Rellen bij protesten Frankrijk

In diverse steden in Frankrijk is het donderdag tot gewelddadige confrontaties gekomen tussen demonstranten en politie. Tegenstanders van nieuwe arbeidswetgeving gingen volgens Franse media de straat op in onder andere Parijs, Marseille, Bordeaux en Rennes.

Onder andere in Parijs gebruikte de politie traangas om actievoerders uiteen te jagen. De schattingen van het aantal demonstranten in de Franse hoofdstad liepen uiteen van 15.000 (politie) tot 60.000 (organisatie).

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve verklaarde donderdagavond dat in het hele land zo'n honderd actievoerders waren gearresteerd. Tijdens de rellen raakten 24 politiemensen en marechaussees gewond. Eén verkeert in een kritieke toestand. Cazeneuve riep de organisatoren op de onrust te veroordelen die door een 'handjevol criminelen' wordt veroorzaakt.

Actievoerders protesteren al sinds begin maart tegen de nieuwe wet. Die maakt het voor werkgevers onder andere mogelijk flexibeler werktijden in te voeren en mensen makkelijker te ontslaan. Ook zou de wet leiden tot lagere ontslagvergoedingen. Het parlement vergadert naar verwachting komende week over de nieuwe wet.

Rellen bij protesten Frankrijk
Rellen bij protesten Frankrijk (Foto: ANP)