Eerste finale Wawrinka op Roland Garros

Tennisser Stan Wawrinka staat zondag voor de eerste keer in de finale van Roland Garros. De als achtste geplaatste Zwitser won vrijdag in de halve finale van de Franse publiekslieveling Jo-Wilfried Tsonga, die als veertiende was geplaatst, in vier sets: 6-3, 6-7 (1), 7-6 (3) en 6-4. Wawrinka (30) speelt in de eindstrijd tegen de als eerste geplaatste Serviër Novak Djokovic of de als derde geplaatste Brit Andy Murray, die later op vrijdag tegen elkaar spelen.

Wawrinka won de eerste set vrij gemakkelijk met 6-3 en begon de tweede set direct met een break. Gesteund door het eigen publiek vocht de Fransman zich echter terug in de set door van een 4-2-achterstand terug te komen tot een 5-4-voorsprong. Het draaide uit op een tiebreak, die met 7-1 naar Tsonga ging.

De derde set ging volledig gelijk op en eindigde dan ook in de tweede tiebreak van de middag op het bloedhete centercourt in Parijs. Tot 3-3 ging het ook hierin gelijk op, maar daarna was het Wawrinka die de set binnensleepte: 7-3.

Vroeg in de vierde set brak Wawrinka de service van Tsonga, waarmee hij uitliep naar een 3-1-voorsprong. De thuisspeler weigerde zich echter gewonnen te geven en kwam op 3-4 na vier breekpunten te hebben weggewerkt. De Zwitser liet zich echter niet meer verrassen en benutte meteen zijn eerste wedstrijdpunt (6-4).

Wawrinka versloeg in de kwartfinale dinsdag zijn befaamde landgenoot Roger Federer. De halve finale was voor Wawrinka al een hoogtepunt op Roland Garros, waar hij nooit verder kwam dan de kwartfinale, in 2013. Hij kan zondag zijn tweede grandslamtitel winnen na de eindzege op de Australian Open in 2014.