FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 juni 2015

#CharlieCharlieChallenge is reclamestunt

Een week geleden liet ik zien dat jongeren massaal bezig zijn met de Charlie Charlie Challenge waarin ze de geest Charlie oproepen, waar ze vragen aan kunnen stellen. Het bovenste potlood gaat vervolgens draaien. Tieners werden bang, konden niet meer slapen en zelfs scholen grepen in. Maar wat blijkt nu? Het is gewoon een reclamestunt voor een nieuwe film die binnenkort in de bioscoop te zien is.

Christine Nesbitt stopt met schaatsen

Schaatser Christine Nesbitt hangt per direct haar schaatsen aan de wilgen, dat maakte de dertigjarige schaatser donderdagavond in een persconferentie bekend

Nesbitt won in haar twaalf jaar durende schaatsloopbaan meerdere olympische plakken: zilver op de ploegenachtervolging in Turijn (2006) en vier jaar later veroverde ze goud tijdens de Spelen in haar thuisland Canada op de 1.000 meter. Op die laatste afstand behaalde zij ook drie wereldtitels. Ook was zij de eerste vrouw die op de 1.000 meter onder 1:13 minuten reed.

Nadat in de zomer van 2013 werd geconstateerd dat Nesbitt aan coeliakie leed, kon de Canadese in het daaropvolgende seizoen geen potten meer breken. Nesbitt werd in Sochi slechts negende op de afstand waar zij titelverdediger was. Daarop besloot zij om haar carrière te beëindigen.

'Bieber schuldig bevonden aan mishandeling'

Een Canadese rechter heeft Justin Bieber donderdag schuldig bevonden aan mishandeling en roekeloos rijgedrag. Dat meldt TMZ. De zanger botste in de zomer van vorig jaar in Ontario met zijn quad op een busje van een paparazzo en zou de man vervolgens hebben aangevallen.

De paparazzo was foto's aan het maken van Bieber en diens toenmalige vriendin Selena Gomez toen het misging. Na afloop twitterde het 21-jarige popidool dat hij vond dat er wetten moesten worden ingevoerd om dit soort incidenten te voorkomen. "We hadden moeten leren van de dood van prinses Diana. Ik heb geen problemen met paparazzi, maar als ze zich roekeloos gedragen, is dat gevaarlijk voor ons allemaal."

De rechter vond juist dat Justin roekeloos bezig was. "De les die je hieruit moet trekken, is dat je voortaan eerst na moet denken en dan pas moet handelen." De Canadese artiest gooide het op een dealtje met justitie: hij pleitte schuldig en kwam er met een boete van 750 dollar van af. Bieber was niet naar de rechtszaal gekomen, maar hij keek wel vanuit het kantoor van zijn advocaat mee via Skype.

187.000 euro voor eerste druk De Hobbit

Een exemplaar van de eerste druk van het fantasyboek De Hobbit van JRR Tolkien heeft donderdag bij een veiling bij Sotheby's in Londen 137.000 pond (ruim 187.000 euro) opgebracht. Daarmee werd het record voor een exemplaar van het boek, dat uit 2008 dateerde, ruimschoots verbeterd. Een ander boek uit de eerste druk uit 1937 leverde toen bij een veiling 60.000 pond op.

Volgens de BBC gaf Tolkien het boek aan Katherine 'Kitty' Kilbride, een van zijn studenten aan de Universiteit van Leeds. Hij signeerde het met een regel uit een ander boek van hem. De opbrengst was veel hoger dan Sotheby's had geschat. Dat ging uit van 70.000 pond.

Het boek is onlangs verfilmd door regisseur Peter Jackson, die eerder ook al The Lord of the Rings verfilmde. Het eerste deel The Hobbit: An Unexpected Journey kwam in 2012 uit. Een jaar later verscheen deel twee, The Desolation of Smaug, en in 2014 was het derde en laatste deel, The Battle of the Five Armies, te zien in de bioscoop.

Hockeymannen beginnen HWL met zege op Egypte

De hockeymannen hebben de eerste wedstrijd in de derde ronde van de Hockey World League gewonnen. In Argentinië werd Egypte met 4-0 geklopt. Bob de Voogd (tweemaal), Seve van Ass en Mink van der Weerden maakten de doelpunten.

Egypte zou geen lastige prooi voor Oranje moeten worden. Daar was vriend en vijand het in aanloop naar het dit duel het absoluut over eens. Maar in de praktijk bleek Egypte, waar Nederland overigens nog nooit op een toernooi tegen speelde, een harde noot om te kraken. Dat kwam deels doordat de Afrikanen zich prima organiseerden.

Maar Nederland miste ook de scherpte en vooral de verrassing om Egypte vroeg in deze ontmoeting pijn te doen. Oranje kwam in het eerste half uur liefst zestien keer in de cirkel. Maar éénmaal leverde dat een goal op. Het was wel meteen een mooie: Bob de Voogd schoot uit de draai hard raak in de verre hoek.

Bij Oranje speelde Robbert Kemperman niet mee. De middenvelder kwam donderdagochtend terug in Argentinië, nadat hij wegens nare privé-omstandigheden zondag het trainingskamp had verlaten. Kemperman zag vanaf de bank toe dat Seve van Ass kort na de lange pauze de 2-0 maakte.

Die goal gaf Nederland lucht, maar leidde nog niet tot constante verbetering. Aan de andere kant zorgde Egypte ook amper voor gevaar. De Afrikanen gaven in de laatste twee kwarten zes corners weg, waar specialist Mink van der Weerden er eentje van benutte. De Voogd maakte in de slotfase het kwartet compleet: 4-0.

Door deze zege staat Nederland gedeeld tweede in groep A. Ook Zuid-Korea haalde drie punten uit één duel. Nieuw-Zeeland leidt de dans, met zes uit twee. Morgen is een rustdag in Argentinië, waarna Oranje het toernooi voortzet tegen Zuid-Korea. Voor de beste drie landen in Argentinië liggen drie tickets klaar voor de Olympische Spelen. 

Griekenland wil betalingen bundelen

Griekenland heeft het Internationaal Monetair Fonds gevraagd om de terugbetalingen die het land deze maand moet doen samen te voegen met die van 30 juni. Dat heeft een woordvoerder van het IMF donderdag gezegd.

De Grieken hebben het verzoek gedaan omdat het problematisch zou zijn om meerdere betalingen in korte tijd te doen, aldus de woordvoerder.

De Griekse regering heeft nog altijd geen akkoord bereikt met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF. De drie partijen houden Griekenland al jaren overeind met noodleningen, maar eisen verdere hervormingen en bezuinigingen in ruil voor meer leningen. De linkse regering van premier Alexis Tsipras wil juist een einde maken aan het harde bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren.

Zonder een overeenkomst dreigt Griekenland failliet te gaan.

Pakistan sluit delen kernwapens uit

Pakistan is niet van plan zijn kernwapens te delen met Saudi-Arabië, of welk ander land dan ook. Dat heeft de Pakistaanse minister van buitenlandse zaken Aizaz Ahmad Chaudhry donderdag gezegd.

Met het atoomakkoord dat het Westen met Iran wil sluiten worden andere landen in de regio nerveus over de mogelijkheid van een Iran met kernwapens. Het Westen wil dat Iran zijn kernwapenprogramma staakt, in ruil voor verlichting van de sancties. Niet iedereen gelooft Iran echter als het land zegt dat het niet uit is op een kernwapen.

Pakistan heeft in het verleden nucleaire technologieën gedeeld met Noord-Korea, Iran en Libië, maar volgens Chaudhry hoeft het Westen niet bang te zijn dat dit opnieuw gebeurt. De speculaties hierover noemt de minister 'ongefundeerd'.

Vluchtelingen Amsterdam kraken weer pand

Een klein groepje vluchtelingen in Amsterdam heeft zijn intrek genomen in een voormalig stadsdeelkantoor in Nieuw-West. Woordvoerster Marjan Sax van de vluchtelingen, verenigd in We Are Here, heeft dat donderdagavond bevestigd. "We moeten maar even kijken hoe dit loopt."

De groep zwerft al ruim 2,5 jaar door de hoofdstad en vindt - opgesplitst - her en der onderdak in kraakpanden.

'Regime Poetin kan uitlopen op chaos'

De Verenigde Staten en de Europese Unie moeten zich erop voorbereiden dat de regeerperiode van Vladimir Poetin in Rusland uitloopt op chaos. Een staatsgreep, ziekte of grote demonstraties kunnen aan zijn bewind een einde maken. Dat stelt het gezaghebbende Britse Koninklijk Instituur voor Internationale Zaken (RIIA) in een studie over de situatie in Rusland.

Volgens het instituut zijn de keuzemogelijkheden van Poetin 'onaangenaam klein'. Zijn regime wordt nu geconfronteerd met de zwaarste uitdaging in de vijftien jaar dat hij aan de macht is, aldus het instituut. Rusland is voor het eerst in zes jaar getroffen door een economische recessie. Die is het gevolg van de daling van de olieprijs en de sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten het land hebben opgelegd wegens de annexatie van de Krim en de steun aan de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.

In de loop van de tijd kan de economische stagnatie, die gepaard gaat met 'de onhoudbare omvang van de corruptie in de hoogste kringen' ertoe leiden dat de bevolking steeds vaker veranderingen eist, aldus het RIIA. Als het Kremlin vasthoudt aan een door de staat gedomineerd economisch beleid en de confrontatie met het Westen blijft zoeken, 'wordt dat steeds gevaarlijker voor Europa en duur, zo niet rampzalig voor Rusland', waarschuwt het instituut.

Poetin was van 2000 tot en met 2008 president, waarna hij onder president Dmitri Medvedev vier jaar premier was. In 2012 werd hij opnieuw president.

'Regime Poetin kan uitlopen op chaos'
'Regime Poetin kan uitlopen op chaos' (Foto: ANP)

Boekhandel De Slegte terug in Nederland

Boekhandel De Slegte keert terug in Nederland. Binnenkort wordt opnieuw een winkel in Leiden geopend, op de zelfde locatie waar De Slegte vroeger ook al zat. De Slegte huurt er een deel van het oude pand. Ook de website deslegte.nl staat weer online.

De boekhandelsketen, bekend om zijn assortiment ramsj en tweedehands boeken, verdween in Nederland in 2013 uit het straatbeeld toen De Slegte opging in boekenconcern Polare. Nadat die keten failliet ging, zette oud eigenaar Jan Bernard de Slegte het bedrijf in België voort. Van daaruit wordt nu opnieuw de stap over de grens gezet.

De Slegte meldde donderdag dat de zaak in Leiden gerund gaat worden door mensen die eerder ook al bij de keten werkten. Er wordt inmiddels hard gewerkt aan de inrichting en voorraad van de vestiging. Het bekende concept is hetzelfde. Klanten kunnen bij De Slegte zowel boeken kopen als verkopen.

Jong Oranje klaar in Toulon na zeperd tegen Frankrijk

Jong Oranje is er niet in geslaagd om de finale van het jeugdtoernooi in Toulon te bereiken. De ploeg ging in de laatste groepswedstrijd met 4-0 onderuit tegen Frankrijk. Winst was nodig om de finale te halen. 

Beide ploegen hanteerden in de openingsfase een hoog tempo. Jong Oranje trok langzaam maar zeker het initiatief naar zich toe en kreeg na een kwartier spelen de eerste kans. Enkele minuten later viel vrijwel uit het niets de 1-0 voor Frankrijk. Een vermeende overtreding van Jordy de Wijs werd bestraft door de Mexicaanse scheidsrechter Macias Romo. De toegekende vrije trap werd snel genomen, waarna Romain Habran vernietigend uithaalde. Doelman Jesse Bertrams had het nakijken. 1-0 was tevens de ruststand. 

Jong Oranje moest in de tweede helft op zoek naar treffers en bondscoach Remy Reijnierse bracht meteen aanvaller Vincent Janssen in de ploeg, voor verdediger De Wijs. Dat hielp de ploeg niet, want kort na rust vloerde Clint Leemans tegenstrever Fares Balhouli in de zestien. Kaabouni schoot vervolgens raak vanaf de stip. Even later besliste Ulrich Nnomo het duel definitief door de 0-3 binnen te tikken.

Acht minuten voor tijd werd het zelfs 4-0 na een goal van Enzo Crivelli. Doordat de vierde treffer viel, liep Jong Oranje ook het duel om plek drie mis. Frankrijk staat in de finale en treft daarin de winnaar van groep B, dat wordt Mexico of Marokko. 

Opstelling Jong Oranje: Bertrams, Klaiber, Luckassen, De Wijs (41. Janssen), Kuipers, Haye (41. Warmerdam), Van Overeem, Leemans (56. Bijen), Van Overbeek, Vloet (75. Van der Heijden), Darri.

Motie van wantrouwen tegen Van Rijn

SP, GroenLinks en CDA hebben donderdagavond een motie van wantrouwen ingediend tegen staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Volgens de drie heeft Van Rijn grote fouten gemaakt bij het ontstaan van de problemen rond het persoonsgbonden budget (pgb).

Van Rijn verzuimde volgens de drie partijen de Kamer op de hoogte te stellen van signalen dat het in de aanloop naar de nieuwe opzet van het pgb niet goed ging. "Hij voorkwam de problemen niet, ontkende de problemen en kwam met cijfers die niet bleken te kloppen", aldus Renske Leijten (SP). De PVV kondigde aan de motie te zullen steunen. D66 en de ChristenUnie doen dat niet, lieten zij weten.

Van der Steur kijkt naar vuurwerkamnestie

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) gaat kijken of een inzameldag haalbaar is waarop mensen eenmalig ongestraft hun illegale vuurwerk kunnen inleveren. Hij heeft dat donderdag toegezegd in een debat over vuurwerk in de Tweede Kamer.

Tweede Kamerlid Peter Oskam (CDA) bepleit zo'n amnestieregeling voor spijtoptanten met zwaar vuurwerk, zoals die er ook zijn geweest voor vuurwapens. Zo'n inleveractie zou kunnen helpen overlast en letsel te verminderen. Wie daarna nog wordt gepakt, krijgt straf.

Minister Van der Steur zei wel dat er praktische problemen zijn. Zo gelden er ook voor de politie strenge regels voor de veilige opslag van vuurwerk. Daar hangt volgens hem ook een behoorlijk prijskaartje aan.

De politie neemt geregeld vuurwerk in beslag. Maar volgens Van der Steur wordt het moeilijk als mensen in het hele land tegelijk vuurwerk inleveren.

Mansveld boos over te florissante dieseltest

Diesels blijken in de praktijk nog steeds meer schadelijke uitlaatgassen uit te stoten dan autofabrikanten meten in hun laboratoria. Dat heeft TNO donderdag vastgesteld, na onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De uitstoot van zogenoemde stikstofoxiden is vaak vijf tot zes keer hoger dan de fabrikanten opgeven, aldus het departement.

De fabrikanten stellen de auto's namelijk op een bepaalde manier af, waardoor ze bij de test in het laboratorium onder de maximaal toegestane norm blijven. In de praktijk op de weg pakt dat echter anders uit. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) vindt het kwalijk dat fabrikanten zo weinig rekening houden met de kwaliteit van de leefomgeving, liet ze donderdag weten.

Op Europees niveau zette zij zich al namens Nederland in voor een nieuwe testmethode waarbij de uitstoot van auto's in de praktijk op de openbare weg wordt gemeten. Die nieuwe testmethode moet uiterlijk eind 2018 verplicht zijn voor alle fabrikanten van diesels.

Wilma Mansveld (Foto: Novum)
Wilma Mansveld (Foto: Novum)

Miss Piggy krijgt feminismeprijs

De diva van de Muppet Show, Miss Piggy, krijgt donderdag een feminismeprijs in New York. De goedgebekte glamourgirl krijgt de onderscheiding voor haar bijdrage aan de maatschappij. Haar vriendje Kermit de Kikker is bij de uitreiking in het Brooklyn Museum aanwezig.

