Cybercrimineel krijgt zeven jaar cel

Een cybercrimineel uit Estland verdwijnt ruim zeven jaar achter de tralies in de Verenigde Staten. Vladimir Tsastsin (35) is veroordeeld tot 87 maanden cel voor het besmetten van meer dan vier miljoen computers in ruim honderd landen.

Daarmee pleegde hij een opvallende fraude. Hij roofde geen bankrekeningen, eiste geen losgeld voor gegijzelde bestanden, maar stuurde de gedupeerden zonder dat ze het wisten naar zijn websites. Daarop stonden advertenties. Door de hoge bezoekersaantallen streek Tsastsin veel reclame-inkomsten op.

Klikfraude, heet de handelwijze van Tsastsin. Computers werden besmet doordat mensen bepaalde sites bezochten of software installeerden om videobestanden te bekijken. De malware van Tsastsin veranderde de instellingen. Gedupeerden gingen niet naar de site die ze hadden aangeklikt, maar naar een site van Tsastsin. Zijn malware zorgde ook voor 'advertising replacement'. Als iemand bijvoorbeeld de site van een krant bezocht, werd de reclame van een adverteerder weggedrukt door een advertentie van Tsastsin. Hij kreeg het geld en de echte adverteerders betaalden voor niets.

Tsastin werd voor 2,5 miljoen dollar geplukt. Vier handlangers waren eerder al veroordeeld. Ze kregen allemaal drie tot vier jaar celstraf. Een andere verdachte is nog op vrije voeten.

Cybercrimineel krijgt zeven jaar cel
Cybercrimineel krijgt zeven jaar cel (Foto: BuzzT)