FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 februari 2016

Chris Christie steunt Donald Trump

De Amerikaanse gouverneur Chris Christie heeft zich vrijdag achter de Republikeinse kandidatuur van Donald Trump geschaard. Volgens de gouverneur van New Jersey, die eerder deze maand een punt zette achter zijn eigen kandidatuur, zei op een persconferentie dat niemand beter is voorbereid om de Verenigde Staten te leiden dan Trump.

Volgens Trump is er niet gesproken over een eventueel vicepresidentschap, maar de multimiljardair erkende volgens CNN wel dat Christie hier volgens hem goede papieren voor heeft.

Christie maakte onlangs naam door te wijzen op continue herhalingen door concurrent Marco Rubio in debatten. Dat leverde Rubio verlies op, maar de winst in de voorverkiezingen ging niet naar Christie. Die ging naar naar Trump. Rubio herstelde zich evenwel in het laatste debat.

Chris Christie schaart zich achter Trump
Chris Christie steunt Donald Trump (Foto: ANP)

Fitch somberder over Suriname

De Surinaamse economie wordt hard geraakt door de daling van grondstoffenprijzen en gaat dit jaar verder achteruit. Dat voorspelt kredietbeoordelaar Fitch in een vrijdag gepubliceerd rapport over Suriname.

Daarin wijst het ratingbureau op de zwakke financiële positie van het Zuid-Amerikaanse land. Door de daling van de grondstoffenprijzen zijn de handels- en begrotingstekorten van het land sterk opgelopen. Tegelijkertijd verdampte een aanzienlijk deel van de financiële reserves bij pogingen de waarde van de Surinaamse dollar te ondersteunen. Het land hoopt nu op steun van het IMF, maar overeenstemming over noodkredieten is nog niet bereikt.

Fitch verlaagde vrijdag zijn oordeel over de kredietwaardigheid van Suriname, en zette het land daarbij terug naar de categorie B+. Dat betekent dat beleggingen in Surinaamse staatsleningen als heel speculatief worden gezien. Een lagere kredietwaardigheid kan het duurder maken voor de Surinaamse overheid om geld te lenen.

De Surinaamse overheid heeft onlangs de pogingen om de koers van de dollar overeind te houden gestaakt. De waarde van de munt wordt nu op de markt bepaald, waardoor de koers waarschijnlijk stevig zal dalen.

Dat kan gunstig uitpakken voor de export van het land. Tegelijkertijd maakt het de financiële positie van Suriname zwakker, omdat een groot deel van de staatsschuld in buitenlandse valuta's moet worden betaald. Die worden duurder door de daling van de Surinaamse munt.

Fitch verwacht dat de Surinaamse economie dit jaar met 2 tot 3 procent krimpt. Het besteedbare inkomen daalt daarbij waarschijnlijk voor het eerst sinds 2000, terwijl de werkloosheid verder oploopt.

Fitch somberder over Suriname
Fitch somberder over Suriname (Foto: ANP)

SkiŽr Pinturault klopt Hirscher voor eigen publiek

Alpineskiër Alexis Pinturault heeft in het Oostenrijkse Hinterstoder de reuzenslalom gewonnen. De Fransman was na twee lange runs Marcel Hirscher de baas, die voor eigen publiek niet kon zegevieren.

Na de eerste run stond Pinturault al ruim aan de leiding, een halve seconde voor de Duitser Stefan Luitz. Alleen Thomas Fanara, Hirscher, Henrik Kristoffersen en Felix Neureuther slaagden er verder in binnen een seconde te blijven van de Fransman.

In run twee werd de uiteindelijk snelste tijd verrassend neergezet door de Italiaan Luca de Aliprandini, die van plek 26 opschoof naar de zevende plaats. Luitz werd de teleurstelling van de tweede run, want hij viel terug van de tweede naar de vijfde plaats. Kristoffersen kon daardoor één plek winnen en vierde worden, achter Fanara. Hirscher ging zowel Fanara als Luitz voorbij, maar moest in Pinturault met 0,79 seconden achterstand zijn meerdere erkennen.

In de reuzenslalom-World Cup gaat Hirscher met nog vier wedstrijden te gaan wel nog altijd ruim aan de leiding, 151 punten voor Pinturault. Een zege levert 100 punten op, een tweede plek 80. 

Laatste kans op Spelen voor schutter Hellenbrand

Bijna vier jaar geleden zaten veel Nederlandse sportliefhebbers aan de buis gekluisterd voor schutter Peter Hellenbrand. De Nederlander was op de Olympische Spelen van 2012 in Londen fantastisch bezig in de finale van het 10 meter luchtgeweer en greep zelfs bijna een historische medaille: vijfde. 

Of hij er komende zomer in Rio de Janeiro weer bij is zal binnen 24 uur bekend zijn. Zaterdag om 11.15 uur begint op het EK voor 10 meteronderdelen in het Hongaarse Győr de kwalificatie van het luchtgeweer bij de mannen, later gevolgd door de finale. Voor Hellenbrand is het zijn laatste kans om zich te plaatsen en dat kan een ingewikkelde worden. 

De Nederlander moet bij de beste drie nog niet geplaatste schutters eindigen: van landen met al twee geplaatste schutters worden beide deelnemers weggestreept, voor landen met één geplaatste schutter wordt er ook één weggestreept. Voor Hellenbrand betekent het concreet dat hij bij de top-3 moet eindigen na het wegstrepen van het volgende lijstje deelnemers die eventueel boven hem eindigen:

Land Aantal weggestreepte schutters
Hongarije 2
Servië 2
Rusland 2
Wit-Rusland 2
Oostenrijk 1
Bulgarije 1
Kroatië 1
Frankrijk 1
Duitsland 1
Israël 1
Oekraïne 1

Lukt het, dan mag de Nederlander opnieuw naar de Spelen. Lukt het niet, dan is de droom definitief voorbij.

Stemmen worden geteld in Iran

In Iran zijn de stemlokalen gesloten en is begonnen met het tellen van de stemmen die vrijdag in de parlementsverkiezingen en de verkiezingen voor de Raad van Experts zijn uitgebracht. De opkomst bij de verkiezingen was zeer hoog: de stemlokalen bleven zes uur langer dan gepland geopend om iedereen de kans te geven zijn of haar stem uit te brengen.

De verkiezingen verliepen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in het hele land zonder onregelmatigheden. Behalve over een nieuw parlement stemden de Iraanse kiezers ook over de 88 zetels in de Raad van Experts, die beslist wie de opperste leider van Iran wordt.

President Hassan Rouhani toonde zich tevreden over de hoge opkomst. De stemming was de eerste sinds Iran met de belangrijkste wereldmogendheden een akkoord over zijn atoomprogramma sloot en de economische sancties tegen het land in januari werden opgeheven.

Stemmen worden geteld in Iran
Stemmen worden geteld in Iran (Foto: ANP)

Uitslag Excelsior - N.E.C. Nijmegen

Vanavond werd er één wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. Excelsior slaagde erin een einde te maken aan een reeks van twaalf wedstrijden zonder overwinning. In eigen huis werd N.E.C. vanavond met 2-0 verslagen. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Excelsior

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

 13' v. Weert
 81' v. Weert
   
 
 Gele kaart: Bovenberg, Karami, (Excelsior), Santos, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.523
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Bovenberg
Fischer
Drost
Karami
Bruins
Kruys
Auassar
Elbers (Stans/59)
v.Weert (v.Mieghem/ 89)
Kuwas (Vermeulen/85)
  Jones
Kane (Ritzmaier/67)
Dumic
Golla (Grot/80)
Leiwakabessy
Appiah
Bikel (Lundholm/53)
Foor
Sleegers
Santos
Limbombe

Kromowidjojo wint 50 vrij op Grand Prix Den Haag

Tijdens de 'The Hague Grand Prix' in Den Haag heeft Ranomi Kromowidjojo de 50 meter vrijeslag weten te winnen in 24.73. Op de eerste langebaan wedstrijd van dit olympische jaar wist Kromowidjojo vanochtend al vrij makkelijk de finalete halen in 25.71. Tweede werd Tamara van Vliet in 25.62, de 18-jarige Kim Busch eindigde als derde in 25.71. 

Joeri Verlinden won de 50 meter vlinderslag. Verlinden, die zich dit jaar weer hoopt te kwalificeren voor de Spelen in Rio de Janeiro op de 100 meter vlinderslag, zwom een tijd van 24.37. Deze tijd was één honderdste langzamer dan in de series. Tweede werd Yamiko Steenhoek in 25.03, Jeroen Baars eindigde als derde in 25.07. 

Morgen worden onder andere de 100 meter vrijeslag bij de dames verzwommen, waar Kromowidjojo zal starten. Ook kunnen we Joeri Verlinden terugzien op de 100 meter vlinderslag. 

Hashem Thaci nieuwe president Kosovo

Het parlement van Kosovo heeft vrijdag minister van Buitenlandse Zaken Hashem Thaci tot president gekozen. De oppositie probeerde de stemming tevergeefs te voorkomen door traangas te spuiten in de vergaderzaal, terwijl buiten met brandbommen werd gegooid.

De oppositie is woedend op Thaci, omdat hij heeft meegewerkt aan een akkoord met Servië om de Servische minderheid in Kosovo meer autonomie te geven.

Thaci zal het presidentschap, een overwegend ceremoniële functie, gedurende vijf jaar bekleden.

Hashem Thaci nieuwe president Kosovo
Hashem Thaci nieuwe president Kosovo (Foto: ANP)

Marechaussee niet naar Vierdaagse

In de Vierdaagse van Nijmegen loopt dit jaar geen detachement van de Koninklijke Marechaussee mee. De manschappen worden op dit moment op zo veel plaatsen ingezet, dat er geen ruimte voor is, zo staat te lezen in het 'huisblad' KMar Magazine.

De marechaussee is druk met de verscherpte grenscontroles in verband met de toegenomen vluchtelingenstroom. Ook wordt de militaire politie ingezet bij missies in het buitenland, zoals de controle van de Europese buitengrenzen. Daar komt bij dat de vakantiepiek op Schiphol tegelijk met de Vierdaagse valt.

Individuele marechaussees mogen zich overigens wel aanmelden voor het wandelevenement, dat dit jaar zijn honderdste editie beleeft. Het kost ze vakantiedagen en ze krijgen geen ondersteuning vanuit hun werk, aldus het blad.

Volgend jaar wordt bekeken of er dan weer wel een marechaussee-detachement wordt afgevaardigd.

Marechaussee niet naar Vierdaagse
Marechaussee niet naar Vierdaagse (Foto: ANP)

Samsung wint patentzaak van Apple

Smartphonemaker Samsung heeft een patentzaak gewonnen van aartsrivaal Apple. Een Amerikaanse rechtbank bepaalde volgens Reuters vrijdag dat Samsung geen inbreuk heeft gemaakt op patenten die in het bezit zijn van Apple. In totaal ging het volgens Apple om drie patenten.

De rechtbank bepaalde zelfs dat het omgekeerde het geval was: Apple zou inbreuk hebben gemaakt op een patent van Samsung. Beide bedrijven wilden verder niet reageren op de uitspraak van de rechtbank in Washington.

De twee techbedrijven voeren een al jaren durende patentoorlog. Meestal won Apple de rechtszaken en in december betaalde Samsung het bedrijf uit Cupertino ruim een half miljard dollar.

Samsung wint patentzaak van Apple
Samsung wint patentzaak van Apple (Foto: BuzzT)

Nederlander steeds langer online

We zijn per dag steeds langer online. Nederlanders surften vorig jaar gemiddeld twee uur per dag op internet, een stijging van 34 procent ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Media Standaard Survey.

Wel zijn er grote verschillen tussen leeftijdscategorieën. Jongeren tussen 13 en 17 jaar zijn meer dan drie uur per dag online, 65-plussers gemiddeld een uur.

Om te internetten gebruiken mensen de laptop en de smartphone het vaakst, gevolgd door tablet en desktop computer. Ook is het gebruik van internet via spelcomputers en mediacenters in opmars, vooral onder jongeren.

Nederlander steeds langer online
Nederlander steeds langer online (Foto: ANP)

Sporen van landbouwgif in Duits bier

In veel populaire Duitse bieren zijn sporen van de onkruidverdelger glysofaat gevonden. Dit staat in een rapport van het Duitse milieuinstituut in München dat deze week is gepubliceerd.

Volgens de onderzoekers zijn de bevindingen alarmerend. De hoeveelheid glysofaat is in sommige gevallen 300 keer zo hoog als toegestaan in drinkwater. In 1 van de biersoorten is 30 microgram glysofaat per liter aangetroffen. Die concentratie is volgens het Duits instituut voor risicoanalyse te laag om gevaarlijk te zijn. Ook zegt dit instituut dat het logisch is dat er glysofaat in het bier zit, omdat die stof wordt gebruikt als onkruidverdelger. Volgens de Duitse minister van landbouw loop je pas gevaar na consumptie van 1000 liter van dit bier met landbouwgif.

Volgens de gezondheidsorganisatie WHO is glysofaat mogelijk kankerverwekkend. Maar het Europese adviesbureau voor voedselveiligheid EFSA zegt dat dit waarschijnlijk niet zo is. De Nederlandse voedsel- en warenauthoriteit heeft nog geen melding uit Duitsland gekregen en onderneemt dus nog geen actie.

Sporen van landbouwgif in Duits bier
Sporen van landbouwgif in Duits bier (foto: ANP)

Nile Rodgers op discofeest Humberto Tan

Nile Rodgers, voorman van discoband Chic, is een van de artiesten die optreedt tijdens de tweede editie van Let's Dance in de Ziggo Dome. Ook dj Ben Liebrand en Robin S komen langs, meldt organisator RTL Entertainment.

De discoshow, bedacht door presentator Humberto Tan, beleefde vorig jaar zijn vuurdoop. Toen dat een succes werd, besloot Tan een tweede maal de Ziggo Dome te vullen. "Yessssss! Ik ben supertrots op deze eerste namen van de line-up", laat hij weten. Let's Dance vindt plaats op 19 november. De kaartverkoop is al begonnen.

Nile Rodgers op discofeest Humberto Tan
Nile Rodgers op discofeest Humberto Tan (Foto: BuzzE)

BBC ontslaat dj om seksschandaal

De BBC heeft de 73-jarige dj Tony Blackburn de zak gegeven. Het gaat om de eerste dj die ooit via popzender Radio 1 te horen was toen deze in 1967 van start ging. Blackburn zou zich onbetrouwbaar hebben getoond in het onderzoek naar de seksschandalen rond BBC-coryfee Jimmy Savile.

