Beroepszaak kapitein Costa Concordia begonnen

Voor de rechtbank van Florence is donderdag de beroepszaak van de kapitein van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia begonnen. De 55-jarige Francesco Schettino werd in februari 2015 in eerste instantie tot zestien jaar en een maand gevangenisstraf veroordeeld wegens dood door schuld.

In totaal 32 van de ruim 4200 opvarenden kwamen om het leven toen de Costa Concordia op 13 januari 2012 bij het eilandje Giglio voor de kust van Toscane op de rotsen liep en kapseisde. De rechtbank in Grosseto oordeelde dat Schettino schuld had aan het ongeluk. Zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging tekende beroep aan tegen het vonnis.

De advocaten van Schettino zullen opnieuw pleiten voor vrijspraak van hun cliënt, het OM stuurt aan op een langere gevangenisstraf. In het eerste proces eiste het OM 26 jaar en drie maanden tegen de kapitein.

Schettino is nog op vrije voeten, maar verscheen donderdag niet in de rechtszaal. Volgens de verdediging zouden op de eerste zittingsdag alleen technische vragen waaronder de duur van het proces aan de orde komen.

Beroepszaak kapitein Costa Concordia begonnen
Beroepszaak kapitein Costa Concordia begonnen (Foto: ANP)