FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 oktober 2014

OM legt zaak onbestrafte wiettelers voor aan hof

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep in de zaak tegen de principiële wiettelers uit Bierum. Dat laat justitie donderdag weten via Twitter. De rechtbank in Groningen besloot donderdag een stel uit Bierum niet te bestraffen voor jarenlange wietteelt. Tegen de man van 49 en vrouw van 39 jaar waren werkstraffen tot 180 uur geëist.

Het tweetal, dat zich al jaren hard maakt voor het legaliseren van het telen van softdrugs, werd wel schuldig bevonden aan het telen, vervoeren en verkopen van grote hoeveelheden marihuana. Maar omdat ze op verantwoorde wijze hebben geteeld, legde de rechtbank ze geen straf op. De twee telen wiet op biologische wijze, knoeien niet met de elektriciteit en dragen belasting af.

Britse patholoog bestudeert zaak doodgeschudde baby

De Britse patholoog Christopher Milroy wordt ingeschakeld om de zaak rond een doodgeschudde baby uit Utrecht te bestuderen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald.

De in Canada werkzame Milroy is een expert op het gebied van het zogenoemde shaken-babysyndroom in combinatie met genetische afwijkingen. Hij werd vorig jaar al als expert gehoord in de zaak rond de doodgetrapte grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Baby Cherise overleed vorig jaar oktober binnen een maand na de geboorte. Het Openbaar Ministerie verwijt de vader dat hij zijn kind hard door elkaar heeft geschud, wat zou hebben geleid tot de dood van het meisje.

De advocaat van de verdachte, Yehudi Moszkowicz, zegt dat de dood ook kan zijn veroorzaakt door een genetische afwijking die een arts later ontdekte. Moszkowicz diende daarom begin deze maand een verzoek in bij de rechtbank om Milroy in te schakelen.

Milroy gaat kijken naar de eerdere bevindingen van een Nederlandse patholoog, licht een woordvoerder van de rechtbank toe. De deskundige maakt een rapportage en komt in principe niet voor de zaak naar Nederland.

Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.

George Baker komt met jubileumalbum

George Baker brengt ter ere van zijn zeventigste verjaardag en zijn 45-jarige jubileum als artiest een nieuw album uit. Het album draagt de titel Seventy, laat zijn management donderdagmiddag weten. Baker heeft alle nummers zelf geschreven.

Seventy komt op 7 november uit, maar vanaf vrijdag is de eerste single, Around and Around, al verkrijgbaar. Bij het album wordt ook een extra cd toegevoegd met zes nummers die enkele jaren geleden werden opgenomen voor NPO Radio 5 met het New Symphonic Ochestra.

Ook de klassieker Little Green Bag, die Baker voor het eerst in 1969 opnam, is als bonustrack op het album te horen. Hij nam eerder dit jaar al een nieuwe versie op met Douwe Bob voor de actie Cordaid Mensen in Nood.

Kabinet gaat praten over verzekering ebola-artsen

Het kabinet gaat in overleg met hulporganisaties en verzekeraars om te kijken hoe het verzekeren van hulpverleners in ebolagebieden goed kan worden geregeld. Een woordvoerder van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) bevestigt donderdagavond een bericht daarover van de NOS.

De eerste verantwoordelijkheid voor het uitzenden van hulpverleners ligt volgens de woordvoerder bij de hulporganisatie en de verzekeraar, maar de overheid zou zich verplicht voelen hulpverleners die in de problemen komen 'optimaal' te helpen. Alle betrokken partijen zouden hebben gezegd een constructieve rol te spelen.

De hulpverleners die willen afreizen zouden momenteel geen aanvullende verzekering kunnen afsluiten, waardoor hun werkgevers bij een ebolabesmetting op zouden draaien voor de hoge kosten van repatriëring. Hoofd afdeling gezondheidszorg bij hulporganisatie Cordaid zegt tegen de NOS de kwestie schandalig te vinden.

Cordaid heeft net besloten een aantal hulpverleners naar Sierra Leone te sturen. "Ook wij lopen tegen het probleem van verzekering en repatriëring aan. Er wordt opgeroepen om mensen in te zetten om landen als Sierra Leone, Guinee en Liberia te ondersteunen. Als dan verzekeraars hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet nemen, dat vind ik eigenlijk schandalig.

Rutte vraagt Poetin om medewerking rond MH17

Premier Mark Rutte (VVD) heeft donderdag in Milaan bij de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op maximale medewerking bij de afwikkeling van de vliegramp met vlucht MH17. Dat meldt Rutte donderdagavond op Twitter.

Rutte is in het Italiaanse Milaan voor de Europa-Azië-top. Tijdens die top, die ook vrijdag nog plaatsvindt, spreken de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie en Aziatische landen met elkaar over verdere samenwerking.

Het Kremlin meldde woensdag dat Poetin zich in de gesprekken met westerse staatshoofden zou richten op de onrust in Oekraïne. Poetin had zich sinds afgelopen juni niet meer laten zien bij de Europese Unie.

Bij de vliegramp in het oosten van Oekraïne kwamen 17 juli alle 298 inzittenden van vlucht MH17 om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Spannende trailer voor Dying of the Light

Er is een indrukwekkende eerste trailer verschenen voor de thriller Dying of the Light. In de film van regisseur Paul Schrader zien we Nicholas Cage als Evan Lake, een oudere CIA-agent die strijdt tegen zijn dementie en mentale problemen. Als hij er achterkomt dat zijn grote vijand Muhammed Banir nog in leven is, wordt hij niet geloofd door zijn collega's bij de CIA. Voor Lake zit er niks anders op dan om zelf op jacht te gaan.

Naast Cage zien we onder meer Anton Yelchin, Alexander Karim en Irène Jacob in de belangrijkste rollen. Mensen die de film willen zien moeten nog wel wat geduld moeten hebben. Dying of the Light draait namelijk pas vanaf 27 augustus 2015 in de bioscoop.


"There are two kinds of men in this world: Men of action - and everyone else"

Unox stopt als sponsor marathonschaatsen

Unox stopt na het komend seizoen als sponsor van het marathonschaatsen. Dit heeft de KNSB vandaag bekendgemaakt.

Komend seizoen zal Unox naast KPN nog fungeren als co-sponsor. Met het stopzetten van de sponsoring komt er een einde aan een jarenlange samenwerking. Al in de jaren negentig was Unox sponsor van de Marathon Cup en de klassiekers op natuurijs. Daarnaast was Unox de afgelopen schaatsseizoenen samen met KPN al sponsor van het KNSB-natuurijscircuit in Nederland middels de natuurijsvierdaagse, de KNSB-toertochten en het KPN NK Natuurijs.

Als reden wordt door Unilever, het moederbedrijf, opgegeven dat het het merk het hele jaar door wil promoten. "Aan alles komt een eind, zo ook aan deze lange samenwerking met de KNSB. Wij claimden met Unox de winter, maar dat heeft, zeg maar, zijn uitwerking gehad. We willen Unox meer door het hele jaar heen als merk gaan promoten. Maar we gaan er eerst nog een fantastisch schaatsseizoen van maken", aldus Aleksander Fiege, Marketing Director Soup & Meat bij Unilever.

De KNSB vindt het uiteraard jammer, maar is ook blij dat ze dit seizoen nog als sponsor verbonden blijven. "Het is super dat Unox als oer-Hollands merk ook het komende seizoen co-sponsor is van het marathonschaatsen. Dat dit tevens een afscheidsjaar wordt, is natuurlijk jammer. Maar het is goed dat Unilever dat nu al aangeeft, want dat geeft de KNSB de mogelijkheid om nu al op zoek te gaan naar een opvolger. De marathonsport biedt volop kansen voor nieuwe toetreders met gegarandeerde NOS-uitzendingen."

Nieuwe iMac 'scherpst van alle computers'

Apple heeft een nieuwe versie van zijn desktopcomputer iMac gepresenteerd. De Retina iMac heeft een scherm met 14,7 miljoen pixels. Met die 5K-resolutie is dit volgens Apple de computer met 'de hoogste schermresolutie'.

"Je gelooft je ogen niet," aldus Apple-bestuursvoorzitter Tim Cook tijdens de presentatie van de nieuwe iMac. Het scherm heeft zeven keer meer beeldpunten dan de huidige full-hd-televisies. Toch zou het scherm dertig procent minder stroom verbruiken dan het vorige iMac-model. De nieuwe iMac is in Nederland beschikbaar vanaf 2629 euro.

Apple kondigde ook een nieuwe versie van de goedkopere desktopcomputer Mac Mini aan. Die beschikt over snellere hardware. Volgens Apple is dit de 'zuinigste desktopcomputer ter wereld'. De prijzen beginnen bij 512 euro.

Apple iMac

Lik op stuk voor tattoo- en piercingstudio's

Als een tattoo- of piercingstudio de hygiëne-eisen aan zijn laars lapt, krijgt de shop voortaan direct een boete. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) donderdag weten. De eerste boete bedraagt 525 euro en kan worden verdubbeld als na herinspectie blijkt dat er nog geen verbetering is.

De waakhond hoopt dat tatoeëerders en piercers door deze maatregel uit zichzelf hygiënischer gaan werken en niet pas na een schriftelijke waarschuwing.

De NVWA voerde in 2012 en 2013 meer dan tweehonderd onaangekondigde inspecties uit bij tattoo- en piercingshops. In 75 shops stuitten de inspecteurs op tekortkomingen, variërend van het ontbreken van de hygiënevoorschriften tot het gebruik van naalden en piercings waarvan niet kon worden aangetoond dat ze steriel waren. Na herinspecties waren bijna alle tekortkomingen verholpen.

De onaangekondigde hygiëne-inspecties zijn een aanvulling op de driejaarlijkse inspecties van de GGD die wel vooraf worden aangekondigd. De NVWA wil op deze manier controleren of tussen de bezoeken van de GGD-inspecteurs ook hygiënisch wordt gewerkt. Alle tatoeëerders en piercers moeten sinds 2007 in het bezit zijn van een vergunning die aantoont dat in de shop volgens de hygiënerichtlijnen van de NVWA wordt gewerkt.

A12 dicht na ongeluk met vrachtwagen

De A12 tussen Utrecht en Arnhem is in beide richtingen afgesloten, nadat een vrachtwagen een portaal met matrixborden heeft geramd. Het portaal staat op instorten. De verwachting is dat de afsluiting tussen Maarsbergen en Driebergen nog tot vrijdag 05.00 uur duurt, meldt de ANWB donderdagavond.

De vrachtwagenchauffeur is zwaargewond afgevoerd. Files door het ongeluk staan er niet, mede doordat er weinig verkeer op de weg is, zegt een woordvoerder van de ANWB. Het verkeer wordt omgeleid.

Palestijnse tiener doodgeschoten op Westoever

Israëlische soldaten hebben tijdens een confrontatie met betogers op de Westelijke Jordaanoever een 13-jarige Palestijnse jongen doodgeschoten. Dat heeft de Palestijnse politie donderdag gezegd.

Betogers in het dorp Beit Lykia, in de buurt van Ramallah, bekogelden drie Israëlische legerjeeps met stenen en een molotovcocktail, waarop de militairen het vuur openden.

Volgens een arts was de 13-jarige jongen drie keer in zijn borst getroffen. Hij overleed na twee uur aan zijn verwondingen.

Flikken Maastricht wint Gouden Televizier-Ring

De politieserie Flikken Maastricht van de TROS heeft donderdagavond de Gouden Televizier-Ring 2014 gewonnen. Hoofdrolspelers Victor Reinier en Angela Schijf kregen in theater Carré in Amsterdam de onderscheiding voor het beste tv-programma van het afgelopen seizoen uit handen van Ilse DeLange.

"Tweede worden is ook best mooi, hoor", grapte de zangeres vlak voordat ze de gouden envelop opende, refererend aan haar tweede plek met The Common Linnets op het Eurovisie Songfestival.

Met 46 procent van de stemmen was Flikken Maastricht veruit de winnaar en werden de misdaadserie Penoza van de KRO en het programma Syndroom van RTL 4 gepasseerd. Flikken Maastricht werd al eens eerder genomineerd. Penoza en Syndroom maakten voor het eerst kans op de onderscheiding.

De Gouden Televizier-Ring is een publieksprijs georganiseerd door de tv-gids Televizier. Dit jaar kwamen ruim 725 duizend stemmen binnen, maar liefst 45 procent meer dan vorig jaar. Toen ging Wie is de Mol? er, na zeven keer genomineerd te zijn, met de Gouden Televizier-Ring vandoor.

Koeman over Oranje: "Niet mijn probleem"

Ronald Koeman voelt er niets voor om het Nederlands elftal uit het slop te trekken. De KNVB hoeft niet bij de trainer van Southampton aan te kloppen. Koeman gold een jaar geleden als topfavoriet om Louis van Gaal op te volgen als bondscoach, maar de voetbalbond koos uiteindelijk voor Guus Hiddink.

Een verkeerde keuze, zo concluderen critici na de teleurstellende start. Mocht de KNVB van gedachten veranderen, dan hoeft de bond niet meer bij Koeman aan te kloppen. Die kans is verkeken. "Ik had interesse in die baan", blikt Koeman terug in gesprek met De Telegraaf.

"Toen ik aan het einde van vorig seizoen wegging bij Feyenoord was ik in beeld. Maar de bond koos voor Hiddink. Nu hoeft het van mij niet meer, want ik ben coach van Southampton. Als ze me willen, moeten ze wachten, want het liefst dien ik hier mijn hele contract uit. Er is geen enkele kans dat ik hier nu wegga."

Hiddink maakt met Oranje een rampzalige start van zijn tweede termijn als bondscoach van Nederland door. Van zijn eerste vier wedstrijden aan het roer werden er drie verloren. Alleen Kazachstan werd met moeite aan de kant gezet.

Die prestaties zijn voer voor critici als Ronald de Boer, die vanaf het begin al vraagtekens plaatste bij de keuze voor Hiddink. "Ronald zei een jaar geleden hetzelfde, omdat er toen verbaasd werd gereageerd op de aanstelling van Hiddink", aldus Koeman. "Nu is de discussie er weer, omdat Oranje slecht draait. De teleurstelling bij het publiek in Nederland is groot. Maar het is niet mijn probleem."

Hatred: zinloos geweld naar nieuw niveau

We hebben door de jaren heen veel zinloos geweld gezien in games. Denk bijvoorbeeld aan Manhunt, Grand Theft Auto of Postal. Er is nu een nieuwe speler op de markt: Hatred. De game doet eerdergenoemde titels verbleken. De reden? Het doel in Hatred is zinloos geweld.

Hatred is de eerste titel van Poolse ontwikkelaar Destructive Creations. In Hatred speel je in plaats van de good guy een zwartgallige, doorgedraaide massamoordenaar met een hekel aan mensen en de wereld op zich. Het verschil met bekende games die ook zinloos geweld bevatten, is dat het daar in de meeste gevallen optioneel is en niet het doel zelf: Hatred draait om het in koele bloede vermoorden van onschuldige burgers. Vrouwen, joggers, politieagenten; iedereen moet het ontgelden, ook al smeken ze om hun leven.

De game heeft veel stof doen opwaaien op social media. Mensen vallen over elkaar heen om de game te veroordelen vanwege het buitenproportionele en vooral zinloze geweld. Ook op verschillende gamewebsites komen talloze reacties binnen van mensen die zeggen een misselijk gevoel of koude rillingen te hebben gekregen van de trailer.

Bekijk de trailer hieronder. De video is zoals je inmiddels wel snapt zeer ongeschikt voor zwakke magen of mensen die zinloos geweld niet kunnen verkroppen.

"Etappekoers op de Krim kan Ronde van Peking vervangen"

Een etappekoers op de Krim zou de plek van de Ronde van Peking op de wielerkalender in kunnen nemen. Dat zegt Viatcheslav Ekimov, de manager van de Russische World Tour-ploeg Katusha. De Ronde van Peking sloot dinsdag haar laatste editie af, want volgend jaar staat de koers niet meer op de World Tour-kalender.

"Ik heb al vaak gezegd dat Rusland een unieke kans heeft om een dergelijke wedstrijd te organiseren", aldus Ekimov tegenover Russische media. "De Krim zou hier een goede kandidaat voor zijn, zeker nu Peking niet meer op de kalender staat. Het is dan ook gelijk duidelijk wanneer de wedstrijd plaats kan vinden: In oktober, dan is het schitterend weer op de Krim en er zijn genoeg hotels beschikbaar." Ekimov zegt te verwachten dat de toppers in het wielrennen er geen problemen mee zouden hebben om op het betwiste grondgebied te koersen. 

Guardiola: "Ik walg van tiki-taka"

Pep Guardiola liet Barcelona snel combinatiespel spelen, maar de term 'tiki-taka' gebruikt hij liever niet. Dat zegt hij in zijn autobiografie, die onlangs is verschenen. Het boek, geschreven door journalist Marti Perarnau, gaat over het eerste jaar van Guardiola bij Bayern München.

Na een moeizame zege op 1. FC Nürnberg vertelde de trainer zijn spelers: "Ik walg van al dat passen om het passen, het zogenaamde tiki-taka. Het is zo'n onzin en het heeft geen enkel doel. Je moet de bal passen met een duidelijke intentie, met de bedoeling om uiteindelijk een doelpunt te maken", aldus de succesvolle Spaanse trainer. "Het gaat er niet om dat je zomaar de bal rondspeelt."

De volgende dag ging hij er tijdens een bespreking met zijn spelers nog dieper op in. "Jullie moeten in jullie eigen DNA graven. Ik haat tiki-taka. Dat betekent namelijk dat je de bal zonder een duidelijke intentie rondspeelt. En dat is zinloos."

"Barcelona speelde geen tiki-taka, dat is gewoon verzonnen. Jullie moeten daar geen woord van geloven. Bij alle teamsporten gaat het erom dat je één kant van het veld overbelast, zodat de andere kant van de opponent zwakker wordt. Als we dat hebben gedaan, vallen we aan en scoren we vanaf de andere kant."

Ben Affleck ook als Batman in Justice League

Nog voordat Ben Affleck goed en wel als Batman in de bioscoop of zelfs in een trailer is te zien, heeft hij al getekend voor een volgende film waarin hij de gemaskerde superheld speelt. Affleck neemt ook in het superheldenepos Justice League Part One weer de rol van miljardair Bruce Wayne en zijn alter ego Batman op zich, heeft producent Warner Bros in een verklaring laten weten.

De eerste keer dat de 42-jarige Affleck als Batman te zien zal zijn, is in Batman vs. Superman: Dawn of Justice, die in 2016 verschijnt. Hierin neemt Henry Cavill, net als in Man of Steel, weer de rol van Superman op zich. Het verhaal gaat over een oude Batman die de jonge, naïeve Superman onder zijn hoede neemt. Ook Cavill tekende voor de eerste Justice League-film. Waar die film over gaat, is nog onbekend.

De keus voor Affleck als Batman in nog een film lag zeker niet voor de hand. De acteur kreeg in augustus, vlak na de bekendmaking, via internet stevige kritiek te verduren van briesende fans. "Ik ben een grote jongen en ik ben ook wel wat gewend", zei Affleck een maand later in de talkshow van Jimmy Fallon. "Ze hadden me gewoon aangeraden om de eerste paar dagen niet op internet te surfen. Maar ik ben toch gaan kijken en de eerste reactie onder het nieuwsbericht was 'Neeeeeeeeeeeeee'."

Toch heeft Affleck zich niet uit het veld laten slaan. De acteur heeft zo'n vijftien kilo aan spiermassa gekweekt, en nu dus bijgetekend voor een tweede film.

Familie Kremers daagt OM voor mensenrechtenhof

De advocaat van de familie van Kris Kremers daagt de Panamese justitie voor het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens. Dat bevestigt de raadsman, Enrique Arrocha, donderdag. Hij vindt dat het Openbaar Ministerie 'niet capabel' is en 'een gebrek aan interesse' heeft getoond in de zaak van Kremers en Lisanne Froon.

Arrocha liet zich al vaker kritisch uit over het onderzoek naar de dood van de Nederlandse vrouwen, die op 1 april voor het laatst rond de plaats Boquete werden gezien. In juni werden in onherbergzaam gebied resten van de twee gevonden, maar de precieze doodsoorzaak is nog onduidelijk.

De raadsman stelt dat de analyse van het dna-onderzoek van het OM niet volledig is. Zo zou er informatie ontbreken over de kleding van de vrouwen. Bovendien wil Arrocha dat er aanvullend onderzoek komt. De advocaat kan niet zeggen wanneer hij de klacht precies zal indienen.

OM: deelname aan strijd tegen IS strafbaar

Nederlanders die in Irak en Syrië deelnemen aan de gewapende strijd tegen Islamitische Staat zijn in beginsel strafbaar. Dat maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend.

Nederlanders die "actief deelnemen" aan het conflict kunnen strafbaar worden gesteld voor oorlogsmisdrijven, maar ook voor moord, doodslag, vrijheidsberoving en mishandeling. Eventuele vervolging hangt af van de omstandigheden waaronder de misdrijven zijn gepleegd, aldus het OM. Er kan volgens het OM bijvoorbeeld sprake zijn van noodweer.

Ook de drie leden van motorclub No Surrender, die aan de zijde van de Koerden zouden meevechten tegen IS, kunnen worden vervolgd voor misdrijven. Dat is niet anders nu Nederlandse strijdmachten aan het conflict deelnemen, aldus het OM.