De prijs van het Sackler Centrum voor Feministische Kunst wordt jaarlijks uitgereikt aan vrouwen die een voortrekkersrol spelen op hun vakgebied. Miss Piggy vertegenwoordigt volgens het centrum een buitengewoon karakter, vastberadenheid en lef en heeft generaties fans geleerd met tegenslagen om te gaan.

Het biggetje, dat is bedacht door poppenspeler Jim Henson, vindt de onderscheiding zelf geheel terecht. "Het is echt fantastisch om gelouterd te worden en deze eer te delen met andere legendes, rolmodellen en pioniers van vrouwelijke geweldigheid."

Miss Piggy verscheen eerst in de Muppet Show, die tussen 1976 en 1981 werd uitgezonden. Later was ze te zien in films, waaronder Muppets Most Wanted uit 2014.

Kim Kardashian verwacht geen tweeling

Het gerucht dat Kim Kardashian een tweeling verwacht, is volgens haar niet op waarheid gebaseerd. Dat heeft de zwangere realityster laten weten aan E! News.

De Amerikaanse krant New York Daily News meldde deze week dat Kim mogelijk een tweeling krijgt. "Ze heeft tegen een handvol mensen gezegd dat bij de ivf-behandeling twee eicellen zijn bevrucht", beweerde een anonieme bron. Een andere roddel die door veel media werd opgepikt, was dat ze in het diepste geheim is geopereerd om zwanger te kunnen worden.

Kim spreekt van 'belachelijke geruchten' die haar er mede toe bewogen om dinsdag een reeks boze berichtjes op Twitter te zetten. In een van de tweets, die ze naar eigen zeggen ook uit verveling plaatste, haalde de 34-jarige vrouw van Kanye West uit naar 'mensen die onzin uitkramen'. De tirade was voor Twitter aanleiding uit te zoeken of haar account misschien gehackt was.

Dat was dus niet het geval. "Ik ben blijkbaar een beetje prikkelbaar door de zwangerschap", legt Kardashian uit. "Ik wilde reageren op mensen die de meest onzinnige dingen de wereld in sturen alsof het feiten zijn. Dus ik dacht: ik zeg gewoon wat ik ervan vind." Zij en West hebben al een dochtertje van bijna twee jaar oud dat naar de naam North luistert.

Brandweerlieden in Roggel bevangen door hitte

Twee brandweerlieden zijn vrijdagmiddag tijdens bluswerkzaamheden in Roggel dermate bevangen door de hitte, dat de ambulancedienst ze moest behandelen. Bij de brand in een loods met veel plastic kwam een enorme hitte vrij, aldus een woordvoerder van de brandweer.

De brand bij een frambozenbedrijf in het buitengebied van het Limburgse dorp brak even na 17.30 uur uit. Door het plastic ontstonden er grote rookwolken, die tot in Roermond te zien waren. De loods ging volledig verloren, een nabijgelegen woonhuis kon worden gered. De oorzaak is onbekend.

Williams stoot door naar finale in Parijs

Na een matige start heeft Serena Williams donderdag in Parijs toch nog redelijk soepel de finale bereikt van de Open Franse tenniskampioenschappen. De nummer één van de wereld was in drie sets te sterk voor de Zwitserse outsider Timea Bacsinszky, de nummer 23 van de plaatsingslijst. De 33-jarige Amerikaanse zegevierde met 4-6, 6-3 en 6-0.

Williams speelt zaterdag in de finale tegen de Tsjechische Lucie Safarova, die eerder op de dag Ana Ivanovic in twee sets versloeg (7-5 en 7-5). Williams plaatste zich pas voor de derde keer in haar lange en succesrijke loopbaan voor de finale op Roland Garros. In 2002 en 2013 veroverde ze ook de titel.

Schedel- en scalptransplantatie uitgevoerd in VS

Artsen in Texas hebben naar eigen zeggen de eerste succesvolle schedel- en scalptransplantatie uitgevoerd. Een kankerpatiënt die door zijn behandeling een open wond op zijn hoofd had kreeg een gedeeltelijk nieuwe schedel en scalp. Dat hebben de ziekenhuizen die erbij betrokken waren donderdag bekendgemaakt.

De operatie werd 22 mei uitgevoerd door artsen van het MD Anderson Cancer Center en het Methodist-ziekenhuis in Houston. De ontvanger van het nieuwe stuk schedel en hoofdhuid is Jim Boysen, een 55-jarige softwareontwikkelaar. Boysen werd bestraald om zijn kanker te behandelen en de hoofdwond die daardoor ontstond groeide niet dicht.

Boysen zei verbaasd te zijn dat zijn artsen een hoofdhuid wisten te vinden die qua teint bijna hetzelfde was als zijn eigen huid. "Het is eigenlijk schokkend, zo dichtbij als ze gekomen zijn. Ik zal weer meer haar hebben dan toen ik 21 was", aldus een lachende Boysen.

De operatie duurde zo'n vijftien uur en er waren een tiental artsen en zo'n veertig man ondersteund personeel bij betrokken. De transplantatie was moeilijk omdat het zo dicht bij de hersenen zat en omdat de bloedsomloop na afloop moest worden hersteld. "We moesten kleine bloedvaten met een doorsnee van 1,5 millimeter op elkaar aansluiten", zei dokter Michael Klebuc op de persconferentie. "Dat wordt onder een operatiemicroscoop gedaan, met kleine hechtingen die half zo dik zijn als een menselijke haar, met gereedschap dat een juwelier zou gebruiken om een Zwitsers horloge te maken."

Naast een gedeeltelijk nieuwe schedel en hoofdhuid kreeg de patiënt ook een nieuwe alvleesklier en nier vanwege zijn diabetes.

Boysen kan waarschijnlijk donderdag nog naar huis.

'Fyra had niet moeten rijden'

De omstreden flitstrein Fyra had eind 2012 niet moeten gaan rijden op de hogesnelheidslijn als er nog alternatief treinvervoer van Amsterdam naar Brussel was geweest. Dat zei Bas Oosthoek, voor spoorbeheerder ProRail betrokken bij de hogesnelheidslijn, donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie die het debacle met de Fyra onderzoekt.

Vlak voordat de Fyra-dienst tussen Amsterdam en Brussel begon, bleek uit testritten dat slecht te voorspellen was of de trein op tijd zou rijden. Oosthoek liet een advies om dan maar later te beginnen met de Fyra achterwege, omdat het besluit om te rijden toch al lang was genomen en er geen alternatief meer was.

De Fyra was veel te laat klaar en moest al snel weer van het spoor omdat de trein door allerlei mankementen niet veilig bleek te zijn.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

André Kuipers is Europees ruimterecord kwijt

Astronaut André Kuipers is niet langer de Europeaan met de langste ruimtereis. De Italiaanse Samantha Cristoforetti, die nu in het ruimtestation ISS zit, verbrak donderdagmiddag om 17.27 uur het record. Dat meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Cristoforetti vertrok 193 dagen geleden, eind november. Ze keert op 1 juli terug naar de aarde.

Het was niet de bedoeling dat Cristoforetti het record zou breken. Ze zou eigenlijk op 12 mei weer landen, maar de terugkeer werd uitgesteld. Rusland verloor in mei namelijk een onbemand vrachtschip, dat het ISS moest bevoorraden. Zolang het onderzoek naar de oorzaak loopt, zijn alle vluchten van en naar het ruimtestation verschoven.

Cristoforetti en Kuipers zijn overigens niet de meest ervaren Europeanen ooit. De Duitser Thomas Reiter bracht 350 dagen in de ruimte door, verdeeld over twee missies. De Rus Sergej Krikalev heeft het wereldrecord. Hij was tijdens zes missies in totaal 803 dagen in de ruimte.

André Kuipers (Foto: Novum)
André Kuipers (Foto: Novum)

Sportblog: Max maakt Jos weer bang & Hooligans gooien met bekers

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag, deze week op donderdag, vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Hooligans gooien prijzenkast rivaal op het veld tijdens wedstrijd
Het gaat er vaak heet aan toe in Zuid-Amerika en wedstrijden tussen aartsrivalen zijn vaak helemaal een snelkookpan. Dit gebeurde zeker bij de wedstrijd tussen Olimpia en Guarani in de competitie van Paraguay. Beide clubs zijn niet alleen de oudste clubs van het land maar ook elkaars grootste rivalen. Uiteraard waren er de gebruikelijke beelden van knokkende supporters en een kolkende tribune maar de fans van Olimpia gingen dit maal nog een stuk verder. Ze plunderden de prijzenkast van Guarani en stonden triomfantelijk met de inhoud op de tribunes. Om het ook nog eens af te maken wierpen ze bekers van de thuisclub zonder enig respect op het veld. Er werd tussen de bedrijven door ook nog gevoetbald. Het was Guarani dat de langste neus kon trekken met 1-0 zege.


Treurige beelden van de inhoud van de prijzenkast van Guarani die op het veld belandde (Bron: YouTube/Telefuturo Paraguay)

Achteruit vliegend vliegtuig tijdens Roland Garros
Een opmerkelijk beeld tijdens Roland Garros: de schaduw van een achteruitvliegend vliegtuig was te zien op het gravel. Onder andere Andy Murray en Serena Williams keken vreemd op tijdens hun wedstrijden. En ook op de sociale media deed het opmerkelijke beeld al snel de ronde. Zo zag het er uit:

Gelukkig was er voor dit vreemde gebeurden een hele logische verklaring. De camera die normaal gesproken ver boven het veld over het stadion heen en weer zoeft is dit jaar gesponsord door een luchtvaartmaatschappij en dat ziet er dan zo uit:

NAC-supporters zoeken Maaskant thuis op.... en geven hem een taart
De beelden van boze supporters bij spelersbussen zijn wel bekend. In een grimmige sfeer willen fans de spelers en staf van de club waar het slecht mee gaat wat duidelijk maken. Bij het gedegradeerde NAC Breda gebeurde er daarentegen wat opvallends. Een grote groep fans zochten (ex)trainer Robert Maaskant thuis op en verrasten hem met een taart. Hiermee hoopten ze de Maaskant te overtuigen toch te blijven! En de populaire trainer kon de fans blij maken, hij blijft namelijk bij de club die volgend seizoen in de Jupiler League speelt.


Hartverwarmende beelden bij Maaskant thuis (Bron: YouTube/NAC Fanzine De Rat)

Ronald de Boer opnieuw vader
Ronald de Boer is voor de vijfde keer vader geworden, zo heeft het management van de ex-international aan Shownieuws weten laten weten. Ronalds vriendin Suze is bevallen van een kindje. Het stel heeft niet bekendgemaakt of het kind een jongetje of meisje is. Ronald en Suze kregen in 2013 hun eerste kindje, dochtertje Fenna. Uit een eerder huwelijk heeft Ronald drie kinderen: Brooke, Maxime en Demi.

Max Vestappen jaagt vader Jos wederom de stuipen op het lijf
Vorige week zagen we al hoe Max Verstappen zijn vader Jos 'ongemakkelijke' momenten bezorgde tijdens een rondje over het circuit van Monaco. Je zou denken dat hij daarvan geleerd heeft, maar nee! Afgelopen weekend maakten de twee in een snelle Renault een rondje over het circuit van Spa-Francorchamps. Vooraf geeft Jos nog aan dat zijn zoon normaal moet doen maar na afloop blijkt dat Max en zijn vader hele andere ideeën hebben over een rondje 'normaal doen'.


Max en Jos op de baan deel 2 (Bron: YouTube/NOS/MotorsportTV)

Terpstra vindt zijn overwinning in Krommenie de mooiste ooit
Niki Terpstra altijd in voor een geintje. Wat is zijn meest memorabele optreden zelf: De winst in de Ronde van Krommenie! FOK!sport kiest toch voor de zege in Parijs-Roubaix van vorig jaar.

Spelers Leicester City zwaar in opspraak na seksschandaal
Bij veel clubs maakt de selectie na afloop van het seizoen een klein vakantietripje om het einde van het seizoen te vieren. Zo ook bij Leicester City waar de spelers naar Thailand afreisden. Daar maakten drie spelers het wel erg bont. Tom Hopper, Adam Smith en James Pearson namen drie Thaise dames mee naar hun hotelkamer en daar hielden ze het niet alleen bij gezellig kletsen. Van het hele gebeuren maakten de drie ook nog een eens een video en dat is ze duur komen te staan.

De video lekte namelijk uit en kwam terecht bij de Sunday Mirror. Toen was de rel geboren. Zeker ook omdat de heren er ook niet altijd even vriendelijke taal op nahielden zoals 'spleetogen'. De drie zijn per ­direct op het vliegtuig gezet richting Engeland. De krant zette ook wat beelden online, al moet je een beetje door de blokjes heen kijken en je fantasie gebruiken:


Het orgiefeestje van de spelers van Leicester City (Bron: YouTube)

Baanwielrenner roostert zijn eigen boterham
Om een actie voor energiebesparing luister bij te zetten werd een origineel filmpje bedacht. Wat nou als je je broodrooster zelf van stroom moet voorzien? Dat gingen ze testen met behulp van voormalig wereldkampioen baanwielrennen Robert Förstemann. Hij kreeg de taak om genoeg energie te genereren om een broodrooster aan het werk te houden. Kijk hier of het hem gelukt is:


Een boterham roosteren met behulp van de fiets (Bron: YouTube/The Toaster Challenge)

Hamilton is debacle Monaco alweer vergeten

Formule 1-coureur Lewis Hamilton denkt niet meer aan de tactische blunder die hem twee weken geleden in Monaco de zege kostte. "Ik kijk enkel vooruit, en niet terug. Ik heb al heel lang niet meer aan die race gedacht", zei de wereldkampioen donderdag op een persconferentie in Montreal, waar zondag de Grand Prix van Canada wordt verreden.

Hamilton maakte in Monaco op aandringen van zijn team Mercedes een extra pitstop. Die bleek overbodig, en omdat de concurrentie de pits voorbijreed, verloor hij een zekere overwinning. De media voelden Hamilton in Canada flink aan de tand over het incident, maar de Brit wilde er weinig meer over loslaten. "Ik heb het achter me gelaten. Ik wil er niet meer aan denken, het kan me geen bal schelen. Je kunt het verleden niet veranderen, dus moet je er ook niet over blijven piekeren."

Brood: "PSV past bij me"

Coach Ruud Brood heeft donderdag bij PSV een contract voor één jaar ondertekend. De 52-jarige trainer gaat komend seizoen in Eindhoven samen met Chris van der Weerden als assistent aan de slag van hoofdcoach Phillip Cocu. Hij volgt Ernest Faber op, die als hoofdtrainer in dienst is getreden van NEC, de club die Brood in het afgelopen seizoen met een recordaantal punten van 101 als kampioen terug naar de eredivisie leidde.

"Ik ben nu natuurlijk geen eindverantwoordelijke meer, maar als je deel uit kan maken van een topclub als PSV, is de keuze snel gemaakt", liet Brood op de website van de landskampioen weten. "PSV past bij me. Zowel qua ambitie als qua club. Het is mooi om hier te mogen werken. Ik ga er alles aan doen om het resultaat van het laatste jaar door te zetten."

Brood begint aan zijn eerste klus als assistent-trainer in ruim tien jaar. Hij was in het afgelopen decennium als hoofdcoach werkzaam bij Helmond Sport, Heracles Almelo, RKC Waalwijk, Roda JC en NEC.

Verstappen dient Massa van repliek

De Nederlandse Formule 1-sensatie Max Verstappen heeft donderdag een sneer uitgedeeld aan zijn collega Felipe Massa. De Braziliaanse routinier was het twee weken geleden volledig eens met de straf die de Nederlander kreeg in Monaco omdat hij achterop was gereden bij Romain Grosjean, en meldde donderdag dat hij nog niet van overtuiging is veranderd.

