FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 december 2018

Eerste World Cup-zege voor schaatser Bosker

Schaatser Marcel Bosker heeft zijn eerste overwinning in de World Cup te pakken. De 21-jarige Nederlander werd al eens drie keer derde, één keer op de 1500 en twee keer op de 5000 meter, maar in Tomaszow Mazowiecki pakte hij zowaar de winst op de afstand aller afstanden: de tien kilometer.

De snelste tijd was neergezet door de Rus Danila Semerikov, die zeer snel vertrok en compleet instortte. Met een slotrondje van 37,5 sleepte hij zich nog naar 13:28,712 minuten als eindtijd, waar Bosker een aanval op deed. Met drie ronden te gaan lag hij nog zeven seconden achter, maar het was volstrekt duidelijk dat hij de tijd van de Rus makkelijk ging halen en dat bleek: 13:25,275 minuten.

Alleen een andere Rus, Alexander Rumyantsev, wist zich daar nog bij in de buurt te rijden op het zware Poolse ijs: 13:26,763, waarmee hij Semerikov naar de derde plek verwees. De volledige uitslag van de wedstrijd is hier te vinden.

De overige Nederlanders kwamen allemaal in actie in de B-groep, waar Jorrit Bergsma met 13:14,955 de winst pakte. Jouke Hoogeveen en Kars Jansman werden met 13:24,771 en 13:27,340 vijfde en zesde, Simon Schouten kwam met 13:43,866 niet verder dan plek dertien.

Op de teamsprint snelden Michel Mulder, Dai Dai Ntab en Kai Verbij in 1:21,43 naar de tweede plek, 0,16 seconden achter Noorwegen en drie tienden voor de Russen. De ploeg leek na afloop een beetje te balen, maar dat werd ook snel gerelativeerd: de eindzege in de World Cup was namelijk een feit voor Nederland.

Schaatsster Visser wint opnieuw in World Cup

Schaatsster Esmee Visser is nog altijd ongeslagen in de World Cup. De olympisch kampioene won zondag in het Poolse Tomaszow Mazowiecki de 5000 meter, haar tweede World Cup-wedstrijd in de A-groep.

Vorig jaar reed Visser één vijf kilometer in de B-groep, die won ze, en dit jaar reed ze tot zondag één drie kilometer, die won ze ook. Met 7:05,188 was ze ook in Polen de beste, waarbij alleen de dit seizoen sterker dan ooit rijdende Canadese Isabelle Weidemann in haar buurt bleef: 7:06,190 minuten. Natalia Voronina uit Rusland eindigde met 7:08,686 als derde.

Melissa Wijfje reed in 7:23,675 naar de negende tijd, één plek beter dan Reina Anema (7:27,165), die schaatsoma Claudia Pechstein nog wel één plek voor kon blijven. Carien Kleibeuker won de B-groep in 7:14,293. De volledige uitslag is hier te vinden. 

Op de teamsprint reden Ireen Wüst, Letitia de Jong en Femke Beuling naar de derde plek in 1:28,53. Dat was 0,71 seconden langzamer dan het Japanse trio, terwijl ook Rusland nog sneller was dan Nederland. Rusland won het eindklassement in de World Cup, waar Nederland als tweede eindigde, voor Japan.

World Cup-winst Nederlandse shorttrackploegen, zilver Van Ruijven en Schulting

De derde en laatste dag van de World Cup shorttrack in het Kazakhse Almaty heeft flink wat Nederlands succes opgeleverd. In de zeven finales op de slotdag pakte Nederland twee keer goud en twee keer zilver.

500m vrouwen
Lara van Ruijven pakte het zilver op de 500 meter. De Nederlandse werd onderuit gekegeld door de Poolse Natalia Maliszewska, die op haar beurt weer aangevallen werd door Sofia Prosvirnova. De Russin kwam achter de Hongaarse winnares Petra Jaszapati als eerste over de finish, voor Van Ruijven, maar werd gediskwalificeerd en dus kreeg de Nederlandse de tweede plek. Yara van Kerkhof won de B-finale en eindigde zo als vijfde.

500m mannen
Daan Breeuwsma, Jasper Brunsmann, Itzhak de Laat werden allemaal uitgeschakeld in de kwartfinales, dus Nederlandse finalisten waren er niet. Samuel Girard uit Canada won de finale door de Hongaar Shaoang Liu en de Kazach Abzal Azhgaliyev nipt te kloppen.

1500m vrouwen
Suzanne Schulting schopte het tot de finale, waarin ze vooral duelleerde met Choi Min-jeong. De Zuid-Koreaanse bleek een maatje te groot en pakte de winst, Schulting werd nipt tweede, voor de Canadese Kim Boutin. Rianne de Vries werd tiende door de B-finale als derde af te sluiten, Avalon Aardoom sneuvelde in de heats.

1500m mannen
Sjinkie Knegt deed in de finale lange tijd mee om de winst, maar liet zich in de slotronden piepelen door de Zuid-Koreaanse brigade. Kim Gun-woo pakte de winst, Hong Kyung-hwan werd tweede en Lee June-seo hield Knegt van het podium. Dennis Visser en Friso Emons werden 's ochtends uitgeschakeld in de herkansingen.

Gemengde aflossing
Na een vroege val werd Nederland in de kwartfinales al uitgeschakeld. De finale werd een spannende driestrijd, nadat Japan het niet bij kon benen. Canada pakte de winst door Zuid-Korea te verslaan, China werd op korte afstand derde.

Aflossing vrouwen
Rianne de Vries, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven vochten de hele race om de eerste plek, maar de Zuid-Koreaanse ploeg nam het heft halverwege over. Toch zegevierde Nederland nog, doordat Schulting wraak nam op de Koreaanse Choi Min-jeong: die was op de 1500 meter nog net te sterk, nu pakte Schulting haar in de laatste meter. Canada eindigde als derde.

Aflossing mannen
Canada en Zuid-Korea reden lange tijd op kop, maar Nederland kwam zich voorin melden en Canada viel richting het einde letterlijk weg. Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Dennis Visser zagen vervolgens hoe Sjinkie Knegt het in de slotronde aan de stok kreeg met de Koreaan Lim Hyo-jun, die hem tegenhield. Daar werd Lim voor bestraft en dus won Nederland, dat aaanvankelijk als tweede over de finish kwam. Canada hield China nog af en werd tweede.- Relay M finals - NED

'Van den Brom aan het eind van het seizoen weg bij AZ'

AZ en trainer John van den Brom gaan aan het eind van dit seizoen uit elkaar, zo meldt het AD. Het is dan de bedoeling dat zijn assistent Arne Slot komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer is in Alkmaar. Van den Brom is bezig aan zijn vijfde seizoen bij AZ en is nu nog de langstzittende trainer van de eredivisie. Zijn contract loopt aan het eind van het seizoen af.

Met AZ behaalde Van den Brom de nodige successen. Zo haalde hij een aantal keren Europees voetbal en overwinterde hij zelfs een keer in de Europa League. Vorig jaar behaalde hij met een derde plaats in de eredivisie zijn beste resultaat als trainer bij AZ. In de jaren daarvoor werd hij twee keer vierde en eenmaal zesde. In de laatste twee jaar haalde Van den Brom haalde ook de finale van KNVB Beker, die allebei werden verloren.

'Van den Brom aan het einde van het seizoen weg bij AZ' (Pro Shots / Joep Leenen)
'Van den Brom aan het einde van het seizoen weg bij AZ' (Pro Shots / Joep Leenen)

Dit jaar loopt het bij AZ een stuk minder. Van den Brom staat na vijftien speelrondes op de zesde plaats in de competitie, maar wel al met een achterstand van twintig punten op koploper PSV. In Europa vloog AZ er al in de tweede kwalificatieronde van de Europa League uit tegen Kairat Almaty, een ploeg uit Kazachstan. In de KNVB Beker is de ploeg uit Alkmaar nog wel actief.

Twee seizoenen geleden hing de toekomst van de trainer ook al aan een zijden draad. Toen besloot de club na lang wikken en wegen toch met hem verder te gaan.

Skiester Shiffrin ook één-tegen-één de beste

Het World Cup-seizoen is voor alpineskiester Mikaela Shiffrin nog maar negen wedstrijden oud, maar ze heeft al vijf zeges te pakken. Zondag was ze in het Zwitserse skioord St Moritz ook de beste op de parallelslalom, hoewel ze er wel even voor moest knokken.

In de eerste ronde was Shiffrin veel te sterk voor de Canadese Laurence St-Germain, waarna ze in de achtste finales simpel afrekende met de Noorse Mina Fuerst Holtmann. Een tweede Noorse, Nina Haver-Løseth, zorgde voor wat meer problemen in de kwartfinales, maar ook daar won Shiffrin, waarna Katharina Liensberger eraan moest geloven in de halve eindstrijd.

In de finale stond Shiffrin zo tegenover Petra Vlhova, die was begonnen met simpele winst op de Zwitserse Carole Bissig. In de achtste finales kwam de Canadese Roni Remme niet aan de finish en in de kwartfinales was Vlhova net te sterk voor de Oostenrijkse Stephanie Brunner, waarna ze de Zwitserse thuisfavoriete Wendy Holdener - die olympisch kampioene Frida Hansdotter in de eerste ronde klopte - op 0,02 seconden versloeg.

Vlhova leek in de finale voor een verrassing te zorgen door Shiffrin eindelijk van zich af te schudden, maar niks was minder waar. De Amerikaanse dook de laatste poortjes als een dolle in en vocht zich alsnog naar de winst, 0,11 seconden voor Vlhova. De Zwitsers konden alsnog juichen, want Holdener wist Liensberger te kloppen in de strijd om de derde plek.

Bobsleeër De Bruin crasht opnieuw in geleende slee, Friedrich slaat dubbelslag

Bobsleeër Ivo de Bruin is het World Cup-seizoen begonnen met een weekeinde om snel te vergeten. In een van de Belgische Elfje Willemsen geleende slee crashte hij zaterdag in de tweede run al, zondag ging het in de eerste run - dit keer met remmer Dennis Veenker - opnieuw fout, waarna het duo de tweede run liet voor wat het was.

De winst was net als zaterdag voor grootmeester en olympisch kampioen Francesco Friedrich, die dit keer met Martin Grothkopp achter zich in de slee zat. Het was wel behoorlijk spannend: de Let Oskars Kibermanis leek met remmer Matiss Miknis de winst te pakken, maar het gejuich van de Letse fans werd in de laatste bocht toch een stuk minder toen bleek dat Friedrich uiteindelijk alsnog de winst ging pakken, 0,06 seconden voor Kibermanis.

