Laatste kans op Spelen voor schutter Hellenbrand

Bijna vier jaar geleden zaten veel Nederlandse sportliefhebbers aan de buis gekluisterd voor schutter Peter Hellenbrand. De Nederlander was op de Olympische Spelen van 2012 in Londen fantastisch bezig in de finale van het 10 meter luchtgeweer en greep zelfs bijna een historische medaille: vijfde. 

Of hij er komende zomer in Rio de Janeiro weer bij is zal binnen 24 uur bekend zijn. Zaterdag om 11.15 uur begint op het EK voor 10 meteronderdelen in het Hongaarse Győr de kwalificatie van het luchtgeweer bij de mannen, later gevolgd door de finale. Voor Hellenbrand is het zijn laatste kans om zich te plaatsen en dat kan een ingewikkelde worden. 

De Nederlander moet bij de beste drie nog niet geplaatste schutters eindigen: van landen met al twee geplaatste schutters worden beide deelnemers weggestreept, voor landen met één geplaatste schutter wordt er ook één weggestreept. Voor Hellenbrand betekent het concreet dat hij bij de top-3 moet eindigen na het wegstrepen van het volgende lijstje deelnemers die eventueel boven hem eindigen:

Land Aantal weggestreepte schutters
Hongarije 2
Servië 2
Rusland 2
Wit-Rusland 2
Oostenrijk 1
Bulgarije 1
Kroatië 1
Frankrijk 1
Duitsland 1
Israël 1
Oekraïne 1

Lukt het, dan mag de Nederlander opnieuw naar de Spelen. Lukt het niet, dan is de droom definitief voorbij.