FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 december 2018

Boardercrosser Nörl pakt eerste World Cup-zege, Jacobellis wint voor 30e keer

Snowboarder Martin Nörl heeft voor het eerst in zijn carrière een World Cup-wedstrijd in de boardercross gewonnen. De 25-jarige Duitser was vrijdag oppermachtig in het Italiaanse Cervinia.

In een mooie finale pakte Nörl al vroeg de leiding en die stond hij geen moment meer af. Achter hem vochten de Italiaan Omar Visintin en de Oostenrijker Hanno Douschan om de tweede plek, die naar Visintin ging, voor de Oostenrijker. Diens landgenoot Lukas Pachner werd vierde, voor jongeling Leon Beckhaus (Duitsland) en Senna Leith (VS). Glenn de Blois was in de achtste finales uitstekend op weg, maar de Nederlander kwam in het gedrang terecht en eindigde net als vierde.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen ging de winst naar grootheid Lindsey Jacobellis. De Amerikaanse debuteerde ruim vijftien jaar geleden al in de World Cup en pakte in haar 85e wedstrijd haar 30e zege en 50e podiumplek. In de finale in Cervinia was Jacobellis een maatje te groot voor de Tsjechische Eva Samkova en de van Frankrijk naar Groot-Brittannië overgestapte Charlotte Bankes. Nelly Moenne-Loccoz uit Frankrijk en het Zwitserse duo Sina Siegenthaler en Lara Casanova completeerden de finale.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Scorende Van Dijk helpt Liverpool aan zege tegen Wolverhampton

Liverpool blijft ongeslagen in de Premier League. De koploper in de Engelse competitie won het uitduel tegen Wolverhampton met 0-2 onder meer door een doelpunt van Virgil van Dijk.

Na achttien minuten kwam Liverpool bij Wolverhampton op 0-1 na een doelpunt van Mohamed Salah. De Egyptenaar maakte de openingstreffer uit een voorzet van Fabinho. In de 68ste minuut was Salah die de assist. Ditmaal tikte Van Dijk de 0-2 binnen en dat was tevens ook de eindstand.

Dankzij de overwinning blijft Liverpool leider in de Premier League. The Reds hebben nu een voorsprong van vier punten op Manchester City, die zaterdag hun wedstrijd speelt tegen Crystal Palace.

Borussia Dortmund wint topper in Bundesliga

Borussia Dortmund heeft de topper in de Bundesliga gewonnen. De koploper won thuis met 2-1 van Borussia Mönchengladbach, de nummer twee in de Duitse competitie.

Bij rust stond het 1-1 tussen beide ploegen door doelpunten van Jadon Sancho en Christoph Kramer. Beide doelpunten vielen in de laatste drie minuten van de eerste helft.

Tien minuten voor tijd maakte Marco Reus de winnende treffer op aangeven van invaller Mario Götze. Door de overwinning van Borussia Dortmund op Borussia Mönchengladbach is het gat tussen de nummer één en twee weer negen punten. Bayern München staat ook op negen punten, maar kan zaterdag bij een overwinning op Eintracht Frankfurt op zes punten komen van de koploper.

Geen winters vertrek voor Vermeer bij Feyenoord: "Tot nu toe is er niets gekomen"

Feyenoord bereikte donderdagavond mét Kenneth Vermeer op doel de kwartfinales van de KNVB Beker. De keeper hield tegen FC Utrecht de nul en zag Tonny Vilhena de winnende treffer maken: 1-0. Het was voor de 32-jarige Vermeer pas zijn zesde officiële duel van het seizoen, daar Justin Bijlow de voorkeur als eerste doelman geniet.

"Natuurlijk wil je meer keepen, maar dat is op dit moment niet het geval", vertelde Vermeer na het bekerduel, in gesprek met Voetbal International . "Ik heb mijn focus, je weet nooit wat er kan gebeuren. Als ik er moet staan, probeer ik er ook te staan voor het team." Vermeer kan naar eigen zeggen maar één ding doen om proberen meer te spelen. "Het enige wat je kan doen, is presteren."

"Er moet eerst interesse zijn om verder te kijken en iets moet je aanspreken", vervolgde de doelman. "Tot nu toe is er nog niets gekomen. Dus ik hoef me daar niet druk om te maken." Vermeer is echter niet tevreden met zijn huidige situatie binnen de selectie. "Je bent sportman en je wil spelen. Maar op dit moment speelt er niets en kan ik er ook niet over praten."

Vermeer kreeg afgelopen zomer van Giovanni van Bronckhorst te horen dat Bijlow het seizoen als eerste doelman zou beginnen. De twaalf jaar jongere doelman kampte deze voetbaljaargang met blessureleed, waardoor Vermeer toch nog twee Eredivisie-duels keepte. Het contract van Vermeer met Feyenoord loopt medio 2020 ten einde.

D66 wil proef met xtc in smartshops

D66 wil, net als GroenLinks, onderzoeken of xtc straks legaal verkrijgbaar kan zijn in Amsterdam, meldt AT5. Dat zei fractievoorzitter Reinier van Dantzig in het AT5-programma Park Politiek. Hij wil 'op een andere manier kijken naar de criminaliteitsproblematiek' die er is door drugshandel in de stad.

Legaliseren
'Als wij nou gaan onderzoeken hoe we de minst schadelijke drugs kunnen legaliseren', zegt Van Dantzig. 'En dan moet je weten dat xtc minder slecht is dan de drug die ik in mijn kroeg verkoop, namelijk alcohol.' 'Ik zou er ook wel een lans voor willen breken, en hoop dat we die richting opgaan, dat we kijken of we met smartshops een manier kunnen vinden om een proef te starten om het te verdelen', zegt de D66'er. 'Ik moet dan heel kleinschalig kijken.'

Niet vervolgen
Ook wil Van Dantzig meer testfaciliteiten. 'Zodat nog beter te peilen is wat je precies slikt. En wat mij betreft gaan we geen mensen meer vervolgen die echt hele kleine hoeveelheden hebben.' In het Amsterdamse coalitieakkoord stond al dat er 'gekeken wordt naar welke (soft)drugs gedecriminaliseerd kunnen worden'. De VVD staat niet achter de ideeën van D66. 'Op het moment dat je dat in Amsterdam doet, dan is het nogal naïef om te denken dat daarmee de criminaliteit verdwijnt.'

Uitslag VVV-Venlo - PEC Zwolle

Het ontslag van trainer John van 't Schip heeft bij PEC Zwolle nog niet voor een ommekeer gezorgd. PEC verloor in Venlo met 2-0 van VVV.

In de beginfase was het spel van beide ploegen slordig. Na ruim 25 minuten spelen veroorzaakte Diederik Boer een strafschop. Bij een aanval van de thuisclub kwam de doelman van PEC uit en vloerde Patrick Joosten met als gevolg een rode kaart en strafschop. Tino-Sven Sušić schoot de bal binnen. In de tweede helft werd de wedstrijd beslist door een goal van Joosten. Met tien man sterk konden de Zwollenaren geen vuist maken.

VVV-Venlo

2 - 0

PEC Zwolle

 28' Susic(pen)
 66' Joosten
   
 
 Gele kaart: Linthorst, Röseler, (VVV-Venlo), Flemming, Ehizibue, (PEC Zwolle)
 Rode kaart: , Boer (26) (PEC Zwolle)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.235
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Crooy
Rutten (Dekker/74)
Promes
Röseler
Kum
Linthorst
Opoku
Susic
Joosten (Samuelsen/90+3)
Mlapa
Grot
  Boer
Ehizibue
v.d. Berg
v. Polen
Paal
Dekker
Flemming (Elbers/67)
Leemans
Namli (v.d. Hart/28)
v. Duinen
v. Crooy

Skiester Shiffrin ook op reuzenslalom de beste

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft alweer haar zesde zege van het World Cup-seizoen te pakken. In het Franse Courchevel boekte de Amerikaanse haar eerste reuzenslalomwinst van de winter, nadat ze al twee keer een super-G en slalom en één parallelslalom won.

Na de eerste run was het in de top nog uitermate spannend. De Duitse Viktoria Rebensburg stond bovenaan en werd op 0,08 seconden gevolgd door zowel Shiffrin als de Oostenrijkse Brunner. Tessa Worley volgde op 0,11 seconden, Ragnhild Mowinckel (+0,24) en Federica Brignone (+0,27) stonden ook nog op schootsafstand van Rebensburg.

De top-6 bleef ook na de tweede run staan, maar wel in een andere volgorde. Brignone ging Mowinckel voorbij, waarna Worley de leiding overnam. Shiffrin pakte de snelste tijd, Brunner viel terug naar uiteindelijk de zesde plek en Rebensburg strandde op 0,14 seconden van de Amerikaanse. Ze werd daarmee wel tweede, voor de Française Worley.

De Nederlandse Adriana Jelinkova werd 37e op 4,10 seconden, een kleine seconde te langzaam om de tweede run te halen. Zaterdag wacht de dames in Courchevel een slalom, met de runs om 10.30 uur en 13.30 uur.

Verlies voor koploper Sparta; Piroe vier keer trefzeker voor Jong PSV

Sparta heeft uit bij Jong Ajax met 2-0 verloren. De Rotterdamse club was tot deze speelronde koploper in de Keuken Kampioen Divisie. Door winst op RKC Waalwijk is Go Ahead Eagles de nieuwe lijstaanvoerder. Joël Piroe had een mooie avond. De PSV'er scoorde maar liefst vier keer tegen Almere City.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
FC Dordrecht - TOP Oss 0-1
FC Twente - N.E.C. 2-0
FC Volendam - Telstar 1-0
Helmond Sport - Jong FC Utrecht 2-0
Jong AZ - FC Eindhoven 1-2
Jong Ajax - Sparta Rotterdam 2-0
Jong PSV - Almere City FC 5-2
RKC Waalwijk - Go Ahead Eagles 1-3

Bijzondere dood: koppel overlijdt tegelijkertijd na 64 jaar huwelijk

Een bijzondere manier om dood te gaan: in het Belgische Heist-op-den-Berg is een bejaard stel, dat 64 jaar met elkaar getrouwd was, met slechts enkele seconden verschil van elkaar gestorven. De 89-jarigen Jos Claes en Gusta Schoovaerts lieten zo snel na elkaar het leven dat het voor de huisarts onmogelijk was om te verklaren wie er als eerste was gestorven. 