De derde plek leverde een flinke verrassing op. De Duitsers Christoph Hafer, zondag aan de start met remmer Tobias Schneider, won vorig jaar het Europa Cup-klassement in de twee- en viermansbob en mocht dit weekeinde zijn World Cup-debuut maken. Dat deed hij op indrukwekkende wijze: zijn zevende plek van zaterdag liet hij volgen door een derde plek op zondag, 0,25 seconden achter landgenoot Friedrich.

De eerste run van zondag, met de run - inclusief crash - van De Bruin en Veenker vanaf zo'n 8:35 minuten (Bron: YouTube)

Skeletonster Bos begint World Cup met 9e plek, Nikitina wint

Skeletonster Elena Nikitina is het World Cup-seizoen begonnen met winst. In het Letse Sigulda, met in of meer de thuisbaan van de Russen, was de Russische een maat te groot voor de rest.

In de eerste run sloeg startraket Nikitina al een flink gat met de rest. In de tweede run verloor ze nog wat tijd op de Canadese Elisabeth Maier - tot haar huwelijk met de Oostenrijkse bobsleeër Benjamin Maier bekend als Elisabeth Vathje - maar die strandde wel op 0,30 seconden.

Maier wipte met haar sterke tweede run wel over de Duitse Tina Hermann naar de tweede plek. Hermann gaf 0,48 seconden toe op Nikitina en pakte de derde plek zo weg voor de neus van de Canadese Jane Channell. Kimberley Bos kende een slordige eerste run, maar haar tweede was een stuk beter en daarmee steeg de Nederlandse van de dertiende naar de negende stek.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Anna Nooshin meest invloedrijke influencer in Nederland

Anna Nooshin staat op nummer 1 in de eerste editie van DeInfluencer50, de lijst van de meest invloedrijke influencers in Nederland. Dit werd bekendgemaakt op 6 december tijdens het DeMedia100 Diner, waar DeMedia100 2019 werd onthuld; de lijst van de 100 meest invloedrijke mensen in de Nederlandse media. 1200 mensen uit de wereld van media en marketingcommunicatie hebben meegedaan aan het onderzoek dat aan DeMedia100 ten grondslag ligt - uitgevoerd door MediaTest.

Anna Nooshin kwam op zeventienjarige leeftijd met haar zus en ouders vanuit Iran naar Nederland, kreeg asiel en studeerde cum laude af in communicatiewetenschappen. Ze liep een halfjaar stage op de pr-afdeling van modeontwerper Yigal Azrouël in New York. Na haar studie startte ze online magazine NSMBL.nl bij Wayne Parker Kent. Ze schreef twee boeken, nam deel aan Expeditie Robinson, presenteert Holland’s Next Top Model, lanceerde haar eigen lingerielijn bij Hunkemöller. Op haar YouTubekanaal heeft Anna Nooshin 275.000 volgers, op Instagram 800.000. Haar YouTubevideo met Lil’ Kleine werd anderhalf miljoen keer bekeken. In DeMedia100 staat Anna Nooshin op plaats 20, in DeTijdschriften50 op 7.

Anna Nooshin: "Hoe cliché het ook klinkt: ik heb echt staan juichen toen ik hoorde dat ik op nummer 1 en nummer 20 stond. In de lijst staan zoveel mensen die ik onwijs respecteer. Om daar dan tussen te mogen staan en ook nog eens op zulke mooie posities is een hele welkome vertrouwensboost in het werk dat ik samen met mijn team elke dag mag leveren. Ik heb oprecht de leukste baan op de wereld en op dit soort momenten kan ik niet anders dan heel dankbaar zijn voor de erkenning. Zeker omdat nieuwe media door veel mensen onbegrepen is en een wereld waar nog veel over te leren valt. Ik hoop dat de komende jaren nog voort te mogen zetten en het steeds toegankelijker te maken voor iedereen die erin is geïnteresseerd."

In de top-10 van DeInfluencer50 staan verder ook Enzo Knol, Nienke Plas, Monica Geuze, Yara Michels, Nikkie de Jager, Dylan Haegens, Kaj Gorgels, Fred van Leer en Bibi Breijman. De volledige lijst kun je hier vinden. 

Inter kent nodige zorgen in aanloop naar duel met PSV

Internazionale ontvangt PSV dinsdagavond voor de laatste groepswedstrijd van de Champions League.

Hoewel er voor de Eindhovenaren niets meer op het spel staat, kan Internazionale nog wel overwinteren in het miljardenbal. De Italianen zijn daarbij wel afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd tussen Barcelona en Tottenham Hotspur, want als the Spurs winnen in het Camp Nou, moeten zij vanwege het onderlinge resultaat genoegen nemen met een plek in de Europa League.

Inter zal in ieder geval zelf willen winnen van PSV om zoveel mogelijk kans op overwintering te houden en de voorbereiding op dat duel gaat niet helemaal van een leien dakje voor trainer Luciano Spalletti. De oefenmeester kan niet over de met een blessure kampende Radja Nainggolan, die de (met 1-0 verloren) topper tegen Juventus van vrijdagavond ook al moest laten schieten, beschikken, terwijl Matías Vecino een twijfelgeval is.

"Nainggolan is niet op tijd hersteld voor dinsdag. Ik heb Vecino tegen Juventus op de bank gehouden omdat hij met een spierprobleem in zijn dijbeen kampt en niet in actie kon komen. We zullen zien of hij dinsdag weer fit is, maar de dokter heeft wel gezegd dat doordat hij nu zijn rust heeft gepakt, hij dinsdag mogelijk wel in actie kan komen", vertelde de trainer aan verslaggevers.

"Aangezien Roberto Gagliardini en João Mário niet staan ingeschreven voor de Champions League, moest ik Borja Valero op de bank houden en zorgen dat Matteo Politano in de tweede helft zijn rust kon pakken, zodat ze scherp zijn voor dinsdag", vervolgde Spalletti. Inter en PSV treffen elkaar dinsdagavond om 21.00 uur in het Giuseppe Meazza.

Sterk spelende handbalsters verslaan Roemenië

Op het EK handbal heeft Nederland in de eerste wedstrijd van de hoofdronde gewonnen van Roemenië. De eindstand in Nancy was 29-24. Tegenslag was er ook voor Oranje, Nycke Groot heeft vermoedelijk een hersenschudding opgelopen.

De Oranjevrouwen begonnen voortvarend aan de wedstrijd en namen een 3-0 voorsprong. De Roemenen maakten pas na vijf minuten spelen hun eerste doelpunt. Bij een doelpoging van Roemenië kreeg aanvoerster Groot de knie van Debbie Bont tegen haar achterhoofd en moest de wedstrijd verlaten. Er wordt gevreesd voor een hersenschudding wat zou betekenen dat ze de rest van het toernooi niet meer in actie kan komen.

Hersenschudding voor Nycke Groot? (Pro Shots / Bildbyran)
Hersenschudding voor Nycke Groot? (Pro Shots / Bildbyran)

Nederland moest even bekomen van het verlies van Groot en na twaalf minuten spelen kwamen de Roemenen op 3-3. In het vervolg van de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Bij rust was het 11-10.

In de tweede helft had Nederland een vliegende start en in vijf minuten scoorden Estavana Polman en Bont ieder twee keer. Door de goede verdediging en sterk spelende keepster Tess Wester kwam Roemenië nauwelijks aan scoren toe. Oranje daarentegen wist met zeven punten uit te lopen. Na zestig minuten spelen stond de eindstand van 29-24 op het scorebord.

Hoofdronde groep 1
Uitslagen zondag
Zweden - Frankrijk 21-21
Servië - Rusland 25-29

Stand
1. Rusland 3 gespeeld 6 punten
2. Frankrijk 4 5
3. Zweden 4 3
4. Servië 3 2
5. Montenegro 3 2
6. Denemarken 3 2

Hoofdronde groep 2
Uitslagen zondag
Hongarije - Duitsland 26-25
Nederland - Roemenië 29-24

Stand
1. Nederland 3 gespeeld 6 punten
2. Roemenië 3 4
3. Duitsland 4 4
4. Hongarije 4 4
5. Noorwegen 3 2
6. Spanje 3 0

Dubbelslag voor Noorse langlaufers op estafettes

Tijdens de World Cup langlaufen in het Noorse Beitostølen hebben de thuisfans zondag net als een dag eerder weer dubbel kunnen juichen. Zaterdag leverde beide individuele wedstrijden Noorse winst op, zondag was het raak op de estafettes.

Bij de vrouwen (4x5km) had Noorwegen-1 het aanvankelijk nog niet zo makkelijk: Heidi Weng verkeerd niet in beste vorm en de startloopster leverde dan ook zeven seconden in tijdens haar vijf kilometer in klassieke stijl. Therese Johaug maakte dat echter snel goed en sloeg ook gelijk een gat, waarna Ragnhild Haga en Ingvild Flugstad Østberg het in de vrije stijl zonder problemen af konden maken.

De strijd om plek twee was veel interessanter en ging tussen Finland-1, Rusland-1 en Rusland-2, die elkaar halverwege de race vonden. De slotloopster van Rusland-2, Elena Soboleva, leek in de laatste meters af te haken en dus ging het tussen de piepjonge Finse Eveliina Piippo en Anna Nechaevskaya van Rusland-1.

Zij ging echter in de laatste bocht plotseling onderuit, waardoor Soboleva haar kon pakken. Sterker nog, zij haalde ook Piippo nog in en bracht Rusland-2 naar de tweede plek, voor Finland en Rusland-1. De Amerikaanse dames eindigden acht seconden daarachter op de vijfde plek, vlak voor Zweden, wat poep onder de langlaufski's leek te hebben en zwaar teleurstelde, hoewel Noorwegen-2 nog net van het lijf gehouden werd.

De estafette bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Bij de mannen (4x7,5km) ging het tussen de eerste teams van Noorwegen en Rusland. Emil Iversen nam tegen Evgeniy Belov een prima voorsprong, maar Martin Johnsrund Sundby werd vervolgens flink om de oren gelanglaufd door Alexander Bolshunov. De in bloedvorm verkerende Noor Sjur Røthe en de Rus Denis Spitsov vonden elkaar, waarna Finn Hågen Krogh en Andrey Melnichenko in de vrije stijl ook samen optrokken.

Krogh bleek in de eindsprint de sterkste en bracht Noorwegen-1 vlak voor Rusland-1 naar de winst, terwijl de tweede Noorse ploeg op ruim vijftig seconden achterstand - en ver voor Zwitserland, Frankrijk en Duitsland - als derde eindigde.

