FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 juni 2015

'Duitsland kocht stemmen WK 2006 met raketwerpers'

Duitsland zou het WK voetbal van 2006 onder meer verkregen hebben door stemmen te 'kopen' met raketwerpers. Dat meldt het Duitse Die Zeit vrijdag. De Duitse overheid zou een lading raketwerpers verstuurd hebben naar Saoedi-Arabië om zich zo te verzekeren van de steun van de grootmacht in het Midden-Oosten.

Volgens Die Zeit drong de Duitse voetbalbond er op het hoogste niveau bij toenmalig bondskanselier Gerhard Schröder op aan om de wapens naar de Arabieren te versturen. Daardoor zouden de Saoedi's hun steun niet meer aan Marokko gegeven hebben, maar aan het uiteindelijk winnende Duitsland. Het was niet de enige Duitse zet om meer stemmen te krijgen dan concurrent - en favoriet - Zuid-Afrika. De miljardenbedrijven Volkswagen en Bayer beloofden meer te investeren in onder meer Thailand en Zuid-Korea, terwijl Daimler honderd miljoen euro investeerde in het Zuid-Koreaanse Hyundai, zo zegt Die Zeit.

Het is niet het enige schandaal rondom de toewijzing van het WK van 2006. Het Nieuw-Zeelandse lid van het uitvoerend comité van de FIFA, Charlie Dempsey, besloot vlak voor de stemming om geen stem uit te brengen. Hij had instructies en was van plan om op Zuid-Afrika te stemmen. Als hij dat 'gewoon' had gedaan zou de eindstand 12-12 zijn geweest, wat de keuze aan FIFA-president Sepp Blatter zou geven. Van hem werd algemeen verwacht dat hij voor de Afrikanen zou kiezen, die vier jaar later alsnog het WK toegewezen kregen.

Platenzaak FAME sluit per direct

De Amsterdamse platenzaak FAME sluit per direct de deuren. De grootste muziekwinkel van Nederland is in financieel zwaar weer terechtgekomen, meldt Het Parool. De eigenaren zijn genoodzaakt om de winkel tot nader order te sluiten.

De beroemde muziekwinkel had jarenlang een pand aan de Kalverstraat. FAME was onderdeel van Free Record Shop, de keten van platenzaken die werd opgezet door Hans Breukhoven. Die keten had overal in het land winkels, maar FAME was het vlaggenschip.

In 2013 ging Free Record Shop failliet. FAME was een van de bedrijfsonderdelen die werd afgesplitst. Twee compagnons werden de nieuwe eigenaar van de winkel, die een doorstart maakte in het pand Magna Plaza, achter het Paleis op de Dam.

In een e-mail naar vaste klanten kondigt FAME vrijdagavond aan per direct te sluiten. De verklaring staat ook op Facebook en de website. 'Helaas zijn we met FAME in financieel zwaar weer terecht gekomen. We hebben hard gewerkt en veel ondernomen om te proberen onze financiële situatie te verbeteren, maar helaas niet met het gewenste resultaat. Hierdoor zijn wij tot onze spijt genoodzaakt de winkel vanaf morgen tot nader order te sluiten.'

Klaasen en Hendriks naar tweede ronde Dutch Dart Masters

Na Christian Kist en Jeffrey de Zwaan hebben ook Jelle Klaasen en Jerry Hendriks zich vrijdagavond geplaatst voor de tweede ronde van de Dutch Dart Masters. Klaasen won van Alan Norris en Hendriks versloeg Wes Newton. 

Klaasen kwam tegen Norris snel 3-0 en 5-2 voor. De Engelsman kwam nog 5-4 terug, maar met een veertiendarter maakte The Cobra het af. Klaasen had een gemiddelde van 94,72 en Norris kwam niet verder dan 91,16. Klaasen treft in de volgende ronde Dave Chisnall. 

Hendriks sloot de avond in de Evenementenhal Venray met een wedstrijd tegen Newton. De Engelsman begon sterk en brak Hendrik direct. De 26-jarige darter uit Venlo sloeg echter terug en kwam via een 80-finish op 2-2. Electric nam daarna de wedstrijd in handen en trok de wedstrijd naar zich toe met 6-3. Voor Hendriks wacht zaterdag in de tweede ronde Terry Jenkins.

Zaterdag zullen ook Michael van Gerwen en Vincent van der Voort instromen. Van Gerwen treft Mensur Suljovic en Van der Voort neemt het op tegen Nathan Aspinall. 

Uitslag ronde I - avondsessie

Darter Darter Uitslag
Max Hopp Gerwyn Price 6-5
Gary Stone Dean Winstanley 6-3
Nathan Aspinall Jamie Robinson 6-5
Rowby-John Rodriguez Davyd Venken 6-2
Darren Webster Ricky Evans 3-6
Jelle Klaasen Alan Norris 6-4
Kenny Neyens Kyle Anderson 2-6
Jerry Hendriks Wes Newton 6-3

Ronde II - zaterdag

Ian White v Jeffrey de Zwaan
Steve Beaton v Gary Stone
Jamie Caven v John Henderson
Kim Huybrechts v William O'Connor
Justin Pipe v Rowby-John Rodriguez
Stephen Bunting v Josh Payne
Vincent van der Voort v Nathan Aspinall
Brendan Dolan v Christian Kist
Terry Jenkins v Jerry Hendriks
Mervyn King v Ricky Evans
James Wade v David Pallett
Michael Smith v John Michael
Peter Wright v Kyle Anderson
Simon Whitlock v Max Hopp
Michael van Gerwen v Mensur Suljovic
Dave Chisnall v Jelle Klaasen

Hiddink bezorgd om ontbreken gogme

Bondscoach Guus Hiddink van het Nederlands elftal was vrijdagavond na de ontnuchterende nederlaag tegen Verenigde Staten (3-4) vooral slecht te spreken over zijn defensie. "We hebben de doelpunten wel heel makkelijk weggegeven", bromde hij bij SBS6. "Bij een stand van 0-0 kreeg de Amerikaanse ploeg al twee, drie goede kansen. Toen was er al iets aan de hand bij ons en dus niet alleen in de laatste twintig minuten", doelde hij op de drie treffers die Oranje in de slotfase tegenkreeg.

Volgens Hiddink had zijn ploeg het duel bij een voorsprong van 3-1 rustig moeten uitspelen. "Zeker in deze warmte. We hadden moeten temporiseren, soms versnellen, soms vertragen. Maar het gogme ontbreekt om de wedstrijd dood te maken. We hadden ook nog op 4-2 moeten komen, maar in plaats daarvan gaan we met 3-4 de bietenbrug op."

Hiddink gaat er van uit dat Stefan de Vrij en Jetro Willems op tijd fit zijn voor de belangrijke uitwedstrijd in de EK-kwalificatie in Riga. "Ik had zorgen om Ron Vlaar, maar die heeft vrijdag individueel getraind en dat ging best goed. Hij traint zaterdag weer in zijn eentje en moet dan maandag bij de groep aansluiten. Dan moeten we kijken hoe dat gaat", zei de bondscoach die in de rust al rechtsback Daryl Janmaat voor Gregory van der Wiel naar de kant haalde.

Oranje startte tegen de VS met de verdedigers Janmaat, Jeffrey Bruma, Bruno Martins Indi en Daley Blind, die ook op het middenveld kan spelen.

Van Persie geschrokken van Oranje

Aanvoerder Robin van Persie van het Nederlands elftal gaf na de pijnlijke nederlaag vrijdagavond tegen Verenigde Staten (3-4) toe dat hij een beetje geschrokken was van Oranje. "Dit is echter een momentopname. Ik blijf er geloof in houden", zei de aanvaller van Manchester United kort na afloop bij SBS6.

De Amerikaanse ploeg scoorde in de laatste twintig minuten drie keer. "Het was een bizar einde, maar Verenigde Staten heeft verdiend gewonnen", concludeerde Van Persie. "In de eerste helft kreeg die ploeg al een paar heel goede kansen. Wij verzuimden zelf echter ook de vierde treffer te maken. Dat werd goed afgestraft. "

Van Persie wilde de zwakke defensie, nog zonder Ron Vlaar en Stefan de Vrij, geen verwijten maken. "Verdedigen begint voorin. Dat doe je met z'n allen. We zullen er nog eens goed naar moeten kijken voordat we volgende week tegen Letland spelen."

Over zijn rol als uitvaller in de 57e minuut deed Van Persie niet moeilijk. "We hadden vooraf afgesproken dat ik een uurtje zou spelen. Maar het ging best lekker, ik wilde nog wel even door. Maar verder geen probleem hoor."

Verstappen verwacht moeilijk weekend

Max Verstappen houdt rekening met een moeilijk raceweekend in Canada. De Nederlandse formule 1-coureur worstelde op de eerste trainingsdag in de aanloop naar de grand prix van zondag met zijn Toro Rosso-bolide.

"We hadden een moeilijke dag, maar dat hadden we wel verwacht", meldde de tiener na afloop op verstappen.nl. De eerste vrije training ging zo slecht nog niet, vertelt Verstappen. "De tiende plek was een mooi resultaat. Voor de tweede training hebben we de auto flink veranderd, maar dat pakte niet goed uit." In de verregende tweede trainingssessie kwam de zeventienjarige niet verder dan de zestiende plaats.

Verstappen wordt als straf voor zijn crash in Monaco na de kwalificatie vijf plaatsen teruggezet in de startvolgorde. Als hij besluit zijn vijfde Renault-motor van het seizoen te gebruiken, komen daar nog tien plaatsen bij. "Het wordt een moeilijk weekend", weet de coureur. "We hebben nog veel te doen, maar gelukkig weten we welke kant we uit moeten."

Uitslag Nederland - Verenigde Staten

Het Nederlands elftal heeft een pijnlijke oefennederlaag geleden tegen de Verenigde Staten. Door verdedigend falen verloor de ploeg van Guus Hiddink met 3-4.

Guus Hiddink had een vrij aanvallend Oranje het veld ingestuurd. Zo speelde Robin van Persie in de rug van Klaas-Jan Huntelaar en bezetten Memphis Depay en Quincy Promes de vleugels. Het centrale duo achterin bestond uit Jeffrey Bruma en Bruno Martins Indi.

Nederland kwam redelijk uit de startblokken, maar zag de Verenigde Staten de beste kansen krijgen in de openingsfase. Gyasi Zardes kreeg een aardige kans, maar vond Jasper Cillessen op zijn weg. Vervolgens schoot Michael Bradley op de paal, waarna de rebound van Timtohty was, maar ook hij de paal trof. Iets tegen de verhouding in was het Klaas-Jan Huntelaar die Oranje na een puntgave voorzet van Memphis Depay met een kopbal op 1-0 zette.

Lang duurde deze voorsprong niet, want vijf minuten later in de 33e minuut was het Gyasi Zardes die na een uitstekende voorzet van Johnson bij de tweede paal 1-1 maakte. Nog voor rust dacht Oranje weer op voorsprong te komen, maar een goal van Georginio Wijnaldum ging niet door wegens een duwfout van Memphis Depay.

Na de pauze kwamen Gregory van der Wiel en Luciano Narsingh in de ploeg voor Daryl Janmaat en Promes. Van der Wiel had direct een uitstekende actie in huis, want zijn voorzet op het hoofd van Huntelaar betekende vier minuten na rust een nieuwe voorsprong voor Nederland. Deze werd iets later uitgebreid tot 3-1, toen Huntelaar vanaf de zestien via Depay de bal achter Brad Guzan schoot. Twee goals en een assist dus voor de Dremptenaar.

Maar op dat moment kwam de klad erin bij Oranje. De defensie bleek andermaal zo lek als een mandje en de Amerikanen maakten hier gretig gebruik van. Eerst was het John Brooks die van dichtbij de 3-2 mocht maken op aangeven van DeAndre Yedlin.

Daarna maakte Daniel Williams na een afgeslagen corner de gelijkmaker en net toen Oranje een paar kansen kreeg was het Bobby Wood die de 3-4 maakte. De manier waarop Michael Bradley mocht doorlopen van de Oranje-verdedigers, was schrijnend maar eveneens typerend voor dit Oranje.

Verbijstering en teleurstellng bij Luuk de Jong (r) en Georginio Wijnaldum (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Nederland

3 - 4

Verenigde Staten

 27' Huntelaar
 49' Huntelaar
 53' Depay
   33' Zardes
 70' Brooks
 89' Williams
 90' Wood
 
 Gele kaart: v.d.Wiel, (Nederland),
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 43000
Arbiter: Strömbergsson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Janmaat (v.d.Wiel/ 46)
Bruma
Martins Indi
Blind
Clasie (Sneijder/78)
v.Persie (Pröpper/57)
Wijnaldum
Promes (Narsingh/46)
Huntelaar (L.de Jong/78)
Depay
  Guzan
Chandler
Alvarado (Orozco/46)
Brooks
Shea (Yedlin/57)
Bradley
Beckerman (Williams/64)
Morales (Diskerud/56)
Johnson
A.Jóhannsson (Wood/65)
Zardes

Uitslag VT2 Grand Prix van Canada

Lewis Hamilton heeft ondanks een crash de snelste tijd op de klokken gezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Cananda. De Brit was ruim drie tienden sneller dan Sebastian Vettel. Kimi Räikkönen reed de derde tijd, gevolgd door Nico Rosberg en Pastor Maldonado. Max Verstappen kwam niet verder dan de zestiende tijd op ruim anderhalve seconde van Hamilton.