"Iedereen mag zijn mening hebben", reageerde Verstappen op de persconferentie in aanloop naar de Grand Prix van Canada aanstaande zondag. "Ik heb de data bekeken, en ik remde niet later dan de ronde ervoor. Ik ga mijn rijstijl niet veranderen." Vervolgens verwees de Toro Rosso-coureur naar de Canadese wedstrijd van 2014, toen Massa hard crashte nadat ook hij in aanraking was gekomen met de achterzijde van een concurrerende auto. "Misschien moet Felipe nog eens kijken naar de race van vorig jaar."

De crash van Massa van vorig jaar:

Massa die Perez van achter raakte in Canada in 2014 (Bron: YouTube)

De crash van Verstappen in Monaco dit jaar:

De botsing van Verstappen die achterop Grosjean reed (Bron: YouTube)

Advocaat blijft toch bij Sunderland

Dick Advocaat gaat toch door als manager bij de Engelse voetbalclub Sunderland. Dat meldde Sky News donderdag op basis van bronnen van de Britse nieuwszender. Advocaat zei vorige week nog dat hij wegging en ook niet meer bij een andere club aan de slag zal gaan.

"Ik zou doorgaan bij Sunderland of stoppen. Het is dat laatste geworden", zei de 67-jarige Nederlander vorige week woensdag. Advocaat liet tevens weten alleen nog ergens als bondscoach te willen werken, waarna hij meteen in verband werd gebracht met België. Volgens Sky is de Hagenaar al weer teruggekomen op die beslissing.

Update 19.12 uur

Inmiddels heeft ook Sunderland zelf bevestigd dat Dick Advocaat ook volgend jaar de manager is van Sunderland. De Nederlander heeft een contract van een jaar ondertekend.

Advocaat zou toch bij Sunderland blijven (PRO SHOTS/Reuters/Eddie Keogh)
Advocaat zou toch bij Sunderland blijven (PRO SHOTS/Reuters/Eddie Keogh)

Eerste finale Safarova op Roland Garros

Tennisster Lucie Safarova heeft donderdag in Parijs voor de eerste keer in haar loopbaan de finale bereikt van een grandslamtoernooi. De 28-jarige Tsjechische versloeg in de halve eindstrijd op Roland Garros verrassend de als zevende geplaatste Ana Ivanovic. De nummer 13 van de plaatsingslijst zegevierde in twee sets: 7-5 en 7-5.

Safarova speelt in de finale van het Franse grandslamtoernooi tegen de winnares van het duel tussen de als eerste geplaatste Amerikaanse Serena Williams en de Zwitserse outsider Timea Bacsinszky, later op donderdag.

Ivanovic won het Franse graveltoernooi in 2008 voor de eerste en laatste keer. Daarna wist de 27-jarige Servische de eindstrijd in Parijs niet meer te halen. Safarova heeft dit jaar op Roland Garros in het enkelspel nog geen set verloren.

Britney Spears schildert graag topless

Britney Spears schildert graag af en toe ter ontspanning. Dit doet de popprinses het liefst zonder bovenkleding met op de achtergrond muziek van Mariah Carey.

Britney deed de vreemde onthulling donderdag in het Australische radioprogramma de Dan & Maz Show. "Ik ben dol op Mariah Carey, tot op de dag van vandaag. Ik heb thuis een kunstkamer, daar verf ik op de muren en doe ik andere gekke dingen. Ik heb haar greatest hits-cd en nieuwe cd Infinity gekocht. En ik was daar zonder mijn topje aan het schilderen en andere kunstachtige dingen aan het doen."

Mariah en Britney treden momenteel allebei in Las Vegas op, maar tot Spears' grote spijt zijn de twee diva's elkaar nog niet tegengekomen.

Minder onderhoud en reparatie aan auto's

Nederlandse huishoudens hebben vorig jaar minder geld uitgegeven aan het onderhoud van en reparaties aan hun auto dan in 2013. Dat stelden de brancheverenigingen Bovag en RAI donderdag.

Uit een eigen onderzoek van de twee blijkt dat het aantal onderhoudsmomenten met 4,5 procent daalde en dat de omzet uit werkzaamheden aan het wagenpark met 5,9 procent afnam tot 3,2 miljard euro. De tevredenheid over het uitgevoerde werk nam wel toe.

Gemiddeld lieten Nederlanders vorig jaar twee keer onderhoud of een reparatie uitvoeren, tegen 2,1 keer in 2013 en 2012. Volgens de verenigingen is de daling onder meer toe te schrijven aan een toegenomen tijd tussen APK-keuringen voor jonge benzineauto's en een hogere technische betrouwbaarheid van de vierwielers. "Ook zijn er veel particulieren die uit kostenoogpunt bewust voorgeschreven onderhoudsbeurten en reparatieadviezen overslaan."

Brandweer werkt niet veilig genoeg

Er is veel mis bij de brandweer. Zo dragen brandweermensen te lang de kleren die bij het blussen vies zijn geworden. De uniformen worden niet altijd goed schoongemaakt. Zelfs bij het kankerverwekkende asbest worden de procedures 'niet nageleefd'.

Dat concludeert de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, in een rapport dat donderdag naar buiten is gebracht. Volgens de dienst zijn de protocollen en voorschriften bij geen enkele brandweerregio helemaal op orde. Daardoor zijn incidenten gebeurd, maar 'de brandweer leerde op landelijk niveau onvoldoende van de (bijna-)ongevallen', aldus het rapport.

Brandweer Nederland zegt in een reactie te werken aan verbetering. De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers noemt het 'ontoelaatbaar dat veiligheidsregio's zich niet aan de wet- en regelgeving houden'. Volgens de brandweervakbonden bevestigt de inspectie 'volledig het vermoeden dat er veel mis is bij de brandweer'.

Brandweer (Foto: Novum)
Brandweer (Foto: Novum)

Op de top van de wereld in eerste trailer Everest

De eerste trailer van de survival-film Everest brengt de kijker op flinke hoogte. Universal bracht hem net uit.

In Everest gaat een groep ervaren bergbeklimmers de tocht der tochten maken: de Mount Everest beklimmen. Wanneer er zich echter een storm opdoet, moeten de klimmers alles doen om te overleven op het hoogste punt ter wereld.

Onder andere Jake Gyllenhaal, Emily Watson en Josh Brolin zullen te zien zijn in de film. De regie is in handen van IJslander Baltasar Kormákur.

Everest is vanaf 17 september te zien in de Nederlandse bioscopen.

Vrijwilligers uit buurlanden schieten leger Assad te hulp

Duizenden vrijwilligers uit landen als Libanon en Afghanistan zijn de afgelopen weken naar Damascus gereisd om het Syrische regeringsleger en president Bashar al-Assad bij te staan. Het leger heeft de laatste twee maanden diverse nederlagen geleden.

Dat gebeurde met name tegen de rebellen van de extremistische islamitische bewegingen al-Nusra Front en Islamitische Staat. Ook heeft het leger grote moeite om nieuwe rekruten te werven.

Volgens de Franse zender Radio France Inter zijn de afgelopen weken ongeveer 7000 sjiieten uit Iran en Irak naar Damascus gevlogen. Zij hebben zich gevoegd bij ongeveer 3000 strijders die al in Syrië waren. Hun belangrijkste taak is het Damascus te beschermen, dat volgens Abu Mohammad al-Joulani, hoofd van het al-Nusra Front, het nieuwe doelwit van de extremistische bewegingen is geworden.

Vrijwilligers buurlanden komen Assad te hulp
Vrijwilligers uit buurlanden schieten leger Assad te hulp (Foto: ANP)

Psychiatrische patiënt nog te vaak opgesloten

Psychiatrische patiënten in de geestelijke gezondheidszorg worden nog te vaak opgesloten op hun kamer. Ook komt het nog te vaak voor dat ze worden vastgesnoerd met de beruchte Zweedse band. Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

IGZ constateert ook dat zorginstellingen nog altijd te lang wachten met het inschakelen van een externe deskundige, om te helpen bij het afbouwen van langdurende dwangbehandeling. Ook komt het nog regelmatig voor dat er gedwongen medicatie wordt ingezet bij dwangbehandelingen.

Volgens de inspectie nemen ggz-instellingen, ouderenzorg en gehandicaptenzorg wel steeds meer maatregelen om vrijheidsbeperkingen zoveel mogelijk te voorkomen. Maar dit is nog niet voldoende. Het opsluiten of vastbinden van patiënten brengt het risico met zich mee dat ze psychische en fysieke schade oplopen.

De IGZ probeert het vastbinden van patiënten met een Zweedse band, waarmee ze vastgesnoerd kunnen worden aan bed of op een stoel, al jaren uit te bannen. In het verleden gebruikte zorgpersoneel de onrustband vaak als bewoners agressief werden, zichzelf of anderen wat aan wilde doen, maar ook om te voorkomen dat ze vielen. Door onjuist gebruik van de band zijn ook verschillende patiënten overleden.

IGZ brengt al jaren onverwachte bezoeken aan instellingen in de gehandicaptenzorg om te controleren of ze voldoen aan de normen.

Volgens Landelijk Platform GGz, de koepel van patiëntenverenigingen, worden er nog altijd jaarlijks 10.000 kwetsbare mensen opgesloten in isoleercellen. "Mensen die ziek zijn moeten behandeld worden, niet opgesloten. Dit zijn middeleeuwse praktijken die mensonwaardig zijn", zegt Marjan ter Avest, directeur van de belangenorganisatie.

Volgens het platform ontbreekt het bij bestuurders van ggz-instellingen nog steeds aan daadkracht om alternatieve methoden door te voeren. Het Landelijk Platform GGz roept de minister van VWS op tot het maken van dwingende afspraken over het sluiten van traditionele separeercellen.

Psychiatrische patiënt nog te vaak opgesloten
Psychiatrische patiënt nog te vaak opgesloten (Foto: ANP)

'Ex-terreurverdachte Jermaine W. in Syrië gedood'

De voormalige terreurverdachte Jermaine W. is zeer waarschijnlijk gedood bij een bombardement. Dat bevestigt advocaat Bart Nooitgedagt van de broer van Jermaine, Jason, donderdag in reactie op berichtgeving van Geenstijl en op Twitter.

De familie werd donderdag gebeld met dit nieuws en heeft volgens Nooitgedagt geen redenen om aan de juistheid van het bericht te twijfelen. Ze hebben echter nog geen officiële bevestiging gehad. Het is nog niet duidelijk waar en wanneer het is gebeurd. Eerder werd gemeld dat Jemaine naar Syrië zou zijn afgereisd.

Jermaine W. werd in maart 2006 vrijgesproken van zijn vermeende lidmaatschap van de zogenoemde Hofstadgroep. Dat was het vermeende terreurnetwerk rond Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Jermaine was aangeklaagd voor het onmogelijk maken van het werk van toenmalig Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, maar daar was geen bewijs voor. De Hofstadgroep richtte zich volgens het Openbaar Ministerie uit een radicale islamitische geloofsovertuiging op terreurdaden in Nederland.

Meer actie in nieuwe trailer Mission Impossible: Rogue Nation

De actiescènes lijken nog intenser te zijn, althans als we de nieuwe trailer van Mission Impossible: Rogue Nation moeten geloven. Hij werd zojuist vrijgegeven.

In het vijfde deel van de succesvolle reeks wordt het IMF bedreigd door het Syndicaat, een schurkenorganisatie die alles doet wat het IMF ook doet, maar dan met een negatief doel. 

Tom Cruise en Simon Pegg spelen opnieuw hoofdrollen en onder meer Jeremy Renner, Alec Baldwin en Rebecca Ferguson zullen rollen vertolken. De regie is in handen van Christopher McQuarrie, die eerder de regie van Jack Reacher en The Way of the Gun verzorgde.

Mission Impossible: Rogue Nation is vanaf 30 juli te zien in de Nederlandse bioscopen.

'HSA had liever andere Fyra-fabrikant'

HSA, de exploitant van de hogesnelheidslijn, had liever een ander leverancier gehad van de treinen die op de lijn zouden gaan rijden. De Fyra-treinen werden gemaakt door het Italiaanse AnsaldoBreda, maar oud-HSA-directeur Jan-Willem Siebers zei donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra 'heel teleurgesteld' te zijn in dit bedrijf.

De flitstrein ging eind 2012 rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar moest na een paar weken alweer van het spoor omdat er veel mis mee was. De enquêtecommissie zoekt uit hoe het zover heeft kunnen komen.

HSA wist dat er nog allerlei problemen waren met de treinen toen ze tussen Amsterdam en Brussel gingen rijden, maar rekende erop toch de dienstregeling goed uit te kunnen voeren. Maar de commissie wees hem erop dat zelfs met deze uitgeklede dienstregeling nog grote vertraging en uitval van treinen was.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

AC Milan zet Inzaghi aan de kant

AC Milan heeft donderdag trainer Filippo Inzaghi ontslagen. De Italiaanse club heeft de oud-spits meegedeeld dat er komend seizoen "een wijziging in de trainerspositie plaatsvindt", meldde het Italiaanse persbureau Ansa op basis van een bericht van de club. Volgens verschillende Italiaanse media wordt Sinisa Mihajlovic aangesteld als nieuwe trainer. De Serviër vertrok maandag bij Sampdoria.

Inzaghi nam aan het eind van vorig seizoen de plek in van Clarence Seedorf, die al na enkele maanden aan de kant werd gezet als trainer van Milan. Onder Inzaghi presteerde de gevallen topclub ondermaats. AC Milan eindigde als tiende in de Serie A en mist daardoor voor het tweede jaar op rij Europees voetbal.

AC Milan zet Inzaghi aan de kant (PRO SHOTS/Insidefoto)
AC Milan zet Inzaghi aan de kant (PRO SHOTS/Insidefoto)

Inkomen kwart van de Nederlanders fors lager

Een kwart van de mensen in Nederland heeft de afgelopen drie jaar zijn inkomen fors zien dalen. De belangrijkste redenen voor deze achteruitgang zijn werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een andere baan met minder salaris. Bij de meeste mensen in die groep daalde het inkomen tussen de 15 en 30 procent. Bijna de helft komt na de inkomensterugval moeilijk rond en is de grip op zijn financiën kwijt.

Dit blijkt uit het donderdag gepubliceerde onderzoek 'Minder Geld, hoe huishoudens omgaan met een inkomensdaling' van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). "Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat mensen die zich niet voorbereiden op een terugval twee keer zo vaak financiële problemen krijgen als mensen die zich wel voorbereiden", aldus de onderzoekers. Zonder voorbereiding komen ze na de terugval moeilijker rond, hebben ze minder grip op de financiële situatie en hebben ze meer betalingsachterstanden.

Uncharted: The Nathan Drake Collection officieel aangekondigd

Een interessant plaatje is verschenen op het internet. Het schijnt dat voor een korte periode informatie over een nieuwe game op de PlayStation Store was te vinden, namelijk over Uncharted: The Nathan Drake Collection.

Update: Ondertussen is de game officieel aangekondigd. Het gaat inderdaad om een remake van de eerste drie delen voor PlayStation 4. Als extra krijgen kopers van de game toegang tot de multiplayer-bèta van Uncharted 4: A Thief's End, zolang deze beschikbaar is.

Origineel: Het gaat hier waarschijnlijk om een remake van Uncharted: Drake's Fortune, Uncharted 2: Among Thieves en Uncharted 3: Drake's Deception. Geruchten over deze bundel doen al langer de ronde, maar het lijkt er nu dus op dat we tijdens de E3-persconferentie van Sony dan eindelijk de aankondiging mogen verwachten.

De persconferentie van Sony vindt plaats om drie uur 's nachts van maandag 15 juni op dinsdag 16 juni.

Uncharted: The Nathan Drake Collection leak

Hof neemt kijkje in skybox ArenA in zaak-Hari

Het gerechtshof in Amsterdam gaat volgende week woensdag een kijkje nemen in de skybox in de Amsterdam ArenA in de zaak-Badr Hari. Kickbokser Hari wordt verdacht van een reeks mishandelingen in het uitgaansleven, waaronder die in de ArenA, waar hij zakenman Koen Everink zwaar zou hebben mishandeld.