De radiomaker, die tot voor kort programma's voor BBC Radio 2 maakte en een household name is, wordt zelf niet van ontucht beschuldigd. Voor het onderzoek naar de Savile-zaak door oud-rechter Janet Smith moest hij verklaringen afleggen, en die stemden volgens Smith op essentiële punten niet overeen met verklaringen van anderen.

Directe aanleiding om Blackburn uit te horen was de beschuldiging dat hij samen met andere entertainmentfiguren betrokken zou zijn geweest bij het verleiden van een 15-jarig meisje in 1971. Dat zou blijken uit haar dagboek, hoewel ze de beschuldiging tegen de dj later weer zou hebben ingetrokken. Zij pleegde naderhand zelfmoord.

Oud-rechter Smith schrapte Blackburns getuigenis nadat een BBC-chef en een advocaat aangaven met Blackburn over de zaak te hebben gesproken, terwijl de dj dit zelf ontkende. Daarop werd de dj ontslagen.

De BBC kwam na Jimmy Saviles overlijden in 2011 zwaar onder vuur te liggen, na openbaringen dat de populaire presentator gedurende 60 jaar talloze jongeren had misbruikt. 

Volgens Blackburn is hij tot zondebok gemaakt vanwege het eigen falen van de BBC in het Savile-schandaal. De dj zegt dat zijn reputatie kapot wordt gemaakt na bijna 50 jaar trouwe dienst. Hij heeft juridische stappen aangekondigd.

Brussel bezorgd over Nederlandse arbeidsmarkt

De almaar stijgende langdurige werkloosheid in Nederland en de groeiende verschillen tussen tijdelijk en vast werk zijn zorgwekkend. Dat stelt de Europese Commissie in een vrijdag gepubliceerd rapport over de Nederlandse economie.

Afgelopen jaar werden in Nederland weer banen gecreëerd en nam de werkloosheid verder af. Het aantal langdurige werklozen bleef echter groeien, terwijl de werkgelegenheid vooral toenam door de aanwas van tijdelijke contracten en zelfstandigen. De doorstroom van tijdelijk naar vast werk is daarbij beperkt, waardoor volgens Brussel het risico van "arbeidsmarktsegmentatie" ontstaat.

Verder kan het stelsel van sociale voorzieningen onder druk komen te staan doordat zelfstandigen vaker onderverzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Ook bouwen ze vaak minder pensioen op dan werknemers in loondienst.

Brussel bezorgd over Nederlandse arbeidsmarkt
Brussel bezorgd over Nederlandse arbeidsmarkt (Foto: ANP)

Al-Qaeda in SyriŽ roept op tot meer geweld

De Syrische tak van al-Qaeda heeft het staakt-het-vuren dat vrijdag om middernacht moet ingaan verworpen. In plaats daarvan roept de groep juist op tot meer aanvallen tegen het regime van president Bashar al-Assad en zijn bondgenoten.

De leider van Jabhat al-Nusra, Abu Mohamad al-Golani, zei dat als het conflict in Syrië niet wordt opgelost, dit gevolgen zal hebben voor andere soennitische gemeenschappen in de regio.

Het plan voor de wapenstilstand komt uit de koker van de Verenigde Staten en Rusland. De terreurbewegingen Islamitische Staat en Jabhat al-Nusra maken er echter geen deel van uit. Bijna honderd andere rebellengroepen zijn er wel mee akkoord de komende twee weken de wapens neer te leggen.

Al-Qaeda in Syrië roept op tot meer geweld
Al-Qaeda in Syrië roept op tot meer geweld (Foto: ANP)

Lil' Kleine nog te sterk voor Justin Bieber

Ondanks dat hij zijn nummer 1-positie in de Single Top 100 kwijt is, blijft Lil' Kleine nog wel heersen in de albumlijst. Zijn eerste solo-cd Wop! blijft zijn achtervolgers ruimschoots voor.

De rapper verkoopt nog ruim drie keer zoveel platen als Justin Bieber, die deze week op de tweede plaats staat. Rapper Boef is net buiten de top 3 de hoogste nieuweling in de lijst. Ook nieuw bij de eerste tien is Vur altied van Rowwen Hèze.

Album Top 10 Week 9
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Lil' Kleine - Wop!
2. (3) Justin Bieber - Purpose
3. (2) Adele - 25
4. (-) Boef - Gewoon Boef
5. (4) Coldplay - A Head Full Of Dreams
6. (7) K3 - 10.000 luchtballonnen
7. (6) Rihanna - Anti
8. (5) David Bowie - Blackstar
9. (-) Rowwen Hèze - Vur altied
10. (11) Kensington - Rivals

Lil' Kleine nog te sterk voor Justin Bieber
Lil' Kleine nog te sterk voor Justin Bieber (Foto: BuzzE)

Europees onderzoek naar ruimtedeal Airbus

De Europese Commissie begint een diepgaand onderzoek naar overnameplannen van Airbus in de ruimtevaartsector. Airbus Safran Launchers (ASL) wil de Franse lanceerdienst Arianespace overnemen, maar daardoor komt volgens Brussel mogelijk de concurrentie in het geding.

Arianespace is de wereldmarktleider voor het lanceren van commerciële satellieten, terwijl luchtvaartconcern Airbus een van de leidende satellietbouwers is. Daarbij is ASL, een samenwerking van Airbus met technologieconcern Safran, de maker van draagraketten waar Arianespace gebruik van maakt.

De commissie is bang dat andere satelliet- en raketbouwers straks benadeeld kunnen worden. Ook zijn er mogelijk gevolgen voor inspanningen op het gebied van onderzoek. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) benadrukt dat de commissie er zeker van wil zijn 'dat alle spelers in de ruimtevaartindustrie sterke prikkels blijven krijgen om te innoveren'.

Europees onderzoek naar ruimtedeal Airbus
Europees onderzoek naar ruimtedeal Airbus (Foto: ANP)

Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny

In 2000 pakte Wo Hu Cang Long (Crouching Tiger, Hidden Dragon) vier Oscars. Als niet-Amerikaanse film is dat een behoorlijke prestatie. Zestien jaar later timmert Netflix echter stevig aan de weg en zag het in een tijdperk van vervolgen en remakes een uitgelezen kans om de Taiwanese film een vervolg te geven: Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of DestinyMaar lukt het het Amerikaanse bedrijf eer te doen aan het Taiwanese origineel?

Journalist Rambam opgepakt

Rinke Verkerk, een van de makers van het NPO 3-programma Rambam, is vrijdagmiddag opgepakt op het politiebureau in Heerlen. Dat bevestigt een woordvoerder van BNN-VARA.

Verkerk was met collega's op het bureau voor de portemonneetest, een item waarin ze 'gevonden' portemonnees afleveren bij de politie en die daarna terug proberen te krijgen. In Heerlen bleek de portemonnee geheel verdwenen.

Toen Verkerk uit naam van een fictief satirisch consultancybureau ongevraagd advies over integriteit kwam leveren, ging het mis. Ze verzamelde "bewijsmateriaal"over de vermissing van de portemonnees en gebruikte daarbij pennen en post-its van de politie. De verslaggeefster werd uiteindelijk aangehouden vanwege diefstal van de pennen.

Journalist Rambam opgepakt
Journalist Rambam opgepakt (Foto: BuzzE)

FIFA-verkiezing: Infantino nieuwe voorzitter

Gianni Infantino is enigszinds verrassend gekozen tot nieuwe voorzitter van de FIFA. Hij kreeg in de tweede ronde met 115 stemmen de benodigde meerderheid. Sjeik Salman bin Ibrahim Al-Khalifa kreeg er 88, Prins Ali slechts 4. Jerome Champagne kreeg in de tweede ronde geen stemmen meer.

Update 18.40

Infantino is dus de opvolger van Sepper  Blatter, die vanaf 1998 voorzitter was. Hij is sinds 1 oktober 2009 secretaris-generaal van de UEFA en vooral bekend als het gezicht van de lotingen voor bijvoorbeeld de Champions League. Daarvoor werkte hij onder meer bij het International Centre for Sports Studies van de Universiteit van Neuchâtel.

De UEFA besloot aanvankelijk na het opstappen van Blatter om Michel Platini naar voren te schuiven, maar ook hij raakte in opspraak. Uiteindelijk werden zowel Blatter als Platini geschorst door de ethische commissie van de FIFA.

16:22

Gianni Infantino heeft in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van werelvoetbalbond FIFA de meeste stemmen gekregen. De 45-jarige Italiaan kreeg 88 van de 207 stemmen, maar dat was niet genoeg om al verkozen te worden tot president. Daarvoor was in de eerste ronde een tweederde meerderheid nodig, 138 stemmen dus. 

Het ligt erg dicht bij elkaar, want de secretaris-generaal van de UEFA wordt met 85 stemmen op de voet gevolgd door sjeik Salman bin Ibrahim Al-Khalifa uit Bahrein, president van de Aziatische voetbalbond AFC. Prins Ali al-Hussein - die vorig jaar van Sepp Blatter verloor - kreeg 27 stemmen, terwijl de Fransman Jerome Champagne met slechts zeven stemmen zo goed als zeker de fles bubbels in de koelkast kan laten liggen. 

De tweede stemronde vindt later op vrijdag plaats tijdens het FIFA-congres in Zürich. Daar is een simpele meerderheid van de stemmen nodig, 104 stuks in totaal dus. Als ook dan geen beslissing valt zal een derde ronde nodig zijn, waarin de kandidaat met de minste stemmen afvalt.

De verkiezing is hieronder live te volgen:

Weer internationale massaclaim tegen VW

Volkswagen krijgt steeds meer massaclaims voor zijn kiezen in verband met het dieselschandaal. De nieuwe Nederlandse stichting CLEAN gaat zich namens 'duizenden' Volkswagenrijders uit de hele wereld hard maken voor schadevergoedingen bij het Duitse autoconcern. Het gaat om een bundeling van consumentenclaims uit zeker 22 landen, zo beweert de organisatie.

De Nederlandse wetgeving maakt het mogelijk om een internationale massaclaim in te dienen. Mede daarom zijn hier al verschillende soortgelijke partijen actief. Zo werkt Volkswagen Car Claim eveneens aan een wereldwijde claim namens particulieren. Verder heeft ook VolkswagenAudiclaim al diverse malen publiciteit gezocht. Dan zijn er nog procedures in voorbereiding namens beleggers.

Brein achter CLEAN is Corpocon, een Nederlandse onderneming gespecialiseerd in massaschadeclaims. Corpocon begon eind september naar eigen zeggen als eerste Nederlandse partij met het verzamelen van claims naar aanleiding van de toen net uitgekomen fraude met sjoemelsoftware.

Weer internationale massaclaim tegen VW
Weer internationale massaclaim tegen VW (Foto: ANP)

Rihanna verslaat Lil' Kleine en Ronnie Flex

Lil' Kleine en Ronnie Flex zijn hun nummer 1-positie in de Single Top 100 alweer kwijt. Waar hun vorige hit Drank & drugs het nog vier weken volhield bovenaan de hitlijst, moeten de rappers nu met Niet omdat het moet al na een week wijken voor Work, Rihanna's samenwerking met Drake.

Work is Rihanna's tweede nummer 1-hit in Nederland na Don't Stop The Music in 2007. Drake stond niet eerder op de hoogste positie. De top 3 wordt gecompleteerd door Mike Posners I Took a Pill in Ibiza.

Single Top 10 week 9
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (4) Rihanna feat. Drake - Work
2. (1) Lil' Kleine feat. Ronnie Flex - Niet omdat het moet
3. (2) Mike Posner - I Took a Pill in Ibiza (remix)
4. (3) Lil' Kleine feat. Ronnie Flex - 1, 2, 3
5. (5) Alan Walker - Faded
6. (7) Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG - Light It Up (remix)
7. (6) Justin Bieber - Love Yourself
8. (10) Jonas Blue feat. Dakota - Fast Car
9. (8) Lukas Graham - 7 Years
10. (11) Matt Simons - Catch & Release (Deepend remix)

Rihanna verslaat Lil' Kleine en Ronnie Flex
Rihanna verslaat Lil' Kleine en Ronnie Flex (Foto: BuzzE)

Kensington op hoofdpodium Rock Werchter

Kensington maakt komende zomer zijn opwachting op Rock Werchter. De band speelt op zaterdag 2 juli op het hoofdpodium. Dat heeft de organisatie van het Belgische muziekfestival vrijdag bekendgemaakt.

Naast Kensington zijn er nog meer nieuwe namen aan de line-up toegevoegd. Ook onder meer Beck, Foals, The 1975, James Blake, Lianne La Havas, Lost Frequencies en Walk of the Earth spelen op het festival. Eerder strikte de organisatie al grote namen als Red Hot Chili Peppers, Editors, Paul McCartney, Rammstein en Ellie Goulding.

Kensington op hoofdpodium Rock Werchter
Kensington op hoofdpodium Rock Werchter (Foto: BuzzE)

'Alibaba mikt op miljarden'

De Chinese internethandelaar Alibaba spreekt met verschillende banken over een lening van circa 4 miljard dollar. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag op basis van ingewijden.

Volgens de krant wil het bedrijf het geld gebruiken om uitbreiding te financieren. Daaronder vallen mogelijk ook overnames, aldus de bronnen. De leningdeal wordt naar verwachting volgende maand afgerond.

'Alibaba mikt op miljarden'
'Alibaba mikt op miljarden' (Foto: BuzzT)

SP: Rutte goochelt met cijfers Groene Draeck

De SP is verontwaardigd dat de kosten voor het onderhoud van de Groene Draeck mogelijk veel hoger zijn dan aan de Tweede Kamer is gemeld. Aanleiding is berichtgeving van RTL Nieuws vrijdag dat maar de helft van de kosten van het onderhoud aan het privéschip van prinses Beatrix in de jaarverslagen staat.

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak verwijt premier Mark Rutte gegoochel met cijfers. "Ik neem hem dat heel kwalijk. De premier veroorzaakt bewust gedoe rond het schip en het koninklijk huis." Van Raak heeft opnieuw Kamervragen gesteld.

Het onderhoud staat jaarlijks voor 50.000 euro in de boeken, maar kostte de afgelopen jaren het dubbele, ontdekte RTL Nieuws na een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Van Raak vraagt zich af hoe Rutte ,,het in zijn hoofd haalt om verkeerde bedragen te noemen terwijl hij weet dat de Tweede Kamer hier al jaren achteraan zit." In oktober was er nog een debat over.

