'Duitsland kocht stemmen WK 2006 met raketwerpers'

heywoodu

Duitsland zou het WK voetbal van 2006 onder meer verkregen hebben door stemmen te 'kopen' met raketwerpers. Dat meldt het Duitse Die Zeit vrijdag. De Duitse overheid zou een lading raketwerpers verstuurd hebben naar Saoedi-Arabië om zich zo te verzekeren van de steun van de grootmacht in het Midden-Oosten.

Volgens Die Zeit drong de Duitse voetbalbond er op het hoogste niveau bij toenmalig bondskanselier Gerhard Schröder op aan om de wapens naar de Arabieren te versturen. Daardoor zouden de Saoedi's hun steun niet meer aan Marokko gegeven hebben, maar aan het uiteindelijk winnende Duitsland. Het was niet de enige Duitse zet om meer stemmen te krijgen dan concurrent - en favoriet - Zuid-Afrika. De miljardenbedrijven Volkswagen en Bayer beloofden meer te investeren in onder meer Thailand en Zuid-Korea, terwijl Daimler honderd miljoen euro investeerde in het Zuid-Koreaanse Hyundai, zo zegt Die Zeit.

Het is niet het enige schandaal rondom de toewijzing van het WK van 2006. Het Nieuw-Zeelandse lid van het uitvoerend comité van de FIFA, Charlie Dempsey, besloot vlak voor de stemming om geen stem uit te brengen. Hij had instructies en was van plan om op Zuid-Afrika te stemmen. Als hij dat 'gewoon' had gedaan zou de eindstand 12-12 zijn geweest, wat de keuze aan FIFA-president Sepp Blatter zou geven. Van hem werd algemeen verwacht dat hij voor de Afrikanen zou kiezen, die vier jaar later alsnog het WK toegewezen kregen.