FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 april 2016

Gemeente doet later uitspraak in 'vergiet-gate'

De gemeente Eindhoven weigerde vrijdagmiddag om direct uitspraak te doen in het beroep dat Mathé had ingediend. Mathé wil graag een nieuw rijbewijs, met pasfoto waarop hij staat afgebeeld met een vergiet, het officiële hoofddeksel van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. En dat mag niet van de gemeente Eindhoven. 

Volgens de gemeente was het rijbewijs van Mathé nog twee jaar geldig en was er daarom geen reden om nu al een nieuw exemplaar aan te vragen. Het verweer hierop luidde dat er in Nederland geen wet bestaat die zegt dat een rijbewijs pas vervangen mag worden als het al verlopen is. Volgens de verdediging kwam de gemeente vandaag pas met dit argument op de proppen, omdat de officiële reden voor de afwijzing het vergiet op de foto was.

Verder beweert de gemeente Eindhoven dat er voor het Pastafarisme geen uitzonderingen gemaakt mogen worden, aangezien de aanhangers van de religie niet onder groepsdruk staan. Met andere woorden: voor een geloof dat zijn aanhangers onderdrukt en tegenstanders uitmoordt worden wel uitzonderingen gemaakt. 

Aan het einde van de hoorzitting gaf de jurist die Mathé bijstond aan dat hij de indruk had dat de zaak al beklonken was nog voordat hij begonnen was: "tijdens een bezwaarprocedure dient de gemeente een volledige heroverweging te maken. Ik heb de indruk dat de zaak al beklonken is, het is jammer dat ik u niet kan wraken zoals in de rechtbank."

Update 23.30 uur
Inmiddels heeft Mathé zijn betoog tijdens de zitting openbaar gemaakt. Een enkele passage die de kern van de zaak weergeeft is de volgende: "Volgens de gemeente is ons geloof geen écht geloof. En de gemeente denkt tevens beter te weten hoe wij ons vergiet moeten dragen. Daarmee schoffeert u niet alleen mij, maar ook alle Pastafariërs die vandaag helemaal naar Eindhoven zijn gekomen, of deze zitting hadden willen volgen via een livestream. U zult ondertussen wel inzien dat deze minachtende houding tegenover Pastafariërs juist averechts werkt. Hoe denigrerender u doet, hoe meer er van ons op de been komen om u het tegendeel te bewijzen."

De jurist die Mathé vandaag bijstond zal zijn betoog morgen naar buiten brengen. De gemeente heeft gerekend vanaf het einde van de bezwaartermijn zes weken de tijd om een beslissing te nemen. Uiterlijk voor 24 mei moet er dus een antwoord van de gemeente op tafel liggen. 

Vergiet-gate Eindhoven (Foto: BlackLining)
Vergiet-gate Eindhoven (Foto: BlackLining)Vergiet-gate Eindhoven (Foto: BlackLining)
Vergiet-gate Eindhoven (Foto: BlackLining)

'IS-hackers publiceren info over New Yorkers'

Hackers van Islamitische Staat (IS) hebben persoonlijke gegevens van duizenden inwoners van New York naar buiten gebracht. Ze roepen aanhangers op de burgers aan te vallen. Agenten hebben de mensen op de lijst op de hoogte gebracht, maar het is niet duidelijk hoe concreet het gevaar is.

Op de lijst zouden namen, woonadressen en e-mailadressen staan. Sommige gegevens zouden achterhaald zijn. De FBI, de federale recherche, wil niets zeggen over de dreiging, maar laat alleen weten dat het regelmatig mensen waarschuwt als iets aan het licht komt tijdens een onderzoek.

'IS-hackers publiceren info over New Yorkers'
'IS-hackers publiceren info over New Yorkers' (Foto: BuzzT)

Doorrijder fataal ongeluk peuter langer vast

Het voorarrest van de achttienjarige verdachte die woensdagmiddag doorreed nadat hij een jongetje van drie in Breda had aangereden, is met twee weken verlengd. De peuter bezweek ter plekke in de Veurnestraat aan zijn verwondingen.

De toegesnelde hulpdiensten konden niets meer voor het slachtoffertje doen. Het jochie werd waarschijnlijk tientallen meters meegesleurd door de auto, liet de politie eerder weten.

Volgens het Openbaar Ministerie wordt de jongeman verdacht van doodslag en het overtreden van de opiumwet. Verder kan een woordvoerster nog niet op de zaak ingaan. Wel zegt ze dat het onderzoek nog bezig is.

De verdachte meldde zichzelf woensdagavond bij de politie.

Doorrijder fataal ongeluk peuter langer vast
Doorrijder fataal ongeluk peuter langer vast (Foto: ANP)

Muziek Prince massaal illegaal gedownload

Na de dood van Prince wordt zijn muziek massaal illegaal gedownload. In de week na zijn overlijden werden de songs When Doves Cry, I Would Die 4 U en Let's Go Crazy meer dan 230.000 keer zonder te betalen binnengehaald. Dat is meer dan tien keer zoveel als in de week voor zijn dood, meldt Variety.

Prince voerde gedurende zijn hele carrière strijd tegen piraterij en het zonder toestemming aanbieden van zijn songs op downloadwebsites. Hij dreigde zelfs met rechtszaken tegen fans die links naar websites met zijn muziek op internet plaatsten.

Lionel Richie sloot zich woensdag aan in de lange rij van collega-muzikanten die op hun wijze aandacht besteden aan de dood van Prince. Tijdens de openingsshow van zijn Las Vegas-concerten bracht de 66-jarige zanger songs van Michael Jackson en Prince. "We verloren hen veel te vroeg. Prince had het grootste talent van de wereld. Ik doe mijn best om zijn genialiteit te benaderen, en ik dacht dat het mijne best goed was,"zei Richie tegen het pubiek.

Muziek Prince massaal illegaal gedownload
Muziek Prince massaal illegaal gedownload (Foto: BuzzE)

Wezel legt deeltjesversneller CERN plat

De deeltjesversneller van de Europese onderzoeksorganisatie CERN ligt voorlopig stil. Een wezel wist naar binnen te sluipen en zorgde voor kortsluiting in een transformator, meldt de BBC vrijdag. Het roofdier overleefde het uitstapje niet.

De deeltjesversneller in het Zwitserse Genève stond aan toen er plots een "ernstige elektrische verstoring" ontstond, zei een woordvoerder. De wezel is op geen enkel moment in de tunnel geweest waarin deeltjes op grote snelheid op elkaar af worden geschoten. Wanneer de deeltjesversneller weer aan kan, zei de woordvoerder niet.

Wezel legt deeltjesversneller CERN plat
Wezel legt deeltjesversneller CERN plat (Foto: ANP)

Racisme zet streep door John Wayne-dag in VS

De plannen voor een officiële John Wayne-dag in Californië kunnen in de prullenbak. Het staatscongres stemde een voorstel om 26 mei aan de cowboyheld op te dragen weg vanwege Waynes racistische opvattingen, meldden Amerikaanse media.

Congreslid Luis Alejo was een van de mensen die tegen het voorstel stemden en haalde daarbij een Playboy-interview met Wayne uit 1971 aan. "Ik geloof in blanke heerschappij totdat de zwarten genoeg zijn opgeleid dat ze zich verantwoordelijk kunnen gedragen", zei Wayne destijds.

Over de bloedige strijd met de oorspronkelijke bevolking van de Verenigde Staten had Wayne ook een uitgesproken mening. "Het was een kwestie van overleven. Veel mensen hadden nieuw land nodig en de indianen waren egoïstisch en wilden het voor zichzelf houden."

Republikeins Congreslid Matthew Harper, die de John Wayne-dag had voorgesteld, klaagde na de stemming over de 'orthodoxie van politieke correctheid'. "Verzet tegen de John Wayne-dag is hetzelfde als verzet tegen appeltaart, vuurwerk, honkbal, vrijhandel en Onafhankelijkheidsdag", aldus een getergde Harper.

Racisme zet streep door John Wayne-dag in VS
Racisme zet streep door John Wayne-dag in VS (Foto: BuzzE)

Eerste La Place in oude V&D gaat weer open

Het eerste La Place-restaurant in een voormalig warenhuis van V&D heropent zaterdag de deuren. Sportwinkelketen Topshelf begint een nieuwe megastore in het oude V&D-pand in Arnhem. Daarom kan de oude La Place daar ook weer open.

Supermarktconcern Jumbo, de nieuwe eigenaar van de restaurantketen, laat weten dat ruim 80 procent van het personeel in de vestiging voorheen ook al in dienst was bij La Place.

V&D ging eind vorig jaar failliet. Alleen voor de zelfstandige filialen van La Place bleek een doorstart mogelijk. Jumbo heeft aangegeven ambitieuze plannen te hebben met de restaurants. De super wil het aantal vestigingen komende tijd flink uitbreiden. Jumbo is hiervoor ook in gesprek met verhuurders van andere oude V&D-panden. Inclusief het nieuwe restaurant in Arnhem telt La Place nu 56 filialen, waarvan 48 in Nederland. Bij de keten werken ruim 1600 mensen.

Eerste La Place in oude V&D gaat weer open
Eerste La Place in oude V&D gaat weer open (Foto: ANP)

Tientallen arrestaties bij rellen in Parijs

De politie in Parijs heeft 27 mensen aangehouden na nachtelijke rellen met grote groepen gemaskerde jongeren in het centrum van de stad. De rellen volgden op een dag van demonstraties tegen hervormingen van de Franse arbeidswetgeving, waarbij het eveneens tot gewelddadige confrontaties kwam.

In de vroege ochtenduren trok de politie op naar de Place de la République, waar de afgelopen maand permanent is gedemonstreerd. De politie veegde het plein schoon nadat jongeren auto's in brand hadden gestoken en met stenen hadden gegooid.

Donderdag werden bij rellen in onder meer Parijs, Marseille, Bordeaux en Rennes circa honderd actievoerders gearresteerd.

Actievoerders protesteren al sinds begin maart tegen de nieuwe wet. Die maakt het voor werkgevers onder andere mogelijk flexibeler werktijden in te voeren en mensen makkelijker te ontslaan. Ook zou de wet leiden tot lagere ontslagvergoedingen. Het parlement vergadert naar verwachting komende week over de nieuwe wet.

Tientallen arrestaties bij rellen in Parijs
Tientallen arrestaties bij rellen in Parijs (Foto: ANP)

Werkloosheid in eurozone neemt af

De werkloosheid in de eurolanden is in maart gedaald naar het laagste niveau sinds augustus 2011. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag.

De werkloosheid in de eurozone ging vorige maand omlaag naar 10,2 procent van de beroepsbevolking. In februari stond de teller volgens een nieuwe schatting op 10,4 procent, net zoals in de voorgaande maanden. Eerder werd voor februari nog een afname tot 10,3 procent gemeld. In maart vorig jaar bedroeg de werkloosheid in de muntunie gemiddeld 11,5 procent.

De laagste werkloosheid werd in maart opnieuw gemeten in Duitsland, waar 4,2 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan had. Spanje en Griekenland spannen onveranderd de kroon, met een werkloosheid van 20 à 24 procent. In Nederland zakte de werkloosheid vorige maand marginaal, tot 6,4 procent.

Werkloosheid in eurozone neemt af
Werkloosheid in eurozone neemt af (Foto: ANP)

Vanaf 75 jaar keuring bij verlenging rijbewijs

De man die vrijdag in Limburg een dodelijk ongeluk veroorzaakte was 87 jaar. Hij reed op de verkeerde helft van de snelweg en ramde een auto met daarin een moeder en drie kinderen. De moeder (39 jaar) kwam daardoor om het leven en twee kinderen raakten zwaargewond. Verkeersexperts gaven in augustus aan dat ze vinden dat er maatregelen moeten komen om oudere automobilisten veiliger aan het verkeer te laten deelnemen, omdat het aantal ouderen dat in het verkeer om het leven komt behoorlijk toeneemt.

Momenteel is het zo dat mensen vanaf 75 jaar bij verlenging van hun rijbewijs zich moeten laten keuren door een arts. Als die keuring goed verloopt, wordt het rijbewijs weer met vijf jaar verlengd. Als iemand een progressieve aandoening heeft, dus een chronische ziekte die steeds erger wordt (zoals diabetes of alzheimer), dan wordt het rijbewijs voor een kortere periode dan vijf jaar verlengd, zo legt een woordvoerster van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) uit.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) ziet op dit moment geen reden om aan de huidige regels iets te veranderen. "Ik heb niet voor ogen dat deze groep het veel slechter doet", zei ze over senioren op de weg. Mensen blijven juist langer gezond en in staat om van hun rijbewijs gebruik te maken. Als iemand ziek wordt, de familie alarm slaat of de politie ziet dat iemand niet meer stabiel rijdt, kan volgens de minister tussentijds worden ingegrepen.

De bewindsvrouw wees er tevens op dat eerder deze week een dodelijk ongeval werd veroorzaakt door juist een heel jong iemand. In Breda werd een peuter doodgereden door een jongen van achttien.

