voor tijd wist de ploeg van Spalletti echter alsnog de ban te breken. Verdediger Sime Vrsaljko bracht de bal na een afgeslagen hoekschop laag voor het doel van Empoli, waarna Keita Baldé doelman Ivan Provedel via de binnenkant van de paal verschalkte. Keita Baldé en Mauro Icardi lieten in de slotfase nog goede mogelijkheden onbenut, maar de zege kwam uiteindelijk niet meer in gevaar voor Inter.

Parma - AS Roma 0-2
Met Kluivert in de basis en Rick Karsdorp op de bank had AS Roma het in de eerste helft niet eenvoudig in Stadio Ennio Tardini. De bezoekers kregen via Bryan Cristante, Cengiz Ünder, Edin Dzeko en Kluivert mogelijkheden om de score te openen, maar doelman Luigi Sepe hoefde niet te vissen. Aan de andere kant tikte doelman Robin Olsen een inzet van Luca Silligardi over de lat. Na een klein uur spelen viel het eerste doelpunt te noteren: Cristante verlengde de bal na een hoekschop van Cengiz tot in de verre hoek.

Na mogelijkheden voor Dzeko en Cengiz was het laatstgenoemde die de wedstrijd een kwartier voor tijd besliste. De Turk kon de bal binnen tikken nadat een pass van Lorenzo Pellegrini van richting was veranderd. Cengiz was na 85 minuten nog dicht bij de 0-3, maar dit keer mikte hij naast. Kluivert maakte de negentig minuten vol, terwijl Karsdorp op de bank bleef zitten. I Giallorossi klimmen door de overwinning naar de vijfde plaats in de Serie A.

From Software werkt aan twee onaangekondigde games

From Software, de studio achter onder andere de populaire SoulsBorne-games, werkt aan twee nog onaangekondigde titels. Dit heeft CEO Hidetaka Miyazaki gezegd in een interview met 4Gamer.net.

In een interview in juni 2016 had Miyazaki al eens aangegeven dat ze bezig waren met 3,5 projecten. Nu heeft hij uitgelegd dat 1 daarvan Sekiro: Shadows Die Twice is en dat het halve project de onlangs uitgekomen VR-game Déraciné was. Dat houdt in dat er nog 2 projecten over zijn die in nevelen gehuld zijn.

Miyazaki bevestigt dat deze projecten niet Dark Souls Remastered en Metal Wolf Chaos XD zijn, want dat waren verzoekjes van respectievelijk Bandai Namco en Devolver Digital. Het gaat echt om twee nieuwe titels. "Hoewel het nog niet de tijd is om in details te treden, zijn het allebei From Software-achtige games," aldus Miyazaki. "We hebben nog iets meer tijd nodig, maar we zullen informatie delen met iedereen zodra ze meer vorm krijgen." Laat de hype voor Bloodborne 2 dus maar weer oplaaien.

FroMSoftware_logo

Bloodstained: Ritual of the Night niet naar Mac en Linux

Het ontwikkelproces van het Kickstarterproject en spiritueel opvolger van de Castlevania-serie Bloodstained: Ritual of the Night begint zelf ook steeds meer op een bloederige bende te lijken. In de meest recente development update geeft projectleider Koji Igarashi – bekend van Castlevania – aan dat de versies voor Mac en Linux geschrapt zijn.

Oorspronkelijk zou Bloodstained uitkomen voor PlayStation 4, Xbox One, Wii U, PlayStation Vita, Windows, Mac en Linux. Dat was vijf jaar geleden toen het Kickstarter-doel bereikt werd. In de tussentijd is de Vita-versie komen te vervallen en is de game van de Wii U doorgeschoven naar de Switch. Mac- en Linux-gebruikers zullen de game nu ook nooit op hun platform zien verschijnen. En waar backers van de Vita- en Wii U-versie hun vooraf ingelegde geld terug konden vragen, is dit niet mogelijk bij de Mac- en Linux-versies. Backers kunnen alleen kiezen voor een versie voor een van de platforms waar Bloodstained nog wel op verschijnt. Dit heeft al tot de nodige ophef geleid.

Er is echter ook goed nieuws, want de ontwikkeling is in volle gang en Igarashi is er volledig van overtuigd dat Bloodstained: Ritual of the Night in 2019 dan eindelijk gaat uitkomen. Vooralsnog voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en Windows, maar wie weet wat er nog meer gebeurt …

Debutant Aspinall en ervaren rot Anderson in halve finales PDC WK

Nathan Aspinall en Gary Anderson staan in de halve finales van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Debutant Aspinall wist in de kwartfinale zeer overtuigend af te rekenen met Brendan Dolan. Tweevoudig wereldkampioen Anderson had weinig problemen met Dave Chisnall. 

De eerste set ging met 3-0 naar Aspinall, terwijl Dolan die set begon. Op 2-2 in set twee bleef de Engelsman koel en gooide 68 uit kwam op 2-0. The Asp schakelde een tandje bij en liep snel uit naar 4-0. In set vijf haperde het even bij Aspinall, waardoor Dolan plots die set met 3-0 kon winnen. In de zesde set herpakte hij zich en trok de set met twee keer veertien en vijftien pijlen naar zich toe. Aspinall eindigde op 99,72 per beurt. Dolan kwam tot 93,87. De dubbels gingen zijn met 41%-38% ook in het voordeel van Aspinall. In de halve finale wacht Michael Smith of Luke Humphries. Deze twee darters spelen om 20.15 uur vanavond. 

Cijfers bij Aspinall - Dolan. (Bron: PDC)
Cijfers bij Aspinall - Dolan. (Bron: PDC)

Anderson liet tegen Chisnall direct zien wie er de baas zou zijn. Hij won de eerste set met 3-0 en 115 gemiddeld. De Schot liep vervolgens uit naar 3-0 en 2-0 in de vierde set. Plots liet Chizzy van zich horen. Hij won drie legs op een rij en daarmee de vierde set. Anderson dat dit ééns, maar niet nog een keer. Hij trok de vijfde set naar zich toe met een 115 en 130-finish. 

In een set zes gingen die door Chisnall werd begonnen gingen de legs met de darts mee, waardoor de Engelsman die set met 3-2 won. De eerste twee legs gingen zoals verwacht en in de 3e leg probeerde Chizzy iets te forceren. Anderson kwam echter met een perfect getimede 180 waarna hij z'n eigen leg alsnog behield met een finish van tachtig. Het werd 2-2 en Anderson mocht het laten zien in zijn eigen leg. Dat deed hij. Het werd 5-2. Anderson speelt in de halve finale tegen de winnaar van het duel Michael van Gerwen - Ryan Joyce.

Dave Chisnall - Gary Anderson. (Bron: PDC)
Cijfers bij Chisnall - Anderson. (Bron: PDC)

Brand en Van Aert winnen Brico Cross in Bredene

Lucinda Brand heeft de Brico Cross in het West-Vlaamse Bredene gewonnen. Voor de Nederlandse is dit haar vijfde zege van het seizoen. Bij de mannen trok Wout van Aert aan het langste eind. In beide categorieën stond een uitgedund startveld aan de start.

Brand was samen met de Belgische Loes Sels in de aanval gegaan. In de laatste ronde wist Brand zich te ontdoen van haar medevluchtster en kwam solo over de finish. Op de derde plaats finishte de Italiaanse Eva Lechner.

Bij de mannen geen Mathieu van der Poel en Toon Aerts dus Van Aert was de topfavoriet voor de zege. De 24-jarige renner maakte samen met Quinten Hermans, Gianni Vermeersch, Laurens Sweeck en Jens Adams deel uit van de kopgroep. Met nog vier ronden te gaan reed hij weg bij zijn medevluchters. Voor de renner die vanaf 1 januari onder contract staat bij Team Jumbo-Visma was dit zijn tweede zege van het seizoen. Hermans werd tweede en Adams derde.