Het gaat om een schouw, niet om een reconstructie. De verdachten, naast Hari ook Ferhat Y., zullen hierbij niet aanwezig zijn. "Het hof wil met eigen ogen zien hoe de plek eruit ziet", aldus een woordvoerder.

De rechtbank veroordeelde Hari tot anderhalf jaar cel, waartegen hij in beroep ging. Zolang het hoger beroep duurt, is Hari's hechtenis onder voorwaarden geschorst.

Het gerechtshof begint op 24 juni 2015 aan de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Hari en medeverdachte Ferhat Y. en trekt daarvoor vier dagen uit.

Badr Hari (Foto: Novum)
Badr Hari (Foto: Novum)

Porosjenko: kolossale dreiging in het oosten

De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne bereiden mogelijk een groot nieuw offensief voor. Daar heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko donderdag voor gewaarschuwd. Een dag eerder braken hevige gevechten uit bij Donetsk, een van de bolwerken van de rebellen.

De gevechten van woensdag waren de heftigste in maanden. Het staakt-het-vuren dat in februari werd gesloten is de afgelopen maanden bijna dagelijks geschonden, maar het geweld nam wel af. Porosjenko sprak in het parlement van 'een kolossale dreiging' en zei dat er negenduizend Russische militairen in Oost-Oekraïne actief zijn.

Vooral in het dorp Marinka werd woensdag zwaar gevochten. Volgens Oekraïense bronnen kwamen vijf militairen, veertien rebellen en vijf burgers om het leven. Een legerwoordvoerder sprak later op de dag van tachtig gedode rebellen.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zagen voordat het geweld woensdag uitbrak een tiental tanks Donetsk uitrijden, richting het dorp waar de gevechten later plaatsvonden. Een woordvoerder van de OVSE riep de strijdende partijen op zich terughoudend op te stellen. Hij zei ook dat waarnemers de afgelopen dagen vaststelden dat zwaar wapentuig dat eerder was teruggetrokken van de frontlinie niet te vinden was. De terugtrekking van de zware wapens maakte deel uit van het akkoord dat in februari in Minsk werd gesloten en het feit dat ze niet gevonden kunnen worden 'wijst op schending' van het bestand, aldus de woordvoerder.

Het Westen en Oekraïne beschuldigen Rusland er al langer van de separatisten met manschappen en materieel te steunen. Moskou ontkent dit stellig, maar die ontkenning wordt steeds ongeloofwaardiger. Zo pakte Oekraïne vorige maand twee mannen op die op video hebben bekend Russische militairen te zijn. Daarnaast beschikken de separatisten over allerlei zware wapens, die waarschijnlijk uit Rusland komen.

Hiddink blijft De Jong en Afellay volgen

Guus Hiddink heeft Nigel de Jong nog niet afgeschreven als international. "Zeker niet", benadrukte de bondscoach donderdag in de aanloop naar de oefeninterland met de Verenigde Staten en het belangrijke duel in de EK-kwalificatie tegen Letland. "Maar ik heb hem verteld dat we nu voor een ander type speler kiezen."

Hiddink geeft de voorkeur aan de verdedigende middenvelders Daley Blind en Jordy Clasie omdat zij in zijn ogen vaker een aanvallende oplossing vinden. "Nigel neemt het voortouw bij zwaarweervoetbal", doelt hij op de fysiek sterke middenvelder van AC Milan. "Hij heeft een prachtige loopbaan achter de rug en die is ook nog niet voorbij. In de volgende interlands kijk ik gewoon weer welke spelers ik nodig heb en wie in vorm zijn."

Hiddink heeft Ibrahim Afellay gepasseerd voor de duels met VS en Letland omdat de middenvelder bij Olympiakos op een zijspoor was beland. "Hij moet op zoek naar een mooie club waar hij weer stappen kan maken om bij Oranje in beeld te komen", stelde de bondscoach.

Juventus mist Chiellini in finale

Juventus heeft een zware tegenvaller gekregen in de aanloop naar de finale van de Champions League. De Italiaanse kampioen moet het in Berlijn stellen zonder Giorgio Chiellini. De 30-jarige international, een vaste waarde achterin bij de Oude Dame, heeft een scheurtje opgelopen in zijn linkerkuit. Dat bleek donderdag bij medisch onderzoek in Turijn.

Het komt zodoende in het Olympiastadion niet tot een confrontatie tussen Chiellini en Luis Suárez, de spits van FC Barcelona die de Italiaan vorig jaar op het WK in de schouder beet.

Chiellini hoeft nu niet bang te zijn dat Suàrez hem net als tijdens het WK zal bijten (PRO SHOTS/Action Images)
Chiellini hoeft nu niet bang te zijn dat Suàrez hem net als tijdens het WK zal bijten (PRO SHOTS/Action Images)

'Van Rijn knokt harder voor eigen positie dan voor pgb's'

Staatssecretaris Martin van Rijn knokt harder voor zijn eigen positie en politieke toekomst dan voor de mensen die afhankelijk zijn van zorg. Dat harde verwijt maakte SP-Kamerlid Renske Leijten donderdag in het Kamerdebat over de chaos rond de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb's).

De SP diende in maart al een motie van wantrouwen in tegen Van Rijn en het vertrouwen in de staatssecretaris is bij de SP sindsdien niet teruggekeerd. Volgens Leijten sloeg Van Rijn vorig najaar alle waarschuwingen in de wind en zette hij door op het moment dat hij beter tot uitstel had kunnen besluiten.

Leijten: "De hoogmoed van de staatssecretaris heeft een goede oplossing in de weg gestaan. Hij heeft de chaos niet verkleind maar vergroot. De mensen die afhankelijk zijn van zorg betalen daarvoor een hoge prijs met financiële problemen, hoge onzekerheid en stress."

Indonesië wil weer lid worden van OPEC

Indonesië wil bij de volgende vergadering van de OPEC, over een half jaar, weer lid worden van het oliekartel. Dat zei minister van Energie Sudirman Said donderdag.

Het land behoorde van 1962 tot 2009 tot de organisatie van olie exporterende landen. In 2009 produceerde Indonesië te weinig om aan de binnenlandse vraag te voldoen, laat staan om te exporteren. Ook weerhield de grootschalige corruptie in het land investeerders ervan om geld te steken in de lokale energiesector.

"We hebben ons lidmaatschap destijds niet opgezegd, maar opgeschort", zei Said in Wenen waar de OPEC sinds woensdag vergadert. Volgens de minister bespreken de huidige twaalf leden het verzoek van Indonesië binnenkort.

Rojer strandt in zicht van finale Parijs

De Nederlandse tennisser Jean-Julien Rojer is uitgeschakeld in de halve finale van het mannendubbeltoernooi op Roland Garros. Met zijn Roemeense partner Horia Tecau moest hij zijn meerdere erkennen in het Braziliaans/Kroatische duo Marcelo Melo en Ivan Dodig. Het werd 6-3 en 7-5.

Rojer wist één keer eerder de halve finale te halen in Parijs, in 2012. Dat resultaat wist hij te evenaren, maar niet te verbeteren. De Nederlander kreeg met Tecau vijf keer de kans om de service van het als derde geplaatste duo te breken, maar zij slaagden daar geen enkele keer in. Melo en Dodig waren juist dodelijk effectief: slechts twee breekkansen kregen ze en beide werden benut.

Reddingswerkers openen romp gekapseisd schip China

Chinese reddingswerkers hebben donderdag drie openingen gemaakt in de romp van het cruiseschip dat is gekapseisd op de rivier de Yangtze. Ze hoopten zo meer overlevenden te kunnen vinden, maar troffen niemand aan. Wel is het dodencijfer gestegen tot 77, terwijl voor het leven van ruim 360 vermisten steeds meer moet worden gevreesd.

Het ondersteboven liggende schip werd met behulp van kranen stabiel gehouden, terwijl reddingswerkers met snijbranders openingen maakten in de romp, die boven het grijze water uitstak. Na inspectie werden de gaten weer zorgvuldig dicht gelast, meldde de Chinese staatstelevisie.

Aan boord van de Eastern Star bevonden zich meer dan 450 mensen, voor het merendeel gepensioneerden. Veertien mensen overleefden de ramp, de meesten door van boord te springen en naar de kant te zwemmen of te drijven. Drie mensen werden door duikers uit luchtbellen in het schip gered.

Meer dan tweehonderd duikers kammen in drie ploegen de cabines in het schip uit. Ze haalden donderdag 51 lijken naar boven, waarmee het dodental steeg tot 77. De lichamen worden naar een crematorium gebracht, waar familieleden probeerden hen te identificeren.

De autoriteiten hebben premier Li Keqiang naar de plaats van de ramp gestuurd en houden de berichtgeving in de media strak in de hand. Het Permanente Comité van het Politbureau van de Communistische Partij heeft functionarissen opgedragen 'begrip te tonen voor het verdriet van families', maar tegelijk 'de maatschappelijke stabiliteit te bewaren'.

De kapitein van het schip en het hoofd van de machinekamer, die allebei tot de overlevenden behoren, zijn door de politie in hechtenis genomen. Sommige familieleden vragen zich af waarom de kapitein niet bij de eerste tekenen van de storm naar de wal is teruggekeerd en of er na het ongeluk wel voldoende is gedaan om de veiligheid van de passagiers te verzekeren. Zij hebben hulp geëist van de autoriteiten in Nanjing en Shanghai, en daarbij ging het soms zo heftig aan toe dat de politie extra manschappen optrommelde om te voorkomen dat de protesten uit de hand zouden lopen.

Gewonde bij schietpartij in Rotterdam

Bij een schietpartij op straat is donderdagmiddag in Rotterdam-West een gewonde gevallen. De politie heeft een verdachte aangehouden.

Een getuige belde om 13.55 uur het alarmnummer 112 en meldde dat hij schoten had gehoord. Toegesnelde agenten troffen een 22-jarige Rotterdammer gewond op de Aleidisstraat aan. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis.

In de omgeving werd direct een zoekactie gestart. Getuigen hadden een auto zien wegrijden. Deze werd in de directe omgeving door agenten gezien en staande gehouden. De bestuurder is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De politie zet het onderzoek voort.

Opnieuw explosief bij Groningse supermarkt

Bij een Groningse Jumbo-supermarkt is zondag opnieuw een explosief gevonden. Deze keer ging het explosief wel af en raakte een raam beschadigd, meldt de politie donderdag. In de nacht van 8 op 9 mei werd bij een Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen ook al een bom gevonden. De politie neemt de zaak hoog op. Er werken twintig rechercheurs aan de zaak.

Omdat beide incidenten 's nachts plaatsvonden, vermoedt de politie dat de verdachte niet uit is op het maken van slachtoffers, maar op het veroorzaken van schade aan gebouwen. De politie heeft maatregelen genomen met het oog op de veiligheid in de nachtelijke uren.

Rukker breekt pik na val van scooter

Een stiekeme rukker uit Guangdong is op een nogal lullige manier tegen de lamp gelopen. De Chinees heeft bij een val van een scooter zijn kloppende roede gebroken. De beste man was namelijk achterop een scooter de hand aan zichzelf aan het slaan.

Meneer Yu maakte onlangs gebruik van een zogeheten taxiscooter in de Chinese metropool. Als achterste van drie passagiers nam hij plaats op de buddyseat.

Om zichzelf bezig te houden, besloot hij op zijn smartphone wat harde porno te bekijken. Omdat hij dus in beide handen een voorwerp vasthield, had hij geen hand meer vrij om zich aan de scooter vast te houden. Dat kon dus niet goed blijven gaan.

Toen de scooter over een drempeltje vloog, kukelde de lukkel achterover de straat op. Omdat hij terechtkwam op zijn gele, doch paarsgepunte lans, raakte deze zwaar beschadigd.

De chauffeur bracht hierop zijn klant naar een ziekenhuis, alwaar een gebroken lid werd geconstateerd. De zwellichamen bleken te zijn geknapt. Yu is woedend en eist nu zo'n 57.500 euro van de chauffeur.


Warrig verhaal? Check het filmpje!

Van Rijn door stof over problemen pgb's

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft donderdag in de Tweede Kamer toegegeven dat de start van het nieuwe systeem rond het persoonsgebonden budget (pgb) niet goed is verlopen. Hij betreurt dat de risico's die er waren bij de veranderingen in het systeem leidden tot problemen. De uitvoeringsfase is onzorgvuldig en fout verlopen, zei hij ook.

Hij zei dat de problemen hem raken en dat het nieuwe systeem niet bedoeld is om mensen in onzekerheid te laten zitten. "Het gaat om een kwetsbare groep en het is fout dat de invoering op deze wijze is verlopen. Daarom heb ik al eerder excuses aangeboden en daarom werken we er dag en nacht aan om de problemen op te sporen en op te lossen. Juist daarom verdiep ik me ook in de persoonlijk problemen van mensen en vraag ik de Sociale Verzekeringsbank en de gemeenten alles uit de kast te halen.''

Dertig jaar cel geëist voor moord op echtpaar

De 42-jarige Sjef J. moet wat betreft het Openbaar Ministerie dertig jaar de cel in voor de moord op een echtpaar (70 en 68 jaar) uit Aduard. De aanklager eiste deze straf donderdag in het hoger beroep van deze zaak voor het gerechtshof in Leeuwarden.

De rechtbank veroordeelde de dakloze J. uit Rotterdam eerder tot 25 jaar gevangenisstraf, omdat hij de man en vrouw doodsloeg op hun motorjacht op het water van het Hoendiep. De rechtbank vond dat niet was aangetoond dat het misdrijf met vooropgezet plan was begaan. Daarom viel de straf vijf jaar lager uit dan de straf waarom het OM had gevraagd.

De twee slachtoffers werden op hun motorjacht zwaar toegetakeld met een 'kantig' voorwerp. Daarna zijn ze overboord gegooid. Pas de volgende dag werden hun lichamen gevonden in het Hoendiep.

Rebellen India doden twintig militairen

Rebellen in het noordoosten van India hebben donderdag een legerkonvooi in een hinderlaag laten lopen en daarbij minstens twintig militairen gedood. Ook raakten meer dan twaalf militairen gewond, meldt de politie.

Het konvooi was op weg naar Imphal, de hoofdstad van de deelstaat Manipur, toen het door de opstandelingen met raketwerpers, automatische geweren en zelfgemaakte bommen werd aangevallen.

Het is niet precies bekend wie achter de aanval zit; in het aan Myanmar grenzende Manipur zijn verschillende gewapende groepen actief. Separatistische groepen beschuldigen de centrale regering ervan de natuurlijke hulpbronnen van de regio wel te exploiteren, maar daar weinig voor terug te doen op het gebied van ontwikkeling.

VVD en PvdA oneens over cursussen imams

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn het niet eens over een plan om buitenlandse imams een cursus te geven voordat ze in Nederland komen preken. De liberalen zijn tegen het plan van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken, maar zijn eigen PvdA juicht het juist toe.

De VVD is verbaasd en spreekt van een onzalig idee en wil niet dat hier belastinggeld in wordt gestoken. "Het is vrij naïef en bovendien doorkruist het de scheiding tussen kerk en staat'', zei VVD'er Malik Azmani donderdag in de Tweede Kamer.

Coalitiepartij PvdA vindt dat er alles aan moet worden gedaan om 'wijze' imams te krijgen. Zij kunnen islamitische jongeren in Nederland weerbaar maken tegen extremistische stromingen binnen de islam, zei PvdA'er Ahmed Marcouch. Ook prijst hij de samenwerking die Asscher zoekt met Turkije en Marokko op dit vlak.

Lindsay Lohan rookt en drinkt in Italië

Lindsay Lohan heeft haar taakstraf ruim een week geleden afgerond, de actrice besloot daarom een paar dagen rust te nemen en ging naar Italië. RadarOnline heeft de vakantiekiekjes van Lohan online staan.

