Obama belt met Porosjenko over wapenstilstand

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag telefonisch met zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko gesproken over het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Dat meldt het Witte Huis. Sinds het ingaan van het bestand vorige maand is het geweld in het land verminderd, maar wordt nog altijd vrijwel dagelijks gevochten.

De staatshoofden spraken over manieren om de vijandigheden te verminderen en over hoe de grens tussen Oekraïne en Rusland het beste kan worden gecontroleerd. Grote delen van die grens zijn in handen van de pro-Russische separatisten die in Oost-Oekraïne eenzijdig twee onafhankelijke volksrepublieken hebben uitgeroepen.

Washington liet weten het belangrijk te vinden dat alle zijden in het conflict zich aan het staakt-het-vuren houden. Obama en Porosjenko spraken ook over energiebeleid, politieke hervormingen en manieren om de vastgeroeste Oekraïense economie weer op de rails te krijgen. Obama prees de anticorruptiewetgeving die eerder deze week werd goedgekeurd door het Oekraïense parlement.