Geert, één van hun zoons, verklaarde tegen een Belgische krant dat het overlijden van zijn ouders ook nog eens op een hele bijzondere plaats gebeurde: "Het rusthuis waar ze zijn overleden, deed vroeger dienst als moederhuis en de kamer waar mijn ouders verbleven, was een verloskamer. Ze zijn overleden in de kamer waar zeven van hun acht kinderen zijn geboren. Voor twee mensen die elkaar altijd heel graag gezien hebben, is dat een heel mooi afscheid."

Morgen vindt er een afscheidsceremonie plaats in de de kerk van Zonderschot, parochie van Heist-op-den-Berg. Ook weer een bijzonder detail: het is dezelfde kerk waar ze 64 jaar eerder hun ­jawoord gaven.

Biatlete Røiseland pakt eerste World Cup-zege, sensationele comeback Dahlmeier

Biatlete Marte Olsbu Røiseland heeft voor het eerst in haar loopbaan een World Cup-wedstrijd gewonnen. De 28-jarige Noorse was in het Tsjechische Nove Mesto de beste op de sprint, waarop ze in Pyeongchang olympisch zilver pakte.

De eerste échte toptijd was aanvankelijk in handen van Paulina Fialkova. De Slowaakse, volop bezig aan het seizoen van haar definitieve doorbraak, schoot foutloos en noteerde de snelste tijd, tot de eveneens foutloze Røiseland er zes seconden onderdoor dook.

Met de Française Anaïs Chevalier op plek drie bleef het lang zo staan, tot de als 84e vertrokken Laura Dahlmeier aantrad. Wegens gezondheidsproblemen moest de Duitse meervoudig olympisch kampioene haar seizoensdebuut uitstellen, maar na een optreden in de IBU Cup - het tweede niveau - van vorige week zat ze er lekker bij.

Dahlmeier ging bij het staand schieten één keer de mist in, maar streed wel om de podiumplekken. In de slotronde kwam ze nog in de buurt van Røiseland, maar de Beierse, die de snelste was op de langlaufski's, kwam 4,5 seconden tekort en pakte een zeer knappe tweede plek, voor Fialkova.

World Cup-leidster Dorothea Wierer werd met twee missers negende, de Finse Kaisa Mäkäräinen ging maar liefst vijf keer de mist in en werd 58e, waardoor ze de achtervolging van zaterdag nog maar net haalde - hoewel ze die mogelijk laat schieten om energie te sparen, veel valt er immers niet meer te winnen.

Zaterdag staan beide achtervolgingen op het programma. Om 15.00 uur gaan de mannen van start, twee uur later is het de beurt aan de vrouwen.

Tophockey in Afrika: 36 uur met de bus, 17-1 verliezen

Sven van der Most is net terug van een unieke reis in Afrika. De coach bij hockeyclub MEP uit Boxtel en de JA1 van Oranje-Rood begeleidde de nationale elftallen van Namibië, ten noorden van Zuid-Afrika, tijdens de FIH Hockey Series Open in Bulawayo, Zimbabwe. Van der Most maakte in een korte periode kennis met de hockeycultuur in Afrika: van schoenen ontsmetten tot tientallen uren reizen door de savannes. Als tijdelijk bondscoach van de Namibische mannen maakte hij van alles mee.

Ruim 36 uur duurde de busreis met het team vanuit de hoofdstad Windhoek naar Bulawayo, waar in eerste instantie werd gehoopt op een reis van een dag. Volgens Van der Most ging de reis namelijk niet zonder problemen. Een kleine opsomming: ‘We zouden om drie uur ‘s nachts vertrekken, maar de busmaatschappij had zich vergist in ‘a.m.’ en ‘p.m.’ waardoor de bus pas twaalf uur later op zou komen dagen’, vertelt hij. ‘Dus wij gingen terug naar onze slaapplekken, maar toen bleek de bus alsnog te kunnen vertrekken, hetzij 2,5 uur later. Daarnaast bleken we halverwege de rit verkeerd te zijn gereden. De luxe bus blijkt alles te bezitten behalve navigatie’, lacht de Nederlandse coach achteraf. Het was slechts het begin van de problemen onderweg voor hem.

De bus in kwestie was onderweg naar de FIH Hockey Series Open, een onderdeel van het olympisch kwalificatietoernooi voor Tokio in 2020. Een evenement dat ruim van tevoren op de planning stond, maar pas twee weken voor zijn reis naar Namibië werd Van der Most gevraagd om zowel de mannen als de vrouwen van het nationale elftal door middel van enkele cursussen voor te bereiden op het betreffende toernooi. Daarnaast moest hij zijn kennis doorgeven aan de beste hockeyers van het land in de geest van ‘Olympic solidarity’ van de FIH. De korte voorbereiding, vol met inentingen en andere zaken, resulteerde in een unieke ervaring die Van der Most iedere coach met ambities zou aanraden.

‘Daarbij vroegen ze ook of ik tijdelijk de bondscoach van het mannenelftal wilde zijn’, voegt de coach toe, die eerder bij de overkoepelende wereldhockeyfederatie een speciaal coachingsdiploma behaalde. ‘Ik was eigenlijk verbaasd dat ze mij als bondscoach wilden, aangezien het alleen om begeleiding achter de schermen zou gaan, maar ze hadden nog echt een coach nodig. Er zit ook zeker potentie in de groep. Momenteel zijn Zuid-Afrika en Egypte de kanonnen van hockeyend Afrika, maar Namibië kan zich daar ooit een keer bij voegen. Het nationale vrouwenelftal behoort nu al tot een van de sterkere landen van het continent.’ De Namibische mannen bezetten momenteel de 74e positie (van de 91) op de wereldranglijst van de FIH. Onder leiding van Van der Most speelde het Afrikaanse land tegen Zambia, Egypte en thuisland Zimbabwe om nog kans te maken op de Olympische Spelen.

Schoenen ontsmetten en de ‘X-ray woman’
In totaal reisde Van der Most ruim honderd uur, maar de reis naar Zimbabwe maakte de diepste indrukken. Na een busrit van achttien uur konden de selecties ergens halverwege, nabij Francistown in Botswana, even bijslapen. Met ongeveer vier uur slaap vervolgden zij later de reis naar Bulawayo, waarbij de groep diverse malen langs controleposten moest, ieder met een eigen werkwijze.

Van der Most: ‘Op de grens tussen Botswana en Zimbabwe moesten we in een lange rij gaan staan voor paspoortcontrole, met aan het einde een soort generaal die alles controleerde. Uiteindelijk konden we pas 45 minuten later ons paspoort laten zien. De buschauffeur volgde iets later, althans, een uur later… De bijrijder van de bus bleek geen stempel te hebben gekregen in zijn paspoort bij aankomst in Botswana, maar hij kon bijna twee uur later alsnog mee.’

Niet veel later stond de volgende controle alweer op de planning. ‘Diverse bussen werden gestript en gecontroleerd’, legt hij uit. ‘Zal dit ook met ons gebeuren, een sportteam met weinig baggage? Toch moesten we de bus uit en alles eruit halen, waarna de ‘X-ray woman’ de baggage kwam controleren. Ze scande onze spullen met haar ogen en alles mocht weer terug. Er is dus nog geen minuut serieus naar gekeken, maar we konden door.’

Na een anderhalve dag reizen en het ondergaan van meerdere controles kwamen de twee teams van Namibië aan in Bulawayo. Op de heenweg maakte Van der Most kennis met diverse gebruiken die in Nederland niet als normaal ervaren worden. Zo moesten onderweg enkele douaniers contant worden betaald om de grens te passeren en werden de schoenen van alle inzittenden ontsmet, ter bescherming van de dieren. Hetzelfde proces was verplicht voor de bus, die door een soort bak met water moest om de banden te ontsmetten.

17-1 nederlaag als welkomstcadeau
Maar de setting maakte veel goed voor Van der Most: gnoe’s, zebra’s en olifanten passeerden allemaal de revue en het hockeystadion in Bulawayo had zijn charmes. ‘Het was een mooi, maar oud complex’, vervolgt de Nederlander. ‘Je rook en proefde de historie’. Na het beleggen van één training mocht het nationale elftal van Namibië aantreden tegen het veel sterker geachte Egypte, de nummer twintig van de wereldranglijst. Het werd een ruime nederlaag voor Van der Most en zijn mannen, 17-1 maar liefst. ‘Deze wedstrijd zal niet snel vergeten worden’, vertelt hij. ‘Het was een zware en harde les dat we een aantal zaken toch echt moesten verbeteren. Uiteindelijk had ik een lijstje met misschien wel honderd verbeterpunten, maar ik stuurde ze vooral op individuele verantwoordelijkheid op het veld.’

Zijn team wist echter snel de knop om te zetten na de monsternederlaag op de vrijdagavond. Een dag later tegen buurland Zambia werd tot tweemaal toe een achterstand weggewerkt door Namibië (4-4). Een prachtige vooruitgang met het oog op de laatste wedstrijd tegen thuisland Zimbabwe, aldus de coach van MEP Heren 1 en Oranje-Rood JA1, tevens ook technisch manager bij de Eindhovense club. Het team van Van der Most kwam in eerste instantie op een 2-1 voorsprong, incasseerde twee doelpunten, maar wist in de laatste minuut de 3-3 te maken. Genoeg was het helaas niet voor kwalificatie voor de volgende ronde. De dames van Namibië wisten zich overigens wel te plaatsen voor de volgende ronde van het kwalificatietoernooi, dat ergens in juni zal plaatsvinden.

Hockey in Afrika moet nog flink groeien
Er is dan ook nog een lange weg te gaan voor landen als Namibië om te groeien als hockeyland, en ook voor Afrika in zijn geheel. Van der Most: ‘De ‘grote’ landen in Afrika hebben al moeite om aan te sluiten bij het grote mondiale podium, kijk maar naar Zuid-Afrika dit WK. Daarachter heb je een enorm gat, getuige de uitslag tegen Egypte, maar Namibië heeft echt veel potentie. Ik was verbaasd over de goeie en mooie infrastructuur, er ligt een aantal schitterende semi-watervelden en er zijn voldoende actieve hockeyspelers. Het leeft enorm. Je zou het niet zeggen, maar Namibië is een zaalhockeyland. Dat is vele malen groter dan het veldhockey momenteel.’