OM: deelname aan strijd tegen IS strafbaar
OM: deelname aan strijd tegen IS strafbaar (Foto: ANP)

Actrice Elizabeth Peña (55) overleden

Elizabeth Peña is afgelopen dinsdag op 55-jarige leeftijd overleden. De Cubaans-Amerikaanse actrice overleed in Los Angeles na een kort ziekbed, heeft haar manager bekendgemaakt.

Peñas carrière in Hollywood beslaat vier decennia met rollen in films als Lone Star, La Bamba, Down and Out in Beverly Hills, Jacob's Ladder en Rush Hour. Op tv was ze te zien in series als L.A. Law en Modern Family.

Peña laat een man en twee kinderen achter.

Jerry Springer lijstduwer in Ohio

Jerry Springer zet zich in voor Nina Turner uit Ohio, kandidaat voor de post van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken. "Ik geloof hier gewoon helemaal in", zei de 70-jarige talkshowpresentator. "Ik weet dat het afgezaagd klinkt, maar ik heb geen verborgen motief. Niemand heeft me een baantje aangeboden."

Springer, vooral bekend van enkele spraakmakende talkshows op de Amerikaanse tv, heeft zelf ook een politiek verleden in Ohio. Zo was hij er van 1977 tot 1978 burgemeester van Cincinatti, en deed hij begin jaren zeventig een gooi naar het gouverneurschap van de staat. Ook zat hij vanaf 1971 in het stadsbestuur, waar hij in 1974 besloot uit te stappen nadat hij had toegegeven een prostituee te hebben ingehuurd.

Toch ziet Springer zichzelf nog steeds als een effectieve lijstduwer. "Ik kan veel betekenen voor kandidaten zonder zelf mee te doen in de race", liet hij weten.

Een woordvoerder van de Republikeinen laat evenwel weten dat Springer wat hem betreft zich niet met het politieke bestel moet bemoeien. "Mensen associëren de Democraten nu met twee mensen: gouverneurskandidaat Ed FitzGerald en Jerry Springer. Misschien moet Ed maar bij Jerry in het programma gaan zitten, dan kunnen ze bespreken hoe je niet campagne moet voeren."

Zes wietplantages in recreatiepark Tienhoven

Bij een inval in woningen op een recreatiepark in het Utrechtse Tienhoven zijn donderdag zes wietplantages gevonden. In de woningen stonden duizenden marihuanaplanten. Vier mannen en drie vrouwen zijn aangehouden, meldt de politie.

De actie begon om 07.00 uur in het park aan de Westbroekse Binnenweg. Voor de plantages in de zes woningen werd stroom afgetapt. Alle apparatuur voor de kwekerijen is in beslag genomen. De planten zijn vernietigd.

Apple lanceert dunste iPad ooit

Apple heeft twee nieuwe iPads aangekondigd. De iPad Air 2 en de iPad Mini 3 zijn sneller en dunner geworden - de iPad Air 2 is nog maar 6,1 millimeter dik. Beide tablets hebben vingerafdrukscanners in de thuisknop gekregen.

De TouchID-vingerafdrukscanner is al te vinden in recente iPhones, maar zat tot nu toe nog niet in Apple's tablets. De vingerscanner maakt het mogelijk om apparaten te ontgrendelen met vingerafdrukherkenning. Ook wordt de vingerafdruk gebruikt bij betalingen met Apple's nieuwe betaalsyteem Apple Pay, dat maandag in de Verenigde Staten van start gaat.

Ook de camera's in de iPads zijn verbeterd. De nieuwe tablets werken met het systeem iOS 8.1. Deze nieuwe update is vanaf maandag ook beschikbaar voor huidige iPhones en iPads.

Brama tekent bij PEC Zwolle

Wout Brama vervolgt zijn loopbaan bij PEC Zwolle. De 28-jarige middenvelder tekent een contract tot het einde van het seizoen, meldt de bekerwinnaar donderdag. Brama speelde negen jaar voor FC Twente, maar vertrok deze zomer transfervrij uit Enschede.

"Door mijn overgang naar PEC Zwolle heb ik een mooie kans om weer wedstrijdritme op te doen", laat Brama weten, die bijna het gehele vorige seizoen miste door een voetblessure. "Ik heb nog altijd de wens om in het buitenland te voetballen, alleen twijfelden de clubs die nu geïnteresseerd waren aan mijn fitheid."

Brama en Zwolle gaan in de winterstop om tafel om de samenwerking te evalueren. De Almeloër, die drie keer uitkwam voor het Nederlands elftal, staat vrijdag al op het trainingsveld in Zwolle.

"Wout Brama is een absolute kwaliteitsinjectie", vertelt technisch directeur Gerard Nijkamp. "Zowel voetbaltechnisch als met zijn ervaring is hij een toegevoegde waarde voor ons. Belangrijk daarbij is natuurlijk wel dat hij snel wedstrijdfit wordt."

Brama, die met Twente onder meer landskampioen werd en de KNVB-beker won, trainde eerder deze week nog mee met Huddersfield Town, dat uitkomt op het tweede niveau in Engeland.

'Berlusconi wist niet van minderjarigheid Ruby'

Silvio Berlusconi kan niet schuldig worden bevonden aan het betalen voor seks met een minderjarige. De voormalig premier van Italië lijkt in 2010 niet op de hoogte te zijn geweest van de leeftijd van de Marokkaanse tiener Karima el-Mahrough, bekender onder haar alias Ruby Rubacuori. Dat heeft een gerechtshof in Italië donderdag gezegd.

Het hof van beroep sprak Berlusconi in juli vrij van betaalde seks met een minderjarig meisje. Daarmee vernietigde het de gevangenisstraf van zeven jaar die de rechter in eerste aanleg Berlusconi vorig jaar had opgelegd. Datzelfde gold voor zijn levenslange uitsluiting van politieke ambten. Donderdag werd tekst en uitleg gegeven over dit besluit.

De oud-premier ontkent ooit het bed met El-Mahrough te hebben gedeeld. Evenmin zou hij zijn macht hebben misbruikt om zijn strafbare pleziertjes met Ruby onder het tapijt te vegen.

Volgens het hof staat wel vast dat Ruby deelnam aan de beruchte bunga bunga-feestjes van Berlusconi. Het hof omschreef het entertainment dat zij daar verzorgde als 'wrijven, strelen en het stimuleren van seksuele daden' en zei dat zij dat deed voor geld. Het is echter niet bewezen dat Berlusconi op dat moment wist dat El-Mahrough pas 17 jaar oud was, aldus het hof.

Tegen de uitspraak is nog eenmaal beroep mogelijk.

ADO Den Haag lang zonder Bakker

ADO Den Haag kan voorlopig niet beschikken over Danny Bakker. De middenvelder heeft een breukje in een rugwervel en moet zes tot acht weken rust houden. "Ik hoop op een snelle genezing, dan kan ik dit kalenderjaar nog spelen, maar de dokter denkt dat ik na de winterstop pas weer kan spelen", zei Bakker tegen Omroep West.

De geboren Hagenaar miste al een groot deel van de voorbereiding door een voetblessure. Hij stond dit seizoen een keer in de basis bij ADO en viel zes keer in. "We gaan kijken welke dingen ik wel mag doen om in conditie te blijven", aldus de 19-jarige Bakker.

Gündogan en Reus terug bij Dortmund

De ziekenboeg van Borussia Dortmund stroomt leeg. Belangrijke spelers als Ilkay Gündogan, Marco Reus en Henrikh Mkhitaryan kunnen zaterdag hun rentree maken in het competitieduel tegen FC Köln. Dat laat trainer Jürgen Klopp donderdag weten op de clubsite. Dortmund pakte in zijn laatste vier wedstrijden in de Bundesliga slechts een punt.

Gündogan kwam sinds vorig jaar augustus niet meer in actie vanwege een slepende rugblessure. Reus keert na zes weken terug van een enkelkwetsuur en Mkhitaryan stond precies een maand aan de kant. Ook Jakub Blaszczykowski en Nuri Sahin zijn op de weg terug, maar zij ontbreken dit weekeinde nog.

Dortmund staat slechts dertiende in de Bundesliga met zeven punten uit evenveel duels. De equipe van Klopp kan tegen Köln de eerste competitiezege sinds 13 september boeken.

Festivalganger met pil hoort niets over strafblad

Festivalgangers die worden betrapt op drugsbezit en ter plekke een boete betalen worden er 'niet standaard' van op de hoogte gesteld dat ze hierdoor een strafblad krijgen. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag in antwoord op Kamervragen van D66. Het Openbaar Ministerie vraagt wél altijd actief of 'de verdachte nog vragen heeft'.

"De vraag of men een strafblad krijgt wordt dan regelmatig gesteld", aldus Opstelten. Of festivalgangers er voldoende bewust van zijn dat ze een strafblad krijgen neemt de bewindsman mee in een evaluatie van het snelrecht, later dit jaar. Opstelten wijst er overigens op dat een dergelijk strafblad niet altijd gevolgen hoeft te hebben voor het wel of niet verkrijgen van een verklaring omtrent het gedrag.

Overigens worden de zaken van festivalgangers die flink onder invloed zijn en niet helder kunnen spreken niet ter plekke afgehandeld, schrijft Opstelten. Deze verdachten worden 'ter ontnuchtering naar het cellencomplex van het meest nabijgelegen politiebureau' overgebracht.

Aanleiding voor de vragen waren de 119 bezoekers van Lowlands die deze zomer werden aangehouden vanwege het bezit van drugs. Met een strafbeschikking kon het OM zaken direct ter plekke afwikkelen.

D66-Kamerleden Magda Berndsen en Vera Bergkamp wilden weten waarom festivalgangers die met een paar xtc-pillen worden gepakt geen advocaat kunnen raadplegen, maar wel een boete en een strafblad krijgen.

Vier nieuwe V-raadleden bekend

Venezuela, Nieuw-Zeeland, Angola en Maleisië zijn gekozen als nieuwe tijdelijke leden van de VN-Veiligheidsraad. De vijfde vrijkomende zetel moet nog worden toegewezen. De kandidaten Turkije en Spanje kregen geen van beide voldoende stemmen in de eerste stemming donderdag in de Algemene Vergadering.

Venezuela was de enige gegadigde voor een zetel namens de regio Latijns-Amerika en de Cariben. Angola was de enige Afrikaanse kandidaat, terwijl Maleisië geen concurrent uit Azië had. Turkije ondertussen staat onder toenemende druk meer te doen aan de oorlog in buurland Syrië. Dat heeft het land mogelijk stemmen gekost.

De, uiteindelijk, vijf landen bekleden hun zetel in de Veiligheidsraad vanaf 1 januari voor een jaar.

Rechters weerspreken kritiek op veelplegersstraf

De rechtspraak vindt niet dat draaideurcriminelen te weinig worden veroordeeld tot een verblijf in de Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). Rechters hebben ook geen bedenkingen bij de maatregel op zich, reageert de Raad voor de Rechtspraak op onderzoek dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Onderzoekers van het Wetenschappelijk Onderzoek- En Documentatiecentrum concludeerden dat de potentie van de ISD-maatregel niet volledig wordt benut. Een van de redenen is volgens hen de 'onjuiste of onvolledige beeldvorming' bij de betrokken organisaties over de maatregel.

Rechters hebben wel bedenkingen bij de uitvoeringspraktijk. De behandeling van de veroordeelden komt in veel gevallen onvoldoende uit de verf, aldus de raad. "Rechters moeten erop kunnen vertrouwen dat de maatregel in de praktijk zo wordt uitgevoerd als die bedoeld is: als combinatie van detentie en behandeling."

De ISD-maatregel wordt zo'n driehonderd keer per jaar opgelegd aan veelplegers van vooral kleine criminaliteit. Uit het onderzoek blijkt nu dat de maatregel effectiever is dan een gewone celstraf. Teeven wil daarom dat er meer gebruik van wordt gemaakt.

Dat de maatregel tot minder recidive leidt noemt de rechtspraak 'interessant'. Maar effectiviteit is niet het enige waar de rechter naar kijkt bij het opleggen van een straf. "Die moet natuurlijk ook in verhouding staan tot de zwaarte van de gepleegde delicten."

De Raad voor de Rechtspraak wijst er ook op dat de maatregel alleen kan worden opgelegd als het Openbaar Ministerie dat heeft geëist. Als Teeven wil dat de maatregel vaker wordt opgelegd, moet hij daarvoor dus eerst bij justitie pleiten.

Joan Rivers stierf aan zuurstofgebrek

Joan Rivers is gestorven aan een te laag zuurstofgehalte in haar bloed. Dat heeft de lijkschouwer in New York donderdag laten weten. De Amerikaanse comédienne stierf op 4 september aan een hartstilstand tijdens een operatie aan haar stembanden. Ze werd 81 jaar.

Volgens de lijkschouwer heeft het zuurstoftekort geleid tot ernstige schade aan de hersenen. De complicatie komt wel vaker voor tijdens operaties en wordt dus gekenmerkt als een voorspelbare complicatie. De gezondheidsdienst van de staat New York doet nog altijd onderzoek naar de oorzaak van Rivers' dood.

Teamsprintsters gaan voor brons, achtervolgingsploeg valt tegen

Op het EK baanwielrennen op Guadeloupe hebben de Nederlandse vrouwen zich geplaatst voor de strijd om het brons op de teamsprint. Elis Ligtlee en Shanne Braspennincx kwamen in de kwalificaties tot de derde tijd. Het verschil met de nummers één en twee was relatief groot: Rusland en Duitsland waren respectievelijk een hele en een halve seconde sneller dan Nederland.

Het Nederlandse duo, vorig jaar nog vierde in Apeldoorn, neemt het donderdagavond op tegen Sandie Clair en Virginie Cueff uit Frankrijk in het duel om het brons.

De Nederlandse achtervolgingsmannen deden het niet goed in de knock-outfase. Ze waren in hun heat tegen Oekraïne de langzaamste ploeg van alle acht deelnemers. Daardoor nemen ze het later op donderdag op tegen de nummer zeven, wat wederom een duel tegen Oekraïne betekent.

De teamsprinters bij de mannen kwamen precies een tiende van een seconde tekort om te mogen strijden om het brons. Rusland en ook Polen bleken iets sneller dan Nils van 't Hoenderdaal, Hugo Haak en Matthijs Büchli. 

Satudarah-lid voor tweede keer vast voor drugslab

Twee leden van motorclub Satudarah zijn woensdag aangehouden voor betrokkenheid bij een drugslaboratorium dat vorig jaar in Tilburg werd ontdekt. Een van hen, een 41-jarige Tilburger, was daar eerder dit jaar ook al voor aangehouden. Dat meldt de politie donderdag.

Het drugslab werd in april 2013 aangetroffen aan de Jules Verneweg in de Brabantse plaats. Het was toen al niet meer in werking, maar er stonden nog wel chemicaliën voor het maken van synthetische drugs. De 38-jarige eigenaar van de ruimte werd aangehouden.

De Tilburger werd in februari samen met een Venlonaar aangehouden voor hun rol bij het lab. Ze werden een dag later weer vrijgelaten. Het onderzoek leverde echter nieuwe aanwijzingen op voor de betrokkenheid van de 41-jarige Tilburger en van een 22-jarige man uit Den Bosch. Ze worden vrijdag voorgeleid.

Bij doorzoekingen zijn woensdag onder meer drie auto's, een scooter en horloges in beslag genomen. De politie verwacht binnenkort meer aanhoudingen te verrichten.

Vrouw raakt levensgevaarlijk gewond bij straatroof

Een 62-jarige vrouw is woensdag levensgevaarlijk gewond geraakt bij een straatroof in Rotterdam. Een inzittende van een auto rukte aan de ketting om haar hals, waarna de wagen hard wegreed. De vrouw werd een paar meter meegesleurd. Ze raakte zwaargewond aan haar hoofd en is naar een ziekenhuis gebracht. Het slachtoffer verkeert nog steeds in levensgevaar, meldt de politie donderdag.

De straatroof vond plaats op de Vlietlaan in Rotterdam-Oost. Even voor 14.00 uur stelden inzittenden van de auto met een Duits kenteken, een vraag aan de vrouw. Die boog zich behulpzaam naar de auto, waarna aan haar ketting werd gerukt.

In de auto zaten twee mannen en twee vrouwen. De wagen werd kort na het incident teruggevonden op het Noordeinde in Rotterdam. De politie roept mensen die meer weten op zich te melden.

Amsterdamse beurs naar laagste stand in jaar

Het Damrak is donderdag opnieuw lager gesloten. Gesteund door goede Amerikaanse macro-economische cijfers was het verlies wel minder groot dan woensdag. De AEX-index sloot de dag 0,9 procent lager af, op 376,27 punten. Dat betekende de laagste stand in twaalf maanden.

Woensdag sloot de AEX 3,5 procent lager. Hiermee is de Amsterdamse beurs in een tijdbestek van een paar weken van de hoogste stand van dit jaar naar de laagste gedaald.

Andere Europese beurzen tekenden donderdag nog wel een fors verlies op, waarbij de Spaanse beurs zelfs twee procent inleverde. Bij alle beurzen was na de Amerikaanse macrocijfers wel sprake van een licht herstel. De wekelijkse steunaanvragen daalden tot het laagste niveau in de afgelopen veertien jaar. Daarnaast steeg de industriële productie sterker dan voorzien.

In de AEX kleurde het merendeel van de aandelen rood. Daarbij zaten met name oliegerelateerde aandelen in de hoek waar de klappen vielen. Een van de grootste dalers onder de hoofdfondsen was Fugro met een verlies van 2,4 procent. Sectorgenoot SBM Offshore werd 1,3 procent goedkoper, terwijl Shell 2,0 procent aan beurswaarde zag verdampen.

ASML sloot wel hoger nadat het bedrijf woensdag nog onderuitging na een update over het derde kwartaal. ASML won 1,6 procent. AkzoNobel profiteerde van een koopaanbeveling en koerste 2,5 procent hoger. Randstad werd 3,1 procent hoger verhandeld en was daarmee de sterkste stijger in de AEX.

De uitzenders in de Midkap, de beursindex voor middelgrote fondsen, hadden juist een slechte dag. USG People verloor 2,1 procent en Brunel International werd 2,8 procent minder waard.

Verder sloot Wereldhave vlak nadat het zes Franse winkelcentra kocht van sectorgenoot Unibail-Rodamco. Wereldhave betaalde volgens ING een marktconforme prijs.

Beleggers zetten ook Sligro bijna een procent lager na de presentatie van de kwartaalcijfers. Volgens ING is het derde kwartaal bij het groothandel- en supermarktconcern teleurstellend verlopen. Dat kwam vooral doordat de omzet van supermarktdochter Emté terugliep.

Air France-KLM was de uitblinker in de Midkap met een koerswinst van 6,5 procent. Dat kwam doordat Air France een akkoord bereikte met zijn piloten over de plannen met Transavia France. De eerder stakingen tegen de ontwikkeling van een prijsvechter kostte de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij nog meer dan driehonderd miljoen euro.

'Krol stak homo-emancipatiesubsidie in 50Plus-site'

Kamerlid Henk Krol heeft subsidie van het ministerie van Onderwijs gebruikt om de website van zijn partij 50Plus te hosten, terwijl het geld was bedoeld voor homo-emancipatie. Dat blijkt uit ingediende rechtbankstukken, meldt Eenvandaag donderdag. Krol ontkent de aantijging.

De stukken zijn ingediend namens de Stichting Vrienden van de Gay Krant om beslag te leggen op de twee huizen van de oud-hoofdredacteur van de Gay Krant. Tussen de stukken zit een factuur voor het hosten van de website van 50Plus.

Advocaat van de Stichting Vrienden van de Gay Krant Oscar Hammerstein, die het beslag op de woningen van Krol heeft laten leggen, noemt de handelwijze van het Kamerlid oplichting en flessentrekkerij. De stichting moet ruim twee ton subsidiegeld terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs, omdat het niet op de juiste manier is besteed.

Blauwhelmen gedood in Darfur

Twee vredesmilitairen van de Verenigde Naties zijn bij een aanval in de Sudanese regio Darfur om het leven gekomen. Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon donderdag gezegd. Over de aanval donderdag gaf hij verder geen details.

Het is een 'bloedige oktober voor VN-vredesmilitairen', zei Ban. Deze maand zijn in Darfur, Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek al veertien blauwhelmen gesneuveld. "Dit toont de buitengewoon zware omstandigheden waarin vredesmilitairen tegenwoordig opereren", aldus de VN-chef.

Rebellengroepen leveren al meer dan tien jaar strijd in de grote regio in het westen van Sudan. Dit jaar is de situatie in het gebied nog eens verslechterd.

Nominaties filmprijzen Cinekid bekend

Het Leven Volgens Nino is genomineerd voor een Cinekid Leeuw Publieksprijs voor beste kinderfilm. De film van Simone van Dusseldorp neemt het op tegen de Zuid-Afrikaanse film Felix en de Argentijnse productie Natural Sciences. Dit maakte de festivalorganisatie donderdag bekend.

In de categorie Cinekid Leeuw Publieksprijs zijn geen Nederlandse kanshebbers. Hier zijn de genomineerde kinderfilms Apekool (Duitsland), Felix en de Scandinavische film Hocus Pocus met Alfons Alfrink.

De films die kans maken op de juryprijs voor Beste Nederlandse familiefilm zijn Bouwdorp, Jongens en Pim & Pom: Het Grote Avontuur. Familiefilms die strijden om de publieksprijs zijn Dummie De Mummie, Loenatik, Te Gek! en Rabarber.