De estafette bij de mannen (Bron: YouTube)

Biatlete Mäkäräinen schiet alles raak en is niet te stoppen

Biatlete Kaisa Mäkäräinen heeft na de sprint ook de achtervolging gewonnen tijdens de World Cup-opening in het Sloveense Pokljuka. Ook zondag schoot de Finse foutloos, wat ze nu al negen schietbeurten op rij gedaan heeft, een zeldzame reeks in het biatlon.

Mäkäräinen mocht door haar winst in de sprint als eerste vertrekken, maar kreeg Dorothea Wierer op een dikke tien seconden achter zich aan. Na alle vier schietbeurten was het patroon hetzelfde: Wierer verloor tijd op de langlaufski's, maar schoot zoveel sneller dan Mäkäräinen dat ze de achterstand toch behoorlijk constant hield. In de laatste schietbeurt trok de Italiaanse alles uit de kast om nog dichterbij te komen, maar dat lukte niet en ze moest zich definitief gewonnen geven: tweede op 41 seconden.

De strijd om plek drie ging vanaf de eerste schietbeurt tussen Lisa Vittozzi en Paulina Fialkova. Het Italiaans-Slowaakse duo trok de hele wedstrijd vrijwel gezamenlijk op en schoot net als Mäkäräinen en Wierer twintig keer raak. Ze bleven constant een goede minuut achter de leidster en in de slotronde toonde Fialkova zich de sterkste, waardoor de Slowaakse haar sterke week toch nog bekroonde met een fraaie podiumplaats. Marte Olsbu Røiseland verdiende overigens een speciale vermelding: ondanks één misser klom ze van de 23e naar de 5e plek.

Het World Cup-circus trekt verder naar het Oostenrijkse Hochfilzen, waar het feest donderdag begint.

Rennen voor je vliegtuig, over de A4

Een opvallend beeld langs de A4 vanmiddag. In de berm langs de snelweg rende een man in tegengestelde richting de oprit op richting Schiphol, zo meldt AT5. 

Met een reiskoffer in de hand rende de man in hoge snelheid in de richting van de luchthaven. Een taxichauffeur legde het tafereel vast met zijn dashcam. Het filmpje is net voor de Buitenvelderttunnel gemaakt.

Hoe de man daar terecht is gekomen en hoe lang hij al aan het rennen was, is niet bekend. De chauffeur die het vast heeft gelegd, zegt dat verderop langs de A4 een taxi op de vluchtstrook stond geparkeerd. Of de man zijn vlucht heeft gehaald, is onbekend.

Eerste World Cup-zege rodelaarster Taubitz, Duitse estafettewinst

Rodelaarster Julia Taubitz heeft haar eerste World Cup-overwinning te pakken. De 22-jarige Duitse was ietwat verrassend de beste in het Canadese Calgary.

In de eerste run was Taubitz al de snelste, voor landgenote en regerend tweevoudig olympisch kampioene Natalie Geisenberger. Die kon ook in de tweede run niet dichterbij komen en eindigde 0,104 seconden achter Taubitz als tweede. De Canadese Kimberley McRae eindigde op 0,477 seconden knap als derde, voor de eveneens verrassende Italiaanse Andrea Vötter en de Amerikaanse Summer Britcher. De Duitse veterane Tatjana Hüfner viel met plek zeven tegen, Dajana Eitberger eindigde zelfs als 25e na een slechte eerste run en een tweede run met een crash.

In Calgary stond ook een estafette op het programma en daarin was Duitsland ouderwets de beste. Met Taubitz, Felix Loch en Tobias Wendl/Tobias Arlt was de ploeg 0,269 seconden sneller dan Britcher, Tucker West en Chris Mazdzer/Jayson Terdiman namens de VS, terwijl het Oostenrijkse team van Birgit Platze, Wolfgang Kindl en Thomas Steu/Lorenz Koller de Russen van het podium hield.

De hoogtepunten van de World Cup in Calgary (Bron: YouTube)

Uitslag NAC Breda - Vitesse

NAC Breda bezet niet langer de laatste plaats in de Eredivisie. Het won met 2-1 van Vitesse en steeg daardoor een plekje op de ranglijst. Hieronder de karakteristieken van de wedstrijd.

NAC Breda

2 - 1

Vitesse

 45+1' Te Vrede
 84' Verschueren
   72' Linssen
 
 Gele kaart: Mets, (NAC Breda),
 Rode kaart: , Bero (9 2/2xg) (Vitesse)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.280
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Sporkslede (v.Anholt/ 37)
Klomp
Koch
Mets
Leigh
Verschueren
Korte (El Allouchi/79)
Nijholt
Rosheuvel (Mühren/87)
Te Vrede
  Eduardo
Karavajev
Doekhi
Thelander
Büttner
Bero
Serero
Foor (Beerens/81)
ödegaard
Darfalou
Linssen

Rotterdam wil start Tour de France organiseren

Rotterdam wil de Grand Départ van de Tour de France organiseren. Dat heeft de stad aan de A.S.O laten weten. De gemeente stelt zich kandidaat voor de proloog in 2023, 2024 of 2025. In het project ‘Rotterdam Demarreert’ werkt de stad de komende jaren aan een landelijke samenwerking om meerdere etappes in Nederland te laten verrijden.

Rotterdam heeft goede ervaringen met het organiseren van de start van de Tour de France. De Rotterdamse Grand Départ in 2010 was een groot feest. De stad trok in dat weekend een miljoen bezoekers, beelden van de stad gingen de wereld over en 70% van de Rotterdammers was trots op de start van de Tour. In 2015 passeerde de Tour Rotterdam tijdens de etappe van Utrecht naar Neeltje Jans.

De stad gaat de positieve energie die de komst van dit soort evenementen met zich meebrengt, gebruiken om de stad verder te ontwikkelen. Zo wil de stad de Grand Départ gebruiken om nog meer mensen te inspireren om vaker de fiets te pakken – als duurzaam transportmiddel, als sportieve uitdaging maar ook omdat het gezond en leuk is om te bewegen.

Samenwerking
Wethouder Sven de Langen (CDA) van sport: “Onze stad is bij uitstek geschikt voor dit soort grote internationale evenementen. We willen dit echter niet alleen doen. Voor deze evenementen zoeken we de samenwerking met de andere grote steden in het land en met de gebieden om ons heen. We willen dat dit evenementen van heel Nederland worden. Wij willen daarvoor graag vol op de pedalen. Vandaar nu dit besluit en de uitnodiging aan anderen: doe met ons mee. Laten we er samen een feest voor heel Nederland van maken.”

Luis Leon Sanchez tijdens de presentatie van de Grand Départ in Rotterdam in 2010 (Pro Shots/Dppi)
Luis Leon Sanchez tijdens de presentatie van de Grand Départ in Rotterdam in 2010 (Pro Shots/Dppi)

Pool 'ambtshalve' gearresteerd voor huiselijk geweld

De politie heeft in Etten-Leur in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 01:45 uur een 31-jarige man aangehouden vanwege huiselijk geweld. Hij zou een 33-jarige medebewoonster fors mishandeld hebben.

De politie kreeg de melding dat er in een woning een fors kabaal werd gemaakt. Er zou onder andere met stoelen worden gesmeten. De agenten troffen ter plaatse in de woning diverse Poolse mensen aan. Een van hen, een 33-jarige vrouw, had een forse hoofdwond en zat onder het bloed. Ze werd met een ambulance voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

De agenten hoorden van andere aanwezigen, die Engels spraken, dat zij was mishandeld door een medebewoner die boven in zijn kamer zat. Hij zou het slachtoffer van de trap geduwd hebben en daarvoor zou hij haar met haar hoofd tegen een deurkozijn hebben gedrukt. Vanwege de ernst van de mishandeling besloten de agenten om niet af te wachten of het slachtoffer aangifte doet maar om de verdachte ambtshalve aan te houden. Hij is ingesloten in het cellencomplex.

Nieuwe NS-dienstregeling soepel van start

De NS-dienstregeling 2019 is vandaag in alle vroegte van start gegaan. Machinist Edwin Lageweg reed om 07:25 uur de officiële eerste rit van de nieuwe Sprinter SNG. Roger van Boxtel, president-directeur van NS, ontving staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat Stientje van Veldhoven in deze gloednieuwe trein op weg van Haarlem naar Leiden. De start van de dienstregeling verliep soepel volgens de Nederlandse Spoorwegen.

Machinist Edwin was vereerd met de eerste rit: "Ik ben afgelopen jaren betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze trein en nu rijd ik er zelf in. De trein trekt vlot op, voelt gelijk vertrouwd en is voor onze reiziger nog comfortabeler. Ik verwacht dat we er veel plezier aan gaan beleven."

Staatssecretaris Van Veldhoven: "Fantastisch om vanmorgen als een van de eersten van de straks duizenden reizigers per dag in deze mooie nieuwe trein te mogen stappen. De trein is niet alleen comfortabel, maar ook toegankelijk voor álle reizigers."

Roger van Boxtel onderstreept het belang van de nieuwe trein: "Sprinters zijn enorm belangrijk voor grote groepen reizigers. Ze zijn niet alleen comfortabel, maar zorgen er ook voor dat we meer treinen kunnen rijden en meer treinen kunnen verlengen."

Meer treinen op de hogesnelheidslijn
Naast de nieuwe Sprinters, rijdt NS vanaf vandaag elk uur een extra – vijfde - trein op de snelgroeiende hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam. Ook worden de bestaande treinen van de Intercity direct tussen Amsterdam en Rotterdam verlengd. De capaciteit van deze snelle verbinding stijgt daarmee met bijna 20%.

Lansingerland- Zoetermeer
Reizigers kunnen nu gebruik maken van een gloednieuw station: Lansingerland-Zoetermeer. De Sprinter van Den Haag Centraal naar Gouda stopt hier vier keer per uur in beide richtingen. Op een gemiddelde werkdag zullen 2000 à 2500 reizigers van dit station gebruik maken.

De dienstregeling bleef op hoofdlijnen hetzelfde: voor 98% van onze reizigers veranderen de aankomst- en vertrektijden niet of nauwelijks. Reizigers kunnen de dienstregeling raadplegen via de NS-app of NS.nl.

Nieuwe NS-dienstregeling soepel van start (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Nieuwe NS-dienstregeling soepel van start (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Agent gewond bij schietincident Winterswijk

Het begon vannacht even na 01:00 uur met een melding van een vernieling aan een woning aan de Keizersdwarsweg in Winterswijk. De drie verdachten van deze vernieling zijn na dit incident vertrokken in een zwarte Skoda, met het cijfer 99 in het kenteken.

Politiemensen waren met de melder in gesprek toe de drie verdachten terugkeerden naar de woning. Op dat moment is er geschoten waarbij een politieman gewond is geraakt. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd waar hij na behandeling uit is ontslagen.

