FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 april 2016

FC Twente wordt helpende hand geboden door bedrijfsleven

FC Twente heeft weer wat lucht gekregen. Door een substantiële garantstelling van het Twentse bedrijfsleven van vele miljoenen euro's is er weer voldoende werkkapitaal. Zodoende blijft de continuïteit van de Tukkers gewaarborgd. Dit is gebeurd in samenhang met het eerder gesloten akkoord met de crediteuren, meldt FC Twente op het digitale thuis. Ook met ex-bestuurders. Het goede nieuws zorgt natuurlijk voor euforie.

Onno Jacobs, interim-directeur, is content. "Het is fantastisch om te merken op hoeveel steun FC Twente in de regio kan rekenen. Niet alleen onze supporters zijn in deze loodzware periode onvoorwaardelijk achter de club blijven staan, ook het Twentse bedrijfsleven laat zich van haar beste kant zien."

"Met deze garantstelling, waarbij een groot aantal bedrijven betrokken is, kunnen wij tijdig, nog voor 1 mei a.s., een stevige financiële prognose afgeven aan de KNVB-licentiecommissie. Dat is essentieel in het hopelijk behoud van onze licentie en daarmee dus voor onze toekomst."

De steun van de bedrijven was pure noodzaak. "Het is kenmerkend voor de constructieve rol van de gemeente Enschede dat de termijn voor het alsnog kunnen inroepen van de gemeentelijke garantstelling is verlengd naar 31 december 2016."

"De betreffende Twentse bedrijven hebben aangegeven geen behoefte te hebben aan naamsvermelding", aldus een statement van de club zelf. "Vanzelfsprekend respecteren wij die keuze."

Eerder op de dag werd al bekend dat de Stichting FC Twente '65 het clubbestuur voor haar rekening zal gaan nemen. Voorzitter Huub Rakhorst, Kees van Ast, Henri Boers en Mark Rouwhorst het bestuur vormen. Jan Schutrups en Ton Heerts zijn benoemd in de Raad van Commissarissen, zij waren al in de rol van commissaris bij de club betrokken. Onno Jacobs zal interim-directeur blijven tot de uitspraak van de licentiecommissie van de KNVB er ligt. Zodra dit gebeurd is zal de RvC verder ingevuld worden en zullen de nieuwe directeuren van FC Twente aangesteld worden.

'Fiat Chrysler in zee met Google-moeder'

Automaker Fiat Chrysler slaat de handen ineen met Google-moeder Alphabet op het gebied van techniek voor zelfrijdende auto's. Dat schrijft The Wall Street Journal donderdag op basis van ingewijden. De partijen zouden al maanden met elkaar om de tafel zitten.

De top van Fiat Chrysler praat al langer met partijen binnen de autobranche over mogelijke samenwerkingen. Dankzij onderlinge fusies kunnen autobouwers volgens het bedrijf de kosten drukken die gepaard gaan met de ontwikkeling van nieuwe, minder vervuilende wagens. Ondertussen storten veel techbedrijven zich op de autosector. Alphabet presenteerde eerder al een prototype van een zelfrijdend voertuig.

Ford en General Motors weigerden eerder op de avances van Fiat Chrysler in te gaan. Fiat Chrysler-topman Sergio Marchionne gaf eerder aan ook wel wat te zien in een fusie met Toyota of Volkswagen.

'Fiat Chrysler in zee met Google-moeder'
'Fiat Chrysler in zee met Google-moeder' (Foto: ANP)

Hoorzitting om foto op rijbewijs

Op vrijdag 29 april zal om 11:30 uur een hoorzitting plaatsvinden in Eindhoven. Niks bijzonders, maar het gaat om de pasfoto die op een rijbewijs moet gaan pronken. De eigenaar van het rijbewijs wil namelijk graag een foto met een vergiet op zijn hoofd op zijn rijbewijs hebben, daar hij een Pastafari is. 

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster grijpt de gelegenheid aan om na de hoorzitting met de aanhangers te gaan lunchen, en roept dan ook iedereen op om op de hoorzitting, die openbaar is, te verschijnen. 

Ficq doet aangifte tegen tabaksfabrikanten

Advocaat Bénédicte Ficq gaat aangifte doen tegen tabaksfabrikanten. Ze doet dat namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen, vertelt ze donderdagavond in het tv-programma RTL Late Night.

Een schadevergoeding gaat de advocaat niet ver genoeg, de inzet van de zaak is tabaksfabrikanten achter de tralies te krijgen. De fabrikanten zouden namelijk 'opzettelijk en met voorbedachten rade' de gezondheid van rokers benadelen en dat is strafbaar.

Via de website www.sickofsmoking.nl probeert Van Veen zo veel mogelijk medestanders te vinden in haar zaak.

Ficq doet aangifte tegen tabaksfabrikanten
Ficq doet aangifte tegen tabaksfabrikanten (Foto: ANP)

April was gruwelijk nat

De maand april is in vijftien jaar niet zo nat verlopen. Volgens het weerbureau WeerOnline viel er gemiddeld over het land ongeveer 65 millimeter regen tegen 44 normaal. In 2001 viel 75 millimeter. Het was ook te koud.

In een brede strook van Zuid-Holland naar Groningen viel deze maand 80 tot 100 mm regen. In Warffum (Groningen) komt de meting zelfs uit rond 110. Dat is tweeënhalf keer de normale maandhoeveelheid.

Het was ook te koud. De eerste helft van april was twee graden warmer dan normaal, maar door het koude slot van april komt de gemiddelde maandtemperatuur uit op 8,7 graden tegen 9,2 normaal.

Hoewel het weer vaak wisselvallig was, scheen de zon volgens WeerOnline met 193 uur tegen 178 normaal wel iets meer dan gebruikelijk.

Natste april in vijftien jaar
April was gruwelijk nat (Foto: ANP)

'Palmer nu al onder druk bij Renault, Ocon in beeld'

Volgens het Duitse Speedweek zou Renault-rookie Jolyon Palmer na drie races al onder grote druk staan. De prestatie van de Brit tijdens de vorige race in China was beroerd en Palmer eindigde de race als allerlaatste terwijl er niemand uitviel. De teamleiding zou niet bepaald onder de indruk zijn geweest. Teambaas Frederic Vasseur is bovendien een groot fan van reserverijder Esteban Ocon en zou overwegen om de 19-jarige Fransman naar voren te schuiven.

"Er is geen druk," stelt Palmer desgevraagd, al geeft hij toe dat zijn finish als laatste in China beschamend was. "Er is een beetje druk op het team. Het management begrijpt de situatie waar we in zitten. Wat mij betreft: het is duidelijk dat ik een rookie ben en dat we alles doen wat mogelijk is. Het seizoen is nog lang en ik weet zeker dat wanneer de auto beter wordt, de prestaties ook beter zullen worden."

'Palmer nu al onder druk bij Renault, Ocon in beeld' (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
'Palmer nu al onder druk bij Renault, Ocon in beeld' (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Amerikaanse economie groeit minder sterk

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte de Amerikaanse overheid donderdag bekend op basis van een voorlopige raming.

Het is de traagste groei van de grootste economie ter wereld in twee jaar. In het voorgaande kwartaal ging de Amerikaanse economie nog met 1,4 procent vooruit. Economen hadden in doorsnee voor het eerste kwartaal een toename van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,6 procent voorspeld.

De zwakkere groei is onder meer te wijten aan een minder sterke stijging van de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten. Die namen afgelopen kwartaal met 1,9 procent toe, terwijl in het vierde kwartaal een toename met 2,4 procent werd gemeten. De consumentenuitgaven zijn goed voor bijna 70 procent van de Amerikaanse economie.

Forse krimp
Daarnaast was sprake van een forse krimp van de bedrijfsinvesteringen. Vooral oliebedrijven snijden in de investeringen vanwege de sterk gedaalde olieprijzen. Verder droeg ook de zwakkere Amerikaanse export door de sterkere dollar bij aan de groeivertraging.

De cijfers zijn van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. De Fed liet woensdag nog weten dat er sprake was van enige vertraging van de economische activiteit, maar dat de arbeidsmarkt verdere verbetering toont.

Amerikaanse economie groeit minder sterk
Amerikaanse economie groeit minder sterk (Foto: ANP)

Baas Booking.com weg om relatie op werkvloer

Topman Darren Huston van hotelboekingssite Booking.com en moederbedrijf Priceline Group heeft zijn functie per direct neergelegd. Hij is een relatie aangegaan met een van zijn medewerkers. Daarmee handelde Huston volgens een verklaring in strijd met de interne gedragscodes van de onderneming.

Het plotse vertrek van de 50-jarige directeur volgt op een onderzoek door meerdere bestuurders van Priceline. Daarin is vastgesteld dat Huston zich ingelaten had met praktijken die gezien zijn functie niet door de beugel konden. Nadere details over de affaire zijn niet prijsgegeven, behalve dat het om een 'persoonlijke relatie' gaat met een medewerker die niet onder Hustons directe leiding viel.

De taken van Huston bij Priceline worden voorlopig waargenomen door voorzitter en oud-topman Jeffery Boyd. Bij Booking.com wordt hij opgevolgd door Gillian Tans, de huidige operationeel directeur van het dochterbedrijf.

Baas Booking.com weg om relatie op werkvloer
Baas Booking.com weg om relatie op werkvloer (Foto: ANP)

Tandartsen krijgen malware per post

Een onaangename verrassing voor Amerikaanse tandartsen. Hun eigen koepelorganisatie, de American Dental Association, stuurde ze per post een USB-stick. Daarop stonden de nieuwe richtlijnen voor facturen. Op zich onschuldig, maar op de stick stond ook malware, ontdekte een tandarts. De Amerikaanse veiligheidsdeskundige Brian Krebs schreef er donderdag over.

De malware probeert een website te openen die vaak door hackers wordt gebruikt. Zo kunnen ze de bezoekende computer besmetten en de controle volledig overnemen.

Volgens de tandartsenorganisatie zijn er ongeveer 37.000 flash drives verstuurd en zijn de meeste daarvan in orde. Hoeveel computers uiteindelijk besmet zijn, is niet bekend. Het probleem zou te wijten zijn aan de fabrikant in China: de apparatuur daar zou besmet zijn geweest.

Tandartsen krijgen malware per post
Tandartsen krijgen malware per post (Foto: BuzzT)

Recordaantal asbestslachtoffers wil geld zien

Een recordaantal van 753 asbestslachtoffers heeft vorig jaar een verzoek tot schadevergoeding ingediend. Dat zijn er zo'n vijftig meer dan het jaar daarvoor, blijkt uit donderdag verschenen cijfers van het Instituut Asbestslachtoffers (IAS).

De toename komt doordat ook asbestslachtoffers met de ziekte asbestose (stoflongen) sinds enkele jaren een beroep kunnen doen op het instituut. Vorig jaar ontvingen 544 slachtoffers een tegemoetkoming van 19.000 euro per persoon, terwijl 181 mensen een volledige schadevergoeding kregen (60.000 euro per slachtoffer).

Het IAS geeft advies aan de Sociale Verzekeringsbank om een tegemoetkoming te verlenen aan de slachtoffers. Ook bemiddelt het instituut met de (ex)werkgever of diens verzekeraar over een schadevergoeding.

Asbestkanker
Jaarlijks krijgen zo'n 550 mensen de diagnose mesothelioom, ofwel asbestkanker. Vroeger werd asbest verwerkt in bouwmaterialen zoals golfplaten, gevelplaten en schoorsteenpijpen. Ook zat het in vinylvloerbedekking, remblokken, huishoudelijke apparaten en werden er wegen mee verhard. Het gebruik van asbest is sinds 1993 verboden in Nederland.

Een asbestbesmetting komt doorgaans pas na (tientallen) jaren aan het licht.

Recordaantal asbestslachtoffers wil geld zien
Recordaantal asbestslachtoffers wil geld zien (Foto: ANP)

Museon bekijkt voorwerpen uit oorlog

Mensen die nog voorwerpen of documenten uit de Tweede Wereldoorlog hebben, kunnen die zaterdagmiddag laten bekijken in het Museon in Den Haag. Het museum wil dergelijk materiaal graag bewaren voor de toekomst. De actie heet 'Niet weggooien'.

De hele middag zijn er medewerkers van Museon aanwezig om hun blik over de meegebrachte voorwerpen te laten gaan. Volgens het museum duiken er zoveel jaar na de oorlog nog altijd bijzondere dingen op, soms bij een verhuizing, soms bij de verbouwing van een woning of bij het opruimen van een zolder. Het kan variëren van een stapeltje brieven of foto's tot dagboeken, documenten of voorwerpen.

Museon bekijkt voorwerpen uit oorlog
Museon bekijkt voorwerpen uit oorlog (Foto: ANP)

Gazprom ziet winst vervijfvoudigen

Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft in 2015 de winst bijna vervijfvoudigd. Dat blijkt uit cijfers die 's werelds grootste gasproducent donderdag naar buiten bracht.

Er werd een nettowinst behaald van 787 miljard roebel (10,6 miljard euro), tegen 159 miljard roebel een jaar eerder. Toen stond het resultaat zwaar onder druk door verliezen als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten door de zwakke roebel.