De kinderjury heeft de films Boy Upside Down, Danny's Doomsday en Felix genomineerd. Alle prijzen worden vrijdagavond uitgereikt in Amsterdam.

Nominaties filmprijzen Cinekid bekend
Nominaties filmprijzen Cinekid bekend (Foto: ANP)

[Upd] "Africa Cup nog niet definitief buiten Marokko door ebola"

De Africa Cup 2015 zal over enkele maanden toch niet gehouden worden in Marokko. De regering van het Noord-Afrikaanse land heeft besloten dat Marokko zich terug zal trekken om te voorkomen dat ebola ook daar terechtkomt. Het toernooi stond gepland van 17 januari tot en met 8 februari.

De Marokkaanse overheid had enkele mogelijkheden neergelegd bij de Afrikaanse voetbalbond CAF. Zo wilde Marokko de Africa Cup in 2017 wel organiseren of het toernooi van 2015 uit laten stellen tot 2016. Een andere optie was om zich volledig terug te trekken van de organisatie en de eventuele straffen van CAF te accepteren.

CAF heeft niet op de suggesties gereagerd en dus heeft de Marokkaanse regering donderdag bekendgemaakt dat de Africa Cup daar niet gehouden zal worden. "We zien ons genoodzaakt om deze stap te nemen om de veiligheid van onze burgers te waarborgen. We zijn bereid om elke consequentie die hierop volgt te aanvaarden", aldus een anonieme bron binnen het Marokkaanse ministerie van sport.

Het is nog niet duidelijk of en waar het toernooi nu plaats zal vinden. De president van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, Danny Jordan, sprak eerder al over de situatie met CAF-president Issa Hayatou. Zuid-Afrika zou het toernooi in 2017 organiseren, maar door de burgeroorlog in Libië - wat in 2013 gastland zou zijn - werd er met de Libiërs geruild. Sudan heeft ook aangegeven interesse te hebben in het toernooi van volgend jaar, terwijl Egypte benadrukt heeft dat het in staat is om op zo'n korte termijn de Africa Cup te organiseren.

Update 19.15 uur

De Marokkaanse minister van informatie heeft ontkend dat zijn land zich al definitief heeft teruggetrokken als organisator van de Africa Cup 2015. Mustapha Khalfi, die tevens woordvoerder is van de regering, heeft echter wel gezegd dat het nog altijd de bedoeling van Marokko is om het toernooi uit te stellen. CAF heeft in een statement tegen AP gemeld dat het er nog altijd op staat dat het toernooi gewoon zoals gepland gehouden wordt.

Er zijn wel twee landen benaderd om de taken van Marokko over te nemen, mocht dat land toch besluiten om de organisatie definitief terug te geven. De Ghanese minister van sport meldde donderdag dat Ghana een van die landen is, terwijl in Zuid-Afrikaanse media een brief van CAF aan de nationale voetbalbond verscheen waarin ook Zuid-Afrika gevraagd is om standby te staan. 

"We kunnen absoluut niet zachtzinnig omgaan met de gezondheid en veiligheid van onze Marokkaanse burgers", benadrukte Khalfi tijdens een media-bijeenkomst. Hij herhaalde nogmaals dat Marokko de Africa Cup graag uitgesteld ziet worden, maar een mogelijke nieuwe datum noemde Khalfi niet. Issa Hayatou, de president van CAF, reist volgende maand naar Marokko om over de situatie te overleggen.

Shadow of Mordor krijgt fotomodus

Er is een patch gereleased voor Middle Earth: Shadow of Mordor op Xbox One en PlayStation 4 waarmee een fotomodus wordt toegevoegd. Je kan nu kiekjes schieten van dode orcs en deze vervolgens bewerken.

Na het maken van een foto heb je de mogelijkheid om bepaalde zaken aan te passen, zoals het weghalen van de user interface, in of uitzoomen en het aanpassen van de scherptediepte.

Er is wel een klein probleem: hoewel de fotomodus al beschikbaar is, is er geen mogelijkheid voor het opslaan van je foto. Voor PlayStation 4-gebruikers is dit geen ramp, aangezien hun console beschikt over een share-button om beelden op te slaan. De Xbox One beschikt helaas niet over een dergelijke functie.

Warner Bros. zal waarschijnlijk spoedig met een verklaring komen en een uitleg over hoe je het beeldmateriaal alsnog kunt opslaan.

CoD: Advanced Warfare scorestreaks uitgelegd

Michael Condrey van Sledgehammer Games legt in onderstaande video uit hoe het scorestreak-systeem werkt in Call of Duty: Advanced Warfare. Het pick 10-systeem uit Black Ops 2 is terug als pick 13-systeem waar je je scorestreaks aan toe kan voegen, evenals aanvullende, aanpasbare modules.

Call of Duty: Advanced Warfarekomt op 4 november uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

RIVM opent telefoonnummer voor ebolavragen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opent een telefonische informatielijn waar mensen terechtkunnen met vragen over ebola. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag bekendgemaakt in Brussel. Schippers besprak de ebolacrisis in Brussel met haar Europese ambtgenoten.

De uitbraak van ebola in een aantal West-Afrikaanse landen heeft al duizenden mensen het leven gekost. Vanwege de dreiging die uitgaat van de ziekte riep Schippers eerder al artsen en verpleegkundigen op om te helpen in de gebieden waar ebola is uitgebroken.

Tijdens een bijeenkomst bij de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in het Zwitserse Genève benadrukte minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) donderdag dat de internationale hulpverlening na een trage start inmiddels goed op gang begint te komen.

Ploumen wees erop dat de eerste prioriteit het indammen van de ziekte is. Tegelijkertijd liet de bewindsvrouw zich ontvallen dat de aanpak van de crisis op een later moment grondig geëvalueerd moet worden. "De internationale gemeenschap, maar ook de getroffen landen zelf, hadden eerder in actie moeten komen."

Ook Nederlanders in rampgebied Nepal

In het gebied in Nepal dat is getroffen door een lawine en een sneeuwstorm zijn ook Nederlanders. Dat zegt reisorganisatie Snow Leopard Adventures donderdag. Of er Nederlandse slachtoffers zijn is niet bekend.

De reisorganisatie zegt vijf groepen in het gebied te hebben. Met een deel daarvan is inmiddels contact geweest. In die groepen is iedereen ongedeerd. Om hoeveel Nederlanders het gaat is niet bekend.

Zeker 27 mensen zijn om het leven gekomen door het natuurgeweld. De alpinisten beklommen de ruim achtduizend meter hoge Dhaulagiri toen zij werden overvallen door een lawine en sneeuwstormen. Nog zo'n zeventig bergbeklimmers worden vermist.

Hardwell kondigt nieuwe wereldtournee aan

Dj Hardwell trapt zijn nieuwe wereldtournee United We Are op 24 januari af in de Ziggo Dome. Dat maakte de dj donderdagmiddag bekend tijdens het Amsterdam Dance Event. "Dit zal de grootste show zijn die ik ooit in Nederland heb gegeven", zei Hardwell enthousiast.

De in Breda geboren dj liet ook weten in gesprek te zijn met Pharrell Williams om volgend jaar samen te werken. De r&b-ster ging eerder in zee met onder anderen Daft Punk en Robin Thicke en won dit jaar een Oscar voor zijn nummer Happy.

'Verplicht publicatie ruwe data dierproeven'

Door de verplichte publicatie van ruwe data die bij dierproeven worden verzameld kan proefdiergebruik en onnodig werk mogelijk worden voorkomen. Dat stelt onderzoeker Martijn Nawijn bij het Universitair Medisch Centrum Groningen donderdag.

De Partij voor de Dieren pleit al langer voor een databank met onderzoeken waar sprake was van dierproeven. "Dat gaat een waardevolle databank zijn, maar ik denk dat het goed zou zijn om een stapje verder te gaan", zegt Nawijn.

In de databank die de PvdD wenst komen namelijk alleen gepubliceerde artikelen te staan. "Maar onderzoeken die geen resultaat opleveren worden nu juist vaak niet gepubliceerd en dat zijn nou net de onderzoeken die je niet nog eens wil doen", zegt Nawijn.

Daarom moeten onderzoekers volgens hem worden verplicht na afloop van het onderzoek de gegevens te verzamelen en door te sturen. "Een deel van de gegevens moet nu toch al verzameld worden voor instanties die het dierenwelzijn in de gaten houden."

"Daarnaast vragen wetenschappelijke tijdschriften ook steeds vaker om ook de ruwe onderzoeksdata beschikbaar te stellen", vervolgt de onderzoeker. "Als je nu de onderzoeksgegevens van uitgevoerde dierproeven beschikbaar stelt, ook wanneer de resultaten niet worden gepubliceerd, kan herhaling van dierproeven met negatieve resultaten worden voorkomen. Je zou dus gemakkelijk een systeem kunnen optuigen waar wat meer gegevens in staan, ook van niet-gepubliceerde onderzoeken."

Nawijn stelt dat het wel nodig is dat de instantie die deze gegevens gaat beheren deze gedurende een bepaalde periode na afloop van de dierproeven voor zichzelf houdt. "De onderzoeker heeft dan tijd een artikel te schrijven." Maar doet de onderzoeker niks met de resultaten, dan komen de gegevens na de deadline in een databank te staan. "Je kunt nog discussie voeren over de vraag of iedereen of alleen onderzoekers en instituten voor dierenwelzijn bij die gegevens moeten kunnen."

Zelf deed Nawijn zo'n drie jaar onderzoek naar de vraag waarom de ene persoon wel astma krijgt en de andere niet. Hiervoor gebruikte hij genetisch gemanipuleerde muizen. Bij deze muizen kunnen bepaalde genen die gevoeligheden veroorzaken worden aangezet.

Het onderzoek was gericht op de genen van de longen. Tijdens het onderzoek bleek echter dat ook genen van andere organen onbedoeld werden aangezet. "Ik heb op verschillende manieren geprobeerd dit probleem op te lossen, zonder succes", zegt Nawijn. Een deel van het onderzoek had hierdoor relatief weinig waarde.

Later pas sprak Nawijn collega's die hetzelfde hebben geprobeerd, eveneens zonder succes. Zij hadden hun resultaten echter niet gepubliceerd. "Hadden ze dat wel gedaan, dan had ik dit geweten en had ik mij kunnen richten op een onderzoeksaanpak die wellicht meer nuttige resultaten had gehad. Het is natuurlijk heel frustrerend dat ik hier zo lang mee bezig ben geweest. Een schrale troost is dat deze muizen geen ongerief hebben gehad van dit onderzoek."

Om herhaling te voorkomen, gaat Nawijn de resultaten nu publiceren met subsidie van ZonMw, dat sinds 2011 subsidie geeft om dierproeven zonder resultaat toch gepubliceerd te krijgen. De subsidie houdt in dat bijvoorbeeld een promovendus een maand langer kan aanblijven om de negatieve resultaten te verwerken tot een artikel.

Onderzoeken zonder resultaat worden normaliter zelden gepubliceerd. "De toptijdschriften accepteren artikelen over negatieve resultaten meestal niet. Als je een artikel schrijft, dan weet je dat het alleen in een relatief onbelangrijk tijdschrift kan verschijnen. Met als gevolg dat het artikel vaak niet eens geschreven wordt, want dat kost tijd, en geld", legt Nawijn uit.

Door de subsidie was het voor Nawijn toch mogelijk het onderzoek met negatieve resultaten om te zetten in een artikel. "Hierdoor is mijn proef niet voor niets geweest."

De vaststelling dat het onderzoek van Nawijn achteraf niet nodig was geweest kan als munitie dienen voor tegenstanders van dierproeven. Toch heeft Nawijn ervoor gekozen om in de openbaarheid te treden. "Het alternatief, de hele zaak onder het tapijt vegen, is veel schadelijker."

UCI neemt Astana onder de loep na dopinggevallen

De World Tour-licentie van Astana lijkt op de tocht te staan. De UCI laat de licentiecommissie het management en dopingbeleid bij de ploeg onderzoeken, zo meldt de internationale wielerunie donderdag. De equipe van teammanager Aleksandr Vinokoerov kwam recent in opspraak door meerdere dopinggevallen.

De broers Valentin en Maksim Iglinski testten in augustus positief op epo en onlangs werd ook stagiair Ilja Davidenok in de Tour de l'Avenir betrapt op het gebruik van verboden middelen. De 22-jarige Kazach kan nog wel een contra-expertise aanvragen. Door de positieve test van Valentin en Maksim schorste Astana zichzelf al voor de Ronde van Beijing.

Bij de Kazachse formatie rijden onder anderen tourwinnaar Vincenzo Nibali en Lieuwe Westra. Volgend jaar stapt ook Lars Boom over naar het team.

Griekse justitie wil Gouden Dageraad vervolgen

De Griekse justitie wil zeventig leden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad vervolgen, onder meer voor leidinggeven aan een criminele organisatie, moord en het schenden van Griekse wapenwetten. Dertien leden die oorspronkelijk als verdachte werden aangemerkt moeten worden vrijgesproken, luidt de aanbeveling van Isidoros Doyiakos.

In de aanbeveling van maar liefst zevenhonderd pagina's omschrijft de openbaar aanklager Gouden Dageraad als een hiërarchische, criminele organisatie 'die haar politieke denkbeelden en theorieën door middel van geweld wil uitdragen'. Volgens de aanklager wil de partij 'buitenlanders, dissidenten en iedereen die wordt gezien als een ideologische tegenstander op gewelddadige manier confronteren'.

Onder de verdachten zijn partijleider Nikolaos Michaloliakos en vijftien andere parlementsleden. Een panel van drie rechters moet zich nu over de aanbeveling van de aanklager buigen. Een uitspraak kan wel enkele weken op zich laten wachten.

Nog geen tien jaar geleden was Gouden Dageraad een partij in de marge. Sinds het uitbreken van de financiële crisis en de doorvoering van strenge bezuinigingen in het land heeft de partij echter een enorme sprong gemaakt. Bij de verkiezingen in 2012 sleepte de partij achttien van de driehonderd parlementszetels binnen.

De Griekse autoriteiten begonnen Gouden Dageraad vorig jaar aan te pakken, nadat een aanhanger van de partij een linkse muzikant had doodgestoken. De dader zegt zelf weinig te maken te hebben met Gouden Dageraad en de partij heeft zich in de nasleep van de moord van de man gedistantieerd.

NPO scoort in Cannes met documentaires en drama

De publieke omroep heeft op de internationale tv-beurs Mipcom in Cannes dit jaar hoge ogen gegooid met zijn documentaires en dramaseries. Bij de documentaires is vooral Tegenlicht van de VPRO populair. Zenders in Scandinavië, Spanje, Duitsland, Polen, Rusland, Taiwan, Zuid-Korea, Hong Kong en Argentinië hebben afleveringen gekocht.

De dramaseries Van God Los en De Prooi van BNN-VARA zijn op weg naar België. "Nederlandse documentaires zijn al langere tijd populair in het buitenland", licht Kaisa Kriek, salesmanager van de NPO, donderdag toe in een verklaring.

Ook de jeugddramaseries De Leeuwenkuil en De Vier van Westwijk (AvroTros) zijn binnenkort te zien op de Belgische televisie. De afgelopen vijf jaar groeide de vraag naar Europese dramaseries, dus ook voor Nederlands drama en jeugddrama.

Verder hebben Frankrijk en Duitsland een flink pakket jeugddocumentaires van Dok Junior (KRO-NCRV) gekocht. België was ook te porren voor de infotainmentprogramma's Freek in het Wild (VPRO) en Floortje naar het Eind van de Wereld (BNN-VARA). Dat programma is ook in vliegtuigen van Air France-KLM te zien.

Extra show Hij Gelooft in Mij na run op kaarten

Hij Gelooft in Mij wordt ook op 2 december opgevoerd in het Amsterdamse theater Delamar. Na de aankondiging dat de musical over André Hazes op 4 januari definitief stopt is een ware run op de laatste kaarten ontstaan, laat Stage Entertainment donderdag weten. Daarom is besloten een extra voorstelling op de planken te brengen.

Op 12 november is het twee jaar geleden dat Hij Gelooft in Mij in première ging. Die avond zijn, net als twee jaar geleden, Hazes' weduwe Rachel en zijn kinderen Roxeanne en André Hazes jr. van de partij in Delamar. De musical is inmiddels bijna achthonderd keer opgevoerd en ontving vier Musical Awards.

Doden bij luchtaanvallen op militanten Pakistan

Luchtaanvallen van het Pakistaanse leger op strijders in de grensregio bij Afghanistan hebben donderdag aan zeker 21 mensen het leven gekost. In totaal werden vijf schuilplaatsen van militanten bestookt, aldus het leger.

De bombardementen vonden plaats in de regio Khyber, in het grotendeels wetteloze grensgebied in het noordwesten van het land. Het gebied, waarvan wordt aangenomen dat veel leden van de Taliban en andere groeperingen zich er ophouden, wordt vaker door de Pakistaanse luchtmacht onder vuur genomen.

In Noord-Waziristan, ten zuiden van Khyber, is het Pakistaanse leger verwikkeld in een grote operatie.

Floortje Dessing te ziek voor Televizier-Ring Gala

Floortje Dessing moet verstek laten gaan bij het Gouden Televizier-Ring Gala. Dessing, die is genomineerd voor de Zilveren Televizier-Ster voor beste presentatrice van 2014, voelt zich nog te ziek. Dat liet ze donderdagmiddag weten in het radioprogramma De Coen & Sander Show.

Dessing zei ook dat het wel goed met haar gaat, maar dat ze van haar arts bedrust moet houden. Ze liet eerder deze week al weten dat, mocht ze zelf niet kunnen, ze Coen en Sander in haar plaats zou laten gaan. De twee radiopresentatoren hebben inmiddels ingestemd en nemen de honneurs voor haar waar.

Ook producent John de Mol en zijn zus en presentatrice Linda de Mol zijn niet op het gala aanwezig, liet Johns zoon Johnny de Mol woensdag weten.

Iran beraadt zich op atoomvoorstel VS

Iran heeft een Amerikaans voorstel in overweging genomen over het afbouwen van zijn mogelijkheden een kernwapen te bouwen in ruil voor behoud van het merendeel van zijn nucleaire infrastructuur. Dat hebben twee diplomaten bij het overleg donderdag tegen AP gezegd.

Op 24 november verstrijkt de deadline voor het sluiten van een akkoord over het Iraanse atoomprogramma. De Verenigde Staten eisen dat Iran het aantal van tienduizend verrijkingscentrifuges terugbrengt tot enkele honderden. De centrifuges kunnen gebruikt worden voor het produceren van reactorbrandstof, maar ook voor de productie van splijtstoffen voor kernwapens.

Iran weigert vooralsnog, maar schijnt welwillend tegenover een voorstel te staan om de tijd die het zou duren om een kernwapen te vervaardigen te verlengen. Een mogelijkheid is dat Iran meer centrifuges mag behouden, maar in ruil daarvoor zijn voorraad laagverrijkt uranium afbouwt. Hoewel hier aanvankelijk veel weerstand tegen was, zou Iran nu met Moskou de mogelijkheid hebben besproken uranium naar dat land te verschepen, waar het zal worden opgeslagen.

Weer bloedige zelfmoordaanslag in Bagdad

Een zelfmoordterrorist heeft donderdag in Bagdad zijn bomauto in een controlepost van de politie geboord. Daarbij zijn ten minste twaalf mensen om het leven gekomen, onder wie zeven agenten en vijf burgers, zeiden bronnen bij de veiligheidsdiensten. Zeker 28 mensen raakten gewond.

De aanslag vond plaats in de overwegend sjiitische wijk Talibiyah. Bagdad wordt vrijwel dagelijks opgeschrikt door bloedige geweldsdaden door soennitische opstandelingen. Terreurorganisaties als Islamitische Staat hebben gezworen Irak te destabiliseren en Bagdad in te nemen.

De afgelopen dagen zijn bij aanvallen op sjiitische wijken in de hoofdstad tientallen doden gevallen. De verantwoordelijkheid voor de aanslag van donderdag is nog niet opgeëist.

Opnieuw zege voor Luiten op WK matchplay

Golfer Joost Luiten blijft goed presteren. De Nederlander won ook zijn tweede groepswedstrijd op het Volvo World Matchplay Championship. Na Mikko Ilonen moest nu Alexander Levy eraan geloven.

Luiten had weinig te duchten van de Fransman. De Bleiswijker speelde zes holes beter dan zijn tegenstander, Levy was slechts twee keer de sterkste.

Met de zege zet Luiten zijn goede seizoen voort. Hij won dit jaar de Wales Open, steeg naar de 37e plaats op de wereldranglijst en miste op een haar na selectie voor de Ryder Cup.

Heel Sierra Leone nu in de greep van ebola

Het ebolavirus heeft twee mensen geïnfecteerd in wat het laatste nog onaangetaste district was in Sierra Leone. Dat heeft het centrum voor noodsituaties donderdag gezegd.

De twee patiënten komen uit Koinadugu, een district in het verre noorden van Sierra Leone. Bewoners van het district zouden de strenge voorzorgsmaatregelen hebben nageleefd en maar beperkt contact hebben gehad met de rest van het land.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er afgelopen week 425 nieuwe gevallen van ebola vastgesteld in Sierra Leone. In het land zijn al bijna 2500 mensen aan het virus overleden.

D66 vindt wietbeleid niet langer houdbaar

Het kabinetsbeleid om de teelt van wiet illegaal te houden is niet langer houdbaar. Dat heeft D66-Kamerlid Magda Berndsen donderdag gezegd in reactie op het nieuws dat de rechtbank in Groningen twee wiettelers geen straf oplegt omdat zij op verantwoorde wijze hebben geteeld.