Van Raak denkt dat het onderhoud zo duur is, omdat de marine dit doet. "Een gespecialiseerd bedrijf kan het voor 25.000 euro doen."

SP: Rutte goochelt met cijfers Groene Draeck
SP: Rutte goochelt met cijfers Groene Draeck (Foto: ANP)

Tien haartjes Elvis onder de hamer

Tien haren die ooit in de badkamer van Elvis Presley zijn gevonden, wisselen binnenkort van eigenaar. De haren worden geveild door onlineveilinghuis Catawiki.

De haren zijn opgeraapt door het vriendinnetje van de neef van Elvis, die de woning van de legendarische zanger bewaakte. Zij nam ze mee nadat Elvis een knipbeurt had gehad.

Catawiki verwacht dat de haren zo'n 2000 euro opleveren. "Zijn befaamde kuif is een van de meeste herkenbare kapsels uit de geschiedenis en wij verwachten dat Elvisfans vanuit heel de wereld zullen proberen deze haren te bemachtigen", zegt veilingmeester Mike Saffire.

Haren van overleden sterren worden vaker geveild. Eerder deze maand leverde een grote pluk haar van John Lennon nog 30.000 euro op. De veiling van de haartjes van Elvis loopt tot 4 maart.

Tien haartjes Elvis onder de hamer
Tien haartjes Elvis onder de hamer (Foto: BuzzE)

'In de wereld woeden 19 oorlogen'

Het aantal oorlogen dat wereldwijd wordt uitgevochten, bedroeg vorig jaar negentien. Dat is evenveel als een jaar eerder. Dat heeft het Heidelberger Institut für Internationale Konfliktforschung vrijdag bekendgemaakt. Het instituut houdt al jaren de zogenoemde conflictbarometer bij.

De onderzoekers telden in 2015 in totaal 409 conflicten. 223 geschillen werden met wapengeweld beslist. In Turkije, op de Filipijnen en in Zuid-Soedan braken nieuwe oorlogen uit. Uit de tellingen bleek dat bijna een kwart van alle politieke conflicten zich in Afrika afspeelt, in gebieden ten zuiden van de Sahara.

Het instituut maakt deel uit van de universiteit in de Duitse stad Heidelberg en registreert sinds 1990 alle politieke conflicten in de wereld, zowel binnen de eigen grenzen als geschillen met andere landen.

'In de wereld woeden 19 oorlogen'
'In de wereld woeden 19 oorlogen' (Foto: ANP)

3 Nederlanders in Duitsland opgepakt voor plofkraken

In de Duitse stad Essen zijn 5 mensen, waaronder 3 Nederlanders, opgepakt voor plofkraken. Ze maakten deel uit van een bende die woensdagmorgen 2 geldautomaten in Essen hadden opgeblazen. Getuigen zagen de daders op 2 scooters wegrijden. Na een achtervolging kon de politie ze oppakken. De groep had 8 geldcassettes buitgemaakt

Volgens de Duitse politie had de bende de kraken goed voorbereid. Ze hadden 2 weken geleden een huis gehuurd in de buurt van de getroffen banken. 3 verdachten zijn in dat huis aangehouden, 2 anderen kort daarop.

Essen ligt niet ver van Venlo. Vermoedelijk zijn daar meer plofkrakers actief. Een nacht eerder werd in het dorp Keyenberg een geldautomaat opgeblazen, de daders zijn in een auto met Nederlands kenteken gevlucht richting Venlo.

De meeste van dit soort kraken blijven onopgelost. De moeilijkheid is dat de daders meestal aan zo'n 5 minuten genoeg hebben om de kraak te plegen. De Duitse Minister Ralf Jäger heeft de banken al meermalen aangeraden gebruik te gaan maken van verfpatronen die het geld bij een kraak onbruikbaar maken.

Vijf arrestaties na schietpartij Zaandam

De politie heeft donderdag in Amsterdam vijf mensen opgepakt in verband met een schietpartij in Zaandam eerder die dag. Dat meldde de politie vrijdag. Ze zijn opgepakt op basis van hun signalement, maar of ze iets te maken hebben met de schietpartij wordt nog onderzocht.

Over de identiteit of nationaliteit van de verdachten kon de politie nog niets zeggen. Donderdag werd gemeld dat de daders waren gevlucht in een grijze Renault met een Frans kenteken

Twee Zaandammers, van 51 en 53 jaar, werden neergeschoten in een huis aan de Brandaris in Zaandam. Een man wist naar buiten te vluchten, hij werd gewond in de nabijgelegen straat Noordzee gevonden.

Hoe de mannen er nu aan toe zijn, is niet bekend.

Over de toedracht van de schietpartij kan de politie nog niets zeggen.

Vijf arrestaties na schietpartij Zaandam
Vijf arrestaties na schietpartij Zaandam (Foto: ANP)

'Ellie Goulding weer vrijgezel'

Het lijkt erop dat de relatie tussen Ellie Goulding en Dougie Poynter nu echt voorbij is. Volgens The Mirror is de breuk een feit.

Goulding en Poynter gingen in december al tijdelijk uit elkaar. De liefde zou zijn bekoeld door de drukke schema's van de zangeres en de McBusted-gitarist. Vanwege hun werk konden ze nauwelijks nog tijd met elkaar doorbrengen. De 29-jarige Goulding en de 28-jarige Poynter waren zo'n twee jaar samen.

'Ellie Goulding weer vrijgezel'
'Ellie Goulding weer vrijgezel' (Foto: BuzzE)

OM: brieven aan moskeeŽn zijn strafbaar

De anti-islamitische pamfletten die meerdere moskeeën donderdag en vrijdag hebben gekregen, zijn voor het Openbaar Ministerie strafbaar. Discriminatie en belediging op grond van geloof en afkomst, concludeert justitie vrijdag. Onderzoek moet uitwijzen of er ook sprake is van bedreiging.

Op het pamflet staan een hakenkruis en de adelaar van nazi-Duitsland. Daarnaast staat de tekst: "Binnenkort hoog bezoek!! Varkens. Anti-islam. Islam is valse en duivelse religie."

Politie in Den Haag onderzoekt de pamfletten in het hele land. In de Haagse regio is tot nu toe vijf keer aangifte gedaan: twee keer in Den Haag, twee keer in Leiden en een keer in Alphen aan den Rijn. In de loop van volgende week moet het aantal aangiftes in de rest van het land duidelijk worden. Volgens justitie is er ook aangifte gedaan in Rotterdam, Midden-Nederland en Limburg.

Alle brieven hebben dezelfde opmaak en dezelfde boodschap. Daarom gaan politie en justitie ervan uit dat er "één en dezelfde afzender"is. Of het één persoon is of een groep, is echter nog niet duidelijk.

OM: brieven aan moskeeën zijn strafbaar
OM: brieven aan moskeeën zijn strafbaar (Foto: ANP)

Scholen mogen vrij geven voor Suikerfeest

Scholen mogen zelf bepalen of ze een vrije dag geven voor de viering van het Suikerfeest of niet. Ze hebben daar de vrijheid voor en er kan ook ruimte voor in het jaarlijkse rooster worden gemaakt. Wel moeten de ouders in de medezeggenschapsraad hiermee instemmen.

Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs vrijdag geantwoord op vragen van de PVV. Deze partij is het er niet mee eens dat Amsterdamse schoolbesturen overwegen om kinderen een vrije dag te geven vanwege het islamitische feest. Daarmee wordt het einde van de vastenperiode ramadan gevierd.

Dekker benadrukt dat in Nederland iedereen het recht heeft op de beleving van zijn religie. Het kabinet is niet van plan om de invoering van islamitische evenementen of feestdagen tegen te houden.

Hij wijst er verder op dat leerlingen op de basisschool hoofdzaken leren over geestelijke stromingen die in Nederland een belangrijke rol spelen. Ook leren ze respectvol om te gaan met verschillen in opvattingen van mensen.

Scholen mogen vrij geven voor Suikerfeest
Scholen mogen vrij geven voor Suikerfeest (Foto: ANP)

Zondag met Lubach komt terug in najaar

De VPRO heeft een nieuw seizoen besteld van het satirische programma Zondag met Lubach. Dat heeft producent Human Factor vrijdag bekendgemaakt. De vijfde reeks zal in het najaar te zien zijn op televisie.

"Ik weet nog dat ik als kind droomde van een vijfde seizoen", aldus Lubach. "Dat dat nu lukt, is geweldig." De presentator gaat de nieuwe serie naar verwachting maken met hetzelfde team als de vorige seizoenen. Comedians Tex de Wit en Steye van Dam blijven hun bijdragen als verslaggevers op locatie verzorgen en de eindredactie is ook in het nieuwe seizoen in handen van Janine Abbring.

Het programma, waarin de cabaretier op eigenzinnige wijze het nieuws van de afgelopen week doorneemt, kreeg het afgelopen jaar op Twitter en van recensenten veel lovende kritieken. Hoogtepunten het afgelopen jaar waren onder meer een ironische commercial waarin Nederland vluchtelingen doorverwijst naar Denemarken en 'Schlampen Barbie', een reclamespot voor de bekende pop die verwees naar de 'massaverkrachting' in Keulen op oudejaarsnacht. Beide filmpjes trokken ook in het buitenland veel aandacht.

Zondag met Lubach komt terug in najaar
Zondag met Lubach komt terug in najaar (Foto: BuzzE)

Dijsselbloem hamert op belang Britten voor EU

Het is zowel politiek als economisch van groot belang dat Groot-Brittannië deel blijft uitmaken van de Europese Unie. Dat heeft minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag gezegd in de marge van een G20-bijeenkomst in Shanghai.

"Wij als Europese ministers van Financiën zijn zeer vastbesloten om Groot-Brittannië binnen de EU te houden", zei Dijsselbloem. "Londen is een belangrijk financieel centrum waar veel werk wordt gedaan voor heel Europa. Ook in politiek opzicht is het cruciaal dat wij de unie volledig intact houden."

De Britse bevolking bepaalt op 23 juni in een referendum of het land tegen aangepaste voorwaarden lid blijft van de EU. Dijsselbloem zei te hopen dat de Britten zich bewust zullen zijn van de wederzijdse politieke en economische belangen die op het spel staan als zij straks in het stemhokje staan.

Dijsselbloem hamert op belang Britten voor EU
Dijsselbloem hamert op belang Britten voor EU (Foto: ANP)

'Meeste groepen doen mee aan bestand SyriŽ'

De meeste groeperingen waarvan wordt verwacht dat ze meedoen aan het staakt-het-vuren in Syrië, lijken dat ook te gaan doen. Dat zeggen bronnen rond de besprekingen. De Russische president Vladimir Poetin meldde ook dat alle belangrijke partijen zich bij het bestand aansluiten.

De groepen en landen hadden tot vrijdag 11.00 uur om te melden dat ze meedoen aan de wapenstilstand. Het is niet duidelijk of er groepen zijn die weigeren mee te doen. Het bestand is eerder overeengekomen door de VS en Rusland.

'Meeste groepen doen mee aan bestand Syrië'
'Meeste groepen doen mee aan bestand Syrië' (Foto: ANP)

'Hongaars referendum migratie over 150 dagen'

Hongarije kan op zijn vroegst over 150 dagen een referendum houden over de verplichte herverdeling van migranten over landen van de Europese Unie. Dit zei de Hongaarse minister van Justitie Laszlo Trocsanyi vrijdag op een persconferentie.

"De vroegst mogelijke tijd is over 150 dagen, en op zijn laatst over 250 dagen", aldus de minister. Het hangt er volgens hem vanaf hoe snel het referendumvoorstel zijn "weg vindt door het juridische systeem".

Hongarije ligt in de clinch met de Europese Commissie en een aantal andere EU-landen over hoe om te gaan met de vluchtelingenstroom naar Europa. Premier Victor Orban stelde woensdag voor een referendum te houden om te zien of de Hongaren al dan niet instemmen met verplichte quota migranten, iets waar de regering zich sterk tegen verzet.

'Hongaars referendum migratie over 150 dagen'
'Hongaars referendum migratie over 150 dagen' (Foto: ANP)

Athene remt migrantenstroom naar vasteland

Griekenland heeft reders van veerboten en reisorganisaties gevraagd even geen vluchtelingen naar het vasteland te vervoeren vanaf de eilanden. Het land wil daarmee voorkomen dat daar nog meer migranten vast komen te zitten die via de Balkanroute naar het westen van Europa willen.

Doordat een aantal landen zijn grens heeft gesloten voor vluchtelingen, komen steeds meer asielzoekers in Griekenland vast te zitten. Geschat wordt dat dit nu om zo'n 20.000 mensen gaat. Alleen al bij de grens met Macedonië wachten zo'n 4000 mensen om verder te kunnen.

Athene remt migrantenstroom naar vasteland
Athene remt migrantenstroom naar vasteland (Foto: ANP)

De laatste loodjes in de BeNeLeague ijshockey

Vrijdagavond start het laatste weekeinde van het eerste seizoen in de BeNeLeague, de samensmelting van de hoogste ijshockeycompetities in Nederland en Belgie. We zullen in een later stadium nog eens terugkijken, maar op dit moment strijden er in beide poules nog twee teams om de vierde playoffplaats.

In Poule A is Herentals al kampioen, ze kunnen niet meer ingehaald worden door Heerenveen dat ook haar tweede plaats niet meer kwijt kan raken. Amsterdam is door het verrassende verlies van Zoetermeer in Turnhout inmiddels veilig, maar kan in theorie nog ingehaald worden door Den Haag. De Hagenezen zullen daarvoor beide wedstrijden moeten winnen en hopen op een misstapje van Amsterdam in Antwerpen op zondag.
De sleutelwedstrijd tussen Den Haag en Zoetermeer begint vrijdag om 20.30 uur in de Haagse Uithof en zal live via internet uitgezonden worden.

In Poule B is Tilburg alleen van de tweede plek af te stoten door Luik, dat dan wel alles moet winnen. De Belgen moeten dit weekeinde niet minder dan drie wedstrijden spelen, waaronder op zaterdag tegen Tilburg. De Walen kunnen de playoffs al niet meer ontlopen. Nijmegen heeft door het verlies van Eindhoven vorig weekend alleen nog concurrentie van Leuven, waarop het een voorsprong heeft van vier punten. Met wedstrijden tegen Luik en Heerenveen op het programma maakt Nijmegen zelfs nog kans op de derde plaats, terwijl Leuven alles op alles moet zetten om Geleen en Heist op den Berg te verslaan. Geleen heeft de poule inmiddels al gewonnen, terwijl Heist sinds de dramatische nederlaag tegen Herentals aan een sterke serie bezig is. Daarin werden achtereenvolgens Antwerpen, Tilburg en Luik verslagen.