Uitslag vrouwen
1. Lucinda Brand (NED)
2. Loes Sels (BEL)
3. Eva Lechner (ITA)
4. Yara Kastelijn (BEL)
5. Alice Maria Arzuffi (ITA)
6. Lucia González Blanco (SPA)
7. Fleur Nagengast (NED)
8. Rebecca Fahringer (USA)
9. Joyce Vanderbeken (BEL)
10. Elle Anderson (USA)

Uitslag mannen
1. Wout van Aert (BEL)
2. Quinten Hermans (BEL)
3. Jens Adams (BEL)
4. Laurens Sweeck (BEL)
5. Gianni Vermeersch (BEL)
6. Tom Pidcock (GBR)
7. Nicolas Cleppe (BEL)
8. Thijs Aerts (BEL)
9. Jim Aernouts (BEL)
10. Dieter Vanthourenhout (BEL)

Bij te hoge temperaturen ook pauze voor mannen op Australian Open

Indien de temperatuur te hoog is tijdens de wedstrijden op de Australian Open krijgen ook de mannelijke tennissers een pauze van tien minuten. Bij de vrouwen waren deze pauzes al ingevoerd.

Met deze beslissing komt de organisatie tegemoet aan de kritiek bij de vorige editie van het tennistoernooi, toen kwam de temperatuur meerdere keren boven de 40 graden.

Via een schaal van één tot vijf beoordeelt de organisatie de omstandigheden. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de luchttemperatuur maar ook naar kracht van de zon, luchtvochtigheid en windsnelheid.

Bij een score van vier kan de umpire beslissen om na drie sets een pauze van tien minuten in te lassen. Als de score vijf is dan kan de wedstrijd zelfs stilgelegd worden of indien aanwezig het dak gesloten worden.

De 107e editie van de Australian Open begint op 14 januari.

Nuis opnieuw Nederlands kampioen op 1500 meter

Kjeld Nuis heeft bij de NK afstanden in Heerenveen de nationale titel op de 1500 meter gewonnen. De olympisch kampioen op deze afstand won in een tijd van 1.44,02 en dat was voor hem de derde nationale titel op deze afstand

Patrick Roest, die vrijdag de 5000 meter had gewonnen, moest ditmaal genoegen nemen met een tweede plaats. In een rechtstreeks duel tegen Nuis kwam Roest net iets te kort tegen zijn teamgenoot. Thomas Krol, die ook voor Jumbo uitkomt, moest genoegen nemen met een derde plaats in een tijd van 1.44,74. Alle drie plaatsen zich wel voor het WK afstanden in Inzell.

Sven Kramer werd vierde met een tijd van 1.45,35. Dat was niet voldoende voor een kwalificatie op het WK afstanden op de 1500 meter, maar hij kwalificeerde zich wel voor het EK allround in Collalbo. Ook Roest en Douwe de Vries wisten zich te plaatsen voor het EK allround.

Noorse mannen en Zweedse vrouwen beginnen Tour de Ski ijzersterk

In het Italiaanse Toblach is zaterdag de Tour de Ski van start gegaan. In Süd-Tirol stond de eerste etappe op het programma, een sprint in de vrije stijl. Bij de vrouwen sneuvelde titelverdedigster Heidi Weng al in de kwalificaties, waardoor ze gelijk een flinke achterstand heeft opgelopen. Landgenote Ingvild Flugstad Østberg ging er in de kwartfinales uit en verloor zo ook verrassend tijd.

De winst in de sprint ging naar de Zweedse Stina Nilsson, op wie de hele dag - en zeker in de finale - geen enkele maat stond. Haar landgenote Ida Ingemarsdotter eindigde op grote achterstand als tweede door de Amerikaanse Jessica Diggins eruit te sprinten, voor de Russin Yulia Belorukova, de Zweedse Linn Sömskar en de Amerikaanse Sadie Bjornsen.

Bij de mannen vielen er geen al te grote slachtoffers in de kwalificatie en de voornaamste favorieten voor de Tour de Ski-winst schopten het ook tot de finale, alleen de Noor Martin Johnsrud Sundby kwam niet door de kwalificaties.

Johannes Høsflot Klæbo liet zien in topvorm te zijn: de jonge Noor was in de finale duidelijk de beste en klopte het verrassend sterke Franse duo Richard Jouve en Lucas Chanavat. Sindre Bjørnestad Skar uit Noorwegen werd vierde, voor landgenoot en titelkandidaat Emil Iversen en de Rus Alexander Bolshunov, eveneens een grote kandidaat voor de eindwinst.

Ibrox ontploft: Rangers winnen eerste Old Firm sinds 2012

De spanning in de titelstrijd van Schotland is weer helemaal terug. Rangers FC was zaterdag met minimaal verschil te sterk voor koploper Celtic (1-0).

Het door Steven Gerrard getrainde Rangers FC boekte voor het eerst sinds maart 2012 een overwinning op Celtic en voor Brendan Rodgers was het dus de eerste keer dat hij een Old Firm verloor. Tot dusverre zat de ex-trainer van onder meer Liverpool bij dertien stadsderby’s op de bank in Schotland. Beide clubs hebben nu 42 punten, wel heeft Celtic nog een duel tegoed.

Rangers FC had aan een doelpunt van Ryan Jack voldoende. De middenvelder drukte af na een uitstekende actie van linksbuiten Ryan Kent en besliste daarmee na een half uur al de wedstrijd: 1-0. Rangers had vaker kunnen scoren, maar Alfredo Morelos kopte tegen de lat en na de pauze werd een inzet van Scott Arfield van de lijn gehaald.

Rangers - Celtic. (PRO SHOTS/Action Images)
Rangers - Celtic. (PRO SHOTS/Action Images)

Liverpool wil recordbedrag van shirtsponsor New Balance ontvangen

Liverpool zet in op een recordbedrag in de komende onderhandelingen met shirtsponsor New Balance, zo schrijven Engelse media zaterdag.

Het Amerikaanse concern is bijna de gehele periode sinds de overname van Liverpool door Fenway Sports Group de shirtsponsor van de huidige koploper van de Premier League.

De samenwerking tussen Liverpool en New Balance startte in juni 2012 en loopt medio 2020 ten einde. In eerste instantie ontving de club een jaarlijks bedrag van omgerekend 28 miljoen euro, maar na nieuwe onderhandelingen werd de vergoeding opgeschroefd naar vijftig miljoen euro. Dat bedrag valt enigszins tegen in vergelijking met de 83 miljoen euro die Manchester United van Adidas krijgt, na het sluiten van een overeenkomst voor tien jaar.

Chelsea, dat 66 miljoen euro van Nike ontvangt, Arsenal en Manchester City toucheren op jaarbasis eveneens een hoger bedrag van hun respectievelijke shirtsponsors en dat steekt Liverpool, zo valt zaterdag te lezen. Onder leiding van Jürgen Klopp heeft de club weer de weg omhoog ingezet, zowel in eigen land als in Europa, en bovendien ligt het merendeel van de selectie nog voor meerdere jaren vast, net als Klopp zelf. Het contract van de populaire Duitser loopt pas medio 2022 ten einde.

Engelse media schrijven dat Liverpool dát als een goede basis ziet om in te zetten op een recordbedrag in het Engelse voetbal. Wereldwijd gezien zal het waarschijnlijke nieuwe contract tussen Real Madrid en Adidas alle records gaan breken. Het Duitse merk betaalt nu jaarlijks maximaal 52 miljoen euro, maar wil tussen 2020 en 2030 minimaal 110 miljoen euro en maximaal 150 miljoen euro betalen om kledingsponsor van de Spaanse topclub te mogen blijven. Adidas is al sinds 1998 aan de Koninklijke verbonden.