"Deze uitspraak van de rechter is baanbrekend, hij zet de achterdeur van de coffeeshop open", aldus het Kamerlid. Haar partij wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) de teelt van cannabis reguleert. "Hiermee kunnen we de gezondheidsrisico's beperken, politiecapaciteit voor andere prioriteiten inzetten en brandgevaarlijke situaties voorkomen."

De Groningse rechter bepaalde eerder op de dag dat een stel uit Bierum geen straf krijgt voor het jarenlang telen van wiet. Het duo heeft zich weliswaar schuldig gemaakt aan telen, vervoeren en verkopen van grote hoeveelheden marihuana, maar omdat ze dat op verantwoorde wijze deden legde de rechter geen straf op.

'Toyboy' Onno Hoes reageert op scheiding

Ruud Schepers, vooral bekend als de 'toyboy' van Onno Hoes, reageert zondag in het programma Je Zal het Maar Zijn op de echtscheiding van Hoes en Albert Verlinde. De 24-jarige Schepers had eerder dit jaar een kortstondige affaire met de 53-jarige Hoes, die openbaar werd toen de twee zoenend werden gefotografeerd.

Verlinde liet woensdag in RTL Boulevard weten dat het slippertje losstaat van de echtscheiding. Na de rel om de kus met Schepers, al snel 'Onnogate' genoemd, kwam naar buiten dat Hoes in 2011 ook al een scheve schaats had gereden. Hoes, burgemeester van Maastricht, en Verlinde hadden ruim 22 jaar een relatie en zijn dertien jaar getrouwd.

Presentator Sophie Hilbrand sprak Schepers zowel voor als na de aankondiging van de echtscheiding. Je Zal het Maar Zijn is zondag te zien om 21.15 uur bij BNN op NPO 3.

Brussel blijft Griekenland steunen

Brussel zal alle noodzakelijke middelen inzetten om Griekenland aan betaalbaar kapitaal te helpen. Die geruststellende woorden sprak eurocommissaris Jyrki Katainen van monetaire zaken donderdag kort nadat de Griekse rente was opgelopen tot ver boven de acht procent. "Er bestaat geen twijfel dat we Griekenland blijven helpen", aldus de Fin.

Volgens Katainen heeft het Zuid-Europese land de afgelopen jaren een hoeveelheid hervormingen doorgevoerd 'die haar weerga niet kent'. Hoewel de Grieken de teugels absoluut nog niet kunnen laten vieren, zijn er wel 'duidelijke tekenen' dat het de goede kant op gaat met Griekenland, zo stelde de eurocommissaris.

Ook de komende tijd zet Brussel zich nog vol in om de terugkeer van Griekenland op de kapitaalmarkten zo soepel mogelijk te laten verlopen. De Europese Commissie werkt daarbij nauw samen met de Griekse overheid om het volgende pakket met hervormingen door te voeren, aldus Katainen.

Griekenland kreeg tot dusver 240 miljard euro aan noodsteun, om te voorkomen dat het land zou omvallen. Het land leek even weer op eigen benen te kunnen staan, totdat premier Antonis Samaras onlangs liet weten het Europese steunprogramma vervroegd te willen verlaten. Bij aandeelhouders leidde die uitspraak tot zorgen, waarna de Griekse rente in korte tijd scherp opliep.

¦tybar breekt sleutelbeen in veldrit Ardooie

Zdenek Štybar heeft een vervelende blessure opgelopen. De wereldkampioen veldrijden kwam in de Kermiscross van Ardooie ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen. Het is een bittere pil voor de Tsjech, die in de wegkoers van de Eneco Tour van dit jaar ook al hard ten val kwam in de Belgische plaats.

Ook voor de koersorganisatie was deze editie er een om snel te vergeten. Klaas Vantornout kon om financiële redenen niet meedoen aan de cross en boegbeeld Sven Nys moest vanwege ziekte afzeggen voor de veldrit.

Haase sneuvelt in tweede ronde Wenen

Robin Haase is op het ATP-toernooi van Wenen in de tweede ronde uitgeschakeld. De Hagenaar boog in twee sets voor de Duitser Benjamin Becker: 3-6 en 3-6. Omdat Haase vorig jaar de finale haalde in de Oostenrijkse hoofdstad raakt hij door zijn vroege uitschakeling veel punten kwijt voor de wereldranglijst.

Haase wist in de hele wedstrijd geen enkel breakpoint af te dwingen en leverde zelf vier keer zijn service in. In minder dan een uur tijd had Becker, de nummer 45 van de wereld, de wedstrijd in zijn voordeel beslist. Haase, die 72e staat, had in de eerste ronde nog in drie sets afgerekend met de als achtste geplaatste Oostenrijker Dominic Thiem.

Eneco neemt Utrechtse centrales Nuon over

Energiebedrijf Eneco koopt de warmte- en elektriciteitscentrales van Nuon in Utrecht. Dat hebben Eneco en het Zweedse Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, donderdag bekendgemaakt. Bij de transactie, die op 1 januari moet zijn afgerond, stappen 85 medewerkers van Nuon over naar Eneco. Welk bedrag met de transactie gemoeid is, werd niet bekendgemaakt.

Eneco was al de enige klant van de warmtecentrales. Omdat het contract hierover eind dit jaar afliep, was het volgens de twee bedrijven 'een natuurlijk moment' om te kijken naar de toekomst van de stadsverwarming in Utrecht. Om de warmteopwekking op de lange termijn veilig te stellen en de productie te verduurzamen, bleek het volgens beide partijen het beste om de gehele keten bij één partij onder te brengen.

Onderdeel van de transactie zijn twee elektriciteits- en warmtecentrales, vijf hulpwarmtecentrales en zeven warmteoverdrachtstations. Ook het 25 kilometer lange leidingennet waardoor de warmte wordt getransporteerd naar vijftigduizend huishoudens en 1200 zakelijke klanten van Eneco in Utrecht en Nieuwegein is meeverkocht.

Eneco heeft verder de plannen voor de bouw van een nieuwe biomassacentrale overgenomen, maar of die plannen ook worden uitgevoerd bekijkt het energiebedrijf nog.

Viviani bijna rond met Team Sky

Elia Viviani rijdt komend seizoen hoogstwaarschijnlijk voor Team Sky. De Italiaanse wielrenner meldde dat hij bijna rond is met de Britse formatie. Viviani komt over van Cannondale, dat volgend jaar fuseert met Garmin-Sharp.

De 25-jarige sprinter was een goede optie voor veel wielerteams. Zijn oude ploeg wilde hem graag behouden en ook BMC en Orica-GreenEdge waren geïnteresseerd, maar Team Sky lijkt nu de beste papieren te hebben.

"We moeten nog een paar plooien gladstrijken om het officieel te maken", zei Viviani bij de EK baanwielrennen in Guadeloupe. "Mijn zaakwaarnemer is momenteel op vakante, maar het contract ligt klaar om getekend te worden." De Italiaan won dit seizoen onder andere twee etappes in de Ronde van Turkije en een in de USA Pro Cycling Challenge.

Bertens verliest ook in Luxemburg van Barthel

Kiki Bertens is er niet in geslaagd de halve finale van het WTA-toernooi in Luxemburg te halen. De Wateringse leed donderdag een kansloze nederlaag tegen Mona Barthel: 3-6, 0-6. De Duitse zette Bertens ook vorige week in het Oostenrijkse Linz al de voet dwars door in de eerste ronde met 6-3, 6-1 te winnen.

Bertens had in de vorige ronde nog voor een verrassing gezorgd door de als tweede geplaatste Française Alizé Cornet te verslaan. De nummer 73 van de wereldranglijst was aan het toernooi begonnen met een zege op Anna-Lena Friedsam uit Duitsland.

Stijgende vraag naar ebolapakken door uitbraak

De vraag naar beschermende pakken neemt toe nu ebola in steeds meer landen de kop op steekt. Dat meldt de NOS donderdag. Bedrijven kunnen de vraag naar de pakken nog nauwelijks bijbenen. Groothandels in Nederland hebben een wachttijd van drie tot vier maanden staan.

Voornamelijk ziekenhuizen en hulporganisaties willen de ebolapakken hebben voor hun personeel. Een beschermend pak is na contact met een ebolapatiënt maar een keer te gebruiken, wat de vraag extra opdrijft. Zo heeft Groot-Brittannië een bestelling geplaatst voor honderdduizend pakken. Bedrijven gooien de productie omhoog, maar willen de pakken nu ook in China laten maken om nog enigszins aan de vraag te kunnen voldoen.

Tijdschrift Nieuwe Revu deed een rondgang bij overlevingswinkels en ook daar doen ze goede zaken. Volgens een eigenaar van zo'n online 'prepshop' is de vraag naar beschermingsproducten tegen ebola bijna niet bij te houden. "De vraag groeit met de dag en de goedkoopste overalls zijn al uitverkocht. Mijn leverancier kan de pakken niet meer leveren omdat ze zijn opgekocht door organisaties als het Rode Kruis", vertelt hij aan het tijdschrift.

Nieuwe Revu springt in op de ebola-angst door met een prijsvraag een gratis ebolabeschermingspakket weg te geven.

VGZ stuurt frauderende medewerker de laan uit

Een medewerker van de zorgkantoren van zorgverzekeraar VGZ is afgelopen week op staande voet ontslagen vanwege fraude. De medewerker heeft bekend. Verzekerden en cliënten hebben geen schade ondervonden, meldt VGZ donderdag.

Bij de eerste signalen van mogelijk onrechtmatig handelen werd de medewerker op non-actief gesteld en werd een intern onderzoek ingesteld. Toen het onderzoek de vermoedens bevestigde en de medewerker de fraude had bekend, is direct ontslag aangezegd. VGZ overlegt met politie en Openbaar Minister over het vervolg van de zaak.

Zorgkantoren bemiddelen tussen aanbieders en ontvangers van langdurige zorg, zoals thuiszorg en verpleeghuiszorg. Waaruit de fraude precies bestond, is niet bekendgemaakt.

'Vliegverkeer China overtreft VS binnen 20 jaar'

Het luchtverkeer van, naar en in China gaat zo hard groeien dat de Verenigde Staten over twintig jaar voorbij zijn gestreefd als grootste vliegmarkt. Dat voorspelt de internationale brancheorganisatie IATA donderdag.

Het aantal luchtpassagiers groeit van 3,3 miljard dit jaar naar 7,3 miljard in 2034, voorspelt IATA. De koepel verwacht dat het wereldwijde vliegverkeer de komende jaren gemiddeld met 4,1 procent per jaar groeit. In China voorziet IATA een groei van 5,5 procent en in de VS 3,2 procent. Hierdoor komt het aantal passagiers in China in 2034 uit op 856 miljoen, tegen 559 miljoen in de VS.

Volgens het rapport krijgt Europa met 2,7 procent de laagste groei. Duitsland staat daardoor in 2034 niet langer in de top vijf van grootste vliegmarkten. De vijf bestaan dan uit China, de VS, India, Indonesië en Brazilië. Als Europa als één markt wordt gezien, steekt het continent met 1,4 miljard passagiers China in 2034 overigens nog wel de loef af.

Het groeivooruitzicht is volgens IATA-topman Tony Tyler 'opwindend'. "Nu al is de sector goed voor 58 miljoen banen en 2,4 biljoen dollar aan economische activiteit. In twintig jaar zal dat 105 miljoen banen en zes biljoen dollar bbp worden."

De groei van de sector heeft echter ook een flinke impact op het milieu, erkent IATA. De sector heeft een paar jaar geleden al beloofd in 2050 vijftig procent minder uit te stoten. Dat moet gebeuren door vanaf 2020 CO2-neutraal te groeien.

Kraantje Pappie springt in vijver om nummer 1-hit

Kraantje Pappie is donderdagochtend in de vijver bij de 100% NL-studio gesprongen. De rapper loste daarmee zijn belofte in. Hij zei vorige maand een duik te nemen in het water als de single Handen Omhoog, zijn duet met Jan Smit, boven aan de hitlijst zou belanden. Dat is inmiddels gebeurd.

Kraantje Pappie kwam donderdag in zijn zwembroek naar de studio in Bussum, is te zien in een filmpje. "Het valt eigenlijk wel mee", sprak de rapper over de kou. "De warmte van de nummer 1-hit bekruipt me, dus het is oké." De actie werd afgesloten met het ontkurken van een fles champagne.

Defensiestudent verzon bedreiging

Een defensiestudent die eind september op het station van Boxtel zou zijn aangevallen door een man van Arabische afkomst heeft zijn aantijgingen verzonnen. De jongen heeft bekend dat zijn aangifte vals was, meldt de politie donderdag.

De jongen zou op 26 september in de Brabantse plaats met een mes zijn bedreigd. "Ik ken jou en ik weet wat je doet. Als ik je nog een keer tegenkom, dan steek ik je neer", zo zou de messentrekker hebben gezegd. Dit klopt dus niet, aldus de politie.

De student wordt in contact gebracht met hulpverleners. Er wordt een dossier gemaakt, dat wordt doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Het incident met de jongen werd door defensie begin oktober in een interne mail gebruikt om aan te geven dat het voor soldaten gevaarlijk was in uniform te reizen. Een incident in Deurne begin oktober, waarbij een auto inreed op een groep militairen in opleiding, bleek eveneens geen actie gericht tegen defensiepersoneel.

Giraf geboren in Blijdorp

In Diergaarde Blijdorp is 9 oktober een giraf geboren, meldt het dierenpark donderdag. De babygiraf heeft de naam Zoë gekregen en zij en moeder Cristel maken het goed.

Volgens de Rotterdamse dierentuin rust Zoë veel en galoppeert ze 's ochtends vrolijk in het rond. De nieuwe aanwinst is al voor het publiek te bewonderen.

Er zijn zeker nog drie vrouwtjesgiraffen drachtig, dus er worden nog meer borelingen in Blijdorp verwacht. In september verhuisden twee giraffen, waaronder de grote broer van Zoë, al naar andere dierentuinen om plaats te maken voor de kalveren die op komst zijn.

Meer mensen kunnen hypotheek niet betalen

In Nederland hebben bijna 109 duizend consumenten moeite met het betalen van hun hypotheek. Dat zijn er bijna zeventienduizend meer dan in september vorig jaar, meldt het Bureau Krediet Registratie (BKR) donderdag. Het aantal mensen met betalingsproblemen loopt al jaren op en is sinds begin 2011 verdubbeld.

Hoewel er nog steeds mensen bij komen, vlakt de stijging wel af. Tussen oktober 2012 en oktober 2013 kwamen er ruim negentienduizend mensen met betalingsproblemen bij, aldus het BKR. Het bureau spreekt van betalingsproblemen op de hypotheek als betalingen meer dan 120 dagen achterlopen.

Davydenko bergt tennisracket op

Nikolaj Davydenko heeft een punt gezet achter zijn tenniscarrière. De 33-jarige Rus kampte al een tijd met blessures en stond daarom al sinds mei aan de kant. Davydenko is de voormalig nummer drie van de wereld en stond vier keer in de halve finale van een grandslamtoernooi. Hij won 21 ATP-titels.

Davydenko hoopte na zijn herstel een rentree te kunnen maken, maar heeft dat idee nu uit zijn hoofd gezet. "Mijn blessures bezorgen me nog altijd veel last en maken het onmogelijk om weer goede resultaten te gaan boeken", vertelde hij in Moskou, waar deze week de Kremlin Cup wordt gespeeld. Davydenko wist het toernooi in zijn thuisland drie keer te winnen.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 42

Het mooie van de bioscoopperiode ná de zomer is misschien wel dat er dan weer ruimte is voor potentiele juweeltjes die middenin de zomer onopgemerkt zouden blijven. Zo is er deze week alweer de vierde keer dat we Scarlett Johansson in een film mogen meemaken, een film over mijnwerkers in Wales, persoonlijke drama's en eigenzinnige familiefilms. En weer een Sinterklaasfilm. Genoeg te zien dus!

Under the Skin

In Under the Skin zien we Scarlett Johansson zoals we haar nog nooit hebben gezien! Laura is een mysterieuze jonge vrouw die mannen aanspreekt en hen verleidt met haar mee te gaan. Als de mannen bij haar thuiskomen, stappen ze een onbekende wereld in en wat volgt tart de verbeelding.

Pride

Het is zomer 1984 - Margaret Thatcher is aan de macht en de Britse mijnwerkersbond staakt. Tijdens de Gay Pride in Londen, besluit een groep homoseksuele en lesbische activisten geld op te halen om de families van de stakende mijnwerkers te ondersteunen. Maar ze stuiten op een probleem: de bond lijkt gegeneerd hun steun te ontvangen. De actievoerders laten zich echter niet uit het veld slaan. Ze besluiten de bond te negeren en de mijnwerkers direct te benaderen. Ze ontdekken een mijnwerkersdorp in de binnenlanden van Wales en trekken er op uit in een klein busje om hun donatie persoonlijk te overhandigen. Een buitengewoon verhaal over twee totaal verschillende gemeenschappen die zich verenigen voor een gezamenlijk doel.

The Judge

In The Judge speelt Robert Downey Jr. de advocaat Hank Palmer. Hij keert terug naar zijn geboortedorp als zijn vader, de plaatselijke rechter met wie hij ruzie heeft, wordt verdacht van moord. Hank gaat op zoek naar de waarheid en al doende worden de banden met zijn familie hersteld.

A Walk Among the Tombstones

New York is in de greep van een reeks brute moorden. Wanneer de vrouw van een invloedrijke crimineel wordt ontvoerd en de seriemoordenaars losgeld eisen, kan de drugsdealer onmogelijk naar de politie. Hij roept de hulp in van privédetective Matt Scudder (Liam Neeson). Als voormalig NYPD agent is hij de aangewezen persoon om deze zaak tot op de bodem uit te zoeken. Hij bijt zicht vast in het onderzoek en maakt koortsachtig jacht op de psychopaten die de stad terroriseren. Wanneer de enige getuige voor zijn ogen zelfmoord pleegt, lijkt het spoor dood te lopen. Tot Matt onderdeel wordt van het gestoorde spel dat door de moordlustige kidnappers gespeeld wordt.

Gemma Bovery

Wanneer het jonge Britse echtpaar Gemma en Charles hun intrek nemen in een kleine Normandische boerderij, is Martin verheugd. Als grote literatuurliefhebber ziet hij in hen Gustave Flauberts klassieke romanpersonages - en dan heten ze ook nog eens Bovery. Ooit was Martin een bekendheid in Parijs, nu is hij een lokale bakker. Zijn jeugdige ambities en enorme fantasie zijn er echter niet minder om. Het echtpaar Bovery betekent voor hem een ontsnapping uit de routine wanneer hij naast het dagelijks brood ook het lot van deze vleesgeworden romanpersonages begint te kneden. Maar de mooie Gemma is niet van plan een personage te worden - ze heeft 'Madame Bovary' zelfs nooit gelezen. Gemma wil haar eigen leven leiden.

The Best of Me

In het romantische The Best of Me zien schoolgeliefden Dawson (James Marsden) en Amanda (Michelle Monaghan) elkaar na twintig jaar terug tijdens de begrafenis van een oude vriend.

Het leven volgens Nino

Het leven volgens Nino is een buitengewone familiefilm, waarin de vriendschap tussen kind en dier centraal staat. In de film wordt een zwaar thema met lichtheid en humor gebracht. Dit maakt de film tot een gevoelige, stoere en eigenzinnige familiefilm.

De Club van Sinterklaas & het pratende paard

De pieten van De Club van Sinterklaas kijken vreemd op als Amerigo, het paard van Sinterklaas, plotseling kan praten. Nog voor ze kunnen ontdekken hoe dit kan steelt slechterik Jef Vandenare het paard in de hoop er een talentenjacht mee te winnen. Zonder Amerigo kan het Sinterklaasfeest niet doorgaan! Zal het de pieten met behulp van Stijn lukken om het paard op tijd terug te vinden om zo het Sinterklaasfeest te redden?

Je weet waar je deze films kunt vinden!

'Sterke wiet wordt tóch harddrug'

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van het voorstel van PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) om 'sterke' wiet en hasj voortaan als harddrugs aan te merken. Ondanks dat juristen en deskundigen grote bezwaren hebben tegen het plan.

Volgens Van Rijn leveren te hoge thc-waarden gevaar op voor de volksgezondheid. Met te hoog wordt meer dan vijftien procent bedoeld. Betrapte coffeeshopeigenaren kunnen niet alleen sluiting maar ook celstraffen tot acht jaar tegemoet zien, schrijft Het Parool. Het grote probleem is dat het volgens experts onmogelijk is om het thc-gehalte eenduidig vast te stellen, en dus ligt willekeur op de loer.

Het gaat om een bestuursmaatregel, wat betekent dat de handhaving in handen van de burgemeesters ligt. Amsterdamse shops hoeven zich met Eberhard van der Laan als tegenstander van de maatregel voorlopig geen zorgen te maken, maar andere gemeenten krijgen een potentieel krachtig wapen in handen om coffeeshops te sluiten die ze niet zien zitten, en eigenaren te laten vervolgen.

De politie en het Nederlands Forensisch Instituut vrezen al voor capaciteitstekorten als de maatregel daadwerkelijk wordt ingevoerd. De verwachting is dat de regeringspartijen VVD en PvdA voor het plan zullen stemmen. In de Tweede Kamer is voornamelijk D66 fel tegenstander, maar vooralsnog lijken de bezwaren aan dovemansoren gericht.