Vrijdag 26 februari 2016
Hijs Hokij Den Haag - Hotwings Panters Zoetermeer
AHOUD Devils Nijmegen - Luik

Zaterdag 27 februari 2016
Hotwings Panters Zoetermeer - ProClass Dordrecht Lions
Luik - Tilburg Trappers Toekomstteam
IHCL Leuven - Olympia Heist op den Berg
UNIS Flyers Heerenveen - AHOUD Devils Nijmegen
Dolphin Kemphanen - Red Eagles 's-Hertogenbosch

Zondag 28 februari 2016
Luik - Hijs Hokij Den Haag
Laco Eaters Limburg - IHCL Leuven
Turnhout Tigers - UNIS Flyers Heerenveen
Phantoms Deurne - IJ.V. Amstel Tijgers anno 1963

VPRO stopt met '24 Uur met...'

Na tien seizoenen stopt de VPRO met het interviewprogramma 24 Uur met... De omroep heeft 'in goed overleg' met NPO3 besloten dat het programma niet meer terugkomt op televisie. "De VPRO vindt het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe vorm van interviewtelevisie.''

In het programma zat de interviewer 24 uur met een gast in één ruimte. De eerste zes seizoenen trad Wilfried de Jong op als gastheer. Cabaretier Theo Maassen volgde hem daarna op.

"We vinden het jammer dat er een einde komt aan een ongewoon interviewprogramma, maar kijken terug op veel mooie ontmoetingen", zegt Stan van Engelen, hoofdredacteur televisie bij de VPRO. "24 Uur met... bood vaak een podium aan mensen met afwijkende levenswijzen en ideeën. De VPRO wil dat podium blijven bieden en gaat op zoek naar nieuwe vormen voor dit soort bijzondere ontmoetingen."

Komende zondag is de laatste aflevering, waarin cabaretière Brigitte Kaandorp te gast is bij Theo Maassen.

VPRO stopt met '24 Uur met...'
VPRO stopt met '24 Uur met...' (Foto: BuzzE)

Groep migranten valt meisjes lastig in Kiel

Het is weer zover, migranten die problemen veroorzaken. Dit keer in de Noord-Duitse stad Kiel waar een groep van ongeveer dertig achterlijke mannelijke migranten in een winkelcentrum drie meisjes heeft achtervolgd, ingesloten en lastig gevallen. Waar komt dit debiele gedrag toch vandaan, iesj het koeltoer? De laffe daad vond donderdagavond plaats niet ver van het station, aldus de politie.

Het begon met twee Afghaanse idioten die de meisjes van vijftien, zestien en zeventien jaar volgden en met telefoons filmden. Daarna groeide het groepje vuil aan tot bijna dertig mannen. De veiligheidsdienst van het winkelcentrum waarschuwde de politie, die de twee Afghanen, 19 en 26 jaar oud, alsmede twee andere mannen aanhield. Volgens de politie is het tijdens de confrontatie niet tot seksuele handelingen gekomen, wat de zaak natuurlijk niet minder erg maakt. Het blijft belachelijk dat dit tuig het nodig vindt om meisjes lastig te vallen. Wie weet wat had kunnen gebeuren als de veiligheidsdienst dit incident niet had opgemerkt of niet had ingegrepen. Gelukkig nam de Bondsdag vrijdag een voorstel aan dat het vergemakkelijkt om buitenlanders die zich schuldig maken aan strafbare feiten uit te zetten. Bye bye, viezeriken.

Groep mannen sluit meisjes in Kiel in
Groep migranten valt meisjes lastig in Kiel (Foto: ANP)

Man aangehouden voor nepbom Pegida-betoging

De politie heeft vrijdag een 43-jarige Amsterdammer aangehouden voor het plaatsen van een nepbom bij een demonstratie van Pegida in Amsterdam op 6 februari. De man is mede opgespoord aan de hand van camerabeelden, waarop hij lopend en fietsend te zien is.

De anti-islambeweging Pegida had toestemming gekregen te demonstreren op het plein voor het Amsterdamse stadhuis. Na de vondst van een verdacht pakketje moesten de betogers uitwijken naar een andere plek. Dat wilden ze niet, waardoor de demonstratie onrustig verliep en burgemeester Eberhard van der Laan de protestactie voortijdig beëindigde.

Het verdachte pakketje bevatte vuurwerk, maar het leek volgens de politie "bedrieglijk echt"op een explosief. Over het motief van de plaatser is nog niets bekend.

Man aangehouden voor nepbom Pegida-betoging
Man aangehouden voor nepbom Pegida-betoging (Foto: ANP)

Hoge Raad zet streep door kentekenparkeren

Het is definitief niet nodig om een kenteken in te voeren bij betaald parkeren. De Hoge Raad heeft dat vrijdag bepaald in een zaak van een vrouw die in Amsterdam haar parkeren via een app met een verkeerd kenteken had betaald. Bij een controle kreeg de vrouw een boete omdat niet het juiste kenteken bekend was.

De Hoge Raad stelt dat een verkeerd kenteken geen reden is voor een boete. In de wet staat namelijk dat er alleen een boete opgelegd kan worden als er geen parkeergeld is betaald en dat is in dit geval wel gebeurd.

Sinds begin vorig jaar kwamen de rechtbank en het gerechtshof in Amsterdam in deze en vergelijkbare zaken al tot hetzelfde oordeel.

Amsterdam was een van de eerste gemeenten die het kentekenparkeren invoerde. Een flink aantal andere gemeenten volgden.

Hoge Raad zet streep door kentekenparkeren
Hoge Raad zet streep door kentekenparkeren (Foto: ANP)

Circustent Herman Renz brengt 80.000 euro op

De circustent en de tribune van Circus Herman Renz heeft vrijdag op een veiling in Ermelo 80.000 euro opgeleverd. De Belastingdienst was tot de openbare verkoop overgegaan omdat het circus de fiscus niet kon betalen. Een tentverhuurbedrijf heeft de spullen gekocht en wil in de tent feesten en partijen organiseren.

Milko Steyvers van het circus is blij dat de tent niet naar een ander circus is gegaan. "Ik was er als de dood voor dat dat zou gebeuren. Het doet me sowieso pijn wat er allemaal gebeurd is. Ik vind het nog steeds jammer dat de Belastingdienst mij niet meer tijd heeft gegeven om alles op te lossen."De financiële problemen ontstonden door tegenvallende bezoekersaantallen en een verhoogde lastendruk.

Circustent Herman Renz brengt 80.000 euro op
Circustent Herman Renz brengt 80.000 euro op (Foto: ANP)

Pokťmon Moon en Pokťmon Sun officieel aangekondigd

Om 16:00 gaat de Nintendo Direct Pokémon-Direct van start, waarin 20 jaar Pokémon wordt gevierd. Verwacht wordt dat er onder andere nieuws gaat komen over Pokken Tournament, Pokémon Red, Blue en Yellow. Ook doet actrice Drew Barrymore mee met de festiviteiten, dus des te meer redenen om te kijken.

Update 16:07 - Zoals verwacht heeft Nintendo Pokémon Moon en Pokémon Sun aangekondigd. Na een kort eerbetoon aan de geschiedenis van Pokémon werden de logo's getoond. De games komen eind 2016 beschikbaar voor Nintendo 3DS. We kregen helaas geen beelden te zien van de games, dus dat wordt nog even afwachten.

We kregen ook bevestiging dat de Virtual Console-releases van Blue, Red en Yellow gebruik maken van Pokémon Bank, waarmee Pokémon over te zetten zijn naar Moon en Sun. 


Pokémonsunmoon

Watch live video from Nintendo on www.twitch.tv

13 vermiste Nederlanders in Noorwegen gevonden

Een groep van 13 Nederlanders wordt momenteel vermist in de Noorse regio Oppland. De Nederlanders maakten een trektocht door het natuurgebied en zijn daarbij in slecht weer terecht gekomen. Hulpdiensten zijn op zoek naar de groep, maar worden daarbij gehinderd door barre weersomstandigheden. Vanwege de recente sneeuwval is er een grote kans op lawines in het gebied.

De groep was afgelopen zondag aan de trektocht begonnen en zou oorspronkelijk morgen weer terugkeren. Volgens de Noorse krant Aftenposten zijn vrijwilligers van het Rode Kruis met speurhonden op dit moment nog op zoek naar de vermiste Nederlanders. Een helicopter, die bij de speurtocht zou assisteren, moest vanwege het zware weer tevergeefs terugkeren.

Zo gauw we meer weten lees je dat hier.

Update 16.00 uur
De vermiste Nederlanders zijn vanmiddag gevonden volgens de Noorse politie. De reddingswerkers van de Noorse reddingsbrigade en het Rode Kruis waren om 15:30 aangekomen op de plek waar de groep vanmorgen een noodoproep met een satelliettelefoon had verstuurd. De wandelaars verkeren in goede conditie.

Volgens Hendrika van Harten, eigenaar van een hotel in het dorp Skjåk waar de groep de afgelopen nachten vebleef, gaat het om een groep natuurvrienden. 'Ze maken vaker dit soort reizen. Naar mijn idee was deze reis goed voorbereid'. Volgens mevrouw Van Harten had de groep ook goede kaarten bij zich.

Update 13.15 uur
Inmiddels zijn de eerste beelden van de reddingsactie opgedoken.

In het, volgens Noorwegenkenner Fred Geels, overzichtelijke gebied in Noorwegen zou de afgelopen nacht zo'n 30 tot 40 centimeter sneeuw zijn gevallen. De Nederlanders maakten een reis met een groep van Spring Reizen, dat onderdeel is van het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (NIVON).

Update 12.53 uur
De groep Nederlanders, die momenteel nog wordt vermist in het Zuid-Westen van Noorwegen, bestaat uit natuurliefhebbers tussen de 25 en 40 jaar. De noodoproep werd om 08.00 uur vanochtend gedaan.

Bij de reddingsactie, die op dit moment gaande is, wordt gezocht met tien sneeuwscooterpatrouilles, zes reddingshonden en twee lawine-experts. Volgens de politie bevinden de Nederlanders zich in een pas in het lawinegebied.

Wat er precies gebeurd is, is nog niet bekend omdat de hulpdiensten nog geen contact hebben kunnen leggen met de groep.

Van der Poel wint ook op de mountainbike

Mathieu van der Poel heeft laten zien dat hij ook bij het mountainbiken hij zijn mannetje slaat. De gewezen veldrijder, wereldkampioen in 2015, heeft vandaag de eerste etappe gewonnen van de Sunshine Cup op Cyprus. Gisteren eindigde hij in de proloog al in de top tien.

In de rit, die over een kleine vijftig kilometer ging, versloeg de Nederlander de Zwitser Fabian Giger in de sprint. Giger is éen van de acht renners uit de top twintig van de wereldranglijst die aan het vertrek staan op het eiland.

Van der Poel hoopt dat hij later dit jaar op deze discipline in actie kan komen bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daarvoor wil hij onder meer bij de Sunshine Cup punten sprokkelen voor de wereldranglijst om zo een betere startplaats voor onder meer de wereldbeker wedstrijden en het EK binnen te halen.

Via die wedstrijden hoopt hij zich te kwalificeren voor de Spelen, waarvoor nog één Nederlands startbewijs beschikbaar is. Rudy van Houts, die al is geplaatst, werd vandaag elfde.

Elvis Presley's 'Dr. Nick' (88) overleden

George Nichopoulos, bekend als 'Dr. Nick', de persoonlijke arts van Elvis Presley, is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldde een rouwcentrum in Memphis vrijdag.

'Dr. Nick' leverde in het laatste decennium van het leven van de zanger duizenden doses medicijnen op recept aan Presley. Het is niet bekend waaraan Nichopoulos is gestorven.

Een medische tuchtraad in Tennessee schorste Nichopoulos en trok uiteindelijk zijn medische licentie in omdat hij te veel potentieel verslavende middelen zou hebben voorgeschreven aan dertien patiënten. Behalve Presley telde hij ook collega-zanger Jerry Lee Lewis onder zijn patiënten.

Vrijspraak
Een jury sprak hem in 1981 vrij van strafrechtelijke vervolging en het willekeurig en onzorgvuldig voorschrijven van geneesmiddelen aan Presley.

In een interview in 2009 zei Nichopoulos: "Ik heb geen spijt van de medicijnen die ik hem heb voorgeschreven. Ze waren noodzakelijk."

Elvis Presley's 'Dr. Nick' (88) overleden
Elvis Presley's 'Dr. Nick' (88) overleden (Foto: BuzzE)

Nieuwe Doom doet 1080p60 op alle platforms

De nieuwe Doom die later dit jaar uitkomt voor pc, PlayStation 4 en Xbox One zal op alle drie platforms draaien op een resolutie van 1080p met een framerate van 60 frames per seconde. Dat belooft id Software op het Bethesda Blog.

Hoofdprogrammeur Billy Khan windt er geen doekjes om: "We willen gamers zich laten afvragen hoe het kan dat Doom/idTech 6-games zo visueel verbluffend kunnen zijn en tegelijkertijd wel op 1080p60 draaien, terwijl andere games dat niet eens lukt op 30 fps". De pc-versie zal waarschijnlijk nog veel hogere resoluties aankunnen, hoewel framerate mogelijk vastgezet wordt op 60fps ongeacht platform, iets wat in het verleden vaker werd gedaan met idTech-games.

Het 'tech-team' bij id Software bestaat voor een deel uit voormalige CryTek ontwikkelaars, waarvan veel hebben gewerkt aan de bekende CryEngine. Met de graphics moet het dus wel snor zitten. Doom komt op 13 mei van dit jaar uit.

Loting Europa League levert krakers op

De loting van de achtste finale in de Europa League heeft enkele fijne affiches opgeleverd. Liverpool tegen Manchester United is daarbij de absolute kraker.

Terwijl Gianni Infantino verderop in Zürich zijn speech voor het FIFA-voorzitterschap gaf, werd er in Nyon geloot voor de achtste finales van de Europa League. Deze koppeling leverde enkele mooie wedstrijden op.