De sessie begon droog, maar er was wel regen voorspeld waardoor iedereen in het eerste deel van de training veel ronden reed. Na een half uur barstte de bui inderdaad los, waarna alleen de Mercedes-coureurs nog de baan op gingen met intermediates, die duidelijk niet voldoende waren voor de regenintensiteit op dat moment. Hamilton crashte hierdoor in de hairpin, wat een rode vlag veroorzaakte. Nadat het circuit weer vrijgegeven was waagde zich niemand meer op de baan.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:15.988   22
2 S. Vettel Ferrari 1:16.304 +0:00.316 19
3 K. Räikkönen Ferrari 1:16.310 +0:00.322 20
4 N. Rosberg Mercedes 1:16.440 +0:00.452 22
5 P. Maldonado Lotus 1:16.600 +0:00.612 15
6 V. Bottas Williams 1:16.849 +0:00.861 18
7 R. Grosjean Lotus 1:16.864 +0:00.876 15
8 F. Massa Williams 1:17.041 +0:01.053 19
9 D. Kvyat Red Bull 1:17.092 +0:01.104 10
10 D. Ricciardo Red Bull 1:17.111 +0:01.123 16
11 N. Hülkenberg Force India 1:17.120 +0:01.132 15
12 M. Ericsson Sauber 1:17.261 +0:01.273 17
13 C. Sainz Toro Rosso 1:17.318 +0:01.330 23
14 S. Perez Force India 1:17.367 +0:01.379 20
15 F. Alonso McLaren 1:17.627 +0:01.639 21
16 M. Verstappen Toro Rosso 1:17.657 +0:01.669 23
17 F. Nasr Sauber 1:17.751 +0:01.763 21
18 J. Button McLaren 1:18.135 +0:02.147 20
19 R. Merhi Manor-Marussia 1:19.531 +0:03.543 15
20 W. Stevens Manor-Marussia 1:19.734 +0:03.746 13

3000 campinggasten Intents Festival geëvacueerd vanwege horrorstorm

Hulpdiensten zijn op vrijdagavond rond zes uur massaal opgeroepen voor het Intents Festival in het Brabantse Oisterwijk.

Zo'n drieduizend campinggasten van het festival worden massaal ergens anders ondergebracht. Vanwege het slechte weer dat eraan komt, is het niet veilig op het terrein.

Volgens de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant worden de bezoekers naar een sporthal gebracht.

Het feest gaat volgens het twitteraccount van het festival na het noodweer gewoon verder.

Update 22.00 uur
Het festivalterrein is weer vrijgegeven. De sporthal waar het publiek met muziek werd opgevangen loopt langzaam weer leeg. Er was een dj aanwezig en er werd gratis water en andere versnaperingen uitgedeeld door medewerkers.

Duel tussen Djokovic en Murray gestaakt

Het tennisduel in de halve finale van Roland Garros tussen Novak Djokovic en Andy Murray is vrijdagavond in Parijs in de vierde set gestaakt. Door invallende duisternis en een naderende storm vond de organisatie het niet raadzaam de wedstrijd uit te spelen. Het volgepakte stadion werd na de aankondiging snel ontruimd.

Djokovic leidt met 2-1 in sets. De stand in de vierde set is 3-3. Het topduel zal zaterdag worden hervat, voor het begin de vrouwenfinale tussen Serena Williams en Lucie Safarova.

Het leek er lange tijd op dat de partij ruimschoots op tijd klaar zou zijn. Djokovic, die nog nooit van Murray op gravel heeft verloren, ging prima van start en leidde na nog geen anderhalf uur al met 2-0 (twee keer 6-3). In de derde set kwam de als derde plaatste Schot eindelijk op gang. Bij een stand van 5-5 dwong hij zijn eerste breekpunten af. De 28-jarige Brit sloeg meteen toe en kwam met 7-5 eindelijk goed in de wedstrijd.

De zichtbaar geïrriteerde Djokovic, die dacht in drie sets klaar te kunnen zijn, koos even voor een korte pauze in de catacomben en keerde getergd terug. Het duel ging daarna alle kanten op. Djokovic leverde zijn service in (1-2) waarna hij meteen terugbrak (2-2). Van zijn overwicht was, mede door de steeds grotere weerstand van Murray, niet veel meer over. Zaterdag mag de nummeréén van de wereld alsnog proberen om zich voor de derde keer te plaatsen voor de finale van Roland Garros, het enige grandslamtoernooi dat hij nog nooit won.

De winnaar van het afgebroken duel speelt zondag in de eindstrijd tegen de Zwitser Stan Wawrinka, die in vier sets afrekende met de Franse publiekslieveling Jo-Wilfried Tsonga.

Berlusconi akkoord met verkoop van 48 procent

Fininvest, de onderneming van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi, heeft ingestemd met de verkoop van 48 procent van de aandelen van AC Milan aan een consortium dat onder leiding staat van de Thaise zakenman Bee Taechaubol. Beide partijen hebben acht weken de tijd om de exclusieve deal af te ronden.

De nieuwe investeerders willen de naam en faam van de voetbalclub in Azië verder uitbouwen en de financiële positie van de zevenvoudige Europese kampioen versterken. AC Milan is al decennia lang een van de kroonjuwelen van Berlusconi in diens activiteiten op politiek en mediagebied. De laatste jaren is de roemrijke club echter in verval geraakt.

Dopingzaak Kreuziger geseponeerd

De Tsjechische wielrenner Roman Kreuziger wordt niet langer verdacht van het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen. De internationale federatie UCI en het antidopingbureau WADA hebben zijn zaak vrijdag geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

"Op basis van nieuwe informatie zijn we tot de conclusie gekomen dat er gelet op het antidopingreglement en de richtlijnen voor het biologisch paspoort op dit moment geen reden is de procedure voort te zetten", aldus de UCI in een verklaring. "Beide instanties zien dus af van hoger beroep."

Kreuziger, die rijdt voor Tinkoff-Saxo, was vorig jaar september al vrijgesproken door het Tsjechisch olympisch comité. UCI en WADA besloten de zaak echter voor te leggen aan het Hof van Arbitrage (CAS) in Lausanne. Kreuziger werd buiten de ploeg voor de Tour de France 2014 gelaten en voorlopig geschorst wegens verdachte waarden in zijn biologisch paspoort. Die stamden uit 2011 en 2012. 

Teameigenaar en sponsor Oleg Tinkov vindt er het zijne van:

FA-topman Dyke voorspelt arrestatie Blatter

Greg Dyke, de voorzitter van de Engelse voetbalbond FA, durft er bij de bookmakers geld op te zetten dat Sepp Blatter binnenkort wordt gearresteerd. Ook voorspelde hij vrijdag in een interview in dagblad The Guardian dat de aftredende voorzitter van de FIFA tot een eerder vertrek zal worden gedwongen. "Binnen een paar maanden."

Dat betekent volgens Dyke niet dat de problemen van de wereldvoetbalbond dan voorbij zijn. "Het grote gevaar is nu dat je een Blatter II aan de macht krijgt, terwijl het noodzakelijk is de structuur van de organisatie in wortel en tak te veranderen. Blatter zal die hervorming niet leiden, dat kan echt niet. Hij is trouwens dan al weg. Hij kan niet blijven zitten. Het eerste wat je leert als je een organisatie runt, is dat op het moment dat je zegt dat je weggaat, je al weg bent."

Hockeydames winnen oefenwedstrijd van China

Nederland heeft vrijdagavond op het veld van Scoop in Sittard, dat naar Maartje Paumen is vernoemd, gewonnen van China. Voor het oog van vierduizend toeschouwers won de ploeg van Sjoerd Marijne, die zich voorbereidt op de Hockey World League in Brasschaat, met 3-0.

In het eerste kwart blaften de Oranjevrouwen wel, maar beten ze nog niet. Via strafcorners van Maartje Paumen en Caia van Maasakker en een schot van Lidewij Welten was Nederland dichtbij de 1-0, maar de openingstreffer werd nog niet gemaakt.

In het tweede kwart was het wel raak. In de zeventiende minuut haalde Maria Verschoor binnen de cirkel hard uit en zette Naomi van As haar stick tegen de bal: 1-0. Daar stelden de Chinezen twee strafcorners tegenover, maar die verprutsten ze allebei.

Na rust was het wachten op de 2-0 en die viel ook. In de veertigste minuut gaf Ginella Zerbo het laatste zetje na een mooie aanval van Oranje, waarbij Naomi van As aan de rechterkant over de achterlijn dwars door de defensie sneed en de bal teruglegde op Carlien Dirkse van den Heuvel, die ‘m naar de geheel vrijstaande Zerbo passte.

Vier minuten later was het code oranje voor China. Lidewij Welten nam de 3-0 voor haar rekening uit een lange corner, nadat een strafcorner er niet was in gegaan. In het laatste kwart werd Nederland nauwelijks gevaarlijk meer, waardoor er 3-0 op het scorebord bleef staan.

Consument merkt weinig van lage melkprijs

De consument merkt weinig van de sterk gedaalde melkprijs. De wereldwijde melkprijs is sinds begin vorig jaar 40 procent gedaald en staat daarmee op het laagste peil in zes jaar tijd, zegt landbouworganisatie LTO vrijdag. Consumenten zien daar echter weinig van terug op hun kassabonnen, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De melkprijs is onder meer gedaald als gevolg van wereldwijde overproductie. Maar de belangrijkste oorzaak ligt volgens beleidsadviseur Klaas Johan Osinga van Land en Tuinbouworganisatie LTO bij de gedaalde vraag vanuit China. "Het lijkt erop dat ze daar de eigen melkproductie meer op orde hebben dan voorheen. Er is nu meer aanbod, bovendien is er in het verleden te gretig ingekocht. China zit daarom ook met een overschot aan voorraden."

16 jaar voor moord op Linda Minten

Een 25-jarige man heeft vrijdag zestien jaar cel gekregen voor de moord op de 33-jarige Linda Minten uit Venlo. Hij doodde de vrouw in oktober 2013 in haar eigen woning.

De man, ook uit Venlo, heeft steeds ontkend dat hij iets met de dood van Minten te maken heeft. Maar onderzoek van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wijst wel in zijn richting. Tegenover een getuige zou de man een bekentenis hebben afgelegd.

In het huis van het slachtoffer zijn DNA-sporen gevonden van de man die ook gelinkt konden worden aan de moord en wapenonderdelen. Die wapenonderdelen zijn teruggevonden op aanwijzingen van de getuige.

De rechtbank in Roermond vindt het alibi dat de man aandroeg niet geloofwaardig en noemt de moord 'afschrikwekkend, kil en laf'.

Man wordt in elkaar gebeukt door 5 inbrekers

Deze man werkt al 6 maanden aan een huis om er een buurthuis van te maken, hij heeft zelfs ontslag genomen om zich helemaal vrijwillig op de transformatie te focussen.

Toen hij 5 mensen betrapte die wilden gaan inbreken, werd hij finaal in elkaar gebeukt. 30 Minuten later maakte hij onderstaande video. 

Inmiddels heeft hij al 43.000 dollar opgehaald via crowdfunding ( http://www.gofundme.com/w9e7rw ) in nog geen 20 uur om zijn project helemaal af te kunnen ronden. 

Khloé Kardashian drinkt 6 liter water per dag

Khloé Kardashian drinkt 5 tot 6 liter water per dag. Bij een Instagramfoto van twee waterflessen schrijft ze: "Mijn watertip van de dag: ik probeer 5 tot 6 liter water te drinken (mijn voedingsdeskundige heeft dit gebaseerd op mijn lichaamsgewicht en hoeveel ik sport)." Wel vindt ze dat water na een tijdje saai wordt, vandaar dat ze haar water wat opleukt met een fruitsmaakje door er stukjes fruit in te doen.

De Kardashiantelg ontving gelijk al veel kritiek op haar flinke waterinname, maar Khloé bijt op Twitter van zich af. "Voor iedereen die commentaar heeft dat ik te veel water drink: ik heb deze instructies gekregen van mijn voedingsdeskundige. Ik moedig mensen niet aan zo veel te drinken, ik moedig ze aan om hun vochtgehalte op peil te houden."

Daaraan voegt ze toe: "Je zou verwachten dat ik aangevallen zou worden als ik zei 5 of 6 liter wodka per dag te drinken. Niet gedacht dat ik veroordeeld zou worden om water."

Oud-NMBS-topman kraakt Fyra-fabrikant

AnsaldoBreda had geen ervaring met hogesnelheidstreinen, was geen betrouwbare partner en had niet de slagkracht om een kleine bestelling tot een goed einde te brengen. Dat zei Marc Descheemaecker, oud-topman van de Belgische spoorwegen NMBS, vrijdag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra over de Italiaanse fabrikant van de omstreden trein.

De Fyra zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en moest na een paar weken alweer van het spoor omdat er veel mis mee was. De enquêtecommissie zoekt uit hoe het zover heeft kunnen komen.

De NMBS bestelde drie Fyra's en besloot na de flop met de trein als eerste om er helemaal mee te stoppen. Een onderzoeksrapport dat de NMBS had laten opstellen over de Fyra stuurde Descheemaecker naar de Belgische justitie. Hij had er onregelmatigheden in aangetroffen over de aanbesteding van de trein. De minister van Justitie liet hem echter weten dat eventuele onregelmatigheden verjaard zouden zijn.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

'Deutsche Bank onderzoekt witwassen Rusland'

Deutsche Bank is bezig met een intern onderzoek naar een mogelijke omvangrijke witwaszaak waarbij Russische klanten betrokken zijn geweest. Het zou gaan om circa 6 miljard dollar (5,4 miljard euro) aan transacties over een periode van meer dan vier jaar. Dat meldden ingewijden rond de zaak.

Volgens de bronnen is de grootste bank van Duitsland bezig data te analyseren van 2011 tot en met begin 2015 en zijn de Europese, Britse en Duitse toezichthouders geïnformeerd over de zaak. De Russische centrale bank benaderde Deutsche Bank in oktober om naar aandelentransacties van bepaalde klanten in het land te kijken. Mogelijk werd door die klanten geld naar het buitenland overgemaakt zonder dat de autoriteiten daarvan op de hoogte werden gesteld.

Deutsche Bank meldde dat een klein aantal werknemers in Rusland op non-actief is gesteld in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek. Het Duitse concern is een van de grootste buitenlandse zakenbanken in het land met meer dan duizend werknemers in Moskou en Sint-Petersburg.

OVSE luidt noodklok over gevechten Oekraïne

De strijdende partijen in Oekraïne moeten terugkeren naar de onderhandelingstafel nu de wapenstilstand vaker wordt geschonden. Daartoe heeft het hoofd van de waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oekraïne vrijdag opgeroepen.

Alexander Hug sprak vrijdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn zorg uit over de volgens hem in ernst en frequentie toenemende schendingen. Zware wapens blijken vaak te ontbreken in de opslagplaatsen en raketten en meerdere raketlanceerinstallaties zijn weer in stelling gebracht en gebruikt. OVSE-waarnemers hebben opgemerkt dat tanks en zwaar geschut worden verplaatst, 'om niet te spreken van de evidente inzet van zulke wapens' in gebieden waar dat volgens de in februari overeengekomen wapenstilstand is verboden.