Gazprom levert ongeveer een derde van de Europese aardgasbehoefte.

Gazprom ziet winst vervijfvoudigen
Gazprom ziet winst vervijfvoudigen (Foto: ANP)

Rellen bij protesten Frankrijk

In diverse steden in Frankrijk is het donderdag tot gewelddadige confrontaties gekomen tussen demonstranten en politie. Tegenstanders van nieuwe arbeidswetgeving gingen volgens Franse media de straat op in onder andere Parijs, Marseille, Bordeaux en Rennes.

Onder andere in Parijs gebruikte de politie traangas om actievoerders uiteen te jagen. De schattingen van het aantal demonstranten in de Franse hoofdstad liepen uiteen van 15.000 (politie) tot 60.000 (organisatie).

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve verklaarde donderdagavond dat in het hele land zo'n honderd actievoerders waren gearresteerd. Tijdens de rellen raakten 24 politiemensen en marechaussees gewond. Eén verkeert in een kritieke toestand. Cazeneuve riep de organisatoren op de onrust te veroordelen die door een 'handjevol criminelen' wordt veroorzaakt.

Actievoerders protesteren al sinds begin maart tegen de nieuwe wet. Die maakt het voor werkgevers onder andere mogelijk flexibeler werktijden in te voeren en mensen makkelijker te ontslaan. Ook zou de wet leiden tot lagere ontslagvergoedingen. Het parlement vergadert naar verwachting komende week over de nieuwe wet.

Rellen bij protesten Frankrijk
Rellen bij protesten Frankrijk (Foto: ANP)

Hamilton noemt 36 punten achterstand een "big deal"

Na drie races en evenzoveel zeges voert Mercedescoureur Nico Rosberg het wereldkampioenschap aan met een royale voorsprong van 36 punten op teamgenoot Lewis Hamilton. Genoeg reden om tevreden te zijn, maar toch blijft de Duitser realistisch en beseft hij terdege dat zijn rivalen nogal ongelukkig zijn geweest en terug zullen vechten. "Ik heb heel goed gereden," zegt Rosberg, "maar mijn tegenstanders hebben een moeilijke start gekend."

Zowel Hamilton als Ferrari's Sebastian Vettel hebben tot nu toe moeizame weekenden gekend met technische problemen, aanrijdingen en in het geval van Hamilton ook nog met slechte starts. "Ik verwacht dat ze terug zullen komen, zeker Lewis, en het zal een mooi en zwaar gevecht worden," stelt Rosberg. "Ik heb een flinke voorsprong momenteel maar het is nog een heel lang seizoen. Drie races is geloof ik één-zevende deel van het jaar. Er zijn nog iets van 450 punten te verdienen en ik heb maar iets meer dan dertig punten voorsprong." 

Rosberg mag zijn puntenvoorsprong dan bagataliseren, zijn grootste rivaal doet dat zeker niet. "Ik vind 36 punten achterstand een big deal," stelt Hamilton tijdens een Q & A met de Formula 1-website. "Dat zijn een hoop punten. Een volle race plus nog wat extra. Maar zolang het niet onmogelijk is is alles nog mogelijk. Ik race inmiddels 23 jaar en ik heb daarin een hoop uitdagingen gekend, misschien nog wel grotere uitdagingen dan deze."

Als Hamilton beter wil gaan presteren kan hij zich zeker geen slechte starts meer veroorloven. Volgens de titelverdediger is de start echter geen probleem. "Tijdens de laatste race had ik volgens mij de beste start van iedereen. We hebben uiteraard gewerkt aan dat probleem. De laatste twee races heb ik gereden met een verlies aan performance van mijn wagen waardoor ik tijd verloor, wat niet makkelijk was. Ik hoop dat ik een goed en probleemvrij weekend krijg, met een goede start.

Komende zondag om 14:00 Nederlandse tijd wordt de Grand Prix van Rusland verreden op het circuit van Sochi. Hamilton won allebei de eerdere edities van de race.  

Gemeente Schagen heft thuiszorg op

De gemeente Schagen en Hollands Kroon hebben besloten om per 1 mei de licht huishoudelijke hulp te schrappen uit de WMO. Hierdoor komen honderden mensen zonder hulp te zitten. Mensen die afhankelijk zijn van de zorg om thuis te kunnen blijven wonen, zijn per direct op zichzelf aangewezen en mogen het zelf uitzoeken. 

Bekijk hieronder de hartverscheurende verhalen van drie mensen die de dupe zijn van de zotte beslissing van de gemeenten. Zoals één van de gedupeerden aangeeft krijgen ze pas hulp wanneer ze dementerend zijn, en eerder niet. De verantwoordelijk wethouder, mevrouw Van Gent die ironisch genoeg voor de seniorenpartij in de raad zit, wilde niet verschijnen bij Pauw aan tafel. 


Te zot voor woorden

FOK!kers hebben een lage pijngrens

Vrouwen die moeten werpen of columnisten die in handen van een sadistisch regime zijn gevallen, zouden er goed aan hebben gedaan om er een rijk sociaal netwerk op na te houden. Twee wetenschappers verbonden aan de universiteit van Oxford hebben namelijk ontdekt dat de pijngrens toeneemt, naarmate je veel sociale contacten hebt.

Slecht nieuws dus voor de huis-tuin-en-keukenFOK!kertjes, voor wie normaal gesproken het tweedagelijkse kopje thee dat moeders naar de zolderkamer brengt, zo'n beetje het hele sociale leven voor moet stellen.

Dat sociale relaties een positief effect op de gezondheid hebben was al wat langer bekend. Door het zien van vrienden (of mensen die zichzelf zo noemen) vermindert de hoeveelheid stress, zijn we beter in staat om nare dingen te verwerken en worden we emotioneel wat weerbaarder. Eerdere studies lieten al zien dat een actief sociaal leven een gunstige invloed heeft op het voorkomen van depressies, je levensstijl een positieve prikkel krijgt en je zou er zelfs een hogere levensverwachting van krijgen.

Het onderzoek van Katerina Johnson (met 1 's') en Robin Dunbar doet daar zelfs nog een schepje bovenop: ook fysiek vaar je wel door een grote vrienden- en kennissenkring.

Meer dan 100 proefkonijnen tussen de 18 en 34 jaar deden mee aan het onderzoek. Deze heren en dames kregen eerst een uitgebreide vragenlijst in te vullen, waarbij werd gevraagd naar hun vriendenkring, demografische status, gezondheid en hoe fit ze dachten te zijn.

Daarna werd de pijngrens onderzocht. Dit werd gedaan door de deelnemers met een rechte rug tegen de muur te laten zitten, met de benen 90 graden gestrekt. Er werd ze gevraagd deze ietwat irritante houding zo lang mogelijk vol te houden.

De uitslag heb je misschien al geraden, maar voor de mensjes die echt geen hoog cijfer hadden voor begrijpend lezen: de deelnemers die veel sociale contacten hadden, hielden dit langer vol dan mensen die (bijvoorbeeld) op FOK! allerlei onderzoekjes lezen.

"Je hoort op het nieuws vaak hoe je je fysieke en mentale gezondheid moet verbeteren", vertelt Katerina Johnson (met 1 's'). "Maar we vergeten vaak onze sociale gezondheid. Studies als deze tonen de link aan tussen ons sociaal leven en onze gezondheid en suggereren dat de kwantiteit en kwaliteit van onze sociale relaties een invloed kunnen hebben op het risico bepaalde ziektes op te lopen, de mate waarin we ervan kunnen genezen en zelfs onze levensverwachting". 

De reden dat de volhouders volhouders blijken te zijn, heeft iets te maken met het aanmaken van endorfine. Iets dat net te ingewikkeld is om hier eventjes in een paar woorden uit te leggen. Voor wie het naadje van de kous wil weten, het hele onderzoek is hier te vinden.

Z-Korea: twee mislukte rakettesten N-Korea

Noord-Korea heeft donderdag twee tests uitgevoerd met raketten voor de middellange afstand. Beide raketten begaven het echter al snel na de lancering en stortten neer, zei het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.

De eerste raket, waarschijnlijk een van het type Musudan met een bereik van 3000 kilometer, werd rond 6.40 uur lokale tijd aan de oostkust gelanceerd. De raket stortte al na enkele seconden neer. Nog geen uur later werd eenzelfde soort raket in hetzelfde gebied afgevuurd, maar ook die lancering lijkt te zijn mislukt.

Eerder deze maand mislukte de lancering van eenzelfde type raket eveneens. De Zuid-Koreanen denken dat de noorderburen haast wilden maken met de lanceringen om op het partijcongres van volgende week successen te kunnen presenteren.

De Verenigde Staten volgden de lanceringen met een satelliet. Volgens Washington zijn de raketten geen bedreiging voor de VS. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt later donderdag op verzoek van de VS wel bijeen, zeiden diplomaten in New York.

Z-Korea: twee mislukte rakettesten N-Korea
Z-Korea: twee mislukte rakettesten N-Korea (Foto: ANP)

Sesamstraat-bewoners dopen tulp

Acteur Arjan Smit heeft donderdag samen met Bert, Ernie, Tommie en Elmo de Tulipa Sesamstraat gedoopt in de Keukenhof.

Sesamstraat wordt in Nederland al veertig jaar op televisie uitgezonden en is daarmee de langstlopende Nederlandse televisieserie. De doop van de Sesamstraat-tulp is een van de activiteiten in het kader van het jubileum.

De Keukenhof heeft komend weekend een familieweekend op het programma staan. Zowel zaterdag als zondag is er om 13.00 en om 15.30 uur een Sesamstraatshow, gevolgd door een meet en greet.

Sesamstraat-bewoners dopen tulp
Sesamstraat-bewoners dopen tulp (Foto: BuzzE)

Dodelijk ongeval bij Hoogmade

Op de weg tussen Hoogmade en Woubrugge (Zuid-Holland) is donderdagmiddag een 52-jarige man uit Alphen aan den Rijn om het leven gekomen. Hij raakte met zijn auto door nog onbekende oorzaak van de weg op de N446 bij Ofwegen en reed in volle vaart tegen een boom.

De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen, meldt de politie. In de auto zat niemand anders. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Dodelijk ongeval bij Hoogmade
Dodelijk ongeval bij Hoogmade (Foto: ANP)

Bondscoaches over schema Rio: "Meer wedstrijden in minder dagen"

Het speelschema van de hockeywedstrijden op de Olympische Spelen werd gisteren officieel bekendgemaakt. Bondscoaches van de Nederlandse heren en Nederlandse dames Max Caldas en Alyson Annan valt het op dat beide teams veel wedstrijden in relatief weinig dagen spelen.

Zowel de heren als de dames spelen twee keer op opeenvolgende dagen wedstrijden, zonder rustdag ertussen. Caldas: "We spelen twee dubbels. Dat is voor het eerst in lange tijd op een groot toernooi. Daar moet je je ritme voor aanpassen en daar hebben we ook het trainingsschema op aangepast." Ook Annan stelt dat zij en de vrouwenploeg zich daarop voorbereiden. "We spelen meer wedstrijden in minder dagen. We stoppen al twee dagen voor het einde van de Olympische Spelen. Dat maakt het pittiger."

De mannen openen het hockeyprogramma, met een wedstrijd tegen Argentinië. "Het is voor de jongens leuk om te starten", vindt Caldas. "Dat zal spanning met zich meebrengen, maar het is beter dan te moeten wachten."

De Oranje dames starten met een ‘rustdag’, en spelen op dag twee hun eerste wedstrijd tegen Spanje. Annan: "We trainen die eerste dag nog wel, dus een rustdag kun je het niet noemen. Misschien gaan we die eerste dag ook naar een wedstrijd kijken, daar zijn we nog niet over uit. Dan kunnen de speelsters, met name degenen die dit voor de eerste keer meemaken, alvast de sfeer proeven in het stadion en daar aan wennen."

De poule-indeling is al langer bekend: de Nederlandse heren treffen in de poulefase, naast Argentinië, Duitsland, India, Ierland en Canada. Caldas: "Wij hebben respect voor iedereen, zoals altijd. Je kunt niet aannemen dat Ierland of Canada minder zijn: dat zijn ze niet."

De Nederlandse dames zitten in een poule met Spanje, China, Duitsland, Korea en Nieuw-Zeeland. De andere poule, met Argentinië, Australië, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Japan en India, is volgens Annan iets sterker. Dat is volgens de bondscoach echter niet in het voordeel van Oranje. "Het lastige voor ons is dat we, omdat de andere poule sterker is, in de kwartfinale grote kans hebben op een sterke tegenstander. De indeling in een relatief minder goede poule is dus voor ons geen voordeel."

De kans bestaat uiteraard dat Nederland Argentinië treft in de kwart-, halve- of finale. Willen de Nederlandse vrouwen revanche op hen nemen, na de verloren kwartfinale in de HWL afgelopen winter? "We richten ons niet op de tegenstanders", stelt Annan. "Natuurlijk verzamelen we wel veel informatie over ze. Maar we richten ons puur op onszelf."