De drie verdachten vertrokken wederom in de zwarte auto en zijn kort daarna aangehouden. Een van de inzittenden was zwaar gewond en is per helikopter naar het ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De bestuurder van de auto was ook gewond.

Bij de woning zijn nog twee verdachten aangehouden, in totaal gaat het om dus vijf verdachten. Het politieonderzoek is nog in volle gang.

Update 17:45 uur
De politie heeft meer informatie vrijgegeven. Rond 01:00uur afgelopen nacht kwam er een melding bij de politie binnen dat er onder meer een voordeur was vernield bij een huis aan de Keizersdwarsweg. De vermoedelijke daders zouden in hun auto zijn vertrokken, maar hadden volgens de melder gedreigd terug te komen. Daarom rukten agenten meteen uit en keken agenten in verschillende politieauto’s in de regio uit naar de auto. Ook gingen er agenten naar het huis toe.

Terwijl de agenten bij het huis waren, kwam er een auto aanrijden die vermoedelijk eerder bij de vernieling betrokken was. Er werd geschoten, een agent raakte daarbij lichtgewond. Ook door de politie werd er geschoten. De verdachten zijn daarna met hun auto opnieuw op de vlucht geslagen.

Gewonde vrouw
Even later zagen andere agenten de auto van de verdachten rijden over de Rondweg West in Winterswijk. De auto is staande gehouden. Bij het aanhouden van de bestuurder zijn er waarschuwingsschoten gelost door de politie. In de auto bleek ook een zwaargewonde vrouw met een schotwond te zitten. Ze is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Bij de Europalaan zagen andere agenten een man lopen die ook gewond was. Hij is aangehouden als verdachte en behandeld aan zijn verwondingen.

Twee onderzoeken
Er zijn afgelopen nacht twee onderzoeken opgestart. Het eerste onderzoek is bedoeld om te achterhalen wat er precies is gebeurd rond het huis en wie er op de agent heeft geschoten. Het andere onderzoek is gericht op het vuurwapengebruik van de agenten. De Rijksrecherche doet hier onafhankelijk onderzoek naar, iets dat gebruikelijk is als agenten hun wapen hebben gebruikt.

Naast de drie genoemde verdachten, zijn ook twee mannen in het huis aan de Keizersdwarsweg aangehouden.

Nog even oefenen...

De Fransman Jimmy Gressier was op het EK veldlopen in Safaripark Beekse Bergen bezig met zijn laatste meters op weg naar de Europese titel bij de beloften. De wijze waarop hij zijn zege vierde kan echter nog wel wat oefening gebruiken. Het is overigens niet dat Gressier geen ervaring heeft met winnen want in 2017 werd hij ook al Europees kampioen.

De finish van Jimmy Gressier op het EK veldlopen 2018 (Bron: Youtube)

Ontwerp Nederlands paviljoen Dubai EXPO 2020 onthuld

Met een paviljoen dat geen gebouw is maar een eigen biotoop en waarin circulair centraal staat, neemt Nederland op onderscheidende wijze deel aan de Dubai EXPO 2020.

Een paviljoen als circulair klimaatsysteem zorgt voor een unieke belevenis waarmee de zintuigen van zowel de dagjesmensen als de zakelijke bezoekers worden geprikkeld. Dat heeft de Nederlandse consul-generaal in Dubai samen met het consortium dat verantwoordelijk is voor het ontwerp vandaag in Dubai bekendgemaakt. Het paviljoen vormt daarmee een van de hoogtepunten van de meerjarige Nederlandse campagne in de Golfregio, waarin de Nederlandse kennis en kunde op het gebied van water-energie-voedsel centraal staat.

‘We zijn trots op dit prachtige ontwerp, waar we laten zien waar Nederland voor staat. Integrale oplossingen, verbindend en uniek, en uiteraard met water, energie en voedsel waar we koplopers in zijn’, aldus minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Klimaat als Paviljoen
Het unieke design van het paviljoen laat de bezoeker de verbinding tussen water, energie en voedsel beleven en brengt het krachtig in beeld. Een circulaire klimaatsysteem – te vergelijken met een biotoop - die een intense zintuigelijke ervaring biedt aan zowel de dagjesmens als de zakelijke bezoeker. Een miniwereld waar je in kan stappen, waar water, energie en voedsel onlosmakelijk zijn verbonden en het klimaat op natuurlijke wijze gecontroleerd wordt. In een land met een droog woestijnklimaat creëert Nederland een biotoop waarin we ons eigen water, energie en voedsel produceren, dat niet tot stand kan komen zonder onderlinge verbinding.

Ook met het exterieur en interieur zet Nederland de toon. Het geheel wordt gebouwd met lokaal gehuurde en lokaal voorhanden zijnde van bouwmaterialen, waardoor transport tot een minimum wordt beperkt. Maar ook het interieur bestaat uit gehuurde elementen. Alle materialen worden teruggegeven aan de regio na afloop of krijgen een volgende bestemming. Met deze aanpak wordt de ecologische footprint van het paviljoen zelf tot het minimale wordt beperkt.

Platform voor het bedrijfsleven
Dit paviljoen is niet alleen ‘Connecting Minds’ van prachtige innovaties, kennis en ervaring. Maar het is ook een fantastisch ontmoetingspunt waar bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties samen kunnen komen om te netwerken, kennis te delen, kortom te laten zien wat Nederland te bieden heeft. Het biedt een podium om zakelijke events te organiseren in de business lounges en zo kansen te verzilveren. Met diverse events zowel in het Nederlandse paviljoen als daarbuiten zet Nederland zich in om vraag en aanbod met elkaar te verbinden.

Tussen 20 oktober 2020 en 10 april 2021 vindt de 35e universele wereldtentoonstelling plaats in Dubai. Het is de eerste wereldtentoonstelling in het Midden-Oosten. Onder het thema ‘Connecting minds, creating the future’ presenteren 170 deelnemende landen ideeën, innovaties en technologieën.

Met een geschat aantal bezoekers van 20-25 miljoen biedt de Dubai EXPO 2020 veel mogelijkheden en kansen voor deelnemers en bezoekers. De Nederlandse deelname heeft tot doel om Nederlandse stakeholders uit de publieke- en private sector een platform te bieden om zowel vooraf als tijdens de Dubai EXPO hun netwerk en positie in de Golfregio te versterken.

Hier kun je het ontwerp bekijken

Freestyleskiester Sildaru ook in halfpipe de beste, mogulskiërs openen seizoen

Freestyleskiester Kelly Sildaru heeft ook in de halfpipe laten zien de beste te zijn. De pas 16-jarige Estse wereldkampioene junioren won vorige maand al een World Cup-wedstrijd op de slopestyle, in het Amerikaanse Copper Mountain was ze dit weekeinde de beste in de halfpipe.

De regerend wereldkampioene junioren liet in de finale een score van 93,00 punten noteren en daarmee bleef ze de Canadese olympisch kampioene Cassie Sharpe voor. De derde plek was voor de Amerikaanse Brita Sigourney, die brons won op de Spelen van Pyeongchang, waar Sildaru wegens een zware blessure afwezig was.

Kelly Sildaru (Bron: YouTube)

De 22-jarige Amerikaanse wereldkampioen Aaron Blunck won de wedstrijd bij de mannen. Hij scoorde 96,25 punten en klopte zo de Nieuw-Zeelander Miguel Porteous, die wel zijn eerste World Cup-podium pakte. Tweevoudig regerend olympisch kampioen David Wise eindigde als derde, net voor de pas 17-jarige Nico Porteous - Miguel's broertje en winnaar van olympisch brons.

Aaron Blunck (Bron: YouTube)

In het Finse Ruka werd het seizoen geopend voor de mogulskiërs. Voor de mensen die het eigenlijk wel kennen, maar de naam 'moguls' even vergeten zijn: dat is de vorm van freestyleskiën waar men op de hobbelige pistes naar beneden raast, met onderweg twee verplichte sprongen.

Bij de vrouwen opende de nog altijd maar 20-jarige Française Perrine Laffont het seizoen met winst. Met 82,26 punten won de olympisch kampioene voor de Kazachse veterane Yulia Galysheva (81,48). De Amerikaanse tiener Tess Johnson pakte in het hoge Finse noorden de derde plek met 75,85 punten.

Perrine Laffont (Bron: YouTube)

Mikaël Kingsbury is bij de mannen al jaren veruit de beste en de olympisch kampioen begon dan ook maar weer eens met winst: zijn 50e in de World Cup. Met 88,14 punten was hij in de finale te sterk voor de Fransman Benjamin Cavet (86,45), die voor de twaalfde keer het podium haalde en nog altijd niet won. De 18-jarige Zweed Walter Wallberg werd met 82,38 derde, tot licht verdriet van de thuisfans: Jimi Salonen greep net naast een zeldzame podiumplek.

Mikaël Kingsbury (Bron: YouTube)

Goud voor Nederland op EK veldlopen

De Nederlandse vrouwen hebben op het Europees kampioenschap veldlopen in Safaripark Beekse Bergen goud gewonnen in de landenwedstrijd. Het individuele goud ging naar Yasemin Can. De Turkse prolongeerde haar titel.

Dankzij een sterk optreden van Susan Krumins, Jip Vastenburg en Maureen Koster won Nederland het goud. Krumins lag lange tijd op koers voor brons maar moest in de slotfase Bjerkeli Grövdahl laten gaan. Vastenburg finishte op de vijfde plaats en Koster werd elfde. Deze uitslagen waren voldoende voor de eerste plaats in de landenuitslag.

“Ik ben toch te hard gestart. In die laatste ronde ging het niet meer, ik had mezelf kapot gelopen’’, vertelt de 32-jarige Krumins. “Dat we met het team het goud winnen, is een mooie troostprijs. Ik ben ook echt trots op die andere meiden, want het is toch wel heel gaaf op het hoogste schavot te staan in eigen land.”

“Ik ben zo blij. Dit was een optimale race en bevrijdend na drie jaar teleurstelling op teleurstelling”, aldus Vastenburg.

Uitslag
1. Yasemin Can (TUR)
2. Fabienne Schlumpf (SUI)
3. Karoline Bjerkeli Grøvdal (NOR)
4. Susan Kuijken (NED)
5. Jip Vastenburg (NED)
6. Elena Burkard (GER)
7. Charlotte Arter (GBR)
8. Melissa Courtney (GBR)
9. Pippa Woolven (GBR)
10. Jess Piasecki (GBR)

Uitslag VVV - FC Groningen

VVV-Venlo heeft in eigen huis niet weten te winnen van FC Groningen. In stadion De Koel kwamen beide ploegen niet tot scoren: 0-0.