Vanaf 75 jaar keuring bij verlenging rijbewijs
Vanaf 75 jaar keuring bij verlenging rijbewijs (Foto: ANP)

Vijf plaatsen straf voor Vettel

De vrijdag in Sochi was niet de beste dag uit de loopbaan van Ferrari-kopman Sebastian Vettel. De Duitser viel tijdens de tweede vrije training stil met electronicaproblemen na slechts tien rondjes. Daarbij komt nu ook nog een gridpenalty van vijf plekken. Vettel heeft een nieuwe versnellingsbak nodig en heeft deze derhalve laten wisselen. Versnellingsbakken mogen straffeloos gewisseld worden nadat ze zes opeenvolgende raceweekenden mee zijn gegaan. Zover kwam de bak van Vettel helaas niet.

Standbeeld voor AC/DC-zanger Bon Scott

Voormalig AC/DC-frontman Bon Scott krijgt een eigen standbeeld in zijn thuisstad Kirriemuir in Schotland. Het beeld wordt komend weekeinde onthuld op het naar Scott vernoemde BonFest festival.

De bronzen versie van Scott is het resultaat van een twee jaar durende crowdfundingcampagne. Het beeld kostte 45.000 pond (zo'n 58.000 euro) en wordt onthuld door voormalig AC/DC-bassist Mark Evans, meldt BBC.

Scott overleed op 19 februari 1980 door een acute alcoholvergiftiging. Hij werd na zijn dood vervangen door Brian Johnson.

Standbeeld voor AC/DC-zanger Bon Scott
Standbeeld voor AC/DC-zanger Bon Scott (Foto: BuzzE)

Miljoenen voor verdere groei Schiphol

Het station van Schiphol gaat flink op de schop om meer mensen te kunnen verwerken. Hiervoor trekken Rijk, NS en Amsterdam 200 tot 600 miljoen euro uit. Het is een van de plannen van het kabinet om de luchthaven de komende jaren verder te laten groeien.

De positie van de nationale luchthaven staat onder druk door concurrentie uit onder meer Turkije en de Golfstaten. De ministerraad stemde vrijdag in met een Actieplan Schiphol om de bereikbaarheid te verbeteren en de kosten van de luchthaven terug te brengen.

Heffingen gaan omlaag of worden stopgezet. Om luchtvaartmaatschappijen tegemoet te komen daalt de securityheffing. Deze toeslag vormt een aanzienlijk deel van de totale luchthavengelden. Verder hoeft Schiphol niet meer op te draaien voor planschade aan woningen in de omgeving. Dat scheelt 10 miljoen euro per jaar.

Eerder deze maand ging het kabinet al akkoord met meer woningbouw rond Schiphol. Daar staat nu nog een rem op.

Miljoenen voor verdere groei Schiphol
Miljoenen voor verdere groei Schiphol (Foto: ANP)

Purple Rain op herhaling in singleslijst

Het overlijden van Prince heeft ervoor gezorgd dat Purple Rain opnieuw binnenkomt in de Single Top 100. Een week na de dood gaat zijn grootste hit (nummer 1 in 1984) op herhaling op nummer 54. Ook Sometimes It Snows in April uit 1986 krijgt een notering, op plaats 63. Die single wist niet eerder de Nederlandse hitlijsten te halen.

De twee Prince-noteringen zijn aanmerkelijk lager dan andere grote overleden artiesten scoorden na hun dood. Zo kwam David Bowie een week na zijn overlijden met elf platen de lijst binnen en beheerste Michael Jackson liefst een derde van de lijst toen hij in 2009 met 33 hits op herhaling ging.

Het lage aantal Prince-liedjes valt te verklaren doordat streams tegenwoordig zwaar meetellen in de Single Top 100 en de nummers van Prince alleen beschikbaar zijn via Tidal.

Drake blijft ondertussen de singleslijst aanvoeren met One Dance. Hij breidt deze week zijn voorsprong uit waardoor Cheat Codes en Fifth Harmony het nakijken hebben.

Single Top 10 week 18
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Drake feat. Wizkid & Kyla - One Dance
2. (2) Cheat Codes x Kriss Kross Amsterdam - Sex
3. (3) Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign - Work From Home
4. (4) Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
5. (5) Sia - Cheap Thrills
6. (6) Alan Walker - Faded
7. (8) Fais feat. Afrojack - Hey
8. (7) Jonas Blue feat. Dakota - Fast Car
9. (11) The Chainsmokers feat. Daya - Don't Let Me Down
10. (14) Tinie Tempah feat. Zara Larsson - Girls Like

Purple Rain op herhaling in singleslijst
Purple Rain op herhaling in singleslijst (Foto: BuzzE)

Polen weert Kremlin-motorclub

De Poolse ambassadeur in Moskou is vrijdag op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden. Ambassadeur Katarzyna Pelczynska-Nalecz moet volgens het Russische persbureau RIA uitleg komen geven over de weigering om leden van een Russische motorclub toe te laten.

De motorclub de Nachtwolven staat te boek als zeer pro-Vladimir Poetin, de Russische president. Het Poolse televisiestation TVP Info berichtte vrijdag dat de regering in Warschau de motorrijders de toegang tot het land wil ontzeggen.

De groep zou zondag op weg van Moskou naar Berlijn vanuit Wit-Rusland bij de Poolse grens aankomen. Vorig jaar moesten de Nachtwolven op hun 'zegetocht' ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa ook om Polen heen rijden.

Polen weert Kremlin-motorclub
Polen weert Kremlin-motorclub (Foto: ANP)

Kabinet voert druk op NS op

De reistijd van de snelle treinen tussen Amsterdam en Brussel moet eind 2017 een half uur korter zijn. Dat is een van de afspraken die staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) maakt met de NS om het vervoer over de hogesnelheidslijn HSL-Zuid snel te verbeteren.

Zij zet de NS daarbij onder druk. Als de NS nu faalt, kan de overheid ervoor kiezen te gaan samenwerken met een ander bedrijf. Dijksma laat sowieso onderzoeken of een andere vervoerder het beter kan. Dat zet druk op de NS om beter te presteren. Ook de touwtjes bij spoorbeheerder ProRail worden aangehaald. Het wordt een zelfstandige overheidsorganisatie en kan zo scherper worden aangestuurd.

Door de NS op de huid te zitten bij de nieuwe poging om snelle treinverbindingen tussen Amsterdam en Brussel te realiseren, hoopt Dijksma hoopt het vertrouwen van de treinreizigers herstellen. Dat vertrouwen kreeg een knauw door alle problemen met de Fyra. Ook de opvolger, Intercity Direct, valt veelvuldig uit.

Jaren te laat
De Italiaanse hogesnelheidstrein Fyra kwam jaren te laat en reed uiteindelijk maar vijf weken tussen Amsterdam en Brussel. De flitstreinen werden met mankementen teruggestuurd naar de fabriek. De flop kostte de NS ongeveer 800 miljoen euro. De NS mag nog tot 2025 op de HSL rijden.

Het kabinet reageerde vrijdag op de aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie die het debacle met de Fyra onderzocht. De commissie oordeelde dat opeenvolgende kabinetten teveel oog hadden voor mogelijke opbrengsten van de HSL-Zuid, terwijl de NS vooral zijn eigen monopoliepositie veilig wilde stellen. De opdracht is volgens Dijksma duidelijk. "Scherpe afspraken met NS moeten tot resultaten leiden, en tot meer tevreden reizigers. Dat is het doel."

Toekomst
Dijksma wil dat de reistijd van de Intercity Direct vanaf volgend jaar met 'ongeveer een half uur' wordt verkort. De reis moet 'betaalbaar' zijn en moet zonder reservering gemaakt kunnen worden.

Het kabinet bekijkt ook de toekomst van het spoor na 2024. Nog dit jaar worden verschillende scenario's uitgewerkt waarbij onder meer wordt gekeken naar de mate van marktwerking en de omvang van het hoofdrailnet. Dat laatste is nu in handen van de NS.

Kabinet voert druk op NS op
Kabinet voert druk op NS op (Foto: ANP)

'Nieuwe Battlefield onthuld op 6 mei'

Er komt een speciaal Battlefield-event op 6 mei, waar hoogstwaarschijnlijk het nieuwste deel van de franchise aangekondigd gaat worden. Op de facebook-pagina van Battlefield is zojuist een link gepost naar een website, waar een countdown te zien is die aftelt naar 6 mei.

Het gerucht van een nieuwe Battlefield ging al een tijdje rond. De CEO van EA Andrew Wilson kondigde al aan dat er een nieuwe 'battlefield ervaring' rond de kerst moet uitkomen, en een Zwitsere webshop lekte per ongeluk informatie over wat wellicht de setting van de nieuwe Battlefield zou kunnen zijn. De game zou zich afspelen tijdens de eerste wereldoorlog.

We zullen het 6 mei weten. Het evenement begint om 11 uur 's nachts Nederlandse tijd.

Battlefieldaankondiging
'Nieuwe Battlefield onthuld op 6 mei'

Beyoncé wipt Lil' Kleine van eerste plaats

Beyoncé is de nieuwe aanvoerster van de Album Top 100. De Amerikaanse zangeres komt met haar nieuwe album Lemonade binnen op de eerste plaats en verdrijft daarmee Lil' Kleine na zes weken van de top.

Lemonade kwam zaterdagnacht uit op streamingdienst Tidal en verscheen maandag ook op iTunes. De plaat verkoopt bijna drie keer zo veel als de nummer twee: Don't Wake Me Up van Miss Montreal.

Beyoncé is niet de enige artiest die goed scoort deze week. Prince weet een week na zijn dood met liefst zes cd's de albumlijst binnen te komen. Daarvan is Purple Rain op plaats acht de hoogste. In de Midprice Top 50, de albumlijst voor cd's met een lagere inkoopprijs, heerst de overleden popster. Hij bezet daar de gehele top drie met respectievelijk The Very Best of Prince, Ultimate en Sign 'O' the Times. Daarnaast krijgen nog vijf albums een notering.

Album Top 10 week 18
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Beyoncé - Lemonade
2. (-) Miss Montreal - Don't Wake Me Up
3. (1) Lil' Kleine - WOP!
4. (-) Marianne Weber & John de Bever - Dat is de liefde
5. (2) Justin Bieber - Purpose
6. (6) Adele - 25
7. (-) Prince & The Revolution - Purple Rain
8. (9) Coldplay - A Head Full Of Dreams
9. (3) Ladies of Soul - Live At The Ziggo Dome 2016
10. (11) SBMG - Richting kraaie

Beyoncé wipt Lil' Kleine van eerste plaats
Beyoncé wipt Lil' Kleine van eerste plaats (Foto: BuzzE)

Weer tweede plaats Dumoulin in Romandië

In de Ronde van Romandië is Tom Dumoulin voor de tweede keer deze week op een tweede plaats geëindigd in de tijdrit. De wielrenner van Giant-Alpacin verloor in een lastige tijdrit van 15 kilometer van de Fransman Thibaut Pinot, die twee seconden sneller was dan de Nederlander.

Dumoulin was op bovenop het klimmetje halverwege tien seconden trager dan de renner van FdJ, die dit jaar als ploeg zijnde enorme progressie in de tijdrit hebben geboekt. Na de afdaling was Dumoulin wel dichterbij gekomen maar strandde dus op twee seconden. Na de proloog van deze ronde en de proloog van Parijs-Nice is het al de derde tweede plaats voor Dumoulin in een tijdrit dit seizoen.

Voor het klassement deed Nairo Quintana goede zaken. De Colombiaan werd zesde in de tijdrit en behield zijn leiderstrui met verve. In het klassement staat hij 23 seconden voor op Pinot en 26 op de Rus Ilnur Zakarin. Tom Dumoulin is de beste Nederlander op plaats vijf met 50 seconden achterstand op Quintana. 

COC boos om songfestivalverbod regenboogvlag

Het COC vindt het idioot dat tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden niet 'politiek' gewapperd mag worden met de regenboogvlag. De belangenvereniging voor homoseksuelen gaat protest aantekenen bij de festivalorganisatoren, maakte ze vrijdag bekend.

"Dit verbod kan er toe leiden dat hét symbool van de LHBT-gemeenschap onzichtbaar wordt op het festival en dat is idioot", stelt COC-voorzitter Tanja Ineke. "Want in de praktijk kan je natuurlijk helemaal geen onderscheid maken tussen 'trots' en 'politiek' wapperen."

Het nieuwe vlaggenprotocol van het songfestival werd vrijdag bekendgemaakt. Alle nationale vlaggen van lidstaten van de Verenigde Naties, met een voorkeur voor de deelnemende landen, zijn toegestaan. De vlag van Europa en de regenboogvlag mogen alleen de lucht in als ze niet worden gebruikt om een politiek statement te maken. De organisatie van het songfestival wil zo de politiek neutrale aard van het evenement bewaken.

