Blu-ray: Hotel Transylvania 2

Sony Animation weet steeds beter de richting te vinden die ze in willen slaan. Met de aanstaande release van Angry Birds: The Movie en de twee The Smurfs-films, is het wel duidelijk dat de studio zich vooral richt op de wat oudere kinderen, maar tegelijkertijd voor de verhalen ook materiaal leent van het wat oudere animatiemodel. Vreemde eend in de bijt was het wat volwassenere Hotel Transylvania, in Nederland uitgegeven als Hotel Transylvanië: Hotel Vol Monsters. Door de grovere humor en de wat engere delen van het verhaal was er voor de ouders ook een grote lachcomponent. Weet het tweede deel dat ook voor elkaar te boksen?

De rust is weer een beetje teruggekeerd in het hotel na de gebeurtenissen uit de eerste film. Mavis is inmiddels moeder geworden van half-vampiertje Dennis en Drac kan zijn geluk niet op. Wanneer de vampierentanden echter niet doorkomen en zich geen enge kant van zijn klein zoontje openbaart, begint de overste vampier zich wel zorgen te maken: wat als zijn kleinzoon niet de vampier is die hij gehoopt had? En als Drac's vader zich daar ook nog eens mee gaat bemoeien, zijn de poppen al helemaal aan het dansen geslagen.

Het eerste deel was voor Sony misschien wel een ietwat onverwacht succesvolle titel. Met een budget van nog geen 90 miljoen dollar werd bijna 360 miljoen dollar binnengehaald. Ook de knuffels en de overige merchandise bleken erg succesvol en een tweede deel was dan al snel in de maak. Dat deel weet niet dezelfde kracht uit te oefenen als het eerste deel. Dat komt uiteraard doordat er wat minder vernieuwing is in het vervolg, en zoals wel vaker in een vervolg, wordt er vooral erg handig gebruik gemaakt van de grappen en de avonturen die het goed deden in deel een. Wel is er voor de doelgroep genoeg te beleven. De subtiele jumpscares worden spaarzaam ingezet en daardoor blijven er ook genoeg schrikmomenten over in het totaalplaatje. Wel is er weer een onnodige overdrevenheid van Adam Sandler nodig om de rol van Drac tot leven te brengen. Als er iets niet meer hoeft tegenwoordig, is het Adam Sandler inzetten. Voor geen enkele film meer, graag.

De animatie in Hotel Transylvania 2 is absoluut geen hoogstaande prestatie, maar doet simpelweg wat het moet doen: vermaken. Dit is overigens over het algemeen wat deze film doet, wat hij moet doen dus. De film beweert nooit dat het een uitstekende film is, of grijpt maar enigszins naar die uitspraak. De achtbaan die gecreeërd is in de vorm van het leven van een vampier die een hotel moet runnen en tegelijkertijd ook het tumult van een gezin moet doorstaan, werkt op de lachspieren en geeft de kinderen en soms ook de ouders een leuke tijd. Mocht dat thuis zijn of in de bioscoop, dat maakt voor deze film ook niet echt uit. Wat fijn is aan de blu-ray uitgave is dat er genoeg extra's op blijken te staan. Zo zijn er een aantal leuke featurettes te vinden en is er audio-commentaar van de regisseur. Ook kunnen de kinderen als ze er echt geen genoeg van krijgen, meezingen met de monster-karaoke. Zo is Hotel Transylvania 2 dus een leuke familiefilm met maar een doel: entertainen. En daar slaagt hij nog best aardig in.