Vlak voor de rust kreeg Jerold Promes van VVV-Venlo de rode kaart na een wilde tackle op Ritsu Doan de rode kaart. Op beelden leek de rode kaart terecht, maar de videoscheidsrechter besloot Serdar Gözübüyük na de beelden te bekijken. Nadat Gözübüyük na de beelden had gekeken besloot hij zijn beslissing terug te draaien en kwam Promes er vanaf met een gele kaart.

In de eerste helft ging het gelijk op tussen beide ploegen met enkele kansen voor zowel VVV als FC Groningen. In de tweede helft kwam Groningen er niet meer aan te pas, terwijl VVV na rust enkele kansjes kreeg, maar die waren niet besteed aan de Venlonaren.

De wedstrijd eindigde daardoor zoals hij begonnen was, met een 0-0 stand op het scorebord.

VVV-Venlo

0 - 0

FC Groningen

 
 Gele kaart: Kum,Promes, (VVV-Venlo), Hrustic, (FC Groningen)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.668
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Promes
Röseler
Kum
Susic
Linthorst (v.Bruggen/ 72)
v.Ooijen (Joosten/90 2)
Opoku
Mlapa (Seuntjens/76)
Grot
  Padt
Zeefuik
Memisevic
Chabot
Handwerker
Doan
v.d.Looi
Reis
Warmerdam (Breij/77)
Hrustic (Mendes Moreira/89)
Mahi (Cassierra/ 84)

Brand en Aerts winnen Druivencross

Lucinda Brand en Toon Aerts hebben zondag de Druivencross in het Belgische Overijse gewonnen. De klassieker op de veldritkalender wordt ook wel de Moeder aller Crossen genoemd.

Door de vele regen was het parcours een modderfestijn geworden. De Britse Nikki Brammeier nam de leiding in de wedstrijd met als eerste achtervolger Brand. Ondanks dat de Nederlandse het lastig had op het glibberige technische parcours wist ze aan te sluiten bij Brammeier. Met twee ronden te gaan nam Brand de kop over.

Net voor het ingaan van de slotronde ging Brand onderuit in een afdaling. De winst leek daardoor binnen voor Brammeier maar de Nederlandse renster van Team Sunweb gaf niet op en maakte weer de aansluiting. Vooral bij het lopen kon ze tijd goedmaken. In het slot reed ze weg bij de Britse en kwam ze solo over de finish. Brammeier werd tweede. Op de derde plaats eindigde de Italiaanse Eva Lechner.

Mathieu van der Poel en Wout van Aert stonden niet aan de start in Overijse. Kansen dus voor anderen om een overwinning te pakken in deze klassieker. Na de start namen David van der Poel en Aerts de leiding. Michael Vanthourenhout, Corné van Kessel, Marcel Meisen voegden zich bij het tweetal aan kop. Van der Poel zou later de snelle start moeten bekopen en finishte slechts als tiende.

Halverwege de wedstrijd pakte Aerts enkele seconden op zijn ploeggenoot Van Kessel, daarachter volgden Vanthourenhout en Meisen. De zege kwam voor Aerts niet meer in gevaar. De strijd voor de tweede plaats was nog niet beslist. In de slotfase wist Vanthourenhout weg te rijden en pakte plaats twee, voor Van Kessel op de derde plaats.

Uitslag vrouwen
1. Lucinda Brand (NED)
2. Nikki Brammeier (GBR)
3. Eva Lechner (ITA)
4. Alice Maria Arzuffi (ITA)
5. Loes Sels (BEL)
6. Ffion James (GBR)
7. Harriet Harnden (GBR)
8. Marion Norbert Riberolle (FRA)
9. Shirin Van Anrooij (NED)
10. Pauline Delhaye (FRA)

Uitslag mannen
1. Toon Aerts (BEL)
2. Michael Vanthourenhout (BEL)
3. Corné van Kessel (NED)
4. Marcel Meisen (GER)
5. Kevin Pauwels (BEL)
6. Lars van der Haar (NED)
7. Gianni Vermeersch (BEL)
8. Jens Adams (BEL)
9. Tim Merlier (BEL)
10. David van der Poel (NED)

Snowboardster Kim ongenaakbaar in halfpipe

Snowboardster Chloe Kim heeft tijdens de World Cup in het Amerikaanse Copper Mountain weer eens een zege geboekt in de halfpipe. Voor de ongenaakbare 18-jarige was het haar eerste optreden sinds ze in februari in Pyeongchang met overmacht olympisch goud won.

De jonge Kim, al jaren een fenomeen in de halfpipe, scoorde in de finale 92,25 punten en was daarmee veruit de beste. Haar land- en leeftijdsgenote Maddie Mastro bleef met 85,00 punten nog relatief in de buurt, de Chinese wereldkampioene Cai Xuetong pakte met 77,75 punten op ruime afstand de derde plek, vlak voor de Japanse Kurumi Imai.

Chloe Kim (Bron: YouTube)

Bij de mannen ging de winst naar tweevoudig regerend wereldkampioen Scotty James uit Australië, in Pyeongchang goed voor brons. Hij boardde 96,75 punten bij elkaar en was daarmee net te sterk voor de Amerikaan Toby Miller, 18 jaren jong en goed voor zijn eerste World Cup-podium. Zijn landgenoot Chase Josey hield de Zwitser Patrick Burgener van de derde podiumplek af.

Scotty James (Bron: YouTube)

Uitslag FC Emmen - Feyenoord

In de Eredivisie heeft Feyenoord op bezoek bij FC Emmen een 1-4 overwinning geboekt. Makkelijk kwam die zege echter niet tot stand.

In de eerste helft waren de beste kansen voor Feyenoord, maar slaagde het er niet in deze te benutten. Na rust leek Feyenoord steeds meer in de problemen te komen, maar precies op dat moment kwam het op voorsprong door een schot van Berghuis die via Van der Heijden in het doel ging. Een paar minuten later kon Berghuis de score verdubbelen, maar hij miste een penalty. Niet veel later was het alsnog raak door diezelfde Berghuis. Jansen scoorde tegen uit een vrije trap,maar Kökcu bracht het verschil weer op twee, waarna Vilhena nog een penalty benutte.


FC Emmen-speler Glenn Bijl in duel met Feyenoord-speler Sam Larsson (Pro Shots / Cor Lasker)

FC Emmen

1 - 4

Feyenoord

 71' A.Jansen    62' v.d.Heijden
 70' Berghuis
 77' Kökcü
 89' Vilhena (pen)
 
 Gele kaart: Siekman, A.Jansen, Bakker, (FC Emmen),
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.301
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen
Gronsveld (Arias/ 69)
Veendorp
Bakker
Siekman
Bannink (Marinus/78)
Bijl
Chacon
Cavlan
A.Jansen
Niemeijer (Suliman/87)
  Bijlow
St.Juste (Nieuwkoop/ 34)
v.Beek
v.d.Heijden
Malacia
Clasie
Toornstra (Kökcü/45 1)
Vilhena
Berghuis
Vente
Larsson

Hockeyers herpakken zich met 5-1 winst op Pakistan

De Nederlandse hockeyers hebben de groepsfase van het WK in India afgesloten met een 5-1 overwinning op Pakistan. Door de overwinning is Oranje op de tweede plaats in groep D geëindigd achter Duitsland.

Na zeven minuten spelen kwam Nederland al op een 1-0 voorsprong dankzij Thierry Brinkman. Niet lang daarna kwam Pakistan weer op gelijk hoogte via Umar Bhutta, die scherp was op een rebound.

Het veldspel van Nederland was slordig, maar vlak voor rust kwam Oranje toch weer op voorsprong. Valentin Verga maakte uit een counter de 2-1 en dat was ook de ruststand. Na rust begon Oranje beter te spelen en dat zorgde ervoor dat Nederland uitliep naar een 5-1 zege via doelpunten van ob de Voogd, Jorrit Croon en Mink van der Weerden.

Duitsland won met 5-3 van Maleisië en is daarmee groepswinnaar in groep D. Door de winst heeft Duitsland zich geplaatst voor de kwartfinale, net zoals Argentinië, Australië en India, die ook groepswinnaar werden. Nederland moet het in de tussenronde opnemen tegen Canada, die derde werden in groep C achter India en België. Nederland speelt dinsdag om 14.30 tegen Canada.


Jeroen Hertzberger en Bob de Voogd juichen na een goal. (Pro Shots / Bart Scheulderman)

Trailer 'Avengers' breekt record

Binnen 24 uur na publicatie afgelopen vrijdag heeft de trailer van Avengers: Endgame het record voor 'meeste aantal views binnen 24 uur' op YouTube gebroken.

Dit werd gisteren bekend. De trailer is reeds 289 miljoen keer bekeken. De eerste trailer van Avengers: Infinity War pakte iets meer dan een jaar geleden dit record ook al. Toen waren er slechts 236 miljoen views nodig voor dit record. Een paar weken geleden scoorde Disney, de baas van Marvel, ook al dik met de eerste teaser voor de aanstaande update van The Lion King met 224,6 miljoen views. 

Avengers: Endgame verschijnt op 26 april in de bioscopen. Voor nu kan je gewoon de trailer nóg een keer bekijken!

Uitslag FC Utrecht - Heracles Almelo

FC Utrecht heeft zondag een gemakkelijke overwinning geboekt op Heracles Almelo. In Utrecht won de ploeg van Dick Advocaat met 3-1.

Na vier minuten kwam FC Utrecht al op voorsprong via een benutte strafschop van de Zweed Simon Gustafson. Even daarvoor had Maximilian Rossmann een overtreding gemaakt op Timo Letschert.

Een kwartier na de openingstreffer maakte Utrecht in twee minuten tijd twee prachtige doelpunten. Eerst was het Gyrano Kerk die de bal via de onderkant van de bal de bal hard in schoot. Een minuten was het Urby Emanuelson die een bal met zijn 'mindere' rechter de bal aardig in schoot.

Een kwartier voor tijd deed Rossmann uit een corner nog wat terug namens Heracles, maar verder kwam de uitploeg ook niet. Door de zege stijgt FC Utrecht naar de vierde plaats en gaat het over Heracles, die nu vijfde staat.

