Labanauskas stuurt Van Barneveld vroegtijdig naar huis

Raymond van Barneveld is in de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC uitgeschakeld. De vijfvoudig wereldkampioen verloor in vijf sets van Darius Labanauskas, die op het beslissende moment een break kon plaatsen. 

Labanauskas mocht aan de partij beginnen en won solide de openingsleg. Op 2-1 gooide de Litouwer 82 uit om de eerste set met 3-1 te winnen. In de eerste set gooide Van Barneveld slechts 79 gemiddeld, tegenover 102 van Labanauskas. In de tweede set gaan alle legs met de darts mee, waarmee Van Barneveld op gelijke hoogte komt (3-2). 

Het werd ook 2-2 in set drie. Van Barneveld nam de leiding en stond op 161, waarna Labanauskas 180 gooide. Van Barneveld gooide de 161 niet uit, waarna de Litouwer ook 86 niet uitgooide. De Hagenees kreeg opnieuw een kans, maar miste dubbel zestien. Labanauskas gooide zich dood, maar ook Barney sloeg niet toe. Het was alsnog Labanauskas die dubbel zes vond en zijn begonnen set pakte. 

Beide heren kunnen het elkaar niet lastig maken in set vier. Opnieuw 2-2 op het scorebord, waarna Van Barneveld eenvoudig de vierde set binnen kan slepen. Een vijfde set moet de beslissing brengen. Van Barneveld krijgt de kans op een break, maar Lucky D slaagt met pijl nummer twaalf er alsnog in om de eerste leg te pakken. Een leg later zijn de rollen omgedraaid, maar nu wist Labanauskas wel de break te plaatsen. Beide heren hadden opnieuw moeite om de dubbel te vinden. De break bleek voldoende. De Litouwer maakte er 3-0 van en trekt de partij naar zich toe. 

Door deze nederlaag van Raymond van Barneveld valt hij terug op de wereldranglijst en zal zich moeten gaan kwalificeren voor de grote toernooien. Kans is aanwezig dat we hem op TV niet meer terug zien. Wellicht alleen nog als Barry Hearn hem een wildcard geeft voor de Premier League. 

Cijfers bij Barney - Labanauskas. (Bron: PDC)
Cijfers bij Barney - Labanauskas. (Bron: PDC)