Vooral het woensdag opgelaaide geweld bij Marinka, een buitenwijk van Donetsk, baart Hug zorgen. Die gevechten, de zwaarste sinds het bestand in maart effect begon te sorteren, 'dienen als een krachtige herinnering voor alle partijen dat ze hun geschillen aan de onderhandelingstafel moeten oplossen', zei de missieleider. Het laatste overleg tussen de kemphanen onder de hoede van de OVSE liep dinsdag op niets uit.

Fifty Shades of Grey kost lerares haar baan

Een Tsjechische lerares Engels is ontslagen na het vertonen van delen van het erotische kassucces Fifty Shades of Grey (Vijftig Tinten Grijs) in de klas. Dat meldde de krant Lidove Noviny vrijdag.

"De directeur van de school besliste dat dit soort materiaal absoluut geen deel uitmaakt van het onderwijsplan", zei een woordvoerster van de stad Hradec Kralove tegen de krant. De school staat in die plaats in Bohemen.

33,6 graden in warmste 5 juni sinds 1901

Het was vandaag FOK!king lekker weer. Op straat leek het alsof er een blik lekkere wijven was opengetrokken, de rokjes waren korter dan in de 70s en de hoogst gemeten temperatuur was 33,6 graden.

Die temperatuur is vrijdag gemeten in het oosten van Noord-Brabant. In Volkel (gemeente Uden), waar het kwik steeg naar 33,6 graden. In De Bilt werd het 31,5 graden. Daarmee is het de warmste 5 juni in De Bilt sinds 1901.

Voor vanavond heeft het KNMI inmiddels code geel afgekondigd in verband met een naderende onweersbui (des doods!)

minirok 70s
korter dan dit, waren de rokjes vandaag!

F1: Uitslag VT1 Grand Prix van Canada

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd op de klokken gezet tijdens de eerste vrije training voor de Grote Prijs van Canada. De Brit reed op het circuit Gilles Villeneuve een tijd van 1:16.212 en was daarmee vier tienden sneller dan Nico Rosberg. op een ander halve seconde eindigde Grosjean als derde.

Max Verstappen eindigde de eerste vrije training als tiende, op twee seconden van Hamilton. De Nederlander reed over de hele training maar 24 ronden om vooral de motor te sparen.

Uitslag VT1:

Pos

Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:16.212   34
2 N. Rosberg Mercedes 1:16.627 +0:00.415 38
3 R. Grosjean Lotus 1:17.721 +0:01.509 35
4 N. Hülkenberg Force India 1:17.871 +0:01.659 34
5 S. Vettel Ferrari 1:17.905 +0:01.693 25
6 F. Massa Williams 1:17.985 +0:01.773 28
7 D. Kvyat Red Bull 1:18.021 +0:01.809 30
8 P. Maldonado Lotus 1:18.026 +0:01.814 41
9 F. Alonso McLaren 1:18.128 +0:01.916 34
10 M. Verstappen Toro Rosso 1:18.257 +0:02.045 24
11 V. Bottas Williams 1:18.325 +0:02.113 40
12 K. Räikkönen Ferrari 1:18.439 +0:02.227 26
13 S. Perez Force India 1:18.503 +0:02.291 28
14 D. Ricciardo Red Bull 1:18.775 +0:02.563 24
15 J. Button McLaren 1:18.786 +0:02.574 25
16 F. Nasr Sauber 1:18.948 +0:02.736 30
17 C. Sainz Toro Rosso 1:19.065 +0:02.853 23
18 M. Ericsson Sauber 1:19.165 +0:02.953 32
19 R. Merhi Manor-Marussia 1:20.616 +0:04.404 33
20 W. Stevens Manor-Marussia 1:20.624 +0:04.412 27

KNMI geeft code oranje voor deel van het land

Het KNMI geeft vrijdag code oranje voor extreem weer in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Dat heeft een woordvoerster gemeld. Dit zijn de provincies die het eerst te maken krijgen met onweersbuien die later in de middag via het zuidwesten het land binnentrekken.

Wil je weten of je vanavond nog kunt barbecuen? Kijk dan even op ons forum, daar zitten een hoop enthousiastelingen die de actuele weersomstandigheden bijhouden. 

Update 17.37 uur:
KNMI breidt code oranje uit. Wegens zwaar onweer met kans op zeer zware windstoten en hagel geldt ook voor Noord-Holland en Utrecht code oraje.

De bui is in aantocht ... (Foto: lightningmaps.org)
De bui is in aantocht ... (Foto: lightningmaps.org)

Eerste finale Wawrinka op Roland Garros

Tennisser Stan Wawrinka staat zondag voor de eerste keer in de finale van Roland Garros. De als achtste geplaatste Zwitser won vrijdag in de halve finale van de Franse publiekslieveling Jo-Wilfried Tsonga, die als veertiende was geplaatst, in vier sets: 6-3, 6-7 (1), 7-6 (3) en 6-4. Wawrinka (30) speelt in de eindstrijd tegen de als eerste geplaatste Serviër Novak Djokovic of de als derde geplaatste Brit Andy Murray, die later op vrijdag tegen elkaar spelen.

Wawrinka won de eerste set vrij gemakkelijk met 6-3 en begon de tweede set direct met een break. Gesteund door het eigen publiek vocht de Fransman zich echter terug in de set door van een 4-2-achterstand terug te komen tot een 5-4-voorsprong. Het draaide uit op een tiebreak, die met 7-1 naar Tsonga ging.

De derde set ging volledig gelijk op en eindigde dan ook in de tweede tiebreak van de middag op het bloedhete centercourt in Parijs. Tot 3-3 ging het ook hierin gelijk op, maar daarna was het Wawrinka die de set binnensleepte: 7-3.

Vroeg in de vierde set brak Wawrinka de service van Tsonga, waarmee hij uitliep naar een 3-1-voorsprong. De thuisspeler weigerde zich echter gewonnen te geven en kwam op 3-4 na vier breekpunten te hebben weggewerkt. De Zwitser liet zich echter niet meer verrassen en benutte meteen zijn eerste wedstrijdpunt (6-4).

Wawrinka versloeg in de kwartfinale dinsdag zijn befaamde landgenoot Roger Federer. De halve finale was voor Wawrinka al een hoogtepunt op Roland Garros, waar hij nooit verder kwam dan de kwartfinale, in 2013. Hij kan zondag zijn tweede grandslamtitel winnen na de eindzege op de Australian Open in 2014.

NS: vertrouwen in Huges kwijt, geen geld mee

NS-topman Timo Huges heeft onjuiste en onvolledige verklaringen afgelegd in de kwestie rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat is voor de Raad van Commissarissen (RvC) van de Nederlandse Spoorwegen aanleiding geweest het vertrouwen in hem op te zeggen. Huges krijgt geen vertrekvergoeding mee. Dat heeft NS vrijdag verklaard.

De RvC stelt dat er in het onderzoek naar de onregelmatigheden bij NS-dochter Qbuzz nieuwe feiten naar boven zijn gekomen. Nadat het vertrouwen was opgezegd, heeft Huges zijn ontslag aangeboden, aldus de verklaring.

NS: vertrouwen in Huges kwijt, geen geld mee (Foto: Novum)
NS: vertrouwen in Huges kwijt, geen geld mee (Foto: Novum)

Lading bloemen voor echtgenote Advocaat

De echtgenote van trainer Dick Advocaat kan een lading bloemen tegemoetzien. Dolblije fans van Sunderland startten spontaan een inzamelingsactie nadat de 67-jarige Hagenaar alsnog had ingestemd met een contract voor één jaar bij de Engelse club. Dat deed hij naar eigen zeggen met toestemming van het 'thuisfront'.

Advocaat kan bij de supporters van Sunderland niet meer stuk nadat hij als crisismanager de club in de laatste twee maanden van de competitie redde van degradatie. De vele verzoeken om aan te blijven, wees de oud-bondscoach van Oranje aanvankelijk af, omdat hij "ook een beetje aan het thuisfront" moest denken. Sunderland bleef Advocaat echter paaien ("ze bleven maar bellen") en uiteindelijk stemde hij in, met de goedkeuring van zijn vrouw.

Het streefbedrag van 200 euro voor het fleurige cadeau was razendsnel binnen en inmiddels is er al ruim 3000 euro opgehaald. In overleg zal het grootste deel van het geld worden verdeeld tussen een clubfonds en een liefdadigheidsinstelling naar keuze van de familie Advocaat. De actiesite kan je hier vinden, mocht je nog een donatie willen doen of de actuele stand willen zien.

Kleine uitbreiding basispakket zorg

Het basispakket in de zorg wordt per 1 januari volgend jaar een beetje uitgebreid. Zo komt er een veelbelovende nieuwe behandeling voor patiënten met een uitgezaaid melanoom bij. Ook wordt een nieuw medicijn (belimubab) tegen de ongeneeslijke auto-immuunziekte SLE toegelaten.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. Ze heeft ook drie nieuwe behandelingen aangewezen als potentiële kandidaat om later voorwaardelijk te worden toegelaten tot het basispakket. Het gaat om nieuwe behandelingen tegen maagkanker, tegen een erfelijke vorm van borstkanker en tegen tot nu toe onbehandelbare chronische hoofdpijn.

Schippers heeft ook besloten prenatale chirurgie bij foetussen met een open ruggetje te gaan vergoeden. De behandeling wordt gedaan in het Belgische Leuven. Jaarlijks komen er één of twee vrouwen voor in aanmerking.

Weer lid No Surrender vast voor ontvoering

Een 36-jarig lid van motorclub No Surrender is aangehouden voor een ontvoeringszaak in Nijmegen vorig najaar. De man komt uit Oldenzaal en werd donderdag gearresteerd in Zevenaar.

De Oldenzaler wordt verdacht van betrokkenheid bij een ontvoering in Nijmegen op 1 november. Toen werd een man in een woning overvallen en meegenomen in een auto.

Op 24 oktober werd ook al een vrouw ontvoerd in Nijmegen. Dat gebeurde nadat een familielid van haar was aangehouden toen een hennepkwekerij was aangetroffen in Dodewaard. De mannen die haar met geweld en onder bedreiging van een vuurwapen in een auto trokken, wilden geld zien.

Volgens de politie hebben de zaken met elkaar te maken. Voor de ontvoeringen zijn eerder al vier andere mannen aangehouden. Van de in totaal vijf verdachten zijn er vier lid van No Surrender.

PSV richt zich eerst op verdediging

PSV zet FC Porto voorlopig in de wachtkamer wat betreft Diego Reyes, die is aangeboden door de Portugese topclub. De Eindhovenaren richten zich op de huidige defensie.

Door het kampioenschap en de daarmee gepaarde individuele succesverhalen dreigt er een leegloop bij PSV. Memphis Depay is reeds naar Manchester United vertrokken, terwijl Georginio Wijnaldum en Jetro Willems ook al hebben aangegeven dat ze een stap hogerop willen.

PSV hoopt zich voor komend seizoen in ieder geval te verzekeren van de diensten van Karim Rekik. De verdediger wordt gehuurd van Manchester City, waar hij nog een contract tot medio 2016 heeft. PSV overweegt hem definitief in te lijven.

"Het doel is het in stand houden van de verdediging", verklaart technisch manager Marcel Brands aan Voetbal International. "Daarom heeft het vastleggen van Rekik prioriteit. Als dat niet lukt, gaan we verder kijken."

PSV heeft al een schaduwlijst met eventuele defensieve versterkingen klaarliggen. Daar zou onder meer Reyes op staan, maar ook oud-AZ'er Héctor Moreno. Laatstgenoemde speelt zijn wedstrijden tegenwoordig in het shirt van het Spaanse Espanyol.

PSV wil graag Karim Rekiki behouden (Bron: YouTube/Omroep Brabant)

Kist en De Zwaan door op Dutch Dart Masters

Christian Kist en Jeffrey de Zwaan hebben de tweede ronde bereikt van de Dutch Dart Masters. In Venray was Kist met 6-4 te sterk voor de Spanjaard Cristo Reyes en De Zwaan versloeg Joe Cullen met 6-3. 

Kist kwam 3-1 voor in de partij, maar Reyes vocht zich terug tot 4-4. De laatste twee legs gingen met finishes van 93 en 113 naar Kist en trok daarmee de wedstrijd naar zich toe. Het gemiddelde van Kist was 95,25 en Reyes gooide 90 gemiddeld. Kist treft zaterdag in de volgende ronde Brendan Dolan. 

De Zwaan stond sterk te gooien tegen Cullen en won de partij eenvoudig met 63. The Black Cobra had een gemiddelde van boven de 105. maar dit zakte uiteindelijk terug naar 95,5 door het missen van vele dubbels in de laatste legs. Cullen kwam niet verder dan 84,5 gemiddeld. De volgende tegenstander van De Zwaan wordt Ian White. 

Vanavond komen er nog twee Nederlanders in actie. Jelle Klaasen speelt tegen Alan Norris en Jerry Hendriks neemt het op tegen Wes Newton. Vincent van der Voort en Michael van Gerwen hebben een bye voor de eerste ronde. 

Uitslagen Dutch Dart Masters Ronde I - middagsessie

Darter Darter Uitslag
Daryl Gurney John Michael 5-6
Prakash Jiwa John Henderson 4-6
Dimitri Van den Bergh David Pallett 4-6
Brett Claydon William O'Connor 2-6
Mensur Suljovic Johnny Clayton 6-4
Christian Kist Cristo Reyes 6-4
Wayne Jones Josh Payne 4-6
Jeffrey de Zwaan Joe Cullen 6-3 

Programma ronde I - avondessie

Max Hopp v Gerwyn Price
Gary Stone v Dean Winstanley
Nathan Aspinall v Jamie Robinson
Rowby-John Rodriguez v Davyd Venken
Darren Webster v Ricky Evans
Jelle Klaasen v Alan Norris
Kenny Neyens v Kyle Anderson
Jerry Hendriks v Wes Newton

Schokkend: Politie USA schiet ongewapende man dood

Op 11 augustus vorig jaar werd de 20-jarige Dillon Taylor door een Amerikaanse politieagent doodgeschoten op een parkeerplaats in Salt Lake City, Utah.