Of het bij een eenmalig bezoek aan Namibië blijft durft de Nederlandse coach niet te zeggen. ‘Ze hebben zelf aangegeven mij graag terug te zien’, legt hij uit. ‘Het lijkt me zeker leuk, maar uiteindelijk moet het in de agenda passen. Deze keer heb ik heel veel medewerking ervaren van Oranje-Rood en MEP, waar ik heel dankbaar voor ben. Ik voorzie dat ik daar nog wel cursussen ga geven. Voor een daadwerkelijk bondscoachschap moet je naar mijn mening iets vaker daar aanwezig zijn.’

Van der Most spoort ambitieuze jonge coaches ook zeker aan om zulke uitdagingen aan te gaan. ‘Het was een waanzinnige hockeyreis’, stelt de coach, die voorheen onder meer de nationale elftallen van Litouwen begeleidde. ‘Het reizen en de voorbereiding kostten veel moeite, maar alle moeite is het zeker waard. Binnen het coachingsprogramma van de FIH krijg je veel mogelijkheden om te groeien. Een maand geleden kwam deze uitdaging pas op mijn pad, maar nu heb ik een prachtig avontuur achter de rug.’

Darter Van de Pas ontsnapt, Golvend Galjoen wint titanenduel op WK

Darter Benito van de Pas heeft zich met uitermate veel moeite geplaatst voor de derde ronde op het WK van de PDC. In het Londense Alexandra Palace had de Tilburger grote moeite met de Canadees Jim Long.

Long maakte in zijn eersterondepartij weinig indruk, maar dat deed Van de Pas het hele jaar al niet. Het werd gelijk al hard werken voor de kijker, maar na vier bepaald niet geweldige legs was de eerste set binnen voor Van de Pas. Hij won vervolgens ook de tweede set, waarin zowel Long (121) als Van de Pas (144) ineens een mooie finish uit de hoge hoed toverden.

De Canadees had weinig zin om de neutrale kijker genade te bieden, want met een 96-finish pakte hij de derde set zowaar in drie legs, waarna finishes van 90 en 72 in set vier niet genoeg waren voor Van de Pas, die de set na nog eens een ontzettend matige leg verloor.

Uitgerekend als er een ontzettend suffe wedstrijd bezig is gaan ze natuurlijk naar een verlenging, dat zul je altijd zien. Long liet matchdarts liggen, waarna Van de Pas met een 96-finish langszij kwam: 2-2. De Nederlander overleefde nog eens, brak Long voor 4-3 en gooide vervolgens ineens snaarstrak 150 uit, waardoor de wedstrijd eindelijk voorbij was.

Benito van de Pas - Jim Long (Bron: PDC)
Benito van de Pas - Jim Long (Bron: PDC)

John Henderson rekende vervolgens af met Gabriel Clemens. Al vroeg in het titanenduel - het podium had het moeilijk - vlogen de triples de kijker om de oren, terwijl Clemens 125 uitgooide via bullseye, single bull, bullseye. Het Golvend Galjoen uit Schotland pakte 87 echter via bullseye en won daarmee de eerste set.

Met onder meer een 141-finish won Clemens set twee, waarna de Duitser ook de derde set pakte. Met finishes van 120 en 141 gooide Henderson set vier binnen en daarin maakte de Schot, die geweldig stond te gooien op zijn dubbels, het karwei met een 120-finish af: 3-2.

John Henderson - Gabriel Clemens (Bron: PDC)
John Henderson - Gabriel Clemens (Bron: PDC)

Richard The Mouth of the South North speelde tegen Steve West, die een maatje te groot was. West won de eerste twee sets, waarna North de derde pakte. In het vierde bedrijf dwong hij een vijfde leg af, maar West, die nog een 164-finish liet noteren, maakte het via dubbel 20 af en won met 3-1.

De Australiër Kyle Anderson had het bij vlagen bijzonder lastig met de verrassend sterke Noel Malicdem van de Filipijen, maar Anderson trok de boel recht in de vierde set en pakte die met 3-0, waarmee het duel ook gelijk beslist was: 3-1.

Steve West - Richard North (Bron: PDC)
Steve West - Richard North (Bron: PDC)

Kyle Anderson - Noel Malicdem (Bron: PDC)
Kyle Anderson - Noel Malicdem (Bron: PDC)

PSV strikt jonge middenvelder: "Hard werken heeft mij hier gebracht"

PSV heeft de Amerikaan Richard Ledezma gecontracteerd, zo meldt de club vrijdagmiddag via de officiële kanalen.

De achttienjarige middenvelder komt deze winter over van Real Monarchs en tekent een contract dat loopt tot de zomer van 2020. "Hard werken en de steun van mijn teamgenoten hebben mij hier bij PSV gebracht", reageert Ledezma, die zal aansluiten bij de Onder-19, op de clubsite.

Ledezma wordt door de scouts van de huidige koploper van de Eredivisie omschreven als een 'technisch begaafde, dynamische middenvelder met veel drive', zo valt te lezen op de clubsite. De Amerikaan was eerder al stagiair in de jeugdopleiding van PSV en viel daar ook op vanwege zijn ‘leergierige karakter en wil om te slagen in het profvoetbal’.

“Ik was een beetje verrast toen PSV interesse toonde, maar ik kijk er enorm naar uit om hier te spelen. Ik voel me ontzettend welkom, de club is prachtig en ook de stad is mooi. Ik heb er zin in om in het nieuwe jaar definitief naar Nederland te komen", aldus de jongeling, die zal aansluiten bij de Onder-19 van de Eindhovenaren.

De komst van Ledezma komt niet uit de lucht vallen. Het Eindhovens Dagblad meldde reeds dat het talent tijdens zijn stage indruk maakte. Hij deed mee met Jong PSV in de oefenwedstrijden tegen Jong FC Utrecht en Darlington FC en hield zich daarbij prima staande. Deze week stapte Ledezma op het vliegtuig om de laatste details glad te strijken en de medische keuring te ondergaan.

Politie neemt grote partij namaakparfum in beslag

De politie, Douane en Koninklijke Marechaussee hebben op donderdag 13 december 2018 tijdens een gezamenlijke controle onder andere gericht op smokkel van goederen 4080 flessen namaakparfum ontdekt in een voertuig en in beslag genomen. De controle vond plaats op de A12 bij de grensovergang ter hoogte van Zevenaar. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De vervoerder, die België als bestemming had, bleek bij controle drie pallets te vervoeren met daarop enkele duizenden flesjes merkparfum. Na verder onderzoek door de Douane en de FIOD bleken dit flesjes namaakparfum te zijn van 46 verschillende merken.

De flesjes, vermoedelijk bedoeld voor de zwarte markt, hadden in totaal een geschatte verkoopwaarde van rond 150.000 euro. Als de partij originele merkparfum zou zijn, zou deze waarde rond de 400.000 euro komen te liggen. Alle flesjes parfum zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Politie neemt grote partij namaakparfum in beslag (Foto: Politie.nl)
Politie neemt grote partij namaakparfum in beslag (Foto: Politie.nl)

Bus #wegaanzehalen hervat reis naar Athene

Stichting 'We Gaan Ze Halen' is vandaag vol goede moed op weg gegaan naar Griekenland. Helaas voor de groep, na 120 kilometer begaf de bus het. Er blijkt een lek te zijn, waardoor de bus afgesleept moest worden naar een garage. 

Toch geeft de stichting nog niet op; Voorberg denkt er over om nu net als de rest gewoon de auto te pakken naar Athene en dan maar vliegtuigtickets te gaan crowdfunden. #wegaanzehalen 

Ironisch detail dat net gedeeld wordt: de bus strandde op de parkeerplaats van tankstation 't Haasje. Inmiddels staat de bus in de werkplaats. 

Update 17:51 uur
Christiaan Pauwe meldt op Twitter dat de bus gerepareerd is en zijn weg naar Athene heeft hervat. 

2e verdachte aangehouden voor moord op Humeyra

De politie heeft donderdag 20 december een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden in Rotterdam Delfshaven. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij moord afgelopen dinsdag op het Designcollege in Rotterdam-West.

Bij het schietincident kwam de 16-jarige Humeyra om het leven. Kort na het incident hield de politie de 31-jarige Bekir E. aan voor het neerschieten van het slachtoffer. Uit onderzoek ontstond de verdenking dat hij kort daarvoor in een auto naar de school was gekomen met minstens twee anderen. In de zwarte Opel Signum waar de vermeende schutter mee vandoor ging, troffen agenten een vuurwapen aan. De auto en het vuurwapen zijn in beslag genomen.

Onderzoek inspectie
Vandaag maakte de Inspectie Justitie en Veiligheid bekend onderzoek te gaan doen naar het optreden van Reclassering Nederland en de politie Rotterdam in de aanloop naar de dood van de 16-jarige scholiere.

2e verdachte aangehouden voor moord op Humeyra (Foto: Politie.nl)
2e verdachte aangehouden voor moord op Humeyra (Foto: Politie.nl)

Groenewegen slaat klassiekers over en start in Tour de France en Vuelta a España

Dylan Groenewegen zal in 2019 voor het eerst in zijn carrière twee grote rondes rijden. Waar in het verleden de Nederlander van Jumbo-Visma aan de start kwam van de voorjaarsklassiekers slaat hij die dit jaar over en zal hij zowel in de Ronde van Frankrijk als de Ronde van Spanje van start gaan.

Bij de ploegenpresentatie van het nieuwe Jumbo-Visma liet hij weten dat hij zich komend jaar zich volledig toelegt op zijn sprint. "Ik ga mij nog meer op de sprint richten. Tijdens de klassiekers zal ik op trainingskamp gaan in Spanje. Om mij op die manier nog beter voor te bereiden op de Tour. Daarna zal ik ook de Vuelta rijden."

Vorig seizoen wist Groenewegen veertien keer het zegegebaar te maken. Hij won onder meer twee ritten in de Tour de France en in het voorjaar won hij Kuurne-Brussel-Kuurne. "Ik ben nu 25 jaar en op het sterkst van mijn kunnen. Ik hoop komend seizoen nog meer gewonnen te hebben."

Feyenoord pakt door en geeft groen licht voor bouw van stadion

Het nieuwe stadion van Feyenoord gaat er komen.

