CD: Lavinia Meijer - Voyage

Om klassieke muziek heeft altijd een wat ouderwets sfeertje gehangen. Echter, steeds vaker beginnen populaire popnummers in klassieke versies uit te komen. Symfonische versies springen als een gek uit de grond en steeds vaker zijn het die symfonieën die het bij het grotere publiek halen. Een grote invloed hierop wordt uitgeoefend door filmmuziek en die trend heeft Lavinia Meijer opgevangen, en als leidraad genomen voor haar nieuwe album.

Lavinia Meijer - Voyage

Al eerder zette zij de muziek van de bekende componist Ludovico Einaudi (Intouchables) om in harpmuziek. Dit werd een regelrecht succes en leverde haar een aantal awards en een platina plaat op. Dit keer kiest Meijer voor de grotere Franse componisten. Een nummer dat gelijk opvalt wanneer er gekeken wordt naar de tracklist is 'Comptine D'un Autre Été', dat wereldberoemd werd door de bioscoopfilm Amélie. De harpversie hiervan is net zo mooi als de pianoversie en neemt je naar dezelfde wereld mee als het origineel. Een ander nummer uit die film is 'La Valse d'Amélie'. Ook dit nummer ligt heerlijk in het gehoor en laat de kracht van de harp als instrument goed naar voren komen. Om het af te maken koos Meijer de 'Valse des Monstres'.

Maar niet alleen werk van Yann Tiersen's soundtrack werd vertaald naar harpmuziek. Ook muziek van de grote Franse componist Claude Debussy kreeg dezelfde behandeling en ook die behandeling is geslaagd. Arrangementen van Erik Satie zijn als een geheel omgezet en vormen drie nummers in een symfonische tocht. Voeg er nog wat Maurice Ravel aan toe en de rit is alweer ten einde. Met Voyage laat Meijer zien hoe de harp niet alleen maar als achtergrondinstrument weggezet hoeft te worden, maar ook dat die op de voorgrond kan treden. Dit levert namelijk zeer veel mooie arrangementen op en een hoop nieuwe dingen om te ontdekken. Voor elke luisteraar zal deze cd ook als een 'reis' aanvoelen. Een reis met heerlijke muziek als achtergrond.