Op de plaatjes is te zien dat Lindsay zich vermaakt met haar vriend Mathia Milani. Lindsay is gespot met een glas wijn in haar hand en andere plaatjes laten de actrice met een sigaret tussen haar lippen zien. Volgens RadarOnline laten de foto's ook zien dat Lindsay en Mathia het heel gezellig hebben samen.

Grote brand bij bedrijf Helmond

Bij een bedrijf in Helmond is donderdagmiddag een grote brand uitgebroken. De brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om de brand te bestrijden. Het bedrijf is ontruimd.

Het gaat om het bedrijf Xycarb Ceramics aan de Zuiddijk. Bij dat bedrijf kwamen vorig jaar augustus twee mensen om het leven. Het waren twee monteurs die onderdelen maakten voor de elektronische industrie. Ze waren in een silo bezig met onderhoudswerkzaamheden aan een reinigingsinstallatie en raakten bedwelmd door een vrijgekomen stof. De twee medewerkers overleden in het ziekenhuis.

Japanse trekpleister dicht om giga-orgies

Een op het oog idyllisch oord in Japan blijkt niet zo mooi en rustgevend te zijn als men eerst dacht. Door enige commotie moet de mooie toeristische trekpleister in de buurt van Tokyo sluiten. 

Het oord is gevestigd om de Fudo no Yu, de bekendste natuurlijke warmwaterbron in Japan. Mensen komen er van heinde en verre om heerlijk te ontspannen. Dat gebeurt ook, maar op andere manieren dan de lokale autoriteiten graag zouden willen. Omwonenden klagen namelijk al tijden om de grootschalige orgies die in het water plaatsvinden. Regelmatig verschenen beelden van de misdragingen op internet.

De toeristen vinden het dan wel leuk om de vunsaap uit te hangen, de autoriteiten vonden het een minder goed idee. In plaats van mensen hun pleziertje te gunnen, is het bad inmiddels gesloten. Je kan je vakantie dus weer afzeggen.

Battleborn krijgt E3-trailer

E3 begint pas over tien dagen, maar dat houdt 2K en Gearbox Software niet tegen om alvast een E3-trailer uit te brengen. De trailer in kwestie laat Battleborn zien, een FPS van de makers van Borderlands.

In totaal zijn er 25 speelbare personages en is het mogelijk om de campaign alleen of in co-op te spelen. Online speel je in vijf-tegen-vijfgevechten in drie modi: Incursion, Devastation en Meltdown. De game krijgt een release deze winter voor PlayStation 4, Windows en Xbox One.

Vier games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Elke maand bekijken we op mobiele apparaten een aantal games die potentie tonen en eventueel pareltjes kunnen zijn. Is de game de moeite waard om te kopen? Moet ik er wel zoveel tijd insteken? Je leest het allemaal hier!

Deze maand kijken we naar een aantal simpele spelletjes, waar je steeds weer naar terug gaat. Deze games zijn Toca Nature, Agario, Magnetized en Quetzalcoatl.

Vaker dumping drugsresten in riool in steden

In grote steden in Nederland worden in vergelijking met andere Europese plaatsen nog steeds veel drugs als cocaïne, amfetamine, xtc en cannabis gebruikt. Dat gebruik is de afgelopen vier jaar wel redelijk constant gebleven. Wel worden vaker drugsresten gedumpt.

Een en ander blijkt uit internationaal onderzoek waarbij het rioolwater van ruim vijftig Europese steden en enkele steden in Canada en Australië chemisch is geanalyseerd. Op die manier wordt het drugsgebruik van bewoners in kaart gebracht. Voor Nederland analyseerde het Watercycle Research Institute (KWR) het rioolwater in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. Opvallend is het grote aantal directe lozingen van xtc en amfetamine in het riool van Eindhoven, soms zelfs vele kilo's per week.

Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat het onderzoek werd gehouden. De resultaten werden donderdag gepresenteerd.

'NS zag geen ruimte voor alternatief Fyra'

De NS wilde de bestaande trein tussen Amsterdam en Brussel niet in stand houden als alternatief voor de Fyra. HSA, de exploitant van de hogesnelheidslijn, wilde dat graag, maar moederbedrijf NS vreesde dat de dienstregeling dan te ingewikkeld zou worden.

Dat zei oud-HSA-directeur Jan-Willem Siebers donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra. De flitstrein zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en moest na een paar weken alweer van het spoor omdat er veel mis mee was. De commissie zoekt uit hoe het zover heeft kunnen komen.

In december 2012 ging de Fyra tussen Amsterdam en Brussel rijden, maar op hetzelfde moment onderging de NS-dienstregeling een ingrijpende wijziging. Daardoor zou er een te ingewikkelde puzzle ontstaan als naast de Fyra ook de oude verbinding naar Brussel in stand zou blijven.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

Vrouw neergeschoten in Amsterdam

Een vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag gewond geraakt door een schietpartij in Amsterdam-Osdorp. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis, liet een woordvoerster van de politie weten.

De vrouw zou rond 01.00 uur 's nachts zijn neergeschoten in de Charles Boissevainstraat. Het is nog onduidelijk waarom het slachtoffer onder vuur werd genomen. "De recherche doet onderzoek", aldus de woordvoerster. Over de toestand van de vrouw is nog niets bekend.

Groot onderzoek naar zwartspaarders

De Belastingdienst en opsporingsdienst FIOD werken al jaren aan een grootschalig onderzoek naar zogeheten zwartspaarders. Dat zegt directeur Hans van der Vlist van de FIOD donderdag tegen NRC Handelsblad.

De Belastingdienst heeft van drie jaren de gegevens verzameld van alle opnames en betalingen in Nederland met buitenlandse bankkaarten. Het gaat om een totaaloverzicht. De gegevens van de kaarteigenaren die niet voor langere tijd in Nederland verbleven, zoals toeristen, zijn er uitgefilterd.

Het gaat om meer dan honderd miljoen betalingen die de fiscus in beeld bracht en analyseerde. Inmiddels zijn de gegevens van duizend kaarten overgedragen aan de FIOD voor verdere analyse.

'Grieken kunnen voorstel EU niet accepteren'

Griekenland kan niet instemmen met de voorstellen van Europees voorzitter Jean-Claude Juncker om de Griekse schuldenproblematiek op te lossen. Dat liet de Griekse staatssecretaris van Scheepvaart Thodoris Dritsas donderdag weten.

De geldschieters van Griekenland hebben een voorstel op tafel gelegd met minimumeisen voor hervormingen die het land moet doorvoeren om in aanmerking te komen voor extra geld. In de nacht van woensdag op donderdag spraken Juncker en de Griekse premier Alexis Tsipras af de komende dagen verder te zullen praten om tot een overeenkomst te komen.

Maar volgens Dritsas heeft Juncker onacceptabele voorwaarden gesteld aan Griekenland en zal Athene niet buigen voor de eisen van de schuldeisers. "Alles wat besproken en voorgesteld lijkt te zijn door Juncker is in elk opzicht onder onze verwachtingen", aldus de politicus van regeringspartij Syriza.

'Directeuren ouderenzorg verdienen goud'

Hoewel in de zorg flink bezuinigd wordt, verdienen veel directeuren van zorginstellingen nog steeds bakken met geld. Vakbond FNV heeft uitgezocht dat er 152 directeuren van een zorginstelling voor ouderenzorg zijn die meer verdienen dan onze minister-president, Mark Rutte.

De vakbond vindt de hoge salarissen aan de top erg ongepast. Afgelopen twee jaar hebben tienduizenden medewerkers in de sector hun baan verloren.

FNV bekeek voor het onderzoek de jaarverslagen van ouderenzorginstellingen over 2014. Daarin vallen niet alleen de salarissen aan de top op, maar ook valt op dat er nog steeds grote financiële reserves zijn. In totaal hebben ruim 500 bij brancheorganisatie Actiz aangesloten zorginstellingen een eigen vermogen van bijna 4,8 miljard euro, aldus FNV. Dat is geld dat als buffer geparkeerd staat en dus niet direct aangewend wordt voor zorgdoeleinden.

850 kilo amfetamine ontdekt in Etten-Leur

Douane en politie hebben woensdag bij een transportbedrijf in Etten-Leur 850 kilo amfetamine ontdekt. De verdovende middelen stonden klaar om naar Engeland te worden getransporteerd. Een 29-jarige man uit Amersfoort is voor mogelijke betrokkenheid aangehouden, aldus de politie donderdag.

In het onderzoek naar de herkomst van de verdovende middelen voerden rechercheurs van de Landelijke Eenheid laat op de avond in Amersfoort huiszoekingen uit in een woning en twee loodsen die gelinkt konden worden aan de afzender van de lading.

Daarbij is de 29-jarige man aangehouden. In zijn woning is ook munitie aangetroffen. In de loodsen zijn materialen gevonden die mogelijk in verband gebracht kunnen worden met het transport van verdovende middelen.

VVD vindt uitbetalen pgb's soepeler gaan

Het gaat steeds soepeler met de meeste uitbetalingen van het persoonsgebonden budget (pgb), maar volgens VVD-Kamerlid Sjoerd Potters wil dat niet zeggen 'dat we er al zijn'. Potters wil dat de komende tijd alles op alles wordt gezet om ook de niet-betaalde declaraties zo snel mogelijk uit te betalen.

"Er zijn nog steeds mensen die tegen problemen aanlopen. De inzet mag niet verslappen", aldus de VVD'er. Potters wil van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) horen of de Sociale Verzekeringsbank uit zichzelf reageert als er een fout in een formulier wordt gevonden. Ook wil hij weten of de SVB alle mensen met een pgb nu goed in beeld heeft.

Volgens Potters is het pgb-systeem nu ingewikkeld en kwetsbaar. Net als de PvdA pleit hij er dan ook voor om de procedure simpeler te maken.

Weer ongeluk met zelfrijdende auto Google

Wederom is een zelfrijdende auto van Google betrokken geraakt bij een ongeluk. Dat maakte de internetreus donderdag bekend. Het aantal verkeersongelukken met de auto's van Google is door de recente aanrijding opgelopen tot twaalf.

"Net als vorige week is er een auto achterop onze auto geklapt bij een stoplicht", gaf medeoprichter Sergey Brin van Google aan. "Bij zeven of acht van de botsingen reed een andere auto tegen de onze aan. Slechts één keer heeft de auto van Google een ongeluk veroorzaakt, maar dat was de schuld van de bestuurders." Over de andere ongelukken werden geen details verstrekt.

Volgens Google tonen tests aan dat de zelfrijdende auto's veilig zijn. Het bedrijf is ervan overtuigd dat het gebruik van zelfsturende auto's leidt tot minder ongelukken. De auto's van Google hebben in totaal 2,7 miljoen kilometer gereden, waarvan de computer 1,6 miljoen kilometer voor zijn rekening nam.

Weer ongeluk met zelfrijdende auto Google (Foto: Novum)
Weer ongeluk met zelfrijdende auto Google (Foto: Novum)

A6 dicht door ongeval

De A6 van Lelystad naar Almere is donderdag na een ongeluk aan het begin van de middag volledig afgesloten ter hoogte van tankstation Aalscholver. Om even voor 12.30 uur kwamen ten minste drie auto's met elkaar in botsing. Er zou iemand bekneld zijn geraakt, daarom is naast de ambulance ook de brandweer aanwezig. Drie auto's moeten worden weggesleept, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID).

Als de auto's zijn weggehaald, moet het wegdek nog gereinigd worden. Verwacht wordt dat de totale afhandeling, inclusief het reinigen van de rijbaan, tot 14.45 uur zal duren.

Poetin volgende week op audiëntie bij paus

De Russische president Vladimir Poetin brengt op 10 juni een bezoek aan paus Franciscus in het Vaticaan. Dat heeft de Vaticaanse woordvoerder Federico Lombardi donderdag meegedeeld.

Het bezoek zal in de namiddag plaatsvinden. Poetin zal naar verwachting ook een bezoek brengen aan het Russische paviljoen op de Wereldexpo in Milaan. Daar staat 10 juni in het teken van Rusland.

Vladimir Poetin (Foto: Novum)
Vladimir Poetin (Foto: Novum)

Camiel Eurlings heeft weer een lucratief baantje

Oud KLM-topman Camiel Eurlings heeft een nieuwe bijbaan. Hij is benoemd tot niet-uitvoerend bestuurder (commissaris) bij zakenreisagent American Express Global Business Travel (GBT). Dat bevestigde het bedrijf donderdag. Eurlings werkt al sinds januari voor GBT, maar hij meldde dit nu pas op zijn profiel op netwerksite LinkedIn.

GBT is actief in bijna 140 landen een telt ongeveer 14.000 medewerkers. Het gaat om de voormalige zakenreistak van de Amerikaanse creditcardmaatschappij American Express. Die is vorig jaar zelfstandig geworden, toen American Express de helft van de aandelen verkocht.

Eurlings werd in oktober vorig jaar weggestuurd als president-directeur van luchtvaartmaatschappij KLM. De oud-politicus gold jaren als de kroonprins van het CDA. Hij werd op jonge leeftijd gemeenteraadslid in Valkenburg, kwam later in de Tweede Kamer en zat in het Europees Parlement. Van 2007 tot 2010 was hij minister van Verkeer en Waterstaat. Sinds 2013 is Eurlings tevens lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Camiel Eurlings (Foto: Novum)
Camiel Eurlings (Foto: Novum)

Lowlands onthult weer nieuwe namen

Lowlands heeft weer een aantal nieuwe namen onthuld. Jacco Gardner, Wilkinson ft. MC Adapt, The Staves, DMA'S en Rhodes zijn er allemaal bij op het festival in Biddinghuizen.

En dit zijn niet de enige nieuwe namen. Ook The Love Triangle, Palmbomen II, Patrice Bäumel, Icicle & LX One, Noura Mint Seymali, Romare, Hayden James en The Sweet Life Society geven acte de présence.

Binnenkort worden nog meer namen bekendgemaakt voor het festival dat van 21 tot en met 23 augustus plaatsvindt. Eerder werd al onthuld dat ook Ben Howard, Major Lazer,Kendrick Lamar, FFS (Franz Ferdinand & Sparks), The Chemical Brothers, Paolo Nutini, Years & Years en Tame Impala een optreden geven.

Lowlands (Foto: Bram Muller)
Lowlands (Foto: Bram Muller)

Doutzen Kroes naakter dan ooit

Doutzen Kroes heeft zich weer eens van haar beste kant laten zien. Dat wil zeggen: naakt. Frieslands mooiste is zelfs naakter dan ooit.

Het is dan ook veel te mooi weer om je kleren aan te houden vandaag. Dus daarom, Doutzen naakt. Eet smakelijk!

 

Good morning... sometimes you just don't know what to wear😂 (@nomadrj 📷)

Een foto die is geplaatst door Doutzen Kroes (@doutzen) op3 Jun 2015 om 10:30 PDT

Nieuwe datum bevalt tennistoernooi Rosmalen

Het was voor de organisatie van het grastennistoernooi van Rosmalen niet makkelijk om van datum te wisselen, maar het was het volgens toernooidirecteur Marcel Hunze waard. Het toernooi wordt dit jaar voor het eerst een week eerder gespeeld, dus niet pal voor Wimbledon. Het gevolg: het evenement duurt iets langer en er kunnen meer grote spelers meedoen.

"We konden nu spelers krijgen die normaal niet kwamen. Denk aan (Jo-Wilfried) Tsonga en (Leyton) Hewitt. En met (Eugenie) Bouchard hebben we nog een mooie naam erbij", zegt Hunze voorafgaand aan het toernooi.

"Vooral de top bij de mannen wil een week rust voor een grandslam in plaats van spelen", legt Hunze uit. De organisatie wilde om die reden een andere plek op de tenniskalender. Dat bleek nog lastig. "Als je een week hebt, is het de bedoeling dat je die houdt. Bovendien wil de ATP (de wereldbond voor het mannentennis, red.) liefst twee toernooien per week hebben. Aangezien zij twee nieuwe kandidaten hadden voor de eerste week van het grasseizoen, wilden ze ons graag in de derde week houden."

