Griekse justitie wil Gouden Dageraad vervolgen

Redactie

De Griekse justitie wil zeventig leden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad vervolgen, onder meer voor leidinggeven aan een criminele organisatie, moord en het schenden van Griekse wapenwetten. Dertien leden die oorspronkelijk als verdachte werden aangemerkt moeten worden vrijgesproken, luidt de aanbeveling van Isidoros Doyiakos.

In de aanbeveling van maar liefst zevenhonderd pagina's omschrijft de openbaar aanklager Gouden Dageraad als een hiërarchische, criminele organisatie 'die haar politieke denkbeelden en theorieën door middel van geweld wil uitdragen'. Volgens de aanklager wil de partij 'buitenlanders, dissidenten en iedereen die wordt gezien als een ideologische tegenstander op gewelddadige manier confronteren'.

Onder de verdachten zijn partijleider Nikolaos Michaloliakos en vijftien andere parlementsleden. Een panel van drie rechters moet zich nu over de aanbeveling van de aanklager buigen. Een uitspraak kan wel enkele weken op zich laten wachten.

Nog geen tien jaar geleden was Gouden Dageraad een partij in de marge. Sinds het uitbreken van de financiële crisis en de doorvoering van strenge bezuinigingen in het land heeft de partij echter een enorme sprong gemaakt. Bij de verkiezingen in 2012 sleepte de partij achttien van de driehonderd parlementszetels binnen.

De Griekse autoriteiten begonnen Gouden Dageraad vorig jaar aan te pakken, nadat een aanhanger van de partij een linkse muzikant had doodgestoken. De dader zegt zelf weinig te maken te hebben met Gouden Dageraad en de partij heeft zich in de nasleep van de moord van de man gedistantieerd.