Zo speelt Manchester United, dat via FC Midtjylland de achtste finale bereikte, tegen aartsrivaal Liverpool. De eerste wedstrijd wordt gespeeld op Anfield op 10 maart, terwijl de return een week later op Old Trafford is.

Maar verder is ook Borussia Dortmund - Tottenham Hotspur een wedstrijd om naar uit te kijken. De Duitsers spelen eerst thuis en gaan vervolgens naar White Hart Lane. Titelverdediger Sevilla hoopt voor de derde keer op rij de Europa League te winnen en zal alvast in het finalestadion spelen, omdat FC Basel de eerstvolgende tegenstander is.

Volledige loting:
Shakhtar Donetsk - RSC Anderlecht
FC Basel - Sevilla
Villarreal - Bayer Leverkusen
Athletic Club - Valencia
Liverpool - Manchester United
Sparta Praag - SS Lazio
Borussia Dortmund - Tottenham Hotspur
Fenerbahçe - Sporting Braga

Sexwale trekt zich terug bij FIFA-verkiezing

Tokyo Sexwale wordt niet de nieuwe voorzitter van FIFA. De Zuid-Afrikaan heeft zijn kandidatuur ingetrokken. Tijdens de buitengewone vergadering van FIFA in Zürich, waar als laatste agendapunt de verkiezing van nieuwe FIFA-voorzitter op het programma stond, gaven alle kandidaten een speech waarin zij hun plannen voor een laatste maal kenbaar maakten.

Gianni Infantino, Prins Ali, Sjeik Salman, Jérôme Champagne en Tokyo Sexwale gaven allen een indrukwekkende speech, waarin zij beloofden dat FIFA onder hun voorzitterschap niet zou vervallen in oude gewoonten van corruptie, hebzucht en achterkamertjespolitiek.

Nadat Sexwale een toespraak gaf waarin hij onder meer zijn band met Nelson Mandela aanhaalde, gaf hij aan het einde van zijn speech aan dat hij zijn kandidatuurschap introk. Waarschijnlijk maakte de Zuid-Afrikaan toch al weinig kans, aangezien de Afrikaanse bond zich reeds achter Sjeik Salman had geschaard. De daadwerkelijke verkiezing staat voor later vandaag gepland.

Paint het nieuws: Paul McCartney

Paint het nieuws, een item waarin elke week één foto van een actuele gebeurtenis gefotoshopt kan worden. Het onderwerp van afgelopen week was de aankondiging dat Paul McCartney gaat optreden op Pinkpop.

Het gerucht ging al langer, maar het is nu dan toch echt bevestigd: Paul McCartney (73) gaat optreden op Pinkpop. De medeoprichter en frontman van The Beatles zal het programma op zondag 12 juni afsluiten met een groot optreden. Het zal zijn eerste festivaloptreden in Nederland worden. Een artiest die eigenlijk nooit op het verlanglijstje stond, gewoonweg omdat dat nooit mogelijk zou kunnen zijn. Hoe gaat dit legendarische optreden eruit zien?

Ongekend detail en realisme in Escape From Tarkov

Escape From Tarkov is een onbekende maar zeer ambitieuze game van de Russische ontwikkelaar Battlestate Games. Het is een hardcore/survival MMO/shooter die sterk de nadruk legt op realisme en niveau van detail.

Dat niveau van detail zit hem niet per se in mooie graphics, maar meer in het realisme van wapengebruik en bewegingen van de speler. Zo is er voor de game samengewerkt met Russische militairen om dingen als reload animations zo gedetailleerd mogelijk te maken. Alle reload animations zijn 'echt', oftewel motion captured. Verder kunnen wapens bijvoorbeeld overhit raken, vastlopen, en je kunt zelfs een enkele kogel uit je magazijn halen en in je inventaris plaatsen. Ook is de snelheid waarmee je kunt richten, herladen en dergelijke afhankelijk van de uitrusting die je op dat moment draagt. 

De bewegingen van je personage zijn ook zeer uitgebreid. Zo is het mogelijk om zelf te bepalen hoe ver je bukt. De meeste shooters hebben simpelweg een crouch-knop, soms een prone-knop, maar dat zijn vaste waarden. In deze game kun je dus zelf kiezen hoe ver je door je knieën gaat, zodat je bijvoorbeeld precies tot de hoogte van een gat in een hek kunt bukken en van daaruit je vijanden onder vuur nemen. In onderstaande filmpje kun je gameplay en een stukje 'making of' bekijken, met dank aan YouTuber Westie.

Een releasedatum voor Escape From Tarkov is er nog niet, maar de game moet dit jaar uitkomen voor pc en Mac. Als je interesse gewekt is door onderstaand filmpje, kun je je via de officiële website aanmelden voor een bètasessie.

Nederland mag rundvlees leveren aan de VS

Nederland mag rund- en kalfsvlees gaan exporteren naar de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben daarvoor toestemming gegeven, omdat zij vertrouwen hebben in het Nederlandse keuring- en toezichtsysteem op de rundvleesproductie.

Het ministerie van Economische Zaken heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om een uitvoer van 80 miljoen euro. Het vlees is bedoeld voor exclusieve restaurants in de VS met een Europese keuken. Amerikanen staan bekend als een van de grootste vleeseters ter wereld.

Ierland en Litouwen zijn de enige andere EU-landen die dit vlees naar de VS mogen exporteren. De Amerikanen hebben de werkwijze van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2014 en 2015 onderzocht.

Deze instantie zal erop toezien dat de bedrijven die het vlees naar de Verenigde Staten willen exporteren, voldoen aan de Amerikaanse eisen.

Nederland mag rundvlees leveren aan de VS
Nederland mag rundvlees leveren aan de VS (Foto: ANP)

Heelal scheurt mogelijk uiteen

Aan alles komt een eind, en dus ook aan ons universum. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Lissabon in een nieuwe studie. De grote vraag is natuurlijk wanneer dat zal gebeuren. Het goede nieuws is dat dat nog wel even zal duren, waarschijnlijk zo'n 2,8 miljard jaar.

De theorie van het scheuren is nog niet zo oud. Pas enkele jaren geleden toen we meer te weten kwamen over donkere energie, de drijvende kracht achter de expansie van ons universum, kwam dit scenario in beeld. We zijn intussen een aantal jaren verder en we weten nu ietsje meer over donkere energie. De onderzoekers hebben de meest recente informatie hierover gebruikt om een beeld te krijgen van de toekomstige uitdijing van het heelal. Op basis hiervan hebben ze voorspeld dat dit nog minimaal 2,8 miljard jaar zal duren.

Er is ook nog een kans dat dit helemaal niet gaat gebeuren. Dat wil niet zeggen dat het universum dan het eeuwige leven heeft, want het komt dan ongetwijfeld op een andere manier aan z'n einde. Mocht je daar meer over willen lezen, dan kun je dat hier doen.

@Getty Images

Jennifer Lopez sluit vierde huwelijk niet uit

Ze versleet al drie huwelijken, maar dat wil niet zeggen dat Jennifer Lopez niet nog eens zal trouwen. Dat vertelt ze aan Mirror.

De zangeres beschouwt haar eerdere huwelijken als nuttig onderdeel van haar levensloop. "De mensen met wie ik samen ben geweest waren allemaal erg anders en sommigen waren een verschrikkelijk foute match voor me. Waarschijnlijk de meesten." Het was een leerproces, zegt ze. "Je leert wat wel en niet werkt. Ik denk dat het bij het opgroeien hoort." Vorige maand meldde de popster dat ze weer samen was met ex Casper Smart, maar dat trouwen er echt niet in zit.

Toch bestaat de kans dat ze weer een trouwring om haar vinger zal schuiven als het moment er rijp voor is. "Niks in mijn leven is uitgesloten. Alles is mogelijk, maar ik denk niet dat ik echt op zoek ben." De zangeres heeft namelijk genoeg aan haarzelf: "Als je een bepaalde leeftijd bereikt realiseer je je dat alles wat je zoekt in anderen in jezelf zit. Ik denk dat dat me veranderd heeft."

Bovendien gaat veel van haar liefde uit naar haar kinderen. De moeder doet ondanks haar drukke carrière haar best om die zoveel mogelijk te zien. "Ik zou willen dat ik ze vaker kon zien, maar ik mag me gelukkiger prijzen dan de meeste moeders omdat ik ze mee naar mijn werk kan nemen. Iemand die van negen tot vijf werkt kan dat waarschijnlijk niet, dus zie ik mijn kinderen meer dan de gemiddelde moeder."

Jennifer Lopez sluit vierde huwelijk niet uit
Jennifer Lopez sluit vierde huwelijk niet uit (Foto: BuzzE)

Guus Meeuwis kondigt scheiding aan

Guus Meeuwis en zijn vrouw Valérie gaan scheiden. "Na jarenlang lief en leed te hebben gedeeld, hebben we besloten om uit elkaar te gaan", laten de twee vrijdag weten in een gezamenlijke verklaring op de website van de zanger.

"We zijn verdrietig over deze grote stap, maar met vertrouwen begonnen aan een nieuwe fase in ons gezinsleven." Guus en Valérie zeggen 'altijd een gezin te blijven' met hun vier kinderen 'als middelpunt'. "Zij zijn het belangrijkste in ons leven en de zorg voor hen en hun welzijn staat te allen tijde voorop."

Guus en Valérie schrijven verder dat er 'natuurlijk veel verdriet is' en dat ze 'natuurlijk niet zomaar hebben opgegeven'. "Echter zijn we tot de conclusie gekomen dat onze levens teveel uit elkaar zijn gegroeid om samen verder te kunnen gaan."

Rust
De twee vragen om privacy. "Wij vragen om rust om deze nieuwe situatie met ons gezin verder vorm te geven. We hopen van harte dat iedereen onze wens om ons privéleven privé te laten, zal blijven respecteren zoals dat eigenlijk altijd is gedaan."

Guus schreef in de jaren negentig na een romantische nacht met Valérie het nummer Het is een nacht. Dat betekende zijn doorbraak, toen nog met de groep Guus Meeuwis & Vagant. Guus en Valérie trouwden in 2002. Ze kregen vier kinderen: Pepijn (14), Sarah (12), Teun (9) en Jules (5).

Guus Meeuwis kondigt scheiding aan
Guus Meeuwis kondigt scheiding aan (Foto: BuzzE)

Nieuwe stiefmoeder voor Justin Bieber

Justin Bieber krijgt er een nieuw familielid bij. Zijn vader Jeremy Bieber gaat namelijk trouwen, meldt TMZ.

De 41-jarige vader van de popster heeft zijn 28-jarige vriendin Chelsea ten huwelijk gevraagd tijdens een reis naar het Caribische eiland Saint-Barthélemy. Op een video is te zien dat Jeremy op zijn knieën gaat voor een overgelukkige Chelsea.

Dat betekent dat Justin zo'n zes jaar jonger is dan zijn aanstaande stiefmoeder; volgende week viert de Sorry-zanger zijn 22ste verjaardag.

Nieuwe stiefmoeder voor Justin Bieber
Nieuwe stiefmoeder voor Justin Bieber (Foto: BuzzE)

Meer winst en meer klanten voor Triodos Bank

De Triodos Bank heeft vorig jaar fors meer winst geboekt. De bank die staat voor duurzaam en transparant bankieren, wist haar klantenbestand verder uit te breiden. Daarbij hoefde de financiële instelling een stuk minder geld voor slechte leningen opzij te zetten.

Netto hield Triodos over 2015 40,7 miljoen euro aan winst over. Dat is 35 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal klanten steeg daarbij met 15 procent tot 607.000. Het totale beheerde vermogen van Triodos Bank, Triodos Beleggingsfondsen en Triodos Private Banking is over 2015 met 16 procent gegroeid naar 12,3 miljard euro.

Triodos rekent voor 2016 wel op een winstdaling. Dat is vooral een gevolg van de verplichte bijdrage aan de depositogarantieregelingen. De resultaten staan dit jaar naar verwachting ook onder druk door lagere rentemarges en "substantiële investeringen"in de eigen organisatie.

Meer winst en meer klanten voor Triodos Bank
Meer winst en meer klanten voor Triodos Bank (Foto: ANP)

Honderdste Vierdaagse stroomt vol

Voor de honderdste Vierdaagse in juli in Nijmegen hebben zich al bijna 30.000 wandelaars ingeschreven. De belangstelling voor de jubileumeditie is enorm, aldus een woordvoerster van de organisatie.

Tot vrijdagavond kunnen zich lopers inschrijven die zijn verzekerd van een startbewijs, omdat ze aan speciaal voor de honderdste editie gestelde voorwaarden voldoen. Vanaf maandag mogen de wandelaars zich aanmelden die naar alle waarschijnlijkheid moeten loten voor een startkaart. De organisatie verwacht dat het maandag storm gaat lopen.

Vanwege het jubileum is er dit jaar eenmalig plaats voor 50.000 wandelaars, 4000 meer dan andere jaren. Ook is voor een keer de afstand van 55 kilometer per dag in ere hersteld. Daarvoor hadden zich vrijdag al 2954 wandelaars ingeschreven. Een geselecteerde groep loopt in juli driemaal 50 kilometer en eenmaal 100 kilometer op een dag.

Honderdste Vierdaagse stroomt vol
Honderdste Vierdaagse stroomt vol (Foto: ANP)

Haase niet naar halve finale Acapulco

Tennisser Robin Haase is er niet in geslaagd de halve finale van het ATP-toernooi in Acapulco te bereiken. De Nederlander verloor met 3-6 en 3-6 van Aleksandr Dolgopolov.

Haase werd meteen in de eerste game gebroken, maar sloeg direct daarna terug. Dolgopolov brak daarna nog tweemaal en ging eenvoudig naar de setwinst. Ook in het tweede bedrijf was de Oekaïener heer en meester en een break op 5-3 was voldoende voor de winst.

Minister niet welkom in Griekenland

Athene heeft een verzoek van de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner om volgende week een bezoek te brengen aan Griekenland, afgeslagen. Dat zei een functionaris van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

De twee EU-landen twisten over Oostenrijkse maatregelen om de stroom vluchtelingen vanuit Griekenland te beperken. Griekenland riep donderdag zijn ambassadeur uit Oostenrijk terug uit woede over de sluiting van de grens daar en dreigde besluitvorming van de Europese Unie te blokkeren als er geen gecoördineerde actie van de vluchtelingenproblematiek komt.

Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde koeltjes op het besluit van de Griekse regering. Het is het recht van elk land zijn ambassadeur terug te roepen, aldus het ministerie. Oostenrijk zei te hopen dat Griekenland zijn standpunt zou heroverwegen.

