FOK!kers hebben een lage pijngrens

MarcusViridis

Vrouwen die moeten werpen of columnisten die in handen van een sadistisch regime zijn gevallen, zouden er goed aan hebben gedaan om er een rijk sociaal netwerk op na te houden. Twee wetenschappers verbonden aan de universiteit van Oxford hebben namelijk ontdekt dat de pijngrens toeneemt, naarmate je veel sociale contacten hebt.

Slecht nieuws dus voor de huis-tuin-en-keukenFOK!kertjes, voor wie normaal gesproken het tweedagelijkse kopje thee dat moeders naar de zolderkamer brengt, zo'n beetje het hele sociale leven voor moet stellen.

Dat sociale relaties een positief effect op de gezondheid hebben was al wat langer bekend. Door het zien van vrienden (of mensen die zichzelf zo noemen) vermindert de hoeveelheid stress, zijn we beter in staat om nare dingen te verwerken en worden we emotioneel wat weerbaarder. Eerdere studies lieten al zien dat een actief sociaal leven een gunstige invloed heeft op het voorkomen van depressies, je levensstijl een positieve prikkel krijgt en je zou er zelfs een hogere levensverwachting van krijgen.

Het onderzoek van Katerina Johnson (met 1 's') en Robin Dunbar doet daar zelfs nog een schepje bovenop: ook fysiek vaar je wel door een grote vrienden- en kennissenkring.

Meer dan 100 proefkonijnen tussen de 18 en 34 jaar deden mee aan het onderzoek. Deze heren en dames kregen eerst een uitgebreide vragenlijst in te vullen, waarbij werd gevraagd naar hun vriendenkring, demografische status, gezondheid en hoe fit ze dachten te zijn.

Daarna werd de pijngrens onderzocht. Dit werd gedaan door de deelnemers met een rechte rug tegen de muur te laten zitten, met de benen 90 graden gestrekt. Er werd ze gevraagd deze ietwat irritante houding zo lang mogelijk vol te houden.

De uitslag heb je misschien al geraden, maar voor de mensjes die echt geen hoog cijfer hadden voor begrijpend lezen: de deelnemers die veel sociale contacten hadden, hielden dit langer vol dan mensen die (bijvoorbeeld) op FOK! allerlei onderzoekjes lezen.

"Je hoort op het nieuws vaak hoe je je fysieke en mentale gezondheid moet verbeteren", vertelt Katerina Johnson (met 1 's'). "Maar we vergeten vaak onze sociale gezondheid. Studies als deze tonen de link aan tussen ons sociaal leven en onze gezondheid en suggereren dat de kwantiteit en kwaliteit van onze sociale relaties een invloed kunnen hebben op het risico bepaalde ziektes op te lopen, de mate waarin we ervan kunnen genezen en zelfs onze levensverwachting". 

De reden dat de volhouders volhouders blijken te zijn, heeft iets te maken met het aanmaken van endorfine. Iets dat net te ingewikkeld is om hier eventjes in een paar woorden uit te leggen. Voor wie het naadje van de kous wil weten, het hele onderzoek is hier te vinden.