Armeens-Duitse bokser durft niet naar Azerbeidzjan: einde olympische droom

heywoodu

Politieke conflicten hebben een eind gemaakt aan de droom van de Armeens-Duitse boksende broers Robert en Artem Harutyunyan om samen uit te komen op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro komende zomer. De 25-jarige Artem heeft zich daar al voor geplaatst, zijn één jaar oudere broer nog niet.

Robert ging eerder deze maand in de klasse tot 60 kilogram in de tweede ronde van het Europees olympisch kwalificatietoernooi onderuit in het Turkse Samsun. Daardoor moet hij zich via het laatste, wereldwijde kwalificatietoernooi alsnog zien te plaatsen. Dat wordt echter gehouden in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, en daar durft de Duitser niet naartoe. 

Armenië - het land waar de Harutyunyan's geboren zijn - en Azerbeidzjan zijn al jarenlang in een veel te hevig conflict verwikkeld om de regio Nagorno-Karabakh. "Het is gewoon oorlog daar. Voor een geboren Armeniër is het in Baku simpelweg te gevaarlijk", liet een gedesillusioneerde Robert Harutyunyan weten. "Na overleg met mijn familie en mijn trainer heb ik helaas moeten besluiten om mijn olympische droom op te geven."

Artem zal komende zomer in Rio de Janeiro dus als enige zijn familie vertegenwoordigen op de Spelen. Hij plaatste zich in de klasse tot 64 kilogram afgelopen zomer al via de wereldranglijst.