Smit verrassend Nederlands kampioen op 500 meter

Janine Smit heeft verrassend de 500 meter gewonnen bij het NK afstanden. De 27-jarige Smit won in Thialf met een tijd van 38,22.

Letitia de Jong won zilver in een tijd van 38,31. In de slotrit kwam Jutta Leerdam in de baan, maar het pas 19-jarige talent klokte een tijd van 38,41 en dat was goed voor brons. Samen met Smit plaatste zij zich daarmee voor het WK afstanden, dat in februari in Inzell wordt verreden.

Suzanne Schulting, die onlangs werd uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar, viel tegen. De shorttrackster eindigde pas als vijftiende met een tijd van 39,24.

Ronaldo en VAR helpen Juventus aan moeizame zege

Juventus heeft in eigen huis met 2-1 gewonnen van Sampdoria. Cristiano Ronaldo was de grote man door beide Turijnse treffers te maken.

Sampdoria doet het dit seizoen uitstekend met een vijfde plaats en spits Fabio Quagliarella is in topvorm. Datzelfde kan echter ook gezegd worden van zijn Portugese collega-spits van Juventus. Na slechts 109 seconden opende Ronaldo de score al. Hij kreeg de bal toegespeeld van Paulo Dybala, draaide naar binnen en passeerde keeper Emil Audero, die de bal slechts lichtjes kon toucheren met de hand.

Een half uurtje later greep ook Quagliarella zijn kans. Hij mocht vanaf de stip aanleggen nadat de VAR een handsbal van Emre Can waarnam. De spits van Sampdoria had de afgelopen acht duels al gescoord en had nu ook geen moeite om Mattia Perin te verschalken. Die Italiaan mocht onder de lat starten omdat eerste keuze Sczezsny bij het inspelen geblesseerd was geraakt.

Na die gelijkmaker kreeg Sampdoria nog wat kleine kansjes, terwijl ook Dybala en Mario Mandzukic hadden kunnen scoren voor Juventus. Voor rust kwam het scorebord echter niet meer in beweging. Na de pauze wel. Eerst liet Blaise Matuidi nog twee mogelijkheden liggen en Ronaldo had pech dat hij de lat raakte met een vlammende inzet. Zijn veertiende competitiegoal van het seizoen kwam er alsnog.

Na een goed uur spelen legde de scheidsrechter de bal ook voor hem op de stip en hij maakte geen fout. Omdat Dybala en anderen nalieten om de genadeklap uit te delen, bleef het spannend. Sampdoria maakte in de blessuretijd zelfs gelijk via Riccardo Samponara, maar de videoassistent stelde vast dat hij buitenspel stond en redde Juventus. La Vecchia Signora heeft nu 53 punten uit 19 duels, een record in de Serie A.

Skiester Shiffrin schrijft geschiedenis met 36e slalomzege in World Cup

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft weer eens geschiedenis geschreven. De nog altijd maar 23-jarige Amerikaanse won zaterdag de slalom in Semmering, haar 36e World Cup-overwinning op dat onderdeel: een nieuw record.

Shiffrin stond na één run weer eens bovenaan de ranglijst met 0,48 seconden voorsprong op Petra Vlhova, de Slowaakse winnares van de reuzenslalom van vrijdag. Olympisch kampioene Frida Hansdotter volgde op 0,53 seconden, terwijl verder alleen de Zwitserse Wendy Holdener (+0,96) binnen één seconde van Shiffrin bleef.

In de tweede run nam Holdener de leiding over, waarna Hansdotter de finish niet haalde. Vlhova dook een kleine tiende van een seconde onder de tijd van Holdener door, maar Shiffrin hield zonder grote problemen stand en won met 0,29 seconden verschil.

Met haar 36e zege gaat Shiffrin nu alleen aan de leiding. Die positie deelde ze met 35 zeges met de Oostenrijkse Marlies Schild, terwijl ze de Zwitserse Vreni Schneider (34 zeges) eerder al passeerde.

'Roemenië te corrupt voor EU-voorzitterschap'

Roemeens president Klaus Iohannis gaf in november al toe dat zijn land waarschijnlijk nog niet rijp is om de Europese Unie (EU) te leiden. EU-ambtenaren erkennen verder dat Roemenië te weinig stappen onderneemt om corruptie te bestrijden en de rechterlijke onafhankelijkheid te waarborgen. Volgens het huidige schema zou Roemenië per 1 januari 2019 het voorzitterschap van Oostenrijk overnemen.

President van de Europese Commissie Jean-Claude Junker sprak zijn bezorgdheid uit. Hij twijfelt of de machthebbers in Roemenië wel doorhebben wat er van de EU-voorzitter verwacht wordt. "De bereidheid om naar anderen te luisteren en de eigen zorgen even opzij te zetten", missen de machthebbers in Boekarest volgens Juncker.

In november werd een verslag door de EC gepubliceerd, waarin beschreven stond hoe lastig Roemenië het heeft met betrekking tot de aanpak van corruptie. Nederlands commissaris en vice-president van de EC Frans Timmermans vertelde het als volgt. "Helaas zien we dat stappen die de afgelopen twaalf maanden zijn genomen, de vooruitgang van de afgelopen tien jaar soms volledig teniet gedaan hebben."

Dat is ook precies wat Roemeens president Iohannis erkende. "Het verslag van de Commissie en de resolutie van het Europees Parlement behandelen dezelfde dingen", zei hij. "Ze vertellen ons dat Roemenië is teruggegaan in de tijd tot vóór de toetreding tot de EU in 2007."

Egypte doodt 40 militanten na aanslag op toeristenbus

Woordvoerders van de Egyptische regering hebben zaterdag bekendgemaakt dat ongeveer veertig terroristen zijn uitgeschakeld. Tijdens drie invallen door de Egyptische geheime dienst in de Noordelijke Sinaï-regio en Gizeh, werd verder een groot aantal wapens buitgemaakt.

De regering wilde niet erkennen dat deze invallen werden uitgevoerd naar aanleiding van de terroristische aanslag op een toeristenbus van vrijdag. Bij die aanslag, vlakbij de piramides van Gizeh, lieten drie Vietnamese toeristen het leven nadat een bom hun toeristenbus trof.

Egypte zucht al jaren onder islamterrorisme en de nu uitgeschakelde groepering wordt onder meer verdacht van het plannen en uitvoeren van meerdere aanslagen op kerken, toeristenlocaties en staatsgebouwen. Het terrorisme focust zich voornamelijk op de Christelijke minderheid en de toeristen in het land.

Het land en vooral de toeristensector is na een lange serie aanslagen en het afzetten van toenmalig president Hosni Mubarak tijdens de Arabische Lente in 2011, langzaamaan weer aan het herstellen. 

NHL: Tatar schiet Canadiens langs Panthers

De ijshockeyers van de Montreal Canadiens hebben vrijdagavond een uitzege bij kunnen schrijven in de NHL. De Florida Panthers werden in Sunrise met 3-5 geklopt.

Tomas Tatar opende de score namens de Canadiens al na 35 seconden, een goede twee minuten later gevolgd door de 0-2 van Nicolas Deslauriers. Nog voor het einde van de eerste periode stond het echter weer gelijk: Henrik Borgström en Denis Malgin waren trefzeker.

In de derde periode bracht Tatar de Canadiens wederom op voorsprong, Artturi Lehkonen tekende voor 2-4. Keith Yandle bracht de Panthers nog wat hoop met een dikke minuut te gaan, maar Jonathan Drouin schoot die hoop het verdomhoekje in door de 3-5 eindstand op het bord te zetten.

