FBI: Helderziende is grootste oplichter ooit

qltel

'Helderziende' Maria Duval is volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie verantwoordelijk voor het oplichten van zeker 1,5 miljoen Amerikanen. De helderziende zou de afgelopen 20 jaar honderden miljoenen hebben afgetroggeld van goedgelovige burgers. Volgens de FBI is het lastig een vorm van oplichting te bedenken die meer slachtoffers heeft gemaakt, toch zijn ze er in al die jaren nog niet in geslaagd om deze praktijken te stoppen.

Wellicht is 'Maria Duval' een bestaand persoon. Er zijn online talloze filmpjes te vinden van een hoogblonde wat oudere vrouw die zich Maria Duval noemt. Zeker is dat Maria Duval een pseudoniem is van Carolina Maria Gambia (geboren in Milaan in 1938). Zij was de eigenaresse van het bedrijf Astroforce tot dat bedrijf in 1997 verkocht werd aan Health Tips Ltd (tegenwoordig heet het Harmonie Ltd) in Hong Kong.

Maar 'Maria Duval' is niet alleen in Amerika actief, dit bedrijf heeft vestigingen (meestal postbussen) in bijna alle grotere landen in de wereld. In Nederland is het bedrijf gevestigd in Roosendaal, met een aandeelhouder op de Antillen en een bestuurder op de Marshall-eilanden.

Astroforce heeft een vaste werkwijze. Er worden grote advertenties in lokale kranten en huis-aan-huis-bladen geplaatst waarin Duval wordt aangeprezen als paranormaal wonder. Reageer je hierop dan krijg je een gratis 'talisman' toegestuurd, meestal een stukje karton met wat esoterisch aandoende woorden en afbeeldingen. Verder krijgt men jarenlang brieven toegestuurd. Hierin worden de speciale krachten en voorspellende gaven van Duval uit de doeken gedaan. Tevens meldt ze dat ze een bijzondere boodschap heeft ontvangen, speciaal voor de ontvanger. De dierbaarste wensen van de ontvanger kunnen werkelijkheid worden, maar alleen met de hulp van Duval. Deze hulp bestaat uit een voorwerp en rituelen die ze speciaal voor de ontvanger zal uitvoeren. Het voorwerp is iets als een 'vibrerend kristal', een amulet, een pentagram voor onder het hoofdkussen of een boek met occulte geheimen.

Uiteraard is deze hulp niet gratis, de voorspelling komt alleen uit als de ontvanger ongeveer 50 euro aan Duval opstuurt. En dan blijven de brieven komen en zo gaan goedgelovige mensen soms voor duizenden dollars het schip in.

Mensen die een bon insturen krijgen ook allerlei reclame in de bus. Voor loterijen, voor leningen, voor huizen, voor hypotheken, van huwelijksbureaus, voor reizen, etc. Deze reclame is toegespitst op de wensen en verlangens die de ontvangers op hun bon hebben aangegeven. Fouten in het adres komen ook terug in de adressering op de reclamebrieven. Hieruit blijkt dat Astroforce de adresgegevens gebruikt voor het maken van een adressenbestand en dat vervolgens verkoopt aan direct marketingbedrijven. Op deze manier proberen ze 'klanten' op zoveel mogelijk manieren uit te kleden.