13 vermiste Nederlanders in Noorwegen gevonden

dekatophetspek

Een groep van 13 Nederlanders wordt momenteel vermist in de Noorse regio Oppland. De Nederlanders maakten een trektocht door het natuurgebied en zijn daarbij in slecht weer terecht gekomen. Hulpdiensten zijn op zoek naar de groep, maar worden daarbij gehinderd door barre weersomstandigheden. Vanwege de recente sneeuwval is er een grote kans op lawines in het gebied.

De groep was afgelopen zondag aan de trektocht begonnen en zou oorspronkelijk morgen weer terugkeren. Volgens de Noorse krant Aftenposten zijn vrijwilligers van het Rode Kruis met speurhonden op dit moment nog op zoek naar de vermiste Nederlanders. Een helicopter, die bij de speurtocht zou assisteren, moest vanwege het zware weer tevergeefs terugkeren.

Zo gauw we meer weten lees je dat hier.

Update 16.00 uur
De vermiste Nederlanders zijn vanmiddag gevonden volgens de Noorse politie. De reddingswerkers van de Noorse reddingsbrigade en het Rode Kruis waren om 15:30 aangekomen op de plek waar de groep vanmorgen een noodoproep met een satelliettelefoon had verstuurd. De wandelaars verkeren in goede conditie.

Volgens Hendrika van Harten, eigenaar van een hotel in het dorp Skjåk waar de groep de afgelopen nachten vebleef, gaat het om een groep natuurvrienden. 'Ze maken vaker dit soort reizen. Naar mijn idee was deze reis goed voorbereid'. Volgens mevrouw Van Harten had de groep ook goede kaarten bij zich.

Update 13.15 uur
Inmiddels zijn de eerste beelden van de reddingsactie opgedoken.

In het, volgens Noorwegenkenner Fred Geels, overzichtelijke gebied in Noorwegen zou de afgelopen nacht zo'n 30 tot 40 centimeter sneeuw zijn gevallen. De Nederlanders maakten een reis met een groep van Spring Reizen, dat onderdeel is van het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (NIVON).

Update 12.53 uur
De groep Nederlanders, die momenteel nog wordt vermist in het Zuid-Westen van Noorwegen, bestaat uit natuurliefhebbers tussen de 25 en 40 jaar. De noodoproep werd om 08.00 uur vanochtend gedaan.

Bij de reddingsactie, die op dit moment gaande is, wordt gezocht met tien sneeuwscooterpatrouilles, zes reddingshonden en twee lawine-experts. Volgens de politie bevinden de Nederlanders zich in een pas in het lawinegebied.

Wat er precies gebeurd is, is nog niet bekend omdat de hulpdiensten nog geen contact hebben kunnen leggen met de groep.