Bondscoaches over schema Rio: "Meer wedstrijden in minder dagen" (Pro Shots / Action Images)
Bondscoaches over schema Rio: "Meer wedstrijden in minder dagen" (Pro Shots / Action Images)

PC-bŤta Forza Motorsport 6 Apex begint volgende week

Op 5 mei begint de bèta van het speciaal voor Windows 10 gemaakte Forza Motorsport 6: Apex. Volgens Microsoft is Apex de eerste belangrijke stap in de toekomst van de Forza-franchise nu deze uitgebreid wordt naar Windows 10 pc’s.

Tijdens de open beta van Forza Motorsport 6: Apex zal er gewerkt worden aan het verbeteren van de prestaties van de game op een diverse selectie hardware set-ups. Terwijl de ontwikkeling verdergaat, kunnen spelers updates en verbeteringen verwachten aan het spel, waaronder stuurondersteuning, de mogelijkheid om Vsync uit te schakelen en een in-app framerate counter.

Om Forza Motorsport 6: Apexlekker te laten lopen beveelt Microsoft de volgende pc-specificaties aan:

  Minimum Recommended (1080p at 60 FPS) Ideal (4K at 60 FPS)
OS Windows 10 64-bit version Windows 10 64-bit version Windows 10 64-bit version
CPU Intel Core i3-4170 @ 3.7 Ghz Intel Core i7-3820 @3.6 Ghz Intel Core i7-6700k @ 4 Ghz
GPU

NVIDIA GeForce GT 740/
Radeon R7 250X

NVIDIA GeForce 970/
Radeon R9 290X
NVIDIA GeForce GTX 980ti/
Radeon Fury X
HD Space 30GB 30GB SSD + 30GB
RAM 8GB 12GB 16GB
VRAM 2GB 4GB 6+GB
DirectX DirectX 12 DirectX 12 DirectX 12
Suggested Input Xbox One Controller Xbox One Controller Xbox One Controller

Ruim 500 miljoen extra voor integratie

Gemeenten krijgen ruim 500 miljoen euro erbij om asielzoekers die in ons land mogen blijven, beter en sneller in de samenleving te laten opgaan. Daarover heeft het kabinet donderdag een akkoord gesloten met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het gaat om extra geld voor gemeenten zodat de opvang niet ten koste gaat van bestaande voorzieningen in gemeenten. Meer dan 350 miljoen is gevonden in het budget van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking), de rest komt uit andere begrotingen. Het geld gaat alleen naar gemeenten die ook daadwerkelijk asielzoekers huisvesten.

De overeenkomst voorziet er onder meer in om zogenoemde statushouders eerder de Nederlandse taal te laten leren en sneller aan de slag te laten gaan. Hiervoor wordt 140 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de gemeenten. Ook mogen statushouders vrijwilligerswerk gaan doen om de integratie te versnellen.

16 miljoen extra
Voor voortgezet onderwijs aan asielkinderen komt 16 miljoen extra beschikbaar. Het geld is bedoeld voor het snel inrichten van tijdelijke onderwijshuisvesting. Voor extra taal- en schakelklassen is eerder al 135 miljoen euro uitgetrokken.

De eerder afgesproken verhoogde vergoeding die gemeenten krijgen voor de maatschappelijke begeleiding van asielzoekers wordt structureel. De verhoging was eerder alleen afgesproken voor 2016 en 2017.

Dit akkoord is een aanvulling op de overeenkomst die gemeenten, provincies en kabinet in november sloten over de opvang van asielzoekers. Toen maakten ze afspraken over de huisvesting van 24.000 asielzoekers. Daarvan is een groot deel nog niet gerealiseerd.

Ruim 500 miljoen extra voor integratie
Ruim 500 miljoen extra voor integratie (Foto: ANP)

Huiszoekingsbevel in woning Prince

De rechter van Carver County in Minnesota heeft donderdag een huiszoekingsbevel uitgegeven waarmee de woning van Prince doorzocht kan worden. Dat meldt TMZ.

Autoriteiten zouden in de woning op het landgoed Paisley Park op zoek zijn naar drugs, medicijnen, correspondentie, doktersrecepten en medische informatie. Het huiszoekingsbevel mag de komende zes maanden niet openbaar worden gemaakt.

Rechercheurs zijn namelijk bang dat 'voortijdige openbaring van de details in het huiszoekingsbevel en bijbehorende documenten het strafrechtelijk onderzoek zal beïnvloeden waardoor de huiszoeking en gerelateerde huiszoekingen mislukken'.

Prince stierf vorige week in zijn landgoed Paisley Park. Hij werd dood gevonden op de eerste etage in een lift van het complex, waar tevens een studio is gebouwd. Volgens geruchten is hij overleden aan het gebruik van de pijnstiller Percocet.

Huiszoekingsbevel in woning Prince
Huiszoekingsbevel in woning Prince (Foto: BuzzE)

Londense ex-burgemeester geschorst om antisemitisme

De Britse Labour-partij heeft donderdag ex-burgemeester van Londen Ken Livingstone geschorst omdat die antisemitische uitlatingen zou hebben gedaan. Labour zei in een verklaring dat Livingstone "de partij te schande heeft gemaakt".

Livingstone zei in een interview met de BBC dat Adolf Hitler in 1932 pleitte voor een verhuizing van joden naar het gebied dat later Israël zou worden. "Hij steunde het zionisme voordat hij doordraaide en uiteindelijk zes miljoen joden vermoordde", voegde de ex-burgervader eraan toe. Hij zei later nog wel dat de nazileider "een monster van A tot Z" was, maar het kwaad was toen al geschied.

Labour-parlementariër John Mann beet Livingstone toe dat hij het bewind van de nazi's goedpraatte, wat hem op een reprimande van de partij kwam te staan. Dit weerhield andere politici er niet van zich in de discussie te mengen.

Livingstone kwam in de problemen nadat hij met zijn uitspraak het Labour-parlementslid Naz Shah wilde verdedigen. Zij had een aantal jaar geleden gezegd dat Israëlische joden beter naar de VS kunnen worden gedeporteerd. Nadat haar woorden waren opgerakeld, waar ze overigens niet meer achterstaat, werd ze geschorst.

Lord Sugar, die in het verleden voor Labour in het Hogerhuis zat, klaagde dat "de gekken de Labour-partij hebben overgenomen". Premier David Cameron zei dat het "vrij duidelijk is dat de Labour-partij een probleem heeft met antisemitisme. Ik denk dat ze moeten erkennen dat antisemitisme net racisme is."

Labour schorst Livingstone om 'antisemitisme'
Londense ex-burgemeester geschorst om antisemitisme (Foto: ANP)

Ebru Umar wil van Turkse nationaliteit af

Ebru Umar doet afstand van haar Turkse nationaliteit. Dit heeft de Nederlands-Turkse columniste donderdag gezegd. Zij heeft haar advocaat opdracht gegeven de procedure in gang te zetten.

Umar wilde eerder al van haar Turkse nationaliteit af, maar haar ouders wilden dat niet. Inmiddels hebben zij hun verzet opgegeven: "Zij hebben er niks meer op tegen."

Umar werd vorige week in het Turkse Kusadasi opgepakt wegens belediging van president Recep Tayyip Erdogan. Zij noemde hem in Metro "de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent". Na een nacht in de cel werd zij weer vrijgelaten, maar zij mag Turkije niet uit. Justitie in Turkije werkt aan een aanklacht tegen haar.

Umar wil van haar Turkse nationaliteit af
Ebru Umar wil van Turkse nationaliteit af (Foto: ANP)

Red Bull test cockpitbescherming in Sochi

Aanstaande vrijdag zal Red Bull Racing testen met een nieuwe vorm van cockpitbescherming. Eerder voerde Ferrari al testen uit met de zogenaamde 'halo'. Dat was een soort van buis over de voorkant van de cockpit met een ondersteuning midden voor de coureur. Red Bull zal rijden met een 'aeroscreen', een raam voor de cockpit.

De diverse organisaties binnen de Formule 1 streven er naar om vanaf 2017 een vorm van cockpitbescherming introduceren in de Formule 1. Daarom vinden er nu diverse tests plaats met verschillende vormen van bescherming. De 'aeroscreen' van Red Bull is door de laatste tijd al door Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat getest in de simulator. Eén van de vragen omtrent deze nieuwe beschermingsmaatregel is hoe het uitwerkt als het regent.

Vluchtelingenwerk redelijk tevreden

Vluchtelingenwerk Nederland is redelijk tevreden over het nieuwe akkoord tussen kabinet en gemeenten over de integratie van asielzoekers die mogen blijven. "De reële kosten van de gemeenten worden hiermee gedekt. Dat is goed", aldus Martijn van der Linden van de organisatie.

Met het akkoord wordt volgens hem ,,het beste gemaakt van de slechte situatie in de asielzoekerscentra" door een begin te maken met de integratie. Wel vindt Van der Linden het een gemis dat de opvang en huisvesting niet is aangestipt in het akkoord. Er zitten nog 16.000 mensen in asielzoekerscentra die op huisvesting in gemeenten wachten.

Het kabinet maakt voor de integratie van de asielzoekers die hier mogen blijven ruim een half miljard extra geld vrij. Het is bedoeld voor onder meer extra scholing en het sneller aan werk helpen van deze zogenoemde statushouders.

Vluchtelingenwerk redelijk tevreden
Vluchtelingenwerk redelijk tevreden (Foto: ANP)

Kerkuil krijgt nieuwe veren

Afgelopen week was er een brand in een varkensstal in het Limburgse Echt. Alle 210 varkens konden gelukkig gered worden. In de stal huisde ook een uilengezin in een nestkast. De vader-uil kon nog wegkomen maar de moeder-uil is half verbrand in een poging haar jongen te beschermen. Haar verenpak en een deel van de pennen smolten door de verschrikkelijk hitte. Het was helaas tevergeefs want de kuikens zijn omgekomen in de brand.

De moeder-uil is intussen naar een natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek gebracht. Een medewerker daar denkt dat ze de uil nog kunnen redden. "Ze blijft nog even op de intensive care, waar ze pijnmedicatie krijgt voor de brandwonden. Haar poten zijn ontzettend verbrand," vertelt hij. Ook denkt hij dat de uil weer kan vliegen: "We gaan veren van een dode uil met secondelijm vastmaken aan haar beschadigde pennen. Die knippen we nog iets af en in de vrijgekomen holte lijmen we die nieuwe veren vast. Gelukkig vernieuwen uilen om de zoveel tijd hun veren. Dus dan vallen de getransplanteerde pennen af en heeft ze weer eigen veren. Hetzelfde hebben we al eerder gedaan bij andere roofvogels en dat werkte. Zo kunnen ze veel eerder terug de natuur in en voor zichzelf zorgen."

De politie heeft intussen een 35-jarige man en een jongen van 17 jaar uit Echt aangehouden voor de brandstichting.

Van Dam verbiedt invoeren jachttrofeeŽn

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) verbiedt de invoer van jachttrofeeën als de kop, slagtanden of huid van de ijsbeer, leeuw of nijlpaard. Jagers kunnen nog steeds naar verre landen om daar olifanten en leeuwen te schieten, maar Van Dam geeft geen toestemming meer om jachttrofeeën in te voeren.

Voor in totaal tweehonderd diersoorten wordt geen invoervergunning meer gegeven. Het gaat daarbij onder meer om trofeeën van ijsbeer, witte neushoorn, jachtluipaard, nijlpaard, leeuw en olifant, meldt de bewindsman donderdag aan de Tweede Kamer.

"Het schieten van beschermde dieren voor gebruik als jachttrofee stuit mij tegen de borst", aldus Van Dam die hoopt dat andere Europese landen het Nederlandse voorbeeld volgen. In de zomer van 2015 ontstond veel ophef toen een Amerikaanse tandarts de zeer populaire leeuw Cecil doodschoot in het Hwangepark in Zimbabwe. De jachtpapieren van de man bleken in orde.

Lynxen
Van 2012 tot 2015 kwamen er 27 invoeraanvragen voor jachttrofeeën van leeuwen, beren, olifanten, panters, diverse soorten bokken en apen, wolven, lynxen en andere katachtige. Er zijn 17 verzoeken afgewezen, aldus Van Dam.

Over de handel in beschermde dier- en plantensoorten hebben 182 landen afspraken gemaakt. Voor sommige soorten is de handel verboden, in andere gevallen zijn er vergunningen of certificaten nodig. Nederland gaat nu met een uitgebreidere lijst met dieren werken waarvoor geen invoervergunning meer wordt afgegeven.

Van Dam verbiedt invoeren jachttrofeeën
Van Dam verbiedt invoeren jachttrofeeën (Foto: ANP)

Blade & Soul krijgt content-update

NCSOFT heeft aangekondigd dat de nieuwste content update van de MMO Blade & Soul, Shattered Empire, nu beschikbaar is.

Spelers kunnen nu hun weg vechten door verdieping 9-15 van Mushin’s Tower, meedoen in Whirlwind Valley’s nieuwe 6v6 PvP modus en twee nieuwe Heroic dungeons, Cold Storage en Sogun’s Lament, ontdekken.

Blade & Soul is gebaseerd op actie door ability combos en een flexibele rollen-systeem waardoor healers niet vereist zijn. Het geeft spelers ook bewegingsvrijheid en mogelijkheden in de game-wereld, met personages die over de bergen springen en door de lucht vliegen.