De club en Stadion Feijenoord hebben namelijk groen licht gegeven aan het voortzetten van de plannen, die ervoor moeten zorgen dat Feyenoord in 2023 het nieuwe onderkomen kan betrekken. Dat bevestigt een woordvoerder van Feyenoord City aan het Algemeen Dagblad. De krant spreekt van een 'grote doorbraak', want enkele maanden zat het proces nog muurvast. In de zomer van 2020 moet de eerste paal de grond in gaan.

Feyenoord stelde de eis om na de bouw van het nieuwe stadion ieder jaar minimaal 25 miljoen euro aan het spelersbudget te kunnen toevoegen. "Door tenminste 30 miljoen extra eigen vermogen te verwerven voor de nieuwbouw wordt een vaste en jaarlijks te indexeren bijdrage van tenminste 25 miljoen per jaar aan de spelersbegroting van Feyenoord mogelijk gemaakt", zo staat te lezen op de website van Feyenoord City.

De club laat weten dat de volgende fase van de voorbereiding van de bouw van het nieuwe stadion wordt ingegaan. Hierin wordt het definitieve ontwerp van het te bouwen onderkomen en de financiering verder uitgewerkt en ingevuld. 'Het voorlopig ontwerp is geoptimaliseerd en past - met behoud van alle benodigde functionaliteiten, de sfeer en het iconisch karakter van het ontwerp, binnen het beschikbare bouwbudget.'

Eind 2019 hopen alle partijen de financiering af te ronden en de bouwer van het stadion te kunnen contracteren. "Over die financiering heb ik geen twijfels. Het vinden van een aannemer die het binnen het budget en de tijd kan doen, dat zal een stuk ingewikkelder zijn. Daar kunnen we met z'n allen onze tanden in zetten", reageert wethouder Adriaan Visser (D66, grote projecten).

"Dit is een hele belangrijke stap", vervolgt hij. "Hiermee komt aantal zaken heel dichtbij. Zoals een definitief ontwerp van het stadion, tot in de details, en het selecteren van een aannemer. Plus het rondmaken van de financiering. Cruciaal allemaal in dit proces. En hiermee zien vermogende Rotterdammers ook in dat dit een serieus besluit is en dat Feyenoord doorgaat. Hiermee zal de interesse van de private partijen zeer sterk toenemen."

Handelswijze politie en reclassering in zaak Humeyra onderzocht

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat onderzoeken hoe Reclassering Nederland en de politie Rotterdam hebben gehandeld in de aanloop naar de tragische dood van de 16-jarige Humeyra Ergincanli. Zij werd dinsdag neergeschoten in haar school in Rotterdam.

Hiervoor is de 31-jarige Bekir E. opgepakt. De verdachte stond onder toezicht van de reclassering. Hij was eerder al veroordeeld voor geweld, recent nog voor bedreiging en mishandeling van Humeyra. Hij had een verbod om contact op te nemen met haar. Het meisje had vorige week tegen hem aangifte van stalking gedaan. Daarover zou zij juist die dinsdagmiddag met de politie gaan praten.

De Inspectie onderzoekt hoe reclassering en politie hun taken hebben uitgevoerd, tot aan het incident. Indien nodig zal zij ook onderzoeken hoe eventueel andere betrokken instanties hun werk hebben gedaan. Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat de betrokken organisaties – juist in geval van nood – tijdig en voortvarend optreden.

De Inspectie zal binnenkort een plan van aanpak voor dit onderzoek publiceren. Het onderzoek is bedoeld om lessen te trekken voor de toekomst. Het is geen strafrechtelijk onderzoek. Dat wordt gedaan door het Openbaar Ministerie.

Kerstdiner voor minderbedeelden loopt uit de hand

Wat afgelopen woensdag een feestje voor 120 minder-bedeelden in Alkmaar had moeten worden, liep uit op een totaal drama. Resto van Harte, een goededoelendinerorganisatie, en de stichting 'Samen zijn we sterk Alkmaar' hadden gezamelijk een kerstdiner georganiseerd in het buurtcentrum De Rekere. 

De voorzitster van een ander goed doel, Stichting Prakkie 072, wist een kaartje te bemachtigen en begon stennis te schoppen volgens de voorzitter van Stichting 'Samen zijn we sterk Alkmaar: "Voor het diner is een kaartje nodig. Die heeft de voorzitter van Prakkie bemachtigd en is doelbewust ruzie komen maken. Het was uitlokking. Ze hadden een camera mee en de stichting probeert via schuilnamen als mollen binnen te dringen bij ons.”

Veel meer dan het het voorafje is er dus niet opgediend, de ruim 80 gasten, waaronder ook kinderen, dropen teleurgesteld af na de vechtpartij. Volgens de voorzitter van Stichting 'Samen zijn we sterk Alkmaar' duldt Prakkie geen andere stichting om zich heen. Volgens Prakkie zijn er te veel stichtingen 'die in de zelfde vijver vissen'. 

De mensen die woensdagavond dus op een kerstdiner rekenden maar een vechtpartij voor de kiezen kregen, worden op kosten van buurtcentrum De Rekere getrakteerd op een nieuw diner. 

Kerstdiner voor minderbedeelden loopt uit de hand (Foto ter illustratie Pxhere.com)
Kerstdiner voor minderbedeelden loopt uit de hand (Foto ter illustratie Pxhere.com)

Mogelijk parelmoerwolken te zien op Kerstavond

Op Kerstavond is mogelijk een bijzonder weerfenomeen te zien. Rond zonsondergang kunnen dan parelmoerwolken verschijnen. Het grijze en wisselvallige weer maakt maandag plaats voor een veel droger weertype met tijdelijk opklaringen. Maandag is de lucht op 25 km hoogte zeer koud en kan de temperatuur naar -80 graden Celsius dalen. Dat dit zeldzame lichtschijnsel op Kerstavond kan verschijnen maakt het extra bijzonder.

Om de parelmoerwolken te kunnen zien moet je maandag rond zonsondergang naar de westelijke hemel kijken en zoeken naar afwijkende kleuren. Vaak zijn parelmoerwolken te zien als een paarse- tot roze-achtige gloed. Soms zijn het kleinere vlekken met een groot aantal kleuren zoals het parelmoer in een schelp.

De zon gaat maandag om half vijf onder. Naast opklaringen zijn er ook stapelwolken en deze steken dan donker af tegen de nog verlichtte hemel. De parelmoerwolken zelf zijn overdag niet te zien. Hiervoor is het zonlicht te sterk. Zo’n anderhalf uur na zonsondergang treedt ook hoog in de lucht de duisternis in en zijn de wolken niet meer zichtbaar.

Wolken in de ozonlaag
Parelmoerwolken ontstaan op 20-30 km hoogte, in de ozonlaag. De ozonlaag bevat nauwelijks vocht. Het kleine beetje vocht dat aanwezig is condenseert pas bij temperaturen beneden -80 graden Celsius. Hierdoor ontstaan dunne wolkenflarden. Doordat de wolken bestaan uit zeer kleine ijskristallen wordt het zonlicht sterk gebroken en ontstaat er een kleurenpracht. Er zijn eigenlijk twee typen parelmoerwolken te onderscheiden.

Ten eerste zijn er grote dunne wolkenflarden, die het zonlicht verstrooien in verschillende pasteltinten (o.a. roze en paars). De wolk zelf zie je eigenlijk niet, maar het licht verraadt dat hij aanwezig is op grote hoogte.

Daarnaast zijn er wat kleinere vlekken die vaak een groter aantal kleuren laten zien. Deze parelmoerwolk bestaat uit nog wat kleinere ijskristallen dan de eerste variant. Hierdoor wordt het licht sterker gebroken in regenboogachtige kleuren. Soms zijn er ook nog golfstructuren te zien in de wolken, wanneer het hard waait op 25 km hoogte.

De laatste keer dat veel parelmoerwolken in Nederland zichtbaar waren was op 2 februari 2016.

Mogelijk parelmoerwolken te zien op Kerstavond (Foto: NASA)
Mogelijk parelmoerwolken te zien op Kerstavond (Foto: NASA)

Arbeidsmigranten in vakantiepark Elfenmeer huisvesten mag niet

Een aantal bedrijven, dat zich op vakantiepark Elfenmeer bezig houdt met de verhuur van vakantiewoningen en stacaravans om arbeidsmigranten te huisvesten, heeft in 2017 van de gemeente Roerdalen dwangsommen opgelegd gekregen. Dit om de bedrijven ertoe te bewegen de verhuur aan arbeidsmigranten te staken.

In een eerdere procedure heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg de verzoeken van de bedrijven om de dwangsombesluiten te schorsen, afgewezen. De rechtbank heeft vandaag de beroepen van de bedrijven (definitief) afgewezen.

De gemeente heeft zich volgens de rechtbank terecht op het standpunt gesteld dat verhuur aan arbeidsmigranten niet past bij de recreatieve bestemming die het vakantiepark heeft. Verder heeft de gemeente terecht de bedrijven als overtreder aangemerkt. Tegen deze uitspraak kan hoger beroep worden ingesteld.

1000 kg illegaal vuurwerk in rijtjeswoning

De politie heeft donderdagmiddag in Rotterdam Hoogvliet duizend kilo illegaal vuurwerk opgespoord en in beslag genomen. Een 59-jarige Rotterdammer is aangehouden en zit nog vast. De politie kreeg deze week een anonieme tip over de opslag van professioneel vuurwerk. Dit vuurwerk zou vanuit het rijtjeshuis in Hoogvliet worden verhandeld.

Het districtelijk Vuurwerkteam Zuid-West startte hierna een onderzoek. De politie bezocht de woning en kreeg toestemming van de bewoner om de woning te doorzoeken. Door de hele woning heen stonden er talloze vuurwerkdozen met daarin illegaal professioneel vuurwerk. In de woning lagen ook mortierbommen. Agenten doorzochten de schuur en vonden daar nog een mortierbom en diverse houders waarmee mortieren kunnen worden afgevuurd.

1000 kg illegaal vuurwerk in rijtjeswoning (Foto: Politie)
1000 kg illegaal vuurwerk in rijtjeswoning (Foto: Politie)

Gijzelnemer NPO 3FM krijgt TBS met dwangverpleging

De 34-jarige man die in 2017 een medewerker van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft gegijzeld en bedreigd, is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

Zendtijd bij de NOS en CNN
Op 17 augustus 2017 heeft de man, onder bedreiging van een mes, een medewerkster van de NPO gedwongen het NPO-gebouw binnen te gaan. Daar heeft hij haar op een stoel vastgebonden en zendtijd geëist. De man zei dat hij al jaren werd lastiggevallen door de AIVD. Volgens hem zou de wereld moeten weten wat de AIVD allemaal doet. Hij wilde zijn verhaal vertellen voor de camera’s van de NOS en CNN.