De agenten waren ter plaatse nadat ze waren gealarmeerd door bezorgde mensen in de buurt dat er iemand met een vuurwapen rond liep. De openbaar aanklager seponeerde de zaak en noemde de schietpartij 'geoorloofd', niet omdat er sprake was van daadwerkelijk gevaar voor de agent, maar omdat deze mógelijk in gevaar had kunnen zijn.

Uit de nu vrijgegeven beelden blijkt dat de politie de jongen sommeert zijn handen te tonen, omdat hij deze in zijn broekriem heeft. De jongen weigert in eerste instantie en na het maken van een onverwachte beweging schiet de agent, verzoekt de dispatcher om hulp en handboeit de jongen. De jongen blijkt ongewapend en was bezig met zijn mp3-speler.

Nu de beelden van de body-cam van de agent zijn vrijgegeven barst de discussie weer los over de schuldvraag. Had de agent gelijk dat hij probeerde zichzelf tegen een mogelijke dreiging te beschermen, of had hij een waarschuwingsschot moeten lossen?

De volledige video is hieronder te zien en kan als schokkend worden ervaren.

Update

Tijdens een persconferentie wordt duidelijk uitgelegd hoe en waarom de agent zijn wapen trok. De video daarvan, met een frame-by-frame uitleg, hieronder:

Williams traint niet in aanloop naar finale

Serena Williams slaat in aanloop naar de finale van Roland Garros de training over. Dat liet de organisatie van het Parijse grandslam vrijdag weten. De Amerikaanse tennisster kampt met een flinke griep.

Donderdag versloeg Williams in de halve finale de Zwitserse Timea Bacsinszky in een slopende driesetter. Aan het einde van het duel werd goed duidelijk dat Williams door haar krachten heen was. "Ik heb in deze partij werkelijk alles geprobeerd", zei de nummer één van de wereld na afloop. ,"Ik moest knokken om te overleven en dat is gelukt, maar ik weet niet waar ik de energie vandaan heb gehaald."

Zaterdag staat Williams in de finale tegenover de als dertiende geplaatste Tsjechische Lucie Safarova. Williams won het Franse Open twee keer eerder, in 2002 en 2013. Safarova stond nog nooit in een grandslamfinale.

Williams traint niet in aanloop naar finale
Williams traint niet in aanloop naar finale (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

'Hulp bij bouw Fyra afgewezen'

Arie van As, oud-bestuursvoorzitter van onderhoudsbedrijf NedTrain, heeft geadviseerd om fabrikant AnsaldoBreda te gaan helpen bij de bouw van de Fyra, maar dat advies is binnen de NS van tafel geveegd. Van As had vastgesteld dat het met de productie van de Fyra alleen maar slechter ging.

Dat zei Van As vrijdag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra. De omstreden flitstrein Fyra zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en moest na een paar weken alweer van het spoor omdat er veel mis mee was. De enquêtecommissie zoekt uit hoe het zover heeft kunnen komen.

Van As vond het heel belangrijk dat onderhoudspersoneel en machinisten hun kennis zouden gaan inbrengen bij de bouw van de Fyra. Maar de NS kon niet voorzien wat deze ingreep zou betekenen en zag ervan af, zei Van As.

Copiloot Germanwings raadpleegde tientallen artsen

Copiloot Andreas Lubitz, die in maart een passagiersvliegtuig van Germanwings te pletter vloog, klopte vóór zijn daad aan bij tientallen artsen. Dat zegt de Franse openbaar aanklager Brice Robin.

Voor welke klachten Lubitz, die in het verleden meermalen depressief was, hulp zocht wilde Robin niet loslaten. Robin leidt het gerechtelijk onderzoek naar de vliegramp van 24 maart, die honderdvijftig mensen het leven kostte. De onderzoekers gaan ervan uit dat Lubitz het vliegtuig moedwillig tegen een bergwand liet neerstorten.

Robin bespreekt zijn vorderingen volgende week met nabestaanden op het Franse ministerie van buitenlandse zaken. De nabestaanden zijn ontevreden over de tijd die de Fransen nemen voor ze de stoffelijke resten van de slachtoffers overdragen.

Duitse aanklagers hebben eerder laten weten dat Lubitz in de dagen voor de crash op internet zocht naar zelfmoordmethoden. Dat zou wijzen op een vooropgezet plan. Dat de copiloot tegelijkertijd zo veel artsen raadpleegde lijkt erop te duiden dat hij wanhopig greep probeerde te krijgen op een onbekende psychische of lichamelijke aandoening.

Pirlo onthult transferplannen bij winst Champions League

Andrea Pirlo speelt zaterdag mogelijk zijn laatste wedstrijd voor Juventus. Wanneer Juve de Champions League wint, denkt de Italiaanse middenvelder aan een vertrek uit Europa.

Pirlo heeft een mooi afscheid in gedachte. "Het winnen van de Champions League zou een mooi einde voor mij betekenen hier bij Juventus", zegt hij in gesprek met Times of India. "Als we winnen, vertrek ik wellicht bij Juventus. Juve is mijn laatste club in Italië. De MLS is een optie, maar op dit moment heb ik daar nog niet echt over nagedacht. Op dit moment denk ik alleen maar aan Juventus."

De 36-jarige middenvelder denkt nog lang niet aan stoppen. "Nee. Ik stop niet met voetballen", vervolgt Pirlo. "Ik ga door zolang ik nog iedere dag met een goed gevoel op het trainingsveld sta."

Pirlo treedt zaterdag aan voor zijn vierde Champions League-finale. "Een finale is altijd een unieke en speciale aangelegenheid. Het is altijd anders. Bij Juve weten we allemaal wat ons te doen staat. Barcelona is favoriet, maar in het voetbal is alles mogelijk."

"Ik weet hoe het is om een Champions League-finale te winnen, maar weet ook hoe het is om er een te verliezen. De verloren finale tegen Liverpool in Istanbul is niet alleen het pijnlijkste moment uit mijn carriere, maar uit mijn hele leven. Daar zal ik zaterdag nog wel een keer aan denken. Dat gevoel wil ik gebruiken als inspiratie, want zoals toen wil ik me nooit meer voelen", aldus Pirlo.

Pirlo denkt aan een vertrek bij winst in de Champions League-finale (PRO SHOTS/Insidefoto)
Pirlo denkt aan een vertrek bij winst in de Champions League-finale (PRO SHOTS/Insidefoto)

LottoNL-Jumbo toch geel in Tour

De kleding van de Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo is voor de Tour de France enigszins aangepast, maar het shirt blijft wel overwegend geel. In overleg met de internationale wielerunie UCI worden de mouwen wit, maar blijft het geel van de sponsoren Lotto en Jumbo herkenbaar. Dat meldde de ploeg vrijdag.

Na de presentatie van de nieuwe sponsoren werd gespeculeerd dat het shirt van het tenue te veel zou lijken op de gele trui van de leider in algemeen klassement. Steven Kruijswijk presenteerde het aangepaste tenue vrijdag in Utrecht, dit jaar startplaats van de Ronde van Frankrijk. "Mooi dat we in het geel kunnen blijven fietsen", reageerde hij.

Boilesen vertrekt: "Klaar voor het grote werk"

Nicolai Boilesen staat voor een vertrek bij Ajax. De linksback is dit seizoen regelmatig middelpunt van kritiek bij de supporters en gaat Amsterdam verlaten.

Dat hij gaat vertrekken blijkt wel uit het feit dat Ajax en de speler de onderhandelingen over een nieuw contract staakten. Het contract van de Deen loopt door tot de zomer van 2016. Bij Ajax betekent dit of bijtekenen, of vertrekken. Dat laatste gaat gebeuren. "Ik ben klaar voor het grote werk", vertelt Boilesen aan DR.

Het is de vraag of hij daar daadwerkelijk klaar voor is, aangezien hij zijn topniveau al lange tijd niet meer heeft laten zien. De Primera División of de Bundesliga lijken hem wel iets. Boilesen is er naar eigen zeggen klaar voor.

"Ik speelde 5,5 jaar bij Ajax en in de eredivisie. Ik ben nu 23 jaar oud en heb een punt bereikt in mijn carrière waarop ik graag iets nieuws wil proberen. Ik heb altijd gezegd dat ik mezelf graag wil testen in een betere competitie", tekent ook Ajax Life op.

"Ik heb er goed over nagedacht. Als je een nieuwe weg inslaat, doe je dat niet zomaar. Ik heb vijf jaar voor Ajax gespeeld, ben volledig geïntegreerd, spreek goed Nederlands en heb veel vrienden gemaakt. Na diverse gesprekken met de clubleiding heb ik ervoor gekozen mijn eigen weg in te slaan."

Boilesen kreeg dit seizoen diverse keren kritiek, tot fluitconcerten aan toe. "Als ik de enige was die ondermaats presteerde, was Ajax zonder twijfel opnieuw kampioen geworden... De supporters zijn snel ontevreden. Zelfs als we 2-0 winnen en niet zo goed spelen, klinkt er kritiek. Ik heb veel van die reacties geleerd en ga er mijn voordeel mee doen."

Het is nog niet bekend waar hij uiteindelijk belandt. "Ik kies voor een club die als voetballer bij me past. Het is geen must naar de Premier League te verkassen en ik snap ook goed dat ik geen garanties krijg op een basisplaats. Ik wil gewoon het gevoel hebben dat mijn nieuwe club me graag wil hebben."

Boilesen is klaar voor het grote werk (PRO SHOTS/Peter Lous)
Boilesen is klaar voor het grote werk (PRO SHOTS/Peter Lous)

Geen vervolging agenten na inval woonwagenkamp

Justitie vervolgt geen van de politiemensen die in 2013 betrokken waren bij een grootschalige inval op een woonwagenkamp in Den Bosch. Twaalf bewoners van het kamp hadden aangifte gedaan van mishandeling, bedreiging, wederrechtelijke vrijheidsberoving en huisvredebreuk. Het Openbaar Ministerie ziet echter geen enkele aanleiding voor vervolging, zo maakte het vrijdag bekend.

De politie nam vanaf het kamp aan de Deutersestraat 29 mensen mee, onder wie zes kinderen. Reden voor de inval was een onderzoek naar witwassen. De bewoners vonden het optreden buitensporig. Ze beschreven destijds hoe agenten met machinegeweren hen van hun bed kwamen lichten.

Het OM vindt echter dat de inzet van het arrestatieteam terecht was, aangezien enkele van de verdachten mogelijk vuurwapengevaarlijk waren.

'NS lijkt FIFA wel'

"Het lijkt de FIFA wel, deze on-Nederlandse toestanden." Opmerkelijk commentaar op de NS uit een opmerkelijke hoek, want de uitspraak komt van een VVD'er. Volgens VVD-Kamerlid Betty de Boer is er 'nergens plaats' voor fraude en bedrog, en 'zeker niet bij een staatsbedrijf'.

Als het waar is dat de NS-top wist dat concurrent Veolia werd dwarsgezeten bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg, mag dit van de VVD niet zonder gevolgen blijven. Ook andere fracties in de Tweede Kamer hebben geschokt gereageerd op de kwestie.

"De NS kan te gemakkelijk haar monopoliepositie misbruiken om concurrenten te weren en zo de reiziger te duperen," aldus de VVD. De partij pleit er daarom voor om de exploitatie van stations weg te halen bij de NS, zo meldt NOS Nieuws.

Strandgangers en slecht weer: zware spits

Door het hele land zullen automobilisten zich vrijdag door een zware avondspits moeten worstelen. De VID spreekt van een ongelukkige samenloop van omstandigheden: strandgangers die tijdig huiswaarts gaan om het dreigende onweer te ontlopen en forenzen die net even eerder van kantoor gaan om van de zon te genieten.

Bovendien zorgen enkele ongevallen her en der voor oponthoud. De Velsertunnel bij Haarlem is al uren dicht door een storing. Het verkeer is daar helemaal vastgelopen. Juist daar rijden veel strandgangers. Een caravan die bij Tilburg over de kop sloeg, veroorzaakte ook kilometerslange files.

Eindhoven Airport heeft grootse bouwplannen

Eindhoven Airport heeft forse uitbreidingsplannen. De grootste regionale luchthaven van Nederland wil voor de aankomst- en vertrekhal een nog veel groter multifunctioneel gebouw neerzetten. Daarin komen onder meer horeca, winkels, een busterminal en een parkeergarage met zo'n 800 plaatsen, het dubbele van de huidige capaciteit.

Dat viel vrijdag op te maken uit de eerste versie van het nieuwe bestemmingsplan voor het gebied van de gemeente. Als de plannen definitief worden goedgekeurd, verrijst de zogeheten Airport Boulevard op de plek waar nu nog geparkeerd kan worden.

Eindhoven Airport groeit als kool. In 2008 maakten 1,6 miljoen mensen gebruik van het vliegveld, vorig jaar was dat meer dan verdubbeld tot 3,9 miljoen. Het doel van de luchthaven is dat in 2020 5,5 miljoen mensen er opstijgen of landen.

Minder bedrijven gaan failliet

Het aantal faillissementen, exclusief eenmanszaken, is afgelopen maand gedaald naar het laagste niveau in zesenhalf jaar tijd. Dat bleek uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekendmaakte.

In mei moesten 370 bedrijven en instellingen noodgedwongen de deuren sluiten. Dat waren er 84 minder dan een maand eerder en het laagste aantal sinds november 2008.

De meeste faillissementen, bijna een kwart van het totaal, zijn uitgesproken bij financiële dienstverleners. De handel zag aantal gedwongen bedrijfssluitingen teruglopen van ruim honderd in april naar 59 in mei. Ook in de industrie is het aantal faillissementen bijna gehalveerd.

De handel en de financiële dienstverlening tellen overigens de meeste bedrijven. Relatief gezien werden bij vervoer en opslag en in de bouw de meeste bedrijven failliet verklaard afgelopen maand.

Man aangehouden voor dertien inbraken

De politie heeft een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van dertien inbraken in twee maanden in het centrum van de stad.

De man heeft in de periode twee winkeldiefstallen gepleegd, drie keer ingebroken in een bedrijf en achtmaal in een woning. Bij de inbraken werden geld, laptops, televisies en sieraden weggenomen.

Hij werd na een inbraak gesignaleerd op beveiligingscamera's. Daarnaast werd de man tijdens een woninginbraak overlopen en door het slachtoffer herkend. De man zit in voorlopige hechtenis en moet zich voor de rechter verantwoorden.

