Amsterdam krijgt fietsburgemeester

Redactie

Het moet een wereldwijd project worden, maar Amsterdam bijt het spits af: de stad krijgt op 24 juni een fietsburgemeester. Hij of zij wordt de komende twee jaar de schakel tussen de fietsers in de stad en de gemeente, ,,de stem van de fietser op het stadhuis", zegt Maud de Vries van CycleSpace.

CycleSpace is een nieuwe organisatie die fietsen in de hoofdstad gaat promoten en innovaties ingang gaat zetten. De komst van een fietsburgemeester, naar voorbeeld van de nachtburgemeester, is een van de plannen. Ook kunnen buitenlandse steden hun licht komen opsteken in 'fietslaboratorium' Amsterdam en profiteren van de Nederlandse kennis en kunde.

Verder wil CycleSpace oplossingen bedenken voor het fietsparkeren en fietslessen voor buitenlandse bezoekers organiseren.

Amsterdammers kunnen zichzelf (of een ander) vanaf 1 mei kandideren. De eerste fietsburgemeester ter wereld wordt op 24 juni door burgemeester Eberhard van der Laan geïnaugureerd. Na Amsterdam wil CycleSpace ook andere wereldsteden als Peking, Chicago en Kaapstad aan een fietsburgemeester helpen.

Amsterdam krijgt fietsburgemeester
Amsterdam krijgt fietsburgemeester (Foto: ANP)