Uitslagen NHL vrijdag
Columbus Blue Jackets - Toronto Maple Leafs 2-4
Florida Panthers - Montreal Canadiens 3-5
New York Islanders - Ottawa Senators 6-3

Panthers - Canadiens (Bron: YouTube)

NBA: Davis schittert en helpt Pelicans langs Doncic' Mavericks

De basketballers van de New Orleans Pelicans hebben thuis in de NBA een nipte zege geboekt. De Dallas Mavericks werden met 114-112 verslagen.
Halverwege het tweede kwart namen de Mavericks het heft in handen en pas aan het eind van het derde kwart kwamen de Pelicans weer langszij.

Onder leiding van Anthony Davis - zoals vaak - kwam de thuisploeg toch weer op voorsprong en het was dan ook Davis die uiteindelijk de winnende score maakte.

De power forward van de Pelicans kwam tot 48 punten, zijn hoogste score van het seizoen. Bij de Mavericks speelde rookie Luka Doncic weer een topwedstrijd: de jonge Sloveen kwam tot 34 punten, maar dat was dus net niet goed genoeg.

Uitslagen NBA vrijdag
Charlotte Hornets - Brooklyn Nets 100-87
Indiana Pacers - Detroit Pistons 125-88
Orlando Magic - Toronto Raptors 116-87
Washington Wizards - Chicago Bulls 92-101
Miami Heat - Cleveland Cavaliers 118-94
Minnesota Timberwolves - Atlanta Hawks 120-123 OT
New Orleans Pelicans - Dallas Mavericks 114-112
Denver Nuggets - San Antonio Spurs 102-99
Phoenix Suns - Oklahoma City Thunder 102-118
Los Angeles Lakers - Los Angeles Clippers 107-118

Anthony Davis vs Luka Doncic (Bron: YouTube)

Skiër Paris slaat dubbelslag met minieme zege op super-G Bormio

Alpineskiër Dominik Paris heeft voor eigen publiek in het Italiaanse Bormio na de afdaling van vrijdag ook de super-G op zaterdag gewonnen. De 29-jarige Italiaan had op de Stelvio ook geen fractie langzamer moeten zijn, want hij won met miniem verschil.

Matthias Mayer uit Oostenrijk zette een zeer scherpe tijd neer en de olympisch kampioen zag geruime tijd niemand écht in de buurt komen. Tot Paris naar beneden ging: de grote Süd-Tiroler noteerde op het laatste tussenpunt nog de tweede tijd met 0,33 seconden achterstand, maar kende een geweldig slotstuk en kwam met 0,01 seconden voorsprong op Mayer over de streep.

Gelijk na Paris kwam Aleksander Aamodt Kilde naar beneden en de Noor was de enige die nog een serieuze bedreiging vormde. Kilde strandde op 0,46 seconden en duwde Vincent Kriechmayr daarmee van het podium. De race werd overschaduwd door een harde val van Kilde's landgenoot Stian Saugestad, die per helikopter afgevoerd werd.

Zuid-Gelderland geteisterd door brandjes

De brandweer en de politie zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag  druk geweest met meerdere branden in Gelderland-Zuid. In totaal zijn er meer dan dertien branden gemeld. De eerste melding kwam binnen vanuit Culemborg, daar stond een aanhanger in brand. Of hier sprake is geweest van brandstichting is niet duidelijk. De brand kon snel geblust worden.

Later op de avond was het raak in Gameren. Daar stonden meerdere autobanden in brand, vermoedelijk aangestoken met vuurwerk. Een jongen kon door de politie staande gehouden worden, maar die gaf aan niets te kunnen zeggen over de brand. Andere jongens renden snel weg toen hulpverleners in de buurt kwamen.

In Ophemert begon het rond 22.00 uur onrustig te worden. Op de kruising Ganzenhof/Groenestraat verzamelden meerdere mensen zich en werden onder andere autobanden aangestoken. Toen de brand geblust was en de hulpdiensten vertrokken, laaide het vuur niet veel later weer op. Tot diep in de nacht werden er spullen verbrand op deze kruising.

In  Brakel was het ook de hele nacht onrustig. Op meerdere plekken werd brand gesticht. In de berm van de Esdoornstraat stond een stapel autobanden in de hens. Niet veel later verzamelden jongeren zich op de kruising Molenkamp/Postweg . Daar werd brand gesticht door pallets aan te steken. Daar bleef het niet bij, later in de nacht werden er zeven jongeren gezien bij de Flintstraat toen ze pallets en een bank in brand staken.

Na vernielingen aan een pand in Vuren werd geprobeerd brand te stichten, mogelijk door vuurwerk naar binnen te gooien. De brandweer was hier snel aanwezig en wist erger te voorkomen.  Onder een spoorviaduct in Waardenburg werd een vouwwagen brandend aangetroffen. Op de aanhanger lagen meerdere tractorbanden. De brandweer heeft de brand geblust en de gemeente zal de rommel opruimen.

Ook vanuit Bruchem (2), Dodewaard en Zuilichem werden branden gemeld. In Zuilichem werd een aanhanger met afval aangestoken.

Wesley Sneijder: "De gemiddelde fan van Real Madrid weet niets van dit Ajax"

Wesley Sneijder kijkt uit naar de komende duels tussen Ajax en Real Madrid in het kader van de achtste finales van de Champions League.

De middenvelder van Al-Gharafa kwam in het verleden voor beide clubs uit en hoopt dat het team van Erik ten Hag zich ten koste van de titelverdediger bij de laatste acht van het toernooi schaart. "Voor Ajax is dit het beste moment om tegen Real Madrid te spelen", verzekert Sneijder in gesprek met Marca .

"Ik vind Real Madrid niet zo sterk als de afgelopen seizoenen. Dat is duidelijk. Het klopt dat Ajax een jong elftal heeft, maar laat één ding duidelijk zijn: ze hebben veel kwaliteiten en ze spelen zeer goed, vooral in Amsterdam. Het wordt een lastige tweestrijd voor Real Madrid", wordt hij door de Spaanse sportkrant geciteerd. Sneijder ziet Real Madrid desalniettemin als favoriet om een ronde verder te komen. "Maar kijk uit! Als Ajax een goed resultaat in het heenduel neerzet."

"Real Madrid heeft moeite met teams die op balbezit spelen, dat hebben we recent kunnen zien. Het is een mooi moment om de kwaliteit van dit Ajax te testen tegen de winnaar van de drie laatste Champions League-toernooien. Of ik Ajax een realistische kans geef om door te gaan? Ja, als ik eerlijk ben. Real Madrid is een ander team in Europa, maar Ajax heeft kans om de volgende ronde te bereiken", stelt hij.

Sneijder snapt dat men in Madrid tevreden was met de koppeling aan Ajax. "Dat is logisch, maar alleen omdat men denkt dat het het Ajax zal zijn van de laatste visites aan Madrid. Dat is een complete misvatting. De gemiddelde fan van Real Madrid volgt bovendien het Nederlandse voetbal niet en weet niets van dit Ajax. Maar ik ken het wel en het is een elftal met veel kwaliteit." Real Madrid nam afgelopen zomer afscheid van Cristiano Ronaldo en dat is een groot gemis, ziet ook Sneijder. "Dat is geen verrassing. Ik wist dat Real Madrid erg afhankelijk van Cristiano was. Hij maakte altijd het verschil."

"Cristiano nam het elftal op sleeptouw en nu is ook op het veld te zien dat Real Madrid erg afhankelijk van hem was. Als Real Madrid nog over Cristiano zou beschikken, zou Ajax veel minder kans maken om de volgende ronde te bereiken." Sneijder is erg onder de indruk van het huidige Ajax. "Hakim Ziyech en Dusan Tadic zijn in vorm. En dat geldt ook, natuurlijk, voor Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. Nicolás Tagliafico bestrijkt de hele zijkant, net als Marcelo. Daar moet Real op letten. En in balbezit is Ajax geweldig!"