Het Oostenrijkse ministerie voegde er wel aan toe de spanning in Griekenland te kunnen begrijpen, nu de druk op dat land toeneemt om het aantal vluchtelingen naar Europa te helpen afremmen.

Minister niet welkom in Griekenland
Minister niet welkom in Griekenland (Foto: ANP)

Toro Rosso reed in Barcelona met 2016-wagen

Eerder deze week deed Carlos Sainz uitspraken waardoor in de media het idee ontstond dat het team van Toro Rosso afgelopen week deelnam aan de eerste testweek met de 2015-wagen. Volgens de Spaanse stalgenoot van Max Verstappen zou Toro Rosso wegens tijdgebrek in Barcelona gekozen hebben voor een interim-wagen die opgebouwd zou zijn rond de wagen van vorig jaar. Volgens James Key, de technische topman van het team, is niets minder waar.

In de Spaanse krant Marca stelt Key vrijdag dat het wel degelijk de hagelnieuwe STR11 is geweest waarmee de afgelopen dagen is getest. "Er zijn twee onderdelen die niet tijdig klaar waren voor de eerste testweek,' zegt Key. "Maar dat zijn dan ook de enige twee 2015-onderdelen waarmee we gereden hebben." Buiten de twee niet nader genoemde onderdelen zal Toro Rosso bij de komende testweek voor het eerst gaan rijden met de nieuwe livery.    

Wel benadrukt Key dat de STR11 gebaseerd is op de wagen van vorig jaar. "We waren erg tevreden met onze wagen van 2015, want dat was een grote stap voor ons. Alles dat goed werkte hebben we gehouden." Wel is de STR11 iets zwaarder dan zijn voorganger, waardoor Sainz afgelopen winter met toptriatleet Mario Mola getraind heeft om zoveel mogelijk gewicht te verliezen.

Haagse moskeeŽn: dit is terreur

Moskeegangers in Den Haag en omgeving zijn bang door de dreigende brieven die donderdag zijn afgeleverd bij meerdere moskeeën in het land. Daarin wordt gedreigd met "hoog bezoek" en worden moslims "varkens" genoemd. De brieven zijn angstaanjagend en misselijkmakend, zegt het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties regio Haaglanden (SIORH) vrijdag.

De organisatie sluit niet uit dat de afzenders daadwerkelijk geweld gaan gebruiken tegen moskeeën. Er zijn wel vaker incidenten geweest, maar volgens het SIORH is het nu anders. De brief is "weloverwogen en gecoördineerd" verstuurd om zo veel mogelijk mensen angst in de boezemen. "Dit is terreur." De islamitische koepel roept zijn achterban op om rustig te blijven.

Bij het SIORH zijn ongeveer 25 moskeeën aangesloten in steden als Den Haag, Delft, Zoetermeer en Leiden.

Haagse moskeeën: dit is terreur
Haagse moskeeën: dit is terreur (Foto: ANP)

VS en China akkoord over sancties Noord-Korea

Noord-Korea moet worden bestraft voor de kernproef van begin dit jaar. Na zeven weken onderhandelen zijn de Verenigde Staten en China het daar donderdag over eens geworden. Als de Veiligheidsraad ermee akkoord gaat, is dit volgens de Amerikaanse ambasssadeur bij de VN Samantha Powers "het strengste sanctiepakket dat de Veiligheidsraad in meer dan twee decennia oplegt".

Steun van China, dat een veto heeft, is cruciaal om een resolutie in de Veiligheidsraad aangenomen te krijgen. Volgens diverse diplomaten zal de V-raad mogelijk zaterdag al stemmen over het voorstel. De Russische ambassadeur zei echter dat Moskou waarschijnlijk meer tijd nodig heeft om de tekst te bestuderen.

In de conceptversie staat onder meer dat alle vracht van en naar Noord-Korea voortaan geïnspecteerd moet worden. Spullen die op welke manier dan ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden, mogen het land niet meer in. Ook komt er een zwarte lijst met 17 individuen en 12 instanties waar de wereld geen zaken meer mee mag doen.

VS en China akkoord over sancties Noord-Korea
VS en China akkoord over sancties Noord-Korea (Foto: ANP)

Geld drugshandelaren bewaakt door krokodillen

Tijdens een onderzoek naar drugshandel in Amsterdam stuitte de politie deze week op twee levensgrote krokodillen. De reptielen bevonden zich in een ruimte waar geld werd bewaard. Ze deden daar dienst als bewakers.

Het geld lag dusdanig opgeborgen dat men eerst langs de krokodillen zou moeten, meldde de politie vrijdag. De levende dieren bevinden zich nog steeds in het pand in Amsterdam. De eigenaar heeft een vergunning om de dieren te houden, verklaart een woordvoerder. De politie wil niet zeggen waar in Amsterdam de krokodillen zich bevinden.

In het drugsonderzoek hield de politie elf mensen aan. Zij worden verdacht van de handel in synthetische drugs.

Geld drugshandelaren bewaakt door krokodillen
Geld drugshandelaren bewaakt door krokodillen (Foto: BuzzO)

'Vanaf zondagmorgen weer treinen bij Dalfsen'

Vanaf zondagmorgen kunnen er weer treinen rijden tussen Ommen en Zwolle. De herstelwerkzaamheden bij Dalfsen lopen voorspoedig. Daar kwam dinsdagmorgen op een overweg een Arriva-trein in botsing met een hoogwerker. Spoorbeheerder ProRail adviseert reizigers om zondag voor vertrek de reisplanner te checken. "Het blijft een race tegen de klok, waarbij weinig ruimte is voor tegenvallers."

Vrijdag en zaterdag werkt ProRail en aannemer Strukton nog hard aan het vernieuwen van onder meer de bovenleiding en de seinen. Daarna moet alles nog uitgebreid getest worden om te kijken of de treinen veilig over spoor kunnen rijden.

In totaal is al ruim 180 meter spoor vervangen, inclusief 300 dwarsliggers.

'Vanaf zondagmorgen weer treinen bij Dalfsen'
'Vanaf zondagmorgen weer treinen bij Dalfsen' (Foto: ANP)

Agent vrijuit in zaak van 'dikke BMW'

De politieman die in oktober bij een bijeenkomst in Oranje een vrouw weghaalde voor de auto van staatssecretaris Klaas Dijkhoff, krijgt geen straf. Tegen de agent was aangifte gedaan van mishandeling (en/of zwaar lichamelijk letsel door schuld), maar het Openbaar Ministerie vindt dat daar geen sprake van is. De politieambtenaar heeft rechtmatig en passend gehandeld, zo luidt het oordeel.

Toen Dijkhoff en zijn mensen na afloop van een bijeenkomst over vluchtelingen weg wilde, ging een vrouw uit het dorp Oranje voor de auto staan uit protest. Ze ging niet aan de kant. Daarop greep de politieman in. Hij duwde de vrouw weg en ze belandde op de grond. Dat gebeurde in het zicht van de camera's. De beelden werden daarna snel verspreid. De vrouw riep: "Dikke BMW, dikke BMW jongens."Daarna werd ze aan de kant gezet en viel ze op de grond.

Agent vrijuit in zaak van 'dikke BMW'
Agent vrijuit in zaak van 'dikke BMW' (Foto: ANP)

Jihadisten toonden moed met homo-overvallen

Belgische aspirant-jihadisten moesten hun moed tonen door homo's te overvallen en te beroven voordat ze goed genoeg werden bevonden om naar het kalifaat in Syrië te reizen. Dat hebben minderjarigen die voor de strijd in Syrië werden geronseld voor de rechtbank in Brussel verklaard, aldus de Belgische krant Het Nieuwsblad vrijdag.

De tieners werden naar homobars gestuurd om slachtoffers te vinden en in de val te lokken. Ze gingen met mannen mee naar hun woning en overvielen hen daar. "Zo moesten we bewijzen dat we geschikt waren voor de strijd", aldus een van de tieners. ,,In totaal hebben we een zestal van die opdrachten uitgevoerd. Mocht ik intussen niet zijn opgepakt, dan was ik nu waarschijnlijk in Syrië."

De overvallen waren volgens de politie niet alleen om moed te tonen maar ook om de kas van de ronselaars te spekken. "Wij vermoedden al langer dat een deel van de fondsenwerving voor Syrië­strijders gebeurde door kleine overvallen en afpersingen", zegt een politieman.

Jihadisten toonden moed met homo-overvallen
Jihadisten toonden moed met homo-overvallen (Foto: ANP)

UFO-formatie gefilmd bij daglicht

Groot nieuws over aliens en Neuquén! In deze Argentijnse provincie is namelijk deze week een UFO-formatie gefilmd. Op klaarlichte dag, nota bene!

Het Spaans van uw verslaggever is wat roestig, maar hij zal zijn best doen het grote nieuws te vertalen. Toen een inwoner van San Martin de los Andes deze week een paar duidelijke ruimteschepen zag, pakte hij direct zijn telefoon om de formatie te filmen.

Op de beelden is duidelijk een groot moederschip te zien. Een tiental kleinere ruimtescheepjes cirkelt om de grote ufo heen.

De video volgt op een andere waarneming, die twee weken geleden werd gedaan. Volgens experts gaat het hier zeker om een ufo, omdat het verschijnsel niet op een andere wijze valt te verklaren.


Zo, de aluhoedjes kunnen weer op...

Plastic in salade Deen

In een salade van supermarktketen Deen is plastic terechtgekomen. Dat komt door een productiefout. Mensen kunnen de salade daardoor beter niet opeten. Het gaat om de 'Smikkelsalade' van 150 gram die houdbaar is tot 2mrt. aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vrijdag.

Klanten kunnen de smikkelsalade terugbrengen naar de winkel. Ze krijgen dan hun geld terug.

Deen heeft enkele tientallen vestigingen in en rond Noord-Holland.

Plastic in salade Deen
Plastic in salade Deen (Foto: ANP)

Biopic Elton John wordt 'musical fantasy'

De biografische film over Elton John wordt niet zomaar een film. Het moet een 'musical fantasy' worden, zei Eltons echtgenoot David Furnish tegen E!

"Het wordt een prachtige, overtrokken versie van Eltons leven zoals het zou kunnen zijn gebeurd", schetste David. Hij en de zanger zijn volop bezig de financiering voor de biopic rond te krijgen. "We zoeken de juiste partners zodat we de film kunnen maken op de manier die voor ons de goede is."

Acteur Tom Hardy tekende in 2013 al voor de hoofdrol. De opnamen hadden een jaar later van start moeten gaan. Er is echter nog geen scène geschoten. "Geld inzamelen voor een film is een continu proces", aldus David.

Biopic Elton John wordt 'musical fantasy'
Biopic Elton John wordt 'musical fantasy' (Foto: BuzzE)

Wilders-bedreiger meldt zich bij politie

De man die donderdag Geert Wilders met de dood bedreigde op Twitter, heeft zich vrijdag gemeld bij de politie. Hij is aangehouden en wordt verhoord, zette de politie in een tweet.

In privéberichten had de man gedreigd de PVV-leider dood te schieten. Hij schreef onder meer: "Geert Wilders kom een keer naar Drachten. Ik schiet een kogel door je kut kop."

De man is lid van Jonge Democraten Fryslân. Een woordvoerder van de landelijke Jonge Democraten zegt dat de man wordt geroyeerd als daadwerkelijk vaststaat dat hij de auteur is van de tweets.

Wilders-bedreiger meldt zich bij politie
Wilders-bedreiger meldt zich bij politie (Foto: ANP)

Oud-Ajacied Oliseh stapt op bij Nigeria

Sunday Oliseh heeft ontslag genomen als bondscoach van Nigeria. De oud-voetballer van onder meer Ajax was pas sinds juli 2015 actief als keuzeheer van het Afrikaanse land.

Dit maakt de 41-jarige Oliseh bekend via zijn eigen Twitter-kanaal. "Vanwege het schenden van mijn contract, het gebrek aan steun en niet betaalde salarissen en bonussen aan mijn spelers, mijn assistenten en aan mijzelf, heb ik ontslag genomen als bondscoach van de 'Super Eagles'", schreef Oliseh op zijn tijdlijn.

Oliseh zat tijdens elf wedstrijden van Nigeria op de bank. Vijf werden er gewonnen, waaronder het kwalificatieduel met Swaziland voor het WK 2018 (2-0) in november. In het verleden was Oliseh succesvol als international van Nigeria. De ex-verdediger behaalde olympisch goud in 1996 en deed mee aan het WK van 1994 en 1998.

'DWDD doet aan illegaal downloaden'

De Wereld Draait Door (DWDD) doet aan piraterij. Tot die conclusie komt RacerDKB vandaag op het forum. In de uitzending van gisteravond lieten ze namelijk een gedownloade film zien.

"Een aantal uur geleden bevond ik mij in een gezelschap waar De Wereld Draait Door op de achtergrond aan stond", aldus de beste man. "In een item over de filmmuziek van Ennio Morricone versus John Williams leverden een of andere Belg en een overjarige rocker hun cliché voorbeelden aan, waarbij zij het fragment kort introduceerden en er af en toe een hip Engels scheldwoord tussendoor gooiden."

"Bij een van de latere fragmenten waar zij de intro van The Hateful Eight van Tarantino lieten zien, viel het mij op dat de kwaliteit van de beelden vrij magertjes was. Magertjes, als in DVD-screenerkwaliteit. Nu heb ik deze beelden eens naast elkaar gezet, en naast wat kleurcorrecties zie ik eigenlijk weinig verschil."

Verolgens komt RacerDKB met twee voorbeelden. Hij heeft ze in GIF-vorm gezet om het gemakkelijker te maken. Waarvoor hulde!

dwdd
Zien jullie verschil of niet? Drop je mening in de comments!

Schijt aan/voor krakers

Een pandeigenaar in Reeuwijk heeft een groep krakers een poepie laten ruiken. Deze hadden zijn slooppand aan de Notaris d'Aumerielaan (aan de straatnaam te zien een nogal bekakte buurt) een aantal maanden geleden al gekraakt en waren er daarna door de politie uitgezet.

Donderdag kwam de huiseigenaar erachter dat het slooppand wederom gekraakt was. De politie kwam nog langs maar toen waren de krakers alweer gevlogen.

Om te voorkomen dat er opnieuw ongenode gasten hun intrek in het leegstaande huis zouden nemen, heeft de eigenaar een gierkar aan laten rukken en het huis volgepompt met stront. Naast het strontstorten heeft hij ook nog gaten in het dak geboord.