Blade & Soul is uit op pc. Er is een free-to-play-versie, maar wil je meer dan kun je abonnee worden.

Blade & Soul Shattered Empire (Foto: NCSOFT)

Blade & Soul Shattered Empire (Foto: NCSOFT)

Blade & Soul Shattered Empire (Foto: NCSOFT)

Blade & Soul Shattered Empire (Foto: NCSOFT)

Blade & Soul Shattered Empire (Foto: NCSOFT)

Special Editions van Deus Ex: Mankind Divided onthuld

Square Enix heeft naast een trailer met meer details over de augmentaties en dergelijk ook informatie vrijgegeven over de verschillende edities van Deus Ex: Mankind Divided die bij lancering verkrijgbaar zijn. De seizoenspas is vanaf 23 augustus ook te koop voor alle platformen.

Fysieke Day One Edition – €69,99 voor PlayStation 4 en Xbox One en €49,99 voor pc:

 • Extra in-game missie
 • Covert agent packs: dit pakket bevat een verzameling in-game items, inclusief diverse wapens, re-skins en upgrades. Met de voorwerpen in dit pakket kun je je uiterlijk aanpassen en met verschillende voorwerpen je speelstijl ondersteunen
 • Digitale OST Sampler
 • Digitale boeken (Mini Artbook + Novelle + Comic)

Fysieke Collector's Edition – €129,99 voor PlayStation 4 en Xbox One en €119,99 voor pc:

 • Alle Day One Edition inhoud
 • Exclusieve Zwart-Gouden Prisma box
 • 23cm hoge Adam Jensen figurine
 • Artbook (48 pagina's)
 • Steelbook

Digital Standard Edition – [Prijzen voor consoles nog onbekend] €49,99 voor pc:

 • Extra in-game mission
 • Covert agent packs: dit pakket bevat een verzameling in-game items, inclusief diverse wapens, re-skins en upgrades. Met de voorwerpen in dit pakket kun je je uiterlijk aanpassen en met verschillende voorwerpen je speelstijl ondersteunen

Digital Deluxe Edition – [Prijzen voor consoles nog onbekend] €79,98 voor pc:

 • Alle Digital Standard Edition inhoud
 • Seizoenspas

Bij een digitale pre-order van Deus Ex: Mankind Divided op Xbox Live, PlayStation Network, en online pc-verkoopkanalen ontvang je gratis de Digitale OST Sampler, Digitale Novelle, Digitale Mini Artbook en Digitale Comic Book. Deus Ex: Mankind Divided is verkrijgbaar vanaf 23 augustus voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Deus Ex: Mankind Divided Collector's Edition (Foto: Square Enix)

Deus Ex: Mankind Divided Day One Edition (Foto: Square Enix)

Van Dam streng voor baas vechthond

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) laat onderzoeken of er extra regels moeten komen voor mensen die een 'vechthond' willen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over Mastiff- en Pitbull-achtige honden.

Van Dam wil onder meer bekijken of de baasjes van zo'n hond niet eerst op cursus moeten. De bewindsman kondigde donderdag onderzoek aan na verschillende bijtincidenten. In Sliedrecht raakte een driejarig meisje gewond doordat ze werd gebeten door een hond. Politieagenten schoten in Gorinchem een agressieve hond dood die thuis was ontsnapt en daarna een andere hond gebeten.

Van Dam streng voor baas vechthond
Van Dam streng voor baas vechthond (Foto: ANP)

Augmentaties en meer in Deus Ex: Mankind Divided

Square-Enix en Eidos-Montréal presenteren vandaag de 101-trailer voor Deus Ex: Mankind Divided. In deze nieuwe video volg je Adam Jensen, die ervoor moet zorgen dat gebeurtenissen uit het verleden zich niet herhalen.

We schrijven het jaar 2029. Mechanisch verbeterde mensen worden beschouwd als verschoppelingen en leven in totale afzondering van de rest van samenleving. Adam Jensen is nu een ervaren geheim agent die opereert in een wereld die zijn soort is gaan haten. Gewapend met een nieuw arsenaal state-of-the-art wapens en augmentaties moet Adam besluiten tot de juiste aanpak, en wie hij kan vertrouwen, om een wereldwijde samenzwering te ontrafelen.

Je ziet nieuwe beelden van Adams appartement en nieuwe locaties in Europa, inclusief Praag. Je ontdekt ook meer over Adam Jensens verbeterde augmentaties, die hem helpen om beter te infiltreren, vechten en hacken. De trailer biedt tevens nieuw inzicht in de verhaallijn met zowel oude als nieuwe gezichten, elk met hun eigen agenda. Of je nu de regels met voeten treedt of volgens het boekje werkt, elke keuze heeft zijn consequenties. Aan jou de taak om de waarheid te onthullen.

Deus Ex: Mankind Divided komt 23 augustus uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Universal lijft Dreamworks in

Zojuist is bekend geworden dat Dreamworks Animation in handen zal komen van distributeur Universal, of in de VS NBCUniversal. De deal werd vanochtend rondgemaakt. Dit meldt ComicBookResources.

Er wordt naar verluidt zo'n 3,8 miljard dollar betaald door Universal voor de animatiestudio die groot werd door hits als Kung Fu Panda, Shrek en How To Train Your Dragon. Wel zal Jeffrey Katzenberg, die de animatietak van Dreamworks SKG oprichtte samen met Steven Spielberg en David Geffen, aanblijven als consultant voor NBCUniversal en zal de leiding nemen bij Dreamworks New Media.

Het bedrijf behaalde in 2013 een nettowinst van 55 miljoen dollar, tegen een omzet van 707 miljoen dollar. 

Drone smokkelt drugs gevangenis in

Twee Britten hebben een drone gebruikt om mobiele telefoons en cannabis over de muren van een gevangenis te krijgen. Dat deden ze vorige maand, en afgelopen maandag weer. Het is niet duidelijk of de vliegende smokkel is gelukt.

De verdachten zijn een 37-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Londen. Ze probeerden de Swaleside-gevangenis ten oosten van de Britse hoofdstad te bevoorraden. De man blijft voorlopig vastzitten, de vrouw is op borgtocht vrijgelaten. Ze moeten in mei voor de rechter komen.

Drone smokkelt drugs gevangenis in
Drone smokkelt drugs gevangenis in (Foto: BuzzT)

Te weinig rotzooi in Eindhoven na Koningsdag

De gemeente Eindhoven had een flinke groep straatvegers opgetrommeld om de puinhopen van Koningsdag op te ruimen voordat donderdag de winkels weer open zouden gaan. Veel hoefden de schoonmakers echter niet te doen, door het slechte weer had de stad veel minder bezoekers en was er dus ook veel minder vuil om op te ruimen. Volgens Omroep Brabant was de stad 's ochtends om vijf uur al helemaal brandschoon.

Al vroeg in de ochtend zaten de schoonmakers dan ook in de kantine. Lekker een beetje koffie leuten, terwijl ze eigenlijk flink aan de bak hadden gemoeten. Hier hadden ze niet op gerekend. "De weergoden hebben een beetje tegengespeeld op Koningsdag en dat zien wij nu terug," aldus schoonmaker John.

Collega Theo vult aan: "De medewerkers hebben vanochtend even hard gewerkt als anders, maar de veegwagens staan toch al een uurtje binnen. En heel erg is dat nu ook weer niet. Het zijn drukke dagen voor ons, dus het is ook wel eens fijn als het dan wat rustiger is. Het gewone werk blijft er trouwens ook nog, dus helemaal stilzitten hoeven we vandaag nu ook weer niet."

Amsterdam krijgt fietsburgemeester

Het moet een wereldwijd project worden, maar Amsterdam bijt het spits af: de stad krijgt op 24 juni een fietsburgemeester. Hij of zij wordt de komende twee jaar de schakel tussen de fietsers in de stad en de gemeente, ,,de stem van de fietser op het stadhuis", zegt Maud de Vries van CycleSpace.

CycleSpace is een nieuwe organisatie die fietsen in de hoofdstad gaat promoten en innovaties ingang gaat zetten. De komst van een fietsburgemeester, naar voorbeeld van de nachtburgemeester, is een van de plannen. Ook kunnen buitenlandse steden hun licht komen opsteken in 'fietslaboratorium' Amsterdam en profiteren van de Nederlandse kennis en kunde.

Verder wil CycleSpace oplossingen bedenken voor het fietsparkeren en fietslessen voor buitenlandse bezoekers organiseren.

Amsterdammers kunnen zichzelf (of een ander) vanaf 1 mei kandideren. De eerste fietsburgemeester ter wereld wordt op 24 juni door burgemeester Eberhard van der Laan geïnaugureerd. Na Amsterdam wil CycleSpace ook andere wereldsteden als Peking, Chicago en Kaapstad aan een fietsburgemeester helpen.

Amsterdam krijgt fietsburgemeester
Amsterdam krijgt fietsburgemeester (Foto: ANP)

Cybercrimineel krijgt zeven jaar cel

Een cybercrimineel uit Estland verdwijnt ruim zeven jaar achter de tralies in de Verenigde Staten. Vladimir Tsastsin (35) is veroordeeld tot 87 maanden cel voor het besmetten van meer dan vier miljoen computers in ruim honderd landen.

Daarmee pleegde hij een opvallende fraude. Hij roofde geen bankrekeningen, eiste geen losgeld voor gegijzelde bestanden, maar stuurde de gedupeerden zonder dat ze het wisten naar zijn websites. Daarop stonden advertenties. Door de hoge bezoekersaantallen streek Tsastsin veel reclame-inkomsten op.

Klikfraude, heet de handelwijze van Tsastsin. Computers werden besmet doordat mensen bepaalde sites bezochten of software installeerden om videobestanden te bekijken. De malware van Tsastsin veranderde de instellingen. Gedupeerden gingen niet naar de site die ze hadden aangeklikt, maar naar een site van Tsastsin. Zijn malware zorgde ook voor 'advertising replacement'. Als iemand bijvoorbeeld de site van een krant bezocht, werd de reclame van een adverteerder weggedrukt door een advertentie van Tsastsin. Hij kreeg het geld en de echte adverteerders betaalden voor niets.

Tsastin werd voor 2,5 miljoen dollar geplukt. Vier handlangers waren eerder al veroordeeld. Ze kregen allemaal drie tot vier jaar celstraf. Een andere verdachte is nog op vrije voeten.

Cybercrimineel krijgt zeven jaar cel
Cybercrimineel krijgt zeven jaar cel (Foto: BuzzT)

Jodiumpillen voor allen bij kernramp BelgiŽ

Uiterlijk 2017 moet iedereen in België jodiumpillen kunnen krijgen in het geval van een kernramp. De pillen moeten de schade aan de gezondheid beperken. De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block werkt aan een verdeelsysteem dat uiterlijk volgend jaar op poten moet staan, meldden Belgische media donderdag.

Bij een kernramp kan er radioactief jodium vrijkomen en als dat door de schildklier wordt opgenomen tast dit het lichaam aan en groeit de kans op schildklierkanker exponentieel. Jodiumtabletten moeten er voor zorgen dat de schildklier verzadigd is met niet-kwaadaardig jodium. Nu worden alleen jodiumtabletten verstrekt aan mensen die in een straal van 20 kilometer wonen van een kernreactor of nucleaire installatie.

In maart constateerde de Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan aan het ministerie, dat België onvoldoende is voorbereid op een kernramp. Een van de aanbevelingen was dan ook om de straal uit te breiden tot 100 kilometer. De facto komt dat neer op het hele land. De minister volgt nu dat advies.

Zeven kernreactoren
Hoe de distributie van de pillen precies georganiseerd zal worden, is nog onduidelijk. Dat kan via een verdeling van huis aan huis, of door voorraden te bezorgen aan apotheken waar iedereen bij nood naartoe moet om zijn pillen op te halen.

België heeft zeven kernreactoren - vier bij Doel en drie bij Tihange- die (relatief) dicht bij de Nederlandse grens liggen. Geregeld haperen de reactoren.

In Nederland worden ook jodiumpillen verstrekt, in een bepaalde straal en voor een bepaalde doelgroep.

Jodiumpillen voor allen bij kernramp België
Jodiumpillen voor allen bij kernramp België (Foto: ANP)

Kou Koningsdag jaagt mensen bioscoop in

Het slechte weer op Koningsdag heeft veel mensen doen besluiten naar de bioscoop te gaan. Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, ontving woensdag meer dan 56.000 bezoekers. Nog nooit eerder werden op Koningsdag of Koninginnedag zoveel bioscoopkaartjes verkocht, laat het concern donderdag weten.

Het vorige record stamt uit in 2006, toen op Koninginnedag ruim 30.000 mensen naar de bioscoop gingen. Op die dag was het - net als woensdag - koud en buiig.

De best bezochte film was de nieuwe versie van The Jungle Book. Verder trokken animatiefilms Zootropolis en Kung Fu Panda 3 volle zalen. Ook de voorpremières van de nieuwe Marvel-film, Captain America Civil War, deden het bijzonder goed.