"Ajax heeft daarnaast ervaren spelers als Daley Blind en Klaas-Jan Huntelaar. Ze hebben niet een wereldvoetballer, maar wel geweldige voetballers." Sneijder weet niet of Real Madrid nog steeds de grootste favoriet is om ook dit seizoen de Champions League te winnen. "Real Madrid zal altijd een favoriet zijn, maar eerst moeten ze Ajax verslaan. In het Santiago Bernabéu zal een jong team als Ajax het moeilijk hebben. Ze hebben het toernooi driemaal op rij gewonnen. Laten we mijn andere team, Ajax, nu maar eens genieten", besluit de voormalig Oranje-international met een knipoog.

Tanken zonder te betalen met gestolen kentekenplaten

Een 28-jarige man uit Breda heeft zich vrijdagavond flink in de problemen gewerkt door bij Hazeldonk met een auto met gestolen kentekenplaten te tanken zonder betalen. Bovendien reed hij in het voertuig terwijl zijn rijbewijs ongeldig is verklaard en werden na zijn arrestatie bij hem drugs aangetroffen. 

De man verklaarde dat hij vrijdagavond met de auto van zijn vriendin, hoewel hij geen rijbewijs heeft, vanuit Breda een ‘maatje’ naar Hoogstraten in België bracht. Hij wilde, ondanks dat hij geen geld had, niet met een lege tank terug bij zijn vriendin komen. Hij monteerde daarom twee gestolen kentekenplaten op het voertuig en tankte zonder af te rekenen bij het benzinestation in Hazeldonk.

Bij aankomst bij zijn huis zag hij de politieauto’s al in de straat staan, dankzij een agent die het signalement van de auto herkende, en wist waar deze thuishoorde. Bij het insluiten van de verdachte werden bij hem een wit flesje met GHB, twee ponypacks, dat zijn kleine envelopjes waarin drugs vervoerd kunnen worden, met restanten van vermoedelijk cocaïne en een gripzakje met dezelfde stof aangetroffen. De kentekenplaten op de auto van de verdachte waren recent gestolen vanaf een auto in Wernhout. 

De meteorenzwerm Boötiden luidt 2019 in

Tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar passeert de meteorenzwerm Boötiden de aarde. Ongeveer zes dagen is hierdoor een verhoogde kans op vallende sterren, maar de piekperiode duurt slechts enkele uren, zo meldt weeronline.nl

In de vroege ochtend van 4 januari kan het aantal vallende sterren oplopen tot meer dan 100 per uur! Er is goede kans op droog weer met opklaringen. Waarschijnlijk is het wel vrij koud met temperaturen rond het vriespunt.

2019 start zacht met op dinsdag, Nieuwsjaarsdag, een graad of 9 en in de eerste nachten minima rond 4 graden en veel wolkenvelden. Later in de week daalt de maximumtemperatuur naar 3-6 graden en komt het in de nachten regionaal tot lichte vorst. Overdag laat de zon zich regelmatig zien en ook in de nachten zijn er meer opklaringen. Of, en waar in het land, er ook vrijdagochtend 4 januari tussen 3:00 en 7:30 uur mooie opklaringen zijn is nu nog niet met zekerheid te zeggen.

Het is een mooie meteorenzwerm en dit keer worden topcondities verwacht: een paar uur lang meer dan 100 vallende sterren per uur! Met circa 41 kilometer per seconde zijn ze relatief langzaam en kunnen ze mooie, lange, trage sporen maken. Bovendien heb je tijdens de piekperiode geen last van een storende maan.

De meteorenzwerm Boötiden luidt 2019 in (Foto ter illustratie ©Pexels)
De meteorenzwerm Boötiden luidt 2019 in (Foto ter illustratie ©Pexels)

Verwarde man leidt agenten naar kwekerij

Een melding over een verwarde man was afgelopen nacht de aanleiding voor de politie om naar een woning aan de Wethouder van Haperenstraat in Breda te gaan. De agenten vonden daar een hennepkwekerij met 300 planten. De 48-jarige bewoner werd aangehouden.

De politie kreeg om 00.45 uur een melding dat een bewoner aan de Wethouder van Haperenstraat in verwarde toestand een ruit aan de voorzijde van zijn huis vernield had. De agenten spraken de bewoner buiten aan. De man kwam verward over en riep iets over een kwekerij in de woning.

Hierop hebben de dienders een onderzoek in de woning ingesteld. In de woonkamer was het een grote ravage. Op een van de slaapkamers en op zolder werd een hennepkwekerij aangetroffen. Ook was er sprake van stroomdiefstal. De bewoner werd aangehouden. De plantage is geruimd.

Verwarde man leidt agenten naar kwekerij (Foto ter illustratie ©pxhere)
Verwarde man leidt agenten naar kwekerij (Foto ter illustratie ©pxhere)

Vierschansentournee: Japanse topfavoriet tegen Poolse uitdagers

Veel mensen kennen het wel: het 'nieuwjaarsspringen' in Garmisch-Partenkirchen, schansspringen op Nieuwjaarsdag. Dat staat natuurlijk niet op zichzelf: de wedstrijd is slechts één van de vier wedstrijden in de fameuze Vierschansentournee en die gaat zaterdag van start, de hoogste tijd voor een vooruitblik dus. De wedstrijden zijn allemaal live te kijken op Eurosport - met commentaar van oud-schansspringer Peter van Hal - en het Duitse ARD/ZDF. De NOS zal er vanuit Garmisch ongetwijfeld ook bij zijn, maar ons advies is om voor het meer deskundige Eurosport of ARD/ZDF te kiezen.

Het format
Het is niet al te ingewikkeld. In het Duitse Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen en het Oostenrijkse Innsbruck en Bischofshofen wordt gesprongen, eerst een kwalificatie en dan de wedstrijd. De top-50 van de kwalificatie plaatst zich voor de wedstrijd, waar in paren gesprongen wordt: de nummer 1 tegen de nummer 25, 2 tegen 24 en zo verder. De 25 winnaars van de duels plaatsen zich voor de finaleronde, samen met de vijf beste verliezers. De scores van de vier wedstrijden worden bij elkaar opgeteld en de springer met de hoogste score na Bischofshofen wint de Tournee.

Japanse favoriet
Japanners doen het al decennia prima in het schansspringen, maar de legendarische Kazuyoshi Funaki is nog altijd de enige met een eindzege in de Tournee (1998). Ryoyu Kobayashi zou wel eens zijn opvolger kunnen worden: de pas 22-jarige Japanner won dit jaar al vier van de zeven wedstrijden, inclusief de generale repetitie in Engelberg, werd twee keer derde en staat dik aan de leiding in de World Cup.

Severin Freund vliegt over de prachtige Bergisel boven Innsbruck (Pro Shots/Gepa)
Severin Freund vliegt over de prachtige Bergisel boven Innsbruck (Pro Shots/Gepa)

Poolse uitdagers
De voornaamste concurrentie lijkt uit Polen te komen. Piotr Zyla staat tweede in de World Cup, maar won nog niet: drie tweede en twee derde plekken. Landgenoot Kamil Stoch stond ook al drie keer op het podium - zonder zege - en bezet de derde plek in de World Cup. Belangrijker nog: Stoch won de Tournee in de vorige twee seizoenen en schreef vorige winter geschiedenis door als tweede springer ooit alle vier wedstrijden in één seizoen te winnen.

De rest
Drie andere springers wonnen dit seizoen al een wedstrijd. De Rus Evgeniy Klimov kent een sterke overstap van de noordse combinatie en won de openingswedstrijd in Wisla, de Noor Johann André Forfang werd eerste en tweede in Nizhny Tagil in Rusland. Tijdens het laatste weekeinde voor de Tournee, in Engelberg, eindigde de Duitser Karl Geiger als eerste en vierde. Met de Duitsers Stephan Leyhe en Andreas Wellinger en de Noor Robert Johansson hebben we de voornaamste kandidaten dan ook wel gehad.