Tijdens het wachten op een cameraploeg heeft hij meerdere keren met het mes in de muur gestoken en gezegd dat hij de medewerker zou doodsteken als ze iets geks zou doen. De man heeft het slachtoffer ruim een uur in een kamer vastgehouden. Uiteindelijk heeft de politie de gijzelnemer weten te overmeesteren en de medewerkster bevrijd. Deze medewerkster heeft nog iedere dag last van de traumatische gevolgen van de gijzeling.

Ziekelijke stoornis
Na zijn aanhouding is de man twee keer ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum, omdat al direct de indruk ontstond dat hij psychisch niet in orde was. De eerste keer heeft hij niet meegewerkt aan het onderzoek door deskundigen, de tweede keer wel. Uit dat tweede onderzoek is gebleken dat hij bij de gijzeling geheel is gedreven door een waanidee, dat zijn oorzaak vindt in zeer ernstige psychische problemen. Daarom heeft de rechtbank hem voor de gijzeling en bedreiging ontoerekeningsvatbaar geacht en hem geen straf opgelegd.

Vanwege de ernst van de psychische problematiek van de man, de ernst van de feiten en vooral omdat zonder gedegen behandeling het risico op gewelddadig gedrag naar anderen in zeer korte tijd hoog kan worden als de man terugvalt in een psychose, vindt de rechtbank het noodzakelijk om de man tbs met dwangverpleging op te leggen. Er zit geen maximum aan deze behandeling.

9 jaar cel voor poging tot moord en dubbele poging doodslag

De rechtbank veroordeelt een 41-jarige man uit Mook voor poging tot moord op zijn ex-vriendin en poging tot doodslag op haar moeder en stiefvader. Hij krijgt een gevangenisstraf van 9 jaar opgelegd. Ook moet de man de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Het incident vond op 9 februari 2018 plaats in de woning van de moeder en stiefvader van de ex-vriendin in Arnhem. De man was daar om hun minderjarige zoon te brengen. Hij stak zijn ex-vriendin verschillende keren met een schroevendraaier. Toen de moeder en stiefvader haar te hulp kwamen, stak hij hen ook. De slachtoffers liepen alle 3 verwondingen op die dodelijk hadden kunnen zijn.

Voorbedachte rade
Volgens de rechtbank had de man voldoende tijd om zich te bezinnen op zijn plan om zijn ex-vriendin vermoorden en handelde hij dus met voorbedachte rade. Toen de moeder en stiefvader van de ex-vriendin tussenbeide kwamen, stak hij hen ook in een gemoedsopwelling.

De officier van justitie eiste 14 jaar gevangenisstraf, omdat de man niet wilde meewerken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Daardoor kon geen tbs worden opgelegd. De rechtbank legt een straf op die gebruikelijk is in vergelijkbare zaken.

'Inbreker blijkt kalvende koe'

Als agent maak je heel wat mee tijdens je dienst. Zo ook de agenten die afgelopen zaterdag op een inbraakmelding bij Speelboerderij Elsenhove in Amstelveen werden afgestuurd. 

Eenmaal ter plaatse bleek er namelijk helemaal geen inbreker te zijn, maar was er een drachtige koe aan het bevallen. De agenten geven op Facebook aan dat het heel bijzonder was om de geboorte van Julia 2 mee te mogen maken. 

Politie vindt met diamanten ingelegd seksspeeltje in verborgen ruimte

Bij een controle van twee auto’s bij winkelcentrum Groenhof in Amstelveen heeft de politie dinsdagmiddag onder meer cash geld, gouden munten, edelstenen, cocaïne en een met diamanten ingelegd seksspeeltje aangetroffen in verborgen ruimtes van de voertuigen. Vier verdachten zijn aangehouden.

De controle werd gehouden nadat een politieman in zijn vrije tijd gedrag, mogelijk wijzend op een verdachte transactie, rond de voertuigen had waargenomen. Toen opgeroepen agenten ter plaatse kwamen en beide auto’s, een Porsche en een Mercedes, controleerden, troffen zij al snel vijf zakken met hennep aan in de auto.

Daarop zijn de inzittenden, een 36-jarige Amsterdammer, een 51-jarige inwoner van Uithoorn, een 41-jarige man met de Duitse nationaliteit en een 35-jarige man met de Turkse nationaliteit, aangehouden. Nader onderzoek door experts op de in beslag genomen voertuigen bracht de verborgen ruimtes aan het licht.

Daarin zijn onder meer een blok cocaïne aangetroffen, bijna 40.000 euro contant geld, ruim 1700 Britse ponden, ruim 1250 Zwitserse franken, 14 edelstenen, 5 gouden munten, nog een zak hennep en een met diamanten ingelegd seksspeeltje. De recherche doet nader onderzoek en heeft de aangetroffen goederen in beslag genomen.

Politie vindt met diamanten ingelegd seksspeeltje in verborgen ruimte (Foto: Politie.nl)
Politie vindt met diamanten ingelegd seksspeeltje in verborgen ruimte (Foto: Politie.nl)

Beau wilde met Verlinde Late Night doen

Nadat Humberto Tan zijn vertrek al had aangekondigd bij RTL Late Night heeft Beau van Erven Dorens bij de directie voorgesteld om het plekje samen met Albert Verlinde over te nemen. Dat vertelde de Omroepman van het Jaar tijdens de lange afscheidsuitzending van Edwin Evers.

Evers was sprakeloos. "En niemand vond dat een goed idee?", vroeg hij. Dat bevestigde Beau: "Het had mij heel leuk geleken, beetje keten." Hoe het afliep weten we; opvolger Twan Huys bakt er niets van. Overigens wilde John de Mol een jaar terug Beau op de radio in de ochtend hebben. Hij zou dan met Marieke Elzinga de ochtend doen op Sky Radio. Beau sloeg dat af. Elzinga scoort nu als co-host van Mattie op Q.

NHL: Lightning wint topduel van Flames

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning hebben donderdagavond een topduel in de NHL gewonnen. De koploper in de Eastern Conference ging op bezoek bij de Calgary Flames, de nummers twee in het westen.

Ondrej Palat bracht de bezoekers al snel op voorsprong, maar binnen negen minuten was het duel omgedraaid: Sam Bennett, Sean Monahan en Mikael Backlund brachten de Flames op 3-1. In de tweede periode kwam de Lightning dankzij Steven Stamkos en Alex Killorn weer langszij, waarna Dan Girardi (Lightning) en Johnny Gaudreau (Flames) voor 4-4 na de reguliere speeltijd zorgden.

In overtime werd niet gescoord en dus moesten shoot-outs een beslissing brengen. Victor Hedman (Lightning) en Monahan (Flames) scoorden, maar na een paar missers bracht JT Miller de winst binnen voor Tampa Bay.

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - Anaheim Ducks 3-1
Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings 1-4
Columbus Blue Jackets - New Jersey Devils 2-1
Philadelphia Flyers - Nashville Predators 2-1
Pittsburgh Penguins - Minnesota Wild 2-1
Toronto Maple Leafs - Florida Panthers 6-1
Dallas Stars - Chicago Blackhawks 2-5
Arizona Coyotes - Montreal Canadiens 1-2
Calgary Flames - Tampa Bay Lightning 4-5 SO
Vancouver Canucks - St. Louis Blues 5-1
Vegas Golden Knights - New York Islanders 4-2
San Jose Sharks - Winnipeg Jets 3-5

Flames - Lightning (Bron: YouTube)

Man aangehouden na bedreiging ambulancemedewerkers

Politieagenten hielden afgelopen dinsdag in Den Haag een 29-jarige man uit Leidschendam aan die op zaterdag 8 december betrokken was bij een incident op het Tarwekamp in Den Haag. Hij bedreigde daar toen medewerkers van de ambulancedienst bij hun werkzaamheden tijdens een reanimatie.

Die middag kregen politieagenten de melding om naar het Tarwekamp te gaan vanwege een hulpvraag van ambulancemedewerkers die daar op dat moment met een reanimatie bezig waren. Toen de politieagenten bij het Tarwekamp aankwamen was de automobilist in kwestie al weg. Hij werd later in de buurt aangetroffen en zijn persoonsgegevens werden door de agenten genoteerd.

Omdat de ambulancemedewerkers op dat moment nog bezig waren met de reanimatie, werd in een later stadium hun uitgebreide verklaring genoteerd. Op dat moment werd duidelijk dat de automobilist de ambulancemedewerkers had bedreigd. Hij zich ergerde over het feit dat de ambulance de doorgang van de weg op dat moment blokkeerde. Toen bleek dat de man kon worden verdacht van bedreiging, is hij gesignaleerd in de politiesystemen.

Op dinsdag 18 december controleerden politieagenten in Den Haag de inzittenden van een personenauto. Bij deze controle bleek een van hen de gezochte verdachte van de bedreiging te zijn. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor heeft hij een dagvaarding gekregen en hij zal hij zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Staat moet Cevdet Yilmaz binnen 2 maanden voordragen voor gratie

De Staat moet binnen twee maanden een voordracht indienen voor een gratieverzoek van de dader van de schietpartij op 5 april 1983 in café “Het Koetsiertje” in Delft. Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag beslist. Bij de schietpartij vielen zes doden en enkele gewonden. De man is hiervoor op 1 juli 1985 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf..

Lees ook: 6-voudig moordenaar Yilmaz eist gratie

Nader advies
De man diende in maart 2017 een gratieverzoek in. Het Openbaar Ministerie (OM) adviseerde dat verzoek af te wijzen. Daarna adviseerde het gerechtshof Den Haag op 6 september 2018 de man gratie te verlenen. De minister voor Rechtsbescherming heeft op 2 november 2018 aangegeven de beslissing op het gratieverzoek aan te houden omdat hij een nader advies wilde van het OM. Daarbij moet rekening worden gehouden met de uitkomsten van een nog te verrichten onderzoek naar de impact van gratieverlening op de (nabestaanden van de) slachtoffers en de maatschappij en een reclasseringsrapport.