Kou Koningsdag jaagt mensen bioscoop in
Kou Koningsdag jaagt mensen bioscoop in (Foto: ANP)

VVD: Asscher doet te weinig met robotisering

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) benoemt volgens de VVD alleen problemen die ontstaan door robotisering, maar komt niet met oplossingen. Mensen worden vooral bang gemaakt, zei Anne-Wil Lucas van de liberalen donderdag in de Kamer.

Asscher zette twee jaar geleden robotisering op de agenda. Hij waarschuwde destijds dat het banen gaat kosten. Onderzoek van het Rathenau Instituut in opdracht van de Kamer wees erop dat robots de arbeidsmarkt steeds meer zullen beïnvloeden. Het levert kansen op, maar vooral op mbo-niveau komen banen onder druk te staan.

Volgens de VVD moet met het oog op robotisering niet 'krampachtig' worden vastgehouden aan 'bestaande belangen' van onder meer vakbonden en onderwijsinstellingen. Omscholing moet in de toekomst makkelijker en arbeidscontractvormen moeten anders worden, die moeten 'meer geïndividualiseerd' worden.

Roos Vermeij van de PvdA zei dat veel gevolgen van robotisering nog 'zeer onzeker' zijn. Maar het mbo-onderwijs moet zich hier in ieder geval al goed op voorbereiden, vindt ze. De hele Kamer vindt dat er voortvarend op het probleem moet worden ingesprongen. Asscher wacht echter nog op een stuk van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarna komt hij, nog voor Prinsjesdag, met een 'brede agenda en een actiegericht document'. Die zullen de beleidsterreinen van meerdere ministeries raken. Hij denkt onder meer aan scholing en omscholing en het gemakkelijker van werk naar werk kunnen switchen.

VVD: Asscher doet te weinig met robotisering
VVD: Asscher doet te weinig met robotisering (Foto: ANP)

'Botsing met drone' Heathrow niet bevestigd

De piloot van een passagiersvliegtuig meldde op 17 april een aanvaring met een drone bij de nadering van de luchthaven van Heathrow, maar onderzoekers betwijfelen steeds sterker of dit het geval was. Wat het wel was is nog onduidelijk, maar men gaat er nu van uit 'dat het geen drone-incident was'. Dat zei de Britse minister van Verkeer Patrick McLoughlin donderdag in het Lagerhuis.

Staatssecretaris Robert Goodwill had vorige week al gezegd dat het mogelijk om 'een plastic zak of iets dergelijks' ging. De Airbus A320 van British Airways werd na de landing geïnspecteerd, maar bleek onbeschadigd. Ook een speurtocht op de grond naar brokstukken van de vermeende drone leverde niets op. De melding van de piloot maakte wel een discussie over de gevaren van onbemande vliegende toestellen voor het luchtverkeer los.

'Botsing met drone' Heathrow niet bevestigd
'Botsing met drone' Heathrow niet bevestigd (Foto: ANP)

Ook Mel C niet bij reŁnie Spice Girls

Na Victoria Beckham haakt ook Melanie Chisholm af voor een reunie van meidenband Spice Girls. De zangeres, beter bekend als Mel C of Sporty Spice, richt zich liever op haar eigen carrière. Volgens de Britse krant The Sun past een terugkeer als Spice Girl niet in Mels plan voor een serieuzere loopbaan.

De reünie van de rond de eeuwwisseling enorm populaire band staat daarmee op losse schroeven. Melanie Brown, Geri Halliwell en Emma Bunton zouden in conclaaf zijn over de kansen die een terugkeer van de Spice Girls nu nog heeft.

De eenmalige terugkeer van de Spice Girls was gepland rond het twintigjarige jubileum van de debuutsingle van de band, Wannabe.

Ook Mel C niet bij reünie Spice Girls
Ook Mel C niet bij reünie Spice Girls (Foto: BuzzE)

Kaley Cuoco zegt Penny vaarwel met lang haar

Kaley Cuoco heeft met een nieuw kapsel afscheid genomen van het afgelopen seizoen van The Big Bang Theory. De actrice, die in de comedy te zien is als Penny, liet haar korte lokken verlengen met extensions.

"Het is heel belangrijk voor me om mijn look na afloop van elk seizoen te veranderen", zo verklaarde Kaley op Instagram bij een foto waarop ze in de stoel van de kapper zit. "Ik hou ervan Penny te spelen, maar het is goed voor me om weer terug te komen bij Kaley. Vorig jaar knipte ik alles eraf, dit jaar doe ik het tegenovergestelde."

Met nog een aantal foto's liet Kaley haar volgers het eindresultaat zien: licht golvend haar dat net over haar schouders valt.

Kaley Cuoco zegt Penny vaarwel met lang haar
Kaley Cuoco zegt Penny vaarwel met lang haar (Foto: BuzzE)

Volkswagen: 2016 wordt overgangsjaar

Volkswagen maakt in 2016 een 'overgangsjaar' door, na een maandenlange periode die vrijwel geheel in het teken stond van het dieselschandaal. Dat heeft topman Mathias Müller van het Duitse autoconcern donderdag gezegd tijdens zijn jaarlijkse perspresentatie.

Hoofddoel voor 2016 is het leggen van een fundament voor een nieuw en beter Volkswagen, zei Müller. In die plannen spelen elektrische auto's een belangrijke rol. Tussen nu en 2020 moeten minstens twintig nieuwe elektrisch aangedreven modellen het levenslicht zien.

Hoewel Müller vindt dat Volkswagen een goede uitgangspositie heeft om die omslag te kunnen maken, staat het bedrijf staat volgens de bestuursvoorzitter open voor samenwerking met andere partijen. Meer details volgen later dit jaat, als het concern zijn strategie voor de jaren tot en met 2025 presenteert.

Gesjoemeld
Volkswagen raakte afgelopen najaar in opspraak toen aan het licht kwam dat het gesjoemeld heeft met uitstootwaarden van miljoenen dieselauto's. Om de oplopende kosten van dat schandaal te kunnen dragen is inmiddels meer dan 16 miljard euro opzij gezet. Daardoor leed het concern vorig jaar 1,6 miljard euro verlies.

Müller benadrukte dat Volkswagen los van van alle eenmalige kosten in verband met het dieselschandaal, vorig jaar een "solide ontwikkeling" heeft doorgemaakt. De veranderingen die daartoe hebben geleid, worden dit jaar versneld doorgezet, zei hij. Dit jaar al verwacht het concern weer winst te boeken.

Winterkorn
Müller nam in september de leiding over van Martin Winterkorn, die naar aanleiding van het uitstootschandaal opstapte. Winterkorn toucheerde afgelopen jaar 7,3 miljoen euro. Hij kreeg bovenop zijn salaris van 1,4 miljoen euro, bonussen van in totaal bijna 5,9 miljoen euro, blijkt uit het jaarverslag. Vakbonden en Volkswagen kwamen onlangs een inperking van de bonussen overeen, maar dat was pas na het vertrek van Winterkorn.

Volkswagen krijgt veel kritiek op de afhandeling van het dieselschandaal met klanten. Veel auto's moeten nog voor een reparatie terug naar de garage. Müller zei te betreuren dat die operatie in onder meer thuisland Duitsland achterloopt op schema.

Volkswagen: 2016 wordt overgangsjaar
Volkswagen: 2016 wordt overgangsjaar (Foto: ANP)

Beroepszaak kapitein Costa Concordia begonnen

Voor de rechtbank van Florence is donderdag de beroepszaak van de kapitein van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia begonnen. De 55-jarige Francesco Schettino werd in februari 2015 in eerste instantie tot zestien jaar en een maand gevangenisstraf veroordeeld wegens dood door schuld.

In totaal 32 van de ruim 4200 opvarenden kwamen om het leven toen de Costa Concordia op 13 januari 2012 bij het eilandje Giglio voor de kust van Toscane op de rotsen liep en kapseisde. De rechtbank in Grosseto oordeelde dat Schettino schuld had aan het ongeluk. Zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging tekende beroep aan tegen het vonnis.

De advocaten van Schettino zullen opnieuw pleiten voor vrijspraak van hun cliënt, het OM stuurt aan op een langere gevangenisstraf. In het eerste proces eiste het OM 26 jaar en drie maanden tegen de kapitein.

Schettino is nog op vrije voeten, maar verscheen donderdag niet in de rechtszaal. Volgens de verdediging zouden op de eerste zittingsdag alleen technische vragen waaronder de duur van het proces aan de orde komen.

Beroepszaak kapitein Costa Concordia begonnen
Beroepszaak kapitein Costa Concordia begonnen (Foto: ANP)

Koenders voelt frustratie over kernwapens

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) betreurt het dat hij geen openheid van zaken kan geven over de aanwezigheid van (Amerikaanse) tactische kernwapens in ons land. Het is een 'nationale frustratie' dat er niet over gesproken kan worden, zei hij donderdag in de Kamer.

Een Kamermeerderheid wil meer helderheid over kernwapens. Koenders heeft het onderwerp de afgelopen maanden dertien keer besproken met onder meer de Amerikanen en de NAVO. "De reactie van de Amerikanen was niet hoopgevend." Zij voelen niet voor zo'n discussie in tijden van oplopende spanningen met de Russen.

Op de Brabantse vliegbasis Volkel zouden tussen de tien en twintig Amerikaanse kernbommen van het type B61 liggen. Het kabinet heeft dat in lijn met NAVO-afspraken nooit willen bevestigen. In 2013 bevestigden de oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt het bestaan van de wapens.

Nationaal verbod
De Kamer sprak donderdag over een nationaal verbod op kernwapens. Dat was het gevolg van een burgerinitiatief van vredesorganisatie PAX, het Rode Kruis en ASN Bank. Zij hadden ruim 45.000 handtekeningen opgehaald om het onderwerp op de agenda van de Kamer te krijgen.

Het burgerinitiatief kreeg geen steun van Koenders. Het heeft volgens hem weinig toegevoegde waarde en vermindert de rol van ons land in het ontwapeningsoverleg. Ook in de Kamer is geen meerderheid voor een nationaal verbod.

Koenders voelt frustratie over kernwapens
Koenders voelt frustratie over kernwapens (Foto: ANP)

Biden brengt verrassingsbezoek aan Irak

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is donderdag in Irak aangekomen voor een verrassingsbezoek. Op de agenda staan onder meer gesprekken met premier Haider al-Habadi over de veiligheidssituatie in het land.

Het is de eerste keer dat Biden Irak bezoekt sinds de Verenigde Staten in 2011 hun troepen terugtrokken uit het land. "Hij wilde al een tijdje teruggaan", zei een woordvoerder. Volgens een bron bij de Amerikaanse regering heeft Biden goede contacten met de leiders van Irak en heeft hij elke tien dagen contact met hen.

Biden brengt verrassingsbezoek aan Irak
Biden brengt verrassingsbezoek aan Irak (Foto: ANP)

Beach Boys hoofdact Memorial Day Concert

De Beach Boys zijn dit jaar de hoofdact van het Memorial Day Concert, dat traditiegetrouw in Washington D.C. plaatsvindt op het grasveld voor het Capitool. Dat melden Amerikaanse media. De show eert elk jaar soldaten en veteranen.

Het concert wordt live uitgezonden op de Amerikaanse televisie op 29 mei, een dag voor Memorial Day (dodenherdenking). Naast de Beach Boys treden countryzanger Trace Adkins, popzangeres Katharine McPhee, sopraan Renee Fleming en American Idol-winnaar Trent Harmon op.

Voor het elfde achtereenvolgende jaar wordt de show aan elkaar gepraat door acteurs Joe Mantegna en Gary Sinise, die zich al jarenlang inzetten voor veteranen.

Scholier moet vak op hoger niveau kunnen doen

Scholieren op bijvoorbeeld een havo, moeten gemakkelijker een bepaald vak op vwo-niveau kunnen doen. En een kind op de mavo, moet er een op havo-niveau kunnen volgen. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker wil op tien tot twintig scholen een proef doen met dit 'maatwerk'.

Hij is erop gebrand dat scholieren hun mogelijkheden zo goed mogelijk benutten en wil dat een leerling bijvoorbeeld zijn of haar talenknobbel kan uitbuiten.

Er is volgens zijn woordvoerder al wel juridische ruimte voor, maar scholen vinden het lastig te organiseren. Omdat onderwijs echter om leerlingen gaat, valt een verplichting volgens het ministerie te overwegen voor scholengemeenschappen.

Scholen die willen meedoen aan de proef, kunnen zich al melden bij het ministerie. Het is de bedoeling dat de proef volgend jaar wordt uitgevoerd.

Scholier moet vak op hoger niveau kunnen doen
Scholier moet vak op hoger niveau kunnen doen (Foto: ANP)

'Onderbetaling vakmensen moet stoppen'

De onderbetaling van werknemers en zzp'ers moet stoppen, vindt FNV. Volgens de vakbond blijkt uit nieuwe berekeningen van De Nederlandsche Bank (DNB) dat werkgevers en opdrachtgevers veel meer ruimte hebben om lonen en tarieven voor zelfstandigen te verhogen.

"Voor grote bedrijven en vermogenden is de crisis al lang voorbij", zei FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk donderdag. Het is volgens hem nu tijd ook de mensen die het werk doen, meeprofiteren en hogere beloning krijgen. De bal ligt ook bij de overheid, benadrukte hij. "Het is nu veel te makkelijk voor werkgevers om een slaatje te slaan uit de fiscale voordelen van zzp'ers."