Volgens juristen botst het plan met het softdrugs-gedoogbeleid. Ook zou er geen wetenschappelijke basis zijn voor de vermeende schadelijkheid van een thc-gehalte van boven de vijftien procent. Daarnaast wordt gevreesd dat gebruikers hun waren zoals vanouds weer bij de straatdealer gaan halen. Het coffeeshopbeleid is ooit juist in het leven geroepen om dat in te dammen.

Het is nog onduidelijk wanneer de Tweede Kamer over het voorstel van Van Rijn gaat stemmen.

Brussel sleept Nederland voor rechter om proefdieren

Brussel sleept Nederland voor de rechter omdat de overheid nog steeds niet voldoende doet om proefdieren voor wetenschappelijke experimenten te beschermen. De Europese Commissie eist een boete.

Dat maakte het dagelijks bestuur van de EU donderdag bekend. Nederland had de Europese regels over de bescherming van proefdieren uiterlijk in november 2012 moeten omzetten in nationale wetgeving, laakt Brussel. De commissie eist nu 51.156 euro voor elke dag dat Nederland dat nog nalaat.

Met de Europese regels wil Brussel het gebruik van proefdieren voor wetenschappelijke experimenten zo veel mogelijk verminderen.

Brussel sleept Nederland voor rechter
Brussel sleept Nederland voor rechter om proefdieren (Foto: ANP)

Twee jaar cel voor zwendel via Marktplaats

Een 42-jarige man die via verkoopwebsite Marktplaats.nl meer dan tweehonderd mensen oplichtte moet twee jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Middelburg donderdag bepaald. De man krijgt ook een jaar voorwaardelijk opgelegd met een proeftijd van drie jaar.

De man verkocht tussen 2009 en 2011 206 keer toegangskaarten voor pretparken, kaartjes voor concerten en waardebonnen. Hij maakte de indruk 'met open vizier' te handelen, aldus de rechtbank. Bezoekers mochten verwachten dat hij de kaartjes zou leveren, maar dat gebeurde nooit. Wel stak de man het geld dat mensen vooraf naar hem overmaakten in zijn zak.

De man nam op internet soms ook de naam van zijn slachtoffers aan. Hierdoor is de goede naam van enkele gedupeerden 'ernstig geschaad', aldus de rechtbank. Omdat ook Marktplaats.nl mogelijk schade lijdt, is een gevangenisstraf op zijn plaats, aldus de rechters.

De man wordt tijdens zijn proeftijd onder toezicht van reclassering gesteld. Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Geen straf voor Groningse 'modelwiettelers'

Een stel uit Bierum wordt niet bestraft voor jarenlange wietteelt. De rechtbank in Groningen vindt dat de twee zich wel schuldig hebben gemaakt aan het telen, vervoeren en verkopen van grote hoeveelheden marihuana, maar legde hen donderdag geen straf op omdat ze op verantwoorde wijze hebben geteeld.

De officier van justitie had twee weken geleden werkstraffen tot 180 uur tegen het stel geëist. Sympathisanten begroetten het oordeel van de rechtbank met luid gejuich en applaus.

De man van 49 jaar en zijn tien jaar jongere vrouw kweken wiet sinds 2009, naar eigen zeggen op verantwoorde wijze. Biologisch, geen geknoei met de elektriciteit en er wordt belasting afgedragen. De 'modelkwekers' zeggen geen bemoeienissen te hebben met het criminele circuit.

De afgelopen jaren zijn in Bellingwolde en later in Bierum plantages van het stel opgerold, waarbij 2500 wietplanten, negenhonderd stekken en acht kilo henneptoppen in beslag zijn genomen. Het koppel ijvert ondanks eerdere veroordelingen al jaren voor legalisering van de teelt van softdrugs.

Nederland telt iets minder spookburgers

Het aantal spookburgers in Nederland is gedaald. Het afgelopen jaar daalde het aantal mensen dat nergens geregistreerd staat met achtduizend tot 443.068. De daling is onder meer het resultaat van adresonderzoeken. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag aan de Tweede Kamer.

De afgelopen jaren steeg het aantal spookburgers, burgers die nergens geregistreerd staan en het stempel 'vertrokken, onbekend waarheen' krijgen, jaarlijks met zo'n 25 duizend. Spookburgers ontstaan wanneer iemand naar het buitenland verhuist, maar daar geen melding van maakt. De constructie is ook populair onder mensen die de belasting willen omzeilen.

Mede door gerichte huisbezoeken heeft de overheid die trend nu voor het eerst kunnen keren. Het kabinet maakte hiervoor in 2013 anderhalf miljoen euro extra vrij. Alleen al in juli werden ruim veertienduizend adresonderzoeken ingesteld, veertig procent meer dan een jaar eerder.

"Op de onderzochte adressen bleek er in bijna een derde van de gevallen inderdaad een verschil te zijn tussen de ingeschreven personen en de personen die daar feitelijk wonen", schrijft Plasterk. Zijn ministerie heeft inmiddels op basis van de huisbezoeken zogenoemde 'risicoprofielen' opgesteld. die zijn gedeeld met alle gemeenten.

Barbie drukt winst en omzet Mattel

Mattel heeft in het derde kwartaal 22 procent van zijn winst zien verdampen ten opzichte van dat kwartaal een jaar eerder. De omzet liep terug met acht procent, meldde het Amerikaanse bedrijf donderdag. De slechtere prestaties kwamen onder meer doordat Mattel 21 procent minder Barbies verkocht.

Mattel hield onder de streep 331,8 miljoen dollar over, op een omzet van twee miljard dollar. Het concern betaalt desondanks een dividend van 38 cent per aandeel uit aan zijn aandeelhouders.

De resultaten zijn beneden verwachting, erkent topman Bryan Stockton donderdag in een verklaring. "We hebben duidelijk werk te doen in het vierde kwartaal en daarna."

[upd] PAYDAY: The Heist donderdag 24 uur gratis

PAYDAY: The Heist is vanaf donderdag 19:00 tot vrijdag 19:00 gratis te downloaden via Steam. Dat heeft ontwikkelaar OVERKILL Software bekendgemaakt op Twitter. De game is een co-op shooter die draait om heists en andere actievolle, niet-zo-legale daden.

Op het GAM-subforum is overigens een topic over gratis games, neem eens gerust een kijkje!

Update 13:53: De actie begint vanavond. Vergeet het zeker niet!

Mansveld wil OV-chipkaart langzaam verbeteren

De OV-chipkaart moet stap voor stap en heel zorgvuldig worden verbeterd. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) donderdag gezegd in de Tweede Kamer donderdag tijdens een debat over de reiskaart voor het openbaar vervoer. Volgens de bewindsvrouw gaat het al wel de goede kant op.

"De wereld verandert om ons heen en we moeten mee ontwikkelen", zei Mansveld in reactie op Kamerbrede kritiek. De verbeteringen gaan veel partijen in de Kamer veel te langzaam. Mansveld wil echter niet te gehaast te werk gaan omdat elke aanpassing een aantoonbare verbetering moet opleveren.

De bewindsvrouw zei dat er inmiddels al een reeks pilots loopt om de kaart verder te verbeteren. Zo komt er een proef waarbij reizigers die met treinen van verschillende vervoerders maar één keer hoeven in- en uit te checken. Ook wordt er bekeken of in de toekomst kan worden betaald met mobiele telefoon of bankpas.

Andere maatregelen moeten het gebruiksgemak verbeteren. Zo zegde Mansveld toe te kijken naar de 2,50 euro administratiekosten die moet worden betaald om geld van de OV-chipkaart teruggestort te krijgen op de rekening. Ook moet de reiziger meer worden betrokken bij het overleg over de toekomst van betalen in het ov.

Mansveld benadrukte overigens dat het eigenlijk al heel goed gaat met de kaart. "Het gebruiksgemak krijgt een 7,6. We zijn uniek in de wereld. En in geen een ander land kun je met een één kaart terecht in al het openbaar vervoer. Daar mogen we best trots op zijn." De bewindsvrouw zette de 2400 klachten die de afgelopen drie maanden over de kaart binnenkwam af tegen de 38 miljoen transacties met de kaart die per week plaatsvinden.

Eerder deze week pleitten veel partijen nog voor afschaffen van de OV-chipkaart. Maar de soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend: veel partijen willen vooral dat de kaart wordt 'doorontwikkeld'.

Tuberculose bij stagiaire basisschool Lekkum

Bij een stagiaire op een basisschool in het Friese Lekkum is open tuberculose geconstateerd. De GGD gaat onderzoeken of leerlingen van de school de besmettelijke longziekte hebben opgelopen. De ouders en verzorgers van de leerlingen zijn ingelicht, meldt de GGD donderdag.

Het duurt twee maanden voordat door medisch onderzoek kan worden aangetoond dat een infectie is opgetreden. Daarom begint de GGD het onderzoek pas in december.

Tbc is een vorm van longontsteking waarbij iemand last krijgt van hoesten, moeheid, nachtzweten en gewichtsverlies. De ziekte openbaart zich niet meteen, maar begint vaak met een griepje. Pas na enkele weken of maanden vertonen patiënten symptomen van tuberculose.

Tbc kan goed worden behandeld met antibiotica. Jaarlijks wordt in Nederland ongeveer 550 keer tuberculose in de longen geconstateerd. In zeldzame gevallen kan de ziekte dodelijk zijn.

Prima start golfer Huizing in Hongkong, Derksen valt tegen

Golfer Daan Huizing kende een prima start op het Hongkong Open. Huizing wist zijn eerste ronde te lopen in 66 slagen, vier slagen onder par. Robert-Jan Derksen stelde teleur.

Huizing wist vijf birdies te noteren en moest slechts eenmaal een bogey toestaan. Door de prima ronde vindt hij zijn naam terug op de gedeelde derde plek, twee slagen achter de Indiër Jyoti Randhawa.

Robert-Jan Derksen kende een zwakke dag. Zijn ronde van 76 slagen betekende een dagscore van zes boven par. Daarmee staat Derksen, bezig aan zijn laatste profseizoen, op een teleurstellende 145e plaats.

'Uiterlijk Zwarte Piet geen zaak voor rechter'

Hoe Zwarte Piet en het sinterklaasfeest eruitzien moet in de samenleving worden bepaald en niet in de rechtbank. Dat betoogde de raadsman van burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan donderdag bij de Raad van State. Daar wordt het hoger beroep behandeld tegen de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam over Zwarte Piet.

"De burgemeester kan en moet niet degene zijn die eenzijdig dicteert hoe om te gaan met de figuur van Zwarte Piet", zei advocaat Riccardo Osterwald. Van der Laan wil de rol van 'beslisser' niet. Daarom stelde hij beroep in tegen de uitspraak van de rechtbank over de intocht van Sinterklaas in de hoofdstad vorig jaar.

De rechtbank bepaalde in juli dat Zwarte Piet discriminerend zou zijn en dat Van der Laan de vergunning die hij voor de intocht gaf opnieuw moest bekijken. Zowel de burgemeester als de bezwaarmakers tegen de vergunning gingen in hoger beroep. Ook het Pietengilde sloot zich bij de zaak aan.

Volgens Osterwald is Zwarte Piet niet discriminerend. "Voor discriminatie is meer vereist. Ongelijke behandeling op grond van ras is niet aan de orde." De aanvragers van de vergunning voor de intocht hadden bovendien niet de intentie om zwarte mensen negatief te stereotyperen.

Maar Van der Laan wil de kwestie ook niet over de schutting gooien. "Hij spant zich al sinds 2012 in om negatieve gevoelens weg te nemen", aldus Osterwald. Maar het is aan de samenleving om te bepalen hoe het feest eruit moet zien.

Osterwald wees er verder op dat al grote vooruitgang is geboekt in het maatschappelijk debat. Mocht dat toch te weinig resultaat opleveren dan zijn er andere manieren om tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld via het strafrecht.

Ook het Pietengilde vindt dat de discussie niet thuishoort in de rechtbank. Zwarte Piet hoeft van de organisatie niet te blijven zoals hij is, maar de verandering moet niet via een gerechtelijke procedure plaatsvinden. "Zwarte Piet dient teruggeven te worden aan het maatschappelijk debat", betoogde het Pietengilde.

Het gilde, dat naar eigen zeggen honderden Pieten vertegenwoordigt, wees er verder op dat Zwarte Piet helemaal niet dom is of slechts een knecht. "Ze helpen de vergeetachtige Sint, die steeds zijn staf kwijt is, uit de brand. Heldhaftige en slimme pieten voeren de boventoon."

Voor de bezwaarmakers zijn de uiterlijke veranderingen van Zwarte Piet nog niet voldoende. "Racisme bouw je niet af, je schaft het af. En er valt niet over te onderhandelen", betoogde raadsman Wil Eikelboom. Hij vindt ook dat de burgemeester zijn positie in het geschil miskent. "De burgemeester is op meerdere manieren betrokken bij de intocht. Het is duidelijk geen puur privaat evenement."

'Pak stijging aantal zelfmoorden binnen GGZ aan'

De stijging van het aantal zelfmoorden binnen GGZ-instellingen laat zien dat hulpverleners beter moeten worden getraind in het herkennen van suïcidale gedachten. Van de vijftigduizend hulpverleners heeft slechts tien procent hier een training in gehad, zegt hoogleraar klinische psychologie Ad Kerkhof in het televisieprogramma Zembla dat donderdagavond wordt uitgezonden.

Het aantal zelfmoorden binnen GGZ-instellingen steeg tussen 2008 en 2013 van 574 naar 696, een toename van 21 procent. "Dat zegt dat we ondanks al onze inspanningen deze ramp nog niet goed genoeg kunnen pareren", stelt Kerkhof volgens Zembla.

Sinds 2012 heeft de GGZ een suïciderichtlijn. Om die ingevoerd te krijgen, moeten hulpverleners een training volgen waarin zij leren te vragen naar suïcidale gedachten van hun patiënten. Maar er zijn volgens Kerkhof instellingen die geen geld hebben om hun personeel de cursus te laten volgen.

Syriëgangers opgepakt in Oostenrijk

De Oostenrijkse politie heeft donderdag een stel gearresteerd dat ervan wordt verdacht in Syrië met radicaalislamitische strijders te hebben getraind. Dat laten de Oostenrijkse autoriteiten weten. Het tweetal wordt in Duitsland gezocht op verdenking van terrorisme.

De 20-jarige man en zijn 33-jarige partner werden in een trein die op weg was naar Duitsland vlak voor de grensovergang in de kraag gevat. Een 8-jarig kind dat met hen meereisde is overgedragen aan de kinderbescherming. Een hoorzitting waarbij de uitlevering aan Duitsland wordt besproken staat gepland voor volgende week.

Winst Ziggo verdampt door eenmalige tegenvallers

Ziggo heeft in het derde kwartaal aanmerkelijk minder winst geboekt dan een jaar geleden, onder meer omdat het kabelbedrijf leningen moest herwaarderen. Het beursgenoteerde concern hield eind september 2,7 miljoen euro over, tegen ruim 86 miljoen euro een jaar eerder. Dat bleek donderdag bij presentatie van de kwartaalcijfers.

Zonder de eenmalige tegenvallers had de winst van Ziggo echter aanmerkelijk hoger kunnen uitvallen. De winst voor aftrek van belastingen en afschrijvingen kwam namelijk juist 1,9 procent hoger uit op 224,6 miljoen euro. De kosten voor het herwaarderen van de leningen - bijna 73 miljoen euro - trekken echter een zware wissel op de resultaten.

Los van die tegenvallers vertoonden de resultaten van Ziggo juist een licht opwaartse lijn. Zo steeg de omzet van het bedrijf met 2,9 procent naar ruim vierhonderd miljoen euro. Topman René Obermann spreekt in een toelichting op de resultaten van een 'solide prestatie', in een moeilijke, competitieve markt.

Ook het aantal klanten van Ziggo lag vorig kwartaal hoger dan een jaar geleden. Het kabel- en internetbedrijf - dat is overgenomen door het van oorsprong Amerikaanse Liberty Global - zag het aantal internetgebruikers in een jaar tijd met 6,2 procent toenemen tot bijna twee miljoen. Het aantal alles-in-1-klanten groeide met 2,9 procent naar een kleine 1,6 miljoen.

Merkel: begrotingseis geldt voor alle EU-landen

Geen enkel EU-land mag worden ontzien bij het naleven van de Europese begrotingsafspraken. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag in een toespraak in het Duitse parlement. Hoewel Merkel daarbij niet expliciet naar Frankrijk verwees, lijkt het signaal aan de Franse regering duidelijk.

Volgens Merkel is het essentieel dat alle 28 landen van de Europese Unie zich 'volledig' houden aan de begrotingseisen. Lukt dat niet, dan komt het vertrouwen in de eurozone in het geding, zo waarschuwde de bondskanselier. Ook in andere Europese landen nemen de zorgen over de ruime Franse begroting de laatste dagen toe.

In de Franse regeringsplannen, die vorige maand werden gepresenteerd, loopt het begrotingstekort volgend jaar namelijk slechts terug tot 4,3 procent. Volgens de Europese eisen zou het land echter dan al op een tekort van drie procent moeten zitten. Aan de eis kan Frankrijk met de huidige lijn pas in 2017 voldoen.

Judobond blijft bij één of twee topsportlocaties

De Judobond Nederland (JBN) blijft vasthouden aan een nieuwe stuctuur met met één of hooguit twee topsportlocaties in plaats van de vier steunpunten van nu. Dat liet voorzitter Willem Jan Stegeman weten tijdens een persconferentie in Alphen aan den Rijn. Volgens Stegeman is de huidige werkwijze niet houdbaar.

Van der Geest kraakte vorige week in een open brief het topsportbeleid van de judobond die in het project Judo 2.0 centralisatie nastreeft. Volgens de voormalig technisch directeur heeft het topjudo er juist baat bij dat de beste judoka's bij hun clubs een stimulans vormen voor de laag eronder. In de nieuwe plannen gaan de topjudoka's niet bij hun clubs trainen, maar met elkaar op een centrale locatie. 

Het bondsbestuur heeft er, mede op aandringen van sportkoepel NOC*NSF, uiteindelijk voor gekozen vanaf het najaar 2016 te gaan werken op maximaal twee locaties. "Beide opties lijken financieel mogelijk", aldus Stegeman. In eerste instantie ging men nog uit van één werkplek op Papendal. In de huidige plannen is de ruimte opengehouden tot twee topsportlocaties te komen, mits ze gekoppeld zijn aan zogenoemde CTO's, centra voor topsport en onderwijs.

Alien versus Predator (2000) gratis op GOG

Alsof we nog niet genoeg spellen te spelen hebben dit weekend is nu ook Alien versus Predator (2000) gratis op GOG. Enige verschil is dat dit spel voor altijd van jou is.

Wel zit er een klein addertje onder het gras. Om het spel te incasseren zal je je moeten inschrijven voor de bèta van GOG Galaxy, het online platform van GOG. 

Neem een kijkje op het forum, voor meer gratis spellen. 

NS mag toch gooi doen naar Limburgs ov

De NS mag toch proberen om het regionale openbaar vervoer in Limburg in de wacht te slepen. Dat heeft de rechtbank in Maastricht donderdag bepaald. Vervoerder Veolia had in een kort geding geëist dat NS-dochters Abellio en Qbuzz niet mochten meedingen in de aanbesteding van de zuidelijke provincie.

Veolia vindt dat de NS te veel voordelen heeft ten opzichte van concurrenten, waardoor de NS een lagere prijs kon bieden dan andere partijen. Zo zou de NS geen dure afspraken over aansluitingen hoeven maken, omdat het de rest van het spoornet al exploiteert. Bovendien zou de NS verliezen op de lijnen kunnen compenseren met winstgevende activiteiten.

Hierdoor was 'nooit een sluitende businesscase' te maken, aldus Veolia. Ook was Veolia bang dat de NS de dienstregeling zo zou aanpassen dat het treinverkeer in Limburg vertraging oploopt. De NS heeft altijd ontkend dat het bedrijf iets fout doet.

Volgens de rechtbank staat echter niet vast dat de provincie 'onredelijke keuzes heeft gemaakt' waardoor op voorhand duidelijk zou zijn dat de aanbestedingsprocedure oneerlijk zou zijn. Als NS al een voorsprong heeft, is dat niet de schuld van de provincie, aldus de rechters.

De winnaar van de aanbestedingen mag vanaf 2016 vijftien jaar het openbaar vervoer in Limburg verzorgen. De provincie heeft daar 56 miljoen euro per jaar voor over.

De Limburgse gedeputeerde Patrick van der Broeck zegt op Twitter te hopen dat alle partijen zich nu gaan richten op het uitbrengen van een goede offerte 'in plaats van rechtszaken'.

10 spellen in Steam Free Weekend

Steam Free Weekend komt er weer aan, normaal kun je dan een spel het weekend lang gratis spelen en met korting kopen mocht je het verder willen spelen. Maar dit keer is het iets anders. In plaats van één spel dat gratis is kun je nu tien spellen proberen.

De lijst van spellen die gratis zijn dit weekend:

Awesomenauts 
Blade Symphony 
Company of Heroes 2 
Don't Starve 
Grid 2
Injustice: Gods Among Us
Killing Floor 
Payday 2 
Trine 2 
XCOM: Enemy Unknown

Vanaf vandaag 19:00 CEST zijn de spellen dit weekend gratis te spelen.

Op het forum is er ook een topic over gratis spellen. 