Diversiteit
Het COC vindt dat het songfestival met de nieuwe regels 'ongerechtvaardigd onderscheid maakt tussen het wapperen met een vlag die staat voor de seksuele identiteit en een vlag die staat voor de nationale identiteit'. "Laat Eurovisie landen aanspreken die LHBT-mensenrechten schenden, in plaats van mensen die met de regenboogvlag wapperen. Laat Eurovisie een festival van de diversiteit blijven."

De belangenvereniging gaat protest aantekenen bij de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het festival. Ook is het COC van plan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de AVROTROS, die het festival in Nederland uitzendt, vragen om tegen het verbod te protesteren.

COC boos om songfestivalverbod regenboogvlag
COC boos om songfestivalverbod regenboogvlag (Foto: BuzzE)

Bertens niet naar finale WTA-toernooi Rabat

Kiki Bertens heeft een finaleplaats bij het WTA-toernooi in Rabat uit haar handen laten glippen. De tennisster stond met 6-2 en 5-3 voor tegen de Nieuw-Zeelandse Marina Erakovic, maar moest alsnog buigen na drie sets.

Lang was er geen vuiltje aan de lucht voor de Wateringse, die op 5-3 in de tweede set mocht serveren voor de wedstrijd Juist toen werd Bertens gebroken en nadat ze in de tie-break nog een matchpoint miste, wist Erakovic er nog een derde set uit te slepen.

Op 4-5 kreeg Bertens haar eerste wedstrijdpunten tegen, wist deze nog wel weg te werken, maar twee games later moest ze alsnog het onderspit delven.

Jongen (16) neergestoken in Den Haag

Een zestienjarige jongen is vrijdag op de Laakkade in Den Haag neergestoken. Hij vluchtte daarna gewond een kapperszaak binnen aan de Goeverneurlaan.

Vanuit de kapperszaak werd de politie gewaarschuwd. Het slachtoffer werd vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij is geopereerd.

De reden voor de steekpartij is nog niet duidelijk. De politie heeft de jongen nog niet kunnen horen.

De politie vond in de omgeving van de steekpartij een mes dat vermoedelijk is gebruikt.

Jongen (16) neergestoken in Den Haag
Jongen (16) neergestoken in Den Haag (Foto: ANP)

Monstertruckchauffeur gaat in hoger beroep

Mario D., de chauffeur van de monstertruck die in 2014 in Haaksbergen met zijn monstertruck het publiek inreed, gaat in hoger beroep tegen de straf die de rechtbank in Almelo hem heeft opgelegd.

Twee weken geleden kreeg de stuntman vijftien maanden cel voor het drama waarbij drie doden en meer dan 24 gewonden vielen. Ook mag hij vijf jaar geen monstertruck besturen. Hij vindt de straf te hoog, bevestigt zijn advocaat Rob Oude Breuil een bericht van RTV Oost. Volgens de advocaat van D. is een werkstraf een gepaste straf.

Monstertruckchauffeur gaat in hoger beroep
Monstertruckchauffeur gaat in hoger beroep (Foto: ANP)

Legendarische kanoërs niet geselecteerd voor Olympische Spelen

Het slalomkanoën tijdens de Olympische Spelen van komende zomer zal het moeten doen zonder twee absolute grootheden uit de sport. Zowel Michal Martikan als Stepanka Hilgertova zijn niet geselecteerd voor de Spelen in Rio.

De Slovaak Martikan is een absolute legende in de sport. In 1996 werd hij in de C-1 op spectaculaire wijze olympisch kampioen: het 17-jarige ventje versloeg de grote Lukas Pollert uit Tsjechië en werd de eerste olympisch kampioen namens onafhankelijk Slowakije ooit. Met zilver in 2000 en 2004, weer goud in 2008 en brons in 2012 groeide Martikan uit tot een ware legende - nog buiten zijn talloze WK-medailles, waaronder vier keer individueel goud en acht wereldtitels met het Slovaakse team. 

Voor de Spelen in Rio moest de 36-jarige Martikan, nog altijd behorend tot de wereldtop, het in de nationale selectiewedstrijden in Slowakije afleggen tegen Matej Benus, die eindelijk uit de schaduw van de grootheid kan treden. Martikan heeft al wel toegezegd zich 'gewoon' op de Spelen van 2020 in Tokyo te richten.

Martikan in actie (Foto: Getty)

Ook het andere land van voormalig Tsjechoslowakije moet het zonder een legende doen. De Tsjechische Hilgertova had afgelopen weekeinde op de befaamde slalombaan in Praag haar laatste kans om zich te plaatsen in de K-1, maar ze verloor van haar 26-jarige landgenote Katerina Kudejova, regerend individueel wereldkampioene. 

Hilgertova maakte al in 1992 haar olympische debuut en wilde in Rio voor de zevende keer op rij naar de Spelen. Als Tsjechoslowaakse werd ze in Barcelona twaalfde, maar in Atlanta 1996 en Sydney 2000 werd Hilgertova gekroond tot olympisch kampioene. Met vijfde, negende en - vier jaar geleden - vierde plekken kwam de nu 48-jarige slalomster steeds in de buurt van eremetaal, maar het bleef bij twee keer goud. Het lijkt niet waarschijnlijk dat Hilgertova er in Tokyo op haar 52e nog bij zal zijn.

Kabinet verkoopt Koninklijke Nederlandse Munt

Het kabinet heeft besloten de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) te verkopen. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vrijdag na de ministerraad. Het sinds 1567 in Utrecht gevestigde staatsbedrijf verkeert al langer in financiële problemen.

De onderneming beperkt zich alleen tot productie van munten en mist daardoor heel veel kansen, verklaarde de staatssecretaris. Bovendien is deze markt structureel moeilijker geworden. "Onder overheidsaandeelhoudersschap kan het bedrijf niet echt tot bloei komen."

Er hebben zich inmiddels al bedrijven gemeld om de Koninklijke Nederlandse Munt te kopen. Hoeveel het moet opbrengen of wanneer de verkoop rond is, kon Wiebes niet zeggen.

De KNM laat weten dat de bewindsman met de verkoop "een logische weg volgt die duidelijkheid geeft voor de toekomst en tegelijkertijd de continuïteit waarborgt".

Kabinet verkoopt Koninklijke Nederlandse Munt
Kabinet verkoopt Koninklijke Nederlandse Munt (Foto: ANP)

Ex-kampbewaker heeft spijt en schaamt zich

Reinhold Hanning, voormalig kampbewaker in Auschwitz, heeft vrijdag voor de rechtbank in Detmold spijt betuigd over zijn verleden. "Ik schaam mij ervoor dat ik het onrecht heb zien gebeuren en mij daar niet tegen heb verzet", zei de 94-jarige volgens Duitse media in een verklaring. "Het spijt mij oprecht."

De oud-SS'er staat in Detmold terecht op beschuldiging van medeplichtigheid aan moord op 170.000 mensen. Het Openbaar Ministerie verwijt hem onderdeel te zijn geweest van de vernietigingsmachinerie van de nazi's. Op twaalf voorafgaande zittingsdagen had hij alleen maar gezwegen. Zijn spijtbetuiging las hij vrijdag zittend in een rolstoel voor van een vel papier.

In een uitvoerige verklaring die eerder werd voorgelezen door zijn advocaat gaf Hanning toe van de massamoorden te hebben geweten. Hij zei de herinnering aan zijn tijd als kampbewaker tot aan zijn proces te hebben verdrongen.

Geen excuus
Ex-gevangenen of hun nabestaanden die in het proces optreden als zogenoemde nevenklagers namen geen genoegen met de spijtbetuiging. "Het mag dan zo zijn dat hij een ander mens is, maar voor datgene wat gebeurd is, daarvoor is geen excuus", zei de 95-jarige Leon Schwarzbaum.

Ook nevenklager-advocaat Cornelius Nestler vond de verklaring "dun en inhoudsloos". Maar dat Hanning na zo lang te hebben gezwegen "eindelijk zijn verantwoordelijkheid op zich neemt, toont aan hoe zinvol zulke strafzaken nog zijn", zei Nestler.

Ex-kampbewaker heeft spijt en schaamt zich
Ex-kampbewaker heeft spijt en schaamt zich (Foto: ANP)

30 maanden cel Angels-president Haarlem

President Lysander de R. (34) van de Haarlemse afdeling van motorclub Hells Angels verdwijnt vanwege verboden wapenbezit en mishandeling dertig maanden achter de tralies. Dit heeft de rechtbank in Haarlem vrijdag bepaald. Tegen de man, die direct na het voorlezen van het vonnis werd afgevoerd naar de gevangenis, was twee weken geleden drie jaar cel geëist.

Volgens de rechtbank is bewezen dat De R. te maken heeft met een omvangrijk wapenarsenaal dat in september 2014 werd gevonden in een loods in de Spaarnestad. Bovendien werd hij bestraft voor zijn rol bij een caféruzie in Heemskerk, eind 2014. Daarbij liepen meerdere mensen letsel op.

De politie kwam hem na de inval in de loods op het spoor toen op een deel van de wapens DNA-materiaal werd gevonden dat in zijn richting wees. Het ging onder meer om sporen op tape dat om de lanceerbuis van een raketwerper zat. Eind april 2015 werd hij aangehouden.

Hoger beroep
De loods was eigendom van Haarlemmer Frits P. (54), schoonvader van De R. In het pand werden - verborgen in het plafond - onder meer ook een scherfhandgranaat, een machinepistool en munitie gevonden.

P. kreeg na een eis van eveneens drie jaar gevangenisstraf ook dertig maanden cel opgelegd. Hij werd behalve aan wapenbezit ook schuldig verklaard aan drugsbezit, heling, witwassen en het bezit van illegaal, zwaar vuurwerk.

De verdediging van beide mannen zei direct na het vonnis in hoger beroep te gaan.

30 maanden cel Angels-president Haarlem
30 maanden cel Angels-president Haarlem (Foto: ANP)

FBI krijgt aangepaste hackregels

De FBI is een stap dichterbij het uitbreiden van de hackbevoegheden. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft nieuwe regels goedgekeurd waardoor rechters in de Verenigde Staten de bevoegdheid krijgen toestemming te verlenen om computers te hacken van verdachten in een ander rechtsgebied, meldt Engadget.

Nu nog kan een rechter in New York alleen groen licht geven voor het hacken van een computer van een verdachte in New York. Maar door de gewijzigde regels kan diezelfde rechter straks toestemming verlenen aan de FBI om een computer in bijvoorbeeld Florida, Alaska of waar dan ook te hacken.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie geeft aan dat criminelen nu gemakkelijk de beschikking hebben over geavanceerde technologieën om hun identiteit te verbergen. Op afstand inloggen en toegang verkrijgen is voor politiemensen vaak de enige manier manier om hen te identificeren en op te pakken. Door de wijziging kunnen rechters ook doorzoekingsbevelen in behandeling nemen wanneer het nog onduidelijk is in welk rechtsgebied de verdachte activiteiten zich afspelen.

Richard Salgado van Google gaf eerder wel aan dat de wijziging echter ook ingrijpende gevolgen kan hebben voor de privacy en veiligheidsbelangen van iedereen die internet gebruikt.

Het Amerikaanse Congres heeft overigens tot 1 december om de wijziging tegen te houden of om juist met nog meer veranderingen te komen.

FBI krijgt aangepaste hackregels
FBI krijgt aangepaste hackregels (Foto: BuzzT)

De Punisher krijgt zijn eigen tv-serie

Fans van de Punisher die niet genoeg konden krijgen van zijn aanwezigheid in Daredevil worden op hun wenken bediend: Frank Castle krijgt zijn eigen tv-serie. Dat maakt Entertainment Weekly vandaag bekend.

Het personage, gespeeld door Jon Bernthal, was al een aantal keer onderwerp van een bioscoopfilm, maar bleef altijd een beetje in het vergeethoekje hangen. Daar kwam verandering in toen voor het tweede seizoen van Daredevil de rol opnieuw gecast werd en de Punisher een significant aandeel kreeg in de verhaallijn van dat seizoen. Bernthals vertolking van Frank Castle is niet alleen door fans goed ontvangen, want Marvel en Netflix, die samenwerken in het produceren van een reeks televisieseries, hebben besloten dat hij meer screentime krijgt.

Het is niet duidelijk welke priorieit The Punisher in het productieschema krijgt: voor dit jaar staat de serie Luke Cage op het programma en volgend jaar verschijnt Iron Fist. Daarmee rondt Marvel het kwartet van reeds aangekondigde Netflix-series af en kan het vizier gericht worden op de miniserie The Defenders, waar de personages uit Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist in voor zullen komen. Het is mogelijk dat de Punisher zich nu ook bij deze groep voegt, maar gezien het voornemen van Marvel/Netflix om het aantal releases per jaar te beperken tot twee, is het onduidelijk wanneer de eigen Punisher-serie nu precies aan de beurt is.

Volgens EW moeten er vanuit Marvel en Netflix nog officiële aankondigingen komen, die mogelijk meer licht op de situatie schijnen.