Dijsselbloem wil voorzitter eurogroep blijven

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelt zich kandidaat voor een nieuwe termijn als voorzitter van de eurogroep, het maandelijkse overleg van de ministers van Financiën van de negentien eurolanden. Hij heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Dijsselbloem (49) werd in januari 2013 benoemd tot voorzitter, voor een termijn van 2,5 jaar. Die periode loopt op 21 juli af.

Het kabinet maakt nu de inschatting dat de kandidatuur van Dijsselbloem kansrijk is. Hij zou de afgelopen maanden voldoende steun hebben weten te verwerven bij andere eurolanden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei eerder dat ze de Spaanse kandidaat Luis de Guindos zou steunen. Maar Dijsselbloem zou op zijn beurt de steun hebben van grote landen als Frankrijk en Italië. De ministers van Financiën kiezen een eurogroepvoorzitter uit hun midden.

Dijsselbloem had een moeilijk begin in zijn voorzitterschap van de eurogroep, met vooral veel kritiek op de manier waarop hij zich publiekelijk had uitgelaten rond de redding van Cyprus, in maart 2013. Maar al snel verwierf hij meer aanzien en respect en werd hij een hoofdrolspeler in de Europese pogingen om de Griekse schuldencrisis te bezweren.

Motorclubcafé Dug Out terecht gesloten

Burgemeester Sjaar Cox van Sittard-Geleen heeft op 8 mei café Dug Out in Sittard terecht gesloten. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Limburg vrijdag in kort geding.

Cox sloot de kroeg voor drie maanden na een vechtpartij op 7 mei tussen leden van de motorclubs Bandidos en Red Devils, waarbij vanuit het café geschoten is, aldus de rechtbank. Terecht vreest de burgemeester voor een herhaling van dit soort confrontaties tussen de motorclubs.

Het café was niet alleen een ontmoetingsplek van de Red Devils; ook was de partner van de uitbaatster betrokken bij het geweld. Dat de vecht- en schietpartij bij Dug Out plaatsvond, is volgens de rechtbank dan ook geen toeval.

De uitbaatster had een kort geding tegen de sluiting aangespannen, met name omdat zij geen inkomsten meer heeft. Maar haar belang is ondergeschikt aan dat van de openbare orde en veiligheid, is de rechtbank het met de burgemeester eens.

Asscher: kosten kinderopvang vooraf duidelijk

Het systeem rond de betaling van kinderopvang gaat veranderen. Nu krijgen ouders pas na afloop te zien wat ze moeten betalen, vanaf januari 2018 krijgen ze van tevoren duidelijkheid over de kosten.

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met voorstellen daartoe van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Het nieuwe systeem moet fraude met overheidsbijdragen voor kinderopvang tegengaan en foute aanvragen door ouders voorkomen.

In het nieuwe, eenvoudiger systeem hebben ouders alleen nog te maken met de kinderopvanginstelling. De kinderopvangtoeslag gaat vervallen. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) neemt de financiële afhandeling over van de Belastingdienst. Ouders hebben dan alleen nog met DUO te maken en hoeven niet meer zelf de overheidsbijdrage aan te vragen.

Dat DUO taken overneemt, betekent dat er bij de dienst in Groningen tientallen banen bijkomen.

Topman Timo Huges weg bij de NS

Topman Timo Huges vertrekt bij de NS. Dat hebben bronnen rond het overleg over de NS vrijdag laten weten. Aanleiding voor het vertrek is het gerommel bij de NS rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

NS speelde gevoelige informatie van concurrenten Arriva en Veolia door aan de eigen dochter Abellio, dat ook aan de aanbesteding meedeed en de aanbesteding ook won. Huges zou een aan hem geadresseerde mail met concurrentiegevoelige informatie van vervoersbedrijf Veolia hebben doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz, terwijl dat strikt verboden is. Qbuzz zou binnen Abellio het busvervoer doen.

Huges is de tweede topman in twee jaar tijd die het veld ruimt bij de NS. Voorganger Bert Meerstadt vertrok in 2013 nadat hij in het nauw gedreven was door de problemen met de Fyra.

Topman Timo Huges weg bij NS (Foto: Novum)
Topman Timo Huges weg bij NS (Foto: Novum)

OPEC houdt productie op huidige peil

De organisatie van landen die olie produceren en exporteren, OPEC, handhaaft haar productie op maximaal 30 miljoen vaten per dag. Dat heeft de Saudische olieminister Ali al-Naimi vrijdag gezegd. De beslissing komt niet als een verrassing. De markt ging er al van uit dat OPEC er opnieuw voor zou kiezen haar marktaandeel te beschermen ten koste van de prijzen.

De twaalf leden van de OPEC voorzien in zo'n 40 procent van de wereldwijde vraag naar olie en hebben dus een flinke machtspositie. Bij de vorige vergadering in november besloot het kartel ook al het productieplafond ongemoeid te laten. De prijzen van ruwe olie, die toch al onder druk stonden, gingen toen verder onderuit.

Met name Saudi-Arabië veruit de grootste machtsfactor binnen de OPEC, wil uit concurrentieoverwegingen niets weten van een productiebeperking om de prijzen op te drijven. Het lage prijsniveau hindert de schalieproductie in Noord-Amerika, omdat die alleen rendeert bij hoge opbrengsten.

Vettel: "Ecclestone kan kaartjes goedkoper maken"

Ferrari-coureur Sebastian Vettel zit er niet mee dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone de Duitser en zijn landgenoot Nico Rosberg niet van commercieel toegevoegde waarde van de sport vindt. Die uitspraak kwam doordat de Grand Prix van Duitsland dit jaar niet op de kalender staat en de Duitse toeschouwers massaal afhaken.

Ecclestone riep vorige week: "Sebastian Vettel doet ook niet veel voor de Formule 1. Mensen zouden hem op straat nauwelijks herkennen." De Brit wil dat de Duitser zich meer inzet om de sport in zijn eigen land te promoten.

Vettel liet zich tegenover het Canadese CBC niet onbetuigd. "Om eerlijk te zijn denk ik dat Bernie zich in een veel beter positie bevindt om kaarten te verkopen dan ik. Hij zou de prijzen bijvoorbeeld minder hoog kunnen maken."

Dit weekend staat de Grand Prix van Canada op de kalender. Vettel kijkt net als veel andere coureurs uit naar het evenement. "Dit is één van de mooiste races die we hebben in het seizoen. Ik vind dat het circuit veel uitdagingen biedt, ook verborgen uitdagingen. Maar ook vanwege de fans is het mooi, zij geven ons veel aandacht. De hele stad lijkt de Grand Prix te hebben omarmd."

Dode bij steekpartij in Oosterhout

Bij een steekpartij vrijdagochtend in het Brabantse Oosterhout is een man om het leven gekomen. Dat heeft de politie laten weten. Er is een mogelijke verdachte aangehouden. "We onderzoeken nog of deze persoon iets met de zaak te maken heeft", aldus een politiewoordvoerder.

De gewonde man werd met ernstige steekwonden aangetroffen bij een supermarkt in de Nieuwe Bouwlingstraat. Ambulancepersoneel heeft nog geprobeerd de man te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Petitie voor afschaffing roamingkosten

De Consumentenbond roept consumenten op een petitie te ondertekenen voor het volledig afschaffen van roamingkosten voor mobiel bellen en internetten binnen de Europese Unie. Het Europees Parlement wil deze kosten eind 2015 afschaffen, maar de lidstaten liggen dwars, zegt de Consumentenbond vrijdag.

Roamingkosten zijn de extra kosten die providers hun klanten in rekening brengen als ze met hun mobiele abonnement in het buitenland mobiel bellen, sms'en en internetten. De stem van consumenten is juist nu belangrijk omdat er in de komende weken verder wordt onderhandeld over het afschaffen van roamingkosten, aldus de bond.

De afgelopen jaren zijn de kosten die providers binnen Europa mogen rekenen al stapsgewijs omlaag gebracht. Het Europees Parlement stemde in 2014 in met een voorstel van toenmalig Europees Commissaris Neelie Kroes roamingkosten tegen het einde van 2015 helemaal af te schaffen.

Petitie voor afschaffing roamingkosten (Foto: Novum)
Petitie voor afschaffing roamingkosten (Foto: Novum)

'België stapte zonder schade uit dossier, NL blijft met factuur zitten'

Marc Descheemaecker, voormalig directeur van het Belgische spoorwegbedrijf NMBS, maakt zich niet druk over zijn getuigenis voor de parlementaire enquêtecommissie die in Den Haag het Fyradebacle onderzoekt. Dat meldt het Belgische dagblad De Standaard.

"Ik ben in Nederland al een keer voor de commissie verschenen in een gesloten zitting ter voorbereiding", vertelt Descheemaecker. "Ik heb er toen vier uur lang vragen beantwoord. De commissie is zeer goed voorbereid en kent het dossier goed. Maar in Nederland is dat dossier ook veel uitgebreider dan hier in België. Daar heeft men voor 7 miljard euro een hogesnelheidslijn aangelegd."

Descheemaecker denkt dat hij kan 'helpen om opheldering te brengen'. "Een paar jaar geleden was ik altijd de slechterik in het Nederlandse parlement. Die kritiek is verstomd omdat België erin geslaagd is om zonder één euro schade uit het dossier te stappen. In Nederland zijn daarentegen honderden miljoenen euro’s verloren gegaan."

Nederland had volges Descheemaecker de hogesnelheidslijn nooit in een concessie moeten brengen. Fragmentatie van een deel van het spoornet is 'vragen om problemen'. "De Nederlandse staat heeft eigenlijk gewoon die spoorlijn neergelegd en ervoor betaald. Op een bepaald moment zat de NMBS met vier verschillende bedrijven van de NS-groep aan tafel. Als je tussen die bedrijven al problemen hebt, geraak je er nooit meer uit. Daarnaast heb ik nooit begrepen waarom er voor AnsaldoBreda werd gekozen, ook niet langs Belgische zijde."

De enquêtecommissie onderzoekt hoe het kan dat de hogesnelheidstreinen al na veertig dagen uit bedrijf zijn genomen. Vooral de NS ligt onder vuur, maar ook de samenwerking met de Belgen wordt onderzocht. Vrijdag om 14.30 uur komt de getuigenis van Descheemaecker aan bod.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

Grosjean: "Verstappen had excuses aan moeten bieden"

Het is inmiddels bijna twee weken geleden, maar de crash van Max Verstappen in Monaco houdt de gemoederen in de Formule 1 nog altijd bezig. De Nederlander reed tegen de Lotus van Romain Grosjean aan die hiermee op slag kansloos werd voor de punten. De Fransman vindt dat zijn collega van Toro Rosso excuses aan had moeten bieden.

Verstappen kreeg van de stewards voor de race van zondag in Canada een gridstraf van vijf plaatsen opgelegd. Gisteren gaf de Nederlander tijdens de persconferentie aan er niet van geleerd te hebben en de volgende keer weer vol het gevecht aan te gaan. Dit tot ongenoegen van enkele collega's.

Grosjean was tegenover Motorsport.com duidelijk in zijn mening. "Ik heb fouten gemaakt, vaak zelfs, maar ik heb ervan geleerd en stappen voorwaarts gemaakt. Er is geen enkel probleem met het hebben van een probleem of het maken van een fout tijdens de race. Het is belangrijk dat je het erkent en ervan leert, en excuses aanbiedt aan degene die je geraakt hebt."

Tot nu toe heeft Verstappen dat nagelaten. "Max is zeer getalenteerd en wat hij heeft laten zien is zeer indrukwekkend. Hij heeft nu een fout gemaakt en ik vind het teleurstellend dat hij er niet van geleerd heeft. Zelfs in de persconferentie van vandaag (donderdag, red.) was hij dezelfde mening toegedaan; hij zei: 'ik blijf op dezelfde manier rijden'. De Formule 1 is gevaarlijk, dat moeten we in ons achterhoofd houden."

Drone neemt ravage op na felle brand Helmond

Smeulende resten, verwrongen staal en zwartgeblakerde hopen steen. Dat is ongeveer het tafereel dat een drone van de brandweer vrijdag vastlegt bij Xycarb Ceramics in Helmond, dat een dag eerder werd getroffen door een felle brand. Niet alleen de brandweer is er nog bezig. Ook de politie doet vrijdag technisch onderzoek naar de oorzaak.

Met de kleine vliegmachine kan de brandweer de schade van bovenaf bekijken, maar beelden en foto's vanaf de straatkant maken ook duidelijk dat die aanzienlijk is. Door de brand ligt het werk voorlopig stil bij de maker van onderdelen van ledlampen en halfgeleiders. Wel laat het bedrijf weten dat 'essentiële gedeelten intact zijn gebleven'.

Omliggende bedrijven zijn weer open. De afzetting van de omgeving is opgeheven, meldde de gemeente. Mensen die hun auto achter de politielinten hadden staan, konden die eindelijk ophalen.

'Woekerpolisaffaire zit verzekeraars dwars'

De schaduw van de woekerpolisaffaire zit het herstel van met name levensverzekeraars dwars. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) naar aanleiding van de Financiële Risicorapportage 2015. De onzekerheid over nieuwe claims en de onduidelijkheid over de omvang van eventuele compensaties hangen volgens het CPB als een schaduw boven de sector.

Het planbureau stelt dat levensverzekeraars een beperkte mogelijkheid hebben tot herstel. Net als bij pensioenfondsen zorgt de lage rente voor waardedaling van verplichtingen van levensverzekeraars ten opzichte van de waarde van beleggingen in obligaties. De premie-inkomsten dalen, maar daartegenover valt een evenredige kostenbesparing nauwelijks te realiseren, meent het CPB. Ook herstel door middel van schaalvergroting lijkt lastig.

De jaarlijkse risicorapportage van de financiële markten wordt op verzoek van de Tweede Kamer sinds 2012 door het CPB opgesteld.

Ouders: voorzitter Jeugdbescherming moet weg

Wilma van Leeuwen moet opstappen als voorzitter van de cliëntenraad Jeugdbescherming west. Dit eisen ouderplatforms naar aanleiding van de schorsing van Petra M. als vice-voorzitter. Petra M. wordt verdacht van ernstige mishandeling van haar 12-jarige stiefdochter Wendy, meldt het AD.