Voordracht
Het verzoek van de minister om een nader advies van het OM is in strijd met de Gratiewet terwijl daar ook geen goede redenen voor bestaan. Gedurende de twee maanden die de Staat worden gegund kan met de reclassering overlegd worden over de mogelijke voorwaarden bij een positieve voordracht. De vordering van de man dat de voordracht positief moet zijn wordt afgewezen. De inhoud/strekking van de voordracht exclusief is voorbehouden aan de minister.

Wildpoeper meldt zich bij de politie

Hij was geschrokken van alle media-aandacht die was ontstaan rond de ‘grote boodschap’ die hij in de bosjes bij een schoolplein in Limmen had achtergelaten. Hij had zich de overlast niet gerealiseerd, daarvoor was de nood te hoog geweest. Maar zijn excuses aan de schoolleiding en aan de politie waren welgemeend.

In een mail verklaarde de man dat hij ’s nachts voor zijn werk onderweg is. En bij hoge nood is er geen toilet beschikbaar. Aanbellen bij mensen is dan ook al geen optie. Dan maar in de bosjes. Hoewel het werkelijke probleem bij het ontbreken van een openbaar toilet ligt, beloofde de man voortaan alles op te zullen ruimen.

Voor de politie is dit voorlopig genoeg en bleef het bij een waarschuwing. Bij een eventueel volgende overtreding wordt een boete uitgeschreven van bijna honderdvijftig euro.

Dwangsom voor politie vanwege overtreding privacywet

De politie heeft dit jaar een dwangsom van 40.000 euro betaald vanwege een overtreding bij het gebruik van het Nationaal Schengen Informatiesysteem (N.SIS II). De politie heeft daarop haar werkwijze aangepast om tegemoet te komen aan de bezwaren van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP vindt deze aanpassing echter nog steeds onvoldoende en heeft op 12 november 2018 weer een last onder dwangsom opgelegd. De politie kreeg een termijn van uiterlijk twaalf weken om haar werkwijze in lijn te brengen met de voorschriften.

De AP stelde in 2015 en 2016 een onderzoek in naar het gebruik van N.SIS II door de politie. In dit Europese systeem worden personen en goederen internationaal gesignaleerd. Uit het AP-onderzoek bleek dat de politie op een aantal punten nog niet volledig in lijn met de privacywetgeving handelde en daarom legde de AP in februari 2017 de politie een last onder dwangsom op ten aanzien van vijf punten.

De politie heeft vervolgens hard gewerkt om de geconstateerde overtredingen binnen de gestelde termijn op te lossen. Op vier van de vijf punten is dat gelukt. Het overgebleven punt waaraan niet werd voldaan is het proactiefcontroleren op het onbevoegd en ongeoorloofd gebruik N.SIS II. Daarvoor moet het gebruik dat politiemedewerkers van dit systeem maken, worden gemonitord. De politie wil dat uiteraard doen maar zoekt daarbij wel naar een werkbare en praktische werkwijze.

Overigens betekende het ontbreken van deze specifieke maatregel zeker niet dat de betreffende gegevens niet goed beveiligd zijn, aldus de politie. 

Omdat de AP meende dat de resterende overtreding nog niet volledig was opgelost, heeft de AP in maart het voornemen geuit ten aanzien van dit specifieke punt wederom een last onder dwangsom op te leggen. De politie heeft daarop een nieuw proactief controleproces ingericht in het vertrouwen dat dit geheel aan de eisen van de AP zou voldoen. Dit proces is vanaf 1 september 2018 operationeel.

Op 12 november heeft de AP besloten alsnog een last onder dwangsom op te leggen, omdat de AP de genomen maatregelen niet voldoende vindt. De politie kreeg een termijn van uiterlijk twaalf weken om de overtreding te beëindigen. Zo niet dan verbeurt de politie een dwangsom van € 50.000,- voor de eerste twee weken en deze kan als de overtreding dan nog steeds voortduurt oplopen tot een maximum van € 320.000,-.

Aantal overvallen met 1% gestegen

Na een jarenlange daling is het aantal overvallen in Nederland dit jaar licht gestegen met 1 procent ten opzichte van 2017. Vooral supermarkten en pizzakoeriers waren het doelwit van overvallers.

Het aantal overvallen op pizzakoeriers is gestegen van 41 naar 70. Supermarkten zijn 90 keer overvallen. Dat was in 2017 nog 72 keer. ‘We hebben spoedoverleg met de supermarkten om te kijken of ze extra maatregelen kunnen treffen’, zegt Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen. ‘In Nijmegen, Utrecht en rond Eindhoven was sprake van een serie overvallen op supermarkten. Aanhoudingen zijn verricht.’

Pinbetalingen
Jos juicht het initiatief van een grote pizza-leverancier toe die haar bezorgers zonder geld op zak laat rijden. Klanten kunnen alleen via de pin betalen. ‘Dat geldt jammer genoeg nog niet voor alle maaltijdbezorgers.’

Scherp blijven
De lichte stijging van het aantal overvallen is voor Jos een teken dat de taskforce, die jaren geleden is opgericht om het aantal overvallen naar beneden te krijgen, er bovenop moet blijven zitten. ‘We moeten scherp blijven op deze vorm van criminaliteit.’ In totaal zijn in 2018 tot 1 december 992 overvallen gepleegd. Dat waren er vorig jaar 975.

3 miljoen voor centra huiselijk geweld en kindermishandeling

In de strijd tegen huiselijk geweld maakt het kabinet 3 miljoen euro vrij voor de ontwikkeling van drie centra voor slachtoffers en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling. De centra komen in de regio’s Hart van Brabant, Rotterdam-Rijnmond en Kennemerland. Met het geld gaan zij hun aanpak verbreden. De pilots zullen in het eerste kwartaal van 2019 starten. Dat maken ministers Hugo de Jonge (VWS) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) bekend.

In het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ hebben de ministers samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken dat er drie centra voor slachtoffers en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling komen waarin de benodigde expertise (zoals forensische artsen, maatschappelijk werkers en politieagenten) fysiek onder één dak aanwezig is. Op deze manier hoeft het slachtoffer niet telkens hetzelfde verhaal te vertellen aan verschillende instanties en volgt er één aanpak voor het hele gezin. Dit moet ertoe leiden dat acuut geweld eerder wordt gestopt, de veiligheid van slachtoffers wordt vergroot, er een passende aanpak voor plegers volgt en dat de betrokken organisaties beter met elkaar samenwerken.

In Kennemerland (www.mdck.nl) bestaat een dergelijk centrum en daar hebben ze goede ervaringen met deze werkwijze. Op dit moment is hun aanpak alleen gericht op slachtoffers van kindermishandeling. Met het geld zullen ze hun aanpak verbreden naar betrokkenen bij huiselijk geweld.

Huiselijk geweld en kindermishandeling vormen een hardnekkig maatschappelijk probleem. Jaarlijks zijn nog steeds zo’n 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer. Met het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ willen de ministers van VWS en Rechtsbescherming samen met de VNG huiselijk geweld en kindermishandeling terugdringen, stoppen en duurzaam oplossen.

3 miljoen voor centra huiselijk geweld en kindermishandeling (Foto ter illustratie Pxhere)
3 miljoen voor centra huiselijk geweld en kindermishandeling (Foto ter illustratie Pxhere)

Mannen vaker slachtoffer van geweld

In 2017 gaf 1,7 procent van de vrouwen van 15 jaar of ouder aan slachtoffer te zijn geweest van een of meer geweldsdelicten. Van de mannen was dit 2,5 procent. Vrouwen rapporteren ruim twee keer zo vaak slachtoffer te zijn geweest van een seksueel delict als hun mannelijke leeftijdsgenoten. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor, naar aanleiding van de 10e Emancipatiemonitor van het CBS en het SCP.

Van de geweldsdelicten komt bedreiging het meest voor, zowel bij vrouwen als mannen. Meer mannen zijn hiervan het slachtoffer dan vrouwen: 1,6 procent tegen 1,1 procent. Ook slachtofferschap van mishandeling komt naar verhouding meer voor onder mannen (0,9 procent) dan onder vrouwen (0,5 procent). Bij seksuele delicten is het beeld omgekeerd: meer vrouwen dan mannen geven aan hiervan slachtoffer te zijn geweest. Ten opzichte van 2012 daalde het aandeel mannen dat slachtoffer werd van een of meer geweldsdelicten, bij vrouwen bleef dit gelijk.

Vooral jongeren slachtoffer van geweld
Onder jongeren van 15 tot 25 jaar komt slachtofferschap van een geweldsdelict meer voor dan onder andere leeftijdsgroepen. Met het toenemen van de leeftijd neemt het aantal slachtoffers van geweldsdelicten af. In de leeftijdsgroepen 15 tot 25 jaar, en 25 tot 35 jaar zijn meer mannen dan vrouwen slachtoffer van geweld. Hetzelfde geldt voor 55- tot 65-jarigen, en voor 65- tot 75-jarigen.

Bij vrouwelijke slachtoffers dader vaker bekende
Bij de helft van alle geweldsdelicten tegen vrouwen was de dader een bekende. Bij mannen was dat bij 38 procent van de geweldsdelicten het geval. Bij vrouwen is deze bekende – meer dan bij mannen – de partner of ex-partner. Zowel vrouwen als mannen noemen een buurtgenoot het vaakst als bekende dader van een geweldsmisdrijf.

Meeste geweldsdelicten op straat
Ongeveer de helft van de geweldsmisdrijven die mannen rapporteren vindt plaats op straat. Voor vrouwen is de straat in 43 procent van de gevallen de plaats delict. Vrouwen geven in 21 procent van de gevallen aan dat het geweldsdelict thuis gepleegd is, tegen 11 procent bij mannen. Onder mannen daarentegen vindt het geweldsmisdrijf twee keer zo vaak als onder vrouwen plaats in een horecagelegenheid.

PVV wil negatief reisadvies voor Marokko na 'terreurmoord'

In Marokko zijn onlangs twee Scandinavische vrouwelijke toeristen op gruwelijke wijze vermoord. Er circuleren beelden van de moord rond op social media, die nog op authenticiteit worden onderzocht volgens de NOS. Er zijn inmiddels vier mannen opgepakt volgens de Marokkaanse autoriteiten. 