Punisher teaser image

Krabbé heeft les geleerd na eten walvisvlees

Martijn Krabbé heeft toegegeven dat hij fout zat door een stukje walvis te eten in zijn programma Herman en Martijn: Op de proef gesteld. In een reactie op Twitter laat hij weten dat hij de 'gruwelijke praktijken' rond de walvisjacht volstrekt afkeurt.

"Laat ik duidelijk zijn: ik heb een fout gemaakt. Op de Faeröer Eilanden nog wel. We hebben gepoogd in beeld te brengen hoe men daar leeft. Dat deden we zonder de abjecte slachting van de griend vissen in beeld te brengen. En zonder duidelijk aan te geven dat zoiets wat ons betreft niet kan", legt Krabbé uit. De presentator zegt dat kritische vragen stellen niet voldoende is en dat hij en tv-kok Herman den Blijker een duidelijker standpunt hadden moeten innemen.

"Door de heftige - vaak terechte - reacties op de uitzending is me duidelijk geworden dat je over een onderwerp als dit glashelder moet zijn. Dat heb ik nagelaten en dat zal me niet nog een keer gebeuren", belooft Krabbé. "Ik hoop dat iedereen wil aannemen dat ik deze gruwelijke praktijken volstrekt afkeur en er op geen enkele wijze begrip voor heb willen opbrengen. Het was een stevige les in communicatie."

In de uitzending van dinsdag was te zien hoe Krabbé een stukje walvisvlees kreeg aangeboden. De presentator was zichtbaar onder de indruk toen hij het vlees proefde.

Krabbé heeft les geleerd na eten walvisvlees
Krabbé heeft les geleerd na eten walvisvlees (Foto: BuzzE)

Nu al meer tijgers gestroopt dan in 2015

Nu al zijn meer tijgers in India gedood dan in het hele jaar 2015. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van een Indiase natuurbeschermingsorganisatie. Volgens de Wildlife Protection Society zijn dit jaar al 28 tijgers gestroopt, drie meer dan vorig jaar.

Tijgervlees en -botten worden verwerkt in traditionele Chinese geneesmiddelen en zijn veel geld waard op de zwarte markt.

De stropers gebruiken geweren, vergif en stalen klemmen en elektrocutie om de roofdieren te pakken te krijgen.

In India leeft meer dan de helft van alle tijgers ter wereld. Tijdens de laatste telling in 2014 waren er 2226 van de machtige katten.

Onlangs constateerden het Wereldnatuurfonds en de tijgerbeschermingsorganisatie Global Tiger Forum dat het aantal tijgers wereldwijd voor het eerst in een eeuw is gestegen, tot naar schatting 3890.

Nu al meer tijgers gestroopt dan in 2015
Nu al meer tijgers gestroopt dan in 2015 (Foto: ANP)

Zoektocht naar MH370 nadert mogelijk einde

De speurtocht in de Indische Oceaan naar het verdwenen toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH370 nadert mogelijk zijn einde. De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro heeft inmiddels 100.000 vierkante kilometer zeebodem onderzocht, zonder resultaat.

Met de overheden van China, Maleisië en Australië is afgesproken dat als er na 120.000 vierkante kilometer aan onderzocht gebied geen nieuwe inzichten zijn over het lot van MH370, de speurtocht gestaakt zal worden. Dit zal volgens Fugro ergens in de komende maanden het geval zijn. Het bedrijf zoekt met twee onderzoeksschepen al bijna twee jaar naar het vermiste vliegtuig.

MH370 verdween in maart 2014 met 239 mensen aan boord spoorloos tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Uit satellietgegevens kon worden opgemaakt dat het toestel is omgekeerd en nog urenlang in zuidelijke richting is gevlogen, tot de brandstoftanks leeg waren. Een aantal wrakstukken is sindsdien duizenden kilometers westelijker aangespoeld in Afrika.

Zoektocht naar MH370 nadert mogelijk einde
Zoektocht naar MH370 nadert mogelijk einde (Foto: ANP)

Exen Charlie Sheen willen meer geld zien

Denise Richards en Brooke Mueller willen weer meer geld van hun ex, Charlie Sheen. Beide dames zeggen niet te kunnen rondkomen van de 10.000 dollar (8800 euro) per maand die de acteur hen nu moet betalen voor de opvoeding van hun kinderen.

Eerder kregen beide dames 55.000 dollar (48.000 euro) per maand van Charlie, maar de rechter verlaagde dit bedrag toen de hiv-positieve acteur liet weten zich dit bedrag niet langer te kunnen veroorloven. Zijn exen geloven dit niet en bereiden volgens TMZ samen een nieuwe gang naar de rechtbank voor.

Denise, die twee dochters heeft met Charlie, en Brooke, de moeder van zijn tweeling, zouden donderdag voor overleg samen aan tafel hebben gezeten met hun zaakwaarnemers en de psycholoog van een van Brooke's zoontjes. Een groot deel van Brooke's kosten zouden naar zijn behandeling gaan.

Exen Charlie Sheen willen meer geld zien
Exen Charlie Sheen willen meer geld zien (Foto: BuzzE)

Hamilton snelste, Vettel valt stil in tweede training

Lewis Hamilton heeft bij de tweede vrije training voor de Grand Prix van Rusland de snelste tijd op de klokken gezet. Op de superzachte band zette hij een 1.37,583 neer en was daarmee bijna zeven tienden sneller dan Sebastian Vettel, die Nico Rosberg voor wist te blijven.

Echter zal de Ferrari-coureur dat weinig uitmaken. Hij viel namelijk na een half uur training stil, waarna hij de rest van de training moest toekijken. Max Verstappen eindigde vlak achter zijn teamgenoot Carlos Sainz jr op de twaalfde plaats. Hij moest bijna twee seconden toegeven.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Rusland

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:37.583   30
2 S. Vettel Ferrari 1:38.235 +0:00.652 10
3 N. Rosberg Mercedes 1:38.450 +0:00.867 37
4 K. Räikkönen Ferrari 1:38.793 +0:01.210 35
5 D. Ricciardo Red Bull 1:39.084 +0:01.501 34
6 V. Bottas Williams 1:39.185 +0:01.602 42
7 D. Kvyat Red Bull 1:39.193 +0:01.610 32
8 J. Button McLaren 1:39.196 +0:01.613 31
9 F. Massa Williams 1:39.289 +0:01.706 38
10 F. Alonso McLaren 1:39.400 +0:01.817 30
11 C. Sainz Toro Rosso 1:39.465 +0:01.882 37
12 M. Verstappen Toro Rosso 1:39.501 +0:01.918 30
13 N. Hülkenberg Force India 1:39.795 +0:02.212 31
14 S. Perez Force India 1:39.867 +0:02.284 38
15 K. Magnussen Renault 1:40.193 +0:02.610 41
16 R. Grosjean Haas F1 1:40.260 +0:02.677 24
17 E. Gutierrez Haas F1 1:40.508 +0:02.925 26
18 J. Palmer Renault 1:40.688 +0:03.105 37
19 F. Nasr Sauber 1:40.740 +0:03.157 31
20 R. Haryanto Manor 1:41.080 +0:03.497 38
21 P. Wehrlein Manor 1:41.148 +0:03.565 23
22 M. Ericsson Sauber 1:41.652 +0:04.069 29

Helikopter neergestort voor kust Noorwegen

Voor de kust van Noorwegen is vrijdag een helikopter met dertien inzittenden neergestort. De politie denkt dat niemand het heeft overleefd. De crash gebeurde bij Turøy, niet ver van het noordelijke Bergen. Het toestel was volgens Noorse media afkomstig van een van de booreilanden in de noordelijke Atlantische Oceaan.

Getuigen zeggen dat de rotor van de helikopter viel voordat die de grond raakte. De helikopter zou volledig vernield zijn.

Helikopter neergestort voor kust Noorwegen
Helikopter neergestort voor kust Noorwegen (Foto: ANP)

Tales from the Borderlands uit op disc

Vanaf vandaag is Tales from the Borderlands verkrijgbaar op disc. De disc bevat alle vijf de episodes voor de Playstation 4 en Xbox One.

Op de meedogenloze wereld van Pandora na de gebeurtenissen van Borderlands 2 beginnen Rhys en Fiona aan hun epische zoektocht naar roem. Natuurlijk zorgt TellTale Games voor de Borderlands-saus over de game, terwijl ze op eigen typische verhalende wijze de wereld van Borderlands uitbreiden.

'Google sprak met Telegram over overname'

Topman van Google Sundar Pichai heeft vorig jaar mei gesproken met oprichter Pavel Durov van Telegram over een overname. De waarde van Telegram werd tijdens dat gesprek ingeschat op 1 miljard dollar (zo'n 900.000 euro), melden Russische media op basis van bronnen.

De van oorsprong Russische Durov wil niets vertellen over de ontmoeting, maar hij zou wel hebben laten weten dat van een overname door Google geen sprake is.

In februari meldde Telegram meer dan 100 miljoen gebruikers te hebben. In mei vorig jaar waren dat er nog 60 miljoen.

'Google sprak met Telegram over overname'
'Google sprak met Telegram over overname' (Foto: BuzzT)

Battleborn gaat volgende week los

Aanstaande dinsdag 3 mei is Battleborn verkrijgbaar. Om dat te vieren brengt 2K vandaag de launch-trailer uit. Het spel komt uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

In Battleborn kies je uit 25 verschillende personages je vechter en ga je in MOBA-stijl los in de Story Mode of een van de drie PvP modes. Natuurlijk is er co-op, zodat je een team van maximaal vijf spelers de laatste ster van het universum probeert te redden. Meer over de game kun je in de preview lezen.

Jennie Lena in vakjury Songfestival

De zangeressen Jennie Lena en Marga Bult nemen dit jaar plaats in de Nederlandse vakjury voor het Eurovisiesongfestival. Ook dj Ruud de Wild, producer Holger Schwedt en zangcoach Setske Mostaert gaan de acts tijdens de komende editie beoordelen.

De jury staat onder voorzitterschap van Jennie Lena, finaliste tijdens het laatste seizoen van The Voice of Holland. Ze is geen onbekende op het Songfestival. Vorig jaar was ze er ook al bij, toen als achtergrondzangeres van Trijntje Oosterhuis. Bult deed in 1987 mee aan het liedjesfestijn. Ze werd destijds vijfde met het nummer 'Rechtop in de wind'.

Voor het eerst dit jaar geven de vakjury's los van het publiek punten aan de deelnemers. Pas op het einde van de show worden de publiekspunten bij die van de jury opgeteld.

Het Songfestival vindt dit jaar op 14 mei plaats in Stockholm, de voorrondes zijn op 10 en 12 mei. Namens Nederland doet Douwe Bob mee.

Jennie Lena in vakjury Songfestival
Jennie Lena in vakjury Songfestival (Foto: BuzzE)

Geen Spelen voor zwemster Nijhuis

Moniek Nijhuis zet definitief een streep door haar ambities voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro later dit jaar. De schoolslagzwemster is niet wedstrijdfit, zo meldt Nijhuis op haar eigen website. Nijhuis heeft zich niet weten te plaatsen voor de Europese kampioenschappen langebaan in Londen, waardoor haar laatste kans op een olympische limiet verloren is gegaan. 

In oktober vorig jaar is de 28-jarige zwemster naar het Britse Plymouth vertrokken om daar samen met coach John Rudd en olympisch kampioene Ruta Meilutyte te gaan trainen en zich optimaal te gaan voorbereiden op de Swim Cup in Eindhoven dit jaar. Nadat ze zich had teruggetrokken voor deze Swim Cup begin deze maand, vervloog haar kans om zich te plaatsen voor de EK in Londen en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

Uit nader onderzoek is gebleken dat het herstel langer gaat duren dan voorheen gedacht, wat betekent dat het perspectief op Rio niet meer realistisch is. Nijhuis heeft daarom besloten om terug te keren naar Nederland en haar herstel daar voort te zetten. Daarna gaat zij zich beraden over haar toekomst. 

Nijhuis: “Ik heb in de afgelopen vier jaar alles op alles gezet om mijn Olympische droom waar te maken. Dit heeft mij op veel verschillende plekken gebracht. Ik ben heel teleurgesteld dat mijn recente overstap naar Engeland op zwemgebied niet gebracht heeft waar ik op gehoopt had maar mijn gezondheid gaat boven alles. De langere herstelperiode die ik nodig heb betekent helaas dat ik mijn Olympische droom niet kan realiseren.”

Nijhuis is vooral bekend om haar titels op de Europese kampioenschappen kortebaan. In 2009 en 2010 wist zij respectievelijk op de 50 meter en 100 meter schoolslag daar Europese titels te behalen. In 2014 lukte het haar om brons te behalen op de WK kortebaan en op de EK langebaan op de 50 meter schoolslag. Tijdens de Spelen van 2012 wist zij zich niet individueel te kwalificeren voor de Spelen, maar werd op de 4x100m wisselslag samen met Sharon van Rouwendaal, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo zesde in de finale. 