Keshi nu echt weg als bondscoach Nigeria

Stephen Keshi is ontslagen als bondscoach van Nigeria. De slechte resultaten in de kwalificatiereeks voor de Afrika Cup zijn voor de voetbalbond van het land aanleiding afscheid te nemen van de 52-jarige trainer. Keshi werd in 2011 aangesteld als bondscoach en veroverde vorig jaar met Nigeria de Afrika Cup.

Keshi diende in het verleden twee keer zelf zijn ontslag in, maar telkens wist de Nigeriaanse bond hem op andere gedachten te brengen. Afgelopen zomer loodste de oud-voetballer zijn land op het WK nog naar de achtste finales, maar in de kwalificatie voor de Afrika Cup van 2015 werd met twee nederlagen in vier duels een valse start gemaakt.

Shaibu Amodu is aangesteld als tijdelijke opvolger van Keshi. Hij was in het verleden al vier keer eerder bondscoach van zijn land.

'L1 betaalde ongeoorloofde bonus aan directeur'

De Limburgse omroep L1 heeft mogelijk tegen de regels in een bonus uitgekeerd aan directeur Rob Stevens. Stevens kreeg wegens goede prestaties 26.000 euro extra toegeschoven, maar volgens de Wet normering topinkomens (WNT) mogen bestuurders uit de publieke en semipublieke sector helemaal geen bonus ontvangen. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) onderzoekt de zaak, schrijft de Volkskrant donderdag.

Als de omroeptoezichthouder inderdaad beslist dat de bonus niet vergeven had mogen worden, moet Stevens het bedrag terugbetalen. L1 wilde Stevens belonen omdat de omroep op een nettoresultaat van 640.000 euro uitkwam. In de begroting was van 286.000 euro uitgegaan.

Stevens kreeg over heel vorig jaar 191.800 euro. Van de regionale bestuurders kreeg alleen Paul van der Lugt van RTV Utrecht met 192.600 euro meer, blijkt uit onderzoek van de krant. Daarbij zijn ook de pensioenbijdrage en onkosten meegeteld.

Omroepbestuurders mogen vanaf 1 januari niet meer dan 169.425 euro salaris verdienen, exclusief pensioenbijdrage en onkosten. Dat is evenveel als een minister. Zes omroepbestuurders zitten boven die grens. De directeuren mogen hun salaris vier jaar behouden en moeten dan in drie jaar afbouwen. De Wet normering topinkomens geldt sinds 2011.

Belgische ministers op nazi-feestje

De Belgische regeringsvorming heeft deze keer geen records gebroken zoals een paar jaar geleden. Maar de nieuwe regering van liberalen en Vlaams-nationalisten zorgt wel vanaf dag één voor hevige polemieken.

In België bestaat namelijk nog altijd discussie over de rol van Vlaams-nationalisten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Een aantal Vlaamsgezinden collaboreerde toentertijd met de bezetter om op die manier meer autonomie te verkrijgen. Na beide oorlogen werden de collaborateurs hevig vervolgd in wat wel de periode van de 'repressie' wordt genoemd. In Vlaams-nationale kringen wordt de collaboratie daarom niet altijd veroordeeld en dat zorgt tot op de dag van vandaag voor controverse.

Zo liet kersverse minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (van de Vlaams-nationalistische N-VA) zich in een interview ontvallen dat 'de collaborateurs hun redenen hadden'. Het was een antwoord op de vraag van de interviewer waarom Jambon een aantal jaren geleden was gesignaleerd op een feest van oud-oostfrontstrijders, veteranen van de Vlaamse SS die voor Duitsland aan het Russische front vochten. Gevraagd naar een reactie, zei partijleider van de N-VA en burgemeester van Antwerpen Bart de Wever niet te willen reageren op 'de flauwekul in politiek België'.

Jambon is niet de enige. Vlaamse minister Ben Weyts en federaal staatssecretaris Theo Francken (beiden N-VA) waren onlangs op de verjaardag van een oud-collaborateur en oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie, een knokploeg die vanaf de jaren 50 de Vlaamse zaak met de vuist probeerde te beslechten.

En ook over actuele zaken rijzen vraagtekens over de nieuwbakken bewindslieden.
De al eerder aangehaalde staatssecretaris Theo Francken (bevoegd voor Asiel en Migratie) spant wat dat aangaat de kroon. De Franstalige omroep RTBF ging graven in zijn Facebookberichten en vond de volgende opmerkelijke bewering voor een lid van de regering dat zich met asiel en migratie moet bezighouden:

'Ik kan me wel iets voorstellen bij de economische meerwaarde van de Joodse, Chinese en Indiaanse (sic) diaspora, maar minder bij de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse. Of is dat te aangebrand?'

Saillant detail is dat Francken zijn twijfel niet kan onderbouwen met cijfers, omdat die voor België niet voorhanden zijn.

Francken kwam al eerder in het nieuws door het uitlekken van enkele oude mails. Hieruit blijkt dat er bij de N-VA een clubje bestaat dat zich de "VNV'ers" noemt, de Vlaams-nationalistische vrienden. De naam is een verwijzing naar het in WOII collaborerende Vlaams Nationaal Verbond (VNV), de Vlaamse variant van de NSB. In de mails staat de zinsnede: "Verklikking = de kogel of een nachtje alleen op de kamer met Christian Dutoit." Die laatste is homoseksueel en hoofdredacteur van het maandblad voor linkse vlaamsgezinden.

De voltallige oppositie - Vlaams en Franstalig - heeft al het ontslag van Francken geëist. Gianni Pittella, de fractieleider van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement, heeft 'zijn grote bezorgdheid' uitgesproken over de aanwezigheid in de Belgische regering van 'een minister en een staatssecretaris die openlijk vroegere nazicollaborateurs en hun verenigingen bezoeken'.

Dorpelingen verbranden bouwvakkers levend

Bewoners van een dorp in China die overhoop liggen met een lokale projectontwikkelaar hebben vier bouwvakkers levend verbrand. Het geweld kostte donderdag in totaal aan acht mensen het leven, onder wie twee dorpelingen, meldden de autoriteiten.

Het conflict tussen de lokale bevolking en de projectontwikkelaar in de zuidelijke provincie Yunnan speelt al langer. Volgens de lokale autoriteiten liep het donderdag volledig uit de hand toen honderden bewoners van het dorp Fuyou en lieden die waren ingeschakeld door de projectontwikkelaar elkaar te lijf gingen met allerlei soorten gereedschap.

Een staatsmedium in Shanghai meldde deze week dat de dorpsbewoners eerder hadden geklaagd dat ze te weinig compensatie hadden gekregen voor de grond die ze waren kwijtgeraakt aan het bouwproject.

Duo aangehouden om DigiD-fraude

Een 25-jarige man en een 23-jarige vrouw uit Roosendaal zijn woensdag aangehouden op verdenking van fraude met 180 DigiD's. Op deze manier zouden ze ruim vijftigduizend euro hebben buitgemaakt, meldt het Openbaar Ministerie donderdag. Ook vier zogenoemde geldezels zijn opgepakt.

De twee Roosendalers zouden door middel van phishing, het laten inloggen van mensen op valse websites, inloggegevens van voornamelijk ouderen hebben verkregen. Hiermee veranderden ze bankrekeningnummers, waardoor uitkeringen naar andere rekeningen werden overgemaakt.

De geldezels hadden hun rekening beschikbaar gesteld om geld op te storten, waarna het wordt doorgesluisd naar de fraudeurs. In totaal zijn zeventig bankrekeningen verdacht, aldus het OM. Deze rekeningen zijn geblokkeerd.

De FIOD, de opsporingsdienst van het ministerie van Financiën, kreeg het duo in de gaten toen de beheerder van DigiD halverwege vorige maand aangifte deed van fraude. Het OM zegt dat de schade beperkt is gebleven. De slachtoffers zijn inmiddels schadeloos gesteld.

Leider Hong Kong wil in gesprek met betogers

De lokale regering van Hong Kong is bereid om met demonstranten in overleg te gaan. Dat heeft leider Leung Chun-ying donderdag gezegd. Betogers protesteren al drie weken voor meer democratie in de Chinese stad.

De gesprekken kunnen wat Leung betreft al volgende week beginnen. Volgens hem is de afgelopen dagen al via intermediairs met de demonstranten overlegd. Leung zegt dat de autoriteiten klaar zijn om over democratische hervormingen te praten.

Demonstranten willen zelf een nieuwe leider van Hong Kong kunnen kiezen bij de verkiezingen in 2017. De regering in Beijing wil kandidaten voor de politieke post eerst goedkeuren.

Leung heeft laten weten dat de Chinese regering aan haar besluit vasthoudt, maar dat wel te praten valt over hoe de commissie die de kandidaten kiest wordt gevormd. Verdere details moeten bij het overleg ter sprake komen.

De afgelopen dagen zijn de spanningen tussen de regering en de demonstranten opnieuw hoog opgelopen. De oproerpolitie heeft betogers met wapenstokken en pepperspray proberen te verdrijven van plekken die zij bezet hielden. Veel burgers hebben verontwaardigd en kwaad gereageerd op het gewelddadige politieoptreden.

Leung zegde eerder toe gesprekken te zullen aangaan met de betogers, die voornamelijk uit studenten bestaan. De regering kwam hier later echter weer van terug omdat het overleg hoogstwaarschijnlijk niet constructief zou zijn.

[vid] Britt Dekker: stop gezeik om zwarte piet

Britt Dekker vindt de maatschappelijke discussie rond Zwarte Piet maar onzin. Ook de vele bekende Nederlanders die pleiten voor een make-over van de kindervriend krijgen weinig bijval van de 22-jarige realityster. "Ik vind gewoon dat Zwarte Piet moet blijven", zegt ze voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik vind het zo'n gezeik over die Zwarte Piet", stelt Britt. "En nu heb je ook BN'ers die een filmpje opnemen voor een pietmake-over. Ik denk: ga allemaal weg." De realityster snapt niet dat mensen iets tegen Zwarte Piet kunnen hebben. "Ze geven cadeautjes, ze maken elk kind blij, ze zijn vet aardig en iedereen wil ze in huis halen, dus er is niets slecht aan."

Kleurpieten vindt Britt overigens ook een probleem omdat zwarte mensen die Piet zouden willen spelen, zich dan ineens zouden moeten gaan schminken. Ook de 'roetveegpiet' kan niet op haar sympathie rekenen, want dat zou het herkennen van vader of buurman te makkelijk kunnen maken.

Eerder liet Jochem van Gelder al weten de pietendiscussie 'echt onzinnig' te vinden. Hij riep bovendien op tot een boycot van Albert Heijn, nadat bekend werd dat Zwarte Piet geen rol meer zou spelen in de sinterklaasreclames. BN'ers die een tegengeluid laten horen zijn onder anderen Paul de Leeuw, Glennis Grace en Peter R. de Vries. Dat kwam laatstgenoemde op een doodsbedreiging te staan.

Uitkeringstrekkers vinden minder vaak baan

Minder mensen vonden vorig jaar een baan vanuit een bijstandsuitkering. Van de personen die eind 2012 een uitkering kregen, vond 7,3 procent in 2013 werk. Een jaar eerder was dat nog 7,9 procent. Sinds het begin van de metingen in 2007 lag het percentage niet zo laag als vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

Voor de crisis lag het percentage ongeveer twee keer zo hoog. In 2007 vond vijftien procent van de uitkeringsgerechtigden een baan, in 2008 was dat bijna twaalf procent.

Mannen kwamen makkelijker aan de bak dan vrouwen. Een op de tien mannen die eind 2012 een bijstandsuitkering ontvingen, vond een baan in 2013. Bij vrouwen was dat iets meer dan een op de twintig.

Personen tussen de 15 en 35 kwamen relatief het vaakst aan de slag vanuit een uitkering. Dat gold voor bijna zeventien procent van de leeftijdsgroep 15 tot 25 jaar en veertien procent van de 25 tot 35-jarigen.

In Zoetermeer hadden mensen met een bijstandsuitkering met elf procent de meeste kans op werk. Zoetermeer voert voor het derde jaar achtereen de lijst met grote gemeenten aan. Met 4,8 procent is Rotterdam hekkensluiter. Twee jaar eerder stroomde in die stad nog 8,6 procent uit de bijstand naar werk.

Halverwege dit jaar hadden 436 duizend mensen een bijstandsuitkering, 126 duizend meer dan in 2008.

Omzet Sligro stijgt door groothandelstak

Voedselverkoper Sligro heeft vorig kwartaal 2,7 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten kwamen daardoor uit op 637 miljoen euro, zo maakte Sligro donderdag bekend. Het beursgenoteerde concern dankt de toename vooral aan zijn groothandelstak, aangezien de omzet van supermarktdochter Emté juist licht terugliep.

De groothandelsafdeling van Sligro zette tussen juli en september 435 miljoen euro om, ruim twee derde van de totale omzet. De inkomsten lagen daarmee bijna zes procent hoger dan een jaar eerder. Die groei is overigens voor een deel te danken aan overnames. Zonder de extra omzet uit aangekochte activiteiten groeide de omzet met 2,6 procent.

De divisie Foodretail, waaronder supermarktketen Emté valt, zag de omzet daarentegen juist met 3,7 procent afnemen naar 202 miljoen euro. Hoeveel winst het voedselbedrijf vorig kwartaal behaalde, maakte Sligro niet bekend.

Inspectie snapt veel illegale Chinezen in horeca

Bij een grootschalige controle door de Inspectie SZW zijn enkele weken geleden 136 werknemers van horecabedrijven tegen de lamp gelopen omdat ze geen werkvergunning hadden. Het gaat voornamelijk om Chinezen, meldde de inspectiedienst donderdag. Bij de inspectie in drie sectoren werden in totaal 165 werknemers zonder werkvergunning gesnapt.

Bij 136 van de 935 bedrijven die eind september en begin oktober werden onderzocht, constateerden inspecteurs overtredingen. Naast horecabedrijven werden ook detailhandels en schoonmaakbedrijven gecontroleerd, omdat in de drie branches de kans op overtredingen het hoogst is. De helft van de bedrijven was gevestigd in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

In de schoonmaaksector werden vooral Afrikanen zonder geldig papiertje aangetroffen, in de detailhandel vooral Turken. In die sector controleerde de inspectie vooral 'multiculturele supermarkten', wellnesszaken en kappers.

De inspectie kreeg bij de controle dertig signalen van overtreding van de arbeidstijdenwet. Ook werd het minimumloon in 105 gevallen mogelijk niet overal gehanteerd. De inspectie onderzoekt die signalen.

NBA-spelers pleiten voor minder wedstrijden

Enkele NBA-spelers hebben zich tijdens de voorbereiding op het nieuwe basketbalseizoen in de Verenigde Staten kritisch uitgelaten over het aantal te spelen wedstrijden. Onder anderen LeBron James en Dirk Nowitzki vinden een regulier seizoen te lang.

"We hebben geen 82 wedstrijden nodig om te bepalen welke acht clubs uit een Conference naar de play-offs gaan", zei Nowitzki tegen sportzender ESPN. "Te veel wedstrijden komt het spel niet ten goede. Maar ik snap de belangen. Iedere wedstrijd minder betekent minder inkomsten voor de clubs, de NBA, de eigenaren en de spelers."

Komend weekeinde experimenteert de NBA in een oefenwedstrijd met kortere duels. In plaats van 48 minuten worden er 44 minuten gespeeld. Voor superster LeBron James is dat echter niet de oplossing. "Zodra je in het veld staat maakt het niet uit of je 22 of 40 minuten speelt", zei James. "Tijdens wedstrijden is de fysieke inspanning groot, dus dan bereik je niets met het verminderen van speelminuten. Het gaat om het aantal wedstrijden."

Stinkende urinoirs station Breda aangepakt

Stinkende urinoirs in het net geopende deel van station Breda worden zo snel mogelijk gesloopt en opnieuw opgebouwd. De tussenschotten worden versmald en de tegels worden opnieuw geïmpregneerd. Dat meldt ProRail, dat de woordvoering van de bouwgroep doet, donderdag.

De urinoirs stonken al een paar weken. De schotten tussen de urinoirs waren te breed, waardoor mannen van te grote afstand in de pot moesten pissen, aldus een woordvoerder van ProRail. Dit ging niet altijd goed, waardoor de tegels en de vloer na een week zwart uitsloegen. Ook werd meermaals een stanklucht waargenomen.

De hele toiletgroep wordt opnieuw geïmpregneerd, aldus de woordvoerder. Dit betekent dat ook de tegels in het vrouwentoilet een opknapbeurt krijgen.

De noordelijke stationskant werd begin september in gebruik genomen. Volgens de woordvoerder zijn geen verdere fouten geconstateerd. "Het is echter nog niet af. We zijn nog steeds bezig met werkzaamheden. Maar echte fouten zien we niet."

Dodental door lawines Nepal loopt op

Bij een lawine en een sneeuwstorm in het bergachtige noorden van Nepal zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Nepalese autoriteiten donderdag bekendgemaakt. Ook worden nog zo'n zeventig bergbeklimmers vermist.

Eerder werd nog een dodental van twaalf personen gemeld. Onder de doden zijn zeker acht buitenlanders. De alpinisten beklommen de ruim achtduizend meter hoge Dhaulagiri toen zij werden overvallen door een lawine en sneeuwstormen.

De slachtoffers kwamen uit Polen, Israël, Nepal, Canada en India. Onder de vermiste bergbeklimmers zijn twee Slowaken en drie Nepalezen.

De politie en reddingswerkers wisten zeker veertien alpinisten van de berg te redden. Zij worden behandeld in een militair ziekenhuis in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Tientallen mensen zijn nog gestrand op de berg. Oktober is de populairste maand voor bergbeklimmers in Nepal.

De berging van de stoffelijke resten kan dagen in beslag nemen door de dikke laag sneeuw waar ze onder liggen. De zware sneeuwval is volgens meteorologen het gevolg van de cycloon die een aantal dagen geleden India trof.

Meeuwis en De Mol trekken 1,6 miljoen kijkers

De eerste aflevering van Meeuwis & De Mol Maken Vrienden is woensdag door ruim 1,6 miljoen mensen bekeken. Daarmee staat de RTL 4-show, waarin Guus Meeuwis en Johnny de Mol eropuit trekken om bijzondere mensen te ontmoeten, op plek drie in de lijst van best bekeken uitzendingen van de dag.

De meeste kijkers waren voor het achtuurjournaal, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Twee miljoen mensen stemden af op de uitzending op NPO 1. Goede Tijden, Slechte Tijden completeert de top drie. De soap van RTL 4 trok bijna 1,8 miljoen belangstellenden.

Frankrijk begint met ebolascreening op luchthaven

Frankrijk gaat op luchthaven Charles de Gaulle in Parijs beginnen met het screenen van passagiers op ebola. Alleen mensen die aankomen uit Conakry, de hoofdstad van Guinee, worden gecontroleerd. Er zijn geen andere directe vluchten naar Parijs uit West-Afrikaanse landen waar ebola heerst.

Het gaat om een enkele dagelijkse vlucht uit Conakry. Voordat passagiers de terminal ingaan wordt in de slurf hun temperatuur opgenomen. Als er geen verhoging wordt waargenomen is er ook geen gevaar, zei minister van volksgezondheid Marisol Touraine donderdag.

Kerkhove naar halve finale in Bangkok

Lesley Kerkhove heeft bij het ITF-toernooi van Bangkok de halve finale bereikt. De Zeeuwse versloeg in Thailand de met een wildcard toegelaten thuisspeelster Varatchaya Wongteanchai met 7-6 (5), 3-6 en 6-2. Het is de derde keer dit jaar dat Kerkhove de laatste vier bij een ITF-toernooi bereikt. De Kroatische Tereza Mrdeza is haar volgende opponente.

In het Japanse Makinohara was er ook Nederlands succes. Indy de Vroome, als eerste geplaatst, versloeg thuisspeelster Akiko Yonemura met 6-1, 4-6 en 7-6 (3) en bereikte daarmee de kwartfinale. Daarin treft ze met de als zevende geplaatste Riko Sawayanagi opnieuw een Japanse.

Wielrenster Koschier beschoten door jager

Wielrenster Christiane Koschier is tijdens een warming-up neergeschoten door een jager. De Oostenrijkse bereidde zich voor op een tijdrit in het Italiaanse Colloreda, toen een jager haar beschoot.

"In eerste instantie dacht ik aan een lekke band, maar meteen voelde ik flinke pijn en ben toen gevallen", zei Koschier tegen een Oostenrijkse krant. "Ik had nog geluk. Het had slecht kunnen aflopen als de kogels mijn hoofd of nek hadden geraakt."

De jager liet na het incident weten op konijnen te hebben gejaagd. Hij zou de wielrenster voor een dier hebben aangezien.

[vid] Preview: Katniss keert terug naar District 12

Hij is er! Een nieuwe preview met nieuwe beelden uit The Hunger Games: Mockingjay Part 1.

In deze preview keert Katniss Everdeen terug naar een afgebrand District 12: een waarschuwing van het Capitool aan de leiding van District 13 en Katniss zelf. Ondertussen hebben Plutarch Heavensbee (Philip Seymour Hoffman) en Alma Coin (Julianne Moore) hun eigen plannen al gesmeed. De oorlog is begonnen.

Mockingjay Part 1 draait vanaf 19 november in de Nederlandse bioscopen.

