Heelal scheurt mogelijk uiteen

qltel

Aan alles komt een eind, en dus ook aan ons universum. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Lissabon in een nieuwe studie. De grote vraag is natuurlijk wanneer dat zal gebeuren. Het goede nieuws is dat dat nog wel even zal duren, waarschijnlijk zo'n 2,8 miljard jaar.

De theorie van het scheuren is nog niet zo oud. Pas enkele jaren geleden toen we meer te weten kwamen over donkere energie, de drijvende kracht achter de expansie van ons universum, kwam dit scenario in beeld. We zijn intussen een aantal jaren verder en we weten nu ietsje meer over donkere energie. De onderzoekers hebben de meest recente informatie hierover gebruikt om een beeld te krijgen van de toekomstige uitdijing van het heelal. Op basis hiervan hebben ze voorspeld dat dit nog minimaal 2,8 miljard jaar zal duren.

Er is ook nog een kans dat dit helemaal niet gaat gebeuren. Dat wil niet zeggen dat het universum dan het eeuwige leven heeft, want het komt dan ongetwijfeld op een andere manier aan z'n einde. Mocht je daar meer over willen lezen, dan kun je dat hier doen.

@Getty Images