Voorzitter Wilma van Leeuwen uit Dordrecht hield haar vriendin Petra lang een hand boven het hoofd. Cliëntenraden en ouderplatforms zijn woedend dat de stiefmoeder zo lang kon aanblijven in een rol binnen Jeugdbescherming. Ze wordt met haar man Ron T. (44) verdacht van zeer ernstige mishandeling van Wendy.

De ouderplatforms juichen het besluit om haar te schorsen toe, maar willen dat ook voorzitter Van Leeuwen onmiddellijk opstapt. Ze stellen dat de cliëntenraad niet meer serieus is te nemen. Ze noemen de schorsing van Petra M. een verstandige zaak. Haar stiefdochter moest onder meer haar behoefte doen in de kamer waar ze werd opgesloten en een koude douche nemen.

Griffioen verslaat Van Koot in rolstoelfinale Roland Garros

Rolstoeltennisster Jiske Griffioen heeft vrijdag de finale van Roland Garros gewonnen. De 30-jarige speelster won in twee sets ruim van haar 24-jarige landgenote Aniek van Koot: 6-0 en 6-2. Het is de tweede eindzege in een grandslamtoernooi voor Griffioen, die in februari de Australian Open won.

In het dubbelspel staat de teller al op elf titels. Daar kan later op vrijdag een twaalfde bij komen als ze met haar dubbelpartner Van Koot wint van het als eerste geplaatste koppel Yui Kamiji (Japan)/Jordanne Whiley (Groot-Brittannië). Griffioen en Van Koot zijn als tweede geplaatst.

Nederlandse tennisdames starten goed in kwalificatie Rosmalen

De Nederlandse tennisdames zijn de kwalificatietoernooi van het WTA-toernooi in Rosmalen goed begonnen. Richel Hogenkamp, Indy de Vroome, Lesley Kerkhove en Demi Schuurs wonnen vrijdag hun eerste partij. 

De Vroome boekte in Rosmalen een sterke zege op Julia Glushko (WTA-118) uit Israël. De nummer 222 van de wereld plaatste zich met een 6-2 en 6-3 overwinning voor de tweede ronde. Kerkhove was in twee sets te sterk voor de Spaanse Laura Pous-Tio (WTA-207). Het werd 6-2 en 7-5. De nummer 203 van de wereld had nooit eerder een winstpartij geboekt in Rosmalen. De Vroome en Hogenkamp Kerkove spelen tegen elkaar voor een plek in de derde kwalificatieronde.

Schuurs heeft een indrukwekkende zege geboekt. De nummer 642 van de wereld versloeg in twee sets de aanzienlijk hoger geklasseerde Bulgaarse Elitsa Kostova (WTA-177): 6-3 en 6-2.  Hogenkamp rekende razendsnel af met de Roemeense Elena Bogdan (WTA-355): 6-3 en 6-1. Schuurs en Hogenkamp zorgen zaterdag voor het tweede Nederlandse onderonsje in het kwalificatietoernooi. 

Mandy Wagenmaker (WTA-633), die met een wildcard kreeg voor het kwalificatietoernooi, neemt het later vandaag nog op tegen Ana Bogdan (WTA-178). Michaëlla Krajicek en Kiki Bertens zijn al geplaatst voor het hoofdtoernooi in Rosmalen. Krajicek kreeg een wildcard voor het hoofdtoernooi. 

Hogere straf voor dodelijke wurgseks

Een 29-jarige man heeft vrijdag in hoger beroep twaalf jaar cel gekregen voor een potje dodelijke wurgseks met zijn 45-jarige huisbaas in Roermond in 2012. De rechtbank had hem eerder acht jaar gegeven, maar het Openbaar Ministerie vond die straf veel te laag.

De huisbaas werd op zijn eigen verzoek vastgebonden. De 29-jarige man plakte hem tape over de mond, ging bovenop hem zitten en sloeg hem hard. Hij trok de keel van het slachtoffer dicht met een elektriciteitssnoer. Zonder zich verder om het slachtoffer te bekommeren liet hij de 45-jarige achter.

De verdachte liep tegen de lamp doordat hij de bankrekening van het slachtoffer plunderde met een gestolen bankpas. Hij gaf al het geld uit.

Het gerechtshof in Den Bosch rekent het de man aan dat hij niets heeft gedaan om het leven van de huisbaas te redden. Ook heeft hij het vertrouwen dat het slachtoffer in zijn hulpeloze positie in hem stelde ernstig beschaamd, aldus het hof.

Maastricht als eerste boven 30 graden

Maastricht heeft vrijdag aan het begin van de middag als eerste meetpunt van het KNMI de 30 graden bereikt. Dat meldt Weerplaza. Op veel plaatsen in het land komt de temperatuur naar verwachting boven de 30 graden. Maar volgens de vooruitzichten eindigt de warme dag nog steeds met zware onweersbuien.

Deze buien, die vanuit het zuidwesten ons land binnentrekken, kunnen vergezeld gaan van hagel en zware windstoten. De waarschuwing van het KNMI voor gevaarlijk weer in het hele land is dan ook nog van kracht.

Voor een officiële landelijke tropische dag moet het ook in De Bilt 30 graden worden. Vorig jaar moesten we tot 18 juli wachten op de eerste officiële tropische dag, aldus weeronline.nl. Gemiddeld zijn er vier tropische dagen per jaar in Nederland.

Na vrijdag is het gedaan met de tropische hitte. De temperatuur zakt naar ongeveer 20 graden. Het is wel flink zonnig.

'Onderhoud Fyra: dweilen met de kraan open'

Fabrikant AnsaldoBreda liet na om serieuze tekortkomingen aan de Fyra-treinen te verbeteren. "We moesten het elke keer doen met toezeggingen, maar zagen geen resultaat", zei Cock Liefting van onderhoudsbedrijf NedTrain vrijdag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra.

Liefting ging bij NedTrain over de Fyra. Onderhoud van de eerste treinen die het Italiaanse AnsaldoBreda leverde was vaak dweilen met de kraan open, erkende hij. "Persoonlijk voel ik me in de steek gelaten door AnsaldoBreda. Van het uitblijven van structurele verbeteringen werd ik een beetje moe."

De Fyra zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en moest na een paar weken alweer van het spoor omdat er veel mis mee was. De enquêtecommissie zoekt uit hoe het zover heeft kunnen komen.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

Mensen onwel in nieuwe supermarkt Ede

Ongeveer tien mensen zijn vrijdag onwel geworden in een nieuwe supermarkt in de Edese wijk Kernhem. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden kon nog niet zeggen waardoor de klachten zijn veroorzaakt. De hulpdiensten zijn uitgerukt naar winkelcentrum Parkweide. De supermarkt zou zaterdag de deuren openen voor klanten.

Er zou mogelijk een lekkage zijn in een koelruimte in de kelder van de winkel. De supermarkt is ontruimd.

Kamp: Kamer van Koophandel blijft zeker

De Kamer van Koophandel in Nederland verdwijnt niet, ook niet nu de KvK na een verlies van 63 miljoen euro 'technisch failliet' is. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei vrijdag voor de ministerraad dat de KvK als instantie en de diensten "zeker blijven bestaan".

Kamp reageerde daarmee op het verlies en op een oproep van Hans Biesheuvel van belangenorganisatie Ondernemend Nederland (ONL) om financieel bij te springen. Van extra budget vanuit het kabinet voor de Kamers kan geen sprake zijn, maakte Kamp duidelijk.

Op de Kamer van Koophandel wordt 80 miljoen euro bezuinigd. De veertien regiokantoren worden ondergebracht inéén landelijke organisatie en de dienstverlening wordt grotendeels gedigitaliseerd. Dat leidt tot een verlies van ongeveer duizend banen in de periode tot 2018.

Kamp is wel bereid te kijken naar de hoge kosten van de reorganisatie. Mensen die hun baan verliezen krijgen hun salaris nog een bepaalde periode betaald. "Daar moet een oplossing voor worden gevonden", zei Kamp. "Volgens de afspraken en de verplichtingen die er zijn, zullen we de zaak afwikkelen", aldus Kamp.

Kamp: Kamer van Koophandel blijft zeker
Kamp: Kamer van Koophandel blijft zeker (Foto: ANP)

Blatter niet naar IOC-congres

Aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter laat volgende week het congres van het Internationaal Olympisch Comité aan zich voorbijgaan. De voorzitter van de wereldvoetbalbond is als IOC-lid normaal gesproken aanwezig op de bijeenkomst, maar heeft dit keer afgezegd. Dat meldde het IOC vrijdag.

Het IOC houdt van 7 tot 10 juni in het Zwitserse Lausanne onder meer een bijeenkomst voor bestuursleden. Ook is er een presentatie van de steden die in de race zijn voor de organisatie van de Winterspelen van 2022.

Blatter maakte na zijn herverkiezing bekend af te treden als FIFA-voorzitter. Hij blijft in functie tot begin 2016 een opvolger is gekozen.

Elche uit La Liga gezet, Eibar keert terug

De Spaanse voetbalclub Elche CF degradeert naar de Segunda División als straf voor een belastingschuld. Het eigenlijk gedegradeerde SD Eibar neemt de plaats van Elche in en blijft dus alsnog in de Primera División. Eibar eindigde als achttiende, de bovenste van de drie degradatieplaatsen in La Liga.

Elche werd dit seizoen dertiende. De club is door de competitieorganisator LFP gestraft voor "zeer serieuze schendingen" van het Spaans sportrecht en de competitieregels. De club krijgt tevens een boete van 180.000 euro.

De ploeg uit Zuidoost-Spanje kondigde eerder al aan in beroep te gaan als de straf degradatie zou inhouden. Een uitspraak in die zaak zal waarschijnlijk pas eind juli volgen.

FBI in nieuwe Rainbow Six Siege-trailer

Rainbow Six Siege komt eraan en nu heeft Ubisoft een nieuwe trailer online gezet. In de volgende trailer staat het FBI SWAT-team centraal. Met de nieuwe wapens en snufjes kunnen ze de strijd aan gaan tegen terroristen.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege wordt ontwikkeld door Ubisoft Montreal en vindt zijn inspiratie bij echte antiterreur organisaties. Je wordt gedropt in close-quarters confrontaties. Voor de eerste keer in een Tom Clancy’s Rainbow Six-game neem je deel aan ‘sieges’, een nieuw soort aanvalsstijl waarbij vijanden over de nodige middelen beschikken om hun omgeving om te vormen tot een high-tech en sterke vesting. Vervolgens leiden Rainbow Six-teams de aanval op deze vestingen en om de positie van de vijand te doorbreken.

Warriors winnen eerste duel in NBA-finale

Ondanks 44 punten van sterspeler LeBron James van de Cleveland Cavaliers hebben de Golden State Warriors het eerste duel in de eindstrijd om de titel in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA gewonnen. De ploeg uit Oakland won donderdagavond (lokale tijd) voor eigen publiek na extra tijd met 108-100.

Bij de thuisploeg was Stephen Curry met 26 punten de gevierde man. Na reguliere speeltijd was de stand 98-98. Met twee paar vrije worpen bracht Curry zijn team op voorsprong: 102-98. Met een driepunter maakte Harrison Barnes de voorsprong onoverbrugbaar.

"Het moet allemaal beter, inclusief mezelf. Ik vond mezelf niet fantastisch. We moeten aanvallend preciezer worden. We hadden zoveel kansen om deze wedstrijd te winnen maar dat hebben we niet gedaan. We moeten de beelden terugkijken en wat aanpassingen doorvoeren om klaar te zijn voor het volgende duel, komende zondag", reageerde James die bij zijn oude liefde Cleveland terugkeerde om ook die ploeg kampioen te maken.

Een knieblessure bij spelverdeler Kyrie Irving maakte de zorgen voor Cleveland nog groter. De man in vorm strompelde van het veld na een val. Hij had op dat moment 23 punten en zeven rebounds op zijn naam. Irving verliet de kleedkamer op krukken en krijgt vrijdag een MRI-scan om de gevolgen te kunnen bepalen.

Teruggevonden gitaar John Lennon onder hamer

Een gitaar van John Lennon die vijftig jaar vermist was en daarna weer opdook in een kringloopwinkel, gaat onder de hamer. Volgens The Telegraph gebruikte Lennon het instrument voor de Beatles-hit Love Me Do. De gitaar kan in november op een veiling ruim 800.000 euro opbrengen.

John Lennon kocht de akoestische gitaar van het merk Gibson in 1963 in Liverpool en trad ermee op tijdens een kerstshow van de Beatles in Finsbury Park in Londen, waarna hij het instrument kwijt raakte. Vijftig jaar later dook het instrument weer op in een junkshop in de Verenigde Staten.

Volgens het veilinghuis Julien's Auctions betreft het de grootste vondst in de muziekgeschiedenis. Mogelijk breekt de verkoop van de gitaar zelfs een veilingrecord. Dat record werd gevestigd in 2013 toen een elektrische gitaar van Bob Dylan voor 935.000 dollar, omgerekend 830.000 euro, van eigenaar wisselde.

"Items van John Lennon komen zelden in de verkoop, omdat mensen ze houden. Deze gitaar was een van zijn favorieten. Hij zei ooit dat hij het instrument nog graag zou willen bezitten", zegt eigenaar Darren Julien van het veilinghuis.

Chinees cruiseschip rechtop gezet

Het gekapseisde Chinese cruiseschip de Oostelijke Ster is vrijdag rechtop gezet om zo de zoektocht naar de meer dan 340 vermiste opvarenden te vergemakkelijken. Tot dusver zijn 97 lichamen geborgen. Het cruiseschip verging maandag na hevig noodweer. Veertien van de meer dan 450 mensen aan boord overleefden de ramp.

Zo'n vijftig duikers maakten in de nacht van donderdag op vrijdag ketting vast aan het schip, dat vervolgens met kranen rechtop werd gezet. Reddingswerkers zijn nu druk bezig om het water uit het cruiseschip te pompen om zo de zoektocht naar lichamen te vergemakkelijken.

Honderden nabestaanden eisen een onderzoek naar de scheepsramp. De autoriteiten benadrukken dat het noodweer de oorzaak is. "De nadruk ligt vooral op het feit dat het een natuurramp is, maar wij denken dat dat onjuist is", aldus de 70-jarige Xia Yunchen. "Zijn er naast de natuurramp nog anderen oorzaken. Dat is toch een rationele vraag."