De organisatie uit Rosmalen zette echter door en de ATP ging overstag. Het gevolg is dat de kwalificaties voor het Topshelf Open nu op vrijdag beginnen in plaats van zaterdag, en de finales pas negen dagen later op zondag worden gespeeld in plaats van zaterdag. Voorheen moesten de spelers immers snel door naar Wimbledon, maar die druk is weg.

Anderzijds sluit 'Rosmalen' nu naadloos aan op Roland Garros, in Parijs. "Als een speler in de finale staat, is er een grotere kans dat hij of zij vermoeid of geblesseerd is", beseft Hunze. Het ligt voor de hand te denken aan Tsonga, die in de halve finale in Parijs staat. "We hebben er alles aan gedaan om de kans zo groot mogelijk te houden dat zo’n speler toch komt. We hebben bijvoorbeeld een mannenschema van 28 spelers, waardoor de vier hoogst geplaatste spelers een bye krijgen voor de eerste ronde. Zo’n speler kan dan woensdag of donderdag pas instromen. Wat betreft Tsonga: we gaan ervan uit dat hij komt."

Tegelijk staat de definitieve lijst met spelers nog niet vast. "Het is niet uitgesloten dat er nog grote namen bij komen. Dan moet je denken aan topspelers die uitgeschakeld zijn op Roland Garros. We zijn tot de laatste dag bezig."

Nieuwe datum bevalt tennistoernooi Rosmalen
Nieuwe datum bevalt tennistoernooi Rosmalen (Foto: ANP)

Albert West overleden

Albert West is overleden. De zanger stierf donderdag op 65-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn familie, zo laat Jan Vis, het management van West weten.

"Bij het krieken van de dag, juist terwijl de vogels rond het St. Elisabeth Ziekenhuis met hun eerste lied begonnen, sloot 'onze Appie', die grote hits scoorde als 'Cha-La-La I Need You', 'Give A Little Love' en 'Amarillo', daar voorgoed de ogen", laat het management op de website weten.

De zanger kreeg vorige week een fietsongeluk, waarbij hij hard op zijn hoofd was gevallen, en dat is hem uiteindelijk fataal geworden. Manager Brigitte Vis liet eerder al weten dat er een paar dagen na het ongeval niet veel was veranderd aan de situatie van Albert.

Albert West werd eind 2012 getroffen door een ruggenmerginfarct, wat het einde van zijn zangcarrière betekende. Hij was de zanger van de vroege jaren zeventig-band The Shuffles met onder andere de hit 'Cha-la-la, I need you'. In 1973 ging hij solo verder.

Zijn bekendste hit, RIP

Faber nieuwe hoofdtrainer N.E.C.

Ernest Faber is aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van N.E.C. Nijmegen. De voormalig assistent-coach van PSV volgt Ruud Brood op bij de huidige kampioen van de Jupiler League. Faber tekent een contract voor twee seizoenen. 

De oud-verdediger was tussen 2010 en 2012 hoofdtrainer van FC Eindhoven. De laatste jaren was hij in dienst bij PSV als assistent-trainer van Phillip Cocu. Ook was Faber anderhalf jaar assistent-trainer van het Nederlands elftal. In februari 2015 maakte hij bekend na dit seizoen weg te gaan bij PSV en een baan als hoofdcoach te ambiëren. "Ik ben trots en blij om hier aan de slag te gaan", liet hij weten bij zijn presentatie in De Goffert.

Algemeen directeur van N.E.C. Bart van Ingen is verheugd over de komst van Faber: "Na het vertrek van Ruud Brood heeft het technisch hart een nieuw profiel opgesteld en een longlist gemaakt met enkele namen. N.E.C. heeft op basis van deze lijst twee kandidaten geselecteerd om gesprekken mee te voeren, waarbij al snel duidelijk dat we met Ernest de samenwerking aan willen gaan. We zijn dan ook ontzettend blij dat hij voor ons gekozen heeft. Ernest heeft ervaring op alle niveaus: zowel in de jeugd als in de Eredivisie. Hij is een ontwikkeltrainer met oog voor talent uit eigen opleiding, kent de club en past binnen de strategische kaders van N.E.C."

Akkoord over nieuwe cao NS

NS heeft overeenstemming bereikt met de bonden over een nieuwe cao die loopt tot oktober 2017. De lonen bij het spoorbedrijf gaan in die periode met in totaal ruim 5 procent omhoog. Dat liet vakbond CNV donderdag weten.

De nieuwe cao geldt voor circa 15.000 NS-medewerkers. Zij krijgen per 1 mei 2015 een loonsverhoging met 1 procent. Zowel begin volgend jaar als begin 2017 krijgen zij er nog eens 2 procent bij.

"We hebben niet alles bereikt wat we wilden, maar het belangrijkste is dat de nieuwe cao bijdraagt aan rust in een buitengewoon roerige periode bij NS", aldus CNV-onderhandelaar Evert Jan van Mheen. Het spoorbedrijf ligt onder vuur wegens vals spel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Akkoord over nieuwe cao NS (Foto: Novum)
Akkoord over nieuwe cao NS (Foto: Novum)

Helft Nederlanders wil af van plofkip

De helft van de Nederlanders (51 procent) wil af van de plofkip. Dit blijkt uit een onderzoek van Motivaction, in opdracht van Natuur&Milieu. Veel Nederlanders vinden het prima dat bedrijven en maatschappelijke organisaties afspraken maken over een diervriendelijke en duurzame kip en willen daar meer voor betalen.

Natuur&Milieu heeft het onderzoek laten uitvoeren nadat de Autoriteit Consument Markt (ACM) liet weten dat de Kip van Morgen, een milieu- en diervriendelijk alternatief voor de plofkip, illegaal is. Supermarkten hadden afspraken gemaakt om deze kip in de schappen te leggen. Maar dat mag volgens de ACM niet omdat de klant dan met een beperktere keuze meer zou moeten betalen.

"De ACM focust zich teveel op de prijs in haar oordeel. Maar ze moet breder kijken: naar gezondheid, dierenwelzijn, een gezond milieu en een rijke natuur. Consumenten vinden dat prima, blijkt uit onderzoek. Nu de overheid nog," aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu.

Groenendijk opvolger Dijkhuizen bij Excelsior

Excelsior heeft Alfons Groenendijk aangesteld als nieuwe trainer. De 51-jarige coach is de opvolger van Marinus Dijkhuizen, die onlangs vertrok naar de Engelse club Brentford. Groenendijk heeft bij de Kralingse eredivisionist een contract voor twee seizoenen ondertekend.

Groenendijk was eerder coach van Willem II, FC Den Bosch en Jong Ajax. Als speler kwam hij uit voor clubs als FC Den Haag, Roda JC, Ajax, Manchester City en Sparta. Zijn laatste baan was in Roemenië, waar Groenendijk technisch directeur was van Universitatea Cluj.

"De gesprekken die ik heb gehad, hebben mij direct enthousiast gemaakt", vertelt Groenendijk. "Excelsior is een club die volop in beweging is en een bepaalde weg is ingeslagen. In mijn ogen is dat de juiste weg en een die bij mij past. Excelsior heeft niet voor niets afgelopen seizoen zo goed gepresteerd. Ik vind het heel leuk om mijn steentje bij te dragen om die weg te vervolgen. Ik ben niet iemand die het wiel opnieuw gaat uitvinden, maar graag verder gaat op de ingeslagen weg."

"In de gesprekken met de club merkte ik direct dat Excelsior een visie heeft en dat er echt beleid gevoerd wordt. De manier van trainen, de randvoorwaarden, de individuele krachtprogramma’s, de voeding, dat zijn allemaal facetten die op mij heel professioneel overkomen. Alle voorwaarden zijn daardoor aanwezig om te presteren. Excelsior is niet voor niets een club die in de lift zit en het is heel knap wat Excelsior in het afgelopen seizoen heeft gepresteerd."

Fons Groenendijk gaat aan de slag in Kralingen. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Fons Groenendijk gaat aan de slag in Kralingen. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Mama (32) neukt vriendje dode dochter

De politie van Connellsville, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, heeft ene Crystal Shroyer in de boeien geslagen. De 32-jarige vrouw heeft na de dood van haar dochter het bed gedeeld met haar 14-jarige vriendje.

Toen Shroyers dochter vorig jaar juni het leven liet, was zij uiteraard ontroostbaar. Moederlief bleef echter contact houden met het achtergebleven vriendje van het tienermeisje.

In maart meldde het 14-jarige ventje zich bij zijn voormalige schoonmoeder. Hij was van huis weggelopen, en zocht onderdak. Dit wilde de blonde hem wel verlenen.

Shroyer was namelijk net bezig met een feestje, en haar ex-schoonzoon was van harte welkom. Om elkaar te troosten met het verlies, rouwde het tweetal na afloop met elkaar onder de dekens. Hierbij vloeiden niet alleen tranen, maar ook andere lichaamssappen.

Uiteindelijk kwam ook aan dit sprookje weer een eind toen Oom Agent lucht kreeg van deze unieke manier van rouwverwerking en de vrouw kwam arresteren. Zij heeft inmiddels een volledige bekentenis afgelegd. Op 15 juni zal ze zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Hieronder een foto van de moeder in kwestie. We wensen het ventje veel sterkte toe...

Maaskant blijft toch trainer bij NAC

Robert Maaskant blijft toch aan als trainer van NAC Breda. De coach bood zondag na de degradatie uit de eredivisie zijn ontslag aan, maar kwam daar later op terug. Maaskant is akkoord gegaan met een salarisverlaging en heeft voor één seizoen getekend. Beide partijen willen langer met elkaar door als NAC direct weer promoveert.

"Wat ik zondag na de wedstrijd al in mijn emoties verwoordde, blijft staan: ik voel me hoofdverantwoordelijk voor de prestaties en voor de degradatie van NAC", zei Maaskant donderdag op de website van de Brabantse club. "Het doet ontzettend pijn dat de achterban, maar ook het personeel op kantoor, de dupe is geworden van de degradatie. Dit had nooit mogen gebeuren."

Maaskant levert fors in om bij NAC te blijven. In het nieuwe seizoen gaat de geboren Schiedammer ongeveer de helft minder verdienen ten opzichte zijn van huidige verbintenis op Eredivisieniveau. Daarmee komt hij tegemoet aan de nieuwe werkelijkheid van de Parel van het Zuiden. Spelers als Demy de Zeeuw, Guyon Fernandez en Dirk Marcellis passen niet meer binnen het budget van de club en kunnrn vertrekken. Steunpilaar Henrico Drost zal met een lagere aanbieding genoegen moeten nemen.

Maaskant werd woensdag bij zijn huis toegezongen door zo'n honderd supporters, die hem een taart kwamen brengen. De coach was zicht- en hoorbaar aangedaan door die steun.

Robert Maaskant blijft dienst van NAC. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Robert Maaskant blijft dienst van NAC. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

D66: pgb-verhaal Van Rijn te rooskleurig

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft steeds een te rooskleurig beeld geschetst van de problemen met het persoonsgebonden budget (pgb). Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) zei donderdag in het debat over de kwestie dat er een groot verschil is tussen de berichten vanuit het ministerie van Volksgezondheid en ervaringen in de praktijk.

Volgens Dijkstra was het verhaal van Van Rijn eerder optimistisch dan realistisch. Zij wil nu de 'reële' cijfers. De bewindsman kreeg van de Kamer tot 15 mei om de grootste moeilijkheden bij het uitbetalen aan te pakken. Volgens Van Rijn is het lek boven water maar in de Kamer zijn daar twijfels over.

Met het pgb kunnen mensen zelf hun zorg regelen. Sinds de Sociale Verzekeringbank het zorggeld uitbetaalt, regent het klachten van mensen die niet of te laat hun geld krijgen.

Chauffeur campagnebusje Turkse HDP doodgeschoten

De chauffeur van een campagnebusje van de pro-Koerdische Turkse Democratische Volkspartij (HDP) is om het leven gekomen toen zijn voertuig woensdagavond in de provincie Bingol onder vuur werd genomen. De autoriteiten stellen een onderzoek in.

Onlangs raakten zes mensen gewond door bomexplosies bij kantoren van de HDP in Adana en Mersin. De HDP wordt vaak door aanhangers van de regerende AK-partij en nationalisten beschuldigd van banden met Koerdische rebellen.

De HDP trekt ook veel linkse kiezers in Turkije. De partij zal naar verwachting een belangrijke rol vervullen in de algemene verkiezingen van zondag. Als de HDP de kiesdrempel van tien procent van de stemmen haalt, kan zij een zogenoemde supermeerderheid van de AKP voorkomen. Dat zal dan een streep zijn door de ambities van de AKP om de grondwet te wijzigen en een systeem in te voeren waardoor president Recep Tayyip Erdogan meer macht krijgt dan het parlement.

Geweld treft niet alleen de HDP in de aanloop naar de verkiezingen. Enkele dagen geleden kwamen in het zuidoosten van Turkije twee aanhangers van een kleine islamistische partij om in een gevecht met aanhangers van een Koerdische partij. Een AKP-kandidaat werd neergestoken in Adana en in dezelfde stad kreeg een oppositiekandidaat een kogel in een knie. Een onafhankelijke kandidaat in Gaziantep die sinds vier dagen werd vermist, werd donderdag gevonden op een snelweg; hij zei te zijn ontvoerd, meldt het staatspersbureau Anadolu. Over hun motief werd niets gezegd.

Carglass en Autotaalglas onder één dak

 Autotaalglas wordt overgenomen door Belron, het moederbedrijf van concurrent Carglass. Dat hebben de partijen donderdag bekendgemaakt.

Autotaalglas bestaat sinds 1986 en is uitgegroeid tot een franchiseorganisatie met 54 vestigingen verspreid over het land. Carglass telt in Nederland 56 eigen servicecentra. Beide merken worden onder de huidige naam voorgezet. De partijen brachten geen financiële details van de overname naar buiten.

Belron is naar eigen zeggen het grootste bedrijf ter wereld op het gebied van reparatie en vervanging van autoruiten. Het is actief in 34 landen verspreid over vijf continenten en telt 26.500 werknemers die meer dan 11 miljoen klanten per jaar bedienen.

Koning naar Friesland voor Maria Louise Jaar

Koning Willem-Alexander brengt op zaterdag 20 juni een bezoek aan Leeuwarden waar de viering van het Maria Louise Jaar plaatsvindt. Hij onthult onder meer een muurschildering, waarop portretten van Maria Louise, haar man, stadhouder Johan Willem Friso van Nassau-Dietz en hun nazaten te zien zijn.

Het is 250 jaar geleden dat Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765) in de Friese hoofdstad overleed. Zij was een belangrijk persoon in de lijn van het Huis Oranje-Nassau. Maria Louise was getrouwd met Johan Willem Friso, die stadhouder was van Friesland en Groningen. Na zijn vroege dood was de prinses vele jaren regentes voor haar zoon Willem IV en later voor haar kleinzoon Willem V.

Tijdens de viering vindt ook een historische harddraverij plaats met Friese paarden. De koning overhandigt de zogeheten 'Gouden Swipe', een zweep, aan de winnaar.

Nederlandse klaagde op tijd over autobrand

Een vrouw uit Nederland heeft op tijd geklaagd bij haar garage nadat haar kort daarvoor aangeschafte auto in brand was gevlogen. Want het probleem trad binnen zes maanden na aankoop op. Het autobedrijf moet nu aantonen dat het gebrek niet al voorhanden was.

Dat stelt het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag. De rechters wijzen op de Europese regels die consumenten beschermen. Het EU-hof boog zich over de lopende Nederlandse rechtszaak van Froukje Faber, die eind mei 2008 een tweedehands auto kocht bij autobedrijf Hazet in Ochten (Gelderland). Vier maanden ontstond er tijdens een rit vuur. De auto brandde volledig uit.