Het programma

Wedstrijd Datum Plaats Starttijd
Kwalificatie 1 29-12-2018 Oberstdorf 16:30
1 30-12-2018  Oberstdorf 16:30
Kwalificatie 2 31-12-2018  Garmisch-Partenkirchen 14:00
2 01-01-2019  Garmisch-Partenkirchen 14:00
Kwalificatie 3 03-01-2019  Innsbruck 14:00
3 04-01-2019  Innsbruck 14:00
Kwalificatie 4 05-01-2019  Bischofshofen 17:00
4 06-01-2019  Bischofshofen 17:00

Kan de legendarische Noriaki Kasai nog één keer vlammen en een achttiende jeugd uit de hoge hoed toveren? (Pro Shots/Gepa)
Kan de legendarische Noriaki Kasai nog één keer vlammen en een achttiende jeugd uit de hoge hoed toveren? (Pro Shots/Gepa)

4 mogelijke terroristen opgepakt in Rotterdam

Agenten van de Eenheid Rotterdam ondersteund door diverse eenheden van de Dienst Speciale Interventie (DSI) hielden zaterdagochtend in Rotterdam vier verdachten aan. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

Direct na de aanhoudingen verrichtten rechercheurs onder leiding van het Openbaar Ministerie, op de locaties waar de aanhoudingen plaatsvonden, enkele doorzoekingen. Het onderzoek gaat de komende dagen door, waarbij het accent ligt op nader onderzoek van de aard en omvang van de terroristische dreiging.

4 terroristen opgepakt in Rotterdam (Foto: Stockfoto politie.nl)
4 terroristen opgepakt in Rotterdam (Foto: Stockfoto politie.nl)

Drie arrestaties na mishandeling in bar

Drie Tilburgse jongens (16,17 en 17 jaar) zijn afgelopen nacht rond 03:00 uur op de Heuvelring in Tilburg door de politie aangehouden vanwege openlijke geweldpleging. Het drietal zou in een horecazaak een 20-jarige man uit Berkel-Enschot mishandeld hebben. Het slachtoffer liep onder meer een bloedneus op.

Agenten in het uitgaanscentrum zagen een portier van een horecazaak achter drie jongens aanrennen. Hij vertelde de dienders dat het trio een klant had mishandeld. De drie minderjarige verdachten werden achterhaald en aangehouden. Er zijn twee verklaringen van getuigen en een korte aangifte opgenomen omdat het slachtoffer naar het ziekenhuis ging voor behandeling.

Het slachtoffer vertelde dat hij met zijn broer in een bar stond. Ze kregen een woordenwisseling met drie jongens die tegen hen aanstootten. Ze riepen tegen hem dat hij door moest lopen, daarna werd hij ineens door hen geslagen. Hij liep daarbij een flinke bloedneus op. De recherche stelt een nader onderzoek in naar het incident.

Wangedrag van directeur Ajax in Athene

Ajax-directeur Rutger Arisz heeft zich volgens businessclubleden van de club schuldig gemaakt aan ongewenste intimiteit, zo meldt De Telegraaf.
Het dagblad beschikt over een brief waarin de misdragingen van Arisz in een uitgaansgelegenheid in Athene rond het Champions League-duel met AEK Athene worden beschreven.

Arisz tilde diverse personen in het gezelschap van een Ajax-sponsor en -businessclubleden op 'met een worstelgreep, die pijnlijk en niet plezierig was'. Ofschoon diverse personen aangaven hier niet van gediend te zijn, ging de operationeel directeur, die in staat van dronkenschap verkeerde, door met zijn doen en laten.

Arisz, verantwoordelijk voor veiligheid en supporterszaken, liet de businessclubleden op de dag van de wedstrijd bovendien in de steek. Ten tijde van de supportersrellen dook de bestuurder snel naar binnen en liet hij vele relaties van Ajax buiten staan. Afgelopen maand bracht hij in Lissabon ook geen bezoek aan supporters van Ajax die in hun eigen hotel door hooligans van Ajax waren aangevallen. Hij bleef liever in zijn eigen hotel, zo valt in het dagblad te lezen.

Arisz kwam deze maand al negatief in het nieuws toen bekend werd dat financieel directeur Jeroen Slop de club gaat verlaten na slechte ervaringen met zijn collega-directielid. "Rutger Arisz geeft toe die avond te veel te hebben gedronken en dat hij in de euforie van het bereiken van de laatste zestien wellicht mensen te stevig heeft omhelsd en beetgepakt", laat een woordvoerder van de Amsterdamse club weten. "Hij laat weten dat het niet zijn bedoeling was hier mensen mee te kwetsen en zal persoonlijk zijn verontschuldiging aanbieden bij de betrokkenen."

80 procent wil lagere btw op groente en fruit

80% van de Nederlanders is voorstander van een lagere btw op groente en fruit om gezond eten te stimuleren. Dit blijkt uit marktonderzoek van Multiscope in opdracht van foodwatch. Onder mensen met lagere inkomens of met kinderen is de steun voor een btw-verlaging op gezonde groente en fruit nog hoger. Slechts 7% van de ondervraagden is er geen voorstander van.

De uitkomsten staan in schril contrast met het huidige kabinetsbeleid: Per 1 januari verhoogt het kabinet de btw op groente en fruit van 6% naar 9%, gelijk met andere voedingsproducten en sommige diensten. De verhoging van de btw op groente en fruit bijt ook met de doelstelling van het kabinet om de gezonde keus makkelijker te maken. Deze doelstelling staat ook centraal in het in november gesloten preventieakkoord. Het besluit roept al vanaf de start van het kabinet veel weerstand op.

Zo deden bijna 100.000 mensen mee aan de e-mailactie van foodwatch voor btw-vrije groente en fruit, een absoluut (foodwatch) record. Foodwatch: “Het kabinet klaagt steen en been over oplopende ziektelasten en wil dat we gezonder gaan eten. Maar ze verhoogt aan de andere kant zonder blikken of blozen de btw op groente en fruit. Dat de btw op 1 januari wordt verhoogd, is inmiddels een feit. Maar dat dit onhoudbaar is voor de toekomst, lijkt ons ook duidelijk. Onze acties gaan dan ook door.” Groente is sinds het aantreden van dit kabinet alweer 7% duurder geworden, suiker juist 4% goedkoper. Daar komt de btw-verhoging per 1 januari nog bovenop.

Maatregelen hard nodig
Driekwart van het supermarktaanbod bestaat uit sterk bewerkt fabrieksvoedsel, ofwel ultra-processed foods. Groente (+46%) en fruit (+43%) zijn tussen 2000 en 2017 fors duurder geworden. Snoepgoed is amper in prijs gestegen en suiker zelfs in prijs gedaald (-21%). En ook onder dit kabinet is de prijs van groente 7% verder gestegen en ook suiker werd weer 3% goedkoper.

Deze ongezonde trend signaleert ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de Nederlandse bevolking heeft 43% overgewicht en is 12% obees. Per week komen er 1.200 mensen met suikerziekte bij in Nederland. 5 op de 6 volwassenen eet onvoldoende groente. 7 op de 8 eet onvoldoende fruit. Bij kinderen is die situatie niet beter, eerder slechter. De cijfers zijn duidelijk: er is urgent actie nodig.

Actief voedselbeleid blijft uit
Al jaren roept de overheid dat de gezonde keus makkelijker moet worden gemaakt. Maar zij komt amper verder dan wat voorlichtingsprojecten. De overheid hoort een actief voedselbeleid te voeren om gezond eten makkelijker en aantrekkelijker te maken. Het huidige kabinet vertrouwt echter volledig op zelfregulering van de voedingsindustrie. Zo zat in het onlangs afgesloten preventieakkoord de voedingsindustrie mee aan tafel en bleven dwingende maatregelen voor gezonder voedsel uit. Dit terwijl het RIVM eerder al concludeerde dat van het beloofde vrijwillig gezonder maken van producten door fabrikanten, weinig terecht komt.