'Mourinho naar Man. United voor 77 miljoen'

Het lijkt er steeds meer op dat de fans van Manchester United het volgend jaar het moeten doen zonder de pareltjes van uitspraken van Louis van Gaal. Volgens The Sun zou de Nederlandse manager de bons krijgen en vervangen worden door José Mourinho. The Special One zou een contract tekenen voor drie jaar en in die periode maar liefst 77 miljoen euro op kunnen gaan strijken.

Mourinho wordt al maanden lang aan Manchester United gelinkt, nadat de Portugees eerder dit seizoen bij concurrent Chelsea de laan uit werd gestuurd. Hij zou de voorkeur hebben gekregen boven Laurent Blanc (Paris Saint-Germain) en Mauricio Pochettino (Tottenham Hotspur). Bij The Mancunians zou The Special One de best betaalde voetbaltrainer ter wereld kunnen worden. De club uit Manchester zou daarnaast het nog een jaar doorlopende contract met Van Gaal af moeten kopen.

Dat Van Gaal de laan uit wordt gestuurd lijkt met nog drie volledige speelronden te gaan in de Premier League wel duidelijk. United dreigt plaatsing voor de voorronde van de Champions League mis te lopen. Het gat met nummers drie en vier Manchester City en Arsenal bedraagt vijf punten, al heeft United nog wel een wedstrijd tegoed. Positief nieuws voor Van Gaal is dat de club op 21 mei in de finale van de FA Cup tegen Crystal Palace staat.

Ook Syntus stopt met cash betalen in bus

In bussen van vervoersmaatschappij Syntus is het vanaf 1 januari 2018 niet meer mogelijk om met geld te betalen. Eerder deze week maakte Arriva al bekend de geldlades vanwege de veiligheid voor de chauffeurs uit de bussen te halen.

Onlangs werd een buschauffeur van Syntus in Apeldoorn het slachtoffer van een overval, waarna de chauffeurs uit protest spontaan het werk neerlegden.

De eerste proeven met cashloos betalen beginnen in het najaar. Syntus is vooral actief in de provincies Gelderland en Overijssel.

Ook Syntus stopt met cash betalen in bus
Ook Syntus stopt met cash betalen in bus (Foto: ANP)

Golfer Luiten zakt weg in Beijing

Golfer Joost Luiten is bij de Volvo China Open gezakt naar een gedeelde 21e plaats. De Nederlander liep in Beijing een ronde van 71 slagen (-1) wat hem bracht op een totaal van 138 slagen (-6). Hij sloeg vijf birdies, twee bogeys en een double bogey.

Vele andere golfers deden het een stuk beter dan Luiten, al kon niet iedereen door regen en invallende duisternis de tweede ronde voltooien. De voorlopige leider is de Chileen Felipe Aguilar die in 65 slagen (-7) het clubhuis bereikte en in het toernooi op een totaal van 133 slagen (-11) staat.

Man bouwt arcadekast in koffietafel

Ene Nico uit Rotterdam heeft een custom coffeetable gemaakt. De man vertelt dat hij en zijn verloofde erg gek zijn op retro-gaming, maar niet genoeg ruimte in huis hadden om een full-size cabinet kwijt te kunnen. Na wat denkwerk heeft hij toen besloten dat het inbouwen van een arcadekast in een salontafel de perfecte oplossing zou zijn.

Tijdens zijn research liep hij tegen de 'Nucleus' tafel van Surface Tension aan, en besloot deze als guideline voor zijn ontwerp te gebruiken. Hij koos echter niet voor een houten frame, maar een frame van RVS. Klik hier voor het hele verslag.

Specificaties

  • Raspberry Pi 2B met Retropie 3.6
  • 32GB SD kaart – klasse 10, hi performance
  • Sanwa JLF-TP-8YT joysticks
  • 22 convex buttons met Cherry microswitches en LED’s
  • iPac 2 (geprogrammeerd als joypad)
  • Dell UltraSharp U2711 scherm
  • 1KN 12V lineaire actuator t.b.v. elektrische lade
  • 3″ speakers + grills
  • 15w 12V versterker
  • 3 impulsrelais voor in/ uitschakelen van het systeem, omkeren polariteit actuator voor in- en uitschuiven.
  • Zware voeding voor de Pi > 2500mAh
  • Gestabiliseerde 12v voeding 5A t.b.v. verlichting, versterker, actuator

Arcade

arcade

Terreurverdachte Brussel spoelde explosieven door

Een van de opgepakte verdachten van de terreuraanslagen in Brussel zou de explosieven, die in een rugzak zaten, door het toilet hebben gespoeld. Dat berichtten twee Franstalige Belgische kranten vrijdag.

Het gaat om de 23-jarige Zweed Osama Krayem die op bewakingsbeelden van de Brusselse metro te zien was naast de Belg Khalid el Bakraoui. Die blies zich even later op in het metrostation Maalbeek. Krayem heeft bekend dat hij ook een rugzak met explosieven droeg, maar dat hij op het laatste moment terugkrabbelde en de bom niet liet ontploffen.

De terrorist zou aan de autoriteiten hebben verklaard dat hij de springstof in zijn rugzak met water heeft verdund. Daarna heeft hij dit in het toilet gegooid en doorgespoeld. Volgens de kranten geloven de autoriteiten het verhaal.

Op 22 maart bliezen drie terroristen zich op, in de vertrekhal van de luchthaven Zaventem en in een metrostel ter hoogte van station Maalbeek. 32 personen kwamen om het leven en meer dan driehonderd raakten gewond.

Terreurverdachte spoelde explosieven door
Terreurverdachte spoelde explosieven door (Foto: ANP)

Scoutingleider in cel wegens ontucht

Een 45-jarige man uit Duiven is veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, omdat hij ontuchtige handelingen heeft gepleegd met een meisje. Dat gebeurde vanaf november 2012 ruim twee jaar lang met het toen dertienjarige kind. De man, een scoutingleider, creëerde volgens de rechtbank bewust gelegenheden om alleen te zijn met het slachtoffer.

De Duivenaar moet zijn al begonnen behandeling bij een GGZ-instelling voortzetten en mag geen contact opnemen met het slachtoffer. De rechtbank heeft er bij de strafmaat ook rekening mee gehouden dat hij oprecht berouw heeft getoond. Zijn langdurige detentie heeft een enorme impact op zijn gezin, blijkt verder uit de uitspraak. Zijn vrouw is ziek en zijn zoon heeft speciale aandacht nodig.

Scoutingleider in cel wegens ontucht
Scoutingleider in cel wegens ontucht (Foto: ANP)

Rusland en VS spreken 'stilte' af in Syrië

Rusland en de Verenigde Staten hebben een "regime van stilte" in Syrië afgesproken dat vrijdag om middernacht moet ingaan. Dat meldt het persbureau RIA-Novosti op gezag van een diplomatieke bron.

De term werd eerder gebruikt voor een staakt-het-vuren in Oekraïne.

Moskou en Washington zullen toezien op het akkoord, dat geldt voor delen van de provincie Latakia en de voorsteden van Damascus. In Damascus geldt het akkoord voor 24 uur, in Latakia voor 72, aldus RIA. Het akkoord zou ook voor Aleppo gelden, maar het is niet duidelijk voor hoe lang.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov liet vrijdag weten dat Rusland open staat voor contacten met alle landen die het Syrische vredesoverleg in Genève willen voortzetten, met name de VS.

Rusland en VS spreken 'stilte' af in Syrië
Rusland en VS spreken 'stilte' af in Syrië (Foto: ANP)

Roy Donders herenigd met ex

Roy Donders heeft de draad weer opgepakt met zijn ex-vriend Marvin. "Hallo allemaal. Iedereen mag het weten. Wij zijn weer samen", schrijft de stylist op Facebook bij een foto van de twee.

Vorige maand besloten Roy en Marvin na zo'n twee jaar uit elkaar te gaan, maar nog diezelfde maand sloot Roy een hereniging niet uit. "We zullen wel zien hoe het loopt", zei hij eind maart in Thuis op zondag.

Roy en Marvin hadden eerder al voorzichtige trouwplannen. Marvin beweerde vorig jaar zomer nog dat een aanzoek aanstaande was.

Roy Donders herenigd met ex
Roy Donders herenigd met ex (Foto: BuzzE)

AfD in gesprek met Duitse moslims

Voorzitter Frauke Petry van de populistische partij Alternative für Deutschland staat open voor gesprekken met vertegenwoordigers van islamitische verenigingen in Duitsland. "Met elkaar praten is belangrijker dan over elkaar praten", zei zij vrijdag in een radio-interview aan de vooravond van een partijcongres.

Petry heeft herhaaldelijk kritiek geleverd op de islam. De voorzitter van de Centrale Raad van Moslims in Duitsland, Aiman Mazyek, verwijt de AfD een hele religieuze gemeenschap te bedreigen. In een kranteninterview nodigde hij Petry uit op de volgende bestuursvergadering van de raad. "Wij willen weten: waarom haat u ons moslims?"

In het radio-interview zei Petry dat de islam probeert "zich steeds verder uit te breiden" in Europa. Zij zei dat "vreedzaam samenleven met mensen uit de hele wereld in ons land mogelijk is", maar dat de Duitsers de regels daarvoor moeten vastleggen.

De AfD van Petry boekte bij recente deelstaatverkiezingen forse winst, vooral ten koste van de CDU van bondskanselier Angela Merkel.

Leider AfD gaat in gesprek met Duitse moslims
AfD in gesprek met Duitse moslims (Foto: ANP)

'Oud gezicht' is genetisch bepaald'

Hoe oud iemand eruit ziet voor zijn leeftijd, wordt voor een deel genetisch bepaald en staat los van leefstijl. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam ontdekt.

Mensen met een bepaalde variant van het gen MC1R zien er tot twee jaar ouder uit dan mensen met een andere variant. MC1R is gerelateerd aan veroudering maar ook aan pigmentatie, vatbaarheid voor huidkanker en reparatie van DNA-schade.

Volgens onderzoeker Manfred Kayser is de ontdekking van belang. "Hiermee krijgen we meer begrip van verouderingsverschillen tussen mensen. De onderliggende moleculaire biologie is belangrijk voor het begrip van de relatie tussen waargenomen leeftijd, biologische leeftijd en chronologische leeftijd. De volgende stap is onderzoek naar hoe een jong uiterlijk samenhangt met een betere gezondheid en dus uiteindelijk onderzoek naar hoe we gezonder ouder worden."

'Oud gezicht' is genetisch bepaald
'Oud gezicht' is genetisch bepaald' (Foto: ANP)

Run op vakanties naar de zon

Door het koude weer in Nederland willen veel mensen in de meivakantie toch nog naar de zon. Volgens reisorganisatie TUI is er veel belangstelling voor de lastminutes, ook naar Turkije. Door de angst voor aanslagen werd er minder geboekt naar de Turkse zon dan vorig jaar, maar mensen lijken hun terughoudendheid nu te laten varen.

"Mensen willen vanwege het frisse weer graag naar naar de zon. De zorgen over Turkije verdwijnen dan toch uit hun hoofd. Turkije heeft nu eenmaal een mooi aanbod van mooie resorts voor een goede prijs en met zon. De Turkse Rivièra rondom Antalya blijft populair. Er is ook veel belangstelling voor andere landen. Iedereen wil nog weg. Maar het is wel een uitdaging om nog wat te boeken, want veel zit al vol", aldus de woordvoerster van TUI naar aanleiding van een bericht in het AD.

Run op vakanties naar de zon
Run op vakanties naar de zon (Foto: ANP)

Sword Art Online: Hollow Realization verhaaltrailer

Sword Art Online: Hollow Realization komt eind dit jaar uit voor PS4 en Vita. Hoog tijd dus om te leren waar de game over gaat. Hollow Realization speelt zich af na Lost Song, de meest recente Sword Art Online-game. Ditmaal is de setting een nieuwe VRMMMO-server genaamd 'Sword Art: Origin', een recreatie van het oude Aincrad waar het allemaal mee begon.

Kirito en vrienden duiken ook deze wereld in. Een mysteriese NPC genaamd Premiere wil alle spelers verwijderen. Qua gameplay oogt Hollow Realization een stuk meer groot en open dan voorgaande games. Check de trailer hieronder voor meer details of lees anders onze uitgebreide preview.

Poederbrief bezorgd bij Donald Trump

Een brief met daarin een verdacht wit goedje is donderdagavond (lokale tijd) bij Donald Trump in zijn Trump Tower in Manhattan afgeleverd. Volgens CNN werd de enveloppe door een assistent geopend, waarna de beveiliging de autoriteiten waarschuwde.

Zes mensen, onder wie een politieagent, zijn in quarantaine geplaatst en worden door de autoriteiten in de gaten gehouden. Geen van hen lijkt ziek of gewond te zijn.

De politie in New York doet onderzoek naar het voorval.

