Geen straf voor Groningse 'modelwiettelers'

Een stel uit Bierum wordt niet bestraft voor jarenlange wietteelt. De rechtbank in Groningen vindt dat de twee zich wel schuldig hebben gemaakt aan het telen, vervoeren en verkopen van grote hoeveelheden marihuana, maar legde hen donderdag geen straf op omdat ze op verantwoorde wijze hebben geteeld.

De officier van justitie had twee weken geleden werkstraffen tot 180 uur tegen het stel geëist. Sympathisanten begroetten het oordeel van de rechtbank met luid gejuich en applaus.

De man van 49 jaar en zijn tien jaar jongere vrouw kweken wiet sinds 2009, naar eigen zeggen op verantwoorde wijze. Biologisch, geen geknoei met de elektriciteit en er wordt belasting afgedragen. De 'modelkwekers' zeggen geen bemoeienissen te hebben met het criminele circuit.

De afgelopen jaren zijn in Bellingwolde en later in Bierum plantages van het stel opgerold, waarbij 2500 wietplanten, negenhonderd stekken en acht kilo henneptoppen in beslag zijn genomen. Het koppel ijvert ondanks eerdere veroordelingen al jaren voor legalisering van de teelt van softdrugs.