Btw-vrije groente en fruit
Foodwatch wil dat het kabinet een actief voedselbeleid gaat voeren. Zo moet de btw op groente en fruit worden afgeschaft. Een actief voedselbeleid moet leiden tot een gezonder voedingspatroon, gezondere mensen en uiteindelijk minder hard stijgende zorgkosten. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Commissie bepleiten het stimuleren van groente en fruit met prijsmaatregelen. En ook wetenschappers en gezondheidsorganisaties zijn faliekant tegen de btw-verhoging op groente en fruit.

Foodwatch vindt dat de overheid moet zorgen dat een appel uiteindelijk minder kost dan een donut, zeker ook omdat de overheid deze scheve situatie zelf heeft gecreëerd. Hoogleraar Jaap Seidell zegt hierover: “Er zijn door middel van landbouwsubsidies, prijsmaatregelen en andere zaken, gunstige omstandigheden gecreëerd voor de productie en verkoop van vlees, zuivel en fastfood. Dit heeft geresulteerd in een ongezonde voedselomgeving, waarin een ongezonde keuze verschrikkelijk goedkoop is geworden. De overheid heeft een wettelijke taak om de burger hiertegen te beschermen.”

80 procent: weg met btw op groente en fruit (Foto: FOK!)
80 procent wil lagere btw op groente en fruit (Foto: FOK!)

Slachtoffer op straat geopereerd na steekpartij

Drie personen raakten zaterdag 29 december rond 05:00 uur gewond bij een steekincident voor de deur van discotheek Vibes aan de Westersingel in Rotterdam. De verwondingen van twee van hen waren zo ernstig dat de komst van een mobiel medisch team noodzakelijk was, zo meldt de politie.

De hulpverleners verrichtten direct een noodoperatie op straat bij het 22-jarig slachtoffer uit Ridderkerk. Hij, en de andere zwaargewonde jongen, werden in zorgwekkende toestand vervoerd naar een ziekenhuis. Het derde slachtoffer kon ter plaatste aan zijn verwondingen worden geholpen.

Politieagenten startten direct met een groot onderzoek. Ter plaatse werd een 31-jarige verdachte uit Rotterdam aangehouden. In Ridderkerk werden op de Rembrandtstraat in een auto nog drie verdachten aangehouden. Hun betrokkenheid bij het steekincident wordt onderzocht.

De politie onderzoekt wat er exact heeft plaatsgevonden. Zij spraken met getuigen en omstanders en gaan camerabeelden bekijken. Op dit moment vermoedt men dat de slachtoffers deel uitmaakten van een groep vrienden en dat zij hun latere belagers niet kenden.

Slachtoffer op straat geopereerd na steekpartij (Foto: Politie.nl)
Slachtoffer op straat geopereerd na steekpartij (Foto: Politie.nl)

FOK! Wat een weer: regen en wind

Hallo!

Bij hoge uitzondering niet eens een eigen verhaaltje. Ik mijn collega's hebben het momenteel razend druk met allerlei dingen. En erg inspirerend is het weer ook niet bepaald, dus ik sluis gewoon een tekstje van het KNMI over. (Hoogst uizonderlijk, maar gewoon geen zin en inspiratie. )

Het is bewolkt met plaatselijk kans op wat motregen, in de loop van de middag en avond gaat het vooral in het noorden en oosten harder regenen. De maxima liggen rond 10°C, in het zuidoosten blijft de temperatuur op 7°C steken. De zuidwestelijke wind draait in de loop van de dag naar west en neemt flink toe, naar vrij krachtig boven land en krachtig tot hard langs de kust, in het Waddengebied enige tijd stormachtig. Langs de noord(west)kust kunnen in de avond windstoten rond 75 km/uur voorkomen.

In de nacht naar zondag is het half tot zwaar bewolkt en vrijwel overal droog. De minima varieren tussen 4°C landinwaarts en 8°C aan zee. De noordwestelijke wind in de loop van de nacht van het westen uit sterk af, naar matig boven land en vrij krachtig aan zee.

Zondag overdag is er in de ochtend mogelijk een beetje ruimte voor de zon, maar op de meeste plaatsen is het bewolkt. In de middag wordt de bewolking vanuit het westen dikker en met name in de zuidwestelijke helft valt dan af en toe wat regen of motregen. De maxima liggen tussen 7°C in het zuidoosten en 10°C langs de kust. De wind komt uit west tot zuidwest en is meest matig. (Bron: KNMI)

Hopelijk komende dagen uitzicht op een wat dynamischer en opener weer.

Fijne avond! 

Wolken boven 't Twiske  (Foto: Interpretatie)
Wolken boven 't Twiske (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Sweet Anita heeft tourette en streamt en is hilarisch

Het syndroom van Gilles de la Tourette is een aandoening waarbij mensen ongecontroleerde bewegingen hebben of ongecontroleerd woorden roepen of geluiden maken. In veel gevallen uit dat zich in bijvoorbeeld knipogen, knijpen met de ogen (Ethan Klein van H3H3 heeft deze variant), optrekken van wenkbrauwen of een 'hmmm' geluid, maar er zijn ook andere vormen.

De voor de kijker veruit grappigste daarvan is die waarbij obsceniteiten zich in een monoloog wurmen. Twitch streamer 'sweet Anita' heeft die vorm. Ze schaamt zich er niet voor, beantwoordt graag alle vragen die mensen hebben, snapt dondersgoed hoe grappig het over kan komen en schuwt het niet er zelf grappen over te maken.

Hieronder een aantal video's van deze ontzettend ontwapenende streamer, die knijpt met haar ogen, haar neus optrekt, haar elleboog in haar stoel plant, plopt met haar lippen, fluit als een vogel en vloekt als een bootwerker. "I fistfuck kittens", "I fuck my friends", "I'm a peeeeeeeedoooooooo!!!!" 

Anita zit bomvol anekdotes over van alles, zoals de eerste ontmoeting met de ouders van haar vriendje die niet verteld werden dat ze Tourette had, schreeuwpartijen in wachtkamers, hoe een papegaai waar ze vaak in de buurt was nu aan random mensen vraagt 'can I bite your dick?' en wat al niet meer. Lekker feelgood

Meer?
https://www.youtube.com/channel/UCl4RpXZdQUhikTxBghAy1jQ
https://www.youtube.com/playlist?list=PLzhwLcAE1Y53cRtXRrgGAT89Pzz8xPqwN

of haar Twitch:
https://www.twitch.tv/videos/342350479

Weer incident rond probleembushalte bij AZC Leersum

Er is weer wat voorgevallen bij de veelgeplaagde bushalte bij het asielzoekerscentrum in het Utrechtse dorp Leersum. Het voorval wordt nu nog door de politie onderzocht en tot zover wil de gemeente Utrechtse Heuvelrug niets kwijt.

De politie bekijkt de beelden van de beveiliginscamera's die bij de bushalte op de Hoogstraat zijn opgehangen na eerdere incidenten. De camera's zijn op 7 december opgehangen, waarna het relatief rustig bleef rond de bushalte. De camera's werden opgehangen na problemen met jonge mannen uit het azc, die onder andere langsfietsende meisjes een onveilig gevoel gaven.

Daarnaast wilden de asielzoekers vaak niet betalen in de bus. Asielzoekers hebben vaak alleen contant geld mee, terwijl op de bus tegenwoordig alleen gepind kan worden. Vooral bus 50, tussen Utrecht en Veenendaal, schijnt een verschrikking te zijn volgens de buschauffeurs en reizigers.