Fransman Gallas stopt met voetballen

Voormalig Frans international William Gallas zet een punt achter zijn carrière. De 37-jarige voetballer vindt het na negentien jaar als prof welletjes geweest, liet hij donderdag weten. Gallas kwam 84 keer uit voor de nationale ploeg. Hij speelde onder meer in 2006 de WK-finale, die Frankrijk na penalty's verloor van Italië.

Gallas begon zijn carrière bij Caen en kwam via Olympique Marseille bij Chelsea terecht. Met die club werd de centrale verdediger in 2005 en 2006 kampioen van Engeland. Vervolgens speelde hij in de Premier League nog voor Arsenal en Tottenham Hotspur om een jaar geleden zijn geluk bij het Australische Perth Glory te beproeven. Daar had Gallas een aflopend contract.

Gallas in actie voor Tottenham (PRO SHOTS/Action Images)
Gallas in actie voor Tottenham (PRO SHOTS/Action Images)

Michael Jackson best verdienende lijk

Michael Jackson brengt van alle overleden beroemdheden het meeste geld in het laatje. De erven van de zanger die in 2009 zijn laatste adem uitblies konden volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes afgelopen jaar 140 miljoen dollar, ruim 109 miljoen euro, op hun rekening bijschrijven.

Jackson bracht tussen oktober vorig jaar en nu zijn miljoenen op onder meer dankzij het succes van Xscape, het album waarop enkele van zijn oude zangpartijen werden gemixt met nieuwe producties. Daarnaast verzorgde een hologram van Jackson een optreden tijdens de Billboard Music Awards.

De King of Pop blijft de King of Rock-'n-roll voor. Elvis bracht afgelopen jaar 'slechts' 55 miljoen dollar, zo'n 43 miljoen euro, op.

Hushovd: "UCI beschermde Armstrong"

De publieke dopingbiecht van Lance Armstrong in januari 2013 op televisie bij Oprah was geen verrassing voor Thor Hushovd. In zijn autobiografie Thor schrijft de Noorse ex-wereldkampioen dat hij al 1,5 jaar eerder wist van het dopinggebruik van de gevallen wielerheld.

Hushovd haalt in zijn boek ook uit naar de internationale wielerunie UCI, die volgens hem op de hoogte was van het dopinggebruik van Armstrong en co. "Lance was een superster en het gouden kalf van onze sport. Voor de UCI zou het een groot verlies zijn geweest indien Armstrong zou gepakt zijn en ontmaskerd als een valsspeler. Ik geloof dat positieve testen zijn weggemoffeld om zo Armstrong te redden en de wielersport te beschermen."

Hushovd, die onlangs een punt zette achter zijn carrière, legt in zijn boek uit hoe hij in het voorjaar van 2011, na de Ronde van Californië, bij Armstrong thuis in Hollywood werd uitgenodigd. De twee waren op dat moment goede vrienden. Volgens Hushovd bevestigde Armstrong toen dat hij aan de verboden middelen zat. Kort daarvoor had Tyler Hamilton getuigd over dopingpraktijken binnen de toenmalige US Postal-ploeg. Armstrong zei daarover tegen Hushovd "dat ze allemaal hadden gebruikt".

Hushovd kon het niet geloven. "Hij zat daar gewoon en vertelde doodleuk dat hij doping pakte. Ik was echt verrast maar voor hem leek het niet belangrijk. Ik had moeten zeggen dat ik zuiver was, dat ik nooit doping had genomen en het nooit zou doen. Want ik geloof dat Armstrong meende dat ik zelf ook doping pakte."

Justin Bieber breekt feest af na bezoek politie

Justin Bieber heeft op verzoek van de politie een feest bij hem thuis beëindigd. De zanger vierde in de nacht van dinsdag op woensdag zijn terugkeer in de Verenigde Staten, na een tournee door Europa, met een feest in zijn woning in Beverly Hills. De buren vonden echter dat het er te ruig aan toeging en klaagden over geluidsoverlast.

De politie stond twee keer op de stoep bij Bieber, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Bij het eerste bezoek rond 23.00 uur hoorden de agenten niets, waarop ze weer vertrokken. Toen ze nog geen twee uur later terugkwamen was het feest in volle gang, met alleen al dertig tot veertig feestgangers op het balkon van de woning.

Nadat de agenten Bieber persoonlijk hadden gesproken besloot hij het feest af te breken. De zanger had eigenlijk helemaal niet meer in het huis mogen wonen. Hij had eind september moeten vertrekken, maar heeft door zijn Europese reis nog geen nieuw optrekje gevonden.

De Staat en Roosbeef maken titelsong Nino

Zanger Torre Florim van De Staat en singer-songwriter Roos Rebergen, bekend van de band Roosbeef, zingen de titelsong van de familiefilm Het leven volgens Nino die vanaf woensdag in de bioscopen draait.

Het nummer Dansen met Nino is een bewerking van hun nummer Dansen met jou en speciaal voor de film door het gelegenheidsduo geschreven en uitgevoerd, meldt distributeur A-Film.

In de bioscoopfilm van regisseur Simone van Dusseldorp staat de vriendschap centraal tussen Nino en zijn konijn Bobby. De hoofdrollen worden vertolkt door Rohan Timmermans, Arend Bouwmeester, Koen de Greave en Rifka Lodeizen.

Cabaretier Ronald Goedemondt leende zijn stem aan het pratende konijn Bobby. Brigitte Kaandorp vertolkt de rol van een politiepaard en Martin van Waardenberg is de stem van de hond. Ten slotte is Marc-Marie Huijbregts in de film een vlindermotje.

De Staat en Roosbeef maken titelsong Nino
De Staat en Roosbeef maken titelsong Nino (Foto: ANP)

Aantal werklozen daalt voor de vijfde keer

Het aantal werklozen in Nederland is vorige maand voor de vijfde maand op rij gedaald. Eind september zaten nog 628 duizend Nederlanders zonder baan thuis, wat er vierduizend minder waren dan in augustus. Het werkloosheidspercentage blijft echter gelijk op acht procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend.

Anders dan in de eerste maanden van dit jaar daalde de werkloosheid in september vooral doordat meer mensen werk vonden. Het aantal werklozen kromp de laatste maanden namelijk net zo snel als de beroepsbevolking steeg. In het eerste kwartaal daalde de werkloosheid vooral doordat veel mensen stopten met zoeken naar werk.

De afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen gemiddeld steeds met tienduizend af. Het werkloosheidspercentage daalde in die periode van 8,4 naar acht procent. De werkloosheid volgens de internationale ILO-definitie daalde vorige maand wel licht, van 6,6 procent naar 6,5 procent. Drie maanden geleden was dat nog 6,8 procent.

Naast de werkloosheid daalde in september ook het aantal mensen met een uitkering, met 2,4 procent naar 420 duizend. Vooral in de bouw en het onderwijs hadden veel minder Nederlanders een uitkering nodig. Vooral onder jongeren nam het aantal uitkeringen de afgelopen tijd flink af.

'Mensonterende toestanden in Griekse gevangenissen'

De belangrijkste Europese mensenrechtenorganisatie heeft donderdag vernietigend geoordeeld over de toestanden in Griekse gevangenissen en militaire detentiecentra. Ondanks aanbevelingen die twee jaar geleden werden gedaan is geen vooruitgang geboekt, zo luidt de conclusie van de commissie van de Raad van Europa.

Verdachten worden volgens de Commissie voor de Preventie van Marteling en Onmenselijke Behandeling (CPT) door de politie mishandeld tijdens arrestaties en ondervragingen. Ook zijn cellen overvol en heerst een chronisch tekort aan bewakers. De meeste gevangenissen huisvesten twee of drie keer zo veel gedetineerden als de maximale capaciteit.

Veel gevangenen moeten bedden delen of slapen op matrassen op de grond. Op de mannenafdeling van de grootste gevangenis in Griekenland, Korydallos, werd een vleugel met vierhonderd gedetineerden bewaakt door slechts twee cipiers. In een cel van twaalf vierkante meter verbleven acht mensen, van wie enkelen op een stoel, een tafel en op een stuk karton op de grond moesten slapen.

Ook voor vluchtelingen die het land illegaal binnenkomen is de toestand zorgwekkend. In een geval werden twee of meer vrouwen maandenlang vastgehouden in een donkere, vervallen en beschimmelde cel van slechts vijf vierkante meter. Zij mochten niet naar buiten en kregen ook geen hygiëneproducten.

De CPT houdt de Griekse regering verantwoordelijk voor de misstanden. Athene beweert door de straffe bezuinigingspolitiek geen geld te hebben om de toestanden in detentiecentra te verbeteren.

Baanrenners naar knock-outfase op EK Guadeloupe, rentree Bos

De Nederlandse achtervolgingsploeg heeft zich op het EK baanwielrennen op Guadeloupe kunnen plaatsen voor de knock-outfase. In de kwalificaties zetten de Nederlandse mannen de vijfde tijd neer, waar een plek bij de eerste acht gevraagd werd. In Apeldoorn pakte Nederland vorig jaar nog EK-brons.

Op de onoverdekte wielerbaan op het eiland in de Caraïben, wat Frans grondgebied is, werd de snelste tijd weinig verrassend neergezet door de Britse topfavorieten. Zij zijn de titelverdedigers nadat ze vorig jaar met bijna dezelfde samenstelling in Apeldoorn wonnen. De tweede tijd was voor Duitsland, gevolgd door Rusland, Zwitserland en Nederland.

Goud zit er donderdagavond niet meer in voor de Nederlandse ploeg. Het duel om goud en zilver gaat tussen de winnaars van de duels Duitsland - Rusland en Groot-Brittannië - Zwitserland. Van de overige zes ploegen mogen de snelste twee strijden om het brons. Het is voor Dion Beukeboom, Roy Eefting, Wim Stroetinga en Tim Veldt dus zaak om tegen Oekraïne wel een snelle tijd neer te zetten.

De eerste sessie van donderdag begint om 16:30 uur Nederlandse tijd en duurt ongeveer twee uur. Daarin doet Nederland mee in de kwalificaties bij de teamsprint en de eerste ronde bij de ploegenachtervolging. Vanaf 00:00 uur Nederlandse tijd beginnen in beide onderdelen de wedstrijden om de medailles.

Om even voor 02:00 uur start Kirsten Wild in de puntenkoers, waar ze haar titel hoopt te verdedigen. Om ongeveer 02:40 uur start dan het laatste onderdeel van de dag: De scratch bij de mannen. Theo Bos zal daar zijn rentree op de baan maken, door samen met Roy Eefting Nederland te vertegenwoordigen.

Nieuwe vliegmissies voor GTA online

Grand Theft Auto krijgt tien nieuwe vliegmissies erbij voor de online modus.

Vijf missies zijn door Rockstar zelf gemaakt en heten After School, Chopper Bombing, Chopper Killer, SA Flight School: Racing en The Flyby. De andere vijf zijn gekozen doormiddel van een wedstrijd. Hierbij zijn de volgende missies als winnaar uit de bus gekomen: Dedalus, Heli Low Fly Zone, Dusk, Pylon Slalom en Sprunk Air Race #1. Op de website van Rockstar kun je lezen wat alle missies precies inhouden.

GTA
GTA

[Vid] Basketballers Zwolle winnen na 'buzzer beater'

Landstede Basketbal heeft woensdag ook de derde wedstrijd van het nieuwe seizoen in de Dutch Basketball League gewonnen. Thuis in Zwolle was de ploeg na een zinderend slot te sterk voor SPM Shoeters uit Den Bosch, de nummers twee van vorig jaar.

De wedstrijd begon moeilijk voor Zwolle, dat na het eerste kwart tegen een 11-19 achterstand aankeek. Op het moment dat Ewoud Kloos en publiekslieveling Kendrick Zondervan het veld betraden ging het beter. Door een prima tweede kwart was de achterstand halverwege gereduceerd tot drie punten: 30-33.

In het derde kwart schoten de Zwollenaren uit de startblokken en stond het binnen no-time 40-33, vooral dankzij de Canadees Tyson Hinz. Den Bosch kwam wel terug, maar met nog één kwart te spelen stond Zwolle met 52-51 nipt voor. Zwolle leek het vervolgens af te maken, maar kort voor het einde schoot international Kees Akerboom namens Den Bosch een driepunter binnen: 72-72 en dus was er overtime nodig.

In de slotseconden van de verlenging bracht Arvin Slagter zijn Den Bosch met twee vrije worpen op 79-81, maar Zwolle liet het er niet bij zitten. Leon Williams gaf een goede pass aan JT Tiller, waarna de kleine Amerikaan met een zogenaamde buzzer beater - een schot dat in de zoemer valt - een driepunter binnenschoot: 82-81 en winst voor Zwolle.

Het zinderende slot van de wedstrijd: Na ongeveer 1:00 maakt Slagter twee vrije worpen, waarna Tiller de wedstrijd toch nog in Zwols voordeel beslist (Bron: YouTube)

'Fusie Ziggo en UPC kost 900 banen'

De geplande fusie tussen kabelbedrijven Ziggo en UPC gaat zo'n negenhonderd banen kosten. Dat is bijna twintig procent van de totale personeelslijst van beide bedrijven, zo melden ingewijden donderdag aan NRC Q. Het aantal geschrapte banen ligt daarmee ruim hoger dan de vijf- tot zeshonderd waarop vakbonden hadden gerekend.

Het schrappen van functies gaat vooral ten koste van inhuurkrachten, maar ook de werknemers van stafdiensten dreigen flink getroffen te worden. Bij die fusie kunnen afdelingen zoals helpdesks, verkoop en ICT worden samengevoegd. Daarbij raken sommige banen overbodig. De monteurs in de regio hoeven minder te vrezen, aldus de zakelijke website.

Ziggo werd eerder dit jaar overgenomen door Liberty Global, dat ook al eigenaar was van UPC. Het Amerikaanse bedrijf kreeg vorige week toestemming beide bedrijven samen te voegen. Bij Ziggo en UPC werken samen ongeveer 4350 mensen.

Obama belt met Porosjenko over wapenstilstand

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag telefonisch met zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko gesproken over het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Dat meldt het Witte Huis. Sinds het ingaan van het bestand vorige maand is het geweld in het land verminderd, maar wordt nog altijd vrijwel dagelijks gevochten.

De staatshoofden spraken over manieren om de vijandigheden te verminderen en over hoe de grens tussen Oekraïne en Rusland het beste kan worden gecontroleerd. Grote delen van die grens zijn in handen van de pro-Russische separatisten die in Oost-Oekraïne eenzijdig twee onafhankelijke volksrepublieken hebben uitgeroepen.

Washington liet weten het belangrijk te vinden dat alle zijden in het conflict zich aan het staakt-het-vuren houden. Obama en Porosjenko spraken ook over energiebeleid, politieke hervormingen en manieren om de vastgeroeste Oekraïense economie weer op de rails te krijgen. Obama prees de anticorruptiewetgeving die eerder deze week werd goedgekeurd door het Oekraïense parlement.

"Niet normaal dat die bij Cambuur spelen"

SC Cambuur draait mede dankzij vindingrijke scouting voor het tweede seizoen op rij goed mee in de Eredivisie. De club uit Leeuwarden wist met een beperkt budget een sterke selectie bij elkaar te vinden. Vorig jaar speelden Jody Lukoki, Marcel Ritzmaier en Elvis Manu van de oorspronkelijke top drie van Nederland op huurbasis bij Cambuur.

Ook dit seizoen wierp het contact met topclubs vruchten af. "Zo'n Ogbeche en Rusnak", begint algemeen directeur Gerald van den Belt tegenover De Telegraaf. "Het is niet normaal dat zij hier spelen. De eerste heeft een WK gespeeld (in 2002), de tweede huren wij van Manchester City. Het zijn geschenken uit de voetbalhemel."

Cambuur staat momenteel knap vierde in de Eredivisie en heeft in korte tijd een mooi imago opgebouwd. "We willen spelers die intrinsiek gemotiveerd zijn, dus scannen we op jongens waar een zogenaamd ’goede kop op zit’. Als geld de drijfveer is voor een speler, wordt het niks. Kan hij nog groeien? Heeft hij de ambitie om iets recht te zetten of te laten zien? Daar kijken wij in de kern naar."

Cambuur hervat de Eredivisie zondag met een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen.

Vrouwen FC Twente uitgeschakeld in Champions League

De vrouwen van FC Twente zijn na een tweede nederlaag tegen Paris Saint-Germain uitgescakeld in de Champions League. De wedstrijd in Parijs werd met 1-0 gewonnen door de thuisploeg, die vorige week ook al in Enschede wist te winnen (1-2). 

In de eerste helft was de Franse ploeg de sterkste. Een aantal kansen leverden echter geen doelpunt op, mede door goed keepwerk van doelvrouw Sari van Veenendaal. Het begin van de tweede helft was voor Twente, dat de druk langzaam opbouwde richting het Parijse doel. Het was Saint-Germain dat in de laatste tien minuten van de wedstrijd op voorsprong kwam. De bal van invalster Lindsey Horan kon niet goed worden weggewerkt en belandde via de paal in het doel.

Cilic naar kwartfinale in Moskou

Marin Cilic heeft woensdag de kwartfinale van het ATP-toernooi in Moskou bereikt. De als tweede geplaatste Kroaat was in de tweede ronde met 6-3, 3-6, 6-3 te sterk voor de Rus Evgeny Donskoy. Bij de laatste acht neemt de 26-jarige Cilic het op tegen Tommy Robredo uit Spanje of de Serviër Filip Krajinovic.

Cilic speelde zijn eerste wedstrijd in Moskou. In de eerste ronde had hij een bye. De US Open-kampioen zette door zijn zege ook weer een stap richting de ATP World Tour Finals. Hij staat zesde en de beste acht tennissers plaatsen zich voor het eindejaarstoernooi in Londen.

Amsterdam krijgt ebolatrainingscentrum

Medisch personeel uit de hele wereld wordt vanaf volgende maand in een Amsterdamse fabrieksloods getraind in de aanpak van ebola. Artsen zonder Grenzen bootst er een Afrikaans veldhospitaal zonder elektriciteit en stromend water na, schrijft de Volkskrant.

Na Brussel is Amsterdam de tweede stad waar een opleidingslocatie voor ebolamedici komt. Naast artsen en verpleegkundigen moeten locatiecoördinatoren, logistiek medewerkers en onderhoudsmensen er een tweedaagse cursus volgen. Die is vooral gericht op het leren omgaan met de primitieve omstandigheden in een Afrikaanse ebolakliniek.

Artsen zonder Grenzen meldde twee weken geleden binnen een halfjaar honderd artsen nodig te hebben. Er kwamen meer dan tweehonderd reacties, zelfs van mensen zonder medische opleiding, maar verreweg de meeste reacties waren onbruikbaar. Tot nu toe zijn dertien artsen geschikt bevonden.

Dat een goede voorbereiding geen luxe is, blijkt uit de besmetting van twee verpleegsters uit de Verenigde Staten die waren betrokken bij de behandeling van ebolapatiënten. De veiligheidsprotocollen die besmetting moeten voorkomen zouden op grove wijze zijn geschonden.

Conflict rechters en Teeven over veelplegers

Een succesvolle behandeling voor veelplegers wordt zelden opgelegd omdat rechters het een te zware maatregel vinden. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is ontevreden en wil dat rechters vaker voor deze speciale straf kiezen, schrijft het AD donderdag.

De behandeling, een verblijf in de Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD), wordt in nog geen tien procent van de gevallen opgelegd. Dat blijkt volgens de krant uit onderzoek dat Teeven donderdag naar de Kamer stuurt. Vooral jongeren krijgen de straf zelden opgelegd. Vorig jaar gebeurde dat bij slechts zeven jongvolwassenen.

De rechters hebben volgens de onderzoekers een verkeerd beeld van de behandeling. Ze zouden het verblijf in de inrichting zien als een strenge vorm van gevangenisstraf, waar veelplegers eerder slechter dan beter van worden. Met voorlichting wil Teeven de rechters overtuigen dat het gaat om een combinatie van detentie en zorg.

Bi veelplegers gaat het vaak om drugsverslaafden die tal van winkeldiefstallen plegen om hun verslaving te kunnen betalen. De veelplegers die naar de ISD worden gestuurd, zijn gemiddeld al zestig keer verdachte geweest in een strafzaak. Een verblijf in een ISD kan voor maximaal twee jaar worden opgelegd.

Driekwart van degenen die na een verblijf in een ISD vrijkomen, gaat binnen twee jaar weer in de fout. Dat is volgens de krant veel, maar nog altijd tien procent minder vaak dan bij veelplegers zonder ISD-maatregel. Daar komt bij dat de samenleving tijdens hun verblijf in de ISD geen last heeft van deze veelplegers.

Uitslagen kwalificatie Afrika Cup 15/10/2014

De Democratische Republiek Congo heeft in de kwalificatie van de Afrika Cup voor een stunt gezorgd door Ivoorkust in eigen land te verslaan. Het werd 3-4 verslagen. Jeremy Bokila, oud-speler van Sparta Rotterdam en AGOVV, maakte vlak voor tijd de winnende treffer.

Salomon Kalou scoorde nog twee keer en bracht Ivoorkust van 1-3 achter op gelijke hoogte. Dit bleek echter niet genoeg. In dezelfde groep won Kameroen met 2-0 van Sierra Leone.  

In groep B wist Algerije ook zijn vierde wedstrijd te winnen en plaatste zich zo voor de Afrika Cup volgend jaar in Marokko. De Algerijnen wonnen met 4-0 van 3-0 van Malawi. In groep F heeft Kaapverdië zich na vier wedstrijden al geplaatst voor het eindtoernooi. Zelf won het land met 1-0 op Mozambique. Dat was genoeg omdat ze wisten dat Zambia Niger had verslagen met 3-0.