Wat de omwonenden van deze actie vinden is helaas nog niet bij de redactie bekend. Het zou kunnen dat ze hun neus hiervoor ophalen.

1 van de leveranciers... @ Gettyimages

Turkije laat journalisten vrij

Turkije heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee vooraanstaande journalisten vrijgelaten. De krant waarvoor zij werken, Cumhuriyet, maakte dat vrijdag bekend. De twee werden vrijgelaten nadat het Constitutionele Hof donderdag bepaalde dat met hun arrestatie de rechten van de twee verdachten zijn geschonden.

Can Dundar en Erdem Gul werden in november opgepakt wegens het verspreiden van bepaald beeldmateriaal over de oorlog in Syrië. Daarop zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië. Justitie beschuldigt de journalisten onder andere van het verspreiden van geheime informatie en spionage.

De twee journalisten zijn nog niet van de Turkse justitie af. Op 25 maart begint een proces tegen hen. Ze mogen het land niet uit en ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Turkije laat journalisten vrij
Turkije laat journalisten vrij (Foto: ANP)

Flink meer winst voor luchtvaartgroep IAG

Luchtvaartgroep IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways en Iberia, heeft 2015 afgesloten met een nettowinst van 1,5 miljard euro. Dat is de helft meer dan een jaar eerder. Het bedrijf kon onder meer profiteren van een lagere brandstofrekening.

IAG behaalde afgelopen jaar een omzet van 22,9 miljard euro, ruim 13 procent meer dan in 2014. Die groei is mede te danken aan de overname van het Ierse Aer Lingus in augustus. Gecorrigeerd voor het stuwende effect van de sterke dollar zijn de opbrengsten per vervoerde passagier wel gedaald. Dat komt door hevige concurrentie, die de ticketprijzen drukte.

De dure dollar beperkte ook het voordeel dat IAG had van de lagere olieprijzen. De brandstofkosten vielen in dollars ruim 17 procent lager uit, maar in euro's slechts 6,3 procent. De operationele winst kwam uit op 2,3 miljard euro, ruim twee derde meer dan in 2014.

Flink meer winst voor luchtvaartgroep IAG
Flink meer winst voor luchtvaartgroep IAG (Foto: ANP)

'Volgende ronde SyriŽ-overleg begint 7 maart'

De volgende ronde van gesprekken tussen de strijdende partijen in Syrië begint wellicht op 7 maart. Die datum is genoemd door een hoge functionaris van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, die anoniem wilde blijven.

De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, kondigde donderdag aan dat hij vrijdag met een datum zou komen voor de nieuwe onderhandelingen. Landen die behoren tot de Internationale Steungroep voor Syrië houden vrijdag ook een bijeenkomst over de voorgenomen wapenstilstand in Syrië.

'Volgende ronde Syrië-overleg begint 7 maart'
'Volgende ronde Syrië-overleg begint 7 maart' (Foto: ANP)

'Apple komt met kleinere iPad Pro'

De opvolger van de 9,7-inch iPad Air 2 krijgt volgens 9to5Mac net als z'n grotere broer de naam iPad Pro. Apple zou met de nieuwe naam voor de 'oorspronkelijke' iPad zijn tabletcollectie wat willen versimpelen. Naast de 12,9 en 9.7 inch iPad Pro komt Apple volgens de site met een nieuwe iPad Mini.

Veel verrassingen heeft Apple met de kleinere iPad Pro naar verluidt niet in petto. Het apparaat wordt in feite een kruising tussen de huidige iPad Air en de grotere iPad Pro. Het nieuwe 9,7 inch-model krijgt dezelfde behuizing als de grotere iPad Pro en ook gaat het dezelfde functies ondersteunen. Accessoires als de Smart Keyboard en de Apple Pencil werken ook met de nieuwe, kleinere iPad Pro.

Wat er aan de iPad Mini gaat veranderen, is niet duidelijk, maar vermoedelijk krijgt het kleinste lid van de iPad-familie vooral een upgrade onder de motorkap.

'Apple komt met kleinere iPad Pro'
'Apple komt met kleinere iPad Pro' (Foto: BuzzT)

Winter uitzonderlijk zacht, zonnig en nat

De winter is de op één na warmste ooit met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,4 graden. Dat is normaal 3,4 graden. Alleen in 2007 was het nog ietsje warmer, met 6,6 graden. Verder is deze winter zeer zonnig en nat. Dat meldt Weeronline.

De zon scheen deze winter gemiddeld over het land 245 uren. Dat is veel meer dan de gebruikelijke 196 zonuren en goed voor een zevende plaats in de lijst met zonnigste winters. Tegelijk was het ook nat, met ongeveer 270 millimeter tegen 208 normaal. In Zeeland en Zuid-Holland viel lokaal zelfs bijna 350 millimeter.

Winter uitzonderlijk zacht, zonnig en nat
Winter uitzonderlijk zacht, zonnig en nat (Foto: ANP)

Heel Holland Bakt-winnares zegt baan op

Heel Holland Bakt-winnares Sarena Solari heeft haar baan opgezegd en gaat haar droom achterna. "Het organiseren van culinaire reizen naar Italië", zegt ze vrijdag in Metro.

"Na het programma is er veel veranderd. Ik werkte als communicatieadviseur in een jeugdinrichting, waar ik het heel erg naar mijn zin had. Toch heb ik besloten daar per 1 januari te stoppen", vertelt Sarena. "Het ging niet meer naast het maken van dit kookboek en de vele workshops die ik geef."

Sarena, die donderdag haar eigen kookboek presenteerde, kan dankzij haar deelname aan Heel Holland Bakt leven van het kokkerellen. Door 'alle promotie' en de contacten die ze heeft gelegd, kan ze nu haar droom achterna. In Italië, waar ze tot haar zesde woonde, leerde Sarena koken. "Mijn moeder was altijd in de keuken bezig en dan hielp ik graag mee. In Italië zat ik veel bij mijn oma in de keuken."

Heel Holland Bakt-winnares zegt baan op
Heel Holland Bakt-winnares zegt baan op (Foto: BuzzE)

Gezin levert 13 euro in op schrikkeldag

Een gezin geeft op schrikkeldag 29 februari gemiddeld 60 euro extra uit. Dat geld gaat naar onder meer eten, drinken, gas, water en licht. Aan de andere kant levert deze dag ook wat op, zoals gratis tv kijken en internetten, een extra dag verzekerd zijn voor bij elkaar 47 euro. Onder de streep resteert een negatief saldo van 13 euro.

2016 is een schrikkeljaar, een kalenderjaar met 366 dagen in plaats van de gebruikelijke 365. Het doet zich eens in de vier jaar voor.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud rekende de kosten en baten uit van die extra dag. Een gemiddeld gezin met twee kinderen en een netto inkomen van 3000 euro per maand geeft komende maandag zo'n 60 euro extra uit. Dit geld gaat onder meer op aan boodschappen (23 euro), elektriciteit en water (5 euro) en afschrijving van inventaris (16 euro).

Gezin levert 13 euro in op schrikkeldag
Gezin levert 13 euro in op schrikkeldag (Foto: ANP)

FBI: Helderziende is grootste oplichter ooit

'Helderziende' Maria Duval is volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie verantwoordelijk voor het oplichten van zeker 1,5 miljoen Amerikanen. De helderziende zou de afgelopen 20 jaar honderden miljoenen hebben afgetroggeld van goedgelovige burgers. Volgens de FBI is het lastig een vorm van oplichting te bedenken die meer slachtoffers heeft gemaakt, toch zijn ze er in al die jaren nog niet in geslaagd om deze praktijken te stoppen.

Wellicht is 'Maria Duval' een bestaand persoon. Er zijn online talloze filmpjes te vinden van een hoogblonde wat oudere vrouw die zich Maria Duval noemt. Zeker is dat Maria Duval een pseudoniem is van Carolina Maria Gambia (geboren in Milaan in 1938). Zij was de eigenaresse van het bedrijf Astroforce tot dat bedrijf in 1997 verkocht werd aan Health Tips Ltd (tegenwoordig heet het Harmonie Ltd) in Hong Kong.

Maar 'Maria Duval' is niet alleen in Amerika actief, dit bedrijf heeft vestigingen (meestal postbussen) in bijna alle grotere landen in de wereld. In Nederland is het bedrijf gevestigd in Roosendaal, met een aandeelhouder op de Antillen en een bestuurder op de Marshall-eilanden.

Astroforce heeft een vaste werkwijze. Er worden grote advertenties in lokale kranten en huis-aan-huis-bladen geplaatst waarin Duval wordt aangeprezen als paranormaal wonder. Reageer je hierop dan krijg je een gratis 'talisman' toegestuurd, meestal een stukje karton met wat esoterisch aandoende woorden en afbeeldingen. Verder krijgt men jarenlang brieven toegestuurd. Hierin worden de speciale krachten en voorspellende gaven van Duval uit de doeken gedaan. Tevens meldt ze dat ze een bijzondere boodschap heeft ontvangen, speciaal voor de ontvanger. De dierbaarste wensen van de ontvanger kunnen werkelijkheid worden, maar alleen met de hulp van Duval. Deze hulp bestaat uit een voorwerp en rituelen die ze speciaal voor de ontvanger zal uitvoeren. Het voorwerp is iets als een 'vibrerend kristal', een amulet, een pentagram voor onder het hoofdkussen of een boek met occulte geheimen.

Uiteraard is deze hulp niet gratis, de voorspelling komt alleen uit als de ontvanger ongeveer 50 euro aan Duval opstuurt. En dan blijven de brieven komen en zo gaan goedgelovige mensen soms voor duizenden dollars het schip in.

Mensen die een bon insturen krijgen ook allerlei reclame in de bus. Voor loterijen, voor leningen, voor huizen, voor hypotheken, van huwelijksbureaus, voor reizen, etc. Deze reclame is toegespitst op de wensen en verlangens die de ontvangers op hun bon hebben aangegeven. Fouten in het adres komen ook terug in de adressering op de reclamebrieven. Hieruit blijkt dat Astroforce de adresgegevens gebruikt voor het maken van een adressenbestand en dat vervolgens verkoopt aan direct marketingbedrijven. Op deze manier proberen ze 'klanten' op zoveel mogelijk manieren uit te kleden.

Hans Kazŗn wordt weer opa

Oscar Kazàn wordt vader. "1 + 1 = 3. We worden binnenkort papa en mama", twittert Oscar bij een selfie waarop hij met zijn zwangere partner een echofoto omhoog houdt.

Het wordt het eerste kindje voor Oscar. Zijn vader, goochelaar Hans Kazàn, is al opa van drie kleinzoons. In april werd zijn jongste zoon Steven vader. Renzo en Mara hebben ook twee jongens.

De illusionisten Oscar, Renzo en Mara Kazàn geven van 27 juli tot en met 21 augustus zestien shows in theater De Maaspoort in Venlo. Dat doen de illusionisten samen met hun vader Hans Kazàn en hun broertje, comedian Steven.

Oscar Kazàn wordt vader
Oscar Kazàn wordt vader (Foto: BuzzE)

Hollywood Whitewashing met John Oliver

Volgende week zijn de oscaruitreikingen weer en de controversie in aan jonguh! Waarom? Omdat alle genomineerden blank zijn. In Last Week tonight is nu een reuzegrappig filmpje gemaakt over hoe men in Hollywood mensen van een bepaalde etniciteit vooral laten spelen door blanken.

Natuurlijk is het filmpje niet geheel kloppend - er zijn namelijk ook veel films waarin Afrikaanse, Indiaanse, Chinese, Japanse e.d. mensen een belangrijke rol vervullen (maar dat maakte een minder leuk filmpje) - en waar het wél kloppend is gaat het vaak om zeer oude voorbeelden of kun je je afvragen hoeveel Hollywood-acteurs daadwerkelijk Perzisch zijn en over voldoende kwaliteiten beschikken. Verder kun je je afvragen of er sowieso naar ethniciteit gekeken moet worden of dat men gewoon de beste acteur voor de rol zou moeten nemen. Hoe dan ook; grappig gedaan is het dan weer wel.

Gelukkig is er inmiddels een trend aan het ontstaan waarbij traditioneel blanke personages gespeeld worden door minderheden. Komt dus helemaal goed.

Marvel vindt hun 'Iron Fist'

Het Marvel-Netflix plan om vier tv-series te produceren waarvan de hoofdfiguren samen zullen optreden, Avengers-style, in een miniserie met de titel The Defenders krijgt steeds meer vorm. De derde serie moet nog verschijnen, maar van de vierde serie is inmiddels de hoofdrol bekend.

Na Daredevil, waarvan volgende maand seizoen 2 verschijnt, en Jessica Jones, dat later dit jaar een tweede serie krijgt, zal Luke Cage, bij kijkers al bekend van zijn vertolking door Mike Colter in Jessica Jones, een eigen serie krijgen. Die serie is inmiddels alweer een tijdje in productie. De vierde is Iron Fist, een serie waarvan tot nu toe weinig bekend was. Entertainment Weekly beweert nu te weten dat Finn Jones de titelrol zal gaan spelen.

Dit baseert de website op berichten van de podcast The Hashtag Show. Jones is het beste bekend van zijn rol als Loras Tyrell, de Knight of Flowers, uit Game of Thrones. Hij zal de rol van Daniel Rand vertolken, die op negenjarige leeftijd met zijn familie vanuit New York op reis gaat naar een verloren mystieke stad met de naam K'Un-L'un. Daar leert hij geavanceerde vechttechnieken en de mystieke kracht van de Iron Fist. Als een volwassende keert hij terug naar New York en vecht hij tegen het kwaad.

Entertainment Weekly en andere media hebben contact gezocht met Marvel en Netflix om het nieuws te bevestigen, maar nog geen reactie gekregen.

Finn Jones als Loras Tyrell in Game of Thrones
Finn Jones als Loras Tyrell in Game of Thrones

Chrissy Teigen zet telefoonnummer in kookboek

Chrissy Teigen is meer dan honderd keer door onbekenden gebeld op haar mobiele telefoon en dat was haar eigen schuld.

Het dertigjarige model heeft een kookboek geschreven, waarin zijn op een paginagrote foto poseert met haar man John Legend en haar hond Pippa. Op de halsband van Pippa staat het telefoonnummer van Chrissy, handig voor als het beestje zijn baasje kwijt is. Maar oplettende lezers wisten nu ook hoe de zwangere Chrissy te bereiken.