De twee vrouwen, de 24-jarige Louisa Vesterager Jespersen uit Denemarken en de 28-jarige Maren Ueland uit Noorwegen, werden om het leven gebracht op de berg Toubkal, een populaire bestemming onder bergbeklimmers, zo'n 60 kilometer van Marrakesh verwijderd. Ze zaten samen op een universiteit in Noorwegen en waren naar Marokko afgereisd om er een maand rond te reizen. 

Geert Wilders en Raymond de Roon van de PVV hebben naar aanleiding van de dubbele moord schriftelijke vragen gesteld aan de Minister van Buitenlandse Zaken. Zo vraagt het tweetal zich af waarom het reisadvies voor Marokko sinds 16 april 2018 'ongewijzigd' is, en of de Minister bereid is om het reisadvies zo snel mogelijk aan te scherpen om Nederlanders te waarschuwen voor de islamterreur in Marokko.  

NBA: Rockets verliezen van Heat en raken Paul kwijt met blessure

De basketballers van de Houston Rockets hebben donderdagavond niet zo'n best avondje gehad. In de American Airlines Arena in Miami verloren de Rockets van de Miami Heat en raakten ze Chris Paul ook nog eens voor onbepaalde tijd kwijt.

Paul raakte in de eerste helft geblesseerd aan zijn hamstring en keerde in het restant van de wedstrijd niet meer terug. Ondanks een sterk eerste kwart slaagden de Rockets er niet in de winst over de streep te trekken: Miami nam het heft vanaf halverwege het derde kwart in handen en pakte onder leiding van Josh Richardson (22 punten) de winst: 101-99.

De enige andere wedstrijd van de avond ging tussen de Los Angeles Clippers en de Dallas Mavericks. Dat duel ging lange tijd redelijk gelijk op, met een licht voordeel voor de Clippers. Dallas kwam in de slotfase in de buurt en met vier minuten te gaan stond het zelfs gelijk, maar LA hield stand en trok de winst over de streep: 125-121, met 32 punten van Danilo Gallinari (Clippers) en Luka Doncic (Mavericks).

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Nederland steunt sancties mensensmokkelaars Mali

De VN-Veiligheidsraad heeft vandaag voor het eerst besloten om drie personen op een sanctielijst te plaatsen vanwege het ondermijnen van het vredesproces in Mali. Nederland is met zijn bijdrage aan de VN-missie MINUSMA en verschillende ontwikkelingsprogramma’s een betrokken partner in Mali. Ons land en onder meer Frankrijk zijn de aanjagers achter de sancties.

Criminele en terroristische groepen die zich bezighouden met grensoverschrijdende criminaliteit in de Sahel profiteren momenteel van de instabiliteit in Mali. Voorbeelden hiervan zijn de smokkel van wapens, drugs en mensen.

Twee van de drie individuen die nu op deze sanctielijst komen te staan, zijn betrokken bij mensenhandel- en smokkel. Door hun criminele activiteiten brengen ze het vredesakkoord in Mali in gevaar.

Minister Blok: ‘Met het toepassen van deze sancties in Mali geeft de internationale gemeenschap een duidelijk signaal; dat het bedreigen van vrede en veiligheid in Mali niet zonder gevolgen blijft.’

Deze sancties sluiten aan bij het succesvolle Nederlandse initiatief eerder dit jaar om mensenhandelaren en mensensmokkelaars in Libië aan te pakken en de bredere Nederlandse inzet op het bestrijden van mensenhandel en -smokkel in Noord en West-Afrika.

Nederland is dit jaar lid van de VN-Veiligheidsraad en is mede-indiener van deze sancties.

Bruins wil digitale gegevensuitwisseling patiënten verplichten

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) gaat zorginstellingen stapsgewijs verplichten om op een eenduidige manier digitale gegevens met elkaar uit te wisselen. Zo kunnen zorgverleners sneller over medische gegevens van patiënten beschikken en kunnen patiënten hun eigen gegevens veilig digitaal inzien en beheren. Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Bruno Bruins: “Als de elektronische gegevensuitwisseling in de zorg op orde is, kunnen vermijdbare fouten voorkomen worden en houden zorgverleners meer tijd over voor de patiënt. In het belang van de patiëntveiligheid is het daarom belangrijk dat digitaal het nieuwe normaal gaat worden”.

Wettelijke basis
Huisartsen, ziekenhuizen en fysiotherapeuten gebruiken bij de gegevensuitwisseling vaak een eigen taal of systeem. Deze talen en systemen moeten op elkaar worden afgestemd. Goede en tijdige informatie-uitwisseling is nodig voor goede kwaliteit van zorg. In het belang van de patiënt. Nu is de bereidheid om samen te werken op het punt van elektronische gegevensuitwisseling in de zorg vooral gebaseerd op vrijwilligheid. Dat gaat niet snel genoeg. Minister Bruins gaat deze belemmeringen aanpakken door per zorgproces toe te werken naar een wettelijke basis voor gegevensuitwisseling.

Om direct aan de slag te kunnen heeft NICTIZ tien processen vastgesteld waarmee de digitale gegevensuitwisseling kan worden gestart. Dit zijn de ambulance overdracht, huisartswaarneming, triageverwijzing, acute verloskunde, verpleegkundige overdracht, ziekenhuisoverdracht, medicatie, beelduitwisseling, verwijzing, jeugdgezondheidszorg en ketenzorg bij chronische aandoeningen.

Dezelfde bouwstenen
Zorgverleners gaan afspraken maken om op dezelfde manier medische gegevens vast te leggen. Nu is het in de praktijk nog te vaak zo dat de huisarts dezelfde soort gegevens anders registreert dan de fysiotherapeut. Zo betekent de afkorting BB voor een arts bovenbuik en voor de fysiotherapeut bovenbeen. Juist in de medische wereld is het belangrijk dat alle zorgverleners op dezelfde manier informatie kunnen uitwisselen, om fouten te voorkomen en om snelle gegevensuitwisseling mogelijk te maken.

Plan van aanpak
Digitalisering van gegevensuitwisseling in de zorg is een enorme klus die nog jaren in beslag gaat nemen. Het kabinet heeft hiervoor 400 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarnaast kreeg elektronische gegevensuitwisseling een belangrijke rol in de hoofdlijnenakkoorden die deze zomer zijn gesloten.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt daarom samen met alle betrokkenen, waaronder de zorgverzekeraars, de ziekenhuizen, de huisartsen en de medisch specialisten, een apart plan van aanpak voor stapsgewijze digitalisering van de zorg. Uiterlijk 1 april 2019 stuurt minister Bruins het plan van aanpak naar de Tweede Kamer.

FOK!Kerstprijsvraag: 21 december

FOK!Kerstprijsvraag draait vandaag om twee racegames. F1 2018 en Onrush. De beide games zijn te winnen voor PlayStation 4 en Xbox One vandaag.

F1 2018 bevat alle officiële teams, coureurs en circuits van het seizoen 2018 en uiteraard ook de veranderingen die er dit seizoen bij kwamen. Daarnaast kun je ook racen met de oude bolides van vroeger. Agressieve arcade racers kennen we natuurlijk al van games als Mario Kart, Carmageddon en wipEout, maar er is altijd ruimte voor vernieuwing. Ontwikkelaar Codemasters probeert met Onrush precies dat te doen.

Om de twee games te kunnen winnen moet je de volgende vraag goed beantwoorden. Op welke plek in het klassement eindigde Max Verstappen dit jaar?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door. 

Gratis update voor Starlink: Battle for Atlas

Starlink: Battle for Atlas ontvangt vandaag een gratis contentupdate voor de feestdagen. De update introduceert een aantal vernieuwingen die op basis van feedback uit de community zijn ontwikkeld en geïmplementeerd.

De update bevat:

  • nieuwe vijandelijke eenheden – Alle planeten in het Atlas-sterrenstelsel krijgen nieuwe vijanden met nieuwe gameplaymechanieken, waardoor spelers nieuwe strategieën moeten toepassen.
  • nieuwe activiteiten – Outlaw-forten verschijnen overal in Atlas en aan spelers de taak deze te vernietigen voor buit en ervaringspunten.
  • fotomodus – Spelers leggen hun favoriete momenten in Atlas vast en maken gebruiken van verschillende functies om hun foto’s te personaliseren en hun creativiteit de vrije loop te laten.

Starlink: Battle for Atlas is reeds verkrijgbaar voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

Politie zoekt getuigen plofkraak Amsterdam-West

Op vrijdag heeft kort na middernacht in de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West een plofkraak plaatsgevonden. De politie stelt een onderzoek in en vraagt getuigen die nog niet met de politie heeft gesproken contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Om 00.05 vond er een explosie plaats. Hierbij sneuvelde een pinautomaat en raakte de gevel waarin deze automaat was aangebracht flink beschadigd. Volgens getuigen vluchtten de daders na de explosie weg op scooters. De politie heeft de omgeving, samen met de politieheli afgezocht, maar de daders niet aangetroffen.

Een teamleider explosieven veiligheid stelde een eerste onderzoek in en adviseerde om de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) ter plaatse te laten komen. De medewerkers van de EODD stelden vast dat er geen explosieven meer aanwezig waren en kon Forensische Opsporing een sporenonderzoek instellen.

Er raakte niemand gewond. De woningen boven de winkels hoefden niet ontruimd te worden. De politie sloot de Jan van Galenstraat voor enkele uren af.

Politie zoekt getuigen plofkraak Amsterdam-West (Foto politie.nl)
Politie zoekt getuigen plofkraak Amsterdam-West (Foto politie.nl)

Cross-over event in For Honor met Assassin’s Creed

Vanaf vandaag tot 10 januari 2019 stappen de spelers van For Honor de wereld van Assassin’s Creed binnen in het eerste cross-over event: For the Creed.

Duik drie weken lang via de Animus in een oorlog tussen Ridders, Vikingen, Samurai en de Wu Lin. Spelers strijden in de speciale 4v4 Dominion Modus ‘Assassini e Templari’ tegen oude bekenden Ezio Auditore da Firenze en Cesare Borgia. Naast deze speciale modus zijn er de iconische Animus glitches, zijn soldaten gekleed in Assassin’s Creed-stijl en is de Leap of Faith animatie toegevoegd. Verder zijn er speciale Assassin’s Creed Odyssey outfits, wapens en nog veel meer in-game features. Vanaf vandaag tot 14 januari 2019 zijn exclusieve For the Creed-bundels verkrijgbaar voor 35.000 Staal per Held.