Volgende maand zijn de beslissende speelronden in de kwalificatie. De groepswinnaars en de nummers twee plaatsen zich voor de Afrika Cup. Ook de beste nummer drie mag de tickets boeken naar Marokko. 

Uitslagen

Groep Thuis Uit Uitslag
A Zuid-Afrika Congo 0-0
A Nigeria Sudan 3-1
B Algerije Malawi 3-0
B Mali Ethiopië 2-3
C Burkina Faso Gabon 1-1
C Angola Lesotho 4-0
D Ivoorkust DR Congo 3-4
D Kameroen Sierra Leone 2-0
E Ghana Guinea 3-1
E Togo Uganda 1-0
F Kaapverdië Mozambique 1-0
F Zambia Niger 3-0
G Tunesië Senegal 1-0
G Egypte Botswana 2-0

Stand groepen A en B

# Land gespeeld punten doelsaldo # Land gespeeld punten doelsaldo
1 Zuid-Afrika  5-0  Algerije  12  8-1 
2 Congo  5-4  Mali  6-4 
3 Nigeria 5-5  Malawi  3-9 
4 Sudan 2-8  Ethiopië  6-9

Stand groepen C en D

# Land gespeeld punten doelsaldo # Land gespeeld punten doelsaldo
1 Gabon  5-2  Kameroen  10  8-1 
2 Burkina Faso  6-3  DR Congo 7-7 
3 Lesotho  4-4  Ivoorkust 8-10 
4 Angola  1-7  4 Sierra Leone  1-6 

Stand groepen E en F

# Land gespeeld punten doelsaldo # Land gespeeld punten doelsaldo
1 Ghana  8-3  Kaapverdië  6-4
2 Togo 5-5 Mozambique  4-2 
3 Uganda 3-4  Zambia  3-2
4 Guinea 4-7  Niger  2-7 

Stand groep G 

# Land gespeeld punten doelsaldo
1 Tunesië 10  4-1 
2 Senegal 4-1 
3 Egypte  4-3 
4 Botswana  1-8 

Van Avermaet Belgisch renner van het jaar

Greg van Avermaet is woensdag uitgeroepen tot Flandrien 2014, de prijs voor beste Belgische wielrenner van het seizoen. De BMC-coureur kreeg de trofee op een gala in Oostende uit handen van de Nederlanders Marianne Vos en Jan Mulder. Van Avermaet streek in 2008 en vorig jaar ook al met de eer.

De 29-jarige Van Avermaet eindigde dit seizoen onder meer als tweede in de Ronde van Vlaanderen, won een rit in de Eneco Tour en schreef de Grote Prijs van Wallonië op zijn naam. Ook behaalde Van Avermaet in de Tour de France twee ereplaatsen en was hij met een vijfde plaats de beste Belg op het WK in Ponferrada.

Zijn collega's gaven hem de voorkeur boven Lotto-Belisol-renner Tim Wellens en Sep Vanmarcke van Belkin. Philippe Gilbert en Tom Boonen, die de prijs eveneens al drie keer in ontvangst mochten nemen, strandden dit jaar op plek vier en vijf.

Wereldkampioen Michal Kwiatkowski kreeg de trofee van Internationale Flandrien. Sven Nys werd verkozen tot beste Belgische veldrijder. Het wielergala wordt sinds 2003 georganiseerd door de krant Het Nieuwsblad.

Politie in Syrië ronselt Koerdische strijders

Honderden jongemannen zijn in de door Islamitische Staat belegerde gebieden in Syrië door de politie opgetrommeld voor de strijd tegen de terreurbeweging. Dat zeggen activisten en Koerdische gezaghebbers. In de regio werd onlangs militaire dienstplicht ingevoerd.

De jongens worden sinds zaterdag uit hun huizen gehaald in Koerdische gebieden ten oosten van Kobani. De politie draagt hen vervolgens over aan de autoriteiten die over defensie gaan. Die houden de jongemannen vast in scholen waar zij militaire training ontvangen. In totaal zouden zo'n zevenhonderd mensen van onder de dertig zijn meegenomen.

Het besluit dat zonder precedent is onderstreept nog eens de wanhoop van de Koerdische strijders in het gevecht met IS. Al weken vindt een bloedige strijd plaats rond de stad Kobani, die op een steenworp van de Turkse grens ligt. Sinds het begin van het offensief vorige maand zijn al meer dan 550 mensen gedood en ruim tweehonderdduizend personen naar Turkije gevlucht.

Mensenrechtenorganisaties beweren dat niet alleen Koerden, maar ook Arabieren, Assyriërs en Syrische christenen worden geronseld. Zeven Syrische organisaties zeggen tegen de gedwongen deelname aan de strijd tegen IS te zijn en noemen de ronselacties 'willekeurige arrestaties'.

Gullit hekelt 'laffe beslissing' KNVB

Ruud Gullit had liever gezien dat Ronald Koeman nu aan het roer zou staan van het Nederlands elftal. De oud-international is ervan overtuigd dat de KNVB met Koeman beter af was geweest. Laatstgenoemde vertrok echter bij Feyenoord om zijn geluk te beproeven bij het Engelse Southampton. Guus Hiddink werd bereid gevonden om bondscoach te worden.

Na de dramatische start als keuzeheer van Oranje krijgt Hiddink veel kritiek op zijn werkwijze. Dat kan Gullit begrijpen. Hij stelt in De Telegraaf dat de bondscoach niet de geschikte persoon is om het Nederlands elftal naar nieuwe successen te leiden.

"De bond heeft de kans om te verjongen laten liggen. Ik had voor Koeman gekozen", aldus de analyticus. "Deze generatie voetballers kent hem. Ik snap niet waarom de bond voor Hiddink koos. Dat was een laffe beslissing en dat neem ik de KNVB kwalijk."

"Ik zeg al jaren dat we niet goed verdedigen. De mensen vinden dat een vies woord, maar een huis kun je pas bouwen met een goed fundament en dan begin je niet bij het dak. Als verdedigers zo kinderlijk worden weggezet en klungelige beslissingen nemen, dan wordt het lastig."

Kinderen gedood bij bomaanslag Mogadishu

Bij een aanslag met een autobom in de Somalische hoofdstad Mogadishu is woensdag een groep kinderen getroffen. Zeker vijf mensen kwamen om het leven, grotendeels kinderen. Zeven mensen raakten gewond. Dat hebben de autoriteiten gezegd.

Door de explosie, in de buurt van het presidentieel paleis, werd een deel van een café weggeslagen. Zondag had in Mogadishu ook al een aanslag met een autobom plaats. Toen vielen er vijftien doden.

De extremistische beweging Al-Shabab voert geregeld aanslagen uit in de hoofdstad. Met deze aanslagen wil de beweging de Somalische bevolking 'hun leven en vrijheid ontnemen', aldus Mohammed Hussein van de Somalische politie.

Bezorgdheid op Wall Street leidt tot rode cijfers

Wall Street is woensdag lager gesloten nadat tegenvallende Amerikaanse macrocijfers zorgen over een stagnerende mondiale economie aanwakkerden. De Dow Jones index verloor 173 punten (1,1 procent) en kwam uit op 16.141,74 punten. De breder samengestelde S&P 500 sloot 0,8 procent lager op 1.862,49 punten, terwijl de Nasdaq 0,3 procent daalde tot 4.215,32 punten. Daarmee waren de verliezen beduidend lager dan die halverwege de handelsdag werden opgetekend.

De Empire State Index daalde naar 6,2 punten in oktober, terwijl een maand eerder nog het hoogste niveau in jaren werd gemeten op 27,5 punten. Verder bood het Beige Book van de Federal Reserve weinig houvast aan beleggers. De Amerikaanse economie groeide, net als in de vorige editie van het Beige Book, in een bescheiden tot gematigd tempo.

Bank of America, dat 4,6 procent verloor, zag de nettowinst het afgelopen kwartaal fors dalen als gevolg van een kostbare schikking voor rommelhypotheken. De schikking met onder meer Justitie en diverse staten drukte in het derde kwartaal met maar liefst 5,3 miljard dollar voor belastingen op de resultaten van de Bank of America, waardoor de bank onder de streep een nettowinst van 168 miljoen dollar overhield.

BlackRock profiteerde afgelopen kwartaal van een dubbelcijferige kapitaalinstroom en zag het beheerd vermogen stijgen tot meer dan 4,5 biljoen dollar. De nettowinst steeg daarbij met meer dan een kwart tot 917 miljoen dollar. Het aandeel sloot 1,2 procent hoger.

Hewlett Packard herhaalde nog maar eens in de boekjaren 2014 en 2015 tenminste vijftig procent van de vrije kasstroom te willen laten terugvloeien naar aandeelhouders in de vorm van dividenden en de inkoop van eigen aandelen. Daarbij bevestigde HP de winstverwachting voor dit jaar en volgend jaar. Hiermee sloot HP 1,8 procent hoger.

Verder startte UBS met het volgen van Alibaba met een koopaanbeveling en een koersdoel van honderd dollar. Ondanks de stevige koersstijging voor Alibaba sinds de beursgang van 19 september, zien de analisten van UBS nog voldoende opwaarts potentieel. Beleggers zetten het aandeel 1,6 procent lager.

Intel leverde 2,7 procent in nadat het dinsdag nabeurs kwartaalresultaten bekend maakte in lijn met de verwachtingen. Dit leverde een recordomzet op, die naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar verder stijgt. Nabeurs volgen nog de cijfers van onder meer eBay en Netflix.

'School Voorburg wist van pesten dader steekpartij'

Het Corbulo College in Voorburg waar vrijdag een 15-jarige jongen werd neergestoken wist dat de dader van de steekpartij werd gepest. Drie dagen voor het fatale incident kreeg de school een brief waarin werd gemeld dat de dader werd getreiterd en geïntimideerd, meldt Omroep West, die de brief in bezit heeft.

De brief werd op 7 oktober gestuurd door een gezinscoach, die het gezin van de jongen begeleidt. "Zo'n drie weken geleden werd hij opgewacht door een groepje van vijf jongens", zo staat in de brief. "Dit was toen hij na zijn werk bij Albert Heijn naar huis wilde gaan. Ze riepen dingen naar hem, over hemzelf, over zijn moeder. Gisteren is dat helaas weer gebeurd. Nu waren het acht of negen jongens, waar de vorige vijf ook bij waren."

De gezinscoach wilde graag een gesprek met de school, omdat bij het groepje dat pestte ook leerlingen van het Corbulo College zaten. Er werd een afspraak gemaakt voor donderdag, maar het gesprek ging niet door omdat de jongen ziek is, aldus Omroep West. Een dag later steekt hij zijn schoolgenootje dood.

De advocaat van de jongen meldde eerder al dat de jongen jarenlang op school werd gepest. Maandag werd bekend dat de jongen nog twee weken in de cel blijft. Een tweede verdachte, die het mes zou hebben gegeven, kwam woensdag op voorwaarden vrij.

'Eurlings was niet goed genoeg'

Camiel Eurlings, die woensdag ontslag nam als topman bij KLM, was niet geschikt als president van de luchtvaartmaatschappij. Dat zeggen bronnen binnen en rond KLM woensdag tegen de NOS en RTL Nieuws.

Volgens de NOS zouden bronnen hebben gezegd dat Eurlings geen goede manager is. "Hij was een goede people manager, maar geen goede manager van het bedrijf", aldus een bron rond de KLM. Ook zou hij de Nederlandse belangen binnen het Frans-Nederlandse bedrijf niet krachtig genoeg hebben verdedigd.

Verschillende mensen melden aan RTL Nieuws dat er bij het personeel van KLM te weinig vertrouwen was in Eurlings. Hij had onvoldoende kennis in de luchtvaartsector en het 'ontbrak hem aan leiderschap'. Zo zou hij niet goed zijn opgetreden in de relatie met AirFrance en in actuele situaties als het omgaan met ebola en de ramp met vlucht MH17. "Hij is goed, maar niet goed genoeg voor de situatie waar wij in zitten", aldus een bron tegen RTL Nieuws.

Auto's aanpassen in The Crew

Ubisoft heeft een trailer online gezet van The Crew waarin we de verschillende type auto's de revu zien passeren. Je auto is aan te passen voor elk terrein. Street, Performance, Dirt, Raid, Circuit...elke specialiteit speelt het beste op een bepaald terrein. Daarnaast levert Ubisoft nog een plaatje met de hoeveelheid aanpassingen die gedaan kunnen worden aan je auto's.

Het spel is een race-MMO waarin je met en vooral tegen vele andere teams racet om de beste racecrew van Noord-Amerika te worden. Door races te winnen, maar ook andere opdrachten te doen verdien je punten en gear om je auto beter of sneller te maken. In The Crew kun je aardig lange roadtrips maken. Van korte missies tot opdrachten die uren duren kun je van de oostkust van de Verenigde Staten doorrijden naar Los Angeles aan de westkust.

The Crew komt 2 december uit voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4 en pc.

The Crew

Raad van State buigt zich over Zwarte Piet

De Raad van State buigt zich donderdag over de Zwarte Pietenkwestie in Amsterdam. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan tekende bezwaar aan tegen de beslissing van de bestuursrechter eerder dit jaar dat de vergunning voor de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw moet worden bekeken. Volgens de rechter is er onvoldoende aandacht geweest voor de bezwaren van de tegenstanders.

De rechtbank stelde dat Zwarte Piet kwetsend is voor veel zwarte Amsterdammers en te veel de nadruk legt op het slavernijverleden. De burgemeester vindt op zijn beurt dat de discussie rond de 'knecht' niet thuishoort in de rechtszaal, maar in de samenleving. Bovendien is het volgens hem niet alleen een Amsterdams feest, maar een culturele traditie van het hele land.

Raad van State buigt zich over Zwarte Piet
Raad van State buigt zich over Zwarte Piet (Foto: ANP)

Zeven zonden zijn lusten in Saints Row

Lust, hebzucht, toorn, jaloezie, luiheid, vraatzucht, ijdelheid – voor sommigen belichamen ze de Zeven Dodelijke Zonden. Voor Johnny Gat zijn ze de deugden in de stand-alone uitbreiding Saints Row: Gat out of Hell.

In Saints Row: Gat Out of Hell nemen spelers de rol van Johnny Gat of Kinzie Kensington op zich, die naar de hel wordt gestuurd door een zondig voorval met een Ouijabord en daar het gevecht aangaat met demonen, de horrors van de onderwereld, waaronder bekende historische figuren en, hoe kan het ook anders, de duivel zelf. Dit alles in een poging om de ziel van de leider van de Saints te redden.

Op 23 januari komt het spel uit voor last-gen, current-gen consoles, en pc. Saints Row: Gat out of Hell vormt ook deel van de complete bundel Saints Row IV: Re-Elected, die ook 23 januari uitkomt voor PlayStation 4 en Xbox One. Dat is een weekje vroeger dan eerder gepland.

'Overweeg ban op reizigers ebola-landen'

De Amerikaanse president Barack Obama moet "serieus overwegen" om reizigers die vanuit de door ebola getroffen West-Afrikaanse landen naar de Verenigde Staten komen, tijdelijk te weren. Die oproep heeft de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, woensdag gedaan.

Volgens Boehner nemen de zorgen over de luchtvaartveiligheid toe, nu ebola meer en meer om zich heen grijpt. "We zijn er achter gekomen dat een persoon die het virus heeft opgelopen naar Ohio vloog via het vliegveld van Cleveland."

Deze persoon is verpleegkundige Amber Vinson. Zij behandelde het eerste slachtoffer in de VS, de Liberiaan Thomas Eric Duncan, die inmiddels is overleden aan het virus.

'Overweeg ban op reizigers ebola-landen'
'Overweeg ban op reizigers ebola-landen' (Foto: ANP)

Bekende stemmen voor Argentijnse animatiefilm

Matthew Morrison, Ariana Grande, Nicholas Hoult en Katie Holmes worden de helden van een tafelvoetbalavontuur. Ze verzorgen de stemmen in de Engelstalige versie van de Argentijnse animatiefilm Metegol, die Underdogs gaat heten. De Amerikaanse editie moet in april verschijnen, weet Hollywood Reporter.

Morrison is vooral bekend als Will Schuester in de musicalserie Glee. Grande scoorde als zangeres hits met Iggy Azalea en Nicki Minaj. Hoult speelde onder meer in X-Men: Days of Future Past en Katie Holmes brak door in Dawson's Creek.

Underdogs gaat over een verlegen jongen, gespeeld door Morrison, die zijn rivaal (Hoult) verslaat in tafelvoetbal. Die keert jaren later terug als gevierd voetballer en neemt wraak op hem, onder meer door zijn vriendin (Grande) in te pikken. Als een traan van Amadeo op zijn tafelvoetbalspel valt komen de spelers tot leven om hem te helpen.

Metegol was vorig jaar een groot succes in Argentinië. De duurste Argentijnse film ooit en duurste Latijns-Amerikaanse animatiefilm aller tijden kreeg matige recensies, maar brak het record voor succesvolste film in het openingsweekend.


Bekende stemmen voor Argentijnse animatiefilm (Foto: Novum)

Bardem speelt slechterik in nieuwe Pirates-film

Javier Bardem wordt de tegenstander van Johnny Depp in de nieuwste Pirates of the Caribbean. De Spanjaard speelt in het vijfde deel van de filmreeks de slechterik. Depp keert terug in zijn vertrouwde rol als Jack Sparrow. De voorbereidingen voor de opnames in Australië zijn al gaande.

Bronnen vertellen aan The Wrap dat Bardem een soort spookpiraat zal spelen, die wraak wil nemen op Sparrow. Een piratenrol is nieuw voor Bardem, maar hij is inmiddels gelauwerd als bad guy in Hollywood, na zijn rollen in No Country for Old Men en de James Bond-film Skyfall.

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales moet in 2017 in de bioscopen te zien zijn.


Bardem speelt slechterik in nieuwe Pirates-film (Foto: Novum)

Twee Justice League films (en meer) vóór 2020

Het superheldennieuws houdt maar niet op. Was vorige week Marvel aan de beurt met geruchten over een Captain America v Iron Man, deze week is grote concurrent DC weer aan de beurt.

DC is al jaren zoekende om van hun superhelden net zo'n succes te maken als het Marvel Cinematic Universe, met hits als ThorIron Man en The Avengers. Met Man of Steel werd een eerste stap gezet die in 2016 wordt uitgebouwd met Batman V Superman - Dawn of Justice. In die film maakt Ben Affleck zijn debuut als Batman en Gal Gadot als Wonder Woman. Maar dit is nog maar de start. Tot 2020 zal Warner Bros. 13(!) films uitbrengen omtrent de superhelden van DC.

 Hieronder vind je de lijst.

2016:  

BATMAN v SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE 

SUICIDE SQUAD  

2017:

LEGO BATMAN  

WONDER WOMAN 

JUSTICE LEAGUE PART ONE - Opvallend is dat hier heel specifiek 'Part One' wordt genoemd.

2018:  

THE FLASH - De TV-serie The Flash is vorige week in de VS begonnen en erg goed ontvangen. De kans zit er dus in dat we twee versies van dit karakter tegelijk krijgen. De film en tv-serie zijn niet gerelateerd. Tevens wordt het titelkarakter door een andere acteur (Ezra Miller) gespeeld. Benieuwd hoe het publiek hier op reageert.

AQUAMAN - Zoals lang geleden voorspeld, speelt Jason Mamoa de rol van Aquaman

2019:  

SHAZAM - Met Dwayne Johnson als Black Adam

JUSTICE LEAGUE PART TWO - De finale? Zack Snyder regisseert.

2020: 

CYBORG 

GREEN LANTERN - Een reboot...

Tevens worden ook een solo Batman-film en een solo Superman-film in de tussenperiode verwacht.

Dus daar heb je het. Wat denken jullie? Zullen al deze films uiteindelijk worden gemaakt? Gezien het gesteggel met de eerstkomende film (reeds twee keer van releasedatum gewisseld) zou ik niet te hard dromen van bovenstaande lijst. DC gaat in ieder geval wel keihard de strijd aan met Marvel. Benieuwd hoe dat gaat lopen.

VN willen dat Europa grenzen opent voor Syriërs

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) wil dat landen, in het bijzonder in Europa, hun wetten versoepelen en meer Syrische vluchtelingen toelaten. Dat heeft UNCHR-baas Antonio Guterres woensdag gezegd op een conferentie in de Verenigde Arabische Emiraten. Een vluchtelingencrisis in het Midden-Oosten is volgens Guterres een bedreiging voor de hele wereld.

"Dit is niet alleen de grootste humanitaire crisis van de afgelopen decennia, het is ook de grootste bedreiging voor veiligheid en vrede. Het is een wereldwijde dreiging", waarschuwde Guterres.

De VN schatten dat inmiddels bijna 2,7 miljoen Syriërs naar het buitenland zijn gevlucht, de meesten naar buurlanden. Ook zijn er nog eens 6,5 miljoen mensen in Syrië ontheemd geraakt.

Guterres wees erop dat in het Midden-Oosten gemiddeld elke minuut een kind zijn of haar vaderland ontvlucht. "Het breekt mijn hart om te zien dat Syrische families, die zoveel te lijden hebben gehad, het land verlaten en zichzelf overgeven aan smokkelaars om de Middellandse Zee over te steken", zei hij. "Het is van groot belang dat er voor Syriërs meer legale manieren komen om Europa binnen te komen."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.