BBC ontslaat dj om seksschandaal

De BBC heeft de 73-jarige dj Tony Blackburn de zak gegeven. Het gaat om de eerste dj die ooit via popzender Radio 1 te horen was toen deze in 1967 van start ging. Blackburn zou zich onbetrouwbaar hebben getoond in het onderzoek naar de seksschandalen rond BBC-coryfee Jimmy Savile.

De radiomaker, die tot voor kort programma's voor BBC Radio 2 maakte en een household name is, wordt zelf niet van ontucht beschuldigd. Voor het onderzoek naar de Savile-zaak door oud-rechter Janet Smith moest hij verklaringen afleggen, en die stemden volgens Smith op essentiële punten niet overeen met verklaringen van anderen.

Directe aanleiding om Blackburn uit te horen was de beschuldiging dat hij samen met andere entertainmentfiguren betrokken zou zijn geweest bij het verleiden van een 15-jarig meisje in 1971. Dat zou blijken uit haar dagboek, hoewel ze de beschuldiging tegen de dj later weer zou hebben ingetrokken. Zij pleegde naderhand zelfmoord.

Oud-rechter Smith schrapte Blackburns getuigenis nadat een BBC-chef en een advocaat aangaven met Blackburn over de zaak te hebben gesproken, terwijl de dj dit zelf ontkende. Daarop werd de dj ontslagen.

De BBC kwam na Jimmy Saviles overlijden in 2011 zwaar onder vuur te liggen, na openbaringen dat de populaire presentator gedurende 60 jaar talloze jongeren had misbruikt. 

Volgens Blackburn is hij tot zondebok gemaakt vanwege het eigen falen van de BBC in het Savile-schandaal. De dj zegt dat zijn reputatie kapot wordt gemaakt na bijna 50 jaar trouwe dienst. Hij heeft juridische stappen aangekondigd.