Poederbrief bezorgd bij Donald Trump
Poederbrief bezorgd bij Donald Trump (Foto: ANP)

China wil in 2036 man op de maan zetten

China wil in 2036 ruimtevaarders op de maan hebben. Het is het nieuwste doel van het ambitieuze Chinese ruimtevaartprogramma.

China werd in 2003 het derde land dat een man de ruimte inschoot met een eigen raket, na de voormalige Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Tien jaar later slaagde het land in de eerste landing op de maan sinds 1976. Peking wil in 2018 de achterkant van de maan onderzoeken.

China wil in 2036 man op de maan zetten
China wil in 2036 man op de maan zetten (Foto: ANP)

'Impact stijging hypotheekrente te overzien'

Een eventuele stijging van de hypotheekrente zal de gemiddelde huiseigenaar in Nederland volgens Rabobank over het algemeen niet in financiële problemen brengen. In een analyse schrijven economen van de bank vrijdag dat de impact van bijvoorbeeld een renteverdubbeling in tien jaar tijd valt te overzien.

De bank rekent voor dat bij een acute rentestijging naar 5,75 procent de maandlasten van Nederlandse huishoudens gemiddeld 140 euro zullen stijgen. De actuele hypotheekrente ligt momenteel op circa 2,8 procent. In de totale hypotheekvoorraad is de gemiddelde rente nu 4 procent.

Eerder deze week waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) nog dat huiseigenaren in de problemen kunnen komen als ze teveel wennen aan de huidige, ongekend lage rente. Vooral mensen met een hoge lening, waarop weinig wordt afgelost, zouden hun lasten aanzienlijk kunnen zien stijgen als de rente weer oploopt.

'Impact stijging hypotheekrente te overzien'
'Impact stijging hypotheekrente te overzien' (Foto: ANP)

Jennifer Lawrence heeft geen liefdesleven

Jennifer Lawrence heeft in geen tijden een date gehad. Gevraagd naar haar liefdesleven, ze de actrice tegen Extra: "Welk liefdesleven?"

De 25-jarige blondine maakte geen grapje. "Het is echt verschrikkelijk, ik heb al zo lang geen contact meer gehad met een man....", zei ze verder, waarop ze in lachen uitbarstte.

De Oscarwinnares vertelde ook over de film waaraan ze werkt met Amy Schumer. Het script is af, zo onthulde Jennifer. Wanneer er gefilmd gaat worden weet ze echter nog niet. "We proberen een regisseur te vinden en tijd om het te doen, want steeds wanneer we een moment vastleggen krijgt een van ons weer wat anders te doen."

Jennifer Lawrence heeft geen liefdesleven
Jennifer Lawrence heeft geen liefdesleven (Foto: BuzzE)

Spookrijder veroorzaakt dodelijk ongeluk

Een spookrijder heeft vrijdag op de A79 van Maastricht naar Heerlen een dodelijk ongeluk veroorzaakt. Volgens de politie zijn er bij het ongeval twee mensen om het leven gekomen. Drie personen zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

De politie kon nog niks zeggen over de identiteit van de slachtoffers. Ook is nog niet duidelijk of de spookrijder bij het ongeluk is overleden. Er wordt op dit moment nog onderzoek gedaan.

De weg is vanwege het ongeluk afgesloten.

Spookrijder veroorzaakt dodelijk ongeluk
Spookrijder veroorzaakt dodelijk ongeluk (Foto: ANP)

Trailer voor nieuwe Bourne-film uitgebracht

In juli van dit jaar verschijnt de nieuwe Bourne-film, die simpelweg Jason Bourne gaat heten. Universal Pictures heeft een trailer voor de film uitgebracht waarin onder andere sterspelers Matt Damon en Julia Stiles te zien zijn.

Vanzelfsprekend biedt de trailer genoeg spektakel en badass-ness zoals we gewend zijn van de franchise. Naast Damon en Stiles zullen ook Tommy Lee Jones, Vincent Cassel en Alicia Vikander te zien zijn. In Jason Bourne weet Jason eindelijk wie hij nu echt is, en probeert hij verborgen waarheden over zijn verleden te ontdekken. De regie is wederom in handen van Paul Greengrass, die ook de voorgaande twee delen regisseerde.

Jason Bourne is vanaf 28 juli te zien in Nederlandse bioscopen.

Imagine Dragons maakt soundtrack Me Before You

De Amerikaanse indierockband Imagine Dragons zal de soundtrack verzorgen voor de nieuwe romantische dramafilm Me Before You. Het nummer 'Not Today' werd door de band zelf op YouTube geplaatst.

Me Before You vertelt over een vrouw in een klein dorp, gespeeld door Emilia Clarke (natuurlijk bekend door haar rol als Daenerys Targaryen in Game of Thrones), die verliefd wordt op een gehandicapte man waarvoor ze zorgt. Sam Claflin, bekend van ondermeer The Hunger Games, zal die rol verzorgen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jojo Moyes en zij pende ook het script.

Vanaf 16 juni 2016 draait de film in de Nederlandse bioscopen. Hieronder valt het nummer te beluisteren.

Er komt een Kingdom Hearts concertreeks

Mocht je fan zijn van Kingdom Hearts en het ook nog leuk vinden om naar concerten te gaan dan kun je vrolijk worden. Er komt namelijk een Kingdom Hearts concertreeks. De concerten zullen eerst in Japan gaan plaatsvinden en volgend jaar naar Europa komen.

Op 11, 27 en 28 augustus, in steden als Tokio, Aichi en Osaka. En op 18 en 19 maart is Frankrijk aan de beurt, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk op 25 en 26 maart. Singapore op 6 en 7 mei en daarna is China op 28 mei aan de beurt. In de VS worden concerten voorzien op 10, 14 en 24 juni. 

Kingdom Hearts

Kraken iPhone kostte 'maar' 1 miljoen dollar

De FBI heeft bijna 1 miljoen dollar (circa 878.000 euro) betaald voor de techniek waarmee de iPhone van de San Bernardino-schutter kon worden gekraakt. Eerder werd gesuggereerd dat de federale politie 1,3 miljoen dollar kwijt was voor de technologie, maar dat bedrag is naar beneden bijgesteld. Apple weigerde mee te werken aan het ontgrendelen van de telefoon van schutter Rizwan Farook. Zonder hulp van het technologiebedrijf kon de FBI uiteindelijk ook informatie uitlezen.

De federale politie hoopt te kunnen achterhalen wat Farook en zijn vrouw van minuut tot minuut deden. Tashfeen Malik en haar man openden op 2 december het vuur op bezoekers van een kerstviering in San Bernardino. Veertien mensen kwamen daarbij om het leven. De twee schutters werden uren later door de politie doodgeschoten.

Kraken iPhone kostte 'maar' 1 miljoen dollar
Kraken iPhone kostte 'maar' 1 miljoen dollar (Foto: BuzzT)

Bouwvakkers vinden 600 kg Romeinse munten

Bouwvakkers hebben deze week bij graafwerkzaamheden in Tomares bij Sevilla een schat van 600 kilo Romeinse munten gevonden, schrijft de Spaanse krant El País. De bronzen munten, uit de derde of vierde eeuw na Christus, zaten in negentien amforen, aardewerken kruiken.

Ana Navarro van het Archeologisch Museum van Sevilla, dat zich over de munten heeft ontfermd, sprak van een 'unieke verzameling', die 'zeker enkele miljoenen' euro's waard is.

In de bronzen munten zijn de beeltenissen geslagen van de keizers Maximianus en Constantius. De munten zijn vrijwel ongebruikt. Vermoedelijk waren ze bedoeld om soldaten te betalen.

Bouwvakkers vinden 600 kg Romeinse munten
Bouwvakkers vinden 600 kg Romeinse munten (Foto: BuzzO)

The Witcher 3: Blood & Wine zo groot als alle Skellige-eilanden bij elkaar

Blood & Wine is de volgende grote uitbreiding voor The Witcher 3. Het speelt zich af in een volledig nieuw gebied. In een nieuw interview met het Duitse GameStar DC heeft CD Projekt Red laten weten dat dit nieuw gebied minstens net zo groot is als alle Skellige eilanden bij elkaar.

De uitbreiding moet nog voor de E3 (begin juni dus) uitkomen. In Blood & Wine kun je ook een nieuwe Gwent deck bij elkaar sparen.

Zo groot was Skellige:


.

Mercedes bovenaan eerste training Rusland

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Rusland. De Mercedes-coureur was daarmee ruim zeven tienden sneller dan zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Op de derde plaats eindigde Sebastian Vettel: hij moest ruim een seconde toegeven op zijn landgenoot. Max Verstappen eindigde de training op een vijftiende plaats met drie seconden achterstand op Rosberg.

De eerste training trok veel bekijks bij Red Bull Racing. Zij testten het aeroscreen als cockpitbescherming voor het hoofd van de coureur. Veel gebeurde er niet tijdens de eerste training, al waren er wel een aantal spins op het nog 'groene' asfalt van Sochi.

Om 13.00 uur begint de tweede vrije training.

Uitslag VT1:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:38.127   32
2 L. Hamilton Mercedes 1:38.849 +0:00.722 31
3 S. Vettel Ferrari 1:39.175 +0:01.048 19
4 K. Räikkönen Ferrari 1:39.332 +0:01.205 18
5 F. Massa Williams 1:39.365 +0:01.238 14
6 D. Ricciardo Red Bull 1:39.650 +0:01.523 24
7 V. Bottas Williams 1:39.802 +0:01.675 34
8 D. Kvyat Red Bull 1:40.218 +0:02.091 26
9 S. Perez Force India 1:40.287 +0:02.160 22
10 C. Sainz Toro Rosso 1:40.654 +0:02.527 21
11 J. Button McLaren 1:40.663 +0:02.536 19
12 F. Alonso McLaren 1:40.771 +0:02.644 18
13 S. Sirotkin Renault 1:40.898 +0:02.771 24
14 F. Nasr Sauber 1:41.085 +0:02.958 21
15 M. Verstappen Toro Rosso 1:41.134 +0:03.007 22
16 E. Gutierrez Haas F1 1:41.238 +0:03.111 18
17 R. Grosjean Haas F1 1:41.385 +0:03.258 20
18 J. Palmer Renault 1:41.671 +0:03.544 25
19 M. Ericsson Sauber 1:41.962 +0:03.835 22
20 P. Wehrlein Manor 1:42.483 +0:04.356 21
21 R. Haryanto Manor 1:42.687 +0:04.560 8
22 A. Celis Force India 1:43.432 +0:05.305 23

Mobiele game Pac-Man 256 krijgt meer content

De mobiele game Pac-Man 256 krijgt nieuwe content. Dit alles is vanwege de 36e verjaardag van Pac-Man. Pac-Man 256 is beschikbaar voor Android en iOS.

3 nieuwe thema’s

  • PAC-MANIA – alsof je de arcadegame zit te spelen
  • Go Karts – rijd niet te snel!
  • Garden – het is lente in PAC-MAN 256


In-game feature

  • Je kan nu kiezen voor de ‘shuffle’ optie om te spelen met verschillende thema’s bij het opstarten van elk nieuw spelletje
  • 9 achievements werden aan de game toegevoegd


Facebook features

  • Bekijk de scores van je vrienden via zowel Facebook als Game Center!

PACMAN 256

Alicia Vikander speelt Lara Croft in nieuwe Tomb Raider-film

Alicia Vikander, de voor het oog zeer aangename Zweedse actrice die onder andere schitterde in Ex Machina en The Man From U.N.C.L.E., zal de rol van Lara Croft op zich nemen in de eerst volgende Tomb Raider-film. De film volgt een jonge, naïeve Lara die nog onbedreven is in de grafroverwereld.

Het filmproject wordt geleid door de Noorse regisseur Roar Uthaug (The Wave) en producent Graham King (The Departed). MGM en Warner Bros. maakten aan The Hollywood Reporter bekend dat ze de rechten voor de Tomb Raider-filmfranchise hebben overgenomen van GK Films, die op hun beurt in 2011 de rechten kochten van gameontwikkelaar Square Enix.

In de vorige twee delen van Tomb Raider kroop Angelina Jolie in de huid van mevrouw Croft, een rol die haar carrière als internationale steractrice verzegelde. Vikander, die een oscar won voor haar rol in The Danish Girl, hoopt een soortgelijk pad te kunnen bewandelen. Wanneer de nieuwe Tomb Raider-film verschijnt is nog onbekend. Vikander is later dit jaar nog wel te zien in de nieuwe Bourne-film Jason Bourne.

Alicia Vikander nieuwe Lara Croft (Foto: cbmovie.com)
Alicia Vikander nieuwe Lara Croft (Foto: cbmovie.com)

Voor meer Zweedse eyecandy kun je hier terecht.

'Zet je telefoon twee minuten uit op 4 mei'

Zet je mobiele telefoon tijdens de dodenherdenking op 4 mei om 20.00 uur twee minuten uit. Dat is een gezamenlijke oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gezamenlijke telecomproviders.