De Nederlandse stelt dat ze meteen bij de garage heeft geklaagd, maar ze stuurde pas in mei 2009 een schriftelijke klacht. Volgens de garage was dat niet binnen de Nederlandse termijn van twee maanden. Maar volgens de Europese rechters is het voldoende dat ze het probleem meldde.

IKEA schroeft budget voor schone energie op

Meubelgigant IKEA geeft de komende jaren circa 1 miljard euro uit aan de ontwikkeling van hernieuwbare energie en andere maatregelen om klimaatverandering aan te pakken. Dat maakte het Zweedse concern donderdag bekend.

In de komende vijf jaar geeft het bedrijf 500 miljoen euro uit aan de ontwikkeling van windenergie. Daarbovenop volgt een investering van 100 miljoen euro voor verdere ontplooiing op het gebied van zonne-energie. Ook stelt IKEA 400 miljoen euro beschikbaar aan mensen in regio's die het hardst worden getroffen door de opwarming van de aarde.

De meubelgigant roept andere bedrijven op soortgelijke stappen te zetten. "De investering is een win-winsituatie", oordeelde IKEA-topman Peter Agnefjäll. "Goed voor de klanten, goed voor het klimaat en goed voor IKEA."

Man bedreigt treinconducteur en agent in Goes

Een vijftigjarige man uit Goes is in die plaats opgepakt nadat hij een conducteur had bedreigd. Bij zijn aanhouding gebruikte hij bovendien geweld tegen een agent. Dat meldde de politie donderdag.

De verdachte gedroeg zich woensdagavond rond 19.00 uur agressief tegen de conducteur die hem had gevraagd een lege trein te verlaten. Daarbij bedreigde hij de medewerker met de dood.

De amokmaker ging ervandoor maar de politie wist hem in een horecagelegenheid in het centrum aan te houden. Dat ging niet zonder slag of stoot: agenten moesten pepperspray en een diensthond inzetten. Pas nadat de man in zijn been was gebeten, kon hij mee naar het bureau.

Oranje blijft zesde op FIFA-ranking, België schrijft historie

Het Nederlands elftal staat op de nieuwste versie van de wereldranglijst nog steeds op de zesde plaats. Dat blijkt uit de ranking die de wereldvoetbalbond FIFA donderdag presenteerde. België is daarop geklommen van de derde naar de tweede plek, de hoogste positie ooit voor de Rode Duivels. Alleen wereldkampioen Duitsland staat nog boven de equipe van bondscoach Marc Wilmots.

België nam de tweede plaats over van Argentinië, dat zakte naar plek drie. Frankrijk is nieuw in de top tien. De ploeg van bondscoach Didier Deschamps klom van de elfde naar de negende plek, ten koste van Zwitserland.

Het Nederlands elftal kwam afgelopen maand niet in actie. Bondscoach Guus Hiddink en zijn mannen spelen in juni wel twee keer, tegen de Verenigde Staten (vriendschappelijk) en Letland (EK-kwalificatie). De tegenstanders voor plaatsing voor het EK van 2016 wisten bijna allemaal terreinwinst te boeken op de ranglijst. Tsjechië (16), IJsland (37), Letland (82) en Kazachstan (133) gingen een of meerdere landen voorbij. Alleen Turkije (57) zakte vijf plaatsen.

Tientallen doden door explosie tankstation in Accra

Een explosie bij een tankstation in de Ghanese hoofdstad Accra heeft aan ten minste 73 mensen het leven gekost. De brandweer was donderdagochtend nog bezig slachtoffers te bergen.

Volgens omwonenden schuilden veel mensen in de nacht bij het tankstation voor de regen. Waardoor de explosie is ontstaan is nog niet bekend.

Cast Knielen op een Bed Violen bekend

Gaite Jansen (Hoe Duur Was de Suiker), Bert Luppes (Flodder) en Nils Verkooijen (Achtste-groepers Huilen Niet) zijn toegevoegd aan de cast van de speelfilm Knielen op een Bed Violen, geregisseerd door Ben Sombogaart (De Tweeling). De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jan Siebelink en wordt geproduceerd door Alain de Levita en Sytze van der Laan. Eerder werd bekend dat Barry Atsma, Noortje Herlaar, Marcel Hensema en Willem Voogd te zien zijn in de film. Het scenario is geschreven door Hugo Heinen (Nova Zembla).

De film- waarvan de opnamen momenteel in volle gang zijn- vertelt het verhaal van een liefdevolle man en vader (Barry Atsma) die in handen valt van een extreem orthodox-protestantse sekte. Hij offert alles en iedereen op aan dit geloof, waaronder zijn bedrijfje en het respect van zijn jongste zoon. Maar nooit verliest hij de liefde van zijn vrouw (Noortje Herlaar). De filmopnamen duren nog tot in juli.

Jan Siebelink baseerde het boek op zijn eigen jeugd in een streng protestants gezin. Van de roman zijn meer dan 600.000 exemplaren verkocht en het won in 2005 de AKO Literatuurprijs. Het boek is vertaald en uitgegeven in Duitsland, Denemarken en Italië.

De film wordt geproduceerd door Alain de Levita van NL Film in coproductie met Sytze van der Laan van Nanook Entertainment, het Belgische Zilvermeer Productions en de KRO-NCRV, en komt tot stand met steun van Nederlands Filmfonds, Production Incentive, CoBO, Screen Flanders en de Belgische Tax Shelter.

Knielen op een Bed Violen draait in september 2016 in de bioscoop.

Is tweede klas goed genoeg voor politiek?

Binnen de Gelderlandse Provinciale Staten is ophef ontstaan over de OV-kaart die Statenleden krijgen. Niet iedereen vindt dat de tweede klas bij zijn sociale status past.

In Gelderland kregen alle Statenleden een OV-kaart voor de eerste klas. Een vrij prijzige aangelegenheid, dus de SP, Groenlinks en de PvdD vonden dat onzin. Zij kregen het voor elkaar dat dat bij een kaart voor de tweede klas blijft. De rechtse rakkers van de VVD echter vinden dat de VVD veel te goed is voor 'slechts' tweede klas, zo blijkt uit uitspraken tegen Omroep Gelderland. 'Onze mensen willen niet tweede klas reizen', aldus de VVD-fractievoorzitter van VVD Gelderland. De VVD wil nu toch proberen een eerste klas-kaart te regelen.

Wat vinden jullie, is de politiek tweede of eerste klas waard?

Bourdais: "Formule 1 alleen bezig met geld"

Coureur Sébastien Bourdais vindt dat het in de Formule 1 te veel draait om geld. De Fransman kwam in 2008 en 2009 uit voor Toro Rosso voordat hij weer in de IndyCars belandde. Daar is hij naar eigen zeggen beter op zijn plaats.

Bourdais: "Ik geniet weer volop van het racen, na mijn nare ervaringen met de Formule 1. In de IndyCar race ik nu voor een team dat een beetje als de underdog wordt gezien en vecht ik met de jongens van Penske, Andretti en Ganassi. Dat is heerlijk. In de Formule 1 maken ze zich te druk om de verkeerde dingen. Het gaat daar alleen maar om geld en status en niet meer om het racen. In de IndyCar, daarentegen, verdient niemand wat. Het gaat puur om het racen."

De Fransman won afgelopen weekend op het natte beton in Detroit de tweede race van het weekend. "In de regen rijden in Detroit is moeilijker dan rijden over welk Formule 1-circuit dan ook, inclusief de straten van Monaco. In de Formule 1 hebben ze alle circuits kapot gemaakt door alle karakter weg te nemen en er nietszeggende banen van te maken. Ik vind dat pijnlijk om te zien. Monaco is nu niets meer dan een parkeerplaats met een paar bochten."

Australië onderzoekt verdachte WK-betaling

De Australische voetbalbond ligt onder vuur vanwege een verdachte transactie, die is bekostigd met overheidsgeld dat beschikbaar was gesteld voor het WK-bid uit 2010. Justitie in Australië heeft een onderzoek ingesteld naar de 500.000 dollar (ongeveer 444.000 euro) die toen is betaald aan de CONCACAF, de federatie van voetbalbonden uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Het geld zou bedoeld zijn voor de bouw van een studiecentrum in Trinidad en Tobago.

Australië spaarde in 2010 kosten noch moeite om het WK van 2022 binnen te halen. De overheid stelde bijna 30 miljoen euro beschikbaar voor het zogeheten bid. Het leverde Australië echter slechts één stem op. De bestuursleden van de FIFA, met Jack Warner uit Trinidad en Tobago als toenmalige vice-voorzitter, kozen voor het WK van 2022 voor Qatar.

De toewijzing van de WK's van 2018 (aan Rusland) en 2022 is omgeven door de geur van omkoping en corruptie. De Zwitserse én Amerikaanse justitie hebben een onderzoek ingesteld

Formule 1-coureurs blij met input fans

De Formule 1-coureurs, vertegenwoordigd in de GPDA, zijn blij met de grote hoeveelheid fans die hun stem laten horen. In samenwerking met Motorsport.com loopt er tot en met zondag een enquête over de toekomst van de Formule 1.

GPDA-voorzitter Alex Wurz: "Het aantal deelnemers aan het onderzoek is indrukwekkend en de coureurs zijn blij dat de fans hun stem willen laten horen. Het mag met recht een wereldwijd onderzoek genoemd worden, omdat we al uit 191 landen deelnemers hebben gehad. Namens de hele Formule 1 wil ik iedereen danken voor deelname aan de enquête en de fans die nog niets ingevuld hebben oproepen dit nog te doen."

Volgens Wurz zijn de coureurs nieuwsgierig naar de uitkomsten van het onderzoek dat zeer zorgvuldig opgezet is. "Nadat het onderzoek afgesloten is duurt de verwerking van de data enkele weken. Nadat dit is gebeurd zal de GPDA de uitkomsten eerst intern bespreken, de mening van de fans zorgvuldig bekijken en op basis hiervan onze volgende stappen plannen. Wij willen zowel de financiële als sportieve impact van iedere stap van iedere aanbeveling weten. De sport en het onderliggende verdienmodel zijn zeer complex en een kleine verandering kan al een groot effect hebben."

Wurz weet dat de enquête een aantal uitkomsten kan hebben die onhaalbaar zijn. Aan de andere kant zijn er zaken die de toekomst van de sport wel kunnen hervormen, zoals bijvoorbeeld een meer interactieve manier om de Formule 1 weer te geven. Het onderzoek moet uitwijzen welke richting het op zal moeten gaan.

Jack Warner wil alles vertellen over FIFA

Jack Warner wil volledige openheid van zaken geven over de corruptie binnen wereldvoetbalbond FIFA. Dat zei de voormalige vicevoorzitter van de mondiale federatie woensdagavond tijdens een tv-uitzending in Trinidad en Tobago. Warner (72) stapte in 2011 uit de FIFA nadat zijn naam was gevallen in een groot omkoopschandaal. De zakenman en politicus uit Trinidad en Tobago behoort tot de veertien verdachten van omkoping die vorige week werden aangeklaagd door de Amerikaanse justitie.

"Ik heb lang mijn mond gehouden, uit angst voor de dag die ooit zou komen. Nu wil ik dat niet langer doen", zei Warner. "Ik wil geen geheimen meer bewaren voor mensen die mijn land willen vernietigen."

Een van de personen die moet vrezen voor een flinke smet op zijn blazoen is FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De Zwitser kondigde eerder deze week, vier dagen na zijn herverkiezing, aan toch op te gaan stappen. Volgens Warner zijn er rond de verkiezingen cheques van eigenaar gewisseld en heeft er op allerlei andere manieren beïnvloeding plaatsgevonden. Hier zijn volgens Warner documenten van die nu overgedragen worden aan de autoriteiten. "Blatter weet waarom hij ten onder is gegaan. Als iemand anders het ook weet, dan ben ik het."

David Pinto wil voor VNL in parlement

Migratie-expert David Pinto wil voor de nieuwe rechts-liberale partij Voor Nederland (VNL) de Tweede Kamer in. VNL is de beweging van Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren, die eerder uit de PVV stapten.

Volgens Joram van Klaveren wordt Pinto voorzitter van de Raad van Advies en zal hij zich namens VNL verkiesbaar stellen voor de Tweede Kamer. Recent presenteerde de gewezen advocaat Bram Moszkowicz zich als lijsttrekker van de partij. Louis Bontes was het daar niet mee eens en heeft zich inmiddels teruggetrokken uit VNL.

Pinto, die zichzelf omschrijft als migratie-expert en expert op het gebied van inburgering en diversiteit, probeerde eerder Pim Fortuyn op te volgen als lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Ook was hij al verbonden aan de PvdA, VVD en D66 en stond hij op de kandidatenlijst van de lokale partij Amsterdam leeft!

De verwachting was dat Pinto mogelijk voor de PVV actief zou worden. Zo was hij vorige week samen met Geert Wilders gastspreker bij een boekpresentatie van PVV-politicus Martin Bosma. 'De PVV wilde me ook graag op de lijst bij de volgende verkiezingen, maar uiteindelijk kan ik me meer vinden in VNL', zegt Pinto tegen de Volkskrant. Eerder stapten de oud-PVV'ers Laurence Stassen en Johan Driessen al over naar VNL.

PVV'er gepest door fractiegenoten

Opnieuw is er gedoe binnen een PVV-fractie. Het Friese statenlid Jitske Eizema voelt zich ongewenst binnen de fractie en zegt dat ze slachtoffer is van pestgedrag. Dat meldt de Leeuwarder Courant donderdag.

Eizema werd bij de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart met voorkeurstemmen gekozen. Ze stond op een onverkiesbare zevende plek, maar schoof op naar plaats twee in de eindrangschikking.

Kennelijk zaten haar drie fractiegenoten niet op Eizema te wachten. Ze voelt zich ongewenst, genegeerd en spreekt van 'financieel en procedureel pest- en huftergedrag'. Ze heeft tevergeefs een klacht ingediend bij de provinciale griffie, want die mengt zich niet in fractie-aangelegenheden.

Het statenlid vreest dat de fractie uit elkaar spat. Dat zou voor de partij van leider Geert Wilders niet bepaald de eerste keer zijn. In de vorige periode (2011 tot 2015) was er binnen elf van de twaalf provinciale PVV-fracties sprake van scheuringen, ruzies en politici die uit de partij stapten. Ook in de Tweede Kamer en het Europees Parlement zag Wilders politici vertrekken.

Galatasaray en Salzburg pakken dubbel

Galatasaray heeft woensdag de kroon gezet op een succesvol seizoen. Na de landstitel behaalde de club van middenvelder Wesley Sneijder ook de Turkse beker. In een verhitte en spannende finale won de ploeg van trainer Hamza Hamzaoglu met 3-2 van Bursaspor, dat niet kon profiteren van het thuisvoordeel in het eigen Atatürkstadion in Bursa.

Burak Yilmaz was de gevierde man bij Galatasaray. De Turkse aanvaller kwam drie keer tot scoren (1-1, 2-1 en 3-2). Voor Bursaspor waren Fernandão en Volkan Sen trefzeker. In de slotfase ontsnapte de landskampioen nog diverse keren aan de gelijkmaker.

Sneijder speelde bij Galatasaray de gehele wedstrijd. Hij reist zo snel mogelijk naar Nederland om zich bij de selectie van bondscoach Guus Hiddink aan te sluiten. Sneijder hoopt vrijdag in de oefeninterland tegen de Verenigde Staten in Amsterdam nog op enige speeltijd in Oranje.

Red Bull Salzburg heeft woensdagavond de dubbel in het Oostenrijkse voetbal geprolongeerd. De landskampioen versloeg Austria Wien in de bekerfinale met 2-0 na verlenging. In Klagenfurt kwamen Jonathan Soriano en Felipe Pires tot scoren. Salzburg speelde vanaf de 41e minuut met tien man na een rode kaart voor doelman Peter Gulacsi. Door twee gele kaarten binnen vijf minuten moest bij Austria Wien in de slotfase van de tweede verlenging ook Lukas Rotpuller van het veld.