Na veel telefoontjes, voicemails en berichten besloot Teigen om haar nummer toch maar te veranderen. 'De eerste kopers van mijn kookboek kregen mijn mini-telefoonnummer op Pippa's halsband op pagina 111. Daar kwam ik achter na zo'n 100 telefoontjes!' laat het model weten op Twitter. In een volgende tweet schrijft zij: Ik heb het nu veranderd, maar bedankt voor alle aardige voicemails!.

Chrissy Teigen zet telefoonnummer in kookboek
Chrissy Teigen zet telefoonnummer in kookboek (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: nachtvorst en bewolking

Afgelopen nacht heeft het licht gevroren wat er voor gezorgd heeft dat het plaatselijk glad kan zijn vanmorgen. De ontstane mistbanken lossen redelijk snel op, hoewel de bewolking vandaag meestal de overhand houdt. In de kustprovincies kan nog een winterse bui vallen, in de rest van het land blijft het vrijwel droog. De maximumtemperaturen liggen rond de 4 graden vandaag. De wind draait in de loop van de dag van het zuidwesten naar het zuidoosten en is zwak tot matig. 

Zon op 07:33
Zon onder 18:13

Ik riep gisteren op om sneeuwfoto's in te sturen, maar helaas bleven die eigenlijk zo goed als uit. Ik kreeg wel van twee collega's drie foto's van ongeveer hetzelfde uitzicht op drie verschillende tijdstippen. 

Van nacht naar dag (Foto: Rewimo)
Van nacht naar dag (Foto: Rewimo)

Van nacht naar dag (Foto: qltel)
Van nacht naar dag (Foto: qltel)

Van nacht naar dag (Foto: qltel)
Van nacht naar dag (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1917 In Utrecht ging de eerste Jaarbeurs van start. 
 2011 Na 21 jaar op televisie te zijn geweest, ging de Vlaamse serie FC de Kampioenen ter ziele. 
 1986

Evert van Benthem won ook de veertiende Elfstedentocht. Hij reed hem uit in een tijd van 6:55:17. 

 1952 De Engelse Premier Winston Churchill maakte bekend dat het Verenigd Koninkrijk de beschikking had over een atoombom. 


FC de Kampioenen - SO1E01

Elton John: Janet Jackson playbackt

Elton John heeft weinig goede woorden over voor collega's die fans laten betalen voor een playbackshow. In een interview met Rolling Stone beschuldigt hij dit keer Janet Jackson ervan de boel te belazeren.

'Verdomde muziekbladen beoordelen de show van Janet Jackson met 4,5 sterren en noemen het de geweldigste show ooit', raast de zanger. 'Het is verdomme geplaybackt! Hallo! Dat is geen concert. Dan ga ik liever naar een travestietenshow. Ga toch weg.'

Eerder lokte hij Madonna al eens uit de kast met soortgelijke beschuldigingen. De ruzie moest destijds gesust worden en Elton heeft er nog steeds een beetje spijt van. 'Ik zeg wat ik voel. Ik ben misschien een beetje te ver gegaan met Madonna. Het werd te persoonlijk en heb haar geschreven, ze was erg barmhartig.'

In 2004 stak Elton zijn haat jegens playbacken niet onder stoelen of banken toen hij een Q Award in ontvangst nam. 'Madonna beste live act? Flikker op', zei hij toen voor een verbaasd publiek. 'Sinds wanneer is playbacken live? Sorry, maar iedereen die op het podium staat te playbacken voor mensen die 75 pond betalen voor een kaartje zouden afgeschoten moeten worden.'

Elton John: Janet Jackson playbackt
Elton John: Janet Jackson playbackt (Foto: BuzzE)

Amerikaan schiet op collega's: meerdere doden

Een schutter heeft in de Amerikaanse plaats Hesston meerdere mensen doodgeschoten en verwond. Uiteindelijk werd de man zelf door de politie neergeschoten. Hij was op dat moment op zijn werk om zich heen aan het schieten. Over het dodental bestaat nog onduidelijkheid. De lokale sheriff zei volgens Amerikaanse media dat "mogelijk vier tot zeven doden" zijn gevallen, inclusief de dader.

De man schoot eerst vanuit zijn auto meerdere mensen neer. Op zijn werk maakte hij meer slachtoffers. Volgens de autoriteiten zijn twintig tot dertig mensen gewond geraakt. Een ziekenhuis in de nabijgelegen stad Wichita liet weten dat daar vijf slachtoffers in kritieke toestand zijn binnengebracht.

Wat de schutter bezielde, is vooralsnog onbekend. De autoriteiten hebben bevestigd dat hij werkte voor Excel Industries, een fabrikant van grasmaaiers. Zijn identiteit is nog niet officieel bekendgemaakt, maar volgens lokale media was de schutter een 38-jarige werknemer van het bedrijf. Op sociale media had de man eerder foto's en video's geplaatst van zichzelf met vuurwapens in de hand. Op een filmpje is te zien hoe hij een machinegeweer leegschiet op een akker, op een foto zit hij met zijn automatische wapen in een auto.

SpaceX blaast lancering op laatste moment af

SpaceX heeft donderdag op het allerlaatste moment de lancering van een raket met een Luxemburgse satelliet erop afgeblazen. Minder dan twee minuten voordat de raket vanaf Cape Canaveral in Florida de lucht in zou gaan, werd tijdens de laatste controles een technisch probleem ontdekt. Dat was enigszins teleurstellend voor nerds die klaarzaten om de lancering live te bekijken.

Het was ruimtevaartliefhebbers niet zozeer om de lancering zelf te doen, maar om het gedeelte dat daarna zou komen. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk wilde weer eens een technisch hoogstandje uitproberen dat al drie keer is mislukt. Na de satelliet in een baan rond de aarde te hebben gebracht, zou de Falcon 9-raket rechtop trachten te landen op een "drone-schip" op zee. SpaceX wil raketten heelhuids laten landen op aarde, zodat ze kunnen worden hergebruikt. Veel tech-websites volgden de ontwikkelingen op de voet, ook al hield het bedrijf zelf de verwachtingen vooraf laag.

De lancering werd een dag eerder ook al geannuleerd. Een nieuw lanceermoment is nog niet bepaald.

SpaceX blaast lancering op laatste moment af
SpaceX blaast lancering op laatste moment af (Foto: ANP)

Aardbeving in Groningen

De omgeving van Hoogezand, Sappemeer en Froombosch is de afgelopen avond rond half twaalf opgeschrokken door een aardbeving. Het betrof een beving van 2,5 op de Schaal van Richter.

Op de sociale media stromen de berichten binnen van mensen die wakker zijn geschrokken van de kracht van het natuurgeweld.

Obama verzekert: we zullen IS vernietigen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft met ferme taal nog eens duidelijk gemaakt dat het gevecht tegen Islamitische Staat wat hem betreft (IS) tot het bittere einde zal worden uitgevochten. Een staakt-het-vuren met de soennitische extremisten ziet hij niet voor zich. "We zullen deze barbaarse terroristische organisatie vernietigen", zei Obama donderdag.

Volgens de Amerikaanse president worden successen geboekt: IS zou 40 procent van het grondgebied dat het in Irak in handen had kwijt zijn, ziet de aanwas van nieuwe strijders teruglopen en moest uit geldgebrek de salarissen verlagen, wat slecht is voor de moraal.

Hoewel IS door de bombardementen wordt teruggedrongen, is het gevecht volgens Obama uiteindelijk alleen te winnen als burgeroorlog in Syrië stopt. De beperkte wapenstilstand waar de VS en Rusland op aandringen en die in de nacht van vrijdag op zaterdag zou moeten ingaan, noemt hij "een potentiële stap richting een einde van de chaos".

Obama blijft bij zijn standpunt dat de Syrische president Bashar al-Assad weg moet.

Obama verzekert: we zullen IS vernietigen
Obama verzekert: we zullen IS vernietigen (Foto: ANP)

EL: Manchester United en Anderlecht naar laatste zestien

Manchester United heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. De ploeg van Louis van Gaal moest in eigen huis de 2-1 verliespartij van de eerste wedstrijd tegen FC Midtjylland goedmaken. De ploeg moest 'geil' spelen en slaagde hierin, want het werd in het Theater of Dreams 5-1.

Makkelijk was het niet voor United, want de jonge, onervaren ploeg kwam al snel met 0-1 achter toen Pione Sisto Daley Blind en Michael Carrick uitspeelde en scoorde. Daarna stond Memphis Depay op. De Nederlander zag een voorzet door Nikolay Bodurov in eigen doel gewerkt worden en versierde een strafschop. Deze werd gemist door Juan Mata. Na rust was het de debuterende Marcus Rashford die tweemaal scoorde. Depay versierde opnieuw een strafschop, die door Ander Herrera wel benut werd, waarna Depay zelf de 5-1 einduitslag bepaalde.

Ook Anderlecht ging naar de volgende ronde. De Belgen verdedigden in Griekenland tegen Olympiakos een 1-0 thuiszege, maar ook zij kregen het niet cadeau. De scheidsrechter gaf in de beginfase een onterechte penalty die door Konstantinos Fortounis benut werd. Het bleef 1-0, waardoor het verlengen werd. Daarin stond Frank Acheampong op die met twee goals Anderlecht naar de zege leidde.

Overige uitslagen:
Tottenham Hotspur (Eng)* - Fiorentina (Ita) 3-0 (1-1)
FC Porto (Por) - Borussia Dortmund (Dui)* 0-1 (0-2)
Napoli (Ita) - Villarreal (Spa)* 1-1 (0-1)
FC Basel (Zwi)* - Saint-Etienne (Fra) 2-1 (2-3)
Molde FK (Nor) - Sevilla (Spa)* 1-0 (0-3)
Bayer Leverkusen (Dui)* - Sporting Portugal (Por) 3-1 (1-0)
Rapid Wien (Oos) - Valencia (Spa)* 0-4 (0-6)
Liverpool (Eng)* - FC Augsburg (Dui) 1-0 (0-0)
FC Krasnodar (Rus) - Sparta Praag (Tsj)* 0-3 (0-1)
Lazio Roma (Ita)* - Galatasaray (Tur) 3-1 (1-1)
Sporting Braga (Por)* - FC Sion (Zwi) 2-2 (2-1)
Schalke 04 (Dui) - Shakhtar Donetsk (Oek)* 0-3 (0-0)
Athletic Club Bilbao (Spa)* - Olympique Marseille (Fra) 1-1 (1-0)
Lokomotiv Moskou (Rus) - Fenerbahçe (Tur)* 1-1 (0-2)

*= door naar volgende ronde

Weg met de Engelsen?

Je hoort de laatste tijd nogal veel over een eventueel Brexit. Groot-Brittannië dat uit de Europese Unie gaat stappen. Wat mij betreft spreken we gewoon van een Exit, want de Schotten en de Noord-Ieren hebben helemaal geen zin om uit de Europese Unie te stappen. Het zijn gewoon de Engelsen die hun eigen eilandje het enige belangrijke plekje op aarde vinden. Ze hebben nog nooit iets met Europa gehad en willen het eigenlijk ook niet en wat mij betreft pleuren ze lekker op.

Rapper Coolio krijgt astma-aanval op podium

Rapper Coolio kreeg woensdagavond een astma-aanval op een podium in Brooklyn in New York. Een fan schoot de 52-jarige Grammy-winnaar te hulp met een inhalator, vertelt een ooggetuige aan Page Six.

'Coolio kreeg ademhalingsproblemen, maar iemand uit het publiek bracht hem een inhalator, die hij gebruikte tussen Gangsta Paradise en zijn andere nummers', aldus de ooggetuige van het culinaire evenement waarbij Coolio een geïmproviseerde set van vijf nummers weggaf.

Coolio gaf in 2002 een interview aan USA Today waarin hij vertelde astma te hebben. 'Ik realiseerde me dat ik een chronische ziekte had die zo lang als nodig een behandeling vergt', zei Coolio destijds.

Rapper Coolio krijgt astma-aanval op podium
Rapper Coolio krijgt astma-aanval op podium (Foto: BuzzE)

Zangeres onterecht 'terminaal ziek' verklaard

Zangeres Renée de Haan is niet terminaal ziek. Dat zou op zich niet nieuwswaardig zijn, ware het niet dat een wakker ochtendblad donderdag heel wat anders beweerde. 'Binnenkort zal ik sterven', viel in de krant te lezen. De smartlappenzangeres werd overstelpt door steunbetuigingen, maar is helemaal niet terminaal ziek, weet het AD.

Renée de Haan, afkomstig uit de Amsterdamse Jordaan, is vooral bekend van het nummer Vuile Huichelaar, waarmee ze in 1988 een hit scoorde. Ook nam ze in 2007 deel aan het programma De Afvallers van SBS 6. Donderdag meldde De Telegraaf dat de 61-jarige zangeres 'terminaal' is. Ze zou berusten in haar lot en 'uitbehandeld' zijn. 'Ik ben doodziek, ja. Ik ben aan het einde van mijn leven. Binnenkort zal ik sterven!', tekende de krant naar eigen zeggen op uit haar mond.

De krant voorspelt ook dat het nieuws bij haar fans als een bom zal inslaan. De Haan werd donderdag inderdaad overstelpt met steunbetuigingen. Haar huis staat bomvol met boeketten, ze ontving talloze beterschapskaartjes en berichten op Facebook. De zangeres vertelde in tranen aan RTL Boulevard: 'Ik ben helemaal niet stervende. Met mij gaat alles goed. Ik ben springlevend en heb minstens nog 10 jaar te gaan.'

De zangeres heeft darmkanker gehad, met een kleine uitzaaiing als gevolg. Die uitzaaiing wordt - tot dusver succesvol - behandeld. 'Ik ben niet de gezondste. Het klopt dat ik kanker heb gehad en daar word ik voor behandeld. Ik krijg chemotherapie, maar dat wil natuurlijk nog helemaal niet zeggen dat ik ten dode ben opgeschreven', zegt Renée de Haan tegen het AD. Haar echtgenoot staat perplex van de berichtgeving en overweegt juridische stappen.

Maxime Lestienne

Maxime Lestienne is een voetballer. Als kleine jongen droomde hij er al van om de winnende te maken en met twee handen de beker omhoog te houden. Dat weet ik, omdat alle kleine jongens er van dromen om de winnende te maken en de beker omhoog te houden. Alleen is Maxime Lestienne er ook daadwerkelijk in geslaagd om prof te worden. Hij heeft talent, daar twijfelt niemand aan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
©FOK.nl e.a.