ABN AMRO claimt 70 miljoen van RBS

ABN AMRO claimt 70 miljoen euro van de Britse Royal Bank of Scotland (RBS). Het gaat om garanties op Griekse obligaties die de staatsbank destijds met verlies heeft gekocht. Een woordvoerder van ABN AMRO bevestigde vrijdag berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

Nu de Schotse bank weigert te betalen, begint ABN AMRO op korte termijn een arbitrageprocedure tegen RBS, staat in het jaarverslag van RBS Nederland. De banken willen verder niet inhoudelijk ingaan op het conflict.

Het meningsverschil voert terug op de opdeling van ABN AMRO in 2007 door het kopende consortium RBS, Fortis en Santander. Een 1,3 miljard euro grote portefeuille van Griekse bedrijfsleningen die door de Griekse overheid waren gegarandeerd, bleef achter in de voor Fortis bestemde boedel van ABN AMRO. De garanties die ABN AMRO als houder van de obligaties tegen verliezen moesten beschermen, gingen om onduidelijke redenen naar RBS.

ABN AMRO (Foto: Novum)
ABN AMRO (Foto: Novum)

Dijsselbloem roept NS-top op matje

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem roept vrijdag de top van vervoersbedrijf NS op het matje over mogelijke onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat zei hij vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad.

"De zaak is zeer ernstig en de feiten stapelen zich steeds verder op", aldus de bewindsman. "Reden om de voorzitter van de raad van commissarissen en de voorzitter van de raad van bestuur direct na de ministerraad uit te nodigen voor een gesprek."

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)

Neusapen weg uit Apenheul

De neusapen verdwijnen uit de Apenheul. Dat heeft de leiding van het dierenpark vrijdag besloten nadat vorige maand opnieuw een neusaap overleed.

Apenheul kreeg in 2011 vijf neusapen uit een dierentuin in Singapore om een internationaal fokprogramma te kunnen opzetten. Vier van de vijf dieren zijn inmiddels overleden. Alleen Jeff is nog over. Omdat neusapen in groepen leven, is besloten hem terug naar Singapore te sturen.

"Het vertrek van de neusaap is een tegenslag voor Apenheul en voor de dierverzorgers, die zich zo hebben ingezet om de dieren een optimale verzorging te geven", vertelt zoölogisch directeur Frank Rietkerk . "Maar het is de beste keuze voor Jeff."

Reddingsbrigade: kijk uit voor onweer

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt badgasten en watersporters voor het onweer dat aan het einde van vrijdag wordt voorspeld. De organisatie adviseert mensen op en rond het water de aanwijzingen van de reddingsbrigade op te volgen als het weer aan het einde van de dag omslaat. De verwachting is dat het gaat onweren met hagel en dat er harde windstoten ontstaan.

Volgens de reddingsbrigade is de watertemperatuur nog steeds vrij koud en is er daarom kans op onderkoeling en kramp. Door die verschijnselen kunnen mensen in de problemen komen in het water.

Ouders met kinderen krijgen verder het advies om hun kind een 06-polsbandje om te doen met een telefoonnummer van een van de ouders of begeleiders en goed op de kinderen te letten.

Reddingsbrigade: kijk uit voor onweer (Foto: Novum)
Reddingsbrigade: kijk uit voor onweer (Foto: Novum)

China vermoedelijk achter grote computerkraak VS

Een grote computerkraak bij het Amerikaanse minister van binnenlandse veiligheid is vermoedelijk het werk van Chinese hackers. Dat heeft het ministerie in een verklaring gezegd. De hackers wisten gegevens van zeker vier miljoen ambtenaren te stelen.

In de verklaring schrijft het ministerie dat de FBI bezig is met een groot onderzoek. Volgens senator Susan Collins zitten de hackers vermoedelijk in China. De inbraak is volgens haar 'opnieuw een teken dat een buitenlandse macht met succes probeert binnen te dringen'. De Chinese ambassade in Washington noemt de beschuldigingen 'onverantwoordelijk en contraproductief'. "Cyberaanvallen die in landen plaatsvinden zijn moeilijk te volgen en de bron van een aanval is moeilijk te achterhalen", aldus een woordvoerder. "Cyberaanvallen kunnen alleen worden aangepakt door internationale samenwerking, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect."

Een bron bij de Amerikaanse regering zei dat de cyberaanval mogelijk gevolgen heeft voor alle overheidsdiensten. Het is nog niet duidelijk of er ook gegevens zijn gestolen van medewerkers van de inlichtingendiensten.

"Dit is een aanval tegen het land", zei Ken Ammon van it-bedrijf Xceedium. De aanval past volgens hem in een patroon van landen die cyberaanvallen gebruiken voor spionagedoeleinden. De informatie die is gestolen kan worden gebruikt om mensen te chanteren of om de identiteit van een ander over te nemen.

Van Gerwen, Van der Voort, Kist en Klaasen doen mee aan Dutch Dart Masters

In de Evenementenhal van Venray heeft dit weekend de Dutch Dart Masters plaats.  Het vierde toernooi van de European Tour van de PDC. 48 darters strijden om de hoofdprijs van 25.000 Britse pond (34.000 euro). Aan het toernooi doen zes Nederlanders mee en Michael van Gerwen is de titelverdediger. 

Van Gerwen en Vincent van der Voort zijn geplaatst voor dit toernooi en stromen in de tweede ronde in. Mighty Mike won dit seizoen ook al de European Tours in Hildesheim, Gibraltar en München. Jeffrey de Zwaan, Christian Kist, Jerry Hendriks en Jelle Klaasen hebben zich donderdagavond voor de Dutch Dart Masters weten te plaatsen in het Nederlandse kwalificatietoernooi.

Raymond van Barneveld heeft het kwalificatietoernooi laten schieten en zal niet aanwezig zijn in Venray. Buitenlandse toppers als Phil Taylor, Gary Anderson en Adrian Lewis laten het toernooi ook aan zich voorbij gaan. 

Vrijdag zijn de wedstrijden van de eerste ronde. Zaterdag is de tweede ronde en stromen de geplaatste spelers in. Zondagmiddag is de derde ronde en zondagavond wordt het toernooi afgesloten met de kwartfinales, halve finales en finale. Het toernooi zal niet op TV worden uitgezonden, maar wel via LivePDC of via de gokboeren. 

Loting Ronde I

Wedstrijd Darter Darter
1 Dimitri Van den Bergh David Pallet
2 Prakash Jiwa John Henderson
3 Jeffrey de Zwaan Joe Cullen
4 Brett Claydon William O'Connor
5 Nathan Aspinall Jamie Robinson
6 Rowby-John Rodriguez Davyd Venken
7 Daryl Gurney John Michael
8 Wayne Jones Josh Payne
9 Kenny Neyens Kyle Anderson
10 Gary Stone Dean Winstanley
11 Christian Kist Cristo Reyes
12 Jerry Hendriks Wes Newton
13 Max Hopp Gerwyn Price
14 Darren Webster Ricky Evans
15 Mensur Suljovic Johnny Clayton
16 Jelle Klaasen Alan Norris

 Ronde II 

Geplaatst Winnaar ronde I
James Wade Winnaar wedstrijd 1
Jamie Caven Winnaar wedstrijd 2
Ian White Winnaar wedstrijd 3
Kim Huybrechts Winnaar wedstrijd 4
Vincent van der Voort Winnaar wedstrijd 5
Justin Pipe Winnaar wedstrijd 6
Michael Smith Winnaar wedstrijd 7
Stephen Bunting Winnaar wedstrijd 8
Peter Wright Winnaar wedstrijd 9
Steve Beaton Winnaar wedstrijd 10
Brendan Dolan Winnaar wedstrijd 11
Terry Jenkins Winnaar wedstrijd 12
Simon Whitlock Winnaar wedstrijd 13
Mervyn King Winnaar wedstrijd 14
Michael van Gerwen Winnaar wedstrijd 15
Dave Chisnall Winnaar wedstrijd 16

'Grieken kunnen voorwaarden niet accepteren'

Een vertrek uit de eurozone is voor Griekenland geen optie, maar akkoord gaan met de voorwaarden voor aanvullende steun die de schuldeisers van het land op tafel hebben gelegd evenmin. Dat heeft de Griekse minister van Economische Zaken George Stathakis vrijdag gezegd.

Donderdagavond werd duidelijk dat de Grieken gebruik maken van de mogelijkheid om een aantal afbetalingen op hun schuld bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te bundelen en door te schuiven naar eind deze maand. Daardoor ging een aflossing van 300 miljoen euro die voor vrijdag op de rol stond niet door.

Stathakis zei dat Griekenland wel genoeg geld in kas heeft voor de aflossing. De regering heeft er volgens de bewindsman echter voor gekozen in te gaan op een aanbod van het IMF om uiterlijk 30 juni het totale bedrag van 1,6 miljard euro ineens te voldoen.

'Grieken kunnen voorwaarden niet accepteren'
'Grieken kunnen voorwaarden niet accepteren' (Foto: ANP)

Turtle Beach Ear Force Stealth headsets getest

De PlayStation 4-bezitters hebben het maar makkelijk. Voor dat platform zijn genoeg headsets beschikbaar. Xbox One-bezitters hebben helaas niet zoveel keuze, maar daar komt langzaamaan verandering in. Een headset die je al een geruime tijd kan kopen is de mondvolle Turtle Beach Ear Force Stealth 500X. Volledig draadloos, dus je hebt dat vervelende kabeltje tussen de Xbox One-controller en je headset niet meer nodig.

Tienermeisjes 'te sexy' op school

Gert Maex, directeur van een grote middelbare school in het Belgische Hasselt, heeft een opmerkelijke klacht. Door het plotselinge warme weer gaan de meisjes veel te sexy gekleed naar school. Omdat de beste man blijkbaar niet tegen al het moois kan, heeft de rector een mail rondgestuurd met kledingvoorschriften.

De leerlingen aan het Virga Jesse College moeten eraan geloven. Geen korte rokjes vandaag, maar gepaste kledij. "De temperaturen van vandaag en de komende dagen nodigen uit om zomerse kledij te dragen", schrijft Maex. "We stellen echter vast dat verschillende leerlingen ongepast gekleed zijn voor een schoolse omgeving."

De schooldirecteur is behoorlijk streng. Hij wil vandaag namelijk geen rokjes tot boven de helft van het bovenbeen, geen zwembroek, geen spaghettibandjes en al helemaal geen topjes met diep decolleté zien. Ook de jongens moeten kuise kledij dragen. Dus voor hen geen slippers, zwembroek of basketbalhemd vandaag.

Deze kledingsvoorschriften zijn standaard op veel middelbare scholen bij onze zuiderburen, maar vele scholieren lappen de regels aan hun laars. De eerste zomerdag van het jaar deed het schoolplein er dan ook uitzien alsof het een strand betrof, en dat was Maex een doorn in het oog. Hij klom direct in de pen om de 1500 leerlingen en hun ouders te herinneren aan de kledingvoorschriften.

"Het kan niet de bedoeling zijn dat je een leerlinge haar ondergoed ziet als ze voor je de trap opgaat", beweert de rector. "Of dat je in hun decolleté kan vallen." Mochten de tienermeisjes en -jongens toch te sexy op school verschijnen, dan worden hun ouders gebeld met de opdracht andere kleren te brengen.

Ja, dat kan dan ook echt niet...

IS-terrorist krijgt bommen vanwege selfie

Een nieuw hoofdkwartier van Islamitische Staat (IS) - wat niets met islam te maken heeft - is door de Amerikanen middels een handvol bommen met de grond gelijk gemaakt nadat een van de IS-terroristen trots een selfie maakte bij het gebouw en deze op internet plaatste.

Generaal Hawk Carlisle onthulde deze week tijdens een bijeenkomst hoe een selfie op internet binnen 24 uur leidt tot de vernietiging van een hoofdkwartier van IS. "Onze specialisten speuren internet en social media af op zoek naar bruikbare inlichtingen”, aldus Carlisle. Na het zien van de foto konden analisten de locatie achterhalen door gebouwen en landschapskenmerken te vergelijken met beschikbare satellietbeelden.

Carlisle drukt IS op het hart om vooral door te gaan met twitteren.

 

Lens met beker naar Oranje

Voetbalinternational Jeremain Lens sluit met een trofee aan bij het Nederlands elftal. De aanvaller won donderdagavond met zijn club Dinamo Kiev de beker van Oekraïne. Strafschoppen waren nodig om de finale te beslissen, omdat er na 120 minuten voetballen niet gescoord was. Kiev nam de penalty's beter.

Lens, die de hele wedstrijd meespeelde, reist nu naar Nederland om aan te sluiten bij de selectie van bondscoach Guus Hiddink. Hij ontbreekt vrijdag wel in de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten.

Utrechter die varkensvlees zond, hoort straf

Een 42-jarige ex-personeelsfunctionaris van de douane hoort vrijdag welke straf de rechter hem geeft omdat hij moskeeën in Utrecht brieven met varkensvlees heeft gestuurd. Varkens worden binnen de islam als onreine dieren beschouwd.

De Utrechter stuurde de brieven met varkensvlees naar zes moskeeën; ook bezoekers van de gebedshuizen kregen scheldbrieven. Hij stuurde de brieven uit naam van een buurman, die hij verantwoordelijk hield voor een inbraak bij zijn moeder. Hoewel niemand klachten had over de buurman, richtte hij zijn pijlen op hem. Hij bestelde spullen uit zijn naam, schreef onder zijn naam brieven aan seksshops om naar kinderporno te vragen, vernielde zijn huis en belasterde hem bij de woningbouwvereniging. De buurman is volgens het OM gesloopt door het gebeuren.

De aanklager heeft behandeling in een psychiatrische kliniek geëist, twee weken cel, een jaar voorwaardelijke celstraf en een werkstraf. Ook wil het Openbaar Ministerie dat hij een half jaar geen contact heeft met de buurman.

Toptijden Hassan en Koster in Rome

Atlete Sifan Hassan wacht nog op haar eerste zege in de Diamond League van dit seizoen. De Europees kampioene uit Arnhem eindigde donderdag in Rome als tweede op de 1500 meter. De Amerikaanse Jenny Simpson troefde Hassan af in de eindsprint.

Simpson kwam over de finish in 3.59,31, terwijl Hassan 3.59,68 noteerde. Zo snel was de voormalige vluchtelinge uit Ethiopië dit seizoen nog niet. Eerder dit seizoen liep ze in de Diamond League ook al naar de tweede plaats in Doha. In Eugene werd ze derde.