"Vandaag de dag zijn we 24/7 bereikbaar. De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar op 4 mei om 20.00 uur is het stil... Echt stil... Een stilte die spreekt. In die stilte denken we aan de oorlog en aan onvrijheid. Een krachtiger signaal dan het uitzetten van je telefoon kun je niet geven", aldus directeur Jan van Kooten van het comité.

De telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile en het comité gaan de komende dagen via onder meer sociale media campagne voeren om mensen hiertoe te bewegen. Er is een speciale website waar mensen zich kunnen aanmelden.

'Zet je telefoon twee minuten uit op 4 mei'
'Zet je telefoon twee minuten uit op 4 mei' (Foto: BuzzT)

'Madeleine McCann ontvoerd tijdens inbraak'

Het Engelse meisje Madeleine McCann is ontvoerd tijdens een mislukte inbraak. De Britse politie zou een bende op het spoor zijn, waarvan een lid in het Portugese resort werkte waaruit het meisje vlak voor haar vierde verjaardag in 2007 verdween.

Britse media melden vrijdag dat de man de chauffeur zou zijn van een bus voor de toeristen in het vakantieoord. Hij zou echter ook hebben samengewerkt met drie anderen. Die waren aanwezig op de plaats van de verdwijning, zou uit gegevens van hun mobiele telefoons blijken.

De mannen zijn al eerder ondervraagd, maar de Britten willen ze verder aan de tand voelen. Eerder bekenden ze wel kleine diefstallen in het complex te hebben gepleegd.

'Madeleine McCann ontvoerd tijdens inbraak'
'Madeleine McCann ontvoerd tijdens inbraak' (Foto: ANP)

Vrouw brengt biebboek na 67 jaar terug

Een klein meisje leende in 1948 een boek over Maori's uit de bibliotheek in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland. Een oudere dame liep donderdag de bibliotheek binnen en vroeg hoeveel boete ze zou krijgen als ze het boek 24.605 dagen te laat zou inleveren.

Op het oorspronkelijke uitleenvel in het boek staat dat een te laat ingeleverd boek in de eerste week een boete van drie pence kostte en een penny voor elke dag daarna. Daarmee zou de dame omgerekend 15.000 euro schuldig zijn. Dat hoeft ze volgens The Guardian echter niet te betalen, omdat ze nog maar een meisje was toen ze het boek leende.

Kabinet: we gaan jullie allemaal aftappen

Het kabinet trekt zich niets aan van de vele kritiek op zijn plan voor het massaal aftappen van internetverkeer en zet dat ongewijzigd door. De privacy van de gemiddelde Nederlander is het kabinet dan ook niets waard. Dat blijkt uit de tekst van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die natuurlijk geheim is, maar - waarschijnlijk tot spijt van het kabinet - in handen is gekomen van de Volkskrant en de NOS.

Inlichtingendiensten kunnen straks datacentra die e-mail, sms, internettelefoon en apps verwerken, structureel in de gaten houden. Ook mogen ze onschuldige burgers, ook fokkers zoals u en ik hacken, als ze zo sneller bij een verdachte kunnen komen. Of die onschuldige burger ook daadwerkelijk contact heeft met een verdachte is daarbij totaal irrelevant. Met andere woorden: je kunt binnenkort zonder reden gehackt worden door de overheid en de inlichtingendiensten hoeven zich daarvoor niet te verantwoorden.

Bits of Freedom, dat opkomt voor digitale burgerrechten, is niet te spreken over de nieuwe wet. "Daarmee negeert het kabinet de breed gedragen fundamentele kritiek op het sleepnet." Bits of Freedom vindt dat onschuldige mensen niet afgetapt mogen worden en wil dat deze bevoegdheid van tafel gaat, aldus de organisatie. Met het sleepnet bedoelt ze het ongerichte aftappen van burgers.

Plan massaal aftappen internetverkeer blijft
Plan massaal aftappen internetverkeer blijft (Foto: ANP)

Gerard Joling haalt uit naar 'linkse types'

Gerard Joling is klaar met alle types die vorige week over hem heen vielen naar aanleiding van zijn Twitter-bericht over het overlijden van Prince. De zanger snapt nog steeds niet dat de tweet zo veel negativiteit opleverde.

"Ik heb een berichtje uit de goedheid van mijn hart gestuurd", herhaalde Joling vrijdagochtend in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100%NL. "Nou zeg, dan die reacties. Ik snap dat helemaal niet. Het is dan allemaal zo ontzettend links wat daarop reageert. Youp van 't Hek, NRC Next en nog zo'n links mokkel, hoe heet ze ook alweer...o ja Femke Halsema, ook zo'n lekkertje. En dan nog Claudia de Breij en Paul de Leeuw, Jeroen Pauw. Dan denk ik: hebben die nou niks beters te doen?"

De vrijdag 56 jaar geworden Gerard, die in zijn veel besproken tweet aanhaalde dat Prince ooit eens een optreden van hem had bezocht, heeft zich toch ook vermaakt met alle reacties. "Ik heb er ook wel ontzettend om gelachen hoor, een hele column van Youp van 't Hek over mij, nou daar kan je toch alleen maar trots op zijn?"

Gerard Joling haalt uit naar 'linkse types'
Gerard Joling haalt uit naar 'linkse types' (Foto: BuzzE)

King's Quest gratis op Xbox One

De eerste episode van King's Quest, de reboot van de klassieker uit 1984, is gratis op Xbox One. Er zijn in totaal inmiddels drie episodes van de game uitgebracht en er staan twee te wachten.

De game kwam eerder al in de PS Plus voor PlayStation-bezitters, nu is Xbox One aan de beurt. Het originele King's Quest werd ontwikkeld door Sierra en was volgens velen een van de eerste echte adventuregames. In totaal kreeg de game negen delen.

De Xbox One-versie van King's Quest kun je hier downloaden.

Starpoint Gemini: Warlords

Een nieuwe dag, een nieuwe early access game op steam. Tegenwoordig is de term early access zo vaak door het slijk gehaald dat het gelijk staat aan vloeken in de kerk wanneer iemand zegt dat hij of zij geen bezwaar heeft tegen early access. Ten onrechte, want sommige ontwikkelaars hebben het concept van early access goed begrepen, en een daarvan is Little Green Man Gaming. Nadat hun eerste game Starpoint Gemini 2 een schoolvoorbeeld was van hoe je early access wel moet doen, is het nu tijd voor hun tweede early access-game: Starpoint Gemini: Warlords.

Verkoop elektrische auto's stokt

De wijziging in de bijtellingsregels per 1 januari heeft de verkoop van elektrische wagens in Nederland in het eerste kwartaal geen goed gedaan. Uit verkoopcijfers die de Europese brancheorganisatie ACEA vrijdag publiceerde, blijkt dat het aantal nieuwe elektrische personenauto's en hybrides met een stekker afgelopen kwartaal 60 procent lager lag dan een jaar eerder.

De daling in het eerste kwartaal volgt op een uitstekend laatste kwartaal van 2015, toen Nederland goed was voor bijna de helft van de verkopen van elektrische auto's in de hele Europese Unie. Mensen die vorig jaar een hybride met stekker kochten, konden nog profiteren van gunstigere belastingregels.

Afgelopen maanden werden in Nederland 2335 nieuwe elektrische personenauto's en hybrides met een stekker verkocht, Dat was een jaar eerder nog 5920. In de hele Europese Unie namen de verkopen in de eerste drie maanden van het jaar op jaarbasis met krap 27 procent toe tot 35.730 auto's.

Verkoop elektrische auto's stokt
Verkoop elektrische auto's stokt (Foto: ANP)

Wim de Bie verrast door dankwoord koning

Wim de Bie keek verrast op toen koning Willem-Alexander woensdag in zijn dankwoord een tekst van hem en Kees van Kooten citeerde. "Ik stond daar toch wel even van te kijken, want dat is echt een onbekend werk van ons", reageert de cabaretier en schrijver vrijdag in het AD.

De koning sprak tegen het einde van zijn bezoek aan Zwolle op Koningsdag de woorden 'Zwolle zonder dollen, is een einde stad', afkomstig van de plaat Mooie Meneren uit 1982. "We hebben het nooit op televisie gezongen, er is nooit veel aandacht voor geweest. Maar kennelijk is het toch blijven hangen bij veertigers, ook ten paleize."

Nadat De Bie het dankwoord had gehoord, nam hij direct contact op met zijn voormalige kompaan. "Ik heb meteen Kees van Kooten gebeld. Dat vond ik toch wel heel leuk om samen te delen."

Zelf sprak De Bie nooit over zijn oeuvre met Willem-Alexander. Hij weet dan ook niet of de koning een liefhebber is.

Kwik omhoog in de meivakantie

De afgelopen week was met maxima tussen 7 en 10 graden te koud voor de tijd van het jaar, maar daar komt verbetering in. Volgende week, als alle scholen meivakantie hebben, klimt het kwik naar 13 tot 17 graden, meldt weerbureau Weeronline.

Sinds afgelopen zaterdag heeft het iedere nacht wel ergens in Nederland aan de grond gevroren. Ook dat gaat veranderen. Vanaf maandag stijgen de nachttemperaturen naar 5 tot 9 graden.

In de meivakantie neemt de regenkans af en zijn er dagen die droog en met zonnige perioden verlopen.

Minder aanvoer gekoelde en bevroren goederen

De overzeese aanvoer van gekoelde en bevroren goederen in containers is voor het eerst in vijf jaar tijd gedaald. In totaal 7,3 miljoen ton kwam er vorig jaar naar de Nederlandse zeehavens. Dat is 5 procent minder dan in 2014. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Vooral de aanvoer van diepgevroren vlees daalde. Deze categorie, goed voor zo'n 16 procent van de vracht in gekoelde containers, nam met meer dan 20 procent af. Van gevogelte (kippen- en kalkoenvlees) werd in 2015 bijna 300.000 ton minder aangevoerd. Met in totaal 500.000 ton is dit nog altijd de meest aangevoerde vleessoort. Van de andere vleessoorten, waaronder rund- en varkensvlees, is de aanvoer nagenoeg gelijk gebleven.

Ook vis en zuivel werd minder aangevoerd. Ook het aantal gekoelde containers met andere producten dan voedsel nam met 15 procent af.

Minder aanvoer gekoelde en bevroren goederen
Minder aanvoer gekoelde en bevroren goederen (Foto: ANP)

'Schrap sollicitatieplicht oudere werkloze'

De sollicitatieplicht voor oudere werklozen moet verdwijnen. Daarvoor pleit arbeidssocioloog Jan Cremers van de Universiteit Tilburg vrijdag in Trouw. "Haal de frustratie weg van het steeds maar weer moeten solliciteren zonder resultaat door aan mensen de mogelijkheid te geven niet langer beschikbaar te zijn", aldus Cremers.

Werkloze ouderen komen maar moeilijk aan de bak, onder meer doordat ze duurder zouden zijn dan jongeren. Regelingen voor werkgevers om het aannemen van ouderen aantrekkelijk te maken lijken niet te werken.

Cremers vindt dat voor ouderen die tijdens de crisis zonder werk kwamen te zitten de IOW zou moeten worden versoepeld, een regeling voor werkloze zestigplussers die geen recht meer hebben op WW. Dan ontvangen ze 70 procent van het minimumloon.

'Schrap sollicitatieplicht oudere werkloze'
'Schrap sollicitatieplicht oudere werkloze' (Foto: ANP)

Google start aparte hardware-afdeling

Google's moederbedrijf Alphabet is bezig een aparte afdeling voor hardware op te zetten. Dat meldt re/code.

Als hoofd van de nieuwe afdeling heeft Alphabet de voormalig Motorola-baas Richard Osterloh aangenomen. De afdeling is bedoeld als thuisbasis voor de verschillende hardware-producten van Google die nu onder verschillende afdelingen vallen.

De afdeling wordt verdeeld in onderdelen voor Nexus-smartphones en -tablets, Chromecasts, Chromebooks, OnHub wifi-routers, Google Glass en ATAP voor experimentele producten zoals de modulaire smartphone van Project Ara.

Osterloh werkte onder Google nadat het bedrijf Motorola in 2011 overnam en totdat Motorola in 2014 weer werd verkocht aan Lenovo. Hij vertrok vorige maand na een interne reorganisatie bij Lenovo.

Google start aparte hardware-afdeling
Google start aparte hardware-afdeling (Foto: BuzzT)

CBS: laagste energieverbruik in 20 jaar

Het verbruik van energie in Nederland lag in 2015 op het laagste niveau van de afgelopen twintig jaar. Huishoudens en industrie verbruikten samen 3000 petajoule. Dat is 2 procent minder dan wat er in 2014 geconsumeerd of verstookt werd, zo meldt het CBS vrijdag.

De daling hing vooral samen met een forse dip in de petrochemische industrie. Die verwerkte veel minder aardolie tot plastics dan een jaar eerder. De forse daling hing samen met groot onderhoud in meerdere fabrieken.