Activision kondigt Skylanders SuperChargers aan

Activision heeft Skylanders SuperChargers aangekondigd. In dit nieuwe deel worden er auto's, boten en vliegtuigen toegevoegd waarmee je kunt spelen. Uiteraard moet je deze op de ouderwetse manier via fysieke figuurtjes uit de game inscannen.

De game wordt ontwikkeld door Vicarious Visions. De Portal Masters zijn in staat om de voertuigen te besturen, al wordt gegarandeerd dat de avonturen ook op de voet te doen zijn. Het verhaal draait om Kaos en diens laatste poging om Skylands over te nemen. Hiervoor gebruikt hij het  “Doomstation of Ultimate Doomstruction”, een gevaarlijk wapen dat de lucht opeet. Aan jou de taak om Kaos tegen te houden. De game belooft variërende gameplay, met strijd, puzzels en minigames. 

Nieuw in de game zijn de SuperChargers. Dit zijn nieuwe helden met nieuwe moves, aanvallen en wapens. Deze zijn te combineren met de voertuigen in de game, waarbij sommige een 'match' vormen, waardoor de prestaties van het voertuig en de SuperCharger verbeteren. 

"We hebben het toys-to-life genre ontworpen,” zegt Eric Hirshberg, CEO van Activision Publishing, “en we voeren het nog steeds aan doordat we continu met opzienbarende innovaties komen. Zo blijft de magie van de game met iedere nieuwe uitgave onverminderd aanwezig. Eerst brachten we actiefiguurtjes tot leven en nu met Skylanders SuperChargers komen voertuigen tot leven. We vinden het geweldig om deze games te kunnen maken. Het houdt ons jong, want om het goed te doen moet je continu het kind in jezelf blijven aanspreken. Alle kinderen hebben gefantaseerd over epische voertuigen met verbluffende mogelijkheden en van daaruit zijn ze gaan dromen over de avonturen die ze met die voertuigen konden beleven. In Skylanders SuperChargers worden die dromen werkelijkheid.

Voor de verzamelaar is er goed nieuws: alle Skylanders die tot nu toe zijn verschenen, zijn ook in dit nieuwe deel te gebruiken. Wel moet je een nieuwe portaal aanschaffen, die in het starter pack is inbegrepen. De game verschijnt 25 september voor vrijwel alle platforms. 

Texas voltrekt omstreden doodsvonnis

In Texas is de doodstraf van de 67-jarige Lester Bower ten uitvoer gebracht, ondanks twijfels over zijn schuld. Hij zou in 1983 vier mannen hebben vermoord. Bower, die zijn onschuld tot het laatst volhield, kreeg woensdag een giftige injectie toegediend.

Weinig gevangenen in de Verenigde Staten hebben zo lang in de 'wachtkamer' gezeten voordat de doodstraf werd uitgevoerd: 31 jaar duurde het. Bower is ook de oudste gevangene die is geëxecuteerd in de staat Texas sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976. In Texas zijn sindsdien 526 mensen geëxecuteerd; het hoogste aantal van alle Amerikaanse staten.

Advocaten hebben verscheidene pogingen gedaan om de veroordeling van Bower ongedaan te maken. Op de plaats waar de moorden zijn gepleegd, zijn geen vingerafdrukken van Bower gevonden. Evenmin is er een moordwapen teruggevonden en ook waren er geen getuigen. Verder zou ontlastende informatie uit het dossier zijn gehouden.

Vliegtuigje
Volgens de aanklagers heeft Bower een aannemer vermoord nadat een deal over de aankoop van een vliegtuigje misliep. Bij de hangar waar het vliegtuig stond, verschenen toen onverwacht de drie andere mannen, die ook door Bower zouden zijn doodgeschoten. Onderdelen van het vliegtuigje zijn thuis bij Bower teruggevonden. Volgens Bower waren de vier mannen in leven toen hij bij de hangar vertrok.

Bower had geen strafblad. In een interview dat deze week verscheen, zei hij nog eens dat hij de moorden niet heeft begaan en dat hij ten onrechte is veroordeeld. Bower had een vrouw en twee dochters.

Topbestuurders zorgsector blijven graaien

Topbestuurders in de zorgsector blijven vrolijk graaien. Ondanks politieke en maatschappelijke druk om de salarissen te matigen, strijken de bestuurders tonnen op. Die conclusie trekt vakbond FNV op basis van 500 jaarverslagen, zo meldt het AD.

De FNV publiceert jaarlijks de Actiz top 50, de lijst van grootverdieners in de ouderen- en thuiszorg. Hieruit komen weer de nodige staaltjes van zelfverrijking naar voren. Zo verdienden 152 zorgbestuurders afgelopen jaar meer dan de premier. Dat mag sinds 2013 wettelijk niet meer, maar veel bestuurders maken nog gebruik van een overgangsregeling.

Het AD tekent alvast wat schrijnende gevallen op. Bestuursvoorzitter Wander Blaauw van Zorgpartners Friesland, bijvoorbeeld. De thuiszorgtak draaide in 2014 verlies en de organisatie bereidt het ontslag van 100 medewerkers voor. Toch liet Blaauw zich een loonsverhoging van 3.000 euro uitkeren. Hij ontving afgelopen jaar 392.928 euro en voert daarmee de Actiz-lijst aan.

Bestuursvoorzitter Erik Kuik van Zorggroep Alliade in Heerenveen ontsloeg afgelopen bijna tweehonderd medewerkers, maar ving zelf 15.000 euro meer loon (271.080 euro in totaal). Die opslag had hij wel verdiend. Thebe Thuiszorg in Brabant zette door een faillissement tweeduizend mensen op straat. Maar bestuurder Rob Stam kreeg 224.195 euro; 6.000 euro meer dan in 2013.

'Fit For Free moet ex-klanten terugbetalen'

Fit For Free moet het geld dat de sportschool na beëindiging van het abonnement bleef innen, terugbetalen aan alle gedupeerden. Dat vindt de Consumentenbond na een uitspraak van de kantonrechter. Zo niet, dan overweegt de bond juridische schappen.

Sporters die een abonnement bij Fit For Free afsloten werden tot januari 2015 automatisch abonnee van een kortingsprogramma. Dit was gekoppeld aan de ledenpas. Fit For Free vindt dat klanten die hun sportschoolabonnement opzegden daarnaast ook het kortingsprogramma moesten opzeggen. Wie dat niet deed, bleef 2,95 per maand betalen.

Een ex-abonneehouder spande een rechtszaak aan is door de kantonrechter in het gelijk gesteld. Volgens de rechter heeft de fitnessketen ten onrechte de kosten van het kortingsprogramma geïnd. Fit For Free moet het geld inclusief incassokosten terugbetalen aan de de eiser.

De Consumentenbond vindt nu dat Fit For Free niet alleen die ex-klant moet terugbetalen, maar ook de honderden oud-abonnees die zich met klachten bij de bond hebben gemeld. Doet Fit For Free dat niet, dan neemt de Consumentenbond juridische stappen.

Bijna 200 miljoen kijkers voor Songfestival

Over heel de wereld hebben 197 miljoen mensen naar de afgelopen editie van het Eurovisie Songfestival gekeken. Dat is 2 miljoen meer dan vorig jaar, zo blijkt uit cijfers die de organisatie van het jaarlijkse liedjesevenement online heeft gedeeld.

Er werd vanuit veertig landen gekeken naar de drie liveshows op 19, 21 en 23 mei in Wenen. De finale op 23 mei had een gemiddeld kijkersaandeel van 39,6 procent, een stijging van 6 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aandeel van jongere kijkers tot 24 jaar is ook gestegen. Met 44,8 procent is dit 8 procentpunt hoger dan een jaar eerder.

Het grootste kijkersaandeel werd bereikt in IJsland, waar 95,5 procent van alle televisiekijkers hun tv hadden afgestemd op het Songfestival. In Zweden, het winnende land, was het aandeel 85,6 procent. Ook in gastland Oostenrijk werden recordcijfers behaald. Bijna 60 procent van de Oostenrijkers keek op tv naar de finale.

In Nederland werd de finale door bijna twee miljoen mensen bekeken. Dat cijfer is lager dan vorig jaar, omdat Nederland deze keer de finale niet bereikte. Ruim drie miljoen mensen zaten voor de buis tijdens de eerste halve finale, waarin Trijntje Oosterhuis optrad. Bijna een miljoen mensen keken naar de tweede halve finale.

Extremist Boston wilde Pamela Geller doden

De 26-jarige moslimextremist die dinsdag door de politie in Boston werd doodgeschoten, had grootse plannen. Hij wilde activiste Pamela Geller onthoofden, meldt CNN. Geller organiseerde de bijeenkomst in Garland waar vorige maand twee mannen het vuur openden, kort nadat spreker Geert Wilders was vertrokken.

De politie hield beveiligingsmedewerker Usaamah Rahim al langere tijd in de gaten. Uit gegevens van internetwinkel Amazon bleek dat Rahim messen had gekocht. De FBI onderschepte telefoongesprekken waarin hij met een vriend plannen besprak om Pamela Geller te onthoofden. Maar dat bleek niet eenvoudig. 'Zo lang kan ik niet wachten', zei Rahim.

Daarom besloot hij zich op de politie te richten. 'Ik ga achter die jongens in het blauw aan, omdat zij het makkelijkste doelwit zijn', zei hij. Niet veel later kwamen agenten hem op straat tegen. Hij trok een mes toen agenten hem aanspraken, waarop hij werd doodgeschoten.

Wilders
De 56-jarige Pamela Geller geldt als een geestverwant van Geert Wilders. Ze is voorzitter van het American Freedom Defense Initiative. Geller organiseerde de expositie van Mohammed-cartoons op 3 mei in Garland (Texas), waar Geert Wilders de belangrijkste spreker was. Kort nadat Wilders was vertrokken, openden twee mannen het vuur. Ze werden doodgeschoten.

Geller, die tegenwoordig een leger van beveiligers om zich heen heeft, reageerde tegenover CNN op de berichtgeving. 'Ze hadden het op mij gemunt omdat ik de islamitische wetten tegen godslastering heb overtreden. Ze willen iedereen doden die niet hun bevelen opvolgt en die niet vrijwillig gehoorzaamt aan hun wetten. Verzetten we ons tegen deze wreedheid of buigen we het hoofd en houden we voortaan onze mond?'

Gesprekken Griekenland later voortgezet

De hoofdrolspelers in de Griekse schuldencrisis praten de komende dagen verder om tot een overeenkomst te komen. Die afspraak maakten de betrokkenen in de nacht van woensdag op donderdag na extra overleg in Brussel.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie had de Griekse premier Alexis Tsipras voor het gesprek uitgenodigd. Ook Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem schoof aan. De bedoeling was om de onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun vlot te trekken. Die onderhandelingen duren al maanden.

Het ingelaste overleg eindigde rond 01.00 uur, gevolgd door een korte verklaring: 'Het was een goede, constructieve bijeenkomst. Vooruitgang is er geboekt in het begrijpen van elkaars positie op de basis van verschillende voorstellen. Intensief werk zal worden voortgezet.'

Voorstellen
Tijdens het overleg in Brussel, waarbij de Europese Commissie zich als een bemiddelaar opstelde, lagen verschillende voorstellen op de tafel. De geldschieters waren de afwachtende houding van Athene meer dan zat. Ze kwamen met hun voorstel met minimumeisen aan hervormingen. Griekenland op zijn beurt kwam ook met een plan.

Zonder een compromis over verdere steun aan Griekenland lijkt een bankroet van het Zuid-Europese land nabij. De schatkist is nagenoeg leeg en Griekenland moet in juni voor circa 1,6 miljard euro aan leningen terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

'Bud Bundy' verwacht dochtertje

David Faustino verwacht een dochtertje met zijn vriendin Lindsay Bronson. Dat bevestigde de 41-jarige acteur, die vooral bekend is van zijn rol als Bud Bundy in de sitcom Married With Children, aan Us Weekly.

Faustino liet vorige maand via Twitter al weten dat hij vader wordt, maar kon nu bevestigen dat het een meisje is. 'Het wordt een meisje, het is te gek en spannend!' Het stel heeft al bekendgemaakt wat de naam van hun dochtertje wordt: Eva.

Faustino was tot 1997 elf seizoenen lang te zien in Married With Children. Tegenwoordig werkt hij als dj.

Chafee vierde presidentskandidaat Democraten

Lincoln Chafee heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de Democratische nominatie voor het Amerikaanse presidentschap, meldt NRC. De voormalige gouverneur van Rhode Island is de vierde die zich in de strijd mengt. Hillary Clinton, Bernie Sanders en Martin O'Malley gingen hem voor.

Chafee is bij de Democraten een vreemde eend in de bijt, want tussen 1999 en 2007 was hij namens de Republikeinse Partij senator. Daarna werd hij onafhankelijk gouverneur. Nadat hij zich niet herkiesbaar stelde, liep zijn termijn in januari dit jaar af.

Irak
De 62-jarige Chafee maakte zijn gooi naar het Witte Huis woensdag bekend tijdens een toespraak in het George Mason Center for Politics & Foreign Relations in Arlington. Hij staat te boek als een criticus van Hillary Clinton. Mede omdat zij instemde met de Irak-oorlog zou haar beleid te veel lijken op dat van oud-president George W. Bush. Chafee vindt dat Clinton zich met haar stem heeft gediskwalificeerd voor het presidentschap.

Deskundigen verwachten dat Chafee geen enkele kans maakt tegen Hillary Clinton. Die zou meer te duchten hebben van de andere kandidaten Bernie Sanders en Martin O'Malley. Zelfs in zijn eigen staat Rhode Island is Chafee niet erg populair.

Metriek stelsel
In zijn toespraak zei Chafee onder meer dat Edward Snowden moet kunnen terugkeren naar de Verenigde Staten en dat het land zich moet bezinnen op de strijd tegen drugs, zo meldt NBC News. Zijn meest opvallende voorstel is dat de Amerikanen hun maatsysteem (met onder meer inch, foot, yard, mile, pound en stone) moeten inruilen voor het metrieke stelsel. 'Let's join the rest of the world and go metric', aldus Chafee.

Chafee Announcement To Run For President 2016 from Lincoln Chafee on Vimeo.

FIFA kocht Ierland af voor WK 2010

Ierland is na de play-offs voor het wereldkampioenschap 2010 afgekocht door wereldvoetbalbond FIFA voor vijf miljoen euro, zo heeft het Ierse RTE afgelopen vrijdag boven water gehaald. Het land liep kwalificatie voor het eindtoernooi in Zuid-Afrika mis nadat de Fransman Thierry Henry na een handsbal William Gallas liet scoren.

Ierland tekende protest aan tegen de beslissing van de scheidsrechter en wilde als 33e land naar het WK. John Delaney, voorzitter van de Ierse voetbalbond FAI liet weten: "We voerden destijds een rechtszaak tegen de FIFA. We hebben destijds een schikking getroffen, maar er hoefde zeker geen gunst tegenover deze schenking te staan."

RTE vroeg Delaney naar de inhoud van het akkoord: "De inhoud van het akkoord is op dit moment vertrouwelijk, maar het enige dat ik erover kan zeggen is dat we op geen enkel moment Blatter hebben gesteund. Daar zijn wij door de jaren heen consequent in geweest en ik ook."

Volgens Delaney is de geloofwaardigheid van de FAI niet in het geding. "Wij besturen op een zeer open en transparante manier. Onze leden zijn blij met de manier waarop de bond geleid wordt. Wij hebben het spel de afgelopen tien, twaalf jaar behoorlijk ontwikkeld. 450.000 mensen trappen in ons land ieder weekend een balletje, dus ik denk dat wij het prima doen."


De hand van god van Henry in 2009 (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.