FC Utrecht

3 - 1

Heracles Almelo

 4' Gustafson(pen)
 19' Kerk
 20' Emanuelson
   75' Rossmann
 
 Gele kaart: Janssen, (FC Utrecht), Osman,Rossmann, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 21.812
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Bergström
Letschert (Görtler/76)
Janssen
Gavory
Gustafson
v.Overeem
v.d.Streek (Venema/62)
Emanuelson
Tannane
Kerk (Boussaid/87)
  Blaswich
Droste
Rossmann
v.d.Buijs (v.Nieff/80)
v.Hintum
Duarte (Drost/65)
Merkel
Kuwas
Osman
Peterson
Dalmau (Vermeij/ 61)

Alba: "De verkiezing van de Ballon d'Or is één grote leugen"

Lionel Messi speelde zaterdagavond een van zijn beste wedstrijden van het seizoen. De aanvaller van Barcelona scoorde in de stadsderby tegen Espanyol (0-4) uit twee schitterende vrije trappen en bereidde tussendoor met een heerlijke steekpass ook de 0-2 van Ousmane Dembéle voor. Het was op papier het antwoord van de Argentijn op de recente verkiezing van de Ballon d'Or, waar hij op een teleurstellende vijfde positie eindigde.

"De verkiezing van de Ballon d'Or is één grote leugen", stelde Jordi Alba na afloop van het duel. "Er worden door media en clubs veel campagnes gevoerd. Dat is allemaal te respecteren, maar iedereen weet dat Lionel Messi de allerbeste voetballer ter wereld is. Het is een individuele prijs, niet een prijs voor degene die de meeste prijzen heeft gewonnen. En voor mij is hij de beste speler ter wereld." Pelé omschreef Messi als een voetballer die alleen met links kan schieten en maar één kunstje kan. "Pelé ziet het blijkbaar niet goed", repliceerde de linkerverdediger annex Spaans international.

Ook Sergio Busquets zette twijfels bij het resultaat van de Ballon d’Or-verkiezing, die door Luka Modric werd gewonnen. Ook Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann en Kylian Mbappé eindigden hoger op de ranglijst. "We weten allemaal waar Leo toe in staat is. Het is een genot om hem dagelijks aan het werk te zien", vertelde de middenvelder. "Het is overweldigend om te zien hoe efficiënt hij is op trainingen en in wedstrijden. Hij is doorslaggevend met vrije trappen en in open spel. Daarom is hij de beste ter wereld."

"Ik denk dat er nu wel genoeg over gezegd en geschreven is", zei Gerard Piqué op zijn beurt. "Lionel is de beste ter wereld, de verkiezing was raar." Messi sprak na afloop niet over de Ballon d'Or, maar wel over zijn schitterende vrije trappen. "Ik probeer een soort van ritueel erin te houden. Ik probeer de vrije trappen op dezelfde manier te nemen, zodat ze hopelijk goed blijven gaan. Ik trof tweemaal doel, maar andere keren nam ik er meer en gingen ze er niet in. Ik had het geluk dat ik tweemaal op rij scoorde."

Biatleet Bø wint na zinderende finish

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft na de eerste sprint van het World Cup-seizoen ook de eerste achtervolging op zijn naam geschreven. In het Sloveense Pokljuka moest hij echter wel flink sprinten voor de winst.

Bø mocht vanwege zijn winst in de sprint als eerste vertrekken, maar bij de eerste schietbeurt schoot hij gelijk één keer mis. Dat deden Alexander Loginov en Antonin Guigonnat niet, waardoor zij de Noor tot op tien seconden konden naderen. Bø bleef vervolgens echter twee keer foutloos, terwijl de twee achtervolgers in de derde schietbeurt één keer misten. Dat zorgde ervoor dat zij ruim achter Bø vergezeld werden door Simon Eder, Tarjei Bø, Henrik L'Abee-Lund en Quentin Fillon Maillet, die allemaal nog foutloos waren.

Bij de laatste schietbeurt ging het ineens fout voor Bø: hij miste twee keer en de foutloze Loginov en Fillon Maillet doken samen met hem de slotronde in. Het werd een prima strijd tussen die drie, waarbij Loginov in het laatste klimmetje voor de finish onderuit ging. Bø leek de winst makkelijk te pakken, maar Fillon Maillet sprintte alles eruit...en kwam 0,1 seconde tekort. Loginov werd nog wel derde, nog geen twee seconden achter het leidende duo.

'Guardiola is woedend door mislopen van Frenkie de Jong'

Josep Guardiola is 'woedend' over het mislopen van Frenkie de Jong, zo schrijft de Daily Mirror zondagochtend.

De trainer van Manchester City voerde na de Nations League-wedstrijd tussen Duitsland en Nederland een gesprek van 3,5 uur met de middenvelder van Ajax en had vervolgens de indruk dat De Jong naar Engeland zou komen. De clubleiding zou echter aan de rem hebben getrokken.

Vertegenwoordigers van Manchester City zouden eigenlijk donderdag naar Amsterdam vliegen om een transfer van 75 miljoen euro te bezegelen, die volgende zomer zou moeten plaatsvinden. Maar minder dan 24 uur voor de geplande gesprekken met Ajax zou de clubleiding hebben doorgegeven dat men de transferplannen toch 'in de ijskast' wilden stoppen. Daardoor ontstond een opening van Paris Saint-Germain, onder leiding van directeurs Antero Henrique en Maxwell, om in het gat te duiken.

Waarom Manchester City afhaakte wordt niet helemaal duidelijk. Volgens de Daily Mirror denkt men in Amsterdam dat het te maken heeft met Financial Fair Play-perikelen. De UEFA heeft onlangs aangegeven een nieuw onderzoek te starten naar de club, als reactie op de claims van Football Leaks dat de waarde van sponsorcontracten kunstmatig werd opgekrikt met Abu Dhabi United Group, de holding van eigenaar sjeik Mansour. Manchester City zou pas weer grote aankopen willen doen als het door de UEFA wordt vrijgesproken.

Guardiola is ondertussen 'boos en gefrustreerd' over het mislopen van een volgend belangrijk doelwit. In het afgelopen jaar moest Manchester City al het onderspit delven in de strij om Dani Alves, Alexis Sánchez, Fred en Jorginho, zo stipt de krant aan. Guardiola had het idee dat zijn persoonlijke bemoeienis beslissend zou blijken en De Jong zou aan vrienden hebben verteld dat hij ook daadwerkelijk naar Manchester wilde. Maar nu lijkt hij op weg naar Paris Saint-Germain, al gaf de Oranje-international zaterdagavond opnieuw aan dat er nog niets zeker is.

Frank Kramer verslaat op bizarre wijze laatste wedstrijd bij Eurosport

Frank Kramer kennen we de laatste jaren vooral als voetbalcommentator. Daarvoor was hij voetballer en presentator. Hij was afgelopen nacht bezig aan zijn laatste wedstrijd als commentator bij Eurosport. 

Hij haalde zich echter het gelach - en in sommige gevallen ook de woede - van de kijkers op de hals door de wedstrijd niet te verslaan, maar wel de wedstrijd vol te maken met… gezang en gedichtjes. En de occasionele anekdote uit zijn eigen leven. Eurosport excuseerde zich via Twitter al voor het commentaar van Kramer. Atlanta ontketende overigens een dol feest door de finale met 2-0 te winnen en werd zo de nieuwe MLS-kampioen.

FOK!sport had Frank Kramer een beter afscheid gegund, dan zo midden in de nacht. Het is in ieder geval wel historisch. 

Frank Kramer vertrekt op bijzondere wijze bij Eurosport. (PRO SHOTS/Dwight Rompas)
Frank Kramer vertrekt op bijzondere wijze bij Eurosport. (PRO SHOTS/Dwight Rompas)

NHL: Bruins kloppen Maple Leafs in stevig duel

De ijshockeyers van de Boston Bruins hebben thuis in de TD Garden met 6-3 gewonnen van de Toronto Maple Leafs. Het werd een pittig duel tussen twee van de teams uit de 'Original Six', inclusief drie vechtpartijen.

Jakob Karlsson bracht de Bruins in de eerste periode op 1-0, waarna David Backes en Torey Krug in de tweede periode voor 3-0 zorgde, gevolgd door de 4-0 van Danton Heinen vroeg in de derde periode.

Daarna kwamen de Maple Leafs dan een beetje op gang: Travis Dermott scoorde, maar dankzij David Krejci en Ryan Donato kwam Boston in krap twee minuten al op 6-1. Goals van Auston Matthews en Andreas Johnsson konden voor Toronto weinig meer aan de nederlaag doen.

Uitslagen NHL zaterdag
Buffalo Sabres - Philadelphia Flyers 2-6
Los Angeles Kings - Vegas Golden Knights 5-1
Boston Bruins - Toronto Maple Leafs 6-3
Columbus Blue Jackets - Washington Capitals 0-4
Detroit Red Wings - New York Islanders 2-3
Florida Panthers - New York Rangers 4-5 SO
Ottawa Senators - Pittsburgh Penguins 2-1 OT
Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche 7-1
Arizona Coyotes - San Jose Sharks 3-5
Calgary Flames - Nashville Predators 5-2

Bruins - Maple Leafs (Bron: YouTube)

Boom nieuwe Europees kampioen beachrace, Roooijakkers wint bij de vrouwen

Lars Boom is de nieuwe Europees kampioen beachrace. Op het strand van Schevingen was de 32-jarige Nederlander de beste voor zijn landgenoten Mike Teunissen en Bram Imming.

Boom, die volgend jaar de overstap maakt naar Roompot-Charles, reed lange tijd op kop met Richard Jansen, maar met nog een paar kilometer te gaan moest Jansen Boom laten gaan. Boom, nu nog in dienst van LottoNL-Jumbo kwam dan ook juichend over de streep.

Boom kwam dan ook als winnaar over de streep, goed voor zijn eerste Europese titel. Hij volgt op de erelijst landgenoot Jasper Ockeloen op, die de eerste twee edities wist te winnen. Jansen werd in het slot van de wedstrijd nog voorbij gereden door Teunissen en Imming, die respectievelijk tweede en derde werden.

Pauliena Roooijakkers heeft bij de vrouwen gewonnen. De 25-jarige Nederlandse, die in 2016 ook al de Europese titel pakte won voor uittredend kampioen Rejanne Markus. Rozanne Slik maakte het podium compleet en zo was er net als bij de mannen een geheel Nederlands podium.

NBA: Bulls keihard vernederd door Celtics

De basketballers van de Chicago Bulls hebben in de NBA hun 21e nederlaag in 27 wedstrijden te pakken. Het werd ietwat pijnlijk: de Boston Celtics wonnen met 77-133, een van de grootste zeges ooit in de NBA.

Pas na zes minuten wisten de Bulls de eerste score te maken, maar de Celtics stonden op dat moment al op 0-17. Hoewel de Bulls in het tweede kwart prima mee konden spelen was er van enige spanning natuurlijk geen sprake meer, zeker niet nadat de Celtics de thuisploeg ook in de volledige tweede helft van het veld veegden.