Er is inmiddels sprake van één onruststoker die overgeplaatst zou zijn naar een andere locatie, anderen zijn aangesproken op hun hinderlijke gedrag. De camera's blijven in ieder geval nog drie maanden actief.

Gaat Halsema dan echt verhuizen?

De verhuizing van burgemeester Femke Halsema naar de ambtswoning aan de Herengracht in het Centrum van Amsterdam lijkt begonnen. Vrijdagochtend stond er een verhuisbedrijf voor de deur en werd er een boxspring naar boven getild. Halsema woont nu in de Transvaalbuurt. Ze zei deze zomer dat ze later dit jaar met haar gezin zou verhuizen naar de ambtswoning. Wel waren er in eerste instantie twijfels, onder meer omdat er weinig groen voor de hond zou zijn.

Gezellig
In een interview met de site van de gemeente liet ze vorige week weten zich te verheugen op de verhuizing. 'Mijn twee tienerkinderen hebben opeens in de gaten dat ze straks om de hoek van Pathé en van het Rembrandtplein wonen. Ikzelf verheug me op het wonen op één verdieping met ons allen, de bovenste, dat vind ik gezellig.'

Hoewel het pand gemeentelijk bezit is, betaalt ze wel huur. 'De ambtswoning is niet gratis overigens, ik betaal een flinke huurprijs. Dat mag best gezegd worden.'

Ontvangstruimtes
Het pand, ook wel Huis met de Kolommen genoemd, werd in 1671-1672 gebouwd voor Paulus Godin, koopman en bewindhebber van de West-Indische Compagnie. Op de eerste en tweede verdieping zijn diverse ontvangstruimtes. Op de derde verdieping zijn de privévertrekken.

De ambtswoning is dit jaar gerenoveerd, onder meer omdat er asbest was gevonden. 

Magistrale manoeuvres in Moskou (27)

Hans, Fred en Peter zaten samen met Michael, Boris, Igor, de politiechef en nog twee agenten in de hoek van de lounge. Het was, alles bij elkaar, een indrukwekkend gezelschap dat door alle andere aanwezigen heimelijk nieuwsgierig werd bekeken. De drie vrienden hadden hun paspoorten terug gekregen; de politiechef had uit een aktetas een stapel formulieren te voorschijn gehaald die hij aan Michael gaf.

Amsterdam weer moordhoofdstad van het jaar

Amsterdam behoudt de twijfelachtige eer als moordhoofdstad. In 2018 werden er in de stad veertien mensen van het leven beroofd. Dat is meer dan in elke andere Nederlandse stad, zo meldt AT5. 

Dat blijkt uit de Moordatlas dat alle moorden in Nederland bijhoudt. In totaal kwamen vijftien mensen in de stad om het leven door geweld, waarvan een door een politiekogel.

Rotterdam staat op de tweede plek. Daar werden dit jaar twaalf mensen vermoord. Landelijk werden 108 mensen van het leven beroofd.

Twintig procent van de liquidaties in Amsterdam
Landelijk werden er zestien liquidaties gepleegd, waarvan drie in Amsterdam. Daarmee werd ongeveer twintig procent van alle liquidaties in Amsterdam gepleegd.

Opnieuw onthoofde vrouw gevonden in Marokko

Het onthoofde lichaam van een 24-jarige vrouw is vrijdag gevonden nabij de stad Ifrane, een populair skigebied in Marokko, 100 kilometer van de stad Fez. Volgens de Marokkaanse media was de vrouw een gescheiden vrouw en had ze een dochter.

Het hoofd van de vrouw werd ongeveer zes meter van het lichaam gevonden. De lokale autoriteiten hebben het stoffelijk overschot naar 'Azrou Regional Hospital' gebracht ter autopsie. Het motief voor de moord is nog onbekend en de politie laat nog niet weten of er verdachten op het oog zijn.

De moord komt slechts elf dagen nadat terroristen twee Scandinavische vrouwen onthoofdden vlakbij het Marokkaanse dorp Imlil, 90 kilometer ten zuiden van Marrakesh. Deze moorden werden door de Marrokaanse gemeenschap flink veroordeeld en er werden een aantal herdenkingen georganiseerd.

Grofgebekte Grover in Sesamstraat?

Scheldt onze grote vriendelijke Sesamstraatheld Grover nou, of niet? De Amerikanen zijn er nog niet over uit, maar velen horen 'the F-word'. OMG!

Sommigen horen Grover 'Dat is een prima idee!' zeggen, maar andere luisteraars horen wat anders en zij zijn niet blij. Anderen horen dat ook en kunnen hier de humor gelukkig wel van inzien. Zij zien hier gewoon een sympathieke verspreking van de stemacteur van Grover in.

Wat zegt Grover???  

"Yes, yes! That sounds like an excellent idea!"

of

"Yes, yes! That's a fucking excellent idea!"

Humphries stunt met zege op titelverdediger Cross

Er komt een andere wereldkampioen bij de PDC. Titelverdediger Rob Cross is verslagen. Hij werd met 4-2 verslagen door zijn landgenoot Luke Humphries, die zelfs nog met 0-2 achter stond.

Het leek een snelle avond te worden. Na twee korte partijen op de avond won Cross met overmacht de eerste set met 3-0. De titelverdediger draaide goed, maar Humphries kon goed mee. Het werd in set twee 2-2 en Humphries miste twee miste setdarts, waarna Cross alsnog toesloeg en op 2-0 kwam.

In set drie daalde het gemiddelde van Cross en steeg dat van zijn tegenstander. Humphries denderde door, bleef bij en werd scherper op zijn dubbels. Zo pakte hij uiteindelijk de set door 115 uit te gooien (3-1). Humphries denderde door en kwam op 2-0 in set vier. Cross kon nog echter terug breaken, waarna de 23-jarige Engelsman er alsnog 2-2 van kon maken.

In set vijf kwam Humphries voor het eerst voor in de wedstrijd. Op 2-2 miste Humphries een setdart, waarna Cross hetzelfde deed. De jongeling pakte de leg en dus alsnog de set. Humphries werd echter wat zoekende in de zesde set. Cross kon echter niet profiteren. Hij miste te veel de dubbels. Op 2-2 liet Humphries 14 staan, waar hij van 84 kwam. Cross noteerde vanaf 121 slechts 24, waarna Humphries het via dubbel zeven alsnog afmaakte.

De cijfers bij Cross - Humphries. (Bron: PDC)
De cijfers bij Cross - Humphries. (Bron: PDC)

Humphries treft zaterdag in de kwartfinales Michael Smith. Bully Boy won eerder op de avond met 4-1 van Ryan Searle. Ook Dave Chisnall haalde de laatste acht. Hij won met 4-0 van Jamie Lewis. 

2018/2019 {DC World Darts Championship - Round IV
Nathan Aspinall 4-3 Devon Petersen
Brendan Dolan 4-1 Benito van de Pas
Ryan Joyce 4-3 James Wade

Michael Smith 4-1 Ryan Searle
Dave Chisnall 4-0 Jamie Lewis
Rob Cross 2-4 Luke Humphries

Kwartfinales - zaterdag - vanaf 13.45 uur
Nathan Aspinall v Brendan Dolan
Dave Chisnall v Gary Anderson

Avondsessie - vanaf 20.00 uur
Luke Humphries v Michael Smith
Michael van Gerwen v Ryan Joyce

FOK!Kerstprijsvraag: 29 december

FOK!Kerstprijsvraag draait vandaag om Fallout (en een beetje Elder Scrolls en Wolfenstein! Dankzij Bethesda mogen wij een lootcrate weggeven met daarin een Fallout kookboek, een echte bobblehead, de soundtrack van Fallout 76, verschillende pins en nog veel meer.

Om kans te maken op de pakket moet je nog wel even de volgende vraag goed beantwoorden. Hoeveel weegt deze 4 weken oude cavia?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.