De vakbondsman reageerde op nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB), waaruit blijkt dat de lonen van Nederlandse werknemers afgelopen jaren relatief weinig omhoog zijn gegaan, terwijl de winsten van bedrijven sterk opliepen.

Overschat
De centrale bank heeft voor de studie op een iets andere manier gekeken naar de verschillen in beloning tussen mensen in loondienst en die van zelfstandigen. In reguliere berekeningen is het loon van zelfstandigen de afgelopen jaren overschat, schrijft DNB. De onderzoekers concluderen op basis daarvan dat de algehele verhouding tussen winst en loonstijging de laatste paar jaar eigenlijk onder het zogenoemde langjarig gemiddelde ligt.

Het is niet de eerste keer dat de centrale bank aanstuurt op een betere betaling van werkenden. DNB-president Klaas Knot zei onlangs al dat hij ruimte zag voor hogere lonen. "De grote bedrijven zitten goed bij kas en de economie trekt aan. Na jaren is er daarom weer ruimte voor koopkrachtverbetering", aldus Knot eerder deze maand.

'Onderbetaling vakmensen moet stoppen'
'Onderbetaling vakmensen moet stoppen' (Foto: ANP)

Extra steun voor ontslagen winkelpersoneel

De duizenden winkelmedewerkers die de afgelopen tijd hun baan verloren door faillissementen krijgen hulp bij het vinden van een nieuwe baan. Door de ondergang van onder meer V&D en Perry Sport zitten naar schatting zo'n 3200 werknemers thuis, met name ouderen . Dat zegt directeur Peter Cras van het Kenniscentrum Handel, waarin werkgevers en vakbonden verenigd zijn.

Het platform Loopbaansupport Detailhandel biedt nu een telefonische hulplijn, website, coaching en diverse workshops. Daar is met steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 900.000 euro voor uitgetrokken.

De hulp is een aanvulling op bestaande projecten om mensen weer aan het werk te krijgen, zoals die van uitkeringsinstantie UWV. "Er zijn al heel veel initiatieven, en wij kunnen ook geen ijzer met handen smeden, maar wij wilden ook iets doen."

Extra steun voor ontslagen winkelpersoneel
Extra steun voor ontslagen winkelpersoneel (Foto: ANP)

40 miljoen PS4's verkocht

Sony heeft in totaal 40 miljoen exemplaren van de PlayStation 4 verkocht. 31 maart is het eind van het Japanse fiscale jaar 2016. Sony heeft de cijfers bekend gemaakt en verklaart een totale omzet te hebben gedraaid van $12,4 miljard dollar. Dat is aanmerkelijk meer dan wat ze hadden verwacht.

De omzet van alleen al PlayStation Network (PSN) was $4,8 miljard. Vergelijk dat met de totale omzet van Nintendo van $4,6 miljard. De gaming-afdeling van Sony verkocht 11% meer en haalde twee keer zoveel winst binnen vergeleken met het vorige fiscale jaar: $819 miljoen. Nintendo presteerde het om $303 miljoen dollar aan winst binnen te slepen.

PlayStation 4 print geld

Nintendo maakt dus relatief meer winst als je naar de verhouding tussen winst en de omzet kijkt. Als consument wens je dan dat er betere Nintendo-hardware komt en misschien is dat volgend jaar ook zo met de Nintendo NX.

Met zulke winsten kun je je ook afvragen waarom PlayStation Plus geen AAA-titels heeft zoals Watch_Dogs en waarom er geen kopstukken uit de gaming-industrie zijn gespot in de Panama Papers. Maar wat niet is, kan nog komen.

Golfer Luiten zevende na eerste dag Beijing

Golfer Joost Luiten staat gedeeld zevende na de eerste dag van de Volvo China Open in Beijing. De Nederlander liep een ronde van 67 slagen (-5), waarin hij een eagle, vijf birdies en twee bogeys sloeg.

Leider na de eerste dag is de Zuid-Afrikaan Hennie Otto die in 63 slagen (-9) rond ging. Tweede op twee slagen staat de Oostenrijker Bernd Wiesberger, voor een kwartet achtervolgers. Soomin Lee, vorige week nog winnaar in Shenzhen, staat met een ronde van +6 (78 slagen) ver in de achterhoede.

Eis: vier jaar cel voor Yasmine M.

Yasmine M. (31) uit Alkmaar, moeder van drie dood gevonden baby's, moet voor het doden van een van haar pasgeboren kinderen en het wegmaken van drie babylichaampjes vier jaar celstraf krijgen. Daarvan zou een jaar voorwaardelijk moeten zijn. Dit eiste aanklaagster Judith Hendriks donderdag voor de rechtbank in Alkmaar.

Aan de voorwaardelijke straf moet een proeftijd van tien jaar worden gekoppeld. In die periode moet M. onder toezicht komen te staan voor controle op eventuele zwangerschappen. Ook moet zij verplicht worden behandeld aan een persoonlijkheidsstoornis.

M. werd afgelopen najaar aangehouden nadat in Heerhugowaard twee babylijkjes waren gevonden. Later bleek ook een dode baby die eind 2014 in een Alkmaars park was gevonden van haar. De dode baby's waren alle drie meisjes: Skye, Caitlyn en Angelina. Ze heeft verklaard niet gemerkt of geweten te hebben dat ze zwanger was.

Doodsoorzaak
In geen van de gevallen kon worden vastgesteld of de zusjes dood of levend waren geboren of wat de eventuele doodsoorzaak was. Alleen op basis van herinneringen van M. zelf kon worden vastgesteld dat Skye enkele dagen heeft geleefd.

De ondervraging van M. door de rechtbank verliep moeizaam. Ze kan zich weinig herinneren en gaf korte antwoorden. Ze was rond de geboortes bang voor alles en iedereen in haar omgeving, ,,want alles wat ik deed was toch niet goed". Op de vraag of ze om die reden geen hulp durfde inschakelen, zei ze: ,,Ik weet het niet, misschien, ik denk het wel".

M. heeft ook nog twee zoons. Die werden direct na haar arrestatie uit huis geplaatst.

Eis: vier jaar cel voor Yasmine M.
Eis: vier jaar cel voor Yasmine M. (Foto: ANP)

'Roos en haar mannen' terug op tv

Tien jaar geleden waren 'Roos en haar mannen' voor het laatst te zien op tv. Maar vanaf zondag 4 september komen ze terug bij het kinderkanaal van de publieke omroep, NPO Zapp. Dat meldt de VPRO.

De typetjes Roos van der Zande (Raymonde de Kuyper), Gert-Jan van Rossum (Raymond Thiry) en Willem van Oorschot (Theo Schouwerwou) waren tussen 1996 en 2006 te zien als vast onderdeel van het jeugdprogramma Villa Achterwerk. De nieuwe serie van acht afleveringen zal bol staan van ,,sensationele zinloze actie en extreem veel gezellig geweld", belooft de VPRO.

'Roos en haar mannen' werden door kinderen op handen gedragen, maar ook ouders beleefden veel plezier aan het melige, chaotisch ogende programma, dat altijd op zondagochtend werd uitgezonden. De hoofdrolspelers staan bekend als topacteurs.

'Roos en haar mannen' terug op tv
'Roos en haar mannen' terug op tv (Foto: BuzzE)

Te nieuwsgierige wolf doodgeschoten

De autoriteiten in Nedersaksen hebben woensdag een wolf doodgeschoten die niet schuw genoeg was. De wolf uit de omgeving van Münster had in de afgelopen dagen mensen tot op enkele meters afstand benaderd en had ook een hond gebeten. De maatregel was nodig om gevaar af te wenden, zo liet het ministerie van Milieuzaken van de Duitse deelstaat weten. Volgens de Duitse omroep NDR is het de eerste keer sinds de herintroductie van de wolf in de regio Nedersaksen dat deze vanwege gedragsproblemen wordt gedood. 

De wolf, die als MT6 bekend stond en "Kurti" werd genoemd, was in februari achter een wandelaarster met een kinderwagen en hond aangelopen. In het weekeinde werd in Celle de aangelijnde hond van een ouderpaar met kind door een wolf met halsband gebeten. Dat moest volgens de autoriteiten Kurti zijn, omdat in de hele deelstaat maar twee wolven met een peilzender zijn.

Overwogen was Kurti onder te brengen in een dierentuin. Maar volgens deskundigen was dit geen goed alternatief voor de wolf, die in het wild is opgegroeid.

Te nieuwsgierige wolf doodgeschoten
Te nieuwsgierige wolf doodgeschoten (Foto: ANP)

Feyenoord twee duels zonder Kramer

Michiel Kramer is door de tuchtcommissie van de KNVB voor drie duels geschorst, waarvan één voorwaardelijk. Kramer moet de laatste twee competitieduels van Feyenoord vanaf de tribune bekijken, omdat hij zich volgens de tuchtcommissie misdroeg in het duel met FC Groningen.

In de slotseconden van de wedstrijd greep de aanvaller Etiënne Reijnen bij de keel. Kramer werd toen door de arbitrage niet bestraft. Op basis van tv-beelden en verklaringen van beide spelers is dat dus alsnog gebeurd. De tuchtcommissie stelde dat er genoeg bewijs was om Kramer te schorsen, omdat beide spelers toegaven dat er lichamelijk contact is geweest. Feyenoord en de spits hebben tot vrijdag 16:00 uur de tijd om in beroep te gaan.

Feyenoord speelt in de laatste twee speelronden alleen nog om de derde plaats. De Rotterdammers hebben vier punten voorsprong op AZ. Door het winnen van de KNVB Beker is de ploeg van Kramer al zeker van plaatsing voor de groepsfase van de Europa League.

Jandino werkt aan tweede film

Jandino Asporaat schrijft aan een tweede film. "Ik heb wel 27 scenario's", zegt de komiek in De Telegraaf. Zijn debuutfilm Bon Bini Holland, die eind vorig jaar uitkwam, trok meer dan 550.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen.

Bon Bini Holland vertelt over een oplichter die probeert een Nederlandse zakenman te overtuigen in een niet-bestaand vakantiepark op Curaçao te investeren. Het was de debuutfilm van Jandino Asporaat die maar liefst vijf verschillende rollen vertolkt.

In de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100% NL vertelde Jandino donderdag nog wat meer over de film. "Er is om gevraagd. Dus ik ben nu aan het schrijven aan een goed scenario. Hij is in de maak, nu alleen nog op papier maar later ook zeker gewoon weer in de bioscoop."

Het verhaal van de nieuwe film wordt niet per se een direct vervolg op het plot uit de eerste film: "Ik ga gewoon weer een grappig verhaal schrijven en dan kijken we wel wat er verder uitkomt. Ik heb nog niet zoiets van: dat typetje moet trouwen of zij krijgen kinderen. Het verhaal moet gewoon weer grappig zijn." Wanneer de nieuwe film te zien is, kan Jandino nog niet inschatten.

Donderdag keert Jandino terug met het tweede seizoen van zijn latenightshow Dino bij RTL5, met de typetjes Gerrie en Judeska. Als het aan Jandino ligt, volgt er ook een derde reeks van de show.

Jandino werkt aan tweede film
Jandino werkt aan tweede film (Foto: BuzzE)

Vrouw komt om door ongeluk op gladde A6

Bij een ernstig ongeluk op de A6 tussen Joure en Lelystad is donderdagochtend een vrouw om het leven gekomen. Volgens de politie waren er bij het ongeval zes auto's betrokken. Ze was een inzittende van een van de voertuigen. Er raakten ook drie mensen lichtgewond.

Het ongeluk bij de afslag Emmeloord gebeurde door gladheid. Door een flinke hagelbui zijn een aantal auto's gaan glijden. De aanrijding leidde tot flinke chaos op de weg. De A6 was daardoor in beide richtingen afgesloten.

Hagelbuien zorgen ook in andere delen in het noorden van het land voor lastige rijomstandigheden. Ook op de A31 in Friesland gleden auto's van de weg, waaronder een politiewagen. De A7 bij Beetsterzwaag veranderde in een ijsbaan, meldt de VID. Door een over de kop geslagen auto zijn er afgesloten rijbanen op de Afsluitdijk richting Friesland.

Het KNMI heeft voor donderdagmiddag code geel uitgeroepen wegens onweersbuien met korrelhagel.

Vrouw komt om door ongeluk op gladde A6
Vrouw komt om door ongeluk op gladde A6 (Foto: ANP)

Fallout 4 mods bŤta voor pc nu beschikbaar

Vandaag geeft Bethesda Game Studios details vrij over de Fallout 4 Modding & Creation Kit, en de Open Beta die nu beschikbaar is voor pc.

Mods en de gamers die ze creëren zijn altijd een belangrijk deel van Bethesda-games geweest, al sinds Morrowind en de The Elder Scrolls Construction Set. Nieuwe quests, omgevingen, personages, dialoog, outfits, wapens en meer: met Mods zijn de mogelijkheden eindeloos.