Het verschil van 56 punten werd in deze eeuw slechts twee keer overtroffen: in 2009 wonnen de Denver Nuggets met 121-63 van de New Orleans Hornets (58 punten) en in maart van dit jaar wonnen de Charlotte Hornets met 140-79 van de Memphis Grizzlies (61 punten). Het record staat overigens op 68 punten: in 1991 wonnen de Cleveland Cavaliers met 148-80 van de Miami Heat.

Over de Miami Heat gesproken: de ploeg won met 98-121 bij de Los Angeles Clippers en dat was de 1000e wedstrijd van Dwayne Wade. Hij is de 130e speler die die grens heeft gehaald en met 25 punten vierde hij dat op prima wijze.

Uitslagen NBA zaterdag
Dallas Mavericks - Houston Rockets 107-104
Indiana Pacers - Sacramento Kings 107-97
Atlanta Hawks - Denver Nuggets 106-98
Cleveland Cavaliers - Washington Wizards 116-101
New York Knicks - Brooklyn Nets 104-112
Chicago Bulls - Boston Celtics 77-133
Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers 88-111
Portland Trail Blazers - Minnesota Timberwolves 113-105
Los Angeles Clippers - Miami Heat 98-121

Bulls - Celtics (Bron: YouTube)

Fun met Funda #129 - Bassie (van Adriaan) heeft z'n tent te koop gezet

Bassie de clown heeft z'n huis te koop gezet. Niet echt bijzonder, iedereen verhuist wel een keer, maar de staat van het huis laat te wensen over. Zo meldt de makelaar dat de voorgevel 'enig technisch onderhoud'  nodig heeft, iets wat ons een licht understatement lijkt als we de foto's bekijken. 

Wat ook nogal opvalt zijn de gefotoshopte vloeren in het huis. Op meerdere foto's is de makelaar namelijk vergeten om het spiegelbeeld van de vloeren mee te shoppen, waardoor de erbarmelijke staat van de vloer gewoon te zien is.  Het uitzicht op de haven is dan wel weer machtig mooi natuurlijk, en de zolder heeft potentie voor een echte FOK!ker. Voor slechts 5,5 ton is dit stulpje aan de Westhavenkade in Vlaardingen van jou! 

Liever alle foto's op één pagina, check dan de laatste pagina! 

Bassie (van Adriaan) heeft z'n tent te koop gezet (Foto: Funda)
Bassie (van Adriaan) heeft z'n tent te koop gezet (Foto: Funda)

Basketballers Landstede blijven ongeslagen, Leiden wint in Leeuwarden

Landstede Basketbal blijft in de Dutch Basketball League ongeslagen. In Amsterdam won de koploper met ruime cijfers van Apollo: 60-91, waardoor de Zwollenaren nu op 13-0 staan en al zeventien wedstrijden op rij hebben gewonnen in de reguliere competitie.

Achter Zwolle is ZZ Leiden al even de tweede ploeg en dat werd maar weer bevestigd. De ploeg ging op bezoek bij Aris Leeuwarden en sloeg daar in het eerste kwart al het beslissende gat: 15-29, wat ze uiteindelijk op weg hielp naar een 81-95 zege. Nick Masterson's 31 punten konden Leeuwarden niet redden, bij Leiden was Darius Thompson met 27 punten en 13 assists op dreef. Leeuwarden staat zevende met een 4-9 record, Leiden staat tweede met 9-1.

De Den Helder Suns waren thuis met 76-67 te sterk voor Feyenoord Rotterdam, de eerste thuiszege van het seizoen. In het eerste en derde kwart waren de Suns net wat beter, waarna ze in het vierde kwart stand konden houden. Den Helder staat op 4-10 en de achtste plek, twee plaatsen onder Feyenoord (4-9).

Zatlap slaat en bedreigt voorbijgangers met de dood

Drie mensen hebben aangifte gedaan tegen een 49-jarige Bergenaar. In het centrum van Bergen op Zoom bedreigde hij ze en sloeg twee van hen. De politie kreeg rond 01:35 uur de melding dat een dronken man voorbijgangers lastig viel. Hij zou ze met de dood bedreigd hebben en twee van hen zou hij hebben geslagen.

Agenten kwamen ter plaatse en gingen in gesprek met de verdachte en de drie slachtoffers (een vrouw en twee mannen uit Bergen op Zoom). De verdachte rook ontzettend naar alcohol. Agenten hielden de man aan en namen hem mee naar het bureau. Hij weigerde een alcoholtest en gedroeg zich op het politiebureau recalcitrant. De man is ingesloten.

16-jarige pizzabezorger overvallen met knuppel

Een 16-jarige pizzabezorger in Rotterdam had net een bestelling weggebracht op zijn fiets toen hij werd aangesproken door een man op een fiets. De man vroeg in eerste instantie de weg, maar trok daarna opeens een knuppel tevoorschijn en eiste dat de jongen geld afstond. Na de overval fietste de man richting Nesselande.

Het was rond kwart over negen 's avonds en de 16-jarige bezorger had net een pizza afgeleverd in Nesselande. Hij was op zijn weg terug naar de pizzeria op de Zevenkampsering toen hij op het bruggetje op de Charley Tooropsingel werd aangesproken door een man. Die vroeg de weg naar Nesselande. De jongen hielp de man op weg, maar die trok opeens een soort knuppel tevoorschijn en vroeg de jongen naar zijn geld. De man gaf de jongen zelfs een ‘waarschuwend tikje’ met de knuppel.

Nadat de jongen het geld dat hij op zak had, had afgegeven, fietste de man weg. Opvallend is dat de blanke man, van zo’n 1.85m lang, tussen de 20 en 28 jaar en met blond gemillimeterd haar, op een vrouwenfiets met zijtassen reed. Hij fietste weg in de richting van Nesselande/Zevenhuizen. De politie zoekt getuigen die de man hebben zien rijden. Zij kunnen contact opnemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Motorrijder wordt onwel en overlijdt bij eenzijdig ongeval

Een 67-jarige man uit Drongelen is zaterdag omstreeks 16:30 uur bij een eenzijdig ongeval op de Eindsestraat in Drongelen overleden. Hulpdiensten hebben tevergeefs geprobeerd de man te reanimeren. 

Er is door het team Verkeer van de politie een onderzoek naar de toedracht ingesteld. Daaruit is gebleken dat de vermoedelijke oorzaak ervan was dat de bestuurder op zijn motor onwel is geworden. Aan het sporenbeeld is namelijk te zien dat de motor geleidelijk de berm in kwam en vervolgens door het schrikdraad is gereden. Daarna is de motorfiets gevallen. Ook ander onderzoek wijst erop dat het slachtoffer zeer waarschijnlijk onwel is geworden.

Veenstra straft negen gemiste matchdarts van Harms af en staat in kwartfinale

Richard Veenstra staat in de kwartfinales van de Finder Darts Masters. Hij versloeg in groepsfase Wesley Harms, die negen pijlen kreeg om de wedstrijd af te maken. Het werd 5-4. Ook Derk Telnekes staat in de kwartfinales. 

Harms kwam 3-4 voor, maar wist op zowel 3-4 als 4-4 de beslissende dubbel niet te vinden. Veenstra was scorend wat minder, maar toen hij zijn kans kreeg sloeg hij direct toe. 

Veenstra treft in de kwartfinales Derk Telnekes die met 5-0 won van Ross Montgomery. Jeffrey Spardiaans en Chris Landman haalde de kwartfinales niet. Spardiaans ging er met 5-1 af tegen de als eerste geplaatste Jim Williams. Wayne Warren versloeg in een kraker Landman met 5-4. 

Aileen de Graag haalde de finale bij de dames niet. Ze verloor met 4-3 van Lisa Ashton. De wereldkampioene bij de BDO zal het in de finale opnemen tegen Fallon Sherrock. 

De finaledag van de Finder Darts Masters begint om 11.15 uur met de kwartfinales bij de heren. Vervolgens zijn de jeugdfinale, halve finales heren, finale dames en finale heren aan de beurt. Het toernooi is live te volgen op RTVNH. 

Groep Speler Speler Uitslag
A Jim Williams (1) – Wales Jeffrey Sparidaans – Neth 5-1
B Chris Landman (8) – Neth Wayne Warren – Wales 4-5
C Derk Telnekes (5) – Neth Ross Montgomery – Sco 5-0
D Richard Veenstra (4) – Neth Wesley Harms – Neth 5-4
E Mark McGeeney (3) – Eng Andy Hamilton – Eng 5-4
F Scott Mitchell (6) – Eng Wouter Vaes – Neth 5-4
G Glen Durrant (7) – Eng Gary Robson – Eng 5-3
H Willem Mandigers (2) – Neth Conan Whitehead – Eng 2-5
LA Deta Hedman (1) – Eng Fallon Sherrock – Eng 3-4
LB Aileen de Graaf (2) – Neth Lisa Ashton – Eng 3-4
YA Kevin Lasker – Neth Levy Frauenfelder – Neth 1-4
YB Lars Plaisier – Neth Keane Barry – Rep Irl 0-4

Programma finaledag Finder Darts Masters - vanaf 11.15 uur

37 Jim Williams (1) – Wales – Wayne Warren – Wales
38 Derk Telnekes (5) – Neth – Richard Veenstra (4) – Neth
39 Mark McGeeney (3) – Eng – Scott Mitchell (6) – Eng
40 Glen Durrant (7) – Eng – Conan Whitehead – Eng

Jeugd finale
41 Levy Frauenfelder – Neth – Keane Barry – Rep Irl

Heren halve finale
42 Winnaar / Winner match 37 – Winnaar / Winner match 38
43 Winnaar / Winner match 39 – Winnaar / Winner match 40

Dames finale
44 Fallon Sherrock – Eng – Lisa Ashton – Eng

Heren finale
45 Winnaar / Winner match 42 – Winnaar / Winner match 43

Kickbokser Ben Saddik maakt grote indruk in Ahoy en is klaar voor Verhoeven

In het Rotterdamse Ahoy heeft kickbokser Jamal Ben Saddik grote indruk gemaakt. Glory 62 stond op het programma, met als hoofdmoot een achtmanstoernooi in het zwaargewicht om een uitdager te zoeken voor wereldkampioen Rico Verhoeven.

In de eerste kwartfinale had de Roemeen Benjamin Adegbuyi, samen met Ben Saddik een van de twee favorieten, geen kind aan de Pool Arek Wrzosek. De Roemeen kon het niet voortijdig afmaken, maar kreeg wel van alle vijf juryleden de winst toegewezen. Ben Saddik nam het vervolgens op tegen de Australiër Junior Tafa, die in aanloop naar het gevecht een nogal grote muil had opgezet.