Het verbruik van kolen voor de productie van elektriciteit is in 2015 wel fors gestegen. Terwijl nieuwe kolencentrales al in gebruik waren genomen, bleven oude kolencentrales tot het einde van het jaar in bedrijf. De sector profiteerde van de lage kolenprijs. Ook werd België uit de brand geholpen. De zuiderburen kampen met een elektriciteitstekort door hun haperende kerncentrales.

CBS: laagste energieverbruik in 20 jaar
CBS: laagste energieverbruik in 20 jaar (Foto: ANP)

Werknemer Apple pleegt zelfmoord op werkvloer

Een werknemer van Apple heeft zich op het hoofdkantoor van de computerfirma in Cupertino door het hoofd geschoten. De 25-jarige Edward Thomas Mackowiak pleegde op de werkvloer zelfmoord, meldden de lokale autoriteiten van Santa Clara in de Amerikaanse staat Californië. Zijn lichaam werd woensdag al gevonden, maar het nieuws kwam donderdag (lokale tijd) pas naar buiten.

Een woordvoerder van Apple wilde niet zeggen wat voor werk Mackowiak deed. Volgens Amerikaanse media was hij een softwaretechnicus.

Werknemer Apple pleegt zelfmoord op werkvloer
Werknemer Apple pleegt zelfmoord op werkvloer (Foto: ANP)

Dochter Ronald Reagan boos op Will Ferrell

De dochter van Ronald Reagan is boos op Will Ferrell. Patti Davis ziet niets grappigs in zijn plannen een comedyfilm te maken over de tijd waarin de voormalig president van de Verenigde Staten dement werd.

"Misschien zou je het onderwerp niet zo grappig vinden als je meer zou weten", schreef Davis donderdag in een open brief aan de komiek, gepubliceerd door The Daily Beast. "Ik heb gezien hoe angst de ogen van mijn vader binnendrong - deze man die nooit ergens bang voor was. Ik heb zijn stem horen trillen terwijl hij in de woonkamer stond en zei, ik weet niet waar ik ben. Ik heb hulpeloos toegekeken terwijl hij zocht naar herinneringen, woorden, die opeens buiten bereik waren. "

Woensdag werd bekend dat Will de rol van Reagan op zich wil nemen in een nieuwe film die zich afspeelt tijdens de tweede ambtstermijn van Reagan eind jaren 80. Wanneer Reagan, die voordat hij de politiek in ging acteur was, dement begint te worden moet een stagiair hem ervan overtuigen dat hij de president speelt in een film.

Dochter Ronald Reagon boos op Will Ferrell
Dochter Ronald Reagon boos op Will Ferrell (Foto: BuzzE)

10 procent jongeren krijgt jeugdhulp

Ruim 356.000 jongeren tot achttien jaar ontvingen in 2015 jeugdhulp. Dat is zo'n 10 procent van alle jongeren in Nederland, meldt het CBS vrijdag.

In totaal kregen 210.000 jongens en 146.000 meisjes hulp. Dat is een op de acht jongens en een op de elf meisjes in Nederland. De hulp bestond onder meer uit het begeleiden of behandelen van jongeren met psychische problemen, een verstandelijke beperking of opvoedproblemen.

De meeste jongeren die jeugdhulp kregen kwamen uit Rotterdam en Den Haag (13.000). Amsterdam volgt met 12.000. Landelijke cijfers van eerdere jaren zijn niet bekend.

10 procent jongeren krijgt jeugdhulp
10 procent jongeren krijgt jeugdhulp (Foto: ANP)

Nederland vraagt weer meer van Facebook

De Nederlandse autoriteiten hebben weer vaker gevraagd om informatie over Facebook-gebruikers. In de tweede helft van vorig jaar kreeg Facebook 158 verzoeken over 190 accounts. In bijna 80 procent van de gevallen stemde Facebook in en kregen politie en justitie de informatie.

Facebook heeft de cijfers donderdag bekendgemaakt. Het is een stijging ten opzichte van eerdere periodes. In de eerste zes maanden van 2015 vroeg Nederland 113 keer om informatie over in totaal 111 accounts. Tussen juli en december 2014 diende Nederland 76 verzoeken in over 84 accounts.

Volgens Facebook willen overheden vaak een naam, een IP-adres of de inhoud van een account weten. In de meeste gevallen heeft dat verzoek te maken met diefstal of ontvoering.

Blokkeren
Ook andere landen vroegen vaker om informatie. Wereldwijd is het aantal verzoeken met 13,5 procent gestegen. De Verenigde Staten vroegen ruim 19.000 keer om gegevens over meer dan 30.000 accounts. China diende geen enkel verzoek in, omdat Facebook daar al jaren geblokkeerd is.

Landen willen ook vaak dat Facebook informatie blokkeert, omdat iets in strijd met de wet zou zijn. Zo weigert Turkije alles wat beledigend zou kunnen zijn voor Atatürk, de vader des vaderlands. Duitsland blokkeert ontkenning van de Holocaust.

Nederland vraagt weer meer van Facebook
Nederland vraagt weer meer van Facebook (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: opklaringen tussen de buien

We beginnen met redelijk veel bewolking en een strook regen die richting het oosten over het land trekt. In de rest van het land breekt het wolkendek 's middags open en is er kans op wat zon, maar een bui blijft mogelijk. De temperatuur klimt weer een graadje, tot 11 graden, en de wind komt uit het zuidwesten. Langs de kust kan het krachtig waaien, boven land wat gematigder. 

Zon op 06:13
Zon onder 21:02
Zonkracht

 4 / 2 

Rewimo en qltel maakten een wandeling door het Duitse Reichswald (je verwacht het niet )  en keken op de Brandenberg uit over Nederland. Ze zagen de bui letterlijk hangen.

Op de top van de Brandenberg (Foto: Rewimo)
Op de top van de Brandenberg (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1770 Botany Bay (Australië) werd ontdekt door James Cook. 
 1910 Theodore Roosevelt bracht een bezoek aan Amsterdam
 1945 Adolf Hitler trouwde met zijn Eva 
 1945

Concentratiekamp Dachau werd bevrijd door troepen van de VS.

 1992 In Los Angeles braken rassenrellen uit nadat 4 blanke agenten werden vrijgesproken van mishandeling van Rodney King.


Mr. and Mrs. Hitler

Van Gerwen pakt leiding Premier League terug

Michael van Gerwen heeft opnieuw de leiding gegrepen in de Premier League Darts. De Nederlander walste in Birmingham over James Wade heen die alleen de vijfde leg wist te pakken: 7-1. De nummer één van de wereld gooide een gemiddelde van 108,33 punten per drie pijlen en weet zich verzekerd van de finaleronde.

Klassementsleider Phil Taylor kwam hier met 106,48 per drie pijlen heel dicht bij in de buurt, maar The Power moest een verrassende 7-4 nederlaag slikken tegen Peter Wright die hiermee zijn laatste strohalm voor de finaleronde heeft gegrepen.

Wright kwam in Birmingham net als Gary Anderson tweemaal in actie. In hun onderlinge partij speelden ze met 6-6 gelijk, waarbij Snakebite de kansjes die hij kreeg optimaal benutte. Anderson had op zijn beurt eerder op de avond Raymond van Barneveld met 7-5 al verslagen. Adrian Lewis had geen enkele moeite met Robert Thornton: 7-2.

Stand na Birmingham

# Darter Gespeeld Winst Gelijk Verloren Punten Legsaldo
1 Michael van Gerwen 14 9 4 1 22 +35
2 Phil Taylor 14 10 2 2 22 +32
3 Gary Anderson 14 7 4 3 18 +10
4 Adrian Lewis 14 8 1 5 17 +10
5 James Wade 14 6 2 6 14 -5
6 Peter Wright 14 5 4 5 14 -6
7 Raymond van Barneveld 14 5 1 8 11 -3
8 Robert Thornton 14 2 2 10 6 -33
9 Dave Chisnall 9 1 1 7 3 -14
10 Michael Smith 9 1 1 7 3 -26

Lucille Werner stapt over naar SBS6

Lucille Werner gaat voor SBS6 werken. Werner gaat meerdere programma's presenteren bij de familiezender, zoals het tweede seizoen van Mijn laatste keer.

''Zoals altijd in het leven ben je op een gegeven moment toe aan een nieuwe fase, zo ook in je carrière. De nieuwe mogelijkheden, de frisheid en de dynamiek van SBS sluiten naadloos aan bij de richting die ik nu op wil gaan", liet de presentatrice weten.

Lucille Werner (48) is vooral bekend van het spelletjesprogramma Lingo van AVROTROS. Ook presenteerde ze Get the Picture en Pointless. Ze debuteerde als presentatrice in 1997 bij RTL Actueel Shownieuws.

Het SBS-programma Mijn laatste keer gaat over mensen die ernstig ziek zijn en nog even van het leven willen genieten. Rob Kamphues presenteerde het eerste seizoen.

Lucille Werner stapt over naar SBS6
Lucille Werner stapt over naar SBS6 (Foto: BuzzE)

'Britse wielrenner Yates betrapt op doping'

De Britse wielrenner Simon Yates zou zijn betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dat meldt The Daily Mail donderdagavond. Eerder kwam de krant al naar buiten met het nieuws dat een renner betrapt was, waarbij het ging om een 'ster uit het baanwielrennen' en een renner die op weg leek naar een plekje in de olympische selectie voor de Spelen komende zomer.

Een ster was de 23-jarige Yates in het baanwielrennen niet bepaald, maar op het WK van 2013 won hij wel goud op de niet-olympische puntenkoers. In 2014 maakte hij samen met tweelingbroer Adam zijn profdebuut bij Orica-GreenEDGE, wat hem vorig jaar onder meer de vijfde plek opleverde in de eindklassementen van de Ronde van het Baskenland en het Critérium du Dauphiné.

Dit jaar werd Yates zevende in het eindklassement van Parijs-Nice en dat is nou net de koers waar hij betrapt zou zijn op het gebruik van doping. Om welk middel het gaat is nog niet bekend, ook hebben zowel zijn ploeg als Yates zelf nog niet gereageerd. 

Douwe Bob niet bang voor concurrentie

Douwe Bob lijkt zich niet erg druk te maken om de concurrentie bij het Eurovisiesongfestival. De 23-jarige zanger zei vlak voor zijn 'uitzwaaiconcert' bij De wereld draait door dat hij denkt dat hij 'heel erg gaat opvallen'.

"Ik denk dat ik heel veel geluk heb dat er veel dance tussen zit daardoor spring ik er meer uit", aldus Douwe Bob. Ook denkt hij dat het niet zo veel zegt dat hij vijftiende staat bij de bookies. "Het kan alle kanten opgaan. Maar The Common Linnets stonden ook niet hoog bij de bookies en die werden uiteindelijk ook tweede."

DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk suggereerde dat Douwes concurrentie niet erg goed is. "Iedereen die iets weet van muziek weet dat jij eigenlijk al hebt gewonnen." Zover wilde Douwe Bob niet gaan, maar hij zei wel dat hij de muziek van zijn concurrenten 'goed kan waarderen binnen hun genre'.

Op 10 mei vertegenwoordigt Douwe Bob met het nummer Slow Down ons land in de eerste halve finale van het songfestival. Als het de Amsterdammer lukt om de finale te halen, moet hij op 14 mei weer aan de bak. Vorig jaar lukte het Nederland niet om in de finale terecht te komen. Trijntje Oosterhuis sneuvelde in de halve finale.

Douwe Bob niet bang voor concurrentie
Douwe Bob niet bang voor concurrentie (Foto: BuzzE)

Beveiliging Zuckerberg kost miljoenen

Facebook heeft vorig jaar 4,26 miljoen dollar (3,7 miljoen euro) uitgegeven aan de beveiliging van topman Mark Zuckerberg. In 2014 kostte dat 5,6 miljoen dollar (4,9 miljoen euro) en in 2013 2,65 miljoen dollar (2,3 miljoen euro). In drie jaar tijd heeft het bedrijf dus ongeveer 11 miljoen euro besteed aan de veiligheid van zijn oprichter.

Het is de eerste keer dat Facebook de kosten naar buiten brengt. Facebook heeft onder meer gezorgd voor een beveiligingssysteem bij het huis van Zuckerberg in San Francisco. Ook regelde het bedrijf bewakers. Hun leider is een voormalig geheim agent, die eerder president Barack Obama beschermde.

Facebook geeft meer geld uit aan de beveiliging van zijn topman dan andere bedrijven. Oracle was 1,5 miljoen dollar kwijt voor Larry Ellison, Amazon trok 1,6 miljoen dollar uit voor Jeff Bezos, Berkshire Hathaway besteedde ruim 370.000 dollar aan Warren Buffett. Apple was nog zuiniger, met bijna 210.000 dollar voor Tim Cook.

Beveiliging Zuckerberg kost miljoenen
Beveiliging Zuckerberg kost miljoenen (Foto: BuzzT)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.