Met Fallout 4 wilde de studio dan ook zorgen dat Mods makkelijker en toegankelijker zijn dan ooit tevoren, en dat zowel voor de ontwikkelaars als voor de spelers. Je kunt nu de nieuwste en beste Mods doorzoeken, je favorieten kiezen, feedback posten, en ze installeren. Selecteer simpelweg Mods in het hoofdmenu en start.

Als je Mods wil gaan maken dan is the Creation Kit die gratis te downloaden is via Bethesda.net. Je kan de Creation Kit Wiki checken, de online documentatie en help file voor meer info, details en tips over hoe je je eigen Mod kunt ontwikkelen.

Om toegang te krijgen tot de 1.5 Update in de Steam Beta:

 • Login bij Steam
 • Rechts klikken op Fallout 4 in je Library
 • Selecteer Settings
 • Selecteer Betas
 • Een drop down menu zal verschijnen. Selecteer beta
 • Selecteer OK

Wacht een aantal minuten en Fallout 4 zou moeten updaten. Het spel zou nu als Fallout 4 [Beta] in je Library moeten verschijnen.

Voor console-spelers zullen Mods beschikbaar zijn voor Xbox One en PlayStation 4 in juni. Bethesda hoopt dat dit console-gaming verandert zoals het pc veranderd heeft.

Speel twee helden in Master X Master

NCSOFT is bezig met de MOBA Master X Master en stelt ons het spel voor door middel van een gameplayvideo. Ook wordt een van de 'masters' voorgesteld in zijn eigen trailer.

WAT MXM weer net wat anders maakt is het feit dat je ingame kunt wisselen tussen twee personages door een simpele druk op de knop. Opdeze manier kun je jezelf redden als een van je personages bijna afgemaakt wordt, of je wisselt om bijvoorbeeld combo's maken. Er zijn nu dertig masters om uit te kiezen en ze zijn nog bezig deze uit te breiden. Er zijn masters bij die we al kennen uit eerdere NCSOFT-games, zoals personages uit Guild Wars. Er worden er op dit moment maar vier voorgesteld.

Master Taejin is een soldaat die gespecialiseerd is in mid-range combat. Hij is nog nooit op Aarde geweest en zoekt hier nieuwe uitdagingen en dingen om te bevechten. Hij is vooral handig in gevechten met groepen, want hij heeft veel vaardigheden die schade doen in een gebied. Master Sizuka leeft hier wel en wil de Aarde beschermen. Ze is een Assassin met twee zwaarden. Ze moet het niet hebben van haar enorme levensmeter, dus het is vooral snel aanvallen en wegwezen. Gelukkig doen haar aanvallen wel meteen veel pijn.

Master Cagnazzo is een gladiator met een ketting inclusief haak. Hij doet vooral veel schade om zich heen als hij daarmee gaat rondzwaaien. Demenos is van adel en vecht niet van dichtbij. Hij is meer in de ondersteunden rol van genezer, of schade van afstand doen. Hij heeft bijvoorbeeld een bliksem die schade doet aan vijanden, maar teamgenoten juist heelt.

Master X Master komt uit op pc, een datum is nog niet bekend.

Master X Master

Master X Master

Master X Master

Sven Kramer krijgt boete voor wildplassen

Sven Kramer zal de start van zijn wielerseizoen anders voorgesteld hebben. De schaatser van LottoNL-Jumbo deed mee aan de Koningsronde in Beilen en werd meteen op de bon geslingerd. De Fries werd door de jury namelijk bekeurd voor wildplassen.

Kramer was, als lid van de Noordelijke Wieler Vereniging Groningen (NNVG), bezig aan zijn eerste criterium van het jaar toen de hoge nood toesloeg. Hij zette zijn rijwiel aan de kant om tegen een boom de blaas te ledigen, een actie die hem een prent opleverde. De schaatser/wielrenner kon zich hierna niet meer in de strijd om de zege mengen.

Kip van Jan de Hoop overleden

Jan de Hoop, nieuwslezer van RTL4, heeft weer een zware klap te verwerken gehad. Een paar maanden geleden overleed zijn kip Bianca. En gisteren meldde Jan op Twitter: "Na 2 dagen intensieve hulp op mijn kamer is kipje Bep vredig ingeslapen."

Jan heeft het dier zelf begraven. De doodsoorzaak is niet bekend.

Uiteraard wensen wij Jan veel sterkte met dit verlies.

Nog nooit zo veel energieoverstappers

Nog niet eerder stapten in een jaar zo veel mensen over naar een andere energieleverancier als in 2015. De 15,1 procent van de mensen die hun heil zochten bij een andere maatschappij bespaarden met hun overstap tot 375 euro op hun energierekening. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag.

Bij een overstap speelde vooral de prijs een rol. Het milieu en tevredenheid over de leverancier waren van minder belang. Het marktaandeel voor groene stroom bleef nagenoeg gelijk op 64 procent. Wel wordt er binnen de soorten groene stroom meer gevarieerd in bron van opwekking en looptijd van contract.

Door de overstappers daalt het gemiddelde bedrag dat een huishouden kwijt is aan energie al jaren en door de dalende energieprijzen gingen de prijzen afgelopen jaar nog verder omlaag. Een huishouden was afgelopen jaar gemiddeld 1661 euro kwijt. Een jaar eerder was dat nog 1739 euro.

Nog nooit zo veel energieoverstappers
Nog nooit zo veel energieoverstappers (Foto: ANP)

Koude Koningsdag houdt kijkers aan de buis

De live-uitzending van Koningsdag in Zwolle heeft 3.355.000 kijkers getrokken. De uitzending staat daarmee bovenaan de kijklijst van de Stichting KijkOnderzoek. Vorig jaar keken er ruim 2,5 miljoen mensen naar de uitzending op NPO 1. Wellicht dat door het koude weer mensen liever voor de buis bleven kijken dan de straat op te gaan.

De reportages over het koninklijk bezoek aan Zwolle leverde ook veel kijkers op voor de NOS Journaals. Dat van 20.00 uur haalde 2,4 miljoen kijkers en dat van 13.00 uur 1,8 miljoen. De Koningsdag-show van Paul de Leeuw belandde met bijna 1 miljoen kijkers op plek twaalf van de kijklijst.

Naar het Koningsdagconcert (NPO 2) keken ruim 600.000 liefhebbers. Prins Claus startte in 1985 met die traditie: voorafgaand aan Koningsdag een toegankelijk en gevarieerd programma waarin klassieke muziek een grote rol heeft. Dit keer stond de gitaar centraal. Bij het concert, eerder opgenomen, waren het koningspaar en prinses Beatrix aanwezig.

Koude Koningsdag houdt kijkers aan de buis
Koude Koningsdag houdt kijkers aan de buis (Foto: BuzzE)

Armeens-Duitse bokser durft niet naar Azerbeidzjan: einde olympische droom

Politieke conflicten hebben een eind gemaakt aan de droom van de Armeens-Duitse boksende broers Robert en Artem Harutyunyan om samen uit te komen op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro komende zomer. De 25-jarige Artem heeft zich daar al voor geplaatst, zijn één jaar oudere broer nog niet.

Robert ging eerder deze maand in de klasse tot 60 kilogram in de tweede ronde van het Europees olympisch kwalificatietoernooi onderuit in het Turkse Samsun. Daardoor moet hij zich via het laatste, wereldwijde kwalificatietoernooi alsnog zien te plaatsen. Dat wordt echter gehouden in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, en daar durft de Duitser niet naartoe. 

Armenië - het land waar de Harutyunyan's geboren zijn - en Azerbeidzjan zijn al jarenlang in een veel te hevig conflict verwikkeld om de regio Nagorno-Karabakh. "Het is gewoon oorlog daar. Voor een geboren Armeniër is het in Baku simpelweg te gevaarlijk", liet een gedesillusioneerde Robert Harutyunyan weten. "Na overleg met mijn familie en mijn trainer heb ik helaas moeten besluiten om mijn olympische droom op te geven."

Artem zal komende zomer in Rio de Janeiro dus als enige zijn familie vertegenwoordigen op de Spelen. Hij plaatste zich in de klasse tot 64 kilogram afgelopen zomer al via de wereldranglijst. 

Politie: meer duidelijkheid van 'doorrijder'

De politie hoopt vandaag duidelijk te krijgen waarom een 18-jarige Bredanaar gistermiddag doorreed nadat hij een driejarig jongetje had aangereden. De peuter overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De bestuurder meldde zich gisteravond bij een politiebureau. Hij wordt vandaag gehoord. "We hopen duidelijk te krijgen waarom hij is doorgereden", zei de woordvoerder van de politie tegen de NOS. "We gaan onderzoeken of hij onvoorzichtig heeft gereden. Ook wordt gekeken wat hem ten laste wordt gelegd."

De auto, een zwarte Renault Megane Grand Tour, is gisteravond na een tip op een parkeerplaats aan het Sterrebos in Breda aangetroffen. De bestuurder meldde zich niet veel later bij het politiebureau.

"Het jongetje is spelenderwijs op straat terechtgekomen", vertelt politievoorlichter Willem van Hooijdonk. "Daar is hij tientallen meters door een auto meegesleurd. Het kán eenvoudig niet zo zijn, dat de bestuurder van die auto dat niet gemerkt heeft."

De politie bedankt op Facebook de mensen die mee hebben geholpen dit op te lossen.

Sony werkt aan western-game voor PlayStation

Als designer moet je altijd opletten dat je artwork niet ergens online zet. Dat deed Ioan Dumitrescu op ArtStation, met een titel "Undisclosed Project for Sony" erij. Door zijn artwork lijkt het erop dat Sony bezig is met een western-game.

Zijn artwork staat nog online, dus Sony zit er niet mee en vinden de geruchtenmolen wel handig, of ze slapen nog op het hoofdkantoor. De artiest was eerder al verantwoordelijk voor de artwork van VR Luge, een PlayStation VR-game die eraan zit te komen. Of we deze titel al op E3 gaan zien of dat het nog wat langer gaat duren is natuurlijk onbekend.

Nieuwe western game van Sony - artwork

Nieuwe western game van Sony - artwork

Nieuwe western game van Sony - artwork

'Call of Duty: Modern Warfare trilogie op komst'

Activision heeft nog niets aangekondigd, maar op de website van Amazon UK is er een placeholder verschenen voor Call of Duty: Modern Warfare Trilogy uitgebracht door Activision Classics.

De titel suggereert dat de eerste drie Modern Warfare-games gebundeld gaan worden, waarschijnlijk in een current-gen jasje, want nu nog de reeks alleen gebundeld uitbrengen op Xbox 360 en PlayStation 3 zou een stuk minder interessant zijn.

De Modern Warfare-tak van Call of Duty speelt zich af in het heden. Schijnbaar zou Activision in mei iets gaan aankondigen, of dat deze game gaat worden of dat deze trilogie een bonus is en er een deeltje vier daarnaast in de maak is, is onbekend. Infinity Ward is dit jaar aan de beurt voor een Call of Duty-game, zij hebben ook de eerdere Modern Warfare-games gemaakt.

Call of Duty Modern Warfare trilogie op komst (Foto: Amazon)

'Microsoft komt met Xbox One 2'

Niet alleen Sony kampt met hardnekkige geruchten, Microsoft heeft er ook last van. Dit keer is er weer 'bewijs' gevonden dat er een tweede generatie Xbox One op stapel staat.

Het plaatje van onbekende Aziatische origine suggereert dat er een 'Xbox One Second Generation' bestaat. Eerder werden er al FCC-registraties gevonden die lieten blijken dat er nieuwe chip-revisies in Xbox One zouden komen. Deze tweede generatie console zou in 2014 ontworpen zijn, en twee maanden geleden al in massa-productie zijn gegaan.

Het blijft een gerucht, maar de kans op in ieder geval een nieuw model dat stiller is is natuurlijk altijd aanwezig. Of er net zoals de nog onbestaande PlayStation 4 NEO extra rekenkracht aan te pas komt is onlangs ontkend door Phil Spencer, de baas van Microsoft Xbox-divisie.

De eerste generatie Xbox One is uitgekomen in november 2013, tenminste in landen die Microsoft als belangrijk zag. Wij Nederlanders mochten pas in september 2014 het apparaat in de winkel hier kopen. Naast wat andere skins en schijfruimte-varianten zijn er tot nu toe geen grote wijzigingen geweest.

'Microsoft komt met Xbox One 2'

Bitcoins te gebruiken op Steam

Je kunt vanaf nu bitcoins gebruiken om je spellen op Steam te kopen. Bitpay heeft een samenwerking aangekondigd met Steam om dit mogelijk te maken.

"Valve kwam bij ons, omdat ze op zoek waren naar een snelle, internationale betaalmethode voor Steam-gebruikers in opkomende gamingmarkten in landen als India, China en Brazilië", schrijft business-directeur Rory Desmond. "Terwijl er meer gebruikers online komen in deze landen, zijn traditioneel betaalmogelijkheden zoals creditcards vaak niet beschikbaar. Als universele valuta van het internet, zal Bitcoin zorgen dat Steam gemakkelijk gamers bereikt in alle markten over de hele wereld - zonder de hoge kosten of het risico van storneringsfraude met kaartbetalingen."