De 22-jarige Tafa kwam als een papzak de ring in en stond bol van het amateurisme. Zo zat zijn toque niet goed om zijn zaakje heen, waardoor hij in de eerste minuut al twee keer een onderbreking nodig had. Door al dit gekloot had hij zijn aandacht totaal niet bij het gevecht en Ben Saddik maakte met speels gemak een einde aan zijn optreden.

De enige Nederlander kwam in de derde kwartfinale de ring in: Jahfarr Wilnis vocht tegen de Slowaak Tomas Mozny en had het wellicht iets moeilijker dan verwacht, maar hij won wel. Guto Inocente, die in september nog van Verhoeven verloor, rekende in zijn gevecht met flink wat moeite af met de Duitser Mohamed Abdallah, waarbij Guto hem onder meer een fraaie vliegende trap tegen het hoofd verkocht.

De Braziliaan kreeg zelf echter ook behoorlijk wat klappen te verduren en in zijn halve finale tegen Ben Saddik werd hij dan ook de hele ring door getikt door de Marokkaanse Belg.

Adegbuyi en Wilnis stonden in de andere halve finale tegenover elkaar. De Nederlander leek de winst in de derde ronde verrassend naar zich toe te trekken, maar met een kleine halve minuut te gaan ging het fout: Adegbuyi trapte hem vol op het hoofd en de Amsterdammer hing half-dromend in de touwen, zijn vierde nederlaag in zijn laatste vijf gevechten.

Ben Saddik en Adegbuyi stonden zo tegenover elkaar in de finale, waar de Belg al snel last leek te hebben van een arm - na afloop liet hij weten dat zijn schouder begon te 'trekken'. Met anderhalve arm ging Ben Saddik echter gewoon het gevecht aan en goed ook: de Roemeen kreeg behoorlijk wat harde tikken te verduren en binnen twee minuten had Ben Saddik hem hardhandig gevloerd. Hij lijkt daarmee de voornaamste uitdager te zijn voor Verhoeven, waar hij eind vorig jaar van verloor, alvorens Ben Saddik dit jaar gigantisch verbeterd is.

De Nederlander Luis Tavares maakte in het hoofdprogramma zijn comeback in de Glory-rin en deed dat vrij aardig. Hij klopte de Let Artur Gorlov in het lichtzwaargewicht (-95kg), hoewel er zeker geen sprake was van 'een masterclass', zoals Tavares beweerde - die zichzelf, de bescheidenheid zelve, gelijk maar even op gelijke hoogte stelde met Conor McGregor.

Superfight Series
De Superfight Series, het voorprogramma van Glory, leverde ook wat mooie duels op. Marat Grigorian uit Armenië klopte de Angeloos Christian Baya, terwijl de Marokkaan Tyjani Beztati eveneens in het lichtgewicht (-70kg) afrekende met de Bulgaar Stoyan Koprivlenski. In het weltergewicht (-77kg) ging Robbie Hageman al binnen twee minuten gestrekt tegen de Rus Dmitry Menshikov, terwijl de uitermate getalenteerde Marokkaan Hamicha de Surinamer Miles Simson in de eerste ronde met een head kick in slaap hielp. Roël Mannaart won eerder in het zwaargewicht al van de Rus Kiriil Kornilov, waardoor hij de reserve was voor het toernooi, mocht iemand uitvallen. 

Inbreker komt niet ver, binnen tien minuten gepakt

Agenten hebben zaterdagavond op de Antwerpsestraatweg in Bergen op Zoom een 45-jarige Bergenaar aangehouden. De man zou ingebroken hebben bij een motorzaak aan de Pastoor Jutenlaan.

De politie kreeg op zaterdag 8 december rond 20:20 uur een melding dat er zou zijn ingebroken bij een pand aan de Pastoor Jutenlaan. Daarna zou er een auto zijn weggereden met daarin de vermoedelijke dader. Agenten wisten de auto binnen 10 minuten op te sporen en zetten hem op de Antwerpsestraatweg aan de kant.

In de auto lagen verschillende spullen die waarschijnlijk uit de winkel waren gestolen. Daarop is de 45-jarige bestuurder aangehouden. Alle spullen zijn in beslag genomen. De man is meegenomen naar het politiebureau en ingesloten.

Emmen-speler Veendorp: "Dat kunstgras is misschien wel een dingetje voor Feyenoord"

FC Emmen krijgt zondag bezoek van Feyenoord en als het aan Keziah Veendorp ligt, begint Robin van Persie in de basis bij de Rotterdammers.

De 21-jarige verdediger van de nummer vijftien van de Eredivisie zou het een grote uitdaging vinden om de duels uit te vechten met de recordtopscorer van Oranje.

"Het klinkt gek, maar het liefst wil ik wel dat hij start. Hij is voor het Nederlandse voetbal een heel grote speler, het is mooi dat je daar tegen kan voetballen", aldus Veendorp, die eerder voor FC Groningen, VV Hoogezand en FVV Foxhol speelde, in een interview met De Telegraaf.

"Ik ben nog hartstikke jong en heb vroeger altijd naar hem gekeken. Ballen afpakken en hem niet laten scoren, wordt dan alleen maar een groter doel, wat die wedstrijd mooier maakt." FC Emmen boekte dit seizoen pas één overwinning aan De Oude Meerdijk en ook om uit de gevarenzone weg te komen, zouden de drie punten bijzonder welkom zijn.

Veendorp benadrukt echter dat een punt een goed resultaat zou zijn en hoopt dat de ondergrond in het stadion FC Emmen kan helpen. "Dat kunstgras is misschien wel een dingetje voor ze. Als ze niet van kunstgras houden, laten we daarvan dan profiteren. Ze missen met Nicolai Jörgensen een goede speler en wij zijn voorbereid, dus waarom zouden we niet kunnen stunten?"

Nederland schrikt van pushbericht Apple

Sinds kort heeft Apple voor de iPhone gebruikers een screentime app. Uit onderzoek van internetvergelijk.nl blijkt dat gebruikers het pushbericht als zeer confronterend ervaren. 62% van de onderzochte mensen had niet verwacht dat ze zoveel tijd spenderen aan social media.

Apple geeft aan dat ze door middel van deze app de gebruikers willen helpen in het onder controle houden van hun app gebruik. Ook het jezelf niet verliezen in je telefoon is een reden deze toegevoegde applicatie. Screentime is toegevoegd sinds update iOS 12 voor de iPhone. Alle gebruikers met deze update worden ongevraagd geconfronteerd met hun app gebruik.

Van de 50 ondervraagde Nederlanders gaven 31 respondenten aan dat ze schrokken van de bestede tijd aan social media. Vooral Instagram nam aanzienlijk meer tijd in beslag op dan dat de respondenten verwachtten. Kijkend naar de gemiddelde screentime scoorde Instagram in 74% van de gevallen hoger dan Facebook.

De ondervraagde groep pakte gemiddeld 98 keer per dag de telefoon op. Uitgaande van 15 ‘wakkere’ uren komt dit gemiddeld neer op 6 à 7 keer per uur. Dit werd door 21% als zeer schokkend ervaren en door 41% als schokkend. 38% van de respondenten schrok niet van dit aantal. Apple Nederland zelf wilde geen cijfers delen.

Nederland schrikt van pushbericht Apple (Foto: Ezpress)
Nederland schrikt van pushbericht Apple (Foto: Ezpress)

FOK! Wat een weer: weer teringweer

Er is vanmorgen tamelijk veel bewolking met op veel plaatsen is het buiig. Langzaam verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich naar het zuidoosten. Van het noorden uit komen er opklaringen, maar enkele buien zijn nog de gehele dag mogelijk. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De wind draait in de loop van de ochtend van west naar noordwest en is landinwaarts matig tot vrij krachtig. Boven het IJsselmeer en aan de kust is de wind krachtig tot hard met soms nog zware windstoten tot ongeveer 80 km/uur. Vanavond neemt de wind boven land iets af.

In de nacht naar maandag en maandag overdag is het wisselend bewolkt en trekken er nog een aantal buien over het land. In de nacht wordt het ca. 4°C, vlak aan zee enkele graden hoger. De maxima liggen rond 8°C. De wind is west tot noordwest en matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, soms hard. In de avond neemt de wind vooral boven land af. (Bron: KNMI)

Het uitzicht wat ik vrijdagavond had toen ik Amsterdam CS uitliep (Foto: DJMO)
Het uitzicht wat ik vrijdagavond had toen ik Amsterdam CS uitliep (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bobsleeër Friedrich begint met winst, De Bruin crasht

In het Letse Sigulda zijn ook de mannelijke bobsleeërs begonnen aan het World Cup-seizoen. Dat leverde wat de winst betreft geen verrassing op: dubbel olympisch kampioen Francesco Friedrich pakte de winst, samen met de in de World Cup debuterende remmer Alexander Schüller.

Op Friedrich en zijn kompaan stond geen maat: het duo was in de eerste run veruit de snelste en consolideerde de voorsprong door in de tweede run opnieuw de snelste tijd van iedereen neer te zetten. Plek twee was er voor de Letten Oskars Kibermanis en Matiss Miknis, die 0,42 seconden toe moesten geven op Friedrich.

Met een sterke tweede run wipte Kibermanis over de Oostenrijkers Benjamin Maier en Markus Sammer heen, maar die pakten met 0,68 seconden achterstand wel een prima derde plek, voor de zeer verrassende Tsjechen Dominik Dvorak en Jakub Nosek. Dvorak haalde twee seizoenen geleden met een zesde plek in Innsbruck zijn enige eerdere top-10-notering en stuntte dus behoorlijk met de vierde plek.

Ivo de Bruin en Janko Franjic waren op weg naar een tijd die hen uiteindelijk zo rond de twaalfde plek gebracht zou hebben, maar aan het einde van de tweede run crashte de Nederlandse slee. Het duo eindigde zo als zestiende in het veld van achttien deelnemers.

Zondag staat ook een tweemanswedstrijd op het programma, want voor viermansbobs is de baan in Sigulda nog niet geschikt.

De tweede heat in de tweemansbob (Bron: YouTube)

FOK!Kerstprijsvraag: 9 december

Vandaag is de eerste dag van onze jaarlijkse kerstprijsvraag! Vandaag hebben wij een pakket van drie games die er te winnen zijn. Divinity Original Sin II, Ni No Kuni II en Yakuza 6. Allemaal voor PlayStation 4. Genoeg speelplezier dus voor de koude wintermaanden. Het enige dat je moet doen is de volgende vraag goed beantwoorden:

In welk jaar kwam de eerste Yakuza-game uit in Europa?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door. 

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.