For Honor is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

FOK! Wat een weer: regenachtig

Het is bewolkt en het regent vanochtend langdurig. In de loop van de middag wordt het in de zuidelijke helft van het land overwegend droog. Verder naar het noorden blijft het af en toe regenen. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig. In het noorden en midden draait de wind vanochtend tijdelijk naar zuidoostelijke richtingen. Elders draait de wind al snel naar zuidwest tot west en trekt van het zuiden uit aan. Boven land wordt de wind matig tot vrij krachtig en vlagerig, in de kustgebieden krachtig en langs de kust soms hard. Met maxima die uiteenlopen van 10°C in het noorden tot 13°C in het zuiden is het zacht voor de tijd van het jaar.

Komende nacht blijft het overwegend bewolkt en wordt het buiig. Plaatselijk kan er onweer of korrelhagel voorkomen. De minimumtemperatuur varieert van 7°C in het noordoosten tot 10°C in het zuidwesten en de west- tot zuidwestenwind is matig, aan zee vrij krachtig.

Zaterdag overdag blijft de bewolking overheersen en komen er verspreid over het land nog enkele buien voor. De maximumtemperatuur verschilt nauwelijks met de voorgaande nacht, 8°C in het noorden en 10°C in het zuiden. De westelijke wind is matig, in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI.)

Uitzicht op de besneeuwde bergtoppen vanuit de omgeving van Peralada in noord oost Spanje (Foto: Kroezel)
Uitzicht op de besneeuwde bergtoppen vanuit de omgeving van Peralada in noord oost Spanje (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Amerikaanse minister van defensie Mattis stapt op vanwege onenigheid met Trump

De Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, vertrekt in februari. In zijn ontslagbrief haalt hij hard uit naar de president.

De oud-generaal kondigt zijn ontslag aan een dag nadat Trump besloot om alle Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië, een besluit dat Trump op veel kritiek kwam te staan. Ook besloot Trump gisteren om de omvang van de missie in Afghanistan te halveren. 

Mattis was een van de weinige ministers waarvan werd aangenomen dat hij serieuze invloed had op Trump. Hij werd door het westen gezien als een van de personen die de scherpe kantjes van de onvoorspelbare Trump afhaalde. Dat zal nu dus niet meer gebeuren. 

Mattis en Trump lagen al vaker overhoop, telkens ging het daarbij over de militaire aanwezigheid van de VS in het buitenland. Mattis ligt daarin qua visie veel dichter bij de bondgenoten van de VS. Over die bondgenoten schrijft Mattis in zijn ontslagbrief dat hij hoopt dat Trump ze koestert.

De opvolger van Mattis is nog niet bekend. 

VMBO Maastricht komt weer niet over de brug, beloofde examenfeest gaat niet door

De bekendste school van Zuid-Limburg is weer in het nieuws, VMBO Maastricht ontzegt haar gedupeerde leerlingen het eerder beloofde examenfeest.

De leerlingen werden afscheept met een bioscoopbon en een excuusbrief, volgens de school omdat er geen behoefte was aan een feest. Leerlingen denken daar duidelijk anders over. Zo zegt de 16-jarige Vanity Zonneveld: "Had ons minstens even de hand geschud." Zij moest haar diploma, dat ze deze week pas kreeg, ophalen aan de balie. 

Het AD heeft besloten om dan maar zelf een feest te organiseren voor de leerlingen. In een café in hartje Maastricht komt een goede DJ, gratis drank, bitterballen, een loterij met concertkaarten en autorijlessen, confettikanonnen en een fotohok. 

Het is de zoveelste keer dat scholenkoepel LVO zich de begrijpelijke woede van de leerlingen op de hals haalt. Eerst al door de onbegrijpelijke blunder met de schoolexamens. Toen de dramatische afhandeling van de hersteltoetsen. En als klap op de vuurpijl wordt de leerlingen van VMBO Maastricht nu ook nog hun meer dan verdiende feestje ontzegt. 

Darter Searle stunt op WK en schakelt Suljovic uit

Op het WK darts van de PDC ligt de nummer zeven van de wereld er al na één wedstrijd uit. Mensur Suljovic sneuvelde verrassend tegen de Engelsman Ryan Searle, tot nu vooral bekend van zijn wedstrijdbeslissende dubbel die geen dubbel was.

Suljovic begon fantastisch met legs van elf en dertien darts en zes 180's in de eerste set. Vervolgens werd het echter minder, terwijl Searle alsmaar beter ging gooien: 120 ging uit en 65 pakte hij voor de set. Met een finish van 82 kwam hij ook op gang in set drie, die hij via tops eveneens wist te winnen na gemiste dubbels van Suljovic.

De Oostenrijker bleef beroerd scoren op de dubbels en Searle profiteerde daar optimaal van. Met drie ouderwetse puddingbeurten in leg vier van de vierde set gaf Suljovic het definitief weg en Searle liet er geen gras over groeien: met een snaarstrakke 118-finish maakte hij het koelbloedig af.

Mensur Suljovic - Ryan Searle (Bron: PDC)
Mensur Suljovic - Ryan Searle (Bron: PDC)

Adrian Lewis rekende eerder op de avond af met Ted Evetts, die het hem zo nu en dan nog even moeilijk wist te maken. Superted dwong Lewis in de eerste twee sets tot een vijfde leg, maar verloor die dan wel beide keren. In set drie won Evetts de eerste leg met een 100-finish, maar dat mocht niet baten: Lewis kwam langszij en maakte de wedstrijd via dubbel 16 in drie sets af.

Adrian Lewis - Ted Evetts (Bron: PDC)
Adrian Lewis - Ted Evetts (Bron: PDC)

Freestyleskiërs sluiten halfpipejaar af, 16-jarige Chinese wint

In het Chinese Secret Garden hebben de heren en dames freestyleskiërs, in elk geval die op de halfpipe, 2018 afgesloten. Het seizoen gaat na de jaarwisseling weer verder.

Bij de mannen ging de winst voor het eerst in zijn carrière naar de Canadese veteraan Simon d'Artois, voormalig kampioen op de X-Games. Hij won nog nooit in de World Cup, maar dankzij onder meer een switch left 1260 tail, switch right 720 mute, left dub 1260 safety en een left alley-oop dub 720 high safety scoorde hij met 93,50 punten hoger dan wie dan ook. De Nieuw-Zeelander Nico Porteous, in februari goed voor olympisch brons, pakte de tweede plek, voor de Amerikaan Hunter Hess.

Simon d'Artois (Bron: YouTube)

De winst bij de vrouwen ging naar de nog maar 16-jarige Zhang Kexin, tot vreugde van het thuispubliek. Met onder meer een stevige right 720 en een switch right 900 halverwege haar run pakte ze met 87,75 punten de winst, haar tweede in de World Cup. Rachael Karker uit Canada eindigde als tweede, de zelfs nog maar 15-jarige Chinese Li Fanghui pakte de derde plek.

Zhang Kexin (Bron: YouTube)

Feyenoord bekert verder na zege op FC Utrecht

Feyenoord heeft zich ten koste van FC Utrecht geplaatst voor de kwartfinale van het KNVB Beker-toernooi. In De Kuip bleef het bij 1-0 voor het team van trainer Giovanni van Bronckhorst.

Feyenoord speelde een sterke eerste helft en kreeg veel voldoende mogelijkheden om te scoren. Robin van Persie raakte in het begin van het duel uit een vrije trap de lat boven Utrecht-doelman David Jensen.

In de 27ste minuut kwam Feyenoord toch op voorsprong dankzij Tonny Vilhena. De middenvelder van Feyenoord kreeg op aangegeven van Sam Larsson de bal en rondde in twee instanties af. In het begin van de tweede helft kreeg Vilhena de kans om de score te verdubbelen, maar slaagde daar niet in. Feyenoord bleef ook in de tweede helft de betere ploeg.

In de slotfase van het duel kreeg Utrecht toch nog kansen om een verlenging eruit te slepen. Jens Toornstra voorkwam in blessuretijd de gelijkmaker van Utrecht door de bal van de lijn te halen na een inzet van Timo Letschert. Ook invaller Nick Venema was nog dicht bij de gelijkmaker. Zo gaat de bekerhouder door naar de kwartfinales.

Vitesse
Martin Ødegaard heeft op de valreep voorkomen dat Vitesse zich blameerde in de KNVB-beker tegen Kozakken Boys. De Noor schoot de Arnhemmers in blessuretijd naar een 1-2 zege op de club van het derde niveau.

Renault haalt uit naar Red Bull Racing

Dat in de Formule 1 motorenfabrikant Renault en Red Bull Racing geen vrienden meer zijn moge bekend zijn. Het seizoen is inmiddels afgelopen en Red Bull maakt de overstap naar Honda, maar niet zonder een trap na te hebben gekregen van de vorige motorenleverancier Renault.

Red Bull pocht met de verbeteringen die er voor Honda aan zitten te komen, maar Renault gelooft er niets van. De Fransen stellen dat de Japanse leverancier nog steeds een achterstand op hen goed moet maken, ondanks de vele uren die erin zijn gestoken om de krachtbron te verbeteren.

Renault-directeur Cyril Abiteboul gooide in Motorsport-Magazin maar weer eens olie op het vuur: "Honda ligt nog altijd 20 Kilowatt (ongeveer 27 PK, red.) achter ons. Ik weet wat Red Bull allemaal vertelt, maar zij verdraaien de feiten en manipuleren de data. Ik snap hun communicatiestrategie best wel, maar het is gewoon niet op feiten gebaseerd." Honda zou zich volgens de Fransman nauwelijks verbeterd hebben in 2018. "Zij hebben zich niet veel meer ontwikkeld. Het afgelopen seizoen lagen ze 20 Kilowatt achter ons en dat is vandaag de dag nog steeds zo."

Red Bull-adviseur Helmut Marko hemelde in de afgelopen weken de Honda-motor flink op en haalde regelmatig uit naar Renault. Ditmaal wil hij nauwelijks reageren. "Daar hoeven we niet eens meer over te discussiëren. Volgend jaar zullen we zien waar we staan. Abiteboul moet zijn dromen maar mooi voortzetten, maar komend seizoen zal het allemaal heel duidelijk worden."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.