Bitcoins zijn niet nieuw als betaalmiddel voor gaming, Ouya ondersteunt dit al, evenals Microsoft in de Windows- en Xbox-stores.

'Bitcoin legitiem betaalmiddel' (Foto: ANP)

'Huurprijzen vrije sector flink gestegen'

De huurprijzen in de vrije sector zijn in het eerste kwartaal met 6,2 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat zegt Pararius.nl, naar eigen zeggen de grootste website voor huurwoningen in Nederland

De gemiddelde huurprijs steeg in een jaar tijd van 12,61 euro tot 13,38 euro per vierkante meter per maand. Pararius wijt de stijging van de huurprijs aan de grote vraag naar huurwoningen. Ook een uitspraak van de Hoge Raad, eind vorig jaar, heeft een opdrijvend effect.

Die uitspraak verplicht makelaars om voor woningen uit hun eigen bestand bemiddelingskosten in rekening te brengen bij de verhuurder. Dat wordt door particuliere verhuurders vaak verrekend in de huurprijs.

'Huurprijzen vrije sector flink gestegen'
'Huurprijzen vrije sector flink gestegen' (Foto: ANP)

Mirror's Edge Catalist Beta

Er wordt aangeraden om elke dag minimaal 10.000 stappen te doen. Het is echter niet aan te raden om dit op 100 meter hoogte te doen. Toch probeert ontwikkelaar DICE om ons onszelf, acht jaar na het uitkomen van de eerste Mirror’s Edge, weer in het zweet te laten werken op de daken van Glass City. De afgelopen dagen konden gelukkige bezitters van Mirror’s Edge Catalist aan de slag met deze FFP (First Person Parkour) game om zo DICE wat informatie te laten verzamelen.

Appartementen ontruimd vanwege brand Lelystad

In een Chinees restaurant in Lelystad heeft brand gewoed in de nacht van woensdag op donderdag. De brandweer evacueerde bewoners van twee appartementen boven het appartement. Ze werden onder meer van een balkon gehaald, vertelde een woordvoerder.

Iedereen was op tijd buiten, waardoor geen slachtoffers vielen. Het restaurant liep wel de nodige brandschade op, ook al was het vuur snel onder controle.

Appartementen ontruimd vanwege brand Lelystad
Appartementen ontruimd vanwege brand Lelystad (Foto: ANP)

Russische ruimtehaven nu echt in gebruik

Met een dag vertraging is vanaf de gloednieuwe Russische ruimtehaven Vostotsjni voor het eerst een raket gelanceerd. President Vladimir Poetin kwam speciaal voor de lancering naar de 'kosmodroom' in het uiterste oosten, dichtbij de grens met China.

Rusland heeft nu weer een lanceerplaats voor ruimtevaart binnen de eigen landsgrenzen. Tot nog toe maakt de Russische ruimtevaart gebruik van de basis Bajkonoer, maar die ligt in de voormalige Sovjetrepubliek Kazachstan.

De Sojoez-raket die donderdag vanaf de lanceerplaats vertrok, bracht drie satellieten in een baan rond de aarde. Eigenlijk zou de lancering woensdag plaatsvinden. Op het laatste moment gooide een kapot ventiel toen echter roet in het eten.

Overigens blijft Rusland ook nog gewoon gebruikmaken van Bajkonoer. Met het nieuwe complex wordt de Russische ruimtevaart wel minder afhankelijk van de basis in het buurland. Het gaat naar verwachting nog jaren duren voordat vanaf Vostotsjni bemande ruimtevluchten zullen vertrekken.

Russische ruimtehaven nu echt in gebruik
Russische ruimtehaven nu echt in gebruik (Foto: ANP)

SpaceX wil in 2018 naar Mars

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX wil in 2018 een onbemand ruimteschip naar Mars sturen. Met het project genaamd Red Dragon wil het bedrijf van Elon Musk de technologieën verfijnen die nodig zullen zijn voor een bemande missie naar de Rode Planeet.

"Dragon 2 is ontworpen om overal in ons zonnestelsel te kunnen landen", zei Musk woensdag op Twitter over een van de ruimteschepen die zijn bedrijf eerder ontwierp. "De Red Dragon Mars-missie is de eerste testvlucht." Musk voegde eraan toe dat hoewel de Dragon 2 geschikt is voor passagiers, hij er niet verder dan de maan mee zou willen reizen. De Dragon 2 is van binnen ongeveer even groot als een SUV-wagen.

Ruimtevaartorganisatie NASA, die deel uitmaakt van de Amerikaanse overheid, wil ergens tussen 2030 en 2040 een bemand ruimteschip naar Mars sturen. NASA liet weten SpaceX van technische ondersteuning te zullen voorzien als het bedrijf eenmaal een bemande missie op poten zet.

Meer details over de Mars-missie volgen in september op het Internationaal Astronomisch Congres, dat dit jaar in Mexico wordt gehouden.

FOK! Wat een weer: nog meer neerslag

Ik weet niet hoe het weer bij jullie op koningsdag was, maar hier in Alkmaar heb ik eigenlijk voornamelijk zon gezien. Ook vandaag wordt er weer regen, onweer en hagel voorspeld. De maximumtemperatuur loopt op tot 10 graden en de wind komt uit het westen. 

Zon op 06:14
Zon onder 21:00
Zonkracht

 4 / 2 

Rewimo wist een regenboog prachtig op de foto te zetten.

Regenboog bij qltel en Rewimo (Foto: Rewimo)
Regenboog bij qltel en Rewimo (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1877 De Willemsspoorbrug in Rotterdam werd in gebruik genomen. 
 1967 De vernieuwde luchthaven Schiphol werd geopend door Koningin Wilhelmina. 
 1945 Benito Mussolini werd samen met zijn minnares gedood door het verzet toen hij het land probeerde te ontvluchten. 
 1969 Charles de Gaulle trad af als president van Frankrijk omdat hij een referendum had verloren. 
 1992 De Tweede Kamer nam het nieuwe gebouw in Den Haag in gebruik. 


De executie van Mussolini tijdens de Tweede wereldoorlog

Fors hogere omzet voor Facebook

Facebook heeft in het eerste kwartaal de omzet flink zien groeien ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat bleek woensdag uit een tussentijds handelsbericht van de socialenetwerksite.

De opbrengsten werden aangejaagd door de verkoop van meer advertenties via mobiele apparaten en video's. Facebook zette een omzet van bijna 5,4 miljard dollar in de boeken, tegen 3,5 miljard dollar een jaar eerder. Analisten hadden in doorsnee gerekend op 5,3 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 1,5 miljard dollar, tegen 512 miljoen dollar een jaar eerder.

Er waren dagelijks bijna 1 miljard mensen mobiel actief op Facebook, die grens werd net niet geslecht met 989 miljoen aan het einde van maart. Ongeveer 1,65 miljard mensen bezochten Facebook minimaal een keer per maand in het kwartaal, tegen 1,59 miljard in de voorgaande verslagperiode.

Fors hogere omzet voor Facebook
Fors hogere omzet voor Facebook (Foto: ANP)

Will Ferrell kruipt in huid Ronald Reagan

Will Ferrell gaat Ronald Reagan spelen in een film over de voormalig president. De komiek gaat de film, die Reagan gaat heten, ook produceren.

De film speelt zich af tijdens de tweede ambtstermijn van Reagan aan het einde van de jaren tachtig. Volgens het script krijgt een stagiair de taak Reagan ervan te overtuigen dat hij de president speelt in een film, wanneer hij dement begint te worden.

Het script werd geschreven door Mike Rosolia, meldt The Hollywood Reporter.

Will Ferrell kruipt in huid Ronald Reagan
Will Ferrell kruipt in huid Ronald Reagan (Foto: BuzzE)

Prince in het bezit van pijnstillers

Prince had pijnstillers in zijn bezit toen hij overleed. Of deze pijnstillers, die de artiest met een doktersrecept had verkregen, iets met zijn dood te maken hadden wordt volgens NBC News nog onderzocht.

De lokale politie heeft de hulp ingeroepen van de federale Drug Enforcement Administration, dat moet onderzoeken waar de medicijnen vandaan kwamen en voor welke medicijnen Prince een recept had. Eerder deze week meldde People al dat Prince gebruik maakte van de pijnstiller Percocet, volgens vrienden om te leven met pijn van zijn jarenlange actieve optredens op hoge hakken. Geruchten dat hij cocaïne gebruikte worden door bekenden van de zanger ontkend.

Prince overleed op 21 april. Vrijdag werd een autopsie uitgevoerd, maar het kan nog weken duren voordat de resultaten bekend zijn.

Prince in het bezit van pijnstillers
Prince in het bezit van pijnstillers (Foto: BuzzE)

Bloedbad na ruzie migranten en smokkelaars

Een ruzie tussen Egyptische migranten en Libische mensensmokkelaars is woensdag uitgedraaid op een bloedbad. Minstens negen Egyptenaren en drie Libische smokkelaars kwamen om het leven door het geweld in de Libische plaats Bani Walid.

Volgens een functionaris waren de migranten en de smokkelaars met elkaar in aanvaring gekomen over geld. Een groep Egyptenaren vermoordde drie van de smokkelaars en ging ervandoor. Later werden ze aangehouden bij een checkpoint, waar het de politie was opgevallen dat er bloed op hun auto zat.

Een vierde smokkelaar, die nog leefde, kwam naar het politiebureau waar de Egyptenaren werden vastgehouden en opende daar het vuur op hen. Wat er met hem is gebeurd, is niet duidelijk. Volgens de VN-missie in het Noord-Afrikaanse land ligt het dodental mogelijk nog hoger: dertien Egyptenaren zouden zijn omgekomen.

Libië is na de afzetting van en moord op dictator Muammar Kaddhafi steeds verder tot chaos vervallen. Het land herbergt talloze gewapende groepen, waaronder milities die trouw hebben gezworen aan IS. Voor honderdduizenden mensen is Libië vooral een springplank naar Europa.

Bloedbad na ruzie migranten en smokkelaars
Bloedbad na ruzie migranten en smokkelaars (Foto: ANP)

Irak wijst Al Jazeera de deur

Nieuwszender Al Jazeera mag geen verslag meer doen in Irak. De Iraakse autoriteiten hebben de zender uit Qatar, die wereldwijd uitzendt, woensdag gemeld dat de licentie wordt ingetrokken. Het kantoor in hoofdstad Bagdad is onder dwang gesloten. De officiële redenen voor het besluit zijn "overtredingen van de gedragscode en regels over uitzendingen", meldde de zender zelf.

Al Jazeera is "geschokt en verbijsterd" over de beslissing. In een verklaring liet de nieuwszender weten verslag te blijven doen van het Iraakse nieuws, "voor het publiek daar en in de rest van de wereld". Al Jazeera ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en stelt zich te houden aan "de hoogste professionele standaard".

De intrekking van de licentie is een besluit van de Iraakse Communicatie- en Mediacommissie. Volgens Al Jazeera is de actie "in strijd met de beloften van de Iraakse regering om de vrijheid van meningsuiting te beschermen". De zender hoopt op een oplossing.

Irak wijst Al Jazeera de deur
Irak wijst Al Jazeera de deur (Foto: ANP)

Toezichthouder voor erfenis Prince

Het juridische getouwtrek om de erfenis van Prince kan beginnen. De rechtbank in Carver County in de Amerikaanse staat Minnesota heeft woensdag bevestigd dat de overleden zanger inderdaad geen testament heeft laten opmaken. De rechter heeft daarom een toezichthouder aangesteld om de nalatenschap van Prince te beheren, meldt TMZ.

De rechtbank komt daarmee tegemoet aan een verzoek van de zus van Prince, Tyka, die dinsdag om het aanstellen van een onafhankelijk executeur-testamentair vroeg. De bank Bremer Trust, waar de zanger jarenlang zaken deed, houdt in ieder geval een halfjaar toezicht totdat er een persoonlijke vertegenwoordiger wordt benoemd.

Waarschijnlijk gaat de erfenis, die zo'n 150 miljoen dollar telt, volledig naar de nabestaanden, onder wie de halfbroers en -zussen van Prince. De precieze verdeling moet in de komende maanden duidelijk worden. Maandag is de eerstvolgende hoorzitting.

Toezichthouder voor erfenis Prince
Toezichthouder voor erfenis Prince (Foto: BuzzE)

Nederland op de Olympische Spelen 2016

Op het moment dat deze special voor het eerst online staat - 8 oktober 2015 om 18.00 uur Nederlandse tijd - kennen we een mijlpaal op de weg naar de Olympische Spelen van 2016. Het is dan namelijk exact 300 dagen voor het begin van de allereerste olympische wedstrijd in Rio de Janeiro: de eerste wedstrijd in de groepsfase van het vrouwenvoetbal. Het lijkt ons een uitstekend moment om voor de eerste keer dit overzicht online te zetten, waarin van elke sport beschreven staat hoe Nederlanders zich kunnen kwalificeren, wie zich al voor Rio geplaatst hebben en hoe de nog niet geplaatste sporters ervoor staan. De enige sport waar we geen pagina voor hebben gemaakt is de ritmische gymnastiek, simpelweg omdat het de enige sport was zonder ook maar enige Nederlandse vertegenwoordiging op de afgelopen wereldkampioenschappen. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.