In het spoor van Hassan liep Maureen Koster naar de zesde plaats in een dik persoonlijk record van 4.02,64. Ze liep daarmee onder de olympische limiet voor Rio 2016. De Boskoopse was al zeker van deelname aan de WK in Beijing later dit jaar op de 1500 meter.

SPAR breidt fors uit in India

De van oorsprong Nederlandse SPAR wil flink groeien in India. De supermarktketen breidt het huidige aantal winkels verspreid over India uit tot 25 hypermarkten en daardoor verwacht de keten het aantal medewerkers eind 2017 te hebben verdubbeld van 2500 tot ongeveer 5000.

Dit maakte SPAR International vrijdag bekend tijdens een bezoek van een handelsmissie met minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aan een SPAR Hypermarkt in New Delhi.

Vorig jaar augustus kwam SPAR International naar de Indiase markt via een samenwerkingsverband met Max Hypermarkets. In korte tijd zijn er zestien SPAR Hypermarkten geopend. SPAR India verwacht dat de omzet in 2019 300 miljoen euro bereikt.

Brand treft restaurant in Emmeloord

Door een brand in een Chinees restaurant in Emmeloord hebben in de nacht van donderdag op vrijdag ongeveer tien mensen hun woning moeten verlaten. Niemand raakte gewond, liet een woordvoerder van de brandweer weten.

Het vuur woedde op de benedenverdieping van het restaurant aan de Europalaan en was snel onder controle. "De brandweer was er snel bij'', aldus de woordvoerder. Alle omwonenden kunnen naar verwachting snel weer naar huis. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de brand.

'NS-topman Huges in de fout'

President-directeur Timo Huges van NS is volgens De Telegraaf betrokken bij het machtsmisbruik in Limburg. De krant schrijft dat Huges een aan hem geadresseerde mail met vragen van vervoersbedrijf Veolia doorgestuurd heeft naar NS-dochter Qbuzz, terwijl dat strikt verboden is.

Veolia en Qbuzz waren concurrenten van elkaar in de strijd om de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Huges had de vragen over de concessie volgens De Telegraaf nooit mogen doorspelen aan Qbuzz, omdat die daarmee een ongeoorloofd kijkje in de keuken van de concurrent kon nemen. De NS-topman zou daarmee de aanbestedingsregels hebben overtreden.

De NS laat in De Telegraaf weten dat Huges geen kwade bedoeling had met de email en betreurt dat tijdens het proces van de aanbesteding in Limburg 'ongelukkige e-mails' zijn verzonden waar dit niet had gemoeten. ,,Er zijn inmiddels maatregelen genomen om dit te voorkomen'', aldus de NS.

'Griekenland moet Rusland en China buiten EU houden'

De VS zou zich intensief bemoeien met het behoud van het Griekse lidmaatschap van de Eurozone en de Europese Unie. Een vertrek zou de deur naar Zuid-Europa en de Balkan immers openzetten voor met name Rusland en China. Die azen allebei op invloed in de regio. Dat stelde veiligheidsdeskundige Rob de Wijk donderdagavond in Nieuwsuur.

Deze geopolitieke component kan de pokerhouding van de Griekse regering verklaren tijdens het topoverleg over de schuldencrisis. De regering van premier Alexis Tsipras noemde het 'laatste bod' van Brussel namelijk 'moorddadig en neokoloniaal'. Het land heeft echter razendsnel enkele miljarden nodig omdat het anders binnen enkele dagen niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

"In dit voorstel staan de bekende maatregelen van de geldschieters: nieuwe bezuinigingen op pensioenen, nieuwe bezuinigingen op salarissen, en arbeidswetten die je kan vergelijken met wetten uit landen beneden de Sahara", meent staatssecretaris Dimirtris Stratoulis.

De regering te Athene lijkt echter te beseffen dat de er meer belangen in het spel zijn dan die van schuldeisers. Dat bleek woensdag al toen de premier verbazing wekte door doodleuk te stellen niet over bezuinigings- en begrotingseisen te willen praten. Dat hij daarmee 's lands stemming volgde, bleek uit kranten die "Ze willen bloed zien" kopten, doelend op de geldschieters.

Grexit
Volgens Syriza-parlementslid Nikos Filis zullen de schuldeisers echter moeten inbinden. "Een Grexit heeft grote gevolgen voor de hele wereldeconomie. De val van Lehman Brothers in 2008, een 'kleine bank', had al enorm veel consequenties. Mijn inschatting is dat de geldschieters daarom hun eisen uiteindelijk terug zullen moeten trekken."

Mogelijk is dat al voldoende om de situatie te bezegelen, maar volgens De Wijk komt de geopolitiek hier nog eens bovenop. Volgens hem is de vrees bij een Grexit dat de zuidoostpunt van Europa - misschien is 'achilleshiel' een beter woord - open komt te liggen. Dat heeft een direct en een indirect gevolg.

Het directe gevolg is een letterlijke openstelling voor Russische en Chinese invloed via de dan helemaal broodnodige investeringen. Volgens Filis tonen de twee landen al interesse, met name Rusland, waarmee Tsipras in februari nog overleg voerde. De indirecte consequentie is de klap die de EU als unie krijgt, waarbij niet alleen andere exits kunnen volgen maar ook de toetreding van Balkanlanden in gevaar kan komen. De terugkeer van Rusland in de regio zou dan niet ver meer zijn.

NAVO
De Wijk schetst een scenario waarbij Griekenland zelfs tevens de NAVO zou kunnen verlaten, iets waarmee de VS rekening zou houden. Dit is onder meer terug te voeren op anti-NAVO-sentimenten in Griekenland in het algemeen en binnen regeringspartij Syriza in het bijzonder. Met wat voor pressie- of smeermiddelen de Amerikanen de onderhandelingen naar hun hand zouden zetten wordt verder overigens in het ongewisse gelaten.

'Griekenland moet Rusland en China buiten EU houden'
'Griekenland moet Rusland en China buiten EU houden' (foto: ANP)

'Methode in de maak om diabetes te genezen'

Nederlandse wetenschappers werken aan methode waarmee diabetes type-1 kan worden genezen. Via een spectaculair herstel van de insulineproductie zou deze auto-immuunziekte binnen afzienbare tijd kunnen worden teruggedrongen of zelfs geheel gestopt. Dat verwacht prof. dr. B. Roep, internationaal toonaangevend diabetesonderzoeker en verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

"Insuline spuiten, wat heel veel patiënten (ook bij diabetes type-2) doen, is feitelijk niet meer dan symptoombestrijding. Wij willen daarom direct kunnen ingrijpen in het opnieuw op gang brengen van de verstoorde aanmaak van insuline", zegt Roep vrijdag in De Telegraaf.

De Leidse onderzoekers hebben ontdekt dat zelfs patiënten die al jarenlang diabetes hebben, nog altijd beschikken over intacte 'betacellen', die in principe weer insuline zouden kunnen produceren.

MERS grijpt om zich heen in Zuid-Korea

De uitbraak van het het longvirus Middle East Respiratory Syndrome (MERS) heeft in Zuid-Korea tot dusver vier mensen het leven gekost. Dat berichtten Zuid-Koreaanse media vrijdag. Meer dan 1600 mensen zitten in quarantaine, maar dat aantal neemt naar verwachting snel toe.

Zo bleek donderdag dat een met MERS besmette arts in aanraking is gekomen met meer dan 1000 mensen. Terwijl de man al symptomen van het virus vertoonde, bezocht hij volgens The Korea Herald drie grote conferenties. De dokter had naar eigen zeggen geen idee dat hij MERS had opgelopen.

Tot dusver zijn zeker 41 Zuid-Koreanen besmet met het virus, dat ernstige luchtweginfecties kan veroorzaken. MERS kan dodelijk zijn voor mensen die al een zwakke gezondheid hebben. Uit onderzoek is gebleken dat dromedarissen de bron zijn van het virus.

MERS grijpt om zich heen in Zuid-Korea
MERS grijpt om zich heen in Zuid-Korea (Foto: ANP)

Single Jeroen van der Boom in recordtijd op 1

De single Mag ik dan bij jou van Jeroen van der Boom heeft donderdag binnen anderhalf uur de nummer 1-positie op iTunes bereikt. Niet eerder stond een Nederlandse single zo snel bovenaan de lijst van meest gedownloade nummers.

De zanger kondigde donderdag aan dat hij de cover van het intieme nummer van Claudia de Breij op single had uitgebracht. Hij zong de cover tijdens de laatste reeks Toppers-concerten, wat volgens veel fans het hoogtepunt was van de optredens in de Amsterdam ArenA.

Claudia zelf werd vorig jaar al bekroond met een Platina Plaat, nadat het lied uit haar theatervoorstelling Hete Vrede meer dan 50.000 keer was gedownload. De cabaretière was erg te spreken over de uitvoering van Jeroen en prees de cover op Twitter.

Anti-jihadbiker botst tegen tram en overlijdt

Bij een motorongeluk op de Amsterdamse Haarlemmerweg is donderdag een Nederlandse anti-jihadstrijder omgekomen, die bekendstond onder de naam Ron. De voormalig militair en lid van motorclub No Surrender kwam op de kruising met de Molenweg in botsing met een tram en overleed even later in het ziekenhuis, aldus crimesite Camilleri.

De biker verscheen afgelopen najaar in het nieuws toen hij naar Koerdisch gebied in Noord-Irak afreisde om samen met de Koerden tegen IS te vechten.

"Koerden worden al lang onderdrukt. Nu je ook hoort over moorden, kan ik niet thuis op de bank blijven zitten", zei hij destijds tegen een lokaal televisiestation. De oud-militair zou verschillende malen uitgezonden zijn geweest naar gebieden 'met dit soort omstandigheden'.

De 46-jarige motorrijder zei destijds in de regio te zullen blijven tot de Koerden dat weer in handen hadden. Afgaande op een kaart op site van de BBC heeft hij schijnbaar woord gehouden want er is thans sprake van een Koerdische buffer ten noorden van het door IS gecontroleerde gebied.

Volgens Het Parool bekleedde 'Ron' overigens een hoge positie binnen No Surrender. Als zogeheten Nomad zou hij de tweede man zijn geweest van de motorclub. Die had overigens niets te maken met zijn trip naar het oorlogsgebied.

Over de toedracht van het fatale ongeluk is nog niets bekend. De politie onderzoekt de zaak.


In gesprek met Koerdisch televisiestation (najaar 2014)

FARC akkoord met waarheidscommissie Colombia

Een waarheidscommissie zal de gruweldaden onderzoeken die in de burgeroorlog in Colombia zijn gepleegd. Daarover zijn de regering van het Zuid-Amerikaanse land en de rebellenbeweging FARC het donderdag in Havana eens geworden.

De regering en de FARC onderhandelen al tweeëneenhalf jaar in de Cubaanse hoofdstad over een vredesregeling, die een einde moet maken aan het langstdurende gewapende conflict in Latijns-Amerika. Vertegenwoordigers van Cuba en Noorwegen die bij de onderhandelingen aanwezig zijn, zeiden dat de commissie aan de slag gaat nadat er een definitief akkoord is gesloten en de FARC de wapens heeft neergelegd. De regering heeft volgens hen toegezegd eraan mee te werken dat de waarheid over alle gruweldaden, ook de ernstigste schendingen van de mensenrechten, boven tafel komt.

De elf leden van de commissie moeten nog worden benoemd. Zij moeten hun werk in drie jaar hebben afgerond. De strijd heeft naar schatting 220.000 mensen het leven gekost. De laatste weken is ondanks de onderhandelingen het geweld opgelaaid. De luchtmacht viel drie keer posities van de FARC aan, nadat de rebellenbeweging in april tien militairen had gedood. Ongeveer veertig FARC-strijders zijn daardoor omgekomen.

Een van de leden van de delegatie van de FARC in Havana is de Nederlandse Tanja Nijmeijer. De in het Twentse dorp Denekamp geboren Nijmeijer (37) sloot zich na haar studie bij de rebellen aan. Zij is in de Verenigde Staten voor terrorisme aangeklaagd.

Akkoord over waarheidscommissie Colombia
FARC akkoord met waarheidscommissie Colombia (Foto: ANP)

'Olympisch hordenkampioene Pearson zwaar geblesseerd'

Topatlete Sally Pearson zou tijdens de Diamond League in Rome zwaar geblesseerd zijn geraakt. De olympisch kampioene op de 100 meter horden ging erg hard onderuit tijdens de race en leek haar pols ernstig geblesseerd te hebben.

Volgens de Finse journaliste en oud-atlete Annimari Korte zou de val echter het gevolg zijn geweest van een andere blessure: tijdens de race zou Pearson haar achillespees afgescheurd hebben. Het is nog volledig onduidelijk of de Australische op tijd kan herstellen voor het WK atletiek, over enkele maanden in het Chinese Beijing.

Bij de vijfde horde gaat het helemaal mis voor olympisch kampioene Pearson (Bron: YouTube)

Ook Rick Perry kandidaat bij Republikeinen

Rick Perry, ex-gouverneur van de Amerikaanse staat Texas, wil president van de Verenigde Staten worden. Hij heeft zich donderdag officieel kandidaat gesteld voor de Republikeinse voorverkiezingen. Hij is al de tiende Republikein die zich in de strijd werpt.

In een toespraak in een vliegtuighangar beloofde Perry dat hij als president van de Verenigde Staten een einde maakt aan een 'tijdperk van mislukt leiderschap'.

Voor de 65-jarige Perry is het de tweede presidentscampagne. In 2012 werd hij in eerste instantie gezien als grote kanshebber. Aan zijn kansen kwam snel een einde toen hij tijdens een debat werd gevraagd naar zijn plan om drie ministeries volledig af te schaffen. Perry wist desgevraagd maar twee ministeries op te noemen. 'Oops', zei hij uiteindelijk.

Het zal niet makkelijk zijn voor Perry om mensen zijn vorige prestatie te doen vergeten. De concurrentie is bovendien moordend, want al negen Republikeinse collega's hebben zich kandidaat gesteld. Van Jeb Bush (de broer van oud-president George W. Bush) wordt aangenomen dat hij zich later deze maand kandideert. En dan zijn er nog een aantal andere Republikeinen die hebben gezinspeeld op een campagne voor het Witte Huis.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.